- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Milyen egeret válasszak?
- Nem akármilyen új GeForce jöhet idén
- Autós kamerák
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Növelhetik VGA-nk túlélési esélyeit az ASRock tápjai
- Vezeték nélküli fülhallgatók
-
PROHARDVER!
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rent
senior tag
Nagyon bevált eddig a DS925+, hatalmas pozitív csalódás.
Qbittorrent nem eszik 1GB ramnál többet, kb 24-30 óra alatt 3-asával lehúzott 8,5TB-nyi adatot, ma reggel 6 óra óta a következő beállításokkal 12 óra alatt seedelt 300+ GB-ot
(Asztali beállításaim fele): active torrents: 2000, active uploads: 2000, global connections: 1000, maximum number of connection per torrent: 250, global maximum upload for slots: 250, maximum number of upload slots per torrent: 35
Így nem eszik átlagosan csak 800-900MB Ramot, a cpu használat (qbittorrent) néha elér tüskében 10%-ot, alapvetően 1-5 között van. Inkább 1-2 között, nem hiszem el, hogy ennyire jó, nem merem elkiabálni.
Ami szívás volt, de Geminivel sikerült nagyjából fél óra alatt, az a gyári 8095-ös portjának a fordított proxyval történő 9005-re történő átirányítása, routeren ezt is át kellett engedni, majd egy pár beállítással, szüttyögéssel, hogy 3 hibás jelszó beírás után 24 nap ban, stb. Lényeg, végre internet felől is a "https" előtaggal már elérhető a qbittorrent webUI-ja. Így nem csak belső hálózaton tudom piszkálni a torrenteket.
Alapvetően ez nem 2 kattintásos, mint a csomagkezelőben a gyári appok, de megéri. Először egy sort kell hozzáadni synocommunity-hez, majd a Qbit egy kattintás és fent van, utána jön a szüttyögés, a webuihoz, de simán vállalható.
Lényeg, hogy meg sem kottyan neki 4GB rammal közel 1000 torrent és simán seedel, azonnal töltődik bármikor a DSM, nem homokórázik a böngésző (igaz a driveot töröltem, mert sokat indexelt és fogta a nast, de lehet, hogy most, amikor nem jönnek lefele torrentek, újak százasával, befejezné előbb-utóbb és nem fogná, de most azzal nem fogok szüttyögni, mert élvezem, hogy gyors!)
Illetve plex serveren kellett állítani, hogy ne transzkódoljon, mert amikor 140MB/s-el fixen jöttek lefele a torrentek, az appletv-n akadt a Bogyó és Babóca. Átállít, plex alkalmazás appletvn újraindít és simán ment a kettő (qbit+plex), utána már 1% cpu kihasználtsága sem volt a plex servernek, előtte 80%! Appletv meg megoldja anélkül.Ettől függetlenül lehet egy 16GB-os ramot bepattintok, mert kb 20E Ft és fokozatosan egyre több dologra lesz befogva, de a lényeg, hogy eddig jelesre vizsgázott a NAS!
Köszi mindenkinek a segítséget!
-
-
cigam
titán
válasz
AiRLAC
üzenetére
Ha menne mindennel, nem kellene scriptel trükközni.
Lipton
Jól érted. Azzal kezdi hogy mindent töröl, újrapartícionálja a merevlemezt, és leformázza a partíciót (nem ntfs-re, vagyis ezután már a Windows nem fogja látni, mert alapból nem ismeri sem az ext4, sem a Btrfs fájlrendszert). -
Lipton
őstag
Köszi az infókat!
Pont azért vennék NAS-t, hogy ne kell mókolni vele, hanem bekapcsolom és megy rendesen (illetve most amennyi lenne egy fapados PC az is vicc már...). Nem szeretnék alternatív OS-t sem

Néztem mindegyik ASUS-t ez "profibbnak" tűnt azért válaszotottam ezt de néztem az olcsóbb alternatívát is.
2db NVME menne bele majd idővel gyors és biztonságos tárolásra (mirror), kezdetnek most ez már sok lenne anyagilag.
2db új HDD megy bele, azzal elindítom, átmásolom a régi PC alapú NAS-ról ami kell és úgy pakolom át sorban a HDD-ket.Jól értem, nem tudok beletenni simán egy használt alap PC-s HDD-t (nem raid) adatokkal együtt?
-
NEM került ki a hardveres támogatás (hiszen az a CPU-ban van, az meg ugyanaz).
A hivatalos licenszt nem fizette ki a Synology az új modellekre, ezért gyárilag nincs engedélyezve a GPU gyorsítás. Egyszerűen betölthető a gyárilag nem engedélyzett kernelmodul és utána remekül működik mint előtte. -
ugyes
senior tag
válasz
Lipton
üzenetére
Asustorból nézted az AS5404T-t? Kb. ugyanaz, mint az AS6704T és a te esetedben, hogy az egyik nvme lap helyére 10GB/s csatlakozó szerelhető, talán éppen nem fontos.
Az AS5404T-nek eggyel több USB portja van, amely jól jöhet pl. ha bővíteni szeretnéd.Azt tudnod kell, hogy a Synology-ból kikerült a h.264 és a h.265 hardveres támogatás még Intel processzorok esetében is, azaz szerintem még DS Videó alatt sem tudja/nehezen tudja átkódolni a műsorfolyamat a NAS, ha éppen arra kényszerülne. Ez egy szkripttel megkerülhető, de nincs rá Synology támogatás. Akárcsak az nvme támogatás megkerülésére = bármely ilyen jellegű hiba esetén visszadobnak a supporttól.
Asustor előnye még, hogy már Linux 6.6LTS alapú a szoftvere (ADM5.x-től), míg a Synology Linux 5.1LTS-en van.
A Synology előnye, hogy jobban megírt a szoftvere, de olykor jobban el is lehet benne veszni.
Asustorra telepíthetsz alternatív NAS OS-eket is, garanciavesztés nélkül. Sőt van hozzá gyári leírás is. Az oprendszereket, az ADM_et is, felteheted nvme-re (ilyenkor RAID1-be kell tenned). A 4 nvme-vel halk torrentgépet lehet csinálni, ha szeretnél.A régi HDD-iden lévő adatok, bármely NAS vásárlása mellett is, elvesznek, amikor berakod a NAS-ba, ezzel számolj.
-
-
Lipton
őstag
Szaisztok!
Lassan feladja a jelenlegi PC a harcot és gondolkodtam helyette dobozos NAS-ban:
- TerraMaster F6-424 (8GB, 6xHDD + 2xM.2 SSD)
- Asustor LOCKERSTOR 4 Gen2 NAS AS6704TMenne bele 2xSeagate IronWolf 6TB új HDD és a mostani régiekből amennyi belefér, később akár SSD is (elsőre biztosan nem).
Amire használom:
- valós 7/24 bekapcsolt állapot
- torrent
- DLNA helyben max 2-3 TV-re (fényképek, filmek)
- fájl server (valamilyen raid, családi képek, adatok, munka stb...)
- GB hálózat van itthon
- nincs közvetlenül (HDMI) TV-re kötve
- kamera külön van NVR rendszerrel, nem kell ilyet tudniÁrban hasonlóak, és van 4 lemezes QNAP is ennyiért, a kérdés, hogy melyik érdemes megvenni? A Terramastert nem ismerem semennyire, ASUS is csak a nevet de a NAS-okat nem, QNAP neve jól cseng. Synology a kötelező HDD mizéria miatt inkább nem.
Köszönöm!
-
senki11
aktív tag
Tiszteletem! Úgy néz ki, hogy rosszalkodik a DS224+ hoz társított Eaton 5e ups. Kicsivel több, mint 2 éve szolgál, de most mintha nem tartaná a feszültséget. Ez normális ennyi idő után? Ha cserélnem kell, mit ajánlanátok? A segítséget köszönöm előre is!
-
-
IRO21
senior tag
-
Rick4
félisten
válasz
mcdennis
üzenetére
Nem, hogy védene? A tápegység hiba első körben rossz minőségű alkatrészek, pl kondi kiszáradás, második körben rossz tervezés, pl kondi közel van ültetve egy forró alkatrészhez, sajnos a synonak kicsit több a meghibásodási aránya a tápnál, és 30K körül van egy új, de 5-6 ezerért utángyártott valamiből megveszed, és megy vele 10 évig gond nélkül.
-
cigam
titán
válasz
mcdennis
üzenetére
Nem. Az csak a hálózat felöl érkező 230V-ot pótolja, ha áramszünet van. A komolyabbak folyamatosan dolgoznak, hogy stabilan tartsák a tápfeszt(a 230V-ot), bizonyos mértékig a zavarokat tüskéket, is képesek kiszűrni, de a rádugott eszköz tápegység hibáira semmi hatása nincs. Ha az elromlik, akár haza is vághatja a NAS alaplapját, és a rádugott háttértárakat is. Pl. a 12V-ból lehet 24-et csinál ami egyik eszköz sem visel jól.
-
cigam
titán
válasz
tibbike01
üzenetére
Csak hasonlót. a MyArchive az Asus saját megoldása. Amúgy meg praktikusan USB-n mindegyik tud hasonlót. Érzékeli, hogy rádugtad, elkezdi a megadott mentéseket, majd a folyamat végén leválasztja. (A befejezéskor akár üzenetet is küldhet, így tudod mikor végzett, és lehúzhatod róla a lemezt.)
-
ugyes
senior tag
válasz
mcdennis
üzenetére
Elméletileg egy DS223 is elegendő ezekre a funkciókra.
A fényképek automatikus mentése iPhone esetén nem egyszerű téma, ugyanis alapból nem engedélyezett külső appoknak a háttérfutás. Így a legtöbbször akkor kezdi el menteni, amikor belépsz a feltöltő (fotó) alkalmazásba. Ez egyébként minden gyártó alkalmazására igaz.
Annyit javasolnék még, hogy x2 méretű tárhelyet tegyél be, mint amennyit most gondolsz. Rá lehet szokni a NAS-ra..
-
ugyes
senior tag
válasz
apholyon
üzenetére
Amit szeretnél azt az Asustor tudja: MyArchive. Mentés után leválasztja a lemezt (kötetet) a NAS-ról, majd ismét mountolja, ha eljött a mentés időpontja (ha nem akarod leválasztani, akkor azt állítod be). Megadhatod a mentés fájlrendszerformátumát, amely eltérő lehet a NAS-on használttól, pl. exFAT vagy NTFS, hogy Windowsban is tud azonnal használni.
MyArchive használatkor viszont csak 1 lemezed marad "hagyományos" adattárolásra (+ az esetleges nvme ssd-k, ha van a NAS-ban ilyen hely), ha 2 lemezes a NAS-od. Lehet egy 4 lemezes egység praktikusabb. -
Borisz76
nagyúr
válasz
mcdennis
üzenetére
Bármelyik 2 lemezes Syno modell tudja , amit akarsz.
Tehát ha egy 4k-s filmet lejátszanék róla, akkor szeretném, hogy szépen menjen is ne akadozzon.
Ez nem a NAS-on múlik.
Ideális esetben a NAS csak kitolja magából az adatokat, stream-eli azokat. A lényegesebb, hogy ezeket az adatokat a LEJÁTSZÓ dekódolja amiből lesz kép+hang.
Tehát a lejátszón múlik , hogy meg tudod e nézni.
Sokan használják a TV-t mint lejátszót is....
Ekkor érdemes eleve olyan anyagot letölteni , amit a belső szoftvere ismer. Mindez belső hálózaton nem gond.Külső elérés esetén a feltöltési sebességed is beleszól a képletbe.
Ha lassú a feltöltésed, akkor a NAS megpróbálja átalakítani , konvertálni , hogy a kevés sávszélen is át tudja küldeni az adatokat.
Et a transzkódolás folyamata. Izomból ( CPU ) nem biztos, hogy minden modell tudja. GPU gyorsítást szokás alkalmazni...amihez GPU-s CPU kell. -
mcdennis
tag
Sziasztok!
Új vagyok a NAS-ok területén. Egy ideje olvasgatok, nézek videókat a témában, de minnél többet teszem azt annál bizonytalanabb vagyok. Ami talán körvonalazódott bennem, hogy a Synology termékei közül szeretnék választani, és a 2 lemezes modellek megfelelőek.
Eze kívül amit tudok / szeretnék:
- Családi felhő előfizetéseket szeretném kiváltani egy 2 lemezes NAS-sal (2x2 TB elégségesnek tűnik. Most olyan 400 gb-ra van szükségem, ha ugyanígy növekszik is, ez még évekig elégséges lehet)
- Fontos lenne az egyszerű beállíthatóság
- Fényképek automatikus szinkronizálása NAS-ra (Synology Photos tud ilyet elvileg IOS-ra is)
- Raknék rá filmeket, is hogy TV-ről könnyedén elérjük.
- Havi 1-2 torrentet töltenék le rá.
A Synology oldala a belépő szinttű DS2** modelleket javasolja. Az lenne a kérdésem, hogy ezek tudják is a megfelelő gyorsaságot? Tehát ha egy 4k-s filmet lejátszanék róla, akkor szeretném, hogy szépen menjen is ne akadozzon.
Ami még fontos tényező, hogy nagyon új vagyok, ezért gondolkozom rajta, hogy belépésnek használtan szereznék be eszközt a "teszteletésre", kipróbálásra. És ha az egész családnak tetszik akkor vennék újonnan (esetleg jobb típust).
Előre is köszi a válaszokat. -
Rick4
félisten
válasz
instantwater
üzenetére
Csak példaként:
aoostar r3 pro, aoostar wtr pro, aoostar wtr max.
És ezek ugyan win11-gyel jönnek, de ettől függetlenül magad döntöd el, a rengeteg lehetőségből melyik a neked tökéletesen megfelelő.
Egy ilyen döntést a vásárlás előtt is meg lehet hozni, a megérkező termék egy poendrive-ra rakott rendszerről pontosan ugyanúgy települ a behelyezett merevlemezekre, mint bármelyik másik eszköz esetében.
Itt az alis nasok esetében érteni kell, hogy milyen körülmények hívták ezeket életre. Ugye kínában ott a nagy (tűz)fal, amit meg kell kerülni, ha minden máshoz is hozzáférnél, ami a falon túl van, erre erős cuccok kellenek, amikre magad rakod rá a kedvelt rendszeredet. Mivel ezek mindegyike rendelkezik HDMI porttal tehát rendes videokimenettel, akár virtualizált nas rendszer és mellette médialejátszó is lehet, egy időben nekem is így volt megoldva.IRO21: Egy akármilyen másik nas micsoda? Ugyanez, egy alaplap, cpu, pár bemenet, és egy vinyók fogadására alkalmas fémkeret, szerencsétlen esetben mindez egy zörgős műanyag házba pakolva.
-
IRO21
senior tag
válasz
instantwater
üzenetére
Szerintem itt inkább NAS házba szerelt mini pc-kről van szó, mint mondjuk a Rick4 által is használt Aoostar WTR Pro/Max vagy a Beelink ME mini...stb.
Ne komplett NAS-ra gondolj, saját operációs rendszerrel és headless telepítéssel, mint a Terramaster, Ugreen, esetleg Xikestor eszközök! -
-
cigam
titán
válasz
Pete55555
üzenetére
Nem olyan rossz elgondolás, mert pár év múlva, mikor normalizálódtak az árak, elég lesz a HDD-t lecserélni, vagy mellé tenni egy SSD-t, és máris kimakszolhatod a 2.5Gbps sebességet.
Ugyanakkor így is érdemi sebességnövekedést kapsz, attól függően milyen modellről van szó, akár megdupláhatod a sebességet. Persze az sem mind1, hogy sok kicsi, vagy egy nagy fájlt másolsz rá/róla.
Mindenesetre már nem a hálózat lenne a leggyengébb láncszem. -
tibbike01
addikt
"egy eszközben két lemez csak raid lehet"
Hogy mi? Ezt még sosem hallottam, illetve nekem a Qnap-ban simán ment raid nélkül a 2 hdd.
RAID: Adatok rendelkezésre állásának biztosítása kiritkus helyzetekben (cég, számlázás, egészségügy..stb) lemez meghibásodás esetén. Nekem ez ettől nem több, na jó picit be lehet látni a backupot, de arra meg overkill. Telós képeknek meg ott az 5gb ingyen google drive tárolni azt a néhány képet, ami a hdd lehalás és utolsó backup között történik.
Backup: rendszeres időközönkénti távoli mentés felhőbe, hdd-re...stb.
-
Rick4
félisten
válasz
tibbike01
üzenetére
2 lemez esetén csak raidre tudsz gondolni, hogy most az raid0, raid1, vagy mi, az más kérdés, egy eszközben két lemez csak raid lehet, a kérdező valószínűleg egy sima tükrözésre gondol, bár én ilyet sose választanék, mert vannak ennél jobb megoldások, nekem nem szimpi a dupla melegedés, dupla zaj, és két vinyó azonos tempójú használata- öregedése, de a dupla írás miatti plusz prociterhelés se szimpi, így nálam a védelem nem ebben a formában valósult meg, 6db SSD van a fő nasban raid0-ban, azaz simán egymás mellett, de a rendszer egy 10.4TB-os tömbnek látja az egészet, a 2-es nas 410km-re van innen, minden nap éjfélkor bekapcsol, 0:05-kor indul a mentés, rsync-kel átszívja a kijelölt mappákból a fontos dolgokat, majd kikapcsol, a napi dolgok max plusz 4-5GB-nyi adatot eredményeznek, ha a fényképes mappába felrakom az elmúlt 2-3 hónap fotóit, és napi szinten 10-50MB temrelődik normál üzemben, szóval nincs jelentős mennyiség, 15 percet van bekapcsolva a 2-es nap, vagyis össz 91 órát megy egész évben, az meg nincs 4 nap, a másik eszközben megy minden 365 napon át.
Pluszban van egy 1TB-os nvme SSD külső házban szintén ugynaerre a célra van, az kézzel bedugós, közben a fiókban pihen. -
Multibit
nagyúr
válasz
tibbike01
üzenetére
Az AiRLAC által felsorolt katasztrófák esetén az ugyanúgy értelmetlen, mint a RAID. A mentés akkor biztonsági, ha offline, több peldányos és különböző helyeken érhető el. Nem értem, hogy pótolhatatlan adatokat hogy lehet feláldozni a vélt kényelem oltárán

Nyilván nem a filmek jelenítik a pótolhatatlant -
tibbike01
addikt
válasz
AiRLAC
üzenetére
2 lemez esetén nem kell rögtön raidra gondolni. Lehet a második lemez a backup a NAS-ban.
Az esetek 90%-ban felesleges a raid általános felhasználás esetén.1. Lemez folymatos online szinkron, a második lemezre meg két hetente auto mentés, vagy minden hónap végén és akkor lehet leválogatni a képeket. Filmek-sorozatok esetén meg senkit nem izgat, ha elveszlik az adat, fél nap alatt az egész újra "húzható".
-
válasz
apholyon
üzenetére
A RAID nem backup. KELLENI fog egy másik mentés, akkor is ha tükrözve vannak az adatok (lopás, tűz, villámcsapás/tápegység hiba stb és mindkét lemez kuka, az adatokkal együtt).
Amúgy általános célra bármelyik kétlemezes Synology jó lehet, DS224 például.
Aztán ha változnak/nőnek az igények akkor tudunk pontosabbat javasolni. -
apholyon
aktív tag
Sziasztok!
Tippeket, tanácsot szeretnék kérni! Soha nem volt még NAS-om, de egy ideje már gondolkodom rajta. A fő célja a családi fotók, videók és fontos fájlok tárolása lenne, mellette pedig film / zene megosztása.
Tudom, hogy a felhőalapú szolgáltatások a legtutibbak manapság, én mégis inkább efelé hajlok...Elolvastam az összesítőt + egy csomó egyéb leírást és ajánlót, de azért mégiscsak itt ez a topic és sok segítséget kaptam már a ph fórumon...
Synology NAS ami úgy gondolom a legelterjedtebb, ellenben a típust illetően teljesen vakon vagyok. Tudom, hogy pénztárca és igény függő, de sajnos nem tudom mi felelne meg általános (fent leírt) felhasználásra...
Amit mindenképpen szeretnék: minimum 2 lemez, abból az egyik biztonsági másolat (hogy ha a másik lekotlik, akkor se vesszenek el az adatok). Erre ajánlást volt a külső HDD-re mentés, de pont azt szeretném kiváltani, jelenleg úgy csináljuk. Alapvetően újban gondolkodom...
Előre is köszönöm a hasznos tippeket, hogy merre induljak, mik az ajánlott vételek, illetve gyakorlatilag bármilyen egyéb infó rá- és lebeszélés is jöhet.
Előre is köszönöm!
-
Rick4
félisten
válasz
Pete55555
üzenetére
Itthon 2.5G a router, switch, gépek, nas, volt 1db WD red plus 8TB-os vinyó (WD80EFFZZ) a nasban, nem tudta kimaxolni a 2.5G-t, tehát ez így önmagában félsiker, persze a jobbak mennek 200MB/s körül,a mi jóval több, mint az 1G 113-114MB/s sebessége, de valahol félúton túl megáll, tehát ez egy jó előreklépés, de még csak félsiker.
Szinte akármilyen sima 1G-s lanos gépet megtuningolsz egy 6-7 dolcsis aliról vásárolt usb-s 2.5G lan adapterrel, nyilván a kompatibilitási részét előtte le kell csekkolni, de simán vállalható megoldás.
Én mindenféleképp a gépépítés vagy az alis bivalyerős, de olcsó nasokat részesítem elényben, sok darab és több év után sincs csalódás.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Pete55555
üzenetére
Mennyire gondolod komolyan azt a 2.5 Gb/s LAN-t? Mert, ha valóban ki akarod maxolni, akkor a link aggregation felejtős, ahogy a HDD is (főleg, ha csak egy HDD-ről van szó). A másik dolog, attól, hogy egy eszközön 2.5Gbps csatoló van, nem feltétlenül tudja is azt a sebességet.
NAS-nak NAS oprendszert! A LibreELEC nem az
-
Pete55555
addikt
Sziasztok,
2,5G hálózatot szeretnék otthonra, és ha már ki lesz alakítva, akkor ehhez "igazítanám" a NAS-t is.
Jelenleg egy DELL Wyse vékonykliens 8Gb RAM-al, AMD E350-el és egy eSATA külső HDD tárral, benne egy régi 1Tb WD Green winyóval látja el a NAS feladatokat, LibreELEC-el.
Felhasználás: 2 db TV-n filmnézés hálózatról Samba-n, fájlok elérése PC-ről, 1-2 telefonról. 10-20 torrent futtatása (linux disztrók természetesen)
Azaz nagy igénybe vételnek nincs kitéve jelenleg, ez a későbbiekben valamit változhat, de nem jelentősen.
3 utat látok magam előtt:
1: Bolti NAS, ami tud 2,5G-t. Ezek jellemzően elég drágák, az ASUStor DRIVESTOR 2 Gen2 AS1202T NAS-t találtam legolcsóbban, de ez is 75k.
2: Bolti NAS, amin van 2 db 1Gb ethernet. A kinézett Switch tud Link aggregation-t így 2Gb sebességem lenne, ezzel kibékülnék, és akár használtan is lehetne keresgélni, pl aprón most is van egy QNAP TS-269L.
3: Építek egy NAS-t, amit kinéztem, H310 alaplap valamilyen i3-8xxx procival, 8 Gb RAM...stb.
Szerintetek milyen irányba lenne érdemes elmenni? Nyilván, ha egyszer megvan, sokáig nem szeretném babrálni.
A legutolsó opciónak megvan az előnye, hogy akár 3-4 lemez is beleférhet, és árban is kijön 40 körül HDD nélkül (ház, táp van)
Rendszernek továbbra is a Libreelec-et választanám, hacsak nem ajánlanak mást, de ez már a NAS építős topik témája lesz ;)
RAID-et nem szeretnék, egyelőre 1 db 3Tb HDD lesz valószínűleg benne. Ha lesz is második, az "érzékeny" adatokat rámásolom mind2 HDD-re, de ez 100-200Gb körül lesz, emiatt nem akarnék RAID1-et, RAID 5 meg nem játszik, annyi lemezre nincs igény.Vélemények?
-
Rick4
félisten
Elgondolom, de mivel nem csinálja így mindenki, felesleges végigmenni a gondolatmeneten. A visszaadással nyűg van, a többség tudja mit vesz, és elégedetten használja azt, aminek utánajárt, a néhány % meg visszaküldi, arra a pár termékre ad a bolt egy kis kedvezményt, és ez benne van az áltlaános üzleti veszteségben. Eddig egy céget se láttam ebbel belerokkanni.
-
Rent
senior tag
Nem gond, mert ha ilyen történne (történt már), elállnék tőle, vagy kérnék kompenzációt, amire már volt példa. Tudod az ilyet megjelölik, hogy bontott és úgy értékesítik csökkentett áron, attól függően, hogy csak felbontott, vagy karcos, stb.
Nem is értem ez, hogy jön a témához. Törvény írja elő, hogy a neten rendelt termékek esetén 14 napod van indoklás nélkül elállni (Ők ezt maguktól 30 napra emelik mindenkinek), egyes cégek ezt betartják, egyes cégek trükköznek és eleve próbálnak csökkentett árat visszafizetni. Az alza nem ilyen, ráadásul 5-600 rendelésen vagyok már túl náluk, nem keveset költöttem már el és sosem volt probléma abból, ha kb minden huszadik terméknél elálltam, vagy beforgattam az árat más termékbe. Nem véletlenül vásárolok kizárólag náluk, soha nem problémáztak még semmin, 2 éve vagyok Alza plus tag, jelenleg még 3 év van előre befizetve, mert annyit rendelünk, hogy megéri. Akkora forgalmuk van és akkora raktárkészletük, saját box hálózattal, hogy meg sem érzik az ilyet, be van építve minden az árazásba. Tudnék mesélni, de nem teszem, hogy vannak ott dolgozók akik még segítenek is az azonnali cseregaris termék (12% extra felár ez is) esetén úgy kitölteni a lapot, hogy érvényesítésre kerüljön 48 óra után még ha hibátlan is.
Tehát ha nem válna be és úgy adódna, hogy elállnék, hidd el a közeljövőben a sokszorosát fogom még náluk elkölteni ennek a nasnak.
Az átvételt követően írtam is azonnal nekik, de nem elállás miatt, hanem, hogy rendeléskor nem jelöltem extra garit és így utólag, hogy tudom érvényesíteni, ha úgy döntök majd. Írjak egy levelet és küldik a számlát az extra 36 hónap garihoz, hogy 72 legyen.. Nem véletlenül szoktam néha vagy extra 2-3 év garit, vagy azonnali cseregarit fizetni, vagy elállni, mert nem kerek valami.
Tehát ennél a nasnál nagyobb az esély arra, hogy még 37E Ft-ért veszek náluk 3 év extra garit, mint arra, hogy elálljak. Viszont, ha nagyon nem válna be, miért kellene megtartanom? Erre van egy magyar jogszabály amit mindenki ismer, na ezt Ők korrektül betartják és ennek ellenére az egyik legsikeresebb cég a környező országokban. -
biga
őstag
Viszont ha mindenki igy csinalna, az idövel vagy fenntarthatatlan lenne a forgalmazo szamara, és/vagy kénytelen ennek a költségét beleépiteni az arba. Az meg kinek jo? Gondold el, hogy tehat - feltéve, hogy jelezve van utana, hogy bontott, és csökkentett az ar - akkor az az arkülönbözet vajon honnan lesz fedezve?
Plusz sajat tapasztalatom, hogy jellemzöen azok a leghangosabban reklamalok pl azért, ha bontott alkatrészt kapnak (függetlenül annak esetleg tökéletes allapotatol vagy a garanciatol), akik ezzel jatszanak. -
Multibit
nagyúr
-
Rent
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Köszi szépen!
Még azon gondolkodom, hogy rendelek egy 5 portos tplink 2,5gbps (TP-Link TL-SG105-M2) switchet, erre lesz kötve a nas és az asztali pc.
Internet sávszélessége és a router portjai "csak" 1gbps, viszont ha a 16TB vinyóval épp pörögnek lefele, vagy felfele a torrentek es elkezdi közelíteni a "gigát" (asztalin ez rendszeres, de itt ugye ugyanúgy elérem a többi lemezt) még mindig marad a PC és a NAS között több, mint 1gbps kapcsolat a switchnek köszönhetően, hogy a másik 2db RED vinyót (amin adat+backup+raw fotók) lehessen használni. Persze neten keresztül már "csak" giga lesz a teljes sávszél a NAS irányába, de házon belül több.
Megérheti?
Vagy engedjem el úgysem fog az egész 3 vinyóval együtt sem 130MB/s-nél nagyobb sávszélt enni?
Már úgy vagyok vele, ha lúd, legyen kövér, nem azon a switch árán fog múlni, főleg, hogy kb 10% sincs a NAS árához képest.
Később meg majd ésszel ram és ssd upgrade a nas-nak. -
Rick4
félisten
válasz
AiRLAC
üzenetére
Valóban, de akkor ugyanolyat vehet ötödáron. Itt van pl egy a tápegység probléma, már a sokadikkal találkozom, amik a gariidőn túl, de viszonylag hamar, 3-4 év után halnak meg, sokan küzdenek a zajjal, amit a rossz minőségű belső vinyótartó lemez okoz, sustorog a külső ház miatt a venti, alá kell pakolni szivaccsal, kibélelni szivvaccsal, mert viszi tovább a vinyók hangját, és ugye a drágán vett, de olcsó hardver nekem legalábbis mindvégig bosszúságot okozott. 30K fölött van az új,
Egy a wtr pro, ami a jelenlegi leődje volt, 4mm vastag alu házzal jön, záró rezgés, zéró probléma, 4x erősebb 130-ért, mint a dupla árú DS925+. Ezek a tények, hogy aztán kinek mi a fontos, az egy másik kérdés, ebbe is lehet 2GB ramot pakolni.
Szerintem van jobb megoldás, döntnei viszont ő fog... -
Rick4
félisten
Óriási csalódás lesz, azok a procik 250-ért brutál gyengék, a műanyag zörgős, az egész belső lemezelés viszi a hangot. Én pont ezért adtam el a DS920+-t.
Ha mégis veszel, van még egy 8GB-os samsung ramom hozzá, de a 16GB se segített a lassúságon.
Csak egy gyors cpu összehasonlítás, balról egy DS925+ cpu- ja, jobbról egy másik eszköz CPU-ja, amit 2db 3.5"-os lemez+2 nvme hely változatban 90 ezerért, 64 dm 3.5" lemez + 2nvme hely változatban 130 körül megvehetsz.
-
cigam
titán
Nem tudjuk mekkora torrent bubus vagy. A torrentek számossága alapján nagy, ezért sok erőforrást használ (CPU,RAM). A NAS is csak egy PC, és a torrent jellegéből adódón semmi nem garantálja, hogy kimagolja az elérhető sávszélességedet. 99%, hogy gond nélkül menni fog, de semmilyen műszaki paraméter nem garantálja. Az az internet és a le/fel töltők pillanatnyi állapotától függően dinamikusan változik.
Multibit
Értem, köszi. Viszont ő ugyanazokat a lemezeket használná, ilyen szempontból (HDD kontra SSD)gyorsulás nem várható nála. -
Borisz76
nagyúr
Szia.
Nálam egy DS2415+ modell fut évek óta.
Jelenleg 8 GB RAM van benne.
A CPU egy Intel Atom C2538 Quad Core 2,4 GHz.
12 db / 4 TB lemez a belsejében.
Ebből , 11 db lemezből létrehozott SHR kötet van.
+1 db tartalék lemez.
Jelenleg közel 4000 torrent van benne.
Digi optikai net ( 1000/300-s csomag ) és havi 10 TB adat kúszik fel.
A Download Station-ban pedig korlátozva a kapcsolatok száma.
Ezen felül 3 db PC-t szolgál ki , ha filmnézésről van szó.
Kodi-t , Plex-et nem használok.
Nálam a PC-re vannak a megosztott mappák felcsatolva mint hálózati meghajtók.Valamint a telefonokról készít biztonsági mentéseket ( képek, videók ).
Ezen felül van egy DS918+ modellem is.
Sokáig használtam hasonló feladatokra de jelenleg pihen mert besz@rt a tápegysége.....amit majd idővel cserélek. -
Multibit
nagyúr
Amikor anno a DS718+ NAS-omban a HDD-ket SSD-re cseréltem, igen fürge lett a rendszer. A torrent hozzáadás után nem kellet várakozni, míg magához tér. Azt se felejtsük el, hogy a NAS-t másra is használjuk. Azaz, osztozni kell a háttértáron! A mostani CPU-m egy N97, ami ugyan a J3455-nél erősebb, de amúgy nem egy erőgép. Az SSD-re váltás a legjobb döntés volt részemről, ez már bebizonyosodott számomra.
-
cigam
titán
Csak torrentre felesleg NAS-t venni. Ott a PC-d az miért nem jó? Vagy fele ennyiből összeraksz egy jobb gépet, és abba rakod át a torrentes lemezeket, és még másolgatni sem kell.
Multibit
Nem inkább CPU erő kell hozzá? Vagy mi másért ajánlgatunk gyors Intel CPU-t több 100 torrenthez? -
Rent
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Nem akarok csalódást, főleg ennyi pénzért (250e), ezért jó az alza, mert el lehet állni, gyorsan kezelik és rugalmasan a pénzvisszafizetést, de annak sem örülnék, ha most 3-4-es redekről adatmentés, majd emiatt szétkapni a gépet, majd bukom a 14TB-nyi torrentet, mind3 kiszed, NAS-ba beszerel, majd mindent visszamásolni, elkezdeni tesztelgetni és fekszik az egész 4-500 torrentnél, majd vinyók vissza újra particionálni, vissza a mentéseket külső vinyóról és qbittorrentet megint megetetni a gigás neten 14TB-nyi torrenttel, majd mire lejött minden, kivárni mire defragol ennyi adatot, aztán a NAS-tól elállni. Sok-sok óra felesleges meló.
Szóval ezért is köszönném meg, ha valakinek van ezzel tapasztalata, mert tényleg, ha használtan nem drágák ezek a ramok, amelyeket támogat, még meg is venném, csak ne legyen csalódás az egész.

-
Multibit
nagyúr
Ha mindenképpen pénzt akarsz égetni, mehet bele 32GB RAM
800 torrentet a felével is vígan kezel. Amúgy sem az össz torrent szám lényeges, hanem, hogy mennyi az éppen aktív torrentek száma. Általában nem a kevés memória okoz gondot hard core torrentezéskor, hanem a lassú háttértár (HDD). -
ugyes
senior tag
Két dolog, amit érdemes figyelembe venned:
- a 925+-ban nincs integrált GPU a processzor mellett és normál módon nem tudod bővíteni, ennek következtében le kell mondjál a hardveres átalakításról (ha szükséges és most is volt ilyen eset),
- a régi HDD-ket tudod használni, de ahogy beteszed a NAS-ba rögtön törli róla az adatokat, azaz mentened kell az adatokat róluk, majd visszamásolnod a NAS-ra. -
Rent
senior tag
Sziasztok!
Gondoltam kivenném az asztaliból a 3db HDD-met (csak az nvme ssd-k maradnának benne), így a 3TB és 4TB WD Red, valamint a 16TB WD Goldot beraknám egy NAS-ba, ha találok olyat, ami az igényeimet kielégítené.
A Redeken adat, backup és a raw fotók vannak , a 16-os Goldon pedig kb 800 torrenttel van befogva qbittorrenttel olyan 13-14 TB.Ha ezek kikerülnének a gépemből és lenne olyan NAS, ami kiszolgálná azt az igényt, hogy 800-1000 torrentet tudjon futtatni, mellette Plex servert tudjon futtatni, vagy Infuset (jelenleg plexet futtat az asztali (de abban 9950x3d van 64GB rammal), elérhetőek legyenek az adataink bárhonnan a RED vinyókon windowsról, macosről, ipadOS-ről, vagy iOS-ről, akár lehessen azokon dolgozni is (raw fileokon képeket szerkeszteni LR-ben Macen, Windowson), akkor belevágnék, ha nem, akkor maradnak az asztaliban és ha szólnak a gyerekek, hogy nem megy a Bogyó és Babóca, akkor indítom távolról a gépet, hogy fusson a plex az apple TV-hez.
DS925+ ra gondoltam, természetesen a gyári 4GB ramot használtpiacról 2x16-ra bővítve idővel, mert most gondolom horror az ára.
Jelenleg az asztaliban kompromisszummentes a fenti kiszolgálás (kivéve az, hogy a többi eszközről könnyedén elérjem a meghajtókat, meg azért ezt nem is hajtom 0-24-ben), ezzel a NAS-sal mire számíthatok? Mire számíthatok a gyári 4GB rammal és akkor, ha bővíteném 32-re?
Azt látom, hogy nem olcsó (kb. 250E alzában és lenne 30 nap elállásom is, hogy teszteljem), most bele sem vágnék, ha nem lennének használható HDD-im és vennem kellene azt is.Köszi a válaszokat!
-
Rick4
félisten
válasz
powerup2
üzenetére
Nem tudom, annyira nem értem, hogy működik, de nyilván a torrent szám önmagában semmit se jelent, viszont a le és feltöltési mennyiség, szálak számítanak, tehát hogy a fej mennyit kell ugráljon, hiszen az átmozgatáskor nem olvas- ír, tehát ilyen esetben lecsökken a sebesség, és ehhez alaposan ismerni kellene az SSd-k lelkivilágát is, ott ilyen okból nincs fizikai korlát, de nem tudom, más jellegű adódik-e mellé, vannak itt sokkal tapasztaltabbak,, akik tudnak err e akérdésre válaszolni, nem foglalkozok ezzel minden nap, nekem is szembesülni kellett ezzel a gonddal ahhoz, hogy elgondolkodjak, mi okozhatta, én erre jutottam, SSD-vel abszolút nem tapasztalom, elképesző jó irányba mentek el, a dolgok, igaz nem is csoda, 1db HDd-ről 6db SSD-re átlépni minden esetben nagy ugrás. Mostanában volt egy olyan gondolatom, hogy lecserélem ezeket a pár hónapos SSD-ket nagyobb vinyókra, lesz 6X6 vagy6X8TB vinyóból 30-40TB hely, és a 6 vinyóval csíkozva megmarad a hálózati csatoló körüli sebességem kis fájlok vagy torrent esetén is, szerintem neked is inkább efelé kellene elmenni, de tegyél egy próbát az SSD cache-ekkel, max nem jön be, elvátolítod, és viusszateszed oda, ahonnan elvetted.
Illetve fontos,hogy most akét vinyód hogy van összerakva? Raid0 vagy raid1? Mert utóbbi esetben sebességbeli előnyöd nem lesz, sőt, a dupla írás még kicsit lassít is, raid0 esetén tudod kimaxolni (és kvázi összeadni) az egyes vinyók sebességét.
-
Rick4
félisten
válasz
powerup2
üzenetére
Ez egy elég cobos cucc, ezt majdhogynem kár lecserélni.
Nekem bent volt a 8TB-os WD red plus mellett 2db 500-as Samsung 970 evo plus, de érdemi különbséget nem tapasztaltam, a torrentnél a vinyó fizikailag nem tudja megoldani, hogy egyszerre 8 helyre írjon, és 3 helyről olvasson, és az ssd cache- sel együtt is akadt...
De mondom, nálam csak annyi volt a gond, hogy a dockerben futó pihole nem tudott betölteni 20-30 másodpercig, amikor bedobtam egy csomó új letöltést. A fentebb írtak akadályozták a működést, az vlaójában nem bug, hanem feature.
Tehetsz egy próbát, de nekem synonál ez az ssd cache annyit csinál, hogy a gyakran használt fájlokról vna egy "árnyékmásolat" az ssd-n, amit beolvas, vagy ráír, és majd egy nyugisabb időszakban átteszi a vinyóra.
Prbáld ki, hogy egy filmet áthúzol a gépedre, vagy rámásolsz a gépedről a nasra, elsőre a vinyó sebességét kapod, másodikra gyorsul, harmadikra megint picit gyorasabb lesz a sebesség, de kb ennyi.
-
Rick4
félisten
válasz
AiRLAC
üzenetére
Pontosan, illetve azt is mutatják, hogy így a proci nem pörög, gyakorlatilag végig 1596MHz-en vagyok, ezért alacsonyan marad a hő és a zaj, alacsony a fogyasztás is, és egy ilyen cuccot még 1000 féle dologgal meg lehet pakolni, és még mindig marad benne lehetőség.
Kb olyan ez, mint hogy vagy veszel egy kis 1000-es motoros suzukit, és pályán 9 litert etetsz vele mert pörgeted, vagy veszel egy 2x akkora motoros autót, ami nem pörgetve jobban megy, de kevesebbel is beéri. Valahogy nem azt látom, hog ymindenki a suzukit venné, mert végülis belefér 5 ember, és olcsó, szóvla biztos van reális magyarázat erre másnál is.Van itthon nasnak tökéletesen alkalmas kontron lap i7-4860EQ-val kettő is, több mint 20db itx lap mindenféle i3-i5-i7-es procikkal, rammal, vga-val, van 2mm vastag anyaból gyártott ipari itx házam, vagy 5-6 nasnak való itx ház, sffx tápok, paneltápok, ha akartam volna, abból a kupacból összepattintok egy bármilyen kisgépet, de én ennek ellenére ezt a cuccot, aakrtam, és nem bántam meg, ha relatíve drága is volt ahhoz képest, hogy itthon nulla forint elköltésével van mindenből bőségesen, nekem mégis ez volt a szimpi megoldás.
Mindenből az aktuiális vásárláskori legerősebb, legjobban felszerelt cuccom van, amikor cserélem, akkor szintén ugyanerre törekszem, nekem ez lelki megnyugvás, természetesen nem kötelező ugyanígy élni, de az is egy érv, hogy 400 torrent mellett 8 kamera, meg egy home assistant menjen már a pihole-lal együtt akadásmentesen.öpowerup2: xpenology megy rajta. Én az egylemezes megoldások híve voltam, de pont egy ilyen akadásos pillanatban változott meg a hozzáállásom, a pihole betölteni se tudott, amikor bedobtam egy csomó torrentet, így bekerült 6db 1.92TB-os enterprise micron 5400-as SSD, raid0-ban mennek csíkozva, mivel van mentős nas, ami minden éjfélkor átszívja az összes féjlváltzozást rsync-kel, ezzel ugyan csak 10.4TB helyem van, viszont minden rajtuk van, ami kell, és még van 6.5TB szabad helyem.
Menni is elég jól mennek.
Ha nézel valamit, azért csekkold le előtte, milyen hardver az, amit kapsz:

-
powerup2
addikt
Szoftveres téren az általad emlitett nas mennyire jó ? Most használok egy terramaster nas-t de a qbittorrent annyira pörgeti a lemezeket 245 torrent esetében hogy ha filmet akarok nézni akad a tv-n a kép és meg áll
. Ez a tipusa a nassomnak terramaster-f6-424-max és jelenleg 3 darab 26 terrás lemez van benne. És nem tudom mi lenne a jó megoldás vissza vinni a boltba ahol vettem és nézni egy másik nast. -
Rick4
félisten
válasz
powerup2
üzenetére
Ez azért nem kicsi feladat, írtam az én meglévő aoostar wrt max-omról, annak egész biztos menne probléma nélkül, ebben van 2db 2.5G, és 2db 10G lan, torrent most is 400 fölött fut, docker, home assistant, pi hole, ip kamerák mentése, szokásos megolsztások, és a cpu használat így állt az elmúlt 1 hónapban. Egy olyan, amiben valami gyenge proci van, ehhez képest szenvedni fog.

Bár most elképesztően drága lett a mermória, én a ddr5-5600-as so dimm modulokat 35K-ért vettem az alzáról pár hónapja, de úgy voltam vele, nem akarok 10K-t spórolni, hogy csak a ffele ram legyen benne, hadd szóljon, a 32G-ből nem sokat használ, szerintem 8GB elég mindenre, inkább a cpu erő a lényeg.

-
powerup2
addikt
Nast szeretnék venni és nem tudom melyik legyen. Igényeim a következőek lennének torrentek futtatása 300-400 torrent, mellette stream és a házi mozi alapját is képezze mert onnan mennének a filmek. E mellett biztonsági mentésként is szolgáljon. Lehetőleg 10 gigabites lan legyen a nasba. Lemezek terén legalább 6 hdd férjen bele plusz ssd. Köszönöm a segítséget.
-
tibbike01
addikt
válasz
Patice
üzenetére
1 éve, amikor aQnao TS-233 volt kb 1 hónapig használtam, nyomkodtam teszteltem, figyeltem a proci, ram terhelést a melegedést...stb. 2x2tb mezei (nem nas) lemez volt benne.
Az ég világon semmilyen lassulást vagy rendellenességet nem tapasztaltam. Ment minden, ahogy kell, fotók szinkronizalása, Plex kiszolgálás, torrent kliens...minden. Ha ugyanezt visszakaphatnám pár Db-el halkabban már boldog lennék.
-
válasz
tibbike01
üzenetére
Szó szerint értem.
Van egy DS220j-m backupnak.
Amíg egy 4 TB WD Purple volt benne, addig sokkal többet kellett várni mindenre, hogy megtörténjen. Nem az 512 MB RAM limitálja most sem.
Akkor tapasztaltam ezt meg magam is, amikor a WD-t cseréltem egy Seagate EXOS X18 18TB-os HDD-re, ami meg Enterprise lemez, 7200 rpm, így is limitálja a HDD, de érezhetően gyorsabb minden.
Ha Médiaszervert is üzemeltetnék rajta, akkor meg pláne SSD-re raknám a rendszert és akkor már minimum 2 lemezes példány kell.
De akkor meg már jobb választás egy 4 lemezes, ahogy előttem javasolták és akkor elég sok feladatot a NAS-ra lehet bízni.
Itthon egy Synology DS923+ van, itt már kapásból egy 2 TB enterprise SSD van berakva benne első kötetnek, mert megy rajta több dolog, amihez hasznos, ha SSD van alatta.
Többi 3 helyen meg HDD, így szépen eloszlik a terhelés, és minden megy párhuzamosan, nem lassul semmi. -
Rick4
félisten
válasz
tibbike01
üzenetére
xpenology megy már 2013 óta, mióta felfedeztem ezt a dolgot a neten, kipróbáltam, a dsm5.2 ment mint a szél, eladtam 60-ért a féléves syno DS212j-met, és vettem egy HP N40L-t, majd fél lv múlva azt már egy Q1900B itx lapos épített cucc követte.

Anno én hintettem el itt a ph-n az első morzsákat erről az egészről.
De vlaójában a rendszer mindegy, elég széles a paletta, omv, truenasd, freenas, stb stb stb, 2-3 éve végigpróbálgattam őket, a megszokás nagy úr, maradt az xpenology, de végignézve az aktuális piaci kínálatot, egy lenovo thinkcentre M700, vagy egy hp elitedesk 20K-s árkategóriában messze verni fog egy ilyen syno cuccot sebességben és tartósságban is.
Nekem legutóbb egy DS920+ volt, megvettem, betettem, mert hát legyne gyári, de olyan lassú volt az előtte használt kontron lapos i7-4860EQ után, hogy könnyeztem, és a tripla ár teljesen másodlagos szempont volt. 1 hét után kivettem, elpakoltam, és eladtam.Szóval de, persze, megteszi, csak annyira hamar kiöregszik a hardver, hogy amiatt kell cserélned, ezek egy 10 éves mobiltelefon sebességével megegyező hardverek durván árazva.
Ez itt még az első egy óra a hőskorból, 2014. március 13-án.
-
Rick4
félisten
válasz
AiRLAC
üzenetére
Neki nem kell csak kettő, amúgy az apróban is vannak ilyesmik, samsung sm883 is tuti, olyanjaim is voltak, gondolkodtam, hogy lecserélem 3.84-esre őket, de jelenleg a 10.4TB-os 30%-os telítettséggel elvagyok.

Amúgy pont én voltam az, aki sose használta a többlemezes megoldást, és nem is érvelt mellette, egy sima 8TB-os WD red plus- szal elég sokáig húztam, viszont a múltkor betettem vagy 20 torrentet egyszerre, és a pihole csak pörgött, pedig a vinyó letöltéskor tudta a 200MB/s írást, csak ugye a fizikai korlátok beléptek. Na akkor döntöttem el, hogy telerakom a fiókokat, a 6db 960-as samsung sm883 végül kicsi lett, eladtam őkert 1 hét után, és vettem ezeket az 1.92-eseket, természetesen az általad írt ár töredékéért. Vinyó nyilván olcsóbb, de én se csípem, ha kattog, és a red plus kattogott, másikm szobába át tudtam volna rakni, de az alap gond úgyis megmaradt volna.
Ugyan ezt 4-5 hónappal ezelőtt kellett volna leírni, de jelen pillanatban az SSD már úgy áll, hogy bizonyos típusokra simán lecserélhető a vinyó. -
Rick4
félisten
válasz
tibbike01
üzenetére
Nekem egy Aoostar WTR max típus van, ez egy 8 magos Ryzen7 pro 8845 hs procis, 32GB ramos cucc, amiben 6db 1.92TB-os micron 5400 pro SSD van, mivel van backup nas, így sima raid0-ban van, és iszonyat gyors, akadás nincs. Cseréltem a két hátsó 92MM-es ventit arctic nyomásoptimalizált cuccra, le vannak véve 900-as fordulatra, és semmi melegedés, semmi hangja, itt van most is 1m-re tőlem.
Mivel ezek a micronok enterprise cuccok, darabonként 5256TB adat írható rájuk, csíkozva ez 10x-eződik, egyhamar nem fogom elhasználni őket.
Ha nem is ilyen erős, de egy syno árának a töredékéért 2x erősebb hardvert kapsz, és két sata SSD-vel elleszel mindenféle zaj nélkül.Kistestvére az aoostar r7 olcsón megvehető, és 2db 3.5"-os hely mellett van 2db nvme hely akár SSD gyorsítótótárnak, akár fix lemeznek. A 8 maggal elég sok synohoz képest gyors, pluszban van 2db 2.5G hálókártya, usb-c, hdmi, DP, és minden extra, ami kellhet.
Én egész biztos nem vennék syno-t, mivel volt több, nem részletezem a dolgot, ezek fele annyiba se kerülnek, és 2x olyan jók.Nekem még a fehérből volt vagy 3-4 is, már van fekete színben is.
-
ugyes
senior tag
válasz
smallmer
üzenetére
Ha a Mac mini lenne a médiaszerverek "hordozója", akkor elég egy egyszerűbb NAS is, szerintem. Pl. DS-223/DS-423 (bár ez utóbbi csúnya) vagy más tajvani márkák ARM-es gépei, ezek már képesek dockert futtatni. Ennél erősebb csak akkor kellene, ha olyan alkalmazást futtatnál, amely igényli az intel x64 környezetet.
-
Multibit
nagyúr
válasz
smallmer
üzenetére
A Plex miatt tisztában vagyok azzal, hogy jobb lenne egy intel processzoros gép, de nem találtam ilyet az elvárásaimnak megfelelő kritériumokkal (pl.: Ne legyen kínai)
Odroid-H4 család. Koreai. Vagy Protectli V1210. De gondolom, ezekkel szemben is lesz kifogás
-
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Egy M4-es Mac Mini-t fogok használni multimédiás központként valószínűleg (ezen fog futni a plex és a jellyfin). Ehhez lenne szükségem egy 2 vagy 4 lemezet NAS-ra. Alapvetően már ittt is elakadtam, hogy melyik legyen inkább. Most úgy gondolom, hogy egy 8TB tárhely elég lenne jó pár évig.
Alapvetően két gyártót preferálok. Az egyik a Synology a másik a Ubiquiti.
Nagyjából árban ugyanott jönnék ki szerintem, de úgy néztem, hogy az Ubiquiti által gyártott NAS-ok szoftveresen még el vannak maradva a többiektől (jól látom?).
A NAS-ra a fényképeimet szinkronizálnám, erre mennének a torrentek (szerintem ezt is a MAC kezelné, csak tárhelyként szolgálna a NAS), plusz ha egyéb valami dockeres megoldás kellene azt is ezzel a két eszközzel kellene megoldanom.
Még mielőtt valaki jelezné, hogy a MAC pénzkidobás, erre is írok pár sort. Nem találtam a piacon ilyen kis fogyasztású, halk eszközt mint a MAC Mini, ezért esett erre a választásom. A Plex miatt tisztában vagyok azzal, hogy jobb lenne egy intel processzoros gép, de nem találtam ilyet az elvárásaimnak megfelelő kritériumokkal (pl.: Ne legyen kínai)
Mit gondoltok, mi lenne a legjobb megoldás?
-
válasz
Patice
üzenetére
Erre a használatra elég lesz. Nekem van két DS124 is, egy anyósnál, egy apáméknál. Teljesen jól mennek. Fateréknál ráadásul Emby szervert futtatok rajta, ami felhasználás szempontjából, ha jól sejtem, nagyon hasonlít a Jellyfinhez. Nyilván a DS923+-om gyorsabban reagál, de ebben 8 giga memória van, és 4 lemez RAID5-ben, abban meg csak 1 giga memória és 1 lemez. Ahhoz képest elég jól muzsikál. Amit megcsináltam, hogy lekorlátoztam a torrent sebességét, illetve azt is, hogy egyszerre hány aktív letöltés legyen. Pont azért, hogy a torrentezés még véletlenül se zavarjon be a filmnézésnek. Na nem a processzor gyengesége vagy a memória kevés mivolta miatt, hanem mert egy lemez van benne, és ha egyszerre sok dolgot kell csinálnia, akkor húzogatnia kell a fejet, és attól belassul. Ahogy te is írtad.
Amit viszont nem tudok, hogy mennyivel lenne lassabb egy 2.5"-es diszkkel.
Anno még emlékszem, abban az érában, amikor az asztali gépekben 3.5"-es merevlemez volt, a laptopokban meg 2.5"-es, akkor azért érezhetően lassabb volt egy 2.5"-es merevlemez. Nem tudom ez ma is így van-e. Szóval én inkább 3.5"-es tennék bele, abból viszont csak 5400-ast, mert a 7200-as már tényleg túl hangos. Vagy SSD, az viszont - főleg manapság - már baromi drága 4 terás méretben. (Én 8TB-os Wd Red Plust raktam bele.) -
tibbike01
addikt
Sziasztok!
Újra NAS-t szeretnék venni. Kb 1 éve volt pár hétig egy Qnap TS-233 Nasom, de nem szerettem mert hangos volt csak úgy duruzsolt és kattogott a lemezektől, illetve nem is volt előnyös helyen a nappaliban.
Most új lakásba költöztünk és az elsőszobában lenne helye a router mellett viszont nagyon szeretném, hogy még így is halk, észrvehetetlen legyen.
A Synology DS124-et néztem ki. Nem kell 2 lemezes, mivel csakis Jellyfin media szervernek szereném használni. Youtube helyett meséket a gyereknek evéshez, sorozatokat és 4k HDR remux filmeket a nappaliba...stb. Najó azért néha mentenék rá képeket, de nem ez lenne az elsődleges tároló.
4TB lemezt szeretnék bele. Melyik az a lemez, ami kifejezetten halk? 5400 vagy 7200prm? 2,5" vagy 3,5" méret? Vannak kifejezetten halk lemezek?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Picit nagyobb kijelzőt, jóval nagyobb aksit kaphat a Honor 600
- GL.iNet OFF topik
- Mesterséges intelligencia topik
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Hosszú premier előzetest kapott az Arknights: Endfield
- Elemlámpa, zseblámpa
- Milyen egeret válasszak?
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- MSI GF65 Thin - 15,6"FHD 120Hz IPS - i5-9300H - 16GB - 1,25TB SSD - Win11 - GTX 1660 Ti - MAGYAR
- Intel i7 13700kf Asus Dual Rtx 5070 oc
- Philips Evnia 32M2N8900/00 4k 240 Hz QDOLED monitor eladó, nagyobbra cserélhető
- Abit Siluro Geforce 4 ( Nvidia Geforce 4 Ti4600) -- RITKA --
- Canopus Spectra X20 ( Nvidia Geforce 3 ) -- RITKA --
- Apple iPhone 15 128GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Sandisk Portable SSD 2TB!
- Eladó használt Huawei P30 Lite 4/128GB / 12 hónap jótállás
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Akció! Dell Latitude 7200 2-in-1,12.3",FHD,i5-8365U,8GB,256GB SSD,WIN11,Tablet,LTE
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

. Ez a tipusa a nassomnak terramaster-f6-424-max és jelenleg 3 darab 26 terrás lemez van benne. És nem tudom mi lenne a jó megoldás vissza vinni a boltba ahol vettem és nézni egy másik nast.

Ha meg nem, akkor a legolcsobb is jo lesz...
Anno még emlékszem, abban az érában, amikor az asztali gépekben 3.5"-es merevlemez volt, a laptopokban meg 2.5"-es, akkor azért érezhetően lassabb volt egy 2.5"-es merevlemez. Nem tudom ez ma is így van-e. Szóval én inkább 3.5"-es tennék bele, abból viszont csak 5400-ast, mert a 7200-as már tényleg túl hangos. Vagy SSD, az viszont - főleg manapság - már baromi drága 4 terás méretben. (Én 8TB-os Wd Red Plust raktam bele.)