- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen monitort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Vezetékes FEJhallgatók
- LG LCD és LED TV-k
- A Windows 11 nem akarja ránk erőltetni az AI applikációkat – vagy mégis?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
weinmaker
őstag
válasz
Bazsee71
#36096
üzenetére
Persze, tudom mire gondolt. Ha zajosabb is, akkor csak minimálisan lehet az, mert nekem nem feltűnő. Viszont csapoláskor egy szimpla esetében maximum 1 fokot esik a hőmérséklet pid szerint, a korábbi 2-3 hoz képest. Vagyis stabilabbnak tűnik.
fragola: Dicséretes amúgy, hogy megosztod a tudásod a többiekkel. Szívesen feltettem volna a Korzóra is, de megértem, ha elzárkózol tőle (bár úgy több emberhez is eljuthatna).
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
weinmaker
#36089
üzenetére
Most pont a pidelést akarom megosztani, már kész vannak a képek is. Pont azért, hogy aki tudja, csinálja meg maga, olcsóbban, mint ha egy szakihoz elviszi.
Másodsorban azért, mert a pideléshez is többféle anyagot kipróbáltam és megosztanám, hogy véleményem szerint melyek a legjobb olcsó anyagok.
Pl. simi által pidelt gépek közül jópár már megfordult nálam egyéb más okok miatt és számomra érthetetlen néhány anyag, amit használ.
Eddig megtartottam magamnak, mint ahogy mindenki más is, de most úgy döntöttem, hogy megosztom, hogy legyen a neten magyar leírás is. -
Keresztapper
senior tag
válasz
fragola.6035
#36090
üzenetére
Lehet, hogy én értem félre, de szerintem az "eredeti" kifejezés a GC gyári állapotára utal, nem a Te megoldásodra. Aztán lehet hogy tévedek.
Ezt mindig is utáltam a NET-es kommunikációban, hogy az írásbeliség miatt könnyen félreértések alakulhatnak ki. Szerintem ez is egy ilyen helyzet most.
-
weinmaker
őstag
válasz
fragola.6035
#36090
üzenetére
Azt már azután írtam, ha megnézed. Csak a te reakciód volt kicsit fura, de hagyjuk. Annyiban viszont valóban jobb, hogy komolyabb a szigetelés, de nincs jelentősége. Illetve nem a tiédről lett lemásolva.
Amúgy minden stimmel amit írsz
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
weinmaker
#36087
üzenetére
Azért tettem fel a netre, hogy mindenki megcsinálja magának, aki szeret barkácsolni. Csak közöltem, hogy jól sikerült lemásolni.
Csak az ilyenek, hogy "jobb, mint az eredeti" , szerintem görénység ilyet írni. Írnád azt, hogy "köszönet azoknak, akik kitalálták", stb. Sok eb..zott rézcsövet odaadtam a tesóknak, mire ez így kialakult. -
weinmaker
őstag
válasz
vendingo
#36088
üzenetére
Ha valaki nem akarja közszemlére tenni, az nem teszi fel a netre, megcsinálja és hallgat róla. Nincs ebben semmi. Vagyis annyi igen, hogy sokaknak érdekes lehet, és ha megcsinálják, akkor élvezhetik az előnyét. A PID beépítés is fent van a neten. Bárki megépítheti magának, ha van hozzá affinitása, ha meg nincs, akkor megkér egy olyat aki meg tudja csinálni.

-
vendingo
veterán
válasz
fragola.6035
#36086
üzenetére
Ez olyan mint a "tyúk vagy a tojás".
Jolti kezdte, ti meg továbbfejlesztettétek.
Amúgy Joltinak ezzel kellett volna kezdenie a dolgot.
-
weinmaker
őstag
válasz
fragola.6035
#36083
üzenetére
Jobb mint az eredeti
de mitől is lenne koppintás?
Attól, hogy te megcsináltad, és feltetted a netre? Elárulom, hogy az enyém is megvolt már, csak nem tudtam elmenni érte. Csak amikor felmentem a Kávébárra, akkor hoztam el. A szigetelő anyag is más, komolyabb, mint amit te alkalmaztál. Ettől függetlenül, lájkoltam a facebookon a képed, és még gratuláltam is hozzá.
-
vendingo
veterán
válasz
fragola.6035
#36083
üzenetére
Mindenki Joltit koppintja

-
weinmaker
őstag
Végre elkészült Simi (Simon Dávid) jóvoltából az ultimate otthoni kávégépem. Egy teljes tisztítás, és beállítás után kapott egy PID vezérlést, amivel a hőmérséklet tökéletesen szabályozható, és kontrollálható. A boiler, mint ahogy a képeken is látszik rézcső borítást kapott a jobb hőstabilitás érdekében (4m rézcső került rá). Majd egy hőálló szigeteléssel be lett borítva. A gőzkar a Rancillio Silvia gőzkara. A nekem kevésbé tetsző Gaggia portafilter is le lett cserélve, egy profi változatra. Azt kell mondjam, hogy nagyon szuper lett a gép, köszönhetően az atom precíz munkának amit Simi végzett. Mindenhol tökéletes anyagokat használva, minőségi munkával rakta össze a teljesen szétbontott gépet. Ezúton is köszönet érte!
-
peter.szabo
csendes tag
válasz
Keresztapper
#36078
üzenetére
Igen, az IMS-nek van, az ún. IMS Single szűrője. Úgy tudom, hogy Magyarországon innen rendelhető.
-
NomAAd5
csendes tag
Tudna valaki segíteni abban, hogy az Expolygon 13 - 214 , 13 - 215 Gaggia szűrői a Danetti G012 és G034 -ének megfelelőek?

-
Upo
addikt
válasz
fragola.6035
#36074
üzenetére
Próbáltam én is nézni amikor még volt webshop, de biztos rossz néven kerestem. Aztán végül tőled vettem ami azóta is tökéletesen működik.
-
szszab
csendes tag
válasz
fragola.6035
#36074
üzenetére
Igen, ez is az, többfajta is volt 3800 (mint ez)- 16 ezer között. Volt kétoldalú is ami tetszett mert 58 mm az egyik 41 mm a másik fele, csak az majdnem 9ezer volt. Viszont 41-esük simán nincsen
-
Ed_007
aktív tag
Jura ENA 5 kávéfőző tisztításához tudtok budapesti mestert ajánlani?
Az ideális az lenne, ha megmutatná, hogyan kell, hogy legközelebb már én tudjam tisztítani... Fél éve sincs, hogy vettem a gépet és már tisztítani kell - feltételezem, ez azt jelenti, hogy minden fél évben tisztítani kellene. Inkább rászánom magam azt a fél órát - ha elvinnám bárhová, az utazás több időt igényelne (mérnök vagyok, ha megmutatják, hogyan kell, meg tudnám csinálni, de a sajátomon nem akarok gyakorolni). -
paljoc
tag
-
soldier2
őstag
válasz
paljoc
#36062
üzenetére
Ha te mondanád, hogy egész jó volt, akkor el is hinném, még ha kétkedve is. De ahhoz, hogy értelmezni tudjuk ismernünk kéne a kollégát. Vagy legalább azt, hogy milyen kávéhoz van szokva.
Ma reggeli történet: szüleim meglátogattak, édesapám kávéfüggő, de a minőségre valahogy nem ad. Azért megpróbáltam elkápráztatni, csapoltam neki egy NAKED El Salvadort, ami egész jól sikerült. Mivel a karosokkal úgy hagyom abba a csapolást, hogy nemes egyszerűséggel 25-30s után elveszem a csészét, a maradék megy a csepptálcába, ezen jóapám elszörnyülködött, hogy mekkora pazarlás. Gyorsan alátettem egy csészét és ráhúztam egy negyed shotnyit hogy kóstolja meg mikyen szar. Közölte, hogy keserű kávé íze van, majd szempillantás alatt beleöntötte a kávéjába, felöntötte hideg tejjel és elvonult bagózni. Szerintem ő menthetetlen

-
paljoc
tag
POD-rol jut eszembe, most adtam oda volt kollegamnak egy doboz Kimbo pod-ot amit szerintem még 2012-ben hoztunk Triesztbol. Azt mondja egesz jot fozott belole a Gaggia, crema is volt rajta!:-)
AND06: ott pont en is majdnem hozzaszoltam, de aztan siman kibirtam hogy megse!:-)))
-
Surda-
őstag
Eladom az ajándékba kapott aeropressem.
Háromszor volt használva.
9helyett mondjuk 6ezer. -
-
soldier2
őstag
válasz
fragola.6035
#36055
üzenetére
Az IMS szimpla, a Vst 7g és klónjai közötti különbségről tudunk valamit? Más kialakítású az IMS, de attól lehet még jó. Valaki rutinos rókának van vele tapasztalata?
-
szszab
csendes tag
válasz
fragola.6035
#36051
üzenetére
Tetejebe meg flegmak es elegge lenezoek....
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán
#36052
üzenetére
Ha visszavennél az arcból, akkor még szívesen beszélgetnék is Veled, de ez így holt vágány
Megyek veszek egy 10ezerért kalibrált, tizedpontos öntapadós hőmérőcsíkot az ebayen. -
Bazsee71
őstag
válasz
fragola.6035
#36049
üzenetére
Akkor lehet halasztom a szűrő beszerzését, egyelőre talán nem azon múlik még a végeredmény. IMS még éppen fájdalomküszöb alatt lett volna, 2 VST szűrő árából pedig kategóriát léphetnék daráló tekintetében, illetve töredékéből próbálhatok ki komolyabb kávékat.

-
Kávé Kálmán
tag
válasz
fragola.6035
#36030
üzenetére
"Hülyeségek helyett"
:-)))).
Asszem oviban éltem meg utoljára, hogy ha valaki kifogyott az érvekből, akkor inkább lehülyézte a másikat és sarkonfordult.
A mérőműszerek szenzorokkal történő kalibrálása sokak szerint nem hülyeség. Kalibrálás nélkül
azonos gyártók szenzorai által mért hőmérsékletek között is több foknyi eltérés adódhat. Gondolom, az egydolláros kategóriában sincs ez másként. Egy műszer/hômérô 3 ponton történô kalibrálása 10e Ft körül szór. Enélkül a mérés csak önmagához képest pontos (az elôzô ponthoz való eltérés). Két kalibrálatlan mérés esetén lazán összejöhet 10 fok diffi is.Merj tovabb menni Fragola!
-
szszab
csendes tag
válasz
fragola.6035
#36049
üzenetére
Nekem azt mondtak ne vegyek duplat mert felesleges, ugyanolyan mint a gyari igy csak azt vettem amit irtal
-
fragola.6035
aktív tag
-
szszab
csendes tag
válasz
fragola.6035
#36046
üzenetére
Megvettem, koszi
kiserletezek vele... Bar mindegyik elado nagyon ellenezte a szimplazast akarmilyen modon is.....

-
And06
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán
#36027
üzenetére
úgy értem, az én GB-m értékei nem használhatók más GB-ken!
-
-
Bazsee71
őstag
válasz
szszab
#36041
üzenetére
Ha jól tudom Expolygonnál VTS szűrőket lehet beszerezni. Én most a Danettinél nézegetem a dupla és a szimpla IMS szűrőket. Ha esetleg van valakinek tapasztalata velük, én is szívesen fogadom.

Egyébként megérkezett fragolától az 58-as tamper, azóta a gyári dupla szűrővel kísérletezgetek. Tényleg kicsit elnézőbb, mint a szimpla, de ezt inkább a kávé ízére mondanám, mint sem a lefolyásra. Első két alkalommal összepacsáltam vele mindent.
bacskait fórumtárs javaslata is bevált, több kávéval nem tapad fel a zaccpogácsa a felső szűrőre, illetve kevésbé hajlamos a csatornásodásra.Bronz vízterítő is érkezett fragolától, azzal annyi a tapasztalatom eddig, hogy visszább kellett vennem PID-en a hőfokot, gondolom kevésbé hűti vissza a vizet, mint az alu változat.
-
szszab
csendes tag
Expoligonnal melyik szurot erdemes vennem Gaggia baby classomhoz. Szimplara gondolok, de ha nem tul draga veszek duplat is ha az javithat a kave minosegen ( nem mintha bajom lenne a gyari duplaval) olvastam az osszefoglalot csak sajnos nem tolti be a kepeket mert az oldaluk jelenleg nem uzemel, valaki le tudna irni melyiket erdemes ami nem tul draga 1-2-3 ezer ft es lehet vele hasznalhato szimplat huzni
-
bl4ze
veterán
válasz
varadigabor
#36039
üzenetére
Nincs mit.
Mi havi több száz podot veszünk Tőlük az irodába. (Il Moretto, Veronesi, La Genovese vegyesen) -
bl4ze
veterán
válasz
varadigabor
#36036
üzenetére
próbálj meg egy robusztásabbat.
Danetti-től Il Moretto espresso pod olyan. Azon lesz crema rendesen.
Danetti-nél igen nagy a POD választék. -
mutyi
senior tag
válasz
varadigabor
#36036
üzenetére
Persze,mivel millió egy dolog befolyásolja, hogy milyen a crema. A kávé fajtája, frissessége.
Tudomásom szerint amiben van robuszta is, azok cremasabbak. -
vendingo
veterán
válasz
varadigabor
#36033
üzenetére
Akkor nem mindegy mennyi a crema?
Én is szoktam vékony cremas kávékat főzni, nincs velük semmi bajom.
-
lagoon79
tag
válasz
varadigabor
#36029
üzenetére
túl sokat ne várj, de amit javíthat a helyzeten:
- podok utólagos tömörítése
- gépben pumpa cserélése (ha nem az van gyárilag) ulka ex4-re (ez asszem 20 bart képes tolni).nekem a fentiek segítettek régebben valamicskét.
-
mutyi
senior tag
Na ma úgy döntöttem,hogy megpróbálkozok egy mintával a kis espressom tetején.
Az eredmény rosszabb,mint vártam,ugyanis hiába a kiöntő, szép lassan próbáltam beleirányítani az espresso csészébe és gyak semmi nem ment a kávé tetejére,minden elkezdett csepegni,folyni a kiöntő oldalán és alján, tehát ment a konyhapultra,de a csészébe nem.
))Szóval a kérdésem,hogy mit cseszek el? Gyorsabban kellene elkezdeni az öntést?
Vagy túl sűrű volt a gőzölt tej? -
vendingo
veterán
válasz
varadigabor
#36029
üzenetére
Nem a crema a lényeg, hanem az íze.
Ízlett, vagy sem? -
fragola.6035
aktív tag
válasz
fragola.6035
#36028
üzenetére
-
varadigabor
senior tag
Sziasztok!
Megjött Kaligulától a POD-os gép. főztem vele két kávét. Hát egyiknek se lett nagy crema-ja. Covim Arabica gold-ból és Granbarból főztem. Állítani kell valamit rajta, vagy valamit rosszul csinálhatok?
Nagyon amatőr vagyok a kávék terén., csak jó minőséget szeretnék majd árulni.
A képet főzés után kb. 3 perccel később csináltam
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán
#36023
üzenetére
Itt már kezd nagy sötétség lenni, nem mennék tovább, mert félek a sötétben.
-
And06
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán
#36024
üzenetére
na eddig birtam, most én is belevau
igy van, és ezért az első dolog amit mondanak a szakik itt, hogy nem lehet egy másik gép PID értékét átvenni a sajátunkra. -
Kávé Kálmán
tag
A másik kérdés, hogy a használt szenzorok a pid-eléseknél (csak feltételezés!) full kalibrálatlanok. Azaz két azonos gépnél azonos helyre felszerelt szenzor mást-mást mutathat azonos hőmérsékletnél (azonost mutat különbözőnél, ahogy tetszik), miközben esetenként fél fokos eltérések fontosságáról folyik a vita.
Jó dolog a pid. De vannak korlátai. És hidd el, ezzel sokan nincsenek tisztában.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
fragola.6035
#36019
üzenetére
"Maradjunk annyiban, hogy van 1 dollárért szenzor, ami lassabb és van 1 dollárért ami gyorsabb. Attól, hogy valaki nem ismeri, attól még van."
Persze, hogy van.
Ugyan én nem "egydolláros" szenzorokat használok, de nehéz eltekinteni attól, hogy a szalag mekkora felületen érintkezik a fejjel.
-
Kávé Kálmán
tag
Kedves Parci! Ha vennéd a fáradságot, hogy kétszer olvasod, amit írtam és nem rögtön válaszolsz, akkor felfigyelsz valószínű arra, h nem helyesen, nem arra reagáltál. Magamtól nem idézek szívesen (el lehet olvasni még egyszer). Magadra vetted, amit primér nem Neked szántam. Olyan vitákba nem szívesen szállok be, ahol egymás cerkáit mérik össze a felek
. Legyen elég annyi, hogy én se tegnap kezdtem el gondolkozni az eszpresszógépek hőháztartásáról.Szerinted 10 pidelt gép gazdája közül hány fogja megvárni a MÁSODIK húzás előtt a "hőstabil" állapotot? És honnan fogja tudni, hogy hőstabil? Stopper alapján? Egy bizonyos gépre ez ül, de nem mindenkinek DC csücsül a konyhapultján.
Az, hogy ezen a téren (a gépek hőháztartása témakörben) nagyon sokan a sötétben tapogatóznak még, azt nap mint nap meg lehet a fórumokon tapasztalni. Az instant pid-elés nem segíti (szerintem) a tanulási processzt, hanem sokkal inkább gátolja.
Ellenben, ha néhány hónapig ki-ki (NEM MINDENKI INGE!!!) küzdött volna a PID-eletlen gépével, többet tanult volna. És aztán jöhet a PID. És jobb is lesz tőle a gép.
De itt az az általános hozzáállás, hogy ha valaki a Muka Express-ről vagy a Saeco Via Venetoro-l Gaggia Baby-re akar upgradelni, hogy PID nélkül, az csak egy mihaszna jószág. Szerintem ez téves.
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz
ronin s8
#36020
üzenetére
kinn volt Kálmán úr!
olyannyira MINDENHOL ottvoltam, h még vele is sikerült beszéljek!
solider-rel viszont sajna nem futottunk össze... Parcit ismerhettem meg egy kicsit, személyesen is! 
nekem az abszolút kedvenc a DonCortez volt!
de ittam végre Tamástól MOAK-ot, továbbá sz@rrá égetett BlackSheep-et (pedig a Kávé napján, az LM Linea-ból fenomenális volt! de most a gúdlúking oltárán beáldoztak mindent...
de gyönyörű is a Faema E61! <3 <3 <3 ) továbbá nagyon ízlett a kétféle LuckyCap filter, és a costa ricai CM olyannyira, h hoztam is egy zacsival a Kalitához itthonra! kitartóan iddogáltam a citromléket
sajna továbbra sem az én világom... a Pellini és a Cellini hozta az elvárható átlagost!
az előadások közül Szántó Tibor előadását emelném külön ki! nagyon érdekes volt, gyakorlatilag szinte minden elhangzott infó az újdonság erejével hatott!
(és végre kóstoltam is, ill jó volt a Mesterrel személyesen is elbeszélgetni
)
a mai nap a párlatok jegyében telt főleg!
próbáltam fejlődni, a konyakokból többet megérteni!
a Shiszler pálinka standja szintén maradandó élményt adott!
(a kedvenc az irsai és a málna volt!) -
ronin s8
senior tag
válasz
Kávé Kálmán
#36017
üzenetére
Kálmán, jól láttam, hogy nem voltál kint a Bazáron...?

-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán
#36017
üzenetére
Maradjunk annyiban, hogy van 1 dollárért szenzor, ami lassabb és van 1 dollárért ami gyorsabb. Attól, hogy valaki nem ismeri, attól még van.
-
válasz
Kávé Kálmán
#36016
üzenetére
trivialitásokat írsz. nem az számít, hogy a pid épp konkrétan mennyit mutat, hanem az, hogy amikor az ennyit mutat és hőstabil a gép, akkor tegnap és ma is ugyanolyan hőfokon készül majd a kávé. nyilván megvárom, amíg beáll az összes komponens (azaz hőstabil, ezt jelenti szegény szó), ez minden gépnél így van.
nyugodtan lehet mindenhatónak tekinteni a pid-et, persze nem abban a versenyben, hogy amint meglátsz rajta egy számot, nyomod a gombot fogalom nélkül, hanem abban, amikor értőn használod. úgy magyarázol, mintha két hete kezdtem volna és fogalmam sem lenne róla, hogy mi történik egy csapoláskor

(azt már le sem írom, hogy jó mérési pontot választva csak segít abban is az a pid, hogy a gép a lehető leghamarabb hőstabil legyen megint, valamint, hogy ne oroszruletten kelljen eltalálni a csapolási hőfokot egy folyamatosan lengedező rendszerben. még a dalla corte is full retek a gyári termosztátjával, 15 fokos hőlengést mért fragola! hiába beton stabil a hőfok csapolás alatt, csak jobb az úgy, hogy ha beállítom a pid-et valamire és elmegyek reggelit csinálni a gyereknek, utána csapolhatok és nem kell fűtési ciklusokra várnom, számolgatnom)
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
fragola.6035
#36015
üzenetére
Próbáltad? Mindkettőt használom.
Persze szenzor és szenzor között is van különbség. Azokkal a szenzorokkal, amiket egy átlagos pid-elésnél használnak (hogy kijöjjön az árból), még az azbesztmaszkban való autóversenyzést is bevállalom :-)))).
Vízre persze nehéz szalagot ragasztani. De, hogy a fejhez tapasztott szenzorokat kenterben veri gyorsaságra a szalag azt szerintem nehéz lesz vitatni. Mer' ugye erről diskurálunk.
-
Kávé Kálmán
tag
pid (megint kimondta :-)...
A pid-del az esetek többségében a vizet temperálják, ha nem tévedek. Pedig van még néhány komponens, amin a víz kénytelen keresztülmenni, amíg a kávépárnáig el nem jut. Ezek mindegyike kileng. Minden húzás után kileng.
Nem lennék meglepve, ha az átmelegedett szituáció utáni csapolást követően meghatározott számú ponton mérve totál más hőmérsékleteket mérnél, mint az előtt. A pid meg, mint a cövek mutatja a beállított értéket. Ezek nem szabályozott hőmérsékletű pontok. De esetenként simán odavernek a pid-del faszán tizedre beállított hőmérsékletednek.
Történetesen egy Gaggia-nal is ott az út végén egy nem elhanyagolható tömegű fej, ami nem csekély mértékben befolyásolja a kávét érő víz hőmérsékletét.
Nem elbagatellizálom a pid-et, csak nem szabad mindenhatónak tekinteni.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán
#36012
üzenetére
Egy szenzor még a szalagnál is lomhábban reagál.
Erre azért ne vegyél mérget!
-
válasz
Kávé Kálmán
#36012
üzenetére
eljátszanék ezekkel szívesen, hiszen a pavonival is megtettem/-teszem, de nekem 3-400 ezer forint egy cremináért vagy strietmanért egyszerűen sok, nem ér ennyit az egész. ami a pid-et illeti, hát, ott elég jól kiismerhető, hogy mi történik egy nem rossz gépnél: beállítod, megvárod a hőstabil állapotot, csapolsz. éppenséggel még el is hiszem, hogy a bojlerbe lógatott szonda 85 foka azt jelenti, hogy a víz ott 85 fok, de ennek nem tulajdonítok jelentőséget, csak annak, hogy milyen lesz a kávé az adott beállítás mellett és merre mozduljak. én ezt nem bagatelizálnám, a reprodukálhatóságnak egyik feltétele az azonos hőmérséklet (egy másik az azonos nyomás, pumpás gépnél nyilván ez is adott), amit definíció szerint pid-del a legkönnyebb elérni (hx rendszerű gépnél mondjuk nem).
egy manométerezett strietman amúgy végülis tényleg mindent tudna (pid lóghat a bojlerben, mint hifisnél).
-
Kávé Kálmán
tag
"a szalag reagál némi késleltetéssel a fejhőmérséklet változására"
Ez tökéletesen így van, de nincs, ami gyorsabb lenne. Egy szenzor még a szalagnál is lomhábban reagál. Tény, hogy tizedfokokat is mutatni fog. De minek :-)?
Neked a kiskaros készségek nem lesznek ezek után közel(ebb) hozhatók. Hacsak el nem hiszed, hogy a Strietman történetesen pid nélkül is tökéletes. A többi kiskaros is az, csak több fáradság kiismerni őket.
Vigyázat! Sommás szubjektív vélemény következik :-).
A PID nem nyújt mindenre megoldást (szerintem). De mutat egy számot, amit változtathatsz. Akár el is hihetsz. Ha a kezelő (egy user, általános, nem Rólad van szó), nem érti a gépe működését, csak egy kacat, amit gépére akasztottak, ami sok esetben meggátolja a gépe alaposabb megismerésében.
-
válasz
Kávé Kálmán
#36008
üzenetére
a szalag reagál némi késleltetéssel a fejhőmérséklet változására, így értettem. de a lényeg, hogy nedves álmaimban nem szerepel szalag sehol!

-
Ábi
tag
Van valakinek eladó 2 személyes Brikkája?
-
Kávé Kálmán
tag
Értem én, de addig egy egész mezőny (meg a tesztelők, és a többi kategória versenyzői stbstb) éveken át - úgymond - azbesztszűrőn (merthogy az volt az arcukon) vették a levegőt (elég sűrűn vették, magas terhelés mellett). Nem bagatellizálni akarom az azbesztveszélyt, de a hisztériakeltést (minden témában) nagyon veszélyesnek tartom.
@parci: nincs késleltetés, a fejet méri. Aki tudni akarja, mennyi az annyi (melyik szín, melyik hőfok, az tudja). Az hogy egy pides, pumpás gép komfortosabb, azt nem vitatta senki. Egy pálya-versenyautónál is sokkal kényelmesebb egy S-Klasse

-
W78
csendes tag
válasz
Wolfy999
#35888
üzenetére
Az én vízlágyítási megoldásom elég fatengelyes! Két éve csinálom, de nincs vízkő!!!
Végy egy ötliteres flakont és 1 liter vízlágyító gyantát, valamint tesztcsíkokat. Mérd meg a vized keménységét, majd rakj a flakonba annyi gyantát, amíg a tesztcsík szerint lágy nem lesz a víz. Később már tudni fogod, mennyi ml gyanta kell 5 liter vízhez. A lényeg, hogy sokat érintkezzen a gyanta a vízzel, mert Fragola szerint a pici gyantapatronok a tartályba azért nem jók, mert csak rövid ideig érintkezik a vízzel a gyanta és így nincs ideje lágyítani. Korábban faszénen is átszűrtem, de szerencsére elköltöztünk Pestről, és itt nincs mellékíze a víznek (klór). -
szszab
csendes tag
Lidliben volt most bio kávé 2500- kilo áron,lehet, hogy 1-2 üzletben még akad mert én is pénteken vettem és még volt, szüleimnél szarvasi van és késes daráló, egész korrekt dolog jön le ha figyelem, hogy ne darálja nagyon kicsire , Majd holnap reggel tesztelem a Gaggiámba mint produkál
-
Ábi
tag
Ma szétszedtem az EC155-t.
A gőzgomb és a kapcsoló rá volt gyógyulva rendesen, utána már könnyen ment. Gagyibbnak gondoltam volna a belsejét.
Jó kis szerkezet az árában. Hála a korábbi citromsavazásnak szinte patyolat volt belülről, csak a fűtőszálon volt egy min. vízkő. Köszönöm a motivációt a karbantartáshoz. -
Agostino
addikt
a segafredo espresso casa 80 százalék arabika és 20 robuszta keveréket tartalmaz. mivel lefőzős rendszerű alap gépről van szó, igazából szerintem mindegy mit raksz bele, nagy kilengések nem lesznek. szüleimnél az aldi-s hofer barna kávé viszont egészen korrekt ugyanilyen gépben. próbálkozhatsz még kimboval is de ha túl finom az őrlemény, befulladhat a masina.
-
3418
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán
#35997
üzenetére
Balesete 1976-ban volt. Az azbeszt veszélyére a figyelmet csak 1977-en hívta fel a Római Klub. Eztután került tiltásra.
Lehet, hogy emiatt szerencséje volt, mivel az azbeszt nagyon jó hőállósága miatt élhette túl a balesetet.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

Jóhogy, mindenki azt csinálja...






bacskait fórumtárs javaslata is bevált, több kávéval nem tapad fel a zaccpogácsa a felső szűrőre, illetve kevésbé hajlamos a csatornásodásra.

de ittam végre Tamástól MOAK-ot, továbbá sz@rrá égetett BlackSheep-et (pedig a Kávé napján, az LM Linea-ból fenomenális volt! de most a gúdlúking oltárán beáldoztak mindent...
de gyönyörű is a Faema E61! <3 <3 <3 ) továbbá nagyon ízlett a kétféle LuckyCap filter, és a costa ricai CM olyannyira, h hoztam is egy zacsival a Kalitához itthonra! kitartóan iddogáltam a citromléket
(és végre kóstoltam is, ill jó volt a Mesterrel személyesen is elbeszélgetni
)


