- 3D nyomtatás
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- SSD kibeszélő
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen videókártyát?
Hirdetés
-
Visszatér a Fortnite az iOS-re az EU-ban
it Miközben az iOS-re visszatér az EU-ban a Fortnite, a Samsung alkalmazásboltját elhagyja.
-
Spyra: nagynyomású, akkus, automata vízipuska
lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)
-
Alig néhány nap múlva indul a Mecha BREAK nyílt bétája PC-n
gp Akik szeretik robotos akciójátékokat, azoknak érdemes lehet tenni egy próbát a játékkal.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr.Csizmás
félisten
halp:
- belpesi körzetben hol érdemes vennem és milyet, cold brew kezdésnek (leőröltetem helyben, úgyhogy nem sokat)
- Hario CB kancsóból 600 vagy 1000 az ajánlott? (csak én iszok változóan 2-4 adag naponta itthon)"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
lazoltan
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #134800 üzenetére
Az oké, de az 1:2 aranyt épp, hogy elérem. Alatta viszont végtelenül elégedett vagyok.
Kchris78@ : elsősorban presszózom, ráadásul a citrusos ízek nekem nem jönnek be tejjel.
-
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB #134800 üzenetére
Hát ha nem szoktál olaszosat inni akkor rendelj be 2 zacsit, egy a legcitrusosabbat és egy picit olaszosabbat.. Mindegyikből ne vegyél.
-
bbuffy
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #134801 üzenetére
Ha Mizudashi akkor egy személyre a kisebb bővn elég. Ha nem kell bő fél liternél több cucc. Bár a 12/24 órás cuccből annyi eléggé szét tud vágni, ha lemegy. Szóval elég.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
icm
tag
válasz
Parci #134798 üzenetére
Vége dettó ugyanez, azt sikerült mezítlábbal kitapasztalnom, hogy 1 percig tartom az első reccs után, közben pedig folyamatos hőelvétel (esetemben 40%-30%-20% lépcsőfokonként, 20 másodpercenként). Mondhatni hogy persze minden fajta, típus esetén bele lehetne nyúlni, de annyira még nem értek hozzá. Azt viszont érzem, hogy jókat iszom.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
-
kchris78
veterán
Melyik Giamaica-ról mi a véleményed? Én az Afribont iszom most és van még a Guatemala-ból.. (ezt a kettőt próbáltam csak) Valamit összekevert az eladó mert az Afribon-ra azt mondtál citrusos beütése lesz
. Hát az nem jött össze nekik
. Létezik Giamaica amelyik világosabb? Kalmárból melyiket iszod? pj-ból már majdnem mindet teszteltem, de inkább a SO-eket. (mondjuk 3 zacsi csokis - olaszos vonal után ha újat veszek akkor megpróbálok ismét egy kicsit világosabb vonalat
)
[ Szerkesztve ]
-
válasz
RetepNyaraB #134800 üzenetére
A Giamaica erősen klasszik vonal, viszont abból szerintem az egyik legjobb !
A Solinfo cafe-ban kóstolhatod és vásárolhatod is.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Mr.Csizmás
félisten
válasz
bbuffy #134804 üzenetére
köszönöm, ez lenne a következő kérdésem, hogy egy 8-12-...stb. órás mondjuk 80/1000 extrakt hogy viszonyul erősségben egy szabvány espressohoz? (tudom google, de ott írnak mindent, jobb szeretek élő userre adni véleményt
)
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
bbuffy
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #134810 üzenetére
Sztem elég sunyi ital a cold brew, olyan kb mint a Jéger
Nagyon jól esik, de piszok sok koffein ázik ki belőle. Slow drip ugyanez. Egy presszo főleg egy ristretto sehol nincs ezekben. A cold italokat könnyebb túlinni mivel kis lágy selymes, jó gyümis tud lenni, hidegen jéggel csúszik mint a fene. Aztán nézel, ha nem vagy már érzéketlen a koffeinre. De sztem azok is megmennek kicsit.
Épp egy CM TP javitja a napot, jegeskávé formájában
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
goom
senior tag
válasz
kchris78 #134807 üzenetére
Az én véleményem szerint a Giamaica kávék közül a Guatemala volt a legfinomabb. Kellemesen csokis-mandulás ízt éreztem. A Giovanni Erbisti 1947 igazi klasszikus, nekem brazil Santos-érzetem volt. Nem vagyok indiai fan, de bejött a Indian Mysore Plantation A is: a Monsoon Malabar-ra emlékeztetett. A negyedik a The Revelation Chickmagalur volt - azzal kezdtem, és bevallom, arra már nem emlékszem - de hozzávetőleg hasonló volt számomra, mint a másik három. Nekem ezek kb. egyforma, közepesen sötét pörkölések voltak, de javaslom, hívd fel őket, a hölgy segítőkész és kedves.
Ami kicsit zavart, hogy az összes dupla zacskóban érkezett, de egyik sem volt szelepes. Másrészt jó két hónapos pörkölési dátumok voltak rajtuk - de őszintén szólva mindezekkel együtt is nagyon finom volt mind a négy fajta, tehát túltettem magam ezeken...Kalmártól most éppen a Peru Cajamarca megy: picit világosabb, mint amit szoktam, de nagyon kellemes. Kicsit visszavettem a megszokott hőfokon, és így jön be leginkább. Ízlett a Burundi Yandaro is, de az még világosabb volt - párszor azért azt is rendelek, változatosság miatt. Lesz még Brasil Cerrado Mineiro és Colombian Supremo - ezek várnak most a sorukra...
Általában is, Pall&Yotz-nál is én inkább a szerényebb vonalat választom. Próbáltam néhány SO-t is, nála is: azokhoz szerintem én nem vagyok kellően kifinomult ízlésű. A végén mindig a klasszikus vonal marad... Szerencsére azok az olcsóbbak is, meg tekerni is azokat könnyebb.
-
válasz
Mr.Csizmás #134814 üzenetére
Rocket R58
-
Nyufiful
csendes tag
CM tesztpörkölés elérhető a webshopjukban, hátha valaki még lecsapna rá rajtam kívül.
-
bbuffy
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #134814 üzenetére
Ez pont most volt meg szombaton, két réteg festés között a jegeskávéval. Mind rámborult
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
ribarszki
őstag
2 napja éjszaka tudtam rendelni a CM tesztpöriből. Ma megérkezett, de régen nem volt rajta a fajta, vagy legalább a terület? Most a zacskón sincs semmi, csak tesztpörkölés.
-
Toobee
veterán
válasz
ribarszki #134821 üzenetére
Sokan azt hitték, hogy a bab is hús, aztán totál érthető okokból ezt beszántotta a CasMo. Tesztpöri országból érkező tesztpöri variáns, tesztpöri feldolgozással
Én azóta inkább nem is rendelek belőle, bár régen se tudtad előre, hogy mit kapsz, de legalább érkezés után tudni lehetett. Fel lehet fogni mystery coffee league vernysenynek is.
https://barbieripnk.hu/
-
fecke78
senior tag
A tesztpörkőlés az az mikor a pörkölő belővi a kávét a megfelelő pörkőlésre , de nem az igazi , és ahelyet ,hogy kidobná , mert nyílván nem az a minőség amit akkarnának , inkább eladják és ti megveszitek .
Fergeteges .... -
válasz
fecke78 #134824 üzenetére
óvatosan szólok, hogy legutóbb 8400 ft-os kiló áron adtak egészen pazar presszó alapanyagot. azért egy szint fölött nem olajos szénből indulsz és nem azt adják el, hanem olyasmit, ami neked teljesen rendben van, nekik azért nem, mert ki lehet hozni még többet az adott babból, és hát inkább a legjobb profillal durrantanának meg pár száz kilónyit belőle.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Nyufiful
csendes tag
válasz
ribarszki #134821 üzenetére
Talán Brazil, de szerintem tuti Dél-Amerikai a kávébab méretéből és az ízvilágból kiindulva. Nem tudtam az örlőt belőni még hozzá, elsőre 38 másodperces lefolyással végig 9 bar-on engedve 20 gr kávébabból nagyon kiegyensúlyozott, kellemes tétel lett. A 20 gr szerintem sok lett, 19 grammal a lefolyás is beáll 30 másodperc körülire reményeim szerint. Kíváncsi vagyok neked mi lesz róla a véleményed.
-
kchris78
veterán
Nekem teljesen meglepetés hogy py jópárhetes babjainál (indiai monsooned) már a 7-9-es ricnit le kellett vennem 4-re hogy 10gr - 25ml legalább 30mp alatt follyon már le (az alatt nincs meg a teljes kivonatolás, túl híg)... Tartogattam két hete vendégeknek stb hogy lehessen választani 1-2 ízvilág között de nincs értelme... El kell fogyasztani ha már megvette az ember
(főleg ha fel is lett bontva és be-dial-inelve finomra
).
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Toobee #134834 üzenetére
bizony, a nagy melegben nagyon másképp viselkedik a kofi, mint egyébként
nálunk elfogyott a py cm, most egy roast rebels honduras van, és hát amellett, hogy nem bántam, sőt, nagyon élveztem az egy hét retrózást a klasszikabb vonallal, azért volt némi "végre" érzés, amikor visszatértünk a világosabb babokhoz.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
kchris78
veterán
válasz
Parci #134835 üzenetére
Köszönöm az infót akkor figyelek erre is.. Van még egy felbontatlan Giamaica ami ott főtt még most az utóbbi 2 héten a szekrényben, hát meglássuk.
Amúgy nekem is most a Monsooned Malabar csokisabb, plusz 2x250gr Giamaica, ezután már nagyon fáj a fogam valami igazi világosabbra
. Csak félek megvenni mert mire elfogyna ugyanúgy elpörögnek a hetek, sőt.. (ezért sem tudok tesztpörit venni.. kg... áááh
)
-
Zen42
tag
Nyaralási élmények
Szigetvár, Belvárosi Kávéház:
Nem tudja mi van az őrlőben, majd nagy nehezen előhalássza a zacsiját. Kérek egy duplát, kapok egy kb. 160 g-nyi mennyiséget. Mondom, ez kissé hosszúra sikeredett, állítani kéne azon az őrlőn. A srác álló helyzetben próbálja szűkebbre venni, mondom neki, az úgy nem fog menni, izzad a homloka. "Ezt nem szoktuk, csak jegeskávéba tenni, de a sötét be van állítva."
Ok, akkor legyen a sötétebb - mondom.
Ezúttal kb. 70 g-ra sikerül a dupla (15g-os kosárral), de már nem szólok, mindegy, megiszom (az ízén érezni, hogy amúgy egész jó kávé volna) Fizetek, elmegyek, vissza se nézek és azon jár az agyam, hogy a tetűbe kaphatott 4.8-at ez a hely a Google-on.Connect kávézó, Kaposvár
Belépve látom, hogy Roastopus termékek kitéve, na ez biztató. Szerencsém is lett. Siren az őrlőben, eszméletlen fincsi volt a dupla amit húzott a kislány.
Ettem fagyit is, életem legjobb pisztáciáját. A székesfehérvári Damnicki készíti.
Balázs burundi Siren-je pedig fenomenális, azt kell, hogy mondjam. -
Vadasz03.24
újonc
válasz
Kávé Kálmán #134759 üzenetére
Gábor én tök szívesen vennék egy ilyen kis cuccot. Egy dolog tart vissza, mégpedig az, hogy ugy érzem presszó keszítésben jó vagyok, viszont az otthoni pörkölést azt sem tudom eszik-e vagy isszák.
Ha meg tudnad például tenni, hogy a nalad kapható zöldekből, mondjuk csak egyet, megpörkölnél a Roastinoval, és ennek hogyanjáról, hőfokokkal, időkkel stb tudnál egy videót készíteni, szerintem megdobná az eladásokat.
Biztosan sokan vannak úgy mint én, akik csak azért nem rendelik meg mert semmi támpont nincs, hogyan álljanak neki. Ez óriási segitség lenne. Ebben az esetben szívesen vennék a nalad kapható zöldekből is. -
válasz
Vadasz03.24 #134841 üzenetére
bármelyikünk, aki otthon pörköl, meg tudja mondani kb. egy kommentben, hogy hogyan fogj hozzá. nem macerásabb, mint csinálni egy presszót, ott is elindulsz vmi tipikus beállításokkal, aztán a végeredmény függvényében változtatsz pár dolgon.
a kis betonkeverőnél hibátlanul hallani fogod, amikor elkezdenek recsegni a babok (kb. mint a popcorn). recsegteted 1 percet, aztán kiöntöd és fújkálod, hogy hamar lehűljön. kész
innen aztán lehet majd játszani, hogy milyen erősen gyújtasz alá, lehet jobban/kevésbé, ami nyilván befolyásolja a pörkölési időt.
lényeg a lényeg, nyugodtan vedd meg, azonnal menni fog és a topikban is tudunk segíteni.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
hoffman_
nagyúr
eldobtam az all-in-one őrlőt, végül megtartom a JX-et és espressora keresek egy második dedikált őrlőt 1Zpresso palettáról. majdnem megrendeltem a JE-Plust ma, de végül megálltam: van itt olyan, aki használta a JE-Plus-t és a J-Max (S)-t egymás ellenében? nem tudom melyik lenne a jobb. JE-Plusról jóval kevesebbet találtam, főleg a J-Max ellenében, tapasztalat valakinél a kettővel? 47 vs 48mm, szerintem nem releváns, a 8.8 és 12.5mikron is ok, max a workflow más.
ui.: medium roast a fő vonal, de ezzel merészkednék el világosra inkább, nem a SuperJollyval. jelenleg GC mellé, de agyalok egy Roboton. ahhoz jól kéne passzolnia. nekem talán JE-Plus akadt be.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
Vadasz03.24
újonc
válasz
hoffman_ #134843 üzenetére
Ha nem csak 1z presso jöhet szóba, melegen ajánlom a Pietrot. Total más dimenzió. Nekem van 1z pressom is. Ízben köröket ráver, nagyon megéri, mióta ez van, azóta érzem azt hogy megérkeztem, tényleg kávézói minőséget tudok otthon. Kúpossal valahogy minden kicsit olyan csokis-kakaós volt nekem.
-
-
válasz
Vadasz03.24 #134845 üzenetére
az a közepes pörkölési szint, de nem a világos és az olajos szén között, hanem mondjuk a hardcore világos és a csokis között. szóval vannak savak, gyümölcsös, de icipici mogyorós vonal már becsúszhat (ha becsúszik, akkor egy héttel tovább pihentetve a babokat jellemzően el is tűnik, szóval még azzal is lehet játszani utólag. ha sok csúszik be, akkor nyilván már nem).
a hőfokokra nem emlékszem már sajnos a kis hőmérőn, de majd megírja gábor.
a motoros hajtás tervben van, úgy tudom.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
kchris78
veterán
fyi: [link]
-
Mr.Csizmás
félisten
[link] első CB élményem a kistotyikból. madal natural konga wote, etióp yirga.
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
MPowerPH
félisten
válasz
Mr.Csizmás #134849 üzenetére
Cold brew -nak mar regota neki akarok allni, de soha nem fekudtem ra. Mar a daralo beallitasa es az aranyok sem mennek.
Don't Tread On Me
-
SnakeHUN
csendes tag
Eger-Felsőtárkány vonalon tudtok ajánlani jó nápolyi pizzázót? Kávézó már van 😁
-
MPowerPH
félisten
válasz
Vadasz03.24 #134854 üzenetére
Cupping szemcsemeret? Segits ki, mert ezt nem ertem. Ez Comandante red clix -en mit jelent? A filter beallitas?
Csak CM rozsaszin van itthon jelenleg is, ami nem a hetkoznapokra van.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
Jolida
tag
válasz
Vadasz03.24 #134854 üzenetére
Cascarát nem próbáltad?
A múltkor mellényúltam és kapszulásat vettem.
Lányom lefőzte nekem kapszulás főzőben.
Mivel nem tetszett elsőre a színe, minden kapszulát rögtön kétszer főzött.
Három kapszulából másnap kaptam 2.5-3dl lórúgást. -
lazoltan
csendes tag
válasz
MPowerPH #134852 üzenetére
Szerintem jó. Én a brikkaba vagy a mini biancaba olyan őrleményt teszek ami magától épp nem terül, de nem is presszó szemcsemeret, kb a kettő között, és tök jókat iszom belőle cukor meg bármi nélkül. Szerintem ez a módszer nagyon megengedő. 10-12 órát szoktam a hűtőben tartani, majd french press-szel leszűröm és kész.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- 3D nyomtatás
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- Path of Exile (ARPG)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Spórolós topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Elkészült a Half-Life 2 teljes magyar szinkronja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen