-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kisati748
csendes tag
Én Kaposváron veszem.
Nekem ma volt a próba :)
Egy két hete csak a roastlogger és a Maillard reakció között cikáztam a neten, de ma elhatároztam, lesz ami lesz.
Végül is ha van szemem a látásra és fülem a hallásra valami csak lesz.
Egy columbiai, egy Brazil és Salvador volt a tesztalany. Próbáltam a második reccs előtt leallítani őket.
A poén még az, hogy a te Ascasodat használom kb egy éve. -
a caravel nekem nagyon nem jött be (nem csak ez a furán működő példány, az előző sem). a casmo kávé pedig azért igazodási pont, mert azt kontextusba tudom helyezni, míg arról fogalmam sincs, hogy te pontosan milyen kávékat pörkölsz. márpedig a kutya itt van elásva, így lehet az, hogy ugyanaz a gép valakinél zenéljen, másvalakinél meg nem.
nekem a világos pörik fontosak. én magam is ilyen kávékat igyekszem csinálni, sötét pörit alig iszom már. úgyhogy nem akarok egy olyan gépet, amivel ez szenvedés, de inkább így pontos: nem akarok egy olyan gépet, amit végeredményben utálok használni (az e61 is repült, részben ugyanezért, részben meg azért, mert akkor jött egy eladó dc. na, nem is bántam meg...). és, a helyzet az, hogy ilyen userből is van épp elég. aki kipróbálta, és köszöni, de nem kér belőle. sőt, ha már itt tartunk, igazából ilyenből van több, nem a beleszeretősből (eléggé eladtak a legtobben..). azzal kapcsolatban sincsenek illúzióim, hogy ha ma megkérdezem a casmós srácokat a vasról, mit mondanának -- de ezt még én sem hozom fel ellenérvnek, mert ők kb. mindenről ezt mondják
de száz szónak is egy a vége: nem kell, hogy mindenkinek ugyanaz tessék. neked nagyon bejött, nekem nagyon nem. valószínűleg a cucc nem lyézus újabb eljövete, csak egy kávégép.
-
ja, valószínűleg azért volt ilyen, mert a robur kevés őhozzá
(két caravel és több tucat csapolás, valamint több év pavonizás és pumpás gépezés után nem okoz problémát kontextusba helyezni a dolgokat. mint írtam, nem igazán izgat, hogy mi volt a baja egyik vagy másik gépnek, mert a pavonihoz képest eleve nem jött be a használat, az érzet, az anyagmennyiség. így nem is ástam bele jobban magam. de a sajátommal nem voltak nyomásgondok, azzal valóban lehetett jó kávét készíteni. csak minek, ha utáltam használni...)
de, ha félretesszük ezt a marhaságot, hogy kinek mekkora a kávés kukija, akkor a dolog nagyon egyszerű:
- a dalla cortével (pid, pumpa) igen
- a pavonival sok év után azonnal igen
- a caravellel meg sosenem
tudtam finom casino moccás kávét készíteni.ha te simán húzod a pazar casmós kávékat a caravellel, akkor mea culpa. ha nem, mert más pöriket iszol, akkor viszont másról is beszélünk.
-
-
soldier2
őstag
Őrleményben nagy különbség valószínűleg nincs köztük, de pl az M68 vsz használhatóságban köröket ver a Pharosra (ami persze nem szint, de akkor is). Abban viszont egyetértek, hogy ki kéne próbálni őket. Mennyire van a Március 12 kőbe vésve? Jó lenne egy olyan időpont a darálós tesztre, ahol ott tudnak lenni a kézi nagyágyúk.
-
-
szar lett az a pöri, pontosabban biztosan sötétebb, mint szerettem volna (első pörkölés volt belőle). ma csináltam még kettőt, egyre világosabbakat, hagyom őket érni picit (úgy is tart még a koffeinmérgezés tegnapról), aztán érdekes móka lesz összenézni.
maga a zöld amúgy pazar illatú, minőségű így szemre, szóval szerintem sokkal több van a kávéban, mint amit elsőre kihozhattam belőle. más kérdés, hogy kezdek félni, hogy az a fajta kávé, amit mi szeretünk, a gene-nel nehéz falat lesz. egyelőre legalábbis igazán kiváló világosabb pörit nem tudtam még vele összehozni, inkább a csokisabb, maximum savas-csokis vonalon brillírozott.
de sokat kell még tanulni vele.
-
ehhez többet fogom nyúzni, meg több azonos kávé kell, amíg a pörkölések is állandóan változnak, nehéz érdemi konklúzióra jutni. ha a kilépő vízhőfok 100 fokos víz esetén is alacsony tényleg, akkor feltehetően kb. semmit.
a "sok" kilógó vezeték a szonda vékony "madzagja", hátul belógatva, semmi más nincs. amit a képen mögötte láttál, az a daráló, kávégép, kaputelefon stb. tápkábelei.
egyelőre az új babokból egyet pörköltem meg, az jó, de nem sikerült még kihoznom belőle, ami - talán - benne van.
-
Gravity1234
tag
Igen errol beszelek en is es erre ertettem hogy elekene fogadni.
Az is szubjektiv, tehat tok mindegy hogy XY szerint a vilagbajnok etiop Yirgat iszod e, vagy bolti teglat ha izlik akkor ennyi.
Ez utan jon mar csak kovetkezo lepeskent hogy egyatalan akar e az illeto gep melegedesre varni, meg orolgetni, allitgatni. -
mdav88
aktív tag
Szerintem ebben a témában nem az elkészítés módját kell favorizálni, hanem az alapanyag megválasztását segíteni. Százféleképp lehet jó kávét készíteni, sőt erősen szubjektív ugye, hogy kinek mi a jó. Arra viszont rá lehet vezetni, hogy vegyen 5-6e forintos kilóárú kávét, és ezt ne a multiban davidoffra, pellinire, meg tsibo-ra költse.
A hsz úgy mindenkinek ment.
-
-
1 x EL SALVATOR - Finca San Luis; Winner Cup of Excellence Int.
1 x EL SALVADOR - Finca Villa Galicia, natural
2 x BURUNDI - Buthinda
2 x INDIEN- Estate Bababudan 19+, Mysore nuggets extra Bold
1 x INDIA - Monsooned Nat.Malabar AA - Monsooned in the traditional
2 x EL SALVADOR - Finca Nombre de Dios, Pacamara, Nanolot
2 x BRASILIEN - Fazenda Ondas da Mantiqueira, Nationaler Winner Cup
2 x PAPUA NEW GUINEA - Estate Sigri AA Top
1 x BURUNDI - Kalico Muramba, Micro Lot N° Lot 1507
2 x HONDURAS - Finca El Guayabillo
1 x INDONESIEN - Sumatra Arul Batak
1 x ETHIOPIA - "Sun Yirga", Pick of Yirgacheffe; Grade 1; Chelelektutöbbé-kevésbé ez a lista (nem csak az én rendelésem van benne), mert volt némi varia
-
valószínűleg az a megfejtés, hogy olyan ez, mint bármi más: sokféleképpen lehet csinálni és itala válogatja, hogy minek mi áll jól. hiteltelen
dolog volna megmondani, hogy "így kell"
(aki jégkockát dob bele az orrom előtt, annak csapolok egy pellini break rosso duplát 99 fokon
)
-
Karthmann
csendes tag
Az én hottopom hét beállított profillal rendelkezik, a profilok többségéről diagramot készítettem és legnagyobb meglepetésemre szinte mint egyforma. Az eltérések leginkább a záró hőmérsékletben vannak, a ventilátorral játszik de ez a hőfokot nem befolyásolja annyira hogy a diagramon igazán látható eredménye legyen, picit belelassít a pörkölés folyamatába. A pörkölési idők 18 perc környékén záródnak, a felfűtéstől számolva, ami kicsit hosszú viszont soha nem érzem hogy várnom kéne 2-3 napot a szellőzéssel, a sidamonál meg columbiánál főleg a mosottnál szokott kicsit szénsavas lenni, az említett guatemalát rögtön öntöm a darálóba nekem akkor ízlik a legjobban. Amit nem szeretek, hogy nagyon gyorsan elmúlnak, ami nem fogy el egy hét alatt azt öntöm a munkahelyi automatába, bár könnyen lehet hogy csak én lettem finnyásabb és semmi baj nincs velük.
Amit eddig sosem mértem, az pörkölés közben a babok hőmérséklete, ezt szondázta már valaki?
-
15 percig pörköltem 235 fokon. csinálok majd képeket, csak most épp mordori sötétség lett odakint
de amúgy épp csak a babszem csúcsa fekete, maga a bab barna, és nem is mindegyiknek. láttam már ilyet paljoc kávéiban is
, de inkább még a gene-es időkből.
de akkor rögtön még egy kérdés: szoktatok "profilozni"? írtad, hogy próbálkoztál vele, hogy eleinte alacsonyabb hőfokon, de végül elvetetted. mondjuk az időintervallum utolsó harmadában sem szoktatok belepiszkálni?
"1 naposan:" én két órásan kóstoltam, úgy elég szar volt, mi tagadás
-
hifis50
csendes tag
A Strietmant nehéz überelni. Azért a kávégép egy sokak által űzött ipar, nehéz ott valami eredetit kitalálni, aminek a mentén érdemes elindulni.
A daráló is csak azért került képbe, mert amikor kezdtem vele foglalkozni, még tényleg nem volt a piacon home baristáknak szánt "high-end", vagyis nagy késekkel működő motoros készülék, és beugrott ez a külső kés forgatása ötlet. Persze kiderült, nem egy sima ügy ez sem. Szerintem valamennyire kivakartam a konstrukciót a nyavajáiból, és vállalható műszaki megoldásokat tartalmaz, de mivel nagyon szordínóban készült, eltelt 3 év, és bedurrant ez a piac is, már nehéz labdába rúgni kívülről. A Kafatek ma a legügyesebb megoldás, ők nem vacakoltak azzal, kúpos vagy síktárcsás legyen, megcsinálták mindkettőt a lehető legegyszerűbben. Ahogy a HB-n olvasom, a baristák meg is veszik előbb - utóbb minkét verziót. -
Bazsee71
őstag
Ikeában vettem edénymosó kefét erre a célra, de most látom, hogy van azóta még olcsóbb változat, az is teljesen jó lehet. Először körbesuvickolom vele, majd söprő mozdulattal a szűrős részt még egyszer, így többnyire minden kijön belőle.
-
adp
őstag
-
Wolfy999
tag
-
Ábi
tag
Basszus, most látom a pörkölésre írtad!
Tegnap is szűrő nélkül ment a teraszon, de most már azért cidri volt. A konyhában ezt már nem fogom tudni ilyen lazán kivitelezni. Hosszú távon, ha beválik ez a technika, akkor a gyári szűrőházra teszek egy ventilátort, hogy rásegítsen a légáramlásra. Addig megnézem más kávékkal is.
-
bl4ze
veterán
Nem vállaltam be 2 okból sem :
1. épp bekapcsoltam előtte 10 perccel az otthoni gépet 4G-n.
2. amit láttam kivinni az a már-már vállalhatatlan kategória volt.Hatalmas kübliben a kapucsinó csúnya "habbal" és a presszó is nagyon nem festett jól.
Nagyon gáz, legolcsóbb vékony csészében volt - szó szerint átláttál rajta....Ez volt, ez a nagyon gáz vékony :
-
adriankoooo
senior tag
Na f*sza. Egy pillanatra elgondolkodtam, hogy visszamondom a rendelést, de igazság szerint meg lehet oldani. Mondjuk 200 grammot szétporciózok 16 grammos adagokra és a maradék 2 grammot majd zacskóból pótlom. Az a 10% remélhetőleg annyit azért nem ront a minőségen.
Szerk: rendeltem 7 darab 116-os üveget is. Még jó, hogy nem annyira drága.
-
jolti
senior tag
Tekerjed, ha megvetted!
Meg küszködjél a ki-be töltögetéssel.
Én még az adagonkénti darálás macerájára sem vagyok hajlandó, nemhogy egy ilyen tortúrára.
Átlag napi 4-6, hétvégén és családi összejövetelek esetén nem ritka a 8-10-x kávéital készítésnél leszo..ám magam azzal a tekeri-mekeri makinával!
De magamnak egyedül sem küszködnék vele, még, ha finomabb esetleg a végeredmény. -
paljoc
tag
Ez kellett volna, csak épp nincs kapus verzióm belőle! :-)
Igen, ez Verona és Brando-tól van a nyers csésze.
Bazsee: millió helyen csinálnak, neve nem jut eszembe de ezt itt Pesten csináltattam egy ilyen reklám grafikai cégnél, de Dunát lehet rekeszteni annyi van ha beütsz pár keresőszót a gugliba /csésze, reklám, logo, stb./
Brando-nak is van logo-s verzió, kérdezd meg hol csinálták, lehet van ott a közelben..?! -
Ábi
tag
-
adok azért annyi tiszteletet a czucznak, hogy picit kiismerem, mielőtt véleményt mondok. első egyébként megdöbbentő, hogy egyrészt mennyire primitív szerkezet (az a fűtőszál a tartály alatt, hát tényleg nagyanyám villanyrezsója
), másrészt, hogy a sok forgatva záródó ilyen-olyan komponense milyen okos zsuga. mint valami óra vagy nem is tudom.
-
ismerem francesco oldalát és látom, hogy változott a dugattyú, a kérdés az, hogy előnyére vagy hátrányára. illetve hát ezexerint hátrányára, csak nem tudom még, hogy ez miben nyilvánul meg. hangosan gondolkodva azt hinném, hogy a caravelnél aztán nincs sok varia, vizet forral, aztán átnyomod a fejen és kész. romlott volna a vízterítés például..?
-
mindennel ütjük-vágjuk a kenwoodot, még bírja. a kitchen aid egyébként hasonló kaliberű cucc, sőt, talán egy időben főleg rebrand volt csak. ez mondjuk a901 (szülőknél meg km4xx), nem a 336-os, az tényleg egy kicsit gyengébbre sikerült (mondjuk bár ilyen "gyenge" lenne minden háztartási kisgép). na mindegy, én szóltam..
-
Bazsee71
őstag
Én ezért vettem legutóbb teszkós gépet, 6k-ért. De egyszer kell majd valami rendes konyhai segéd.
paljoc: Nem is tudom, hogy most a kemencét vagy a gépet irigylem-e jobban.
Én egy Limara könyvből dolgozok, az öregtészta meg a fagyasztóban várja a sorsát. Kávébab nincs mellette.
-
hőstabil állapot nálam az, ahonnan már nem mozdul a gép, ha magára hagyod. az oké, hogy 25 perc után az e61-gyel sem esik már a csapolás alatt, de a csapolás elkezdése előtt máshogy (kevesebbet) kell hűtőcsapolni, mint dupla annyi időnél. mondjuk nálam 1,1-1,3 bar között volt a rendszer, ahol ez még rosszabb.
minden (bojleres) gépnek kell igazából 20+ perc. kivéve a gaggia, mert a kicsi+alu+dupla külső fűtőszálas okos megoldásnak mégiscsak vannak előnyei is.
a dc egyébként egész gyors ilyen téren, de azért a 20 percet ő is kéri.
-
de nem hőstabil 25 perc után a gép, mert 45 perc után jóval forróbb és máshogy kell hűtőcsapolni. a 1 bar alatti nyomással meg az a gond, hogy akkor nincs gőz és nekünk az is kell. na meg, ha nem kell gőz, akkor aztán tényleg untig elég egy tuningolt kisgép (szerintem-nekem).
caravelről egyelőre lemondtam, de ha valaki megválna egy tuti állapotútól nem elborult áron, biztos ráberhelhető vagyok.
k10 még szerveződik.
-
egyrészt, azt lagoon mondta (de arra gondolt ő is, amit írni fogok). másrészt, én azt mondtam, hogy túl sokat kell esőtáncot járni vele ahhoz, hogy pontosan olyan hőfokon csináljak meg egy shotot, mint ahogy azt én szeretném. nem tudom bármikor elkezdeni, mert máshogy viselkedik a gép, ha 25 percet melegedett és ha 45-öt, nehéz fél fokon belüli shotokat csinálni egymás után, egyáltalán, nem megy, hogy odamegyek bármikor a géphez (amikor a gyerek engedi) és csapolok és tudom, hogy 92,5 fokon tettem mindezt.
ebből nem következik, hogy ha beletanul az ember és kiismeri a nyűgjeit, trükkjeit, akkor ne tudná végül elérni azt, amit akar. de pid-es gép után én nem akartam bevállalni a fentieket, így inkább eladtam.
(az már csak zárójeles, hogy a dc hőszigetelt fejéhez már végtelenszer hozzáért vince, hiába sípoltam neki, hogy vigyázzon, de én is. ez is csak kényelmi szempont, de nekem fontos, hogy nem égetem meg magam).
-
vTamas35
csendes tag
Neeeem, nem szeretnék meggyőzni senkit. Mindenki arra esküszik ami neki bejött. Én is tök jól ellennék egy tuningolt GC-vel, ha nem kellene tejet gőzölnöm.
Nekem egyenlőre még egy szabályozható (idő es nyomás) előáztatás tuning várat magára (meg Simire), időrelé, mágnesszelep, opv kombóval. Ha valaki már megcsinálta megoszthatná a tapasztalatokat. -
azt gondolom, hogy végig konzekvens voltam minden állításommal kapcsolatban. ezért nem értem, hogy minek állandóan gúnyolódni ezen. az e61-es gép a sokadik gépem volt, pontosan tudtam, hogy mit várok el egy ilyen drága géptől, nem felelt meg neki, kiszórtam. soha nem cserélném vissza a dc-t rá mellesleg.
-
fragola.6035
aktív tag
Érzelmi alapon szoktam kocsit venni, kivéve a Corolla, annak nincs lelke, nem is az enyém, Feleségé. Nekem van kettő autóm is, összesen 43 évesek, azokat szeretem. De Kia-t tényleg soha nem vennék. Két ismerősöm vett régebben Kiát, egyik rio volt, a másik ceed, az első generációs. Mindkettő nagyon szar volt, a rio tényleg egy szarkupac, szerintem már be is van olvasztva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged