- Bluetooth hangszórók
- A DirectX 11 natív támogatását bizonygatja az Imagination
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Analóg fényképezés
- VR topik
- Váratlanul ledobta asztali csúcs-Ryzenjét az AMD
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- DUNE médialejátszók topicja
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
DeFranco
nagyúr
nem tudom mit nem értetek, ott a képen a gumicsizma, csak átadta a lánynak. lovagias gesztus. megdicsérem, és beírok egy ceruzás kisötöst. zölddel.
-
Tangerine
senior tag
Mai projekt: Ignis féktárcsa+betét csere. Ezért is kellett annyira a mosó. Mert brutál dzsuvás a fékportól minden az első kerekeknél.
Aztán lett egy segítőm.
Azután mégegy
:
-
Tangerine
senior tag
válasz
tupacamaru
üzenetére
Igazából más baja volt, mikor elkezdtem szerelni. 2005 elején vettem a gépet. Tavaly őszig bírta (20,5 évig). Épp a medencét mostuk, mikor egyszer csak csattant egyet, és elkezdett orrán száján spriccelni. Aztán szédszedtem, megnéztem, hogy mi a baja. A szivattyútestben kinyomott egy O-gyűrűt. Mivel műanyagből van és véglegesen össze van szegecselve, nem szerelhető. Aztán később kaptam egy donor gépet a tesómtól, aminek egyéb baja volt. Most, hogy kellett ismét mosnom, tegnap nekiálltam. Átraktam a donorból a szivattyúrészt. Aztán valamit elcsesztem összerakáskor, és letörtem azt a pöcköt. Aztán átraktam a donorét, és valahogy az is letört. Na mondom: "fogd meg a söröm", és akkor csináltam egy újat a savállóból.
Most újra működik. Ma egész nap használtam.:)
-
-igu-
veterán
válasz
tupacamaru
üzenetére
a 45 fokos resznel telibe vitt a kes, nem felhuzva lett egy szinkron csuklomozdulattal a ket tengelyen

-
Jól megkenem festékkel, és felülről fehér/átlátszó mezőgazdasági fóliával lesz fedve (üvegház hatás miatt), LPE csövem van, a vastagabbik (6 baros), a bolt szerint 6-7 évet kibírnak föld felett. Meglátjuk. Télre beszedem (bonthatóra terveztem, a komplett kollektor leválasztható lesz a csőrendszerről.
-
macilaci78
nagyúr
Rezeda szagú kisfalunk strandján kb 20 éve a medence melletti féltetőre csavartak fekete KPE csövet, ami a medencefűtést adja. 25 éteres, 6 sávos medence mellett majdnem teljes hosszában, kb 1,5×20 méteren több spirál van. Nincs ott semmi csicsa, lemezfedés, hilti szalag, kapupántcsavar, fakötésű alátét és a cső.
-
Napkollektort építek medencefűtéshez. OSB lapon lesz, 1.66x1.66m ,Gemini kiszámolta, hogy erre pont ráfér a cca. 100m spirál formában (nem akartam téglalap alakút). Feketére akartam festeni az a belsejét, de eszembe jutott, hogy van vagy 15db 1mx0.4 méteres trapézlemez darabom (kerítés építésből maradt, olcsóbb volt a 2 méteres tábla, mint a méretre gyartott...). Mi kenne ha ezt tenném alá? A színe közepzöld (RAL6005). Gondoltam mivel fém, elég jól felmelegszik, és vissza is sugározná a hőt. Körbe zárt lesz, a szél nem fúj át alatta.
-
lemmy71
őstag
válasz
Keef_Lee
üzenetére
A sósav a vékony mész és cement lerakódást szedi le és add némi patinát a téglának, lehet volt a téglán valami és azért lett foltos, vagy maga a tégla anyaga miatt
A háztartási sósav 20 - 30 % körüli, szóval nem kell hígítani.
"Ezt a zsíros hígítót nem ismerem." Ja igen mert manapság olajfesték hígítóként nevezik, némelyik boltban az eladó csak néz, min ló a tökre amikor zsíros hígítót kérek
-
lemmy71
őstag
válasz
daninet
üzenetére
Hát az hozzám most távol van, de hátha a csabai -ban is lesz hasonló
A Wera nagyon jó, már mint a szerszám
jó pár éve bittek terén én is csak werat használok, nagyon bevált✌️
Előtte sokáig bosch bitteket használtam, persze nem az itthon kapható sallangot, egy ismerősöm kint németországban egy jó nevű autógyárban dolgozott és onnan mentett meg nekem bitteket, amiket a gyárban használnak. Ég és föld volt az itthon kapható bosch -al szemben a minőség. Sajnos már kiapadt a forrás, mert nyugdíjba ment az ismerősöm
-
Keef_Lee
őstag
válasz
lemmy71
üzenetére
Köszönöm.
Ezt a zsíros hígítót nem ismerem.
A hígítatlan sósav hány%-os?
Bekentem egy ablak körüli bontott téglasort már étolajjal, de nagyon sötét lett, nem tetszett.
Kb. 2 hónap múlva már világosodott, de azóta meg csúnyán foltos.
Lehet, hogy savazni kellett volna, de előtte nem volt foltos. -
Ma voltam a Kecskeméti obiban és meglepődve láttam, hogy csináltak prémium szerszám polcot. Van Knipex, Wera, Kirschen, Stabilo meg egy lemezvágó olló márka amit nem ismertem.
Az árak is elég jók már amennyire a prémium szerszámok jól árazottak.
A wera színes imbuszkészlete 12k ami most gyors árukeresővel 15k körül megy legtöbb helyen, Kirschen vésőkészlet 55k ami 65k fölött van a legtöbb webshopban.
Fejben el is költöttem a polcnál egy 300 ezer forintot
Szóval nem szálltak el árakkal, pedig OBInál szoktak kokain áron adni dolgokat. Lehet kell egy Június félkarácsonyt beiktatnom
-
imibogyo
veterán
válasz
Tangerine
üzenetére
Köszi mindenkinek a biztatást. Úton van már a hegesztő spray és gél is, csak még nem érkeztek meg. Sajnos holnap is dolgozom, de már nagyon égek a vágytól, hogy a plazmavágót kipróbáljam, igazából ezt a gépet vártam a három közül a legjobban, mert a közeljövőben sok 10-12 mm-es lemezt kell majd alakra és méretre vágnom.
-
lemmy71
őstag
válasz
Tangerine
üzenetére
Gondolom azért fröcskől, mert nem tudod pontosan belőle, ampert az előtolással.
Az egyszerű gépeknél ez benne van a pakliban, de attól még lehet velük jól dolgozni. Lehet hogy a drótod is gyengécske, és nem megfelelő a gázadagolás.
Amúgy kevertgázzal a heft is szebb. Annó én is sokat szenvedtem mire, rájöttem a megfelelő beállításokra Merkle M 165 K
Nekem sem ez a szakmám, csak lelkes amatőr vagyok![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
imibogyo
veterán
válasz
fonok87
üzenetére
Igazából pont ezek elsődlegesen. Fröcsköl, nem lesz olyan szép a varratod, füstöl és "porol" (ilyen barna por rakódik rá mindenre is, de ez egyébként könnyen lejön). Röviden: leírni nem kell ezt a technológiát, de minőségi munkára nem ez való. Erősnek viszont "ugyanúgy" erős, mint bármi más a komolyabb szakik szerint (mármint akik tudnak is hegeszteni több technológiával), tehát nem ebben marad el a porbeles...
Azért alap dolgokra jó ez, például nekem is. Ma elkészítettem a múltkori zártszelvény másik oldalára a durván 5 centis varratot, szóval most már kemény 10 centi varratot műveltem ezzel a géppel. Ezúttal már állva, normálisabb, emberi pozícióban próbálkoztam és megpróbáltam észszerűen hozzányúlni a beállításokhoz is. Ezt produkáltam vele:
Persze még mindig nem valami szép, vagy nagy szám, de ha mindenhova csak ilyet produkálok vele félvakon, én már elégedett leszek.
-
-
Mai gány. Műhelyhűtő termosztát hack. Már hibás termosztáttal kaptam szüleimtől (összeégett a relé állandóan ment). Amúgy nem régi, úgy öt éves Gorenje, csak a párás hely (szőlőben volt) megtette a hatását a külsején.
Elsőre egy kínai sima termosztátot, de ezzel valami gáz volt, mert nyáron még oké volt, 10 fok körül, de télen egész nulláig lement, mindegy, hová tekertem. 800 forint volt Temuról, nem nagy kár érte. Most Aliról vettem szintén kemény 800 pénzért ezt akciósan. Szakszerűen begányoltam (a vezetékek sodorva vannak, majd zsugorcsóvel szigetelve). Egyelőre tesztüzem, azért lóg az érzékelő csak így.
-
lemmy71
őstag
válasz
daninet
üzenetére
"...és okádékul néz ki...'
Ne aggódj, a salak ápol és eltakar 🤣
Emlékszem amikor a nyolcvanas években a csepeli Merkúr telepről hazahoztuk a zsír új TLX dákót. A dunsztos üveg látványa, semmi nem volt, a 4 - 5 centis Co drotokhóz képest, ami az elemek illesztésénél ott maradt.
Annó elemében és tudásuk magaslatán voltak a romániai dákógyárban a szakömberek. Bár ma sem viszik túlzásba a dolgot
-
válasz
fonok87
üzenetére
Ez a hegesztés dolog olyan, hogy munkapulton szépen levágott felcsiszolt fémeket relatív könnyű szépen összehegeszteni (most a szépet hobbista szinten értsd), de a való életben inkább az történik hogy leszakad a rozsdás kapupánt és kényelmetlenül magasan rosszul előkészíthető rozsdás szarokat kell folyton hegesztgetnem és okádékul néz ki persze amit művelek.
-
fonok87
aktív tag
válasz
lemmy71
üzenetére
Ja, persze, csak kíváncsi vagyok
Meg ha sz*r vele dolgozni, nem azzal kezdem a tanulást h szivatom magam
Plusz mivel még nem döntöttem el mit veszek, lehet azért választok kombi gépet, mert akkor pálcásra meg porbelesre is van lehetőség. Aztán amelyikkel hamarabb tudok tűrhetően dolgozni, azzal fogok itthon taknyolgatni. -
fonok87
aktív tag
válasz
lemmy71
üzenetére
és #93562 AssAssynn
Köszi mindkettőtöknek a választ. Lehet jobban járok valami minőségibb géppel, legfeljebb eladom ha nem használom (ki)

Rákeresek majd itt, de ha már szóbakerült, pontosan mi a probléma a porbelessel? Hallottam én is olyat, h a szakik nem szeretik mert füstöl. Varratminőségben sem lehet előállítani vele amit egy védőgázassal pl? -
lemmy71
őstag
válasz
fonok87
üzenetére
Azt az alis gépet szerintem ne erőltesd, az hogy mi van ráírva az egy dolog.
Egy valamirevaló inverteres hegesztő, 1000ft/Amper áron megy alsó hangon
A múltkor itt fik@ztuk a porbeles gépeket (szerintem most is gagyi) de neked kezdésnek úgy hogy nem tudsz hegeszteni, bőven jó. Annyi a különbség az elektródás hegesztéssel szemben, hogy a Co, Porbel hegesztésnél tiszta rozsdamentes felület kell, az elektróda ezzel szemben "igénytelenebb" bár ott sem árt ha tiszta a hegesztendő felület.
A pajzsról egy szót, az jó amit adnak. én pl. a félkezes pajzsokat szeretem. Maximum ha annyira nem bízol benne, akkor bemész egy skf boltba és veszel bele egy üveget
-
lemmy71
őstag
válasz
Keef_Lee
üzenetére
A kisméretű bontott téglából is sok fajta van. Vannak nagyon jó strapabíróak és sajnos olyan is ami egy két év alatt szétfagy stb. Általában a "pecsétes" téglák egy tartós minőséget jelentenek, de láttam már olyat is szétfagyva, ez vonatkozik a nagyméretű százéves téglákra is.
Visszatérve a kérdésedre, hogy mivel is konzerváld, hát ez is megoszlik rendesen. Van aki a kőbalzsamra esküszik, mi szeletelt téglából lábazatokat falrészeket burkolunk, (kemence, grillező, tűzrakót) szigorúan csak hobbby szinten csinálunk. Raktunk kültéri féleresz alá halszálkás tégla bontott tégla burkolatot (ez úgy megy mint a térkövezés). Mi általában ha az ügyfél nem veszi meg a drága balzsamokat, akkor első körben higítatlan háztartási sósavval kezeljük a téglát, utána 4:1 arányban lenolaj + zsíroshígító keverékkel kenjük át. A későbbiekre azt szoktuk ajánlani, hogy lehetőség szerin évi egyszer kétszer kenjék át, akár leszűrt használt étolaj is megfelel rá.
Lábazatoknál néha adunk a lenolajas keverékhez némi oxid porfestéket is, ha valami karakteres árnyalat a cél.
Szerintem neked is elég az étolaj, nem kell megijedni nem fog csúszni mert gyorsan beszívja a tégla. -
AssAssynn
addikt
válasz
fonok87
üzenetére
Nekem azt mondták, hogy a legkönnyebb a pálcás hegesztő, és van itthonról a Gorilla termékcsalád.
Nekem van már pálcás, nem sokat használtam még egyelőre, így nem is a legszebb, amit csinálok, de én is elgondolkodtam a mostani Parkside-on, nem tudom lenne-e értelme mellé még egy. -
fonok87
aktív tag
Üdv Mesterek!
Annyit kérdeznék tőletek, hogy ti vennétek az alábbiak közül bármelyiket otthonra?
Szembejött Alin ez a csoda: [link] - az "MMA-160" változatot néztem, ami nem MMA és nem 160, hanem egy 120A-es MIG-MMA kombi gép
Illetve szombattól lesz 30e-ért a lidliben csak porbeles Parkside, szintén 120A.
Bekapcsolási időt egyik se árulja el, tartozékok gondolom ugyanabban a kínai gyárban készülnek. Igazából a kábelek minősége kérdés csak, mert a hozzájuk adott pajzsra nem bíznám a szemem világát, a drótkefe/kalapács meg inkább dísz, gondolom.
Nem tudok hegeszteni még, de meg akarok tanulni, hasznos lesz a ház körül. Az apropója most a dolognak az, hogy a kerítésen kisebb javításokra lesz szükség. Lehet jobb ha többet áldozok rá és veszek valami megbízhatóbb gépet? -
Keef_Lee
őstag
válasz
lemmy71
üzenetére
Én bontott téglából nyárikonyha padlót akarok csinálni. Az az elképzelés, hogy előtte az egyik oldalát lecsiszolom, de még nem tudom mivel. Lerakás után meg olajozni, azt sem tudom mivel.

Van már egy kinti konyha komplexum, ami le van csiszolva. Na, az csak az olajozásra vár, de azt sem tudom, hogy mivel.Gyenge savat (10%) szoktak mondani. Sósav, vagy ecet? De az olaj utána, az milyen?
-
lemmy71
őstag
Lámellás tárcsával baromi ronda lesz, mivel könnyen belekap a téglába is. Spakli kőműves kalapács és drótkefe, ennek ez a menete. A bontott téglának a patina a lényege, aki frenkizni akar az vegyen bolti teglát
Nálam van itthon vagy négyezer darab tisztított bontott tégla, több méretben és gyártótól. Tisztítás és "falazás" után savazzuk és olajozzuk. Volt olyan is hogy, vizes homokfújóval is átmentem rajta.
Esetleg turbó tárcsa, de annak asztalt kell készíteni, mint egy gyalu vagy síkcsiszoló. Az egyenletes szép körkörös mintát csinál. -
6030D
addikt
válasz
AssAssynn
üzenetére
Ilyesmire gondoltam. [link] Ezek nem erre vannak, de szerintem a betoncsiszolók meg hamar lekapják, és viszi a téglát is.
De első körben lehet, hogy leraksz egy stokit vagy 30-as téglát, feszítesz rá egy csiszolóvásznat (45, 60 vagy hasonló durvát), és azon meghúzkodva is leszedi. Ez persze függ attól is, mennyire volt lelkiismeretes a kőműves. Anno, a lakásunkban a vakolatot kézzel lehetett ledörzsölni, mert kiskatonák csinálták, ők meg picit több homokot raktak bele, mint kellene.
-
Keef_Lee
őstag
válasz
imibogyo
üzenetére
Nekem van egy Parkside porbelesem, amit még ki sem csomagoltam, de már lejárt a garanciája. Nem jutok el odáig. Ha meg kell valamit hegeszteni, akkor gyorsan elintézem a pálcással. De előbb-utóbb kipróbálom a porbelest is

Mindenesetre nem nagyon szoktam szebbet hegeszteni ennél, de a sarokcsiszoló nagyon szépet csinál mindig belőle
Erősnek viszont erős... -
Spec
őstag
Sziasztok! Van otthon egy nagyon régi fa ládánk, amit szeretnék kicsit felújítani. Sima kacat tárolásra használjuk, de már eljárt felette az idő, így kicsit ráncba szedném. Kívül fehér zománc festékkel van lekenve, belül nincs semmilyen felületkezelés. Valami ilyesmi, mint a képen (nem konkrétan ez, ezt a neten találtam, de nagyon hasonló).
A kérdésem, hogy a zománc festéket mivel lehetne róla hatékonyan eltávolítani, hogy utána szépen fel tudjam csiszolni, és újra festeni? Érdemes esetleg zománcfesték helyett valami más impregnáló hatású festékkel, pl. lazúrral lekenni inkább, vagy ezzel már elkéstem? Eléggé szú rágta már szegényke.
-
SirRasor
addikt
válasz
lemmy71
üzenetére
Hmm tényleg, beton alap az van, de szerintem nem összefüggő, ezért mozog ez az isten csapása.
Na közben kiderült, hogy após tud heggggeszteni, úgyhogy pár hét múlva megcsinálja
leweegee - Ribi jól látja: ha oda kerülne, akkor ott lenne a nyelv és a lap között vagy 2-3 centi távolság és a szél ide-oda verné - a szomszédok nem kis örömére

-
imibogyo
veterán
Na nem bírtam ki, kimentem és kipróbáltam a porbeles pisztolyos hegesztést. Bánjatok velem kesztyűs kézzel, életemben talán két-három folyóméter varratot készítettem egyáltalán bármilyen hegesztővel, ilyen típusú géppel pedig még soha sem dolgoztam és nagyon rossz a szemem, ami "egy kicsit" megnehezíti a dolgomat...
Tanulságok (az első 5 centiméter után):
- valószínűleg nem húztam meg eléggé a huzaltovábbító görgőt, mert hegesztés közben sokszor úgy éreztem, hogy megcsúszik a huzal, konkrétan nulla infó az általános ajánlásokról a használati útmutatóban
- mégsem volt megfelelő áramátadó a csomagban kettő darab 0,8-ast adtak és egy darab 1,0 mm-est (ezzel próbáltam ki most a gépet 0,9-es huzallal), tehát lehet a kontaktus sem volt tökéletes
- nem látom jobban a hegesztést mint pálcásnál, viszont sokkal jobban "érzem" azt, hogy mit csinálok
- direkt nem csiszoltam meg a varratot, csak drótkefével adtam neki egy kicsit, hogy jobban látszódjon minden bénázásom, előtte persze sarokcsiszolóval felcsiszoltam a felületeket, mert csak ilyen festett-rozsdás-eleve hegesztett anyagokat találtam gyorsban
- egyértelműen inkonzisztens a sebességem, hol gyorsabb, hol lassabb ez tiszta sor, baromi fura pisztollyal hegeszteni, szokni kell majd
- az áramerősséget talán sikerült valamennyire eltalálni, de mivel "púpos" lett a varrat, így lehet kicsit kevés volt az amper, vagy túl gyors a huzal sebessége, nem tudom, még soha sem használtam ilyen gépet ezelőtt
- semmit sem állítottam a gépen az áramerősségen kívül, szóval még ez is lehet probléma (csak azt, hogy porbeles módban fogom használni)
- a földön hegesztettem guggolva, szóval kicsit sem ideális pózban egy vak embernek (elég messze volt a szememtől a tényleges hegesztés), lehet jobb eredmény született volna normál álló magasságban, ahol talán látok is valamit
- meglepően nem fröcskölt annyira ez a porbeles technika, mint amennyire féltem tőle
- most csak ez az 5 perc időm volt a próbára, remélem hamarosan több időm lesz próbálgatni, tesztelni és születnek majd normális varratok is
- szóval ez egy kérdés nélkül kaki varrat, én is látom, de összességében mégis sokkal ígéretesebb kiindulási alap, mint amit akármikor is készítettem (belegondolni is durva, ugye?)...

-
válasz
SirRasor
üzenetére
Nálam hasonló a gond a hátsó kertkapuval. Hegeszteni tudnék, de rettentő lusta vagyok 3 hosszabbítót összerakni, mert kb. 25 méterre van az utolsó elérhető konnektortól a kapu. Jelenleg egy hatlapfejű önmetsző csavart látja el a feladatot. A hegesztett laposvas felső éléhez csavarj egyet, közvetlen mellé, kívülről. A hatlapfejűnek jó nagy feje van, a hosszát úgy állítsd be (addig tekerd be), hogy a zárnyelv közepénél legyen a feje (épp csak ne érjen hozzá). Nem kell más hozzá, csak egy csavarbehajtó, fúrni sem kell, mert önfúró a csavar . Ránézésre egy 40mm körüli jó lesz neked. Ideiglenesen (=évekig
)jó lesz, amíg valaki nem hegeszt oda egy nagyobb laposvas darabot. -
imibogyo
veterán
válasz
lemmy71
üzenetére
Ja persze azt vágom, úgy értettem, hogy "mint jelenleg használt rendszer" most eleve porbelesben gondolkodtam, tehát nem vettem reduktort, palackot stb.-t, csak két tekercs porbeles huzalt. Azért is írtam a végén, hogy ha bejön maga a "pisztolyos" hegesztés mikéntje, akkor megveszem majd a szükséges kiegészítőket védőgázas hegesztéshez.
Tangerine: köszi, akkor egyelőre kihagyom a kemikáliákat, még ki sem próbáltam sehogy sem a gépet, sőt még össze sem raktam. Ez a videó egyelőre minden "tudásom" alapja, innen lopom az ötleteket. Lényegében egy az egyben ugyanaz a gép, mint az enyém, csak más név alatt fut (vagy 5 alatt megtaláltam egyébként a neten, Güde, Bernardo, Holzmann, Powermat, total noname). Nincsenek extra elvárásaim, csak a darabolásokat akarom könnyebbé tenni, nem akarok a NASA-nak bedolgozni. Az enyém egyébként már a frekvenciaváltós verzió.
+lemmy71: igen lehet porbelest használni "mindegyik" védőgázas géppel, de görgőt kell benne cserélni, én például kaptam is a géphez. A cserekerék nem sima V-vájatú, hanem recés. A vett huzal pedig 0.9-es, szóval még a pisztoly áramátadóját is cserélnem kell, de nem gond, ezt is kaptam a géppel együtt. Most hoztam haza egyébként a huzalokat (holnap(után) remélem már próba is lesz).
-
macilaci78
nagyúr
válasz
SirRasor
üzenetére
Anno a Déli Apróban találtam lakatost, aki kétezerért csinált nekem a sütőbe rácsot a telefonon bemondott méret alapján.
Ezt a platformot most a lokál fb-csoportok vették át, de ide a rozsdás bökőt, hogy kertes házas övezetben sétatávon belül lesz valakinek hegesztője otthon.
-
Ribi
nagyúr
Azért sem gondoltam hogy neki ment, mert ő leírta, hogy nem állítható a zsanér, te meg azzal kezdted

Na jó nem kötözködök tovább.leweegee: a lemez a kép alapján valahol az oszlop 1/3-nál van, így ha erre a felére rak valamit az nagyon távol lesz az eredeti helyétől és a külső takaró lemeztől eltávolodik az ajtó.
Szerintem. -
lemmy71
őstag
Mert te beszéltél a fagy hatásáról. De az eredeti kerdezőnek is szól.
Amúgy meg, akinek nem inge az nem veszi magára
Voltunk már olyan embernél, aki büszke volt magára hogy negyedköbméteres betontuskókba tette a kapuoszlopot. Pár év múlva mentünk és kiszedtük, majd egybebetonozva ment vissza a földbe, Érdekes azóta meg sem moccan

-
Ribi
nagyúr
Haaat, akár elő is furdulhatna, de az egész alatt egy elég masszív beton alap van. És nem kellett hogy 0 fok alá menjen. És ahogy melegszik az idő úgy megy vissza. Ha fagy okozná a dolgot akkor kissé bináris lenne a dolog. Persze a föld is szép lassan fagy meg és nyomná szét az egészet szép lassan. Közre játszhat akár, de szerintem nem.
-
-
SirRasor
addikt
Fordítva: télen jó, nyáron rövid. Mert...hőtágulás? Nem pont fordítva kellene lennie?
Én se értem. A Zsanérok is vasak és masszívak (és nem állíthatóak).Pötyi nem tudok kit megkérni. Sajnos úgy mentünk kertes csirkeólba, hogy az alapokat se telejsítettük (semmilyen szakit se ismerünk semmilyen munkára, mi meg túl panellakók vagyunk ahhoz, hogy értsünk hozzá).
Miért éppen három g? -
SirRasor
addikt
Valakinek van ötlete, hogy kerítés bejárati ajtónál mi a legegyszerűbb, legköltséghatékonyabb megoldás arra, hogy a zár nyelve picit kijjebb jöjjön?
Télen épphogy jó, nyáron túl rövid. Ez mind fém; hegeszteni nem tudok és nem tudom mit lehetne odatenni, hogy nyitott állapotban ne fújja be a szél.
-
lemmy71
őstag
válasz
Tangerine
üzenetére
Lehet de szívás a végeredmény, kb. olyan mintha sz@rul állítod be az ampert és az előtolást
Nem hinném hogy görgőt kellene cserélni, a 0.8 drót, 0.8 a probel -nél is.
Én bent a műhelyben használom, nagyon ritkán vittem ki a gépet, amúgy egy 2500x2200 garázskapu van a műhelyen, egy elől egy hátul, magyarán simán áttudok hajtani rajta kocsival. Amikor dolgozom általában mindkét kapu nyitva van és huzat van de soha nem volt gondom a védőgázzal. Ha nagyon fúj a szél akkor tolom a pisztolyt, amúgy úgy is kellene de hát nem vagyok hegesztő szakember
Na meg a megfelelő gázterelő kiválasztása sem utolsó dolog. -
Tangerine
senior tag
-
-
imibogyo
veterán
Még sok olyanom van. Egy időben rengeteg házat terveztem és készítettem, ezek a plusz gépek/házak voltak a donorok. Legtöbbjük még ma is üzemel, de már csak a műhelyben szolgálnak általános "műhelygép" feladatokat ellátva (például műszaki infók keresése, háttérzene munkához stb.). Amikor még volt időm ilyenekre, akkor multiztam a haverokkal, filmet néztem, vagy szimulátoroztam a műhelyben, hogy ne zavarjam a családomat, mára ezek a funkciók már lényegében elhaltak.

lemmy71: hát nem tudom, hogy mész-e majd valamire az én véleményemmel, már többször leírtam, hogy extrém-extrém béna vagyok hegesztésben, anno még elrettentő példát is raktam be ide a topikba (a láb találkozásánál például jól látszódik a "szaggatott" varrat)... A "legalább maradjon egybe" elvet próbálom csak megvalósítani és elérni. Sajnos betegség miatt lényegében vak vagyok hegesztéskor (még automata pajzzsal is), éppen ezért is vettem most ezt a gépet a kis pálcás gépem mellé/után, hátha a "pisztolyos" módszerrel legalább egy faktort ki tudok iktatni (folyamatos pálcarövidülés kompenzálása) és ezzel talán majd sikerül normálisabb végeredményt elérnem... Nekem anyagi megfontolásból lett első körben most porbeles a rendszer. Egyrészt magát a "pisztolyos" eljárást ezzel is ki tudom próbálni (az ismert hátrányai ellenére is), másrészt mert most így is egy igen jelentős összeget dobtam bele ezzel a csomaggal a műhelybe, enyhén szúrós feleségi tekintetek közepette...
Természetesen idővel majd szeretnék áttérni palackos rendszerre, ha beválik a dolog.daninet: Nekem is ilyesmi lesz az első projektem, ha végre találok rá szabadidőt (még be sem kapcsoltam a gépet és még a huzal is csak ma fog megérkezni). Én a limitált hely miatt a műhelyben inkább valamilyen gurulós hegesztőasztalban gondolkodom, amin egyrészt tudok hegeszteni leszorítással együtt, másrészt asztalként is funkcionál, harmadrészt mind a három gépemet (pálcás, porbeles, plazma) és adott esetben majd a jövőbeni palackokat is be tudja fogadja. Ugyanakkor legyen benne minimum egy fiók is, mert jelenleg harminc helyen vannak szanaszét a műhelyben a hegesztéshez szükséges pálcák, szorítok, derékszögek, korongok, alkatrészek stb... Mindezek felett pedig még kompaktnak is kell lennie, legfeljebb durván 140x80 centis méretben gondolkodom, mert pont van egy ilyen méretű 30 mm vastag anyagom, valamint egy pont ekkora méretű fal melletti "üres helyem" műhelyben, oda be kellene férnie. Jelenleg így áll a tervem:

-
lemmy71
őstag
válasz
daninet
üzenetére
"23-tól a legtöbb gázos cég csak bérbe adja" de nem mind
Amúgy egy ilyen rendelet jó nagy öngól, ez 3 - 5 % -s forgalom visszaesést okozhat egyes "gázos" cégeknek, ami egy kapitalista iparágban súlyos.
Nem értem a dolgot, mert pont hogy a messer hunyt szemet a palack minősítési vizsgájáról. Bár ez is kereskedő csereállomás függő, emlékszem hogy volt olyan "kis" CO palackom tízenpár évvel ezelőtt, amiből inkább rakétakályhát kellett volna csinálni, de a lindés ember szónélkűl cserélte
Én tiszta szénsavnak nagy palackot használok, amihez van egy ötméteres tömlőm, így tudom kicsit mozgatni a gépet és a munkakábelem is 4 méteres. Nekem ez elég két három évre, már nem sokat hegesztek. Alut már egyáltalán nem hegesztek itthon, így az argon kilőve, kevert gáznak egy kis palackom van, amit egy solter icon -hoz használok nagyon ritkán ha rozsdamenteset kell hegeszteni. De CO val jobban szeretek dolgozni, az AWI nekem még mindig macerás, azért kellene egy árban megfizethető kis CO -gép, amit könnyedén tudok magammal vinni.
A gázokhoz visszatérve, egyes turista PB palackokat sem lehet cserélni tölteni. Nem akarok reklámozni senkit, de elmegyek egy bizonyos csereállomásra és ott a helyszínen tölti az ember nekem, a "retró" 5 literes palackjaimat. Azt szoktam vinni magammal, kisebb csatorna javításhoz, vagy valami nehéz lemez foltozást csinálunk.
Szóval nem kell megijedni palack ügyben, hanem a megfelelő embert kell megkeresni
-
"Amennyiben ipari gáz felhasználását cserepalackos formában valósította meg, a bérpalackos rendszerre történő átálláshoz egy új Palackhasználati Szerződés (ABO) megkötésére lesz szükség, amely határozott időtartamra - 2025. december 31-ig - ingyenes palackbérletet biztosít."
Magyarul januártól már csak bérelni lehet, az volt elvileg a logika, hogy elköltheted a palackod árát bérlati díjra így addig "ingyen" van.
Ezzel a hobbisták járnak legrosszabbul akik évente egy kis palacknyi gázt használnak el.Nekem ezt mondták a boltban, ha másképp van javítsatok ki
-
lemmy71
őstag
válasz
daninet
üzenetére
Miért vennék már el

Bár nálunk is van egy országos "vasas" cégnek a képviselete, ahol heroin árban van a csere, ráadásul még hegesztő vagy vállalkozói papírt is kérnek a és nézik a palack kazánkovács vizsgáját is, na nem is járok oda
Van egy másik országos cég cserepontja, ami csak ipari gázokkal foglalkozik, ott beviszem a palackot és olyat hozok amilyet csak akarok, nem számít a palack méret, a töltet után fizetek, lehet az tiszta szénsav vagy corgon.
Máskülönben elmész a helyi szodáshoz és bizniszelsz vele egy palackot
-
-
lemmy71
őstag
válasz
imibogyo
üzenetére
Egy olyan kis CO -n én is filózok, van itthon egy merkle -m de hiába a négy méteres munkakábel, azt azért ide oda vinni eléggé necces még a gurítva is. Sokszor jól jönne egy kis gép amit a hónom alá csapok és viszem, porbeles hoki nem kell csak védőgázos jöhet szóba. Teljesítmény nem mérvadó, mert egy ilyen kis gépet 3 -as lemezig használnám, lényeg hogy könnyű legyen, kis solter awi van, az nagyon jó de egy kis CO is kell.
Majd írd le mit tud a kicsike
-
imibogyo
veterán
Sajnos eltévedt a Jézuska, de március közepére idetalált... Tippeket szívesen veszek a fémvágó szalagfűrésszel kapcsolatban, mert ez lesz az első ilyen jellegű gépem (például ki milyen hűtő-vágó folyadékot használ fémvágáshoz). A tuning ötleteket már nagyjából összeszedtem hozzá, találtam egy nagyon jó átfogó videót a témában egy lényegében ugyanilyen gépről (csak más márkanévvel). Sajnos szabadidőt nem hozott a gépek mellé ajándékba, így egyelőre eddig jutottam velük...

-
Troy.
addikt
válasz
PROTRON
üzenetére
Köszi mindenkinek a választ!
Népligettől a Duna plázáig az M3-as vonalán lényegében bárhol.
Praktikerben megérdeklődtem a kilós vásárlást, de nincs.#93460 pjen :
Erre gondolsz? [google streetview link]#93465 Reggie0:
Nagycsavar szimpatikusnak tűnik, bár 2-3 ezer forintot el kell költeni csavarokra, alátétre, anyára stb.
-
AssAssynn
addikt
Eltudtam hozni néhány régi, kisméretű téglát ingyen. Majd ebből lesz a kerti sütögető oldala, elemei. Eléggé habarcsosak. Mi a legegyszerűbb, leggyorsabb mód a tisztításra? A kalapáccsal ütögetést ismerem, valami jobb kellene.
-
AssAssynn
addikt
Sokaknál elszabadult és nem tudták kiirtani utána. Bárhol érdeklődtem a bambusz iránt, mindig az volt az első, hogy figyelmeztettek, hogy csakis csapdával telepítsem. De amúgy már vannak nemesített változatok is, amik nem ilyen agresszíven terjednek, azok általában kisebbek is.
-
6030D
addikt
válasz
AssAssynn
üzenetére
Amikor ide költöztünk két éve, a szomszéd teleken küzdött a szomszéd a bambusszal. Az ő telkük túlsó végében van, de már a mi kerítésünk előtt is jött fel a földből (~16 m). Körbe ásta, lerakott ilyen műanyagot, de én nem láttam, hogy bármivel összekötötte volna. Mondjuk neki egy ~3x6m-es "sziget" van, lehet, hogy egy nagy tekerccsel körberakta, de szerintem csak átlapolta a két végét.
A kihajtott sarjakat meg kenegette és eltűntek. Azóta sem jöttek elő szerencsére. Kiírthatná a folyondárját is
.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bluetooth hangszórók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Cisco vizsgák (CCNA, CCNP, CCIE)
- A DirectX 11 natív támogatását bizonygatja az Imagination
- PlayStation 5
- Huawei FreeBuds Pro 5 – független alternatíva
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Még a saját szövetségeseivel szemben is fegyverként használná az AI-t az USA
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Kicsibe van ennél jobb ár-ér arány? Phanteks - Enthoo Evolv ITX - PH-ES215P BK INGYEN Szállítva!
- A kis CUKISÁG! IWIN A1 ITX 600W PSU Ingyen MPL-el Érdekelhet?
- Terminátor ITX CASE Streacom DA2 Mini-ITX - Silver FULL FÉM! INGYEN SZÁLLÍTVA!
- FSP Hexa+ Pro 600W (H3-600) 80+ minősítésű tápegység.
- 27% - Corsair Premium Individually Sleeved TÁPEGYSÉG KÁBEL Pro Kit Type 4 Gen4
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÁRI TÖLTŐK Macbook Magsafe 1 és 2 Budapest,/MPL/Foxpost
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Van vagy corgonom, meg nagy CO2-m. Meg egy kisebb CO2-oltó palack, amibe CO2-t tettem, az szoktam használni, ha vinni kell valahova.