Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Micro Four Thirds
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kompakt vízhűtés
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- A cégvezetők látják az AI költségeit, csak azt nem hogyan lesz ebből haszon
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
-
PROHARDVER!
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alusky
senior tag
Laufennek van 4S is ugyanannyiért. Megkérdezem majd őket mi legyen, mert a 4 gumi az már +10k a legolcsóbbhoz képest a Laufennel, hogy melyiket akarják.
Ilyen 15k/db ársávban értelem szerűen nem cserélgetnek gumikat, szóval így csak a téli vagy a 4S jöhet szóba folyamatos használatra, én a télit mondtam, mert ennyire lehetetlen kevés pénzből talán jobb nem erőlködni 4S-sel, de a Laufennel lehet érdemes 4S-t venni.Mondtam nekik, hogy leszedem a kerekeket, elvihetik csak azokat a gumishoz azon is spórolni tudnak 4-5k-t talán.
Ráadásul akkor én rakom vissza, elpucolt csavarokkal, nyomatékra húzva. Nem úgy ahogy a gumisok szokták víííííí-ra-ta-ta-ta-ta 300 Nm aztán rákattogtatja büszkén a 100 Nm-es kulcsot. -
Öcsém kérdése, 205/55R16 méretben időben tartós gumit keres a gyári szerelésű Continental helyére, ami 8 év után bakelit. Szinte csak városon kívül használja, van külön téli szett, első a biztonság.
Mondtam neki a Continental PremiumContact 7-et. Jobb ötlet valakinek? Nem kell a legdrágább.
-
Gergőke88
addikt
Szoadztok
205/45r17 méretben keresek “sportos” gumit.
Michelin ps4 vagy ps5?
Esetleg
GOODYEAR Eagle F1 Asymmetric 6
mas ötlet?
koszi! -
Alusky
senior tag
Hali.
Téliből Nordexx, Royal, Sebring, Leao, Laufenn közül melyik elviselhető csóró gumi? Nekem a Nordexx szimpatikus kép alapján, de pont annak nincs háromhegycsúcshópelyhe és pont az a legolcsóbb a legolcsóbbak közül így kicsit parás.
-
Többször beszéltük már, hogy a BS gyorsan öregszik, ma gondoltam előkészülök és holnap lecserélem feleségem autóján az LM005-öt télit. 4 szenzont futott, cserére ítéltem már decemberben amúgy is, de ez meglepett (4 szenzon, 28e km):

Konkrétan elkezdett foszlani a futófelület.
Tele van a ilyen leválásokkal, a felső 2mm-es réteg. -
-
válasz
tboldi
üzenetére
Persze, direkt írtam, hogy modern ABS. Nagyon sok ilyen teszten jelen voltam, az elmúlt 5 év ez nagyon sokat fejlődött, ha kiugrik eléd valami/valaki, vagy hirtelen le kell taposnod a féket, már akár 1-2m-el hamarabb megáll ABS-el az autó, mint ugyan az az autó deaktivált ABS-el.
Rick4: Pontosan tudom, hogy működik az ABS. Azt, hogy egy profi sofőr, hogy jön ide nem értem, az országban is alig van olyan aki profinak hívható, mellesleg egy vészhelyzet esetén ők sem tudják csupán lábból tapadáshatáron tartani az abroncsokat.
-
Rick4
félisten
válasz
Corsa02
üzenetére
- Jó tapadású úton (száraz, tiszta aszfalt) az ABS általában rövidíti a fékutat, mert közel optimális tapadási határ körül tartja a kerekeket.
Az abs működési elve és a technika késlekedése miatt egy hozzáértő profi sofőrnél nem történhet meg amit írsz, ahol ennek értelme van, az a nagy átlag, aki nem tudna megoldani egy bonyolultabb fékezés+ kormány szitut, és persze minden eset egyedi, hogy közben kanyarodsz-e, milyen az út, hány fok van, lehet még az is számít, páros vagy páratlan a vezető horgászigazolványán a sorozatszám 6. karaktere.
Tehát maga a dolog a nagy többségnek jó, az átlagnál jobb sofőrnek is, nagymamának is, aki ijedtében padlóig taposná az ABS nélküli autóban is a fékpedált, és sikító gumikkal csúszna tovább, de valójában egy profi sofőrnél, aki ABS nélkül fékez, nem lesz rövidebb a féktáv, ha csak 1 centiről is beszélünk, akkor sem.
Alaphelyzet az, hogy az ABS kocka oldja a féknyomást az szenzor által érzékelten blokkolt keréken, tehát a keréknek el kell fordulnia, majd újra ráküldi a féknyomást, az tolja a munkaghengert, az szorítja a tárcsára a betétet, amjd kialakul a fékhatás, vagyis abban az időpillanatban, amikor oldja a féknyomást, nincs maximális fékhatás, lehet ez csak 100ms, de mérhető, ezért számolni kell vele. -
tboldi
nagyúr
válasz
Corsa02
üzenetére
Déjà vu-m van. Amikor még követtem a motoros topikot, ott is sokszor egymásnak feszült az ABS-t éljenző és elutasító tábor.

Megerősítem, zongorázni lehet a különbséget pl. a Jazz és a MiTo ABS-e között is. Előbbi annyira egyszerű, amennyire csak lehet, és valóban nyúlik vele a fékút, utóbbi viszont sokkal-sokkal ügyesebb, sőt már módválasztó is van, ami a beavatkozás mértékére hatással van (dynamic/normal/all weather).
-
Régen ez valóban így volt, de a modern ABS-re ez már csak kismértékben igaz.
3 részre választanám:- Jó tapadású úton (száraz, tiszta aszfalt) az ABS általában rövidíti a fékutat, mert közel optimális tapadási határ körül tartja a kerekeket.
Blokkoló kerékkel ilyenkor rosszabb a fékezés hatásfoka.- Esőben, nedves aszfalton az ABS-szel stabilabb és biztonságosabb a fékezés a fékút legtöbbször nem hosszabb, sok esetben rövidebb.
- Vannak útfelületek, ahol az ABS-es fékút tényleg hosszabb lehet, mert a rendszer nem engedi ugye a kerék teljes blokkolását: Mély hó (nem lesz hótorlasz a kerék előtt), Murva és jég. Itt előnye van a blokkoló kerekeknek. Minden más esetben nincs.
-
Rick4
félisten
mindegyik jól szerepelt körülményekhez képest.
Mi volt a körülmény? 18°C és csúszós műgyanta? Oké, csússzon, csak -8-ban teljesen más a gumi működése is, mindegy, hogy 4évszak, téli, nyári, szóval ez egy elég rossz időzítés volt a meleg okán, de persze egy dolog a sokból.ABS sose arról szólt, hogy rövidebb a féktáv, hanem hogy irányítható marad az autó, ezért mindig is a legvitatottabb auróipari fejlesztés m,arad.
-
BaLee
addikt
Hétvégén volt szerencsém nézőként részt venni egy vezetési tréningen a Hungaroringen. Nőnapi tréning volt, asszony hajtotta a kocsit.

Pár észrevétel gumi témában.
Elég sok résztvevőnek volt 4 évszakos gumi a kocsiján. Kumho, Nexen, LingLong amit konkrétan láttam, mindegyik jól szerepelt körülményekhez képest. Az előadó nem javasolta a 4 évszakos gumik használatát ő a téli / nyári garnitúrát javasolta.Ami viszont mindennél jobban számít az a modern kocsik elektronikája.
Rántópadon, vizes műgyantán a modern kocsik (~2020 körül vagy utána) szinte meg sem mozdultak, a régebbiek, esetleg ABS nélkül forogtak rendesen és estek le a pályáról. Volt egy régebbi Skoda Octavia ahol pl. az ABS avatkozott bele olyan szinten a rántópad után, hogy amiatt nem lehetett megfogni (ugye itt se fék, se gáz nem kellett, hogy játsszon).Az is érdekes tapasztalat volt, hogy műgyantán egy ABS nélküli kocsi álló kerekekkel sokkal hamarabb megállt, mint egy ABS-es modernebb autó. Mondjuk sokkal könnyebb is volt "eldobni".
-
passatgt
aktív tag
EV-re keresek a meglévő linglong helyett valami értelmes nyári gumit. Elől 225/50, hátul 235/50, R18. Vagy 4 évszakosat inkább? Autópálya kevés, város, helyközi használat elsősorban, évi 15e km kb.
Continental PremiumContact 7-et ajánlják tesztekben, viszont ahogy nézem az elég hangos. Az UltraContact NXT csak nagyon picivel drágább és papíron minden paraméterben jobb elvileg.
4 évszakosból Pirelli Cinturato Allseason Sf3 esetleg?
-
Debilon
addikt
Üdv! Maxigumi-rol tényleg csak előre fizetéssel lehet rendelni?
Kellene megbízható helyről 4 db Falken fk520 225/45 R 19 méretben, de semmi megbízható helyen nem találok ezen kívül.
Aki gumishoz járok, és ahonnan beszerez, csak defektturo verziót lát, az meg nekem nem jó
-
tzimash
őstag
Peugeot 308SW T9-re vennék nyárigumit, 185v195/65 R15 méretben. Max 25k/db áron.
Kumho ECSTA HS52
Vredestein Ultrac
Firestone Roadhawk
Kleber Dynaxer HP4Ezek közül melyiket? Ill. ha más is szóbajöhet akkor, nyitott vagyok arra is.
Köszi. -
ANDROID???
addikt
Hogy áll a Primacy 4 S2, az is öregszik rettenetesen, gyorsan kirepedezik?
-
user2
tag
Sziasztok! Egy Dusterre (keveset fut, terepet csak akkor lát, ha véletlenül fűre sikerül parkolni, hónak sincs esélye, azt a garázsból szokta nézni) keresnék négyévszakos gumit. Mi most a besztbáj? Mondanám, hogy ár nem számít, de azért nem lenne baj, ha 50-60eFt/db-ba bele tudna férni. Vredestein Quatrac jó lehet?
-
F_Zolee
nagyúr
-
válasz
focvis
üzenetére
Biztos van olyan, aki vállalja, de ha nem garantálható a hiba mentes javítás, én inkább nem kockáztatnék vele.
Vagy ugye alternatívaként marad így ahogy van, és időnként felfújom.https://www.legolcsobbgumi.eu <- ez mennyire okés webshop? Azt látom Csehországból küldik, a bolt is ottani székhelyű. Árukeresőn megbízhatónak titulált.
-
válasz
focvis
üzenetére
Jelen állapotban ez egy lassú defekt, kb. 1 hét alatt leereszt. Ha kihúzom biztos gyorsabb lesz.
Ez a nagypapa Merci amúgy, ennek nem tolom
de szeretek "dinamikusan"* kanyarodni.
Akkor csere, frankó... van ebben a gumiban kb. 2000 km, tavaly májusban kerültek fel. Úgyhogy kettőt biztos nem veszek.* már az autóhoz képest.
-
Gabesz87
veterán
Ma vettem észre a pincében pakolászva, miután a gumikat vizslattam, hogy bizony ezek a Conti SportContact5 nyáriak cserések
Az egyiknek szinte egy síkban van a profilmélység jelzővel a felülete, de a többi is, tolómérővel méretegve 4mm alatt van. Meg amúgy is 2020 év elejiek, úgyhogy cserélném őket.
Passat GTE az alany, 235/45/R18, prémium márkából vennék, biztonság autópálya használat során mindenek felett! Idei teszteket nézve ez TOP3 ebben a méretben:
Continental PremiumContact 7
Pirelli Cinturato C3
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6
De az árukat nézve, mintha a fogamat húznák
Pirellit láttam 57-ért. De ahogy nézem, ugyanennyibe kerül egy korábbi SportContact5, mint ami most van, vagy egy PremiumContact 6 is. Van esetleg ellenérv a fenti Pirelli ellen? Vagy más tipp?
-
Van egy szeg a gumi belső feléhez közelebb.
Ez vajon javítható?
-
Khaosz55
addikt
Felmetek pár napja a nyárik. Mit mondhatnék, a téli a szükséges rossz ami kell télen...
-
cc2vts
friss újonc
Sziasztok!
Az alábbi kérdéssel fordulnék hozzátok. Adott két autó, amin 8.5 széles felni van. Ugyanolyan gyártmányú, gyári felnik. Mindkét felnin ugyanolyan méretű (255/35 R18) gumi van. Mindkettő gumi peremvédős.
Miért van az, hogy az egyik gumi (Bridgestone) sokkal rosszabbul áll, mint a másik (Yokohama)? A Bridgestone úgy fest, mintha nem lenne elég széles, A Yokohama viszont szépen áll rajta, az oldalfala gyakorlatilag merőleges a felni síkjára. Most állnék gumiválasztás előtt és jobban tetszik az a fajta megoldás, hogy nem látszik a nagy peremvédő, magyarán az ahogy a Yokohama áll a felnin. Képet megpróbálok mellékelni.
Köszi a válaszokat.
-
Morris
veterán
válasz
szőröscica
üzenetére
Eh elírtam. PS72 XL-el szemezek
-
szőröscica
addikt
válasz
Morris
üzenetére
A Kumho amugy nem rossz szerintem, kozepkategoria. PS71 volt, attol a joisten mentsen meg mindenkit, elkepesztoen zajos abroncs. WP51 es WP52 volt szinten ceges verdakon, ugyanaz a kozepkat feeling, azok semmiben nem fajtak. Nem rossz, amig nem probalsz ugyanolyan korulmenyek kozott egy felsopolcosat.
Csak magas labda lett volna lecsapni, hogy kozos meg bennuk, hogy szarok.
-
Morris
veterán
válasz
szőröscica
üzenetére
Mondjad csak! PS52 XL-t szemeltem ki, de még nem rendeltem. Elvetettem a 80k+-os gumikat. Azok is elkopnak 3 év alatt.
-
-
charlyl
csendes tag
Sziasztok!
Golf 5 1.6-ra szeretnék nyári gumit venni 195/65 R15 méretben, eddig ezeket néztem ki:
Vredestein Ultrac+
Kleber Dynaxer HP4 (HP5 még nincs ebben e méretben)
BF Goodrich Advantage
Semperit Speed-Life 3
Mit ajánlanátok ezek közül vagy pluszban, évi 20-22 ezres futásnál, kb 30-32k /db áron inkább túra jelleggel?
Hankookról váltok, elfogyott, de nem venném újra.
Köszönöm előre is -
Qru
MODERÁTOR
válasz
lockdown90
üzenetére
Igen. Meg a Goodyear EGP2 amit melle vehetsz.
-
lockdown90
senior tag
Sziasztok!
Passat B8-ra kellene nyari gumi, 30k megyek egy evben kb.
igy elsore a pirelli cinturato c3 es a conti pc7 ami szimpatikus.
gondolom egyikkel sem lehet nagyon melle loni? -
Ka999
tag
Sziasztok!
www.legolcsobbgumi.eu oldallal kapcsolatban van valakinek friss tapasztalata?
Láttam korábban ajánlott volt, de még mindig így van? -
Khaosz55
addikt
Felement a nyári és ilyenkor egyből érzem hogy a téli a szükséges rossz ami kell.
-
den89
tag
Persze ez egyértelmű, ennél sokkal rosszabb/hűvösebb időben is jártam nyárival. Na mindegy, meg is válaszoltam amúgy magamnak a kérdést, cserélek jövő héten. De lehet még a héten, ha a gumis tud fogadni. Én általában március 15-ig le szoktam cserélni, de volt többször is, hogy már így március elején.
-
den89
tag
Mikor cseréltek nyári gumira? Napközben már nagyon jó idő van, és nem is mondanak komolyabb lehűlést. Reggelek még hidegek, de jövő hét közepétől már akkor is 4-5 fokok lesznek. Én reggel csak városban járok. Ha megyünk valahova az a nap folyamán később, amikor már jobb idő van. Én cserélek jövő héten, ezek a 16-18 fokok biztos nem jók a téli guminak. Meg akkor le is van tudva.

Más: szülők valószínűleg vesznek elektromos autót (~175 le, ~190 Nm). Ajánlott erre 4 évszakos? 70-80% város, nem egy padlógázas fajták. Én azt mondtam nekik, hogy szerintem vegyenek rá azt. ASC2, vagy GY-Gen3-ra gondoltam.
-
apple87
senior tag
Sziasztok!
Tanácsot kérnek, milyen gumit válasszak !?
Van külön Téli, nyári felni 235/55 R18 Tiguan
Jelenleg csere a nyári, télen majd a teli csere lesz.
Évi 12000 km
munkába járás 40-40km
Ez pálya 50% ban és 50% autóút város
Évi egy nagyobb út 2000km 1 hét alatt
Meg nyilván vannak pár alkalom amikor napi 200-500km
Milyen gumit ajánlanátok? -
Depiboy
tag
Én ezt használom már évek óta úgyhogy nyugodt szívvel ajánlom, én fél évente egyszer szoktam használni és bőven kitart
Létetzik elvieg mégjobb "pro" verziója azt viszont nem ismerem.
Érdekes lehet még hogy a literes árukat összehasonlítva a sigma pro 30%-al olcsóbb mint a sima sigma, nem értem a logikát
-
Morris
veterán
Hankook Ventus S1 EVO 3 EV T2 jó lehet a Q3-ra 190k-ért (4db)? majdnem új, 2024-es
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy Book PRO 2 /i7-1260P/16GB/512SSD/AMOLED/13.3/Intel Iris Xe/Gari
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Gold-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4432, 100% Akksi
- PlayStation 5 Slim (lemezes) + kontroller 2027.12.17-ig garancia, számlával!
- Dell Latitude E7270,12.5",FHD,i7-6600U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11
- 227 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5060
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

az amugy tenyleg para es a suv reszleg hatvanyozottan erintett, szar uton fekezesnel nagyon konnyen daral. /de csak toyotaval van ilyen tapasztalatom az utolso 5 ev uj autoi kapcsan/

).

Akkor viszont megpróbálnám javíttatni, talán vállalják.
Az egyiknek szinte egy síkban van a profilmélység jelzővel a felülete, de a többi is, tolómérővel méretegve 4mm alatt van. Meg amúgy is 2020 év elejiek, úgyhogy cserélném őket.
Pirellit láttam