Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Apple asztali gépek
- Milyen notebookot vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- Steam Deck
- Azonnali notebookos kérdések órája
-
PROHARDVER!
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
biga
őstag
Még hogy "mar" kaphatoak! Nekem hanyodik pl itthon egy ilyen most is: [link] Mar nem is hasznalom vagy egy éve, elötte viszont ment évekig ez is, mar nem emlékszem, hany éves, de mar jo ideje nincs is a kinalatban. 2x2.5GbE + 1x10GbE!
Es nagyjabol középkategorianak felelt meg az Asustor kinalataban (nagyjabol a mai 3xxx-es széria és az 5xxx - Nimbustor közé löve) -
Sanyi.mTs
addikt
már egy ideje érlelődött bennem, hogy 4 lemezes nasra kellene váltanom és a 25 pluszos széria pont jó lenne leváltani a ds218+-t. aztán jöttek az infók a hdd kompatibilitásról és inkább elkezdtem másfele nézelődni (asustor felé).
2x4TB SHR helyett 2x8TB SHR lenne az újban (5400rpm-es), ilyen nincs a syno HDD-k között. És az árak is viccesek 6TB syno HDD kb annyiba kerül, mint egy 8TB wd purple.
Ha tényleg meglépik ezt a HDD b@szakodást, akkor tuti nem synology lesz a következő nasom. (most 2 darabbal rendelkezem.)
-
biga
őstag
Sokan. Tul nagy név, ne becsüld le a marka marketing értékét. Nem ö lenne az elsö, aki korlatozott funkciokkal rendelkezik a versenytarsaihoz képest, teljesen zart ökoszisztémat eröltet a vasarloira, és ennek ellenére dragabb a versenytarsainal, mégis komplett rajongotabora van és tömegek veszik
-
Magnat
veterán
Ja igen, mondjuk ezt nem is értem, h pool-t nem lehet létrehozni vagy itt arra gondolnak amikor több lemezen van egy pool? De ha sokáig feszegetik, veszek egy 224+-t meg bele egy 2.5-ös usb-s csatit, arra 2034-ig lesz support, vagy ha lesz arm-ben is 2.5 nic akkor azt, aztán kenjék a hajukra
-
válasz
Magnat #34017 üzenetére
A végén még ott van ez is:
A kompatibilis és a listán nem szereplő merevlemezek használata a jövőben bizonyos korlátozásokhoz lesz kötve, mint például a poolok létrehozása és a problémák és meghibásodások támogatása.
Szerintem ezzel csak szondázzák a piacot. Nem tudom miért. Egyértelmű piacvesztés lesz. Ilyen feltételekkel ki venne Synology-t? -
Magnat
veterán
válasz
MaCS_70 #34008 üzenetére
"Volume-wide deduplication, lifespan analysis, and automatic hard drive firmware updates will only be available for Synology hard drives in the future" - Ha csak ennyi lesz, akkor nem fogok a kardomba dőlni ... másrészt meg kérdés, h mennyi 3rd party hdd lesz támogatva ... ha az összes ami most a kompatibilitási listában benne van akkor pláne nem lesz nagy szívfájdalom.
Másrészt meg amióta van egy minigépem Proxmox-szal, amúgy is érlelődik bennem, h lassan tényleg felesleges lesz itthonra a +-os modell (kivéve az Active Backup for Business, de akkor azt is megoldom vhogy)... mondjuk ha csak azokban lesz 2.5Gbe, akkor kelleni fog, pont a Proxmox alatti vm-ek és a nas gyors adatcseréje végett -
futureboy
tag
válasz
Multibit #34015 üzenetére
Először is köszönöm a választ. Úgy látom a tervezett felhasználási cél ismeretében, hogy inkább a több lemez kapacitással (2-->4) járok jobban, mint az erősebb procival. Abban több potenciált látok, ha bővíthetem a jövőben +2 HDD-vel (DS423), mint ha 2 fiókost veszek gyorsabb procival. Köszi szépen még egyszer.
-
Multibit
nagyúr
válasz
futureboy #34014 üzenetére
Igen, óriási a különbség (még ha a j4125 régi modell is). Mégis, elsősorban az számít, hogy mire használod majd a NAS-t. Nem konkrétan a j4125-re értve, de általában igaz, hogy CPU-intenzív felhasználások (torrent, Plex, virtualizáció stb.) esetén lehet hasznos egy x64 CPU-s NAS.
-
futureboy
tag
Sziasztok,
Tovább vergődök a NAS vásárlásomat illetően. Aki ismeri és tapasztalta a gyakorlati különbséget, kérem ossza meg velem: Realtek RTD1619B proci és Celeron J4125 között mennyi a különbség? Ég és föld, ferrari és trabant, vagy kicsit gyorsabb a Celeron. Azt szeretném kideríteni, hogy megéri e az erősebb proci az árát. Hol lehet gyakorlati haszna az erősebb Celeronnak? Memória ugyanannyi mindkét nasban. Köszönöm!
-
válasz
Patice #34009 üzenetére
Én nem kicsit érzem úgy, hogy ezzel becsúsztatták a lábukat az ajtórésbe. Vagy kiengedték a szellemet a palackból -- kinek melyik képzavar tetszik jobban.
Egyelőre csak a komolyabb modellek tételesen nem nevesített komolyabb funkcióiról van szó. Aztán majd finomítják a paramétereket, szűkítik a kört, drágítják a plecsnit...
Az tiszta ügy, ha egy gyártó közli, hogy a termékünket a mellékelt listán szereplő eszközökkel teszteltük, ezekről állítjuk, hogy működnek. Még azzal sem lenne gond, ha figyelmeztetne, hogy nem tesztelt hardverelemmel találkozott.
De a korlátozás nálam nagyon nincs rendben...
MaCS
-
Patice
nagyúr
válasz
MaCS_70 #34008 üzenetére
Ezzel addig nem lenne bajom, amíg közel ugyanannyiba kerülnének a Syno HDD-k, mint a versenytársak.
De ahogy nézegettem ezeket, mindig kb. WD árban voltak, azok meg eléggé megdrágultak.
Csak a 10TB fölöttiek érdekeltek…Amúgy értem a lépést a részükről, de ezzel is csak azt érik el, hogy a termékeik inkább üzleti felhasználásra fognak elkelni, nem magánembereknek.
-
válasz
Victorio #33965 üzenetére
Bizony -- hogy rohadnának meg a magasságosságos Synology-nál...
" *Synology is increasingly relying on its own ecosystem for upcoming Plus models – Following the success of the High-Performance series, the company is now increasingly relying on Synology's own storage media for the Plus series models, which will be released starting in 2025. Users will thus benefit from higher performance, increased reliability, and more efficient support. "With our proprietary hard drive solution, we have already seen significant benefits for our customers in a variety of deployment scenarios," said Chad Chiang, Managing Director of Synology GmbH and Synology UK. "By expanding our integrated ecosystem to the Plus series, we aim to provide all users—from home users to small businesses—with the highest levels of security and performance, while also offering significantly more efficient support." For users, this means that starting with the Plus series models released in 2025, only Synology's own hard drives and third-party hard drives certified according to Synology's specifications will be compatible and offer the full range of functions and support. There will be no changes for Plus models released up to and including 2024 (excluding the XS Plus series and rack models). Furthermore, migrating hard drives from existing Synology NAS to a new Plus model will continue to be possible without restrictions. The use of compatible and unlisted hard drives will be subject to certain restrictions in the future, such as pool creation and support for issues and failures caused by the use of incompatible storage media. Volume-wide deduplication, lifespan analysis, and automatic hard drive firmware updates will only be available for Synology hard drives in the future. Tight integration of Synology NAS systems and hard drives reduces compatibility issues and increases system reliability and performance. At the same time, firmware updates and security patches can be deployed more efficiently, ensuring a high level of data security and more efficient support for Synology customers.* " - Germany, Düsseldorf – April 16, 2025
-
-
tibbike01
őstag
Pontosan! De a rendelkezésre állás és a biztonsági mentés teljesen mást jelent, más célja van. Nálam így néz ki a dolog:
Családi 3 telóval készített képek, adatok, doksik, ami a megadott mappába kerül állandó szinkronizálása a 1. lemezen, plusz egy laptop adatok. Minden hétfő éjszaka biztonsági mentés készítése az 1. lemezről a 2. lemezre. Kb 2-3 havonta, ahogy sikerül külső hdd-re manuálisan készítek egy mentést a 2. lemezről.
Így maxinum 6 napnyi fotókat, adatokat veszíthetek el, de ahhoz a csillagoknak úgy kell állniuk, azaz a telefon és az 1. lemez egyszerre kellene, hogy meghibásodjon.
A filmek, sorozatok, zenék más tészta, egy percig sem izgat, ha elvesznek. Ezek külön vannak kezelve, kb 1-2 óra alatt újra be tudom szerezni azt a néhány filmet, ami a megnézési listámon van (mások tartják nekem a lemezükön).
Köszi Borisz!
-
biga
őstag
válasz
tibbike01 #33999 üzenetére
Bizony, nagyon különbözöek az igények, és - szerencsére - mindenki az igényeihez igazithatja az eszközeit.
Mar egyszer irtam itt korabban. Bizony sokan vagyunk olyanok, akik az adatokra nem csak pénztermelési vagy pénzvesztési oldalrol tekintünk. Nincs az a cég, vagy pénz vagy barmi, ami felérne egy mondjuk 10-20 évvel ezelötti, soha többé meg nem ismételhetö csaladi emlék elvesztésével. A pénz az csak pénz, az elveszett pénz akar vissza is szerezhetö kis (vagy több) szerencsével. Az ilyen tipusu adat viszont ha elveszett, akkor örökre elveszett. Igy sokan, nagyon sokan megteszünk mindent azok védelméért is. Akar +1 vagy 2 HDD csak azért, hogy még egy szinttel növeljük a biztonsagot. Tesszük ezt ugy, hogy a RAID egyébként eredetileg egyértelmüen a te altalad emlitett célra lett létrehozva, söt, leginkabb ott is hasznaljak -
-
tibbike01
őstag
Értem és köszi! Nálam ezek az esetek még mindig nem ütik meg a raid szintet, de nyilván mások vagyunk.
Számomra a raid csakis anyagi vagy safety miatt lehet fontos, ha pl lemez hiba esetén pénzkiesést okoz mivel leáll a munka, termelés, számlázás...stb vagy akár életmentő, egészségkockáztató esetben pl egy orvosi rendelőben.
Én az ncorra úgy tekintek, mint egy c meghajtóra. Ha megénzek egy filmet azonnal törlöm, ha valaha újra kellene, akkor letöltöm. De persze mások vagyunk, más-más kattanással, szóval tökre megértem, ha valaki máshogy gondolkodik.
-
biga
őstag
válasz
tibbike01 #33997 üzenetére
Nagyon sok féle felhasznalasi példa létezik otthoni felhasznalonal is. Sokan hasznaljak pl az otthoni NAS-t egyfajta Cloud szervernek (sokan eleve erre veszik), amire akar folyamatosan ment mondjuk képeket, dokumentumokat stb. Es ilyenkor addig nem készül külsö biztonsagi masolat arrol, ami a NAS-ra került, amig azt automatikusan vagy kézileg le nem fut (pl mig ra nem dugod a külsö USB tarolot).
De olyanrol is tudok (otthoni felhasznalo) aki a tavoli csaladtagjaival osztja meg kölcsônösen a központi NAS-on a mindenféle csaladi adatokat, vagy akar stream-el multimedai anyagot.Viszont nem értem a problémadat. Sajat bevallasod szerint neked nincs szükséged RAID-ra, nem is hasznalsz. Akkor miért érdekel egyaltalan a dolog? Ne hasznald! Senki nem akar téged rabeszélni arra, hogy hasznald. Leirtam, hogy mik az elönyei és miért tekinthetö mégiscsak biztonsagi mentésnek is valamilyen szinten, nem csak rendelkezésre allasi eszköznek. De ha neked nem inged, nem kell magadra venned
Az utolso kérdésedre: nem, rosszul érted. Semmivel sem biztonsagosabb a külön adat és backup HDD ugyan abban a NAS-ban, mint mondjuk egy RAID1 kötet, söt! Egy RAID1 kötet folyamatosan redundansan tartja az adataidat, mig az altalad emlitett megoldas nem. Az altalad emlitett megoldasban az adatot tartalmazo merevlemez meghibasodasa esetén a legutobbi backup szerinti allapotot tudod visszaallitani, nem a meghibasodas elöttit! Ellenben mindkettö esetben elveszhetnek az adataid külsö mentés(ek) nélkül, ha mondjuk a NAS hibasodik meg.
Arrol mar nem is beszélve, hogy pl az emlitett példaban a RAID1 olvasasi sebessége nagy valoszinüséggel még joval meg is fogja haladni az altalad emlitett megoldast. Es ha a masik HDD-t csak backup-ra hasznalod, még helyet sem nyersz... -
tibbike01
őstag
"ahol szempont az, hogy egyrészt folyamatos rendelkezésre allas legyen"
Tudsz ilyen példát mondani alap felhasználó esetében? Céges környezetben/munkaval kapcsolatban természetesen oke, de otthon? Nálam ezzel dől halomba az összes raid gondolat.
Azt jól értem, hogy a logikád szerint a raid sokkal több kockázatot rejt, mint a 2 fiókban 2 külön lemez, egyik a master másik a backup felállás?
-
biga
őstag
válasz
tibbike01 #33990 üzenetére
Szerintem hamarabb meghibásodik a raidban lévő lemez mivel kapja az ívet rendesen.
Ez is egy gyakran visszatérö téma. Minden RAID kötetbe tett lemez esetén érdemes erre felkészitett HDD-t visszavenni, hogy a SMART egy sima RAID vezérlö altal folyamatban lévö, esetleg lassabb büvelet esetén ne dobja ki, mint olvasasi hiba (false pozitiv hiba).
Ez egy nem RAID 'kompatibilis" HDD esetén elöfordulhat. Igen, RAID-be ezzel kompatibilis HDD ajanlott (de ez minden eszközre igaz: benzines autoba benzin kell, nem diesel).
Ezen felül a visszatérö téma, az esetleges ujraépités soran megnövekedett terhelés. Ami egy valos probléma, hiszen az ujraépités soran, plane valami nagyobb RAID esetén (tipikusan RAID 5 ) a kötet védtelen, és ekkor kap egy olyan erös terhelést, ami egy esetleg meghibasodas közeli allapotban lévö HDD-nél pont atbillenhet a kritikus szinten, ezzel eldobva jo eséllyel a teljes kötet végleg (illetve nehézkes utolagos visszaallitas még lehetséges, de az mar nem otthoni melo). Ez egy valos kockazat, bar korant sem annyira gyakori, mint a legtöbben gondoljak.
De ugye érted, hogy ez esetben is az emlitett RAID nélkül az adataidat egyébként mar buktad, fel sem merül a helyreallitas (belsö modon)?
Ezen felül a probléma a kötet méretével nö valamelyest, ezért talaltak ki a RAID 6-ot. Tehat pl ha ilyen 10TB+ eletti HDD-ket akarsz hasznalni RAID tömbben, palne sokat, akkor mar erösen javasolt RAID6-ot hasznalni, mar csak azért is, mert egy eldobott HDD esetén a RAID6 helyreallitasi ideje joval kisebb, és a terhelés is kisebb.
De ezekkel, az egyébként valos kockazotokkal együtt is, ahol szempont az, hogy egyrészt folyamatos rendelkezésre allas legyen, masrészt folyamatos mentés akar 2 külsö mentés között is, ezek a kockazatok elhanyagolhatok. Ezért is van, hogy adatkritikus helyzetben mindenhol elvaras valamilyen magasabb szintü RAID hasznalata! Nem opcio; kötelezö elvaras§
Szerencsére te viszont nem vagy kötelezve ra, igy ha nincs ra szükséged, természetesen neked nem kell eröltetni a kérdést -
biga
őstag
válasz
Magnat #33993 üzenetére
Valoban, bevallom, ezt a logikai hibat utana én is észrevettem a sajat érvelésemben, igazabol eleve a végén irtam hozza, csak nem egyeztettem a mondanivalommal
De mar csak joval késöbb vettem észre, és azota nem volt esélyem javitani sem utolag sem (most vagyok azota gép elött).
Ertsd ugy, hogy pont vasarnap éjszaka kezdi el dobalni a bad sectorokat az egyik HDD legérzékenyebb területén
De szerintem a fö mondanivalon nem valtoztat. A RAID önmagaban nem elégséges méntés; 2 mentés között biztosit elsö vonalbeli védelmet. -
Magnat
veterán
Értem a gondolatmentedet és van is benne igazság, csak a példa hibás: az évszázad vihara ellen amikor bever a villám, pont semmit sem fog érni a raid, hiszen jó eséllyel minden lemez megsül, de ha csak a raid vezérlő egyedül és emiatt elkezd hülyeséget írni, dettó. Illetve: nevezhető-e mentésnek valami, ami egyetlen dolog (diszkhiba) ellen véd, kivéve ha akkora peched van, h egy raid5 tömb rebuild közben megkotlik még egy drive a fokozott igénybevételtől? (Ha jól rémlik, a PH is állt pár éve néhány napot valami ilyen sztori miatt)
-
válasz
futureboy #33987 üzenetére
Arra is jó, hogy különböző szolgáltatásokat rendelsz hozzájuk. Pl. az egyik porton az internet felé szolgáltatsz, a másikon a belső hálózatodat szolgálod ki. Így nagyon jól elkülöníthetőek a szolgáltatások, feladatok.
Vagy 2 független hálózatot is kiszolgálhat egyetlen eszköz. Pl. van 2 alhálózat, egy iroda, és egy gyártás. Mindkettő csapat eléri a NAS adatait, anélkül, hogy átjárás lenne a két hálózat között. -
Borisz76
nagyúr
-
tibbike01
őstag
Esetemben többnyire telókról szinkronizált képekről van szó és annyira király, hogy tudom, hogy minden hétfőn éjszaka csinál a NAS a 2.lemezre egy mentést, mert addigra átvágolagtom az eheti képeket és letörlöm a "szemét" képeket. Eszem ágában sincs raidet használni. Szerintem hamarabb meghibásodik a raidban lévő lemez mivel kapja az ívet rendesen.
Szerintem nem céges környezetben, ahol kellenek az adatok azonnal, ha lehal egy lemez semmi szükség raidre. -
Borisz76
nagyúr
válasz
futureboy #33987 üzenetére
LAN porton nem kiegészítő "dobozt" lehet kötni....
Össze lehet őket fűzni a Link Aggregation Control Protocol segítségével : [link]
Ha az eggyik port valamilyen oknál fogva nem működik, meghal, akkor a másik átveszi a helyét...illetve 2 lan csati egyszerre ki tud szolgálni 2 db kliens-t Gigabites sebességgel.Ha jól tudom, akkor ehhez olyan Menedzselhető Switch , Router , PC ( több hálókártyával ) kell , ami szintén támogatja az LACP-t.
Ez a videó egészen jól bemutatja.A kiegészítő / bővítő dobozoknak saját csatlakozójuk van !
[link]
Bővítő egység típusa bal oldalon.
Mely eszközökhöz jó....jobb oldalon.
Elég régi a kép....
-
futureboy
tag
Még egy értetlen kérdés: amelyik nason 2 db lan port van, az mire jó? Ott lehet még plusz tárolókat hozzákapcsolni? Mondjuk a 2 fiókoshoz egy 5 fiókos kiegészítő egységet?
-
válasz
Multibit #33985 üzenetére
Bizony vannak. Ahogy te is írtad a letöltött tartalmakat felesleges menteni, Tehat a te esetedben nincs szükség mentésre a szo klasszikus értelmében.
Egyértelmű, hogy ő is a letöltött tartalmakra gondolt, ahogy írtad is.
Azt is írtad, hogy ami számodra fontos, azt meg rendszeresen mented. Most szándékosan félreérted amit írt? -
Köszi, hogy leírtad helyettem. A Raid win-win, vagy is-is. Nem csak a rendelkezésre állást biztosítja, hanem egy valós idejű mentés is. Ha az egyik lemez beadja a kulcsot, megmaradnak az adatok, működik tovább, csak el kell szaladni a boltba egy új lemezért. (Ha van egy spare lemez az eszközben még jobb)
Bár így is macera a kiesett lemez pótlása, nem kell foglalkoznod a mentés visszatöltésével, nem vesznek el az utolsó mentés óta történt változások. -
Multibit
nagyúr
egy jo külsö adatmentés nem feltétlenül jelenti a real-time szinkronizalast
Nem is állította senki. Nem ez a célja.a probléma tehat az, hogy mi van azzal az idöintervallummal, ami 2 mentés között eltelik?
Azt bukja a lehasználó. 2013 óta NAS-olok. Ezidő alatt volt meghajtó hibám, de adatvesztésem soha. Nem használok RAID(1/5/10)-et azóta sem. Ezután sem akarok. Igaz, relatíve sűrűn mentek (kb. hetente). Persze csak a pótolhatatlan adataimat. A tárhely nagy részét a filmek és a sorozatok foglalják. Ezeket "védjem" RAID-del? Soha!Tehát, több mint tíz éve, nem érzem hiányát a RAID-nek. Az élet nem igazolta, hogy szükségem lenne rá.
A "sok bay-es" NAS-okról ugyanez a véleményem. Nem vagyok digitális hörcsög. A betárazott média tartalom nagy része nálam megnéz-töröl kategória. Azaz, szerencsés vagyok... nem kell vagyonokat költenem drága NAS-ra és sok terabájt háttértárra. -
biga
őstag
Sokszor felmerül itt, hogy a RAID (értsd itt 1/5/6 vagy ezek variacioi 10/60 stb) alapvetöen nem backup, hanem rendelkezésre allast növelö eszköz. De a valosag az, hogy ez közel sem ilyen fekete/fehér kérdés. Idealis esetbe (a cigam altal emlitett 3-2-1 szabaly is ezen alapul) rendszeres külsö mentésekkel biztositom az adataim helyreallithatosagat a lehetö legtöbb esetre felkészülve. Viszont egy jo külsö adatmentés nem feltétlenül jelenti a real-time szinkronizalast, söt, valojaban ez ellenjavalt is, aki latott mar vmilyen hardveres hiba, vagy karokozo de akar emberi mulasztas altal olvashato, de értelmetlen adatokat, amiket az ilyen szinkron alapu backup siman beszinkronizal a mentésbe, az tudja ezt.
Tehat a jo mentés szigoru rend szerint, meghatarozott idöközönként lefuto külsö mentést jelent, sokszor növekményes modon, de legalabb is adatintegritas ellenörzés utan. Erre föleg nagyvallalti környezetben nagyfoku automatizalas és szakszemélyzet szolgal. Otthon vagy kisvallalatnal meg te magadAztan vagy radugtad pénteken a külsö USB-s backup HDD-t a mentéshez (aztan le is huztad), vagy csak otthon jössz ra, hogy a fenébe, elfelejtettem, de nem baj, majd hétfön. (Megsugom, hétfön is el fogod felejteni, de ha nem, tuti vasarnap jön az évszazad vihara, ahol belecsap a villam az irodaba/hazba
)
Nos a probléma tehat az, hogy mi van azzal az idöintervallummal, ami 2 mentés között eltelik? Ugyan is ez idö alatt ezen szabaly szerint nem történik mentés (itt persz az idö lehet par perc, de par hét is akar természetesen, nyilvan itt az adatok kritikussaga a döntö kérdés).
Na ezt az idöt biztositja a RAID tömb megvalositasa - természetesen a folytonossag biztositas mellett. Kimondhato tehat, hogy a RAID (a 0 kivételével) valos idejü konstans mentésnek tekinthetö még akkor is, ha nem teljes értékü.
Nyilvan ezt otthoni környezetben mindenki maga döntse el, hogy mi a fontosabb: a RAID tömb nyujtotta elsö védelmi vonal, vagy a tarhely maximalizalasa.
Sajat tapasztalataim szerint elmondhatnam, hogy ha kaptam volna 100€-t minden alkalom utan, amikor azt hallottam egy helyreallitasi munka elött, hogy "pont a biztonsagi mentés elött történt ami történt", akkor biztosan nyugodt lennék az anyagi helyzetemmel kapcsolatban
Ilyenkor jellemzöen nem volt RAID (pl mert eleve nem olyan jellegü eszközröl volt szo persze), de az megmenthet egy ilyen helyzetet. A minimum 2 lemezes NAS-ok meg szerintme mind rendelkeznek vmilyen (minimum 1) RAID lehetöséggel. -
tibbike01
őstag
Persze, de most a Raid és SHR kötetről volt szó. Azok, amiket említesz ez esetben sem megoldás, hiába van raidban, ha összes lemez lehal.
Én úgy értem, hogy egy mezei usernek az esetek 99%-ban nincs értelme Raid/SHR kötetet alkalmazni. A Nasban lévő két lemez. Első lemez adatok. Második lemez időközi mentés. Harmadik felhő vagy időközi külső hdd mentés.
-
válasz
tibbike01 #33976 üzenetére
Amúgy meg simán jó, ha pl minden hétvégén csinál a NAS egy mentést az adott mappákról a 2. lemezre.
Az nagy hiba lenne. Fontos hogy a mentés fizikailag is elkülönüljön a forrástól. Ha jön egy HW hiba, ami hazavágja mindkét lemezt, buktad a mentést is. Ha jön egy zsarolóvírus, buktad mindkét lemez adatait. Ugyanilyen veszélyes, ha az USB lemezt, amire a mentés készül rajtahagyod az eszközön. Keress rá a 3-2-1 szabálynak, hasznos tippek vannak benne a mentésről.
-
futureboy
tag
válasz
Borisz76 #33975 üzenetére
Az ssd tovább drágítja, nem is kicsit. Nem vagyok benne biztos, hogy tud annyival többet nyújtani, amennyivel drágább. A 2,5 gbit is jól hangzik, de gigabites router és gigabites internet mellett nincs jelentősége ha jól gondolom. Igazából a konkurencia olcsóbb termékeinél mindig van eltérés a synologyhoz képest, lassabb cpu vagy kevesebb memória, vagy a szolgáltatások terén. Sajnos egyre inkább úgy néz ki, hogy synology lesz a vége, hacsak nem dob be valaki egy értelmes alternatívát. Nagyon köszi a segítséget!
-
tibbike01
őstag
-
Borisz76
nagyúr
válasz
futureboy #33974 üzenetére
Igen
, indulhatsz 2 db lemezzel is.
- Ha így teszel és mondjuk 2 db 4 Tb-s lemezt teszel bele , SHR kötetben, akkor lesz 4 Tb használható helyed és védve vagy 1 lemez hibája ellen.....ez a tükör.
- Amennyiben - idővel - elfogy a tárhely, akkor bele dobsz egy újabb 4 Tb-s lemezt majd a meglévő kötetet bővíted.
Így lesz 3 db lemezből álló SHR köteted , ami 8 Tb használható tárhelyet ad....persze lemezvédelemmel....ez felel meg a RAID5-nek.- Majd ugyanez a folyamat ha az is megtelt adattal :
Utólsó fiókba egy 4 Tb-s lemez és a tárhely 12 Tb-ra nő , védelem szintén 1 lemez hiba ellen.Természetesen nézz szét más gyártók mit adnak ugyanennyi pénzért.
Itt érdekes lehet még :
- SSD használata rendszernek....pörgősebb az egész.
- 2.5 GBit/s hálózati csatoló megléte / hiánya -
futureboy
tag
válasz
Borisz76 #33973 üzenetére
Köszönöm az instrukciókat. Azt hiszem már csak 2 játékos van versenyben a synologyból: DS223 és DS423. Ha hosszú távra tervezek, akkor gondolom a 4 fiókossal jobban járok, mert indulásnak 2 vinyóval mehet, aztán bővíthetem később még kettővel. Kicsit szétnézek más gyártók termékei között is.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
futureboy #33971 üzenetére
A Synologynál a " J " a belépő szint.
Hardver tekintetében.
A jelölés nélküli a középkategória.
A " + " -os jelölés a "csúcsot" képviseli.
Az tény , hogy a Synology túlárazott.
Ugyanennyi pénzért más gyártó erősebb vasat ad.
Csak ott meg a szoftver a kérdéses.
Van aki szerint a Synology rendszere a legjobb de itt olvastam másoktól, hogy azért ez nem ennyire eggyértelműen fekete-fehér.
Mivel más tipussal nincs tapasztalatom de a Synology-t ismerem és szeretem is....így ezt bátran ajánlom.
Viszont érdemes olvasgatni a témában...mert nehéz döntés és nem 1-2 hétre vesz az ember magának NAS-t.
Inkább 5-10 évre. -
válasz
futureboy #33968 üzenetére
jó lenne ha nem 24 óra telne el, mire a tévék elérik a letöltött filmet
Erre talán a Zyxel topikban tudnának válaszolni. De tippem szerint naponta csak 1x frissíti a médiakönyvtár tartalmát. Elképzelhető, hogy valahol állítható, vagy egy kis script-el kierőszakolható, pl. az óránkénti frissítés.
A System -» Rescan Interval nem pont ezt szabályozza? [link]Van beépített FTP szervere, ehhez nem kell új eszköz.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
futureboy #33968 üzenetére
Szia.
Nekem csak Synology-val van tapasztalatom.
4 lemezeset ajánlok.....de lehet használt is.
Pl : DS918+ vagy újabbat.
9 a fiókok száma : 4 db + 5 db egy bővítő dobozzal.
18 pedig a gyártás éve : 2018Ez azért lényeges mert 10 + 3 év a szoftveres támogatás.
10 év teljes körű....majd ezután még 3 év biztonsági frissítések.
A HDD-k tükrözése nem a biztonságot növeli !!!
Ez minden NAS-ra igaz.
Az adatok folyamatos elérését segíti !3 vagy több lemezből lehet RAID5 tömböt készíteni.
Illetve a Synology-nak van egy hibrid megoldása is az SHR.
Synology Hibrid Raid.Ez az SHR tömb 1 lemeztől 12 db lemezig skálázódik.
1 lemez esetén egy egyszerű alap/basic kötet lesz.
2 lemez esetén életbe lép a redundancia ...azaz a tükrözés előkerül....és 2 lemezes tömb lesz 1 lemez meghibásodása ellen védve.
3 lemezes SHR tömb olyan mint a RAID5, szintén 1 lemez hibáját védi ki.....és innentől csak fiók kérdése a bővítés egészen 12 lemezig.
Tehát 2 lemez vagy több esetén az SHR tömb már védi a teljes kötetet 1 db lemez hibájától.
A biztonsági mentés pedig mehet külső usb-s lemezre , másik NAS-ra vagy akár a felhőbe is....de legjobb ezeket kombinálni és a fontos adatokról 2 de inkább 3 különböző helyen is legyen mentés !
A TV-s filmezéshez csak telepíteni kell a Médiaszerver APP-ot a csomagközpontból. DLNA segítségével megjelenik a TV készüléken és nézhető a TV saját lejátszójával.
Torrentezésre ott a gyári Downlod Station.
De létezik rá más , nem gyári megoldás is.Távoli elérés egyszerű a Quick Connect segítségével.
Androidos telefonról automatikusan megy a képek/videók mentése.
Nem tökéletes a rendszer mert előfurdulnak anomáliák.
De ez szerintem elmondható más NAS-ok operációs rendszereiről is.Segítőkész fórum : [Synology NAS]
Kis összefoglaló : [Synology DSM 6 - Összefoglaló]
Régebbi anyag...azóta már a DSM rendszer v7-s üzemel.
Alapjaiban azért használható. -
futureboy
tag
Sziasztok,
Eddig egy nasom volt, illetve van, de már nagyon régi, Zyxel NSA 320S. Gondoltam le kellene már cserélni, de nem jutok dűlőre, hogy mire... Főleg adatmentésre, fájl megosztásra és torrentre használom, jó lenne ha nem 24 óra telne el, mire a tévék elérik a letöltött filmet, mert olyan lassú a média szervere, illetve el tudnám érni egyszerűen FTP-n bárhonnan. Néztem a Synology szoftverét, beállításait de nagyon idegennek tűnik a zyxel után. Az asusé már jobban tetszik. Tudom, nem azt fogom nézegetni, de azért nem mindegy a beállításoknál, hogy mennyire user barát. 2-4 lemezesben gondolkodom, a vinyókat tükrözni szeretném a biztonság miatt. Olvasom egy ideje a fórumot, de nem lett könnyebb a választás. Szóval melyiket ajánlanátok inkább?
-
biga
őstag
Ami mindennapos hasznalatban van nalam jelenleg:
- több különbözö Asustor: a szoftvere kezdö szamara is könnyen kezelhetö, egyszerüen atlathato, jol és egyszerüen konfiguralhato. Szamtalan nativ és konténeres alkalmazas all rendelkezésére, méghozza a legtöbb siman mindenféle plusz licence vagy valami egyéb fizetési igény nélkül. Bar nem akkora, mint a Synology-nak, de elég jo közösség is van mögötte. A support elég jo, nekem parszor volt velük kapcsolatom (egyszer a sajat NAS-om, parszor az egyéb, kezelésemben lévö NAS-ok miatt). Hardveresen megbizhato, nem tul valogatos, nagyon jo a kompatibilitasa a legtöbb lehetséges kiegészitövel. Es eleve jellemzöen az aktualis modellek mindig jol felszereltek: a 2.5GbE mondhatni alap (több is), néha a10GbE is. Proci és RAM vonalon is megfizethetö és erös tud lenni.
Szerintem ar/érték aranya miatt, plane kezdök szamara best buy marka.- egy QNAP: a szoftvere az Asustor-okhoz vagy Synology-khez képest komplexebb, viszont nagyon szélsöséges modon konfiguralhato. Személy szerint kezdöknek nem ezt a markat ajanlanam, ha csak nincs szükségük valami specialis tulajdonsagara. Kevesebb a nativ vagy siman az app centeréböl letölthetö applikacio. Erezhetöen nem az volt a cél, hogy a kezdö napi felhasznalokat kiszolgalja "Next->next->finish" jellegü app telepitésekkel, de amik vannak azok szépen mennek, sok funkcioval rendelkeznek. Sajnos azonban nem egy app-ja illetve néhany funkcioja valamilyen fizetös licencet igényel, bar ezek jellemzöen böven tulmutatnak a versenytarsak funkcioin. A biztonsagra törekvése néha mar tulzasnak is érzödik (mondom ezt ugy, hogy maniam a biztonsag...). Bar rengeteg belépö szintü vasa is van, a kinalataban megjelennek a nagyobb "agyuk" is, tehat ha valami komolyabb vasat akarsz, és nem félsz attol, hogy a szoftvere nem kezdönek vali igazabol, akkor ez a marka kell neked. Az Asustorhoz hasonloan jol felszerelt, és - bar ez nem sajat tapasztalatom - az informacioim szerint ugyancsak nem tul valogatos.
Munkam soran kezelek ezen felül (ezekkel nincs mindennapos tapasztalatom, lényegében jellemzöen adatmentések, karbantartasok konfiguralasok szintjén nyulok hozzajuk):
- egy TerraMaster: szoftvere kicsit fapados, de igazabol böven kiszolgalja az alapvetö igényeket. Szerintem jobb annal, mint amilyen a hire. Nem tul erös vasban a kinalata (néhany kivételtöl eltekintve), tényleg elsösorban a halozati fajltarolasra lö, nem akar annyira univerzalis lenne. Allitolag a közösség inkabb az ereje, a supportjarol hallottam rosszat és jot is, szerencsére nekem nem volt velük közvetlen tapasztalatomVallalkozo kedvüeknek ajanlom inkabb.
- több Netgear: régen szerettem, megbizhato stabil cuccokat gyart, de szoftveresen csak a kötelezöket adja. Nem otthoni felhasznaloknak valo, bar nem azért, mert nehéz lenne konfiguralni (bar van nem egy olyan beallitasa, aminek rendesen utana kellett olvasnom, mert tul mélyen pro volt mar). Bar ha valaki otthonra csak egy sima fajlszervert akar szamtalan pro funkcioval, hat hajra
- jelenleg mar csak egy régi Zyxel: hat végül is tudja azt, amit elvarnal töle. De nagyjabol azt tudnam ra mondani, mint a Netgearekre. Otthoni felhasznaloknak csak akkor ajanlanam, ha tényleg csak egy fajlszerver 'esetleg printszerver) kell. Valamivel kevesebb nagyon pro konfiggal, mint a Netgear. Ellenben megbizhatosaggal sosem volt gond vele (bar igazabol egyik korabbi markaval sem)
- mar nem, de korabban volt a kezelésemben 2 Syno is. Igazabol szoftveresen az Asustor all sztem hozza a legközelebb. Kezdöknek is siman ajanlanam, jo a közösség és a tamogatas is mögötte. Ugyancsak rengeteg app all a rendelkezésére. Megbizhato, massziv vasakat ad, viszont a kinalataban - mondjuk igy - inkabb a "bevalt" a megfelelö szo, és nem annyira a "korszerü" (ne mar, még mindig alap 1GbE csatival szerel mindent!) .
Szerintem a Syno egyetlen nagy hibaja a borzalmas ar/érték aranya. Egyszerüen szinte minden konkurense jobb ebben a kérdésben. Plane, hogy probalja eröltetni a sajat markas HDD-ket/RAM-okat stb is hozza, nyilvan méregdragan. De ha valaki nem érzékeny a pénztarcajara, akkor persze egy jo NAS-t kap a pénzéért.Ezen kïvül van még a latokörömben néhany DIY is, igy ugy megcsinalva, nativan vagy valami proxmox konténerben. De ezek nem markak, igy hagyjuk...
-
Victorio
aktív tag
A Synology a 2025-ös szériában a Plus sorozatú NAS-okhoz már csak saját márkás lemezek esetén ad teljes körű támogatást.
Ki is mondta az előbb, hogy a Synology a legjobb? -
Keress rá a hozzászólásaimra a Synology topikba. Nem fut le a mentés a HyperBackup Vaultra, mert elfogy a memória. #96406
Nem írja ki rendesen a szöveget, pedig hely van rá bőven. #96168
A magyar fordításban is vannak hiányosságok (illesztőfelölet!):
De biztonsági hibákért sem kell túl messzire menni. Egy tavalyi, 9.8-ra pontozott CVE-2024-11131 megfelel? De említhetném a CVE-2024-10441-et is...Értem hogy a személyes kedvenced, de ettől nem lesz különb a többinél.
-
válasz
kodmen #33955 üzenetére
Ha tippelnem kéne egyik sem software-es, csak a DIP kapcsolók állásától függően van olyan opció, ahol a gyártó programjával tudod beállítani a SATA vezérlő chip üzemmódját, lekérni a lemezek adatait. A RaidSonic esetben nincs ilyen, és erősen vakarni kéne a fejem, és kétszer is átolvasni a Manuelt, hogy egy lemezhiba esetén, hogyan tudom kideríteni hogy melyik lemez a hibás, hogyan tudom adatvesztés nélkül kicserélni. A kezelőprogram segítségével ez is lényegesen egyszerűbb. A 2 lemeznél van egy "mester" fiók, bármelyik lemez romlik el, a jó lemez mindíj a HDD2 fiókban kel legyen, és az új lemezt a HDD1 fiókba kell tenni. Szóval a DAS raid-nél észnél kell lenni. Szerencsére velem még nem fordult elő, de le van mentve a kézikönyve, ha mégis kellene.
Az is újdonság, hogy Linux vagy virtuális gép nem komálja. Az okát se értem, kutya közönséges USB háttértárnak jelentkezik be. A Linux se tudja róla, hogy az 1 Raid1 tömb, vagy csak az egyik fiókba dugott háttértár. -
kodmen
aktív tag
Köszi a választ!
Korábban is volt már vele gondom, ezért támadt az az elhatározásom, hogy le kell cserélni, nincs mese. Persze nem bánnám, ha nem, és ahogy közben olvasgattam, nem reménytelen a helyzet, mivel kikapcsolás gombra ha lassan is, de reagált. Köszi a linket, benézek a topikba. SSH-n ha elérném, akkor vajon mit látnék (azt hiszem, engedélyezve volt), és mit tudnék csinálni? Mivel eleinte csak filmek voltak rajta, nem volt fontos a mentés, mostanában keztem el foglalkozni a Nextcloud-al, illetve napi szinten használni, és már érett az elhatározás a biztonsági mentésre is. A fájlok többnyire csak mentések rajta, mind meg van a telón, vagy laptopon, azt hiszem kivétel nélkül. De egyszerűbb lenne mindent megtartani, mint újra letölteni, felmásolni stb...
A RaidSonic-ot pedig néztem, de másik típust, ahol úgy tűnt, hogy nincs csak szoftveres raid. Meg talán azt írták a linux-ra, virtuális gépre, hogy nem komálják annyira egymást azzal a DAS-al, pl. nem működik az a beállítás, hogy minden lemez lehessen látni külön (azok adatait sem). De ennek még utána olvasok, a kiszemelt típusra vonatkozóan. Amit küldtél, az tud RAID10-t, ami 4 meghajtónál kellene nekem. Gondolom inkább egy 4 fiókost érdemes venni, mint két 2 fiókost, mert fogyasztásban több az utóbbi, bár ha van két szabad USB port, akkor előbbinél gyorsabb lehet az elérés (hacsak nem a merevlemez sebessége a szűk keresztmetszet)
A legjobb az lenne, ha a PC tudna fogadni 2-4 hdd-t, de mivel a NAS-vol előbb, a méret és a fogyasztás volt a szempont. Még bővítőkártya jöhet szóba, illetve korábban linkelt megoldás, de ahhoz is kell egy külső ház. Egyéb javaslatot szívesen fogadok
-
válasz
kodmen #33952 üzenetére
Miért nem rakod rendbe? Egy áramszünet utáni helyreállítás olcsóbbnak tűnik bármi másnál. Ott a Zyxel NAS326 topik, biztosan megtudják mondani, hogyan lehet helyrehozni, hogy az adatok ne sérüljenek. Felépítesz egy ilyen bonyolult rendszert és nincs róla mentés?! Amúgy valószínű, hogy egy (live) Linux-os gépre dugva felismeri, kezeli, így le is tudod menteni az adatokat.
USB-s Raid megoldásokat találni olcsóbban is. Pl. RaidSonic ICY BOX IB-3640SU3 Ennek a 2 lemezes tesója van nálam a NAS-ra dugva.
A TR004 és egyéb a NAS-hoz gyártott bővítő egységek HW-es megoldásánál, egyik egyik ujjamat se harapnám meg azért, hogy a 4 fiókos eszköz tud-e kezelne 2 külön Raid1 tömböt. Ennek utána kell olvasni, rá kell kérdezni!
Szerintem teljesen felesleges párhuzamosan üzemeltetni a két eszközt úgy, hogy csak kiegészítői egymásnak. -
kodmen
aktív tag
válasz
kodmen #33952 üzenetére
Ami még kérdés, hogy a lemezeken maradt adatokhoz hogyan tudok hozzáférni? Illetve nem próbáltam még a reset gombot, az lehet, hogy segítene. Jól gondolom, hogy nem törli az adatokat, csak a beállításokat? Bár ha a jogosultságokat is nézem, nehezen választható szét a kettő...
-
kodmen
aktív tag
Üdv!
Egy kis tanácsot szeretnék kérni. Egészen a legutóbbi áramingadozásig (halogattam a szünetmentes vásárlását) volt egy működőképes Zyxel 326 NAS-om. A hálózati adattárolás funkcióját használtam csak, bár talán futott a DLNA szerver is. A szükséges funkciókat egy i5-85000T 16gb RAM Tiny PC látja el, amin Proxmox alatt futnak virtulális gépek. Ez alá lett meghajtóként / tárhelyként beállítva a NAS, így a PC-n linuxban konténerizált (Docker) alkalmazások (Torrent, Plex, Nextcloud, DLNA) is használhatták tárhelyként, de a mobil eszközök is elérhették akár direktben is a fájlokat.
A fő dilemmám, hogy egy másik NAS-t érdemes-e vegyek, vagy egy többfiókos USB-s külső HDD házat (DAS). Ami fontos volna, az a RAID (1), mert 2db 3TB WD RED vinyóval használnám. Van olyan DAS (QNAP TR-004), ami tud hardveres RAID-et, ami azért jó, mert bár szoftveresen is biztos megoldható a Proxmox-ban, az biztosan szűkíti az USB-n keresztül egyébként forgalmazandó adatok szávszélét, jobb lenne, ha az eszközön belül mozognának az adatok. Nem tudom viszony előre, hogy hogyan fog látszódni a Proxmox-ban a kötet, tudom-e normálisan használni. Alternatívaként a QNAP TS-433-4G, illetve akár a Synologi DS423+ / 923+ is szóba jön. Utóbbiak eléggé overkill-nek tűnnek, ha van mellettük egy mini PC, persze a redundancia, hogy ha lehal a PC, akkor a NAS-is el tud látni több funkciót, nem rossz, de nem biztos, hogy sokat kell áldozni rá.
A jelenlegi 2x3TB lassan kevés lesz, emiatt 4 fiókosat szeretnék, amibe mehet majd 2x4TB vagy 2x6TB RAID1-ben. + kelleni fogy egy biztonsági mentés is, de csak a dokumentumoknak, képeknek.
Szerintetek fog működni rendesen a QNAP Proxmox + Debian alatt? Vagy érdemsebb inkább NAS-t venni? Sajnos a PC nem fogad plusz meghajtókat, illetve elé macerás lenne megoldani, mondjuk így: [link]
Melyik megoldás lehet a jobb hosszú távon, milyen típust ajánlotok?
Köszi előre is!
-
belinho
senior tag
válasz
krealon #33949 üzenetére
Igen! A tied egy régebbi típus azon USB-B csatlakozó van, szinte az összes UPS-en ilyen van, egy sima nyomtatókábellel össze tudod kötni NAS-PC-t és a UPS-t.
Az új APC Smart UPS-n már sima USB-A csatlakozó van, ami van a NAS-on és PC-n is.
Szóval ilyen USB-A-A kábellel lehet összekötni, ilyennel még nem találkoztam, nem szokványos. De soros porton is össze lehet kötni őket, ha van a NAS-on-PC-n még egy szabad RJ-45-ös csati. A kettőt egyszerre viszont nem szabad.AirLAC válaszoltam
-
-
+1
Én csak a Synology-Asustor kettőst ismerem testközelből, és nagyon nem tapasztalom, hogy a Synology ténylegesen jobb lenne. Tényleg nagyon jó eszközei vannak, de nem igazán látom, hogy a felárat megérné.
Sőt, ott van még a virtualizációs korlátozásuk nem Intel CPU-k esetén -- ha ez még tényleg megvan.
MaCS
-
A lónak a nemi szerve a legjobb! Kilométeres listám van a Synology hibáiról. Nem azt mondom, hogy más gyártók jobbak, de legalább nem fizettetik meg a hype felárát.
belinho
Ezt miért itt kérdezed? Pláne úgy, hogy se a NAS, se a szünetmentes pontos típusát nem árulod el. Ez sokkal inkább a szünetmentes topokba való. Olvasd el a Manuel, melyik mire való, mit tud! -
belinho
senior tag
Hello!
Használ itt valaki NAS-t APC Smart UPS-el.
Össze szeretném kötni, hogy a UPS leállítsa a NAS-t tartós áramszünet esetén.
Annyi a probléma, hogy ugye a NAS-on USB-A csatlakozó van és a szünetmentesen is USB-A csatlakozó van. Eddig szinte mindig USB-B-s csatlakozó volt a szünetementeseken amikkel korábban találkoztam, és egy sima USB A-B (nyomtatókábellel) simán össze lehetett kötni és konfigurálni a 2 eszközt.
USB-A-A kábel kell most összekötni?
Vagy
Hálózati csatlakozó van még a NAS-on és a UPS-en is pluszban, hálókábellel kell összekötni?
Előre is köszönöm! -
galaxys80
veterán
Sziasztok!
Jelenleg egy Zyxel326-ot használok, de egyre inkább a végét járja szegény. Teljesen alap felhasználásra keresek NAS-t. Hálózaton belüli képek, videók és fájlok elérése, torrentezés és SMB-n keresztül egy Apple TV4k-n filmnézés. Nagyjából erre keresnék egy utódot lehetőleg költséghatékonyan.
Synology DS124 a kiszemelt. Mi a véleményetek?
Elég az 1 lemezes is, mert egy 4 külső vinyóm van úgyis, amik jelenleg a HUB-on lógnak a NAS-hoz csatlakoztatva. -
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Gyarmati_ #33934 üzenetére
Szia !
Szükségem van egy nasra amibel tudok torrentezni. Letöltés egyszerre 1-2 dolog, vissza meg max 15-20.
Erre a belépő kategóriás NAS-ok is képesek.El kell érjem tv, pc, telefonról. Távoli elérés nem igény.
Ez is alap....sőt a távoli elérés is alap.Egy lemezes is elég, tárhely 2-4 tb.
1 fiókos modell , igény szerint HDD/SSD mérettel.Nézegettem a használt gépeket ez feltűnt, de nem tudom mi volt vele a baj ami aztán javitva lett.
Teljes korrektség jegyében: igen, a NAS áldozatul esett az elhíresült C2000 bug-nak, javítva lett ezt tükrözi a NAS kedvező ára, de nem ez az eladás oka. Jelenleg is üzemel, kipróbálható, megtekinthető állapotban van.
Ez egy ismert Intel Atom CPU-kat érintő hiba volt.
Többek között az én NAS-omat is érintette.
Évekkel ezelőtt javították és azóta is hibátlanul megy az eszköz.Synology NAS-ok esetén a tipusnévben megtalálható a fiókok száma és a gyártás éve. Pl :
- DS224+ , 2 fiókos 2024-s modell
- DS918+ , 4 fiók + 5 fiókos bővítő , 2018-s modell
- DS2415+ , 12 fiók + 12 fiókos bővítő , 2015-s modellA gyártás éve azért érdekes mert 10 év teljes körű támogatás jár az eszközhöz....majd ezután még 3 év biztonsági hiba javítások.
Tehát használt esetén nem érdemes 2020 vagy annál régebbi gépet vásárolni.....hacsak nem szemtelenül olcsó.
1 és 2 fiókos Synology NAS-ok összehasonlítása :
DS124 / DS223 / DS223j / DS224+ / DS723+ -
Sziasztok!
Szükségem van egy nasra amibel tudok torrentezni. Letöltés egyszerre 1-2 dolog, vissza meg max 15-20.
El kell érjem tv, pc, telefonról. Távoli elérés nem igény.
Egy lemezes is elég, tárhely 2-4 tb.
Ezekre keresem a legjobb megoldást új vagy pár éves eszközök között. Hdd új lesz lehetőség szerint kevés lemez számmal erre is adjatok tanácsot ha van tapasztalat.
Nézegettem a használt gépeket ez feltűnt, de nem tudom mi volt vele a baj ami aztán javitva lett.
Árban max 100 eft körül adnék érte.
Köszönöm ha segítetek! -
melan
senior tag
Sziasztok! Csak kis érthetetlen érdekesség egy "akcióról":
Synology DS224+ 164.390 Ft
WD Red Plus 4TB 45.290 Ft
Synology DS224+ 2× 4TB RED Plus 297.590 Ft
Elég drága az összeszerelés
Ezt tervezem beszerezni, ezért követem az aktuális árakat. Lehet érdemes kinéznem egy másik boltot...
-
ugyes
senior tag
válasz
Weetjoue #33931 üzenetére
Az eszköz kézikönyvében van erről egy, valóban, rövid bejegyzés.
-
tibbike01
őstag
Kicsit off topic, de most akkor a sima Cat 6 kábel is tudja a 10 gigabitet vagy csak a Cat6e tudja? Mindeféle táblázat van a neten és nem egyeznek.
-
Alex91
félisten
válasz
Weetjoue #33923 üzenetére
1. Ez egyseg sugaru userek szamara keszult, ezert a cel az egyszeru hasznalat volt. Ugyhogy vagy elfogadod, hogy a Syno megoldasaval egyszeruen, jelentosebb konfiguralas nelkul ered el a NAS-od, vagy csereled. (Egyebkent, ha a routered tudja a VPN-t, akkor azt is konfigolhatod, de csak bonyolitani fogod a dolgot
)
-
Weetjoue
csendes tag
Üdv!
Korábbi ajánlásra vettem egy Synlogy Beestation NAS-t. Amire használni akartam az az volt, hogy biztonsági mentést szeretnék a PC-men levő adatokról a NAS-ra, amit egy másik fizikai helyszínen tárolnék.Beüzemeltem azonban kicsit csalódott vagyok a tudását illetően, ha esetleg valaki ki tud segíteni valamilyen workaround-dal vagy bármilyen megoldással azt megköszönöm.
1. Nem annyira értek hozzá de ahogy olvasgattam az a javaslat hogy VPN-nen keresztül érdemes használni, vagy LAN-ban. A LAN kizárt az említett use-case miatt. VPN-t pedig ugy látom nem tudok rá telepíteni, ugyanis ha jól értem csak a DiskStation rendszerei támogatják a Synology-nak. Ha valaki tudja hogy mégis meg lehet oldani, vagy mégsem olyan fontos ez az segítsen pls.
2. Nagyon furcsa ahogy az adatmentést végzi. Két opciót lehet beállítani a BeeFiles-on belül. 1-way sync, illetve 2-way sync. A 2-way synctől idegenkedek, hiszen én csak a PC adatait akarom kimeneteni nem akarok a BeeStationre közvetlenül tenni bármit. Emellett ha feltörnék az eszközt nem érzem biztonságosnak hogy a BeeStation-ön levő fájlok törlésével a PC-men levő adatok elvesznek. A 1-way sync a logikus választás de az meg nem úgy működik ahogy várnám. Ha a PC-n létrehozok új fájlt akkor természetesen felkerül a BeeStation-re, azonban ha törlök vagy átnevezek valamit a PC-n, akkor a Beestation-ön megjelenik a másolat, de az eredetit megtartja. Ez így nem OK, mert igazából így nincs is szinkronban a két fájlrendszer, nem értem mire jó ez, így a BeeStation-ön egyrészt több tárhelyre lesz szükség, valamint ha ne adj isten onnan kell visszaállítani az adatokat a PC-re, akkor bogarászhatom hogy mik a duplikált fájlok? Vagy én nem értem az egész koncepciót, vagy valamit rosszul csinálok. Ötlet?
-
-
tibbike01
őstag
válasz
Magnat #33916 üzenetére
Köszi mindenkinek! Próbáltam annó szivacsot tenni alá, de nem segített, lehet csak én füleltem nagyon, de pl aludni nem lehetett volna mellette és van hogy néha anyósék, haverok a nappaliban alszanak 1-1 éjszakát. Nem feltétlen a ventilátor, de volt egy állandó mély duruzsolása, az asszony is mondta, hogy mennie kell. A HDD-k pörgése, kattogása csak hab volt a tortán.
Teljesen néma megoldás kellene nekem, de ahogy látom az zsebbe nyúlós lesz.
-
Magnat
veterán
válasz
tibbike01 #33909 üzenetére
Szia,
Qnapom nem volt még, de a Synologyk rendszerventije biztosan nem zavaró, sztem a Qnap sem, de ha esetleg téged jobban zavar az átlagnál, akkor vmi 4 lemezes modellt kell venni amiben nagyobb venti van vagy cserélni vmi Noctuára v ilyesmire és levenni csendesre ... tároló tekintetében meg vagy ahogy már mondták is, ssd vagy ha maradni akarsz a diszknél, akkor nekem az a tapasztalatom, h pl a WD Green és Blue szériái sokkal halkabbak mint a nasokba való darabok, csakhát azok nem nasba valók, szóval legalábbis lassabbak lesznek, de valszeg ha raidba teszed, az is hajlamosabb lesz megborulni. Nekem egyébként van Green meg Blue is nasban meg nvr-ben, mind a kettő csak backupra van használva, de szólóban mind a kettő szépen megy évek óta és tényleg mérföldekkel halkabbak mint a nasba való társaik (a nasomban most van a harmadik diszk, hangjuk miatt cserélgetem őket, volt WD Red, héliummal töltött Seagate Exos, most egx WD Purple van, még eddig ez a legjobb, de a seek-je ennek is elég durva a Greehez meg a Bluehoz képest)
-
Patice
nagyúr
válasz
tibbike01 #33912 üzenetére
Nekem eddig csak Synology NAS-jaim voltak/vannak, meg egy darabig épített PC.
Sosem volt hangos a venti.
Syno-ban csendesre állítva a ventiprofilt, SSD-vel szerintem tuti csendben lenne. Nappaliban is.
Nem kell a legerősebb, vagy akár használtat is nézhetsz Hardverapróról.
Ahogy SATA SSD-t is onnan szereznék. -
Multibit
nagyúr
válasz
tibbike01 #33912 üzenetére
A ventilátor hangja elnyomta a HDD-k zaját?
Ott akkor nagy baj lehetett azzal a ventivel (állapotával, vagy a beállításával). Nem vagyok biztos benne, hogy jól érzékelted.
Amúgy használtam passzív hűtésű DIY NAS-t, SSD-vel és megfelelő méretű hűtőbordával. Elég csendes volt -
Multibit
nagyúr
válasz
Külön helyet nem tudok neki egyelőre
Nana! De, tudsz. Csak nem akarszLétezik olyan NAS, ami kifejezetten csendes, amit nappaliba is lehet rakni?
Létezik, de azzal is lesz bajod. Drága. A benne lévő SSD-k miatt.Ha nincs türelmed kivárni a HA-n egy-két jó deal-t, akkor marad a zaj, vagy a mélyen zsebbe nyúlás.
Qnapnál, de az 330ezres kategrória
Hülyeség. Egy mezei NAS is jó erre, ha Te magad teszel bele SSD-(ke)t. -
Borisz76
nagyúr
válasz
A NAS-nak "csak" áram és LAN kábel kell.
Annó mikor bérházban laktam, akkor szépen kiraktam a NAS-t az előszobába a beépített szekrénybe.
Vagy ha veszel is bármilyen NAS-t, akkor a hangtalan és gyors működés érdekében mehet bele SSD is akár HDD helyett.
Persze drágább móka..... -
tibbike01
őstag
Sziasztok,
Már egyszer volt NAS-om, egy Qnap TS 233-as egy 2TB-os mezei HDD-vel. Akkor pár napot használtam, alapvetően tetszett pláne a torrent és a Plex része, de hangos volt. A nappaliban volt a TV feletti szekrényen. Volt egy állandó búgása, a ventilátor hallatszott és a HDD, ha pörgött, kattogott szintén zavaró volt. Eladtam.
Új lakásba költözünk, maga a funkció kellene újra (privat felhő, torrent, plex...stb), de a zajt nem akarom újra. Külön helyet nem tudok neki egyelőre, csak a nappaliban a TV melletti szekrény tetején. Létezik olyan NAS, ami kifejezetten csendes, amit nappaliba is lehet rakni?
Láttam, hogy van silent NAS a Qnapnál, de az 330ezres kategrória, én olcsóbban szeretném megoldani.
-
atirag
őstag
Üdv. Van egy nas-om ami elég régi és 1 lemezes ami igazából évek óta elég mert multimédia a fő felhasználás . Gondoltam belekezdenék egy home assistant felhasználásba. Van okosotthon ,de csak homekit és egy két dolog lenne amit nem tudok megcsinálni vele. Mármint jelenleg😊
Mi az a minimum hardver ami a tapasztalatok alapján szükséges?
Most synology van és elég jól kezelhető. Viszont ha jól tudom csak a + modellek tudják a home assitant kezelését. Azok meg elég "drágák" . Qnap az olcsóbb ,de nem tudom mennyivel másabb mint a synology.
Köszönöm a tapasztalatokat. -
-
Magnat
veterán
Én úgy csinálom, h a nasom (Synology) Cloud Sync szolgáltatásán keresztül tartok szinkronban bizonyos könyvtárakat a cloud-dal és itt szerencsére lehet mindent titkosítani, szóval nem a nyers adat töltődik fel. Persze lehet azt is törn, meg így nem is váltja ki a cloud a nas-t, de nálam nem is az a cél
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP Victus 16-s0002nh - 16.1" FullHD IPS 144Hz - Ryzen 5 7640HS - 32GB - 1TB - RTX 4050 - 1,5év gari
- Eladó steam kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- ThinkPad L14 Gen1 14" FHD IPS i5-10210U 16GB 256GB NVMe magyar bill ujjlolv IR kam gar
- Samsung Galaxy S22 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Intel Arc B580 12GB Limited Edition videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700K / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 500GB SSD
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G1 - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W10 I Gari!
- Így lehet neked Teljes Magyar Logitech Craft Billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest