Hirdetés

2018. május 26., szombat

Útvonal

Fórumok  »  Lokál  »  Kávé topik

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-02-19 15:17:04

PROHARDVER!

Kérdés előtt olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#71651) tariattila válasza 2007ath (#71641) üzenetére


tariattila
(PH! kedvence)

a Single-re ráállítottad a darálót? (milyen daráló, gép, kv stb...) a duplaszűrős 13gr teszteredmény számomra értelmezhetetlen

[ Szerkesztve ]

(#71652) 2007ath válasza beleriand72 (#71649) üzenetére


2007ath
(fanatikus tag)

Biztosan sok igazság van abban, amit írsz. Nincs tapasztalatom más 2 csészés szűrőkkel. Amit használok, elvileg 12-18 gramm őrleményre van méretezve. Valóban, az ajánlottnál talán finomabbra darálom a kávét és a tömörítés is erősebb a kelleténél. De még így is határozottan jobb az eredmény, mint az 1 csészés szűrő használatával.

Benefon Delta -> Nokia 6150 -> Siemens S45 -> Sony Ericsson K750i -> Nokia E71 -> Samsung Galaxy S2 -> Huawei P9

(#71653) 2007ath válasza tariattila (#71651) üzenetére


2007ath
(fanatikus tag)

Gaggia Classic és Graef 702. A "Single"-nél 2 fokozattal durvább a darálás.

Benefon Delta -> Nokia 6150 -> Siemens S45 -> Sony Ericsson K750i -> Nokia E71 -> Samsung Galaxy S2 -> Huawei P9

(#71654) tariattila válasza 2007ath (#71653) üzenetére


tariattila
(PH! kedvence)

ki kell próbáljam a sajátomat... :D csak gép kellene hozzá...

(#71655) Parci válasza 2007ath (#71652) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

az ims 12-18 grammosba gaggiában tuti fér/kell vagy 18 gramm. ha 13 grammot teszel bele, sokkal finomabbra kell darálnod, sokkal nagyobb lesz a kávé felett a víztér és sokkal nagyobb a valószínűsége a csatornásodásnak. próbálj meg átállni 18 grammra, bízz bennünk ;)

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#71656) Parci


Parci
(HÁZIGAZDA)

eladnék két kofis dolgot:
- compak k10 wbc daráló, keveset futott, garázsban tartott stb. már a faceliftes változat, kutya baja, ritka, komoly vas (68 mm-es kúpos italmill kések). 195e ft.

- quick mill senago tejhabosító, termoblokkos, cappuccinator fejjel. a műfaj legjobbjának tartott vas. 49e ft.

[ Szerkesztve ]

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#71657) sz.zs. válasza tariattila (#71654) üzenetére


sz.zs.
(fanatikus tag)

Ha jobban körülnézek, találok olyat, amit megvehecc' :P

[ Szerkesztve ]

(#71658) Elekellek válasza Parci (#71656) üzenetére


Elekellek
(újonc)

Mi volt a tapasztalatod a Compakkal? Nem emlékszem rá, ha írtál róla itt, talán nem jártam épp erre... dózeres egyébként?

(#71659) jokerone


jokerone
(tag)

Sziasztok!

Bosch TCA 5401-en ( http://manualcoffeemachine.com/bosch-tca-5401/#page/3) a szervízprogram lefuttatása után csak az egyik kifolyóból folyik már csak a kávé. A szervízprogram előtt is már vékonyabban jött arról az oldalról, de most már csak csöpög néha.
Talán a vízkőoldó szedett le valamit, amitől végképp eldugulhatott? Mit javasoltok? Citromsavval próbálkozzak egy új szervízprogrammal, vagy vízkőoldóval még egyszer?

Üdv:
Laci

(#71660) Parci válasza Elekellek (#71658) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

dózeres. az őrleményfinomság állítása fokozatmentes, de nem olyan beton masszív, mint a mazzeré. az őrleménye viszont rohadt jó, egyértelműen sokkal jobb volt, mint a sj késes mazzeremnek. én szerettem, csak aztán elvitte a kávét is adó sörözőnk, aminek a kávés szekciója ugyan hamar hamvába holt, de közben lőttem egy robur electronic-ot, így nem kell mindkettő.

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#71661) Elekellek válasza Parci (#71660) üzenetére


Elekellek
(újonc)

És helyből használható, vagy új kés+Fragola?

(#71662) Parci válasza Elekellek (#71661) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

nagyon keveset használt, írd és mondd szerintem 50 kg kávé sem ment át rajta. helyből használható, én is úgy használtam.

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#71663) Elekellek válasza Parci (#71662) üzenetére


Elekellek
(újonc)

Holnap felhívnálak ezzel kapcsolatban, ha még mindig XXYY formátumú a telefonszámod utolsó négy jegye. (Tőled vettem az első jobbféle darálóm, a Rockyt.)

(#71664) sublett


sublett
(tag)

sziasztok,

szűrőt (normál és nyomásfokozós egyaránt) Tersocleannel hogyan lehet tisztítani? Használati utasítása szerint az alkatrészeket 20 percig áztatni kell az oldatban (2 teáskanál/l). Ez ki fogja hozni a szűrőből is a szennyeződést, vagy van vmi más tippetek?

[ Szerkesztve ]

(#71665) Koczó93 válasza sublett (#71664) üzenetére


Koczó93
(őstag)

Kiázik de ha nagyon zsíros segíts rá egy kefével.

iPhone SE /// BlackBerry Bold 9780

(#71666) CB


CB
(senior tag)

Szerintetek mi a jobb? Ha a tamper alja tükrösre van polírozva, vagy ha a finom esztergálást, csiszilópapíros felületet hagyom meg?

(#71667) meander


meander
(kvázi-tag)

Volt már valakinek olyan tapasztalata, hogy egy kávé súlyosan túloldott és ettől citrom savanyú? Referenciaként néhány szám: első daráló állás és főzés -> 15mp előáztatás + 35mp főzés 18,5g-ból 50g. Ahol már iható volt (nem finom, csak legalább kávé): 5mp előáztítás 25mp főzés 18,5g-ból 30g.

(#71668) ronin s8 válasza CB (#71666) üzenetére


ronin s8
(senior tag)

A szálhúzott jobb szerintem.

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#71669) Keresztapper válasza CB (#71666) üzenetére


Keresztapper
(senior tag)

Milyen szempontból kérdezed? Ha a csészeminőség szempontjából, akkor semmi jelentősége nincs, de ha a praktikum a lényeg, akkor nem érdemes políroztatni szerintem, mert sokkal gyorsabban fogod összekarcolni, mint gondolnád. :)

http://palscoffeetech.com/

(#71670) Parci válasza meander (#71667) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

hogyne. hogy mást ne mondjak, a nálam "citromlé" jelzőt viselő kofiknál jellemzően ez a helyzet, ha el akarom kerülni a savanyát, gyorsítanom kell a lefolyást és minél hamarabb lezárni. egyébként egyáltalán nem törvényszerű az sem, hogy az előáztatás jót tesz egy kávénak, például ilyen esetekben csak megy az idő és oldódik a savanya, jobb nagyobb vízhozammal hamarabb lehozni a szajrét.

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#71671) Csápájev válasza meander (#71667) üzenetére


Csápájev
(tag)

:U
gyakorlatilag az összes világos pörköléssel ez a tapasztalatom.

(#71670) Parci Sokan meg a csöpögős lefolyásra esküsznek ilyen kávéknál is.

[ Szerkesztve ]

(#71672) jokerone válasza jokerone (#71659) üzenetére


jokerone
(tag)

Valaki erre?

(#71673) Parci válasza Csápájev (#71671) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

ki kell próbálni, én is kipróbálom mindig, de amit írtam, azoknál nem jött ez be.

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#71674) CB válasza Keresztapper (#71669) üzenetére


CB
(senior tag)

Arra gondolok, hogy a tamper milyen felületet hagy a kávén, ill. a taömörítő kávéval érintkező felületein mennyi kávé marad, ha polírozva van.
Azért érdekel, mert most lett kész az 58,3-as tamperom, és még van lehetőségem a műhelyben csinosítgatni.

[ Szerkesztve ]

(#71675) Rush77 válasza jokerone (#71672) üzenetére


Rush77
(fanatikus tag)

Szia.
Szerintem a kávékorzó automatás topicjaban próbáld meg. Ott fognak tudni segíteni.

(#71676) jokerone válasza Rush77 (#71675) üzenetére


jokerone
(tag)

Köszönöm

(#71677) sublett válasza Koczó93 (#71665) üzenetére


sublett
(tag)

köszi, közben megcsináltam kiázott remekül! :)

(#71678) koxx válasza CB (#71674) üzenetére


koxx
(MODERÁTOR)

Sztem elég a simító esztergálással elkészített felület. Nem hiszem, hogy érdemes polírozni.

ELADÓ EVGA SuperNOVA 1000 P2 1000W Platinum 10év gari >>>> bit.ly/2JlXeB9

(#71679) fragola.6035 válasza CB (#71674) üzenetére


fragola.6035
(újonc)

Szerintem az a jó, ha polírozott. De az is fontos, hogy pontos legyen (58.6) és éles legyen a széle, ne törje le az esztergályos. A talpat utólag már nem políroznám, pont azért, hogy az élét el ne csiszold.

lali_hu

(#71680) koxx válasza fragola.6035 (#71679) üzenetére


koxx
(MODERÁTOR)

Polírkoronngal vagy papírral nem nagyon tudod leszedni az éleit. Már ha megfelelő minőségű az acél.

ELADÓ EVGA SuperNOVA 1000 P2 1000W Platinum 10év gari >>>> bit.ly/2JlXeB9

(#71681) fragola.6035 válasza koxx (#71680) üzenetére


fragola.6035
(újonc)

Ehhez én nem értek, de ha így van, akkor políroznám, hogy minél kevésbé tapadjon.

lali_hu

(#71682) sz.zs. válasza fragola.6035 (#71681) üzenetére


sz.zs.
(fanatikus tag)

Én is políroznám.

(#71683) Deadzone41 válasza meander (#71667) üzenetére


Deadzone41
(őstag)

(#71684) Keresztapper válasza fragola.6035 (#71681) üzenetére


Keresztapper
(senior tag)

Nektek feltapad az őrlemény a tamper talpára?

http://palscoffeetech.com/

(#71685) Parci válasza Deadzone41 (#71683) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

érdekes cikk. azon túl, hogy megint megtudtam, hogy a mazzer egy szar :B, gyakorlatilag azt állítja, hogy nincs túlextrahált kofi, minél többet oldasz ki, annál jobb lesz. viszont nem magyarázza meg, hogy miért lehet szarabb adott esetben egy csöpögősebb lefolyás (ahol gondolom nagyobb a tds, nem?). az is tanulságos, amit arról ír, hogy minden pogácsa csatornásodik és bármilyen cuccon nagy a szórás.

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#71686) Deadzone41 válasza Parci (#71685) üzenetére


Deadzone41
(őstag)

"(ahol gondolom nagyobb a tds, nem?)." Erre nem vennék mérget. Sajnos nem volt még alkalmam ilyen műszerrel játszani.

(#71687) meander válasza Deadzone41 (#71683) üzenetére


meander
(kvázi-tag)

Ez a cikk ugye épp az ellenkezőjét írja, mint amit én fent tapasztaltam. A meglepetést számomra az okozta, hogy korábban nekem is az oldódás növelése hozta, illetve a kávé for dummies is azt tanítja, hogy ebben az esetben keserűnek kellene lennie. Na mindegy, ha nem is értem miért de hasznos tapasztalat volt. Ilyen bántóan savanyú ízt még soha nem éreztem.
@Parci igen ennek az előáztatás egyáltalán nem segített, olyannyira, hogy még a lefolyás is szebb volt rövidebb előáztatással.

(#71688) Parci válasza Deadzone41 (#71686) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

mennyibe fáj egy refraktométer? tulajdonképpen méregetném én is tanulási céllal...

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#71689) Parci válasza meander (#71687) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

"Ilyen bántóan savanyú ízt még soha nem éreztem."

gitwe? :DDD

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#71690) meander válasza Parci (#71689) üzenetére


meander
(kvázi-tag)

nem, az egy nagyon finom kávé :) sajnálom is hogy elfogyott.
Az a vicc, hogy ez egy brazil volt. Vágytam kicsit a csokis, enyhén savas kávéra, erre ez a citrom eszencia... nagyon durva volt. De legalább tanultam valamit megint

(#71691) Deadzone41 válasza Parci (#71688) üzenetére


Deadzone41
(őstag)

amivel filtert lehet mérni, már 10e környékén kapható [link] illetve biztos lehet vele preszót is mérni, ha felhigítod, majd viszaszámolsz :D

meander: hát vannak néha ilyen anomáliák. a savak elvileg már hamar kioldódnak, így azt nem nagyon tudjuk befolyásolni, hogy bele kerül-e a főzetbe, csak ezeket tudjuk balanszolni édességgel.

(#71692) Parci válasza Deadzone41 (#71691) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

tulajdonképpen érdekes az elmélet, csak... nem. nekem ott a végcél, hogy olyan élményt adó kávét igyak itthon, mint most ez a saját pöris etióp. már rég megfogalmaztam magamban, hogy:
- ha egy kávé édes, akkor rossz már nem lehet
- ha egy kávé savanyú vagy keserű, akkor jó már nem lehet
édes kávét pedig leginkább a saját pörijeimből tudok inni, bármi is az oka. ez van. :)

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#71693) fragola.6035


fragola.6035
(újonc)

(#71694) soldier2 válasza Parci (#71685) üzenetére


soldier2
(senior tag)

A poén, hogy a többségünk ugyanezt csinálja, csak nem írja le ilyen szépen :)
A Mazzer szar ez axióma, ezzel mindkettőnknek meg kell békülni (és még sok más Mazzer tulajnak is).
Tud valaki valamit a ZM-ről? Az is Mazzer, és egész jól indult, főleg presszóra.

(#71695) yazoo1 válasza Keresztapper (#71684) üzenetére


yazoo1
(újonc)

Nekem fel!
Viszont azért,mert diófából esztergáltattam...:D
..és nincs lepolírozva az alja,rátapadnak a kis szemcsék...

(#71696) adp válasza soldier2 (#71694) üzenetére


adp
(senior tag)

ugyan csak ZM késem van de nekem nagyon bejött, igaz nem állítható túl jól, viszont grammokkal játszva nekem tökéletes, ami nagyon érdekes, hogy a kávék elég nagy része 3-4 fokozaton belűl jó, ami lehet azért mert szarul állítható, vagy mert elég jó az örleménye

(#71697) Parci válasza adp (#71696) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

a jól állítható darálónál is kb. 3-4 fokozatot használ az ember, a szarul állíthatónál ez egész jó, magyarán nem is olyan szarul állítható :)

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#71698) adp válasza Parci (#71697) üzenetére


adp
(senior tag)

az sm késnél sztem több fokozatot használtam, picit könyebb volt, de ízben ez tuti jobb, nem beszélve hogy filterre is tudom használni

[ Szerkesztve ]

(#71699) Parci válasza adp (#71698) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

nem ismerem az sm darálókat, de a lényeg, hogy a roburt, ami ugye kónuszos, nagyon finoman állítható, kis lépésekben, szóval még ezt is jellemzően kb. 6 ricnis tartományban használom, de méginkább 4.

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#71700) And06 válasza Deadzone41 (#71683) üzenetére


And06
(lelkes újonc)

na most végre végigolvastam a cikket. pár dolog eszembe jutott az olvasás közben, csak cimszavakban (hype, áltudomány, fellengzés, fingfűrészelés, stb...), de a végére arra jutottam, hogy
1) akit ez szórakoztat, vagy ez a szakmája, csinálja
2) én kávézni szeretnék. eljutottam oda a gagyi kis SJmmel, meg a pavonival, hogy tudom élvezni a kávét amit csinálok (és nem szenet iszok) /* hiteltelen, ugye, mert egy LM Linea is a szemétre való :DDD */
3) 20asával kiönteni a csilliós kávét, hogy megtaláljam a 10% TDS helyett a 11%ost 2:1 arány mellett n*10k eurós gépparkon, otthonra baromság. csinálják a világ top baristái, lásd 1)

(#71701) Parci válasza And06 (#71700) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

nincs azzal gond, hogy próbálják kimaxolni a témát, mert talán szolgál számunkra is pár tanulsággal. amit utálok, az ez a dogmatikus, messiásvárós, lelkes rajongói csoport, akik a téma ütőerén tartva a kezüket az egészből annyit vesznek le, hogy mi az új tuti.

holnap egyébként szétrúgom a mazzert és veszek fragolától egy olyan ek-adagolót. ek ugyan nincs még alá, de már csak azzal is jobb lesz a tds, mint a mazzerrel. szar olasz széncsákány.

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#71702) djboris válasza Parci (#71685) üzenetére


djboris
(újonc)

TDS és az extrakció eléggé mást jelent. Csöpögős kávé egy túl nagy koncentrációjú kávét feltételez, ebből következik az alacsonybb extrakció. Extració alatt kávés nyelvezetben értsd extracion yield. Az belátható, hogy az extrakció is úgy működik mint az oldódás kémiában. Minél nagyobb a koncentráció annál nehezebben tudunk oldani. A világosabb pöri általában nehezebben oldódik. Ezért szeretjük az ilyen fogalmakat elkerülni, mint pl. újhullámos risztretto. Abból csak citromlé lesz. Újhullámos kávékat ezért érdemes picit hosszabbra húzni. Minél világosabb.

[ Szerkesztve ]

(#71703) Parci válasza djboris (#71702) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

Vegulis a tapasztalatom is ez: világos porinel inkább gyorsított (nagyobb mennyiség jön folyamatosan, összességében is több ml, de nem tart sokáig az egész, <30 mp) lefolyások váltak be, nem a szerényen csopogos egy percig. Viszont eddig úgy tudtam, hogy ilyenkor inkább aluloldom (kivonatolom) a kávét. Meg gondolom a higítási arány csak az egyik tényező, a másik az időtartam, a hőmérséklet alakulása, a nyomás alakulása.

tds: szárazanyag-tartalom
extrakció: kivonatolás

mi a különbség köztük? én eddig azt gondoltam, hogy magasabb extrakció = magasabb szárazanyag-tartalom, de szívesen bevallom, hogy sosem néztem utána a fogalmaknak rendesen.

[ Szerkesztve ]

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#71704) djboris válasza Parci (#71703) üzenetére


djboris
(újonc)

Uh ezt igy nem egyszeru leirni roviden. Osszeszedem a gondolatokat, hogy erthetoen leirjam. Eloljaroban siman van alulextraktalt (extrahalt - hu de nem szeretem ezt a szot) magasabb TDSsel mig tuloldott alacsonyabbal. Sot a nagyon rovid, jellemzoen nagyon finomra orolt kavek a legtobb esetben aluloldottak. Igerem leirom erheto peldakkal hamarosan. Ha valaki meg nem eloz addig. Tuti vannak itt nalam sokkal okosabb emberek is :) max szerenyek.

[ Szerkesztve ]

(#71705) Deadzone41 válasza Parci (#71701) üzenetére


Deadzone41
(őstag)

A problémát én abban látom, hogy a mérhetetlen cinizmus amivel kezelitek(ed) a más véleményt, teljesen ellehetleníti az értelmes párbeszédet. dogmatikus, messiásvárós? Szerintem a "szakma" pont hogy nem a voodoo irányába tart, hanem a tudomány, a szisztémás probléma kezelés felé.

btw. attól nem lesz rosszabb számodra a mazzered, hogy valaki egy cikkben leírta, hogy van jobb (örlemény minőségben, mielőtt a gépészmérnökök félreértenek) :). Nekem is az van, és nem fáj. Sőt, még azt is el tudom fogadni, hogy aki megtapasztalt egy jobb örlőt, nem menne már vissza.

And06 "hype, áltudomány, fellengzés, fingfűrészelés" Ok ez is egy vélemény, de vitatkozz valamelyik állításával inkább -te nem így tapasztaltad, a te kísérleteid nem ide vezettek, te nem ezt mérted, stb. mert ezzel így nem vagyunk előrébb.
1, vannak akiknek ez a szakmája, és még ciket is írnak róla. Lássuk be, az otthoni preszózgatás eléggé kis szubkultúra, szólhat ez a baristákak is.
2, ez a lényeg, ennek örülünk
3, senki nem írt olyat, hogy öntögesd ki a kávét 20-asával, viszont ha valaki megteszi helyetted, és leírja a tapasztalatait cikk formájában, inkább örülj, lehet tud valami konstruktívat mondani számodra, amitől holnap jobb kávét főzöl.

(#71706) Peti...(16v)


Peti...(16v)
(újonc)

Jöhetnek a szénné pörkölt robusztaszemek és az aluloldott kávék! :N
Viccet félretéve, lehet hogy a legújabb hullámos kávékhoz tényleg nem ez a legelnökebb választás, de nekem akkor is nagy öröm, mert évek óta vágytam rá. És persze remélem, hogy a kávék ízében is érezhető lesz a változás.
(Lesz mit takarítani rajta... Nem is értem, én képtelen lennék ilyen mocskos dolgot kiadni a kezemből, még úgy is, hogy tudom, soha nem fogok találkozni a vevővel.)

(#71707) Csápájev válasza Peti...(16v) (#71706) üzenetére


Csápájev
(tag)

Ismeretlenektől nagy csodákat lehet vásárolni, az biztos...
Sok jó kávét vele,nagyon jó kis cucc :)

[ Szerkesztve ]

(#71708) kk831228 válasza Peti...(16v) (#71706) üzenetére


kk831228
(PH! addikt)

Honnan...??? :R :))

"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://www.youtube.com/watch?v=HL7Wp9ltweo

(#71709) Daneeka


Daneeka
(senior tag)

Fijug az édeset úgy kell elképzelni, hogy a filterpörkölt (így talán nem szenesedik el a cukor) etióp száraz (nincs lemosva a “gyümölcslé”) kávé szemek hordják még a cukrokat a cseresznyéből magukon és ez átkerül a kávéba vagy megfelelő magic eszközparkkal (EK stb.) kijön bármiből?

Szerk: ezt továbbgondolva ha valaki elszopogatna egy ilyen epres/egyéb gyümölcs kávé zöld babját akkor érezne valami édeset?

[ Szerkesztve ]

(#71710) Csápájev válasza Daneeka (#71709) üzenetére


Csápájev
(tag)

Elvileg az újhullámos kávéknál a pörkölésnél megállnak azon a szinten ahol a zöld kávéban lévő cukor karamellizálódik , ezért édesebbek.
10:18nál esik erről szó,de az egész videó érdekes

(#71711) Parci válasza Deadzone41 (#71705) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

a mérhetetlen cinizmus kiváltója pár túl lelkes/hangos ténymegmondó, aki laza mozdulattal dob a kukába kb. mindent, ami az előtt volt, hogy "a szakma" és ő rápörgött valami újra. maradjunk annyiban, hogy egyik sem jó. és hogy remélhetőleg idővel mindkettő elcsitul és jut valami konklúzióra ez az egész. egy időben minden bor szar volt, amit barrique hordóba tettek. volt olyan időszak, amikor 13,5%-os alkoholfok fölött nem lehet jó bort csinálni, mert az egy hulladék, alkoholos, gejl szar. egy az egyben be lehet helyettesíteni egy-egy kávés körbe, de tényleg. kinőttem már ebből, ritkán van az, hogy a spanyolviasz épp pont most találódik fel. divathullámok viszont vannak.

ezzel együtt scott raónak adok a szavára és minimum érdeklődéssel olvasom. ellentétben például matt pergerrel, aki a szememben többször hülyét csinált már magából.

[ Szerkesztve ]

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#71712) Parci válasza Peti...(16v) (#71706) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

wow, gratula, ilyet szerettem volna én is, de akkor csak eggyel nagyobb volt. kiváló daráló egy jó fekete olaszhoz!

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#71713) Deadzone41 válasza Daneeka (#71709) üzenetére


Deadzone41
(őstag)

Az édességet úgy kell elképzelni, hogy balanszban vannak az alap ízek, mint édes, keserű, savanyú, sós. Nem ugrik ki semmi zavaró irányba. Persze édes irányba zavaróan sose fog kiugrani. A száraz feldolgozásnak ehhez nincs köze, bár jellemzően ezek édesebb kávék, itt az a lényeg, hogy a gyümölcsöt rárohaszták a magra, ettől kap egy fermentált ízt, mint mondjuk a sajtok. A kávéban lévő édesség inkább a pörkölésnél képződik, gondolom az összetettebb szénhidrátok átalakulnak cukrokká, a cukrok meg a fehérjékkel reakcióba lépnek, ez a maillard reakció.

tehát a zöld kávé szopogatása közben sok jóra ne számíts :D a gyümölcse amúgy finom, ebből teát is főznek, ez a cascara.

(#71714) Daneeka


Daneeka
(senior tag)

Ez a videó megvolt anno de akkoriban ezen átsiklottam és off de kár, hogy Zsombi (a fehérpólós aki nem UP) már nem nagyon sörblogol pedig kb. ő volt az egyetlen anno aki már akkor is basztatta az okádékot öntő főzdéinket amikor még a romlott szart is körbetáncolta a sajtó.

[ Szerkesztve ]

(#71715) And06 válasza Deadzone41 (#71705) üzenetére


And06
(lelkes újonc)

a baj azzal van, hogy adott időben 1 jó őrlő van és csak az, és mostmár úgylátszik (a cikk szerint) egy gép, és csak az a jó, minden más egy fos. (és talán mi is rájövünk, ha egyszer talán majd iszunk egy jó kávét - ezt mondja)
ez az amit parci is kifogásol. aztán holnap (vagy valamikor) felülnek valami új hypehullámra, onnantól az eddigi csilliós csodagép lemegy a futottak még kategóriába, és az új gép lesz a császár.
de akinek ez tetszik, csinálja.

ja, és mindezt úgy, hogy a 20ból 19 kiöntött kávét valószinüleg elégedetten szürcsölne a kávés közösség 98%a, de nekik ihatatlan mosogatólé. na ennyi, nekem csak a fellengzés(és mellé a megmondás) b.xa fel az agyam.

[ Szerkesztve ]

(#71716) Parci válasza Daneeka (#71714) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

jaja, a sört nem is mondtam, pedig ott is megvolt, hogy áhítattal pörgették a nyelven a romlott szart és magyarázták az összetettségét, meg mindent. és ott is mindenki helikopter volt, aki valaha sörhöz nyúlt az aktuális nagy szent sörforradalom előtt.

hát, én ezek miatt cinikuskodom, sokadszorra a kávénál már nincs türelmem az egész cirkuszhoz.

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#71717) Parci válasza And06 (#71715) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

elnök!

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#71718) Peti...(16v) válasza Csápájev (#71707) üzenetére


Peti...(16v)
(újonc)

Kösz mindenkinek!

kk: angol ebayről.

Elkezdtem szétszedni, okádék. Szerintem megvették, bekapcsolták, lenyomtak 8400 adagot, és egyszer nem takarították ki. Undorító zsíros, olajos, büdös. Valszeg kopi luwakot daráltak vele macskástól, mert még szőr is volt benne...

(#71719) Peti...(16v) válasza And06 (#71715) üzenetére


Peti...(16v)
(újonc)

+1

(#71720) kk831228 válasza Peti...(16v) (#71718) üzenetére


kk831228
(PH! addikt)

az szép.... :Y :DDD

"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://www.youtube.com/watch?v=HL7Wp9ltweo

(#71721) Csápájev válasza Peti...(16v) (#71718) üzenetére


Csápájev
(tag)

Láttam már pár Ebayről érkezett gépet,én is onnan vettem eddig mindhármat,ami nálam megfordult.
Jófogásról egy összevissza karistolt Mazzert felemás késpárral, szóval egyáltalán nem csodálkozom.:)

(#71722) Parci válasza Csápájev (#71721) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

legyen egy ellenpélda is, a roburra azt írta az angol ebay-es eladó, hogy alig használt, és tényleg :B

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#71723) Peti...(16v) válasza Parci (#71722) üzenetére


Peti...(16v)
(újonc)

Nagy átverés nincs, megírta, hogy 8 hónapig használták egy kávézóban. Csak a takarítás maradt el, de már kezd újszerű állapotba kerülni :)
Egy új kés azért kelleni fog. Ha esetleg valakinek van otthon egy elfekvőben, írjon! (191C)

Útvonal

Fórumok  »  Lokál  »  Kávé topik
Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.