- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen házat vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Valami baja van a tápomnak
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Házimozi haladó szinten
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- iPad topik
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bandit21
addikt
Üdv egy fém tároló ház alját szeretném körbe tomiteni beton alapon hogy ne azzon be mint korábban nagyobb eső után.
Sajna eddigi életemből kimaradt a kinyomo pisztoly mint feladat. Az első tubust jól el bsztm mert visszafelé a kinyomo felé jött az anyag.
Gondolom ez a nem elég nagy lyuk/ túl gyors kinyomas csodálatos kombinációja.A tubus végén a csőre vágjak a következővel nagyobb lyukat és a a tubusra is? Néhol 1-2 mm amit tomiteni kéne de néhol van egy cm is.
-
Jarod1
veterán
1-2 éve vettem egy USB-s kis párásító-Ventillátor combós cuccot Aliról,
Igazából nagyobbnak vártam, a képen csalóka a méret, de minden működött rendesen.
Nem régen a motorja kezdett hangos lenni, majd bedöglött meg se nyikkant.
-régi motor kép
Ekkor jutott eszembe hogy lomtalanítás közben kezembe került egy repülő formájú USB Hub Aminek van 1 motoros propellere,(USB1 es hub)
Szétkaptam , és nagyjából azonos méretű a motor, a kicsit hosszabb a tengely a tengelyre a lapát rámegy, és motor persely vége szélesebb volt ezért a műanyag házon kellett bütykölnem hogy beférjen. Valamint a motor propeller vége a egy műanyag perselybe illeszkedne, ami oda van csavarrozva műanyag házhoz,
Ezt némi pillanatragasztóval és oldalt folyékony ragasztóval kibélelve stabilra sikerült berakni.
Az eredmény elég jó lett, a venti halkabb, csak az előlapi rács nem megy rá mert hozzáér a lapáthoz, de ez nem probléma merta lapát stabilan rajta van.
-
Keef_Lee
senior tag
Már megint van 2 probléma is/hét.
Extol gáz forrasztólámpa nem gyújt be. Kattog, de szikra nincs. Ennek annyi, vagy valami trükkje van neki?Sportóra szíjának rugós rúdja az egyik oldalon kiszakította a műanyagházból magát. Most egy vájat van abba az irányba, ahol a legnagyobb terhelést kapja és nem csak egy furat.
Ezt milyen anyaggal lenne érdemes bejavítani? Arra gondoltam, hogy valami két komponensű ragasztóval "bevakolni" és a furatot meghagyni csak. -
Bile Demon
őstag
Gondoltam rá, hogy máshogy csinálom, de nálam úgy néz ki a történet, hogy a ház mellett van 4m széles hely, ahol elfér 2-3 autó, oda kellene inkább tetőt csinálni (északi oldal, nekem nincs ott semmi ablak, amit beárnyékolna, csak a bejárati ajtó). Napelemhez nem lenne jó. Aztán van egy sufni 8m x 2.5m, amitől nem tudok bemenni kocsival a hátsókertbe. A sufni mögött van 5-5.5m hely, ott lenne a napfarm, mögötte még gyümölcsfák vannak.
Persze, hasznos lenne, ha magasabb és lehet alá pakolni. Hasznosabb, mint, amit elvesztek a dőlésszögön. A napelem olcsó, venni kell még 4-et azt csá.
A sufni ronda, rozoga, bontandó állapotban van, nem érdemes már megerősíteni, nincs alapja a szerkezete is kb. 80 éves (6-7cm göcsörtös karók, rajta deszkázat). A ház is fokozatosan beárnyékolja a tetejét délután. Esetleg 5m-el hátrébb újraépíteni az lenne opció.
A mostaninál mindenképp magasabb kellene. Erősebb tető, 180cm ajtó. stb. miatt.Amit nem tudom, megtehetek e. Mármint, hogy fél méterre a kerítéstől felhúzok egy 2.5 - 2.7m magas épületet.
-
PROTRON
addikt
A gyönyörű kötések miatt optikailag az az érzésem, hogy a középső gerenda középen meg van hajolva.
A második érzésem, hogy úristen, ha ennyi sebtapasz kellett rá, akkor mindjárt összedől...
Harmadik érzésem hogy mindjárt beírom ezt a hirdetés alá aztán megy fel youtube shortsra röhögős smile-val, hátha sikerül egy virális "ingatlanosok -MINDIG- hazudnak" tag-et indítani, amit már évek óta szeretnék...nem tudom szavakba önteni az ellenérzéseimet az ingatlanosnak nevezett emberekkel szemben, mert nem eléggé kifejező a káromkodás szótáram... -
-igu-
veterán
netes kep, random ingatlanos random hirdetese:
a hazat 890k euroert aruljak, es amugy rendben is van a keco (mondhatni elegge qrvara 'rendbevan), de szakemberforma acsra mar nem futotta, ellenben ganyolas es takolas az jutott
-
macilaci78
nagyúr
-
pjen
félisten
válasz
macilaci78 #91507 üzenetére
Hasonló van nekem is, nagyon jó.
-
kzkz
őstag
válasz
Bile Demon #91506 üzenetére
A napelem alatti területet nem akarod kihasználni? Mondjuk beállónak, kiskertnek, vagy ilyesmi?
Itt van egy kalkulátor, amiből kiszámolhatod, hogy hány százalék teljesítményt veszítesz, ha a 40 fok helyett mondjuk 5 fok csak a lejtés, cserébe alá tudsz menni. Pl.: ha déli irányba néz, akkor kb. 6%. -
macilaci78
nagyúr
Kézi nyomáspermetező egy traktorszeleppel megkínálva, amin keresztül a Xiaomi akkus kompresszorral fel tudom fújni. Ilyen jó vízipisztolyom még nem volt! -
Bile Demon
őstag
A kerítés mellé tervezek építeni egy napelem állványt. 2 sorban 4 táblának. Kb. 40 fok dőlésszög (hogy ne legyen 2.5m-nél magasabb) 4.5m szélesség.
Kb. ilyenre gondoltam:
1. beton alap. kb. 40-50cm mély, 20x20cm, alja lapos és ott kiszélesedik (ha sikerül) benne maradék hegesztett háló csíkok
2. 30x30x23cm pillér zsalukő (ebből van maradék 8db)
soronként 4db alap készülne 1,4m-enként
3. 5x15cm palló, 2m körüli darabok vannak
90 mm x 90 mm x 65 mm sarokösszekötő lemezzel rögzíteném le a betonhoz
4. kb. 180cm magas oszlopok, 5x15cm pallóbó? vagy inkább vegyek 58x78mm léceket?
5db 105cm-enként
5. 58x78mm léc szarufának 3m hosszban, középen kimerevítve
6. 38x58mm léc napelem tartónak, 105cm-enként alátámasztva
7. 2x4db napelem 180x113cm, a sarkától 35-40cm távolságban lefogatva, trapézlemezre való rövid síndarabokhoz a hozzávaló lefogató csavarokkal
8. a szomszéd 2m magas beton kerítése, kb. fél méterrel fog fölé lógni. (ott kaphat szelet hátulról.)
Hossz irányban ki lesz merevítve ferde deszkával / léccel.Kérném az ötlet véleményezését. Megáll? Veszélyes? Valamit máshogy kellene csinálni?
-
Inhouse
őstag
-
válasz
AssAssynn #91496 üzenetére
Nemrég hegesztettünk vele ágykeretet. Kicsit szenvedős, de ha ráérzel akkor hobbi dolgokra használható.
Ha jól rémlik az előtolás nem állítható külön, hanem egy "lemezvastagság" potméter van csak rajta, aztán érzésre tolod a pákát.
Nagy erő van benne, jól el is tűntet anyagot ha túl magasra állítod vagy nem olvasztva meg ha túl alacsonyra, és gyakran kell csipkedni róla fogóval a huzalt.(mj.: profi maszk nem árt hozzá, szép fénye van)
-
AssAssynn
addikt
Nem rég kérdeztem a hegesztőkről, erre látom, hogy jövőhéten lesz a Lidl-ben Parkside-os töltőhuzalos hegesztő. Erről mi a véleményetek? Valahol olvastam, hogy ezek a porbelesek nagyon "fröcsögnek".
-
PitLee
őstag
válasz
leweegee #91487 üzenetére
Ezt szokták még a közepén egy fa csappal rögzíteni és akkor mondhatni szeg sem kell.
Persze manapság már nem mindenki szeret, tud vésni, így csak beletolnak pár woodstar csavar és kész.
https://hobbiasztalos.com/gerenda_hossztoldasa/SCARF JOINTS - Mauro Andreini
https://youtu.be/-a8sDTZ0-rg -
Előtető tartólábát (gerenda) kelle hossztoldanom, hogy függőlegesen magasabb legyen, mint most. A faanyagot kaptam, szóval lehetne hosszút venni, de ez ingyen van. 2.5 méter, nekem pedig 2.9 kellene. Lemezfedés lesz rajta, az egész 4.8 méter széles (4 lábbal, a két szélsőt kell toldani) és 1.20 métert hosszú szarufák lesznek rajta. A lényeg, hogy esztétikus legyen, festve lesz, aránylag sötét lazúrral (aranytölgy). Milyen lehetőségeim vannak?
-
PitLee
őstag
válasz
tibbike01 #91479 üzenetére
Az extol vagy amit leweegee linkelt.
A fűrészeléshez mind a két kezed kell így a karnistakarót valamibe, -hez rögzíteni kell, esetleg gérvágó doboz
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&sca_esv=d57f7703fbd643cb&q=g%C3%A9rv%C3%A1g%C3%B3+doboz&udm=2
Élére fordítva könnyű vágni, de nagyon hamar félre mehet a fűrész, lapjára fordítva szögben kezdeném el.
Próbáltam valami videót keresni, de nem nem találtam csak gépi fűrészelést.
De itt egy
Fűrészelés PDF - babosi.hu
https://babosi.hu/femipar/f%C5%B1r%C3%A9szel%C3%A9s.pdfHogy a fűrészlap fogazása miképp volna jó, előre vagy hátra nem tudom, de mint lakatos nálam a fogak előre néznek tehát tolni kell a fűrészt, de mivel ez műanyag és alu lefelé nyomni nem nagyon kell, csak lazán, amikor visszafele húzod finoman meg kell emelni, bár műanyagban nem , de fémben hamar eltöröd a fogakat, és ahogy az öregek mondták az egész lapot kifizettük, tehát nem csak előre hátra 3 cm, hanem mondhatni koppanástól-koppanásig.
Ha tudsz valamin gyakorolni az nem árthat. -
tibbike01
őstag
válasz
PROTRON #91478 üzenetére
Köszi-köszi mindenkinek! Fémfűrész lesz belőle, már csak el kellene dönteni, hogy melyiket rendeljem.
1. Yato Keretes fűrész, 300mm, edzett acél YT-3200-YAT
2. Stanley 1-15-122 Keretes Fémfűrész 300mm
3. Extol 1708 300mm
Ti melyiket vennétek? A Yatohoz 2 fűrészlapot adnak (fához és fémhez), de nem tudom, hogy az a gyorsfeszítős kialakítás mennyire jó. Szerintetek?
Az Extol-ról vannak kb a legjobb vélemények. -
PROTRON
addikt
válasz
tibbike01 #91474 üzenetére
Mindenképp megvezetést kell alkalmazni, ami parketta vágáshoz használnak, különben nem lesz szép egyenes a vágásnál.
Amúgy rá van ragasztva az alu profil emiatt egyben kell vágni, vagy megkarcolás után leszedhető és külön-külön elvágható hogy biztosan szép legyen az eredmény?
Gyárban ilyet egyben gérvágóval szokták befogva vágni, de azt már tényleg bérelned kéne ami macera...Mindenképp készülj arra hogy a felületeket utána még majd el kell dolgoznod, kissé a párhuzamoson is kell majd valszeg faragni, mivel feltételezem kevés alkalommal csináltál ilyet különben lenne rá módszered eszközöd.
Flex helyett egyébként lehet dremmelt mondtam volna nagy tárcsával, mert abba kapni még vékonyabb tárcsát és talán nem égeti el a poliuretánt mint a mini flex-nél kockázat.
-
j.bravo
addikt
válasz
tibbike01 #91474 üzenetére
Ha nem kell sokat vágni, akkor - szerintem - a fémhez való kézi fűrész abszolút alkalmas lehet. Én nekimennék a sima, keretbe fogható lengyel lappal is (aminek az egyik oldala fához fogazott, a másik oldala fémhez).
Ha szépen akarod, és méretet tekintve befér, akkor egy gérláda segíthet.
De mindezt erősen közvetett, távoli tapasztalatok és főleg józan paraszti alapján mondom -
tibbike01
őstag
válasz
-ZeeZee- #91473 üzenetére
Köszi! Flexem nincs sajnos és emiatt nem vennék/bérelnék. Fémfűrész jó lehet hozzá?
Első körben ezt néztem ki.
-
tibbike01
őstag
Ezt a puliuretán karnistakarót és az alu led szalag profilt mivel lehetne szépen elvágni?
-
mephi666
nagyúr
válasz
macilaci78 #91469 üzenetére
...ja de 4 méter hosszban volt és nem akartam előre felvágni... és 4 méteres szutyok szárításával sem bajlódni
szeretek lázadni néha az előírások ellen, főleg ha nagy tétje sincs (meg hát leginkább haladni akartam vele)
-
mephi666
nagyúr
...elmúlt 2 napban varrónő voltam
megcsináltam a matracokat és háttámlákat a sarokgarnitúrára, így már tényleg kényelmes... azért bő kicsit, mert első mosásban összébb fog menni
-
Blabcsi
senior tag
Üdv.
Inverteres hegesztőből kollega kiütötte ventit.
Van valakinek fölöslegbe?
80*80*25 24 V 0,25 A -
ANDROID???
addikt
válasz
ANDROID??? #91461 üzenetére
Mindegy Krause lett
-
válasz
AssAssynn #91463 üzenetére
Belépő hegesztőnél igazából nagy különbségek nincsenek. A márkás gépek (iWeld, Jasic, illetve a szerszámgyártó cégek gépei) nagyrészt mind azonos belsővel mennek, aztán van a kínai vonal, ahol még a Stromo amit dícsérnek, orosz vagy ukránnak mondják, de kínai az is. Ezekkel az a baj, hogy nevenincs áruházakból/piacról/vásárból lehet beszerezni, ahol a garanciális ügyintézés vagy van, vagy nincs, míg a márkás gépeknek van hazai szervize, megbízható webshopokból és áruházakból/szaküzletekből beszerezhetőek, ha baj van, van hová fordulni.
-
ANDROID???
addikt
Alu csuklós látrákkal tapasztalatok? pl. Vorel vállalható, vagy csak is a Krause?
Arra tippelek, hogy a nehezebbek a masszívabbak, így van? -
dokee78
félisten
válasz
NeoPampalini #91458 üzenetére
Nem kevés az a 650w a Hyundai esetén?
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
dokee78 #91457 üzenetére
Hát... Ami tapasztalatom van a márkákkal:
Einhell: van tőlük egy kompresszorom és egy gérfűrészem, hibátlanok.
Hyundai: egy fúró-csavarozóm, egy ütvecsavarozóm, meg egy hőlégfúvóm van tőlük, ezek mind jók. Egyedüli bánatom, hogy a fúró-csavarozóhoz p.csafüst akkuk vannak, hamar lemerülnek, cserébe pikk-pakk fel lehet őket tölteni.
Black&Decker: egy "fúró"-csavarozó akad a háznál, nem mondom, hogy rossz, de nem venném meg még egyszer. Sima csavarozónak használom, annak jó. Csak egy sebességfokozata van, így fúrónak kicsit meredek lenne nevezni.
CMI: egy hőlégfúvóm van tőlük, teljesen okés. Valószínűleg nem a készülék hibája, hogy beleesett egy hüvelykujj-körömnyi festékdarab, amit egy azóta is tartó némasággal és nem működéssel hálált meg.
Még lusta voltam szétszedni.
Szóval releváns infót a konkrét sarokcsiszolók kapcsán nem igazán tudok adni.
Az általad felsoroltak közül talán a Hyundai-t venném, mégis csak az tűnik a legkomolyabbnak, ha lehet így fogalmazni.
-
dokee78
félisten
válasz
NeoPampalini #91454 üzenetére
Köszi.
Ha mégis az általam felsoroltakból kellene választani? -
pjen
félisten
válasz
AssAssynn #91451 üzenetére
Szia. Ha tudsz hegeszteni és csak othoni melókra kell, nem sok mlndenre kell figyelni. Trafósban job a 3 fázisú, folyamatos szabályzásal, szinte elpusztíthatatlan, ellenben dög nehéz. Inverter: Könyű, könyen fog és tart ivet, nem ragad le esetenként drágább mint a trafó. Hegesztő szakmérnök rokonnak egy Hetra 100 as gépe van, ház körül elég.
91452: én a Hyundait veném, a belseje Bosch koppintás szerintem. -
dokee78
félisten
Ezek közül melyik a legjobb vétel?
Einhell TC-AG 115 sarokcsiszoló 500 W
Hyundai HYD-81151 650 W sarokcsiszoló 115 mm
BLACK&DECKER SAROKCSISZOLÓ 750W 115MM
CMI C-WIS-850/125 D -
AssAssynn
addikt
Hegesztőgép vásárlásnál mire kell odafigyelni? Látok használtan gépeket, újszerűeket egy húszasért. Ezek jók lehetnek, vagy gagyik? Mire kell itt figyelni, az Amperre? Sima pálcásra gondoltam. Egy lépcsőt akarok összehegeszteni vele, meg több kisebb munka is lenne.
-
PROTRON
addikt
válasz
Tangerine #91449 üzenetére
Igen, finoman arra akartam reflektálni, hogy az egyes típusokon belül az A1 és C4 jelölések az évjáratot jelölik, hogy mikori fejlesztés tehát persze hogy a PAH 1300 a 15J-os, míg a PAH 1700 az 50 J-os, de mindkettőből van A1, B2, B3, C4 vagy mifene változatok, amelyik évben megjelent.
Csak mert a #91447-esben azt írtad hogy A1-ből kinézed, C4-ből meg nem, de ez nem ezen múlik.Más téma: most már amire figyelni kell, hogy a legújabb szériás fekete aksis 20-25k közötti fúró-véső kalapács már nem 3J-os, hanem csak 1,9J-os, tehát ott tényleg van változás a dizájnon felül a teljesítményben is.
-
Tangerine
senior tag
válasz
AssAssynn #91434 üzenetére
Itt meg lehet nézni régi újságokat (keresni is lehet):
1300W-os 40e: https://akcios-ujsag.hu/akcios-ujsagok/lidl-nonfood-akcios-ujsag-2024-06-13/
1300W-os 30e: https://akcios-ujsag.hu/akcios-ujsagok/lidl-nonfood-akcios-ujsag-2024-07-18/
scheppach (aldi) 1900W 80e: https://akcios-ujsag.hu/akcios-ujsagok/aldi-akcios-ujsag-2025-03-13-03-19/
másik schepach 1300W 50e: https://akcios-ujsag.hu/akcios-ujsagok/aldi-kozepso-sor-akcios-ujsag-2025-04-17-04-23/
ugyanez máskor 1300W 50e: https://akcios-ujsag.hu/akcios-ujsagok/aldi-akcios-ujsag-2025-04-17-04-23/
Ezek közül csak a középsőt venném meg betonhoz. Más felépítés vastagabb vésők, és brutál súly. -
Top cat
addikt
válasz
AssAssynn #91434 üzenetére
Kérdezd meg az anonym Parkside-osok klubjában.
-
PROTRON
addikt
válasz
AssAssynn #91439 üzenetére
Van FB-n olyan csoport ahol 2023-ig az összes ilyen adat fent van, délután megtudom keresni hátha kibogarászható, a 2024-es adatokat már lusták voltak a csoport tagok feljegyezni.
Egyébként vannak olyan felületek ahol visszamenőleg egyesével elérhetőek az akciós újságok, de hogy melyik héten volt utoljára azt kibogarász és végig kattintgatni 3 év minden heti 50 oldalas újságában a 10 oldalas barkács rovatot...jó játék.
-
mephi666
nagyúr
válasz
AssAssynn #91436 üzenetére
ja, oda kevés, mert valami 1,2J ...csempéhez meg panelba betont furkálni tökéletes, de komolyabb dologra már kevés lenne
ui: esetleg ha egyetlen melóról van szó, akkor bérelni valami izmosabb hilti-t, amivel gyerekjáték? volt kb 20 éve hogy bohóckodtam tesco-s ütvefúróval betonban, majd kaptam kölcsön egy hilti-t... azzal szó szerint végigfutottam az egész lakáson pillanatok alatt
-
AssAssynn
addikt
válasz
PROTRON #91438 üzenetére
Az a baj nem találom, hogy újonnan mennyibe került, így nehezen tudom belőni, hogy jó áron adják-e. Amúgy elvben csak egy kis munkára használta a fickó saját magának. Viszont ami gáz, hogy csak az elejébe tett zsírt... a közepébe, felül nem... nem tudom így mennyire offos.
-
PROTRON
addikt
válasz
AssAssynn #91436 üzenetére
Jaja, amit találtál típus az lesz az, a vezetékes nagyot szokták használni kollegák, 50J-os, viszonylag jó áron és mivel itt nem kell pontosság, így a parkside cuccok legnagyobb gyengesége nem probléma, ellenben motorikusan jó.
De hogy milyen fogsz ki használt piacon jó kérdés...
Az 1300-as tud már 15J-t, de nem tudom az mire elég...
-
AssAssynn
addikt
Nem tudjátok melyik a legjobb lidl parkside bontókalapács?
A parkside pah 1700 c4 találtam használtan. Mennyi volt ennek az új ára? Én nem találom.
-
daninet
veterán
válasz
Archttila #91427 üzenetére
nagyon nagyon hasonlóm van.
Használtam már forrasztáshoz, de ezeknek az olcsóknak mind van egy kis késleltetése ami szerintem zavaró precíz munkához. Nem véletlen nagyban optikait használnak extra kamerával.
Nagyítani nagyít, élesnek éles. Én nem tudtam használni rendesen. Ettől független hibakereséshez kiváló -
Archttila
veterán
Szerintetek ez a TEMU-s digitális mikroszkóp alkalmi forrasztáshoz milyen lehet? [link]
-
RandomName
senior tag
válasz
RandomName #91367 üzenetére
Meglett a hiba. A user elhajtogatta a ventillátor lapátokat, hogy többet fújjon, és emiatt nem bírt átmelegedni a felület.
-
Essejó
veterán
válasz
dharcos627 #91422 üzenetére
Az öntvénynek jobb a hőtartáa, igaz több víz is van benne, valamint 1 mozdulattal takarítható.
-
totron
addikt
Srácok, nem szokás terhelni, aminek oka van. Sem emelettel, sem oldalirányban. Vannak, akik ezt eleve elrendelt gyengeségként, alkalmatlanságként értelmezik, de betartva néhány szabályt ki lehet maxolni az adott építmény élettartalmát. El lehet persze menni virtuskodás irányába is, 5 literes fogyasztású autókkal és mindent is megtartó 30-as falakkal, nem vagyok benne biztos, hogy van értelme. A vizesedés és egyéb rejtett hibák nyilván rontanak a helyzeten és vannak masszív vagy masszívnak hitt falak is, amikbe ugye nem látunk bele, ha a valóság talaján szeretnénk maradni. Bár ma már vannak érdembeni technológiai megoldások erre. Ezek eredménye nélkül viszont csak tippelni/hinni/reménykedni/menőzni lehet. Nem azt állítom ezzel, hogy tapasztalt szem semmit nem képes megállapítani egy állagról, állapotról, várható jövőképről vagy hogy folyamatos aggódást igényelnének egészséges teherhordó- és főfalak, de túl sok józan mérlegelés és eljárásrend sem repked. Pont a téves hiedelmeken alapuló hibák halmozása szokott hirtelen vagy "indokolatlan" romlásokhoz vezetni, amiből meg kész is a vályog rossz híre. Van, hogy a következő vagy a többedik tulajt éri utol egy előző rossz felhasználás. Ok-okozatok feltárva persze nincsenek, főleg, hogy folytonosság sincs a fejekben.
-
Keef_Lee
senior tag
Én is hozzászólok már ehhez a vályogfalhoz
Felénk olyan a vályogfal, hogy a 150-es szeget alig lehet beverni, de ha sikerül, az mindent is megtart. Már 30-as falon is!
Ezen csak az tud változtatni, ha esetleg vizesedik -
-
totron
addikt
válasz
Essejó #91412 üzenetére
Hát igen. Ó, tényleg, kredencnek hívják.
Annyira elfelejtettem a kifejezést, hogy még csak nem is kerestem. Hölgyek egy része előszeretettel mázolja újra ilyesmit, az alkotás-felújítás öröme bevonható, akár közös projektként, de újrafeltalálva is alkalmazható a forma.
#91407hotkar, lehet négyszöglécet is kapni. Kiszárított, nem rejtett hibás keményfából javasolt lesz pár tányér odafönt. Létezik fémből is függőleges tartórúd. Ilyen falra továbbra se tegyük.
#91401bucihost, bojler állványra. A lemezradiátor mehet a falba. -
imibogyo
veterán
válasz
macilaci78 #91377 üzenetére
Lehet, nem vitatkozom, bár nekem nem volt még bajom vele. Mondjuk az is igaz, hogy én még parafából csak "gyárit" használtam és a beöntő nyílásnak a külső felén tömített, tehát esélye sem volt beleesni a tankba.
-
j.bravo
addikt
válasz
bucihost #91388 üzenetére
Olvasva a közben leírtakat (vályog/pára/szellőzés, fali rögzítés kiváltása más megoldással) kérdezem hogy ez a konkrét konyha látványterve, vagy ettől eltér?
Milyen hosszú a bal szélétől a jobb széléig?
Nekem macilaci78 #91403-ban leírt ötlete tetszik legjobban, hogy a felső elemek egy "hídra" lennének ültetve. Minden ilyen megoldás méretezése attól is függ, mekkora az áthidalandó táv, ezért kérdezem. -
hotkar
senior tag
válasz
bucihost #91401 üzenetére
Szia!
Szerintem elbonyolítják itt a válaszokat.
Fogsz egy cseréplécet, hosszában kettévágod (nagyjából négyzet keresztmetszetű lesz). Levágsz belőle ~12 cm-es darabokat, kicsit megfaragod, hogy kúpos (vagy inkább gúla alakú) legyen, nem baj, ha van éle neki.
Belefúrsz a falba kb. 2,5 cm átmérőjű lukat, és kicsi, majd egyre fokozódó erővel belevered a fatiplit. A kilógó részt levágod.
6-os Reisser csavar (előfúrva kicsit neki), aztán jónapot. Egy olyan 60-as szekrényt, mint a képen szerepel, 6 helyen fogatnék meg (3-3 db tipli egymás alatt).
Arra kell figyelni, hogy a tipli ne keményfa legyen (seprűnyél kizárva
) mert annak is kell egy kicsit "formálódnia" a falban.
Azonkívül amit felraksz, az el fogja takarni a falat, tehát ott nem fog szellőzni.
-
dharcos627
lelkes újonc
válasz
macilaci78 #91405 üzenetére
Az sokkal drágább. Főleg ha 1,5...1.8 a vastagsága
-
macilaci78
nagyúr
válasz
dharcos627 #91404 üzenetére
Inkább rétegelt lemez.
-
dharcos627
lelkes újonc
válasz
PROTRON #91400 üzenetére
Vicces.... egyébként magamnak MDF -ből csinálnám azt a padlótól falig "tartókonzolt" Az alsó szekrény stabilizálná a felső meg függene rajta. Ahol meg kell ott rágányolnék valami olcsó burkolatot. Így max 4-5 centit kéne a széleken "eldolgozni"
Nincs vályog házam... de még eljöhet az a pillanat. -
macilaci78
nagyúr
válasz
bucihost #91401 üzenetére
A lábról. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a konyhapulton van valami oszlop, amire a felső szekrény ráül. A felső szekrényt fent a falhoz csavarozod, hogy le ne dőljön az oszlopról.
Nem tudom, ez mitől jó megoldás. Az alátámasztás miatt miatt a felső csavart nem nyíróerő terheli, hanem a forgatónyomaték miatt húzóerő.
Persze az oszlopok lehetnek nagyobbak, hosszabbak, amik a felső elemet a front felől is tartják, de ez a pulton lesz kellemetlen.Egy ötlet: a konyhabútor két végére egy-egy magas elem, a felső szekrények pedig mindegy áthidalóként a kettő között. Annyi csak, hogy az alsó elemek alá kell egy teljes szélességet átérő tartószerkezet, ami elbírja a súlyt. Ennek az alapja lehet vasból, amit ugyanúgy bútorlappal el lehet dobozolni.
Az egyik hosszú szekrénybe mehet a sütő a pult szintjére emelve, fölé a mikró, a másikat be lehet polcozni, vagy beépített hűtő. -
bucihost
senior tag
válasz
totron #91389 üzenetére
Köszi. Semmi megmagyarázási szándékom nem volt, se struccpolitika. Egy ártatlan kérdést tettem fel, mindenféle kötözködés nélkül amire normális választ vártam.
Ha képben lennék a témában, akkor nem kérdeznék....#91393dharcos627, #91394AssAssynn, #91390macilaci78
Köszi nektek is.Esetleg képet / rajzot tudnátok küldeni, hogy a láb hol és miként helyezkedjen el?
Folytatva a kérdés sorozatot. Volt fent egy régi bojler, ami átmenővel volt felrögzítve a fürdőszoba / kazánház falra. Ez lekerült, de a későbbiekben valószínű lenne majd villanybojler. Azt hogy rögzítsem majd?
A radiátorokkal mi a helyzet? Most régi öntöttvas radiátor van fent mindenhol. Radiátoronként 4db tartóval ami be van ütve(építve?) a falba. Ezek idővel cserélve lesznek lemez radiátorra. Azokhoz is majd lábat kellene venni?
A lambériát értem, ez valószínű jövőre kerül le amikor az előszoba nyílászáró is cserélve lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged