Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Top cat
addikt
Igen, 2 soros. így néz ki.
Lindab lemez, kb 2 centi, a borda magassága.
-
-
T8 és T18 trapézlemez között stabilitásban mennyi a különbség, ha kerítés lesz belőlük, és két helyen lesz csavarozva zártszelvényhez (alul-felülről 50cm-re gondoltam, így 1/3 és 2/3 résznél lesz megfogva, 150cm "magas" a lemez).
-
fonok87
aktív tag
válasz
Panthera #91209 üzenetére
Hali
Szerintem az a szabad kábelvég valahogy lejött a gázszelepről. Úgy működik az ilyen, hogy a kristályban a nyomás feszültséget hoz létre és a piezoelem két pólusa közt kisül, szikrázik.
Nem hiszem hogy maga a piezo meg tud kotlani benne, de ezt kipróbálhatod ha a kijövő vezetéket valami fémfelülethez közel tartva megnyomod (vagy a fém aljához tartod, vagy
az ujjadhoz, ha szereted a csípőset). -
fonok87
aktív tag
Sziasztok barkács kollégák, rég jártam erre
Kérnék tőletek egy kis segítséget felmérni, mennyire hülyeség az ötletem:
Gyerkőc szülinapja közeledtével vettünk egy eldobhatós héliumpalackot lufifújáshoz. Arra gondoltam, ha kiürül pont jó lesz kompresszortartálynak. Rákerestem, úgy látom volt már példa rá a topicban. 27 barra van feltöltve, én úgy gondolom, 6-8 bar még az anyagfáradást figyelembe véve se kéne hogy gondot okozzon, hosszú távon se. Persze kell rá vízleeresztő, biztonsági szelep, stb.
Mit gondoltok, jó lesz, vagy felrobbanokmindmeghalunk?Hűtő kompresszort gondoltam rákötni, kerékfújásra, pc-t portalanítani; nyilván légkulcsot/festékszórót nem fogok tudni etetni vele.
-
Panthera
őstag
Üdv!
Utántölthető gázgyújtó alkatrésze, nem ad szikrát, lehet valamit kezdeni vele? Hol keressem a hibát?
A bal oldali gázos része jó, aminek a másik vége a gomb fém részéhez van rögzítve egy kupakkal (ez nem látszik mert szétbontottam). A képen is látható kábel meg "vakon" végződik, szabadon volt (belül talán a teleszkópos nyakhoz csatlakozott).
-
daninet
veterán
válasz
PROTRON #91200 üzenetére
üregesbe olyanokkal tudsz rögzíteni amelyek jól szétnyílnak vagy összegyűrődnek.
Celo-nak és Fischernek is van ilyen, szerintem kötőelem boltba ha elmész még válogathatsz is. Lámpa nagyon kis súly, szerintem bármi jó még a mezei műanyag dűbel is ha jó hosszúságút választasz, hogy az üregben nyíljon ki -
PROTRON
addikt
Sracok 100eves, ureges tegla epitett fodembe, milyen nem szitadübeles megoldassal rögzítenétek lámpát?
A sima celo univerzalis tipli egesz jol helytall, csak a 210 belmagassag miatt tartok tole hogx neki mennek ezert szeretnem ezt a sima műanyag tiplit beragasztani, cdak hat ugye tegla...
Amugx lampa helyett szovetkabeles, belogatott izzo foglalatokrol van szo.
-
bucihost
senior tag
válasz
daninet #91190 üzenetére
Köszi. Valami hasonló megoldásra gondoltam én is, csak a ragasztással leszek bajban. A beton és az XPS közé [Párafékező fóliát] terveztem tenni. Így az XPS-t nem tudom leragasztani
-
Devil Smile
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #91195 üzenetére
"Drága volt a lagzi, be kő annak menni.."
-
kzkz
őstag
válasz
Ilyet én is csináltam, itt a Kolink satellite műanyag elejét még vissza tudtam pattintani, így kívülről maradt a gyári
-
-igu-
addikt
válasz
lyaly
-
TESCO-Zsömle
titán
Azt hiszem ez ide is befér.
-
A Zéé
addikt
válasz
modflow #91193 üzenetére
talajvíz az bárhol lehet. Nemrég ástunk egy gödröt egy próbakútnak, ahol a terepszinttől 3 méter mélységig kellett volna leérni. ~2,4 méternél volt a vízzáró agyag réteg alja, alatta kavicsos, homokos réteg volt. Na ebben a rétegben olyan mennyiségű víz közlekedik, hogy nagyjából 10 perc alatt feltöltötte a gödrünket úgy hogy a terepszinttől kb 1,2 méterre állt be a vízszint... Mintha elhúztunk volna egy vízvezetéket, csak itt minden irányból jött be a víz
Egészen addig meg semmi nyoma nem volt.
Lehet, hogy a te aknád is egy ilyen rétegbe ér bele, ami miatt mindig feltöltődik. Ezt viszont teljesen vízmentessé tenni szerintem nagyobb meló lenne, mint lerakni egy új aknát. -
A Zéé
addikt
válasz
modflow #91191 üzenetére
Honnan megy be a víz?
A csőbevezetések körül, vagy a falán magán keresztül? Van rendes alja az aknának, vagy csak kavicsos?
Ha víznyomás van (márpedig, ha mindig feltelik vízzel, akkor van), akkor a víznyomás felőli oldalról történő szigetelés tud csak igazi megoldás lenni. Bármi, amit belülről kensz fel, csak ideig-óráig marad ott.
Csőbevezetések köré meg lehet próbálni a Soriplan Rapidot, ami nem egy drága anyag és jó is, csak nehéz vele dolgozni. Viszont annak az kell, hogy legyen egy olyan időszak, amikor nincs víznyomás.
Ha esetleg csak 1-2 repedésed van a falon amin keresztül bejut a víz, és konstans víznyomás van, akkor vannak olyan rendszerek, amikkel le lehet zárni a repedést (pl. a Penetron szigetelő habarcs), de az rohadtul drága, és teljes felületes zárásra nem is igazán alkalmas. -
modflow
veterán
Van egy régi vízóra aknám, ami sima betonból készült és állandóan tele van vízzel.
Az akna tippre 1,5x1,5x1,9 méteres.Hogyan lehetne ezt vízzáróvá tenni?
Vannskn kínai lotyik, amit ki kell "festeni" és megszilárdult és vízzáró lesz. De abból egy kis üvegcse ezres nagyságrendű. Azért egy ekkora felülethez elég sok anyag kellene. Ill. A felület tökéletesen száraz sose lesz, főleg az alja nem, így a kijuttatás is érdekes.Tudnátok valami költséghatékony megoldást ajánlani?
-
daninet
veterán
válasz
bucihost #91187 üzenetére
Az a gond, hogy lamináltnál már 1-2mm különbség is kiérződik és nyikorog az egész az illesztéseknél. Szóval piszok jól szintbe kell legyen az egész és nem mozoghat alatta semerre. Ettől függetlenül megoldható csak ahogy nő az alátét vastagsága úgy lesz egyre instabilabb a padló vagyis nehezebb a jó kivitelezés. A vastagabb alátétek lamináltak alá puzzle összeillesztéssel mennek azért, nehogy szétmozduljon. Szóval lehet ragasztani is kellene.
Drágább de stabilabb megoldás a 4centi XPS, nútféderes OSB, arra sima habfólia és arra a laminált. 15ös OSB ára kb 3k/m2 [link]De azért valaki még szakértse meg mert nekem 10mm volt a legvastagabb alátét amit láttam
-
Dani_kp
addikt
válasz
Stylewars_kp #91184 üzenetére
Telefont akarok majd venni, nem ilyet
.
-
bucihost
senior tag
Üdv Szakik!
Adott "A" és "B" helyiség. A helyiség el lett felezve, és "B" felől lett nyitva 1-1 ajtó.
"A" helyiség 10cm betononon parkettás volt, "B" helyiség meg kb semmilyen. Ide ment egy fólia, 5cm lépésálló, 10 cm beton.
"A" helyiségből parketta fel lett szedve, viszont a így "A" és "B" közt elég nagy szintkülönbség van, kb 6cm. (lehetett volna "B" helyiség aljzatát bélyebbre tenni de akkor meg a többi helyiséggel nem lett volna szintben).
Laminált menne mindenhova.Amennyiben párastop fólia + 5cm XPS + laminált menne "A" helyiségbe, "B"-be viszont csak párastop + isofloor + laminált akkor a szint kb ugyan az lenne.
Szóval: Simán az XPS-re mehet a laminált, vagy sz@r lesz az egész?
-
Dani_kp
addikt
Mai napi barkács: eper oszlop.
Kíváncsi leszek, hogy beválik-e.Szerk.: elnézést a kép "minőségért", de már a kamera felől is össze van törve a telefonom
.
-
válasz
hundai #91175 üzenetére
Én akrilt adtam neki, de a váznál (horganyzott) és a betonnál is elvált télre (gondolom az őszi hőingadozást nem bírta. A nagyobb résekbe picit nagyobbra vágott XPS-t is tuszkoltam. Nálam egyenes a váz, a beton lett olyan, amilyen. Kiszedek mindent kifúlyom, bevizezem, és adok neki a vízzáró habból.
-
hundai
aktív tag
Szia!
Hasonló problemám van nekem is. Telenyomtam a vas és a beton közötti részeket 2x is szilóval, mert a váz nem egyenes sajnos( nehogymá az legyen..) de sajnos így is utat talál a víz. Ha tehetném , mostani fejjel biztos valami tekercsben kapható gumis/ szurkos megoldást választanék, mint amit az első téglasor alá szoktak rakni.
Sajnos kívülről is be kell húznom szilóval. -
válasz
Stylewars_kp #91172 üzenetére
A habot kipróbálom, köszi az ötletet.
-
F.E.K..
senior tag
Hétvégi "jóvanazúgy" alkotásom:
Régi autós dashcam, a szélvődre felrakott tartó és a kamera között volt egy kis közdarab, amit sikerült elhagynom...
Nyilván mivel öreg, pont olyat találni eléggé lehetetlen küldetés.
Node minek van az embernek 3D printere, ha nem ilyesmire... jó, nem lett tökéltes, pláne szép nem, de végül is ott marad...
(a vízszintes henger a teteje, a kamerán pedig egy sín van, ahová be kellett csúsztatni a közdarab másik végét)
kis extra ragacs és némi "meggyőzés" azért kellett hozzá...
de végül is ronda, de tart:
-
Stylewars_kp
őstag
Falszegély lemezt akartam, bocs. De nem lesz jó, mert nem egyenes a garázs oldalfala. Marad a purhab. Van már belőle időjárásálló. Meg olyan kell ami nem duzzad meg nagyon. Szülőknél kb 7 éve bírja a purhab. Nem ázik be. Annyira trén se néz ki, mert a felesleget levágtam.
-
válasz
Stylewars_kp #91168 üzenetére
Kívülről körbe hogyan helyezzem el ezt a lemezt?
-
TaaT
nagyúr
A topik címéhez hűen tesa szalaggal körbetekertem a villanymotornak azt a részét ami elkoptatta a műanyag tartókat a behajtó házában, most stabil a villanymotor. yt videó
-
TaaT
nagyúr
válasz
Stylewars_kp #91164 üzenetére
A gép eredeti. A bal felső (fekete) akku eredeti, a 2db alsó (sárga/fekete) akku kínai utángyártott.
-
-
Adott egy lemezgarázs, lemezalapon (kb 15cm beton, vasalva). Sajnos nem lett teljesen egyenes, néhol 1.5cm is van benne, szemre jó, csak a garázsnak zártszelvény a kerete, és hát alatta látszik, mennyi az annyi. A gond, hogy a víz befolyik. Legegyszerűbb az lenne, ha leburkolnánk. Kérdés, ha belül lekenem bitumenes vízszigeteléssel, arra burkolok a fagyálló cuccokkal, megmarad? Persze kap hajlaterősítő szalagot körbe csilliárdokért (métere egy ezres, mintha aranyból lenne).
-
TaaT
nagyúr
válasz
RandomName #91161 üzenetére
"a zsibis, kamu makita akkus gépekre rá van írva akár 65V is."
"Az lehet, de van különbség a 10.8V/12V között szerintem."
Gondolom nem hagynák (fizikailag) hogy így bele rakhass egy akut ami nem kompatibilis az eszközzel. -
RandomName
senior tag
Az lehet, de van különbség a 10.8V/12V között szerintem. (Szerintem, holnap rámérek, mert van a cégnél 1db 12V eszköz, és 2db 10.8V eszköz. )
Amúgy az régi kínai szokás, hogy nagyobbat kell mondani, és a zsibis, kamu makita akkus gépekre rá van írva akár 65V is. Megmérve ugyanúgy 18V akku, de rá kell írni a nagyobb számot, hogy vigyék. Valami YT videós ezt úgy oldotta fel, hogy pl 65V-> 65. Verzió. -
-
salaud
aktív tag
válasz
hundai #91140 üzenetére
Ebből van esetleg bevált termék?
Céges szinten ATLAS, FESTO termékekkel találkoztam ami működik. Ezek viszont ipari cuccok, drága mint az arany.Az enyémmel mi lehet gond?
Lehet alulméretezett, lehet koszos és egyszerűen lehet szar is. Első lépésben szedd szét a szűrő részt és pucold meg mosogatószeres vízzel. Ha nem segít, próbálj meg egy másik márkát, a yato/güde cuccok "általában" vállalható minőségűek szoktak lenni otthonra. Olyan helyen vedd, ahova vissza tudod vinni. -
Inhouse
őstag
válasz
PROTRON #91155 üzenetére
Inkább a teljesen feltöltött/kisütött akku feszültségeiből szelektálnak, ki hogyan értelmezi, a névleges cellafeszültség meg pont a kisütött...
A gép a kisütött cellájú akkukkal nem üzemel, talán mégis jobb a feltöltöttet ráírni...legalábbis a gyártónak biztosan hoz valamennyit a laikusoknál... -
PROTRON
addikt
Szemantikai kérdés hogy a tartomány melyik pontját nevezed el "tartomány név"-nek...
Mert ugye az a kifogás, hogy azért kellett átnevezni, mert hogy a töltőfeszt jelölök, hisz 12.4V-al töltenek...az meg nem 10.8
Ennyi erővel lehet az jobb lett volna ha a kisülési alsó értéket adják meg, mert akkor mindenki tisztába kerül a kapacitások témával. -
TaaT
nagyúr
válasz
RandomName #91152 üzenetére
-
RandomName
senior tag
Nálunk is volt egy ilyen Dewalt, ami pont ezt csinálta. Kb ugyanez a ház, csak 12V nem 10.8V. Egy idő után csak kb balra 45 fokos szögben volt hajlandó működni, vagy ha kitámasztottad a motort egy ponton, hogy ne tudjon így elfordulni.
Céges, hazai beszerzés Zákánytól. Szervízeltesd, mielőtt szétkoptat mindent.Ja, amúgy csak ez csinálja. A nagyobb 18V gépek közül egynek sem volt ilyen fájása....
-
TaaT
nagyúr
Sziasztok!
Mennyire problémás ha az akkus csavarbehajtó motorja egy kicsit mozog a házban? yt video -
Mennyire lenne elvetemült ötlet egy kézi körfűrészre az eredetinél nagyobb lapot rakni? Van egy, amit beépítenék asztalba, asztali körfűrészként, csak a gyári 185ös lap kissé kicsi. Egy 210/216, netán 250es már tutibb lenne. Nyilván nem fér el a gyári korongvédőben, de fixen lenne berakva az asztalba, arra nem is lenne szükség.
-
Tangerine
senior tag
válasz
hundai #91140 üzenetére
Asszem ezt hívják "C-type" csatlakozónak. A másik meg EU-type néven fut. Már csak azt kéne kinyomozni(megmérni), hogy milyen menet van rajta, mert elég sokféle lehet. Pl. M8x1, M10x1, M11x1, M12x1, BSP 1/4(vagy G1/4) esetleg NPT 1/4, csak hogy egy párat említsek.
pl: [link]
-
hundai
aktív tag
válasz
flashpointer #91141 üzenetére
Sajnos nem megy bele, kissebb átmérővel és sűrűbb menettel rendelkezik.
-
hundai
aktív tag
Sziasztok!
Vásároltam a kompresszoromhoz egy új levegő pisztolyt (jobb oldali), de csodaként ért, hogy más a csatlakozója.
Van ezeknek vmi spec nevük, milyen típus lehet? Kapni hozzájuk átalakítós gyorscsatit?
Vettem hozzá még régebben a képen látható víz lecsapatót, de még ezzel is rettenetesen nyomja a vizet, nem gyűjt össze kb semmit csak bepárásodik... Ebből van esetleg bevált termék? Az enyémmel mi lehet gond?Köszi!
-
RandomName
senior tag
válasz
Janusz001 #91127 üzenetére
Felrajzolod a 4 felfogatás pontot, a közepén kivágod a kartont, és minden felfogatási pont mögé felcsavarozol egy akkora darab tetőlécet, amit csak be bírsz tenni a lyukon. Utána ugyanilyen fát raksz be a nyílásba is, és visszacsavarozod a kivágatott kartont. Ízlés szerint mehet fel a tartó, vagy gyökölés után glett, háló, festés, és úgy fel a tartó. Az biztos bírni fogja.
De amúgy az itt ajánlott Molly, és a műanyag "lepke" dübel is elég, ha nem sérül a karton a berakásnál.
Itt nem is annyira a súly a probléma, hanem az erőkar, amikor be akarsz utólag dugni egy pendrive-ot, HDMI-t, stb, akkor lehet egy Knauf kartonnál semmi baja nem lesz, de egy praktikeres hobby kartonból lehet kiszakad a tipli... -
j.bravo
addikt
válasz
macilaci78 #91135 üzenetére
Persze, vagy legalább egy PH bitet betehetett volna, elegánsabb lett volna
a lényeg hogy az alátétek - szerintem - kellenek, gondolván arra hogy stabil nyomás nélkül a karmok önmagukban nem biztos hogy megakadályozzák a dübel elcsavarodását a csavarral történő roppantáskor.
Amúgy vettem ey Parkside roppantót pár ajándék molly dübellel nemrég, de persze azóta még nem volt szükség rá - ez gyakran van így. -
j.bravo
addikt
válasz
j.bravo #91133 üzenetére
valami ilyesmi, bár itt éppen nem sikerült valami szépen, se a a vidi elején célszerszámmal (igaz, az fapadosabbnak néz ki mint akár egy parkside erre való célszerszám), se anélkül (linkelt időponttól), de a módszer érthető.
-
j.bravo
addikt
válasz
Janusz001 #91129 üzenetére
A macilaci78 által is írt molly dübel (nem muszáj hogy fischer legyen, de ezt a videót találtam gyorsba) az egyik amire gondoltam (meg jött is fel a topikban korábban is). Vagy olyan ami bent elfordul és úgy lesz két karja oldalra, de az EPS-ben az valóban vsz nem működne.
Ha nem tudsz célszerszámot szerezni hozzá, meg lehet mókolni anélkül is, csak elég pepecselős, YT segít elvileg, láttam már, de persze most nem találom.#91132 macilaci78: hunyorítva végülis a reisser kívülről olyan mint a legegyszerűbb csigaszerű gipszkarton dübel, csak fémből, és belülről metrikus
-
Janusz001
őstag
válasz
j.bravo #91128 üzenetére
[link] itt 1db -ra akaszt 8kg -ot, erőkar is van, nálam 4db lenne, minimális erőkarral, amúgy régi tv, 15 éves 42 colos led, hétvégi kulipintyóba vendég szobába menne.
Szárnyas változat nem tudom működne e, karton mögött eps szigetelés, nem biztos, hogy ki tudna nyílni.
-
Janusz001
őstag
Üdv, sima 12.5mm es gipszkarton falra szeretnék tv -t konzolra felszerelni. 4db felfogatási pontja lenne 200mmx200mm kiosztással, semmi kinyúló elforgatható/dönthető extra nem lenne, visimpex videója alapján sima műanyag befúrós dűbel is jó lenne, tv 14kg, vélemény?
-
Az összes vegyi dűbel rettentő gyorsan köt? Csütörtökön lesz Glamour napok, Praktikerben vennénk egy csomó dolgot, és nézegettem a dűbelt is, de a kedvenc márkám, a Tytan féle EV I 24 órás kötést ír. A Den Braven meg 20-360 percet.
-
6030D
őstag
-
alcsa
senior tag
Hello,
van megmaradva fél liter Makita kétütemű motorolajam 2017ből, tehát kb 5 éve lejárt.
Állagra egy kicsit sürübb mint amilyen volt új korában. Színre, szagra jónak mondanám.Szerintetek érdemes újat venni, vagy használhatom nyugodtan?
Köszi.
-
Keef_Lee
senior tag
Én a kisméretű téglapincémmel szívok. Már kétszer kapott kefés takarítás után stopsó (az elsőnek lehet, hogy más volt a neve) kezelést, de továbbra is kifehéredik és ettől kezd is szétesni egy-két tégla.
Most készülők a harmadik kezelésre, de én is elbizonytalanodtam, hogy mi lenen a legjobb. -
betyarr
veterán
hát, eléggé határeset ezek alapján.
-
kzkz
őstag
válasz
betyarr #91109 üzenetére
Nekem korábbi táska alakú van, ilyen: [link]
A téli koszt nem hozza le a kocsiról az ajtók alján, nyáron jó lehet, amikor csak a port kell letüsszenteni róla
Amit le linkeltél az papíron majdnem dupla erős, félek az is kevés lesz a mohához, vagy csak nagyon lassan tudsz majd vele haladni, kis területeket megtisztítva.
-
betyarr
veterán
sziasztok!
mivel itt amolyan "jómunkásemberek" vannak (értsd: pro/amatőr ezermesterek), ezért itt kérnék tanácsot: a lidlben most kapható nagynyomásúval mennyire szerencsés nekiesni a cseréptetőmnek, hogy leganézzam róla a rárakódott mohát? persze azon felül értem, hogy egy rossz mozdulattal azt is kockáztatom, hogy lezúgok a földszintre...
valamint az ereszcsatornában összegyűlt mindenféle frincfranc kitakarítására is alkalmas lehet ez a gépezet?
van ilyen vagy hasonló gép valakinek amúgy? megéri megvenni? -
biga
őstag
válasz
imibogyo #91107 üzenetére
Köszi a tanacsot (és persze neked is daninet). Ezt fogom tehat tenni. Ha jol latom, ez fel is hordhato akar szorassal is, ami boltozat és porzodas miatt praktikusabbnak tünik, mint pl a henger.
Nos mar csak azt kell megtalalnom, hogy hol talalom meg az altalad ajanlott szert erre mifelénk - nem Mo-n lakom - (vagy valami ezzel ekvivalenset).Ahogy nézem, lehet akar közvetlenül a lengyelektöl is rendelhetö, de elötte megnézem a helyi oldalakon/szaküzletekben.
-
imibogyo
veterán
Az impregnáló szerek pont ezt csinálják úgy általánosságban. Beszívódnak a felületbe jó mélyen (persze anyagfüggő...) és ott megköt az anyag külső rétegével együtt. Ha túl jól szívja fel az anyag a cuccot, akkor többször meg kell ismételni, de előbb-utóbb megáll a dolog (szerintem még nagyon porózusos szerkezetnél is a második, harmadik rétegnek elégnek kell lennie). Ez az anyag pl. kifejezetten homokkőhöz van és a leírása alapján is azt csinálja, amire szükséged van:
"Az impregnálószer nagy tapadású, mélyen behatol az impregnált felületbe. Csökkenti a víz nedvszívó képességét, megakadályozza a felület kiszakadását és repedezését."
Azt írja, hogy akár 9 m2/l kiadósságú is lehet (szinte az összes többi hasonló anyagnál 10 m2/l-rel számolnak). Szóval ha a kb. 1000 Ft/l-es árral számolsz és 100 m2 felülettel 3 rétegben, akkor is durván megvagy 30 literből, vagyis nagyságrendileg 30e Ft-ból. Legyen 50e Ft a járulékos költségek miatt.Ennyit szerintem megér kockáztatni, és utána még mindig ott van tartalék lehetőségként a telibe tapadóhidazás (nagyságrendileg hasonló árban). A tapadóhíd viszont egyrészt nem megy annyira mélyre, vagyis nem fogja olyan mértékben stabilizálni a szerkezetedet, mint egy impregnáló szer, másrészt a tapadóhídból jóval több is kell nedszívó felület esetében, mint ha nem igazán nedszívó a felület (2-3x annyi), így még tapadóhidazás előtt is érdemes impregnálni, harmadrészt pedig tapadóhidazás után már nem lesz jó impregnálni, míg fordítva semmi gond nincs szerintem. Röviden én biztosan impregnálnám legelső lépésként a felületet és ha ez csak részben segít, akkor mennék tovább.
-
biga
őstag
válasz
daninet #91105 üzenetére
Köszi a konkrét javaslatokat.
Igen, pont ez a bajom, hogy siman telibe vakolni nem nagyon van értelme, mert szinte biztosan azonnal le fogja dobni. Eléggé porzik (vagy mint irtam, inkabb porlik) a felület, épp ugy merült fel a dolog, hogy elkezdtem letakaritani, de lathatoan soha véget nem érö takaritas lenne. Sajnos, mint irtam, ez egy igen öreg boltozat ( a haz felette bizonyitottan több, mint 100 éves, de ez nem jelenti azt, hogy ez nem öregebb.)
Sajnalnam betemetni (illetve nem is lenne egyszerü, lévén, hogy egy szoba van felette, igy jo lenne megmenteni. Egyrészt a porosodas is gond, de az igazi gond szerintem inkabb az, hogy mint irtam is, van par kö a boltozatban, ami kb mint a szivacs. Ez esetben nem tudom, hogy pl az altalad belinkelt masodik biztosan jo lenne, hisz azt nagyon nedvszivo felületre a leiras szerint nem nagyon ajanlja.
Felmerült bennem egyszerüen az is, hogy valami nagyon hig, de erös anyaggot lényegében "felszivatok" az egésszel, aztan utana mehet ra minden mas (akar a tapadohid).
Az a gond, hogy pénzügyileg egyszerüen az egész nem ér annyit, hogy külsö szakembert hivjak hozza (plane, hogy erre mifelénk a munkadij tud igen borsos lenni). Magam viszont nem félek némi bekoszolastol, igy ha lehet megmenteném. -
daninet
veterán
Mindenképp kell valami tapadóhíd, egy olyan anyag ami a felületet megköti és jobban tapadóvá teszi. Ha nekiesel vakolattal akkor azt a porral együtt ledobja.
Legutóbb betonhoz láttam olyan anyagot amin azt írták kifejezetten porózus szerkezetekhez való, valszeg kőhöz is jó. Illetve nem tudom mennyire porzik, de le kellene takarítani mielőtt bármit rákensz.
Példa 1 ez kőpadlókat említi
Példa 2 ez talán jobb ezt venném -
imibogyo
veterán
Szerintem működhet egy valamilyen kőimpregnáló (leírás alapján homokkőhöz ajánlott is van), ami alapvetően vízlepergetővé teszi a felületet, plusz a felső pár mm-es részt meg is köti, megerősíti, összetartja. Én vakolás helyett, amit a leváló réteg lehet amúgy is ledobna magáról, én inkább ilyennel próbálkoznék előbb. Ártani, biztosan nem árt, de még nagyobb valószínűséggel használ...
-
biga
őstag
Tanacsotokat kérném a következö prblémaban:
adott egy minimum 100 éves haz, fö épitöanyaga a környezö hegyek homokköve, néha keverve itt-ott téglaval (kis méretü tömör téglara kell itt gondolni). Van neki egy pincéje is, boltivesen, ahogy az illik az ilyesmi lakok esetében.
Nos ezen pince boltozat felülete porzik (vagy inkabb porlik). Ezt a problémat akarnam orvosolni, egyrészt mert koszol, masrészt felmerült bennem, hogy ha ez igy porlik (illetve porlott az elmult 100 évben is, de minimum az elmult par évtizedben), akkor esetleg nem artana megallitani a dolgot, mielött elfogy
Maguk a boltiv kövei nem tünnek rossznak, bar van néhany, ami konkrétan puhanak tünik a emlitett ok miatt (ezek miatt gondolok a masodik okra is).
Jo lenne tehat megerösiteni, bevakolni valamivel, ami ellenben nem esik le rögtön miutan rateszem, tehat valami olyan anyagra gondolok, ami masszivan bele is tud szivodni esetleg magaba a köbe, illetve eleva a porzast fogja meg.
Nyilvan hivhatnék valami hozzaértöt is, de ha tudom mivel csinaljam, akkor egy vakolast azért még én is bevallalok -
imibogyo
veterán
válasz
PROTRON #91094 üzenetére
Semmi titok nincs benne, nem szoktam a szó szoros értelmében "dolgozni" velük. Magamnak csinálgatok ezt-azt. Belefáradtam abba, hogy mindig könyörögjek valakinek, várjak valakire, így az asztalos hobbim mellett ilyen irányba is elvittem a műhely felszerelését. Nagyon lassan haladok, de azért szépen folyamatosan. A nyugdíj még nagyon messze van (ha megérem egyáltalán...).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 CM MasterBox 5 Lite 600W
- AKCIÓ! ASUS TUF Gaming FX707VI GAMER notebook - i7 13620H 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB W11
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest