- OLED TV topic
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- Kompakt vízhűtés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
Bambu Lab X1 és P1P egy nagy innovációt tett le az asztalra 2022 ben ezzel megzavarva a 3D nyomtatók körüli állóvízet szerencsére!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fecke78
senior tag
sikerült , a végén adta meg
január 28 kb szállítás -
Joshi
titán
Én elektromos sütőbe már szárítottam, de ha a 3D nyomtatós topikban rákeresel a témára, akkor biztosan találsz értelmezhető választ.
-
-
fecke78
senior tag
mit csinálok rosszul , miért nem kedvezményes a filomentek árai ? -
ptesza
senior tag
Nekem is van egy a Sunlu spoolokhoz. Nézd meg ezt is. Egy letöltés mindig jól jön.
-
Vesa
veterán
válasz fecke78 #9939 üzenetére
Nem az a lényeg, hogy büdös, hanem hogy VOC keletkezik, kb. 50 féle anyagot szór nyomtatáskor, ezek egy része karcinogén, mérgező, a távozó mikroműanyagok pedig extrém aprók a tanulmányok szerint, így pl. HEPA szűrő sem szedi ki és belélegezve sajnos mélyen be tudnak jutni a tüdőbe. Legkevésbé a PLA veszélyes, de az sem egészséges, a PETG már jóval neccesebb. ABS és Nylon a legrosszabbak, de azt úgysem tudsz nyomtatni A1-el. Sem konyhában, sem hálószobában nem ajánlott, a kutatásokban azt írják, hogy jól szellőző (de nem huzatos) helyen ideális, ahol működés közben nem kerül sor belégzésre.
A tudomány a valóság költészete!
-
-
Joshi
titán
Üdv. Most nyomtatom a P1S ajtajának a 270°-os nyitásához a kitet, de ahogy látom már van V2-es verzió. Most már nem állítom le az első verzió nyomtatását. A kérdés, hogy az első verzió miért nem volt jó? Hiszen már az is Upgrade jelzéssel volt ellátva. Nem emlékszem, hogy ami nekem van meg azt honnan töltöttem le, de az biztos hogy innen linkelte valaki. Ahogy nézem már nincs fent sehol: Bambu+Lab+P1S_X1+front+door+270°+hinge+upgrade.zip
[ Szerkesztve ]
-
JasL
senior tag
válasz fecke78 #9944 üzenetére
Erre nincs recept, minden márkán belül van szar és jó. Ha kezdő vagy és biztosra akarsz menni, akkor a fillamentum márka bármelyik anyaga megközelítőleg tökéletes mind színben, mind nyomtathatóságban és paramétereiben, prémium brand. Alap szín a fehér, fekete, opcionálisan barna, szürke, arany, ezüst, piros (ünnepi színek) még opcionálisabb zöld, kék piros, sárga, de hát kinek mi.
És persze a gyári bambu spoolok is. Ennél a két márkánál soha nem szívtam, akár mit vettem (TPU, PLA, PETG), mindig jó volt, bár a bambu TPU-ra sokan panaszkodnak.
Kezdésnek Bambu/fillamentum PLA, PETG mehet, TPU-ból fillamentum 98A (keménység), aztán utána jöhetnek a nagyobb kihívást jelentő anyagot: -CF anyagok, ABS, ASA, és a hardcore a legvégére a PA12 (nylon).
Gyári tálcára csak PLA és PETG ajánlott, a többihez nézni kell már kompatibilitási listát, mert van olyan anyag, ami úgy ráragad biuzonyos tálcákra, hogy csak a fóliával együtt jön le róla.
[ Szerkesztve ]
-
ParadoxH
tag
válasz fecke78 #9939 üzenetére
Te kell tudd, hogy hol van helyed. Az előszobában esetleg egy szekrénybe is berakhatod amiben idővel megoldod a világítást és valamilyen szintű szellőzést. Nem a kellemetlen szag az elsődleges probléma szvsz (van olyan filament ahol pont de). Vannak ismert és talán még nem ismert hosszútávú hatásai ennek a szakmának / hobbinak az egészségre nézve. Kár rizikózni, egy életünk van az itteni ismereteink szerint
Ha vannak felesleges bamu-s boostjaid kérlek támogasd bármelyik modellemet: https://makerworld.com/en/@ParadoxH
-
bigrob
őstag
Helyzetjelentés:
Úgy néz ki a helyzet, hogy az Y tengelyen futó 4 kerékből az egyik akad, küldenek egy komplett Y axis linear rail-t...
Bambu ticket, elküldtem címet, számlát, tekintve hogy nem tőlük vásároltam, majd írt a 3djake, hogy megkapták a bambutól a kérést, küldik az alkatrészt 3-4 hét és érkezik is...Nincs életlen fúrószár csak gyenge előtolás!
-
Imy
veterán
A helyes link:
Bambu spool silica dryer box -
AndrewTdi
addikt
Én vásároltam 2 tekercs fehér Devil Design PLA-t mert az összes színes PLA-ja bejött. Szép, erős, élénk színek, szép végeredménnyel. Ennek tudatában vettem 2 tekercs fehéret. lehet, hogy csak rossz szériát fogtam ki, de nem tudtam csíkmentesen nyomtani egyik géppel sem. Anyaghiba volt, a szál átmérő nagyon nem volt konstans. Korrekt volt az ügyintézés, visszaküldtem, visszatérítették az árát. Azóta is használom a többi színt, de a fehérrel kapcsolatban az első benyomás nem volt jó (2 tekercsnél sem), így azt már nem rendeltem többször.
Szumma fehérrel nicns jó tapasztalatom, de a többi színt és minőséget nagyon szeretem. Rendszeres vásárlója vagyok. -
ParadoxH
tag
válasz fecke78 #9936 üzenetére
A konszenzus a szakmán belül az, hogy a szárító pl petg-től felfele kifejezetten ajánlott.
Semmi esetre se a hálószobába tenném a helyedben mert a 3d nyomtatásnak vannak káros externáliái (kémiai anyagok, mikroműanyagok, gázok szabadulnak fel nyomtatás folyamán)., hangos is tud azért lenni (az A1 mondjuk annyira nem az).
A páratartalom inkább a petg-nél és a felett hátrány, de ezt a szárító megoldja. A filament tárolás megint más kérdés.Ha vannak felesleges bamu-s boostjaid kérlek támogasd bármelyik modellemet: https://makerworld.com/en/@ParadoxH
-
fecke78
senior tag
Filament száritó az uri hobort vagy szükséges ?
Otthonra szeretnék egy a1 combot , néztem hova tudnám elhelyezni , konyha kilőve , nappaliba nem akarom , nyugis helynek a hálóban lenne helye , régi lakásunk párásodot így rendelkezem párátlanitó készülékkel , szóval a páratartalmat kordában tudom tartani ha kell ,de a hálló jelenleg 22,5fokos 47% páratartalommal rendelkezik . Azért a hálló mert az huzatmentes , napközben nyugodtan légáramlat mentessen tudna dolgozni a nyomtató .... Jó elgondolás? -
Imy
veterán
Már régen terveztem, és én ezt használom: Bambu spool silica dryer box
Érdemes a hőálló spoolt használni, és PETG de inkább ABS vagy ASA-ból kinyomtatni. -
fecke78
senior tag
Teljessen kezdő felhasználó tud petg vel nyomtatni? Vagy elöször a pla javasolt?
-
JasL
senior tag
Tudnál tervezni olyan fiókot a spool fiókos megoldásodból, amiben szilikagél golyókat lehet szárítani (lyukacsosnak kellene lennie, de ne annyira, hogy a golyók átessenek)? Van egy filament szárítóm ami horizontális irányban tart meg egy tekercset, pont marha jó lenne, ha lenne olyan verzió a fiókosodból, ami valamennyire átengedi a levegőt és így lehetne szárítani a spoolban a gyöngyöket! Szerintem ezt még X1 P1 tulajok is díjaznák, mert a nyomtatóba rakva a spoolt és használva a heatbed hőjét lehetne azokban is szárítani velük, vagy pl nejlonból nyomtatva a szárító fiókot és high temp spool-lal akár sütőben is! Ez csak így most eszembe jutott. Nem akarsz tervezni ilyet?
[ Szerkesztve ]
-
H2o-pok
senior tag
[link]
Sok helyen azt irják a sunlu almárkája a Jayo.
Fenti linken összehasonlitják őket. -
ptesza
senior tag
-
Emunem
senior tag
Devil design fehérrel van valami tapasztalat? (PLA-PETG-ASA-ABS, bármelyik)
Asa nagyon jól nyomtatható volt nálam. (meglepően jól viselkedett)"... hát persze ..."
-
JasL
senior tag
válasz AndrewTdi #9914 üzenetére
Minden más márka agyonveri a Sunlu fehéret, amíg nem volt SUNLU fehérem, nem is tudtam, hogy létezik ilyen, hogy nincs benne elég pigment (lehet drága nekik a titánium-dioxid?)! Egyébként nagyon jól működik bambukkal a Filaticum fehér PLA is, ezt itthon gyártják (magyar) és viszonylag jó, bár inkább a meleg-fehér oldalon van a színe, viszont jól telített. Bár azért nem egy fillamentum fehér PLA, azt ugyanis semmi sem veri le, nálam az lett a fehér PLA Lamborghinije, az az igazi atomminőségi fehér fehér. Mindkét guriga megy AMS-sel is.
[ Szerkesztve ]
-
fecke78
senior tag
Holnap ráfekszem bambutól rendelek .....
-
JasL
senior tag
válasz fecke78 #9918 üzenetére
Németországi raktárból jön a bambulab-tól közvetlenül, és az ő áruk általában a legjobb. Az alkatrészeket hiába küldik DHL-el, sajnos keresztszerződése van a magyar postával, nekem 2 hónap alatt jött meg csak, ebből egyszer újra kellett küldeniük mert elveszett a csomag. A nagy csomagokat viszont közvetlenül a DHL hozza (3D nyomtatók), azok 3-5 napon belül megérkeznek mindig. Szóval ha gyorsan kell, akkor nyomtató bambulab-tól, alkatrészek/kiegészítők viszont 3djake (Ausztria), mert elunod az életed mire megjönnek bambu-tól. (Tapasztalat alapján, az elmúlt fél éves rendeléseim szerint írom).
[ Szerkesztve ]
-
fecke78
senior tag
tudtok mondani német oldalt akitől lehet rendelni a1 combot ?
-
H2o-pok
senior tag
válasz AndrewTdi #9912 üzenetére
Épp ma bontottam fel egy Jayo (sunlu) fehér pla+ anyagot. Kalibráció után, nyomtattam egy kisebb db ot, hibátlan,a szine is szép fehér, nem szálaz,jól tapad. Igaz Viszonyitási alapom nincs,mivel fehérben csak silk sunlut használtam eddig,az meg ugye más, viszont az is szép. Allegrón nézzetek szét, ott rendeltem már összesen vagy 15kg sunlut. Ingyen szállitás van,lengyelből küldik dpd vel,kb max.5 nap. Tegnap is rendeltem 4 tekrcs más szinű silket. Pl van közte (ilyet még itthon nem találtam eddig) sunlu pla+ silk dual black-white is.
-
AndrewTdi
addikt
Az általad felsorolt sötét színek rendben vannak. Én a Sunlu fehérről leszoktam, mert halvány. Fekete, sötétszurke sötétkék, sötétzöld, barna van nekem is, azok rendben. A piros még csakcsak elmegy, de a sárga, világoskék, fehér, bézs, nekem már nem tetszik, mert halvány.
[ Szerkesztve ]
-
Joshi
titán
A Creality Ender-PLA Value Pack fehérje nagyon jó. Könnyen nyomtatható és ez tényleg szép fehér. Még váza módban is fehér marad.
-
JasL
senior tag
Kipróbáltam az összes olcsó PLA-t fehérben. A SUNLU ahogy a többiek írták, jól nyomtatható, de kicsit tejüveg szerű a fehér, nem elég telt a színe, áttetszős kicsit, ezért nekem pl az nem vált be. A SUNLU high speed fehér egy konkrét szar, annyira folyós, hogy meglátszik a modellen is, meg szétkeni az első rétegen. Az ESUN PLA+ túlságosan tapad a smooth pei laphoz, nyomokat hagy rajta. A lehető legolcsóbb, legjobb, és fehérben is legszebb színt az eSUN sima PLA fehér adja: jó szín, olcsó, nem folyik, generic PLA profillal gyönyörűen nyomtatható.
[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
Kér valaki egy kis 3D nyomtatott lazacot?
-
Vesa
veterán
válasz tzimash #9905 üzenetére
Be kell kapcsolni az "AMS auto refill vagy AMS Filament Backup" funkciót. Lehetőleg legyen azonos típusú filament a másik orsón (RFID), és akkor elvileg azzal folytatja. Működnie kell más filamenttel is, de nem próbáltam.
[ Szerkesztve ]
-
tzimash
őstag
Nem lehet valahogy automatikus váltásra ösztönözni a nyomtatót, ha kifogy nyomtatás közben a filament az AMS egyik slotjából? Pl. az A3-asról ha kifogy folytassa másikból?
Van most folyamatban egy nyomtatás, és necces hogy elég lesz-e a fila, ha elfogy, az valamikor éjjel következik be, jó lenne valami megoldás, hogy ne dekkoljon amíg felkelek. -
Vesa
veterán
válasz ParadoxH #9901 üzenetére
Köszönöm! Mivel szoktad belőni a profilt? Teszt kockákat nyomsz vagy valami konkrét modellt?
AndrewTdi
Ezt is jó tudni, köszönöm! Nekem sötétszürke, kékesszürke, fekete és fehér kell nagyobb mennyiségben. Ahogy nézem, a Sunlunak is rengeteg féle filamentje van, és nem egységes az értékelés róluk. Van amit lehúznak, más verziókról viszont jók a vélemények, ezért érdekelt, hogy nektek konkrétan melyikkel van jó tapasztalatotok. pl. van PLA+. az jobb lehet a simánál?A tudomány a valóság költészete!
-
AndrewTdi
addikt
-
ParadoxH
tag
Én használtam. Ha rákeresel a többségünk kifejezetten ajánlja. 1-2 emberről tudok aki nem szerette it, ilyen is van. Úgy ahogy a jayo-t is pl. Viszont érdemes saját magadnak egy filament profilt léterhozni hozzá az orca-ban. Nem agysebészet. Pár tesztet megcsinálsz. Beállítod a legjobban sikerült értékeket és névre/színre elmentesz egy filament profilt.
Ha vannak felesleges bamu-s boostjaid kérlek támogasd bármelyik modellemet: https://makerworld.com/en/@ParadoxH
Új hozzászólás Aktív témák
- PlayStation 5
- World of Tanks - MMO
- Battlefield 2042
- OLED TV topic
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Autós topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Friss videón a The Witcher: Sirens of The Deep animációs film
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- Akció! Dell E5440 laptop (14/i5-G4/4GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Dell Precision M4500
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla