- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- És akkor a memóriapánik után beköszöntött a HDD-pánik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Amazon Fire TV stick/box
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Plazma TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
jana86
csendes tag
válasz
verti1
üzenetére
Hogy mennyire nem egyszerű, itt egy példa, ami jóval túlmutat az első cseppek megjelenéséig illetve az utána eltelt idő megadásán. Az, hogy ennek mennyi a totál lefolyás ideje, önmagában elég keveset árul el a részletekből.
Cremina profile:
5 seconds to 1 bar (that's lifting lever slowly up and pressurizes to Cremina boiler pressure)
Hold 1 bar for 10 seconds (that's holding level up for soaking/pre-infusion)
Ramp pressure to 9 bars over 10 seconds (that's pressing lever slowly down to get to 9 bars)
Decline pressure to 3 bars over 50 seconds (that's lever being pressed down with declining pressure)
Last step 4 I made 50 seconds just as a maximum time but you can interrupt shot sooner.Ehhez persze valamilyen módon a nyomás szabályozására képes gép kell, de ahogy láttam, már itt a fórumon is van tuning GC, ami erre alkalmas. Az mondjuk külön vicces számomra, hogy a modern, "nyomás profilozós" gépekkel a klasszikus karos gépeket emulálják. Persze ennek is van értelme, csak kicsit abszurd.
-
jana86
csendes tag
Ismerősöm hirdeti patika állapotú 2019. januárban vett, garanciális Lelit Glendáját. (Eladás oka: az én Victoriám szeretné megvenni helyette.)
https://avx.hu/forum/viewtopic.php?f=136&t=136269
-
Bali27
addikt
válasz
SoundON
üzenetére
Azt értem, de ha alacsony az ásványanyag tartalma?
Igaz olvastam hogy a Mg-nak kell magasabbnak lenni mint a Ca-nak de ez már a fanatizmus netovábbja szerintem.
Egyébként meg jobb vele a kávé mint a csapvízzel, és legjobban a vízforralón veszem észre hogy a csapvízzel kb 10 alkalom után kell ecetezni mert vastagon kiült rá a Ca, ezzel a vízzel meg hónapok alatt is csak egy nagyon minimális, finom majdnem hogy átlátszó réteg keletkezik rajta. -
válasz
vicces1
üzenetére
Szoktam kapni, pedig nem árulok semmit.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(#86086) bl4ze:
Hát igen, volt ám meglepődés.Idézem magamat, hogy "Kiporcióztam a kávékat", ez 4 zacskó kávé, mint ahogy írtam(katt) fentebb, átlag 2-4 meglepetés zacskónként se javít a helyzeten.
(#86087) maross:
Nyugi, valószínűleg nincs minden zacsiban így, mint írtam. -
sz.zs.
őstag
válasz
Sic.Transit
üzenetére
Ezt most annyira nem értem
-
yazoo1
tag
Graef 702 kávédaráló eladó!
Hibátlan működéssel, szép kullemmel..vigyáztam rá.
1.5 éves
Havi 1 kg kávé darálás..
Képek a jófogáson... -
maross
nagyúr
válasz
grizlisandor
üzenetére
gyorsan megneztem en is az aktualisan bontott 250g kapucziner skyburymet, nem talaltam benne kavicsot, keves pernye, egy-ket tulporkolt apro/torott kaveszemen kivul mas nem zavart. nagyon merges lennek ha tonkrevagna a gepet par kavics, nem szoktam atnezni a kavekat...
-
bl4ze
veterán
válasz
grizlisandor
üzenetére
Uhh, 12 apró kavics nagyon nem kóser.
Az sem annyira jó, hogy nincsen jó, friss kávé illat, de a 12 kavics az horror lássuk be
-
vicces1
aktív tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
....húha!
hamarosan privát üzenetet fogsz kapni. -
válasz
Bali27
üzenetére
Bocsi átfutottam az felett, hogy nem szeretnél használt gépet.
Más:
Kiporcióztam a kávékat(Kapucziner), hát elmaradt a szokásos finom, szobát betöltő frissen pörkölt kávé illat; mint ami, eddig megvolt az általam kipróbált frissen pörkölt kávékhoz képest. PY kávéhoz hasonlítom első sorban, mivel utoljára azt ittam elégedettséggel. PY pozitívum, az előbb említett illat(PY kávéstasakokat nem volt szívem kidobni, mivel még napokkal később is árasztotta a finom illatokat), negatívum, hogy talán pernye több volt a zacsiban, más pörkölőhöz képest. De nem voltak kavicsok, mint most a (Kapuczinerben), ~12 db apró kavicsot bányásztam ki a szemek közül, meg kb ugyanennyi pörköletlen/hibáspörkölésű kávészemeket(könnyű volt nem észre venni a többi egyenletesen megpörkölt kávészem közül) is találtam. -
zolnagy
őstag
válasz
Bali27
üzenetére
Pedig jobban járnál egy használt normális géppel, mint egy új ipari hulladékkal. A dedica és a másik újonnan kb 45-ért megvehető. Én most fél perces kereséssel gyorsan találtam egy használt gaggia babyt: [link] , ami a belsejét tekintve sokkal minőségibb, mint a delonghik (nyilván meg kell nézni, ki kell próbálni, nem ismerem az eladót). Ha ezeken valami tönkremegy, tudsz venni olcsón alkatrészt, a delonghit meg valószínűleg dobhatod el (garancia után), mert nem éri megjavítani. Persze azt tudni kell, hogy egy ilyen normális géphez jó örlő kell (Graef cm 702 a legolcsóbb használható belépő örlő ~30e Ft-ért). Ha nincs megfelelő őrlőd, akkor persze ez ennyivel nagyobb kiadás, ill jó örlő nélkül a gaggia nem fog jó kávét készíteni.
Mindezt azért írtam le, mert itt a fórumról sztem senki nem venne delonghit, ha 45e Ft-ja van, ezért nem hiszem, hogy kapsz érdemleges választ. Azt még hozzáteszem, hogy én személy szerint akkor már inkább egy használt Gaggia Classicot vennék egy kicsivel többért, mert azt jobban lehet később tuningolni (több benne a hely), de alapgépnek a baby is teljesen jó. -
válasz
72lakiluk
üzenetére
Persze, hogy "sebaj" :-)
Egyébként a weblappal én sem boldogultam, de gondoltam, berepülök egyet "vakon" - bejött. :-) De emilen v. telefonon biztosan megmondják, hogy mi van épp. Nálam eddig a burundi van az élen, bár csak egy kicsivel a többi világosabb előtt. Brazilból pörkölnek sötétebbet, én azt max. keverni szoktam máshoz.
Remélem, nem csalódik majd senki, aki a bejegyzésemen felbuzdulva vásárol náluk! -
Bali27
addikt
válasz
grizlisandor
üzenetére
Meg újonnan sehol se látom hogy lehetne venni kishazánkban.
-
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok.
Aki magának "pancsolja" a vizet otthon, melyik recept ami leginkább bevált presszóra? -
Bali27
addikt
válasz
Csápájev
üzenetére
Első ránézésre és ahogy utána jártam a dolgoknak újonnan 140 alatt nincs normális gép, használtat nem akarok venni, és azok is kezdenek kikopni jofogásról.
Ahogy nézem nem járok sokkal rosszabbul a fent említettekkel mint egy új tulárazott Gaggia Classiccal. Legalább is a teszteket elnézve így gondolom. -
Szabász
csendes tag
válasz
72lakiluk
üzenetére
Szerintem a rendeléshez itt kell regisztrálni, és bejelentkezés után látható a választékuk.
http://rendeles.bagira.coffee/ -
válasz
72lakiluk
üzenetére
Alapvetően a kávé miatt írtam, nem a weblap vagy az elhelyezkedés miatt, és a kávéik finoman szólva megérdemlik az említést.
Különben meg válaszolnak emailben, ha kérdezel.
A hely: akármilyen is a környék, magának a helynek van stílusa, a személyzet pedig kedves és figyelmes. Igazából akkora forgalmuk van, hogy egy csöppet sincsenek rászorulva a szemes kávé árusításra - szóval nem ígérték, hogy lesz hűdejó webshop (nem tudom, ez mennyire "belvárosi nyelv"). Mindezzel együtt én elugrok hozzájuk kb. havonta kávéért.
(A kávéik a CM kategóriájában vannak, kb. 3/4 áron. )
Aki szereti a jó kávét, és teheti, szerintem kóstolja meg - ennyit írtam. Több dolgot nem szándékom sem firtatni, sem a leírtak mögé bújtatni. -
válasz
grizlisandor
üzenetére
Megvan az őrlőállás, amivel megvan a 1:2 arány ~30 sec alatt, de a kávé íze nem jó nekem, 88 fokos PID-en.
Talán mintha savanyú vagy keserű szerű íze van a kávénak, ezt is félve írom le, a sok DarálóPodcast után.
-
Bali27
addikt
Sziasztok!
Az érdekelne hogy ilyen olcsóbb új gépnél inkább thermoblokkosat vagy az acél kazános verziót ajánlanátok? -
verti1
tag
válasz
Csabio
üzenetére
Ennyire nem egyszerű a dolog szerintem, hogy egyenlőség jelet tegyünk a gépek közé ha az első cseppek megjelenésétől számolunk. Legjobb mindig a pontos meghatározás szerintem. Én csak arra akartam kilyukadni, hogy a hosszú előáztatást érdemes külön kezelni. Más ha valami csöpög 50 másodpercig vagy 20 másodperc előáztatás és 30 másodperc tényleges lefolyás. A nyomás profilokról akkor nem is beszéltünk. Kezdésnek nagyon jó ez a 25-30mp-es eszpresszó sztenderd, de ahogy elmélyül az ember a dologban bonyolódik a helyzet. Olyasmi mint amikor leírja valaki, hogy mennyit mutat a PID a gépén. Az nem segít senkin belőni egy kávét, a kifolyó víz a lényeg amit mindenki le tud fordítani a saját eszközeire. Az időre is az a legjobb, ha azt mondjuk, hogy ennyi előáztatás ennyi ideig, ilyen nyomáson blablabla. Persze ez a hard core szint....
-
72lakiluk
tag
válasz
qvik27
üzenetére
Kösz. Próbáltam az oldalukat nézegetni, de sehogy nem adja be a kávékat. Csak személyesen a Cirkuszban
tudom megnézni, hogy mi van és mit lehet venni ? Viszont az étel-itallap ( gondolom ezt nem is így nevezik belvárosi nyelven ) kiverte a biztosítékot
na hát mégiscsak vidéki gyerek vagyok és ha lehet nem megyek a Nagykörútnál beljebb
-
vicces1
aktív tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Köszönöm, megfogadom.
-
norby_42
aktív tag
Eger, Manooka kávézó. Ma jutottam el, teljesen korrekt etióp eszpresszót ittam. Racer Beans pörkölő.
Ami nem tetszett, hogy csak egyféle kávé volt, és nem kaptam mellé vizet, de ez már csak szőrözés. -
sz.zs.
őstag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Kezdek megnyugodni, hogy nem írtam hülyeséget
-
Peti...(16v)
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Itt a fórumon mindig is az volt a tanítás, hogy a gomb megnyomásától számítjuk a lefolyást. A gépek is akkor indítják a stoppert, mindegy hogy ipari vagy hobby. Az már más kérdés, hogy az előáztatási időt levonja -e az ember vagy sem.
Itt egy más szempontból is jó video, ami ezt igazolja.
-
vicces1
aktív tag
Erős késztetést érzek, beszéljetek le róla!
£300,00- 350,00-ig mennék érte, de ahogy látom mások is. -
Ahojtye!
Megígértem magamnak, hogy ha találok valami nagyon jót a kalandozásaim során, megosztom.
Szóval kóstoltam Bagira kávét a "Cirkuszban", aztán úgy lett, hogy azóta is kóstolgatom őket, már kb. a 25. zacsinál járok. Érzésem szerint kicsit visszafogottabban újhullámos, mint a CM. A Costa ricait kivéve minden kávéjukat kivéve mindegyiket kóstoltam, és mindegyikből vettem újra is.
Jó szívvel ajánlom. -
verti1
tag
Szerintem alap esetben a “gyári” gépeknél ahol a gombnyomással egyből felépül a 9 bar, ott az elejétől kell számolni. Ahol lehetőség van minden féle előáztatásra, illetve hosszú az előáztatás, ott az első cseppek, az előáztatás végétől kell számolni.
-
Sanyi - El Salvador Mercedes 0:2
8-as őrlőálláson, amin a PJ kávékat őröltem, csak megy át rajta a víz.
Délben visszavágó.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
jana86
csendes tag
válasz
Csabio
üzenetére
Én az első cseppek lecseppenésétől számítom, addig előáztatás. (Scott Rao könyvében is ez áll, akár ott is láthattad.) De tökmindegy, ki hogyan méri, csak egyértelmű legyen a kommunikáció. Én pl. magamnak úgy jegyzem fel (ha feljegyzem), hogy 20 + 43s. Abból tudom, hogy 20s előáztatás és 43s lefolyás utána. A profilozós "recepteknél" ennél is részletesebben írják le.
-
Rush77
aktív tag
válasz
Flashback
üzenetére
Ezek nincsenek kőbe vésve.
Az 1:2 arányt sem mindig tartom. Van, hogy rövidebb pl 1:1,5 még hasonlók.
Ezt ki kell kísérletezni, hogy az adott kávé hogy ízlik a legjobban.@sz.zs
Én most kezdtem el játszani ezzel miután fragolanal volt a gép és kapott egy kis tuningot még
-
Csabio
újonc
válasz
grizlisandor
üzenetére
Köszi. Sage bes920 (Régi Catler 9010)
-
mester6
tag
Infók a kávétermesztésről:[link]
-
Z0mbi
senior tag
[link] megy a tampereles vkinek
NSFW! -
soldier2
őstag
válasz
yazoo1
üzenetére
Minőségben még nagyobb. Az egyik alkalmatlan a másik kiváló. A Hario lötyögős tengelyével konzisztenciáról a szemcseméretben nem is beszélhetünk, ráadásul a hatszögű tengelyvég is hajlamos elnyíródásra ha rendszeresen használod. A Kinu kiváló eredményt ad, és örök élet.
-
yazoo1
tag
Mekkora a különbség a kinu m47 és hario mini slim pro között presszóra?
Árban hatalmas a különbség...
Van valakinek tapasztalata? -
-
norkov84
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Én a kancsós BWT-t használom Silviaba bő 1.5 éve. Kazánt nem szedtem szét, de pl a felsőszűrőt levéve nem látszik semmi vízkő vagy csúnyaság.
Bp XIII. ker csapvízzel. -
törölt tag
válasz
vicces1
üzenetére
Úgy nekem biztos hogy mindig megég, jó ez a cigarettacsikk hasonlat. Ha nincs szelep, előmelegítem a vizet és úgy verhetetlen, lattéhoz is, ahol rögtön megérezni ha mokkásra sikerül a produkció (palacsinta íz). A Brikkának jók a kosár-víztartály arányai, jó hogy alumínium, de szerintem ugyanilyen jó lenne egy Mokka 3 is, amihez gyártják az IMS tuningot.
Bár most egy egyszerű fémtölcsérrel megint sikerült elgondolkodtatót csepegtetni, nagyon tiszta, áttetszően sötét, benne minden zamat és olaj, olyan amin át kell süssön a lemenő Nap fénye.
-
verti1
tag
válasz
vicces1
üzenetére
Jobb eredményt lehet elérni vele. Finomabb őrleményt igényel ahogy sz.zs. is írta, de azzal együtt érzékenyebb is a beállításra és az előkészítésre. Ha túl finom az őrlemény vagy nem jó az eloszlatás akkor egyből büntet. Szerencsés esetben csak kicsit reped a pogi, rosszabb esetben keresztben az egész és ihatatlan a végeredmény.
-
vicces1
aktív tag
válasz
üzenetére
Aha, kösz neked is.
Gyakorlatilag már 2 hónapja úgy használom, hogy a gumit kivettem a súlyszelep alól, mikor a nyaralásnál elfogyott az előre őrölt és egy horvát marketben ráfanyalodtam egy Lavazza DEK téglára, ami egész elfogadható eredményt adott, (azzal együtt, hogy kissé cigarettacsikk íze volt
Aztán nem is tettem vissza, a gumit, marad a hideg víz és magas fokozat a főzőlapon szisztéma. -
sz.zs.
őstag
válasz
vicces1
üzenetére
Eleinte azt mondtam hogy nem sokat számít, de miután megtaláltam a helyes örlési finomságot (sokkal finomabbra kell hozzá őrölni mint a gyári szűrőjéhez) , azt mondom szerintem megéri . Szívesen kölcsönadom egy próbára ha jársz felém valamikor, kettő és négy személyes brikkához is van.
-
vicces1
aktív tag
Aki próbálta, használta már attól kérdezném, hogy milyen (mennyi) pluszt ad a Brikkához az IMS felső szűrő "tuning"?
-
soldier2
őstag
válasz
zoltannagy
üzenetére
A bolti kávék szinte mindig túl régiek ahoz, hogy jók legyenek. Bár 2 év a szavatossági idő, még egy sötétebb pörkölés (a boltiak gyakorlatilag mind ilyenek) is veszít a minőségéből 6 hónap alatt. Az Omnia silk attól silk, hogy sok crema (hab) képződik rajta espressoként elkészítve, ezért sok (egyesek szerint csak) robusztát (kávéfajta) tartalmaz, aminek elég rossz az íze, de ha bejön akkor nincs semmi baj, beteg nem leszel tőle. A fórum inkább a frissen pörkölt kávék fogyasztásáról szól, amik nem ritkán kézműves műhelyekben készülnek, cukor és tej nélkül is fogyaszthatóak stb. Nézz szét a pallyotzcoffee honlapján, a Getup, Locavore megérhet egy próbát automatába is.
-
zoltannagy
aktív tag
Sziasztok!
Erre a topikra most találtam rá mondjuk mi a családdal kb: 2 éve iszunk otthon szemes kávéból kávét.
Az lenne a kérdésem, hogy amit az Euro Family üzletből vettünk kávét, az jó minőségűnek számít az árához képest?
Cafe Con Affetto, 2500 Ft volt, nyilván nem azt várom el, hogy összehasonlítom egy csúcs minőségű szemes kávéhoz, szimplán ismeri e valaki és milyen minőségnek számít?
[link]
[link]
Nekünk az Omnia krémes kávéja jött be [link] , egyébként az Omnia vagy a Segafredo a jobb minőségű?
-
verti1
tag
válasz
SoundON
üzenetére
Ez egy kedves barátom gépe. Egy teljes patront elhasznált és egy felet. Nem is tudom megmérni eszközök hiányában, de nem is akarok ennyire bele merülni. A víz egyébként Bp 18 kerület. Ez persze akármi is lehet, valamint a patron is változik az élettartama alatt. Azért az nagyon jól látszik, hogy vízkő és egyéb kémiai elváltozás is nulla, pedig itt a nikkel rétegen se kellett átrágnia magát, hogy elkezdjen csámcsogni a réz bojleren.
-
SoundON
tag
válasz
verti1
üzenetére
Persze ez is egy infó, és jó hír hogy nálad működik, de közben meg mégsem infó, legalább is nekem, mert tudni kellene hozzá hogy nálad milyen a csapvíz ami belemegy a patronba. Hány TDS és pH ami a csapból jön. Ha GH és KH is van hozzá az még jobb... Ha a patronból kijövőre is meg tudnád osztani mindezeket az lenne a legjobb

Közben látom Weinmaker topiktárs is írt, tehát tőle is kérdezem ezt.
-
Csabio
újonc
válasz
grizlisandor
üzenetére
-
mézespálinka
senior tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Igen igen, ezt olvastam, várok hogy újra kapható legyen

-
weinmaker
őstag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Az El Salvador Mercedes-re ugorj rá gyorsan, nekem az nagyon bejött! Ne hagyd megöregedni.

Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Óra topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- És akkor a memóriapánik után beköszöntött a HDD-pánik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Trollok komolyan
- Bond tovább pihen, késik a 007 First Light
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 Pro / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó garancia / Akku : 100%
- VeryBig! Akciós! Dell Precision 7760 i7-11850H 32GB 512GB SSD RTX A5000 16GB 17" FHD 1 év garancia
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650M R7 7700 16GB DDR5 1TB SSD RTX 3070Ti 8GB ASUS TUF GT301 GIGABYTE 750W
- CSX 2x2GB (4GB) DDR2 800 MHz kit
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

na hát mégiscsak vidéki gyerek vagyok és ha lehet nem megyek a Nagykörútnál beljebb
)