Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Projektor topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Pánik a memóriapiacon
- Gaming notebook topik
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Miert pruszkol, es lesz erezhetoen gyorsabb a masodik shotom mint az elso?
Lassan 6 eve kavezgatok itthon, relativ rutinosnak tartom magam, de ez nem volt jellemzo eddig.
90% ban P&Y kavekat ittam, neha egy-egy proba mashonnan, az elmult nehany honapban
CM kavekat kostolgatok es most itt tobbszor elojon. Csak akkor ha valakinek pluszban is keszitek, tehat egymas utan 2x duplat.Ertelemszeruen mindent ugyanugy csinalok, megis a masodik shot sokkal sokkal gyorsabb, "szokebb is" es pruszkolosebb is.
Koszi
G,. -
-
Gravity1234
tag
válasz
Melorin
üzenetére
Szia!
"18,4g kávéből 28mp alatt 46,5g kávé keletkezik." szerintem a baj itt kezdodik.
36g kave korul lenne ugye 1:2 aranyu a huzott kaved. Ha ez jonne le 28 sec alatt, meg lehet a get upnak az is gyors lenne, azaz "alul oldott" (tul gyorsan folyik at a viz a kaven kevesbe oldja ki az aromakat)
Te raadasul valamiert 46.5g et huzol, ami mar inkabb az 1:3 aranyhoz kozelit, de az ido 28 sec, ez nekem elegge azt mutatja hogy alul oldott, tul gyorsan jon le.
Probald finomabbra orolni es ugyanezt a g- mennyiseget mondjuk hozdd le 35-40 sec alatt. -
Gravity1234
tag
LIDL-ben levo kilos szemes kavekbol van ami hasznalhato vagy teljesen felejtosek?
-
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Valaki rendelt mar toluk vagy szokott?
One eleven?
https://oneeleven.hu/Las-Lajas-Black-Diamond-100G ez eleg brutal aron van, tenyleg ilyen extra?
De mar a fancy kavek kozott is akar 1-2 3500-4000 Ft / 250g arban, ezekro lvan valakinek infoja? -
Gravity1234
tag
Sziasztok!
A Norda megszunoben, mar csak 1 helyen lehet rendelni keszletrol.
Ha "zoldebb" alternativat keresnek milyen megoldasok vannak? Pl Csapra szerelheto vizlagyitok, vagy hasonlo ami jo eredmenyt is produkal? Nem csak kavehoz, hanem ugy altalanossagban is.
Koszi
G. -
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Tud valaki adni olyan boltot, otletet ahol lehet jopofa, vicces bogreket venni, de ami esetleg jobb minosegu is, kvazi mint egy jo kaves pohar, lattes meretu, max 3, nagyon max 4dl?
Koszi
G. -
Gravity1234
tag
válasz
Gravity1234
üzenetére
AZ elmult 1 evben csak Norda volt benne, elotte es kozte ha neha nem toltottem utana Nordaval akkor meg szurt viz.
-
Gravity1234
tag
válasz
Zen42
üzenetére
Fogalmam sincs hogy milyen hangot ad ha vizkovesedik. Van hangja?...

Azt tudom amit irtam is az eredeti posztomban, hogy nem emlekszem hogy ez a hang lett volna elotte.
Tisztan hallhato "zaj", serceges, enyhe fortyogas, gluggyogas de csak a felfutes ideje alatt, abban az 1-2 percben, utana megszunik.2-3 havonta szoktam citromsavazni (mondjuk most elegge elhanyagoltam ezt joval regebb ota nem volt), es minden egyes presszo utan vissza van vakszurovel oblitve, papirral kitorolve a felsoszuro es a kosar csatlakozo, menet resze. de akkor valamelyik nap megcsinalom es figyelem megoldja e vagy sem.
-
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Lelit Anna, durvan 5 eves.
1-2 honapja figyeltem fel ra, hogy amikor elkezdem felfutteni gozoleshez, akkor a tartalybol tisztan hallhatoan sziszego, sercego hangok jonnek. Mondnam hogy hasonlo a vizforralohoz, de annal azert enyhebb.
En nem emlekszem ra, hogy ezt megelozoen is hallottam volna ezt a hangot.
Jelent ez valamit? Nem kene szervizelni?
Ha igen foglalkozik innen valaki vele?
Cady tradet ismerem itt pestten, oket ajanljak amugy.
Koszi
G. -
Gravity1234
tag
válasz
Toobee
üzenetére
Szia!
Viszaolvastam az osszeset, nagyon franko irasok es azt erzem, hogy alapvetoen ez egy remek orlo opcio.
Mivel a NZ-et kilottem a brutalis ara miatt, te az Eureka mignon specialite es a Baratza Sette 270 kozul melyikre voksolnal?
Ahogy lattam, olvastam zajossag tekinteteben azert a Baratza Sette 270 masszivan hangosabb.
Arban eleg hasonloak
A design eleg futurisztikus.
Az Eureka meg eleg konzervativ.
Pangoban a te tesztjeid alapjan, meg visszaolvastam meg Soldier 2017 es nagy tesztjet is, a Baratza Sette 270 talan jobb lehet.mit gondoltok?
G. -
Gravity1234
tag
Visszaterve a Niche Zero topichoz. Elengedtem, mert az eredeti 200 koruli ar is ahogy irtam szamomra mar irrealisan sok egy otthoni kavezasert, viszont eddig akkor abban maradtunk es nem jott mas velemeny hogy Eureka mignon specialita, es jott egyetlen komment a Eureka Single Dos-ra.
Baratza Sette 270 ezzel mi ahelyzet?
Csak megeyszer felidezve en mit keresnek:
- Lelit Fred-rol valtanek feljebb valami olyanra ami valoban okoz minosegi valtast, javulast a kavekban, nem csak papiron, teszteken, hanem tenyleg ereznem hogy na 100k Ft kulonbseg ez igen erezheto (valamiben)
- HALK!!!
- arban az eredeti NZ 200 koruli arat lottem be, azota ez kiesett mert draga lett, de mint gep ajanlott lenne.
Hmm?
G. -
Gravity1234
tag
válasz
bigmasterg
üzenetére
A Eureka mignon specialita-ro lpont tegnap neztem egy egesz pofas videot osszehaosnlitva a Nichevel.
Arban sokkal kedvezobb, 140 korul irta a google talan es a teszt is csupa jot mondott rola.
Ha valoban 280 a vege, akkor biztosan felejtos a Niche, a 210 is mar ongyilkossag szeru lenne.
A Fred-et ha el tudom adni es a Eureka mignon specialita tenyleg 140 korul van es ajanlott, es hozza a fenti elvarasokat akkor az meg jarhatobb lenne. -
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Karacsonyi meglepi gyanant ujra felerosodott bennem az orlo csere.
Niche Zero marketingje, tesztjei, kepe, tudasa, engem megevett mar tobbszor, csakhat az a 210k Ft, azet massziv....Lelit Fred-rol valtanek feljebb, valami olyanra ami:
- valoban okoz minosegi elorelepest a kavekeszitesben, nem csak papiron, hanem erezhetoen is
- halk !!!!!!!!!!
- jol nez ki (ez persze szubjektiv) de nem ezek a robosztus regi nagy orlok tetszenek
- Presszo + Mizudashi
- Ar legyen akkor a nagyon maximum a Niche Zero ara, vagy annal olcsobb.Ki mit javasol?
Niche Zero (amennyiben raaldoznam ezt a brutalis osszeget) meg mindig befuto?
Koszi
G. -
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Van itt kozottunk olyan budapesti hozzaerto szervizes, aki a Lelit Annamra ra tudna nezni egy altalanos karbantartas ugyben?
Most 6 eves, abszolut vigyazok ra, de szerintem kellene mar neki valami ranezes, foleg hogy mostanaban hallok olyan hangokat mint elotte nem feltetlen. Sokkal hangosabban zug, berreg nyomas alatt, es valtoztatja a berreges hangjat is.
Koszi
G. -
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Van itt kozottunk olyan budapesti hozzaerto szervizes, aki a Lelit Annamra ra tudna nezni egy altalanos karbantartas ugyben?
Most 6 eves, abszolut vigyazok ra, de szerintem kellene mar neki valami ranezes, foleg hogy mostanaban hallok olyan hangokat mint elotte nem feltetlen. Sokkal hangosabban zug, berreg nyomas alatt, es valtoztatja a berreges hangjat is.
Koszi
G. -
Gravity1234
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Szepen elment a topic total mas iranyba.
Kertem "brutal, wow, hu de jo kategorias kavekat" otleteket mit probaljak.
A flat white egyebkent igen messze van a bogre tejtol.
Szoval kaptam ketfelet probara, abbol egyiket sem talalom a honlapjukon.
Van meg mas otlet?
Koszonom
G. -
Gravity1234
tag
válasz
Toobee
üzenetére
Pontosan olyanra amit egy cortado, vagy flat white a maga dupla ristretto vagy espresso alapjaval, dusan, tomenyen hoz, azzal az osszesen 180 max. 200ml itallal amiben a gozolt tej, selymes allaga es a minimalis cukrok adta izek keverednek.
En P&Y kaveit iszom kb 5 eve, szeretem, imadom, 90% ban tole rendelek. Van egy ket remek ami Flatkent mukodik, ezekhez kepest keresek ujat. -
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Kernek (es tudom hogy azert ezek eleg erosen szubjektivek, de megis) ajanlatokat itthon rendelheto / veheto olyan kavera amire azt mondtad hogy "aztaaaa" vagy "uhh ez de jo volt" kategoria.
90% ban Flat whitehoz.
Valami amit tenyleg odavagosan fincsi
(szerinted)
Koszi
G. -
Gravity1234
tag
válasz
sgery
üzenetére
Szia!
Amirol most beszelsz / beszelunk szerintem a legnehezebb, mert erosen fugg az egyeni izlestol is, de altalanossagban.
Ha savanykasnak erzed, akkor altalaban ket alap dolog lehet a hatterben (persze azon tulmenoen hogy ha eleve savas, komplex kavet veszel akkor az olyan is lesz) szoval.
- vagy tul nagyszemure van orolve a kaved
- vagy alul van kivonatolva, azaz tul hamar jon le.A ketto nyilvan osszefugg, mert ha tul nagyszemu a kaved, hamarabb atfolyik a viz rajta.
Mindket modon tudod korrigalni, tehat hagyod az orlemenyt, de hosszaban engeded le, vagy finomitasz az orlemenyen.
A harmadik lehetne akar meg hogy tul alacsony a homerseklet, de inkabb az elso ketto szokott problema lenni.
En igy cisnalnam a helyedben:
1) eloszor a jelenlegi orlemennyel engedd hosszabbra, az elozoekhez kepest mehetsz tul rajta akar 8-10 masodperccel is. (kozben nezdd a kifolyo kave szine nem vilagosodik e ki teljesen)
Ha ez megoldja akkor meg is vagy, kostold meg.1.1) ha a 8-10 masodperc plusz alatt mar "kiszokul" a kave, azaz tul vilagos lesz, megszunik annak a szep aranybarnas, mezes, kremes allagunak, akkor valoszinu muszaj lesz az orlemenyen is finomitani.
2) Maradjunk az 1. pontnal, hosszabb lett, nem szokult ki, de meg mindig savanykas neked. Akkor most allits az orlemenyen finomabbra picivel.
Megint nezdd meg az eredeti lefolyassal, es a 8-10-el hosszabbal. KostoljEzek altalaban megoldjak. Ha mindkettot vegignezted es meg mindig nem jo (feltetelezve hogy jo a kave) akkor emeld meg a homersekletet is 2 fokkal, aztan megint 2 vel.
Ha tul sok lesz a ho akkor meg ugyanazal a lefolyassal meg fog jelenni az egett iz akkor tudod az mar sok.Es a megbontott zacsit, rakdd a melyhutobe, most mar megannyi statisztika igazolja hogy a megbontott kave, merhetoen, erezhetoen jobb minosegu marad megbontas utan ha lezarva melyhutoben taroljak, mintha csak a polcon szobahomersekleten.
-
Gravity1234
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
koszonom.
Ezek, nekem bejonnek ezek a desig dolgok is.
https://www.4home.hu/bogrek-cseszek-es-teaskannak/ -
Gravity1234
tag
válasz
JózsefK
üzenetére
Szia!
Lelit Anna-t hasznalok lassan 5 eve, kifogastalan, AVX-nel vettem, Fred orlovel.
Szerintem szep is (ez nyilvan egyeni preferencia)
Vigyazok ra, csak szurt vizet, vagy Nordat kap, 2-3 havonta citromsavazom, zsirtalanitom.
Meses kavekat keszitek vele.
Szamomra az egyetlen extra ami hianyzik a dupla bojler es az egyszerubb, gyorsabb gozoles, mert igy (mint minden egy bojleresnel nyilvan) logisztikazni kell, ha mar 2 tejes italt akarsz, vagy netan tobbet.
Nem vagyunk egy nagy party csalad, minimalis vendegseg van/volt nalunk, azt a nehany alkalmat meg megoldottam akar a vendegeknek is amikor mondjuk 4-5 kavet kellett kesziteni.
Viszont sajnos a dual bojleres nagyobb gepek, mert ar ertek aranyban mar eleg brutalisak. Ez igy is egy eleg draga hobbi otthonra.Remelem segitettem!
G. -
Gravity1234
tag
Szevasztok!
Tudnatok ajanlani olyan uzleteket, elerhetosegeket ahol tudok valogatni es venni szep, jol kinezo kaves bogreket? Kifejezetten Flat whitehoz keresnem, de tobb funkcios lenne valahol 180 es 220 ml kozott.
Nem vilag vege ha picit nagyobb.
Koszonom
G. -
Gravity1234
tag
BUEK
Catler CG 8010 vs Lelit Fred?
Catler mit tud es mennyit erhet hasznaltan?
Koszi -
Gravity1234
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Hogyan tudok eloaztatni? Ez nekem kimaradt meg az eddigi 4 evembol.
Vagy rateszem a nyomast 8 barral vagy nem. Kapcsolo on, off.
G. -
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Kinek van mar tapasztalata PJ mester India Little Flower-val?
Lassan a fel zacsko elfogy es presszoba meg nem tudtam finomat inni belole.
Jozsi is azt mondta hogy nagyon kellemes edeskes, porkolt mogyoros izvilag van enyhen savas, viragos izjegyekkel.
Flat whiteba egeszen kellemes, bar ott inkabb kesernyesnek erzem (erdekes)
Presszoba eddig csak kb citromlevet ittam belole.Most jelenleg (Lelit Anna) pid 97 fokon (ha jol emlekszem egyszer valaki bemerte, az kb 90-92 fokot jelent a kifolyo viznel) es 16g-bol huzok 32g-ot olyan 28-30 masodperc korul. A presszo ranezesre nagyon szep, cirmos, mogyoro barnas kremaval.
Az illata total porkolt mogyoro, az ize meg citromle.
G. -
Gravity1234
tag
válasz
general
üzenetére
En is Lelit Annazok 4 eve kb.
A kerdesem egyebkent azert volt, mert elkezdtem tobb helyrol tobb fele infot hallani, olvasni es kivancsi voltam itt a szuk szakerto tarsasag hogyan velekedik.
Alapbol en is az aranykozeputat valasztom, es 26-32 masodperc koze lovok be minden kavet, ugy hogy ez ido alatt adja az 1:2 aranyt, aztan kezdek el maximum valtoztatni rajta.
Kivetelek vannak, pl Palljocz Yirgaja ahol (a mesterrel is egyeztetve) akar 8-10 masodperc csak mig a csepeges elindul, igy nyilvana teljes csapolas hossza is joval hosszabb. -
Gravity1234
tag
válasz
SoundON
üzenetére
Gondolom önmagában nem az 1:2, 1:3 arányért, hanem az attól várt textúra és ízváltozásért nem?
Igen ahogy irtam is azert lennek kivancsi hogyan valtozik a 3 variacio soran az izprofil.Alapvetoen ertheto amiket irtal es nagyon koszonom.
Akkor kerdezek viszont maskepp is
Ha ristrettot akar az ember kesziteni ami ugy nagy altalanossagban az 1:1 vagy max 1:1.5 aranyt koveti, akkor azt hogyan eri el a legjobb izhatas erdekeben?- ha ugyanugy az adott optimalis mondjuk 16 vagy 17g orlemenybol "megallitom" az "optimalis" 26-30 masodperces lefolyast akkor amikor megvan a 16-20g kave a cseszeben? Tehat kvazi leroviditettem a csapolasi idot.
- vagy ha "olyan finomra orlom" a kavet, hogy az otpimalis 26-30 masodperces lefolyas alatt "csak" 16-20g jon le?
Ha jol ertelmezem az elozo valaszaid akkor mindketto jo megoldas lehet "ha izlik"?
Koszi
G. -
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Ki mihez nyul ha az aranyokon akar valtoztatni egy adott kavenal?
Vegyuk alap esetkent a leginkabb elfogadott, 1:1, 1:2, 1:3 aranyokat.
Teszem azt 16g orlemenybol 45g jon le 30 sec alatt es picit rovidebbre akarom venni. mondjuk 32-35g-ra.- leroviditem a csapolasi idot ugyanannal az orlemenynel? (mire lesz hatassal leginkabb? Izprofil hova vlatozik)
- finomabbra orlom es maradok ugyanannal a csapolasi idonel (mire lesz hatassal leginkabb? Izprofil hova valtozik)
- tobb orolt kavet rakok a kosarba ugyanabbol az orlemenybol (figyelve hogy azert ne legyen tul sok es ne erjen fel a felsoszuroig) es hagyom a csapolasi idot (mire lesz hatassal leginkabb? Izprofil hova valatozik)
Koszi
G. -
Gravity1234
tag
Nagyon koszi mindenkinek aki a Niche Zeroval kapcsolatban valaszolt.
Ezek alapjan meg a videok, blogok amiket olvastam akkor valoban ajanlott, csak legyen ra penz
Hogyan lehet hozzajutni?
Ez elmeletileg UK termek nem? Ha van kint ismeros, es hazahozatom vele az mukodhet? Arban hol jarok a legjobban vele?
G. -
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Niche Zero-val van valakinek tapasztalata? Megeri, jo?
Fel eve neztem rola par videot, ott nagyon pozitivan beszeltek rola es foleg hogy a legfobb tulajdonsaga hogy halk es minimalis a pango orlemeny.Lelit Fred, belepo szint utan latnam letjogosultsagat azon felul hogy halk lenne, ami eleg fontos erv.
De er ennyit?
Koszi,
G. -
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Kernek segitseget, ajanlast!
durvan 4 eves a Lelit Annam, minden tokeletes, igyekszem ra vigyazni. Minden kave utan, visszaoblitem, vakdugozom, a felsoszurot papirral attorlom a menet menten. Szurt viz van csak benne es 3-4 havonta citromsavazom.
Szeretnem atnezetni szervizben (vagy nem kell?)
Hova vigyem?
Koszi
G. -
Gravity1234
tag
Volt errol szo regebben, de jo kis osszeallitas. Fagyasszunk vagy ne?
-
Gravity1234
tag
válasz
Csápájev
üzenetére
Burtto vagy netto 250 ezer amiket itt irtok?
Amugy en is azt gondolom, plane ha egyedulallo valaki, hogy meg a netto 250 ezer is igen keveske. Ha alberletet kell fizetned, akkor halal, ha van lakasod, es nulla hiteled melle, akkor el tudsz lenni vele.Egyebkent erdekes hogy elindult egy ilyen beszelgetes, en tobbszor gondolkoztam mar azon, hogy (mivel szeretem a kavet, meg a vele valo foglalkozas) meg az embereket, kiprobalni magam (bar lehehet ehhez mar picit idos vagyok), no de a lenyeg hogy mi lenne HA, na de gyerekkel, csaladdal, 250-bol? 250-et kerestem 10 evvel ezelott.
Az meg csak-csak OK hogy karrier valtas es otthagyom amit az elmult 13-14 evben csinaltam es huzok egy vonalat, na de a tobbivel mi lenne? -
Gravity1234
tag
válasz
vicces1
üzenetére
Hallgatlak, mert ugy emelkszem decemberben nem jutottunk annyiva elorebb es csak a Nieche Zero jott elo mint valoban remek orlo ami raadasul az egyik leganagyobb elonye hogy halk.
Kerlek oszd meg melyek azok az orlok amik:
- minosegben hozzak a Fred-et
- nem 1 meter magas, 20 kilos
- halkKoszi
-
Gravity1234
tag
válasz
hkarcsii
üzenetére
4 eve hasznalom a Lelit Anna melle, teljesen elegedett vagyok.
Visszont nem tudok neked osszehasonlito infot adni mert sosem hasznaltam meg masik orlot.
Talan annyi a negativum, es ezzel futottam is decemberben itt egy kort hogy kis gyerekkel otthon mar eleg hangos es figyelni kell mikor akarsz orolni, de leven 200 korul van a Niche zero amit mindenki ajanlott, igy + 140 ezerert nem veszek csendesebb gepet.G.
-
Gravity1234
tag
Szia!
Mar kozel 4. eve hasznalom a Lelit Anna-t, mondjuk nalam a Lelit Fred orlo van melle.
Mai napig tokeletes, hibamentes. En is Flatwhiteot iszom a legtobbet, igy a gozoles napi szintu es problema nincs vele.
A gozkar, illetve az "ereje" nyilvan nem egy profi tobbkaros uzemi gepe, de semmi gondod nem lesz vele, maximum 20-30 masodperccel tobb idot toltesz el vele."Logisztikailag" amit mas is emlitett mar, arra kell figyelned (bar ez nem Lelit Anna fuggo, hanem egykazanos gepek barmelyike) hogy ha esetleg valaki presszot ker, te meg gozolt tejes variaciot, esetleg vendegek vannak es 3-4-5 kavet kell csinalni akkor a gozoles a legvegen lesz hiszen az egy kazan miatt fel kell forrositani gozoleshez, ami utan visszahulnie sokkal tobb ido. Tehat ilyenkor presszokat lagyartod, "picit" allnak amig vegzel mindegyikkel es a legvegen gozolsz tejet es keszited el a tejes italokat.
Ha a penz nem szamit es kenyelmes vagy, esetleg tudod hogy sok a vendegetek, sokat jartok ossze, akkor mindenkepp ketkazanost vegyel, van a Lelitnek is nagyobb verzioja, de arban joval huzosabbak.
Ha hasonlo mint nalunk, hogy 90% ban magatoknak kettotoknek es neha, ritkan vendegek akkor toekeletes azzal a pici logisztikai kompromisszummal.
Az 57 es kar..... no nekem anno amikor idejottem a forumra es elindultak a kerdeseim ebbol lett elegem egy ido utan, mert messze-messze tul lett misztifikalva. Felejtsd el. 4 ev alatt vettem hozza 1 db plusz naked kart, meg 1db IMS szurot. pont semmi szuksegem es valoszinu neked sem lesz masra, ezek pedig vannak 57-esben is.
Vilagosabb, kisebb szemu kavekbol 17-18g korul megy a dupla, hagyomanyosabb felebol pedig inkabb 16g.Ha mechanikailag jol beallitod a lefolyast es jo az orlemenyed isteni kavekat fogsz inni 57 es karral is

G. -
Gravity1234
tag
Mult heten hallottam egy -szamomra mindenkepp erdekes es uj- megkozelitest, miszerint a vilagosabb, savasabb, komplex kavekbol az eddig altalam standardnak ismert dupla espresso, 50-60ml helyett, joval hosszabb lefolyassal, akar 35-40 masodperccel de csak majd fele annyit huznak.
Ez tenyleg igy van nagy altalanossagban is vagy csak ennel a kavezonal? -
Gravity1234
tag
Ez kering FB-en. Ez valami lehuzas igenyesen, vagy mi?
[link] -
Gravity1234
tag
válasz
bluesfan
üzenetére
IMS szurovel hasznalom en is.
Elokeszites kb rendben kell legyen, ugyanazt csinalom tobb mint 3 eve.
Nem hasznalok egyengetot, kezzel oszlatom el es tomoritem. Elotte kis muanyag edenybe orlok, es fogpiszkaloval atkavargatom.
17g-nal tobbet csak a PY Yirgabol szoktam rakni, mert annak olyan pici a szemcsemerete. Ennel ahogy irtam is 17 elegge a max, kulonben mar meglatszodik a felsoszuro nyoma a pogacsan.
Csatornasodasnal a lefolyasan is kene latnom nem? Ugy ertem, akkor feloldalasan folyna ki.
Illetve akkor valtogatna a szirupos szep aranybarna es a "szokebb" kozot ide oda.
Itt most nem valtogat, csak hamar eltunik az aranybarna szirupos resz.
G. -
Gravity1234
tag
válasz
coxymaxi
üzenetére
Koszi!
Magasabb hofokra van lehetoseg. Lelit Annat hasznalok, ezen itt tobbszor is volt tema a kijelzo azt mondjak durvan 6-8 fokkal mutat tobbet mint a valosag. a Kijelzo most 100-ra van allitva, tudom emelni meg.
Nem fer tobb a kosarba, 17g korul ebbol a fajtabol mar elegge a max, ha tobbet rakok bele, mar latom a felsoszuro nyomat a pogacsan a vegen.
Lemerem majd, de most csak ml-ben nezem hogy adott ido alatt 50-60ml jojjon le, nem pedig azt hogy 17g bol mondjuk 34 legyen. Megnezem majd.
Mas esetleg?
-
Gravity1234
tag
Szevasztok!
Bontottam a hetvegen egy filter porkolesu relativ vilagos (ha most jol emlekszem) Costa ricai kavet, abszolut gyumolcsos vonalon.
3. shotra sikerult belonom elfogadhatora, legalabbis mechanikailag, hozza az aranykozeputat, 25-28 sec kozott 50-60ml. (17g ot rakok a kosarba), olyan 92 fok korul lehet.
Izre kellemes, flat whiteban nagyon jo, ami viszont meg mindig nem tetszik es azt gondolom van meg benne plusz az a kovetkezo:- a nyomas felepulese utan 3-4 seccel csepegosen indul meg, szepen vekonyan, aranybarnan
- mas kavekhoz hasonlitva joval hamarabb elvesziti ezt az aranybarna szirupossagat, szinte 8-10 masodperc utan mar kezd mas szint adni, vilagosodni.
- a cremat nem tudtam meg szep sotet, cirmosra eloallitani, ez is joval vilagosabb, egynemu szinte nulla, vagy nagyon minimalis cirmosodassal, de semmikepp sem aranybarna.Otletek?
Koszi
G. -
Gravity1234
tag
Szia!
En jo 3 eve hasznalom a Lelit Annat es sima szivacsot hasznalok nedvesitve (2-3 havonta cserelve), azzal torlom le a tejmaradekot, akar raszaradt akar nem, majd miutan kifujattam belole a maradek vizet es trutyit egy puha konyharuha szeruseggel attorlom szarazra. Soha semmi gondom nem volt meg letorolni.
G. -
Gravity1234
tag
De jo kis video, sok-sok hasznos tanaccsal. 3 ev espressozas utan is mondott ujat, vagy eppen letisztitott gondolatokat.
[link] -
Gravity1234
tag
koszi mindenki aki valaszolt a halkabb orlo temakorben,
Ez a Eureka Atom ami elojott tobbszor is, milyen aron van?
Koszi,
G. -
-
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Lelit Fred PL043MMI orlo helyett mit ajanlanatok ami minosegbe, minimum ugyanaz, meretben kb egal, maximum picit nagyobb, viszont halk? Nem tudom ez a szempont mennyire valos, de van ilyen ami nagysagrendekkel halkabb ennel?
Ez egy 50 ezres orlo, arban nem gondolkoznek sokkal dragabban.
Ha van de az 110 ezer akkor marad a suvito hangos.
koszi,
G. -
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Ittam egy nagyon kellemes "Flat whiteban" zsenialisan erezheto csokis, kekszes izvilagu keveske savassaggal koritett kavet, ami eszpresszoban meglepoen szep savas izvilagu egy angol kavezoban. Vettem is belole (eleg sotet porkoles egyebkent), es egyelore nem tudom igazan reprodukalni otthon.
Az alap beallitasaim, 88 fok PID, standard 25 sec koruli lefolyasra belove.
Szepen jon le, cirmosodik is, bar nem annyira mint mas fajtak, de utana Flat whitenak megcsinalva nem hozza azt a valoban csokis, kekszes izvilagot, inkabb lesz kesernyes. Nem all ossze a fejemben valami, 88 fokos piddel is kerserkesnek erzem?..Otlet, javaslat?
-
Gravity1234
tag
válasz
üzenetére
A dupla ristretto reszt nem ertem.... az hogy kapcsolodik most ide?
A flat whiteot en iszom, az dupla eszpresszo vagy ristretto alappal keszul, de azzal semmi gond nem volt eddig se, csak a logisztikaval, mert neki eros a dupla.
Ha arra gondoltal hogy dupla ristretto paromnak, hat tudomasom szerint az megerosebb....tehat akkor a valasz nem jo neki. -
Gravity1234
tag
válasz
Nibiru
üzenetére
Ahogy irtam is nagyon mozgatja a fantaziam a cold brew es most a barista szakuzletben 29 rol 18 re van ertekelve Black Friday akcio kereteben. Szoszolni sem kell vele, kb szaktudast sem igenyel, X ora alatt lecsopog, alapbol hideg, es a hutoben meg el is all. Ezert gondolkozom rajta, a kerdes jo megoldas e ez erre, es van e mas?
-
Gravity1234
tag
Szevasztok!
Tanacsot kernek!
Jelenleg a remek kis Lelittel keszitett presszobol keszitem magam reszere leginkabb a Flat whiteot, neha presszot es paromnak pedig az o "sajtsagos" szimpla presszo kave felontve bogre hidegvizzel. (nagyon durvan mint egy americano, csak nem meleg vizzel)
A problemaim:
- A Flat whitehoz dupla presszo kene, viszont az esetek 90%-ban egyutt kavezunk es paromnak a dupla vizzel felontve nem finom, es tul eros. Ebbol az jon hogy vagy megcsinalom magamnak duplabol a Flat whiteot majd elpazarlok egy szimplat, vagy nem igazi flat whiteot iszom es magamnak is szimpla presszobol csinalom.Melyik kavekeszitesi eljaras lenne a leginkabb logikus es praktikus parom kavezasi szokasahoz a fentieket figyelembe veve?
Tehat: 99%-ban hideg vizzel felontott szimpla presszo (ehhez legkozelebb allo)
Gondolkozom mar regota a Cold drippel, de ahogy olvasgattam, meg ahogy jozan paraszti esszel elgondolom az egy elegge koncentralt, eros kivonat lesz. O pedig nem szereti az ennyire intenzivet.
Mas otlet?
Koszi
G. -
Gravity1234
tag
válasz
vTamas35
üzenetére
Szerintem ez is egy orok vitas temakor, de azt gondolom (es beszeltunk mar errol tobbszor, vissza-vissza tero) hogy amit leirtal az a valosag es az esetek 80%-ban ez vagy hasonlo minosegu, kaliberu tortenetek vannak. Viszont az is teny hogy a kaveo emberek 80-90% ezt issza, ezzel szembesul evek ,evtizedek ota, es nekik ez megfelelo. Innentol kezdve az a szuk reteg mint mi is, vagy akik erdeklodnek a kavezas irant es melyebben foglalkoznak vele marad a szornyulkodes, de el kell fogadni hogy ettol meg a masik bo 80-90% ehhez szokott ez neki a standard.
-
Gravity1234
tag
válasz
csabulaxi
üzenetére
Ezzel a kijelentessel azert vitatkoznek. Es nem is magamat (aki forumozik es nyilvanvaloan erdeklodobb mint az atlag) hozom, hanem egy kollegam akit "megfertoztem" korabban. O sima kotyogost iszik es miutan eljott egyszer hozzam egy kaves kostolos, 1-2 kulonfele kavet osszehaonslitos beszelgetos napra megerezte hogy mirol is beszeltem itt bent neki.
Ezek utan raaldozott egy minimalis osszeget es vett egy kezi orlot es egy ajanlott Brikkat es fel eve o is PY-tol rendel friss kavet.
Kerdezes nelkul o maga modta hogy abszolut erezheto a kulonbseg a friss kave, a Brikka + kezi orlo (1-2 specko lepes) betartasaval a bolti kavehoz kepest amit addig fogyasztott. -
Gravity1234
tag
válasz
norkov84
üzenetére
En ezt a BWT dolgot most hallom eloszor. mi lenne a gond vele?
valamikor meg 2 eve beirtam ide a forumra, ha a vizkovesedes a temakor, en utanajartam.
Beszeltem szerelovel, meghallgattam itt a forumon irtakat es vettem egy vizkemenyseg merot.
megmertem a csapvizet es aztan megmertem a BWT kancson atfolyo vizet is es 2 vagy 2 es fel ertekkel lagyabbat mertem a kancsobol, tehat nagyon jol mukodik a BWT.
Ez a 2 ertek kulonbseg honapokat jelent vizkooldasban. Ha a csapvizet hasznalnam akkor kb havonta, maximum 2 havonta kene vitromsavazni, igy 4 havonta szoktam.Ha izrol van szo, akkor pedig magam reszerol szinte nulla kulonbseget ereztem amikor 1 uveg Nordat tettem bele, es a csapviz BWT kancson atszurve kozott.
-
Gravity1234
tag
Ezt, ezzel a tempoval egesz nap?
Lehet belemakkannek azert...
[link] -
Gravity1234
tag
Ez aztan az erdekes pont orlos gondokrol volt szo, akkor bemasolom ide, pont tegnap beszelgettem Soldierrel errol.
Felesegem hazahozott egy Starbuckos 250g-os ajandek kavet amit kapott es megkert hogy daraljam le neki beviszi a munkahelyere,
Mondom persze semmi gond, kerdeztem mivel foznek bent nehogy az legyen tul finom lesz, mondta filteres.
A jelenlegi Abbysian mocca beallitassal alltam neki. Betoltottem a teljes zacsit a babtartalyba es elkezdtem orolni, de semmi nem jott ki plusz befulladt azt egesz megalltak az orlok....
Inditom ujra csak a motor jar meg se moccan.
Mondom fasza,,raadasul elkezdett ilyen furcsa hangot adni mintha valamihez hozzaerne a kes.
10 percig neztem, eltekertem total nagy szemure hatha az a baj meg se moccant. utogettem, fejre forditottam, raztam alig jott ki valami belole, azt hittem tonkrement.Ekkora belenyultam a daralo kis kifolyo nyilasaba es dugig allt benne az orlemeny, fel oraig soportem ki belole a teljes hosszaban.
Probaltam ujra inditani az orlot, mar menni ment, de meg ugy sem hogy vagy 20 allitasnyit eltekertem nagyobb orlemeny iranyba se vitte, ugyhogy feladtam es ledaraltam neki makdaraloval.
viszont cserebe rament kompletten 3/4 zacsko Abysian mire visszaallitottam a totalisan eltekertet a jora.
mi tortenhetett itt? Gyakorlatilag az orlemeny bedugult az orlo teljes hoszaban, pedig mar olyan nagyra volt allitva mint a macskako.
-
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Nyiregyhaza es Kallosemjen, itt van esetleg olyan hely ahol lehet venni jo, frissen porkolt kavet, ismer valaki helyet?
Koszonom.
G. -
Gravity1234
tag
-
Gravity1234
tag
válasz
Rush77
üzenetére
Nekem 5 dl-es van, semi bajom vele, a magam szintjen teljesen jol tudok vele szorakozni ontogetni. (a tiednel jobbakat is
)
Ranezesre nem a kintovel lesz itt a baj hanem a gozolessel. Nekem tul habosnak tunik ez is.
Kevesebb levego a tejbe, azaz rovidebb ideig legyen a gozcso epp csak a felszinen, es amikor mar melegszik az alja, engedd lentebbre es keresd meg azt a szoget amikor tudod porgetni a tejet. Amikor mar a kinonto oldala is kezd kenyelmetlen forro lenni akkor vagy kesz. -
Gravity1234
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Szeva

Ugyan nem nekem cimezted, de csak beleszolok
Ez minek keszult, capu, vagy flat white?
Ha flat white akkor igy (bar elegge csillog es a szog se tul elonyos a kepnek) szerintem nem jo es lathatoan "tul habos"
Mivel tul habos, a latte art se fog menni.
Gozolesen kell meg dolgozni hogy a texturazott, kremes allag legyen meg, ne a kemeny hab. -
Gravity1234
tag
válasz
sublett
üzenetére
Lelit Fred-et sem hagynam ki. Nekem ez van, szuper jol funkcional, hasonlo arkategoria.
A legtobben a CM702-hoz tartjak hasonlonak. En ezekhez nem ertek.
Nem reg volt a nagy orlos teszt, ahol volt felhozatal boven, bar igazan valaszt szerintem a legfontosabbra pont nem kaptunk hogy a 200 ezres job e mint a 30 ezres. kostolgattunk, kostolgattunk de engem nem gyozott meg hog valaha is vegyek 200-ert orlot mert kozel sem ereztem a 30 <> 200 kozotti kulonbseget izben, vagy barmi masban. -
Gravity1234
tag
Csak mert epp tegnap irtam le masnak priviben:
remelem segit!1) bekapcsolod a gepet a Lelit eseteben en 15-20 percet mondanek ra hogy jo uzemi homersekletre keruljon es atforrosodjon a fej, es kb hostabil legyen.
2) kimered a kaved, megorlod, belerakod a karba, egyengetsz, tomoritesz, legyen 2 perc.
3) csapolsz, 25 - 35 masodperc. Van egy duplad, vagy ket sizmplad.
4) Takaritasz, kiontod a zaccot, kimosod a szurot, atengedsz rajta pici vizet hogy kimossa a felso szurot. raksz egy vakszurot a karba visszacsatolod nyomast adsz ra hogy visszamossa a haromjaratu szelepnel is a benne maradt kave maradekot. kitorlod, kioblited, es visszacsatolod a kart. Legyen mondjuk 2 perc.Ha tejes ital., pl Flat white:
5) Itt most vagy varod azt a kb 4-5 percet mire megint hostabil lesz a gep a kave fozes + pancsolas, oblites utan, vagy ha nem kell tobb kavet foznod akkor most kezded el felmelegiteni gozoleshez.
6) Kb 1 perc alatt eleri a kivant homersekletet, kiengeded belole a kondenz vizet es gozolsz. 1 duplahoz, 1 flat whitehoz kb megvagyok 30-40 masodperc alatt a gozolessel, nagyon keves tej kell hozza.
7) Itt is takaritasz picit, letorlod a tejet a csorol, kifujod a bent maradt tejmaradekot a gozcsobol, eltorlod, 30 masodperc.
8) Elkeszited a tejes italod. -
Gravity1234
tag
Hosszu honapok ota a teljes 250g -os zacsit megbontas utan a melyhutobe teszem, es ha kavezom arra a fel percre veszem elo, amig kimerek belole egy adagot. Nem varok, utana visszarakom a kimert mennyiseget meg daralom, egengetem, tomoritem es lefozom. En nulla azaz nulla kulonbseget vettem eszre azzal szembe mig nem tettem hutobe.
-
Gravity1234
tag
válasz
titusz248
üzenetére
Szerintem ez egy endless temakor, es felesleges belekezdeni, mert kinek mi az igenye.
En 2 eve hasznalom igy, de regota gondolkozom ezen a megoldason, mert ha munkabol megyek haza, es este 7-kor erek haza es meg ha azonnal be is kapcsolom kell az a 15-20 perces varakozas, plusz elokeszites, fel orat siman varok mire iszom es este nekem szamit. Meg egyebkent is kenyelmes es ezek errol szolnak, minel inkabb kiszolgaljak az embert. 10-bol 9 ismerosomnek maga ez a fajta kavezas is macera, mert o csak meg akarja nyomni a gombot es 1 percent belul inni valamit, de ezt is atbeszeltuk mar megannyiszor. Szoval reszemrol halas lennek ha nem azt jarnank korbe kinek mi az igenye, hanem a felvetett kriterium valodisagat neznenk.
Altalanos, mindenki odairja tipus, vagy belenyultam egy tipusba amit valoban nem lenne szabad ilyen keszulekre rakni? -
Gravity1234
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
No hat akkor mondok erdekesseget, mert elugrottam ebedszunetben es vettem egyet.
Hama Wifi power socket.
Mindent tud ami kell, sok info nincs a dobozan, megvettem.
Kibontottam az irodaban mondom belenezek es a masodik oldalaon a leirasban az fogad hogy az okos kapcsolot ne csatlakoztassa semilyen motoros, forgo alkatreszes vagy melegitos funkcio gephez, pl kavefozo, mert tuz es balesetveszelyes................
Nem tudom ez most csak a vicc kategoria e, vagy csak ennek az egyetlen Hama termeknek lenne a kriteriuma, mert eleg regota olvasgatok, keresgelek de meg sehol ilyen kitetelt nem lattam.
Ehhez barkinek van valami tapasztalata, vagy javaslata?
Nem vagyok muszaki ember. -
Gravity1234
tag
válasz
FefeeX
üzenetére
Nekem mindenkepp olyan kell amit mobilrol akar az irodabol is tudok kapcsolni, mire hazaerek mar jo legyen a homerseklet.
Otthonra nem kell, mert ha otthon vagyok akkor be is tudom kapcsolni
amiket nezegetek mind tudja ezt, ezzel nincs gond. A biztonsag resze ami mozgatja a fantaziam.
-
Gravity1234
tag
Visszaterve az "okos konnektorokhoz", mennyire kell tartan a halozat potencialis tamadasatol?
Marmint bekerul egy eszkoz az otthoni halozatba ami potencialisan lehet kiskapu hackeleshez nem?
Nezegetem most a valasztekot (nem vagyok halozatos szakember, nem ertek hozza) ezekrol info sehol nincs, 8 es 19 ezer Ft kozott mozognak a nevesebb es noname okos konnektorok.
Van esetleg valakinek tapasztalata? -
Gravity1234
tag
válasz
meander
üzenetére
Szia!
En honapok ota az elso modszer szerint csinalom. Amig nem bontom meg a zart csomagot addig cask huvos helyen a szekrenyben van. Megbontas utan pedig megy a fagyoba es mindig csak kiveszek belole annyit amit eppen megcsinalok. Lemerem a merleges, visszazarom a tasakot es vissza a fagyoba az egesz zacsi.
Probaltam en is kis uvegekbe kiadagolni es ugy fagyasztani, de oszinten mondom az en kavefogyasztasi szokasaim alapjan nem erzek kulonbseget, viszont sokkal tobb macera kiuvegezni es sokkal tob hely is tarolni.
-
Gravity1234
tag
Tud valaki ajanlani olyan kutyut (ha van) amivel tavolrol, mobil telorol tudom vezerelni, be/ki kapcsolni a kavefozo gepet?
Hogyan mukodnek ezek ha van?koszi.
G.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- iPhone 15 Pro Max 256GB 90% (1év Garancia) Akár új akksival is kérhető!
- Spiegen Rugged Armor Pro tok PS Portal-hoz
- Apple iPhone 14 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 9060 XT 16GB Rampage SHIVA ADATA 650W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3360
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest