Hirdetés
- Lenovo 3000 és IdeaPad notebookok
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- SSD kibeszélő
- 500 Hz-es QD-OLED panelen dolgozik a Samsung
- TCL LCD és LED TV-k
- 3D nyomtatás
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mclord
aktív tag
Igen, a Ferenciek tere 3. -ban szokott lenne Attila és csapata pl akinek a munkájával mindig elégedett voltam (tény a hölgy csapatról ezt nem mondhatom el, remélem az oktatást nem Ők tartják...).
Mantra - itt még nem tapasztaltunk hibát (csak hölgy barista munkáit ismerem)
[ Szerkesztve ]
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
soldier2
őstag
Mivel vízkő csak nyomokban van, a fórumtárs azt írta max fertőtlenítő jelleggel érdemes csinálni egy savazást. Erre írtam, hogy szvsz felesleges. Nálam ugye nincs víztartály, amiben hideg víz van. Ez az öreglány mindig felfűti a teljes rendelkezésre álló vízmennyiséget, ami 2-7 dl, attól függően meddig van a bojler.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
Nagyon függ attól, mire kell. A HX-es gépek kicsit komolyabb felépítésűek általában mint az egybojleres gépek, kivétel persze akad. Pl a Quick Millnek van E61 fejes egybojlerese piddel, papíron elég impozáns paraméterekkel, bár itt sokan nem próbáltuk. Ha meg többnyire tejes ital fogy akkor kell a folyamatos gőz, jöjjön egy HX-ből, vagy a második bojlerből.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
mester6
tag
Nekem volt HX-es gépem, 1,8 literes bojlerral, E61-es fejjel, 30 perces felmelegedési idővel .( La Scala Butterfly) Amikor megvettem nagyon örültem. Végül is az volt a véleményem, hogy talán egy folyamatos üzemben jobb lenne használni, mint naponta többször felfűteni.
Szerintem a legtöbben singl bojlert , meg pidet használunk, de kevesen vannak közöttünk olyanok, akiknek nem volt két , három különféle kávéfőzője. Mindenkinek van mindig egy álma, hogy még melyik kávéfőzőt szeretné kipróbálni, ha lesz rá módja. -
HÁZIGAZDA
egyszerű a válasz: ha sok tejes italt készítesz, akár zsinórban, akkor a hx. ha egyáltalán nem tejezel, akkor gondolkodni sem kell, a pid-es kisgép célszerűbb.
gaggia classic + rézcső + pid = 90e ft
random e61-hx gép = 200e ft
új catler vagy használt db gép = 350e ftha nem kell a nagy gőzteljesítmény, tényleg nem gondolkodnék.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
kisgéppel az nem az igazi, mert egy kazánod van, az is kicsi. felfűtöd ezerrel, kb. egy cappuccinónyi tejet meggőzölsz, aztán várni kell, amíg visszaáll a kávéhoz jó, sokkal alacsonyabb hőfok. ez egy cappuccino. ezt négyszer zsinórban, hááát. lehet persze tejet külön eszközzel is habosítani, olcsó műanyag vackok, fogalmam sincs, hogy mennyire jók, stikában azért sok kávébuzi használja
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
vikla007
aktív tag
Így is lehet Szerintem teljesen tuti tejhab, persze Neki könnyen megy...
-
lagoon79
tag
ha most hirtelen lenne rá keret és gépvásárlásban gondolkodnék otthonra, tuti nem haboznék ez a típust választani. simán bedobnám a brasiliát érte.
nem, sajnos még nem kerestek meg a catlertől, h ingyen gép jár a sok dicséretért....azaz nem vagyok fizetett "catlerbérenc" (meg "nemfizetett" sem ) de azért most már hívhatnának....
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
Mit csinálsz rosszul? Csak azt, hogy kicsimagoltad a gépet, amíg nincs őrlőd. Szépen csomagold el, és ha lesz daráló (és rendes friss kávé, nem tescos Lavazza) akkor jön majd a sikerélmény is, meg a finom végeredmény. Addig csak magadat szívatod.
U.i. amíg bepötyögtem megelőztek, törölni az egészet meg nem tudom.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
lagoon79
tag
-
-
hifis50
csendes tag
Nehéz röviden, pár szóban elmagyarázni egy kezdő kávézónak, hogy miért fontos a daráló, ezért születnek ezek a változatos hasonlatok, amikből azért nem feltétlenül derül ki egyből, miről is van szó. Bár semmi újat nem mondok, de műszaki magyarázattal azért mégis kézzelfoghatóbb a dolog.
A kávépogácsa a szűrőben nem más mint egy magunk gyártotta szelep. Azért csináljuk, hogy egy 9 baros víznyomással érkező vízáramot kb 25 másodpercig engedve kb. 30ml víz follyon ki a rendszerből. Első blikkre nem mindenkinek látszik, hogy ez egy baromi szigorú és kényes feltétel rendszer. Egyrészt a 9bar nagyon nagy nyomás, ha mondjuk ennyi lenne a vízhálózatunkban, és csőtörésünk lenne, ez szétszedné a falat is. Másrészt ha mondjuk ezt a szituációt egy csőbe helyezett dűznivel akarjuk összehozni, ott századmilliméterekkel kellene a lyukátmérővel játszani, hogy megkapjuk a kívánt értékeket. Tehát esélytelen azt mondani az esztergályosnak, hogy fúrjon valamekkora lukat a dűznibe, szinte nulla, az esély, hogy eltrafálja a helyes értéket.
Ezt a spéci szelepet tehát mi gyártjuk a darálóval, és elég kicsi felbontással kell tudnunk változtatni az őrlemény szemcseméretén, hogy belőjük a megfelelő értékre. És még ez sem mindig elég, számít hogy rakjuk a szűrőbe, mennyire keverjük el hogy homogén legyen, stb. Tehát egy elegendően jó daráló nélkül nincs szelep a rendszerben, így ami kijön, az végül is folyadék, de nem biztos, hogy kávé. -
soldier2
őstag
Nem olyan, ha olvastad a fórumot akár csak az utóbbi hetekben, akkor tudod, hogy nincs espresso daráló nélkül. Sokan (szinte mindenki) megpróbálta amit te, senkinek nem jött be. Az espressora darálás azért nem működik a boltban, mert az, hogy egy adott kávét milyenre kell darálni, függ a használt géptől, szűrőtől, kávétól, és még ha belőtted is idővel változtatni kell, mert öregszik a kávé akár napok alatt. És még akkor nem beszéltünk arról mennyi kávét teszel a szűrőbe, mert itt már fél gramm is számít.
Tehát bár a gyors lefolyás oka a nagy szemcseméret, a finomabbra daráltatás nem megoldás, kell az otthoni daráló, ezért írtam, hogy ez a hiba. Hifis hasonlatot most nem tudok, nem vagyok otthon a hifi világban.
A kávé öregedése miatt még az sem járható út, hogy Paljoc akinek ugyanilyen gépe van a saját beállításán ledarálja neked. Amíg megjön a drálód, egy tizedgrammos mérleget is beszerezhetsz (pár ezer ft) és akkor semmi sem áll majd a boldogulásod útjába. Tömörítő (tamper) van rendes, vagy a gyári műanyag vacak?Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Xabi78
aktív tag
Mondjuk ha nem olyan nagy a hiba a rendszerben (vagyis 25mp alatt csak kicsit hosszabb a kávé a kívánatosnál), meg lehet próbálni 1-2 g-al növelni az őrlemény mennyiségét. Fokozatos darálóknál lehet ezt játszani, nálam +-1gramm elég jelentős lefolyásbeli változásokat okoz (ezért jó a tizedgrammos mérleg).
X.
Cave canem!
-
soldier2
őstag
Írtad, hogy jön, sőt mind azt hittük, hogy lesz a dobozban, de hidd el, addig csak szívatod magad. A daráló nem az ezüstkábel, hanem "A" kábel.
"rendkívül primitív eszköz...." - látnád az enyémet (Olimpia Cremina), na az primitív, de a maga egyszerűségében eszméletlen a végeredmény amire képes. Amit írtál az épp kezdődik, a Catler és a Lelit ami az itthon is elérhető gépek közé elhozza ezeket az apróságokat. A nagy nevek meg visszafejlődnek az otthoni szegmensben ( pl.Gaggia), vagy toporognak (Rancilio). Nem rosszak, csak a konkurencia állva hagyja őket mire feleszmélnek, ha nem lépnek gyorsan.
Parci: a Hifis hozzászólását be lehetne tenni az összefoglalóba. Nagyon jól, szemléletesen leírta a lényeget.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
Wolfy999
tag
Bár én nem értek nagyon a hifihez, de a daráló nem az ezüstkábel, hanem inkább az erősítő. Vettél egy csúcs hangfalszettet, de még nincs erősítőd hozzá. Rákötheted a lejátszóra mindenféle hákolással addig amíg nincs erősítőd, de nem fog megszólalni, így nincs is értelme. Az ezüstkábel szerintem inkább tized grammos mérleg lesz (a grammos meg a tescos tyűkbél). Őszintén szólva a daráló még fontosabb is mint a főző.
Ha a daráló is megvan már, akkor ezek biztosan kellenek még:
- tized grammos mérleg
- szűrőhöz pontosan illeszkedő tamper
- jó minőségű tejkiöntő (ha jól értem tejes italokat is csinálsz majd)
- friss, minőségi szemes kávéAz elején csak duplákat csinálj. Ezt nem szokták érteni miért kell, de hidd el így van. A szimpla csak bezavar, nem fogod tudni merre mozdulj. Vannak olyan kávézók, ahol csak duplát csinálnak, ha te egy szimplát kérsz, akkor a másik felét kiöntik (ellenőrzésre megkóstolja a barista).
Ha már az alapok megvannak, akkor tudod majd merre mozdulj. Még a nyitott kart ajánlanám, azzal sokat lehet tanulni, de a catlerhez sajnos csak 30e Ft-ért van. -
soldier2
őstag
Na ja, de kézrátétről sokan állítják azt is, hogy hatástalan. A Hg1-ről meg elvétve (sem) olvasni abszolút negatív véleményt (már aki hajlandó tekerni azok közül). Nekem pusztán az ellen van kifogásom, hogy valamit nem próbálva írjunk le, csak azért mert vannak hibái, amikor ezen hibáknak a végtermékre gyakorolt hatását csak sejtjük.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
Szerintem ezek nem is szeretik a kávét.
Egyébként SZVSZ ez már inkább a tudomány értelmetlen elmélyítése. 40-50 évvel ezelőtt is volt minőségi kávé úgy, hogy ennek ilyen szintű fizikai/kémiai alapjaival nem foglalkoztak. De ez jellemző az élelmiszeripar egészére, elég ha egy jó kenyérről van szó, nagymama lenyomja a hightech ipari termékeket. Na de nem hőzöngök tovább, sajnos ilyen világban élünk.
-
soldier2
őstag
Egy Has Beant kb 10x könnyebb elrontani mint egy klasszikus bárkeveréket. Bontás után meg igyekezz elhasználni minnél gyorsabban, romlik a kihozható ital minősége pár nap után. Mindenképp írd meg, mi volt a tapasztalat.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
Pedig lehet. Előfordulnak kivételek, de a világos pörkölésű kávékon jobban érződik az öregedés (volt erről vita itt is régebben, és ha jól emlékszem az volt a konklúzió, hogy a sötét gyorsabban veszít co2-t, de a világos pörkölés esetén ez jobban érződik). A babtartályban tárolva a vége savanyú lé lesz minden zacskónak, arra feltenném a kávé árát . Ha elfogy a jelenlegi adag, akkor megpróbálom az adagonkénti tárolással hogy viselkedik.
Ábi: ennek 65 ft darabja, van kissebb, nagyobb is 10 ml-el. A 40 ml csurig van 15g kávéval
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
radi8tor
MODERÁTOR
Teljesség igénye nélkül: [link]
"The use of cookware and packaging materials that contain aluminium (e.g. aluminium foil and cartons) can also result in the transfer of small amounts of aluminium into food products."
Eléggé köztudott az is, hogy ha alumínium edényben savas ételt főznek, akkor sokkal magasabb lesz az étel alumíniumtartalma. Egyes országokban ezért be is tiltották az alumínium edények használatát.
⭐ Stella
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest