- 3D nyomtatás
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kellemes karácsonyi ünnepeket!
- NVIDIA® driverek topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Házimozi haladó szinten
- Milyen monitort vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
csmat
senior tag
És akkor Tudnátok mondani nekem pár boltot Pesten, inkább Budán, ahol meg tudok fogdosni egy Em10-est meg más (esetleg tükrös) gépet is? Az se lenne rossz, ha értenének hozzá
, ha már én nem. 
-
.mf
veterán
válasz
Bazsee71
üzenetére
A váz csak jpg-nél javít torzítást és valamennyi CA-t.
DXO-ban az automatikus torzítás-korrekció eredményébe bele is nyúlhatsz, ha nem tetszik, lehet még állítgatni, de szerintem ekv. 28 képszélnek kitzoommal normális, hogy lesz valamennyi torzulása.
Én is DXO-t használok, nem láttam annyival jobbnak az eredményt Oly Viewerrel, mint amennyire önön-tökön-bökős vele dolgozni. Így is képek ezreivel vagyok lemaradva, OV-el bele se merek gondolni, hol tartanék... kb sehol. Aztán ott vannak a DxO saját fícsörjei is.
Egy jobb 40-150 is elég éles tud lenni, gondolkozom is rajta, hogy visszavegyem, mert a 14-150-est szinte csak tele oldala miatt szoktam magammal vinni, és annyira ott nem remekel (75~90-ig még okés, felette lágyul és kenődik). A 40-150 pedig úgy emlékszem egész sokáig penge volt. -
athomi
veterán
Nagyon meglepődtem az E-M10-es méretein.
Féltem, hogy az E-PL5 után nem fogom szeretni a mérete miatt, de mikor kivettem a dobozból nem akartam elhinni hogy ugyanolyan kis prücsök. Lényegében csak a kereső kis kitüremkedéseivel nagyobb. Nagyon bejön a cucc. 
Ami kicsit negatívan érintett, hogy mintha kicsit műanyagabb lenne a gép (exponáló és objektív kioldó gomb).
-
Bazsee71
őstag
Soha sem volt Canonom, így tapasztalatot nem tudok megosztani. Mélységélességben mi számít jónak? Dinamikában a DxO mérései szerint jobb az E-M10.
-
csmat
senior tag
Tudnátok mondani nekem pár boltot Pesten, inkább Budán, ahol meg tudok fogdosni egy Em10-est meg más (esetleg tükrös) gépet is? Az se lenne rossz, ha értenének hozzá

Bazsee71 dinamikában tartományban és mélységélességben van olyan jó mint pl egy canon D500? (pentax k50)
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Bazsee71
üzenetére
Annó majdnem egy tucat raw konvertert kipróbáltam régi 12mp oly raw-okkal, nekem is az olympus viewer színei jöttek be a legjobban, a kiexportált tömörített jpeg-ek minősége meg nekem a oly viewernek meg a lightroomnak tűnt a legjobbnak, az összes többi mind elcseszett valamit, vagy az árnyékokkal, vagy az élességgel, részletekkel, vagy a zajszűréssel. Persze lehet, hogy egyes konverterek csak alapértelmezésben sz*rok és egy kis húzgálással helyrehozhatóak a képek, ennyire nem ástam bele magam
-
-
Bazsee71
őstag
A napokban megvolt az E-M10 első komolyabb bevetése, miáltal felvetődött bennem pár kérdés.
Olyan rémlik, hogy a CA korrekciót a váz az ORF formátumnál is alkalmazza, de cáfoljatok meg, ha rosszul tudom. A geometriai torzítást korrigálja valamilyen módon a gép, illetve JPEG vagy ORF esetén alkalmazza?
Azért merült fel bennem ez a kérdés, mert DxO-ban engedélyezve a torzítás csökkentést a kép szélén csúnyán elkeni az arcokat (14mm-en lőttem kit obival).
Külföldi fórumokon olyat is olvastam, hogy a Lightroom-on keresztüli JPEG konverzió során elvesznek az Oly színek. Ilyet tapasztaltatok? Kipróbálnám saját magam, de ahhoz frissítenem kéne a jelenlegi verziómat, de azt csak a válasz függvényében tenném. DxO-val ilyen elsőre nem tűnt fel, esetleg van valakinek komolyabb tapasztalata vele?
Egyébként a D5000 által kreált képekhez képest minimális utómunkát igényelnek az E-M10-ből kieső képek (mostani csomag 240 db): színhőmérséklethez egyiknél sem kellett hozzányúlnom, expozíció korrekciót is csak 2-3-nál kellett alkalmazni, amik kiégtek (mozgó téma, vízfelület, csoda hogy csak ennyi), a színek pedig egyszerűen gyönyörűek. Fókusz is csak pár képnél (6-7) csúszott el, de a téma előtt/mögött repkedő vízcseppek fényében ez is bődületesen jó. ISO6400-on is lőttem pár képet, DxO Prime zajszűréssel igen tetszetős a végeredmény. Egy szó mint száz, nagyon meg vagyok vele elégedve, piszok jól összerakott szerkezet. Már kicsit kellemetlennek is érzem, hogy a képek jó részét utómunka nélkül adom tovább, legfeljebb a saját bénázásomat kell korrigálni (vízszintes horizont, kivágás), minden más alapból a helyén van.
Ráadás kérdés: lehetséges, hogy a 40-150 képe karcosabb, mint a 14-42-é?
-
andersen10
aktív tag
Ami nekem bevált a GX7-hez mivel a gyári akksija (BLG10E) nagyon drága lett volna (akkoriban), helyette féláron szintén gyári BLE9E -t vettem (20USD), annyi a különbség, hogy utóbbi 940 előbbi 1025 mAh kapacitású, ami a gyakorlatban alig észrevehető.
(A BLE9E a GF3 akksija, de - saját tapasztalatból - teljesen jó a Gx7-hez is)
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Balinov
üzenetére
Ebay-en eu-s eladótól is rendelhetsz viszonylag olcsóért, nekem ilyen noname "battery pack" feliratos van, DMW-BLD10 néven is rákereshetsz... Nekem nem volt gondom ezzel sem, majdnem annyit bírja, mint a gyári.
Szerk: jaj, elfelejtettem, hogy te eu-ban laksz-e egyáltalán
-
válasz
andersen10
üzenetére
Akkor - a gyári kivételével - van jobb?
-
Schanyee
senior tag
válasz
Balinov
üzenetére
Még anno a speedshopban vettem original otb aksit a g3-hoz 3000Ft-ért, úgy 30-al kevesebb fotót lehetett vele lőni. egy dolog zavart csak, hogy amikor jelezte merül akkor már csak kb 20 fotót lehetett vele lőni. Ha kapható még, akkor annyit simán megér sztem.
Amúgy nagyon jó váz volt a g3, egyedül a fájl írás sebessége volt amit nem szerettem benne kimondottan, de meg lehetett szokni azt is. -
madgie
titán
válasz
andersen10
üzenetére
FUjinál tökmindegy, ott egy töltésnyi lemegy, aztán pár tucat kép után kakukk a gyárinak is
(az újabb Fuji vázakkal kicsit jobb a helyzet, de ugyanúgy buták azok a régi akkuk, mint a kő). -
Mercutio_
félisten
válasz
andersen10
üzenetére
Bali hobbifotós, nem hiszem, hogy olyan éles helyzetbe fut bele, ahol nincs idő kivenni a lemerült aksit, és berakni egy másikat videózás során.
-
andersen10
aktív tag
válasz
Bozsana
üzenetére
Vésztartaléknak jók ezek a DSTE akkuk, javasoltan 1-2 havonta megkínálva egy merítés töltés ciklussal, hogy kakaó is legyen benne ha kell.
Állandó használatra kevésbé, kisebb kapacitás, rövidebb élettartam, pontatlanabb kapacitásjelzés a gépen. Különösen videóra nem ajánlom, felvétel közben hirtelen kakukk..
G3, G5 most GX7-hez is voltak / vannak ilyen akkuim, elég egyforma tapasztalattal. -
-
Balinov
titán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Koszi Merci! Ugy nezem, 1/2/3 pakkos kiszerelesben is van, sztem egy 1,max 2 pakkosba beruhazok meg nyaralas elott
-
Balinov
titán
Hamar elem, panahoz mennyire ajanlott olcso utangyartottat venni? ahogy nezem, joval kevesebb expot bir egy toltessel, mint akar a D90-e, szoval jo lenne egy backupnak (vagy 2 az olcsobbol)
-
eeXaa
addikt
...EM 10 tulajok!
...van shutter shock vagy nincs? -
anaqer
veterán
válasz
madgie
üzenetére
A visszanézés lassúsága valami szisztematikus MFT betegség lehet... pl. E-M10nél kellő sebességgel feljön valami lebutított előnézet, de amíg a piros "várj, kiírom ezt a szart a kártyára" villog, nyomhatod a replay gombot mint süket a csengőt, tekerheted a belenagyítást, lófasz se történik.
Ugyanazokkal a kártyákkal (Samsung és Toshiba UHS-I) a 2008-as D90 kikapcsolt előnézettel is, katt-replay-nagyít-nagyít-nagyít button mashinggel hamarabb ad képet, mint az E-M10. Pedig a D90 is bőven ír még a kártyára közben - csak éppen ott úgy lőtték be, hogy feldobják a képet rögtön pufferből, prio megy a kezelőszerveknek, aztán háttér processzként meg majd ráér a kártyakezelés.
Az E-M10 meg egy 3-4 évvel későbbi procival, azóta sokkal kiforrottabb kártyákat feltételezve is blokkol addig, amíg nem kapja meg a kártyától az all-cleart...
Jó, ez ilyen apró bosszúság, meg sok alkalmazásnál teljesen irreleváns, de akkor is - ez egy hülye kis szoftveres kérdés, 20 emberórás munka rendesen megcsinálni. Kíváncsi lennék, hogy az E-M1nél vajon szintén így megy-e, vagy ott már figyeltek erre is... ephotozine szokott ilyen sebességméréseket végezni, de ott pont nem láttam shot-to-replay számokat.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Az ilyen apróbb hibákkal én együtt tudok élni, a panákon pl. ha beállítod, hogy expó után automatikusan játssza is le a képet, akkor nem kell várni rá, ráadásul ha kell ki sem lépik a galériából, csak ha lenyomod az expó gombot. Gh2 legalábbis tudja, g3-on még nem próbáltam beállítani.
-
madgie
titán
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Balinov
üzenetére
A g3 sajnos ilyen lassú, nem a kari a hibás, de amúgy a gh2 is gondolkozik picit, ha exponálás után vissza akarom nézni a képet
G3-nál engem inkább az zavart, hogy hamar feltelik a puffer sorozatnál vagy ha egymás után több képet lövök (pl. panoráma). Vannak ilyen apró hibái a gépnek, de én nem bántam meg, hogy megvettem, valszeg jobb ár/érték arányú milc máig nincs a használt piacon. -
Balinov
titán
válasz
jjeahh
üzenetére
Idáig tetszik, bár eddig csak 50/f1.8D-vel van csak dxen tapasztalatom a fixekkel. Meg sajnos kisfiam beteg, így nagyon sétálni se tudtam kimenni vele pár probalovesre, csak itt a lakásban. Egy 12-42 viszont kelleni fog, majd fizu után vadászok egyet valahol. Max ujbol a neten, találtam is pár pre owned kameraboltot online
Egy dolog viszont érdekes, 16gb SanDisk extreme 45mbs c10 uhsi, és kicsit lassúnak találom az írási sebesseget, Raw+basic beállítás mellett
-
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Balinov
üzenetére
Bármilyen jó hozzá, csak az olcsó noname pántok gondolom kétes minőségűek... Arra figyelj, hogy átfűzhető legyen a g3 nyakpánt tartó bütykén, az ilyenek pl. csak a gh sorozatéhoz hasonló fityegős izére mennek fel

szerk: ha közel laknál adnék egy gyárit, nekem egy +ban van... -
-
Bozsana
tag
sziasztok!
oly epl5-höz aksit honnan érdemes rendelni? (kis hazánkon belül)
találtam a neten sok boltot, de egy - kettő olyan olcsó (3-4e), hogy az nekem nagyon gyanús. értemén hogy utángyártott, de akkor is túl olcsó, vagy nem?Köszönöm!

-
Balinov
titán
válasz
szuszinho
üzenetére
gyáá...tipikus RTFM szituacio. Koszi szuszinho a pontos linket a tobbieknek meg a megerositest..le kell tenyleg toltenem a manualt (nem volt hozza).
Mas: nyakpant sem volt hozza, speci, G3-hoz valo kell hozza, vagy 4-5$-s univerzalis nyakpantok is okesak elektronikus obolbol?
-
Balinov
titán
Sziasztok,
jjeahh tanacsara (kudos neki ezuton is) beleptem egy G3 + Sigma 30mm F2.8 Art-tal a klubba 7vegen. Meg boooven ismerkedesi fazis van, sokkal masabb mind a D90.
Lenne egy gyors kerdesem. FW-t szeretnek frissiteni, 1.0-assal kaptam a vazat, ahogy nezem 1.2 a legutolso.
Pana support oldala szerint, ha Pana vaz, Sigma obi a tenyallas, az case 3 es a kovetkezo lepeseket kell csinalni.
Step 1. Preparation of update program
1-1. Check the current version of firmware of your camera and lens
1-2. Download the file for update
1-3. Extraction of the file
1-4. Copy the firmware update program extracted into an SD memory card.
Step 2. Procedure for camera body updateStep 3. Procedure for lens update
Step 4. Procedure for interface unit update
Namost, 1.2Bin vatta uj Sandisk extreme gyokerbe masol, vazba betesz, bekapcsol, de sehol nem talalom a fw frissites opciot.
Valamit beneztem, vagy tenyleg hianyzik meg valami lepes?
Koszi
B -
törölt tag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Én is így gondolom. De a baj adott. Előre kellene nézniük és merni nagyot lépni, ahogy schawo írja. Kis lépésekkel nem ugrik már át egy szakadékot. A Nikonnak izomból kellene gyúrnia a milc-re, DX-re is, FX-re is, meglévő obiparkhoz hozni kifele über cuccokat. Nem hiszem, hogy olyan nagy hűde bukó lenne egy semi-pro (D800) jellegű vázba beleapplikálni egy durván jó EVF-et, FX Sony szenzort és milc technológiát, annak minden előnyével, szenzoron PDAF pontok, amúgy meg CDAF, teljes képernyőt lefedni ezekkel...
... Csodagépeket alkothatnának, objektívjeik hülyeségeit kikorrigálva simán (pl. focus shift), de alszanak. Ja és tegyék már rá a D4-ről a világítós gombokat, mert sötétben az nagyon jól tud jönni. Köszi Nikon.

Szóval innováció 0, a piac pedig büntet.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
üzenetére
Ebben szerintem az is benne van, hogy mára elég jók lettek a vázak és objektívek. Egyre kisebb a különbség a kiadott új modellek és a régiek között, tehát a gyors vázcsere biznisznek szép lassan vége. Talán ezt látják, és nem kimondottan arról van szó, hogy a népek eldobják a DSLR-eket a MILC-ekért cserébe.
-
PNP
őstag
Van olyan magyar bolt, ahol kapni Metabones EF-MFT Speedboostert? Eddig nem találtam.
-
törölt tag
válasz
MrChris
üzenetére
Olyasmi. (Majdnem). 2016-os évre remélt profit előrejelzésén 30%-ot vágott a Nikon. Nyilván okkal, látnak valamit (és bárki más is, aki elemzi a piacot részletesen). Ami elég durva.. Amúgy ez májusi hír, csak én most látom.. [link]
A 2017-es profit célt pedig 110 milliárd jenről 38 milliárdra vágták. Omg.
Hajrá Oly.
-
törölt tag
válasz
jjeahh
üzenetére
Tőlem Facebook-on kértek egy képet, leprivizett a srác, mondta hova küldjem, de nem tettem. Poén lett volna ha ezekkel együtt jelenik meg
Csak ritkán olvasom már őket.. 
Illetve pont tegnap néztem a mirrorless rumors-ra és a Nikon ha jól látom, építi a koporsóját, mondjuk ezt sejtettem már egy ideje
de így jár az, aki magasról tojik a user feedback-re.. -
-
.mf
veterán
>Olvasgatom a topikot,
>nem nagyon láttam hasonlítástA kettő közül melyik állítás igaz?
Mert sok tucatszor ki lett már tárgyalva, képekkel-tesztekkel...
Nem élesebb annyival (ha egyáltalán) a 14-45 a 14-42-II-nél, mint amennyivel ritkább, drágább, és gyengébb ellenfényben. -
Olvasgatom a topikot, de nem nagyon láttam hasonlítást. Melyik obit vennétek: Pana 14-42 II vagy 14-45?
-
eeXaa
addikt
válasz
andersen10
üzenetére
..pedig nincs más értelmes alternatíva, panára.. én is nagyon gondolkozok rajta, mert a 14-140mk2 bár lefedi az esetek nagy részét, rengetegszer előjön, hogy de jó lenne ennek a duplája... kár hogy egy gyártó sem mozdul rá hogy csináljanak egy normális telekonvertert... vagy a pana csinálhatna, végre egy új verziót a 100-300 ból hasonló árban.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
andersen10
üzenetére
C-af szaladó kutyára a panáknál valszeg minden obival alkalmatlan
Nem átlagos használatra kéne, arra ott a sigma már ha portré meg gomba átlagosnak számít. Azt tudom, hogy 200-tól lágy, a lassú af meg 13 cm dof viszont aggasztó, így tényleg nem érné meg nekem. A végén maradok a manuál telénél, a kutya elé fókuszálok, oszt nyomom a sorozatot mint állat... 
-
andersen10
aktív tag
válasz
jjeahh
üzenetére
Azt a 100-300-at szerintem gondold át még egyszer. Átlagos használatra a 100mm kezdő már a legtöbb témára túl sok, az AF nem különösebben gyors, a tele vége pedig konkrétan C-AF-re már alkalmatlan. A shutter shockra különösen érzékeny ez az obi (legalábbis az én pédányom az volt), mondjuk ez e-shutterrel kivédhető statikus témán.
Összességében átlag usernek elég kevés témára alkalmas ez az obi, figyelembe véve azt is hogy a 300-as végén kissé ellágyul. Nekem ahogy jött úgy ment...Ja és nincs andersen 2d elv, az a perspekiváról szólt, nem a DOF-ról.
pl:
300mm-en f4, 10m tárgytávra: 13 cm a dof, ez ugyanaz mint a 60-as sigmáddal f4-en, 2m-re. A nagyítás is azonos a két esetben, tehát ezzel semmit nem érnél el ebből a szempontból.
http://www.dofmaster.com/dofjs.html -
jjeahh
nagyúr
Köszi! Most látom a d750-nél is az összes fókuszpontot a kereső közepére zsúfolták, ez elég gáz... az e-m1 pdaf mennyire hatékony mondjuk egy 40-150 pro-val? Az is téveszt? A szenzort leszámítva mindenben gyengébbnek tűnik a nikonnál és olcsóbb meg kisebb is.
Szerk a d750 lcd-je mögött komolyan burkolatlanul ott fityeg a szalagkábel?
Mondjuk azzal a kontraszt af-el nem hiszem, hogy sokat hajtogatná a kijelzőt. -
jjeahh
nagyúr
-
jjeahh
nagyúr
E-m10-en próbáltad vagy gm1-en? Kíváncsi lennék az újabb olykon mennyire jó/rossz vele az af, az e-p1-en kb. használhatatlan... szerencsére panán nagyon jó. A mérete engem nem zavar mert az összes nálam lévő gépnek viszonylag jól megmarkolható markolata van (g3-nak is bőrtokkal), de egy kisebb gépen tényleg fura lehet már.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 Di II VC HLD objektív ( Canon ) - Újszerű -
- Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K + objektívek
- Canon EF 300mm f/2.8L IS USM teleobjektív - Újszerű -
- Canon RP + 50 1.8 + Godox V350 + Jupiter 200 4.0 +
- Hoya HD Filter CIR-PL 58 Digital - Prémium cirkuláris polárszűrő + Dörr Advanture filter tartó
- iKing.Hu - HONOR 400 Lite 5G Velvet Grey Vékony, könnyű, AI-kameragomb 8/256 GB- 2027. 07. 01
- Keresünk iPhone 14/14 Plus/14 Pro/14 Pro Max
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 7500F / RTX 4060 / 32GB DDR5 / 1TB Nvme SSD
- iKing.Hu - Samsung Galaxy S25 Ultra - 12/256 GB Használt, karcmentes 6 hónap garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3884, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
, ha már én nem. 
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Féltem, hogy az E-PL5 után nem fogom szeretni a mérete miatt, de mikor kivettem a dobozból nem akartam elhinni hogy ugyanolyan kis prücsök. Lényegében csak a kereső kis kitüremkedéseivel nagyobb. Nagyon bejön a cucc. 
(elsőre polihisztor-ragasztónak olvastam...)

(az újabb Fuji vázakkal kicsit jobb a helyzet, de ugyanúgy buták azok a régi akkuk, mint a kő).
e-obol?

G3-nál engem inkább az zavart, hogy hamar feltelik a puffer sorozatnál vagy ha egymás után több képet lövök (pl. panoráma). Vannak ilyen apró hibái a gépnek, de én nem bántam meg, hogy megvettem, valszeg jobb ár/érték arányú milc máig nincs a használt piacon.