- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- És akkor a memóriapánik után beköszöntött a HDD-pánik
- Amazon Fire TV stick/box
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Plazma TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rison77
senior tag
Pont tegnap próbáltam elérni őket, telefonon már nem tudtam , se weboldal semmi már, viszont írtam a régi email címükre egy levelet. Körülbelül 10 percen belül írt is valaki borkereskedes.hu email címről, hogy van még nekik norda mindhárom kiszerelésben, kérdeztem, hogyan lehetne átvenni nagyobb mennyiséget, milyen áron, de arra már azóta se jött válasz
. Találtam hozzájuk weboldalt is, lehet eladták a céget, vagy nem tudom, de az ottani kínálatban nem szerepel norda. -
Bazsee71
őstag
válasz
Peti...(16v)
#96097
üzenetére
Ezt a szettet én is vinném!
-
Peti...(16v)
tag
válasz
adriankoooo
#96096
üzenetére
Nagy nehezen (kb. 3 hónap alatt) megérkezett. Még épp időben, nyaralás előtt, uh jött is velünk a szett.
-
adriankoooo
senior tag
válasz
Sic.Transit
#96093
üzenetére
-
kaligula
tag
válasz
SoundON
#96037
üzenetére
Javítsatok ki, ha tévedek, de ahogyan nincs működő SCAH sem, a pörkölőket mégannyira sem fogja össze semmi. Sem alulró, sem felülről jövően sem. Pláne nem valamiféle minisztériumi szintről kontrolláltan (turisztikai ügynökség?), irányt mutatva, fejlesztve. Ha van itt valakinek ismerőse, szólhatna pár szót ezügyben a megfelelő helyeken
-
reset
senior tag
Sziasztok!
A billenőkapcsolós, Gicar PID-es Ascaso Steel Uno Prof. PID szenzorával kapcsolatban kérnék infót, a mellékelt fotók alapján.
1. Az ábrán feltüntetett hőérzékelőt alkamazzák-e?
2. A kazánnak/fejnek mely részéhez rögzítették?
(A kiguglizott fotók alapján úgy vélem, hogy a kazánt és a fejet rögzítő csavarok egyike szorongatja...tehát nem a kazán tetején csücsül...) -
-
gyuri860213
tag
Jópofa kis gép, elfogadható áron, okos megoládokkal, kár hogy espresso-ra nem lett kalibrálva.
https://www.kickstarter.com/projects/fellow/ode-brew-grinder-cafe-performance-for-your-countertop -
-
#64275200
törölt tag
Ha felesleges dolgot szeretnék csereberélni azt is a Hardver Apróra kell feltenni, vagy elfér itt a Fórumon? Rendet akarok tenni a cuccaim között és a felesleges dolgoktól megválnék.
Egy hölgyismerősöm azt mondta, hogy amit három hónapig nem használ a konyhába, arra nincs is igazán szüksége. -
freaghill
őstag
Srácok, vettem a narancsos kávéból, de itthon nem tudom egyszerűen eltalálni, hogy olyan domináns narancs íze legyen mint a kávézóban volt.
Állítottam a finomságon, mennyiségen, hőfokon, de nem jön ki. Érzem-érzem, de messze nem olyan erős mint ott volt.
Tudtok adni valami támpontot, vagy franc tudja, valószínűleg az örlő/gép ennyit tud?
-
reset
senior tag
Nekem a fapados (PID nélküli) verzsön van meg az Ascasobol. Közepesen kemény vízzel hajtom - napi 2-3 csapolás. A vízlágyító patronban havonta cserélek gyantát, 2 havonta citromsavas jakuzzi + Pully Caff. Nem volt gondom soha a gőz-szeleppel...Lehet, hogy nem úszod meg a pancsikálást...
-
72lakiluk
tag
válasz
Gravity1234
#96070
üzenetére
Szerintem többet is teszel, mint kellene
A savval csak gyilkolod, de ha ragaszkodsz hozzá évi egy is elég. Nem vagyok szaki de esetleg tömítést cserélhetsz/cseréltethetsz. -
CB
senior tag
Ezt szerintem mindenkinek ki kell próbálni:

Tihanyban megtaláljátok.
-
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Kernek segitseget, ajanlast!
durvan 4 eves a Lelit Annam, minden tokeletes, igyekszem ra vigyazni. Minden kave utan, visszaoblitem, vakdugozom, a felsoszurot papirral attorlom a menet menten. Szurt viz van csak benne es 3-4 havonta citromsavazom.
Szeretnem atnezetni szervizben (vagy nem kell?)
Hova vigyem?
Koszi
G. -
-
adp
őstag
Bor és víz kft-vel mi van? Voltam kint kedden de zárva voltak. Portás szerint már más van ott. Egyébként valaki 20-kerben vagy 9,14,-ben tud Nordára ötletet az is jó
-
válasz
Cathfaern
#96063
üzenetére
"meg tudnak latte artot önteni" aha, 10-ből 6 helyen. Nálam az az elvárás, hogy minimum olyat készítsen mint én otthon. Neki ez a munkája/hivatása, napi 50-60-100 nem tudom hány kávét készít, én napi 2-t. Ha én meg tudom csinálni akkor elvárom, hogy 800ft-ért ő is képes legyen rá. (nem mindig sikerül)
Btw, megint baszakszik a gőzkar a gépemen, bammeg felgyújtom ezt a gépet komolyan.
végülis csak május 28-án volt szervizben. Desztillált vízzel főzzek vagy mi a franccal? -
Cathfaern
nagyúr
válasz
bbuffy
#96061
üzenetére
Sajnos sok helyen azt látom, hogy a "specialty" inkább jelenti a süti / szendvics / reggeli / üdítő vonalon a "specialty"-t, mint a kávé terén. Utóbbi sokszor kimerül annyiban, hogy single origin kávét használnak, normális tejhabot csinálnak, meg tudnak latte artot önteni
Mondjuk sok helyhez képest ez is előrelépés 
-
bbuffy
senior tag
válasz
SoundON
#96052
üzenetére
Sajnos mára ez a szlogen is teljesen elcsépelté sőt inkább vevőcsalogatóvá vált. Mint minden ilyen. Tapasztalással és informálódással lehet kiszűri ezt, de főleg az elóbbivel.
Nekünk főleg kényes ha nagyon nacionalisták vagyunk, mert kb csak a top jó
.
Én épp ezért nem iszok kb sehol kávét, csak amit ismerek, esetleg itt és barátok ajánlanak.
külföld más ott bele kell menni, de pl olaszba is mikor voltam ittam pár szar kvt simán.
jó unikum izűt.
Valaki elment a Madalba megkostolni a 6000 ft os filter gésát?
-
hcstuning
tag
válasz
zolnagy
#96051
üzenetére
Nálam Laica van normál szűrővel, próbáltam a teás/kávés patronját is, de kávénál nem volt számottevő különbség nekem (inkább teánál jött ki).
Múlt hétvégén kipróbáltam egy vízreceptet (WOC Budapest a BH-ról) is a Flair-rel, és volt különbség a Laica-hoz képest, de hétköznapokra nálam is a kényelem győz, mint Vertinél
Hétvégén meg kutyulgatok.Filternél vártam nagyobb szenzációt, de munkahelyre sem fogok még vizet bevinni
-
72lakiluk
tag
válasz
SoundON
#96052
üzenetére
Így érzem én is. Szegeden - nem a Hét és nem az elefánt - amikor a duplát világos pöriből kértem, a lányok rákérdeztek, hogy biztosan azt akarom-e, mert savanyú lesz
llyenkor belegondolok, hogy otthon az asszonynak vagy egy havernak nagyobb szakmaisággal mondom el, hogy mit fog inni és kb. mi várható az adott kávétól. Azt gondolom, hogy jó barista lennék
de szerintem itt soksn gondoljuk így. -
bbuffy
senior tag
-
lacko22
aktív tag
válasz
Szaszi-80-
#96013
üzenetére
Nekem is hasonló a tapasztalatom a Graef 702 vel, nekem mind a 3 alátét be va rakva és így darál jól, de pl vettem bravos classic kávét bele az nagyon ne jött be szinte ihatatlan koffeinbomba. Kollégám adott most Rioba platinumot a kék zacskóst, ez nem volt döglött és nagyon ízlik, Metroban lehet kapni és meglepő, 11 es fokozaton jön le 30 ml, a bravosnál 5 ös fokozatra kellett állítani de úgyis rossz ízű. Nem szabad megvenni ezeket az olcsó kommersz kávékat...
-
SoundON
tag
Nem értek egyet!
Ha bemegyek egy "Speciality Coffee" feliratú helyre, akkor számítok valamire amit a felirat, azaz a speciality minőség takar. Pálinkánál a pálinkára, méznél a mézre.
Pontosan ugyan arra számítok, amit a SCA le is ír mind a kávéültetvényes, zöldkávé beszerző, pörkölő, barista vonatkozásában is [link]
https://sca.coffee/research/what-is-specialty-coffee
Ha nem ezt a speciális hozzáadott értéket és nem ezeket az attitűdöket, eljárási folyamatokat tapasztalom (és itt nem az ízlik nem ízlik dologról beszélek) akkor átb@szva érzem magam.
Erre volt példa a MOM Parkos teljesen szakképzetlen (direkt nem mondom hogy barista) lány aki a kávét készítette és a 14másodperc alatt (persze látványos LM Starad AVből) lezúduló szőke híg fos presszónak nem nevezhető valami....de tovább nem ragozom, senkit nem akarok meggyőzni
-
zolnagy
őstag
válasz
verti1
#96048
üzenetére
Köszi, lehet egyszer kipróbálom. Most nekem kevert vizem van a GC-ban, de a Flairben most jobban ízlett az aktuális kávé csapvízzel. Jó, nem sima csapvíz, hanem egy kiherélt R/O szűrő 3 előszűrőjével átszűrt víz. A három szűrő: 5 mikron, majd aktív szén, a végén pedig 1 mikron.
Azt viszont látom, hogy a víz sokat számít a vègeredményben. A flairrel ezt büntetlenül tudom próbálgatni, míg a GC-ba nem mernék csapvízet tenni a vízkő miatt. -
-
verti1
tag
válasz
hcstuning
#96043
üzenetére
Amiket írtam azok saját mérések, a linken Gábor mérései vannak azokat is érdemes átbogarászni.
Ha felül bármilyen hatással lenne Flair-nél a papírnak akkor fizikai törvényeket döntenénk le....
Alul pedig ahogy soldier2 is írta azért felesleges, mert csak elfedi a hibákat. Ugyan úgy csatornásodik csak nem látod és így nem is korrigálsz. -
-
hcstuning
tag
válasz
verti1
#96035
üzenetére
Emlékeztem, hogy ezt olvastam már valahol.
Meg is van: [link]
Más: kipróbáltam az aeropress filterpapírt, mert nem hagyott nyugodni.
Alulra szerintem mindenképp érdemes, sokkal szebb a flow, nem spriccol, stb.
Felülre látványos változás nincs, de átlagban 5s-mal rövidebb a shot. -
válasz
SoundON
#96037
üzenetére
Igazából ez olyan mint a kézműves sör vagy hamburger. Aminek manapság már inkább negatív jelentése van számomra. Mert már a sarki kocsmában is 'kézműves' sört árulnak.
Eszembe jut a homár blogra írt my little melbourne-nel kapcsolatos panasz [link]
Ugye ezt tekintik a speciality kávézók alfájának, én 2x ittam itt kávét aztán soha többet. Egy sznob túlértékelt hely.
Specialitynek meg elvileg az tekinthető ami min 80 SCA pontos, na de manapság ki ellenőrzi a hazai pörkölőket, hogy mennyi az annyi?
-
SoundON
tag
...én pont az ellenkezőjét mondom: attól még nem speciality egy kávé hogy világos a pöri, vagy a végeredmény a jól elkészített finom classic olaszhoz képest tök üres és (húgy) savas
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A finom vs nem finom persze teljesen szubjektív én nem ezt mondom.
De az hogy például a MOM Park aljában a magát "spec" kávézónak hirdető "menő" kávézóban kértem egy presszót, majd miután megkérdeztem hogy milyen kávéból kérhetem a "képzett barista" lány annyit tudott mondani hogy van az olasz sötét meg a szpesöliti, mIre én: ok de, melyik milyen fajta? Arabika jött a válasz. Értem hogy arabika de milyen fajta? kérdeztem a messzi 42Coffee zacskóra mutatva, amin nem tudtam elolvasni a termőterületet mire még erélyesebben üvöltött rám a csajszi hogy MONDOM AZ A SZPESÖLITI...
Ha elmagyaráztam volna neki sem értette volna meg mi volt a kérdés.
Mondanom sem kell hogy a kávé SZÁMOMRA ihatatlan volt!
Nekem egy jól elkészített ízgazdag olasz pöriből készült presszó sokkal inkább speciality lenne mint egy világos fosul elkészítve. És mivel az utóbbival találkozom gyakrabban ez engem zavar és gondoltam bedobom hogy ki mit gondol erről.Biztos lennének sarokpontok hogy ez a minősítés szabályozva legyen, ahogy a pálinkánál és a méznél is alkoholfokkal, gyümölcstartalommal, meg hozzáadott cukortartalommal kifejezhető és behatárolható.
Én csak azt gondolom hogy a SPECIALITY COFFEE kifejezés erősen nincs kontrollálva és még erősebben le van járatva, amivel talán lehetne kezdeni valamit.
Csak ennyi

-
vicces1
aktív tag
Még nem bontottam, de biztos, hogy az egy olcsóbb blend, dél olasz sötét , talán olajos babokra számítok. (a tesztek alapján is)
Mellesleg a spanomnak hozták Nápolyból nem rég, tehát elképzelhető, hogy még ebben az évtizedben pörkölték.Legfeljebb Ő megiszogatja, ha nekem elviselhetetlen lesz a robuszta dominancia.
-
verti1
tag
válasz
adriankoooo
#96020
üzenetére
Első kör 2 perc. A második 1/2 és 1 perc között van nálam. Egy perc után elkezd csökkenni a hőmérséklet. 3 percnél veszítesz legalább 15 fokot mintha 1/2 és 1 perc után öntenéd a következőt.
-
SoundON
tag
válasz
RetepNyaraB
#95984
üzenetére
Ha jól emlékszem valami Beaver az új hely neve Almádiban. Elvileg a Tamp&Pull-hoz hasonlóan jó is lehetne ez az "Arduino bemutatóterem" zsír új Black Eagle, Mythos (talán EKt is láttam) One Eleven kávé, de valahogy mégsem jó. Túl lityi lötyi. Nekem nem ízlett.
A fagyizóban még nem ittam presszót, nem tudom milyen. -
SoundON
tag
válasz
ici169
#95981
üzenetére
A Bab az szót sem érdemel, pedig vagy 10X megadtam az esélyt...
...azon sok hely egyike, amelyik jól lejáratja a már teljesen üres és bárki által használható speciality "minősítést" és ahol ízetlen de legalább savanyú híg mosogatólevet árulnak presszó gyanánt
Jó lenne ha valaki kezdene ezzel valamit, ahogy annó a mézzel és a pálinkával is meg tették a szabályozást. -
egyébként csak kapkodom a fejem, úgy röpködnek itt a pazarabbnál pazarabb őrlők. ennek örömére az ügyvezetői bónuszomból tegnap - hátrakötött kézzel, csukott szemmel - újra betekertem a forté kilazuló hernyócsavarját, mert abszolút hallásom van már arra nézve, hogy mikor lazul ki járás közben

-
bluesfan
tag
Ha már őrlő...
Tekergetem egy ideje a Malwanit, kezd némi vélemény körvonalazódni. Ami már első ránézésre szembetűnik, az a brutál masszív megépítettsége. Az álló kés egy bivalyerős monoblokk szerkezetbe van ültetve, ebben fut a forgó, egy 3 ponton csapágyazott, 15mm vastag késtengelyen. Az alsó csapágy, 5cm-rel van a kés felett, tehát kávébab legyen a talpán, ami ki tudja téríteni kést a tengelysíkból.
Ami az őrlemény szemrevételezésekor feltűnik, hogy abszolút rögmentes és rendkívül homogén. Vizet sosem sprickoltam a babokra, ennek ellenére sztatikusságot nem tapasztalok világos pörinél sem. (A JE-Plus-t is szárazbabbal etetem, ott érzékelhető némi töltődés, de a bejáratódással mintha annál is csökkenne ennek mértéke.)
Az ízekben is érezhető a rendkívül pontos járás és a lassú fordulat miatti minimális fine őrlemény hatása. Még a NZ-val összevetve is kifinomultabbak az ízek, kesernye nem tapasztalható.
Egyébként döbbenet, hogy a Niche 63-as kése is játékszernek tűnik a 83-as Robur mellett. Nem egy ligában játszik a két gép, az biztos, de ezzel nem a NZ-t akarom bántani, mert nem egy célközönségnek és nem egy árkategóriában készülnek.
Viszont, hogy tényleg más tészta egy precíz, nagykúpos kézihajtány, ezt aláírom. -
bbuffy
senior tag
Nagyon nagyon nyugdijas ez a Niche
Semmi ecsetelés, törölgetés, spriccelés, ráindítás. Franc megette hogy ilyen kényelmes.
Egyebként qrva jó. -
#85578752
törölt tag
válasz
Szaszi-80-
#96013
üzenetére
Remélhetőleg nem tört le a betétről a két kis fülecske.

-
bl4ze
veterán
válasz
adriankoooo
#96007
üzenetére
Pedig nem tűnik egy hőigényes kávénak....
-
Szaszi-80-
újonc
Sziasztok,
ma lettem boldog tulajdonosa egy Graef 702-nek. Bárhogy állítom, az őrlemény finomsága egyáltalán nem változik, kb olyan mint egy bolti őrölt csilipaprika.
Alapbol rajta van a 2 db alatet, amivel állítólag tovább lehet finomítani, és az a fura, hogy tekeressel bárhova állítom, pontosan ugyanazt a végeredményt kapom.
Ezen kívül nem szépen darál, hanem szetszorja, köpködi a végeredményt.
Van valakinek hasonló tapasztalata, vagy ötlete, hogy mit tudok vele kezdeni?
Koszonom! -
verti1
tag
válasz
adriankoooo
#96007
üzenetére
Hány körrel melegítesz? Három kör mindenhez elég. A szigetelő köpennyel pedig kettő.
-
#85578752
törölt tag
válasz
SteelCowboy
#96003
üzenetére
Innen régebben meg lehetett venni: https://beans.at/en/nuova-point-thick-walled-espresso-cup-palermo
Lehet hogy meg lehet beszélni velük hogy szállítsanak ide is. -
SteelCowboy
csendes tag
válasz
#85578752
#96002
üzenetére
Épp ezeket a Nuova Point csészéket néztem, a minap, hogy milyen masszivnak tűnnek. Csak itthoni beszerzési forrást nem találtam (vagy nem jól kerestem
).
Egy 150ml-es Loveramics a mindenes otthon (presszóra is), de gondoltam vendégvárónak jól jönne pár ilyen apró (50-55ml-es) csésze.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Air 3 drón szett - telefonos távirányítóval
- DJI MINI 4 PRO FPV COMBO ELADÓ/ GARANCIA, CARE BIZTOSÍTÁS
- RDX Kara Heavy F6 Felnőtt Álló bokszzsák 183CM / max 150Kg, ingyenes szállítás + 1pár kesztyű
- Fedezd fel az EcoTextil-Méteráru kínálatát
- DJI Mini 3 RC drón szett - új állapotban - garancia 2027.11.02-ig
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3884, 100% Akkumulátor
- Xiaomi 11T 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 512GB E-SIM Blue Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4262, 95% Ak
- BESZÁMÍTÁS! Apple iPad Pro 13 2024 M4 16GB/2TB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
. Találtam hozzájuk weboldalt is, lehet eladták a céget, vagy nem tudom, de az ottani kínálatban nem szerepel norda.

végülis csak május 28-án volt szervizben. Desztillált vízzel főzzek vagy mi a franccal?
llyenkor belegondolok, hogy otthon az asszonynak vagy egy havernak nagyobb szakmaisággal mondom el, hogy mit fog inni és kb. mi várható az adott kávétól. Azt gondolom, hogy jó barista lennék
Szigetelő köpeny jó lenne majd.


