- Csillagfelhő áztatná el Elon Musk űrkarneválját
- AMD-s AI-ra építenek az ASUS üzleti portfóliójának új egybegépei
- Rejtély az űr csendjében: ezért kellett kimenekíteni az Űrállomás csapatát
- Kipukkadt a videós AI lufi? A Sora elkaszálása csak a kezdet
- A jövőben egy új foglalat több CPU-generációt is kiszolgál majd az Intelnél
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Autóhifi
- Milyen TV-t vegyek?
- Otthoni IPTV megvalósítási lehetőségek?
- Milyen egeret válasszak?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Idén lesz tíz éves az AMD Socket AM4 foglalat
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Véleményes teszt bizonygatja mennyit ér a Macbook Neo 8 GB RAM-ja
- Tiszta szolárium: élőben brutális a TLC új SQD-Mini LED-es csúcsmodellje
-
PROHARDVER!

Új hozzászólás Aktív témák
-
GEPESZ66
veterán
A fiam ezt nézte ki, s hozzá a processzort.
GIGABYTE B650M GAMING WIFI6E
AMD Ryzen 7 9700X 8-Core 3.8GHz AM5 Box
Grafikai munkához, ill. néha játék.
Jó lesz ez az alaplap? -
soldi3r
veterán
Szevasztok! Eddig sikerült elhúznom a vásárlást, de most szükségem van egy másik gépre. 9600X, RTX4060, KF560C30BBEK2 adott, de kellene ezekhez egy alaplap is, egy PureBase 500-ba, 3 ventilátorhoz. Jobban járok egy gyengébb B850-nel? Vagy inkább egy talán stabilabb B650? Pl:
SAPPHIRE Nitro+ B850A vagy esetleg az M.
MSI B850 GAMING PLUS
MSI MAG B650 TOMAHAWK
ASUS TUF GAMING B650-PLUS -
vargalex
félisten
Sziasztok!
AM5 lapra kérnék (illetve fiam) ajánlást.
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
Játék, tartalomfogyasztás, iskolai feladatok, valamennyi fejlesztés (leginkább VS Code-ban Python, html, css)
2. Mennyit szánsz az alaplapra?
60000 Ft bruttó
3. Milyen hardverek alá szeretnéd?
AMD Ryzen 7 7700X, Patriot Viper Venom 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30, MSI MECH 2X 6600XT, Arctic Liquid Freezer III 280 hűtő, 1 TB + 256 GB NVME SSD, 2 + 1 TB SATA HDD, 3 ház venti, 1 buzzer
4. Milyen méretű lapot szeretnél?
ATX méretig bármi
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
Legalább 2 db M.2 NVME, legalább 2 db SATA, 1db PCI-E x16, 2 előlapra vezethető USB, minél több hátsó USB, legalább 1 db Type-C-vel, 1 Gbps, vagy inkább 2,5 Gbps LAN (de nem feltétel a 2,5 Gbps), lehetőség szerint Wifi/Bluetooth
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
DVGA, a fenti 6600XT
7. Szeretnél tuningolni vagy nem?
Alapvetően nem, de PBO és Curve Optimizer nem ártana a hűvösebb működéshez, EXPO a RAM-hoz
8. Használt, vagy új alaplap?
Lehetőleg új
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
Nem, de RGB vezérlés nem árt
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
A jövőben elképzelhető még meg nem jelent CPU-ra.Fontos lenne, hogy Win10 driverek is elérhetőek legyenek a gyártótól, nem csak Win11-esek.
Amit eddig nézett, de nem tudjuk, hogy mennyire megfelelő: GIGABYTE B650 UD AX
Előre is köszönöm!
-
_seth_
veterán
1. Néha CPU/RAM igényes feldolgozás mely során 300-1000 képből készít egy légifotót a gép, emelette persze átlagos böngészős stb felhasználás megvan. Játék ritkábban illetve amivel játszom ahhoz már jelenleg is túl erős a gép.
2. Max 100e.
3. 13700KF, 4x24 GB DDR5 5600, 2db gen 4 nvme ssd, rtx 5060 ti, arctic freezer 360 III aio.
4. Normál.
5. Sata 2 db (hdd), usb mindegy
6. Nem.
7. Nem, viszont olyan lapot keresek ami később akár erre is képes lenne.
8. Új.
9. Nem, max annyi, hogy fekete minden a gépben, akkor lehetőleg legyen az alaplap is, de gondolom ez nem akadály
+1: Egy darabig nem, illetve ha majd igen az már úgyis másik generáció és proci+lap csereJelenleg egy Gigabyte B760 Gaming X DDR5 lapom van, amit kinéztem pedig az MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI.
Ami miatt cserélném: ha kicsit könnyebben lehetne ramot, procit "tuningolni" az nem ártana, pl cpu alul feszelés ezzel a lappal nem sikerült, ram pedig igen sok időbe került mire egyáltalán elérte a gyári 5600 mhz-et gyári késleltetéssel, tehát lehetne kicsit felhasználóbarátabb maga a lap, állítólag a Z790 pont ilyen.
Az optikai hangkimenet is praktikus lenne az erősítővel való összekötéshez, a wifi külső antennája szintén jobb lenne mint a jelenlegi tplink aminek a gép mögött vannak az antennái.Talán tartósabb is lenne, amikor 100% cpu terhelés van a B760 is felmegy 270W fölötti CPU terhelésig is, még bírja, de ki tudja meddig.
Előre is köszi
-
DacMalac
aktív tag
válasz
HaZsolt
üzenetére
Technikai specifikációk alapján jelenleg nincs érdemi különbség a két megnevezés mögött, mert az MSI az X870E szériánál a "MAX" jelzést már az alapmodell nevébe integrálta, vagy bizonyos piacokon szinonimaként használják.Ha választanod kell a boltban, és az egyiknél ott a "MAX", a másiknál nincs, de a modellszám ugyanúgy X870E, akkor vedd az olcsóbbat. Technikailag ugyanazt a hardvert kapod.
-
HaZsolt
őstag
X870e lapoknal kerdes, hogy nem aktiv hutesuek ugye? Venti nincs rajtuk? Mivel 2 chipset van rajta erdekelne. X870e vs x870 kozul ha 10 ezer a kulonbseg (msi tomahawkrol) van szo. Megerne a felarat?
-
DacMalac
aktív tag
válasz
GeryFlash
üzenetére
Ezekkel a mAtx lapokkal kis mértékü OC képzelhető csak el.Főleg ezzel a CPU hűtővel. Nálam ez az erősorrend: ASUS TUF Gaming B550M-PLUS , ASRock B550M Pro4 , MSI B550M PRO-VDH/MSI B550M PRO-VDH Wifi, ASRock B550M Phantom Gaming 4
Ha lehet, inkább ATX-ben gondolkodnék.Árban ugyan az, jóval jobban kiépitett konstrukció az ATX lap. [link] [link] [link] -
GeryFlash
veterán
válasz
DacMalac
üzenetére
Koszi

VRM-ben jol gondolom, hogy:
Top: ASUS TUF Gaming B550M-PLUS
Jo: MSI B550M PRO-VDH/MSI B550M PRO-VDH Wifi
Oke: ASRock B550M Pro4
Kompromisszumos: ASRock B550M Phantom Gaming 4Vagy ha nincs tuning akkor mindegyik komolyabb melegedes nelkul oke egy stock 5950X-szel leghutessel (SilentiumPC Fera 3 RGB HE1224)
-
DacMalac
aktív tag
-
GeryFlash
veterán
thomasvold es DacMalac
Koszi
Es akkor ebbol a 4 lapbol biztosan bele fog menni a 3.5 Slotos bazi nagy kartya, szoval nem lesz az mint a Gigabyte B550M DS3H-nal?
Ez itt ugye a problema, hogy az a tavolsag tul kicsi. Illetve az M2 SSD el fog ezeknel a lapoknal ferni (akar a videokartya alatt)?
Asrock alaplapok elmult evekben jok, nem megdoglosek mint a 2000-es evek vegen/2010-es evekben? Mert akkor lehet azt az Alzaban ackios ASROCK B550M PHANTOM GAMING 4 lenne a valasztas
-
GeryFlash
veterán
Sziasztok, szükségem lenne a tanácsotokra!
Egy haverom le akarja cserélni a 5700 XT videokártyáját egy 9070 XT-re (XFX Radeon RX 9070 Swift OC Triple Fan Gaming Edition).
A probléma az, hogy amikor múlt héten megpróbáltuk betenni a PCI-E foglalatba, nem fért be, mert az előlapi csatlakozók (amelyek az alaplapot kötik össze a számítógépházzal) útban voltak. Tehát nem a házzal volt gond, hanem az ő Gigabyte B550M DS3H Rev 1.0 alaplapja túl kicsi. Pontosabban a PCI-E foglalat és az előlapi csatlakozók/kábelek túl közel vannak egymáshoz, és ha betennénk a kártyát a foglalatba, a tápkábelek megsérülhetnének. Ha a PCI-E kb. 1 cm-rel arrébb lenne, akkor a kártya gond nélkül beférne.
Úgy tűnik, nincs más megoldás, mint alaplapot cserélni. Ha lehet, szeretnénk Micro-ATX alaplap lenne, de az ATX sem kizárt, de első sorban mATX.A követelmények:
AM4 foglalat
Ryzen 9 5950X támogatás
DDR4 támogatás
kicsit nagyobb / okosabb elrendezés, hogy be lehessen rakni egy 3,5 slot méretű videokártyátTaláltam néhány nem túl drága alternatívát, de nem vagyok 100%-ig biztos bennük:
ASUS TUF Gaming B550M-PLUS
ASRock B550M-HDV AM4
Gigabyte B550M K
MSI B550M PRO-VDH WIFI
Ti mit ajánlanátok? -
User05
aktív tag
válasz
DJZoliboy
üzenetére
Szerintem ha volt is ilyen az bios update -el megjavult. Ezeket már amúgyis folyamatosan frissíteni kell ha újat vesz az ember mert olyan mint egy hálátlan nő.. csak problémákat halmoz fel.
Intel csodaplatformjai.Az első kérdésedre.. elvileg nem befolyásol, mert a modern procikban független mind az x16-os sáv mind az x4-es SSD.
Viszont az alaplap kézikönyvét el kell olvasni, és ott pontosan leírják, ha van ilyen egyáltalán a modellnél. Neten megtalálható -
DJZoliboy
aktív tag
Meg azokat olvastam még mind a b850 és mind az x870 lapokkal kapcsolatban h sok a RAM nem kompatiils gondok meg h nem lát m.2 ssd stb Rediten. sokan szívtak. Igaz lenne? akinek vannak ilyen lapjai tudna segiteni ? tényleg igy van, Köszi és bocsi a sok kérdésért. de meg kell fontoljam mibe vágok bele

-
DJZoliboy
aktív tag
vagyis ugy kérdezem hogy 2 nvme gen 4es ssd felezné e a B850 chipsetben a GPU szorzot?
-
DJZoliboy
aktív tag
Gyors kérdés, Ha Gen 4es nvme megy egy gen 5 ös gpu mellé az nem befolyásol semmit igaz? a gpu megy pci 5 az nvme meg pci 4 egy b850 es lapban?
-
DacMalac
aktív tag
válasz
grigo
üzenetére
B850-ből nincs E változat! Marad az X870E vs B650e.
A fő különbség az X870E és a B650E között a csatlakoztathatóságban rejlik: az X870E kötelezően tartalmaz USB4 támogatást és több PCIe sávot kínál a kiegészítőknek, míg a B650E egy régebbi, de kiváló ár-érték arányú opció. Mindkét lapkakészlet támogatja a PCIe 5.0 szabványt a videokártyák és az SSD-k számára is -
grigo
őstag
Sziasztok. A topicban kapott korábbi válaszok és olvasgatás után elbizonytalanodtam, hogy áldozzak-e x870e (vagy B850e) lapra extra pénzt.
Lenne hátrányom egy 9800x3d-nek, 9070XT-nek, 32GB ramnak és 2-3 ssd-nek szánt lap esetében ha B650e laptól Aorus Mastert vagy Strix-et választanék? Elvileg mindkettővel (Savitech/Sabre) kapnék minőségi hangot is az egyik tiszta analitikus, a másik boostolt dinamikus (AI segítséggel bányásztam ezeket az infókat). -
sb
veterán
válasz
DacMalac
üzenetére
Köszi a válaszokat, kicsit lemaradtam, de olvastam.
Gyorsan szétnézve azért 40-50 körül több B650/B850 is van, M.2-ben sem látok nagy gondot, azért írtam kb. a számot +PCIe slottal együtt, mert általában 2db M.2 plusz egy x4-es slot szokott lenni, ha 3db M.2 nincs is. PCIe-vel együtt nem tűnt nehéznek megugorni... bár 2db-al is elvagyok bőven.Sapphire-ről köszi az infót, kívülről igényesnek tűnnek. Egyedül az x16 5.0-át hiányolom belőlük ill. az érdekelt, álltható-e minden fesz/PBO/CO, stb... részletesen, inkább itt fordultak elő negatív tapasztalatok korábban, még AM4-en.
@varmi2
Sapphire lapok a te világod.
Kifejtenéd konkrétan mire érted, mik az előnyök?@Vigneau
Köszi!Ill. mindenkinek: ram szempontjából olvastam, hogy jobbak talán a 2 slotos lapok. Ezt nem tudom mennyire korlátozhat. Négy slottal - persze csak kettőt használva - 7000+ -al lehet gond?
-
DJZoliboy
aktív tag
És nem lenne sáv csökkenés egy gen 5 os nvme és egy M.2 Sára. Mellett az 5080 nak? Mert akkor felesleges az x870 de nem lesz tuning sem. Csak ugye azt hittem a több vrm miatt stabilabb lesz . De akkor végülis elég lenne ez is így.
-
varmi2
nagyúr
válasz
DJZoliboy
üzenetére
Jól értem? m.2 sata ssd-t akarsz rakni nvme-t támogató m.2 csatlakozóba? Nem fog menni, az m.2 sta ssd-t, csak olyan m.2 foglalatba lehettenni, ami támogatja a sata ssd-ket is.
Teljesen felesleges neked az x870 chipset. Bőven elég egy jobb b850 chipset is, akka is belemegy akár 3 nvme ssd, vga korlátozás nélkül. -
-
DacMalac
aktív tag
válasz
DJZoliboy
üzenetére
Az "E" jelölés az E-E modellnél az Extreme chipset-kombinációra utal, ami komolyabb felszereltséget takar.
X870E-E (Extreme): Két chipsettel rendelkezik az alaplapon. Ez több PCIe sávot és USB csatlakozási lehetőséget jelent. Ha sok NVMe SSD-t és bővítőkártyát használsz egyszerre, ez a stabilabb választás.
X870-F: Egyetlen chipsettel dolgozik. Ez is bőségesen elég egy átlagos high-end gamer PC-hez, de kevesebb "extra" sáv marad a perifériáknak.
ROG STRIX X870E-E: 18+2+2 fázisú tápellátás (110A). Brutális stabilitást nyújt extrém terhelés alatt is.Összesen 5 darab M.2 foglalattal rendelkezik.
Ha nem számit a felár, akkor az E modellt venném! -
DJZoliboy
aktív tag
Sziasztok!
épp gépfejlesztés elött állok és két asus lapot néztem egyik rog strix x870e e gaming másik x870 f gaming. mi a különbség? megéri az e gaming a felárat egy 9850 x 3d mellé meg egy 5080 és egy nvme mellé? mert jobb fázis van ugye. ja és noctua nhd15 hütö mellé, Köszönöm

-
DacMalac
aktív tag
válasz
thomasvold
üzenetére
ASUS TUF Gaming & ROG Strix (B650 sorozat): ASUS TUF Gaming B650-Plus / B650-E , ASUS ROG Strix B650-A / B650-F Gaming WiFi
MSI MAG & MPG sorozat: MSI MAG B650 Tomahawk WiFi (Az egyik legnépszerűbb választás, 3 darab M.2 foglalata van, és egyik sem lassítja a GPU-t). , MSI MPG B650 Edge WiFi
Gigabyte AORUS sorozat: Gigabyte B650 AORUS ELITE AX, Gigabyte X670 AORUS ELITE AX
ASRock Steel Legend és Taichi: ASRock B650 Steel Legend WiFi, ASRock X670E Steel Legend (Itt az M.2_1 és M.2_2 független, de az M.2_3 már megosztott lehet).
Ha biztosra akarsz menni: MSI MAG B650 Tomahawk WiFi, ASUS TUF Gaming B650-Plus.
ASUS ROG STRIX X870-F GAMING WIFI
Gigabyte X870 AORUS ELITE AX
MSI MAG X870 TOMAHAWK WIFI
ASRock B850 Steel Legend WiFi
MSI MPG B850 Carbon WiFi -
varmi2
nagyúr
válasz
thomasvold
üzenetére
Ebbe tehetsz 3 nvme ssdt is, és nincs korlátozás. Nekem is ez van.
-
thomasvold
őstag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni AMD B850 és X870 témában, már elvesztem a sok infó között.
Azt szeretném megtudni, hogy melyik az a chipset, amelyik nem csökkenti le a PCI-e X16 sávszélességét X8-ra, ha használom az M.2_1 és M.2_2 foglalatot egyszerre?
Asus lapokat néztem, de, hogy lehet, hogy az X870-nél lecsökkenti X8-ra, a B850-nél, pedig nem mindegyiknél? Ez pedig vonatkozik a több százezres X870 lapokra is, de sok B850-es lapra pedig nem a manual-ok szerint.

Mindenképpen 2 db M2-es SSD-t szeretnék használni.
Az összes Asus X870-es lap manual-ját megnéztem és mindegyik felezi a az X16-ot. Na jó, egy darab nem, de az 400 ezer Ft.Árban olyan 150 ezer Ft-ig szeretnék elmenni, de nem igazán találok jó alternatívát. Asus lap jöhet szóba csak, mert MSI és Gigabyte lap is ment már nekem tönkre.
-
-
DacMalac
aktív tag
-
Szlovi
senior tag
válasz
Ace Ventura
üzenetére
Semmi extra,otthoni irodai munkára lesz.
100K körüli összeg van rászánva, használt és új alkatrészekkel vegyesen.
4300G vagy 4600G -
Szlovi
senior tag
Sziasztok!
Egy régi Intel G43-as konfigot szeretnék leváltani, kipróbálom az AMD-t. Szűkös a budget,ezért AM4-ben gondolkodom.
Erről az alaplapról mi a véleményetek: ASRock A520M-HDV -
Erikkk26
tag
válasz
Erikkk26
üzenetére
Közben látom hogy egyáltalán nem. Sorry.
-
walaki6
csendes tag
válasz
DacMalac
üzenetére
Jó barátom szokta örökölni a gépeimet, kedvezményes áron, de a memória árak miatt nem tudott még dönteni milyet és mekkorát vegyen bele. Ezért van nálam még a megvásárolt deszka + proci, mert nekem kéne majd összeállitanom. Mivel a 265 kf kihasalt és a giga lapot is visszaküldtem, így ez volt a leg gyorsabb megoldás a hétvégi játék függőségre, hogy ne kelljen a steamdeckel játszogatni. a 265 kf csak 65 max 70 fokos, mivel alig fut 20-30 százalékban a játékok alatt. Napi 2-3 kw-ot sporolok a villanyon vele. Eddig kb 550 watt volt a fogyasztás a régi konfiggal így most csak max 465 watt monitorostól. A ház fél áron vagy alatta lett véve, akkor még 2 db. Ez a széles osztott ház kifejezetten teszik, mert egyáltalán nem melegítik egymást a tápegységgel. De azért köszi az ajánlást. Sajnos a vga csere nem megoldás, az már túl húzós lenne. Mind 2 szinte teljesen független hűtés szempontjából.
-
DacMalac
aktív tag
válasz
walaki6
üzenetére
Huhhh... Nem gondoltam, hogy mindent felsorolsz, csak a konfigod érdekellt, kiépités ügyileg!
Én ebben a konfigban csak VGA-t cseréltem volna. RTX 5070 Ti / 5080-ra. Az alatt mit értesz: " Az eladott alaplap proci fut most" ?? Az a Lian li o11d ház nem volt nyerő ötlet. Mesh kiépitésűt kellett volna ide passzitani. Jóval jobb szelőzése lenne a háznak. [link] [link] Szemléltetés képpen dobtam be 2 képet.
Kiválltképp, mivel az Intel CPU-k melegedős darabok. -
walaki6
csendes tag
válasz
DacMalac
üzenetére
Az eladott alaplap proci fut most
. Asus tuf gaming z690-plus + 13600k, Lian li o11d házikóban, Gigabyte Eagle 4070 Ti, Evga 1000 táp, Be quit silent loop 3 Aio, 2x16gb ddr5 6000 g.skill trident z, 2 tb + 2x1 tb nvme, Asus argb ventik 7db + 3db silent loop ventijei még, Eddig volt benne még 2 db sata ssd, azokat kiszedtem, hogy csökkentsem a kábelezést. 32 colos lg ultragear 2k 240hz monitor. Sb creative usb hanszorócska. Redragon vampire vezeték nélküli egér, logitech g512 x vezeték nélküli egér. Steelseries vezeték nélküli füles, hyperx cloud 3 füles vezetékes. Keychron billentyűzet vezeték nélküli. Genius numpad vezeték nélküli. Kormány pedál szett usb, Szem és fej követő rendszer usb. Thrustmaster joystikok 2db usb, usb-s sebváltó, további usb-s vezérlők, pl kormányindex és testvérei... Ezek nincsennek mindig bedugva, de ezért kell sok usb, ja és van egy usb hub tp-link 7+2 usb. A sok tárhely rengeteg játékot tartalmaz, és valamennyi mentést, pl users mappa, a telepítésekkor mentve. AAA játékok futtatása, és egyébb szimulátorok, napi 16+ órában. Azt hiszem talán ennyi minden van használva. -
-
gaben22
őstag
válasz
walaki6
üzenetére
Árat maximáld akkor és akkor úgy keresgélj. 4070Ti nem különösebben combos kártya, annak PCIe 4.0 x8 is elég lehet. Azt is csinálhatod akkor, hogy olyan alaplapot veszel, ami támogatja a PCIe bifurcationt és akkor a második PCIe slotba (ha van persze
) teszel valami M.2 bővítőt, úgy mindjárt jóval könnyebb lesz kimatekozni 4 db NVMe SSD-t. Persze azt is döntsd el, hogy mekkora IOPS az elvárt az egyes SSD-ktől. -
gaben22
őstag
válasz
walaki6
üzenetére
4 db NVMe picit combos lesz, gondolom akkor VGA is van a gépben, azt nehéz lesz valahol downgrade nélkül kihozni. Min. 16x 5.0 PCIe-et vennék és akkor a sávszél 8x-re downgrade-lve is még bőven elég lesz VGA-nak, úgy nagyobb mozgástered lesz M.2-vel is. Pl. Asus Z890 Apex jó lehet, ráadásul ebbe pakolhatsz combos DDR5-öt is, jó eséllyel menni fog (akár még tuning is).
-
DacMalac
aktív tag
Az Asrockkal mi volt a gondod?
A Sapphire alaplapok (főleg a NITRO+ B850A/M WiFi) megbízható, jó minőségű lapok, amelyek kiválóan alkalmasak egy modern, Ryzen-alapú, középkategóriás PC építésére. Ha a cél egy stabil, jó hűtésű, de nem a legdrágább alaplap, akkor a Sapphire jó alternatíva a "négy nagy" (ASUS, MSI, Gigabyte, ASRock) mellett.
Preferenciáid közt szerepel a 2-3 Db M.2. csatlakozó megléte, emiatt B650-s lapok ki is esnek a játékból mATX rendszeren.
A PCIe csatlakozók kompatibilisek egymással. Vagyis x16PCIe( VGA) foglalatba is rakhatsz x1-x4 ( hangkártya )komponenst.
Igazából, neked bármelyik B850-es deszka jó ebből, a piacon lévőkböl. [link] -
User05
aktív tag
Jönnek az új MSI B550 lapok.. Ahogy láthatjuk, nem a felsőpolcot célozták meg, hanem inkább a belépő kategóriát. De érdekesnek mindenképp az. Vajon érkeznek még hasonlók DDR4 -re? A felső egy B550M-A Pro míg az alsó MSI Pro B550M-B

-
walaki6
csendes tag
Sziasztok.
265k procihoz kellene megbízható Z890-es Atx alaplap. 6000mhz g.skill megy bele /G.SKILL Trident Z5 Neo RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz F5-6000J3636F16GX2-TZ5NR/. Most küldtem vissza egy Gigabyte z890 aorus elite x ice lapot. Eléggé instabil volt, végül a procit nem látja. világitott a lapon a cpu led. Kb 120000 a fájdalom küszöb. Ezek után valszeg a gigabyte nem meg gyöző.
Válaszokat előre is köszönöm. -
sb
veterán
Sziasztok!
Lapból B850/B650 vonalon mit ajánlanátok a következő preferenciákkal?
1. Olcsóbb lapok között nézelődök, jelenleg 8600G-re lenne, dvga nélkül. De később sem várható bele nagyobb konfig egy 95-120W körüli 8 magosnál. VRM teszteket néztem amin a legtöbb olcsó lap elhasal, de nálam soha nem fog olyan terhelést kapni, 90%, hogy marad a 65-95W sáv inkább.
2. MATX kellene, ATX kizárva. Ha keskenyebb, mondjuk 24.4x22-es az is előny.
3. Fontos, hogy a feszek, PBO, CO, stb állítható legyen - néha ez is kispórolódik vagy letiltódik. APU mellett ram tuning megy (7000+ jelenleg), APU részre inkább lefelé, CO, alulfesz, optimalizálás.
4. B850, PCIe 5.0 x16 preferált, 2-3db M2-vel vagy még egy x4 PCIe-vel, de ha ez nem fér bele nem gond ha kevesebb, vagy 4.0, pl. B650. (APU-n ugye nincs jelenleg 5.0, csak a későbbiek miatt lenne értelme...)Asrock B650-ről váltanék.
Gigabyte B850M Force? Visszaolvasva láttam itt ajánlást rá.
Sapphire lapokról van tapasztalat?
MSI-vel AM4-en annyira nem voltam kibékülve, Asus-al régebben ill. feature/ár-ban nem szokott utóbbi a legjobb lenni. -
DacMalac
aktív tag
válasz
Csatak
üzenetére
DDR4-es LGA1700-as lapnál, 40 ezer alatti ársávban egy lapot szoktam ajánlani [link] Ezt is csak azért, mert két normális hűtö borda van rajt, ami aranyat ér a melegedő Intel fronton. Szivesebben ajánlanám ezeket a lapokat: [link] [link] [link]
Normális hűtő és VRM része ideálisabbá teszi neked a kinézett cpu mellé! -
-
Csatak
kezdő
Üdv mindenkinek.
Megérett a 9. Genes konfigom a cserére.
Alaplap választásban kérném a segítségetek.1. Maximum 40 ezer.
2. i5-13400f, 32GB G.Skill Trident Z RGB 3600mhz, Msi RX6750xt, Seasonic 80+ Gold 450W.
3. Méret kb mindegy, inkább Atx, mert nagy a gépház (Aerocool C7 P1), de nem baj ha kisebb a lap. Végülis tök mindegy.
4. Különösebb igény nincs. Legalább 1db M.2 foglalat meg 4-6 sata. 4 háttértár lesz benne amiből 1db M.2-es.
5. Dvga RX6750xt HDMI-n használom egy OLED tv-n.
6. Nem feltétlenül. Esetleg nem lenne baj, ha a memóriáimat 3,6-4Ghz-en tudnám használni.
7. Leginkább új, de használtat is bevállalok, ha ár érték arányban jobban jövök ki mint az újjal.
8. Nem
+1. 13 vagy 14. Genes processzor van tervben, de nagyon nem variálgatok.Mivel tavaly vettem az új memória kitemet ezért maradnék DDR4-es lapnál. Nem szeretnék DDR5-re váltani.
Vga-mmal meg vagyok elégedve viszont a 9600k-t már kicsit kevésnek érzem online jàtékoknál. Ezért lenne a váltás.Köszönöm a válaszokat.
-
demmer123
őstag
Van különbség b850 és x870e alaplap közt? 9800x3d és 9070xt kártya mellé.
-
DacMalac
aktív tag
válasz
csakdzsó
üzenetére
Mindkettő felső kategóriás lap. Ha a hálózati sebessg és felhasználóbarát BIOS-funkciók a fontosabbak, az MSI a jobb választás.Gigánál a több M.2. bővitőhely van.
MSI MAG X870 TOMAHAWK : a modell az X870 kategória egyik legjobb ár-érték arányú választása. 5 Gbps Ethernet port, ami jobb, mint a Gigánál lévő 2,5 Gbps verzió. Rendelkezik külső Clear CMOS gombbal, ami nagyban megkönnyíti a túlhajtás utáni hibaelhárítást.
Memória és Tápellátás: 8 rétegű NYÁK-lapja stabilabb jelátvitelt biztosít magasabb memória-órajeleknél. A VRM hűtése kiváló, még a csúcskategóriás Ryzen 9 processzorokkal is könnyen megbirkózik.
GIGABYTE X870 AORUS ELITE WIFI7
Modernebb dizájn, rugalmassabb tárolási opciók. Gigabyte BIOS-a híres a "PerfDrive" funkcióról, ami egyszerű, előre beállított profilokat kínál a Ryzen processzorok optimalizálásához.Speciális "M.2 Thermal Guard" bordák, Speciális "M.2 Thermal Guard" bordákkal érkezik, amelyek megakadályozzák a leggyorsabb NVMe meghajtók túlmelegedését.
Ha a legstabilabb alapokat és a leggyorsabb vezetékes netet keresed, válaszd az MSI MAG X870 TOMAHAWK WIFI-t. Ha több ultragyors SSD-t használnál és fontos a modern megjelenés, a GIGABYTE X870 AORUS ELITE WIFI7 a nyerő.
Milyen CPU lesz a lapban? -
User05
aktív tag
válasz
Erikkk26
üzenetére
Kb 45 körül már lenne. Az lga 1700 már nem az a 25-30 ezerből megúszós dolog. Egyébként az én ajánlásom se ment volna tönkre attól, hogy kevesebb vrm hűtés van rajta. De ez egy lga 1700 foglalat, és szerintem nem éri meg a lapon spórolni. (Még egy am4-nêl azért simán lehet)
-
Ollllee
csendes tag
Sziasztok!
Alaplap választásban kérnék segítséget.1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
Videóvágás, fotószerkesztés, némi játék
2. Mennyit szánsz az alaplapra?
30-35e Ft
3. Milyen hardverek alá szeretnéd?
i5 12400f
2x16GB DDR4
RTX 5050
m.2 SSD
4. Milyen méretű lapot szeretnél?
mATX
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
USB, SATA, m.2
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
VGA-t
7. Szeretnél tuningolni vagy nem?
Nem
8. Használt, vagy új alaplap?
Új
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
Nem
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
NemKöszönöm!
-
KAMELOT
titán
válasz
dudu5130
üzenetére
Semmi hátrány nem lesz.
Z690/790 DDR4 már csak HA-n fogsz találni. Ott kell nézelődni.
Z690 jó lap!
Ilyen HA-s árak mellett én inkább egy 245K + Z890 kombót vennék.
Árban ugyan ott vagy és garis lesz minden / gyorsabb. -
dudu5130
őstag
-
dudu5130
őstag
Sziasztok! DDR4 memóriák megtartása mellett melyik jelemleg a legjobb opció gép frissítésre egy 8700K-t cserélve? AMD vonalon aránylag képben vagyok inkább az Intel érdekelne, hogy melyik chipsetben érdemes gondolkodni.
-
DacMalac
aktív tag
válasz
Erikkk26
üzenetére
Jelen ATX lapok VRM része jobban megtervezett, kéllőképpen erős. Ami a CPU-dhoz erősen javallott. 13.és14. genes Intel CPU-k még hiresen sok áramot vesznek fel, ezálltal sok hő keletkezik, amit el kell vezetni. Máskülönben throttling keletkezik. Magyarán, hiába van erős CPU-d( 14600K) a lap lefojtja, mert védi a túzott melegtől, ezért lassabb sebességre állitja. Mindezt a throttling miatt. Ezért ajánlom inkább az ATX-es lapokat jelen pillanatban neked.A mATX lappal szenvedés lenne. i3-hoz ideális lenne.
-
Erikkk26
tag
Sziasztok!
Szeretnék javaslatokat kérni a következő konfig köré egy alaplapra:
Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
Általános felhasználás, játék
Milyen hardverek alá szeretnéd?
CPU: i5-14600K,
CPU hűtő: ARCTIC Freezer 34 eSports DUO
RAM: Kingston HyperX Predator 2x16GB DDR4 2666MHz CL13
GPU: Gainward RTX 5060 Ti Python III 16 GB
SSD: Kingston A2000 500GB
HDD: Seagate BarraCuda 2TB
Táp: Chieftec Chieftronic GPU-750FC
Milyen méretű lapot szeretnél?
Micro-ATX
Szeretnél tuningolni vagy nem?
Kézileg nem, a felsorolt hardverek gyári értékeit tudja teljesen kihasználni.
Használt, vagy új alaplap?
mindegy
Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
nem
A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
nemKöszi előre is!
-
DacMalac
aktív tag
válasz
gyenesmartin
üzenetére
Ha van pénzed az Asusra, akkor az legyen!
-
DacMalac
aktív tag
válasz
gyenesmartin
üzenetére
-
válasz
gyenesmartin
üzenetére
5600 mellé tökéletes, de 5700x esetén is. Ha tudja amire szükséged van, nincs ellenjavaslat
-
gyenesmartin
őstag
Sziasztok!
Vettem egy ryzen 5600-as procit. Ehhez szeretnék alaplapot ami tud pcie 4.0-át.
mATX jöhet csak szóba, 2db m.2 foglalattal, ha lenne wi-fi az jó lenne. Tuning nem lenne.
Árban max 40.
Gigabyte b550m gaming x wifi6-ot néztem eddig. Ez milyen lehet? Vagy más alternatíva mi lenne? -
DacMalac
aktív tag
válasz
User05
üzenetére
Ha azon gondolkozol, hogy rendelj egy SOYO terméket (például az AliExpress-ről), ezeket mérlegeld:
Ár/Érték arány: Ebben verhetetlenek. Gyakran 30-40%-kal olcsóbbak, mint az ASUS, MSI vagy Gigabyte hasonló tudású termékei.
Minőség: A modern SOYO lapok és kártyák általában tisztességesen össze vannak rakva, de a BIOS/Szoftveres támogatásuk messze elmarad a nagyoktól. A BIOS gyakran puritán, és a frissítések ritkák.
Garancia: Ez a legnagyobb kockázat. Ha Kínából rendeled, a garanciális ügyintézés nehézkes és drága (visszaküldés költsége).
A szoftveres támogatás minimális lesz. -
MM
őstag
válasz
grigo
üzenetére
Inkább külső DAC, vagy hangkártya...
A megfelelő alaplapi zajkeltők hajkurászása minden lapváltásnál szűkíti a kört, vagy újra és újra meg kell fizetni a felárát lapváltásnál.Egy jól megválasztott külső DAC körberöhögi az alaplapi hangkártyákat, egyszer kell megvenni és gond letudva.
-
User05
aktív tag
válasz
KAMELOT
üzenetére
Köszi. Használtak között nézelődtem, és ott láttam meg ezt a valószínűleg aliexpressest. Mivel amúgyis nagy eséllyel használt b550 lesz így a gari nálam nem opció. (max 30 a lélektani határ, amiben az újak bénák) B550 pedig azért, mert kell a pcie 4.0 kártya + ssd speed
-
grigo
őstag
-
User05
aktív tag
Sziasztok. Mit gondoltok a SOYO márkáról? Újonnan bevállalható az AM4-es lapjuk?

-
DacMalac
aktív tag
válasz
DacMalac
üzenetére
Hangkártyához még info:
Vannak alaplapok, ahol a Realtek chip mellé extra hardvert is pakolnak. Ez az igazi erősorrend teteje:
DAC kiegészítés: Ha látsz olyat a leírásban, hogy ESS SABRE DAC (pl. ESS9218), az azt jelenti, hogy a digitális-analóg átalakítást nem a Realtek chip, hanem egy dedikált, hifi minőségű egység végzi.
Kondenzátorok: A japán Nichicon vagy WIMA arany kondenzátorok jelzik, hogy a gyártó komolyan vette a hangzást. -
DacMalac
aktív tag
válasz
grigo
üzenetére
Alaplapi hangkodek erősorrendje:
Realtek ALC887 / ALC892 / ALC897 irodai gépekbem elégséges, hangot ad cimszóval, évtizedes technológia
ALC1200 korrekt hangzás, de van még feljebb
ALC1220 / ALC1220-VB Itt már van dinamika, izoláció. felsőkategóriát súrolja.
ALC4080 / ALC4082 Ez már felső kategória.
AsRock lapokat AM5 vonalon még nem ajánlják, sok lap az örök vadász mezőkre küldi a CPU-t. Most Asusnál merült fel ügyanez [link] -
grigo
őstag
válasz
DacMalac
üzenetére
Köszönöm az ajánlásokat. Végig fogom nézni és hasonlítgatni.
Ha már szóba jött a hangkártya. Olvasgatom, hogy az aorus master ALC1220 Sabre ESS DAC az jó az alaplapok esetében. Ténylegesen mennyire számít jónak? Egy fokkal jobb az "alaplapi szarnál" vagy tényleg olyan, hogy ha nem audiofil (mert gondolom nyilván nem) azért minőséginek mondható? A taichi esetében is kiemelték, hogy hangban erős. Sajnos tényleg még mindig jönnek a cpu halálozós hírek. Valamikor fél éve olvastam talán erről de úgy emlékeztem, hogy a cég kezelte bios frissítésekkel. Köszönöm, hogy update-eltetek. -
Henker2
addikt
válasz
DacMalac
üzenetére
Van egy dedikált Sound Blaster Z hangkártyám, és most cseréltem VGA-t. Ezen a Giga lapon csak 2db PciE foglalat van, és most az új kártya elfoglalja a maradék egyet. Így a hangkártyám használhatatlan. Alaplapit. meg lehet akármilyen jó is, nem tartom egy minőségi hangkártyának.
A másik, hogy több m2-es ssd, több ssd/hdd csatlakozási lehetőség az ASUS lapon.
Meg a könnyebb szerelhetőség, illetve gondolom minőségibb alkatrészekből van összerakva. -
DacMalac
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Automata kávégépek
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen okostelefont vegyek? OFF topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Motoros topic
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Megérkezett a Samsung Galaxy A37 és Galaxy A57
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Asus TUF A17 FA707RR FHD Gamer notebook - R7 6800H 16GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB W11
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

) teszel valami M.2 bővítőt, úgy mindjárt jóval könnyebb lesz kimatekozni 4 db NVMe SSD-t. Persze azt is döntsd el, hogy mekkora IOPS az elvárt az egyes SSD-ktől.