- Szemérmes szerzet a Gigabyte lefrissebb csúcs-VGA-ja
- Egységesebb USB-s képességeket szeretne a notebookokon a Microsoft
- 3320 MHz-ig skálázódnak az XFX Radeon RX 9060 XT kártyái
- Elegáns és igen kompakt NVIDIA Blackwell VGA-t villantott az MSI
- Szinte megfizethetetlenül magas lesz a TSMC A14-es node-jának ára
- Mini-ITX
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Videós, mozgóképes topik
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen joysticket vegyek?
-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
VoidXs
nagyúr
Tényleg, már elkezdték mindenhol az 1 HDMI + sok DP kártyákat árulni. Jó régóta csak laptopot használok, ezért nem vagyok képben. Amúgy szinkronnal nem lenne gond, hiszen ugyanaz a kártya a forrás.
Új mondjuk max 5 éves. Az S670H tudja, lásd 140. oldal.
-
g0dl
addikt
Ha HTPC-t szeretnék HDMI képes rádió erősítőn keresztül tv-re kötni. Az a cél, hogy tudjak surround hangzást a lejátszott filmekhez.
Három módon használnám
1. Átmegy-e a hdmi jel a tv-re az erősítő kikapcsolt állapotában ( akkor nyilván a hang is a tv-n kell szóljon. pl. valami olyan filmanyag esetén ahol érdektelen a hangzás (pl dokumentum film) .
2. ha csak zenét akarok hallgatni tv nélkül akkor gondolom az minden további nélkül megy csak az erősítőn
3. a teljes felállás, hogy a tv-n megy a video de a hang az erősítőből szól, ez gondolom megoldható.
Hogy mindez menjen, ahhoz milyen tulajdonságra kell figyelni erősítő választásnál. Gondolom itt a hangnak eredeti formában kéne tovább mennie.
Jelenleg a hang egy nem hdmi képes erősítőbe megy optikán, azt szeretném kiváltani. Az optika felett elszállt az idő vasfoga ahogy mondani szokták, elsősorban sávszélesség és támogatott formátumok miatt.
-
válasz
alphamooncam #190169 üzenetére
+Lenox:
Doki ez komoly? Egy idejétmúlt optikai interfészről megy a vita? 2004-óta van köztudatban HDMI...
Ez BS+TH filmből idézet: – Az a tény, kedves kuzin, hogy a mi kis kópénk Tangónak hívatja magát a szamba országában,... na ez jutott eszembe.
Inkább arról menjen a vita, az jobban érdekelne személy szerint.
Sajna nem kérhetek senkit a személyeskedés befejezésére... az nem ide való... -
Q
senior tag
Nem akartok
szobáraprivátba menni? -
lenox
veterán
válasz
alphamooncam #190169 üzenetére
Ekkora ego ongolok utan, meg mindig folytatod? Hazudsz, nem irtam hanyagsagot, szo szerint ideztem (konretan copyztam) a te hozzaszolasodbol, nem azt kerdezted meg, amit ideztem, hanem megkerted, hogy a kijelolt szovegbol magyarazza el a kulcsfogalmakat (lehet, nem is erted a kulonbseget), es te trollkodsz folyamatosan. Bocs, nincs kedvem ujra vegigmenni, hogy megint egy zavaros hulyeseget irjal vissza.
-
alphamooncam
őstag
válasz
lenox #190167 üzenetére
Aha, hat ez vegig hazugsag.
Az a legelső kérdésem, hogy miért nem idézel tőlem szó szerint, miért kell átfogalmaznod mindent ?
Meg is válaszolom helyetted, azért, hogy ne tűnjön hazugságnak, amit állítasz.
Az volt a kiindulas, hogy honnan tudja a tv, hogy a vevo DD-t vagy DD+t tud. Nyilvan a valasz az lett volna, hogy nem kell tudnia, hiszen az spdif csak DD-t tud.
#190022 Volt az első hsz-om a témában május 23.-án.
#190035 ben került szóba, hogy milyen formátumokat (nem) támogat a Denon 3805
"Az a kérdés, hogy később akarsz-e pl. modernebb formátumokat nézni, mint pl. a Dolby TrueHD és DTS-HD. "
#190063 ban kerül először porondra (tőlem) egy probléma, idézem:
"Valami nem kerek.
Mint korábban is írtam Denon 1604-em van. Legnagyobb csomagra fizetek elő a Netflixen.
TV-men a jel csak átmegy (passtrough) és az erősítőm DAC-ja 5.1-ben szólaltatja meg a hangsávot.
Akkor most vagy Denon tudja a DD+ ( kora miatt nem hiszem ), vagy a Netflix nem DD+ -ban küldi a hangsávot, vagy nem tom mi van, de valamennyi streaming szolgáltatótól 5.1-es hangsávot kapok, optikain csatlakozva a HM erősítőre."
#190135: itt filoztal es megkerdezted az ai-t, hogy van-e ketiranyu kommunikacio kozottuk. Nem volt a valaszban, hogy nem is kell kommunikalniuk ehhez
Erre a kérdésre már válaszoltam a #190156 Hsz-ben.
Akkor kérlek ismételten olvasd a #190135 hozzászólásomat, amiben konkrétan SPDIF optikai kábelre kérdeztem rá és a választ is bemásoltam
Egy része pl.:
"Tehát S/PDIF (optikai) kábelen keresztül a TV egyszerűen "elküldi" a hangot az erősítőnek a meglévő formátumban, és az erősítő igyekszik azt a legjobb tudása szerint lejátszani. Ha az erősítő nem támogatja az adott formátumot (pl. Dolby Digital, DTS), akkor általában sztereó PCM-re kényszerül, vagy egyszerűen nem szólal meg."Ez elég egyértelmű válasz volt.
Viszont erre, a #190139 szám alatt válaszoltál, amiben kiemeltél egy részt a kontextusból, továbbá, ugyanakkor kihagytad az optikai SPDIF-re vonatkozó részt.
#190153 Hozzászólásodban -már az egyébként magadtól (#190139 ) idézett, és általad csonkított idézetet- hibáztattad és kiáltottál hanyagságot ..." Amúgy ha vetted volna a fáradtságot..." kezdettel.
#190139: Kerdeztem, hogy ha mar ennyit foglalkoztal vele, miert nem kerdezted meg pont azt a kerdest, amin filoztal, mert akkor megkaptad volna azt a valaszt, hogy nem tud az spdif DD+-t. Nem volt szo semmilyen hanyagsagrol, max odakepzelted, en nem is hasznaltam ezt a szot, csak te.
Megkérdeztem, a #190135 -ben.
Ugyanitt merült először fel az a kifejezés amin visszatérően fennakadtál, hogy "...akkor a TV honnan tudja, hogy a zsinór másik végén milyen, DD+ vagy csak DD képes a vevő, és neki akkor most át kéne-e konvertálnia azt, vagy sem, hogy az dekódolni legyen képes a hangfolyamot. "
Hozzászólás írása közben fel is tettem a kérdést a Gemininek így:
"SPDIF (Optikai) kábelen pl. egy TV és egy házimozi erősítő között, folyik-e olyan kommunikáció, hogy a másik milyen tulajdonságokkal rendelkezik. "
Még azt is megtettem a jól érthetőség kedvéért, hogy sok pici csillaggal elválasztottam a kérdés feltevése előtti és az utáni történéseket.
Tessék elolvasni !
A "válasz" utáni rész teljes egészében, karakterre pontosan a Gemini válasza volt.
Tessék a Gemininél reklamálni, ne engem vegzáljál, ha nem azt kaptad, amit akartál. Én megkaptam amit akkor akartam!
Rákérdeztem arra, hogy tudja-e az adó, hogy a vevő milyen tulajdonságokkal rendelkezik, amire egyértelmű válasza az volt, hogy nem, nem tudja.
#190147: Azt allitottad, hogy feltetted azt a kerdest, de valojaban nem, beraktal rola kepernyofotot. Utana meg tobb hozzaszolasban pocskondiaztal.
Hopp! Itt ismét egyértelműen és bizonyíthatóan hazudsz, és ennél egyértelműbb már nem is lehet a dolgot, hiszen képernyő fotó is bizonyítja, hogy bizony feltettem a kérdést a Gemininek.
Bejelöltem az inkriminált részt.Szerintem nem is kell több bizonyíték, hogy mekkora troll vagy.
Nincs idegem a további hazudozásaidat megválaszolni.
-
lenox
veterán
válasz
alphamooncam #190166 üzenetére
Aha, hat ez vegig hazugsag.
Az volt a kiindulas, hogy honnan tudja a tv, hogy a vevo DD-t vagy DD+t tud. Nyilvan a valasz az lett volna, hogy nem kell tudnia, hiszen az spdif csak DD-t tud.
35: itt filoztal es megkerdezted az ai-t, hogy van-e ketiranyu kommunikacio kozottuk. Nem volt a valaszban, hogy nem is kell kommunikalniuk ehhez
#190139: Kerdeztem, hogy ha mar ennyit foglalkoztal vele, miert nem kerdezted meg pont azt a kerdest, amin filoztal, mert akkor megkaptad volna azt a valaszt, hogy nem tud az spdif DD+-t. Nem volt szo semmilyen hanyagsagrol, max odakepzelted, en nem is hasznaltam ezt a szot, csak te.
#190147: Azt allitottad, hogy feltetted azt a kerdest, de valojaban nem, beraktal rola kepernyofotot. Utana meg tobb hozzaszolasban pocskondiaztal.
Azota ezt magyarazod, engem vadolsz hazudozassal, mikor te csinalod.
Szerinted:
." Amúgy ha vetted volna a fáradtságot..."
De valojaban:
"Amugy ha vetted a faradtsagot"
Szoval en ertem, hogy felreertetted, meg le is irtad, hogy bekattansz a forumozastol, de miert kell ezt nekem elturni?
P.S.:
A #190135 számú hsz-emben karakterre pontosan ezt kérdeztem a Geminitől:
"SPDIF (Optikai) kábelen pl. egy TV és egy házimozi erősítő között, folyik-e olyan kommunikáció, hogy a másik milyen tulajdonságokkal rendelkezik."
Ezt módosítottad, csonkítottad a #190139 ben erre "" a TV honnan tudja, hogy a zsinór másik végén milyen, DD+ vagy csak DD képes a vevő", pedig nem is ezt kérdeztem.
Idezet a 190135-bol:Teszem fel a kérdést, akkor a TV honnan tudja, hogy a zsinór másik végén milyen, DD+ vagy csak DD képes a vevő, és neki akkor most át kéne-e konvertálnia azt, vagy sem, hogy az dekódolni legyen képes a hangfolyamot.
Ki is hazudik?
-
alphamooncam
őstag
válasz
lenox #190165 üzenetére
#190156, ben bárki elolvashatja, beidéztem pontosan megjelölve, hogy hol mely hozzászólásodban és hogyan hazudtál, majd vádoltál meg hanyagsággaL
Ez magáért beszél és tagadhatatlan, ennek ellenére most is itt erőlködsz és mégis megpróbálod megerősíteni a hazudozásaid.
Legfőképp a #190156 ban összefoglalt tényekre adj választ, arra, hogy az általad #190139 szám alatt megcsonkított szövegem #190153 számú hozzászólásodban miért engem és nem magadat vádoltál hanyagsággal!
És kérlek ne próbálj terelni, mert nem fog menni
P.S.:
A #190135 számú hsz-emben karakterre pontosan ezt kérdeztem a Geminitől:
"SPDIF (Optikai) kábelen pl. egy TV és egy házimozi erősítő között, folyik-e olyan kommunikáció, hogy a másik milyen tulajdonságokkal rendelkezik."Ezt módosítottad, csonkítottad a #190139 ben erre "" a TV honnan tudja, hogy a zsinór másik végén milyen, DD+ vagy csak DD képes a vevő", pedig nem is ezt kérdeztem.
Ha szövegértési problémád van, kérlek fordulj a megfelelő szakemberhez, ha nem akkor akkor az agressziódat kérlek áld meg máshol. Köszi
-
lenox
veterán
válasz
alphamooncam #190156 üzenetére
Az idezojeles nyilvan toled van idezve, es amugy nem azt kerdezted a geminitol (hazugsag), be is raktad a bizonyitekot, de en megkerdeztem helyetted:
Kerdes:
" a TV honnan tudja, hogy a zsinór másik végén milyen, DD+ vagy csak DD képes a vevő"
Valasz:
...
ha a TV és az erősítő HDMI ARC/eARC-kal van összekötve, akkor a legmodernebb formátumok (DD+, sőt akár Dolby Atmos is DD+-ban) továbbítása is megoldott, mivel a HDMI protokoll sokkal több információt tud átadni az eszközök képességeiről. Ha optikai kábelt használsz, akkor szinte biztos, hogy csak Dolby Digital-ig fog eljutni a hang.Szoval allitasod ellenere (hazugsag), ez pont oda vezetett, ahova kellett. Miert nem inkabb te fejezed be a trollkodast, meg az ilyan WOT-ok bemasolasat, illetve a hazudozast?
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #190163 üzenetére
Feltehetsz egy kérdést a jósnak is, az is egyszerűbb, mint keresni. Csak hát a hasznossága AI körüli. Volt már nagyon jó keresőnk, Google-nek hívták, csak azt is hazavágta az AI, kb olyanokkal, hogy ha napi 1 követ megeszel, az egészséges. Most például nagyon jó helyette a DuckDuckGo.
-
alphamooncam
őstag
válasz
VoidXs #190162 üzenetére
"Azért AI-t szakértőnek nevezni nagyon merész dolog,.."
Saját magát nevezte szakértőnek, én mindössze bemásoltam az inkriminált részeket, ha szükséges igazolásul a rendelkezésére bocsátom az egészet bárkinek, akit érdekel.Más.
Amikor már azt érzem, hogy valaki kiforgatni készül a hozzászólásom, paranoid módba váltok, és akkor keletkeznek a hosszú és unalmas (pl.csonkolás nélküli) idézetek, hogy később ha szükségessé válik, megvédhessem magam.
Többek között, ill. pontosan azért tartok bizonyos távolságot az AI-tól, és nem sajátként adom elő a szerzeményt, hanem megjelölöm a forrást, ha szükségesnek érzem karakterre pontosan beollózva, bemásolva a válaszokat, ugyanakkor rábízva az olvasóra, hogy azt mennyire tartja hitelesnek.
Mindemellett nem lehet eltagadni az AI hasznosságát abból a szempontból, hogy mi sem egyszerűbb feltenni egy helyen a kérdést, mint akár fáradtságos félórákat-órákat eltölteni egy kutatással, elemzéssel, összegzéssel...
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #190155 üzenetére
Azért AI-t szakértőnek nevezni nagyon merész dolog, amikor a bitstream átcsomagolás egyáltalán nem ezt jelenti. Az a PCM wrapping módja, ugyanis optikain és HDMI-n is valamennyire megváltozik a PCM transzport, hogy abba be lehessen ágyazni, és a túloldalon magic word nélkül is tudhassák, hogy ez nem sima PCM, azaz támogatás hiányában inkább zaj lejátszása helyett csendben maradjanak.
És ez csak egy a sok eddigi hiba közül. Tudom, nehéz minden tündérmese mellett ezt elfogadni, de sajnos az AI alapvető ügyfélszolgálaton túl igazából semmire nem jó. Ha jó választ ad, még szövegből kivágva is, az csoda, nem a norma. Ezt úgy mondom, hogy csináltam már sajátot, pontosan értem a működését, egyszerűen soha nem lehet értelmes. Érdemes az ilyen témákat inkább magad elolvasni, a vonatkozó ETSI doksiban ez az első pár oldalon jól le van írva, nem kell hozzá low level bitstreamet elemezni.
-
Egy kérdés. Az erositon belül a csatornákat külön mennyire érdemes tenni? Most úgy van, hogy minden 4db van a sub is.
-
alphamooncam
őstag
válasz
lenox #190153 üzenetére
"Eleve toled ideztem a kerdest, ha szerinted nem volt alapos, azt magadon tudod szamonkerni. Itt se voltal eleg alapos, ha nem irtad le, hogy spdif, es lam, a valasz alapjan magad is rajottel erre, hogy hianyzott, tehat egyreszt jogos volt a szemrehanyas, masreszt kaptal is tovabb vivo infot, harmadreszt teljesen mast szemleltettel, mint amit te gondolsz. De batran nyomasd meg. "
Akkor kérlek ismételten olvasd a #190135 hozzászólásomat, amiben konkrétan SPDIF optikai kábelre kérdeztem rá és a választ is bemásoltamEgy része pl.:
"Tehát S/PDIF (optikai) kábelen keresztül a TV egyszerűen "elküldi" a hangot az erősítőnek a meglévő formátumban, és az erősítő igyekszik azt a legjobb tudása szerint lejátszani. Ha az erősítő nem támogatja az adott formátumot (pl. Dolby Digital, DTS), akkor általában sztereó PCM-re kényszerül, vagy egyszerűen nem szólal meg."
Ez elég egyértelmű válasz volt.
Viszont erre, a #190139 szám alatt válaszoltál, amiben kiemeltél egy részt a kontextusból, továbbá, ugyanakkor kihagytad az optikai SPDIF-re vonatkozó részt.
#190153 Hozzászólásodban -már az egyébként magadtól (#190139 ) idézett, és általad csonkított idézetet- hibáztattad és kiáltottál hanyagságot ..." Amúgy ha vetted volna a fáradtságot..." kezdettel.
Kérlek fejezd be a trollkodásod, és inkább ne válaszolj a hozzászólásaimra, mert rendkívül romboló a topiknak, hogy rendszeresen a hazugságaidat kell kijavítgatnom KÖSZÖNÖM.
-
alphamooncam
őstag
Dolby Digital Plus és Dolby Digital átalakítás kódolás nélkül: Szakértői jelentés (Gemini*)
Átfogó kutatás és műszaki elemzés alapján S. Bence állítása, miszerint a Dolby Digital (DD) hangfolyam előállítható egy Dolby Digital Plus (DD+) hangfolyamból újrakódolás nélkül, megerősítést nyert.
Az elemzés megerősíti ezt az állítást. A Dolby Digital Plus (E-AC-3) formátumot úgy tervezték, hogy alapvető visszamenőleges kompatibilitással rendelkezzen a Dolby Digital (AC-3) rendszerekkel. Ez az átalakítási folyamat, amelyet gyakran „átcsomagolásnak” vagy „bitfolyam-konverziónak” neveznek, elkerüli a teljes dekódolást PCM-re, majd az azt követő újrakódolást, ami jelentős minőségromláshoz vezetne. Az így létrejövő Dolby Digital bitfolyam jellemzően magasabb bitrátával (pl. 640 kbps) rendelkezik, mint a hagyományos DVD-Video Dolby Digital, ami potenciálisan jobb hangminőséget biztosít a régebbi rendszerek számára.
A fenti rész egy kivonat a teljes anyagból. Akit érdekel átküldhetem a teljes választ.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
MasterMark #190151 üzenetére
Jaja, a DD+ olyannyira nem új kódolás, hogy a teljes specifikációja csak egy függelék a régi szabvány végén.
-
lenox
veterán
válasz
alphamooncam #190150 üzenetére
Eleve toled ideztem a kerdest, ha szerinted nem volt alapos, azt magadon tudod szamonkerni. Itt se voltal eleg alapos, ha nem irtad le, hogy spdif, es lam, a valasz alapjan magad is rajottel erre, hogy hianyzott, tehat egyreszt jogos volt a szemrehanyas, masreszt kaptal is tovabb vivo infot, harmadreszt teljesen mast szemleltettel, mint amit te gondolsz. De batran nyomasd meg.
#190152: en biztos nem kertem, hogy a ai kalandjaidat bemasold, nem is valo a topikba igy szuretlenul.
-
alphamooncam
őstag
válasz
MasterMark #190148 üzenetére
"Ezt kár volt bemásolni annyi hülyeség van benne.
"
Lenox generálta...
-
alphamooncam
őstag
válasz
VoidXs #190149 üzenetére
Vannak hitetlen "Tamások", akik feltételeznek valamit/akármit, aztán jött a szemrehányás, hogy nem voltam elég alapos.
Szemléltetni kellett, hogy az aki ezt a szememre vetette, saját maga sem volt elég alapos. Ezért.
... és igen kiemeltem a lényeget, mert nekem is sokkknak tűnt!
-
VoidXs
nagyúr
válasz
MasterMark #190146 üzenetére
Persze. A hasznos adat, a mindenféle extra subframe-ek, auxdata, javítások nélkül nem tudja meghaladni a 640 kbps-t sehogy. Minden esetben elmondható, hogy ezt kódolás nélkül elő tudjuk állítani. Még a 7.1 DD+-ban is ott van, ugyanis az úgy működik, hogy van egy 5.1 subframe, és egy 4.0, ami felülírja a surroundokat (teljesen, nem úgy, mint Atmosnál), és behozza a hátsókat. A Cavern például így rak 5.1.2-t DD-be, az is működik ilyen módon, egészen amúgy 9.1.6-ig.
#190147 alphamooncam: Ez lehetett volna 3 mondat is. Kivételesen nem hallucináció a túlnyomó többsége, de feleslegesen sok betű és kertelés.
-
MasterMark
titán
válasz
alphamooncam #190147 üzenetére
Ezt kár volt bemásolni annyi hülyeség van benne.
-
alphamooncam
őstag
válasz
lenox #190139 üzenetére
"Amugy ha vetted a faradtsagot, akkor miert nem azt kerdezted a geminitol is, amit fent, tehat, hogy " a TV honnan tudja, hogy a zsinór másik végén milyen, DD+ vagy csak DD képes a vevő", nyilvan megmondta volna egybol, hogy az optika azt tudja."
Megtettem amit kértél.Az aláhúzott részt kijelöltem és a Gemini megkérdezte, hogy akarom-e, hogy elmagyarázza.
Ezt válaszolta:
Először is, nézzük meg a kulcsfogalmakat, amikre rákérdeztél:
DD (Dolby Digital) és DD+ (Dolby Digital Plus)
Ezek hangformátumok, amik azt határozzák meg, hogy a hang hogyan van kódolva és tárolva. Képzeld el, mintha különböző nyelveken lennének a hangok:
DD (Dolby Digital): Ez egy régebbi, de még mindig elterjedt hangformátum. Olyan, mintha egy klasszikus, megbízható nyelven beszélnél, amit sok eszköz megért. Jellemzően DVD-ken és digitális tévés adásokban találkozhatsz vele. A hangminőség jó, de nem éri el a legmodernebb formátumok szintjét. DD+ (Dolby Digital Plus): Ez a DD továbbfejlesztett változata. Olyan, mintha egy modernebb, kifinomultabb nyelven beszélnél, ami több információt tud átadni, jobb hangminőséggel. Ezt gyakran használják streaming szolgáltatások (pl. Netflix, HBO Max) és Blu-ray lemezek. Képes több hangcsatornát (pl. 7.1-es hangot) is támogatni, jobb minőségben.
Vevő
A "vevő" ebben az esetben valószínűleg egy házimozi-erősítőre vagy egy soundbarra utal. Ez az az eszköz, ami fogja a tévétől (vagy más forrástól) érkező hangjelet, feldolgozza, és elküldi a hangszóróknak, hogy te hallhasd.
Példa: Van egy tévéd, és egy házimozi erősítőd, amihez a hangszórók csatlakoznak. A tévé a "forrás", az erősítő pedig a "vevő". Hogyan kommunikál a TV a vevővel a hangformátumról?
Ez a lényeges kérdés!
A tévé és a vevő közötti kommunikáció általában a következő módon történik:
HDMI (High-Definition Multimedia Interface): Ez a leggyakoribb kábel, ami összeköti a tévét a vevővel. A HDMI nem csak képet, hanem hangot is továbbít. A HDMI kábel arra is képes, hogy a tévé és a vevő "beszélgessen" egymással.
EDID (Extended Display Identification Data): Ez egyfajta "azonosító kártya", amit a vevő elküld a tévének a HDMI kábelen keresztül. Az EDID információkat tartalmaz arról, hogy a vevő milyen hangformátumokat képes dekódolni (pl. DD, DD+, DTS stb.).
Kézfogás (Handshake): Amikor bekapcsolod a tévét és a vevőt, a HDMI kábelen keresztül egy "kézfogás" történik. A tévé megkérdezi a vevőtől, hogy "mit tudsz?", a vevő pedig válaszol az EDID információval.
A tévé eldönti: Miután a tévé megkapta az információt a vevőtől (azaz tudja, hogy a vevő képes-e DD+ vagy csak DD hangot feldolgozni), akkor ennek megfelelően küldi el a hangjelet.
Példa: Ha a tévé egy filmet játszik le, aminek DD+ hangja van, és a vevő az EDID-ben azt jelezte, hogy képes DD+ hangot kezelni, akkor a tévé DD+ formátumban küldi a hangot. Példa: Ha a vevő csak DD-képes, akkor a tévé automatikusan átalakítja (vagy "downmixeli") a DD+ hangot DD-re, mielőtt elküldi a vevőnek. Így is lesz hangod, de az eredeti, jobb minőségű DD+ hangformátum előnyeit nem tudod kihasználni.
Tehát összefoglalva, a tévé és a vevő automatikusan kommunikálnak egymással a HDMI kábelen keresztül, hogy a lehető legjobb hangformátumot továbbítsák, amit mindkét eszköz támogat.
Remélem, ez segít megérteni a kulcsfogalmakat és a köztük lévő kapcsolatot! Van még valami, amire kíváncsi vagy?
A fentiekkel már csak egy a probléma, hogy HDMI kapcsolatot feltételez, kézfogással, és automatikus kommunikációval.Ha már itt tartunk, amit hiányoltál kérdést nem vezetett sehova.
... ezért pontosítottam a kérdést: Optikai kapcsolatos esetén a TV tudja-e és ha tudja, honnan tudja, hogy milyen dekoder van a kábel másik végén, azt hogy downmixelnie-e kell e hangfolyamot vagy sem.
Igazán jó kérdés! Az optikai kábel (TOSLINK vagy S/PDIF) és a HDMI között alapvető különbségek vannak a kommunikáció terén.
Az optikai kábel és a kommunikáció hiánya
A rövid válasz az, hogy az optikai kábel nem képes kétirányú kommunikációra az eszközök között (mint ahogy a HDMI teszi az EDID-vel).
Egyirányú adatfolyam: Az optikai kábel lényegében egy "fénycső", ami egyirányúan továbbítja a digitális hangjelet. A TV-ből (vagy más forrásból) érkező fényimpulzusok viszik az adatot a vevő felé, de a vevő nem tud visszaküldeni semmilyen információt a TV-nek a saját képességeiről. Nincs "kézfogás": Nincs olyan "kézfogás" vagy EDID információcsere, mint a HDMI esetében. Az optikai kábelen keresztül a hangforrás (pl. TV) egyszerűen "elküldi" a hangot, anélkül, hogy tudná, a másik végén lévő eszköz mit tud fogadni. Mi történik ilyenkor?
Mivel a TV nem tudja, milyen dekóder van a kábel másik végén, két fő dolog történhet:
A TV a legáltalánosabb formátumot küldi: A TV alapértelmezésben olyan hangformátumot küld, amit a legtöbb régebbi vagy egyszerűbb hangrendszer is támogat. Ez általában a sztereó PCM (Pulse Code Modulation) vagy a Dolby Digital (DD) és DTS (Digital Theater System). Példa: Ha a TV Netflixet játszik le egy filmet, ami Dolby Digital Plus (DD+) hanggal rendelkezik, akkor az optikai kimeneten keresztül valószínűleg csak a régebbi Dolby Digital (DD) formátumot fogja kiküldeni.
A TV "downmixeli" (vagyis átalakítja) a fejlettebb DD+ hangot DD-re, vagy akár sztereó PCM-re, mert ez a legbiztosabb módja annak, hogy a vevő megértse. A felhasználónak kell beállítania: Gyakran a TV hangbeállításaiban manuálisan kell kiválasztani az optikai kimenet hangformátumát.
Itt választhatod ki, hogy a TV milyen formátumban küldje ki a hangot: PCM (sztereó): Ez a legbiztosabb, de csak kétcsatornás hangot kapsz (nincs térhangzás). Auto / Bitstream / Dolby Digital / DTS: Ha a vevőd támogatja ezeket a formátumokat, akkor beállíthatod, hogy a TV tömörített térhangzást küldjön.
Ebben az esetben a TV feltételezi, hogy a vevő képes dekódolni ezeket a jeleket. Ha nem, akkor egyszerűen nem lesz hang, vagy furcsa zajt hallasz. Összefoglalás
Az optikai kábel egy egyszerű, egyirányú digitális hangkapcsolat, ami nem rendelkezik az EDID-hez hasonló kommunikációs protokollal. Ezért a TV-nek "találgatnia" kell, hogy milyen dekóder van a másik végén, vagy a felhasználónak kell manuálisan beállítania a kívánt hangformátumot. Emiatt az optikai kimenet korlátozottabb a támogatható hangformátumok (pl. nem támogatja a Dolby TrueHD vagy DTS-HD Master Audio formátumokat) és a funkcionalitás (nincs automatikus képességfelismerés) terén, mint a HDMI.
Van még bármi, amire kíváncsi vagy az audio-videó csatlakoztatásról? -
-KP-
addikt
válasz
MasterMark #190143 üzenetére
El tudom képzelni, hogy a tv szoftvere fel van erre készítve. Ami még érdekes lenne, hogy vajon van-e olyan streaming szolgáltató ahol van sima dd hangsáv is, amit küldeni tud, ha lejátszó nem dd+ kompatibiis eszközzel van összekötve.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
MasterMark #190143 üzenetére
Van az a konténer definíció, hogy igen a válasz. Jól gondolod, csak a DD-t nem hívjuk konténernek, mivel egyetlen sáv már magában. De kb igen, mintha konténert cserélnénk körülötte.
Optikain tud menni, ha a headert újraírod. Nem nagy meló.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
MasterMark #190141 üzenetére
A DD+ nem "tartalmaz" semmi korábbit, a header teljesen máshogy van benne elrendezve, ez az új név oka. Az adat viszont pontosan ugyanaz, a DD és DD+ közt semmi kódolásbeli különbség nincs, még ha az AHT/SPX-et is vesszük, hiszen ugyanaz a 256/512-es DCT az alapja, ugyanazok a mantisszák és exponensek, és pontosan ugyanaz a bit allokáció mindegyikhez, változatlan algoritmussal. Ha egyszer beolvastál bármilyen DD fájlt, akkor a létező 3 formátum bármelyikében kiköpheted (igen, 3, van DD, alternatív DD, és DD+).
-
válasz
alphamooncam #190135 üzenetére
Na meg az optikai interfész nem ismeri a dd+-t de mivel lefelé kompatibilis és a dd+ tartalmazza a core 6.1-et, az simán átmegy az optikai (avagy a koaxon is)
-
lenox
veterán
válasz
Amugy ha vetted a faradtsagot, akkor miert nem azt kerdezted a geminitol is, amit fent, tehat, hogy " a TV honnan tudja, hogy a zsinór másik végén milyen, DD+ vagy csak DD képes a vevő", nyilvan megmondta volna egybol, hogy az optika azt tudja.
-
Ez milyen cucc? Hdmi acr nincs rajta. Gondolom ez is régi.
Marantz SR5004 -
alphamooncam
őstag
válasz
MasterMark #190136 üzenetére
akár lehet úgy is...
-
MasterMark
titán
válasz
Az optikain alapból nem tud kimenni DD+ csak sima DD, ezért a TV alapból tudja hogy optikain újra kell kódolni. Ennyi.
-
alphamooncam
őstag
válasz
lenox #190078 üzenetére
"Google szerint passthrough-nal is reencode-olnak pl. az lg-k."
Ezt azért gondolom aggályosnak, mert azt gondolom a TV optikai kábel esetén szimplán adóként, a HM erősítő szimplán vevőként működik, egyéb módon nem kommunikálnak.Teszem fel a kérdést, akkor a TV honnan tudja, hogy a zsinór másik végén milyen, DD+ vagy csak DD képes a vevő, és neki akkor most át kéne-e konvertálnia azt, vagy sem, hogy az dekódolni legyen képes a hangfolyamot.
Fent írtak miatt szerintem a passthrough az valódi átengedés.
szerkesztve:Eszembe jutott nekem is megkérdezni a Google-t (Geminit):
SPDIF (Optikai) kábelen pl. egy TV és egy házimozi erősítő között, folyik-e olyan kommunikáció, hogy a másik milyen tulajdonságokkal rendelkezik.
Válasz:
Nem, az S/PDIF (beleértve az optikai TOSLINK kábelt is) alapvetően egyirányú digitális audioátvitelre szolgál, és nem hordoz kétirányú kommunikációt a csatlakoztatott eszközök tulajdonságairól.Az S/PDIF jel tartalmaz bizonyos metaadatokat a hangjelről, mint például:
Mintavételezési frekvencia (pl. 44.1 kHz, 48 kHz, 96 kHz) Bitmélység (pl. 16 bit, 20 bit, opcionálisan 24 bit) Hangformátum (pl. PCM sztereó, Dolby Digital, DTS) Másolásvédelemre vonatkozó információk (SCMS) Ezek az információk a hangadatfolyammal együtt áramlanak egy irányba (a forráseszköztől az erősítő felé), és lehetővé teszik az erősítő számára, hogy megfelelően dekódolja és feldolgozza a beérkező hangot.
Azonban az S/PDIF nem teszi lehetővé, hogy a házimozi erősítő "visszabeszéljen" a TV-nek, és például jelezze, hogy milyen audioformátumokat támogat, vagy milyen csatornakonfigurációval rendelkezik. Ez a fajta kétirányú kommunikáció, ahol az eszközök egyeztetik egymás képességeit (ún. "handshake"), jellemzően olyan modern interfészeken valósul meg, mint a HDMI (különösen az ARC/eARC funkcióval), ami kifejezetten erre a célra lett tervezve.
Tehát S/PDIF (optikai) kábelen keresztül a TV egyszerűen "elküldi" a hangot az erősítőnek a meglévő formátumban, és az erősítő igyekszik azt a legjobb tudása szerint lejátszani. Ha az erősítő nem támogatja az adott formátumot (pl. Dolby Digital, DTS), akkor általában sztereó PCM-re kényszerül, vagy egyszerűen nem szólal meg. -
válasz
MasterMark #190133 üzenetére
Ezt írja róla.
Volume kontroll nincs nálam.The Denon AVR-3805 uses both a Relative and an Absolute volume scale. The Relative scale ranges from -79.5 dB to +18 dB, while the Absolute scale ranges from 0 to 98. The 0 dB (or 80 in Absolute) is considered the reference level in a perfectly calibrated environment. Volume adjustments above 0 dB are used to fine-tune individual speaker levels and equalize the sound field. You can access the Absolute volume settings in the AVR's GUI under System Setup - Option Setup - Volume Control - Volume Display
-
Tudja valaki, hogy hol lehet bealitani, hogy 0-98ig mutassa a hangerot az avr 3805? Olvastam róla, hogy van ilyen opció.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
MasterMark #190123 üzenetére
Ha ész nélkül hajtogatod, nyilván meg fog sérülni, ha ez nem elkerülhető, vegyél koaxot. Minden más baj meg garanciális, bár olyat még nem láttam. Az optikai olyan bitang stabil kapcsolat, hogy én a Jack verzióját is beszigszalagoztam egy rendes kimenetbe, és működött.
-
MasterMark
titán
-
lenox
veterán
válasz
MasterMark #190123 üzenetére
Es akkor veszel egy masikat 1-2k-ert. Nyilvan itt arra gondolt, hogy nem kell 10+k-ert venni, ha mukodik, akkor a hang ugyanaz.
-
Ott a pont. Én is tuti legalább egy 3D képes HDMI-s AVR-t választanék vagy hasonlót amit felsoroltál, ezek még azért megfizethető árak. Persze nem dönthetek más helyett, csupán véleményem osztom meg. Én spec szeretem a Denon hangját, bár én X7200WA-t hallgatok, de hiányolom a Dirac-ot belőle és még a 8500-be sem rakták bele, csak az AVC-A1H monstrumba, ami meg csak újonnan van...
-
-KP-
addikt
válasz
MasterMark #190113 üzenetére
Jaj de vicces vagy. Egy 50-60 ezerbe kerülő 18-20 éves használt avr-t felesleges egy zsír újhoz hasonlítani. Nem mellesleg senki nem mondta, hogy vegyen újonnan. De ha maradunk a használt vasaknál egy Anthem vagy Arcam kb. kettép!*@lja. Ráadásul egy MRX500-ba pl. van egy egész jó szobakorrekció is. Egy Arcam AVR400 is teljesen más liga, főleg erőben, dinamikában. 1500wattos tápegység van bennük, és nem csak teljesítménybe ver köröket egy ilyen denonra, de hangminőségben is jobb. Ja és mindegyik már hdmi-vel szerelt, minden formátumot visz szépen. Egyedül Dolby atmost nem tudnak. Ezeket ilyen 120-130 ezer környékén be lehet szerezni. De tőlem bohóckodjatok tovább ilyen ősrégi elavult vasakkal meg s/pdif csatlakozással (tök mindegy hogy koax, vagy optikai) ami még egy egyszerű hd hangsávot se tud átvinni.
-
válasz
MasterMark #190116 üzenetére
Tudsz ajánlani valami jó minőségű optikai kábelt?
-
MasterMark
titán
válasz
Vikthor #190114 üzenetére
Ez egyébként nem lenne egy rossz ajánlat neki ha 110 a keret. A 3805 viszont fele ennyibe kerül, ha 110-ért vette, akkor az egy rossz vétel volt szerintem.
Viszont ha HDMI-n fogja használni TV-ről, akkor hiába modernebb, meg tud többet. A régebbi HDMI ARC az ugyanazt fogja tudni mint az optikain bekötés. Akkor meg ugye ugyanott van ahol eddig, csak alacsonyabb kategóriás erősítővel.
szerk.: Vagy talán a Dolby Digital Plus az ARC-n átmegy ami extra az optikaihoz képest.
-
válasz
MasterMark #190113 üzenetére
Szerintem meg nem feltétlen, vannak a használt piacon emberi áron elérhető hasonló kategóriájú és minőségű AVR-ek, pl. én ezen elgondolkoznék, jó kis AVR-3312 (nem saját hírdetés). Még nem tartok én sem ott, ezért nekem is számít a pénz, emiatt vásárlás előtt mindig alaposan körbenézek a használt piacon, hogy van e használható alternatíva vagy sem.
-
MasterMark
titán
-KP- és Vikthor: A 3805 optikain is jobban szól veszteséges elavult formátumokkal, mint egy ugyanannyiba kerülő újabb AVR. Ugyanezt a hangot meg minimum 5x áron lehet megkapni. Lehet nem számít a pénz nektek, de attól még nem kell kidobni azonnal és meg is oldható optikain minden, mint az a példából is látszik.
-
VoidXs
nagyúr
Szerintem engedd el. Már csak azért is, mert sokan a komponensenkénti mozit élből haladónak nyilvánítják, hiszen van skála, ahol egyértelműen az. Ilyenkor válaszolni egyszerűbb, mint másik topikra mutogatni, ahol ugyanaz válaszol. Csak szegények idejét húzná. Amúgy összefoglaló:
bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
-
Sokszor nem értem (lehet nem is kell), de ebben a topikban "haladó szinten" miért van szó optikai átvitelről? Az tömörített veszteséges hangformátum és idejétmúlt. Nem inkább a jól bevállt módszert kellene vagy lenne érdemes követni? Lejátszó-AVR-1.hangfalak-2.megjelenítő.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #190105 üzenetére
Ott a jó linken.
-
VoidXs
nagyúr
-
válasz
alphamooncam #190101 üzenetére
Ez lesz majd.
[link] -
alphamooncam
őstag
válasz
Tiger. #190100 üzenetére
Ezek szerint a TV-d csatlakozik az internethez és/vagy valamilyen külső tárolóhoz USB-n vagy NAS-hoz.
Írd meg a TV-d pontos tipusát, hogy megnézhessük van-e valami kis esély rá, hogy összejöjjön.
Amennyiben a TV-dnek nincs optikai kimenete ÉS a menüjében nem lehet beállítani, hogy átengedje a hangfolyamot érintetlenül, esélytelen, hogy normális 5.1-ed lehessen a régi vassal.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- LG (OLED65C47LA) 165CM 4K 120HZ SMART OLED 2025 MODELL! AKCIÓ!
- Sonos SUB mélynyomó + SONOS Arc hangprojektor Dolby Atmos 5.1.2 wireless, multiroom, AirPlay
- LG (OLED77B49LA ) 195CM 4K SMART PRÉMIUM OLED 120HZ UJ MODELL! AKCIÓ!
- Harman Kardon Aura Studio 4 Aktív BT hangfal
- Jabra Evolve2 85 Vezeték Nélküli Fejhallgató!
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Update 06.03 Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest