Hir​d​e​tés​

2018. február 21., szerda

Útvonal

Fórumok  »  Lokál  »  Kávé topik

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-02-19 15:17:04

PROHARDVER!

Kérdés előtt olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#68651) adp válasza Csápájev (#68639) üzenetére


adp
(senior tag)

Barista kolleganak biztos nagy a tapasztalata az otthoni presszozasban, es abban hogy milyen keretig milyen gep az ajanlott OTTHONRA

[ Szerkesztve ]

(#68652) manio válasza Csápájev (#68639) üzenetére


manio
(újonc)

Nem állítottam, hogy kávézóba bárki Graefet ajánlott volna. (Ha ilyet láttál, kérlek, linkeld be! :))

Igazából a fórum neve félrevezető. "Kávé topic". S közben a kávéról esik a legkevesebb szó. Informatívabb lenne a "Hobby kávégéptuning fórum megszállottaknak" elnevezés. :D

Azt kevesen említik meg, sőt néhány évre visszaolvasva most egy alkalomra sem emlékszem, hogy a kávé beállítása nem a gr-sec-ml értékékkel van kimaxolva, hanem azzal kezdődik! Ha már jó a lefolyás időre, mennyiségre és színre, akkor már kezdheted is beállítani (finomhangolni) a kávét, hogy kihozd belőle az éppen rá jellemző ízeket.

A topic-gazda - az évek során megfigyelhetően lanyhuló kísérletezési kedvvel - megállapodott az olaszos pörkölésnél - melynek ízvilágát szokás itt (ét)csokisnak nevezni -, nagyvonalúan lecitromkávézva a többi néhány tucat ízjegyet.
Márpedig a topic-gazda véleményét tanácsos osztani, khm, mint az közismert...

De, hogy visszatérjek a Graef CM702-re, ezzel az őrlővel pont a finomhangolásig nem jutni el. Mert nem fokozatmentes. Nagyok a lépései.

Hányszor olvasni itt, hogy "hetek óta nem tudtam egy igazán jót csapolni"? Nem is ritkán. Mi segíthet ezen? Az őrlő! (TFH a PID és a vízterítő már megvan.)

Egy kezdő vagy megérti ezeket az indulásnál, és eleve úgy vág bele, hogy tudja, hogy tuningolnia kell egy használt gépet ÉS vennie kell egy őrlőt, ami többe fog kerülni, mint a gép az összes tuninggal, vagy megvesz valami "belépő szintű" izét, aztán majd nem érti, hogy miért nem jut sehova.

Na, regényt írtam komment helyett, bocs.

(#68653) von toth válasza manio (#68652) üzenetére


von toth
(tag)

És az iberital challngeről mi a véleményed?

(#68654) manio válasza adp (#68651) üzenetére


manio
(újonc)

OTTHONRA miért lenne jó a ROSSZABB kávé, sosem értettem...

Az már persze más, hogy ha úgyis a gép tuningolása a lényeg, a bütykölés, az én kicsi baby-m (vagy classic-om), amellé tényleg bármi jó, de abban az esetben nem is a kávé a fontos.

(#68655) manio válasza fragola.6035 (#68650) üzenetére


manio
(újonc)

Ezeket Te ismered belülről, a szakvéleményeddel nem vitatkozom. (Ha valaki azt állítaná nekem, hogy a M1 és a 75E azonos, arra én is kérdőn néznék.)

Csak azt mondtam, hogy a 75E nem kacat, könnyű használni, beállítani. Felhasználóbarát és specialty kávézóban is megállja a helyét.

(#68656) Csápájev válasza manio (#68652) üzenetére


Csápájev
(tag)

Ime, itt mostad össze az otthonra ajánlott graefet a kávézóba nem ajánlott eurekaval.

Az összes többi,amit itt összehordtál meg masszívan nem igaz.
Rengeteget írtunk már lefolyásokról, színről, mindenről.

Bevallom nem tudom milyen kávékat szeret Parci.
Az sem igaz,hogy bárkinek egyet kéne érteni vele, sokat vitatkoztam vele,de ahogy néztem más is.
Az meg csak szimpla személyeskedés,hogy szerinted ő megállapodott az olaszos pörkölésű kávéknál, azaz szerinted le van maradva...
Milliószor ajánlunk világos pörköléseket, CM stb kávékat, tehát tényszerűen nem igaz,amit írsz.

cm702 egy kiváló ár / érték arányú belépő őrlő otthonra.
Ebben az árkategóriába kompromisszumokat kell kötni,de sokan próbáltuk és bár már Mazzer minire váltottam tartom,hogy abszolút ajánlott, ahogy írtad kompromisszumokkal, az egyik ilyen pl,hogy fokozatos.
Ez világos pörköléseknél fog inkább kijönni,de maradjunk annyiban,hogy sokkal drágább darálóknál is van valami kompromisszum és ráadásul nem azt állítottuk,hogy tökéletes lenne.
Kicsi, olcsó, kevés pangó marad benne és ha vegyesen iszik olaszos és világosabb pörkölésű kávékat, akkor 90%ban be fogja tudni lőni a használója az adott kávéhoz.

(#68657) Parci válasza manio (#68652) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

"A topic-gazda - az évek során megfigyelhetően lanyhuló kísérletezési kedvvel - megállapodott az olaszos pörkölésnél - melynek ízvilágát szokás itt (ét)csokisnak nevezni -, nagyvonalúan lecitromkávézva a többi néhány tucat ízjegyet.
Márpedig a topic-gazda véleményét tanácsos osztani, khm, mint az közismert..."

az első fele szimplán tévedés. nem iszom robusztát (soha nem is ittam) és nem iszom sötét pörit. magamnak is gyümölcsösre pörkölök. amit citromlének hívok, az hibásan alulpörkölt kávé -- vagy egy olyan kávé, amiből én csak citromlevet tudtam csapolni. casino mocca előfizum sem azért volt, mert olaszra gyúrnék, ahogy paljoc sötétebb pörijei miatt sem azért sírtam, mert olaszmán vagyok kávéban. de azért jól megfejtetted, hadd gratuláljak. :U

ja, az évek során lanyhuló kísérletezési kedvet úgy hívják, hogy "megérés, elrendeződés". ritka az olyan eltartott ujjú f@sz, aki képtelen egy pohár bort élvezettel meginni, mert mondjuk tíz év után is az ízeket szálazza, a hibákat keresi, a savgerinc szerkezetésben megérzi a bizonytalanságot, "szakmázik". én ennyi idő után egyszerűen kontextusba tudom tenni a dolgokat, tudom, hogy miről maradok le, ha magamnak pörkölök, tudom, hogy mi a "csúcs", ahogy azt is, hogy mi az, ami "már elég". (igen sok ember tart atom sznobnak azért, mert ez a "már elég" olyan, amilyen)

a második feléért, mivel az nettó szemétkedés (bár az egész kis szösszenet arról szól, hogy te magyarázod másnak, hogy én milyen vagyok. egyszerűbb megkérdezni engem), kapsz egy [moderátori] figyelmeztetést most.

és picit lejjebb adhatnál a mellényből, a frankó megmondásából.

[ Szerkesztve ]

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#68658) adp válasza manio (#68654) üzenetére


adp
(senior tag)

Szerintem engedd el ezt a forumot ha te mindent ilyen frankon tudsz, sot te meg azt is jobban tudod hogy kinek mennyi penze van kavezasra...
A gunyolodost meg sztem be lehet fejezni. Itt nem divat, ahogy ez a hangnem sem.

De hogy szakmai resze is legyen, En most egy la san marco ZM filter keses orlot hasznalok, otthon, filterre lenyegeben egyenlo a mazzer geppel, presszora azert nem ugy finomhangolhato mint az eredeti gep, de nekem igy jo, sot egyenlore sztem otthoni presszozast es filtert kimaxoltam.
Elotte egy graefom volt, es nyugodt szivvel merem ajanlani barkinek, ar ertek aranyban nagyon jo orlo, es lehet vele JO KAVET kesziteni, mint sokaknak sikerult itt, nyilvan ertelmetlen egy roburral vagy egy mythossal hasonlitgatni, de pl kozepes porinel full oke mindkettovel

[ Szerkesztve ]

(#68659) manio válasza von toth (#68653) üzenetére


manio
(újonc)

Annak tetszik a fokozatmentessége, és az, hogy viszonylag sokat kell tekerni (különösen pl. egy Eurekahoz viszonyitva) kis állításhoz.
Végül a rögösödés és a pangó mennyisége és a hangja miatt nem választottam.
(De pont a pangó őrlemény mennyisége miatt nem vennék otthonra 75E-t sem! Kávézóban más, ott nem ez a szempont.)

Sokat bújtam a fórumokat, míg arra jutottam, hogy vagy 200 eFt körül veszek elektromos őrlőt (pl. Eureka Atom), vagy meg többért valami nagyot, vagy 60-80-ért kézit (Comandante).

És arra is jutottam, hogy otthon sosem lesz elég jó az eszpresszó. Azért (specialty) kávézóba kell menni.

De ezen a fórumon nem erről esik szó elsősorban, hanem a tuningolásról, felújításról, bütykölésről.

És mielőtt bárki félreértene és nekem esne: ez mind szép dolog! Én is élvezem.
Csak a topic neve félrevezető, ahogy már írtam.

(#68660) manio válasza Csápájev (#68656) üzenetére


manio
(újonc)

Csúsztatsz!

Attól, hogy egy mondatban említettem, még nem összemosás.

Az, hogy valaki megállapodott, nem jelenti, hogy le van maradva. Ezt te írtad, nem én, kérlek, ne add a számba!

Én is azt mondom épp, hogy sokat írtok a lefolyásról, színről. Igen. Ez a belépő. De hogy ez után mi jön, azzal kapcsolatban csak egy-két hozzászólás van, azok is többévesek.

(#68661) Koczó93 válasza manio (#68659) üzenetére


Koczó93
(őstag)

Azért szvsz elég nagy túlzás hogy otthon nem lehet jó presszót csinálni. Elég sokan próbálkoznak :)

iPhone SE /// BlackBerry Bold 9780

(#68662) Parci válasza Koczó93 (#68661) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

van, aki szerint nem lehet. kis "casmo" zoli is azért építette le a saját cuccait, mert az ő elvárásainak sosem volt megfelelő otthon a presszó. de a hangsúly az adott user elvárásain, saját valóságán van. a userek maradék 99,99%-a pedig beletörődik, ha csak 80-95%-os a kávé (amihez persze szintén kell nem kevés pénzügyi költést eszközölni, sajnos az eszpresszó technikai sport volta nem kikerülhető). ha eleget jársz jó specialty helyre, pontosan el tudod helyezni a saját otthoni kávéd a skálán.

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#68663) Parci válasza manio (#68660) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

kezd unalmas lenni ez.. :U

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#68664) Keresztapper válasza bluesfan (#68647) üzenetére


Keresztapper
(senior tag)

Ne irigyelj, lehet hogy csak szimplán igénytelen vagyok.

http://palscoffeetech.com/

(#68665) WiZARD válasza mdav88 (#68636) üzenetére


WiZARD
(PH! addikt)

Köszi, az SR kiesett, Black Eagle vs Strada MP a két versenyző jelenleg.

(és 99% hogy Mythos1, Mythos2-ről le lettem beszélve mint egy teljesen ismeretlen valami, ami lehet időben meg se lenne - nem akarnám csak emiatt húzni a nyitást 1-2 hónapot, és fizetni az üres hely után a bérleti díjat)

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****

(#68666) kaligula


kaligula
(tag)

Mindenki magából indul ki. Ha a mythos 2 vásárlás nem ütközik nehézségekbe, akkor nincs igazi érvem ellene, mint barista. De nem tudom másképp nézni a dolgot, csak a kávé felől. Van olyan olasz kávézó, ahol feleslegesnek érzem az aviátort és kész.

rovidkv.reblog.hu

(#68667) soldier2 válasza manio (#68660) üzenetére


soldier2
(senior tag)

Üdv. Bár van abban igazság amit mondasz nem a hozzászólások tartamára válaszolnék, hanem azok módjára. Itt is mint a legtöbb fórumon van egy törzsgárda ami fokozatosan változik, és ezzel változik a fórum fő profilja is. Most épp kütyüzés van, de kétévente nem lehet átnevezni a fórumot ugyebár. Berúgni az ajtót, mindenkit lehülyézni és megmondani a tutit rossz stratégia, ha csak nem a trollkodás a cél. Az évek során azt látni, hogy itt is az építő jellegű kritika vezet változáshoz, a trollokat meg kivágják. Szóval attól függően, hogy mit akarsz a későbbiekben változtass a stílusodon, vagy folytasd ahogy elkezdted. Jó kávézást.

(#68668) bluesfan válasza Keresztapper (#68664) üzenetére


bluesfan
(újonc)

Remélem, nem bántódtál meg, nem szarkazmusnak szántam. :B
Én tényleg azt az állapotot irigylem, amikor már csak egy csepptálca rács hiányzik a teljességhez.

[ Szerkesztve ]

(#68669) sublett válasza sublett (#68408) üzenetére


sublett
(tag)

eladva

(#68670) Parci válasza soldier2 (#68667) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

ráadásul, bár ez már csak amolyan hangosan-moderátorosan gondolkodás, a kolléga egyszerre:
- újonc, aki nemrég kezdett el itt és csak itt hozzászólni
- közben arról beszél, hogy mi történt évek alatt
- közben nem olyasvalakinek tűnik, aki évekig kibírná hozzászólás nélkül
szóval... talán annyira mégsem új ismeretlen, inkább régi ismerős. nem mintha ez bármin változtatna, inkább csak érdekesség. a lényeg, hogy mit és hogyan mond.

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#68671) mdav88 válasza Parci (#68670) üzenetére


mdav88
(tag)

És a neve anagrammája az omnia :DDD

(#68672) Csápájev válasza mdav88 (#68671) üzenetére


Csápájev
(tag)

:)) na ezzel bukott le...

(#68673) baker_ válasza Parci (#68662) üzenetére


baker_
(PH! addikt)

Én speciál ittam már jó pár specialty helyen kávét, de végül arra jutottam, hogy otthon a tuning GC-vel egyszerűen jobbat készítek a legtöbb esetben. Ezért már nem szívesen iszok szinte sehol, csak otthon. Egyszerűen nem fordítanak rá annyi figyelmet egy kávézóban, mint én, amikor magamnak csinálom. Vagy egyszerűen nem képesek az adott gépen a hőt kezelni és annyi.

(#68674) WiZARD válasza baker_ (#68673) üzenetére


WiZARD
(PH! addikt)

Ez érdekes, én pont fordítva érzem, itthon a pides gaggia-val még szinte sose tudtam a jobb speciality helyeken megszokott minőséget, ízeket, részleteket előhozni.

[ Szerkesztve ]

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****

(#68675) Parci válasza mdav88 (#68671) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

felettébb gyanús!!

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#68676) PABOTHNK válasza baker_ (#68673) üzenetére


PABOTHNK
(újonc)

Vagy presszó adagra van belőve és ha kérsz egy risztrettót, kapsz egy égett lukas valamit.

(#68677) Parci válasza baker_ (#68673) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

milyen hely, milyen kávé, mikor? azért a top helyeken rendben szokott lenni. de az is igaz, hogy amikor nagy a pörgés, néha mégsem, én is belefutottam már túl sok hőt kapott kávéba így. de legutóbb a budapest baristasban azért szépen zenélt, amit adtak, azt 100%-ra itthon nem tudtam hozni (direkt vettem a kávéból). pedig az őrlő ugyanaz volt :)

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#68678) meander válasza Parci (#68677) üzenetére


meander
(kvázi-tag)

beszállok és vokssal az otthoni presszózásért. Technikai sport az tuti, de annak is igaza van, aki az odafigyelést firtatta néhány hozzászólással korábban. Nekem az a tapasztalatom, hogy ha egy specialty hely odateszi magát, akkor tuti alulmaradok. Ha viszont dobálják ki egész nap a kávékat, aminek X%-a nem sikerül igazán jól, azt meg lehet verni otthon. Ezt színesíti még, hogy épp mivel kísérletezik az ember. A casmo Warkee-ból egyetlen értékelhetőt sem csináltam a Gachata meg nekem mind finomabb volt, mint amit kávézókban ittam.
helyek terén: Budapest Baristas, Espresso Embassy, Kelet, Kaffein Kálvin kb. amiket gyakran látogatok

[ Szerkesztve ]

Eladó Mazzer Major https://photos.app.goo.gl/uS6rh4yJSfmUaJU23

(#68679) adp válasza meander (#68678) üzenetére


adp
(senior tag)

Ezen egyebkent kb annyi ertelme vitatkozni, hogy otthon hulyeseg enni mert ugysem lesz olyan mint egy (michlein csillagos) etteremben, speciality szavakkal mondva full off a tema
Ha ehes vagy egyel vendeglato helyen mert ott jobb es ne fozz otthon...
Nyilvan az embernek se ideje, se kedve, se penze sincs napi 2szer presszozgatni egy spec helyen es beeri az otthoni atlag 90% os presszoval,
egyebkent en nekem is hasonlo a tapasztalat, ittam jobb es rosszabb italt casmobol itthon es kvzoban is

[ Szerkesztve ]

(#68680) bluesfan válasza Parci (#68600) üzenetére


bluesfan
(újonc)

Én pénteken megyek Pestre Veszprémből és vissza. Ha tudok, szívesen segítek, keress meg privátban, ha érdekes még.

(#68681) norkov84


norkov84
(újonc)

Limitált kiadású SJ, ha valaki ilyesmit keres:

https://m.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/mazzer-super-jolly-vintage-espressomuehle-direktmahler-fototimer/815953172-176-717

(#68682) tmarkz


tmarkz
(újonc)

Sziasztok!

Arrarex Caravel karos presszógéphez milyen darálót ajánlotok? 30e környékén.

Előző hozzászólásokból következtetve GRAEF CM 702 az ajánlott, de nem egyértelmű, hogy presszóhoz valóban ez lenne a legtutibb az árkategóriában. Milyen áron lenne a következő szintű grinder?

Szoktunk kotyogni is, ahhoz más szemcseméretet fontos, hogy könnyen belehessen lőni.

(#68683) von toth válasza WiZARD (#68674) üzenetére


von toth
(tag)

Hát nem tudom, én Tatán az ébresztőt tudom felhozni, de semmi olyan értékelhetőt nem ittam (néha a bántó savanyúságon kívül), aminél otthon egy fos poemiával ne húztam volna jobbat (esőtánccal természetesen)

Viszont Balatonon egy nem túl kimagasló helyen meg egy betanuló srác húzott egy olyat zöld segafredoból, hogy azóta összefut a számban a nyál, pedig a fogyasztói cuccaik elég laposak.

(#68684) Keresztapper válasza bluesfan (#68668) üzenetére


Keresztapper
(senior tag)

Jajj dehogy! Ahhoz elég régen vagyok már itt jelen, hogy valamiféle képem legyen az egyes felhasználók vélhető szándékáról. Szóval vettem a lapot és inkább csak ugratni akartalak én is.

Amúgy nem is igaz, amit írtam, mert nyilván rengeteg dolgot el tudok még képzelni magamnak otthonra, amivel tovább maxolhatnám ezt a hobbit, de az öreg vasamat Simi éppen most modernizálja és tavaly beújítottam egy régen áhított ipari őrlőt is, amit addig is tudok használni a Caravellel, úgyhogy ilyen téren egyelőre elégedett vagyok. Persze, ha valakinek fekszik otthon egy kihasználatlan kilós pörkölő, amit egy Gene 101-re akar cserélni, mert kevés a helye, akkor szóljon mindenképpen. :)

http://palscoffeetech.com/

(#68685) bluesfan válasza Keresztapper (#68684) üzenetére


bluesfan
(újonc)

Akkó jó! :)

(#68686) Koczó93 válasza tmarkz (#68682) üzenetére


Koczó93
(őstag)

Nagy a lépték sajnos. A következő lépcső szerintem egy Mazzer Sj :) Van 1-2 köztes(eureka mignon, atom) de ezeknek az ára a többszöröse a graefnek.

iPhone SE /// BlackBerry Bold 9780

(#68687) Rush77


Rush77
(fanatikus tag)

Ha már így szóba jött a nagyobbra/jobbra váltás...
Van valakinek hosszútávú tapasztalata a Fiorenzato F4E nano v2-vel?
Visszaolvastam itt de olyan nagyon kimerítő dolgokat nem találtam.
Bár Fragola használta (ha jól emlékszem a v1-et) és azt mondta, hogy jó de érdekelne hátha többen is használták e huzamosabb (itt nem arra gondolok, hogy 15kg kávét átpasszírozott rajta valaki :D ) ideig.

Illetve a SJ-vel összehasonlítva milyen.
Asszony miatt előny lenne az előre programozhatóság illetve, hogy nem kell utólagosan mókolni a karbaörlőssé tételen.

(#68688) meander válasza Rush77 (#68687) üzenetére


meander
(kvázi-tag)

van egy ilyen majorom, ha érdekel. SJ-nél jobb

Eladó Mazzer Major https://photos.app.goo.gl/uS6rh4yJSfmUaJU23

(#68689) Rush77 válasza meander (#68688) üzenetére


Rush77
(fanatikus tag)

Köszi.
Amint odajutok és még meglesz akkor jelzem. (Ez még min 3 hónap előreláthatólag)
Egyelőre csak felmérem a terepet és olvasgatok, hogy merre lenne érdemes elindulni.

(#68690) bl4ze


bl4ze
(PH! addikt)

Gyorsan jött troll látom el is tűnt gyorsan.... gyanús.

-=- www.kavekorzo.hu -=- Kávé tesztek, Webshop, Fórum és minden más. -=- www.kavekorzo.hu -=-

(#68691) manio válasza bl4ze (#68690) üzenetére


manio
(újonc)

Erre most Parci helyett én írom, hogy unalmas.

És nem troll.

(#68692) Parci


Parci
(HÁZIGAZDA)

na, tegyük fel, hogy az új kolléga tényleg hasznos tagja szeretne lenni piciny közösségünknek, lépjünk át a ma délelőtti produkción és beszéljünk érdemi dolgokról. manio például kezdheti azzal, hogy utat mutat a kísérletezésben megrekedt topiknak, hogy mit kéne általánosan precízebben csinálni.

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

Útvonal

Fórumok  »  Lokál  »  Kávé topik
Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.