Hirdetés
- Melyik tápegységet vegyem?
- Projektor topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Milyen processzort vegyek?
- Valami baja van a tápomnak
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Casto
csendes tag
Sziasztok,
eladóvá vált teljes kávéfőző szettem.
A következőket tartalmazza:
Nuova Simonelli Oscar II kávégép (1/2 évet használt), OPV szeleppel és Sirai mágnesszeleppel tuningolva
Eureka Mignon Specialitá 16CR őrlő (1/2 évet használt)
Nuova Simonelli gyári szimpla és dupla szűrőtartó
Pal’s Coffee Tech féle Puck Perfecter
Marok tamper (Fragola féle)
Dynamometric rugós tamper
41-es tamper, hozzá szűkítő tölcsér
Joe Frex féle digitális mérőkanál
Tejhabosító kancsó
Tejhőmérő
Nuova Simonelli gyári szimpla és dupla szűrő
Tamperoló állvány
Kiütő doboz, hozzá gumi előtét és tisztító kefe
LM Strada 7g szűrő
LM Strada 17g szűrő
IMS The Single 19.5 szűrő
Kb. 40db 30ml-s mézes üvegA szett csak egyben eladó, de így féláron

Ár: 350e Ft
-
Casto
csendes tag
Sziasztok, tudtok valami helyet, ahol szűrőmagasítót lehet venni? Nem az AVX-es felcsatolhatót. Az ebay-en találtam egy csomót, de mindegyik kínából jön és 1,5-2 hónap a szállítás. Előre is köszi a tippeket!
-
Casto
csendes tag
válasz
Csabio
üzenetére
Már régóta szemeztem az NS Oscar II-vel és most a család meglepett vele a szülinapomra

Mármint magamnak kellett megvenni, csak tőlük kaptam
Persze, mindig állítottam a kávénak megfelelően, de az általad írt extrémitást sosem értem el. Nekem 12-16 között változott az őrlési finomság (függ a pörköléstől, a kávé fajtától, a frissességtől, stb)
-
Casto
csendes tag
Sziasztok, eladóvá vált a Gastroback Dual Boiler kávégépem és Gastroback kávédarálóm. A kávégép megegyezik a Sage Dual Boiler és Catler Es9010 típusokkal, a daráló pedig a Sage BCG820 és Catler CG8030 típusokkal, csak a Német/Osztrák piacra gyártották ezen a néven.
Mind a két készülék tökéletesen működik, a kávégép csepptálcáján a használatból eredő apró sérülések vannak.
A készülékhez tartozik sima és nyomásfokozós szimpla és dupla szűrőkosár, takarító eszközök, razor, tejes kancsó, vakszűrő és dupla csőrös szűrőtartó.
A szett ára 299.000.,- Ft, ami a kávégépre, a darálóra és a kiegészítőkre együtt vonatkozik, külön-külön nem eladók.
Ugyanitt eladó egy Catler nyitott kar, ami nem tartozik a szetthez (de természetesen szintén kompatibilis vele). Ennek az ára 15e Ft.
Képeket itt találtok róla: [link]
-
Casto
csendes tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Fragolát kérdeztem, de nem jelzett vissza, ezért gondoltam, hogy nincs neki, szóval most keresgélek. Igazából nekem jó a műanyag is, a fragola féle szűkítőm is műanyag és semmi gond nincs vele.
-
Casto
csendes tag
Sziasztok,
alumínium WTD tölcsért kitől lehet beszerezni itthon?
Köszi előre is

-
Casto
csendes tag

-
Casto
csendes tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Nekem nem mondasz újat, olyan családból jövök, ahol 2 édesítővel ittuk a kávét...

De úgy gondolom, hogy - legalábbis azoknál a kávéknál, amiket már a magam szintjén jól tudok csapolni - teljesen megöli az ízjegyeket és kvázi ugyanolyan ízű kávét csinál mindegyikből. Nem állítom, hogy rosszat, sőt, volt olyan, ami kifejezetten ízlett is vele, csak úgy gondolom, hogy gyakorlatilag feleslegessé teszi azt a sok erőfeszítést, amit a készítéssel kapcsolatban teszek, ha utána "semlegesítem" az ízeket az édesítővel.

-
Casto
csendes tag
Oh, én simán kérdezek hülyeséget, ne aggódj

Pont ma gondolkoztam a 9 bar-ban, hogy megkóstolok egy chemexes italt, mert még sosem próbáltam (és ezért vagyok a filter/chemex/syphon vonalon még hülyébb, mint a sima presszó esetében), de aztán arra jutottam, hogy előbb inkább próbálom megismerni az "igazi" espressot, hogy tudjak mihez viszonyítani

-
Casto
csendes tag
válasz
balsa02
üzenetére
Basszus, én csak egy jó kávét szeretnék csapolni/inni, nem űrrakétát fellőni!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ha belegondolok, hogy az egész onnan jött, hogy felújítottuk a konyhát és akartam egy beépíthető kávéfőzőt...

Nagyjából értem, amit írtál, hogy hogyan/miként tudom javítani, majd meglátom...
Köszönöm a segítséget!

-
Casto
csendes tag
Jelentem beültem a 9 bar nevü helyre, amit a specialityn találtam

Nagyon kis hangulatos hely, egy ketkaros la pavonit használnak és mellette chemex és syphon kv is kérhető!

A rendelésnél külön megkérdezik, hogy világos, vagy sötétebb pörkölésből kérsz-e. Picit hülyének néztek, hogy egyedül kértem egy dopiot és egy Nocciola with nutella-t, aggódtak hogy rosszul leszek ;P
Az utóbbit itt nem elemzem, mert a Nuttelázott pohárban felszolgált tejes kávéból nem tudom, hogy milyen ízeket lehetne kiérezni, de ettől függetlenül nagyon finom volt.
A doppio esetében megértettem, hogy mit kellene elérni. Enyhén savas volt, kicsit fás-kakaós utóízzel (nem tudom, hogy hivatalosan ezt hogy hívják, de olyan volt, mint a kakaóbab, amit a Kapuczinertől rendeltem). Crema nem sok volt és az is elég gyenge. Viszont nagyon érdekes dolog történ és igazából ezt akartam megosztani veletek. Azért kértem doppiot, hogy ki tudjam próbálni cukorral és anélkül is (logikusan fordított sorrendben). Cukor nélkül a fent leírt ízeket és savasságot éreztem, viszont egy kevés cukor hozzáadásával olyan erősen citrusos kávét kaptam, amit otthon szoktam húzni. Ezt viszont nem tudom hova tenni. A cukor a savakat kihozza, nem pedig elnyomja?! -
Casto
csendes tag
válasz
balsa02
üzenetére
De hol csatornásodhat? Ha megnézem a pogácsát, akkor nem látok csatornásodásra utaló jelet

Tegnap este megtaláltam végre a 17 grammos strada kosaramat, szóval ma reggel azt használtam, finomabbra vettem az őrlést és wdt-ztem, így nagyon szép lefolyást kaptam, sokkal egyenletesebb, folyamatos 9 baros nyomás mellett, de tekintve, hogy ma ki akartam próbálni az új Tanzaniai Barrique Ngila Estate-t, így ízben nem tudom mivel összehasonlítani...
Bár reggelente amúgy is capuzom, szóval majd az espresso lesz az érdekes 
-
Casto
csendes tag
válasz
soldier2
üzenetére
Először arra gondoltam, hogy én rontok el valamit, aztán arra is, hogy a szűrő, a gép, a hőfok (azt még be is mértem), az őrlő, az előkészítés, stb., stb. okozza a savasságot, de arra tényleg nem gondoltam, hogy csak nekem nem jön be ez

Viszont ahhoz, hogy ezt valóban validálni tudjam, meg kellene kóstolnom egy profi közepes pörkölésű csapolást. Ilyet hol lehet jó eséllyel kóstolni?

szerk.: és tényleg köszönöm, hogy ilyen segítőkészek vagytok!

-
Casto
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére

A maroktamper forgatást barista vb-n láttam és azóta használom

Sötét pöriből csak a már sokszor említett Belardit használtam/használom, de ott nem volt gondom az előáztatással. Most közepes pörikkel szenvedek, de akkor ezek szerint ott jót tesz az előáztatás, ha most minden infót jól raktam össze.

Igen, azt elfelejtettem venni, 8,5-9 baron indul és szép lassan visszaépül.
-
Casto
csendes tag
válasz
soldier2
üzenetére
Köszönöm a tanácsokat, megfogadom mindet és holnap már ki is próbálom őket!

Az előáztatást használom, jelenleg 7mp, akkor ezt is felviszem 10-re.Amit viszont nem értek abból, amit írtál:
"Egy olasz blendet ez még nem tesz savanyúvá, de egy mérsékelten sötétre pörkölt kávéval már előfordulhat."Úgy érted, hogy a világosabb kávéknál, mint pl. egy közepesen pörkölt Kapucziner (amivel jelenleg a problémám van) okozhat savanyúbb ízeket és egy sötétebb pörkölésnél (mint a Belardi, ami jól működött nálam) ott még elmegy?

-
Casto
csendes tag
Elkészült a videó

Nehezebb volt elkészíteni, mint gondoltam!

A kis spriccelést a csapolásnál is ennek kell betudni, mert amúgy ez egyáltalán nem szokott jelentkezni!
-
Casto
csendes tag
válasz
titusz248
üzenetére
Én voltam, aláírom, így történt

Most minden csapolásom tökéletes szemre, rendben van a nyomás, a mennyiség, a crema úgy tartja a cukrot, hogy sosem akar eltűnni, tigriscsíkok is ott vannak, viszont azzal szenvedek, hogy a Kapuczineres kávékból minden csapolásom borzalmasan savanyú. Hívhatjuk citrusosnak, de akár fel, akár leviszem a hőt, ugyanúgy megmarad ez a savanyú íz. A gép sose látott citromsavat, tehát ez nem okozhatja a hibát.
Eddig egy elvileg csokis SO-t próbáltam sikertelenül, ma pedig vagy 3 Top Blendet csapoltam, hasonló eredménnyel. Előtte a Belardiból Isteni csokis-meggyes italokat húztam, tehát talán én én se vagyok szűk keresztmetszet a dologban.
Járt valaki hasonlóan Kapuczineres kávékkal, vagy én rontok el valamit?

-
Casto
csendes tag
-
Casto
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
A babok hőmérsékletét valóban nem néztem meg, csak az őrlés után, az egyengetés előtt szoktam kézzel összehúzni az őrleményt és akkor éreztem, hogy rettentő hideg (összehasonlítva a szobahőmérsékleten őrölt kávéval, ami az őrlés következtében mát szinte langyos).
Szóval én nem azt állítom, hogy ugyanolyan hideg lesz az őrlemény, mint a fagyiból kivett babok, hanem azt, hogy összehasonlítva a szobahőmérsékletű őrleménnyel, a fagyis őrlemény elég hideg és lehűt(het)i az átfolyó vizet.
-
Casto
csendes tag
Megvolt az első csapolás a fagyasztottból.

Ennek kapcsán egyetlen kérdés merült fel nálam, nem tudom, hogy volt-e már róla szó. Mindent megteszünk a hőstabilitás érdekében (nálam is szempont volt a Catler vásárlásánál, hogy külön fejfűtése is van), de ha a fagyiból veszem ki a babokat és frissen őrlöm őket, akkor az eredmény egy elég hideg őrlemény lesz (nem mintha másra kellett volna számítanom, de egy kicsit akkor is meglepett
).Tehát a kérdésem, hogy szerintetek ez a hideg őrlemény nem befolyásolja az eredményt? Hiszen hiába állítom a PID-t mondjuk 90 fokra, hiába meleg a fej és a kosár, a hideg őrlemény le fogja hűteni a belépő vizet, így a kilépő víz már nem 90 fokos lesz. Vagy rosszul gondolom?

-
Casto
csendes tag
-
Casto
csendes tag
válasz
bluesfan
üzenetére
Igen, ez az utóbbi már teljesen átjött
sajnos saját tapasztalatból is...Most berendeltem további 45 üvegcsét, négy féle kupak színnel, így 4 féle kávét tudok porciózni és eltenni akár ide-akár oda.

A frigóban van két polc, ahol pont elfér az összes üveg, de a kis kávés szekrényemben is csináltam helyet nekik.
Summa summárom:
Mézes üveg - 49 Ft
Kupak az üvegre - 13 Ft
Látni a feleségem arcát, amikor meglátja, hogy porciózom a kávét az üvegcsékbe és megválaszolom a kérdését, ami úgy hangzik, hogy "Te mi a fenét csinálsz?" - MEGFIZETHETETLEN!

-
Casto
csendes tag
válasz
soldier2
üzenetére
Basszus, mint gondolkoztam, hogy mi lehet az a "feisen"

Tehát a kulcsszó továbbra is a frissesség, hogy legyen még elég CO2 a babokban, hogy az a levegő mennyiség, ami a nyitás/porciózás során bejut a mézesüvegbe a babokkal együtt, az ne tudjon a babok belsejébe menni.
-
Casto
csendes tag
válasz
vTamas35
üzenetére
Igen, pont erre gondoltam én is, mert a cikkben arról volt szó, hogy vesz az ember egy 1kg-os kávét és azt hogyan tárolja 100-200 grammos adagokban. Ha 200grammot raksz a frigóba becsomagolva és azt veszed ki, akkor az napi 2-3 dupla esetében is legalább 4-6 napot áll, amíg van idő a kicsapódásra. Én viszont pont a 250grammot akarom tovább porciózni adagokra, szóval elmarad a kicsapódási idő.
-
Casto
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Én közepes és sötét pörkölésekbe utazom. Hétfőn-kedden megérkezik az újabb üveg szállítmány, akkor majd megosztom valamelyik közepes pörit és megnézem, hogy a frigós, vagy a sima szekrényben tárolt teljesít-e jobban.
De akkor ahogy a te és Bluesfan hozzászólásából értem, a világos pörinél válik be inkább a fagyasztás, a közepes és sötét esetében elég a szekrény is. Kipróbálom, meglátjuk

-
Casto
csendes tag
Említettem, hogy olvastam valamit a tárolásról és meg is találtam, a kávékorzón volt. Abban viszont ezt találtam:
" Sokan vitatkoznak a fagyasztás/mélyfagyasztás előnyein, hátrányain. Minden kétséget kizáróan elmondható, hogy kevés érv szól a fagyasztás mellett, de annál több szól ellene: pl. a hőmérsékletkülönbség miatt kialakuló kondenzvíz kicsapódása, ami beszívódik a kávéba, jelentősen sietteti az oxidációt. Számos laborkísérletet végeztek már, de senki nem tudja egyértelműen igazolni a kávé fagyasztásának előnyét, tehát ne fagyasszuk a kávét, mert a kávé pörkölt szárazáruhoz ("gabonához") hasonló, és nem tengeri gyümölcs..."Én most betettem a frigóba az első adagot és meg is rendeltem a többi üveget is a tároláshoz, mert jobban adok az itt elhangzott tapasztalatokra, mint ismeretlen módon végrehajtott "kísérletekre", de azért érdekelne a véleményetek.

-
Casto
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Köszönöm a tippet!

Viszont lenne egy kérdésem. Vettem 15 üvegcsét, mert 250 grammra duplákhoz elég lesz. Viszont a kávét általában hármasával rendelem, mert 250 grammjával nagyon hamar elfogy. A másik két zacsival mit csináljak? Amíg nem bontom ki, addig nem lesz bajuk, vagy azokat is dunsztolni kellene valahogy (olvastam valahol módszert rá, hogy folpakba tekerés+alufólia és úgy be a frigóba)?
-
Casto
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Jól hangzik!

Az 500 grammos Belardim most fogy el, de komolyan várom már. Hiába töltöttem át visszazárható, szelepes zacsiba, a második 250 grammban már alig fedezem fel az ízjegyeket

Az elején olyan volt, mintha bon-bon meggyet innék, testes volt, csokis és élénk megy ízjegyek voltak benne. A csokis íz most is megvan valamennyire, de a gyümi szinte teljesen eltűnt

-
Casto
csendes tag
Megjöttek a mézes üvegek, nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit fog produkálni így a vége

-
Casto
csendes tag
A Profi Baristák Kézikönyvének megjelenéséről tudtok valamit? A pacificaffe.com-on azt írják még mindig, hogy "Szállítás megjelenéskor. 2017.szeptember.", de ugye most már október van...

-
Casto
csendes tag
válasz
Gravity1234
üzenetére
Igen, sajnos nekem is sok ilyen tapasztalatom volt. Megy a reklám, hogy nyaralj itthon, ami szép gondolat, csak nem kivitelezhető.
Amúgy ha el nem is fogadnám, de legalább megérteném ezt a színvonalat, ha balkáni árakon menne egy-egy ilyen hotel, de erről szó sincs! Olyan pénzeket kérnek el egy 3-4 napos csomagért, amiért simán bárhol megszállok Nyugat-Európában is...
-
Casto
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Pont az jutott nekem is eszembe, hogy augusztusban kiugrottunk egy hétre Jesolóba és ott még a 3*-os szálloda reggelizőjében álló automata gépek is frissen őrölt kávéból és a középen álló hűtőbe becsövezett tejből készítették a reggeli caput, nem porokból

Itthon meg Debrecenben az 5*-os szállodában megkérdezték, hogy mennyire voltunk megelégedve és csodálkoztak, amikor kikértem magamnak, hogy a vacsoránál mirelit rántott sajtot és hasábburgonyát szolgáltak fel...

-
Casto
csendes tag
Ne haragudjatok, de ezt meg kell osztanom veletek, mert én sírva röhögtem rajta

Az ügyvédem mesélte, hogy egy ügyfele valahol vidéken bement egy krimóba valakivel. Ő kért egy ristrettot, amit a pincér rezzenéstelenül fogadott és elment a pultba. A srác látja, hogy egy nyomós tetejű termoszból kinyom egy műanyag pohárba egy kis kávénak csúfolt fekete levet, majd rányom egy jó adag tejszínhabot. Amikor a pincér kivitte a kávét és a srác jelezte, hogy ő ristrettot kért, a pincér válasza ennyi volt:
"Akkor ne idd meg mind!"
Ez hatalmas! Plusz pozitívumként értékelhetjük, hogy a pincér tisztában van a ristretto mivoltával! Csak leszarta... ;D
-
Casto
csendes tag
Megrendeltem a Keresztapper féle egyengetőt (ezúton is köszönöm
) és a nyitott szűrőtartó kart 
Kííííváncsian várom az eredményt!

-
Casto
csendes tag
Köszönöm mindenkinek a választ, akkor megnyugodtam!

És köszönöm a sok segítséget, amit itt kaptam, nem csak most de korábban is!

Tényleg szuper, hogy van egy ilyen fórum, ilyen tagokkal!

-
Casto
csendes tag
Gyerekek, olyan duplákat húzok, hogy bekönnyezek, szóval mindenképp jó ötlet volt az őrlő átállítása!

Viszont a szimplával sehogy nem boldogulok. A the singlet most kicsit félreraktam és egy LM szimpla szűrőt használok, szűkítővel és 41mm-es tamperrel, középre tömörítve. A korábbi dupláimhoz képest nem volt jelentős eltérés a szimpla tekintetében, de a mostani dupláim tényleg nagyon jók és azokat nem tudom utolérni, csak megközelíteni a szimplával.
Csak annyit áruljatok el, hogy ez még lehet jobb? Megfelelő rutinnal és sok gyakorlással lehet ugyanolyan szimplát húzni, mint duplát, vagy minőségben egy kicsit mindig alatta lesznek? Mert ha igen, akkor inkább maradok a duplánál...
-
Casto
csendes tag
válasz
soldier2
üzenetére
Na erre sose gondoltam volna, mert a pogácsa jónak tűnt, bár az simám lehetséges, hogy a szélénél csatornásodik...
Viszont a kávékorzó tesztje ezt írja: "Az egyenes vonalú extrakciónak köszönhetően megfelelő előkészítés mellett nem áll fenn a túlkivonatolás vagy csatornásodás veszélye."
Tehát ebből és abból, amit te mondtál, arra következtetek, hogy nem megfelelően készítem elő a csapolást. De mit rontok el? Mire kellene figyelnem?
-
Casto
csendes tag
Készítettem egy-egy képet az LM dupla és a the single szimpla kosárral készült kávékról.
Amit nem értek: nyomás tökéletes 9 bar, majd még egy kicsit vissza is épül. Lefolyás szemre ok, időre rendben (5mp előáztatás, 25mp nyomás alatt, 30ml végeredmény). Mi a gond vele? Ránézésre megégett, de hogyan, ha minden paraméter frankó? A duplát 12-esen őröltem, a szimplát 22-esen! Menjek még feljebb a szimplánál?

-
Casto
csendes tag
Follow up!
Tegnap megérkezett a friss kalmár szállítmány

Már az első csapolás tökéletes volt, bár megjegyzem, hogy a 14 grammos LM szűrőbe így is közel 18 gramm került... De ettől függetlenül: gyönyörű lefolyás, gyönyörű tigris minta, száraz pogácsa, minden pöpec!

Tehát Parci, már linkelheted is az előző hozzászólásaimat a "Miért fontos a friss kávé?" kérdésekre válaszul

Másrészt ma megvettem az IMS the single szűrőt (mivel eddig minden szűrőm esetében a mennyiséggel volt a gondom, most a legalacsonyabb, 19,5cm-es verziót választottam) és vagy velem, vagy vele, vagy a géppel való kompatibilitással van valami nagy gond! 7,5 grammot teszek bele és egyszerűen rommá ég a csapolás, alig folyik le valami és már nem tudok mit állítani rajta. Elvileg a the single arra lenne jó, hogy ugyanolyan beállításokkal lehessen használni, mint a dupla kosarat, de én már ott tartok, hogy míg a duplába 12-esen őröltem, addig a singlebe 16-oson. A tampert is már csak megmutatom szinte, nehogy azzal tömörítsem túl.
Szerintetek mi a gond? Tudom, tudom, az, hogy nem kellene a szimplával szarakodnom, csak duplát kellene csapolnom... ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
De ezen kívül bármi ötlet?

-
Casto
csendes tag
Szerintetek a Catlerhez melyik the single szűrő lenne jobb, az e 61 fejhez való 19,5 mm magas, vagy a Silviahoz való 20,5 mm magas? Mind a kettő 7,5 grammos
-
Casto
csendes tag
Azért szoktam 500grammosat rendelni, visszazárható zacsiban, mert a felét beöntöm, a többi meg vár a zacsiban. Akkor nem szükséges túlbonyolítani a méhész üvegekkel, csak még kevesebbet tároljak a babtartályban? Mennyi időt lehet benne a kávé, jelentős állagromlás nélkül? Mert akkor az idő alapján be tudom lőni kb. a mennyiséget, amit a tartályban tarthatok.
Amúgy jut eszembe, hogy vagy egy éve vettem egy Joe Frex digitális kanálmérleget, hogy azzal szedjem ki adagonként a kávét a zacsiból, de úgy emlékszem akkor is abba a mennyiségi problémába futottam bele, amibe most...
-
Casto
csendes tag
Helyzetjelentés!
Mivel a bedöglött olasz kávém használhatatlan (a lányom reggel lecseszett, hogy ihatatlan volt a kv, amit csapolt reggel
) beszaladtam a Sparba és vettem egy zacsi Lavazza Orot (03/14-i pörkölés) erre a két napra.Megállapíthatjuk (ami nektek ugye nem újdonság már), hogy döglött kávéval nem lehet normálisat csapolni.

A Lavazzat 12-esen (bár kettővel finomabbra állítottam már a felső követ), kicsit alullőtt 16 grammos mennyiséggel (a 14grammos LM szűrőbe gondoltam elég lesz, de nem volt) végre normálisan tudtam csapolni! 7mp előáztatás után gyönyörűen felépült a nyomás 9 barra (talán egy ici-picit alá) és utána ugyan visszament 8,5 barig, de a csapolást nem rontotta el! A cremát hagyjuk, most nem is arra utaztam, csak tényleg kellett valami ihatóbb erre két napra. Viszont a lényeg: az előáztatással együtt 30mp alatt két ristrettot (2*22ml) sikerült csapolnom!

Yuppiiii, nem én vagyok a hülye

Köszönöm a sok segítséget!

Ha megjön a frissen pörizett kávém, akkor gyorsan belövöm a helyes mennyiséget és rendelem is a méhész üvegeket, hogy fagyasztóban várják a sorsukat! Mondjuk ugye eleve emiatt indult el az egész story...
Bár hozzáteszem, azt továbbra sem értem, hogy a Kapuczineres kávémmal mi történt. Augusztus 1.-én rendeltem és valamikor szeptember elején töltöttem be a babtartályba az utolsó zacsit. Azt persze éreztem, hogy a zamata napról napra gyengébb, de ennek lehet köze ahhoz, hogy 2 hét után már nem tudtam vele normálisat csapolni?

-
Casto
csendes tag
válasz
Gravity1234
üzenetére
Persze, már berendeltem a frisset, de csak csütörtökön érkezik meg

Ki volt számolva, elvileg pont kijöttem volna a váltással, csak elcsúszott a számításom a próbálgatással. Ugye pont a frissesség/kávé mélyhűtés/adagolás kapcsán merült fel az egész "problémám"

-
Casto
csendes tag
Egyre jobban elkeseredem!

Állítottam egyet a kövön és 15-ről indultam. Ekkor 7,5 barig épült fel a nyomás és 7mp előáztatás után összesen 30 mp alatt kicsit több mint 30ml lett az eredmény. Azonban ahogy finomítottam, egyre gyatrább lett az eredmény. Állítottam még egyet a kövön és az előre használt 15-ös beállítással már csak 7 barig épült fel a nyomás és közel 60ml lett az eredmény.

Mivel a mennyiségen nem állítottam, a végén már frankón vizes volt a pogácsa, de nem akartam növelni, mert már így is a 14grammos LM szűrőbe 20 grammot raktam. Fragola féle maroktampert használok, szóval a tamperolásból adódó hibát szerintem kizárhatjuk.
Egy 9 hónapos olasz, sötét pörkölésű kávét használtam a gyakorláshoz, mert tényleg sajnálnám a friss coffét erre, de már tényleg nem tudok másra gondolni, mint hogy a kávé használhatatlan. Az Expolygon által forgalmazott Scoperto jó lehet a gyakorláshoz?
-
Casto
csendes tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Na, akkor valami csak nálam nem stimmel! Most azt néztem, hogy az őrlőben a felső kövön is van egy 1-10 skála, amin állítani lehet a finomságot. Gyárilag kb középen van. Lehet, hogy majd ezzel is játszom, ha már nem lesz más ötletem...
-
Casto
csendes tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Te is catlert 9010-t használsz?
-
Casto
csendes tag
-
Casto
csendes tag
Na, akkor csak nem vagyok akkora hülye, mint amekkorának az Expolygonban néztek! Ott közölték, hogy Catlerhez márpedig nincs szűrőjük. Hiába mondtam, hogy standard 58mm. Utána megnéztem a honlapjukat és láttam, hogy pl. a the single több magasággal is kapható (legalábbis gondolom a "h" a magasságot jelenti és ezért más-más a feltüntetett gramm is [link]), ezért gondoltam, hogy az is számíthat, hogy egy-egy típusnál milyen messze van a pogácsa a felső szűrőtől. De akkor ilyen nincs, ugye?
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Melyik tápegységet vegyem?
- Háztartási gépek
- LEGO klub
- Projektor topic
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Óra topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Linux felhasználók OFF topikja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)