Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- LG LCD és LED TV-k
- Pánik a memóriapiacon
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Philips LCD és LED TV-k
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- Az SK Hynix elárulta, hogy meddig nem lesz elég memória
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Laci2018
újonc
Kedves Toobee!
Köszönöm a választ. Utánanézek pontosan milyen pumpa van az Eroica-ban.
Üdv!
-
Peti...(16v)
tag
Nyomifokis flair
-
Laci2018
újonc
Sziasztok!
La scala butterfly- t szeretnék feljavítani egy rotációs pumpával. Valakinek van ötlete, hogy milyen szerkezet férne el benne? Fluid o tech HA és GA sorozatú szivattyúkat néztem, de nem találtam magyarországi forgalmazót.
Köszönöm az építő hozzászólásokat! -
adriankoooo
senior tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Kíváncsi vagyok, hogy nálad mit fog produkálni.
Ha lehet próbáld te is Flairrel, hogy esetleg össze tudjuk hasonlítani az eredményt.@KelemenUhr: hajrá, hajrá! Próbát.
Újabb karantén projekt: méretpontos tálka az új mérleghez.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
KelemenUhr
üzenetére
Áhhh Nándi! Dokiként remélhetőleg azonosítani tudod a gyógyszerízt a mexikónkban! Ráadásul azonos setup-pal mint Adrián. Az etióp mosottat és az érintett mexikóinkat vitted.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Az, hogy valakinek nem ízlik egy adott kávé, abban nincs semmi meglepő. A mexikóból a harmadik zsák pörög ki, és még nem volt negatív visszajelzés. Van, aki amióta van (kicsit több mint fél éve) csak ezt viszi, más vissza-vissza tér hozzá. És ott az a típus, akinek nem kávéja. Nekem sem ez a kedvencem. De kóstolni természetesen szoktuk. Van más kávé is a választékunkban amúgy, amit ha csak magamnak pörkölnék, akkor nem lenne. Pörkölőként viszont meglincselnének a vásárlók, ha nem tartanám (Malabar). Ez egy ilyen dolog. A gyóccer íz viszont egyértelmű defekt, amit nem tudok hova rakni. Való igaz, hogy kevés gyógyszert fogyasztok :-), viszont annál több kávét. Februári pörkölés. 1,5 hónap a fagyóban, ha a szelep nem mond csütörtököt és nincs sérülés a zacsin, nem okozhat hasonló armageddont. Ha van viszont egy aprócska rés, akkor kő kövön/mag ízletesen nem marad. A kávé kiváló abszorbens. Adriannal levelet váltottunk erről, ő ezt kizárta. Kapok vissza belőle. Kíváncsian várom.
A decaf pörkölés után közvetlenül intenzíven citrusos és jóval finomabb őrlést kíván mint a szokásos. Érezhetően kevésbé harsány, ha eltelik 1-2 hét a pörkölési dátum után.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
KelemenUhr
üzenetére
Örülök, hogy van ilyen példa is!

Én Kinu Phoenixet használok mellé, és eddig nagyon bejött.
-
KelemenUhr
aktív tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Nálunk például lenne értelme, van olyan, aki értékelné is a speciality vonalat...

Tegnap hoztam el Kalmártól, és bár még záros határidőn belül kellene egy megfelelőbb kézi hajtány (szerintetek Kinu vagy Commandante+red clix?
), illetve nekem is sokat kell fejlődnöm (Eddig Brikkáztam, Aeropresseztem és kávézókba jártam
), mégis az első húzás találomra, egy mezei Hario Skerton Pro-val őrölve is finom volt.
És nem én vagyok amúgy az egyetlen, aki kézi hajtánnyt recsegtet az ebédszünetben, illetve többen vannak, akik bár nincsenek benne, szokott ízleni nekik amit kotyvasztunk. Bár tény, hogy ez nagyon nem a többség és hogy nem mindig van ebédszünet, amikor minderre jut idő. Szarvasi is megtalálható az épületben még itt-ott, de több osztályon van valamilyen kapszulás csoda és két osztály összedobott egy automatára (Jura). Szóval változó, de előfordulhat, hogy van, akinek nagyon betalál egy ilyen adomány.
-
vicces1
aktív tag
"Aldis kávé visszatér"
Pár napja volt pár tapasztalat és komment néhányunk részéről.
A lényeg, hogy nem volt kedvem kidobni és fagyasztóba tettem, ketté porciózva a fél kilót.
Ma rápróbáltam a Brikkával, abszolút nem döglött ez a bab. Masszív habként jött le az egész, mint valami friss robuszta lenne, elvileg 100%arabica.
Nem egy ízbomba, de iható, szűkös időkre megfelel, és elvan a fagyasztóban.Meg kipróbáltam, hogy aeropress papírt tettem a kosár aljára, mert valamennyi őrlemény mindig visszahullik a vízbe, ami nyilván nem jó.
Jobb is lett minden tekintettben, még a kávépogácsa is masszívan egyben maradt mikor kiütöttem, tehát lassabban és egyenletesebben ázott át. Visszafelé nem is engedett, a minimális tartályban maradt víz teljesen tiszta volt. A nyomás egyenletesen tolta át a vizet az őrleményen. 15gr kávé graef-al őrölve 76 gr vízzel indítva 50gr jött le. IMS spéci felső szűrőt használtam hozzá, és előmelegített, de nem totál forró vizet.Persze ez a metódus minden kávénál érvényes, kivéve, hogy ennél a melegebb vízzel indítva jót tehet az alacsonyabb hőmérsékleten átfolyó víz, világosabbnál meg hideg vízzel indítva elvileg melegebb átfolyó víz.
Még megnézem sima kotyesszal, de a papír akkor is megy a kosár aljába.Gaggiaval 3x gyorsabban készítek kávét.

-
dReFiX
senior tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani dg kapszulás kávé főző helyett valamilyen gazdaságosabb és környezet kímélőbb alternatívát? Hasonló erősségű kávé az jó lenne, darálóval rendelkezem, kotyogost nem szeretnék.
Köszönöm előre is a segítséget!
-
-
bbuffy
senior tag
Ez még érdekes is lehet.
[link] -
72lakiluk
tag
Erről a fantasztikus cikkről már értekeztünk a múltkor
persze ettől még a Maran kitűnő hely lehet és a kávéjuk szintén
egyszer majdnem voltam náluk, de ami késik nem múlik.A KK decafot sikerült szépen lefolyatnom, még a White Pearl alá kellett mennem a SJ-val, pedig már az is igen extra finomat kívánt. Ízre nekem elmenne ( ha élnék vele ) de a nejemnek továbbra is savanyúbb, mint az eddigiek.
-
Maran Coffenál is akciós a kofi [link] rendeltem 1 killás Costa Ricát.
-
adriankoooo
senior tag
válasz
72lakiluk
üzenetére
Srácok, nálam nagyon nem adta ki (Flair). 17g/30 aztán 40-45 mp-s lefolyással is próbáltam: keserű, gyógyszerízű. Olyan, mint amikor bolti téglásból kikeversz egy kis forró vízzel kávét, összerántja a szádat és csak pislogsz. Bocs, hogy nem tudom jobban megfogalmazni.
Színe alapján szerintem annyira nem lehet alulkészült és nem is döglött, mert van jó pár mikrobubi.
Szerintem ezt elengedtem, mert még egy óra után is fintorgok, ha rágondolok. Azóta bontottam egy finom KK Etiópot, rögtön helyre került minden. Ha esetleg Gábornak maradt belőle (ha nem szívesen küldök
), rápróbálhatna. SteelCowboy:
szerintem felesleges a szalaghőmérő. Állíts be egy ruting magadnak, ez nálam pl. 2x2perc lobogó vizes felöntés. Csapolás után látod, hogy elég -e a hő, vagy sem. Ha túl sok (mondjuk túl barna a crema), akkor kicsit többet várok a végső vízzel, mielőtt felöntöm a hengert. -
verti1
tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Én belül mértem közvetlenül a vizet, a henger közepén kb. A szalaghőmérővel kívül csak alacsonyabb hőmérsékleteket fogsz tudni mérni. Csak viszonyszámnak tudod használni.
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Járt már nálam talán 2 vagy 3 alkalommal negyedkilós kiszerelés belőle.
Az első zacskó még a GC-vel készült és emlékezetem szerint ízlett a végeredmény. Nem azt mondom, hogy óriás ízorgia, de sikerült finomat húzni belőle.
Utána jött a Flair, amivel valahogy nem találtam el igazán. Persze ez valószínűleg simán user error, még mindig próbálkozom a Flair-rel, szerintem nem uralom még teljesen.

Az őrleményfinomságot és mennyiséget új kávénál is hamar ki lehet tapasztalni a lefolyások tükrében, a kísérletezéseim főleg a különböző vízreceptekre illetve a thermo-menedzsmentre szorítkoznak, még mindig nem mondom azt, hogy "megérkeztem". Aztán ha megelégelem, az lesz a vége, hogy beköttetek egy BWT Bestmax Premiumot a konyhai csap alá
. Akkor már csak a hőmérséklettel való játék marad.Legutóbb Gábortól rendeltem egy szalaghőmérőt, amit feltettem a hengerre, de az például nem mutatja azokat az értékeket, amiket verti1 mért (nyilván pontosabb műszerekkel) és leírt ITT. Pedig ugyanúgy lobogó vízzel öntöm fel...
@Peti...(16v): ez a videó kinyírta az agyam!! (sírvaröhögősszmájli)
-
72lakiluk
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Pár hete ittam egy zacsival, februári volt. Nem volt bajos, de nem jött be. A Sidamoja jobb volt. Nejem issza a decaf féléket alkalomadtán. Egész jól néztek ki az eddigiek ( PY, Pacific, Roastopus ), de a tegnap bontott KK decaf baromi gyorsan jön le és igen fura savanykás íze van. Igen finomra daráltam, mint általában a menteseket mindig. Ma még lejjebb tolom a darálót és emelem a hőt, hátha alakul.
-
válasz
Warloo93
üzenetére
nálunk is atópiás bőr volt, szteroidos krém kellett, és ő sem aludt jól először egy 7 hónapos intervallumban, de igazából 4+ éves korában kezdte csak el úgy átaludni az éjszakákat, hogy még ha valami zajra fel is ébredt, nem ordított, hanem visszaaludt.
na, ehhez képest a második másfél éves múlt és egyetlen éjszakát sem aludt még végig, sőt.
-
válasz
Warloo93
üzenetére
egy tündér (nappal), de mi eléggé megszenvedünk vele. brutális akaratbomba. amíg egy volt, legalább az egyik szülő tudott haladni a dolgokkal, amíg a másikat kilőtte. amióta ketten vannak, relatíve nagy korkülönbséggel (4,5 év), azóta nincs nyugtunk se éjjel, se nappal...
de leginkább csak mi vagyunk túl vének és türelmetlenek már

-
adriankoooo
senior tag
Félve kérdezem meg: valakinek van tapasztalata KK Mexico Veracruz El Santo nevű kávéjával? Szerintem ez nálam megy a levesbe.
-
bl4ze
veterán
válasz
gyuri860213
üzenetére
Ok, értem. Pedig érdemes megkóstolni, valamirevaló-tisztességes kávét már nem kapsz 4-5 E Forint per kiló áron.
Ha árérzékeny vagy, kóstold meg a GetUp!-ot tőle legalább. -
72lakiluk
tag
válasz
gyuri860213
üzenetére
Engem spec a hideg kiráz az 'uram' 'mester' herceg' stb. jelzők használatától
( igen, utóbbi van az érdeklődési körömben és hát 'hercegemnek' szólítani vkit
) de ha azt akire ráakasztották nem zavarja, akkor miért ne
Nekem inkább a Locavore jött be a bárkávé vonalán. -
gyuri860213
tag
Nem rossz indulatból. csak így fogalmaztam
nem kóstoltam még a kávéit, nekem a lélektani határ fölött van az ára. Emlékszem hogy kezdte, otthon pörkölt magának aztán kijárt olaszba egy pörkölőbe "konzultálni" végül idáig jutott vele. A köztes folyamatot nem ismerem, lehet járt "mester" képzésen is. Jó dolgot hozott össze. -
petfoto
tag
Jogos kérdés.
Tegnap délután beletaláltam én is nagyon a PY Guatemala ízeibe. Ennyire még sosem volt meg benne a gyümölcs. Azaz én nem tudtam elérni.
Hogy mit ki nem hoz az emberekből....izé a kávékból egy kis hómofisz.
. Tulajdonképpen a nap egyik csúcspontja a csapolás... Napi 4X.
-
bbuffy
senior tag
Van olyan okosmérleg a témában ami kompakt pontos és nem trillióba kerül?
-
jana86
csendes tag
válasz
üzenetére
Nemrégiben a fateromnak csináltam egy presszót Robottal, ha jól emlékszem valami alap klasszikusból - brazil santos volt talán. Közben kicsit magyaráztam neki, hogy ez hasonló technika, mint ami régen pl. a Hajdú presszóban volt (erre emlékeztem gyerekkoromból) - csak az rugós-karos volt, ez meg "csak" karos. Azt mondta, tényleg, ez a kávé olyan, mint az volt!
Dícséretnek szánta.
-
bl4ze
veterán
válasz
gyuri860213
üzenetére
Hadd kérdezzem már meg, hogy P&Y-nél miért lett az " a mester mellé biggyesztve ?
Én most gyakorlatilag a bokámat fostam összes a 0319-i pörkölésű "Hello Sicilia" kávéjától!
Igen sok talján "retail" kávét iszok, veszek de az utóbbi 1 év legjobb klasszik Olasz bár keveréke nálam ez a "Hello Sicilia" -
n.gab
aktív tag
válasz
zolnagy
üzenetére
Erről a DM-es desztillált vízről van szó?
Keserűsót hol szoktál venni? -
adriankoooo
senior tag
Karantén projekt 2. Kinu M47 popcorn fedél (nem mintha kellene hozzá
). -
-
Bazsee71
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Wow! Működőképes?
-
zolnagy
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Ez de szép. Nem is tudtam, hogy ilyet is gyártottak. Nekem abból az időből csak a kotyogó van meg (ami tényleg kotyogott, mert a kifolyócsőben volt egy vasdarab, amit a gőz mozgatott: [link] ), a kotyogónak mondott, ami nem kotyogott: [link] , na és ennek a neve nincs meg, de nagyszüleimnél Borsodban ilyen volt: [link]
-
válasz
fragola.6035
üzenetére
Mennyi ilyet lättam otthon gyermek koromba. Marha jó.
-
Csápájev
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
De jó kis cuccok ezek

-
bbuffy
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Huuu ebbol van itthon vagy otfele. Meretben, markolatban, talpban eleroek. Nagyon mutatos. Mindig megveszem ha latok egyet a piacon.
-
válasz
gyuri860213
üzenetére
hárman csinálják/-ták, SiD, luigi és datee, mindhármójukat ismerheted a régi kávéológiáról

-
Bazsee71
őstag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Félve írom le, de pörköltem egy sötétet, és leőrölve adtam le a helyi kórházban. Tudom így sok elvész, de a törődés így is jól esik nekik.
-
zolnagy
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Mikori pörkölés?

-
Csápájev
őstag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Ahogy mondod,valószínűleg akinek van ideje kiszalad a sparba valami normális kávéért

-
törölt tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Igen ők azok! Tudtam, hogy te gyűjtöd az ilyen relikviákat.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
-
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
tejjel 3cukorral kb mindegy, amúgy én is ezen gondolkoztam, hogy hogyan készítik el ezeket felajánlott spec kávékat, amikor mi is szopunk vele néha otthon a több százezres gépparkkal, valamivel több háttértudással és gyakorlattal...
-
Peti...(16v)
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Tök jók ezek a kezdeményezések, le a kalappal a támogatók előtt!
De mindig az jut eszembe amikor ilyet látok, hogy vajon mivel “főzik” le ezeket a kávékat a kórházakban? Ezek a kávék még profi gépparkkal elkészítve sem ízlenek az átlag fogyasztónak, ha beleöntik egy rosszul beállított automatába, szerintem az első csésze után megy a specialty szállítmány a kukába...
Nyugtassatok meg, hogy nem így van! -
Madrid
újonc
Meg a Közértekben, ABC üzletekben ki volt helyezve 1-2-3 nagy sárga kávéőrlő, finom, közepes és durva őrlési lehetőségekkel.

-
törölt tag
válasz
pbalint
üzenetére
Az akkori csúcs az Omnia volt. Apámék általában inkább a Karavánt vették. és persze lehetett még kapni pótkávét is. Csak szemes kávét árultak a kiszerelése 25 dekagramm majd később a félkilós volt. Legtöbbször a boltban daráltul le vagy a nagyanyáink kézi darálóival. A propelleres csak később jelent meg a háztartásokban.
Nekem apám már pörkölt itthon kávét a most "retroként" hirdetett karral kevergethető zárt kávépörkölővel. - Jelzem mindig szénné égette
Általában otthon a kotyogó volt az elterjedt vagy az elektromos Autopress. Aztán ha kiment benne a fűtőszál lefűrészelték az alját és mehetett is a sparheltre vagy a gázra.
Kocsmákban és a vendéglátóhelyeken a rugós karos gépek voltak Budapest és társai.
Az irodákban a Szarvasi a hetvenes években jött divatba.
Persze mindez gyerekkori emlékeimből jön vissza a hatvanas évek második fele tájától. -
John3:16
csendes tag
válasz
pbalint
üzenetére
Van 60 pluszos topictársunk aki ekkor már kávézott? Ezekre ő tudna érdemben válaszolni. Én gyerekfejjel a gáztűzhelyre rakható (illetve a direktben elektromosan fűtött) Midipress-re emlékszem.
Kávét a boltban levő őrlővel daráltunk vagy otthon propelleres kávédarálóval amiben lehet cukrot/mákot is darálni. Kávéban az Omnia és a Karaván márkák maradtak meg. Mivel akkor 3 éves voltam, nyilván az ízéről nem nagyon tudok nyilatkozni, de gondolom nem véletlenül tolták tele otthon tejporral/tejjel/cukorral.

-
gyuri860213
tag
most esik le hogy a CasMo-t Szabolcs csinálja, alias Sid, a régi kávéológiás index fórumos arc. nagy géphackker volt, én is tőle tanultam anno pár fortélyt
Jól kinőtte magát
Ahogy PallYotz is a kávéológiáról lett pörkölő "mester"
Pár éve még én is pörköltem egy fél kg-s forgódobos géppel, a csészényi kávézóból szereztem be a nyerset. aztán ráuntam. -
válasz
adriankoooo
üzenetére
CasMo-nak tűnik

Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2927, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- iKing - Apple iPhone 15 Pro Natural Titanium ProMotion 120 Hz, A17 Pro, USB-C 128 GB
- REFURBISHED - DELL Performance Dock WD19DCS (210-AZBN)
- Apple iPhone 12 Pro / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Ha lehet próbáld te is Flairrel, hogy esetleg össze tudjuk hasonlítani az eredményt.

), illetve nekem is sokat kell fejlődnöm (Eddig Brikkáztam, Aeropresseztem és kávézókba jártam
persze ettől még a Maran kitűnő hely lehet és a kávéjuk szintén
egyszer majdnem voltam náluk, de ami késik nem múlik.
), rápróbálhatna.

) de ha azt akire ráakasztották nem zavarja, akkor miért ne