Hirdetés
- Milyen RAM-ot vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen széket vegyek?
- Gaming notebook topik
- Projektor topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali alaplapos kérdések órája
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gubabela
senior tag
Már miért ne lenne? Ha tönkre megy, nincs otthon tartalék és mondjuk éppen hétvége van én simán nekiállnék szétkapni.
(#47998) Atomaxx: Töltsd fel vízzel a tartályt nyisd ki a gőzcsapot és indítsd el a pumpát. Engedd addig, amíg nem köpköd, egyenletesen jön már a víz. De ha mint írtad, elég jól jön a víz a gőzcsövön, akkor a pumpa jó lehet.
-
-
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Írtam privátot. Hogy lehet venni tőled Brikkát?
-
eesiknes
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Oks. Köszi.
-
Atomaxx
újonc
Üdv mindenkinek!
Egy kis technikai segítséget szeretnék kérni a hozzáértő fórumtársaktól, ha nem jó helyen kérdezek légyszi irányítsatok a megfelelő fórumra. Vettem egy használt Gaggia classicot. Első bekapcsoláskor kb 20 perc melegedés után rápróbáltam és csak egy kerregő hang jön a pumpa felől, víz nem. Gőzkaron jön gőz de csak minimális víz jön a gőz kiengedése után.
Szétszedtem teljesen kazánt, OPV-t, háromállású szelepet amennyire tudtam megnéztem a szelepeken nem láttam komolyabb vízkövesedést és a tömítések is újnak tűnnek , a kazánban volt némi vízkő azt átmostam fogkefével kipucoltam. A kazánban a rézcső nem állt, hanem feküdt a kazán alján !?!! azt szépen visszatettem a helyére. Ezután összeraktam. Sajnos most sem tökéletes a helyzet, éppen csak gyöngyözik a víz a felsőszűrőn, mintha nem lenne nyomás.
Én a pumpára gyanakszom ezek után de hátha valakinek van ötlete ami még lehet és pumpavásárlás előtt még érdemes megnézni, vagy elbénáztam valamit, mert ilyet most szedtem szét először.
Nagyon köszönöm előre is... -
weinmaker
őstag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Megy az előáztatás. Duplával még nem próbáltam, de az összes kávégépemet leginkább szimplával használom. Nehogy már csak duplával legyen jó. Illetve ugyanez az LM szűrò megy a Gaggiában és a Quicmillben is.
Nem ihatatlan, ne értsétek félre, de kb mintha automatával készült volna. Na mindegy, nem tudok rájönni, hogy mi lehet a hiba. De ha lemegy a Korzős díjátadó készíteni fogok három videót ahol ugyanazon kávét fogom elkésziteni három külónbóző kávégépen.
Az szerintem nem lehet, hogy a kifolyó lenne a ludas, bár tényleg idegesitő. Még arra gyanakszom, hogy valamit variáltak eetleg a hőfokkal, vag ilyesmi, mert a kávé is érezhetően melegebb a quickmillel.
-
jolti
senior tag
válasz
soldier2
üzenetére
Igen. Azért mondtam, hogy neki még lehet jobb úgy, hogy az egy biztos pont -legfeljebb ezen tények birtokában kell kávét választani- és mikor már rögzül kicsit a tamperelés, darálás stb a kezében, fejében, akkor mehet bele a Pid. Így legalább egy bizonytalansági tényező kiiktatva.
Láthattuk, hogy nemrég szenvedett itt valamelyik újonc még ezzel is.
De nyilván ha lehetőség van egyből pides gépre, akkor nem szabad kihagyni. -
Peti...(16v)
tag
válasz
weinmaker
üzenetére
Duplával is ugyanez a szitu?
Előáztatás megy a csapolás elején, vagy rögtön felugrik 9 bar-ra?Amúgy a kifolyó szerintem is a legidegesítőbb hibája. Az hagyján, hogy nincs hozzá szimpla, de a dupla is elrontja a lefolyásokat a rossz kialakítása miatt. Sima 3/8-os kifolyók rátekerhetők, és megoldódik mindkét probléma.
-
And06
aktív tag
a héten végre ittam egy rendesen elkészitett filtert (V60). a termőterületet viszont ügyesen elfelejtettem...
egészen más mint amit én itthon tudtam csinálni eddig (mentségemre legyen mondva, kb 3szor próbálkoztam)
a legjobb az egészben az illata volt, mintha valami edés bogyósgyümölcs szörpöt szimatoltam volna, ha nem tudom, hogy kávé, csukott szemmel simán elhittem volna másnak is. az ize(nem meglepő módon) az illatára hajazott, semmi "kávéiz", viszont ez nekem az eszpresszóhoz szokva kevés, jobban mondva, nem elég tömény. nem fogok átszokni filterre, de néhanapján jobb helyeken rá fogok még próbálni! -
egy pöri nem pöri, de egyelőre ez a brando honduras washed határozottan gyengébb a guatemalánál (amit egész megkedveltem, családi belépő szintű kávénak tökéletes lesz, jól elkapva sok crema, csokis és vannak savak is, amolyan gagyi choco madness
) -
weinmaker
őstag
válasz
rallypix
üzenetére
Úgy legyen, de egeylőre merőben érdekes a szitu, és nem értem a problémát

Azért is kértem tesztgépnek, hogy nyúzzam és lássan, hogy menniyre hasznalható. Plajoc ugye elég jókat mondott róla, és azért neki hiszek. De legjobban sajat szememnek, és ízlelőbimbóimnak és azok most merőben mást mutatnak.
-
rallypix
csendes tag
válasz
weinmaker
üzenetére
Én egy PID-es Gaggia Baby-ről váltottam erre a gépre és van mellette egy QM0650 is. Az enyém mondjuk Gastroback, mert Ausztriában vettem, de ugyan az lényegében mint a Catler. Nálam a Gastroback jóval jobban teljesít produktumban is, mint a GB, vagy a QM. Igaz, én csak dupla szűrőt használok (gyári, VST, Reneka) nem szimplát, mint amivel te is próbáltad.
Össze fogtok barátkozni a végére szerintem, csodálkoznék, ha nem ütné meg magasan nálad a Gaggia meg a QM szintjét.
-
weinmaker
őstag
válasz
levytee
üzenetére
Igaz, de akkor fogok olyat is csinálni, illetve videót is. Gaggia, quickmill, catler ugyanazon kávé és daráló felállással. Amúgy egy atomjó gép lenne. A dual bojler is nagyon jó, simán gőzöltem a reggeli kapucsínóhoz a tejet, mikózben a kávé folyt le, és nagyon könnyű és jól lehet vele gőzölni is.
-
válasz
bajnokpityu
üzenetére
így van. kisgépnél (sőt, bármilyen gépnél) a pid legyen az első. lehet nélküle is élni, csak nem érdemes. a rézcső meg "nagygépet" csinál a kisgépből, már ami a kávés rész hőstabilitását illeti (mert tejgőzölő istenség azért nem lesz belőle).
-
mdav88
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Előző kérdésre hirtelen ezt találtam a gildához:
[link]
Lelit, mint Silvia killer, a topik címe szerint
Köszi a választ!
-
mdav88
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Ezt sajna nem tudom megmondani, talán egy robbantott ábrán látszik.
-
soldier2
őstag
Az elmélet zseniális, de kígyós Gaggiám nem volt, és nem is ittam vele készült kávét. Egyik legfontosabb tuning kisgépre, ha jól tudom az Annára nem lehet feltenni, a Gildára igen. Továbbra is azt venném a helyében amelyik jobban tetszik (szándékosan nem írom melyik tetszik jobban), és tuningoltatnám ha kell. Árakat annyira nem követem, mert nem érdekel. A belük meg gyakorlatilag ugyanaz (inox lemez vs vaskos vasváz)
Jolti: én a Silviát egyből pideltetném, vagy úgy venném piddel garival. Bár azt is megértem, hogy a kezdetekben ki tudsz venni egy változót az egyenletből, lehet könnyebb belerázódni.
-
jolti
senior tag
válasz
Zsoltkoti
üzenetére
Silvia+amelyik daráló szimpibb.
Pidelni ráérsz egy-két hónap múlva, mikor már az alapokat megtanultad, meg összeszedted magad kicsit anyagilag.
A pid az függ a felhasznált anyagok minőségétől. Kb. 25 körül számíthatsz rá.
Tuti, ha a helyedben lennék, akkor lecsapnék Fragola Silviájára. -
mdav88
aktív tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Standard Gicar, amit ha jól látok elég sok helyre szerelnek gyárilag.
Szilvia súlyát gondolom a vas váz mint merevítés befolyásolja, a lelitnél, ahogy Fragola írta a múltkor csak rozsdamentes lemez van. Ezáltal könnyebb.
[ Módosította: Parci ]
-
válasz
bajnokpityu
üzenetére
gondolom gicar. elég basic, de igazából minden pid vezérlő elég jó, ha nem bugos (azaz egyszerűen defektes), csak be kell hangolni. (ha a szonda pontatlan/szar/rossz helyen van, az persze baj)
-
bajnokpityu
félisten
válasz
mdav88
üzenetére
gildában milyen pid van?
talán az első elfogadhatóan kinéző lelit, bár alul az az ives lemez nekem nem adja. súlyra másfélszer akkora a silvia: 9 vs 14kg. enyém V1es, cirka 10 éves, van rozsda rejtett helyen, de ha ilyen tempóban rozsdál, akkor az unokámnak lehet vele dolga először.
-
válasz
soldier2
üzenetére
ugye a legtöbb kávégép ott bonyolódik el, hogy valahogy azt akarja megoldani, hogy a bojlerbe beáramló hideg víz ellenére konstans kilépő vízhőfokot adjon. így aztán jönnek mindenféle trükkök, meg egyre nagyobb bojlerek, mondván, hogy a 3-8 dl vizet a bejövő 60 ml hidegvíz csak nem üti meg annyira. meg e61 fej, mondván, hogy a 4 kilós fejet a bejövő víz csak nem üti meg annyira...
na, ehhez képest 4 méter rézcső előmelegített vízzel, amiből csak úgy jut ki hidegvíz a bojlerbe, hogy az előbb benne lévő kb. 50 ml melegvíz kijön... zseniális.
-
soldier2
őstag
válasz
Zsoltkoti
üzenetére
Abszolút egy kategória a kettő, vsz ember ki nem kóstolja a különbséget. A Fragola által vállalt gari ér annyit mint bármelyik másik. Sajna a Silvia hajlamos rozsdásodni, a Lelit meg könnyebb, ezáltal elmozdulhat kar felhelyezésekir. A helyedben azt venném amelyik jobban tetszik (v. olcsóbb), a különbség marginális.
A rézcső meg extra tuning, aki próbálta áradozik róla, sajnos az én gépemet nem lehet, így saját tapasztalatom vele nincs. -
válasz
Zsoltkoti
üzenetére
nem, az ott egy konkrét ajánlat. lehet, hogy ő nem annyiért veszi a silviát,
illetve van rézcső-tuning is benne(az plusz egy kategória és ez nem vicc, az, hogy előmelegített vizet kap a gép ÉS a bejövő hideg víznek ki kell várnia a sorát a csapolásnál, zseniális megoldás, nem kell 8 decis bojler és csúcsfej, mert ennyiből megvan a boldogság).csak akkor nem a rézcsöves silviát venném, ha valamiért idegenkednék a tuningtól és ragaszkodnék a gyári géphez. akkor, mivel pid az kell, kiesne a silvia.
-
mdav88
aktív tag
válasz
Zsoltkoti
üzenetére
Silviában nincs pid, ennek a beépítése/beépíttetése sem olcsó mulatság.
Fragola készen 180ért árulja a gépet itt egy év garival, piddel.
Lelit így olcsóbb, és kapsz hozzá egy tampert.Választás nyilván mindenki ízlése, szájíze szerint

Most váltottam annáról gildára, mert úgy adta a lehetőség, képek alapján nem jön át mi az 50e forintnyi különbség, pedig megvan benne.
-
edk-
őstag
Továbbra is eladó egy Mukka Express. Képek. Ára 10 kFt. Átvétel legcélszerűbben munkaidőben a MOM Park környékén.
-
Zsoltkoti
újonc
-
Zsoltkoti
újonc
Sziasztok,
Ki mire szavazna? Régóta gyűjtök egy új gépre + örlő. Kezdő vagyok, de nagyon lelkes

GÉP:
1. Lelit Anna (gyári PID-el)
https://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/3-1-Kavefozo-keszulekek-Eszkozok/0/5/441-Lelit-Anna-PL41TEM-Espresso-Kavefozogep
vagy2. Rancilio Silvia V5
http://www.coffeeitalia.co.uk/proddetail.php?prod=RANCILIO_SILVIA_VE_2016ÖRLŐ:
1. Graef CM 802
https://edigital.hu/kavefozes-kiegeszitok-kavedaralo/graef-cm802-kavedaralo-p390507vagy
2. Iberital Challenge
http://expolygon.hu/webshop/otthoni-kaveorlok/19341-iberital-challenge-karbaorlo-idokapcsolosköszi a javaslatokat!
jah, még annyi, hogy a Silvia PID kb. mekkora költség?
-
Bazsee71
őstag
-
verti1
tag
válasz
Xabi78
üzenetére
Én citromsavval fertőtlenítettem, bele raktam a patront és egy hét alatt ilyen mocsok lett. Ettől még lehet, hogy jól működött, de nekem elment tőle a kedvem. Nem tudom merre laksz, vidéken nehézkes beszerezni azt többen mondták, de Vera-t pl több helyen lehet kapni. Eltárolni sem egyszerű mindenkinek nagyobb mennyiséget azt is elismerem.
-
adp
őstag
Nalam a bilt oscar zacsi sargul es neha zoldul ez mi a fene? Alga? Eleg undi
-
Xabi78
aktív tag
válasz
verti1
üzenetére
Nálam gyantapatron van, szerintem jól működik, bár én havonta cserélek benne gyantát, 2 havonta teljesen szétszedem és hipos vízben kimosom összerakás előtt. A víztartátyr is 2 havonta hipos vízzel mosom át, pár percig hagyom benne állni, majd kiöblítem, hagyom kiszáradni meg szellőzni egy éjszaka, és vissza.
Hipobol a legjobb a Clorox, mert nem tartalmaz fölösleges adalékokat és elég tiszta is. Domestos és társai felejtősek. (dolgozom laboratóriumi analitikai gépekkel is, ott a műszerész is ezt javasolta a laborgépek tisztításához és fertőtlenítéshez). Alapos kiöblítés és száradás után nincs maradékanyag, egészségre nem káros.
Gondolkozom a Nordán én is, de nagyon macerás a beszerzése.
-
verti1
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Nekem egy hétig volt benne gyanta patron, de nyálkás, opálos lett a víz. Vízkő kirakódásos lett a tartály belseje. Egy laza mozdulattal vágtam a kukába. Azóta Norda. Most néztem, hogy 08.15-én vettem utoljára 18x2litert. Még van négy belőle, nem nagy befektetés szerintem kisgéphez.
-
Bazsee71
őstag
válasz
verti1
üzenetére
Múlt hétvégén fragola is szétkapta az enyémet, szűkítő került bele. Rákérdeztem milyen a kazán, mert nálunk botrányos a víz (vastartalma pl. olyan magas, hogy a mosdókagyló nagytakarítás után pár nap alatt elkezd sárgulni). Meglepetésemre azt mondta, hogy ritkán lát ilyen szép kazánt, semmi vízkő.
Pár hete citromsavaztam először, azt is gyenge oldattal rövid ideig. Február óta van meg a gép, az elején gyantapatront használtam, de az több okból sem jött be, nyár eleje óta pedig Blit Oscar tasak. 3-4 hetente átmosom, mert lerakódik rajta a vasoxid, de szépen le is jön.
-
verti1
tag
A PID beépítés miatt én is szét borítottam a Gaggia kazánját. Fél évig ment Nordaval. Semmi vízkő nem volt belül. Bőven elég évente a light-os citromsavazás. A tartályt érdemes kicsit gyakrabban kifertőtleníteni szerintem. Szétkaptam a háromjáratút is, de az még csak fekete sem volt. A filterpapír miatt semmi nem jut fel. Én sem szeretek pancsolni a tersonettel, pláne nem hetente.
-
válasz
vicces
üzenetére
érdemes nem elhanyagolni, nekem ma másfél órámba került, míg végre ott jött a víz a dc-ből, ahol kell neki. előtte a háromjáratú lefolyóján jött üres csapolásnál is 80%-ban, vakszűrőzésnél meg 100%-ban, annyi ereje sem volt már a gépnek, hogy a levegőt kinyomja a vakszűrőből.
...
hát, most jól lemarattam a krómot a karról stb., minden csillog-villog. kár, hogy olyan undorító takony az a tersonet, lemoshatatlan, rühellem

-
Xabi78
aktív tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Ebben nincs konszenzus. Alukazános gépeknél nem ajánlott, inkább használd lágyított vízzel, és 2 évente mechanikus eltávolítás. Vagy PIDes gépeken levenni a kazánhőt 60 fok alá. A citromsavat a víztartályba rakni 1 evőkanálnyit 500ml-be, majd azzal átmosni a gépet (folyatod 10-30mp-ig, majd 5-10 perc szünet, megint folyatod 10-30mp-ig, megint szünet, amíg el nem fogy. Aztán átmosod a rendszert többször tiszta vízzel. Ha van gőzcső, azt is érdemes ármosni.
Rezes-bronzos-acélos bojlereknél mehet, ugyanilyen töménységben.
Gaggiáknál amennyiben eredeti felsőszűrőtartó van rajta (alu), akkor azt érdemes leszedni.
Kb. ennyi.
Újabb gépeknél használati útmutató nyilatkozik, mivel, milyen gyakran kell, és mivel.
-
sz.zs.
őstag
Kérdés: ha vakszűrőzni Tersonettel kell, akkor a citromsavat mikor, hogyan kell használni???
-
gubabela
senior tag
válasz
Xabi78
üzenetére
Persze, félreérthető volt a zárójeles rész, (hirtelen ezek jutottak eszembe) de már nem volt időm átszerkeszteni. Helyesen valami ilyesmi lenne: "de használtan jók az ipari és háztartási őrlők is (..." Még van jópár típus amit nem is soroltam fel, de úgysem lenne nagyon értelme.
-
gubabela
senior tag
És természetesen itt a fórumon is felbukkant pár eladó gép az utóbbi időben, érdemes azokat is megfontolni!
-
gubabela
senior tag
válasz
Marv1988
üzenetére
Persze, de az ajánlóban megtalálod.
[link]
Gaggiákból meg itt
Ide veheted a leliteket is, de azokból ritkán szokott lenni eladó.
A legolcsóbb presszóképes daráló a graef cm702, ez újonnan kb 30e, de használtan jók az ipari őrlők is (catler, gastroback, mazzer fiorenzato...stb). Nézelődni kell (jófogás, gasztroapro, vatera, avx) hirdetési oldalakat, hátha akad valami. Ha találsz a felsoroltakból dobj egy linket róla és véleményezik neked.
Ezek mellé még szükség lesz pár apróságra (tamper, tisztító szerek, pontos mérleg esetleg). És ha ezek megvannak, akkor természetesen frissen pörkölt kávéra. (szintén az ajánlóban található) -
vicces
addikt
válasz
bikebutcher
üzenetére
dettó! én is látom már a kopást a meneten. az első őrlőmet vissza is küldtem, mert az eltört a menet végénél a legfinomabb állásnál és az őrlőkosár csak szambázott akárhova állitottam. az összeszerelésnél kell vigyázni, aztán szerintem azért fogja birni egy darabig.dühitő, mert ha nem műanyag lenne ott ahol fémnek kellene lennie, akkor most nem kellene a fiorenzatora spórolgatnom

-
bikebutcher
csendes tag
válasz
vicces
üzenetére
ó hát ez egyszerre megnyugtató és kétségbeejtő is.. akkor tekerek még rajta ha hazaértem és meglátjuk

Köszi az infót, valóban így értetlenül állok a "fejlesztés előtt" az előd fixen rögzített felső kése jobb konstrukciónak tűnik, mer én a kosárka menetén már most látom a kopást pedig mindössze 2-2,5 óra többszöri szét-össze szerelés van benne. ettől függetlenül bizakodó vagyok

-
eesiknes
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Szia!
Lehet nálad rendelni ezt az új Brikka-t? Épp most rendeltem egyet, de még nem ért ide. Visszamondanám, ha ez tényleg jobb
. -
vicces
addikt
válasz
bikebutcher
üzenetére
üdv sorostárs!
ne aggód a belső kis állitógyűrűn. mindent jól csináltál. én becsavartam tökig amikor elgurult a gyógyszerem. aztén egy picit azért vissza. most 26-os fokozaton jön az eszpresso, de nem zavar, mert én mást úgysem iszok.
én is próbáltam a csak 2 fokozatot, de csak mint halottnak az ébresztőcsók...gondolom fokozatosan fognak a kések még kopni és a műanyag hóbelevlanc is, de nekem már nem kell megint az utánállitás miatt szétszednem
idővel én kukázni fogom ezt a gépet, de ha addig lehetne hozá kapni új késeket és a külső tárcsát is amiben fut a kosárka akkor esetleg megtartanám. eddig még nem találtam.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Battlefield 6
- Arc Raiders
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Xiaomi smart home / Xiaomi okos otthon
- Autós topik
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Renault, Dacia topik
- Horgász topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- További aktív témák...
- Eredeti Lenovo 135W töltők (sárga téglalap)
- ÚJ Quansheng UV-K6 adóvevő eladó
- HP EliteOne 800 G6 All-in-One i5-10500 32GB 1000GB 24" Érintőkijelző!! 1 év garancia
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)

idővel én kukázni fogom ezt a gépet, de ha addig lehetne hozá kapni új késeket és a külső tárcsát is amiben fut a kosárka akkor esetleg megtartanám. eddig még nem találtam.