- Milyen TV-t vegyek?
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Apple MacBook
- Milyen alaplapot vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- TCL LCD és LED TV-k
- Már csak több évre szóló szerződésekben gondolkodnak a memóriagyártók
- Milyen monitort vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petya XT
senior tag
válasz
zoltanpapp82
üzenetére
Szerintem nem teljesen.
ps aux | grep flatpak
Ezzel nézd meg, ha a saját felhasználod van előtte, akkor nem rootként fut. A /home/.var-ba bepakolják a cuccaikat és sandboxolva futnak. Nyilván ki kell nézegetnie( bizonyos engedélyei vannak alapból, hogy működjön egyáltalán).
Amennyire én tudom, maguktól nem futnak csak úgy rootként.
A tévedés jogát fenntartom.
-
CPT.Pirk: koszi, egyelore minden jatek elindult (bar a WoWs dobott egy hatast a masodik csata utan - ami nem jelent semmit, leven onmagatol is kepes erre). Midnight Protocol szinten elindult, mast meg nem probaltam.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
zoltanpapp82
üzenetére
"
Ezután:
Krita org.kde.krita 5.3.1 stable user
Viszont nincs a Menüben

"Mint 22.2 alatt a megoldás: ki- majd újra bejelentkezés, utána a menüben már ott a Krita.
Gondolom valami olyan mappában tárolja a parancsikont a flatpak, amit az adott asztali környezet nem figyel (rendszeresen).
Mindenesetre régóta az alapbeállításokkal használom a flatpak cuccait, soha semmi gondot nem jelentett.
-
zoltanpapp82
csendes tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Először én is arra gondoltam, hogy homokozóban fut és ott van teljes joga. De minden meghajtót látok ezekkel, így gondolom kilát a homokozóból, vagy talán nem is abban fut.
-
zoltanpapp82
csendes tag
válasz
NeoPampalini
üzenetére
Hát ez szuper...
Ezek mind flatpak csomagok és mind rendszergazdaként futnak...
zoli@B250M-D3H:~$ flatpak list
Név Alkalmazásazonosító Verzió Ág Installation
PDF-r… …omerobert.pdfarranger 1.13.0 stable system
OBS S… com.obsproject.Studio 32.1.1 stable system
4KTUBE …ube-downloader-4ktube 2026.4.1 stable system
XnVie… com.xnview.XnViewMP 1.10.5 stable system
Rövid… …aeckerfelix.Shortwave 5.1.0 stable system
HandB… fr.handbrake.ghb 1.11.1 stable system
SMPla… info.smplayer.SMPlayer 25.6.0 stable system
KDisk… …ub.jonmagon.kdiskmark 3.2.0 stable system
Anki net.ankiweb.Anki 25.09.02 stable system
MKVTo… …bunkus.mkvtoolnix-gui 98.0 stable system
FreeC… org.freecad.FreeCAD 1.1.0 stable system
TAP-p… …inuxAudio.Plugins.TAP 1.0.1 25.08 system
SWH …inuxAudio.Plugins.swh 0.4.17 25.08 system
Freed… ….freedesktop.Platform freedesktop-sdk-25.08.8 25.08 system
Mesa …p.Platform.GL.default 25.3.5 24.08 system
Mesa … …p.Platform.GL.default 25.3.5 24.08extra system
Mesa …p.Platform.GL.default 25.3.5 25.08 system
Mesa … …p.Platform.GL.default 25.3.5 25.08-extra system
Intel… ….Platform.VAAPI.Intel 24.08 system
Intel… ….Platform.VAAPI.Intel 25.08 system
Codec… …Platform.codecs-extra 25.08-extra system
openh… …top.Platform.openh264 2.5.1 2.5.1 system
GNOME… org.gnome.Platform 49 system
GNOME… org.gnome.Platform 50 system
KDE A… org.kde.Platform 5.15-24.08 system
KDE A… org.kde.Platform 6.10 system
KDE A… org.kde.Platform 6.9 system
Kalzi… org.kde.kalzium 25.12.3 stable system
Krita org.kde.krita 5.3.1 stable system
qBitt… …ittorrent.qBittorrent 5.1.4 stable system
Stell… …stellarium.Stellarium 26.1 stable system
VLC org.videolan.VLC 3.0.23 stable systemAhhoz, hogy az általad javasolt módon telepíteni tudjam, hozzá kellett adni a usert a flatpakhoz (vagy mi?)
zoli@B250M-D3H:~$ flatpak remote-add --user --if-not-exists flathub https://dl.flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo
zoli@B250M-D3H:~$ flatpak install --user flathub org.kde.krita
zoli@B250M-D3H:~$ flatpak install --user flathub org.kde.krita
Looking for matches…
org.kde.krita permissions:
ipc network pulseaudio x11 dri file access [1] dbus access [2] system dbus access [3]
[1] host, xdg-run/gvfs
[2] com.canonical.AppMenu.Registrar
[3] org.freedesktop.ColorManager
ID Ág Op Remote Letöltés
1. [✓] org.freedesktop.LinuxAudio.Plugins.TAP 25.08 i flathub 8,8 MB / 15,7 MB
2. [✓] org.freedesktop.LinuxAudio.Plugins.swh 25.08 i flathub 7,1 MB / 7,7 MB
3. [✓] org.kde.krita.Locale stable i flathub 361,1 kB / 14,2 MB
4. [✓] org.kde.krita stable i flathub 219,7 MB / 262,5 MB
Installation complete.Ezután:
Krita org.kde.krita 5.3.1 stable userViszont nincs a Menüben
És elindítva továbbra is azt írja, hogy rendszergazdaként fut, de a home könyvtáron kívül semmit nem lát
Az, hogy flatpak csomag rootként indul van valami kockázata?
-
válasz
zoltanpapp82
üzenetére
Csak hangosan gondolkodok.
Nem ismerem a Flatpaket.
Ha üres a home alatt, akkor valószínűleg a saját maga könyvtárába irkálja a beállításait, adatokat.
Lehet ezért kell a system jog.
Snap az mivel az alap snap konténer írásvédett, nekem a snap appok aktívan használják a home alatti config és egyéb könyvtárakat, de az ugye írható mert az enyém.
Csak tippelgetek. -
NeoPampalini
senior tag
válasz
zoltanpapp82
üzenetére
Na ez érdekes téma, most ránéztem.

Alapesetben a flatpak rendszerszinten (system-wide) telepíti az appokat. Ha mindez valami szoftverkezelőből/store-ból történik, akkor gyakran még root jelszót sem kér semmi.
(Szerk.: még régebben olvastam [talán valami nvidia driver telepítés kapcsán?], hogy az ilyen működésnek köze lehet a polkit szabályokhoz, azaz, ha van ilyen vagy hasonló a rendszeren, akkor lehet rendszerszinten telepíteni app-okat anélkül, hogy szükség lenne a root jelszóra)
Nálam is így van amúgy (Linix Mint 22.2.). Terminálból "flatpak list | grep APPNEVE", ha ott a sor végén az áll, hogy "system", akkor biza root-ként indul.
Megoldás: szedd le a kérdéses appot, majd telepítsd újra "flatpak install --user APPNEVE" paranccsal.
-
zoltanpapp82
csendes tag
válasz
cigam
üzenetére
A pgrep -af krita parancs nem ad vissza semmit. Most rendszercsomagként van telepítve, nem indul rendszergazdaként. Én vagyok az egyetlen user.
Leszedtem, és felraktam Flatpakból. Rendszergazdaként indul. A flatpak run org.kde.krita -val indítva szintén rendszergazda. A /home/zoli/.local/share/applications könyvtár pedig üres.
Infóként, az XNview is flatpakként van telepítve, az is így indul. Jelszót egyik sem kér induláskor.
Nem emlékszem, hogy bármit is állítottam volna a csomagkezelőben, hogy flatpak csomagok hogyan települjenek. -
SSunbro
kezdő
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni, vagy tanácsot, hogy normális-e, amit tapasztalok.
Pár hónapja felraktam a Debian 13-at egy laptopra, aminek a paraméterei a következők: processzor: i7-13700HX, 32 GB RAM, RTX 4070, 1 TB PCI-e 4.0 NVMe SSD.
Asztali környezet: GNOME (X11).
Azt tapasztalom, hogy az alap GNOME 48 környezet valami borzasztóan bugos, és néha még ki is fagy. Legfőképpen olyan bugokkal találkozom, hogy pl. leállítom a Wifi + Bluetooth-ot, aztán visszakapcsolja gép újraindítás után, néha teljesen megfagy a beállítások menüben, ha letörlök valamit, részben megmaradnak ikonok, illetve a szoftverközpontban úgy látja, hogy telepítve van, de ha rányomok, hogy szedje le, akkor meg kiírja, hogy "something went wrong".
Semmiféle kernel tweakelés és a GNOME-hoz extension-ök hozzáadása nem történt, tehát ezt a "szűz" GNOME környezet alatt tapasztalom.
Találkozott már valaki ilyen bugokkal GNOME alatt a Debianban?
Az lenne még a kérdésem, hogy Wayland-ra érdemes váltani X11-ről?Minden segítséget köszönök!
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kristof123
üzenetére
A HDD nem kopik. A szkriptedben olvasás helyett írj ebbe a fájlba. És ha tudod paraméterezni úgy, hogy szinkron írás legyen (ne a default async), akkor addig nem tekinti okénak az írást, míg ténylegesen ki nem íródik az a lemezre (ez a sync egyik lényege is), tehát write cache kiesik a képből.
Bután lehet dd-vel is, a parancs végére teszed: oflag=sync , ezt beteszed egy sima bash scriptbe, amit időzítesz h x időközönként lefusson és job done.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kristof123
üzenetére
Lehet nem fog menni, mert az első olvasás után cache-be kerül és onnantól ha ez cache hit lesz, nem jut el a kérés a diszkig, .. de egy próbát megér.
Emiatt inkább írnék x-percenként 1 szektornyit (512 vagy 4096 bájt) aztán azt fognám be, ott van már cache ürítés néha, nem olyan mint a read, hogy "örökre" beragad, míg egyéb nem írja felül. -
Ismer valaki valami jó web alapú linux terminál docker konténert? Nyilván tailscale-en keresztül akarom elérni csak, de elég jól jönne, ha tudnék teljes értékű terminált elérni simán egy böngészőből.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kristof123
üzenetére
Szerintem innen senki sem próbálta még a CasaOS-t. Cloud-os NAS-ra, meg a szerverezés az nem feltétlen a kezdő Linuxos topic témája, talán a haladóval jobban járnál.
-
kristof123
őstag
Megcsináltam a JonssoN által ajánlott megoldást, csak kicsit másképp. Nem tetszett, hogy a
smartctlfolyamatosan, 2 másodpercenként fusson.Inkább létrehoztam egy fájlt a backup lemezen, amit egy script olvas jelenleg 15 másodpercenként. Ha kell, akkor leviszem 10 vagy 5 sec-re. A scriptet futtathatóvá tettem, csináltam hozzá systemd service-t is, majd egy
systemctl daemon-reloadután kézzel elindítottam. Emellett cronból időzítést is beállítottam neki. Ellenőriztem, hogy fut-e. Holnap kiderül, mennyire lett jó.Köszi a segítséget, JonssoN!
Más:
Ha ez rendben lesz, akkor az első hozzászólásomban leírtak után szerintetek kiengedhetem a szervert a netre? Vagy van még valami fontos, amit esetleg kihagytam?
CasaOS folyamatos crash-re tud valaki valamit? Ha kell tudok log részletet is küldeni. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kristof123
üzenetére
AMP-et támogat a diszk ? (Advanced Power Management).
Általában itt egy 1-255 skálán vehetünk fel egy értéket fogyasztás és teljesítmény között, sok drive default 128-al érkezik, ami a gyártó által kigondolt arany középút X perc utáni bealvással. HD Sentinel ezt szépen mutatja Windows-ra, Linuxon
hdparm-al lehet ezt babrálni, kiolvasni és/vagy más értéket megadni neki ideiglenesen vagy permanensen.A hdparm forráskódjára ránézve, ő is csak egy beállított értéket ad tovább a HDD-nek, nem tartalmazza a teljes leírását mind a 255 szintnek, erre az ATA szabvány ad némi közelítést a 169. oldalon, de egzakt választ az sem.
Hátha segít, ha beállítod neki a legnagyobb, performance értéket - de ezt még mindig felülbírálhatja a firmware.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nekem a WD Green már garidő alatt meghótt, cserélték, és egy olyat küldtek, melyben felülírták a firmwaret, ma is műkszik - ez még egy régi 1.5TB- os.
-
JonssoN
tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Felülírni nem lehet, de mivel folyamat lekéri a smart infót így a fej nem lehet parkoló állásban a firm szerint. Mondjuk a gyártok is megb..nyukat, hogy nem lehet szabadon állítani minden modellnél.
-
Ablakos
addikt
Van egy rendszer, ami szoftveres raid1-ben van. (2db lemez) Az efi partíció nem, hanem mindegyik lemezen külön. Így bármelyik lemezről tudom indítani a rendszert, ha lesántulna a raid kötet. A kérdésem, hogy tudom pontosan megmondani a rendszer elindulása után, hogy melyik lemezről volt bootolva. (Melyik bootBios bejegyzésre ütöttem, ami természetesen ugyanazt a rendszert indította el.)
-
válasz
kristof123
üzenetére
Nem tudsz vele semmit csinálni mert a belső firm parkoltatja, és ezt nem tudod felülírni.
Ha ilyen nyakatekert módszerekkel próbálja az ember megerőszakolni az a tünetet némileg orvosolja de attól még a hdd parkolni akar.
Én is belefutottam ilyenbe sokszor.
Ezek jellemzően a green szériák. -
JonssoN
tag
#110837 kristof123
Csinálsz egy park.sh-t, beleírod ezt:
#!/bin/bash
while [ 1 ]
do
sudo smartctl -a /dev/sdb | grep Load_Cycle_Count >> /dev/null 2>&1
sleep 2
doneElindítod és hagyod futni, vagy csinálsz neki egy sysemd service-t. Én is ezt használom már 4 éve.
-
kristof123
őstag
válasz
kristof123
üzenetére
Update:
sdb lemezem (belső laptop vinyó), cron kikapcsolása után fele annyit parkol, visszaesett 6.5-re óránként (17 órás teszt volt). Úgy néz ki azzal, hogy erőltettem az ébrenmaradást nem igazán tett neki jót. Ezzel az értékkel meg tudok már békélni. Ha esetleg valaki tudja, hogyan lehetne még csökkenteni ne tartsa magában. -
cigam
titán
válasz
zoltanpapp82
üzenetére
Most nem vagyok linux (flatpak) közelében, de ...
A pgrep -af krita kimenete hogy néz ki? Nem lehet, hogy a flatpak beállításaiban eltekertél valamit, hogy "mindenhez" hozzáférj a fájlok megnyitáskor/mentésekor?
Nem lehet, hogy te vagy egyedül a rendszerben mint rendszergazda?
Hogyan indítod a Kritat?
Ha terminálból indítod
flatpak run org.kde.krita
akkor is rendszergazdaként fut?
A .desktop fájlban (~/.local/share/applications/)nem az van beírva, hogy sudo-val induljon? -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
csixy
üzenetére
Akkor most én nem értek valamit ?
Nem játékra alkalmasságot kérdeztél ? Én úgy látom igen. Thunderbolt 4-el egy 4060 körüli eGPU-t meg tud etetni kb. Önmagában az említett ARC van amire elég és van, amire már nem. Nem valószínű, hogy ezen a gépen Star Citizen-eznék, de jópár könnyebb grafikás cucc elmegy rajta. AI-hoz nem tudok hozzászólni. Ha az a szempont, mert játékról megváltozott a cél ma reggel 9:34 óta AI-ra, akkor teszteket érdemes nézni, ők mit írnak. Külföldieket.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
csixy
üzenetére
Mivel játszanál ? Óriási a paletta (és a hardver igény).
Amúgy CPU szerintem egynek jó, ha jó a hűtés, nem throttlingol.A GPU ilyen GTX 1050 körüli szintet hoz (nagyságrendileg), ez lehet szűk keresztmetszet, meg nem is, ha régebbi játék, vagy lemész low-ba.
Laptoppal én tuti lennék annyira elvetemült, hogy külső GPU-val tolnám (Thunderbolt 4+) egy közepes RTX karival. Vagy elengedném a laptop+játék dolgot és épített dedikált desktop gép game-re.
Az miért van, hogy portokra semmit nem listáz ? [link] Speckónál se USB se semmi részletezve.
-
Acer Swift SF16-51T | 16″ 3K (2880×1800) OLED (100% DCI-P3, 500nit, 120 Hz) | Intel Ultra 9 288V | Intel Arc 140V | 32GB RAM | 1TB alkalmas lehet játszógépnek?
-
kristof123
őstag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Okés, köszi! Nagyvonalakban leírom, mit csináltam eddig és mik a problémák, mit szeretnék.
HW: HP Probook 450 G1, 8 GB ram. Tárhelyek úgy alakulnak, hogy egy 120gb-os ssd a rendszer, +gépben 500gb vinyó és külső 3tb HDD Axagon USB-s külső házban.
Csatlakozások UUID-val, fstab-bal mountolva /mnt/ alá.
Legújabb Ubuntu server-t raktam fel és kikapcsoltam a jelszavas ssh elérést miután generáltam és felmásoltam az ssh key-t (ed25519). Azt olvastam, hogy ez így biztonságosabb, mintha meghagytam volna a jelszavas elérést.
Ezután CasaOS-t tettem fel és azon belül telepítettem fel további appokat (transmission, jellyfin, pi-hole+unbound, immich, stirling-pdf).
Tűzfalat (ufw) bekapcsoltam és csak a transmission portját engedtem ki, minden mást LAN-ra korlátoztam.
Csináltam napi és heti riportokat is, amik .txt fájlba írnak különböző ellenőrzéseket (smartctl, dmesg, journalctl stb.).
Emellett van heti szervermentés, nem lemezkép, hanem fontosabb szerveres mappákról (docker, etc, home, meta, root).Szerintem lehetne finomítani a szerveres mentésen, de itt elakadtam. Erre jöhetnek tippek, tanácsok, bármi.
Riportjaimba látszik, hogy a CasaOS folyamatosan crash-el (free object, bad pointer in Go heap, invalid pointer). Utánaolvasva találtam valakit akinek hasonló gondja volt és a downgrade oldotta meg neki. Ebbe nem igazán merek belefogni, szóval úgy döntöttem megvárok egy frissítést és utána vagy downgrade vagy cserélem. Az app-ok műdöknek szóval ezért nem nyúltam hozzá. Ehhez a témához is jöhetnek tanácsok.
Az Axagon külső ház 10 percenként leállt, szóval ezt cron-al kellett megoldanom, hogy folyamatosan menjen.
A belső vinyó fejparkol folyamatosan és mivel ezt napi 250+ alkalommal csinálja ezzel is kéne kezdeni vmit (Load_Cycle_Count alapján számolva), de cron (most cron nélkül fogom tesztelni) és hdparm APM 254-re tétele nem oldotta meg sajna (255-öt nem tudja). Ezzel is igen gondba vagyok, hogy mit kéne vele kezdeni.Mielőtt kiengedném a netre (Tailscale, Taildrive vagy WebDAV még nem tudom), szeretném ezeket rendbetenni és tudni, hogy így a szeró okés-e vagy kihagytam valami fontosat. Még csak ~2 hónapja foglalkozok ezzel, szóval jöhet mindenféle tanács, észrevétel.
Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv,
K. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kriszpontaz
üzenetére
Busted.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Warton
őstag
Bennem is rendszeresen felmerül az upgrade gondolata, de igazából még nem jött szembe olyan játék, amit a 9. genes gépem ne tudott volna legyűrni valamilyen szinten.
Azt tudja valaki, hogy a normál Protonban benne van már az nsync vagy csak a GE-ben?
A JEDI Survivor nálam csak GE Protonnal volt hajlandó most elindulni. Amúgy nem meglepő módon anno az előző rész, a Fallen Order is nagyon bugos volt a sima protonnal. Nem tudom, hogy ez az EA launcher miatt van, vagy a játékok ilyenek...
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
FF nemtom, nem annyira rentábilis, bár kevésbé kémkedik, de az ultraszivatós weblapok veszélyeztetettségét kevésbé teszi ki, mint a magolós Chrome...persze sosem tudni melyik is készít videó+hangfelvételt rólad. Nálam természetesen a monitor IP kamerája tiltva, meghát a monitor Web csatlakozása is, minek is kéne, szgépről megy minden, onnan minden online aktív, aki betörne, annak az éppen aktív logjaimat kéne feltörni, ha mégis be tudna lépni gratulációm...
...persze az ilyesmit a Qszgépek majd fel tudják törni, de az még nem ma van. -
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Hát hallod, én már pár év után se tudtam eltérülni más csomagkezelésű disztróra! Egy kivétel lett volna, de az behalt sajna...a Chakra.
Debianon nekem is gyanús volt, hogy az éppen tárolókban meglévő nvidia-driver lehet-e csak a megfelelő, anno telepítettem én is a gyártó oldaláról letöltött drivert még a Dell Precision M4700-ra ás azóta szkeptikus vagyok a kijelölt driverekkel kapcsolatban. Ja és kiderült persze, hogy amit letöltöttem és felraktam, egyáltalán nem volt megfelelő a VGA-hoz, csak éppen erről a notebook nem értesült és tökéletesen futott rajta minden.
Mire tárolóba megérkezik új hardverhez a friss driver Debianon, addigra simán meg fogsz őszülni.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
DDR5 : az már ötszörös ár kb
DDR4 asztali : 3-4x- esAtyaég!
Ez tényleg durva már! Aki mondjuk a robbanás előtt tervezett fejleszteni, de húzta az időt és belefutott, tuti eret vágott magán.Nekem erre mondták egy éve, hogy használtan 15k, ebből van 4db:
Crucial Ballistix Sport LT 16GB DDR4 3000MHz
Linuxhoz a 16GB is elég persze, de ha Chrome alatt 50 tab van nyitva
FF valahogy kevesebbel is beéri a Chrome-nál, bár utóbbit nem használom. Ebben a desktopban épp 16giga van. Bőven elég, játéknál se tűnt kevésnek. -
zoltanpapp82
csendes tag
válasz
cigam
üzenetére
Azért gondolom, mert a címsorban zárójelben benn van, hogy rendszergazda. A Krita képszerkesztő, ha rendszercsomagként van telepítve, akkor a címsorban nem látszik, hogy rendszergazdaként futna, ha Flatpakból telepítem, benn vagy, hogy rendszergazda.
A parancs, amit küldél ezt adta vissza:
zoli@B250M-D3H:~$ ps -o user= -p $(pgrep -f flatpak)
root -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nálam a daily driver egy dualboot-os W10/Debian gép, ahol a Debian alatt annyira összekócoltam valamit, hogy megelégeltem a csomagkezelő hülyeségeit és gondoltam húzzuk újra. + próbáljunk ki valami újat így 20+ év Debian után.
Mi legyen, mi legyen.. háh ! Fedora. Csupa jót hallok róla, nosza, kalandra fel !
Friss nvidia támogatás az 5000-es szériámhoz csak úgy natívan, semmi hülyéskedés, minden jó lesz.
Aha.
A ZFS on Linux DKMS nem ment fel rá, mert túl friss volt a kernelem hozzá, kicsit konzervatívabban követik a hivatalos kernel frissítéseket, hisz a koncepciójuk lényege a stabilitás az adatvédelem jegyében. Nekem meg még kernel header-ek sem voltak hozzá, annyira durván új volt minden
Szívtam a fogam, hát ennyit a Fedora-ról. Vissza Debianra, testing felment, nouveau letilt, proprietary driver skip mert a Debianba csomagolt ha jól emlékszem 550-es verziónál jár még, ergo nem jó nekem, ergo a teljesen antipattern "soha ne tedd" jellegű nvidia féle legújabb drivert tettem fel a .run fájllal (telepítő), az MIT/open drivert. Azonnal lett kép és voilá ..
Mon Apr 6 19:27:17 2026+-----------------------------------------------------------------------------------------+| NVIDIA-SMI 595.58.03 Driver Version: 595.58.03 CUDA Version: 13.2 |+-----------------------------------------+------------------------+----------------------+| GPU Name Persistence-M | Bus-Id Disp.A | Volatile Uncorr. ECC || Fan Temp Perf Pwr:Usage/Cap | Memory-Usage | GPU-Util Compute M. || | | MIG M. ||=========================================+========================+======================|| 0 NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti Off | 00000000:08:00.0 On | N/A || 0% 35C P3 14W / 180W | 787MiB / 16311MiB | 2% Default || | | N/A |+-----------------------------------------+------------------------+----------------------++-----------------------------------------------------------------------------------------+| Processes: || GPU GI CI PID Type Process name GPU Memory || ID ID Usage ||=========================================================================================|| 0 N/A N/A 2634 G /usr/lib/xorg/Xorg 372MiB || 0 N/A N/A 3673 G cinnamon 76MiB || 0 N/A N/A 3741 G /usr/bin/easyeffects 22MiB || 0 N/A N/A 10498 G ...rack-uuid=3190708988185955192 76MiB || 0 N/A N/A 10686 G /usr/lib/firefox-esr/firefox-esr 135MiB |+-----------------------------------------------------------------------------------------+Szóval.. "odaát" sincs minden fenékig tejfelből
Most legalább nvidia is van és ZFS is van. Kíváncsi leszek, mikor csorog le akárcsak testing repo-ba is egy 550-nél újabb nv driver, mégiscsak az a tiszta módszer, ha apt intézi.
Szerintem még fél év alsóhangon, mire oda eljutnak vele, ahol most tartok a gyári installerrel .. a durva, hogy a Blackwell széria kiadási dátuma January 30, 2025.
Woo-hoo.
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
DDR5 : az már ötszörös ár kb
DDR4 asztali : 3-4x- es
DDR4 ECC : az is elszállt, hát a 2933MHz 32GB- ot 15k- ért megvenni ma...hát nemtom, én még annyiért vettem.DDR4 asztali 4000MHz- es/64GB kit : a robbanás előtt 55k volt, ma ez hát...
...is az egekben.Linuxhoz a 16GB is elég persze, de ha Chrome alatt 50 tab van nyitva, akkor már ott is szűkös lehet...
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Szerencsés döntés volt az erős gép, ahogy nézem már a használt DDR4 RAM ára is duplájára emelkedett egy év alatt, a DDR5 RAM-ok meg az SSD-k meg több, mint duplájába kerülnek.
Most, hogy említed az nVidia VGA-t Debian alatt, két érdekes dolog nálam is felugrott. Múlt évben az nVidiás Zbookon lévő Debian-nál azt vettem észre az asztalról kézbe véve, hogy meleg a gép, holott le volt csukva, megnéztem htop-on, nem láttam futó processeket, CPU szálak is nyugodtak voltak...nem volt már időm felderíteni mi lehetett az ok, de más disztrónál nem tapasztaltam ezt, mindegiken fenn volt a zárt driver.
Minap a desktopon csak live-ban indítottam még el a testing verziót és azt hallottam, hogy eléggé zajos a ventilátor és nem áll le, a watch sensors alapján a CPU nem volt meleg, sajna a VGA hőfokről nem volt infó és visszagondolva nem is lehetett a CPU ventije sem, mert az akkora böhöm valami, hogy rezonál az egész asztal és itt nem volt ilyen. Mivel eszembe jutott a Zbook-kal tapasztalt eset, már nem is telepítettem a testinget.
Szóval valahogy tényleg nem az igazi Debian alatt az nVidia VGA. Lehet megnézem a 13.4-et normál install után, aztán fene tudja mire jutok, mert a gépen már két disztró is befuccsolt...Manjaro felment, de frissíteni semmilyen módon nem lehetett, hiába értettem mi volt a nyűgje és szerintem ki is küszöböltem, mégse. Sem terminalon sem GUI-val nem ment az upgrade-je. Tegnap meg Ubuntu Cinnamon 26.04 volt az áldozat, valahol elakadt az install, még félóra után is ugyanott állt. Kilőttem és GRUB-ból indítható volt és működött is, de valami volt még, nem lehetett vászes, mert nem emlékszem rá, de elég volt annyi belőle. Viszont az nVidia kezelőben volt egy opció, amit máshol ugyanennél nem láttam, belehetett kapcsolni a VGA ventik szabályozását. Nem tudom mi ennek a gyakorlati haszna, mert hőterhelésre ugranak rendesen.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kristof123
üzenetére
Szerintem kérdezz nyugodtan, ha nem tudjuk, küldünk a haladóba.
-
cigam
titán
válasz
zoltanpapp82
üzenetére
Miből gondolod, hogy root-ként fut? Plusz a flatpak eleve egy zárt homokozóban futtatja a programokat, nem tehetnek meg akármit.
Hány és milyen felhasználód van a rendszerben? Melyikből futtatod?
Elméletileg a
ps -o user= -p $(pgrep -f flatpak)
parancs megmutatja kinek a nevében futnak. -
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Koszi, de ugyis ideje frissiteni.
ubeygon2: kifejezetten eroset epitettem 3, 3 es fel eve, mert tudott volt mar akkor is, hogy a labeknek kell majd a hely.
Meg egy kis segitseg: esetemben nem kell nV-re szamitanod, az elozo gepemben az volt, Debian alatt egy kalap f... -
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Az RX6600-al játszik...
Na jó...korán lehetett még, nem is értettem, ha van normális nVidia VGA, akkor miért az APU-val, de én is szoktam kíváncsi lenni fura dolgokra! Azt ne kérdezd, miért láttam kapásból nVidia-nak at RX6600-at.
(apró mentség, hogy hajnalban azon agyaltam, miként tudom egyszerűen leírni nyuszis csoportokban a disinfectant rotation alapjait nonindustrial környezetben "az ecet bablevesbe való" címmel)Mesa-ról már le se merem írni, hogy Bookworm backportban is ua van, mint Trixie-ben. Viszont hasznos, ha marhaságokat írok, mert legalább tisztázódik a pontos helyzet általad!
-
zoltanpapp82
csendes tag
Sziasztok!
Feltűnt, hogy néhány program automatikusan (jelszó külön beírása nélkül) rendszergazdaként fut. Azt hiszem, hogy minden, amit flatpak csomagként telepítek így van. Be lehet valahogy állítani, hogy a flatpak csomagok ne rendszergazdaként fussanak telepítés után?
Köszönöm:
Zoli -
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Milyen TV-t vegyek?
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Spórolós topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Apple MacBook
- Gitáros topic
- Eredeti játékok OFF topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Játékra vagy Munkára! Csere-Beszámítás! I7 3930K / Nvida GTX Titan B / 16GB DDR3 / 500GB SSD!
- AKCIÓ! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Asus TUF A15 Gaming Laptop! Ryzen 7435HS / 16GB DDR5 / 512GB NVMe / RTX 4060 8GB! BeszámítOK
- Apple Mac Pro Workstation Dual Xeon,18GB RAM,WIFI,BT,Profi Munkaállomás és Szerver
- Részletfizetés. Bankmentes Acer Nitro V 17
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Emiatt inkább írnék x-percenként 1 szektornyit (512 vagy 4096 bájt) aztán azt fognám be, ott van már cache ürítés néha, nem olyan mint a read, hogy "örökre" beragad, míg egyéb nem írja felül.
Marad a kézi, nvidia installeres mókolás.
Ez tényleg durva már! Aki mondjuk a robbanás előtt tervezett fejleszteni, de húzta az időt és belefutott, tuti eret vágott magán.