Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Agent T
tag
Sziasztok!
Ezzel a darálóval kapcsolatban esetleg van valakinek tapasztalata? Tchibo Kávédaráló mérleggel [link] -
vicces1
aktív tag
válasz
Toobee
üzenetére
Bitangos a váz, ilyen spider wattmérőm van Sram hajtókarhoz. 3 éve hibátlan. Amit javasolhatok, 80/80 -as legyen, persze a hátul teli is, de csak ha versenyre akarod használni. Nagyon személyre kell szabni, pozíciót szakemberrel beállítani, nyereg meg a fedélzet nagy munka. Legalábbis, ha a maxot szeretnéd kihozni.
Nagyon kíváncsi vagyok, ha összeáll! -
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
De, de kávébabot ki kell mérni valamivel
Meg lefőzött kávét is egyszerűbb felezni ha épp nincs két egyforma bögre. -
hoffman_
nagyúr
válasz
Cathfaern
üzenetére
én az utazós szetthez ezt rendeltem most aliról (ezzel még csak-csak megvagyok, de temu és shein már sok nekem). jövő héten megjön, nem sokkal drágább, de ennél kisebbet nem találtam.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Cathfaern
üzenetére
Ha már olcsó mérleg: múltkor rendeltem Temurol egy ilyet, utazósnak (egyetlen szempont volt, hogy USB-C-ről tölthető legyen): [link], akkor 3000 Ft volt. Ali-n is megtalálni hasonló áron.
Most volt időm tesztelni, teljesen jó a mérleg, gyors, pontos, semmibe se tud kevesebbet, mint a 22.000 Ft-os Timemore mérlegem (nyilván leszámítva hogy utóbbi tud flow rate-t mutatni). Útmutató nem írja, de pittyegést is ki lehet kapcsolni rajta
Szóval nyugodtan tudom ajánlani, nyilván semmi extrát nem tud a súly meg időmérésen túl, de abban biztos vagyok, hogy filter főzésre nem ezen fog múlni, hogy jó lesz-e a brew. -
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Köszi!
Igen, én is úgy gondolom, hogy nyilván az az ideális, ha fullra lefedi a kosarat, csak abban nem voltam biztos, hogy lehet-e ez kifejezetten ártalmas (pl csatornásodás), de akkor a szavaid alapján nem.Parci:
Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam, bocsi!
Tisztában vagyok a méretekkel, így nem kell semmit sem lemérnem. A kosár 58.5-ös, a puck screen 58-as.
Csak annyi volt a kérdés, hogy okozhat-e csatornásodást, amiért a peremen van egy 0.25 mm-es rés körben. -
válasz
aleister
üzenetére
Szerintem érdemes. Én 58.6-tal használtam. A rugós normkórban pont az volt (nekem) bosszantó, hogy felkente az őrleményt a falra.Segg vagyok. Write only. Tampert akartam olvasni. De a pogiszűrőnek is jobb, ha nem lötyög annyira. Áramlástanilag viszont valszeg mindegy, a víz nem viccel. Ha van rés, oda fog menni, mindegy mekkora.
-
weinmaker
őstag
Skacok jól sejtem, hogy halódik a pumpa a gaggiámban? A manuális szabályzónál csak max álásban működik, mert ha elkezdem lejebb venni, akkor elhal a zúgás és nem jön a kávé.
-
-
válasz
grizlisandor
üzenetére
Ilyet láthattál amit desztvíznek hirdetnek, de valójában nem az. Ennek 5L-e 650ft.

-
-
válasz
grizlisandor
üzenetére
Az sztem ioncserélt lesz és nem desztvíz. 500ft/5L desztvizet manapság sehol nem lehet venni.
-
-
KMT
addikt
válasz
hoffman_
üzenetére
Itt valami nem stimmel. A párásítóban elpárolog a víz, így a vízkő abban kellene, hogy keletkezzen (és maradjon), nem pedig kicsapódnia a lakásban lévő tárgyakra.
Ha már van szárítógép, pont, hogy nem használnám, és amit lehet, legkisebb fokozaton centrifugálnék. A ruhákkal tök jól lehet párásítani és azokat aztán nem kell vízkőteleníteni. -
hoffman_
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
köszi a számokat. lehet elengedem ezt, tavaszra jön úgyis a RO szűrő, ha ez ennyire pepecs, akkor benyelem a békát és három hónapig DM vízzel etetem...
-
-
hoffman_
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Cathfaern hozzászólásait néztem, abból indultam ki, nem tudom mennyire mérvadó, hogy melyik brand melyik szűrője, de egy 2-300as vízzel semmi nem fog csodát tenni ezekből a kancsókból, nem?
-
t256
őstag
Sziasztok,
Az AVX-nél kapható AVX-CDC001 csepegtető ugyanaz, mint az Origami dripper?
Árban sokkal jobb az AVX ráadásul tartó is van hozzá. -
-
-
hoffman_
nagyúr
ez kicsit off topik lesz, de hátha tudtok ilyet: olcsó desztvizet keresek.
mondjuk DM 5L fele vagy negyede árban. nem kávéhoz kell, párásítóba, mert a csapvíztől áll a vízkő mindenen a lakásban és most télen elmegy napi 2-3L ... kancsózás meg ioncserélt víz is halottnak a csók. de havi 20 ezret ellőni erre azért erős. hátha tudtok valamit, amit ha nem is kávéba, de háztartási gépbe beönthető...
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Joe Swanson
üzenetére
nem, napi használatban van, szeretem nagyon. nekem továbbra is a VST-re húz inkább, semmint egy HE kosárra, bár abból csak a normcore-t próbáltam, de az teljesen más őrleményt igényel. a Pullman remek allrounder szerintem.
-
-
-
-
TDX
tag
válasz
Parci
üzenetére
Egyébként az első körös rendeléseket elvileg februárban küldik, így lesz pár hónap májusig, mikor a mai rendeléseket küldik. Addig kiderülhet bármi probléma a mottóval, és le lehet mondani két héttel a szállítás előttig a rendelést úgy hogy a teljes összeget visszafizetik (elvileg).
-
-
hoffman_
nagyúr
nekem is szokni kellett a SJ 18g/4s után a Casa 18g/20s körüli értéket, de picit halkabb és kényelmesebb, ez a trade-off meg kompromisszum volt.
#142559, Parci:
szerintem felesleges bánkódni a már elöltött pénzen. biztos jó lesz. várjuk majd a véleményeket. van itt elég Casa tulaj, össze is lehetne hasonlítani fej-fej mellett, szerintem érdekes lenne. más kés profil és méret, de nem túl nagy árdiffi. -
-
TDX
tag
válasz
Parci
üzenetére
Mostanra lett DDP (duties prepaid) szállítási opció is, így 340kból kijön mindennel együtt, így én és beneveztem végül egyre.
elvileg aki anélkül rendelt, nem kell újrarendelnie, hanem írni nekik és küldenek külön számlát a szállítási költség különbözetről (50k volt a ddp szállítás, azt hiszem 32k a nem ddp)Én feketét rendeltem omni késsel. Elvileg a ditting 804 (machined) inspirálta ha jól emlékszem.
-
válasz
Alabástrom
üzenetére
...pedig egy 500W-os BLDC motor van benne, annak volna esélye megbirkózni egy keményebb kihívással is. Ha indítás után zúdítod bele a cuccot, akkor a vezérlés indítási gyengeségei kikerülhetők.
-
válasz
Alabástrom
üzenetére
Persze mert 300 rpm-en akarják áttolni rajta a kavics keménységű etiópot.
1300-on bedarálta a 18grammot 4-5 sec alatt öröm volt nézni. Bár az RDT sztem továbbra is szükséges mert azért porol mégha nem is annyira mint a P64. -
válasz
Alabástrom
üzenetére
Jesszus...
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
A 9 (vagy akárhány) bar az a nyomás, amit a rendszer (pumpa, korlátozva pl. OPV-vel) ki tud fejteni a pogin. Amikor kicsi a vízárammal szembeni ellenállás (pl. nincs nincs fent a kar), nagyon pici a plusz nyomás a légkörihez képest - ilyenkor a pumpa vízhozam paramétere "szab határt" az áramlásnak, illetve elég nagy felületen áramlik ki időegység alatt a kevés víz (amit a pumpa max tud). link példa karakterisztikákra
A beállított nyomás csak akkor épül fel, amikor már át kell passzírozni a vizet a teljes pogifelületen.A bibircsók minta attól lesz a pogi tetején, mert a pogi duzzad, és a likacsos felület határolja. Ahol épp likacs van, ott kicsit betüremkedik, ahol a lemez/huzal, ott nem. Ha nagyobb rést hagyunk felül, akkor nem éri el a szűrőt - így nem lesz ott a mintája.
Egyébként a(z esetlegesen) kialakuló csatornákat a limitált térben történő duzzadás valamelyest gyógyítja. Szerintem a (papír+) pukk ezt meg is teheti.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Parci
üzenetére
Sokan panaszkodnak, hogy gyenge. A direkt hozzá fejlesztett késsel is megfogják időnként a keményebb magok, a Ditting Lab Sweet késsel állítólag csak slow feedelve használható.
De nekem nincs, ezek csak hallomásból származó infók.Szerk - Mármint ez a Lagom-ra, nem a Bookoo-ra!

-
válasz
kchris78
üzenetére
Igen, értem a kérdést is, és elnézést is kérek!
(...de nagyon kikívánkozott
)Egy kicsit érdemben is reagálva: ha/amikor a pogi nem tud tovább duzzadni, mert eléri pl. a felső szűrőt, akkor a szűrő fölött marad csak vízréteg, a lyukacskáknak pedig lesz egy kis moderáló hatása is. Egy papírfilter a pogi tetején egyébként kb. okafogyottá teszi a kérdést vsz.
-
válasz
Alabástrom
üzenetére
na, én végül erre rámentem. remélem nem szívok meg semmit.
(most alacsony a dollár árfolyama stb., szóval együtt állnak a csillagok) -
-
-
-
aleister
veterán
válasz
kchris78
üzenetére
Én azt olvastam - de a többiek majd kijavítanak, ha nem így van -, hogy ha túl nagy a rés, akkor "mocsarasodhat" a kávépogácsa. Az utolsó pár ml viz fent marad a tetején. Ilyet egyébként én is tapasztaltam, és való igaz, hogy a töltőtömeg növelésével megszünt.
Nekem is lenne egy kérdésem.
A kosaram 58.5 mm átmérőjű, ezért a random rendelhetó 58 mm-es puck screen-ek mellett van egy kis rés oldalt (elvileg ugyebár 0.25 mm). Okozhat ez oldalt csatornásodást túlkioldást?
Szoktam vizsgálni a zaccpogácsát, és egységesnek tűnik az átázottsága, viszont gyanítom, hogy szemre egyébként sem tudnám megmondani, hogy valahol túlextraktált-e. 5 mp előáztatást használok, szóval az egységes nedvesség emiatt is lehet feltehetően. -
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Annak más az oka :-)
-
válasz
qvik27
üzenetére
2mm-rel lejjebb már van helye feltölteni a légrést (csak az elején mos).
Egyébként 3(?) éve a létező legdurvább 3 fejes, full digitális Rancilion tanultunk, akkor volt kb nettó 10 millió forintos gép. A pogin egyenként látszott az összes lik a felsőszűrőről. Egyébként szépen, szeparáltan :)
Csordogált, a rotóból. -
kchris78
veterán
válasz
qvik27
üzenetére
Oké, de nem ez volt a kérdés. Ezért dobtam be ide 😅, hátha
.Nekem az logikusnak hangzik hogy ha a lyukhálóhoz hozzásimul a puck akkor pontszerű nyomás van és sokkal kevésbé egyenletes az átáramlás-kivonatolás mintha a headspace feltöltődik és így megy végbe a folyamat - ezt segíti elvileg puck screen is? Ha számít egyáltalán valamit.
Csak mert nekem fura hogy a gyárilag 14-16g körüli (ims vagy vst nem tudom már) kosaramba 18 alá nem tudok menni anélkül hogy ne adódna jó kis headspace - ha sötét ha világos... -
válasz
Alabástrom
üzenetére
miért, mi történt a p80-nal?
-
Alabástrom
senior tag
Ha valaki épp őrlőt venne és a p80 nem riasztotta el az előrendelés-rulettől:
Bookoo Motto Second Batch Pre-Orders: EU & NA open separately on Dec 30 (EU 14:00 CET / NA 9:00 PST). White version debut at $899 USD. Shipping starts May 2026. Inventory allocated based on regional subscription demand. -
dcsosz
újonc
-
kchris78
veterán
A chatgpt-ből ezt szedtem ki most, mikor egy kicsit a headspace jelentőségét elemeztem:
Mi történik valójában kevés headspace-nél?
1️⃣ A felső szűrő NEM egy diffúzor
Fontos felismerés:
a felső szűrő nem egyenletes felület hanem lyukak rácsa
Ha van 2–3 mm tér:
a víz kilép a lyukakon szét tud terülni nyomás kiegyenlítődik a puck teteje egyenletesen nedvesedik
Ha viszont csak ~1 mm vagy kevesebb:
a víz azonnal nekicsapódik az őrleménynek pontszerű mikro-ütések keletkeznek ott túloldódás indul mellette pedig száraz zónák maradnak
👉 egyszerre lesz túlextrahált és alulextrahált a puck.
Szóval feldobom itt ezt a témát mert mert nekem itt sosem "esett le" hogy akkor most mennyi is az ideális headspace? 1-2-3mm?
-
-
Ferike81
senior tag
válasz
Joe Swanson
üzenetére
Én csak hétvégén, mikor ráérek nézni a lefolyást, akkor használom a naked kart. Hétközben a zárt karral főzök, szerintem a nagyobb tömeg miatt stabilabb a fej hőmérséklete. De lehet csak placebo. De majd a hozzáertők jobban elmondják. Ha van időm, gyönyörködni a lefolyásban naked kart használom. Most vettem egy GC-t mert az enyémet a régit felújítom. Tegnap bontottam szét. Na az újhoz van gyári zárt kar is, az elég gyér. Na meg a gyári gőzcső sem nagy durranás. A bal oldali a gyári kar, a jobbos meg ami a fejen van az a régi gépé. Szerintem sokkal jobb fogásúak mint a gyári.
-
Joe Swanson
senior tag
[link] Egy ilyet erdemes lehet beszerezni egy classic E24-hez, vagy a gyari is teljesen tokeletes, amit adnak a gephez?
-
-
aleister
veterán
Beírom ide is, hátha nagyobb szerencsém lesz, mint a kezdős totyikban.

Veszprém környékéről van valaki a topicból? Közös kávérendelés miatt kérdem.
-
gippazoid
őstag
Ja és milyenek a Bialettitől olcsóbb, acélból készült kotyogósok? Van valami hátrányuk?
-
gippazoid
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
De gyárt indukciós kotyogót.
[link] -
válasz
vendingo
üzenetére
Pascucci nem gyárt indukciós aljat. 2025 vége van, nekem ez rögvest bukta. Amúgy ha nincs ilyenre szükség, akkor alternatíva.
Bialetti olcsósított sokat sajnos, de ha ezt elfogadod (vagy nem érdekel, hol csúnya az öntvény), akkor még mindig jó az ital - s végeredményben ez számít. -
gippazoid
őstag
Sziasztok!
Kotyogós téma:
Vettem egy Bialetti Moka Express-t, de vissza is vittem, mert olyan gyatra anyagminősége van. A felső részen ahová a kávé kifolyik, tele van anyaghibákkal, beütésekkel, dudorokkal.
Ez ilyen gagyi minőség, vagy van olyan modelljük ami rendesen meg van csinálva?
Esetleg más gyártót lenne érdemes keresni? -
vicces1
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Pedig elég zseni a Costa Rica száraz filtered presszóra 1: 2,25-2,5 között, olyan jegyeket is ad, amit fel se tüntettél
(szamóca, ananász pl.). igaz váltakozva, és rövid ideig, (első korty eleje) de határozottan. Ez jön ftGC-on, és Wacacon is, 90-92-94 fok között.
Kotyogón halványabb, de remek úgy is. -
LazacX
tag
válasz
Tibicsucsu
üzenetére
A súlyszelepest 7 éve használom, 1000 fölötti kávé biztosan lement már rajta, nincs vele bajom. Pár hónapja vettem utazáshoz az újból. Nekem ez jobban bejött. Jobban lehet variálni az adaggal, ebből simán lehet egy vagy kétadagost is főzni minőségromlás nélkül. A súlyszelepes nekem inkább másfél adagosnak számít. A kész produktum is finomabb az újjal, azonos időben, azonos kávéval párhuzamosan próbálkozva. Hogy milyen élettartamú lesz az új, na az más kérdés, meglátjuk.
-
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Akkor feltehetően elírtad itt. A 001-55-et véletlenül 005-nek írtad. Viszont a link a jó helyre mutatott.

Ezért volt fura számomra, mert 55mm-es kést írtál, miközben az EG005-ben 48-as van. De akkor most már tiszta minden.
-
-
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ez a része teljesen átjött. Szóval nem kell szabadkoznod.

Amire reagáltam, hogy Te az első kommentben az AVX EG005-öt ajánlottad. Ezért is kérdeztem, hogy nem inkább az AVX CG301 az ajánlott, ha már AVX? -
-
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ezt az AVX CG301 vs DF54-re írtad, ugye?
-
-
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
AVX őrlők közül nem inkább az CG301 Plasma az ajánlott? 64 mm-s síktárcsás, mint a DF54.
-
-
féldekás
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Boldog Karácsonyt és kávézásban gazdag új évet kívánok mindenkinek!
Egy dolog kimaradt, a szilikon fogantyús gyári szűrőt neveztem felsőszűrőnek.
A speciális kialakítás miatt klasszikus értelemben lehet nem nevezhető felsőszűrőnek, valahol egy puck screen és felsőszűrő között van.
Én úgy használtam, hogy a kávépogácsára ment egy normcore puck screen és erre még rátettem a robot gyári szűrőjét.
Valószínűleg egyszerűsítem, hogy csak a gyári szűrőt fogom használni. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
"valakinek lenne-e kölcsönbe egy Kruve Sifter szettje egy-két napra?"
Van. Vihető.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- RDX Kara Heavy F6 Felnőtt Álló bokszzsák 183CM / max 150Kg, ingyenes szállítás + 1pár kesztyű
- DJI MINI 4 PRO FPV COMBO ELADÓ/ GARANCIA, CARE BIZTOSÍTÁS
- Új Kipsta agility 100 focicipő (43-as)
- DJI Neo 2 Digital Transceiver/ Új, Garanciás Eladó
- DJI Mavic 3 Classic RC drón szett - 4/3" Hasselblad kamerával
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Workstation bazár - Lenovo, HP, Dell - számla, 6 hó garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Macbook Air M3 15" 16GB 256GB 100%
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Meg lefőzött kávét is egyszerűbb felezni ha épp nincs két egyforma bögre.

bár még csak most fogom bekapcsolni. Utsó pillanatban esett be.
(szamóca, ananász pl.). igaz váltakozva, és rövid ideig, (első korty eleje) de határozottan. Ez jön ftGC-on, és Wacacon is, 90-92-94 fok között.