-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
VoidXs
nagyúr
válasz skippper #189207 üzenetére
Létjogosultsága van, mert ez az első olyan szabad objektumalapú formátum, ami mögött valódi támogatás lesz (YouTube, Android, stb). Az MPEG-H volt az első nagyobb nevű szabad, de senkit nem érdekelt. Sajnos több példát láttunk arra, hogy a Google nem tudta érdemben elterjeszteni a formátumait, pedig az AVIF jelentősen jobb, mint a JPEG, az AV1 jelentősen jobb, mint a HEVC, stb. Az a helyzet, hogy ezzel is így volt, sokáig kerestek lelkes önjelölt ambassador-ok támogatást, többek közt engem, de én azért mondtam nemet, mert túl sok munka nulla filmért.
Moziban kvázi monopol szabályok vannak érvényben, erősen a Dolby felé, ezért semmi esélyét nem látom, hogy akár Netflix vagy hasonló ebben sugározzon. Nézd meg az Opus esettanulmányát. Messze a legjobb és leghatékonyabb csatornaalapú kódolás, és mi a legtöbb, amire jutott? Spotify, említés nélkül.
[ Szerkesztve ]
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
skippper
senior tag
@void: mint iparági bennfentes, ennek van létjogosultsága?
-
-
BIGi75
senior tag
-
skippper
senior tag
Tudtok javasolni olyan forrást, ahonnan le tudok tölteni ingyenesen jó minőségű trailer/demo klippeket, amivel tudom tesztelni, demozni a házimozit? Jó lenne egy kis gyűjtemény ilyen 1-2 perces klippekből, amiket mindig szépen újratudok nézni egy-egy kalibrálás, vagy változás után és már ismerném a tartalmát.
[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
nagyúr
válasz python1 #189194 üzenetére
Most látom a szerkesztést, a Cavern polaritáskijelzőjével vigyázz. Az új verziók (2023+ talán) a UI-on az egyéni számítást mutatják, viszont exportba szimuláció után kerül. A szimuláció garantáltan pontos, de amíg az előző módszer volt, gyárilag le volt tiltva a fázis export, mert pontatlan. Hogy miért van az kijelezve, azért, mert ezt gyorsan ki lehet számolni, és ha minden változás után újraszámolná a szimulációt, nem lenne túl reszponzív a program.
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
python1
veterán
válasz VoidXs #189193 üzenetére
Nálam is kellett már fordított polaritást alkalmazni magassugárzónál, igaz nem gyári dobozok.
Egyébként a centernél nálam is fordított polaritást mért a Cavern a gyári Triangle centeremnél, de azt a szoba okozta, azóta nem is használom, egyébként is szerintem alkalmatlan normális dialóg megszólaltatására.[ Szerkesztve ]
-
all6atos
tag
válasz KnightDave #189186 üzenetére
Ha máshol mérsz, messzebb a falaktól?
Itt pl. volt, aki közel mért a falhoz és a reflekszió elvitte.
Csak hogy tudd, hangfal vagy szoba. -
all6atos
tag
Mondjuk ettől még a magas lehet fordítva bekötve, mint a többi, ha a gyárban elnézték, nem? Bár, azért az elég gáz lenne.
-
all6atos
tag
válasz KnightDave #189188 üzenetére
Csinálj szerintem fotót, hogy néz ki most a helyén, amin látszik rendesen minden (hogy van a kabinetben, maga a kabinet, szőnyeg, TV, frontok mind egymáshoz viszonyítva, szóval mondjuk egy közeli meg egy távoli kép) lehet a többiek felfedeznek pár alap hibát (túl mélyen vagy alacsonyan van stb.), de a mérés se ártana, hogy konkrétan mi a szitu.
-
VoidXs
nagyúr
válasz KnightDave #189188 üzenetére
Paneleket vagy Diracot. Próbálj ki olyasmit, hogy beteszel mögé egy jó nagy szivacsot (ha van otthon jógatégla vagy hasonló), és ha úgy nem lesz phase hiba, akkor tudod, hogy akusztikai kezelésre vagy sokkal komolyabb kalibrálóra van szükséged.
-
VoidXs
nagyúr
Akkor marad a visszaverődések lehetősége.
-
VoidXs
nagyúr
válasz KnightDave #189181 üzenetére
A fázist visszaverődések is elronthatják. Mérj rá PC-vel, és ha az is azt mondja, hogy szar, akkor kösd be fordítva. Ha nem az, akkor fordítva beköt, mér, fordítva visszaköt.
-
all6atos
tag
válasz KnightDave #189183 üzenetére
Fordítva bekötve milyen? Esetleg elem teszt, hogy gyarilag van-e fordítva kötve?
-
Vhiktor
veterán
válasz KnightDave #189181 üzenetére
Biztos jó a bekötés avr és hangfal esetében is?
ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
KnightDave
tag
Sziasztok!
Most epitettem hazimozit Klipsch hangsugarzokbol es a Centert valamiert az Audyssey (Denon X3800H) mindig fazis problemaval erzekeli.
Kivettem a hangfalat a TV kabinetbol, kulon allvanyra raktam, megneztem a bekotest, tobbszor ujrafuttattam a kalibralot, de mindig Phase gondja van a centerrel.
Vadi uj, null kilometeres minden reszegyseg.Mi lehet a gond, tudok valamit csinalni?
Koszonom szepen a segitseget.Burn the rubber, not your soul.
-
Vajga
tag
Urak, monitor audio silver 300-at és silver 100-at keresek, ha valakinek volna, ne tartsa magában! 6g 7g mindegy. Feketét, nem fényeset. Esetleg silver 500, bár félek, hogy az sok lenne kb 24-25nm a szoba.
-
skippper
senior tag
válasz Vhiktor #189177 üzenetére
Az utóbbi mondatodban leírtakat számítottam ki és tettem bele pár hozzászólással lentebb egy Driveos excel táblába. Illetve mérést is linkeltem, aki szépen bemérte a különböző paraméteres DEQ mérések eredményét -30dB eltolással.
Ha lemásolod saját driveodra az excel táblámat és átírod a célgörbét a B39 és B55 között, akkor ki fogja köpni mellé a 15 és 30dB-el halkabb referenciához tartozó célgörbét.
-
Vhiktor
veterán
válasz skippper #189175 üzenetére
Értem, ezért jó audysseynél a DEQ, én is használtam, Diracból nagyon hiányzik nekem is.
Én most úgy oldottam meg, bár nem matematikailag ahogy Te, hogy azon az AVR hangerő mellett mikor a centerre 75 dB-t mérek, akkor ott az érintetlen LFE jele leygen 92-95 dB, erre rátoltam diracban +10 dB harman target curveot, így most elég jó, de kipróbálom majd az áltlad leírt módszert is.
Illetve még arra gondoltam, nem ilyen tudományos módszerként, hogy audyssey DEQ mellett adott hangerőn megmérem mit produkál az LFE (mondjuk avr -20 dB) és a Diracban addig masszírozom a célgörbét amíg ugyanazt a hangnyomást meg nem kapom. Bár van erre excel calculator is ami elvileg kiköpi a target curveöt, csak meg kell neki adni az AVR-e beálíltott hangerőt.[ Szerkesztve ]
ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
skippper
senior tag
válasz skippper #189175 üzenetére
Sajnos a Diracban nem ismerek jobb megoldást ennek az elérésére, elég fapados így, de a tesztek szerint most pontosan úgy viselkedik, mint ha a Denonon bekapcsolnám a DEQ-t (ami a célom).
Annyit látok még a teszteken, hogy a -30dB-es eltolás mellett megjelentek anomáliák a mérésen, nem vagyok benne biztos, hogy a nagyobb hangerő miatt, vagy maga a Dirac nézett be valamit a masszív méretű célgörbén.
Megnézem majd úgy is, hogy nem az 1 kHz-re normalizálom a mérést, hanem a mélytartományra, hogy úgy megjelenik-e ugyanez az anomália. Ha igen, akkor valószínűleg valamilyen mértékben le kell tolnom a célgörbéket, hogy a felfelé kilógó extrém végek helyett felfelé és lefelé is hasonló mértékben lógjon ki (5-10dB shift kb, szerintem az segítene neki).
Olyat próbáltam már, hogy annyival tolom el az egész görbét, mint amennyivel halkabban szeretném hallgatni a rendszert (-30dB), de úgy teljesen egyértelmű hanghibákkal lett tele a végeredmény, mérni sem kellett.
[ Szerkesztve ]
-
skippper
senior tag
válasz Vhiktor #189174 üzenetére
Igen és nem. A 75 phonos ISO226:2003 és a 60, illetve 45 phonos ISO226:2003 görbék különbségét toltam el. Ez a gyakorlatban egy jó 21.5dB-es 20Hzes kiemelést jelent, de ez csak olyan környezetben van használva, ahol eleve 30dB-el halkabb jel a "referencia".
Egy X phonos görbe ezek között azt mutatja meg, hogy a különböző frekvenciákat milyen hangnyomásszinten érzékeled ugyanolyan hangosnak, mint az X dB-es 1kHz-es szinuszjelet. Ez nem lineáris egyik irányban sem, például egy 75 dB-es 1kHz-es jel érzékelt hangossága megegyezik egy 102.5dB-es 40 Hz-es jellel, azaz van közöttük 27.5 dB különbség.
A 45 phonos görbe esetén, ami arról mesél nekünk, hogy egy 45 dB-es 1kHzes szinuszjel milyen hangos, ott már a 40 Hz ekvivalense 85.5 dB, azaz 40.5 dB-el hangosabb mély kell.Középfrekvenciákon nem kell eltolás, majd a magas régióban jóval kisebb mértékben, de újra érzéketlenebbé válik az emberi fül.
Ez a jelenség okozza azt, hogy ha halkan hallgatod ugyanazt a tartalmat, akkor úgy érzed, mintha jóval kisebb lenne a dinamikája.
Több AVR gyártó is ad rá funkciót, hogy ezt ellensúlyozd, többnyire azzal a logikával, mint amit fent leírtam (loudness compensation, correction, dynamic eq, stb), de ha pl. egy Denon erősítőn Diracot használok, akkor ezt elveszítem.
Ezt úgy oldom fel, hogy pontosan tudom, hogy milyen hangerőn szoktam este tartalmat fogyasztani (ez a -30dB nálam) és erre elkészítettem az eltolt görbét (az eredeti célgörbém összeszummázva a 75 phonos és 45 phonos kontúrok különbségével). Ha halkan mozizok, akkor ezt a filtert használom, így a halk tartalomnak is megmarad a relatív dinamikája. Pszichoakusztikai mágia, én nagyon szeretem
Itt megnézheted a különböző görbéket, meg egy kis leírást is hozzá:
[link][ Szerkesztve ]
-
Vhiktor
veterán
válasz skippper #189173 üzenetére
15 dB-t és 30 dB-t toltál a mély tartományon diracban a target curve-el?
-
-
-
kimi02
őstag
Sziasztok !
Valakinek van itt Onkyo TX-RZ 1100/3100 gépe? -
Rp526
aktív tag
válasz skippper #189167 üzenetére
Igen, sajnos erre megvan az esély. Viszont megfordítom, annyiszor anyáztam már munkásra szerelőre generál alatt, h alig vártam vége legyen és mindent én csinálhassak. Ugyanis, ha én rontom el legalább magamra lehetek mérges.. nem tehetetlenül nézem a pénzem folyni a szakértelem nélküli tákolásra, de teljesen igaz, amit te is írtál. Én is futottam már bele term akadályokba.
-
skippper
senior tag
válasz Rp526 #189165 üzenetére
Annyi pénzem lenne ahányszor anyáztam rajta, hogy "de ez a videón nem így működött..."
Legutóbb pont autószerelésnél futottam bele két különböző esetbe is, amikor videó alapján teljesen triviálisnak tűnt a dolog, de a valóság nagyon máshogy alakult és a felénél fel kellett adnom (belegyógyult, kifúrandó csavarok, szerelő által azóta megváltoztatott alkatrészek, stb) -
Rp526
aktív tag
válasz python1 #189164 üzenetére
Én ezt már majdnem minden területen érzem. Az autószereléstől a ház körüli műszaki dolgokon át a bármeddig is. Szinte nincs olyan dolog, amiről nincs yt videó vagy leírás.
A saját belefektetett munka meg igen, kinek mennyit ér. Amennyiben ez a hobbid is, úgy már nem is munka. -
python1
veterán
válasz ctrlaltdel13 #189163 üzenetére
Ok, persze belefektetett melót nehéz kispórolni, de ma már minden a neten fellelhető pillanatok alatt, régen csak újságokból jutottunk némi morzsához, az is milyen volt már.
-
python1
veterán
válasz ctrlaltdel13 #189161 üzenetére
Akár használtan vagy éppen DIY újban, remek rendszereket lehet összedobni, kimagasló minőségben.
Természetesen utána kell járni, tanulni, fejlődni a témában sokat , néhány éve még ez lehetetlen küldetésnek tűnt, de szerencsére mára már sokat fejlődött a technika és az internet is hozzájárul ehhez.
Példa, PC processzor hozzá DIY D végfok, hangsugárzó akár használtan, ingyenes programok, projektorok vagy már TV- k is töredék áron stb.[ Szerkesztve ]
-
python1
veterán
Egyébként elképesztő, hogy ma milyen komoly rendszert lehet építeni, relaríve kicsi költségvetésből.
-
Rp526
aktív tag
Még gondolkodás alatt. Amennyiben akarok játszani, akk sajnos nem engedhetem el a 12 gigát minimum. Ez nagyon behatárol. Agyf@sz, hogy pl a 3060 Ti 8 gigás vs a simából volt 12 gigás. 3070-nél meg nincs is 12 giga. 40-es szériára hatalmas nagy ugrást nem olvastam, csak az új kódolást meg polírozták a RT-et. Illetve az zsebbenyúlósabb. Szóval szerintem az ár érték bajnok nekem most egyelőre egy 3060 12 gb. Ezzel FHD gaming még kb oks. Használtan 75-85e körül mennek. Van egy Strix 1660 Ti-m, ami kb semmit nem ment, első tulajos vagyok. A minap jegeltek egyet 60e-ért.
-
python1
veterán
-
all6atos
tag
válasz VoidXs #189150 üzenetére
Ami elindított, az hogy nálam most 2.1 van de visszakaptam az rp150m-eket, gondolkodom a 4.1-en, viszont a hátsó fal közel van a hallgatói pozícióhoz: a bipólt lehet könnyebb lenne elhelyeznem, és talán kevésbe is lenne direkt, illetve nagyobb lenne a sweet spot, de ez csak agyalás tapasztalat nélkül.
Ha AVR-en nincs(?) Atmos magassági sugárzók nélkül (nálam ugye nincs), akkor a klasszikus elrendezésnek ma is lenne értelme?
-
skippper
senior tag
válasz skippper #189143 üzenetére
Kipróbáltam így a targeteket, de lefelé shiftelve teljesen széthullott az egész, hallgathatatlan lett. Visszatettem a sima equal loudness görbéket, eltolás nélkül - holnap mérek párat, hogy milyen eredményre jut ezekkel a targetekkel a Dirac pontosan. Fülre nem rossz, de az csalóka tud lenni.
Közben találtam egy másik AVS-es threadet, ott is pontosan ezt a megoldást választotta az OP.
[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
nagyúr
válasz all6atos #189149 üzenetére
A bi/dipól a hagyományos 5.1 mozikat imitálja, igen, ahol a surround szórt volt, a falon végig elhelyezve. A 2000-2010 előtti sávokat szinte mind így is keverték. Ezt a pozícionálás javára az IMAX törte meg a diszkrét surrounddal, ma pedig az Atmos teljesen elavulttá tette.
-
all6atos
tag
válasz python1 #189132 üzenetére
Magasság, orientáció nem számít?
Ezt [link] nemrég olvastam, mert összefutottam egy klipsch rp-250s surround-al.
Kb. arról van szó, hogy mennyire (ne)legyen direkt a magas tartomány: környezet teremtés szemben direkt pozícionálás.Atmossal ez gondolom változik, ott pl. adott hangfal manualja is más elhelyezést ad régi és Atmos anyagra/felhasználásra.
Szóval távolság/gain/szűrés helyett lehet a szórtabb, kevésbé lokalizálható surround a megoldás, vagy valami e mentén?
[ Szerkesztve ]
-
-
Rp526
aktív tag
válasz VoidXs #189146 üzenetére
Akkor szimplán a nyers erőre kell rámenni mozihoz, ha jól következtetek. Akár egy régebbi erős kártya is megfelelhet, ami még nem foglalkozik DLSS-el, ray tracing.. stb.
Illetve egy másik elméleti kérdés. Építek egy gépet, ami úgy mozira és játszani is alkalmas. Felrakok rá két win-t. Amiről játszok az folyamatosan updatelve van, amiről mozizok az full offline. Így nem szenvedek a frissítések következményeivel. Ebben van vmi buktató?
-
Rp526
aktív tag
-
skippper
senior tag
Összedobtam újra az equal loudness contourokkal korrigált target curveöket 60 és 45 phonra, ha valakit érdekel lehet vele játszani: [link]
Most a javaslatok szerint úgy raktam össze, hogy ne emeljen ki 10dB-nél nagyobbat, így leshifteltem a görbéket a 15 és 30dB-el.
(Sidenote, azt feltételeztem, hogy egy Dirac kalibráción ha konstans 0dB-es target curveöt adok meg, akkor 75dB SPL-t lő be -> ez így van?)
[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
nagyúr
válasz denesdr #189141 üzenetére
Ugye spektrálisan minimálisan más eredményt kapsz, a kalibrációs fájl korrigál, a hangszóróra irányitás csak fázisban segít, más meg nem használja, csak a Dirac.
[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
nagyúr
válasz denesdr #189139 üzenetére
Mert a kezdeti, mezei PEQ-képes és semmi mást nem tudó kalibrációknak valóban ez esett a legjobban. 90 fokossal még késleltetést se lehetett pontosan mérni, mert lehet, hogy a visszhang hangosabb volt, mint a közvetlen hullám. Aztán eltelt 20 év és fejlődtünk.
[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
nagyúr
válasz denesdr #189137 üzenetére
Ami élesen ütközik a Dirac útmutató 4.4.3 Microphone placement fejezetével, ami kizárólag 90 fokost enged meg. A DLBC például konkrétan nem képes mással működni, nullokat kapsz, ha így teszel akár 2.2 esetén. ART-nál meg már pláne tönkreteszi az eredményt.
[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
nagyúr
válasz denesdr #189135 üzenetére
Ha a pontosabbat arra érted, hogy moderáltan több közvetlen hullám és moderáltan kevesebb visszaverődés éri a mikrofont, akkor igen, pontosabb, csak a Diracnak nem ez az infó kell, nem erre van tervezve. Ahogy a konzumer megoldások közül egyik sem. 0 fokozás onnan indul, hogy THX képzés után nekiállsz PowerCal-lal dolgozni két napon keresztül.
[ Szerkesztve ]
-
I'am Dony
őstag
válasz Atomgeszi #189131 üzenetére
A Dirac annyiban veszi figyelembe, hogy az AVR setupban beállított csatornaszámot méri meg, ugye ezért is nem tudsz külön 2.0/2.1 mérést feltölteni.
Azonban van több opciód több pontra mért Dirac mellett is. Szerintem a legrosszabb a Dirac OFF. A másik ami már jobb, hogy a jobbos függönyt lehúzod 500 Hz-re, így a leggázosabb tartományban kapsz kezelést, felette pedig nem szól bele. A harmadik, hogy nagy vonalakban leköveted a hangsugarzóid átvitelét, ha az amúgy tetszik. Ezzel teljes tartományban korrigál a szűrő, de jelentősen nem változtatod meg az eredeti átvitelt. -
VoidXs
nagyúr
válasz Atomgeszi #189131 üzenetére
Zenéhez sokan azért nem használnak kalibrációt, mert két hangszórónál még nem nehéz térképzetet kalibráció nélkül összehozni, ez csak mozinál kötelező (ott szinte 0 az esélye annak, hogy a szoba engedi az összhangot). Aztán meg megfelelően jó hangszórókkal a szoba azon torzításával szól, amit az agyad nagyon jól ki tud ütni. Ezek érthető érvek, próbáld ki kalibrációval és nélküle is, hogy melyik tetszik. Mellékesen létezik a Cavern Smoother target curve-je, ami pont a két eset legjobb tulajdonságait hozza össze: marad a szoba hangja, de a két hangszóró közt csak kalibrációval elérhető összhang lesz hibátlan virtuális centerrel.
[ Szerkesztve ]
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz I'am Dony #189122 üzenetére
"hogy lehetséges-e két külön felállás szerinti szűrő mentése uyganazon eszközre. Erre válasz egyértelmüen nem."
Gyakorlatilag igen, erre vonatkozott.
Hogy a Dirac a mérés során figyelembe veszi-e, hogy az 5.1 elosztás van, vagy pedig sztereó hangfalak esetén csak a két frontot lövi be egymáshoz.
Sok helyen olvasni, hogy zenéhez nem használják a dirac-ot. Ezért gondoltam arra, hogy esetleg külön kellene választani a sztereó zenehallgatást és az 5.1 megalkotását Dirac bemérés során?
De, ha nem lehet, akkor hát mindegy.Először a fizikai akusztikát szeretném megcsinálni, aztán jöhet a digitális. Most már csak idő kellene mindehhez
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_3/
-
VoidXs
nagyúr
válasz Rp526 #189129 üzenetére
Az se fog drasztikusan változni, a lényegi torzítás 30, 45, 60, és 90 foknál jelenik meg, ugye ezeket a fő szögeket okkal tanítják általános iskolában is. Különbséget azért nem látsz, mert pont erre az esetre van belőve a 90 fok, süketszobában koppra ugyanazt mérik. A trükk ott van, hogy a 90 fok a hátsó visszaverődések közel egészét, és a felsők egészét is számolja, ami a Dirac-féle kalibrálóknak extra infót ad, hogy melyik visszhangot mivel lehet negálni, míg ez az infó 0 foknál nincs ott. Más kalibráló egyszerűen nem dolgozik vele. A minimális spektrális változás az, amit ezek a visszhangok a gyakorlatban jelentenek, ezért mondtam, hogy akkor is a 90-et éri meg használni. Atmosnál okoz érdekes problémákat, ezért kéri a Cavern egyedülállóan mindkét fájlt. Alaphelyzetben az is 90 fokost használ kizárólag.
-
Rp526
aktív tag
válasz I'am Dony #189124 üzenetére
Próbáltam keresni valami magyarázatot rá, de nem találtam. Nekem csak nem logikus, hogy 90 fokkal méred a szobád/hangfalaid tulajdonságait, amit EQ-zni akarsz mozin.. de ha teljesen ugyan ezt a két hangfalat használod a frontból sztereóra, akk megváltoznak a lehallgatási körülményeid ugyan azon szobában és használj 0 fokost.
Értem, hogy az ajánlás ez, csak a miértjét nem. Am van a neten összehasonlítás 0 vs 90 deg cal file-al mérésre. Gyors keresésre most ezt találtam (én nem végeztem soha ilyet):
Ezért az 1-2 db-ért 500-600 HZ körül majd mind1.Egy ötletem közben lett. 2.0-nál a center ugyebár nem létezik fizikálisan.. se a színpadtér közepe. Csak virtuálisan. Lehet ennyi értelme lenne? Oda irányítod a mikrofont ahová szeretnéd a hangtér közepét így szabályozható a nem egyenlő távolságra elhelyezett frontok késleltetése. Talán ez.. de passz.
-
VoidXs
nagyúr
válasz I'am Dony #189122 üzenetére
Konkrétan leírtad, hogy rossz kalibrációd van. Akkor szokott jellemző lenni, hogy vannak mélyben durván túltolt filmek, miközben a többiből nem jön ki basszus. Egy jól beállított rendszernél nincs ilyen, egy minőségi slam sáv (pl. Alita, Ready Player One) ugyanannyira fülterhelő, mint a tömény basszushalmaz (pl. Edge of Tomorrow, Transformers).
python1: Ezzel csak azt éred el, hogy a surroundok magasban erősebbek legyenek. Akkor már inkább adj rájuk +3 dB-t, ahogy azokban a demószobákban szokás, ahol "náluk milyen sok a surround".
-
Rp526
aktív tag
válasz I'am Dony #189121 üzenetére
Ezt am nem értem én sem. A füled más poziban van sztereózáskor, mint mozizáskor? Vagy mi a magyarázat arra, hogy nem 90 fokban kell állítani? A 0 fokos nem csak közel-téri mérésre van, amikor egy driver-t/hangfalat mérsz? Logikailag nekem nem áll ez össze. Én is kiv vagyok, miért kell 0 fokos.
-
I'am Dony
őstag
válasz VoidXs #189116 üzenetére
Leírtad ugyanazt máshogy .
A kérdés arra vonatkozott (szerintem), hogy lehetséges-e két külön felállás szerinti szűrő mentése uyganazon eszközre. Erre válasz egyértelmüen nem.
A target curve-nek meg végképp semmi köze a hibás kalibrációhoz, nagyon sokan teljesen más görbét részesítenek előnyben mozira és zenére, persze van akinek tökmindegy. Ezen felül még mozira is célszerű és sokan szeretik, ha a visszahallgatott és egyébként már tetsző görbe mellett van egy alul visszafogottabb is, mert jónéhány tartalom túl van húzva, ami az egyebként bevált görbével hallgathatatlan. -
-
VoidXs
nagyúr
válasz python1 #189118 üzenetére
Arra nincs kalibráció. Az UMIK esetében specifikusan egyébként a 0 fokos az, amit a gyárban mérnek, a 90 fok pedig abból származtatott, hogy a formája miatt minden egyes darab garantáltan annyira fog eltérni. Egy vicces, de várható jelenség, hogy bármelyik szériaszámnál ha osztod a 90 fokost a 0 fokossal, koppra ugyanaz lesz az eredmény, nincs mérési hiba, hiszen nincs mérés.
-
VoidXs
nagyúr
válasz I'am Dony #189114 üzenetére
Nem, mert a 90 fokos kalibráció arra van, hogy ne kelljen a vízszintes mikrofonpozíció. Csak akkor lehet igent válaszolni, ha külön igény van egy másik target curve-re, ami akkor szokott előállni, ha rossz a kalibráció, amitől Dirac esetében nem igazán kell félni.
-
python1
veterán
Sziasztok!
Ki milyen messze ül a surround back- tól, mi a minimum ami ajánlott? -
I'am Dony
őstag
válasz Atomgeszi #189113 üzenetére
Igen és nem. Igen, mert sztereónál vízszintes mikrofon pozíció célszerű, az ahhoz illeszkedő kal. fájlal és ez nyilván minimálisan eltérő eredményt mutat a 90° fokoshoz képest. Másrészt nem, mert: az akárhány.1 mérése tartalmazza a frontokat is. Nem tudsz külön sztereo Dirac mérést csinálni, mert ahhoz változtatnod kellene a hangdoboz kiosztást, aminek következtében törlődik a korábban feltöltött több.1-es szűrő.
A mozira bemért többpontos eredményből viszont más jellegű célgörbével készíthetsz zenésebb profilt egy másik slotba.[ Szerkesztve ]
-
Atomgeszi
nagyúr
Jól gondolom, hogy a Dirac 5.1 esetén történő bemérés és sztereó bemérés esetén is teljesen más lesz az eredmény?
Tehát úgy értem, hogy kell külön mozi és zene profilEladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_3/
-
skippper
senior tag
Mennyire problémás amúgy különböző specifikációjú végfokokat használni egy adott rendszerben? Tegyük fel, hogy van olyan hangszóró amit az erősítő hajt meg, van amit pre-outon keresztül 'A' végfok és van amit pre-outon keresztül 'B' végfok. Futtatok egy Diracot, ami szépen beállítja a szinteket egy adott hangerőre, de ha eltekerem a hangerőt, akkor ugyanakkorát változik a három erősített kimenet a rendszerben (feltételezve, hogy egyik se clippel. Mondjuk 'A' input sensitivityje 1.75V, a 'B' input sens. 1.66V, a gain pedig mindkettőn 25.5dB)
[ Szerkesztve ]
-
Rp526
aktív tag
válasz spiky03 #189108 üzenetére
Ha PC-s ventiket nézel és nincs külön kiemelve, azok mind 12V-tosak. A Be Quite és a Noctua tipikus PC csendes fan-ok. Gyors guglizással lehet találni am 24 Voltos Noctuát, de szerintem itthon nem lesz gyakori a 24V ezeknél a termékeknél. Vannak átalakítók, vagy amit korábban python írt.
-
python1
veterán
válasz spiky03 #189108 üzenetére
A sajátját is simán kötheted sorba, így le sem kell venned őket, valamivel kevesbb laesz a fordulat, de teljesen halk, ez biztos, mivel én használtam ilyen ventiket 12V- on teljesen halkan pörögtek.
Nem fog leégni nyugi, van védelmi áramköre, ha netán melege lenne, de lehet még venti nélkül sem lenne semmi problémája. -
spiky03
veterán
válasz python1 #189107 üzenetére
Nincs még ventim, csak a gyári, ami benne van a végfokba.
Még csak érdeklődök, hogy melyik lehet jó?
De gondolom kb mindegyik jó, ami halkabb, mint a gyári és hozza azt a légszállítást, ami szükséges a megfelelő működéshez.Pl Hétfőn megnéztem 2 filmet egymás után (kb 4 óra+) és csak langyos volt a végfok egyik oldala.
SuperHeRo - Eladó! Lapp ölflex classic 110 CY tápkábel Oyaide dugókkal
-
VoidXs
nagyúr
válasz skippper #189103 üzenetére
Mennyezetre kb semmi terhelés esik, surroundra két kb semmi. Vannak filmek, amik meghajtják a surroundot és akár a plafont is rendesen, pl a Mortal Kombat, azokra a demólistán nagy pont jár ezekben a kategóriákban, tudod rendezni is.
[ Szerkesztve ]
-
skippper
senior tag
Ha az LCR-ek már végfokolva vannak és az erősítőn (x4800H) már csak a surroundok (Elac DBR 6.2) és a mennyezeti hangszórók (4x Magnat IC82) vannak, mennyi hozzáadott értéke lehet még további végfokokat tenni a rendszerbe? Valahogy úgy érzem, hogy ezekre már olyan kis terhelés esik, amit vígan elvisz a Denon is jó minőségben.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Apple asztali gépek
- Indiai farmoktól vásárol karbonkrediteket a Google
- SkyShowtime
- World of Tanks - MMO
- Socket AM4
- Cegléd és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Titanium besorolású Thermaltake táp érkezett az 1 kilowattot átlépő szegmensbe
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Raspberry Pi
- További aktív témák...