Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Alabástrom
üzenetére
na, én végül erre rámentem. remélem nem szívok meg semmit.
(most alacsony a dollár árfolyama stb., szóval együtt állnak a csillagok) -
válasz
Alabástrom
üzenetére
miért, mi történt a p80-nal?
-
őrlőnél többféle kényelmi feature van:
- az iparinál a seprés+ráindítás+seprés helyett egy sd őrlőnél csak megnyomod a gombot és kész
- beépített mérleg esetén tényleg csak gombot nyomsz, nincs kitöltögetés pohárba, méricskélés, 2,74 szem visszapakolása stb.nekem mondjuk ez utóbbi legalább annyit jelent, mint az előbbi, szóval az én pontjaim legyen ez:
- baratza forté 8p (-2p azért, mert mocsok szar az állítómechanika, amúgy 10p lenne)
- képzeletbeli sd őrlő 7p
- tölcséres mazzer 5p
- dózeres bármi 2p -
válasz
qvik27
üzenetére
puck screennel anno nem játszottam (mert talán nem is volt még..?). papírral igen. végig szenvedtem a témával, amíg pumpás gépeim voltak, próbálkoztam mindenféle vízterítőkkel, felsőszűrőkkel, és volt pár gépem, köztük az űrgaggia is, ahol nem adod rá rögtön a 9 bar nyomást.
a pumpás gépekkel végig szívás volt, a karos gépeknél meg egyikkel sem. ez utóbbiból nem volt nagyon sok, de a mini gaggia is tízből tíz hibátlan pogácsát produkál, ahogy a flair is.
a flair már csak a nagyobb víztér és a mindig friss víz problémát oldotta meg, maga a csapolás tökéletes volt a mini gaggián is.
-
válasz
Alabástrom
üzenetére
mondjuk engem nem kell meggyőzni, én kb. ott hagytam abba a darálóhifizést, hogy "a kés az ditting, pont". csak azóta kijött egy tonna egyéb cucc.
-
válasz
Alabástrom
üzenetére
lehet, hogy a forté sem tetszene
(nem volt soha se zp6-om, se ssp mp-m) -
válasz
Alabástrom
üzenetére
64 mm-es késekből végtelen választék van, ott sztem van megfelelő ssp kés (mp v2 stb.). ott inkább az egész ára az, amit nem akarnék megfizetni.
-
válasz
Alabástrom
üzenetére
és nem is csak az őrlemény számít, az a beépített mérleg és mini babtartály mindent visz...
-
válasz
hoffman_
üzenetére
nekem még mindig az a véleményem (de ez nem igazán válasz a kérdésedre, csak ennek mentén morfondíroztam el a témán), hogy az összes gépnél a kulcs a vízterítés. ott pedig a vízoszlopot nyomó dugattyúval nem versenyképes semmi, akármilyen pumpával nyomja, mindig ott a végén egy belövési pont, majd egy vízterítő, és nem egyenletes lesz a kioldódás.
egyszerűen semmire sem tudnám cserélni a flair58-at.
-
válasz
Alabástrom
üzenetére
ja, az ananász, tényleg. az is tetszik.

(de igazából ezek ilyen értelmetlen tetszések, presszózunk, ahhoz van forté és kész) -
válasz
:AMF:
üzenetére
várj, várj, várj. végigolvastam az oldalt. arról van benne szó, hogy mennyire alulértékelt dolog a kés az őrlőben, hiszen nem is látszik stb., és hogy az ő mérnökük már 100 ezer éve kutatja ezt, és most előjött egy új késgeometriával...
- majd nincs egyetlen fotó sem a késről
- az új geometriáról amit ír, abból csak annyi derül ki, hogy ezer helyen használt
- de legalább 265 gbp a cuccizé, biztos jó lesz, tudnak jó őrlőt csinálni, de ha nem voltam vak az oldalon, akkor wtf?
-
válasz
Alabástrom
üzenetére
berakom összefoglalóba
-
válasz
Alabástrom
üzenetére
de ha nem is biztos, hogy mindig igaz tétel ez, az biztos, hogy ez olyasmi, ami tényleg nagyon befolyásolja a kávé ízét. magyarán, jó lehet a repertoárban, ha valamelyik kávé alapból nem zenész. én anno erre használtam azt a sűrű hálós aljú kosarat, aminek nem jut eszembe a neve épp

-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
most elvileg vám+shipping=0 akció van
-
válasz
aleister
üzenetére
tényleg többet fog számítani ennél (vagy bármi másnál kb.), hogy amikor az adott presszót csinálod, éppen hol tör magának utat a víz, milyen a kioldódás. sokáig nehéz elérni, hogy hibátlan legyen, a kávépogi egy kis részén tör utat magának a víz, ott kiold mindent is, más részein meg alig. ehhez képest az, hogy 300 vagy 1400 rpm-en őröltél, apróság.
csukj be mindent, dönts egy megfelelő eszközpark mellett, aztán kezdj el frissen pörkölt, minőségi kávét inni, és fogadd el, hogy hosszú a tanulási periódus (mármint a kávékészítésé, nem a sok elmélkedésé, az ráér akkor, ha nem tudsz élni nélküle). de addig sem leszel boldogtalan, mert az elejétől jó kávékat fogsz inni, az elvárásaid a tudásoddal együtt emelkednek majd. (én legalábbis 15 éve jól megvagyok ezzel)
a kézi k6 őrlő nem egy befektetés, ahhoz képest sokat tud és lehet vinni utazásra is, ergo akkor sem lesz fölösleges, amikor végül lősz mellé egy elektromosat. azért mertem javasolni, mert a sok tapasztalat pont arra jó, hogy a fölösleges köröket esetleg kihagyja, aki megkapja a tudást.
az elektromos őrlőre nem is tudom, hogy mi most az ajánlott standard egyenértékes.
(illetve én árulok egy kinu travellert és egy mahlkönig k30 késes super jolly-t, de egyiket sem ajánlanám itt és most neked)
-
válasz
aleister
üzenetére
könnyebb sokkal tekerni, ha filterre őrölsz. presszóra nehéz, akadhat, sokáig tart stb.
a kalibrációs dolgot nem értem, nem disszertálni akar senki őrlőből és általános tételeket alkotni, azt tudod összevetni, amit kapsz (illetve a legtöbb usernek nincs módja kalibráltatni az őrlőjét).
nagyon óvatosan mondom, hogy el lehet veszni a nagy kávéfizika és kávékémia elméletben, de közben meg ez egy gasztrohobbi. legyen finom, élvezd a készítési procedúrát. a kezdetekben bármi más, pláne a "mélyelmélet" abszolút félrevezető. szerintem.
(például ezen a ponton szerintem teljesen mindegy egy daráló fordulatszáma, tényleg. 6-9 bar nyomás mellett minden is befolyásolja a kávé ízét, de épp ezért egy-egy dolgot kiragadni is csalóka, mert az eredmény akkor is szórni fog a többi, nem kiragadott paraméter miatt)
-
válasz
aleister
üzenetére
miért lenne mindkettő "kalibrált"? mindkettő olyan, ahogy a gyárból kijött. és nem általánosan jobb egy kingrinder k6 egy tetszőleges 64 mm-es síktárcsásnál. de az előbbit megkapod 50e ft körüli pénzért, 64 mm-es meg használtan sem lesz ennyiért, újonnan meg simán a háromszorosa.
-
válasz
verti1
üzenetére
ha pár insta poszt (és persze a finom kávé) kiadja, hogy a nép boldogan megtanulja, hogy "be kell járatni", és akkor eladható a selejt is, akkor racionális ez -- részükről.
20 kiló kávé nálunk közel egy év alatt fogy el, és hát árban az a szint, amiket itt a topikban iszunk, eleve kiadja egy daráló árát. szóval akkor használt ssp kés > új
(kivéve, ha követ is darált) -
válasz
aleister
üzenetére
ma már a csúcs is elérhető olcsón és jó készítési élménnyel:
- egy kingrinder k6 talán a legolcsóbb kézi daráló, és tök jó
- egy flair vagy robot mindent tud, amit egy 2 milliós gép is (csak manuális)
ezek utazós szettnek is jók aztán. ha ennyid már van, a dolog a kávén fog múlni, bármelyik étterem szintjét visszakézből levered. minden más, amit ezen szint fölött költesz, már hobbi. -
-
válasz
Alabástrom
üzenetére
nem vételi szándék volt részemről, őrlő is kéne alá, akkor meg kezdődne a garatsöprögetős, gramm méregetős játék, amiről évek óta leszoktam
-
válasz
Alabástrom
üzenetére
nekem jöhetne az ssp mp, nem vesznék össze vele

a fortét még kis zoli filctollazta és alufóliázta, amiről megbeszéltük, h semmit sem ér, szóval nincsenek illúzióim a pontosságát illetően. de bármennyire utálom (eléggé), legalább annyira imádom (eléggé), mert nincs kényelmesebb, mint beépített mérleges géppel darálni, és még az őrlemény is jó. minden más nem jó

-
-
válasz
Alabástrom
üzenetére
az már tényfaktum, hogy zp6 rivális?
-
válasz
kmarci25
üzenetére
no, az a mi családi programunk volt eredetileg, csak aztán nagy lett -- és igen, sakál sincs már. egy csapat aranyat elhoztunk az egyik évben, de aztán vagy tíz évig hallgattam sakált minden családi rendezvényen azon sopánkodni, hogy ilyen gyatra teljesítménnyel aranyat szerezni sosenem lehetett a sör körön

-
néhai nagybátyám volt a megálmodója a sör-kör nevű rendezvénynek, szintén ezen a környéken (szántó, szentkereszt, dobogókő, szentlélek négyszög). az egy teljesítménytúra, ahol km-ek és megivott sörök után kapod a pontokat, nem írom le, hogy a győztesek jellemzően mennyit teljesítenek mindkettőből. mondjuk úgy, hogy... igen.
na, az luca napja környékén szokott lenni, mert nyáron a melegben nem kunszt sok sört meginni. amikor reggel elindult az eső, az első gondolatom az volt, hogy kezd hasonló pofázmánya lenni a rendezvénynek, de aztán szerencsére megenyhültek odafent.
biztos jó móka volt, gondolkodtam rajta, hogy dömösről indítva felgombásszak beköszönni, de fölébem kerekedtek a családi kötelezettségek. (meg hát a kiírás is egyértelmű volt, szóval ez megmaradt kósza gondolatnak)
anyway, gratula a rendezvényhez minden szervezőnek!
-
válasz
:AMF:
üzenetére
Köszi, akkor korrekt cucc. Egyébként közben elég jól összecsiszolódok a NF próval, ott a fehér hártya már picit erősebb, de a hozzá adott kefe a kulcs, szépen lejön vele. 70e ft-okat egyik sem ér szerintem, de az nem rossz, hogy létezik jó minőségű tejhab komolyabb kávégép nélkül.
-
válasz
Toobee
üzenetére
és akkor végülis jó mikrohabot csinál, illetve elég öblíteni, mert nem ég oda? tej berak, gomb megnyom, minden frankó? elég homogén a végeredmény, vagy a fele sima tej és a másik fele hab csak? lehet felvert tojásfehérje kemény habot is csinálni vele?
több kérdésem nincs

-
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
jópofa program. bár itt a topikban sztem mindenki olvassa így is úgy is, azért kiemeltem a hozzászólást
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
nekem egy nyűgöm van vele igazából: a fedelét jól kell rátenni, különben zörög, de nem kever. de igazából használom folyamatosan, teszi a dolgát, a hozzá adott kefe meg szépen lehozza a tejhártyát az aljáról. az öblítés nálam egyáltalán nem gond, nem töltöm tele, kisuvickolom, kiöntöm, kész. még ruhát sem tekerek köré elővigyázatosságból, nem kell.
-
-
-
amúgy: fater visszaadta a k30-asított mazzert, neki jobban bejön az f64 evo késes jolly. úgyhogy nyúzom itthon. elszoktam már ettől a sepregetős, ráindítós, méricskélős izéléstől (nem fikázni akarom, simán lehet élni vele, engem rontott el a forté kényelme). de nagyon klassz a k30 őrleménye. a fortéé meg, hiába szar az egész daráló körülötte (tényleg utálom
), jobb.akárhányszor elindítom a fortét, agyoncsapnám. és közben számomra nincs jobb, mert nem csak az őrleménye zseni, hanem ugye beépített mérleg, ergo a használata sem bír ennél kényelmesebb lenni.
-
válasz
Cathfaern
üzenetére
én tényleg csak annyit akartam mondani, hogy "ha komolyan gondolod a kávézást, akkor 64 mm alá ne menj" vagy hasonló, amúgy tök logikus elgondolások egy picit érzésből jönnek. a 64 mm egyébként egy tök jó, standard méret, inkább a választék miatt érdemes rámenni, mert jó eséllyel lesz olyan kés, amit imád az ember.
de igazából 54 mm-ből is kihozható, amit ki kell, és igen, lehet hifizni 80/83 mm-rel is. a "feljebb lépni" kifejezést direkt kerülném. igen, nagyobb az őrlésben résztvevő felület, de végső soron ezt a meccset is a csészébe kerülő kávéra jáccák.
(az őskorban, még az ssp mainstreamesedése előtt én odáig csupaszítottam magamnak az alaptételt, hogy a kés legyen ditting és kész
) -
őrlő téma: nagyon mélyen benne van az emberben a "nagyobb = jobb", és persze nagyobb=jobb
, de a forté őrleménye változatlanul nagyon rendben van. szóval egy jó késprofil kell, és sokkal kevesebbet számít a kés mérete, mint azt a legtöbben érzik. -
válasz
killboy007
üzenetére
a fortéba való acél brew késnek nézz utána (ditting, egyébként), mert az egy 11 pontos profil és 54 mm.
-
válasz
PeterAgos
üzenetére
a forté 1 grammot kb. 1 mp alatt őröl, nem kell hozzá reflex

ha komolyan érdekel ez a dolog, amit kitaláltál, szerezz egy kruve szettet és szitáld át az őrleményt, nézd meg, hogy miben más egyik vagy másik. nyilván más lesz, és nyilván a te-féle kávékhoz az a más passzol jobban. aztán azon a ponton akár megpróbálhatsz olyan késpárt is, ami eleve azt az eloszlást hozza jobban, ha van kedved.
-
válasz
Uyuarasy
üzenetére
ide kapcsolódik, hogy TDX topiktárstól vettem tök jó áron egy Nanofoamer Pro v1-et, ami annyira bevált, hogy lehet, hogy beleugranánk egy v2-be. szóval eladom... asszem.
(teljesen élhető a v1. a v2 valószínűleg kényelmesebb lesz, én ezért hajlok rá, anyafej sok cappuccinót kér mostanában
) -
válasz
killboy007
üzenetére
kíváncsi lennék, mert szerintem a baratza forténál nem létezik hangosabb daráló

-
válasz
Alabástrom
üzenetére
persze, egy bentley is lehet jó áron, relatíve tök oké. tetszik, jó, hogy lesz ilyen, majdeccer nekem is. vagy nem.

-
válasz
Vadasz03.24
üzenetére
ez is csak egy kávégép, a nyomást te szabályzod, használható bármire. pici a víztér, pici a szűrő, tény, hogy anno főleg szuper ristrettókhoz vált be (az meg ritkán áll jól világos pörkölésű kávéknak szvsz). nagyon szerettem anno, de az még az őskor volt, lényegesen kisebb volt a mozgástér tényleg kellően univerzálisan használható karos vonalon.
-
1. a rugó fölösleges, mert a tamperelési erőnek sincs igazán jelentősége
2. a maroktampert beállítod és onnantól hibátlan a tömörítés
3. ráadásul fragola úgy méretezte, hogy ne maradjon őrlemény a vst kosár falánnekem egyszerűen nem maradt semmi megoldandó problémám ebben a témában.
-

ha a porkoles alatt nem is, szerencsére a daraloba töltés előtt kiszurtam...
-
válasz
Alabástrom
üzenetére
akkor én kérem, fateromnak tökéletes lesz
-
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
a maroktamper óta ez az egész téma nem is létezik, az ugyanis megoldja a valódi feladatot, míg ezek a csodabizgertyűk pont nem (attól még kétségtelenül szépek és simán lehet jó élmény használni).
más: voltam tegnap a DAM nevű helyen a mol torony mellett, crackerjack kávéjuk van, mivel otthon presszóztam már, kértem egy filtert. sajnos csak batch brew volt, de friss. később kiderült, hogy "egyébként ugyanaz a kávé, mint ami az egyik presszó őrlőben is van". olyan is volt, a saját filter pörijeim szintje kb., de messze volt egy vibrálóan gyümölcsös, savas filtertől.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- SteelSeries Apex Gaming billentyűzet, német, RGB
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3497
- iPhone XR 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3993, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest