- Milyen egeret válasszak?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Samsung LCD és LED TV-k
- Milyen házat vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Projektor topic
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Méretes és széles gaming monitorral bővült az MSI kínálata
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
"azt hittem az OCD az etalon a topicban"
hűha. azt sem tudtam, hogy mi az. meg hogy van etalon a topikban. van az a szintje a buzériának, ami az én reális napi érdeklődésemen túlmutat. ha versenyeznék, biztos mindent bevetnék, de ugye mi csak szeretjük a kávét.
keverem az őrleményt most, mert másképp nem tudom szintbe hozni. de extrémsportnak tartom, friss pörkölés és jó daráló mellett nagyjából tök fölösleges, részemről biztosan.
a jó zene egyébként nem attól jó, hogy fasza a felbontása és technikailag pöpec, ahogy egy film sem attól jó, ha a robbanás hat dimenziós. ami jó, az mp3-ban is jó, mert a zene élvezete a lényeg, nem a folyamatos analizálása. az jópofa az elején, meg egy darabig, de egy idő után illene háttérbe szorulnia. de a példa sántít, mert ott semmibe sem kerül veszteségmentes formátumban lejátszani, nem plusz energia. ellentétben az esőtánccal a shot előtt, ahhoz én már jóideje nem ragaszkodom cseppet sem.
(és megint jó a boros hasonlat is: éveken át maximálisan képben voltam, a demeter aszúesszenciától kezdve a wendouree/grange-en át egy csomó világlegjobbját is meg tudtam ilyen-olyan rendezvényeken kóstolni. érdekes volt, tanulságos volt, pontosan tudom például, hogy hol helyezkedik el a skálán az az 1500 ft-os bor, amit bármikor szívesen bontok. és nem fáj, hogy van jobb, lehetne jobb stb., mert nem ez a lényeg már.)
-
verti1
tag
válasz
Bazsee71
#48893
üzenetére
Én nagyon hamar ráuntam. Ha nem akarsz pepecselni vele akkor AP papír. 2 másodperc az egész és spórolsz vele a végén rengeteg mosogatást. Én a vízterítés miatt kezdtem használni, de azóta ebből a szempontból feleslegessé vált. Viszont annyira tisztán tartja a gépet, hogy marad. Havonta elég visszaöblíteni, de akkor is csak minimális szutyok jön ki. Inkább a karok, szűrők miatt tersonetezek és megcsinálom a visszaöblítést is egy úttal. Itt a felső szűrő egy hónap után, úgy ahogy levettem, nincs elmosva. Semmi nem gyűlik össze felette.
-
Gravity1234
tag
válasz
krupiz
#48876
üzenetére
Szia!
En ma porcioztam ki az elso 250g-os zacskom. "Yirga" (koszonet Soldiernek erte).
Eddig aki probalta pozitivan irt rola, hogy erezhetoen tovabb tartja az aromajat, illatat.
Szerintem 2 heten belul en is le tudom irni a velemenyem a sajat tapasztalataimrol.Es igen, termeszetesen hamar megbontottam a zacskot a teljeset kimertem kulon uvegekbe. Jelen esetben Yirgabol 18g/adag, mert ebbol 2g-al tobb kell a szurobe hogy meglegyen a megfelelo mennyiseg. Amugy eddig minden mas kavebol tartottam a 16g-ot, de ebbol szemmel lathatoan keves volt a szuroben.
-
And06
aktív tag
nekem mind1, az se zavarna, ha mp3at hallgatnál a többmilliós hifiden, csak jeleztem, hogy a hatékonysága nem túl jó ezeknek a cuccoknak. azt hittem az OCD az etalon a topicban ... lévén mindenki azt próbálja lemásolni/továbbfejleszteni...
u.i.: fogalmam sincs van-e hifid és milyen

-
na, akkor mégegyszer: tojok rá, hogy van valami megint plusz kütyü (ocd), amivel valamilyen teszten valahol jobb lett a shot. ennek az egyengetőnek a szűrőmagasítóban a helye részemről, mert olyanom úgy is van, mindenki más pedig azt csinál, amit akar. ami a wdt-t illeti: egy megfelelő daráló mellett részemről elhanyagolható, ha másra nem, erre megtanított a k10.
-
Bazsee71
őstag
válasz
bajnokpityu
#48889
üzenetére
Teljes mértékben ugyan nem forgatja át, de azért egy jó részét eldolgozza az általam is használt Keresztapper-féle egyengető. Szerintem ezzel már olyan szinten egyszerű a folyamat, hogy innentől érdemben már csak a kütyümizéria hatására lehet továbblépni. Hármat pörgetek jobbra, hármat balra, lerakom, tampert nyomom, tampert ráteszem és kész. Fragola tömörítőjével nekem a konyha dísze, öröm ránézni.

Amire kezdek ráunni, az a szűrőmosás, törölgetés, felsőszűrő tisztítás, vakszűrőzés, törölgetés folyamata minden használat után. Tudom, bevethető még az aeropress filter, ki is fogom próbálni, csak az megint egy plusz lépcső.
-
And06
aktív tag
olvasod amit irok? a kinai egyengető klón is ott volt. az eredmény a videóban dióhélyban: 1. OCD klón a kényelem miatt 2. WDT, gyakorlatilag ugyanolyan jó, mint az OCD a végeredmény tekintetében 3. az általad is emlitett pengés megoldás. sokkal gyengébb az eredmény mint az első kettőnél. szemmel láthatóan csatornásodik.
a végén át kell nevezni a topicot automacás topicra, a nagy kényelem miatt
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
verti1
tag
Én is inkább erre szavazok. Mutattam már régebben az alfa verziós házi barkács megoldásomat erre a dologra. Ezt akarom majd egyszer valami szép formába önteni és kicsit tovább fejleszteni. Menetes állíthatóságot kellene megoldani és kicsit szélesebb felületet ami egyengeti a kv-t. Simán befér mellé a kis rög ördög habverő és tökéletes felületet csinál. WDT-zni nem lehet ahhot le kell szedni és megint vissza, de egy sima felületből indulsz, pár pillanat az egész. Persze egy Jolti által javasolt megoldás lenne a legjobb, minden egyben, majd hifis kitalálja...

-
adp
őstag
válasz
Bazsee71
#48883
üzenetére
En is igy csinalom.
Aztan ujabban mar ki se veszem a fagyibol mart hamar doglik, hanem csak addig veszem ki amig kimerem, aztan azonnal vissza. Py zacsi eleg jol zar. Ma konkretan ugy osszezarodott, hogy a cipzarat sikerult leszakinai a zacsi falarol. De meg akkor sem jott szet

-
krupiz
csendes tag
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy aki mézesüvegezik az hogy csinálja? Pl. 250g-os zacsi teljes tartalmát kiporciózza egyszerre, vagy mondjuk 10 üveget (40ml) megtölt, a maradék a zacsiban, és mikor kifogy a 10 üveg feltölti újra? -
jolti
senior tag
válasz
Keresztapper
#48874
üzenetére
Igen. Ezért bízzunk Hifisre. 😁
Bár szerintem, ha kis tűréssel lenne csinálva, akkor lefelé haladtukban az ellendarabok letolnák a szemcséket. Mint a hólapát a havat. -
jolti
senior tag
válasz
hifis50
#48869
üzenetére
Inkább egy olyanon kéne agyalnod szerintem, hogy hogyan lehetne azt megcsinálni, hogy az őrlemény egyengetőt és/vagy a marok/nyeles tampert egy egységbe összehozni.
Hogy ne kelljen az egyengető után azt kivenni, majd a a tampert átrakni és úgy tamperolni, hanem mikor megpörgetted' benne az egyengetőt, utána elkezded lefelé nyomni és az egyengető három szárnya' mellé fentről lejön három fémdarab, ami propellereket' kiegészíti, kitölti a teret egy komplett tampertalpá és tovább nyomva tömöríti a pogácsát.
Lehet kacifántosan írtam le, de remélem érted. -
D4v3
őstag
Hello!
Az itteni írásokra támaszkodva vettem egy Bialetti Brikka Elite-t édesanyámnak karácsonyra. Érdekes módon, bár több helyen írják, hogy már Romániában gyártják, ennek a belsejében a szürőre (?) rá van írva, hogy made in italy, bár lehet, hogy csak az készült ott
Viszont lenne egy kérdésem is, milyen kávét ajánlotok hozzá "kezdésnek"? Nincs darálója és az erősebb kávékat szereti. Én nem iszok kávét egyáltalán, úgyhogy teljesen vakon vagyok az egész témát illetően
-
sz.zs.
őstag
válasz
bajnokpityu
#48794
üzenetére
Manettiben is szoktak ebbel kávézni

-
verti1
tag
válasz
hifis50
#48868
üzenetére
A tamperolás erejét a belső rézből forgácsolt darabban (a képen tension assembly) cserélhető rugó biztosítja. Talán két vagy három féle rugót adnak hozzá. A külső nagy rugó csak a talpat húzza vissza a széles tányérra. A gyenge rugó ellenében lenyomod a talpat ami össze tömöríti az őrleményt és utána úgy működik mint egy rugós tamper, adott erőnél összenyomódik a nyél. Egy marok tamperba össze hozni egy hasonlót azért nagy dobás mert még stabilabb mint a hosszú nyél.
-
hifis50
csendes tag
-
hifis50
csendes tag
válasz
verti1
#48856
üzenetére
Ez tényleg ugyanezt csinálja, csak az nem világos, mitől állandó a nyomóerő. Mert itt a megtámasztást oldja meg a peremre fektetéssel, de hogy mekkora erővel tamperol, azt nem látom. (Pontosabban ha ütközésig nyomja a tamper nyelet, ahogy az animációban van, akkor a magassággal kell játszani, ha nem, akkor a keze adja a nyomóerőt, ami annyi amennyi, (mint tudjuk, ez is bőven jó), de mégsem precíz.
Szerintem a maroktamper lényege, hogy a szűrőre felfekvő házat fogjuk és szorítjuk a peremre, nem a nyelet. Én ezt próbálom tartani, és azon kívül, (attól függetlenül) működtetni a rugós mechanizmust. Egyébként abszolút nem titkos a dolog, sőt éppen ellenkezőleg, ez szórakoztat, hogy megosztom az ötletet, és ha van jó észrevétel, az is tovább lökheti a megoldást. Ezért holnap csinálok egy elvi skiccet, amiből érthető, mire gondoltam. Úgy nagyjából olyasmi, mint a bicska pengéje. Kinyitva felhúzzuk, visszalökve leeresztjük a tamper talpat. -
verti1
tag
Érdekes a modoruk, de jók az árak, van minden és ha nincs akkor beszereznek 1-1.5 hét alatt mindent (majdnem mindent).
-
Ábi
tag
Az biztos, hogy náluk lazább, ügyfelek iránt érdektelenebb kereskedővel nem igen volt eddig dolgom...
Családi vállalkozások ennél ügyfélbarátabb benyomást szoktak kelteni.
Akármikor megyek, szinte én teszek szívességet, hogy vásárolok. Az ember szemébe sem néznek, csak pötyögnek a gépen unott képpel és a képernyőt bámulva mormolnak valamit a kérdésre.
Hónapokig használhatatlan volt a honlapjuk, mert nem akartak szolgáltatót váltani.
1 pozitív újdonság az egyébként nagy választék és korrekt árak mellett, hogy végre lehet kártyával is fizetni.
-
adriankoooo
senior tag
Kavegepbolt.hu-val mi van? Megrendeltem, kifizettem, csomag sehol, emailre nem válaszolnak.

-
Wolfy999
tag
-
Corsair90
tag
Sziasztok!
Saeco Poemia eszpresszo kávéfőző mellé szeretnék kézi darálót venni és szeretném kikérni előtte a véleményeteket. 30.000 Ft-os Graef nem játszik, arra egyenlőre nincs keret. (Lehet a későbbiekben sem fogok rászánni ennyit). Ezért kézi darálót szeretnék vásárolni, 3-10 eFt között.
Külföldi tesztekben 10 között ezek szerepelnek amik nálam szóba jöhetnek:
Az oldal pedig itt megtalálható: [link]
- Hario Ceramic Coffee Mill Skerton
- JavaPresse Manual Coffee Grinder
- Kyocera Advanced Ceramic Coffee Grinder
- Porlex JP-30 Stainless Steel Coffee Grinder
- Cozyna Manual Coffee Grinder with Ceramic Burr
- Hario MSS-1B Mini Coffee Mill Slim Grinder
- Tanors Ceramic Burr Manual Coffee Grinder
- Brillante Manual Coffee Grinder
- Hunt Brothers Coffee GrinderA legtöbb nálunk vélhetően nem is vásárolható meg, de külföldről minden beszerezhető.
Szerintetek melyik az a 3, ami közül érdemes lenne választani, illetve melyik az a daráló, amelyik alkalmas finom egyenletes őrlemény készítéséhez is?
Vélhetően nem 1-2 évre szeretném venni és napi 1 adag kávét főzöm.
Köszönöm előre is mindenkinek a segítséget!
-
hifis50
csendes tag
A maroktamper téma volt pár napja. Ebből kiderült, hogy az esetenkénti kalibrálása mellett is mennyire praktikus, hasznos eszköz.
Kérdés, lehet-e olyan mechanizmust kitalálni, hogy erre a magasság állításra se legyen szükség. Tehát egyesíteni egy rugós és egy maroktamper előnyeit. Számomra akkor érdekes egy kávés kütyü dolog, ha valami újdonságot ki lehet benne találni. Egy ideálisnak mondható tamper azt gondolom, ilyen lehet.
Szóval kezd összeállni (fejben) egy olyan szerkezet, hogy a marokrész felfekszik a szűrő peremén, de a tamper talp, ami dugattyúként működik, ekkor még "fel van húzva", tehát felső holtponti helyzetében a kávéőrlemény felett van. Ha ekkor "kioldom" az előfeszített dugattyú aretálását, az lenyomul addig, amíg adott erővel a tömörített kávé meg nem állítja. Ennyi az egész. Adott erővel tamperol, és a marokrész felfekvése biztosítja, hogy ne legyen ferdén tömörítve. Mivel a tömörített kávé felszínének szintkülömbsége max. pár miliméter, egy kellően lapos karakterisztikájú rugóval ez a szerkezet érzéketlen a tömörítendő kávé mennyiségére, tehát nincs mit állítani rajta.
Ebben a mechanizmusban a nehézséget az okozza, hogy az idétlen és működésképtelen lenne, ha a dugattyút (vagyis a tampertalpat) a rugó szabadon kilökné. Tehát a dugattyú mozgása fékezett kell hogy legyen, valahogy úgy kéne lesüllyednie, mint ahogy a lemezjátszó hangszedője süllyed le a lemezre. Na erre a fékezett mozgásra van egy ötletem, ami miatt kedvet érzek arra, hogy megpróbáljak egy ilyen tampert összehozni. -
Surda-
őstag
válasz
adriankoooo
#48829
üzenetére
Csak a csókosok kapnak belőle, nekünk földi halandóknak nem ad. Ilyen ez a Paljoc.... !
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
soldier2
őstag
válasz
adriankoooo
#48829
üzenetére
Még nincs, most próbálja belőni Paljoc. Mondhatni egy kísérleti mintát kaptam jóárasítva, de hamarosan elérhető lesz, amint meglesz az optimálisnak ítélt profil.
-
válasz
soldier2
#48826
üzenetére
egyszerűen csak nincs értelme. csinál egy jó kávét valamelyik gép? hurrá. csinál egy rosszat? akkor nem jövünk rá, hogy miért. viszont utána fórumokon lehet írni a tutit, hogy ez szar, az jó. tök szívesen megmutatom a dc-t bárkinek, megdumáljuk, átjön, kávézunk. hifis is volt már, yeahhh is stb. de nem viszem sehova, pontosabban engem nem villanyoz fel annyira egy ilyen szeánsz, hogy a hónom alá csapjak 25 kilót

-
soldier2
őstag
Az a baj, hogy nem tudod. A Pavoni, főleg a régi nyomáskapcsoló nélküli változat esetében mindenféle hőmérséklet visszajelzés nélkül, stopperrel szabályozva a hőmérsékletet minden bizonnyal megfeküdt a Pavoni néhány hisztisebb kávénál, de ez egy kicsit olyan mintha egy temp surfinges nyomásfokozó mentesített poemiával szerzett tapasztalat alapján képzelnél el egy egy pides rézcsöves gaggiát (árban is kb ez az arány a Pavoni és a Cremina között). No de nem akarok meggyőzni senkit, minnél kevesebbeknek van, annál exclusivabb

Paljoc Aricha: teljesen más mint a korábbi Yirga és bár csak kezdjük az ismerkedést, egyre jobban muzsikál. Ma reggel bevállalva két duplát, kicsit játszva a nyomásprofillal is a V profil 12 baros csúccsal kicsit jobban muzsikált mint a klasszikus 9 baros trapéz, de a különbség nem volt mellbevágó, és hát egy próba nem próba, de ezzel a kávéval látok benne (mármint a nyomásprofilozásban) fantáziát. Az Aricha pedig Paljoctól is jó, akinek bejött a CM-tól, vagy Red baggies-től, nyugodtan megpróbálhatja majd ezt is. Jó ideje már, hogy a CM Aricha elfogyott nálam, így összehasonlítani nem tudom, de az ananászra hajazó íz itt is érezhető, az epret meg a többiben sem éreztem.
-
válasz
soldier2
#48821
üzenetére
játéknak jó. de tesztnek állatira nem. azt gondolom, hogy ha használnám hónapokig, mondjuk fél évig, akkor lenne érdemi tapasztalatom. mert hogy kávéja is válogatja, hogy mit szeret (volt kávé, ami zenélt a pavonival, más kávé meg nem) stb.
ugyanakkor én évekig pavoniztam, kisgépeztem és most egy ideje "nagy"gépezek, kb. el tudom képzelni, hogy mit tudhat a cremina és mit nem.
-
soldier2
őstag
Azért merült fel a direkt összevetés, mert többé kevésbé egy árkategória a három gép (épp az a kategória ahová már érdemes lehet pimpelt kisgépről tovább lépni), mindegyikre esküszik a gazdája, anélkül hogy mindhárommal lenne tapasztalata bármelyikünknek. Az én gépem mobilis, szabadidő meg kerül valahogy, Paljocnak is van új kávéja, amit ki lehetne próbálni stb
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Gravity1234
tag
válasz
verti1
#48819
üzenetére
Ok, ezt tudom, csak ahogy irtam azert lepodtem vagy csalodtam most mert az eddig probalt kavek egyike sem doglott be ilyen hamar, 2-3 nap alatt. Es mivel ez igy volt, azt gondoltam hogy a:
- kissebb kiszereles 250g
- Szelepes zacsko
- Zacsko meg pluszban egy zarhato muanyag dobozban
- 14-15 fokos huvos helyen a doboz
elegendo. -
verti1
tag
válasz
Gravity1234
#48818
üzenetére
Hamar "bedöglik" vagy jobban mondva veszít a kezdeti frissességéből (majd valaki jobban leírja). Én is ezt a módszert használtam, hogy 250 grammos zacsiból szedtem, de három-négy nap után kialudt a kezdeti tűz. Ahogy fogy hiába szelepes, hiába nyomogatod ki a levegőt nagyobb felületen érintkezik a levegővel. Utána váltottam mézes üvegekre. Kell venni három méretet fél kiló kv-nak, nem nagy befektetés. Állítólag fagyasztva a legjobb ha van helyed. Nekem a szekrényben áll, ott is sokkal jobb mint a zacsi módszer. Nem nagy befektetés.
-
válasz
soldier2
#48802
üzenetére
én kedvelem a karosokat, ugye pavoni is volt, meg itt a caravel. a cremina felárát viszont sosem fizetném meg, amitől a karos igazán jó, ahhoz nekem elég a caravel. illetve a dc mini is örök élet, végülis ezzel nyugtatom magam, mert catler árban van így felújítva és pimpolva, az meg kényelmesebb cucc. ez viszont örök.
-
And06
aktív tag
válasz
Gravity1234
#48813
üzenetére
ha nem akarsz a mini-befőttes üvegekkel tökölni, akkor is érdemes 2 csomagba elfelezni a 250grammot, már ez is sokat segit.
-
Gravity1234
tag
Nalam most fogy az elso 250g-os Yirga, Paljoc mestertol.
Kifejezetten flat white miatt kertem (es ajanlotta ezt) mert azt iszom a legtobbet. Imadom a flat whiteot.A Yirgaval kapcsolatban amikor megbontottam egesz egyszeruen zsenialis volt mind az illat a konyhaban mind a kave maga. Nagyon kulonleges semmi mashoz az eddig fogyasztottakhoz hasonlo izvilag. Kellemesen savas, de nem savanyu es egy kulonleges utoiz.
Viszont az is igaz, hogy mar 3.-4. nap ezt nem ereztem, es ennyire gyorsan egyetelen masik kave sem valtozott izben. Mar levittem a kezdeti javasolt magasabb 92 fokot 89-re hatha visszatudom csalni azt a specko izvilagot de sajna nem. Emiatt picit csalodas, mert 250g-ot 2-3 nap alatt napi 1 kavefogyasztas melett eselytelen elhasznalni es persze nem is cel, viszont nagyon hamar eltunt a specko izvilag.
Most is van meg valami ami erre jellemzo, de kozel sincs az az elso alkalommal tapasztalt. -
adp
őstag
Mar kaphato a word of coffe eloveteles jegy:[link]
-
zolko74
tag
Full extrás Gaggia Classic.: [link]
-
Surda-
őstag
HasBean -ből kérek egyet karira. Ha etiop aricha és társai ízlenek a legjobban,akkor szerintetek melyik HB -t vegyem? Úgy láttam fantázianevekkel látják el őket.
-
vikla007
aktív tag
válasz
bajnokpityu
#48794
üzenetére
Kelet kávézó (CM)
-
gubabela
senior tag
válasz
bajnokpityu
#48794
üzenetére
California coffee. A kávèjuk nem tudom milyen, de kutyabarát
-
soldier2
őstag
Így igaz, ahogy mondod. Nem is kardoskodok mellette, csak érdemes számításba venni. A végeredmény Catler szintet szerintem hozza de beszállnék egy kis ungibungiba, ha van kedve valakinek egy Catlerrel (esetleg egy DC Minivel) eljátszadozni egy délelőttöt. Ami miatt nekem nagyon tetszik, az a gyakorlatilag örök élet meg egy nap koncepció, és ezért cserébe hajlandó vagyok apróbb kellemetlenségeket elviselni (pl gyor egymásutánban vízhűtést igényel a fej - borogatás, 35-37g fölött csak bűvészkedve lehet csapolni, nincs prémium szűrő stb). Cserében 10 perc alatt üzemmeleg ez is.
R58: az előáztatás hiánya miatt nem tökéletes választás. Nekem is onnan indult a dolog, aztán mégis más lett.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
bajnokpityu
#48794
üzenetére
Meg ott van MLM is.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3584
- HIBÁTLAN iPhone 16 Pro Max 256GB White Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 92% Akkumulátor
- HP EliteBook 840 G9 i7-1265U 16GB 512GB 14" FHD+ 1 év teljeskörű garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest


![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)





Az egy dolopg, hogy a pid beáll, de sem a kar, sem a fej nincs még átmelegedve.


