- Végleg lemondott a régi gépekről a Steam
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Projektor topic
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Na, milyen hardver kerül a fa alá?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kábel nélkül a Sapphire VGA-val
- LG LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
jjeahh
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
végülis csak a kíváncsiság hajt, mindegy, mert sose lesz e-m10-em valszeg
neevous g3-e-p1 pro-kontra összehasonlítását azért azóta is várom, amióta kijelentette, hogy g3 megy eladósorba, e-p1-et meg megtartja, mivel g3 vagy g5-öm lehet lesz egyszer
vagy nem ő volt az? és ő asszem pont 45-össel használja a legtöbbet portréra, mint én tenném -
madgie
titán
válasz
jjeahh
üzenetére
Selfie-t? Jajj
Valami más összehasonlító téma nem jó?Amúgy ég és föld működésileg, legalábbis autofókuszban nagyon az. Az E-P1 különösen a 45/1.8-cal szeret elkalandozni. G3 és M10 között már nincs ilyen generációs szakadék, magasabb érzékenységen is elég hasonlóan viselkednek, emellett természetesen az M10 az AA hiánya miatt élesebb képet köphet ki magából (ami hátrány is lehet, tegnap is egyesével kellett sakkozni, mennyi moire-szűrést sadjak ecsettel a csillagoknak), meg dinamikában azért elpicsázza a Panát.
-
.mf
veterán
A képen viszont a mérete és anyagminősége sem tűnik túl jónak...
Nem fogom lélegzet-visszafojtva várni a tesztet. De attól még jöhet alternatíva, hogy leverjen árakat. A 12-32 is zsírsirály, csak ritka és drága.
A Pana helyében ezt a vonalat még folytattam volna. Ha mondjuk másfélszeres hosszba (ami még így is bőven elég pici maradna) beleférne a -32 helyett egy -45 vagy -50 vég, milyen királyság lenne. Ha meg esetleg -60 vég is, akkor már csak egy(-két) fényerős fix (pölö 20 és 45) és nekem alig hiányozna más obi, meglenne az egész cucc egy baromi kompakt szettben.Timiii: "Bár lehet csak az igényeim magasak mikor a jó kis tejút fotók amivel tele van a net 5D3-al meg 1.4-es üveggel lettek lőve."
Ja, tök fair összehasonlítás
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
madgie
titán
-
madgie
titán
válasz
Klemice
üzenetére
Két év garid amúgy is lesz, Olympus oldalon regisztrálás után ehhez jön még fél év (tegnap regisztráltam be az E-M10-et, onnan tudom).
Persze egyszerűbb a mintaboltos három év, nekem is az van... de sose tudni, mikor jön jól a minél több gyártói gari

Freddy76: f*szán, eddig az első Olympus gépem az E-1 óta, amire azt mondom, hogy hijjnye, ez nagyon össze van rakva, külsőleg és belsőleg is.
-
-
jube7
tag
válasz
Klemice
üzenetére
Elmész a mintaboltba, veszel bármit (pl. egy tartalék vázsapkát), ezzel egyidőben kérsz tagságot is. (Ez eddig 2e körül van, a tagsági pedig 8e egy évre)
Pár perc admimisztráció, és azonnal vásárolhatsz kedvezménnyel akár vázat, gépet, obit.
De ha volt néhány éven belül vásárlásod igazolhatóan, akkor csak a tagságit kell megvenni. -
Klemice
senior tag
Sziasztok, van itt esetleg olympus prémium klubtag aki el tudná mondani, hogyan is működik az egész, hogy olcsóbban tudjak gépet venni?
Előre is köszi!
-
TayRol
nagyúr
nagyonoff meg minden, de még mielőtt Parcibá kidob ezért gondoltam gyorsan megkérdem, hogy esetleg egy új, fekete 45/1.8-as obi érdekel-e valakit? nemsoká kapok egyet, nekem meg van már egy ezüstöm és kettő nem kell.
-
HollyBoni
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Ezért biztos meg leszek gyilkolva de egy picit jobbra számítottam.
Bár lehet csak az igényeim magasak mikor a jó kis tejút fotók amivel tele van a net 5D3-al meg 1.4-es üveggel lettek lőve. De én egy EM10-nek is nagyon örülnék már, főleg GH1 után.Ez a gép alapból csinál dakrfrémet, vagy az csak a Pana mániája?
-
madgie
titán
Ennyire futotta ma... cikkcakkos csillagok, fényszennyezés ezerrel, túl világos kép, az 57 percben beballagó kamion felső lámpája a bal alsó sarokban

-
scarabaeus
őstag
Múltkor írogattam itt az objektívek elhelyezéséről. Végül kaptam egy ajándékot.

OFF géppel készült, mert a halszem kivételével felhasználtam az objektívjeimet.
OK-OK, nem bélelt, de ez nem is volt komoly semmilyen lehetséges nézőpontból sem
-
MrChris
nagyúr
52 mm-es átmenetes szűrőt keresek Budapesten. Van ötletetek? Lapszűrőzni nem akarok. Dörr? W-Tianya
Olyat keresnék ami nem annyiba kerül mint egy objektív... -
madgie
titán
válasz
Freddy76
üzenetére
Fogalmazzunk úgy, hogy annyira megszédített az újdonság ereje, hogy nem gondoltam át józan paraszti ésszel, hogy ami éles, az feneéles lesz AA nélkül, ami viszont nem penge, azzal nem tud érdemben mit kezdeni.
Lényeg a lényeg, az E-M10 még kényesebb a jó objektívekre, meg talán jobb tesztgép erre a célra, mint az AA-s társai.
Parci: igen, jól érted. A két pankáka volt mellette viszonyítási alap, amik viszont fenemód élesek nyitva is (a 14/2.5 persze inkább csak középen).
-
válasz
madgie
üzenetére
Ennek asszem mindenki örülhet, főleg aki em10-et vett/tervez venni. Mondjuk eléggé durván hangzott, hogy 45mm-en már sokk lett volna...
mrchris: lazán kihozhatták volna azt a 2.0 zúmot is, "csak" annyi, hogy 1FÉ-vel növelik az árcédulát is, és máris nem vágnak alá a fixeknek
. Más kérdés, hogy behozta volna valaha az árát..? -
madgie
titán
válasz
scarabaeus
üzenetére
GH1-en asszem még nem volt ETC, nekem is újdonság volt anno a G3-nál (meg persze a GH2-nél,de az később volt).
Más: több száz saját fotó átnézése után asszem megleltem a 45-ös rejtély kulcsát: AA szűrő. A régi képeimen látszik pixelkukkolva hogy ici-picit kevésbé éles nyitva az objektív, f2.5 körül még már pöpec. Igen ám, de ott nem tűnik nagy különbségnek ez, míg az AA szűrő nélküli E-M10-en csak azt látni, hogy rettentő éles f2.5-ön, ellenben nyitva annyira nem. A nyitott rekeszes teljesítmény nagyjából ugyanaz mindkét gépen, ellenben ha kicsit rekeszelek, az AA szűrő nélküli vázon sokkal erősebb különbség figyelhető meg.
-
MrChris
nagyúr
még egy setétzoom, nem sokkal vagyunk előrébb tőle. 12-50 is eladó/polcra kerülő típus, pedig sokfunkciós. 2.8-4 fényerővel jobbfajtab14-45 képminőséggel 100e alatt/vagy kitben már piacképes lehetne. Szerintem a 12-40 is azért lett 2.8 mert 2.0 fényértékkel már alávágott volna a sok kis fixnek. Mit össze agyalhat, sakkozhat egy tucatnyi marketing részleg, hogy mi legyen a lefprofitosabb obi variáció!
-
HollyBoni
veterán
válasz
scarabaeus
üzenetére

Videónál nem megy, ott nem lenne rossz. Nem fogom használni mert JPEG only a dolog, csak érdekelt mi ez.
-
scarabaeus
őstag
válasz
HollyBoni
üzenetére
Ez egy majd' évtizedes Pana terminológia, kisebb felbontásokon működik. Nagylátót adott felbontásra kicsinyíti, tele végén kivágja a kép közepét adott felbontáson. A két véglet között köztes.
Szerk.: Nem tudom, GH1-nél használató-e a fenti videóval is, a G3-GX1-nél már egészen biztosan volt "Ex. Tele Conv." opció, ami videóval is ment, bár az nagylátón is kivág. Viszont a full HD kivágás akár a kitobi végét is telévé teszi.
-
.mf
veterán
válasz
MC Pite
üzenetére
Kodak: már csak matricában, különben valamilyen pár éve alapított JK Imaging nevű cég.
A kérdőjel alá rejtett linkkel jól megfogtad a helyzetet is, sok a kérdőjel. Viszont a nemrég alapított cég mögött egy régóta OEM-ként bedolgozó cég és egy ex-Olympusos vezető van, tehát lehet, hogy idővel mégiscsak lesz belőle valami. -
HollyBoni
veterán
GH1-en ez az Extended Optical zoom ez miez? JPEG-nél lehet bekapcsolni, de semmi változást nem látok.
-
MC Pite
veterán
Ha a fentebbi linknél nem tévednek, van a nexnél és x-nél egy elektromos... 'redőny', ez helyettesíti az élőképet lezárandó zárcsukást. Fú, azon nagyon kevés esetnél amikor csattogóval pl állványról dolgoztam lv-ban, mennyire gyűlöltem az összevissza csapkodást
.Más, vmelyik szabadlelkű nem gyün szombaton Börzsöny 30/40-re vmelyik új masinával?

Csak most olvasom hogy a kodak is beszáll az mft piacra?
Csak annyi hogy a fejlődő országokban bemennek pana/oly alá árban, vagy más célokról is lehet hallani felőlük? -
madgie
titán
100% crop (Full HD méret) a napozó csipagépből

-
Studi
veterán
válasz
MC Pite
üzenetére
Hasonló, csak itt nem a tükörfelcsapás, hanem a zár expo előtti bezárása okozza a vibrációt. Nyilván élőképes vázaknál nincs más megoldás, a zárnak egészen az expo gomb lenyomásáig nyitva kell lennie, majd zárni és újta nyitni a lehető legrövidebb idő alatt.
E-shutter nem rossz, de vibráló fénynél se használható, gyorsan mozgó tárgyaknál is necces. Tudom, a Nikon 1 előrébb jár ezügyben, de ott egy picit kevesebb adatot kell kinyerni adott idő alatt.
-
HollyBoni
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
Pedig van, sok. Ha alapon rátolod az élesítést 70 fölé mondjuk (nekem 50 szokott lenni a max) nem is élesít, csak fehér pontokat látsz kb. Így rátolhatod simán az amount és detail csúszkát, jobban élesít, de kb nem is látszik hogy ez digitális élesítés. Szerintem sokkal jobb a végeredmény mint alapon.
(#44040) MC Pite: Néhány Olyban is van elektronikus zár.
-
MC Pite
veterán
Kicsit művelődtem, szerencsére nem találkoztam a shutter shockkal (elvileg nem is fogok) de ráolvastam...
5100nál volt, főként az 50 1.8G-vel hogy néha... hogysimondjam... elvileg jó helyre ment a fókusz, elvileg nem mozdult be, de mégsem volt éles (jellemzően 1/60-1/250s tartományban használtam). Erre teljesen megnyugtató magyarázatot nem találtam, az mondták nagy a pixelsűrűség, könnyen bemozdul, vagy xar a fókusz, meg a bolygók állása, stb.
És ha jól értem a tükörfelcsapás rázkódásának kivédésére szolgáló késleltetett expó funkciót tudják egyes mft vázak is? Wtf...
A'szittem olykban is van e-shutter már, de úgy látom nincs... -
Hát gyerekek a suttersokk-nak nincs köze a stabihoz. Vagy ha mégis, akkor legfeljebb a stabi csak gyógyíthatna rajta, de tapasztalataim szerint nem ez a helyzet. Adott váz+obi kettősre jellemző. Ha berázza, akkor ba**hatja az ember, egyet tehet, a jellemző zársebességeket elkerüli (vagy a váz+obi kombinációt). De ha a kedvenc obid teszi ezt, az szopás a javából.
pl. új 14-140 em5 vázon stabival is brutálul sokkolt 1/60- 1/100 záridők mellett (volt hogy szellemképet rajzolt, nem szimplán homályosabb lett az elvártnál). Ugyanez jelentkezett ha a G3-ra csavartam, azzal a különbséggel, hogy ott meg 1/120 - 1/160 környékén. Innentől nekem mindegy volt hogy rajzol az obi, színek, mikrokontraszt, önmagában emiatt ment... (mondjuk ami 14mm-en kiesett belőle, nálam az is hulladéknak számít). Hozzáteszem hogy 60-70mm fölötti tele tartományban, alatta nem jelentkezett. -
arn
félisten
Ami nepszeru, az kesobb mindig van baromi olcson ;-)
-
madgie
titán
válasz
HollyBoni
üzenetére
Ha lesz egy tiszta éjszaka, akkor tuti kimegyek valahová

Az akksija viszont nagyon szottyadék, elvittem magammal egy rövid sétára, alig bírta ki
(a szintén sovánka akkuidőről híres G3 minimum dupla ennyit bír) Próbálgatnám, hogy mi van a 45/1.8-cal, erre már be sem kapcsol
Gyanús, hogy az AF mégsem az, amit megszoktam 
-
arn
félisten
no... ugy latszik, hogy nem is lesz olyan elvetemulten draga: [link]
es valszeg elegge fog karcolni

-
-
törölt tag
-
MrChris
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
eleinte feleslegesnek tartottam a g6 elektronyos zárját, mert majd minden ami mozog ferde lesz gondoltam. De egy ideje csak azzal használom, főképp a csendessége miatt, és még semmi sem lett zselés. De a shuttersock se veszélyeztet, pedig olvastam, hogy g6nál is van 1/20, 1/60 körül. Azért bosszantó, hogy korábban ez mintha nem jelentett volna problémát.
-
.mf
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Várjunkcsak-várjunkcsak...
A "dual-fast AF" a hibrid, CD + PDAF, ami az EM1 szenzorán van...
Nem akarok összeesküvés-elméleteket gyártani, de lehet, hogy eredetileg az EM1 szenzorával tervezték, aztán inkább az EM5-ét kapta, hogy ennyire ne vágjanak a két drágább modell alá? Vagy mégis az EM1 szenzora van benne, csak ez a fícsör letiltva?
Ha az EM10 megkapta volna a hibrid AF-et is, akkor verném csak igazán a fejem a falba... és cserélném rá az EM5-öt. -
.mf
veterán
Igen, engem is zavar, hogy ilyen workaroundokkal kell megoldani, főleg, hogyha valami gyors pillanatra vár és akar elkapni az ember, akkor ez pont elég ahhoz, hogy ne sikerüljön... viszont tudom, hogy benne van a "valamit valamiért" dolog is. A szuper IS gyenge fénynél bármely obival többször segített már, mint ahány képet az 1/8s miatt buktam.
-
-
madgie
titán
Azannya, jó tudni, köszi! Épp kezdtem megrémülni.
.mf: nem próbáltam, de egyszerűbbnek tűnik kikapcsolni a stabit, ha nem kell. Úgyis a legfelső opció a gyorsmenüben.
Ám úgy ennél szebb szülinapi ajándékot nem nagyon kaptam meg soha

-
ijjen nincs
tag
Suttersokk!!!!

pl. epl-5öm pana 45-150-nel IBIS reciprok záridőknél kettőz pl. 150mm 1/320 és 1/400 környékén
lejjebb nem és följebb sem 1/60-al is tudtam kézből éles képet lőni IBIS segítségével
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Dell Precision 5530 - i7-8850H I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I P1000 I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B650M R7 8700F 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070 Super 12GB NZXT H510 Cougar 700W
- Autós kamera eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Starlight-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4183, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
neevous g3-e-p1 pro-kontra összehasonlítását azért azóta is várom, amióta kijelentette, hogy g3 megy eladósorba, e-p1-et meg megtartja, mivel g3 vagy g5-öm lehet lesz egyszer
vagy nem ő volt az? és ő asszem pont 45-össel használja a legtöbbet portréra, mint én tenném
Valami más összehasonlító téma nem jó?
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Bár lehet csak az igényeim magasak mikor a jó kis tejút fotók amivel tele van a net 5D3-al meg 1.4-es üveggel lettek lőve. De én egy EM10-nek is nagyon örülnék már, főleg GH1 után.