Hirdetés
- Pánik a memóriapiacon
- Milyen TV-t vegyek?
- Öszvér módszerrel veszi fel a harcot a memóriapánikkal szemben az ASRock
- Mennyibe fog kerülni a Steam Machine?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Nikon DSLR topik
- Hobby elektronika
- Olyan erőre tettek szert a böngészők, ami átformálhatja a piacot
- Az ötlet jó, de milyen a kivitelezés? Teszten a Chieftec Kockája
-
PROHARDVER!
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ugyes
senior tag
válasz
plus44
üzenetére
Igen. Bár lehet akkor én kipróbálnám, hogy működik rajta a Plex. Ha nem válik be, akkor marad NAS-nak adattárolásra és veszel egy mini PC-t szervernek.
De akár vehetsz mást is, akár olcsóbbat (Synology DS223, Qnap-216G, Asustor AS1202T, TerraMaster F2-425 pl.) vagy drágábbat (tervezett funkcióktól függően). -
plus44
veterán
Szia!
Koszonom a kiterjedt valaszod. Valoszinuleg a kevesbe “esztetikus” de praktikusabb 3. opcio lesz a nyero. Talan azzal erem el a legjobb eredmenyt. Ebben az esetben viszont johet a Ugreen, mert itt ebben az esetben csak tarolasi feladatokat lat el a Nas, semmi mast, igaz?
-
ugyes
senior tag
válasz
plus44
üzenetére
Az N100-as 4K transcodingra is jó lesz (a TrueHD + feliratkezelés még necces lehet főként egy azonos műsoron belül).
A hagyományos gyártóknál ebben az árkategóriában most nem találsz N100-as képességekkel egyező NAS-t.
Ha az 1080p is elég és nincs AV1-es kódolású műsorod, akkor a J4x, N5x Intel chipes NAS-ok is jók. AMD-st ne vegyél, mert azokban nincs GPU.Alternatív javaslat 1: használt brand SFF gép Intel 11th gen chip vagy felette: ezekbe akár 2 HDD-s tehető (típus függő, ellenőrizendő), 4K transcoding valószínűleg ok lesz (persze lesznek kivételek). Windows 11 vagy Linux (Ubuntu) és minden megy rajta. Itt a hardveraprón voltak 100-150eFt közötti darabok: i3-12xxx, i5-12xxx vagy felette processzorral, 8/16GB RAM, 256/512GB SSD-vel. Kicsit többet fogyaszt, mint egy N100-as NAS, és nem hangosabbak, mint a te NUC-od.
Alternatív javaslat 2: mint az 1-es, de régebbi processzorral (8-10 th gen), AV1 dekódolás nem lesz, a 4K transcoding jobban megbicsaklik, mert a Plex 11th gen-től frissítette/frissíti a transcoding eljárását. Szóval 1080p-re biztos ok. Ezek 50-100eFt között.
Alternatív javaslat 3: veszel egy ARM-es NAS-t és frissíted a NUC-odat egy minimum N100-as mini PC-re. Nem egyetlen géped lesz, de jobban tudsz igazodni a médiakezelési változásokhoz.
-
Multibit
nagyúr
válasz
plus44
üzenetére
Jó az az Ugreen, mint vas. Lehet rá más szoftot tenni? Én, mondjuk, OMV-vel használnám.
Amúgy hasonló teljesítményű DIY NAS-om van (N97). Igazán csendes, az SSD-knek köszönhetően. Plex szerver, torrent kliens, VPN szerver fut rajta, és persze ezen van a filmtár a megosztásokkal. Bőven van benne tartalék
-
plus44
veterán
Sziasztok!
Lecserelesre kerul egy Intel Nuc6i5SYH, amit Plex szervernek hasznaltam es szeretnek helyette egy kicsi, relative csendes, 2 HDD fogadasara alkalmas (foglalatonkent kb 8TB hdd) Nast. A 4k transcodingot elengedtem, az valoszinuleg arban nem fog menni, de, max 1080p transcoding, csak single stream es kozben egy apple tv 4k-val kiegeszitve fullos 4k Bluray filmek direct stream-mel talan mar tudok ilyen eszkozt talalni. Peldaul szembejott velem egy Ugreen DXP2800, ami arban az a kategoria, amit raszannek (kb. 300€), Intel N100-zal. (Plex Pass van, hw transcoding megoldott). Egyeb otlet esetleg lenne? Nyitot vagyok minden tanacsra. Elore is koszonom!
szerk: olvastam az altalam is emlitett eszkozrol a topikban, engem kifejezetten a Plex szerver resze es annak (remelhetoleg) zokkenomentes futtatasa erdekelne, vagy hasinlo arban mas eszkoz.
-
gulyasa
őstag
válasz
Magnat
üzenetére
Mint említettem, első pillantásra - az online rendeléskor - még nem tűnt fel. De azt nem tudom és nem is értettem akkor sem hozzá, hogy mi volt az oka a "butításnak"...?
Mindenesetre emiatt akkor annál több pénzt nem igazán voltam hajlandó rászánni, és igazából nem is tűnt annyira szükséges, dolognak, amire bármi áron lecsapnék, így évekre feledésbe merült. -
gulyasa
őstag
válasz
Magnat
üzenetére
Egy egyszerű, olcsó "faék" szerkezet volt, fémház elektronikával, hűtő nélkül, gyári fw-el.
Csak a leech, vagyis gyakorlatilag csak a letölteni tudott, a letöltött anyagok visszatöltését (seed) nem "támogatta".
Amit később, átvétel után láttam, hogy dobozán is valami olyasmi volt rányomtatva, hogy "torrent only download".
De mint már írtam, ez sok éve volt, nem emlékszem a pontos márka/típusra, csak ez volt akkoriban az árgépben/árukeresőben az egyik legolcsóbb...
-
Borisz76
nagyúr
válasz
gulyasa
üzenetére
- A már említett torrent seed/leech lehetőség és hozzá letöltő kliens program az itthoni gigabites LAN-on keresztül. A routerem egy Asus RT-AX58U. (És természetesen nem akarom a routeremet NAS-ként használni.) [Download Station]
- Opció: ne csak az otthoni PC-ről, hanem távolról is menedzselhessem a torrent oldalról a letöltést, akár mobilon keresztül. A fentebbi leírásban benne van.
- Mivel nem fontos adatokról/fájlokról van szó, nem szükséges a több HDD-s raid és hasonlók, így egy HDD-s megoldás is elég lenne - már ha létezik ilyen...
1 fiókos modell : DS124- Multimédia lejátszás biztosítása az itthoni hálózatra rákötött TV-vel vagy a lejátszóval.
Médiaszerver-t kell telepíteni a csomagkezelési központból.
Ekkor a TV és a NAS az úgynevezett DLNA segítségével kommunikál egymással. Igazából a TV-n futó lejátszó képességein múlik minden....a NAS csak kiküldi az adatokat ....a lejátszó dekódolja ha tudja.
Majd mások írnak a Qnap és az Asustor NAS-okról is.
Azok is jók de velük nincs tapasztalatom.
Üdv :
József -
gulyasa
őstag
Sok évvel ezelőtt, nem túl körültekintően "torrentezéshez" vettem egy 1 HDD-s olcsó NAS-t. Már nem emlékszem sem a márkára, sem a típusra.
Sajnos akkor elkerülte a figyelmemet a leírásában az, hogy bár torrentre alkalmas volt, de átsiklottam felette, hogy "only download". Tehát, amit elterveztem, hogy majd napi 24h-ban megy majd a visszaosztás, hogy megfeleljek az akkori követelményeknek, az nem jött be.
Szerencsére már akkor is élt a webáruházas 14 napos elállási lehetőség, tehát veszteség nem ért, amikor megszabadultam tőle.
Azóta nem is foglalkoztam a NAS témával, mert egy külső kompakt HDD-re szoktam rámásolni a beszerzett anyagokat, és vagy a TV-hez, vagy a multimédia lejátszóhoz csatlakoztatva "fogyasztom".Mivel nincs tapasztalatom velük, tippeket szeretnék költséghatékony NAS beszerzésére.
Amit szeretnék:
- A már említett torrent seed/leech lehetőség és hozzá letöltő kliens program az itthoni gigabites LAN-on keresztül. A routerem egy Asus RT-AX58U. (És természetesen nem akarom a routeremet NAS-ként használni.)
- Opció: ne csak az otthoni PC-ről, hanem távolról is menedzselhessem a torrent oldalról a letöltést, akár mobilon keresztül.
- Mivel nem fontos adatokról/fájlokról van szó, nem szükséges a több HDD-s raid és hasonlók, így egy HDD-s megoldás is elég lenne - már ha létezik ilyen...
- Multimédia lejátszás biztosítása az itthoni hálózatra rákötött TV-vel vagy a lejátszóval. -
davidrt93
csendes tag
Sziasztok!
Vállalkozás indításhoz kapcsolódóan gondolkodom NAS-ban, mint biztonságos adattárolás. Mérnöki szolgáltató cég lenne, az adatok jellemzően pdf, word, excel, dwg tervek és kapcsolódó dokumentumok, anyagok. Mellé minimális kép és videó anyag tárolás, céges iratok, levelezés mentése. Az elérés mobiltelefon, laptop, asztali gépről lenne.
Microsoft 365 előfizetés miatt alapból lenne felhő tárhelyem valamennyi, a NAS inkább archiválás és második biztonsági mentés lenne. Emiatt költséghatékony és nem túl komplex rendszerben gondolkodom.
Milyen megoldásban érdemes gondolkodni? 2 lemezes valami egyszerűbb eszközt javasoltok? Korábban Synology volt munkahelyemen, igaz az 10-12 lemezes volt de a felület tetszett. Szerintem 8TB vagy 10TB elég jó sokáig, ebből vennék kettőt RAID 1-be használva. Milyen hdd javasolt most? WD red vagy egyéb típus?Keretösszeg nincs, megfelelő optimális megoldást keresek, ha nincs most rá pénz akkor megveszem később és addig felhőbe gyűjtöm az adatot.
köszönöm,
Dávid -
válasz
somasz
üzenetére
Én beleraknék 2db 1-2TB SSD(HDD)t egy Synology DS225+-ba és egy külső 2.5HDD-t mentéseknek.
A + sorozathoz ingyen jár az Active Backup for Business csomag, remekül tudod menteni/vissza tölteni az összes gépet vagy bármelyik filet (tömörít és deduplikál, nálam 4 gép teljes mentése 3TB helyett csak 1TB), a NASon lesz snapshot lehetőség ransomware stb ellen, távolról is elérhető VPNel ha az kell, normális mobil appok, Cloud szinkronizáció stb.Synology topicban segítünk.
-
somasz
addikt
Sziasztok!
Egy könyvelő irodában kell gépeket cserélnem, jelenleg egy 3. és egy 4. generációs asztali gép van, helyettük 2 db 9.gen micro pc lesz. Az egyik gépben található 500gb-os vinyót használják közös adattárnak, ezt szeretném nekik adatbiztosabbá tenni. Tehát itt jön a kérdés, hogy milyen NAS-t ajánlanátok? Gyakorlatilag ~250gb-nyi adathoz 1TB-os vinyókat is túlzásnak érzem, de jó lenne valami tükrözött, biztosabb megoldás.
B opció, hogy nem micro gépek lesznek, hanem SFF vagy normál asztali és az egyikben csinálok egy RAID1-es tömböt. Csak akkor mondjuk az extra NAS szolgáltatásokról kellene lemondani.
Előre is köszi a segítséget! -
biga
őstag
A TerraMaster elég jo vasakat ad, érintölegesen volt vele kis tapasztalatom. Viszont a forumokon (a hivatalos community oldalan is) panaszkodtak a rendszerére. Azt mondjak (és én is ezt tapasztaltam), hogy alap dolgokra jo, a nativ alkalmazasokkal el van, de ha valami pluszt akarsz kezelni, akkor problémas a rendszere, és a frissitések is lassan érkeznek.
En vagy 2 éve foglalkoztam vele utoljara, igy érdekel majd a tapasztalatod, hogy ez valtozott-e azota, mert egyébként van potencial a markaban szerintem is. -
Borisz76
nagyúr
Attól függ, hogy mire lehet használni és, hogy te mire akarod használni.
Ha , hogy csak olvasási és írási gyorsítótárnak lehet használni:
Ez esetben csak , akkor érdemes belerakni ha sok kis , apró fájlt használsz róla.
Nagy méretű ( film , sorozat ) fájlokhoz nem feltétlenül kell.Ha "rendes" kötetnek is lehet használni, akkor sokat dob a rendszer sebességén ha SSD-t teszel bele HDD helyett.
Valamint a sok kis , apró fájl esetén is haszbnos.
Kevesebbet fogyaszt és halkabb, húvösebb a rendszer.Ezen infókat gondolom , hogy a gyártó weboldalán meg lehet találni....mármint, hogy az SSD-t mire lehet használni.
Mert első körben ezt érdemes kideríteni. -
gjoe
addikt
Sziasztok.
Rendeltem egy terramaster f4-424 nast.
Hdd van kettő, még veszek bele kettőt.
A kérdésem az lenne mivel fogad ssd-t is, azt érdemes e raknom bele? -
-
TomMusic
őstag
válasz
Alex91
üzenetére
Köszi, kérdés ez mennyire megbízható márka. Nem látom az ajánlottak között.
AiRLAC
Igen amúgy megfontolandó, csak nem tudom mennyire körülményes vele dolgozni, illetve hogy melyik az ajánlott. Mivel már idősebb emberről van szó, ezért jó lenne ha pl. olyan megoldás lenne, hogy ugyanolyan meghajtóként lehetne kezelni, mint ha egy háttértárral bővülne a rendszere. -
TomMusic
őstag
Sziasztok.
Ismerősnek kellene valami hálózati adattároló.
A lényeg, hogy PC-ről, Mac-ről, telóról (Android) elérhetők legyenek az adatok. Főleg PDF-ek, office fájlok, esetleg program telepítők lennének rajta. Tehát úgymond irodai használatra. Filmek, zenék stb. nem igazán.
Én úgy tudom (illetve az összefoglaló is azt írja) hogy a QNAP illetve Synology az ajánlott márkák, tehát lehetőleg ezek közül választanék.
Az ár lesz a szűk keresztmetszet, a felső határ 100e körül van meghúzva.
A lényeg, hogy minél üzembiztosabb, megbízhatóbb legyen, és amennyire az ár engedi, gyors.
Jobb lenne új, de ha az nagyon nincs, akkor használt is szóba jöhet.Bónusz kérdés.
Van egy 2017-es Samsung talán PM961 PCIe NVMe SSD. Ez játszhat, vagy csak SATA jöhet szóba ezeknél a NAS-oknál?Előre is köszönöm!
-
Dareiosss
senior tag
Ugreen dxp2800(272euro) vagy qnap ts 216g (230euro)?
Egyszerűen nem tudom eldönteni. Félek az arm55 től, hogy túl gyenge. -
válasz
Magnat
üzenetére
Nem lehet ilyen olcsón hasonló gépet építeni, ez a probléma, maximum ha az asztalra csavarozod a komponenseket, akkor lesz olcsóbb.
100€ egy N100-as alaplap
70€ egy normális táp
50€ egy random gépház (Jonsbo N2 lenne a tuti, az 120€ éppen)
20€ volt eddig 8GB RAM
30€ egy m2 SSD
30€+ kábelek, venti, egyéb
Ez szumma ~300€, ami pont a UGreen DXP2800 ára.AiRLAC #34651
Le lehet tiltani a BIOS-ban az eMMc-t, szóval sima ügy lenne egy másik rendszer.Egyelőre még ismerkedem ezzel a világgal, és igazából még azt sem tudom mit kellene egy ilyen rendszernek tudni.
Amire eddig szükségem volt, azt megoldotta: egy közös tárhely az egész családnak, ahonnan telefonra, TV-re és PC-re is tudok lejátszani, adat másolgatás helyett. Ha a sógort ha megkérem, tud nekünk feltölteni filmet, valamint még tudok osztani fényképeket a távolabbi családdal.A mappák láthatósága, felhasználói jogok, stb, még kitanulás fázisban jár nálunk...
-
válasz
Aljasvip
üzenetére
Amiket én néztem (szerintem az összes Inteles Ugreen ilyen) azoknak sima BIOS-a volt, szóval átállítható a boot sorrend stb., tudsz rá Unraid-ot, TrueNAS-t, OpenMediaVault-ot stb. tenni és nem vagy a gyárihoz kötve. A boot SSD-t meg ki lehet venni aztán eltenni a dobozában eladásig stb. Persze a kis modelleken azt hiszem eMMC van, de gondolom ahhoz is van gyári restore image.
-
válasz
Magnat
üzenetére
Én most üzemeltem be pont egy DXP2800-at.
Az app kínálat elég gyér eddig, de Docker-rel pótolható ami kell.
Plex egyelőre nincs, csak Jellyfin.
A menükben mindent szinte elsőre megtaláltam, a rendszer csendesen és gyorsan fut.Itt az App center:
Biztonság részről: a tűzfal beállítási opciók elég bénák.
Írták páran a review-kban (kommentben), hogy a távoli hozzáférés engedélyezése után a szolgáltatótól kaptak egy hívást, hogy valami rosszul van konfigurálva és ha nem oldják meg, akkor le lesz tiltva az eszköz. 2 ilyen komment is van az UGreen oldalon, aki emiatt visszaküldte az eszközt.
Én egyelőre annyit tettem, hogy minden ország IP-jét letiltottam a tűzfallal ami nem az enyém (ez persze VPN-nel manapság már nem kihívás), és a 2 faktoros azonosítás is be lesz kapcsolva majd...
Ha eszközt (MAC cím, bár ez is maszkolható) vagy valami autentikációs kulcsot (pl passkey, fingerprint) lehetne definiálni, az jó lenne, de ez a funkció egyelőre nem adott...Röviden: ez egy gyerek cipőben járó rendszer. Ezért is ilyen olcsó.
Ennél tudatában lehet mellette vagy ellene dönteni. -
-
Dareiosss
senior tag
Mit gondoltok?
Ugreen dxp2800 vagy Qnap ts 216g-4g
Felhasználás: plex, torrent, smb.
Kép, video adatmentés szinkronizálva a telefonokról.
Később, esetleg de ez még nem biztos neten keresztül film megosztás plexxel.
Elsődlegesen itthoni hálózati adattároló és film,sorozat szerver. Plex az fontos, szeretjük a felületét, Samsung tvk, xiaomi tablet a fogadó készülékek. Legalább 5 évig szeretném használni.
Toshiba 20 tb, Seagate 12 tb, ami belemegy.
Árban nem nagyon szeretnék 300 euro fölé menni. -
Brian_GT
őstag
válasz
Magnat
üzenetére
Ez egy jól müködő megoldásban én is így tenném és gondolkodnék, de sajnos erre nincs anyagi kapacításom, bármennyire is fontosak számomra a lementett dolgok.
Alapvetően a felhő igen azért nem rossz ha így hagyom, mert ott ha elszáll nekik alap hangon van biztonsági mentés ergó garantálják, hogy amiért havonta csengetek az egy biztonságos valami. Ha minden kötél szakad az összes tartalmam jelen van YouTube felületén, csak ugye nem olyan minőségben mint a nyers file. Szóval jah valszeg marad a felhő amíg gazdag nem leszek vagy ahogy mondjátok is kicsit nem normalizálódnak az árak. Bár most a ram következik megint elszállni stb szóval ami olcsóbb lenne majd a másik behozza 😆😆 -
Magnat
veterán
válasz
Brian_GT
üzenetére
Szia,
lokális adattárolásnál számold bele azt is, h egy mentés nem mentés (mondjuk cloud esetén sem, de ott egy példány legalább hdd meghibásodás ellen véd), szóval nem tudom, h mennyire fontos adatok ezek, de ha nagyon, akkor a minimum, h minden adatot két helyen tárolsz, de inkább 3 ... szóval a felhasználandó kapacitásigényt nyugodtan szorozhatod duplán vagy triplán.
-
Brian_GT
őstag
Nagyon szépen köszi mindenkinek a sok választ-tanácsot-stb.
Huhh hát most ahogy kicsit beleástam jobban magam a témába kicsit elrettentő árakat látok így mire összeállna itt valami
Igyekszem reagálni mindenkinek vissza, de ahogy én látom lehetséges, hogy még mindig úgy jövök ki a legjobban ha hagyom a cloud tárhely bérlést, mert bár 12.000Ft havonta, ha évest fizetek ki most januárban akkor lemegy havi 9600Ft-ra, ami éves szinten is 120.000Ft itt pedig azért 300-500.000Ftokkal dobálóztunk már.
Maga a NAS-ok amiket néztem még nem is lenne gond árban, mert 80-85 körül meglenne a 2 tárhelyes, 150 körül a 4 tárhelyes, de mire megtöltöm őket hdd-vel hííí ott szép árak vannak. 8T HDD alá nem lenne érdemes mennem abból pedig pl egy WD Red Plus NAS majdnem 100 ropi, szóval 2db legyen 184.000 és mondjuk a 2 tárhelyes synology 82ért. 260.000-nél járok és 16T. Most ha azt nézzük akkor havi 12.000 és 20T tárhelyem van. Ha mondjuk 2 évet nézek akkor mondjuk egál árban de az sem mert így is 20.000Ft-al jobban jövök ki, sőőt évesként akkor csak 230.400 szóval 30.000Ft-ot nyertem és 4T-t.
A felhő tárhelyet pedig bármikor tudom még nagyobbra kérni.
Szóval ha most nézek egy 4-5 évet, oda kéne akkor NAS-ból a 4 tárhelyes, az synology-ból vhol 150-160 körül rémlett, 4 HDD. 8T esetén 4x 90.000, 10T esetén 4x140.000
8T összesen: 518.000Ft és van 32 terrám
10T esetéb: 710.000Ft és van 40 terrám
Felhő esetén a nagyobb dolgok már egyéni ajánlatnak minősül és durva.
De csinálok egy második accot és ugyan úgy bekérem akkor: van egy 20 terrás meg egy 20+10 terrás: 384.000Ft
20+20 terrás: 460.800Ft
Vagyis ha felhőzöm 2 évet akkor 40 terra esetén 460.000, ha nast veszek ugyan ilyen formában, akkor 710.000Ft.
Valahogy azt érzem, hogy bármennyire is jobbnak gondoltam helyben tárolni NAS-on, ez valami nagyon durva árakkal kell számolni.
Most azon töröm a fejem, hogy amit Cigam ajánlott, az lehet viszont nem rossz.
Amit ő is mond, mivel heti max 1x bekapcsolom lementem amit kell majd kikapcsolom, ahhoz nem kell NAS HDD. Elég egy totál normális ,,asztali gépes" HDD is. Hiszen nem az lesz a feladat, hogy napi 24 órában menjen, simán elég neki. Ezt jól gondolom? Ebben azért erősítsetek meg
Ha abból indulok ki a gépben lévő WD EZEX megy már vagy 8 éve és semmi baja, akkor...
UP: Hát basszus ott sem. Egy sima WD Blue 4T is 40 ropi, most ha abból is nagyobb kéne akkor az is ott van 70-80nál. Ez sehogy sem jön ki okosban.
Borisz76: Hát igen, az kellett volna, de már a látottaktól is füstől a pénztárcám
Köszi a segítséget.
Airlac: Saját gyártású videók 2K felbontásban, amik jövőre valszeg 4K-sok lesznek, szóval kicsivel nagyobb is lesz az adat, de pont azért számoltam heti 100gigával, abba belefér. Egyedül én használom, mert a saját csatornám dolgai ezek és a nettel nincs gond 2G-s de bármikor lehetne 4 ha akarnám, de így is 10 perc alatt felmászik normál feltöltéssel a dolgaim, hát még ha FTP-t is használnék rá. Köszi a segítséget.
Cigam: Köszi neked is, hát az a második ötlet tetszett volna, mert kapok 8 férőhelyet és gondolom usb-n keresztül ezekhez sima filekezelővel stb hozzáférek. (vagy van saját progija nem tudom) deee mivel meg kell töltenem hdd-vel azon egyszerűen elúszik minden. WD Blue hdd-k azt hiszem 4 terráig vannak, az is már 40.000 ... utána már akkor red... az meg ugrik szépet az ár és megint 80.000 a 8T. Köszi szépen neked is.
Intelligencs: Nah ez a bajom nekem is, hogy NAS-ból mire összerakom azt ami most van egyáltalán felhő szinten az már ilyen 300 körül járok és akkor az kb 16 terra és vele szemben ugyan ez 20 terra a felhőben. Nyilván 2 év után megint kell fizetni a felhőt is de ahogy te is mondod 2 év után NAS esetén megint jönne egy 80.000es vétel mint hdd az ad megint 8 terrát. Köszönöm ide is a sok jóságosságot.
Az a bajom a kalkulációkkal, hogy mire eljutunk oda hogy nézek egy 10 évet, akkor is még mindig olcsóbban jövök ki az éves felhővel, mint összerakni ennyit.
Hogy mondjam, van egy pont ahol a NAS behozza az árát a hdd-kel de addig kb ki kell fizetnem majdnem 700 ropit.
Ezt meg kizárt kifizetem.
Hát szerintem marad akkor ez a normal megoldás mint eddig is és felhő tárhely.
Drágáltam de 9600Ft-ért a 20 terra egy verhetetlen árnak néz ki akkor.
Nagyon köszönök mindenkinek minden helpet. -
cigam
titán
válasz
Intelligencs
üzenetére
racionális gazdasági számítás volt mögötte.

Az élet bebizonyította, hogy semmi racionális nem volt benne, még vállalati szinten sem. Persze papíron jól néz ki, hogy az 1TB-os SSD-t 200k-ért adom, pedig 100k-ért megvásárolható a piacon. De ki hitt abban, hogy ebbe bárki önként és dalolva belemegy?
Ki venne túlárazott Microsoft háttértárat, ha a Windows csak azon futna? Ez inkább őrültség mint racionalitás.
Akinek meg éppen ebben az időszakban volt szüksége új lemezre, az nyelt egy nagyot, és kifizette a felárat.(Vagy ellenőrizte a mentés épségét, és váltott.)
2021 óta a Synology vállalati NAS‑okban (SA, RS, FS sorozat) előírták a Synology‑címkés diszkek használatát.
2022–2023 A szabály kiterjedt a nagyvállalati rack‑sorozatra (RS3621xs+, SA3400, SA3600). A DSM figyelmeztetéseket adott, ha nem Synology‑címkés diszk volt behelyezve.
2024‑ben volt a legszigorúbb időszak: ténylegesen csak Synology meghajtókkal működtek.
2025‑ben (DSM 7.3) részleges visszalépés történt: bizonyos 3rd party enterprise diszkek újra bekerültek a kompatibilitási listába. -
Ha jól tudom a komolyabb modellekre ez már korábban is igaz volt. Most csak megpróbálták lejjebb húzni eggyel a vonalat, és a pluszosokat is bevonni. Nem jött be nekik.
Igen, próbálkozhatnak még egyéb dolgokkal is. Majd a felhasználók a lábukkal szavaznak, és átmennek a konkurenciához. Biztos vagyok benne, hogy most is az eladások visszaesése kényszerítette őket erre a lépésre.
Ha visszaolvasod a véleményemet a témában (Synology topik), én is abszolút le voltam sokkolva a lépésüktől, és nem támogattam. De biztos, hogy nem őrült ötlet, hanem nagyon is racionális gazdasági számítás volt mögötte.
Az adatok veszélyeztetésével arra gondoltam, amit te írtál. Hogy megint meggondolják magukat, és kiveszik a 3rd party lemezeket a listából. Akkor aki már elkezdte használni a 2025-ös NAS-t nem synology lemezzel, nehéz helyzetbe kerülne, nem? Ha nem is vesznének el az adatok róla, mi van, ha elpukkan egy WD lemez, és nem tud helyette berakni egy másikat?
-
cigam
titán
válasz
Intelligencs
üzenetére
Ezzel a tiltással az adatok nem kerültek veszélybe. A jelenleg rajtuk tárolt adatokat egy pillanatig nem veszélyeztette ez a döntés, csak az új (nem "saját") lemezeket nem lehetett beüzemelni.
Szerintem igenis őrültség. Már a bevezetés pillanatában lehetett tudni, hogy halva született ötlet. Szerinted ki venne Ford-ot, ha ezentúl csak a Ford kutaknál lehetne tankolni? (Azt a benzint, amit a MOL visz a többi benzinkútra is)Nem akarok ötleteket adni, de pont elég dobni a SATA csatlakozót, és az alaplapra integrálni a winyó vezérlő elektronikát. Ha jól emlékszem a WD NAS-okban volt olyan egyedi kialakítású lemez, hogy nem lehetett másik, szabványos SATA lemezzel jelyettesíteni. De ezek után azt is kinézem belőlük, hogy korlátozzák a megosztások számát. A kamera licenchez hasonlóan 5 megosztást ingyen kapsz, ha 8-ra van szükséged, vedd meg (fizess elő!) a plusz 3 megosztásra. Az autóknál is ilyenekkel próbálkoznak.
-
Nem egy őrült ötlet volt. Egyszerűen csak próbáltak még több pénzt kicsikarni a kis bizniszkéjükből. Aztán a nagy felháborodás és/vagy bevételcsökkenés miatt meggondolták magukat.
Nem hinném, hogy visszaállnak, gondold el azzal hány embert magukra haragítanának. Az összes olyat, aki megveszi az új pluszos NAS-t, és aztán nem Syno merevlemezt használ benne. Ha jól sejtem ez nem csekély arány! Továbbá egészen más dolog valamit a kezdetektől nem engedni, és ha bárki bármi trükkel próbálja megkerülni, akkor arra mondhatják, hogy így járt. De menet közben kihúzni a lábuk alól a talajt, kockázatatva, hogy az összes adatukat bukják a felhasználók? Az már teljesen más téma.
A nem synology M.2 NVMe SSD nem támogatása meg olyan dolog, hogy arra vagy szüksége van a usernek, vagy nincs. Ha ő csak adatokat tárol rajta, vajmi keveset érzékel belőle.
-
cigam
titán
válasz
AiRLAC
üzenetére
Jogos, nem tekertem lejjebb. Bocsi! (Bár azaz M.2 NVMe SSD ott sem támogatott, ha nincs a listán, és ki tudja mit korlátoznak a 7.4-re...)
Ez éppen olyan, mint Musk politikai ámokfutása. Értem én hogy már nem aktuális a korlátozás, attól még nem szabad elfelejteni micsoda őrült ötlet volt. Semmi nem garantálja, hogy a következő kiadásban megint tekernek egyet rajta. -
cigam
titán
válasz
AiRLAC
üzenetére
Akkor én máshogy értelmezzem ezt a táblázatot?
Not Listed
✓ Supported for:
Migration from existing Synology systems
✗ Not supported for:
New installation and storage pool creationCache creationHa nincs a kompatibilis listán, nem lehet rá (rendszert) telepíteni, sem új kötetet létrehozni. Mi garantálja, hogy visszamenőleg, vagy az újonnan megjelenő háttértárak mindegyike bekerül a listába? Vagy, hogy utólag nem szűkítik? A Synology sokmindenre képes...
-
cigam
titán
válasz
Intelligencs
üzenetére
Amíg csak saját/hitelesített lemezzel működik nem ajánlanék 2025-ös Synologyt. [link]
-
válasz
Brian_GT
üzenetére
Hát nyilván egy 4 lemezes lenne jó választás. Synology tud SHR-t, azaz dinamikusan váloztatja a RAID-et, ahogy bővíted. Kezdenél mondjuk 2x16 TB-tal. Azért kéne 2x16, hogy rögtön tükörben legyen, tehát az adataid viszonylagos biztonságban legyenek. Ahogy te számolsz, hogy 2x8=16 tera, azzal az a baj, hogy az akkor van, ha BASIC kötetet használsz, azaz minden merevlemez önálló entitás. Tehát az adataidnak nincsen semmi redundanciája, amelyik lemez bedöglik, azon elpusztulnak az adatok.
Szóval kezdenél 2x16 terával, és ha elfogy, mindig tennél bele egy újabb 16 terásat. Így a végén lenne 48 terád, 4 lemezzel. (1 lemez elmegy a redundanciára.)És még ezen felül is kellene backup. Tehát kellene még valami hasonló eszköz, vagy felhős mentés. (Persze ebből elég lenne valami olcsóbb, mondjuk az AWS-nél például az S3 Glacier Deep Archive. Mondjuk ha mégis vissza kell állítani, az nem olcsó.)
Vagy, és szerintem a te igényeidet figyelembe véve ez jobban megéri, rögtön egy fullos kiépítéssel kezdenél, de kisebb lemezekkel, csak 8 terásokkal, mert az feleannyiba kerül, mint egy 16-os. Lenne 4x8 terád, ami összesen 24, plusz mondjuk egy 22 terás backup lemezed.
Egy gyors kalkuláció, arukeresős árakat nézve (abból is normálisabb boltokat, tehát nem a legolcsóbb árat vettem):
Fő NAS (Synology DS425+ + 4×8TB WD Red plus): 570 000 Ft
Backup NAS (Synology DS124 + 22TB Wd Red Pro): 310 000 Ft
Teljes NAS megoldás: 880 000 Ft
Felhő havi díj: 12 000 Ft
Felhő 6 év alatt: 864 000 Ft
NAS megtérülési pont: ~73 hónap (6,1 év)
Adatméret 6.1 év múlva: ~19,3 TBTehát ha minden változatlan (nem emelkedik a felhő ára), akkor 6 év alatt fordul megtérülésre a NAS, viszont 6 év után én már biztosan cserélném az egészet.

Szóval én nem vagyok róla meggyőződve, hogy megéri neked a NAS, hacsak nem valamiért magadnál akarod tudni az adataidat, és nem akarod felhőben tárolni.
A NAS-t eléred böngészőn keresztül, vagy bármilyen fájlátviteli protokollal Windowsból, Linuxból, MAC alól. Windows alatt egyszerűen felcsatolod egy hálózati meghajtóként, és látod rajta az adatokat.
-
cigam
titán
válasz
Brian_GT
üzenetére
Ha 10 hét alatt 1TB-al nő a tárheglyigény, az 1 év alatt ~5TB. Az 5 év alatt 25TB
Mindenképpen 5-6 lemezes NAS-t néznék. Ha most beledugsz 2x10TB-ot, arra éppen ráfér a 12TB, és még 1 évnyi helyed marad. Jövőre vehetsz bele egy újabb 10TB-os lemezt, ami kiszolgálja a következő 2 évet anélkül, hogy NAS-t kellene cserélned, és 3 év múlva is csak új 10TB-os lemezzel letudod a következő 2 évet.
Természetesen minél nagyobb a belerakott kapacitás, annál ritkábban kell bővíteni, csak rajtad múlik, hogy egyszeri alkalommal 10,16, 20TB-al bővíted, és így 2, 3 vagy 4 évvel bővíted a kapacitását.
Plusz azt is kérdéses, hogy a jelenlegi átlagos éves kapacitásigény növekedik-e az idő múlásával.
Ha beteltek a fiókok, azután sem kell újabb NAS-t venni, elég egy extender (ez lehet a NAS gyártója által készített, vagy más gyártó univerzális megoldása), amibe megint csak elfér 5-6 lemez. Így akár 10 évig kitolhatod a NAS használhatóságát.
Ugyanakkor sok kérdés felmerül:
- Biztosan nem lehet szelektálni/redukálni a mentendő adatmennyiséget?
- Ugye nem raid0-ba szeretnéd összefűzni őket?
- Hogyan/mire készül mentés? Ekkora adatmennyiség biztonsági mentése kb ugyanekkora, ha nem nagyobb költséggel jár.Plusz az is egy költséghatékony opció, hogy a gépedre dugsz egy 8 fiókos bővítőt, és ebbe pakolod a lemezeket. Heti egy alkalommal amikor szükség van a mentésre, bekapcsolod, lemented ami kell, aztán kikapcsolod.
Ezt akár kombinálhatod egy 2 lemezes NAS-al is. -
válasz
Brian_GT
üzenetére
Azt is tudni kellene hogy milyen adatok ezek és jelenleg milyen felhőben, mi/hány felhasználó írja olvassa és honnan/milyen sebességgel kellene mindez. Szükség lehet még mindenre vagy archiválható egy része? Az otthoni internet feltöltési sebességet is lehet korlátozó tényező például. iCloud esetében nincs jó megoldás szinkronra. Stb.
Mindenképpen legyen rendszeres mentés még egy helyre, például egy nagyméretű USB lemezre és/vagy egy másik helyen levő kisebb NASra. Szünetmentes tápegység is javasolt. -
biga
őstag
válasz
Brian_GT
üzenetére
Vehetsz 4+ lemezest, és midig berakod a szükséges pluszt. Ezzel ellehetsz sokaig, plane, hogy a legtöbb NAS-t tudod késöbb is böviteni külsö egységgel (tehat akar 10+ lemezt is kezelhetsz igy).
Bar amit irtal, arra nem szükséges rendelkezésre allas miatt, de esetleg itt is szoba jöhet a RAID1 (vagy 5/6) elönye: köteten belül, az adatok vesztése nélkül tudsz egyszerüen böviteni 2 lemezen belül is (hiszen mondjuk kezdesz 2x16TB-vel (netto 16TB tarhely-formazasi veszteség), ami ha kevés, akkor egyesével siman lecseréled mondjuk 2x24TB-re (netto 24TB tarhely)). Nyilvan ennek van némi plusz anyagi vonzata, cserébe némi többlet biztonsagot is ad. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Brian_GT
üzenetére
[Synology NAS összefoglaló]
Régebbi írás de talán lesz benne hasznos infó.
Amúgy ha jelenleg is kb 12 TB adatod van, akkor lehet 18-20 TB-s lemezt is venni....
Abból 2 db sokáig elég lehet. -
Brian_GT
őstag
Sziasztok!
Azzal kezdeném, hogy elolvastam az összefoglalót és bár sok jót olvastam, nyilván továbbra is szükségem lenne némi segítségre, amit előre is hálásan köszönök. Szükségem lenne megfelelő méretű tárhelyre és hát így eljutottunk a NAS-ig.
Nekem totál otthoni felhasználásra kellene az eszköz, hozzáférés is olyan szinten, hogy inkább tárol, mint napi szinten használ. Ha azt mondom hetente 1x fog kelleni róla valami akkor lehet sokat mondok. Az egyedüli elsődleges gondom...az árak mellett
... hogy ilyen 4-8T dolgokkal nem tudok mit kezdeni már, mert jelenleg felhőszolgáltatás biztosítja nekem a szükséges helyet és most tartok 12T-nál. Szóval alsó hangon olyanra lenne szükségem ami mondjuk kiszolgál 2x8T HDD-t és akkor van 16T-m. Az kezdésnek egész jó csak hát folyamatosan érkeznek rá file-ok, amik hetente olyan 70-100G tesznek ki. Vagyis számolva 10 hét alatt 1T, 40 hét alatt 4T. Ha netán több kerül 1 héten feltöltésre akkor még rövidebb idő alatt, de most mondjuk azt hogy 1 éven belül ez a 4T megtelt és akkor ott vagyok, hogy van egy 2 lemezes nas-om ami fullon van és megint nézhetek valami más után.
Ilyen helyzethez ti mit tanácsolnátok?
Vennétek egy 2 helyes nas-t hozzá HDD-ket és akkor van 16 terrám. Feltudom másolni rá a most lévő 11,5 terrám, marad 4,5 ami elég olyan jövő közepe-vége feléig majd vennétek megint egy 2es nas-t vagy érdemes egyből 3-4 slotos nasban gondolkodni?
Árban gondolom jobban kijövök ha nem 2,5"-os hdd-et nézek hanem a jó öreg 3,5-st, olcsóbb is gondolom meg tárhelyben is jobb az ár-érték arány még mindig.
Részemre az sem egy rossz megoldás, ha esetleg ezt a 12T-t letudom menteni valahova és akkor a havi szolgáltatás díját visszatudom venni kisebb felhőtárhelyre.
Segítségül jelenleg ami rámegy havonta az 12.000Ft, szóval így ha segítek összeget számolni hátha jobb.
Nagyon szépen köszönöm előre is a segítséget.
+ Elnézést a laikus hülye kérdésért, de életemben nem használtam nas-t. Ezek hogy működnek? Előrem őket a routeremen keresztül majd nyilván és van hozzá egy felület amit majd böngészőn tudok megnyitni? -
Borisz76
nagyúr
-
deva
tag
Sziasztok,
Nemrég építettem saját NAS-t, és most, hogy úgy néz ki minden összeállt, szeretném megtoldani egy szünetmentessel is, jobb a békesség alapon.
Ami van, és felteszem releváns lehet:
- TrueNAS
- Asrock B550M-ITX/ac alaplap
- Jonsbo N4 ház
- 450W tápAmit szeretnék:
- áramszünet esetén UPS szóljon NAS-nak, hogy le kéne kapcsolni, különben baj lesz
- ha újra van áram, UPS szóljon NAS-nak, hogy be lehet kapcsolni, már nincs baj
- nem kell, hogy sok ideig bírja áramszünet esetén, elég, ha pár percig el tud róla menni a rendszer
- esélyes, hogy rádugnám a fő routert is, hogy tudjon szólni a rendszer, hogy áramszünet van
- más eszköz nem lenne rádugvaMerre induljak el a keresésben? Esetleg van olyan UPS, ami a fentieket tudja?
Köszönöm!
-
Magnat
veterán
Sztem azzal volt a baja, h "szinte biztosan", mert ez a felhasználás jellegétől függ ... másrészt viszont jelen esetben tényleg erősen sanszos, mert egy tipikus 2160p film ami 1.5 óra és 60GB ha jól számolom, csak a payload majdnem 95 mb/s lesz, szóval a keretekkel együtt valszeg üti a 100mb-t ... jellemzően egyébként a One gigás szokta tudni (legalábbis ahol és amikor mértem) a 2-300 mb/s-t, de ha úgy fogalmazunk, h "a távoli Plex eléréskor szinte biztos szükség lesz a transzkódolásra amennyiben 4k-s filmeket streamel és többen is nézik", akkor már nehéz belekötni

-
cigam
titán
válasz
stickyfinger
üzenetére
Mezei DLNA megosztást biztosít. Nem lesz csilivili felület, de működik a TV beépített lejátszójával is.
-
stickyfinger
csendes tag
Hasznos infok hangoztak el, de elnézést ha raboltam az időt. De egyetértek azzal amit mondtál jobb egy transzkódolásra képes eszköz én is ebben gondolkodtam! Nem rossz ez a jellyfinn csak úgylátom Samsung TV-re nem olyan egyszerű feltenni a klienst. Bár van egy fire stickem is itthon arra van android app ha jól látom. Köszi szépen ez is hasznos volt!
-
biga
őstag
válasz
sziszi-fuszi
üzenetére
Ahogy irtak többen is, ha pl egyszerre többen akarjak elérni a Plex szerveredet, és mellé még a feltöltésed is limitalt vagy nem folyamatosan nagy, plane ha több különbözö neten csucsülö klienset kell kiszolgalni, akkor nagyon nagy valoszinüséggel lesz szükséged a transkodolasra (persze, nem biztos, csak nagyon valosziü). Lehet akarmilyen kliensed, ha pl egy gyenge-közepes 4G mobilneten akarod elérni mondjuk a 4K filmedet (teszem azt menet közben egy vonaton), akkor tényleg kivancsi vagyok, hogy oldod meg transcoding nélkül.
-
cigam
titán
válasz
stickyfinger
üzenetére
Oké, bocsi! Akkor hozzátehetted volna, hogy kell-e hozzá transzkóder, vagy nem, és elkerüljük ezt a tollkoptatást....
Az 1000 Mbit/s-os koax-os csomag garantált feltöltési sebessége mindössze kb. 5 Mbit/s. Általában megvan a 20-40Mbps, de ez folyamatosan változik. Mostanában azzal került be a hírekbe, hogy jövő év elejére a maximálisan elérhető feltöltési sávszélességet 100 Mbps-re emeli a szolgáltató. [link]
Igen a Jellyfinn egy médiaszerver megoldás, csak ingyenes. -
stickyfinger
csendes tag
Köszi az infokat. Évek óta használom a plexet, úgyhogy nem "Norbi mondta"
Én is a ds224+-t néztem alapvetően a hardveres gyorsítás miatt. Bár a Távoli kliens egy Apple TV úgyhogy elméletileg tudnia kéne a direkt play-t. A netem az 1000-res One. Erről a Jellyfinről még nem hallottam. Ez is hasonló mint a Plex? -
cigam
titán
Lejárt a szerkesztési idő, de nagyon a transzkódolásra hegyezted ki a problémát.
Ez egyéni ficam kérdése. Az hogy nálad nincs rá szükség, nem jelenti azt hogy senki másnál sem lesz. Természetesen vehet egy olyan eszközt is ami nem tudd transzkódozni, aztán ha szükség lenne rá... Nem okosabb kicsit előre gondolkodni, és eleve olyat venni, ami képes a Plex összes szolgáltatását támogatni? Plusz ha nem is transzkódol, mi baja lesz egy középkategóriás eszköz használatától? Az miért baj, ha olyan eszközt vesz ami gördülékenyebben fog működni?
Azért is linkeltem a Plex oldalát, hogy lássa, nincs minden ingyen, van amiért fizetni kell. Majd ő eldönti, hogy megéri-e neki, vagy jó lesz az transzkódolás nélkül. Valószínű a Plex-et is csak azért írta, "mer Norbi mondta", és nem azért mert annyira ismeri.
Persze tehetne rá Jellyfin-t is, és akkor még licence problémái sem lennének.Plusz akár ajánlhattál volna neki egy alternatívát, konkrét modelleket amivel jobban jár.
-
aujjobba
addikt
válasz
sziszi-fuszi
üzenetére
Annyit tennek hozza, hogy a netelofizu feltoltesi sebessegetol is fugg.
Nalam pl. ilyen 10 Mbps a max. upload, gyakorlatilag emiatt 720p felett mindent transzkodol.Nyilvan ha esetleg egyszerre tobben is neznek tavolrol, akkor kenytelen atkodolni.
-
sziszi-fuszi
senior tag
Igyekeztem olvaasni. S nem csupán olvasni, hanem még értelmezni is amit írtál. "A távoli Plex eléréskor szinte biztos szükség lesz a transzkódolásra, ezért itt nézz szét, hogy a Plex melyik eszközön tud HW-es (valós idejű)újrakódolást." -- Erre vonatkozott a megjegyzésem. S abban tévedsz, hogy "szinte biztos", nem, sőt! egyáltalán nem biztos, hogy szükség van transzkódolásra. Megfelelő klienssel nincs szükség transzkódolásra. Nem elméletileg nincs, hanem gyakorlatilag nincs rá szükség.
-
cigam
titán
válasz
sziszi-fuszi
üzenetére
Olvastad amit linkeltem? Pontosan miben tévedek?
-
stickyfinger
csendes tag
Köszi a gyors választ! Aha szóval azt ajánlod, hogy vegyek egy 4 foglalatosat és max csak 2 driveot rakok bele először? Főként én synologyn gondolkoztam a többit annyira nem ismerem.
-
cigam
titán
válasz
stickyfinger
üzenetére
A távoli Plex eléréskor szinte biztos szükség lesz a transzkódolásra, ezért itt nézz szét, hogy a Plex melyik eszközön tud HW-es (valós idejű)újrakódolást.
Ha jól láttam, akkor az Asustor AS3102T, Nap TS-264, Synology DS224+ jó választás lehet.
Azt ugye tudod, hogy csak a fizetős PLEX tudja biztosítani a távoli elérést, és a valós idejű újrakódolást? -
ugyes
senior tag
válasz
stickyfinger
üzenetére
Szerintem bármelyik gyártó inteles NAS-ja. És négy lemezes, vagy ha most nem, akkor bővítő egységgel kiegészíthető legyen.
A filmek, főként 4K-ban, sok helyet foglalnak. A 8TB lemez, formázás után ~7,2TB szabad helyet ad, az kb. 100-120 film. Ha hosszabb ideig meg akarod őrizni azokat, akkor ezt is vedd figyelembe (szóval én 12TB alatt nem vennék a céljaidra HDD-t). -
stickyfinger
csendes tag
Sziasztok! NAS vásárlásán gondolkodom és egy kis segítséget kérnék, hogy melyik modelleket ajánljátok.
Fő felhasználás: Képek és 4k filmek tárolása és plex szerver használata, úgy hogy a párom családja is tudja nézni a filmeket az otthonukból.
Alapból két meghajtós modelleken gondolkodtam, mert nem akarok raid 5-öt max raid 1-et, hogy kevesebb driveot kelljen vásárolnom. Mondjuk 2db 8tb-os driveal szerintem már ideális setup lehetne
Köszönöm a segítséget előre is! -
válasz
Magnat
üzenetére
Én annyit olvastam, hogy ping-el kínai IP-t, de hálózati forgalom nincs mellé.
Multibit #34605
Nem vennének ilyen sokan kész NAS-t, vagy a szolgáltatóktól kapott fisfos router-t se használná(n)k, ha mindenki profi rendszergazda lenne.Dareiosss #34606
Ez biztosan így lesz, ahogy, írod. Ebből a szempontból most jó épp jó döntés venni. A jövőben meg lehet bejátszik majd reklámokat a film elé/közbe, ahogy a Xiaomi fájlkezelőben is sunyin megjelentek.
-
Dareiosss
senior tag
válasz
Aljasvip
üzenetére
Csak otthoni használatra kéne, úgy tűnik megadta magát a qnap 253Dm, és semmi kedvem letöltésre és médiatárnak + plex 5-600 euroért venni egy új nast. DXP2800 ast néztem ki.
Nekem gyanús, hogy ez az ár csak egy ideig lesz ennyi amíg piacot szereznek, mint anno a qnap. Az is nagyon jó áron volt sokáig. Már nem. -
válasz
Dareiosss
üzenetére
Én is filózok rajta, de reddit-en olvastam, hogy hazatelefonál Kínába. Gyanús adatforgalom egyelőre nincs, de a zárt kernel miatt ez akármikor változhat, nem látni bele.
Ami pozitív a márkánál, hogy szabadon lehet rá más OS-t rakni, de a gyári 128GB-os SSD-t érdemes elrakni, mert a saját UGOS-ba bele van írva a HWID, és nem is elérhető az OS letölthető formában.Amúgy nagyon jó árban van mind a DXP és DH gépek is. Hasonló erejű 4 fiókos kis PC-t csak ~500€ pénzen lehetne összerakni (pl. Jonsbo N2, Asus N100I-D D4, sfx táp, hűtő, stb.), és a konkurens gépek is mind 100...300€-val drágábbak.
Szó szerint gyanúsan olcsók a UGreen gépek, és nyomják a reklámot mindenfelé.
-
Dareiosss
senior tag
Használ valaki Ugreen Nast?
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Toshiba Satellite C850 - Intel B960 I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- HP Thunderbolt 4 kábel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Red -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3678, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB ZALMAN Z1 Plus Cooler Master 750W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3849, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest