-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Krissz80
senior tag
válasz
fekete.puma #103546 üzenetére
Rosszul írtam, mert lemezenként van 1 efi, de mind a 4 OS a Biosból választható. Arra írtam, hogy nem feltétlen szükséges 2 efi egy lemezen.
-
-
-
válasz
Vasti74 #103541 üzenetére
Szerintem az a pár MB-nyi cucc még beleférne egy alap telepítésbe, megelőzendő az ilyen kellemetlenségeket.
Sokan meg attól kapnak agyfrászt, ha tele van pakolva a disztró 30000 eszköz/periféria driverével. Az szerintem bőven jó, ha saját tárolóban megtalálod az eszköz driverét, sok eszköz 30000 user közül egynél van használatban, így aztán az alap telepítésnél mindenképpen érdemes limitálni ezen ritka eszközök illesztőprogramjait.
A 3rd party codekek megléte megint egy másik történet, például Linux Mint-en is választható installkor a felrakása vagy később is Menüből, de alapból nem fog felkerülni.
-
fekete.puma
tag
válasz
Vasti74 #103541 üzenetére
Az, hogy egy adott disztró mennyire felületesen vagy odafigyelve van felépítve az egy dolog, van annyi belőlük sokadik egy kaptafa, hogy hihetetlen.
A Debián az más ott komolyan veszik, hogy minden szabályos legyen, ha valami nem fér bele pl jogi aggályok felmerülnek akkor náluk nem lesz fent. -
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2 #103540 üzenetére
OK: de pont a "modernebb" disztróknál volt az, hogy a Samsung működött a telepítés után, de a videózás nem :-) Szerintem az a pár MB-nyi cucc még beleférne egy alap telepítésbe, megelőzendő az ilyen kellemetlenségeket. Mert igaz, hogy régi a nyomtató, de tökéletesen működik - mivel kb. az ötödik tonert tettem éppen ma bele, amióta megvan ;-) Itthoni szórakozásra, néha ezt-azt nyomtatásra szerintem kb. ennyi az átlag, és csak azért nem dobnám ki, mert régi.
A nyomtatót egyébként mindig a Samsung-tól letöltött driverrel telepítem, mert volt már olyan régebben, hogy települt automatikusan, aztán az első 1 oldalas nyomtatásnál meg jöttek a mindenféle írásjelekkel teli oldalak, amíg le nem lőttem.
-
válasz
Vasti74 #103539 üzenetére
Azért az alapvetőbb funkció, mint pl. a h.265 videók lejátszása
Fene tudja, egy desktop disztrónál többen várják el a multimédia képességeket, mint egy 15 éves Samsung nyomtató működését default.Amúgy meg valóban az van, amit mondasz, minden disztró másban működik outofbox, de itt azért szerencséd volt, hiszen a tárolóban megvolt a szükséges driver/filter. Jó pár nyomtató tipusnál a gyártótól kell levadászni a megfelelő drivert, ami Samsung esetén ki tudja mennyire egyszerű, lévén ezeréve nem is gyártanak nyomtatót. Bár annyira nem vagyok képben, sose volt nyomtatóm.
-
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2 #103537 üzenetére
Jaaa, rég nem láttam Debian-t: most megjegyeztem ;-)
Számomra (most, hogy párat kipróbáltam ;-) kicsit fura, hogy hogyan raknak össze egy-egy disztribúciót: van, amelyik alatt egy "rendes" videó lejátszásáért kell sokat dolgozni, de nyomtatni kapásból lehet. Itt meg most kb. minden működött, ahogy kell, de hogy pont a nyomtatásért kelljen dolgozni?! Azért az alapvetőbb funkció, mint pl. a h.265 videók lejátszása. Nem semmi... ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
Sz_Imre #103536 üzenetére
Ezt a hibát kizárnám. ;-) Mert a régi gépem még megvan, azon próbálgatok néha ezt-azt. Az HDMI kábellel van a monitoromra dugva, és pontosan ugyanezt tudja csinálni... Ráadásul igyekszem jó minőségű kábeleket venni. Ja, és lógtak már ezen a monitoron más gépek nem linux rendszerekkel, ugyanezekkel a kábelekkel, mindkét porton, nem volt ilyen jelenség.
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #103533 üzenetére
Erről nem akarok beszélni, még nem dolgoztam fel a dolgot ;-) Röviden: nem igazán.
Már gépet is cseréltem mióta Plasma-ra váltottam (Egy Fujitsu D738-am volt i5-8400 procival, IGP-vel, azt cseréltem egy Lenovo M75s Gen2-re Ryzen 5 4650G prcival és IGP-val) , most már nem is tudom hányadik Plasma-s rendszert próbálom, de mindegyiknél előjön ritkábban vagy gyakrabban (vagy folyamatosan, az a Fedora volt) mindenféle olyan megjelenítési hiba, mintha grafikus kártya probléma lenne. Szemetek a képernyőn, villogó ablakkeretek, függőleges csíkok, meg hasonlók. A hardverhibát kb. kizárnám, eddig Plasma 6-os rendszereket próbáltam, most a Debian Plasma 5, de ezen is ugyanaz... És a procihasználat szerintem videólejátszás közben még mindig magas egy Windows-hoz magy macOS-hez képest, pedig a vas már nem egyenge.
Ez van - beletörődtem ;-) -
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Telepítettem egy Debian-t a gépemre Plasma-val. Aztán telepíteném a Samsung SCX-3400 nyomtatómat, ahogy eddig mindig (a legfrissebb csomagból, ami elérhető hozzá: uld_V1.00.39_01.17 ) , fel is települ, szkennel, de nem nyomtat :-(
A cups error.log-ban ezt írja:
Samsung: File \"/usr/lib/cups/filter/rastertoqpdl\" not available: No such file or directory
De rastertoqpdl filter nincs a telepítő csomagban, gondolom nem is volt soha, csak rastertospl...Már mindenféle rendszerre telepítettem ezt a nyomtatót ezzel a driverrel ugyanígy, (mostanában pl. Mint, Fedora 41, Kubuntu) , és működött - most nem akar.
Szerintetek mi lehet a hasfájása?
Előre is köszönöm az ötleteket, üdv: Vasti
-
válasz
fekete.puma #103530 üzenetére
Ja, swappiness-t állítgattuk régen, de már tényleg értelmetlen, kivéve ha valakinek nagyon kevés a fizikai memóriája. Tényleg érdekes, hogy 32GB RAM mellett is hozzányúl néha a rendszer a swaphoz.
-
válasz
fekete.puma #103526 üzenetére
Dehát én ezt a választ attól a témától és a kollégától tejesen függetlenül sh4d0w-nak írtam!
-
válasz
fekete.puma #103523 üzenetére
Nem csinálja minden disztró, az Ubuntu és a Linux Mint egy ideje alkalmazza, de úgy emlékszem a Debian nem rakott fel automatikusan. Amúgy ha nem lennél lusta, inkább zram-ot csinálnék helyette, már rég ki akarom próbálni a működését, de ahhoz fel kéne raknom valami RAMzabáló programot/játékot is. Egy időben foglalkoztatott nagyon a zram, látszik is a linkelt hsz-ek mennyiségéből. Fura egy madár a zram, mert anno a nagyon kevés RAM-ok miatt hozták létre, de azóta sok RAM mellé is érdemes felrakni. Például a Garuda alapból azt csinál a BTRFS mellé.
-
-
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #103524 üzenetére
Azt nem tudom, hogy a kolléga jobban megérti-e de azt tudom, hogy én egyre kevésbé mert behozol mindent is...
A Win elcseszi a Linux bootot végre javítva lett úgyhogy a W11 is akár mehet a Linux után telepítve.
És (állítólag) nem kesz többet ilyen hiba.
Leíra világosan, hogy nem akarja, túl vagyunk rajta nem téma. -
-
válasz
Nekton #103516 üzenetére
Nem, nem csak a grub van.
Ott van a Windows bootloadernek is az elérési útja az EFI partíción csak magában a biosba a Mint, azaz annak a bootloadere, a grub elérése van elsődlegesnek kiválasztva.És ez felismeri a Wint és el tudja indítani.
Belépsz a biosba, ott kell lennie a Windowsnak a bootolható rendszerek között, kiválasztod és akkor az indul el, nem a linux, pontosabban nem annak a betöltője a grub.Ha wint teszed a biosba elsődlegesnek akkor mindig az fog elindulni, pontosabban nem maga a windows hanem a win bootloadere, de az nem tudja választhatóan elindítani a Wint vagy a Mintet.Csak a windowst.
Míg a linux loader azaz a grub el tudja indítani a Mintet vagy a Wint. Ezt én így hagynám mert os váltásnál praktikusabb egy le-fek nyílat megnyomni a bill.-en mint nyomogtni a delete vagy a F... gombokat és biosba belépve átállítani a bootsorrendet.
Ha van olyan F... gomb ami közvetlenül a bios bootsorrendet hívja meg biosba belépés néllül akkor ez is lehet opció, általában F11 vagy nálad F..nemtudommi, akármi.
Többieknek,
tudom hogy nem bios henem uefi de így egyszerűbb elmondani amit akarok. Kolléga is jobban megéri így.Így néz ki egy fájlkezelőben az EFI partíció tartalma, látod hogy ott van benne a Linux meg a Win bootbejegyzése is.
És ameddig ezek megvannak addig mindkét os egymástól függetlenül, biosból választhatóan indítható, nincsnek boot szempontból egymásra utalva. -
válasz
fekete.puma #103521 üzenetére
Mivel Linux Mint-et tenne fel fórumtárs, így a swap partició is felesleges, a rendszer automatikusan csinál 2GB méretű swapfile-t. Még 32GB RAM mellé is.
-
fekete.puma
tag
válasz
Nekton #103516 üzenetére
Tudod, hogy mit akarsz, csak azt nem tudod, hogy kellene azt elvégezni mert nem vagy képes rá.
Ne variáljunk csináld meg manuálisan a videó alapján ott egy formázatlan résszel kezdi. [link]
Fönt van a Windows, meg van már külön a (formázatlan vagy formázott rész) ahová a Linux-t szánod.
A videótól eltérünk mert nem kell a 8GB swap ás a /home részt hagyd ki.
Így fog kinézni.
512mb efi
2-4GB swap
A maradék terület pedig a /-jel. -
válasz
Nekton #103516 üzenetére
Teljesen megszokott ugyanazon EFI particióra ráengedni a Linux telepítést is, amit javasoltam, az viszont egy külön EFI particióra teszi a telepített Linux boot adatait, Mivel a lehető legjobabn el szeretted volna különíteni a két rendszert, ezért ajánlottam a módszert. Egyébként megnézed a meglévő EFI particiót és csinálsz egy ugyanolyat és telepítéskor azt jelölöd ki a Linux particionálójának, bejelölöd a flag-eket és ennyi.
Nagyon nem értek az UEFI-hez, mert ahány gépen használtam, annyi féle volt és Windows is nagyon ritkán van a gépen, de a Windows frissítés okozta gondokat így könnyebb elkerülni, mint ha egyetlen EFI particióban van mindkét OS boot-ja.De mindentől függetlenül is összeomolhat bármelyik rendszer, ha egy laptopot tudsz vinni mindenfelé, miért akkora gond egy pendrive-ot is berakni a táskába? Én is tartok egyet a notebook táskámban, hiába nincs Win a gépen, de ugye az ördöng sose alszik. Akár a meghajtó is beadhatja a kulcsot és akkor is tudom használni live-ból a gépet.
-
válasz
Nekton #103518 üzenetére
Azert ha a BIOS dontene es mondjuk a Windows-t inditana, mikor nekem a Linux kell, az eros lenne...
Kulon diszkekkel sem a BIOS dont, de ha 1 lemezt particionalsz tobbfele es egymas mellett leteznek a rendszerek, akkor sem.
Elinditod a Windows telepitot, particionalasos resznel meghatarozod, mekkora reszt adsz neki, felrakod. Utana elinditod a Linuxod telepitojet, a maradek reszre telepited, a lemezre pedig a bootloaderet (nem a particiora). A sorrend fontos: elobb Windows, utana Linux.
Mivel a Windows hajlamos elcseszni a bootloadereket, ajanlott, hogy legyen egy live linuxod a fiokban. -
-
vadkörte
addikt
válasz
Nekton #103516 üzenetére
Szegényes informatikai tudásom alapján úgy tudom, hogy bootloader mindig van. Különben honnan tudná a rendszer, hogy mit és honnan kezdjen betölteni?
A Windows frissítés valóban hajlamos szétcseszni a több bejegyzést tartalmazó bootloader-t....hátha megint összeomlik a rendszer.
Miért tenné? -
Nekton
aktív tag
válasz
ubyegon2 #103513 üzenetére
és fekete.puma és tordaitibi!
Nem maradt ki. Éppen olvasok utána, csak nem értem egyelőre, hogy ez miben különbözik attól, ha csak simán kiválasztom a Mint telepítésekor, hogy a Win mellé települjön.
Most ezt csináltam az utóbbi egy órában:
- Win partíciójának csökkentése a Linux számára
- EFI partíciót nem sikerült növelni, így maradt 100MB
- Mint telepítése az új partícióra, amit gyökérként csatoltam fel.Most van egy EFI, egy WIN és egy Linux partíció. Nem értem, hogy kellene külön EFI partíciót létrehozni a Linuxnak. Vagy nem is kell? (Nekem ez egy teljesen új világ)
Ha jól értem, most egy GRUB van, amiben ki tudom választani bootoláskor a Windows-t is. Ez szerintem ugyanaz, mintha simán a Mint installer intézi az újrapartícionálást és egyszer így már összeomlott a rendszer egy Windows frissítés után. Na ezt szeretném elkerülni valahogy, nem pedig fizikailag szétfűrészelni az SSD-t.
Az volt a kérdés, hogy egy modern BIOS tud-e kezelni két külön partícióra tett két OS-t mindenféle bootloader program nélkül. (csak nem tudtam megfogalmazni). Egyszer mintha láttam volna erről egy YT videót, csak nem találom.
Azt is tudom, hogy helyre lehet hozni a bootloadereket, ha baj van, de mivel ez egy laptop, amit viszek mindenfelé, nem szeretnék azzal számolni, hogy bootolható Win és Mint pendrive-okat viszegessek magammal, hátha megint összeomlik a rendszer.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #103514 üzenetére
Tehetséges vagy ebbe az analógia megfogalmazásba
. Én elvileg felhasználókkal dolgozom és az ő gondjaikat oldom meg, de így elmagyarázni nem tudom nekik a műszaki anomáliákat!
-
válasz
Nekton #103509 üzenetére
De könyorgöm hát azt csinálnád!
Fizikailag 2 partíció, egyiken Win másikon aMmint.
Hogyan akard ezt máshogyan megvalósítani 1 lemezen?
Nem lehet kettéfűrészelni fizikailag.Ha te meg a cimbid 1 szobába akartok lakni és nem akarjátok egymást zavarni, húztok egy falat a szoba közepén. (2 partíció)
Csináltok egy előszobát (EFI partíció), és az előszobából 1 ajtó neked, 1 a cimbidnek, rajta a nevetek (ezek az efi bootbejegyzések amik mutatják, melyik szobában ki lakik, hová kell benyitni ha téged vagy a cimbidet keresik)
Ha valamelyiőütök elköltözik, lebontod a gipszkarton falat és megint 1 nagy szobát kapsz,
attól függ melyikőtök költözött el, a másik ajtó és névtábla megmarad.
Ez az OS törlésének esete.
Kb. ez van a lemezen is 2 os-nél.Hgyan akarod fizikailag 1 lemezen elkülöníteni, ez lehetetlen.
Rendszer szempontból lehetséges, ez a 2 partíció esete.Miért félsz ettől a megoldástól? Meg hiába tartasz tőle, perpill más megoldásod nincs. Vagy bevállalod, vagy elengeded.
Nekem volt hogy 1 lemezen 5 opendszer volt egyszerre. +még 2 vhd fájlból indítható az 7 oprendszer.
Hiba nélkül működtek.
Bármelyiket gyalultam, a többi bootolt, működött.
Ha ennyre tartasz ettől és ennyire nem tudod hogyan működik ez, akkor légyszi ne fogj bele. -
fekete.puma
tag
válasz
Nekton #103509 üzenetére
Nem használok dual-boot rendszert de menjünk végig rajta.
pl Van egy üres 1 terrás SSD amit 3 felé osztasz 100GB, 400GB és 500GB.
A 400GB-os részre felteszed a Windows-t sima telepítéssel, a 100GB-os részből létrehozod kézi particionálással a Linus-ot az 500GB meg marad adat tárolásra.
Törlöd a Mint-et ha megunod lesz ismét 100GB egyben és felteszed pl Fedorát akkor kialakítod neki ismét, mert az 500mb-os efi neki nem lesz úgy jó.
Működik így? -
válasz
urandom0 #103510 üzenetére
Hat, a laptopomon pont ugyanaz a Debian van, mint az asztalin, igy no issue. A dokumentumokat ugyis GDrive-on szerkesztem, igy az megint nem problema. Egyebkent nem olyan bonyolult: amit szinkronban akarsz tartani, arra felhot hasznalsz.
Meg azt csak-csak ertem, hogy B2B relacioban elofordulnak kompatibilitasi problemak, de a privat szferaban az ember maga valasztja meg a tech stacket es ott konnyebb megoldani.
-
válasz
sh4d0w #103504 üzenetére
HA több gépen dolgozol, úgy értem. Vagy ha valaki mással is kompatibilisnek kell lenned.
Én 3 gépen dolgozok, abból egy Windows-os, és nem tudom kikerülni, hogy adott programokból azonos verziót használjak. Volt már olyan, hogy 0.9-es Inkscape-ben megrajzoltam valamit, a Windows-os gépen már 1.2-es volt, és szétesett a rajz.
Olyan is volt, hogy egy cross platform játékkal akartam játszani a gyerekekkel (Minetest), és nekik a legfrissebb verzió volt fent, Linuxra viszont csak régebbi. És akkor vagy forgat az ember forrásból, vagy megoldja másképp...
Sajnos olyan is előfordult, hogy vettem egy új telefont, és Debian alatt túl régi libmtp volt rajta. Átdugtam egy Fedorás gépre, az már tudta kezelni.
De ha csak egy gépet használsz, vagy minden gépeden tudsz azonos verziójú Debiant használni, és nem kellenek az újabb funkciók, akkor ilyen gondjaid nincsenek. -
Nekton
aktív tag
Köszönöm szépen az eddigi válaszokat
, de...
A dual-boot terminológiát lehet, hogy rosszul használom. A lényeg, hogy azt szeretném, hogy a két OS teljesen elkülönüljön. Ezt egy másik gépen simán megoldom azzal, hogy két külön SSD-re teszem fel és indításkor variálok, hogy melyikről bootoljon. Így akár ki is vehetem az egyik SSD-t, vagy újratelepíthetem akármelyik OS-t annélkül, hogy molyolni kéne a dual-boot partícióval.
Ezt szeretném megoldani egy darab fizikai SSD-n. Lehetséges ez?
secure boot és fast startup ki van kapcsolva amúgy is.
-
válasz
Nekton #103499 üzenetére
Itteni UEFI-tudorok javaslatát követve úgy tudtam elszeparálni a telepített Linuxokat a meglévő Windowstól, hogy egy külön EFI particiót csináltam Gparted-ben, ennek itt jól látható az eredménye*.
*Ez nyilván egyetlen meghajtó esetén is ugyanúgy működik, mint több meghajtónál.
Gyakorlatilag a Linux telepítése folyamán végrahajtódik a rendszerindítók frissítése és boot során egy teljesen külön sorba került alulra az EFI Windows sora és onnan lehetett indítani a Wint.
Így tutira nem kavarnak be egymásnak, mert mindegyik OS tipusnak külön EFI-je lesz!
Amit javasoltak, azokat ki kell kapcsolnod,fastboot/fast startup
megsecure boot
... -
-
válasz
tordaitibi #103500 üzenetére
Nem kötelező, csak ilyenkor (alapból) nem szabad abajgatni Linux alól a Windows-t.
Plusz elég ha újraindítod a Windows-t, nem pedig leállítod. Csak akkor nem zárja le rendben a fájlrendszert, ha leállítod. Persze ha gyakran leállítod, és nem tudni legközelebb melyiket indítod, akkor praktikus lehet kikapcsolni.Krissz80
A Mint ismeri a secure boot-ot, felesleges kikapcsolni. -
-
Krissz80
senior tag
válasz
Nekem a secure bootot is ki kellet kapcsolni a BIOS-ban.
Amúgy valamiért ezen a laptopon volt hogy nem ment a saját touch padja, de lehet a fast startup módban csinálta csak mert amikor a gombbal kapcsoltam ki nem menüből akkor jó volt. (De mióta a Mint ott van mellette magjavult
)
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
De Win 11-ben úgy kell kikapcsolni, a régi vezérlőpult és ott az energiabeállításoknál kell kikapcsolni. Habár próbából a notebookon használtam egy nvme meghajtón win11 és linuxot, meglehet oldani, de jobb ha külön meghajtón van, már csak a méret helyfoglalás miatt.
-
válasz
Nekton #103499 üzenetére
Ha 2 os van 1 gépen az dualboot
félreértelmezed a kifejezést.
Telepítésnél kiválasztod a Windows mellé opciót.
A többit elvileg intézi a telepítő, azért nézd meg nagyon tözetesen az összefoglalót amit ad a telepítés megkezdése előtt.
Rendszer a / az a ssd szabad helyének kell lenni, a bootbejegyzést meg az EFI partícióra fogja rakni.
A mutatvány előtt kapcsold ki a Winbe a Fast startupot!!!
W11 nincs most előttem asszem abba nem ez van hanem valami modern standby.
Ezt kötelező kikapcsolni dualbootba!! -
Nekton
aktív tag
Sziasztok!
Most ismerkedek a Linuxszal és Linux Mint-et választottam, ami fut is az egyik gépemen.
Most a másik Win11-es gépemre tenném fel, de úgy, hogy a Win11 is megmaradjon tisztán, tehát nem a dual-boot módon. Sajnos a gépben csak egy m2 hely van (Asus Vivobook X1504), így a külön SSD-re telepítés nem megoldható.
A kérdésem, hogy lehet úgy két OS egy fizikai meghajtón, hogy az UEFI-ben állítok be két boot elérési utat? Tehát két, teljesen külön logikai meghajtón legyen a két rendszer. Remélem érthető a kérdésem. A BIOS-ban van lehetőség Boot helyeket megadni (nem csak sorrendet), de még nem próbáltam.
Köszi, ha segítetek!
ui. A Linux által felajánlott dual-boot miatt már egyszer összeomlott a rendszer, így azt hanyagolnám.
Ha nem ez a megfelelő topik, akkor irányítsatok tovább légyszi!
-
válasz
sh4d0w #103457 üzenetére
Ez addig működik, amíg nem kell kompatibilisnek lenned más programverziókkal, akár Linuxosokkal, akár Windowsos programokkal.
Vagy amíg az általad használt régebbi verzióban nincs olyan hiba, ami az újabban már javítva lett.
Vagy amíg a régi verzió is mindent fontos funkciót tud, amit az újabb is.
-
alak8
újonc
Köszönöm!
-
válasz
alak8 #103494 üzenetére
Az alapgépről általában van review, de a support fórumon is érdemes nézelődni. Legtöbb esetben a gép alapjai, felépítménye ugyanaz. Innen indultam a kereséssel...
A reviewben lévő képek alapján be tudod lőni, hogy ugyanez az alapja, ha igen, akkor még SD card sebességteszt is van.
-
-
válasz
alak8 #103492 üzenetére
Van egy laptopom, amiről nem találok pontos leírást.
Kicsit félve kérdezem, fenti infók alapján tényleg végigkérdezed az összes külső csatlakozását a laptopnak? Se gyártója, se tipusa nincs szerencsétlen laptopnak?Szerintem szerezz pár infót a
dmesg
teminal kimenetből... -
alak8
újonc
válasz
sicc_innen #103491 üzenetére
Igen, ezen is. Vajon a szintén balodali kártyaolvasó milyen lehet?
-
alak8
újonc
A kék színű belül az USB3-as.
-
Vasti74
senior tag
Én azért csak kerensék egy dokumentációt, mert egyrészt az USB3 cuccok működnek USB2 portokban, másrészt meg vannak USB3 pendrájvok, amik az USB2 sebességét sem tudják a valóságban ;-)
Esetleg valóban gyors USB3 meghajtóval tesztelhetsz és következtethetsz, HA a belső meghajtód elég gyors. -
alak8
újonc
Köszönöm!
-
-
alak8
újonc
Van egy laptopom, amiről nem találok pontos leírást. Honnan tudnám teljes biztonsággal megállapítani, hogy melyik usb 3-as, melyik 2-es?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103473 üzenetére
Hmm. Akkor még mindig csatolhatod állandóra a /home alatt az fstabon keresztül. Annak mennie kell.
-
-
válasz
tordaitibi #103477 üzenetére
Server Windows biytosan nem indul ujra magatol, hacsak nem ugy van beallitva, de kliens Windows sem lepett meg ilyennel nemtomhany eve.
A frissitesek nemi eltolasa egyebkent - pont az altalad emlitett okok miatt - alkalmazott es bevalt gyakorlat. -
válasz
fekete.puma #103476 üzenetére
Ott a Slackware, vagy esetleg vasarolsz enterprise Linuxot (Red Hat, Suse).
-
válasz
sh4d0w #103474 üzenetére
Pontosan. Nagyon figyelmes vagy
A botcsinálta rendszergazda (én) letiltotta az automatikus frissítéseket, 2 okból
A legváratlanabb pillanatokba képesek újraindulni,
és meg szoktam várni míg egy adott frissítés nem rossz, azaz nem hallok-olvasok se a neten se itt a W10 topikba hogy ajjaj ezt elrontották.
És én engedem rá a 4 gépre a frissítést manuálisan. Ezt havonta szoktam, most 2 hetet csúsztam.
Van olyan frissítés amúgy ami nem kér rebootot.
Fel se tűnt hogy trehány disznó vagyok, köszi hogy szóltál, ma éjjel engedem nekik a frissítést. -
fekete.puma
tag
válasz
sh4d0w #103475 üzenetére
Így nézve az Ubuntu vonalat lekapcsolod akkor nem sok alternatíva marad az ismertek közzül pl MX Linux, LMDE.
MX Linux is vegyesen tartalmazza a dolgait ott is lesz ami az Unstable ágból van.
Így csak a Debian marad ami biztonságosan vállalható Linux, az Arch vonal meg főleg felejtős. -
válasz
fekete.puma #103459 üzenetére
Nem csak sugallom, ki is mondom, hogy az Ubuntu es a Fedora potencialis veszelyforras a kevesbe bleeding edge disztribuciokhoz kepest. Ettol fuggetlenul: mindenki azt hasznal, amit akar.
-
válasz
tordaitibi #103458 üzenetére
Bocs tibi, az a ceges Win, aminek 48 nap az uptime-ja, nem lett frissitve - mivel kb. 30 naponkent (+-3) ad ki a Microsoft frissitest
-
válasz
CPT.Pirk #103472 üzenetére
Igen pontosan arra jutottál amire itt a topikba kb. 1 éve
Feltettem kérdésként és ez a válasz jött többektől is, és az ötlet jó. Minden jó, csak egy nem, mégpedig nem működik.
Illetve de. De csak EXT fájlrendszerrel lehet becsapni így, az NTFS-t nem hajlandó elfogadni a home alatt sem linkelve.
Fene a gusztusát
Persze nem hagyott nyugodni, szerncsére a Snap még számomra is érthető módon van dokumentálva, így még nekem is sikerült kicsomagolni a szóbanforgó snapet, beleírni a megfelelő helyre hogy
"removable-media"
visszacsomagolni és lőn bódottá, innentől mindent lát az app.
Csak ezt ugye egy frissítés felülírja, és snapéknál ez mindennapos, tényleg sokszor frissülnek az appok.
Már csak le kellett tiltani az 1 app autoupdatet és azóta jól működik.Uby,
még nincs meg a Nap de már 2x majdnem elkaptuk, egy fa tetején üldögélt de mire odaértünk, arrébb ment egy másik fa tetejére.
Ha beesteledik és nem tudjuk megfogni, megyünk haza, amúgy tök jó a csapat.Jól írod, igen a rendszer megkapja a biztonsági frissítéseket és snitt.
Nem vagyok friss app bolond, viszont ha adott program már nem működik akkor ugye elkezd az ember vakarózni, próbálkozik, rájön hogy nem megy és innen szép sima egyenes út vezet szélesen kikövezve a konténeres megoldások irányába. És ez történt nálam is.
Ílyenkor maga az alap OS visszaminősül egyszerű futtatókörnyezetté, és grafikus gui (KDE) szolgáltatóvá. Ezt meg még 5 évig vagy akármeddig tudni fogja. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103470 üzenetére
Erre a konkrét esetre egy jobb megoldás, ha a háttérvinyódat teszed elérhetővé a /home alatt. Még csatolni sem kell oda, simán egy symlinkkel meg tudod oldani és akkor nem kell többet a csomagot buzerálni.
-
válasz
fekete.puma #103469 üzenetére
Ebben teljesen igazad van, vannak emberek, akik direktbe nehezen meggyőzhetők, de mindig megragad valami a fejükben és később lehet épp ezt fogják hasznosítani.
A nem rutin dolgokat egyébként is úgy oldhatja meg az ember, ha a fejében már rengeteg ezzel kapcsolatos infótöredék van, üres fejjel soha senki nem oldott még meg semmit.Ezek a szaktopikok pont ilyesmire is jók.
Ott van az Ubuntu pro, ne kell a váltást elkapkodni...
Na igen, de ahogy Tibikomám is írta imént, az kizárólag biztonsági csomagfrissítésekről szól. Nyilván ha valaki adott állapotban használja tovább a gépét, nem rágja a körmeit az appok legújabb verziói után, kvázi OS-freeze állapotban van a rendszere, no annak jó lehet az Ubuntu Pro!
Hamar megjártad az erdőt!
Megvan a Nap?
-
válasz
fekete.puma #103469 üzenetére
leírtam nemrég valakinek válaszba, az sem gyógyír mindenre.
Biztonsági frissítések oké de a szoftvereim fele már használhatatlan. Pláne amelyik pythont igényel de amúgy is döglődik sok szoftver, leragad 3-4 éves verzión és használhatatlan.
Maradt (nekem) a Snap. Fapad sajnos meg meló van vele mivel olyan korlátozott mint a Napot keresgélő emberkék
Volt hogy kicsomagoltam egy snapet, meghekkeltem majd visszacsomagltam és letiltottam a frissítését. Mindezt csak azért hogy a bamba jósuája elléásson a háttérvinyómig mert amúgy csak a /home/tibi a látóköre. Fél éve jól működik de meddig..?
Nem egyszerű.
Én ezzel szórakozok, más meg a nem lts-en van felháborodva. Ilyen ez a világ.
Külön köszönet Ricardo Villalba és csapatának hogy a 15 éve használt kedvenc mediaplayeremet, az SmPlayert még portolják 18.04-re, De egyre kevesebb az ilyn szoftver. -
fekete.puma
tag
-
válasz
growler #103464 üzenetére
Megértem hogy nehéz helyzetben vagy, de elobb-utobb
valamilyen irányba lépned kell!Épp azt teszi Tibikomám, most indul az erdőbe!
Én ezt a vágyamat kielégítettem azzal, hogy egy jó erdei háttérképet raktam fel.
Csak-hát, Te nagyon beleragadtál az Ubuntu 18.04-be.
Ez is csak azért van így, mert Tibikomám ugyanúgy akarja a legfrissebb verziót egyes csomagokból és a 30+ éves régi XP-n megszokottakat is. Mindezt egyetlen OS-en belül.
Szerintem ezek a sok esetben szemléletbeli viták nagyon is konstruktívak tudnak lenni. Régen szerettem is ezekbe belemenni, de ma már sok időmet elvisz a törpördöng nyuszival való egyezkedés.
Annyi a hasonlóság a két tevékenységkör között, hogy a nyuszit sem tudom könnyebben meggyőzni, mint az itteni társulatot.
-
.-..-.
tag
válasz
fekete.puma #103465 üzenetére
Mint említettem egy server-ről van szó, nincs browser.
Amúgy a curl-os hívás megfelelő, mint kiderült.
Szerettem volna teljesen manual módon beállítani, de nem lett jó.
A wg-quick-el sikerült ugyan, de ettől még zavar, hogy nem sikerült kézzel a komplett forgalmat áthajtanom rajta. -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #103460 üzenetére
" NEM hekkelni meg megkerülni kell ezt hanem a gyári repókba nem több éves, használhatatlan szoftvereket kéne babusgatni"
Tudod nagyon jól, hogy vannak kiadások melyek repoiban mindig
a legújabb verziójú szoftverek/csomagok vannak.
Csak-hát, Te nagyon beleragadtál az Ubuntu 18.04-be.
(Megértem hogy nehéz helyzetben vagy, de elobb-utobb
valamilyen irányba lépned kell!) -
.-..-.
tag
Hogyan tudom konzolból (server) ellenőrizni, hogy a vpn-t (wireguard, systemd-networkd/systemd-resolved) használja-e a gép a neteléréshez?
Azért kérdem, mert ha a curl https://ipinfo.io/ip megfelelő erre, akkor nem sikerült beállítanom a VPN-t.
-
válasz
fekete.puma #103461 üzenetére
Totálisan igazad van.
Mérleg vagyok, konfliktuskerülő, ameddig lehet tologatom a csörtéket, bamba alkat vagyok. És nagyon gyorsan lehiggadok, néha meg is bánom a kirohanásaimat.
Minden jót Neked, ha keresnének az erdőben vagyok, a többiekkel együtt keresem a Napot
Ha megtaláljuk, azonnal szólok. -
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #103460 üzenetére
Azért gondolod így mert felületes vagy és ha azt mondanák határozottan, erélyesen egy szép napsütötte nyári napon délben, hogy megyünk megkeressük a napot az erdőben hogy honnan süthet, akkor mennél utánuk, hogy ne legyen kellemetlen.
Van sok ilyen ember ne sértődj meg, a többség ilyen.
Amit én mondanák azt inkább hagyjuk... -
válasz
fekete.puma #103459 üzenetére
Szerintem meg nem érik meg itt a kardcsörték olyan szubjektív beidegződések miatt amin nehéz változtatni.
Pl. a szomszédasszonyom mellett állandóan agyf@szt kapok mert minden lámpánál áll a kuplungpedálon.
Ettől eltekintve nagyon jól vezet, megváltozni nem fog ha 500x szólok neki akkor sem. Így inkább hagyom. Persze irritál de valamelyikünknek engedni kell.A csörték energiáit inkább fordítsuk egymás és mások segítésére.
Az más ha x disztró y hibáit vesézzük, csak ne torkolljon magánjellegű szubjektív deénakkoris jellegű vitákba.
Nem kerülhető el igaz de mérsékelhető.
Én 60 vagyok, begyöpösödés küszöbén, az összes linuxos tapasztalatomat egy 7 éves Ubuntun szedtem össze (az más hogy önszorgalomból beleástam magam a uefi rendszerindítás rejtelmeibe, abban talán penge vagyok) ami édeskevés. Erre nem nagyon lehet(ne) alapoznom észosztást.
Más meg más rendszeren jó, ezért kell összedobni a tudást, nem szétforgácsolni.Na meg mi itt kismalac agresszívre vitatkozhatjuk magunkat ha az adott disztró/szoftver karbantartója tojik az egészre, hibajegyre, bejelentésre.
Amit leírtál azon én is bepöccentem kb. 1-másfél éve akkor volt az utolsó disztróhopping rohamom hogy na tényleg lecserélem az Ubuntut.
És már pontosan nem emlékszek de 6 disztróból legalább 4 ótvar elavult gyári szoftverekkel működik.
Nekem csak a yt-dlp meg a Smplayer a monomániám mivel a dlp-vel streamelem a webes videókat a playerre.
És a dlp 2 éves, a player csak 1 éves volt akkor a gyári tárolókba.
Mivel a YT kb. 2-3 havonta változtatja az API-t, nemhogy 2 hanem fél éves verzió is használhatatlan. De akkor mi a búbánatért van a gyári repóba..?
Tényleg nem mennék bele a topik hozzáállásába de akkor is természetesen az lett a vége hogy én voltam a hülye.
Kaptam tanácsokat rogyásig hogyan kell a dlp-t meg a smplayert máshogyan, máshonnan frissen tartani és akkor tényleg kikeltem magamból, szinte anyázásig ordítottam, megvan a hsz-em itt a topikba.
Mert senki nem volt hajlandó megérteni a mondandómat. NEM hekkelni meg megkerülni kell ezt hanem a gyári repókba nem több éves, használhatatlan szoftvereket kéne babusgatni:
Mindgy, nem érdekes már csak leírtam neked. -
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #103458 üzenetére
Hogyne érne már meg, főleg lényeges dolgoknál.
A fórumtárs sugallta, hogy háát az Ubuntu a Debián unstable ágán van veszélyes lehet...
Megnézed pl a Fedorát simán be lehetne kötni azt is, sőt még jobban mint az Ubit vagy a Mintet azon tényleg a legfrissebb dolgok vannak.
Arch meg még szóba sem került...
pl Debian stable: SMPlayer 22.7.0, VLC 3.0.18 [link] [link] ha jó a lista.
file-roller 43.0.1, Fedora alatt 44.5-1 stb...
Az ember ha körbejárja a dolgokat és megnézi, hogy milyen hibajavítások, fejlesztések voltak a stable ághoz képest eldöntheti, hogy azok halmozottan kellhetnek-e neki, vagy jó neki az, hogy a Debian kotlik rajta. -
válasz
sh4d0w #103457 üzenetére
Akkor úgylátszik minden disztró jó.
Nekem az Ubuntu, neked a Debian, Ubynak a Mint, és így tovább.
Szegény Vasti lóg ki a sorból a 4K monitorral de nem adja fel, meg fogja találni azt amin megy a skálázás.
Vagyis a felhasználói élmény alapján Kapitány a topik zárható sőt a PH. is hisz minden oprendszer tökéletes
Az uptime-t minden gyári Windows felülübereli,gyakorlatilag reboot csak akkor következik be amikor olyan frissítés jön le ami igényli.
Csak alszik meg hibernál (fast startup) azaz lehet az uptime 2-3 hónap is, most néztem meg egyik céges wint, 48 napja lett elindítva.
Teli spec. célszoftverrel, még megyeget.
Tényleg nem ér annyit ez az egész hogy vitázzunk.
Legjobb a Debian és ezelőtt meghajtom fejemet -
válasz
tordaitibi #103452 üzenetére
A lassan 2 eves Debianom koszoni, jol van, mukodik, eppen alola irom ezt a hsz-t. Mindezt ugy, hogy nem kellett semmilyen alkalmazaskonteneres megoldashoz nyulnom, ellenben nezek filmet, hallgatok zenet, virtualizalok, programozok, dokumentumokat szerkesztek, jatszok (igaz, csak OpenTTD) prezentaciokat keszitek alkalmankent. Mindekozben minden ceco nelkul meghajtok egy 34'-os (UWQHD - ha akarnam, 165Hz-en is) es egy 32'-os (FHD) kepernyot, a hordozhato Bose hangszorom bluetooth-on keresztul csatlakozik, radios az egerem es a billentyuzetem, AMD VGA, AMD CPU, 5TB SSD belul, 6TB HDD kulsoleg csatlakoztatva, van itt meg 2 LAN csatlakozas (1 Gb es 2.5, de csak az egyik van hasznalatban, noha mindkettot kezeli).
Ez az ocska, szar, regi Debian mindezzel egy hang nelkul megbirkozik, a security frissiteseket automatikusan dobja fel es neha megjegyzi, hogy kene egy reboot. Nyitva van ~50-80 bongeszoful, 6 terminal.
Ezt meg csak ugy:
uptime
00:06:55 up 16 days, 7:05, 1 user, load average: 2.26, 2.40, 2.53
-
vadkörte
addikt
válasz
tordaitibi #103427 üzenetére
...akik meg fő vagy másodrendszernek több os-t is használnak, azok jellemzően szeretik mindkét vagy mindhárom rendszert.
Pl. Mac-t használ munkára, Winen játszik és hobbista Linuxos. (elég ritka állatfajta az igaz)
Jelentkeznék Tibibácsi!
Munkahelyen Win11, otthoni gépen macOS (bár épp beröffenteni tervezem a régi Win10-es PC-m, mert nem tudtam eladni a Mac-re váltáskor, de néha jó lenne játszani (semmi komoly, Sniper Elite sorozat, Sniper Ghost Warrior, Silent Hunter-ek, Age of Empire, Age of Mithology, stb...), laptopon linux (Endeavour)
Mindegyiknek megvan a maga helye, előnye, sajátosságai, hülyeségei. Ezekkel együtt is szeretem mindet (na jó, a Win11-et annyira nem)És eből kifolyólag sokkal jobban, rugalmasabban, empatikusabban tudnak hozzáállni a másik problémájához.
Ebben van igazság. Sosem szerettem az IT-s sztereotípiákat - talán mert kocafelhasználó vagyok, nem IT-s - mintpl. minden Wines h***e, az almások sznobok (azért ennek van némi alapja), a linux-osok pattanásos képű kockák akikkel nem lehet normálisan beszélgetni. Egy jó ideje nem érdekel a gép "lelkivilága", nem akarom reszelni, csak használni arra amire való. -
válasz
m165le3 #103450 üzenetére
De Te beregeltél az Ubuntu Pro-ra.
Igen én is és a szutyok őskövület 18.04-em 2028-ig lesz támogatva.
Ubuntu oldalról, és ez nagyon de nagyon nem egyezik a szoftver vonali támogatottsággal!
Már 2 éve ezt én erősen megtapasztaltam és hidd el Te is meg fogod majd tapasztalni 3-4 év múlva.
Kb. mint egy W7. Persze csodásan bootol, működik, csak épp már nincs rá támogatott böngésző meg nincs lejátszó ami megeszi a H265-öt stb. stb. Amúgy ezeken kívül szuperül működik. Csak mi értelme?
Ráadásul a Linux vonal függ a függőségei függőségének a függőségétől és így python meg egyéb vonalon nincs tovább ha már nem támogatják. És ezzel, csak a python részt nézve, a szoftverek negyede azonnal mehet kukába mivel nem lehet őket használni.
Meg még pár ilyen nyalánkság.
Úgyhogy ez a támogatás hablaty egy eléggé kétélű dolog. -
válasz
sh4d0w #103445 üzenetére
Bocs de meg akartam állni de nem megy neharagudj.
Hogy a búbánatba ne lenne gyorsabb, stabilabb és biztonságosabb egy 1-2 éves csomagokkal felszerelt disztró, amikor a szoftverek felét így el sem indítja az ember vagy legyalulja mivel már fél éves lemaradással is használhatatlan, nemhogy több éves lemaradással!
Így tényleg lehet gyors és stabil rendszert csinálni. Elég egy kernel is, nem kell más semmi.
Desktopon talán lehet kevés de majd megoldja a user a terminálböngészőt meg a többit.
A felhasználók elég nagy része igényli a friss naprakész szoftvereket.
Abba remélem egyetértesz velem hogy olyan szoftver aminek hálózati hozzáférése van, ott nincs kecmec, a legfrissebb a legjobb biztonsági szempontból.tibi@TibiXubuntu:~$ dumpe2fs /dev/root | grep "Filesystem created:"
dumpe2fs 1.44.1 (24-May-2018)
Nekem ennél stabilabb rendszer nem kell, ez a szénné hekkelt agyongyötört szoftverátjárónak használt naponta gyilkolt minden szadizást túlélt, Wine-al is leharcolt Ubuntum telepítési dátuma és ezt most épp egy sokadik másolt-klónozott Timeshifttel a halálból többször visszahozott példányán néztem meg.
7. éve töretlenül agyonüthetetlenül működik. Mi lenne ha még stabilabb lenne...? -
fekete.puma
tag
válasz
Vasti74 #103448 üzenetére
Itt rajtad kívül mennyi embernek lehet 4K-s monitora, hogy pontosan tudjon segíteni?
Rá lehetett volna nézni valamelyik (gamer) Linux-ra is hátha ott rendben lesz pl Nobara.sh4d0w
Nem véletlenül írtam a Red Hat-ot és az sem véletlen, hogy így reagáltál.
Senkit nem érdekel biztonság szempontból, hogy közösségi vagy vállat állttal fejlesztett.
Nem az határozza meg valaminek a biztonsági fokát, hogy Debián esetén az majd melyik tárolóban van... -
válasz
fekete.puma #103447 üzenetére
A felveteseid es a kerdeseid alapjan egyertelmu, hogy nem ismered a Linux vilagat. A Red Hat egy uzleti disztribucio - es most figyelj -, a legtobb Linux fejleszto ott dolgozik, abbol kapnak penzt, ha megfelelo szintu szolgaltatast nyujtanak az uzleti ugyfeleiknek. Corporate disztribucio - tobbek kozott neki "koszonhetjuk" az olyan szarokat, mint a systemd -, ezzel szemben a Debian egy kozossegi disztribucio, szabadidoben, elhivatottsagbol, onkentesen fejlesztve, sajat filozofiaval.
-
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2 #103426 üzenetére
Nem keresek én mentséget ;-) Már rég nem vagyok informatikus: azóta sok minden változott, és én is sok mindent elfelejtettem.
Főleg, hogy csak addig érdekel az egész, hogy valamennyire működjön: de eddig még egyik Wayland + Plasma rendszerem sem működött jól, csak éppen annyira, hogy használható volt, azon kívül erősen béta tesztelőnek érzem magam ;-)
Ez a Kubuntu is egy katasztrófa: elrendezem az asztalikonokat és widgeteket, aztán néha bejelentkezés után minden máshol van, sok ikon nem is látszik, csak ha elrendeztetem őket. Szórakoztató... Gondolom csak nálam fordul elő ez is, mert ha ilyen hiba lenne benne, azért az durva lenne ;-)"Az meg, hogy sokan sokféle disztrót ajánlanak és a végén azt is ajánlják, ami egy thread elején éppen nem volt ajánlott, ez nem értem, miért annyira meglepő?"
Nem meglepő, inkább vicces ;-) Egyszerűen csak annyi a helyzet, hogy sok-sok évvel ezelőtt kértem utoljára segítséget linux-ügyben, és akkor még igazán hasznos segítséget kaptam. Most meg meglepetésemre az van, hogy kérdezek, van mindenfajta válasz, és annak az ellenkezője is, meg még 16 variáció, aztán találjam mi ;-)
És elnézést, hogy a Kubuntu letöltögető oldalán azt láttam, hogy van egy LTS verzió (amiről tudom, hogy elavultabb a stabilitásért cserébe, tehát nekem valószínűleg nem az kell) , meg egy másik, és nem tudtam, hogy a másik akkor most stable, rolling vagy semi-rolling, és ha az, ami, akkor mennyire ;-) -
fekete.puma
tag
válasz
sh4d0w #103445 üzenetére
Red Hat is már a baobab esetén a 46.0-4-nél jár. Most akkor a Red Hat sem elégé biztonságos?
Debianban regebbiek a csomagok, ellenben biztonsagosabb, stabilabb es gyorsabb
Vagy csak nincs elég emberük időben a feladatokra, mert ha lenne, akkor ugyan olyan biztonságos lehetne és nem lennének régiek... -
Vasti74
senior tag
válasz
Krissz80 #103423 üzenetére
Én szerencsére főleg olyanokat láttam ;-) Nemkockákat ;-)
Ezt sohasem értettem: egy esztergályos sem azt csinálja, hogy hazamegy a műszak után, ahol mondjuk egész nap széklábakat esztergált, aztán lemegy a kis műhelyébe, hogy huh, végre vége a melónak, jöhet a kikapcsolódás: esztergálok pár asztallábat ;-) -
válasz
fekete.puma #103444 üzenetére
Totalisan hidegen hagy. Tudhato, nagyjabol az internet minden sarkabol, hogy a Debianban regebbiek a csomagok, ellenben biztonsagosabb, stabilabb es gyorsabb, mint a szarmazekai. Egyetlen gyorsabb es meg stabilabb disztribuciot lattam csak, a Slackware-t (Arch-csal nincs tapasztalatom, de mivel erosen rolling es idonkent sikerul elkefelni valamit a frissiteseknel, nem is lesz).
-
fekete.puma
tag
válasz
sh4d0w #103442 üzenetére
A Distrowatch oldalon látható a teljes csomaglista pár dolgot össze lehet hasonlítani.
pl: baobab
Arch: baobab 48.0-3
Debian 12 stable: baobab 43.0-1
Ubuntu 25.04: baobab 48.0-1
Debian unstable taroló: 48.0.2
https://help.ubuntu.com/community/BaobabDebian esetén amíg végig megy és bekerül a stable részbe az Arch -hoz képest már rég elavult lesz.
-
Experimental -> Unstable -> Testing -> Stable.
-
válasz
fekete.puma #103439 üzenetére
Nem igaz. A Debian stable-t a testing agbol csinaljak. A testingbe kerulnek azok a csomagok, amelyek jeloltek arra, hogy a stable-be keruljenek, de meg pl. biztonsagi szempontbol nem kerultek ellenorzesre es meg freeze utan is siman kihajitjak azokat, amelyek nem mennek at a biztonsagi ellenorzeseken.
En nem sugalltam, hogy Canonicalek nem ellenoriznek semmit, de vajmi keveset, nagyjabol annyit, hogy mukodjon a csomag, aztan annyi. Ha most megnezem a security advisory-kat, tavaly ota a Debianban volt nehany tucat, a tavaly aprilisban kiadott Ubuntu LTS-hez meg 25000 folott.Eldontheted, milyen munkat vegez a Canonical.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103439 üzenetére
Nos, a Wayland nem 1:1-ben helyettesíti az X11-et, mert az X11 bizonyos megoldásai és a koncepciói egyszerűen nem férnek bele a mai, biztonság centrikus programozásba és ez van akit hátrányosan érint. Cserébe minden téren modernebb a Wayland.
A másik problémája az X-nek, hogy nagyon régi a kódbázis, amivel egy rémálom dolgozni.
-
growler
őstag
válasz
Krissz80 #103425 üzenetére
Erre a kérdésre: Az Ubuntu LTS Debian testing vagy unstable alapú?
A "perplexity.ai"-nek ez a válasza:
"Az Ubuntu LTS kiadások technikailag a Debian Testing ág egy adott pillanatfelvételéből származnak, míg az Ubuntu nem LTS verziók inkább a Debian Unstable (Sid) ágat használják alapul. Ez azt jelenti, hogy az Ubuntu LTS a Debian fejlesztési folyamatának egy későbbi, már tesztelt állapotából indul ki, így stabilabb alapot biztosít, mint az Unstable ág.
Fontos megjegyezni, hogy az Ubuntu és a Debian fejlesztése ezután külön utakon halad, így az Ubuntu LTS nem pontosan egyezik meg a Debian Testing vagy Stable kiadásokkal, hanem saját hibajavítási és kiadási ciklusokat követ" -
fekete.puma
tag
válasz
sh4d0w #103431 üzenetére
A Debian stable ág is az unstable ágból kerül ki nem igaz?
Az Ubuntu az előző Ubuntu verziójára épül ha jól tudom, amit sugallsz az úgy jön le, hogy Debiántól függetlenül nem ellenőriznek, vizsgálnak csak beimprotálják a dolgokat.
Erre hol van bizonyíték?CPT.Pirk
Attól még most a Wayland nem 100-as nem igaz?
Valaki vesz majd kocsit és azzal fog járni a munkahelyére, attól még most busszal jár... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103429 üzenetére
Rövidesen kb. minden disztróból ki fog kopni az X11, azt már egy ideje nem fejlesztik.
-
válasz
Rowon #103433 üzenetére
Köszi, tényleg nagyon szép kis törpe, itt a képen kicsit el van rondítva. A legtöbb törpenyuszi lelógó fülű, azok is eszméletlen cukik!
Fura az Ubuntu debian bázisa, mert hibrid
az alap, nem egyetlen testing/unstable verzióból áll.Linux Mint 22.1 Xia base: Ubuntu 24.04 noble:
ubyegon@LMC221-HP-ZBook-15-G5:~$ cat /etc/debian_version
trixie/sid
Az ebben lévő táblázat is hasonlóan mutatja. Nem találom azt a leírást sajna, ahol elég jól, de könnyen érthetően leírták, mely részek min alapulnak.
-
válasz
fekete.puma #103429 üzenetére
Érdemes a Wayland-ot erőltetni mondanak rá mindent is és ha igen, melyik disztrón?
Gnome és KDE már elég jól használja, de ha gond van vele, hamar kiderül. Cinnamonon jó ideje választható opció, de használni nem nagyon lehet, ha jól emlékszem, nem kezeli jól a betűket/karaktereket, például ide a szövegablakba képtelenség volt írnom, amikor bekapcsoltam. A következő Linux Mint kiadásra tervezik a működőképes waylandot, azt írják, aztán majd kiderül. -
válasz
Állítólag abból jön, vagy legalábbis 10 éve még abból jött.
https://askubuntu.com/questions/701345/is-ubuntu-lts-based-on-debian-unstable-or-testing
It's true technically that Ubuntu LTS is based on a snapshot of Debian Testing whereas other Ubuntu releases are based on Debian Unstable.
-
válasz
Nagyon el vagy tajolva.
Semmifele lelki problemat nem okoz, ha valaki magasrol tesz a sajat rendszereinek es adatainak a biztonsagara. Felhivom ra a figyelmet, ha belebotlok valamibe, ami security szempontbol nem oke, de ha valaki futyul ra, hat futyuljon.
Ettol viszont meg szolni fogok, mert altalaban veve is az atlagemberek nagy reszenek a biztonsagtudatossaga a Mariana-arok legmelyen van - meg persze vannak olyanok is, akik szandekosan hivjak ki maguk ellen a sorsot..."...begubózik vagy kiselőadást tart olyan biztonsági megoldásokról amikről az átlagnak lila lövése sincs..."
Erre azert dobhatnal egy linket, mert nem emlexem ra, hogy ajanlottam volna SIEM-et, hardveres tuzfalat, netan YARA vagy SIGMA scannert otthoni felhasznalasra.
-
válasz
Bocsanat, tevedtem, nem a testingbol jon, hanem az unstable-bol (azaz meg rosszabb, mint amire emlekeztem, mert ezekre azt mondja a Debian, hogy ne hasznald) es igen, le van irva.
-
válasz
No de egy kicsit a törpenyuszi is olyan, mint a Linux disztrók! Csak vele pont fordítva vagyok, mint a Linux disztrókkal, mert adott a nyuszi és jó ideje próbálom kideríteni, pontosan milyen alfaj is ő!? De az alapok ugyanúgy megvannak itt is és az azokból kiindult különféle alverziók is, ráadásul még a DE és nyuszik külseje is hasonlóan különbözik és még megvan az LTS - rolling párhuzam is, például a kosorrú és oroszlánfejű törpenyuszik a rolling, a a Klein, etc,. törpe és miniREX nyuszik inkább az LTS-t jelentik.
No de az alapok itt is és a Linuxnál is megvannak, azokat ismerni kell, ha foglalkozunk velük! Nem? De! Most azon agyalgok, hogy Ördi Zwerg Castor REX alfaj vagy inkább Nain Castor REX!?
No mindegy, szerencsére a HP Zbook töltőkábele jobboldalra esik, így nem fér hozzá, ha a kanapéra felugrik segíteni.
Minap éppen unatkoztunk talpkenegetés közben és Wuki/Ewok külsejű nyuszit fésültem belőle, egész jól tűrte.
-
Szrintem kb.látom mi itt a gond.
Az hogy a tagok 3/4-e be van csontosodva.
Árnyék nagymester Debian hívő +olyan környezetbe dolgozik, él, ahol a biztonság mindenekfelett.
Így soha de soha az életbe nem fogja megérteni hogy ezeket egy átlaguser pon nagy ívben lekakilja, pláne ha Winezett és ott csak használják a rendszert a net sötét bugyraiba is kóvályogva.
Csak hajtogatja a Debianos biztonságos életérzést, ha ezzel bárki a legcsekélyebb mértékbe is szembemenne akkor vagy begubózik vagy kiselőadást tart olyan biztonsági megoldásokról amikről az átlagnak lila lövése sincs. Nem is lesz mert nem is kell.Vasti kolléga belekeseredett a 4K problémájába.
Én kényszerből lettem Kubuntu hívő, nem nagyon tágítok már a horizonton. Be vagyok gyöpösödve és teljességgel érthető hogy az itt már unos-untalan felelmlegette, blogot is megért linuxos kálváriám után én maradok is Ubuntu és KDE hívő.
Uby Is öregszik egyem a zúzáját, neki is megvannak a becsontosodott monomániái +törpenyúl
A többiek nagy része is hajtogatja azt amit úgy érez ő már tud, átélt-megoldott. Ami nem mindig vezet megoldásra másnál.
Ha ezeket a becsontosodott dogmákat nem tudjuk valamennyire levetkőzni akkor ez a topik míg világ a világ ilyen marad.
Nem árt az eszmecsere és a vita mivel ez viszi előre a világot de mi itt már évek óta csak a magunkét hajtogatjuk.Amit még talán jól látok az az hogy akik nem fanatikusan Linux vagy bármi más hívők, azok sokkalta rugalmasabbak.
Akik kötelezően használnak Wint azokáltalában utálják, akik meg fő vagy másodrendszernek több os-t is használnak, azok jellemzően szeretik mindkét vagy mindhárom rendszert.
Pl. Mac-t használ munkára, Winen játszik és hobbista Linuxos. (elég ritka állatfajta az igaz)
És eből kifolyólag sokkal jobban, rugalmasabban, empatikusabban tudnak hozzáállni a másik problémájához.
Komolyan mondom nem közhely hanem aranyigazság hogyha valaki hosszabb ideig használ több rendszert, az nagyon jól átlátja a rendszerek hibáit és erényeit is. Mindegyiknek van ez is az is bőségesen.Pregnáns példa a W10 topik.
Borzalmasan begyöpösödött emberkék is vannak ott is de pár éve ott is a változás szele fújdogál.
Kiderült sok főmuftiról és tagról hogy bizony suttyomban ők is linuxoznak, már nem lőnek főbe ha hivatkozol linuxra, sőt példaként említik adott probléma megoldásra a live linuxot vagy egyéb ilyen dolgot.
Egész más lett a légkör mióta ez egy elfogadott eljárás lett.
Vagyis nem szégyen nyitni, változni sőt előrevisz. -
válasz
Vasti74 #103422 üzenetére
Annyi mentséged azért van, hogy eddig a Linux Mint-hez kényelmesedtél hozzá. Ott valóban az van, hogy ami a legfrissebb kiadás, azt rakhatod is fel, mivel minden kiadás, a főverzió és a három alverzió is az aktuális Ubuntu LTS kiadáson alapul.
Az annyira nem mentség, hogy ezeréve informatikus vagy. Lehet nekem könnyebb dolgom van/volt totál nulla informatikai ismerettel, hiszen 10+ éve igen erősen utána kellett olvasgatnom a Linux telepítésének meg egyáltalán annak, mi lenne jó nekem/gépemnek a rengeteg kiadásból. Bennem is maradt, hogy ha valamit nem ismerek, azt azért körbejárom és nem feltétlenül csak a hivatalos weboldalon szerzek infókat.
Anno Debiant telepítettem már a Win7 utáni első hetekben, ami egyrészt nem ismerte az ATI VGA-t, de ami jobb volt, a hálókártyát sem! Napokig elvoltam azzal, hogy a még meglévő Windowsomon olvasgattam, miként oldhatom meg a dolgokat. Ma már kevesen tudnák elképzelni, hogy Windowson le kellett tölteni valami drivert és kislemezre másolni, majd a Debian telepítés folyamatában egyszer csak kérte a installhelper, hogy telepítsem a drivert külső adathordozóról! És működött, azután az ATI VGA driverezése már gyerekjáték volt. Ilyen kezdetek után nyilván nem számítottam arra, hogy egy Linux felrakása pikkpakk módon megvan.
Fura, ha szerinted 20+ év Linux használat után, informatikusként meglepő információ a stable kiadás meg az LTS és köztes kiadások, nem is beszélve a rolling és semi-rolling rendszerekről.
... már rég rájöttem, hogy teljesen felesleges segítséget kérnem, mert nincs, mindent magamnak kellen kihalászni az egymásnak ellentmondó információk közül.
Hát igen, látszik is, mekkora vehemenciával halászod magadnak az információkat!Az meg, hogy sokan sokféle disztrót ajánlanak és a végén azt is ajánlják, ami egy thread elején éppen nem volt ajánlott, ez nem értem, miért annyira meglepő? Ezt a KDE Neon - Kubuntu különbségei nyilvánvalóvá teszik, még talán egy informatikus számára is.
-
-
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2 #103412 üzenetére
OK, úgy látszik leragadtam ott, ahol akkor tartott a világ, amikor még informatikus voltam ;-) Az még úgy 2013 környékén volt... Akkoriban még ha egy verzió átmeneti, testing, nem stabil, fejlesztőknek való, csak saját felelősségre stb. volt, akkor azt a hülyék kedvéért ODAÍRTÁK! ;-)
A Kubuntu oldalán, ahol letölthető a rendszer nem láttam erre vonatkozóan semmit: az áll ott, hogy "The latest version of the Kubuntu operating system for desktop PCs and laptops", hát ez kell nekem, nem?! ;-)De akkor tanultam valamit: ezentúl ha kell egy akármilyen program, NEM töltöm le csak úgy a hivatalos weboldalról a letöltések közül a legelső verziót, áááá, dehogy! Hanem először megkérdezem az AI-t, aztán google, fórumok, körbekérdezek, utánaolvasok, és alszok rá párat, hogy akkor a hivatalos oldalon lévő hivatalosan letölthető, figyelemfelkeltő megjegyzés nélküli verzió az most tényleg az-e, ami nekem kell ;-)
Elnézést, tudom, fárasztó vagyok: de tizensok éve nem foglalkoztam informatikával, mert mióta idegenbe szakadtunk a családdal, minden mást csináltam, a számítógépet meg csak használom. És az ájtí sohasem volt a hobbim, csak a munkám... kb. 10 éve informatikus voltam már, de még nem volt otthon számítógépem - akkor vettem valami lomot az aktuális munkahelyem kukájából, amikor a gyerekeim megszülettek, hogy le tudjam tölteni a digitális fényképezőgépről a képeket. ;-) Szóval pont annyira nem olvasgatok semmit, mint egy átlag buta felhasználó, mert nincs kedvem, már rég csak használni akarom a gépet, és szerintem joggal elvárom a fejlesztőktől, hogy működő dolgokat tegyenek elérhetővé - legalábbis régen így volt ;-)
Ja, miért írtam ezt le itt: részben reakció growler célzásra arra, hogy "és ez az alak senior tag" , mert kicsit rosszul esett ;-) OK, rég kezdtem, de már rég abba is hagytam Szóval nyugodtan módosítható zöldfülűre;-)
A 90-es években kezdtem a linuxozást, és kb. 2010-ig nyomtam, keményen. Rendszergazda voltam sok cégnél, először a Novell és NT4 szervereket cseréltük mars-ra meg samba-ra, aztán webszervereket is üzemeltettem, akkoriban pl. az egyik legforgalmasabb videós oldal és egy piszok forgalmas nemzetközi felnőtt webáruház ;-) "alatt" is én voltam többek között. A webdizájner, akinek dolgoztam nagyon jó volt, és mindenből mindig a legújabbat akarta, szóval az éles szervereken is megkövetelt gyakran olyan friss verziókat mindenféléből, amik még nem voltak hivatalosan elérhetőek, mindig mindent megoldottam. A MLF listákon is eléggé aktív voltam, zongoraleckét adta is, meg vettem is, ahogy mondani szokták ;-)Én azt a linuxos világot szoktam meg, azóta meg boldog unalomban ;-) használtam 1-2 egyszerű disztribúciót, régóta Mint-et. Úgyhogy most nagyon felkavar ;-) ez a dolog itt a linux körül, amióta egyszerű felhasználóként 4k montitort használok, egyszer élünk, pl. 170%-ra skálázva ;-)
Az a baj, hogy segítséget kérek, és most nincs kedvem összeszedni, amit kaptam, de halál. Pl. most újra kipróbálom a Neon-t, mert valaki azt javasolta, holott világosan emlékszem, hogy pár hónapja még ki akartam próbálni, és akkor meg az volt, hogy Neon?! Azt ne ;-)
Értem én, hogy túl sok a lehetőség mostanában, a néhány megbízható disztribúció helyett van rengeteg, aminek a nagy része "az én időmben" még testing-nem sem ment volna el - szóval már rég rájöttem, hogy teljesen felesleges segítséget kérnem, mert nincs, mindent magamnak kellen kihalászni az egymásnak ellentmondó információk közül.Úgyhogy nem borzolom tovább az idegeket magammal, telepítek valamit, aztán a másik héten meg másvalamit: szerencsére gyors a gépem, adat nincs a rendszermeghajtón, a linuxok gyorsan települnek, szóval pikk-pakk megvagyok ;-)
-
-
-
-
-
válasz
Vasti74 #103411 üzenetére
Azért aki Linuxot szeretne használni, azokba minimális tájékozódási vágy már csak szorult, ha látja, hogy ennyiféle disztró létezik és még azokon belül is jó pár verzió van!
Ha Ubuntut választ valaki és látja, hogy van normál meg LTS verzió, minimum kíváncsivá teszi az embert, hogy melyik is kéne neki inkább. Kíváncsiságból beírtam annyit a keresőbe, hogy Ubuntu LTS vs... és ott rákatt az Ubuntu release cycle
oldalra, pár pillanat fordítózással ennyit tudtam meg a non-LTS kiadásról: (kb egy perc kutatómunka azért szükséges, már ha három szó googléba írása kutatómunkának számít...)Az átmeneti kiadások új képességeket vezetnek be a Canonical és a nyílt forráskódú projektekből, ezek az új képességek kipróbálására szolgálnak. Sok fejlesztő azért futtat ideiglenes kiadásokat, mert ezek újabb fordítókat vagy hozzáférést biztosítanak újabb rendszermagokhoz és újabb könyvtárakhoz, és gyakran használják őket olyan gyors fejlesztési folyamatokon belül, mint a CI/CD pipelines, ahol az artefaktum élettartama valószínűleg rövidebb, mint az ideiglenes kiadás támogatási időszaka. Az ideiglenes kiadások teljes körű biztonsági karbantartást kapnak a „fő” élettartamuk alatt.
Akinek ennyi nem elég ahhoz, hogy az LTS kiadást válassza...
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #103409 üzenetére
Áááááááá! Készen vagyok ;-)
Nem érdekel, hogy meddig van támogatva: mert feltételezem, hogy majd tudom frissíteni a következő verzióra!
Mert ha egy olyan verzió lenne a 24.10 vagy a 25.04, ami csak fél évig használható, ÉS NEM LEHET MAJD FRISSÍTENI, csak radír, és újratelepítés az aktuális verzióval, azt azért gondolom nem a mesterséges intelligenciától kellene megkérdeznem, vagy fórumokat bújva kiderítenem, hanem odaírnák - legalábbis régebben az ilyen cuccokat testing-nek hívták, és nagy betűkkel ott állt, hogy csak saját felelősségre, meg csak ha tudod mit csinálsz, stb. stb.
De szerintem itt egyszerűen csak arról van szó, hogy elcseszték, és ennyi. -
válasz
Vasti74 #103408 üzenetére
Elegge keverednek itt dolgok, de tegyuk rendbe. Az Ubuntu eleve egy Debian testingbol keszitett rendszer. Ubuntubol a "normal" rendszer az LTS, testingnek hivhatod a .10-es es paratlan evszam.4-es verziokat, ha mindenaron igy akarod osztalyozni. Egyebkent ez annyira nem uj, hogy az elso LTS ota igy van.
Az AI-t nem kotelezo megkerdezni, de ha valaki keptelen eldonteni a leirtak alapjan, mit is toltson le, megkerdezheti - de latom, meg ez az uzenet sem megy at.
"...egy még nem stabil Wayland mellett használhatok egy legfrissebb, ezért még nem stabil Plasma-t..."
Eloszor is: aki a Linux vilagaban stabilitasra vagyik nem hasznal Ubuntut, de inkabb Debiant, Slackware-t, esetleg Red Hatet vagy valamelyik szarmazekat. Masodszor: halvany lila gozom sincs, merre jartal, miota kitalaltak az Agile-metodust, de azota nincs vegleges szoftver.
-
fekete.puma
tag
válasz
Vasti74 #103407 üzenetére
Értem én.
Töltsd le a Kubuntu Get LTS-t vagy a legújabbat.
Megnyitod és a legújabbal kezdődik nem pedig az LTS-el, a sorrend fordítva van.
Ezután már csak az ember figyelmetlensége, hogy nem képes megnézni, hogy melyik medig van támogatva.
Személy szerint én így nem szoktam letölteni, behozom az összes verziót ha lehet és végignézem őket. -
Vasti74
senior tag
válasz
sh4d0w #103395 üzenetére
Tudom, mi az az LTS.
De a nem-LTS akkor ezek szerint testing?! Nem úgy van, hogy van a "normál" rendszer, van a testing, és van az LTS?
És szerinted a mesterséges intelligenciát kell bevetni manapság annak kitalálásához, hogy az egyik legismertebb linux disztribúció letöltős oldaláról a három lehetőség közül (igazából kettő) melyiket töltsem le?
Szóval választhatok két verzióból: az egyik még, a másik már nem működik megfelelően?
Csak úgy kérdezem ;-)Mert ugye amikor a problémáim elkezdődtek, akkor az volt, hogy X11 + Cinnamon nem OK nekem, Wayland + Plasma kell, mindenből a lehető legújabb (hiszen 4k monitorok még csak pár hónapja léteznek ;-) Ez szuper, mert így egy még nem stabil Wayland mellett használhatok egy legfrissebb, ezért még nem stabil Plasma-t, de ugye mindenből a legfrissebbet meg amúgy is csak olyan disztribúciók, illetve nem olyan disztribúciók olyan változatai ;-) tartalmazzák, amik eleve önmaguk sem nevezhetők stabilnak... Hát ez így elég jól hangzik a linux évében ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #103394 üzenetére
Nem érted. Az a baj, hogy ezek szerint olyan verziót lehet letölteni a Kubuntu letöltögetős oldaláról, ami szívás, mert fél évig működik. És ez nem normális.
-
-
Warton
őstag
válasz
sh4d0w #103395 üzenetére
De nem dobod be, ez egy dizájn hiba sajnos. Legfelül kéne lennie az LTS-nek azzal a szöveggel, hogy "recommended for most users". Ez alatt az összes többi nem-LTS verzió azzal a szöveggel, hogy: "download this if you know what you are doing". És kész. Ehhez képest az LTS van legalul.
Eleve nem is értem, hogy miért van még fent a 22.04.05 LTS verzió, ami csak 25. áprilisáig volt támogatva?!
-
válasz
Vasti74 #103386 üzenetére
A rövid életciklusú köztes verziók normál homeuser-nek sose voltak ajánlottak, kvázi ezekben tesztelik a következő LTS kiadás csomagjait. Normális frissítési menetrendet az LTS kiadásokkal tudsz elérni, ezért is van 24.04, 24.04.1- egészen 24.04.5-ig.
OK, hogy legfelülre a legújabb kiadás kerül, de azért adja magát, hogy mi a hosszútávú használatra kiadott verzió. Ennyire elkényelmesedünk mára, hogy oda se figyelünk minimálisan a részletekre, aztán inkább morgunk, hogy mi ez a sz*r, hogy a CharGPT korában nem találja ki, mit akarok!?
Nem akar benneteket senki bántani, de nálad a 20+ éves tapasztalat után fura magyarázni, mi a stable ill LTS kiadás és mi célból vannak a köztes kiadások. Tibikomám esete is olyan odasenézek kétkatt osztjónapot módszer, direkt azért is raktam be a screenshotot, ahol at 5 letöltési opció közül egyértelműen látszik, melyik a live-képes ISO!
Egyetértek sh4d0w ft véleményével e témában, Debiant példának véve, ha a letöltési oldalon azt látom, hogy sok opció van, akkor végignézegetem, melyik lesz nekem megfelelő, ha nem tudom eldönteni, utánanézek. Ennyire ne várjunk már mindenütt AI jelenlétet, hogy az majd helyettünk gondolkodik... OK, hogy 10 éve elég sok munkát bele kellett tenni egy laikusnak, de azért minimálisan még ma is oda kell figyelni ilyen alap dolgokra, hogy egy disztró weboldaláról mit is kell letöltenem.
-
-
Olyan jól megragadjátok a lényeget. Az egész onnan indult, hogy a régebben kiadott appimage-ek miért nem futnak az új rendszereken. Tibi volt szíves letesztelni pár distro-n.
Aztán jól elvittétek abba az irányba, hogy hol van a Debian live Install, és hogy ő ezt miért nem találta meg.
A másik kollégát meg számon kéritek azért mert nem talál magának megfelelő rendszert 4k-s monitorra, ami megfelelően tud skálázni, de addig csűritek míg ki nem jön, hogy ő a buta hozzá. -
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Politika
- E-roller topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Apple MacBook
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Nők, nőügyek (18+)
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- AKCIÓ! HP ZBook Studio G8 OLED WorkStation - i9 11900H 32GB DDR4 2TB SSD RTX 3070 8GB Win11
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- 98 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i7-13705H, RTX 4060 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest