Hirdetés
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- CES 2026: Visszatér a legjobb Expertbook
- CES 2026: A legjobb volt, az is marad? Itt a Zenbook A14 második generációja
- CES 2026: akár játszhatunk is az Acer RGB lézerprojektorával
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- Gaming notebook topik
- Házimozi haladó szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
aleister
veterán
Köszi!
Rá gondolsz? Gondolom azért nem kell hozzá 32-es kiegészítő, mert a felső átmérője marad 58, így használható a jelenlegi eszközpark.Ehhez feltételezem kelleni fog bottomless portafilter, mert nem fér bele a szűkített kosár a gyáriba. Az összes 3 karmos portafilter kompatibilis egymással? (Hibrew H10 Plus-t használok, amibe 58-as 3 karmos PF való).
-
killboy007
csendes tag
válasz
Vadasz03.24
üzenetére
Nem ilyen egyszerű a dolog. Refluxot is több dolog okozhatja, és a kávéban is van többféle vegyület is, ami kiválthatja a tüneteket, pl koffein, klorogénsav stb.
Nincs ebben one size fits all jellegű megoldás. Presszó problémásabb a koncentráció mellett a papírszűrő által (nem) kiszűrt vegyületek miatt is. -
válasz
aleister
üzenetére
9Panda konvex step down kosara sztem jó lett. Nem kell hozzá extra rugó és puckscreen valamint spéci tamper. Másrészt nem egy vagyon mert €33 körül megállt /db egy nagyobb rendelésnél. 18-18,5grammot bele kell pakolni különben nem lehet normálisan tömöríteni az őrleményt.
-
aleister
veterán
Hogy kicsi ontopic is legyek... volt itt szó nemrég a step-down kosarakról, az AVX csoportjában meg láttam, hogy rá voltak pörögve a konvex kosarakra, aztán nagyon mennek a bottomless portafilterek a precíziós kosarakkal együtt, ráadásul a közvélekedés a szimpla kosarakat rögtön temeti is...
Szóval szerintetek lesz ízben előrelépés számomra, ha lecserélem a géphez kapott mezei kosarat, vagy inkább költsem kávéra azt a kb 20-30e forintot?Jelenleg 10 grammot főzök le egy szimpla kosárban presszóra, és teljesen elégedett vagyok a végeredménnyel. Értem ez alatt első sorban nyilván az ízt, de a technológiai adatok is az optimális határokon belül vannak (lefolyási idő, nyomás).
Olvastam, hogy minél kisebb a kosárátmérő, annál egységesebb a végeredmény. Érdemes az 58-as (58.5) átmérőről lejebb lépni emiatt? Van esetleg egy adagra (8-10 g őrlemény) optimalizált kosár? -
aleister
veterán
válasz
Parci
üzenetére
Igen, ez is benne van minden bizonnyal a pakliban, bár az általam felhozott példa pont nem ilyen volt. Anno valóban az egész sportág (értsd nemzetközi és hazai) a régi iskola szerint adagolta a kreatint. A legnagyobb honi online lap egy 2017-es cikke pl még mindig megemlíti a feltöltést, pedig 2019-ben kijött tanulmány alapján felesleges. Vicces, hogy egyébként ugyanezen site direkt publikált róla, hogy elég csak a napi max 5 gramm, aztán ezt a cikket (gondolom anyagi megfontolásból) leszedték. A kommentek között azért megtalálod, ha rákeresel az "5 gramm"-ra.
-
t256
őstag
válasz
Vadasz03.24
üzenetére
Nekem a napi második kávé után elkezd durrogni a gyomrom. Úgy puffadok mintha tejet ittam volna. Konkrétan a laktóz intolerancia tüneteit produkálom.
Biztos vagyok benne, hogy ha szünetet tartanèk a kávèval ès a mindennapjaim részét képezbèk a zöldségek, akkor helyrejönne az emésztésem. -
válasz
aleister
üzenetére
"Érdekes egyébként az emberi biokémia. Az a probléma, hogy bármennyire is kutatott egy bizonyos terület, az még nem feltétlenül garancia rá, hogy a tudomány jelenleg helyesen vélekedik-e róla."
no offense, de sokszor nem "a tudomány" nem tudja, hanem próbálnak az egyszeri emberek okosak lenni, és nem látják be, hogy nincs meg a tudományos hátterük ahhoz, hogy tényleg helyretegyék az olvasott irodalmat. a táplálkozás abszolút ilyen téma, itt is már röpködnek a mindenféle vegyületek, de ezek értelmezéséhez legtöbben nem vagyunk képzettek, és baromi sok forrás elolvasása után sem feltétlen leszünk.
-
válasz
Vadasz03.24
üzenetére
én presszózom, az nem esik jól éhgyomorra. illetve nem csinálok intermittent fasztingot sem, 8 körül eszem zöldséget + joghurtot, utána jön a presszó.
-
Vadasz03.24
csendes újonc
válasz
Parci
üzenetére
Ez annyiban igaz, hogy akinek van valami gyomorproblémaja az nem ihat éhgyomorra. Nekem 3 éve rendbejött a gyomrom, minden gyógyszert eldobáltam, mindezt az időszakos böjtnek (14-18 óra között eszem csak) és a napi 500-1000 gr szezonális zöldségfogyasztasnak köszönhetem. Mióta ezzel rendbejöttem, azóta nulla gyógyszer és reggel 7kor vidáman megiszom a v60-at. És jól is esik. És nincs reflux. Majd 10 kor a másodikat. Ami még fontos, hogy sok vízet is fogyasszunk mellé, és akkor az eszpresszó sem gond. A gasztroenterológiai szakirodalom is ezt írja.
-
aleister
veterán
válasz
hoffman_
üzenetére
Én sem, sőt!
, de elég rossz alvó vagyok, így régebben pár dolognak utánanéztem. Érdekes egyébként az emberi biokémia. Az a probléma, hogy bármennyire is kutatott egy bizonyos terület, az még nem feltétlenül garancia rá, hogy a tudomány jelenleg helyesen vélekedik-e róla. A legeklatánsabb példa a kreatin. A legrégibb, legelterjedtebb, legkutatottabb tápkieg. A nagy testépítős oldalak, véleményformálók különböző módszereket közöltek a szedésére (kuraszerű vs folyamatos szedés), voltak adagolási képletek testsúly függvényében, stb. Aztán egy szép napon kiderült, hogy mindvégig hibásan tudták. Kortól, nemtől, (az extrém esetektől eltekintve) testsúlytól függetlenül minden nap 3.7 g mindenkinek, oszt jóidő.

-
hoffman_
nagyúr
válasz
aleister
üzenetére
nem vagyok jartas a kemiajaban, legyen dopamin.
rosszul fogalmaztam, a 'nem hat ram' nyilvan nem igaz, de nem veszek eszre semmilyen +/- valtozast semmilyen idotavon, az emlitett rovidke jokedven kivul. de ez eleg jol kutatott es dokumentalt terulet mara, csak utana kell olvasni.ui.: vagy megnezni az idevago Hoffmann videot : )))
-
aleister
veterán
válasz
Parci
üzenetére
Nem 1 órával utána hat, hanem a kutatsok alapján a koffein koncentrációja ekkor a legnagyobb a vérben. Több dologtól is függ, hogy kinél pontosan mennyi ez az idő. Hogy éhgyomorra vott-e kávét, milyen a deikvens anyagcseréje, stb. Simán lehet -/+ 20 perccel számolni. Most rákeresve kiderült számomra, hogy szélsőséges esetben ez akár 2 óra is lehet.
A felszívódás egyébként már 10-15 perc alatt megtörténik. Szóval szigorúan véve innét kezdve már hathat a kávé, csak még nem érzed.szerk: És azért gond, mert a szervezet érzékeli a kávé miatt megnövekedett kortizol szintet, így leállítja a termelést idő előtt. A cirkadán ciklus miatt ez viszont egy rossz beidegződést fog okozni (=hormonzavar).
Továbbá az adenozint (ez a fáradtságérzet kialakulásért felelős) sem tudja a szervezet kitakarítani, mert a koffein blokkolja az agyban a receptorokat.
A nagykönyv szerint először reggeli, aztán minimum 1 órával az ébredés után jöhet a káve.hoffman_:
Lehet, hogy inkább a dopamin lesz az. Vagy leginkább a kettő együtt.
Sokáig én is azt hittem, hogy se a kóla, se a kávé nem hat rám. Aztán rájöttem, hogy a jótékony hatás nem olyan könnyen tetten érhető, cserébe a hibás fogyasztási szokás miatti negatív folyamodványt mindig megtapasztaltam. Pl a KV túlfogyasztás utáni kómát. -
válasz
aleister
üzenetére
ha fogyasztás után 1 órával hat a kávé, akkor az ébredéskori ivás miért gond? oké, hogy a szervezet olyankor is ébreszt, de a koffeinlöket később jön.
mi amúgy átálltunk a reggeli kávé-only üzemmódra, a délutánit el tudjuk engedni. home office esetén 6-kor kelünk, 8 után isszuk meg a szent nedűt.
-
Horvi
őstag
válasz
woolwich
üzenetére
Vagy itt vagy a kezdő kávés csoportban volt már róla szó, hogy lehet alá rakni valamit és akkor nem csúszkál. Valaki leszedte és teniszütű nyélre való bandázst rakott rá vagy gördeszkára való griptape-t rakott rá. Ezek kaphatóak decathlonban is. Max annyi lehet a gond, hogy feleslegesen sok van egy ilyen tekercsen így marad belőle.
-
woolwich
tag
Sziasztok,
Kingrinder K4 csúszkáló gumiját sikerült már valakinek megragasztania? Ha igen milyen ragasztóval?
Nálam ki még nem nyúlt, de már igen-igen a használhatatlant súrolja így, hogy külön életet él a fémszerkezettől... -
t256
őstag
válasz
H74Bo
üzenetére
Hoffmannal fekszenek Hoffmannal kelnek
Úgy érted LSD-vel
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Részemről ez is csak egy hobby. Valaki (én) minden évben új kotyogót vesz, valaki aprólékosan kitakarítja a sajátjtát. Nézz meg más hobbykat. Ki mennyi mechanikus billentyűzetet épít vagy mennyi egere van, hogyan tanítja trükkökre a kutyáját.
Mi egyébként nagyon jó kávékat ittunk szarvasi eszpresszóval is (aminek a bekapcsológombja megegyezett az Ikarus buszok leszállásjelzőjével) DE Karavánnal.
-
aleister
veterán
Ha ezt reggel, ébredés után teszed, az valóban nem jó. Ébredéskor (és tán délután 4-5 magasságában is), a szervezet egyébként is egy nagy adag kortizolt pumpál a szervezetbe. Tehát azt a hatást, amit a kávétól kapnál, már egyébként is megkaptad a hormonoktól. Hosszú távon ez duplán rossz. Egyrészt koffeintoleranciát okoz, másrészt hormonzavart.
Sok embertől hallottam már, hogy "nem tudok kávé nélkül felébrdeni". Nos, ez butaság.
A koffein szintje a vérben az elfogyasztástól számítva kb 1 óra múlva van a csúcson. Az első 15-20 percben konkrétan semmi hatása, ha még reggelizik is az ember, akkor a felszívódás még lassabb lesz.
Szóval, ha valaki egy kávé elfogyasztása után rövid időn belől (percek) ébernek érzi magát, az nem a kávé miatt van.
-
H74Bo
újonc
Ez lemaradt: aki éhgyomorra iszik kávét megérdemli amit kap tőle!
-
H74Bo
újonc
Elképesztő marhaságok vannak itt leírva a kotyogó kv-főzéssel és tisztítással kapcsolatban. Még, hogy évente vesz új kotyeszt?! Lefőzni a kávékat és mosogatóba öntözni?! Stb, stb, stb. Külön kotyesz tisztítás miatt stresszelni?! A legegyszerűbb kávéfőzőt így halálra ragozni?! És még írhatnám napestig.
Tudomásul kéne venni, főleg a bukott Gc-seknek ez nem gaggia, nincs rejtett könyök teli kávézsír-trutymóval, nincs randa bojler, nincs 3 járatú, stb stb.Látszik az ami az egész kemény kávés topikra jellemző: rengeteg emberkének nincs saját véleménye, Hoffmannal fekszenek Hoffmannal kelnek. Persze, már minden könyvét is meg vették és ennek nyomán valami égi csodákat húznak.
Nos, én és barátaim valljuk, hogy jó kávét iszunk Hoffmann nélkül is. Robottal, Flair-rel és van aki kotyesszal, stb, stb. -
válasz
Toobee
üzenetére
köszi. csak az ajánlóját látom, de már az is beszédes. ppi-t pláne nem szabad hosszútávon szedni, csak már kb. fekély környékén, kúraszerűen. utána az egyensúlyt kell fenntartani. been there, done that.
na de ez itt off. a lényeg, hogy savas, érzékeny gyomrúak is tudnak kávézni, a lényeg a helyes táplálkozás összességében.
-
-
verti1
aktív tag
-
Toobee
veterán
válasz
Parci
üzenetére
Savlekötők témában az Egészségügyi szakirodalmi tallózó FB csoportban került ki most egy jó összefoglaló. Ritka jó csoport, ajánlom: https://www.facebook.com/share/g/1KPm2jRnJN/?mibextid=wwXIfr
Ebben a bejegyzésben van, de úgy emlékszem zárt csoport:
https://www.facebook.com/share/p/1BczhaoqkX/?mibextid=wwXIfr -
direkt savlekötés helyett figyeljetek oda a kajára és az időzítésre. nálam:
- kávé csak teli gyomorra, pont, nincs alku
- kávé csak reggel, esetleg ebéd után, pont, később nem
- vacsorához nem iszunk bort (savas), se tejet (savat csinál)
- vacsora 18:30 körül, utána min. 3, maximum 4 óra ébrenlét és alvás
- reggeli, ebéd, vacsora: rendszeresen zöldség, visszaszorított szénhidrát
- töményet sem iszunk éhgyomorra, de jellemzően leginkább sehogy -
t256
őstag
válasz
gippazoid
üzenetére
Én használtam a kotyogóst Aeropress szűrőpapírral és a gyomorégés, puffadás, sűrű wc-re szaladgálási inger nem változott.
Aeropressből naponta két-három adag 100 ml adagot iszom, sokkal enyhébbek a tünetek.
Igazából kéne pár nap szünetet tartani, hogy kitisztuljon a gyomrom, de nem megy.
Amúgy esténként Salvus vizet szoktam inni (50-100 ml) az helyre teszi a savakat. Erős savlekötő hatása van. -
gippazoid
őstag
hm... tegnap két kotyogósat ittam a nap folyamán és este igen csak küzdöttem a gyomorsavval, ami nem újdonság, de az elmúlt hónapokban azért nem volt jellemző, ennyire meg különösen nem!
Szűrőpapírt a kotyogósba is lehet tenni, most, hogy olvastam amit írtál, lehet hogy fogok is. -
t256
őstag
válasz
gippazoid
üzenetére
Akárhogy tisztítom, olyan rossz állapotba kerül jobbnak látom lecserélni.
Amúgy az ember vágyik az újdonságra. Bialetti után a G.A.T. sokkal minőségibbnek tűnt. Utána az új Bialettiben főzött kávénak sokkal jobb volt az íze, de az elektromos tűzhelyen nem működött tökéletesen. Nem adta le az összes kávét.Most az Aeropress-t fogom kitapasztalni. Az az igazság, hogy a kotyogós nagy szerelem, de a gyomrom már nem bírja. Ugyebár az Aeropressben van szűrőpapír és úgy tűnik az én szervezetemnek most ez kell.
Egyre inkább húzók a csepegtetős kávé felé. A Hario V60 papír szűrője azért meg fog elég sok olajat és kafesztolt, valamint kaveolt amik emelik a koleszterinszintet.
Változatos, akár minden főzetnek más az íze.Egyébként most Origami drippert vagy Hario V60-at fogok beszerezni.
-
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
gippazoid
üzenetére
Főzés utáni elmosást a felső részre értem, azt kiöblíteni meleg vízzel. Szétszedéshez én is meg szoktam várni, hogy legalább konyharuhával kényelmesen meg lehessen fogni az alját.
De továbbra is, szerintem a kávés eszközök tisztítása sokszor túl van gondolva, feltéve hogy az ember nem szént főz és ha nem presszó gépekről van szó. -
verti1
aktív tag
Nyugodtan lehet az alu kotyeszt enyhe mosogatószeres vízzel mosni. Semmi baja nem lesz tőle. Érdemes utána egyből szárazra törölni. A kávézsírt pedig enyhe tersonetes forró vizes áztatással lehet kioldani a kosárból és felsőszűrőből. Sajnos ezek a részek elég hamar zsírosodnak és rontják az ízeket. Mosogatógépbe nem szabad rakni, ahogy előttem is írták.
-
-
t256
őstag
válasz
gippazoid
üzenetére
Az igazság odaát van...
Redditen időnként előfordulnak képek mosogatógépes kaland után.
Én azt mondom ne használj mosogatószert. Meleg vízzel mosd el. Ha a belsejét akarod kipucolni, akkor őrölt kávé nélkül csak vízzel rakd fel a tűzhelyre. Meglátod, hogy mennyi "koszos" vizet fog lefőzni. A résekből, kiöntő csőrből pedig bevizezett fülpiszkálóval tudod kipucolni a kávémaradványokat.
Szokták ajánlani, hogy az új kotyogóban 1-3 alkalommal főzni kell jó minőségű kávét, ami aztán mehet a lefolyóba. Ez a 3 főzet egy réteget képez a kotyogó felületén. Én meg szoktam csinálni egy főzettel, de nem tudom, hogy valójában van-e értelme.
Sosem fogjuk megtudni, hogy ez a módszer honnan származik. Úgy tudom Olaszországban az espresso gépek bekapcsolása és bemelegedése után az első 1-3 főzet szintén a lefolyóban végzi. Talán innen származik...Én egyébként évente le szoktam cserélni a kotyogómat.
Persze a Karácsonyra kapott Aeropress most megváltoztatott mindent. Lehet vele kotyogó ízvilágú kávét főzni, ráadásul sokkal gyorsabb a folyamat. Csak vizet kell forralni. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
gippazoid
üzenetére
Nekem az a tapasztalatom, hogy ha egy kávés kütyü nem néz ki kávésnak, akkor tiszta is.
Szóval én kotyogóst is csak melegvízzel szoktam elmosni, mosogatószer nélkül. Ha rögtön főzés után kiöblíted, akkor szinte semmi se marad rajta. Ha mégis, vagy csak pár órával később mosod el, akkor ami már rászáradt az meg ujjal / tiszta szivaccsal simán lejön. Szóval így nem kell mosogatószer és mégse marad rajta semmi kávémaradvány vagy olaj
"Klasszikus" használás esetén, amikor csak következő főzés előtt mossák el, ez már kevés és akkor csak egyre vastagabb réteg épül fel. Egyszer megpróbáltam egy évekig így használt kotyogóst tisztára pucolni, azon a mosogatószer se segített már. -
gippazoid
őstag
Sziasztok!
A nagy kérdés: kotyogósat szabad mosogatószerrel elmosni? Minden gyártó határozottan mosogatószer mentes, melegvizes elmosást ír a kezelési útmutatóban. A YouTube-on meg mindenki azt mondja, el kell mosni rendesen. Meg hát a kávémaradványok, olajok is idővel megkeserednek rajta - bár a gyártók meg ugye az első 3 főzést pont azért írják, hogy valami bevonat keletkezzen a fém részeken és ne legyen fémes íze. Ezért kell az első 3 főzetet kiönteni.
Mi akkor az igazság?
-
Tomace91
senior tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Igen láttam
Már csak az érdekelne, hogy amit a többiewk írnak sima tej programnál a 2. lassúlás nekik miért van jelen nekem miért nincs. 
Más téma. Tudtok ajánlani olyan tejöntőt a Subminimal flowtip-en kívül amit lehet melegíteni tűzhelyen/kerámia főzőlapon és ugyanolyan hegyes? De ha van valakinek eladó flowtip-je az is érdekes lehet nekem
-
ribarszki
őstag
válasz
Alabástrom
üzenetére
ez jól jött köszi! 83mm-ben is vannak ilyen eltérések?
-
prtk
tag
CMTP
-
Alabástrom
senior tag
válasz
ribarszki
üzenetére
Vigyázz, 64mm SSP LS-nek több nagyon különböző változata van! v1 (talán már nem forgalmazzák), v2 filter orientált, v3 presszó orientált, és azt hiszem, mindegyiknek van silver knight és red speed változata is (bár v3 lehet, hogy csak RS van). Én csak a v3-at próbáltam és azt is csak röviden, de nem mondanám hasonlónak a 83mm LS-hez, sokkal zavarosabb, mosottabb volt.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Gaming notebook topik
- Disney+
- Házimozi haladó szinten
- Gumi és felni topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- D-Link DIR-860L
- További aktív témák...
- Mini Pc HP ProDesk 600 G2 G3 G4 /// 6-8. gen //// i3 / i5 /// garancia /// Budapest / MPL / Foxpost
- TomTom Go 5200 with Wi-Fi navigáció / 12 hó jótállás
- HIBÁTLAN iPhone 14 256GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3535
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Akció!!! Microsoft Surface Laptop 4 13.5" i7-1185G7 16GB 512GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
, de elég rossz alvó vagyok, így régebben pár dolognak utánanéztem.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Már csak az érdekelne, hogy amit a többiewk írnak sima tej programnál a 2. lassúlás nekik miért van jelen nekem miért nincs.