Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Megreformálja digitális játékok menedzselését a Nintendo
- Azonnali VGA-s kérdések órája
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tuzpenge
őstag
válasz
Parci #138881 üzenetére
Ahogy a kolléga írja kb 20 - 30 sec....elég konzisztens eredmény tud lenni....csak ki kell tapasztalni a tejet. Az én tapasztalatom hogy elég sok tejjel lehet jó krémes állagot csinálni, de pl a mizo tartós tejből nem igazán sikerült, meg az ilyen alpro növényi tejből sem sikerült még soha....de a "normális" tejből szinte bármelyikből, még a 1,5%-ból is, de azért jobb a 2,8%-os.
-
-
용 Bob
senior tag
válasz
Parci #138702 üzenetére
Sima csapolást szoktam végezni a kávépárna felrakása előtt, csak nem tudtam, hogy hűtőcsapolás a neve
Az OPV 9 bárra van beállítva. PID gondolom a 3 állású kapcsoló (I,0,II) amiből nekem O-áson van. Ahány fórumot olvastam, mindenhol más volt a hőmérséklet javaslat light roast kávéhoz. A MARA X gyári ajánlása pl I-es állást javasolja, közepes hőmérséklet 92 fokkal, míg fórumokon a legmagasabbra esküsznek II-es állás 94 fok
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Parci #138659 üzenetére
Köszi a hasznos hozzászólásokat, továbbra se kíméljetek, mert annyira kezdő vagyok, hogy egy betűt sem olvastam a témában. Eddig. Csak a fejjel a falnak.
Reccsnél azért kérdés az első, vagy a tömeges számít?
A végeredmény iható, picit van egy hátsó kesernyés füst aroma benne és nyilván nem egy specialty pörkölő teljesítményét nyújtom, höhöicm@
lemértem, ha jól rémlik (nem tudtam mennyire fontos) akkor 80, vagy 83 volt az input és 70 körül, vagy egy-kettővel felette a vége.
A hőelvonás világos, bár reggel odasüt a nap + a hőgomba - olyan tizenegynéhány fok lehetett. Csend az van, a tekerés a legnagyobb zaj :)Amíg kezdetileg szerencsétlenkedem, nem érdemesebb meginni, amit legyàrtok? Hátha javul a "technikàm". Elsőre kiégetek fél kilót és nem túl jó 3 hét múlva se, akkor már rég nem emlékszem mit csinàltam..
-
Toobee
veterán
válasz
Parci #138639 üzenetére
It’s easy to pull great shots with the Newton, pre-heating is still needs to be considered 💯 but it’s great to use with medium roasts. I don’t drink dark roasts but I’ve tried a couple with the Brua and they turn out better then with some other electric machines. It’s definitely has to be a temperature, some people pumping dark roasts on 93C and it isn’t a right thing 😃
-
válasz
Parci #138509 üzenetére
Amennyit egyelőre tapasztaltam:
- a kések nem futnak tökéletesen párhuzamosan - amikor finoman túlhúztam a 0-n üresjáratban, -3 körül jött egy enyhe ciccegés.
- 17-22 közti állásokat használtam Father's Colombia INZÁ filter, ill. Father's Peru SANTO T. espresso kávékhoz, mindkettőt 15g VST kosárban AP papírral alul-felül, kb. 6 bar állandó nyomáson, kb. 17,5-45 gramm, a csapolási idők 28-40sec között voltak (5sec ázással). Nem fullasztottam még be púdereléssel a csapolást, de az az érzésem, hogy nem kell lemenni 5 környékére sem.Még keveset tudtam játszani vele, majd pénteken egy kicsit, meg hétvégén kicsit többet. Aztán majd írom a tapasztaltakat, ha van rá érdeklődés.
-
mézespálinka
senior tag
-
ribarszki
őstag
válasz
Parci #138188 üzenetére
Nem száll a kv, közvetlen az őrleménytartóba esik, nincs egy ormótlan nagy tölcsér. A csőr mágneses, egy mozdulattal lehet levenni és kisöpörni ha kell. Volt tölcséres Majrom is, a Wong mod kényelmesebb egyszerűbb, szebb. A tölcséres azért szemetelt rendesen, ez semmit.
De nekem igazán a tölcsérrel sem volt bajom. -
Zen42
tag
válasz
Parci #138124 üzenetére
Már rég. Egyik első nagy kedvencem volt anno régen a kolumbiai szüreti gyümölcskávé. (Kapucziner) Aztán néhány rendelés után magamtól rájöttem, hogy az intenzív narancs íz nem a kávé sajátja hanem narancs illóolajjal van meglocsolva. Ha a fejemben úgymond lefejtem az összképről a narancsot, egy teljesen kommersz kávéíz ami marad mögötte.
Az, hogy ez ízesített kávé, mind a mai napig hiányzik a leírásból. -
Alabástrom
senior tag
válasz
Parci #138074 üzenetére
df54 forgásiránya könnyen megfordítható, Lance a videójában kb 9 perctől mutatja, pont a Baratza kést teszi bele.
-
Bazsee71
őstag
válasz
Parci #138072 üzenetére
Nem mértem, de közel sem zéró. Illetve az állítómechanika ott sem az igazi. Csendes, jó cucc, ízekben is elég erős, emlékeztetett a Fortera. Erősen szubjektív vélemény, elég sok idő telt el köztük.
Kék Elefántban most az van koffeinmentesre és filterre. Utóbbit próbáltam, eléggé bejött.
-
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Parci #138054 üzenetére
Van pár vicces dolog benne. A kedvencem, hogy a Kafatek Shuriken LM kétszer is szerepel, egyszer a lehető legalacsonyabb testtel, egyszer pedig a legmagasabbal.
De az már eleve jópofa, hogy bepakolt késeket jókora méretkülönbséggel ugyanabba a táblázatba. A jobb alsó sarok valószínű emiatt is lett olyan, amilyen.
-
válasz
Parci #138043 üzenetére
Én a fordulatszám szabályozásban azért érzek némi potenciált, főleg annak utána, hogy olvastam írásokat (pl. ezt) ennek kapcsán.
A másik, amiről azt gondolom, hogy nem jelentéktelen, a kések síkjának orientációja - értelemszerűen sík késeknél.
Nemrég próbáltam egy DF64v-t (csak DLC késsel) - érzésre is van fantázia a 'v' sztoriban. -
BBpeter
tag
válasz
Parci #137946 üzenetére
Igazából az otthoni használat mellett a rendezvényeket én nem hagynám el, attól függetlenül ha meg lenne a setup amit szeretnék, ugyanúgy próbálnék egyre több helyre menni vele. Nekem van főállásom, viszont mellékvágányon szívesen foglalkoznék ezzel, hogy másokkal is meg tudjam osztani ezt az élményt. Így pedig akkor kellemest a hasznossal. A kézik témája nekem még nagyon fekete, de a jövőben szerintem abba az irányba is el fogok indulni, viszont mivel egyre jobb szinten űzöm a latte artot, így kell a jó tej.
Egyetértek, amikor nézegettem a dealeket engem is meglepett, hogy mennyi pénzért adnak E61gépeket. Számomra (én ízlésem szerint) a Linea Mini viszi a prímet, csak a flow control hiánya a gondom vele. (Már ha gond.) -
BBpeter
tag
válasz
Parci #137944 üzenetére
Igazából nem a pénz kiszedése a cél. Csupán az, hogy ne 100% önerővel fejlesszem tovább és tovább az otthoni “álom” setupot, hanem hozzon is vissza belőle, és természetesen minél magasabb minőséget nyújtson másoknak is. (Elsősorban minden esetben a minőség lesz előtérbe helyezve a mennyiség felett.)
-
icm
tag
válasz
Parci #137932 üzenetére
A fotó nálam is kikopott. Egyszerűen elment a technokrata vonal felé, egy idő után csak azt figyeltem, hogy jó a kép de akkori 5D-vel meg 135/2vel készült a kép, ami képminőségben nagyon durva… de evvel diákként nem tudtam lépést tartani. Aztán még tettem egy kísérletet, most a szekrényben pihen a cucc, tudván ha kellene… gondolhatod hányszor kapcsoltam br az elmúlt években. Persze amikor bekapcsoltam élveztem, de már nincs meg az a lelkesedésem, hajlandóságom az időt erre fordítani. Kávé esetén még tart a lelkesedés. Ne sajnáld, hogy itt vagy, kell a földhöz ragadt gondolkodás is.
-
válasz
Parci #137903 üzenetére
Bevallom, én ezeknek csak annyi előnyét láttam, hogy tudtam, mennyi "belül" a hőmérséklet meg a páratartalom, és egy idő után már egész jó arányban tudtam őrlés előtt korrigálni, ha nagy volt az eltérés a korábbihoz. A léghűtésnek biztosan nem láttam előnyét az én használati módomnál, de ettől még benne van
Felteszem, a kevésbé harapós késekkel intenzív használatnál van inkább előnye a használatban.
-
válasz
Parci #137874 üzenetére
Arra tippelek, hogy bizonyos qc folyamatok kimaradtak. Jovanazugy alapon beleraktak a 65-os kest hiszen a 48-assal mar jol ment. A teszteles bizonyos resze nem volt eleg mely es alapos, de ez nem tunik nehezen reprodukalhato hibanak szoval ki kellett volna derulnie meg ertekesites elott. Aztan persze kompenzalnak, de az egyszeri user vajon toluk fog vasarolni legkozelebb is?
-
válasz
Parci #137867 üzenetére
Alapvetően egyetértek ezekkel, és még a keresztvizet sem akarnám leszedni zsigerből róluk sem.
Csak hát itt nekem két dolog nem klappol.
Az egyik, hogy valójában egy mondást adtak el korábban, és a mondásukat nem igazán valósították meg úgy, ahogy el lett adva.
A másik, hogy egy ekkora cuccot ennyiért meg kell csinálni rendesen. Rendesen megmérnökölve, teszttervekkel, nyúzótesztekkel, minősígbiztosított folyamatokkal. Ha ez nem így megy, akkor nem kell ennyiért árulni, és persze nem is illik ilyet ígérni.
Szóval az én hozzáértésem és értékrendem alapján akkor volna kimondható, hogy megcselekedte..., ha ez az őrlő 200$, és zöldmezősen jön új fejlesztésként. Így nálam nem.
Persze csak beszélgetünk -
Toobee
veterán
válasz
Parci #137822 üzenetére
Nem pont ide tartozik, csak most jutott eszembe, hogy amoda, a diktatúrába ígértem, hogy bedobom a Casa kés mért értékeit. Meglep valakit, hogy idő közben le lettem tiltva?
Mondjuk úgyis ctrlf5-tel nyomul itt Béla, szinte már a gondolati fázisban átemeli innen a félinfókat kontextus nélkül, maga képére formálva.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Parci #137743 üzenetére
agree to disagree. van annyi kvs vackom, hogy nem látok csillagokat egy új kütyü miatt. arról nem is beszélve, hogy azt gondolom, fényévekkel jobb a géppark, mint a kóstolásra, ízérzékelésre való képességeim, ez meg az én tapasztalatom. szóval ha valami nekem markáns különbség, akkor azt ennyi év játék után már valósnak könyvelem el.
ui.: semmi sértődés nincs benne. évek óta mondod, hogy révbe értél és hogy nincsenek különbségek egy pont után. akkor te már boldog vagy, aki meg nem így érkezett meg, had próbálkozzon. én nem hiszem, hogy világmegváltás van, de pont abban a korszakban kávézunk, amikor annyi új információ, mérés, szakmai cikk jelenik meg, ami felül írja vagy módosítja az évtizedekig sziklaszilárdnak hitt vallásokat, amennyi még soha. szerintem meg vannak különbségek, még nekem is
Toobee:
ez, ha nem is tökéletes, de egészen korrekt válasz. -
icm
tag
válasz
Parci #137733 üzenetére
Ja persze az újdonság, a hype ereje megvan. Nem vitatom, hasonlóan voltam a Sculptorral. Számomra ott a Grindinglabs kése inkább volt teás / filteres élmény nekem, később lett a Lab Sweet, az már közelebb áll hozzám. Nem vagy nagy szétszálazós, de kevésbé volt testes az a kés, a labsweettel meg visszajött a test. Lehet visszarakom egyszer - bár lehet jobb lenne egy másik Sculptor gyári késsel fej-fej mellett (esetleg valakinek van kedve összekóstolni így?
).
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Parci #137733 üzenetére
Persze, hogy hifizős. Erre épül egy (szűk) iparág. Különben mi szükség lenne pl. havonta több új "legjobb" "game changer" őrlőre..
Több, mint egy év után is akárhányszor próbálom valami másik fejhallgatómat a grado hemp helyett, egy perc után látom, hogy az bizony game changer 🤷
-
Toobee
veterán
válasz
Parci #137686 üzenetére
Kétlem, hogy ugyanolyan (jó) lenne a 48-as késsel, dobtam be képeket róla, meg más az őrlési sebesség is, stb. Elég valószínű, hogy más a végeredmény is. Szóval 48-as méretben Mini az oké, legalább lehet könnye hordozni, de Casa 48-as késsel nekem olyan, hogy köszi szépen, kérem vissza a pénzem.
-
Toobee
veterán
-
válasz
Parci #137626 üzenetére
Háát, nekem van egy olyan rézésem ezzel kapcsolatban, hogy ez a duplakésű cucc nagy dobás akart lenni, ami lett is, csakhát most a gyártó látszik pottyanni egyet. (Hogy mekkorát, azt nem is tudom, meg nem is izgat nagyon.)
Nekem ez olyan, mintha nem lenne a cucc rendesen kimérnökölve - mármint a motor meg a vezérlés. (...hát, ilyen lett ez a popszakma...) -
gofry
senior tag
válasz
Parci #137622 üzenetére
. A másik ami bennem megfogalmazódik: külföldi fórumokon csak azt hallod az option-o customer support TOP! Na ugye ..ha nincs minden terméknél az elején egy blama (mini megállása, 3 kés generációja, 01 megragadása, nyikorgása, talán p100-nál is volt valami ) , akkor senki nem beszél a CS-ről. Viszont a jó support tök jól a hullám tetején tartotta őket.
-
zolnagy
őstag
válasz
Parci #137568 üzenetére
Sajnos már a gyári műanyag opvt is leszedtem, szal egyszerűbb ezt felpimpolni sztem. Meg nem tudom, mennyit kapnék érte, lehet nem lesz drágább itthonról egy új bojler sem. Meg az elektronikát is kiszedtem belőle, hogy oda menjen a gaggiuino elektronikája. Szal a visszaalalítás is macera.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Parci #137553 üzenetére
Azt írta Szabolcs, hogy tesztpörinél véletlenszerű a szín, de én kétszer kóstoltam tesztpörit, és annál a kettőnél speciel stimmelt a szín. Lehet véletlen is, de azt is el tudom képzelni, hogy ahogyan a kávét sem írják már rá, úgy a színeket sem akarják, hogy a tesztpöri alapján ítélje valaki...
Amúgy a szinekre is ennyit mond már csak:
"A színek tágabb ízprofilokat jelképeznek (kivéve decaf, ami csak azért kapott egy dedikált színt, hogy könnyen megkülönböztethető legyen a többi kávénktól).Ezeket az ízprofilokat azért nem szoktuk szavakkal kommunikálni, mert nem szeretnénk prekoncepciókat elültetni a fejekben vagy egy vélt minőségi sorrendet felállítani."
Nekem nagyon szimpatikus és bölcs hozáállás ez.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Parci #137457 üzenetére
Nem sokat kísérleteztem vele, mert nekem az Aromaboy utazós főző, az 1kg+ Kinu meg nem annyira
Az a kevés kísérlet ok volt, de én ZP6-osokat inkább preferáltam. Bár Aromaboy-al nem próbálkoztam alacsonyabb arányon vele, csak 1:17-en. Szóval lehet az dobna rajta. De nem merek nagy kijelentéseket tenni, mert kb. 2 kávéval próbáltam ki 1-2 főzés erejéig.
Szemek nem pattognak ki, néha egy-egy nagyon apró őrlemény darab csak. De ugye Travellernek rövidebb a testje (ha jól tudom), nem tudom ott mi lenne a helyzet.
Viszont az a bajom, hogy nekem a Kinu kizárólag a filter kés miatt érdekes. Szóval ha nem vinné el senki, akkor tényleg csak a polcon állna. De igazából engem csak az érdekel, hogy kapjak érte összesen 80k-t, szóval ha mondjuk hoffman_-al összebeszéltek és elosztjátok, nekem az is ok
-
icm
tag
válasz
Parci #137398 üzenetére
Egyébként egy átmenő furat a dugattyún, menet bele pl G1/8 ahhoz egy pneumatikus csatlakozó elem egy pneumatikus cső és a végére mehet egy pneumatikus és G1/8 belső menetes csatlakozó abba meg a búkú nyomásmérő
ha jól emlékszem a gyári megoldás se sokkal különb ennél
-
kchris78
veterán
válasz
Parci #137205 üzenetére
Hát akkor itt a bolt címe: [link] (Umbria - Norcia)
Itt voltunk helyben, vettünk sajtot, szarvasgombát, olajat azt nem pont innen, de a városból vittünk még egy 3l-est. Nagyon remélem tartja a srác az ígéretét.. Folyékonyan beszélt angolul ( Londonból költözött haza a családi 'biznisz' miatt) ha még ő van ott, remélem nem lesz gond, akkor ígéretet tett az exemnek arra hogy lehet tőle HUN-ból rendelni. Én pecorino-semiduro-vagy duro-t vennék nekem 500-1000gr lenne okés
. (Duro azért az ízre már kecskésebb volt
) olajból is vennék, lehet 3-5l-t szétosztunk, nem tudom kinek mennyi szükséges
.
-
Toobee
veterán
válasz
Parci #137160 üzenetére
Olyan nincs, hogy unimodal espresso. Unimodal V1 - Brew kés, Unimodal V2 - MP (Multi Purpose). Amúgy a V1 is Multi Purpose, csak az a V1 verziója, amikor elkezdtünk beszélgetni róla évekkel ezelőtt, akkor még Brew, MP és Espresso néven emlegettük a késeket, ha jól emlékszem.
HB-n érdemes még nézelődni.
SSP Multipurpose V1 versus V2 - Amazing Difference!?
Van csomó topik a témában, csak most épp nem tölt be az oldal.Ez még szerintem egy hasznos guide a témában.
SSP Burr Set Guide 2024 -
ribarszki
őstag
válasz
Parci #137078 üzenetére
Ha felszabályzás alatt a kés szintezését érted, akkor igen, azt késcsere után is meg lehet csinálni. Nem kötelező, de van az a helyzet amikor sokat tud jelenteni. A Mazzer kések amúgy meglepően jók gyárilag. Vízszintben vannak. Állítottam Italmill kést Mazzer után ugyan abban a gépben, s lehetetlen volt kiszintezni.
-
Toobee
veterán
válasz
Parci #137018 üzenetére
Persze, kedvenc. Igazából mindent csinál a kislányom, RDT, WDT, tamperelés, kar lenyomás, kavarás és a végén a haját megfogja, hogy ne lógjon a kávéba aztán jöhet az illat. Apa ez jó gyümölcsös általában a mondás. Másik kedvencem, hogy századik alkalommal is ugyanolyan örömmel mondja el közben: apa mutatja hány bárral nyomjuk. Vicces figurák. A kisebb épp itt ül kint velem, nagyobbikat meg a feleségem próbálja nyugtatni. A változatosság kedvéért megint betegek
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Parci #137009 üzenetére
Hoffmann szerint aki lötybölget, az egyéb gonoszságokra is képes. Ez nem vonatkozik a tejes ital készítése előtti izékére (de én ott se, bár nem is vagyok tehetséges lattehuszár).
Egyébként H. azzal indokolja, hogy a kv sokkal szubtilisebb illóanyagokkal dolgozik, mint pl. a kötöttebb bor és egyszerűen elpárolog a forró italból, míg ha felkevered, jobb eséllyel marad a pohárban.
-
rgb0007
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Autós topik
- SörcsaPH!
- Óra topik
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Horgász topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Kerékpárosok, bringások ide!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Xiaomi Redmi 9T 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- "Új" 512GB Western Digital SN740 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! ASUS Vivobook Pro 16X OLED 4K notebook - i7 11370H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050 4GB
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest