-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
verti1
tag
A szigetelés nagyon sokat számít. Az enyémen nincsen rézcső ugyan, de van rajta 15 mm szilikon szivacs szigetelés. Méréseket még nem végeztem, mert kell szereznem kell hozzá egy rendes hőmérőt, de azt tudom, hogy sokkal gyorsabban melegszik a gép a hő nagy része a fej felé távozik. 5 perc után nagyjából eléri a pid által beállított értéket, persze nem stabil. Ilyenkor rákapcsolom a gőzt és megfűtöm olyan 125 fok-ra amit a pid mutat. Van egy kontrol hőmérő a kazán hátulján ami olyan 105 fokot mutat ilyenkor. Jó 10 perc kell, hogy vissza essen 92 körülire. Megpróbálok majd pontos méréseket végezni a fejen is. Valami csapos vagy szűkítős dolgot is össze kell hozni, hogy az az 50-60 ml víz kb 30 mp alatt jöjjön át ne 10 mp alatt.
-
Bazsee71
őstag
Akkor nem nagyon értem. Ha kiveszem a felső késtartót, akkor a gyűrű szinte magától forog, teljesen behajtható. Ha visszateszem a késtartót, akkor persze ellentart már a rugó, de ha elállítom, akkor vissza nem megy (izomból megoldható lenne, de nem akartam kárt tenni benne).
-
gubabela
senior tag
Igen, ennek a hőstabilitásban van szerepe. Az hogy a pillanatnyi fejhőfok ( fejhőfok= vízhőfok , èn mindíg a hőstabil állapotról beszèltem ès a kiskazánosokról) mennyi, igazából csak a csapolás kezdetènèl számít. Ha egy duplánál ez esik akár 5 fokot is az már azèrt befolyásolja a kávè ízèt.
adp:
A fej hőmèrsèklete attól is lehet magasabb, hogy pèldául felfűtèsnèl megszaladt ès nem volt mèg ideje visszahülni. A szenzor alul van a kazánban, de a víz kb a 3/4-ènèl lèp ki csak belőle (a rèz cső tetejèn).
-
válasz
gubabela
#49290
üzenetére
jobb a hőcserélőnél, mert a formája miatt (hosszú alagút) nem tud keveredni a hideg víz a meleggel. ezért üt akkorát, nem kell 2 liter víznyi közeg vagy +2 kiló fém, simán nagygépes hőstabilitást adhat egy dupla erejéig.
de itt most a fej nyugalmi hőfokáról volt szó, nem kilépő vízhőfokról, nem? biztos figyelmetlen voltam, beteg az egész család, itthon döglünk

-
Bazsee71
őstag
Most lenne idő itthon espressora és filterre is, de a Major ezt nem nagyon támogatja. Ha beállítom filterre, utána csak úgy tudom visszatekerni espresso tartományba, hogy lekapom a gyűrűt és külső-belső menetet takarítok, elég alaposan. Másnál, illetve SJ-nál is ez megy?
Tudom, hogy ez nem egy otthoni használatra tervezett masina, így el is fogadom, ha ez általános dolog.

-
gubabela
senior tag
A rèzcső tuning a kazán hulladèk hőjèt használja ki, olyan mint egy hőcserèlő (illetve ez is az) csak nem annyira hatèkony. A víztartályból jövő hideg vizet melegíti elő, a kazánba már ez az előmelegített víz èrkezik, ezèrt az abban lèvő vizet nem hűti le annyira csapoláskor, így stabilabb marad a kilèpő víz is. Egy kiskazános gèpnèl ez annyit jelent, hogy egy duplánál (legalábbis nálam mèrve) 1 fokon beül volt a csapolás kezdete ès vège között a víz hőmèrsèklete. Előtte ez volt 5-6 fok is, ami egy kènyesebb kávènál már elèggè számított.
-
sz.zs.
őstag
válasz
fragola.6035
#49278
üzenetére
Este megnézem neked, ma reggel 33 g-nál 1 fokot esett a PID szerint...
-
Surda-
őstag
válasz
Keresztapper
#49284
üzenetére
Sajnos még nem. De nem nyugszom addig

-
Surda-
őstag
Legszebb dicséret, mikor bnőm kér egy kiskanalat, mert szeretné kikanalazni még azt a kis tejhabot is

-
bikebutcher
csendes tag
sziasztok, ma rendelnék pacificaffe-rol kávét, van aki társulna a rendeléshez?
-
adp
őstag
válasz
fragola.6035
#49278
üzenetére
TE írtad: [réz]
simma gaggiahogy lehet, amúgy, hogy a rézcsövesnél a fej majdnem felmelegszik a piden beállított értékre, a simán meg nem? a rézcső nem csak azért van, hogy ne hideg víz menjen a bojlerba?
-
SzuMe
tag
Adott egy delonghi bar 14 gép. A szűrő lötyög a tartóban, ami nem is lenne akkora baj, viszont vettem egy 51-es tampert, ami kicsit szorul a szűrőbe. Szóval arra gondoltam, ha 0,5 mm-el nagyobb átmérőjű lenne a szűrő, akkor mindkét problémám megolnadá. Létezik belevaló szűrő? Ha igen, milyet érdemes venni?
A gépet érdemes fejleszteni? OPV-re gondoltam pl. -
sz.zs.
őstag
válasz
fragola.6035
#49270
üzenetére
Köszi Fragola!

-
válasz
levytee
#49274
üzenetére
Titkon egy használt jollyra palyazok az ügyfélkörömböl de nem úgy néz ki, hogy bármelyik is cserélni akarná. Gondolom nem véletlenül. Az f4 jó vétel.
Majdnem goprot kamerat kaptam - mint megtudtam - karácsonyra, de sikerült végre az asszonyt lebeszelni erről a hülye ajandekozgatos szokasról. Viszont akkor már inkább egy örlőt akarnék kapni. De nem most, mert karácsonykor nem költekezünk végre.
-
válasz
fragola.6035
#49271
üzenetére
csináld meg dozerlessre ennyiért a superjollyt és akkor érdekel. kinek van affinitása még faragni a vasat? a silviát is a rézkigyó miatt biztam rád. az elektronika még csak-csak, de a rezet ráhajtani, meg illesztgeni nekem nem megyen.

pont ma tűnődtem, hogy a graefot januártól már nem püfölhetem hajnal 4-kor, mert a gyerek lehet nem fogja dijazni. egyelőre még a pocakban henyél, de félek ha már kint lesz, változtani kell a kávézási "szokásaimon". / a tamperrel püfölöm az őrlőt, hogy amit beleöntöttem mennyiség kábéra kijöjjön megőrölve.

lehet veszek egy nespresszós csodagépet.. de azt inkább nem akarnám. -
fragola.6035
aktív tag
Van pár eladó Mazzer SJ-m, új metál fekete festéssel, új japán csapágyakkal, szabályozva, kifogástalan műszaki és esztétikai állapotban, új eredeti késekkel, új babtartállyal, dózeresek. Kb. 3 db van még.
Ára: 95e. Ft.Van még egy vadi új, bontatlan, gyöngyház szükre Fiorenzato F4E Nano V2.
Ára: 140e. Ft.Az 58.6-os maroktamper most elfogyott, legközelebb januárban lesz, de januárban lesz Creminához is, de csak rendelésre és csak most egyszer.
Ha valakit valami érdekel, pü-ben várom az érdeklődést.
-
-
-
Casto
csendes tag
válasz
fragola.6035
#49259
üzenetére
Szia Fragola, küldtem neked pü-t, majd ha van egy perced nézz rá kérlek. Köszi!

-
sz.zs.
őstag
válasz
fragola.6035
#49259
üzenetére
A gépet használtan vettem sinisitől. Ő azt mondta hogy te újítottad fel a gépet és a pidet is te szerelted bele januárban. Ennél többet nem tudok a gépről, illetve úgy tudom rézcső nincs benne ...
Nemtom ebből egyenesen következik e az, hogy milyen érzékelő lehet benne?! -
Alvarez81
csendes tag
válasz
sz.zs.
#49254
üzenetére
1-2 hete mértem a GB-n kifolyó víz hőfokot.
Ha rendesen, forró vízzel előmelegített csészébe folyt a víz, és a fejet is felmelegítettem, akkor a multiméter a vízhőfokban kb 5 fokkal mutatott alacsonyabbat, mint a PID. De elég instabil multiméterrel mértem... a Forrásban levő víznél 95 fokot mutatott. tehát amikor mértem, a 81 fokos vizet, 4 fokot eleve hozzáadtam, a PID meg 90-re volt állítva. Hamarosan lesz lézeres mérőm, majd megnézem azzal is, mert azért az életemet nem tenném fel a fenti mérésre
Amúgy valahol 80-85 fok körül van az a pont, ahol látványosan gőzölög a víz, ha kicsit kiengedsz a géppel. ha nem csinálja, lehet, hogy csak 75 fokos még.
De ez meg megint a szobahőmérséklettől, páratartalomtól, stb. függ. ez sem egzakt. -
sz.zs.
őstag
Szerintetek GC-n a fej hőmérséklet kb. mennyivel lehet kevesebb a PID által mutatott hőmérsékletnél?
-
Casto
csendes tag
Volt már pár érdeklődés, de még megvan a Catler ES 8013!

Sok-sok kiegészítővel, beépített őrlővel, kiváló állapotban!
Kevés alku még belefér

-
na, a bourbon café zöldjei épp annyival tűnnek jobbnak a brandós cuccoknál, amennyivel drágábbak. persze a brandónál most csak az olcsóbbakból volt, azokból vettem. a bourbon el salvador egész jónak tűnik, a pápua sem rossz, de nem elég jó. nehéz kivárni azt a pár napot, amíg lehiggad egy friss pöri...

-
Alvarez81
csendes tag
Ok. Majd én is próbálgatom, mert a dupla IMS-sel alig játszottam még.
De nem-nem, nem jön fordítva minden!
Csak 2 olyan kávém volt, igaz a legelsők közül, mégpedig a Kapuczíner starbury, (és a Galli Arabica) és ott sok nekifutásra is elkezd citrom íz, és erős savasság jönni 92 fok felett. 90 alatt semmi.
A galli meg egyébként is egy fura kávé, mert 82-84!!!! fokon a legjobb, és ott a leginkább magvas, és legkevésbé gyümölcsös.88-90 fokon gyümölcsösebb, 92-94 fokon csokisabb, de eltűnik a nagyon finom mogyi íz, ezért a Céges Cuadrán is, itthon is a 83 fok körüli tartományban isszuk.
Csak mivel ezek voltak a gaggia első friss kávéi, eléggé megzavarta a beállításokat ez a fura viselkedés.
A többi az normálisan működik, csak ez nagyon fura volt...
(ja, a Kapuczíner Doi Chang viselkedett még úgy, hogy 90 fok felett gyümisebb, alatta magvasabb volt, és a magvas, pörköltmandulás íz kb 86 fok felett eltűnt.. de ezt csak a cégnél próbálgattam)
Amúgy most PY LXR-rel épp most ittam 2 szimpla kávét, és az IMS-en 40 másodpercnél már szuperül jött a Yirga íze, míg a finomabbra őrölt LM-szűrőnél ugynolyan beállításnál, és végeredménynél is csak éppen lehetett érezni. Igaz, minimális cseresznyés fanyarság maradt az Yirga mellett, de az IMS elnyomta így a másik két kávét, az LMM viszont kellemes blendet adott, minimális gyümölcsösséggel.
-
Bazsee71
őstag
Én most pont azon gondolkozom, hogy pár napos kirándulásra is mellőzni fogom a kézi darálót. Ugyan még nem hallgattam meg az újabb Daráló podcast adásokat (majd karácsony után, most a 24/7 Christmas Radio a kötelező műsor
), de soldier2 írása alapján jól lezárva az őrölt kávé is túlél pár napig. Legfeljebb pár befőttes üveg jönne velem, kényelmesebb és minőségibb is lenne, mindenképpen kipróbálom majd. 
-
adp
őstag
válasz
mokasirs
#49241
üzenetére
Masikat hogy akartad turazaskor hasznalni? Ahhoz aram kell.
Ez sztem jobb valasztas ilyen celra, viszont ez is elegge megosztja az embereket.
Itt is ervenyes az a szabaly, hogy bolti sz@rbol nem lesz jo kv. Kellene hozza meg egy kezi orlo,frissebb kv. Vagy valami jobb pod ha belemegy.
Hogy melyik tipus a jo fogalmam nincs mert van 30e tol- csillagos egig -
mokasirs
csendes tag
válasz
Bazsee71
#49239
üzenetére
Ettől "féltem én is"..
Köszönöm a segítséget!
Akarok venni valamit amit túrázáskor magammal tudok vinni, hogy kávézhassak...
Ez lenne még a másik alternatíva:Handpresso - PUMP[link]
Ez tud S.E. poddal és őrölt kávéval működni. ez jó lehet (az ital minősége szempontjából) -
mokasirs
csendes tag
Sziasztok!
Ere valaki? Minimokka 4in1[link]
-
ronin s8
senior tag
Srácok, valaki hallott már erről a sous-vide espresso-ról..?

http://bkonbrew.com
-
soldier2
őstag
válasz
Sterilzona
#49233
üzenetére
Ami automatában siker volt nálam az a Pall&Yotz Indian Choco és a Locavore. Ha sietsz a fa alá még befér 1-1 250g-os csomag ha Budapesti vagy. A postára már nem bíznék semmit. Nem vővárosi pörkölők/boltok ahol kapsz jó kávét pl Cut&Coffee (Debrecen), AVX (Szeged), Kapucziner (Győr) stb. A boltok polcán lévők felejtősek ha jót szeretnél. Többségük túl régóta áll.
-
gubabela
senior tag
válasz
Sterilzona
#49233
üzenetére
Szia!
Üdv itt. Szerintem az automatákba is van lètjogosultsága a frissen pörkölt kávènak, az összefoglalóban találsz jópár hazai forgalmazót. Nekem palyotz a kedvencem. -
Sterilzona
senior tag
Sziasztok
Van egy saeco lrc masinank.
Erdeklodni szeretnek, hogy ti hol szerzitek be a szemes kavet? Milyet szerettek?
Eddig szarvasi es sarga tchibo paros volt, most ezzel a geppel ugy gondolom uj vizekre evezunk majd, s szeretnem egy kicsit szelesiteni a kaves kulturankat
-
Alvarez81
csendes tag
Ez a VST-gyümihez IMS-csokihoz a duplaszűrőkre értendő?
Mert nagyon fura, és még csak 6 féle kávéval próbáltam, de a szimpláknál nekem pont az ellenkezője volt a tapasztalatom LM 7g-mal. Az LM-be finomabbra kell őrölni, és a végeredményben az IMS kicsit savasabb eredményeket szokott hozni, ami nagyon jól állt több gyümölcsösebb kávénak is, míg az LM kevésbé savas, kellemesen lágy, de kicsit elmosottabb ízeket hozott, ami nagyon jó volt a kalsszikusabb kávéknál.
Aztán meg lehet, hogy ez már teljesen ízlésbeli különbség.
A duplaszűrőkkel még nem tudtam megcsinálni az összehasonlítást. Kellene egy kávépartner, hogy ne kelljen meginnom 4 kávét egy öszehasonlítás kedvéért
... Vétek lenne kiönteni. -
SierraFox
tag
Az a döntő, hogy hány gramm kávéból hány gramm italt akarsz főzni. A klasszikus olasz eszpresszó aránya 1:3, tehát a 21-es kosárral 63gr kávét kéne kapj. De ez az arány lehet 1:2 vagy mégtöbb, csak ízlés kérdése. Én most 17-es stradaval 45g-ot főzök le, az 1:2.6-os arány.
-
mrhero
tag
Néhány hónap Brikkázás után úgy néz ki hamarosan landol egy Faema Family. Újabb verzió, alu bojler, csúszkás gőzkapcsoló. Sestos pid is úton, szóval elindultam a lejtőn ahogy kell

Bazsee71: Tanulni jövök erre a fórumra, legkevésbé sem az észt osztani kávé témában. A megfogalmazásom elég szerencsétlen lett, mea culpa. A kalibrálás, beállítás sztem szinonimák. Tény, hogy van egy összetettebb méréstechnikai jelentése is.
-
kozsy18
tag
Nemrég beszereztem egy ilyen eszközt. Meglehetősen gyorsan reagál, pontosnak is tűnik, masszív.
[Húshőmérő]Amúgy a tejet én is így csinálom, igazából a csapolt víz mérésére vettem a fenti hőmérőt. Amíg szabadságon van, a kávépalántám páraharangjában méri a hőmérsékletet

-
Bazsee71
őstag
Nem tuning, de én egy Frothometert rendelek össz-vissz. Cappuccino nem dívik itthon, ellenben a forró csoki jól esik ilyen hidegben.

-
Casto
csendes tag
válasz
Bazsee71
#49192
üzenetére
Szia, persze, simán ráér.

Köszönöm, hogy jelezted és felajánlottad!
A Catleren érdemes még tuningolni innen valamit? Pl. felső szűrő?
Abban segítenétek még nekem, hogy LM Stradaból miért van 14g, 17g és 21g filter is?! Tudom, hogy még kezdő vagyok, de az én fejemben eddig csak a szimpla/dupla kosár volt, amiből az előbbi esetében érdemes a gyári helyett egy jó minőségű egyes szűrő, 41mm-es tamperrel. Gondoltam, hogy esetleg a dupla kosárból is érdemes lecserélni a gyárit (ezt egyben kérdezem is
), de fogalmam sincs, hogy miért van ennyi méret? -
And06
aktív tag
-
rallypix
csendes tag
válasz
adriankoooo
#49208
üzenetére
Én úgy tudom, hogy az LM és az LM Strada ugyan az, annyi a különbség, hogy a Strada komolyabb minőségellenőrzésen megy át (ezt írja a coffeehit is). A VST viszont nem ugyan az, mint a Strada, vagy a sima LM. Egy helyen készülnek csak, mégpedig a VST-nél, ami biztosíték a magas minőségre.
Vagy esetleg van olyan, akinek van Strada és/vagy LM, valamimt ridged VST is azonos méretben, hogy igazságot tegyen?
Nekem csak egy 18g-s ridgeless VST-m van a HasBean-től, így nincs mivel összehasonlítsam. -
adp
őstag
válasz
adriankoooo
#49203
üzenetére
Lm es a Vst sztem ugyanaz.
Nalam vst az ujhullamhoz, gyumihez az ims a csokisakhoz jo altalaban. Ezt kb 30-35 fajta kvnal mukodott igy nalam 90%-ban
Gaggiat nem hasznalom mert a gyari ezek utan eleg ratyi.
Egymagamra a 14g-os stradat szeretem amugy nagyjabol 16g optimalis hozza -
waxos
csendes tag
válasz
Gravity1234
#49199
üzenetére
Köszi srácok!
-
adriankoooo
senior tag
válasz
Bazsee71
#49206
üzenetére
Na közben már nyálazom a korábbi hozzászólásokat. VST=Strada. És pont olyan cipőben vagyok, mint te voltál októberben.
Most a kérdés már csak az (ami neked is volt), hogy Strada 14g vagy 17g legyen? Yirga, Yellow Bourbon, Choco variánsok, mindenfélét szoktam inni. Gaggiát 17-18g-re szoktam megtömni.
-
Bazsee71
őstag
válasz
adriankoooo
#49203
üzenetére
Csak az első kettőről tudok véleményt írni. A gyári valami brutál gagyi, a Strada nagyon profi cucc. VST gyártja az utóbbit is, nem tudom a saját néven futtatott mennyivel lehet jobb.
IMS-VST vonalon szerintem már az ízlés a döntő. -
Nemrég hozta meg a futár a 4 személyes Brikkát. Finoman szólva sem örülök neki úgy mint ahogy vártam. A kavebolt.net-ről rendeltem. Felhívtam őket előtte és direkt megkérdeztem, hogy ez már az új fajta gyártmány-e. Kicsit értetlen és felháborodott hangnemben lett közölve velem, hogy persze...az. Szűrőre is rákérdeztem. Akkor most szólok, hogy baromira nem az. Vagy ha igen, akkor ez kutyagumi színvonal. Egy tesztjellegű vízátfőzést csináltunk. 2 helyen is csorgott ki belőle a víz... Már önmagában ezért is vissza fogom küldeni. De ezen kívül is valami hányadék munka az egész. Az alsó rész belseje olyan mint egy világháborús épületrészlet. De a helyzet kívül sem jobb. A szűrőben meg egy méretes szántás van. Persze az újakra jellemző olasz származás is hiányzik belőle.
Ha teljesen vakon rendelem még talán azt mondom én vagyok a hülye, de ha már direkt rákérdezek akkor ne már...
Volt már nálam kölcsönbe Brikka (igaz 2 személyes) de az fényévekkel jobban nézett ki használtan mint ez amit most kaptam újonnan.
-
mokasirs
csendes tag
-
Alvarez81
csendes tag
Az első próbálkozásoknál a Gaggián, Kapuczíner kávékkal, még elmentem 35-40 másodpercig, de egyiknek sem állt jól, mindegyik elkezdett savanyúbbá válni, maradtam velük a 25-30 másodpercnél, és most valahogy eszembe se jutott feljebb menni a PY kávékkal. Mondjuk a Hondurasnak nem tett jót, de az LXR-nek meg nagyon kellett, és főleg ahogy írtam is, a benne levő, és nekem tetsző Yirga íze miatt.
Ááá, még egy paraméter, amivel szöszmötölhetek a 2 szűrő, a mennyiség, és a hőfok mellett.
Elfogy a kávé, mire belövöm az ideális csapolást
-
norkov84
tag
Sziasztok!
Tegnap én is szert tettem egy fragola féle maroktamperre. Tényleg nagyon szuper cucc, én is csak ajánlani tudom!
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Mini 3 Pro Fly More Combo tökéletes hibátlan álapotban eladó
- Cyberpunk 2077 Johnny Silverhand's Samurai bőrkabát! Nagyon jó minőségű bőr!
- DJI Mini 4 pro Fly More Combo drón szett - Garancia, Care Refresh, PL Filter
- Szinte új, ABUS AirDrop MIPS sisak (szürke-zöld) L-XL eladó!
- Dji Goggles 3 garanciával/ Neo2, Neo, Avata2, Mini 4 Pro, Air3 / Dji Beszámitás lehetséges
- Akció!!! Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Intel i7-10875H 32GB 1000GB Nvidia Quadro RTX 3000 1 év garancia
- Új DreamQuest mini PC, mini számítógép
- Astro A50 4th Gen wireless + base station fejhallgató
- 188 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i5-13450HX, RTX 5060
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3555,100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)






(tudom, tautológia)








