- Bluetooth hangszórók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- SSD kibeszélő
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- ZIDOO médialejátszók
- Házimozi belépő szinten
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Üdvözlünk a DUNE médialejátszók topikjában!
Új hozzászólás Aktív témák
-
arcitec
addikt
Frissült a Dune HD Backlit Remote R4 3sec -ről 5sec-re emelkedett a megvilágítási idő,
sokkal használhatóbb így. -
Beni2360
félisten
válasz
kosinalajos #11020 üzenetére
Bele sem merek gondolni, hogy egy egységben 28 TB anyag és a 200 e Ft egy apró elektromos hiba miatt odaveszne. A 6 TB külsömön is elég veszteség volna.
-
olajbogyo
aktív tag
válasz
kosinalajos #11023 üzenetére
A NAS nem tud vezeték nélkül semmit továbbítani, a NAS egy hálózati adattár, ami max "eteti" a média lejátszót. Max a routered tudna wifin a 4K továbbítani, amivel vezetékes kapcsolatban van a NAS, de ez nem szerencsés megoldás. A NAS-t oda teszed ahová akarod, de vezetékesen(CAT kábellel) összekötöd a routerrel, innentől kezdve minden más eszközöd amit szintén erre a routerre kötsz, benne lesz a saját belső LAN hálózatodon. Az már más kérdés hogy vannak mobilos aplikációk, amikkel ugyan el tudod érni a NAS odat vezeték nélkül is, de csak azért mert tulajdonképpen nem a NAS al vagy vezeték nélküli kapcsolaton, hanem a routereddel. Egyszóval a routerbe vezetékesen csatlakozik a NAS, és a Media player is, ha nincs media player akkor az okosTV is lehet éppen az, de akkor neki is vezetékesen kell a routerhez csatlakozni.
-
-
blakey
titán
válasz
Aki ekkora háttértárat használ, az inkább NAS-ban használja és úgy bárhonnan, bármikor elérhető, hibátlanul kezeli az összes lejátszó. USB-ről ekkora tárhelyet szerintem senki nem próbált.
-
Beni2360
félisten
válasz
Szvsz nem a felbontásokkal lenne a gond, hanem a 28 TB-l. 16 TB voltak tesztelve. Azt nem tudom ha kétfelé particionálod akkor tudná e kezelni?
-
kosinalajos
csendes tag
Sziasztok!
ÉRdekelne, hogy van-e a Dune-nak olyan lejátszója, ami kezelné-e ezt a külső HDD-t 4K (UHD,DoVi, HDR...stb) felbontású filmekkel?
https://www.alza.hu/seagate-expansion-desktop-28tb-d12890055.htm#reviews -
gg72
veterán
Sziasztok! Már régóta van egy Vontar X3 S905X3 boxom CE-vel, de szsretnék egy új boxot, ami már tudja a DV-t, a Dune HD Homatics Box R 4K Plus-t néztem ki. Hálózaton belüli lejátszás kellene, azt használom, azon kívül gyakorlatilag semmi más. Erre jó lehetne a Dune az alap lejátszójával, vagy CE-vel? Mire számítsak, pro és kontra? A Vontar X3-al teljesen elégedett vagyok a DV hiányát leszámítva.
-
fPApi
őstag
Ahogy egyre jobban használom, újabb kérdés merült fel: Van egy Sony WF-100XM5 fülesem. Melyikhez érdemes csatlakoztatni, melyik kezeli jobban a BT hangkimenetet: LG C1 tv, vagy Dune HD Pro 8K Plus lejátszó?
-
arcitec
addikt
válasz
Sziszifeca #11003 üzenetére
Milyen régi a cucc? Ilyen akkor lehet, ha meggyengült egy elektronikai alkatrész, mig be van kapcsolva még-még, de egy hidegindításkor már előjöhet a gyengeség.
Persze ez csak egy tipp.. -
blakey
titán
válasz
Sziszifeca #11007 üzenetére
Nem tudom, nekem nem akadt még ki egyik sem, most 5 napig nem volt használatban, normálisan indulnak. ATV12 és ATV14 van az eszközökön. Legújabb DMC van fent.
-
Sziszifeca
őstag
válasz
Sziszifeca #11006 üzenetére
Na gyári visszaállítás megvolt. Most jó megint.. De hát mitől akadt ki?
A Dune Media Center miatt? -
Sziszifeca
őstag
válasz
Sziszifeca #11005 üzenetére
Most próbálgattam rámegyek a Dune media centerre és ott is megszünik a jel..
Csinalok egy gyári visszaállítást. -
blakey
titán
válasz
Sziszifeca #11003 üzenetére
…utána kiírja hogy nincs jel.. -
a TV írja ki, nem a lejátszó. EDID info hiánya, előbb a TV, utána a lejátszó legyen bekapcsolva. -
Sziszifeca
őstag
Halihó!
Újabb kérdéssel fordulok hozzátok Dune Homatics 4k plus-al kapcsolatban.
Eddig szépen ment a kütyü. Most nem voltunk itthon 3 napig, áramtalanítottam.
Most bekapcsoltam, működik, viszont a távirányítóval ha kikapcsolom és újra bekapcsolom, akkor 1 pillanatra feljön a kép, de rögtön eltűnik, és utána kiírja hogy nincs jel.. Csak akkor működik ha újra áramtalanítom és visszakapcsolom.. Ez most mitől van? -
-
fPApi
őstag
Valamit nagyon benézek, vagy rosszul értelmezek! Mit csinálok rosszul? Az alany: Dune HD Pro 8K Plus. Filmek, sorozatok beállítva, felismerve. Ha egy sorozat részt megnézek (pl. Jóapátok 0306), akkor a „TV-Sorozatok” „Folytatás” részében ez a sorozatrész látható. Ha OK-t nyomok, akkor bejön az alábbi kép. Ezen látszik is, hogy megnézett a rész. Amire nem jöttem rá, hogy hogyan tudom a legegyszerűbb módon elindítani a következő (Jóapátok 0307) részt? Ha a „Lejátszás”-ra megyek, akkor elkezdi újra a 0306 részt lejátszani. Innen úgy tudom elindítani a következő részt, ha bemegyek az „Évadok"-ba, de lennie kell egy egyszerűbb („egyklikkes”) módszernek is, nem? Szóval, hogyan tudom a legegyszerűbben elindítani egy sorozat következő részét, ki-hogy csinálja?
-
Risard
aktív tag
-
Csabi1984
addikt
válasz
Risard #10995 üzenetére
Egyik sem tökéletes lejátszó ami nem azt jelenti, hogy sz*r. Appletv egy nagyon jó gyorsan reagáló rendszer a fizetős infuse alkalmazással helyi tartalom lejátszására alkalmas. A hátrány egyesek szerint, hogy nincs bitstream hát nekem nem hiányzik mert magyar szinkronnál azt kapom így is úgy is (2.0 vagy 5.1).
Dune Homatics előnye, hogy CE alatt van DV Fel réteg kezelés / megjelenítés egyesek szerint nem ad nagy értéket hozzá saját véleményem alapján meg igen persze tartalom függő. Stream alkalmazást nem használok nagyon erről nem tudok véleményt alkotni.
-
Risard
aktív tag
válasz
captainnemo #10994 üzenetére
Nekem mostanában gyakran megzavarodik a tvOS. Box(2021 es)-Polk hangprojektor- C1 oled van összekötve. S többször összekutyulódik a hang beállítás, hangprojektort némába rakja s átvált tv hangszóróra. ( eARC pedig kikapcsolva). Nem tudom igazából minek a hibája ez! De mivel nincs más eszköz nem tudom kipróbálni. Na meg a viszonylag új funkciója ( beszédhang feljavítása) Netflix bepattog a hang, nas ról lejátszott filmeknél elcsukló szóvégek fordulnak elő ahogy a többi streamnél is! Meg hát NAS ról lejátszáshoz infuse előfizetős! Ezek miatt is gondolkodtam egy Dune Homaticson de elbizonytalanítottál! 😁 Pedig most valaki árul 50 ért egyet hardverapron!
-
captainnemo
aktív tag
válasz
Risard #10993 üzenetére
Nem való ide ilyen hozzászólás tudom, mert ez egy Dune homatics topic, de nem bírtam megállni, mert folyamatosan követem az alternatívákat, hátha lesz egy tökéletes Android alapú lejátszó. Az ahol az összes streaming afr helyesen működik, és van az offline lejátszás is. Az apple tv-n két hiányosság van, az egyik a bistream konverzió, ami valójában nem probléma, de engem zavar. A másik meg a dolby vision fel hiánya. Valójában mindkettő placebo szerintem. Ezektől eltekintve egy automstabil lejátszó. Vettem Dune homatics -t régebben, de rájöttem az a retro lejátszó rész nekem már annyira idejétmúlt, nem tudtam elfogadni. Streaming rész N nem volt jó. Feltettem rá corelec ét ami teljesen jó offline tartalomra. Aztán rájöttem, nem kapcsolgattam a két eszköz között, hanem használtam az apple tv-t ami mindenre jó. Azóta is várok egy olyan megoldást ami tökéletesen kiváltaná az apple tv-t.
-
Risard
aktív tag
válasz
captainnemo #10987 üzenetére
Tehát akkor nem igen éri meg egy tvOS t leváltani mondjuk egy Dunes Homaticsra!
-
dodoroli
aktív tag
Sziasztok! Tudja valaki megközelítőleg mikor lesz következő firmware kiadás az a bizonyos r24? Köszönöm!
-
blakey
titán
válasz
Beni2360 #10988 üzenetére
Most akkor értetted vagy nem?
Az spdif ki- és bekapcsolható, ennyi,
CE-n (Kodiban) külön állítható, hogy milyen hangformátum menjen ki, bekapcsolható (aktiválható) a megfelelő kimenet, de pl. ha az spdif aktív, akkor HDMI-n is van hang, fájlba, parancssorral kikapcsolható, ha valaki nem szeretné némítani. -
pch
senior tag
válasz
Csabi1984 #10984 üzenetére
Igen. Elkeserítő hozzáállás. Pedig aztán kellett minden fisz-fasz. Regisztráció meg izé, hogy jöjjenek a frissítések, aztán azt látom, hogy itt lettünk hagyva.
Akkor már egyszerübb lenne, hogy aztmondják, hogy innantő homatics és kiadnak egy olyan verziót, hogy onnantól homatics.
Pedig nem is gagyi kínai olcsó sz@r.
Bocsi, hogy így kirohanok.. pont ezért szeretem a nyilt dolgokat, mert nincs ilyen gyártófüggőség amivel nem tudsz mit kezdeni.
Tudom rakjak ré core/libe cuccot Azzal csak az a baj, hogy a streaming szar. -
-
Tuto
tag
válasz
Sziszifeca #10965 üzenetére
HURRÁ!!
-
olajbogyo
aktív tag
válasz
junior19 #10978 üzenetére
Nem vitatkozom veled, mert valóban vannak még kérdések, de ha az én okfejtésem "több sebből vérzik", akkor a tied meg teljesen valótlan. Nézd meg az EDID mire való. Nem állítom ahogyan jeleztem is hogy ez szentírás, de ezt így egy pár mondatban lesöpörni ahogyan te tetted.....
Azért nem értelmetlen az extractor, mert másként semmilyen formában nem működik a kollégának az 5.1 hang, akárhogy is köti össze a tv vel a dunét+ az erősítőjét. Akkor mi a magyarázat szerinted, mert nem mondtad a megoldást!?Ennek az eszköznek a beiktatásával lett csak 5.1 hangsávja.
Magyarul az extractor szerepe nála, inkább közvetett, mint közvetlen, mert "csak" abban segíti a dune lejátszót, hogy helyes legyen a konfigja, és 5.1 jelet adjon ki az optikán."A másik, hogy az edid minden hdmi eszköz között létre hozható, lekérdezhető. Az Extractor és a Dune között is. Tehát nincs olyan, hogy a Dune -Samsung között működik, Extraktor -Samsung között működik, de Dune -Extractor között nem jön létre az EDID."
Ki mondta hogy nem így van, én azt mondtam, hogy elméletem szerint valahogyan elakad a kommunikáció az extractornál, a tv kommunikál az extractorral, az extractor pedig a dunevel. Emiatt közvetlenül az edid nem jut el, vagy nem úgy, a fene tudja a tv től a dunéhez. Mivel a dune az extractorra hagyatkozik infoügyileg, ami azt mondja neki hogy jöhet az 5.1 így a dune kiadja az optikán azt.
Szívesen veszem a magyarázatot, vevő vagyok rá, hogy akkor miként megy, csak így extractorral rendesen a kollégának? Mert addig bármit csinált, semmi nem vezetett eredményre. -
blakey
titán
válasz
junior19 #10978 üzenetére
Ráadásul az optikai, koax digitális kimenet független a hdmi-től
- egy ideje van összefüggés a HDMI, spdif kimenetek esetében. Nincsenek külön beállítási lehetőségek, ha a HDMI kimenet továbbküldésre van állítva, akkor az spdf-en is úgy lesz, ha PCM, akkor HDMI-n és spdif-en is PCM, automatikus mód jó lenne, de csak ATV11-ben működött megfelelően, ATV12 és ATV14-ben nem jó, a HDMI-t veszi alapul és ha pl. az optikai egy sztereó rendszerhez van csatlakoztatva, akkor zavaró sistergő hang lesz hallható.Az EDID felülírható, kiiktatható, elképzelhető, hogy az extraktor épp kiiktatja.
-
junior19
senior tag
válasz
olajbogyo #10976 üzenetére
Szerintem csak szimplán rosszul volt az egész konfigurálva.
Az elméleted több sebből is vérzik.
Ha az EDID tiltja az optikai kapcsolatot, akkor nem kell használni. Fixen beállítani olyan értékeket, amit az eszközök tudnak, s semmi szükség EDID lekérdezésre. Zárójelben az EDID a lehető legnagyobb felbontást, bitmélységet engedélyezi, olyat nem csinál, hogy az optikai kapcsolatot korlátozza. Ráadásul az optikai, koax digitális kimenet független a hdmi-től, a gyártó egy plusz felesleges dolgot építene be, ha a hdmi edid alapján tiltaná vagy korlátozná az eszköz digitális audio kimenetét.
A másik, hogy az edid minden hdmi eszköz között létre hozható, lekérdezhető. Az Extractor és a Dune között is. Tehát nincs olyan, hogy a Dune -Samsung között működik, Extraktor -Samsung között működik, de Dune -Extractor között nem jön létre az EDID. S ezért legyen hang az optikai kimeneten.Ahogy blakey is írta, ilyen összekötésnél teljesen értelmetlen az Extractor, még egy plusz eszköz, aminek nincs is igazából szerepe.
-
olajbogyo
aktív tag
válasz
Sziszifeca #10969 üzenetére
Amit most mondok, az nem 100% hogy igaz, de szerintem azért csak így ebben a formában megy neked az 5.1, mert:
Szerintem az extractor EDID infói most azt "közlik" a dune lejátszóddal, hogy küldhet az optikán 5.1 es hangot, amit ugye eddig extractor nélkül nem értelmezhetett így, mert a tv azt küldte vissza hogy nem tud 5.1 hangot megszólaltatni, emiatt az optikai csatin sem adott 5.1 et ki(ez az elméletem volt eddig is, korábban írtam hogy valószínűleg a hdmi és optikai csatlakozók nem függetlenek egymástól)
Ebből arra következtetek, hogy az extractor hdmi, és optikai csatijai sem függetlenek, így amikor az extractorból annak kimenetéről viszed a hangot és képet is (spdif/hdmi) ott még függnek egymástól, és mivel a tv továbbra is sztereó hangot "jelent visszafelé" emiatt nem megy az 5.1.
Ha viszont a dune ről közvetlenül viszed a hangot optikán az erőlködőbe, így már a tv ből jövő "visszjel" nem jut el az extractor out oldaláról az in oldalra, így a dune nem kap olyan infót hogy ne adjon 5.1 et ki az optikán sem. Szerintem ez lehet a magyarázat az egész történésre. Ergo az extractor "megszakítja" az információt ami a tv ből jön, és így a dune sem cselekszik, magyarán 5.1 et küld ki az optikán is.
Azt is mondhatnám hogy nem az a szerepe nálad az extractornak, ami amúgy kéne hogy legyen, hiszen nálad nem kell a hangot képet szétbontania mert a hangot nem róla viszed. A szerepe nálad arra korlátozódik, hogy a dune "helyesen" konfigurálja magát. Ami nem baj, mert nélküle nem menne, de szerintem a TV az ami minden bajnak okozója, meg a HDMI nélküli erősítő.
Ha ez az egész amit mondok hülyeség, nézzétek el nekem, de másra már nem tudok gondolni. Tegnap próbáltam utána járni ennek a dolognak több fórumon is(külföldi oldalon is), és valami hasonló gondolatmenetet találtam is, így nem elképzelhetetlen számomra eme gondolatmenet. -
-
Csabi1984
addikt
válasz
Sziszifeca #10973 üzenetére
Csak próbáltam keresni a logikát a rajzban.
Én úgy képzeltem el, hogy van a Dune aminek ugye HDMI kimenete van azután csatlakoztatjuk az extraktor "in"oldalát és másik oldalon szét választodik egy kép és a hangra. A Kép a TV-be HDMI-n és az optikai az AVR-be.
D e ez pusztán az én képzeletbeli kapcsolási rajzomBocsi de nem lehet hogy amikor anomalia volt a TV HDMI ARC-be volt a HDMI kötve és plusz még az optikaival is csatlakoztál? TV meg nem tudta miről is szolaljon meg?
A HDMI-ARC kétiranyú adatfolyamot biztosít (bemenet és kimenet) erre szokták a HDMI-s AVR- ket csatlakoztatni.
-
Csabi1984
addikt
válasz
Dune Hdmiből extraktba majd a másik oldalról a HDMI (kép) a TV-be és optikai az erősítőbe úgy lenne célszerűbb ha már van ez a kütyü
-
blakey
titán
válasz
Ilyen csatlakoztatás mellett nincs szükség "HDMI-extractor"-ra, azt iktasd ki és használd a jó HDMI-kábelt. Az extraktort azért ajánlották, mert vélhetően úgy, az oda csatlakoztatott spdif-et használva jó lett volna, de így, hogy közvetlenül az AVR felé is van 5.1, már nem érdekes számodra.
-
Sziszifeca
őstag
Egyébként így kötöttem össze, így ugye megy az 5.1
Szerintetek. Csak próbálom megérteni
Ha az extractor-ból kijövö optikai kábelt kötöm össze az erősítővel, és a DUNE nincs összekötve az erősítővel, akkor miért nem megy?
Az extractorból a HDMI-n és a optikain is kellene egyszerre kimenni a hangnak nem? -
Csabi1984
addikt
válasz
Sziszifeca #10967 üzenetére
-
olajbogyo
aktív tag
válasz
Sziszifeca #10965 üzenetére
Örülök, hogy sikerült, és persze megnyugodtam, már azt hittem vennem kell tőled egy extractort
De, hál istennek nem feleslegesen vetettem veled...... -
olajbogyo
aktív tag
válasz
Sziszifeca #10963 üzenetére
Hú.......ez már az én csöpp agyammal sem értelmezhető,
Amit "blakey" kért azt tedd már meg légyszives, mármint hogy mutasd a beállításaidat.
Ő biztosan tud majd neked ebben segíteni, kevesen értenek hozzá úgy mint ő, de valami nem kerek nálad a beállításokban az tutiokozhat ilyesmiket HDMI kábel, itt pl ezt írják róla:
""A kábel lehet sérült vagy nem megfelelő minőségű (pl. nem támogatja az 5.1-es hangot vagy a szükséges sávszélességet).
Az alacsony minőségű kábelek gyakran okoznak szinkronizációs problémákat, ami miatt az eszközök nem tudnak megfelelően kommunikálni egymással
HDMI handshake (szinkronizáció):
Az eszközök közötti HDCP (High-Bandwidth Digital Content Protection) ellenőrzés időnként megszakadhat, ami hang- és videóproblémákat eredményezhet"
Eszközök közötti konfliktus:
Az egyik alkalmazás (pl. YouTube) használata után az eszközök nem megfelelően állnak vissza az 5.1-es hangformátumra, ami újraindítást igényel"Szerintem
Próbálj ki egy másik HDMI kábelt, lehetőleg olyan típust, amely legalább HDMI 2.0 vagy 2.1 szabványt támogat. -
Sziszifeca
őstag
válasz
olajbogyo #10962 üzenetére
Na most újraindítottam mindent, és a Netflix-en és Dune-n is ment az 5.1.
Elindítottam a youtube-t, de az nem indul el, csak köröz a logo, és van 1-2 sistergés.
Most utána megint nem megy 5.1-ben semmi.. oops ez most mi.
újraindítottam a Dune-t, megint van 5.1. Most megy a youtube is..Lehet hogy az egyik HDMI kábel szórakozik?
-
olajbogyo
aktív tag
válasz
Sziszifeca #10959 üzenetére
Nincs ezen az extractoron edid kapcsolási lehetőség, (pl. 2CH, Bitstream, TV)?
Próbáltál netfilxen kívül egy saját tartalmat lejátszani? Semmivel nem megy 5.1 ben?
Mert az is lehet, hogy ez az olcsóbb extractor nem tudja kezelni a netfixet....
Netflix 5.1-es hangja általában Dolby Digital Plus (DD+) formátumot használ, ami nem minden audio extractor által támogatott. Ha az extractor nem képes dekódolni a DD+ formátumot, akkor csak sztereó hangot fogsz kapni, ezért kérdezem, hogy semmilyen anyag nem megy 5.1 ben, vagy csak a netflix?Egy vélemény a extractorodról:
"A termék tökéletesen megoldotta a problémámat, így nem kellett a kiváló házimozi erősítőmtől megválnom a HDMI port hiánya miatt, hibátlanul működik a PCM 2CH, az 5.1 Dolby Digital és DTS hangformátumok esetén is!"
Már azon agyalok, hogy biztosan mindent jól csinálsz? meg ne haragudj érte..... -
blakey
titán
válasz
Mit állítottál be a lejátszón? (Mutasd)
Próbáltad TV nélkül? -
Csabi1984
addikt
válasz
Most már azért csinálnék egy áramtalanítást TV és AVR részéről. Talán kitisztul az agyuk
-
Sziszifeca
őstag
válasz
olajbogyo #10958 üzenetére
Jobb reggelt!
Na elhoztam a kütyüt, és sajnos 5.1-ben nem megy ezzel sem.. komolyan mondom..
A TV audio beállításainál most már látszódik hogy Dolby, a netflix menüjében ugye még csak sztereo a hang az megy, de ahogy elindul a film át kellene váltson 5.1-be, és semmi, még hang sincs..
mindent próbáltam megint.. csak a Dune-ből az erősítőbe optikaival, mindenhogy.. semmi.. -
olajbogyo
aktív tag
válasz
arcitec #10956 üzenetére
A kollégának a dune HDMI n csatlakozik a samsung tévére optikán meg dunéről megy a hang az erősítőbe, aminek nincs HDMI csatlakozója. Így nincs neki 5.1, természetesen ha a tv elindítja a saját netflix apját akkor van 5.1 , erre keres megoldást, és a javasolt beállításokat elvégezve sem sikerül neki, ezért ajánlottam neki egy extractort megoldásnak. De most arra gondoltam csöpp agyammal hátha a edid infók miatt nem ad ki 5.1 és hangot a dune mert a tévéje jelezte hogy nem képes megszólaltatni, és hátha emiatt eleve nem is ad ki 5.1 et az optikai csatlakozón sem kb ennyi. Lehet tök idióta ötlet volt tőlem, de gondoltam hátha....
"Sziszifeca" Szerintem ez lesz az ok, hogy a tévéd infója miatt nem ad ki magából optikán sem 5.1 et. Valóban elsőbbsége van a HDMI nek úgy gondolom....
-
olajbogyo
aktív tag
válasz
Sziszifeca #10953 üzenetére
Még azt próbáld már ki, hogy lejátszás közben kihúzott a HDMI kábelt, és csak az optikai hagyod bedugva. Nyilván a kép elmegy majd a tévéről, de a hang szólni fog közben. Arra lennék kíváncsi, hogy nem e átváltana az erősítőd 5.1 re, mert lehet a HDMI kábelen "lekommunikálják" az eszközök egymás között, hogy a samu tévéd nem képes 5.1 dolby digital ra, és emiatt a dune az optikai csatin eleve 2.0 ad ki emiatt. Lehet hülye ötlet, de egy próbát megér. Szerintem a dune ben előnyben van részesítve a HDMI kimenet, és emiatt van zavar az erőben. Így az edid infók nem lesznek elérhetőek a tv ről, és hátha a dune így 5.1 re vált optikán. Sosem próbáltam, de hátha.....
Persze a dune bitstreamra legyen állítva.
-
Csabi1984
addikt
Az lenne a kérdésem, hogy mi az összefüggés a Dune lejátszó HDMI és optikai kimenete között? Miért fontos az, hogy TV tudja-e az 5.1 hangot optikán vagy sem ha az AVR-re van csatlakoztatva?
-
Sziszifeca
őstag
-
olajbogyo
aktív tag
válasz
Sziszifeca #10949 üzenetére
Ha erősítőt veszel, akkor már nem kell extractor, mert valószínűleg az erősítődön lesz kismillió HDMI csatlakozó, feltéve hogy egy házimozi erősítőt szemelsz ki. Ha ezt tervezed akkor hagyd a csudába az extractort.
A HDMI t, és az optikai csatlakozót ne keverd, mert a HDMI egy korszerű audio/videó jeleket képes továbbítani, ráadásul veszteségmentesen képes a különféle nagyfelbontású audio formátumokat átvinni Dolby Atmos, Dolby TrueHD, DTS HD Master audio, DTSx
Az optikai csak hangot, és abból is max 5.1 DTS, Dolby Digital, de a fejlettebb nagyfelbontásúakat nem.
Ha neked elég ez, akkor jó az optikai csati is, főleg ha régebbi eszközeit vannak. De biztos vagyok abban, hogy idővel haladni szeretnél majd a korral, és atmost is hallgatnál, már a netflix is használ igaz tömörített atmos hangot. Szóval ezt neked kell eldöntened, de ha erősítőt veszel hamarosan akkor hagyd az extractort a csudába. -
Tuto
tag
válasz
Sziszifeca #10947 üzenetére
olajbogyó már írta lentebb
"
Igen, pontosan!
Az ARC és eARC funkciók tényleg szerepet játszhatnak a hangkezelésben, de ezek hatása korlátozott, ha egy HDMI audio-extractort használsz.
Normál HDMI audio-extractornál (nincs ARC támogatás): Az ARC vagy eARC funkció nem játszik szerepet. A hangot és videót a forráseszköz (pl. Dune médialejátszó) közvetlenül az extractornak küldi, ami utána továbbítja HDMI-n és optikain egyaránt.
ARC-kompatibilis HDMI audio-extractorok: Ha az extractor támogatja az ARC-t, és a TV HDMI ARC portjához csatlakoztatod, a TV-ből származó hangot (például Netflix vagy beépített TV appok hangját) is képes lehet visszaküldeni az optikai kimenetre.
eARC-támogatás: Ha a TV és az extractor eARC-kompatibilis, akkor a nagyobb sávszélességű, veszteségmentes formátumok (például Dolby TrueHD vagy DTS-HD MA) is kezelhetők lehetnek. Azonban az optikai SPDIF csatlakozók csak tömörített hangformátumokat, például Dolby Digital 5.1 vagy DTS 5.1 képesek továbbítani, tehát az eARC előnyei ebben az esetben korlátozottak.
Ha kell a TV felől érkező hang visszaküldés, akkor ARC/eARC kompatibilis extractor kell, ha pedig ha pedig csak a forrást (Dune médialejátszó) szeretnéd az erősítő és a TV között összekötni, akkor egy egyszerű modell is elegendő(Szabványos HDMI audio-extractor)
" -
Tuto
tag
válasz
Sziszifeca #10945 üzenetére
ügyesen
-
olajbogyo
aktív tag
válasz
Sziszifeca #10947 üzenetére
Ez már az új firmware amit most tettél rá, és így sem jó? Akkor már csak az maradt, hogy a tv d nem képes hdmi n érkező jelet ami a dune től érkezik 5.1 ben továbbítani, valamilyen hardveres limitáció miatt. Korábban leírtam, hogy arc akkor kell ha szükséged van a tv ről érkező hang visszaküldésére, eArc akkor kell ha veszteségmentes Dolby trueHD, DTS-HD MA, de azt jó ha tudod, hogy az optikai SPDDIF csatlakozón csak tömörített formátum megy át, így hiába veszel eARC képes cuccot nem tudod kihasználni. Magyarán neked ha nem gondolsz egy későbbi esetleges kihasználására az ARC képes is elég.
-
Sziszifeca
őstag
válasz
-
olajbogyo
aktív tag
válasz
-
Sziszifeca
őstag
Most találtam egy újabb firmware-t a tv-hez, már telepíti is.. Rosszabb nem lesz
Remélem. Vagy igen downgradelni megpróbálom..
Ha ez se megy, akkor a HDMI extrator akkor tuti segít ugye?Tuto: Köszönöm
-
olajbogyo
aktív tag
válasz
Sziszifeca #10940 üzenetére
Biztosan ez a baj! Emlékeim szerint a hivatalos dune fórumon is említik, bár nem kerestem most rá, de biztosan erről a tévéről van szó.
Menj fel a samu tv fórumra, és kérdezd meg, hogy vissza lehet e állni a tv egy korábbi verziójára (downgradelni). Ha nem lehet, nincs megoldás akkor már csak a korábban említett HDMI audio extractor a megoldás neked. Szerintem 20eFt körül már jobbakat be lehet szerezni. -
Tuto
tag
válasz
Sziszifeca #10940 üzenetére
SAMSUNG 55H6400
[link] -
Tuto
tag
válasz
Sziszifeca #10938 üzenetére
most akkor a Dune optika az AVR-be megy, és a HDMI kimenet a TV-re? Ha igen akkor tök mindegy mit állítasz a TV-n, mert az optika az AVR-be megy...
A TV akkor játszik, ha annak az optikáját kötöd az AVR-be -
blakey
titán
válasz
Sziszifeca #10937 üzenetére
Homaticson is megy a többcsatornás hang, legyen az optikai vagy HDMI, mindegy.
-
olajbogyo
aktív tag
válasz
Nem tudod a tv n a hangkimeneti beállításokat állítani? Mert az is lehet, hogy a tv nem továbbít 5.1 et, ha azt HDMI n médialejátszótól kapja. A tv n kellene valamilyen hangkimenetet állítani, akár a PCM et kikapcsolni, vagy Dolby Digital bekapcsolni, vagy bitstreamra kapcsolni.....
Most látom mit írtál, mi a tv d típusa?
-
Sziszifeca
őstag
válasz
Most olvasgatom, hogy a TV-mnél:
Sajnálatos módon kiderült, hogy a 2600.4-es frissítési verzióban olyan hiba található, amely letiltja a Dolby Digital hangsávokat. A TV-k jelenleg csak PCM-ben működnek.
Ezért nem megy. -
Tuto
tag
válasz
Sziszifeca #10934 üzenetére
A DUNÉN állítsd be a hangot Bitstreamre, így továbbküldi (HDMI hang engedélyezve, így megy az optikai kimenet is)
-
Sziszifeca
őstag
Na most nézem itthon.
Ha sima Netflixet indítok a TV-n, ami össze van optikai kábellel kötve az erősítővel, akkor ugye 5.1-ben szépen megy, és a tv menüjében az audio részben ott figyel a Dolby Digital.
Viszont ha a Dune-vel indítom, akkor csak a PCM jelenik meg, nem vált át. Ez itt a gond..
Bármit állítgatok, a TV-n nem vált át Dolby-ba..
Na ilyenkor mi a teendő? -
Tuto
tag
válasz
Sziszifeca #10930 üzenetére
Érdemes más topikokat is olvasni pld a Házimozi topikot és úgy kerek lesz a "kép" :-), és összeáll a komplett rendszer :-)
-
olajbogyo
aktív tag
Igen, pontosan!
Az ARC és eARC funkciók tényleg szerepet játszhatnak a hangkezelésben, de ezek hatása korlátozott, ha egy HDMI audio-extractort használsz.
Normál HDMI audio-extractornál (nincs ARC támogatás): Az ARC vagy eARC funkció nem játszik szerepet. A hangot és videót a forráseszköz (pl. Dune médialejátszó) közvetlenül az extractornak küldi, ami utána továbbítja HDMI-n és optikain egyaránt.ARC-kompatibilis HDMI audio-extractorok: Ha az extractor támogatja az ARC-t, és a TV HDMI ARC portjához csatlakoztatod, a TV-ből származó hangot (például Netflix vagy beépített TV appok hangját) is képes lehet visszaküldeni az optikai kimenetre.
eARC-támogatás: Ha a TV és az extractor eARC-kompatibilis, akkor a nagyobb sávszélességű, veszteségmentes formátumok (például Dolby TrueHD vagy DTS-HD MA) is kezelhetők lehetnek. Azonban az optikai SPDIF csatlakozók csak tömörített hangformátumokat, például Dolby Digital 5.1 vagy DTS 5.1 képesek továbbítani, tehát az eARC előnyei ebben az esetben korlátozottak.
Ha kell a TV felől érkező hang visszaküldés, akkor ARC/eARC kompatibilis extractor kell, ha pedig ha pedig csak a forrást (Dune médialejátszó) szeretnéd az erősítő és a TV között összekötni, akkor egy egyszerű modell is elegendő(Szabványos HDMI audio-extractor)
-
Sziszifeca
őstag
Köszönöm srácok a rengeteg segítséget! Le a kalappal.
Otthon kipróbálom először a tv beállítását, ezt nem néztem még. -
olajbogyo
aktív tag
Igen, egy HDMI audio-extractor vagy adapter általában képes egyszerre továbbítani a hangot a HDMI kimeneten keresztül a TV-re és az optikai (SPDIF) kimeneten keresztül az AVR (erősítő) felé. Az ilyen eszközök kifejezetten arra lettek tervezve, hogy bontsák szét a HDMI jel hang- és képkomponenseit, így lehetővé válik a hang optikai kábelen keresztüli továbbítása az erősítő számára, miközben a képet a TV-n megjeleníti HDMI-n keresztül.
A legtöbb HDMI audio-extractor „dual output” funkcióval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a HDMI-n keresztül továbbítja a jelet a TV-re, míg az optikai kimeneten keresztül az erősítő felé küldi ugyanazt a hangot. Ez tökéletes megoldás lehet a problémára! -
olajbogyo
aktív tag
válasz
Sziszifeca #10922 üzenetére
Nem kell okvetlen erősítőt venned,
Vásárolhatsz egy HDMI audio-extractort, amely képes a HDMI-ről érkező jelet feldolgozni és optikai kimeneten keresztül továbbítani az 5.1-es hangot az erősítőre. Egy ilyen eszköz lehetővé teszi, hogy a Dune lejátszó HDMI-n keresztül küldje az eredeti hangformátumot az extractornak, majd az erősítődhöz optikai kábelen csatlakozzon. Ez sokkal olcsóbb megoldás, csak arra figyelj vásárláskor, hogy olyan HDMI audio-extractor, amely támogatja a Dolby Digital és DTS 5.1 átkonvertálását optikai SPDIF formátumba.
De mielőtt bármire is költenél
Ellenőrizd, hogy a TV hangkimeneti beállításai között van-e lehetőség a Dolby Digital kimenet aktiválására. Előfordulhat, hogy alapértelmezésként PCM-re van állítva, ami csak sztereót biztosít. -
Tuto
tag
válasz
Sziszifeca #10924 üzenetére
Ha a Dune az AVR-be van csatakoztatva az optikán, akkor csak a Dune beállításainál lehet a probléma.
Ha a Dune a TV-be van kötve és a TV-t teszed az AVR-re akkor ott a Dune és a TV beállításai lehetnek a problémák.
A TV-t h alehet jobb kihagyni a hangból és ez igaz kép oldalról az AVR-re is. A baj csak az , hogy most már a HDMI-miatt kötve vagy , így HDMI-s AVR kell (vagy adapter) , lehetőleg olyan ami stand by passthroot tud, így átmegy az ARV -en a HDM-i-n beadott (és beállított) jel, és kiadja a TV-re, akkor is ha nem kapcsolod be.
Az AVR-k között is van ami belepiszkál a képjelbe, sőt felskálázást is tudnak (de én ezt inkább a streamerre bíznám).
Szóval sok megoldás van, azt kell választani ami a lehetőségeidnek a legmegfelelőbb.
TV vásárlásnál is rá lehet faragni pld arra amit írtam -én is benéztem-, hogy ha a TV-n megszólaltatod a hangot, párhuzamosan az optikán csak sztereót ad ki (LG), ezt pld régebbi Samsung TV-m nem csinálja. Ott a TV is szól (de az optikán kiadja több csatornában is jelet, ha kell). Persze a TV-t lehalkítod, ha az AVR-en hallgatod az optikai bemenetről a hangot. -
Tuto
tag
válasz
Sziszifeca #10910 üzenetére
Van új TV-nél is, hogy bár megkapja HDMI-n az 5.1-es jelet, de ha a TV-n is meg akarod szólaltatni, bár kiadja optikára , de sztereóban. LG -n pld nekem ilyen, kivéve ha csak optikára teszed ki a hangot (illetve BT-ra de akkor is a saját gyártmányú BT eszközöket szereti)
-
olajbogyo
aktív tag
válasz
A samsung tv k optikai kábelen csak pcm ben továbbítják a hangot. Ez volt korábban a samsung válasza egy ugyanilyen problémára. Ezért szerintem a TV a ludas nálad is, persze nem 100% , de gyanítom az lesz. Az nem játszik nálad, hogy a dune lejátszód hdmi kábellel közvetlen az erősítőre legyen kötve, és az erősítőről pedig hdmi tv arc re?
-
-
Sziszifeca
őstag
válasz
blakey #10918 üzenetére
Köszi a segítségeket!
Akkor lehet ez a baj, hogy elsődlegesnek veszi a TV-t.
A lejátszón bekapcsoltam természetesen a Spdif-et, de meglesem este, valahogy a TV-re való hangátvitlet kelle kikapcsolnom.
Ha ma nem sikerül beállítanom, akkor holnap az egyik ismerősömhöz átviszem a lejátszót és az erősítőt, kipróbálom nála, mert neki új tv-je van.. így kiderül hogy a TV lesz e a ludas.Beni2360: Zidoo-nál biztos másabb a beállítás.
-
blakey
titán
válasz
Sziszifeca #10916 üzenetére
1. működik csak PCM-be. Eddig az előző médialejátszóm is így volt összekötve (kodi, vagy libreelec) és azzal simán ment, közvetlen erősítőbe kötött optikai kábellel.
Itt nem értem ha közvetlenül az erősítőbe kötöm a hangot, akkor mit foglalkozik a tv-mmel.
- ezek a lejátszók először a csatlakoztatott eszközöket "mérik fel", tehát EDID infók alapján betöltik a megfelelő adatokat. Ha a TV-d csak PCM-et fogad, akkor az lesz az elsődleges. A lejátszón beállítod, hogy ne AUTO legyen, hanem továbbküldés, spdif-et bekapcsolod. A lejátszó appokat is átnézed, hogy megfelelően vannak-e beállítva.2, ezt hogyan tudom kideríteni?
- érdemes átolvasni a TV kézikönyvét, átnézni a tulajdonságokat. Elég régi TV, nincs előttem, hogy mire képes. -
Beni2360
félisten
válasz
Sziszifeca #10916 üzenetére
Bocs de meg szeretném kérdezni, hogy mi van beállítva hang kimenetre?
A Zidoo-nál van HDMI és optikai kimenet.
Ha az optikai van kiválasztva RAW kimenettel akkor szólal meg az AVR-n. Persze át kell arra a bemenettel kapcsolni az AVR-n. -
Sziszifeca
őstag
válasz
blakey #10915 üzenetére
1. működik csak PCM-be. Eddig az előző médialejátszóm is így volt összekötve (kodi, vagy libreelec) és azzal simán ment, közvetlen erősítőbe kötött optikai kábellel.
Itt nem értem ha közvetlenül az erősítőbe kötöm a hangot, akkor mit foglalkozik a tv-mmel.
2, ezt hogyan tudom kideríteni? Este meglesem a tv beállításait..Ezt most olvastam:
"Az S/PDIF csak akkor képes Dolby / DTS bitfolyamot kiadni, ha a médialejátszó HDMI-n keresztül csatlakozik egy olyan TV-hez, amely támogatja a Dolby / DTS formátumokat (azaz a TV által a médialejátszónak küldött HDMI EDID információ Dolby / DTS támogatást jelez). Ellenkező esetben az S/PDIF csak sztereó PCM-et fog kiadni. Ez a használt Google által tanúsított Android TV platform korlátozása." -
blakey
titán
válasz
Sziszifeca #10914 üzenetére
1. Miért nem működik? Mit állítottál be a lejátszón?
2. Mint írtam, a TV-n múlik, hogy képes-e fogadni HDMI-ről a hangot és tovább küldeni optikain az erőstő felé. Tv megkapja a többcsatornás hangot?Ha csak a TV-n indítom el a Netflixet, az ugye optikai kábellel megy az erősítőbe, egyből jó.
- mert az eltérő protokoll, nem külső forrásból kapott jelet kell továbbítani. -
Sziszifeca
őstag
válasz
blakey #10913 üzenetére
PCM az a baj nem 5.1-be megy.. TV beállításait még nem nagyon próbáltam, este ránézek milyen lehetőségek vannak.
Ezeket próbáltam mindenféle beállításokkal (hang átvitel mód ami PCM vagy Bitstream)...mindenhogy...de sehogy nem vált át.
1: Homatics hdmi-vel van összekötve a TV-vel, és a Homaticsból optikai kábellel egyből megy az erősítőbe, így nem működik.
2. Homatics hdmi-vel van összekötve a TV-vel, és a tv-ből optikai kábellel megy tovább a hang az erősítőbe, így se jó.
Ha csak a TV-n indítom el a Netflixet, az ugye optikai kábellel megy az erősítőbe, egyből jó.
-
blakey
titán
válasz
Sziszifeca #10912 üzenetére
…a tv-ből tovább megy optikai kábelen a hang az erősítőbe de nem 5.1, csak PCM.
- a "csak" PCM néha jobb, illetve az is lehet többcsatornás. Egyébként a TV-ben kell keresni ezt a képességet, hiszen a lejátszó tovább küldi a TV-nek és utána, már azon múlik, nem a lejátszón.
Közvetlenül a lejátszót csatlakoztasd az erősítőhöz és akkor lesz 5.1. -
42861
senior tag
válasz
Elsőnek nézd meg, hogy a Dune és a TV digit hangkimenete is passthrough-ra legyen állítva. Így csak egy az egyben átküldi a hangot.
-
Sziszifeca
őstag
válasz
Sziszifeca #10909 üzenetére
Olvasgattam és lehetséges az hogy ez a kütyü csak HDMI-n keresztül viszi a hangot és mivel a tv-m régi ezért nem megy át a hang?
Akkor mi a francnak van optikai kimenet rajta?
Vagy lehet valami átalakítót venni hozzá?
Kérlek adjatok ötletet mert ha nem jó akkor 14 napon belül megy vissza a boltba -
Sziszifeca
őstag
Sziasztok!
Na csatlakoztam egy Dune Homatics lejátszóval
Sikerült az OMV-re SMB-vel rácsatlakozni, Dune Media Center megy.
Egyedül ami nem működik az 5.1 hang.
Akármit próbálok nem működik.A Homa össze van kötve S/Pdif kábellel az erősítővel, de az erősítőm csak azt mutatja hogy PCM 48Khz, de nem kapcsol át 5.1-be (Ekkor egy kék led jelenik meg az erősítőn, ha jó lenne)
A Netflix és bármelyik 5.1-es demo és film se vált át 5.1-re.
Szerintetek mi a gond?
-
Tuto
tag
válasz
Sziszifeca #10903 üzenetére
neked realtekes dune vision van , de nem próbáltam rajta a netflixet, elvileg ok rá...
-
blakey
titán
válasz
Sziszifeca #10903 üzenetére
Nincs, maradj a Homatics vonalon, Dune HD Homatics 4K Plus és Dune HD Premier 4K Pro, ezeken "minden" van + CoreELEC-kel akár teljes érékű Dolby Vision támogatás is. A fehér Homatics az alap lejátszó és ez alapján készült néhány "klón", Dune, Rocktek, Nokia modellek, az alap mindegyik esetében a Homatics, tehát 99%-os az egyezés.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elektromos autók - motorok
- Bluetooth hangszórók
- Elektromos cigaretta 🔞
- Samsung Galaxy A41 - a matek nem stimmel, a méret igen
- Könyvajánló
- PlayStation 5
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASRock B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Fractal Design Nano S 600W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 3840x2160 - 138Hz / 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest