-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
DacMalac
tag
válasz
matebabaja #108820 üzenetére
-
matebabaja
lelkes újonc
Sziasztok!
9800X3D és 5090 mellé milyen lapot érdemes venni? B850 vagy X870? Mindkettőnél az Asus rog f-gaminget néztem ki. Tuning nekem nem cél, csak nem tudom mi a kettő közt az igazán nagy különbség. Valószinű 2db nvme ssd lenne és 1 hdd.
-
DacMalac
tag
válasz
tranceplanet #108816 üzenetére
Csak MSI játszik nálad? Ezen 4 CPU alá szeretnél deszkát, vagy ezen 4 közül lesz egy cpu kiválasztva? OC lesz majd? Mire fogod használni a gépet? SSD mennyisége? Mennyi port legyen rajt? ( USB-C stb)
-
peet05
aktív tag
válasz
tranceplanet #108816 üzenetére
Szia!
MSI MAG Z890 Tomahawk wifi [link] . Perpill. 95k
-
tranceplanet
addikt
Sziasztok! AMD AM5 alplapokkal képben vagyok. Intel procikhoz kellene alaplap ajánlás:
Kettőt már találtam:
Árban 50-140K.
A legkisebb 10 magos Arrow-hoz jó lenne egy budget ajánlás is. Köszönöm előre is!
Egy listát csinálok, hogy mik az ajánlott deszkák intel fronton.
A WiFi modullal szerelt lapok preferáltak. -
zenefan
aktív tag
Részben kapcsolódik a témához (ha van relevánsabb jelezzétek).
Bontatlan MSI MAG B550 TOMAHAWK alaplapért mennyit lehet elkérni manapság? -
kukulec
őstag
Hali, msi x870 tomahawk megbízható alaplapnak számít? Egyelőre 9600x menne belé, aztán a 10-es szériánál valami 3d-s cucc. Felhasználás cs2 és ps. Ram 32 gb 6000 cl30 lenne elsőre.
-
Fuel
tag
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
Játékra kéne, CS2 low grafikán.
2. Mennyit szánsz az alaplapra?
Max. 35k, de nem baj ha lentebb van az ára.
3. Milyen hardverek alá szeretnéd?
CPU: AMD Ryzen 1600AF
VGA: SAPPHIRE RADEON PULSE RX 550 4GB GDDR5
RAM: SK Hynix 2x8GB DDR4 2400Mhz
SSD: SanDisk 240GB SSD
TÁP: FSP Hexa+ PRO 400W
HÁZ: FRACTAL DESIGN CORE 1000
4. Milyen méretű lapot szeretnél?
Micro-ATX
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
Alapvető.
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
DVGA és HDMI.
7. Szeretnél tuningolni vagy nem?
Nem.
8. Használt, vagy új alaplap?
Új.
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
Nem.
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Majd idővel talán, jó lenne AM4 vonalon kihozni belőle majd a legerősebb CPU-t.u.i.: 2 alaplapot kinéztem, de nem tudom megfelelnének-e és stabilan menne minden alkatrész ami már megvan.
Msi B450M-A PRO MAX II
Asrock B550M Pro4Köszönöm szépen előre is a segítséget!
Üdv. -
tomgabor
őstag
1. Mire fogod használni a gépet? Nevezés gép, esetleg Márió ha fut rajta az jó lenne.
2. Mennyit szánsz az alaplapra? 20-40e között jó lenne. Minél olcsóbb annál jobb.
3. Milyen hardverek alá szeretnéd? Ryzen 4300G vagy Ryzen 8500G ha találok olcsón és nem sokkal drágább az alaplap. 2x8GB ram lenne mindkét konfig esetén.
4. Milyen méretű lapot szeretnél? Mindegy
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? M.2 slot
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ? IGP lesz használva, HDMI vagy DVI-D átalakítóval
7. Szeretnél tuningolni vagy nem? Nem
8. Használt, vagy új alaplap? ÚjAm5-nél Expo nélkül is van tréning minden boot-nál ha minden alkalommal ki van húzva a gép a konnektorból?
Van még ez a USB dropout Am4-nél, vagy végleg ki lett javítva?
-
rodman73
aktív tag
Köszi
OC nincs tervben, valamennyire fontos még hogy tetszen is az alaplap, elvileg egy jó darabig azt fogom nézegetni. Szóval full fekete jöhet leginkább számításba, mint a Tomahawk pl.
-
rodman73
aktív tag
Tervben van hogy veszek egy 7800X3D cpu-t. Melyik alaplapot ajánlanátok mellé főleg gamingre? Project Zero MSI házam van, az alábbi lap elbírna vele:
MSI B650m Project Zero [link]
Vagy inkább ezek közül válasszak:
-
DacMalac
tag
válasz
Litván Zongora #108794 üzenetére
Igy van!
-
-
DacMalac
tag
válasz
Litván Zongora #108792 üzenetére
-
Sziasztok!
Gépcserét tervezgetve már a legtöbb elemet illetően megvan az elképzelésem, az alaplapot illetően viszont nem látok teljesen tisztán. A segítségeteket kérem.
Általában 5-6 évente cserélek gépet, most is egy 2020-as születésű MSI B450 Mortar+Ryzen 7 3700X+6600 GT konfig fut nálam (egyébként a legtöbb dologra teljesen elég a mai napig). Annyit tudok, hogy platform tekintetében maradnék AMD vonalon, Ryzen 7 9700X procival, és RTX 5070 VGA-val. Ez egy nagy ugrás, de 5-6 évig biztosan nem akarom cserélni, ezért ilyen távon is magabiztosnak kell maradnia.
A gépben nem lenne HDD, csakis SSD, ebből pedig 3 darab M.2-es példány. Ez okozza a nehézséget, mert olyan alaplapot szeretnék, ami a legkevésbé korlátozza a foglalatok sávszélességét több eszköz használata esetén. És ezt - erősen limitált hozzáértésem miatt - elég nehezen tudom kidörzsölni az adatlapokból. Erre kellenének tippek, milyet érdemes választani?
De hogy konform módon is föltegyem a kérdést:
Gaming 1440P-ben (nem hardcore, csak amolyan öreges), zeneszerkesztés (procierő-érzékeny terület), és a szokásos irodai dolgok, net, zene, stb.
Annyit szánok rá, amennyit kell, ha sikerül egy ideális példányt találni a fenti kritériumokhoz. Fölösleges, villantós extrákat viszont nem szívesen fizetnék meg.
AMD Ryzen 7 9700X, RTX 5070 (esetleg AMD 9070 XT is szóba jöhet), 32 G RAM, SSD M.2 2 TB+1 TB+1TB
mATX az elképzelés, de nincs kőbe vésve, ha kell, áttérek ATX-re.
A 3 SSD és a VGA mellett fontos lenne előlapi kivezetésben egy USBC 3-as illetve még USB A 3.2, stb 2-3 darab.
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
DVGA, kétmonitoros rendszer, 1440p.
Soha.
Új.
Nem érdekel az ilyesmi.
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Nem, 5-6 év tervezett futamidővel számolok.Minden segítséget előre is köszönök.
-
kidy
csendes tag
Sziasztok!
Köszönöm #108783JulianSinulf
és #108784DacMalac !Alapvetően a fentebb leírt nyűgjeim mellé jön az is hogy szeretném ha külső kontrollert (jelent esetben xbox) tudnék csatlakoztatni a géphez, viszont nem kábelen. Ez jelenleg nem működik csak kábelesen, viszont kicsit rosszalkodik vagy a kábel csatija, vagy a kontié.
Néztem már az utóbbi időben ilyen PCI-E hálókártyákat, amiben van BT vevő is, ez kielégítené az igényeket, viszont úgy gondoltam ha egy ilyen normálisabb már 15-30k között mozog, akkor inkább keresek új platformot (AM5) és egy kis upgrade is lesz.Egyébként a házban 2Gbit-es Telekom net van behúzatva optikai kábellel és a router pedig egy Technicolor FGA 2235. Sok infót nem találtam róla, de ha jól néztem akkor ez képes a 2gbitettel megbírkózni továbbá wifi 6-os.
-
DacMalac
tag
válasz
Shrimp #108782 üzenetére
Csak tunninghoz kell a 2 8pines csati! Minnél több kraft, annál nagyobb teljesitmény.
Egy 8 tűs EPS csatlakozó, amelyet a CPU-k tápellátására használnak, jellemzően maximum 336 wattot képes kezelni. Ez az ATX 12V szabványon alapul, ahol mind a négy +12V-os vezeték 7 ampert, összesen 28 ampert tud szállítani. 12 volttal ez 336 wattnak felel meg (12V * 28A = 336W). Egyes források maximum 384 W-ot is jeleznek, +12V-os vezetékenként 8 amperrel. -
DacMalac
tag
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Shrimp #108782 üzenetére
Minden vezetőnek van egy fajlagos ellenállása.
Minél nagyobb áram folyik a vezetőn, annál nagyobb feszültség fog esni rajta. Vagyis nagyobb lesz a veszteség. És a kábel is jobban melegszik.
Hétköznapi nyelven úgy lehet a legjobban megfogalmazni, hogy minél több a vezeték, annál könnyebben folyik az áram.Emellett, ha valahol van valami probléma, mint az nvidia új csatlakozóinál, akkor van merre kerülnie az áramnak, amit az nvidia új csatlakozóinál nem tud megtenni.
Nekem egy 5950X-em van. A beépített fogyasztásjelző a hwinfo szerint 125W körül szokott lenni. Az alaplapon meg van 3 darab 4 tűs csati neki. Úgyhogy bekötöttem mind a hármat.
-
Shrimp
újonc
Hány wattot bír 1 cpu 8 pines csatlakozó? 360 körül ? Ha az alaplapon ebből kettő van és a Tápon is be lehet dugni két kábelt hozzá akkor van bármiféle értelme így használni? És most nem arra gondolok hogyha van 2 akkor miért ne hanem nyomós indok és előnye van ha kettő van használva? Vagy semmi értelme és 160 W max fogyasztású procihoz bőven elég az 1db cpu 8 pin?
más:az alaplapom RGB s akkor annak a világításnak a kábelét hol találom meg, És mi az alaplap csatlakozójának a neve ahova dugni kell?
-
JulianSinulf
őstag
Szia!
A sebesség nagyban fog függeni a router-ed képességeitől. Ha valami vacak gyári szolgáltatóid van, mint a voda csöves router-e, akkor sokat attól én nem várnék. Ha valami komolyabb, akkor az a kérdés, hogy van e wifi 6 rajta. Mert jelenleg az a legjobb. A wifi 7-est éppen építik a készülékekbe, így olyan biztos, hogy nem lesz benne, de aztán lehet, hogy tudsz már a szolgáltatódnál váltani rá.
Mondjuk játszani lehet a wifi 5-tel is.Ha az olcsóság a lényeg, akkor én maradnék a kábelnél. De ez a te döntésed.
Ha kicsit drágábban akarod, de még mindig az olcsóság a lényeg, akkor vennék egy wifi 6-ot tudó USB adaptert.
Én annó 1200AC-t használtam, az is már elég jó volt, lehetett vele GTAV online-ozni. Lag is csak akkor volt, ha a fő hálózat terhelve volt. Az általad említett játékot nem ismerem.
Mondjuk WoT-oztam is így.
Ha mindenképp a pénzégetés a cél, akkor majd az alaplapban jobban jártasok segítenek. Bár alapesetben legalább wifi 6-osat keresnék akkor.Illetve van olyan opció is, hogy m.2 csatlakozású wifi modult veszel, ha van ilyen támogatása a lapodnak.
Én most cseréltem egy gigabyte B550 lapot egy Asrock B550 lapra. Előbbiben volt egy ilyen wifi modul. Átkerült az újba, mert ahhoz nem adtak.
Anno kipróbáltam így a gépet, de nekem nem tetszett a sebesség. Pedig annyira lassú nem volt, de, ha 1 Gbit-es netem van, akkor ne 300Mbit-tel töltsön le a steam. És egyik gépről a másikra sem volt olyan jó mozgatni a dolgokat. Ez a modul is inkább azért jó, mert így van BT lehetőségem dongle nélkül. Illetve az alaplapcserénél jól jött, hogy van netkapcsolat, mert a kábeles csatlakozás miatt kékhalálozott a win. Így nem kellett másik géppel vacakolni, meg pendrive-val, hogy átvigyem a drivert a problémásra. Mondjuk a hibára rájönni nem volt egyszerű, csak a véletlen műve volt. És, mert szeretem a biztonságot.
Szóval vettem anno egy kb. 20m-es hálókábelt, és a nappaliból, ahol a router van, áthúztam a másik szobába, ahol a gép. A nappaliban és az előtérben is van jól rejtő kábelcsatorna, ügyesen elhelyezve, hogy ne szúrjon szemet. A másik szobában meg nem lényeg, éppen csak nem átlóban megy.
A lényeg, hogy azért a kábelt is meg lehet csinálni normálisan, így biztos, hogy megmarad a sebesség és nem kerül egy vagyonba sem.Ha mindenképp wifi, én először egy adapterrel próbálkoznék. Abból is valami nevesebbel, nem valami noname gagyival.
Az 1200AC nekem TP-linkes volt. Ma is megvan, ha esetleg valamiért rászorulnék. -
kidy
csendes tag
Sziasztok!
Sztory első körben hogy értelmezhető legyen a kérésem.
Jelenleg ez a konfigom:
SilentiumPC Regnum RG6V TG Pure Black, Z390-A PRO, I5-9600KF, Kingston 2x8GB 3200 MHz DDR4 HyperX Fury HX432C16FB3K2/16, GeForce RTX™ 3070 GAMING OC 8G (rev. 1.0), Cooler Master Elite V3 600W MPW-6001-ACABN1-EU, WD Blue SN570 1TB, Acer Nitro XV272UPbmiiprzx
Első sorban az érdekelne hogy mennyire megvalósítható a fejben összerakott vágy, miszerint szeretném megszüntetni a kábelezést az egész szobát átívelően (nyetkábel).
Ez miatt elkezdtem nézelődni az alapból wifi képes lapok között, viszont nem igazán találtam olyan videót vagy bármit ami reális képet vázolna fel arról hogy mennyivel rosszabb-jobb-ugyanolyan wifin keresztül játszani. Nem tudom mennyit fejlődött manapság a technika, mikor utoljára szembe jött a kérdés, egyértelmű volt hogy a kábeles megoldást kellett választanom (jópár éve)
A router a szoba egyik sarkában van, a gépem pedig a vele keresztben lévő sarokban, szóval van kb 5 méter közöttük.
A csere főleg az alaplap-proci-ram kombóra lenne kihegyezve, minden más marad még egy ideig.
Játékok tekintetében talán csak a HoTS-ot tudom mondani ami a legtöbbet pörög, nem tudom ez mennyire netérzékeny.
Mivel a büdzsé totál alacsonyan tartása a lényeg, így valószínűleg használt alkatrészeket fogok nézni.
A mostani konfigomhoz képest valószínűleg űrtechnikai ugrás lenne a kiszemelt Ryzen 7500F proci és egy ehhez méltó alaplap. Szeretek mókolni, de már nem vonz annyira a + 5-10% kinyerése a konfigból tuninggal. A többit lentebb megválaszolom.1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
-alap otthoni felhasználás, játék.
-30-40k
-fentebb
-szeretem ha kényelmesebben lehet szerelni, ha belefér egy normálisabb ATX lap akkor olyat
-a mostani lap portjainak is üres a fele, szóval valószínűleg az új lap - mivel modernebb és jóval fiatalabb- már rendelkezni fog olyan portokkal amit most is használok
DVGA RTX 3070
-a kinézett proci teljesítménye számomra több mint elengendő, így nem hinném (max ha hülyebiztos és max 2-3 katt)
- ajánlást várok, büdzsé fontos!
-nem igazán
-max magok számában lépnék feljebb de az már bőven 3+ év terve
Előre is köszönöm! -
Rogiii
aktív tag
Sziasztok!
Új gép építésében vagyok és az alaplapnál elakadtam, a többi alkatrész már letisztult.
Sziasztok, gépfejlesztés előtt állok, ehhez kérném a tanácsotokat. Köszönöm.1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
Játék, internetezés.
80-110
Ryzen 9700x
RTX 5070ti
32 GB RAM
2x SSD (2x M2)
ATX
Alapból a B850 tudja amire szükségem van
Hdmi, DP
Nem
Új
Nem
A következő 5 évben nem tervezem a bővítést. Nem tuningolok, nekem kifejezetten fontos a megbízhatóság, mivel hosszú távra tervezek.[Asus Tuf Gaming B850 Plus Wifi]
[MSI MAG B850 Tomahawk MAX Wifi]Ezt a két lapot néztem ki de nem tudok dönteni. Nem tudom hogy az MSI megéri-e a 25 ezres felárat.
Ezekre a feltételekre más ajánlást is elfogadok, ha jó az ár/érték arány.
Mit ajánlotok? -
caris1
tag
Sziasztok, gépfejlesztés előtt állok, ehhez kérném a tanácsotokat. Köszönöm.
Játék, internetezés.
60-70ezer belefér.
Ryzen 5 7500F
RTX 5070 vagy 4070 Super
32 GB RAM
2x SSD (1x M2, 1x SATA)
Külső USB-s hangkártya
ATX
Előlapi usb C csatlakozó,
legalább 3 szabályozható ház venti csatlakozó,
minimum Wifi 6,
Bluetooth.
DVGA, lásd fent
Nem
Csakis új
Nem
Nem tervezem -
Bosco1978
csendes tag
Sziasztok.Frissitem a gépemet és ez ügyben szeretném segitségeteket kérni.Játékra használom.
Választottam már fejben alaplapot és procit.
Alaplap-- ASRock B760M-H2/M.2
Proci- i5 14400f
Ddr5 2*16 gb ram.
Szeretnék a költségvetésen szűkiteni mert ez igy 105000 ft
Nem vagyok elkötelezve intel felé de árban úgy láttam jobb.
Ha lehetne az áron faragni és ebben segitenétek megköszönném.
A vga ami alákerül majd egy intel arc b580 12gb lesz -
DacMalac
tag
válasz
Fenn3gyer3k #108766 üzenetére
A négy lapból az Asus Prime-t nem venném! Igaz,hogy 14+1+1 tápfázissal rendelkezik, de csak 50A+60A -sak a kondik. Asrockot szintén nem venném, gondok vannak a lapjaival,LGA1700 szinten.Net tele van vele. Maradt az első kettő. Felépitésüket tekintve mindegy a két lap, viszont MSI-nek jobb a hangkodekje( Realtek® ALC4080 Codec) . Ezért nálam ő a befutó.
-
Bosco1978
csendes tag
válasz
rodman73 #108767 üzenetére
Sziasztok.Frissitem a gépemet és ez ügyben szeretném segitségeteket kérni.Játékra használom.
Választottam már fejben alaplapot és procit.
Alaplap-- ASRock B760M-H2/M.2
Proci- i5 14400f
Ddr5 2*16 gb ram.
Szeretnék a költségvetésen szűkiteni mert ez igy 105000 ft
Nem vagyok elkötelezve intel felé de árban úgy láttam jobb.
Ha lehetne az áron faragni és ebben segitenétek megköszönném.
A vga ami alákerül majd egy intel arc b580 12gb lesz -
rodman73
aktív tag
MSI MAG Z890 TOMAHAWK WIFI Project Zero megjelenéséről nincs véletlenül valakinek infója? CES-en volt sneak peek, de egyelőre több infót nem találtam sajna. Végre egy nem ezüst vagy fehér PZ lap, imádnám.
-
Fenn3gyer3k
tag
Sziasztok!
Segítsetek kérlek jól választani.1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
- Játék.
- A legffelső határ amit nem szeretnék át lápni az a 100 ezer Ft.
- Ram még döntés alatt majd alaplap függvénye is, CPU 14700K, VGA egyenlőre 7800XT.
- ATX.
-
- Maximum vészhelyzet esetén és DP vagy HDMI.
Maximum optimalizálni, hogy a 100% teljesítmény meglegyen talán alacsonyabb hőfokok mellett.
- ÚJ.
Fehér semmiképpen se legyen, RGB nem lényeg ( Ha van akkor van, ha nincs akkor nincs).+1
- Én ezeket néztem ki, nem tudom jó felé tapogatóztam e ?!....
MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI
GIGABYTE Z790 AORUS ELITE AX
ASRock Z790 Riptide WIFI
ASUS Prime Z790-P WIFI -
aladarka
tag
válasz
BigBear #108764 üzenetére
Gyanitom de. Koszi a linket egyebkent. Ilyen kartyat meg nem hasznaltam, lehet itt az ido kiprobalni.
Kormany, kormany bazis, pedal, button boxok, streamdeck, bill/eger, kamera meg me'g par dolog usb hubon, es barhogy cserelgettem az eszkozoket, mindig van valami, amit idokozonkent eldob. Ismerosoknel is elfordulnak ezek a gondok, es az megallapithato volt, hogy az elso portokon gyakrabban jon elo a hiba. Ezert ragaszkodtam a minel tobb hatso porthoz.
@DonMedve, neked is koszi, hogy foglalkoztal vele. En is inkabb maradnek a Tomahawknal a ketto kozul.
-
aladarka
tag
válasz
BigBear #108761 üzenetére
A külsővel hubbal (hiába külső tápos) és az előlapi dolgokkal csak szívok a jelenleginél, ezért próbálok más opciót találni ami szóba jöhet(ne). De egyelőre nem hozott eredményt a keresés. Alapvetően én sem szívesen cserélném le, de mint opciót azért megfontolnék, ha lenne
-
aladarka
tag
Sziasztok!
Tudtok olyan alaplapot javasolni, aminek több USB portja van (a gép hátulján), mint a MSI MAG X870E Tomahawk WiFi-nek és egyrészt nem szignifikánsan drágább attól, másrészt megbízhatónak tartott lap? Nem feltétlen kell 870E-nek lennie.
A gép csak játékra lesz használva, későbbi bővíthetősége nem fontos, ~3 év múlva várhatóan komplett csere lesz a vége. SSD 1db megy bele, ez sem lesz bővítve. Csillivilliség nem szempont, ahogyan tuning sem lesz, csak a megbízhatóság és a sok USB a szempont. Meg, hogy ne égesse le a procitEzek lesznek hozzá:
Ryzen 7 9800X3D Box (100-100001084WOF)
ARCTIC - LIQUID FREEZER III PRO 360 A-RGB
G.SKILL 64GB Trident Z5 Neo DDR5 6000MHz CL30 KIT (F5-6000J3040G32GX2-TZ5NR)
Samsung 990 EVO Plus 2TB (MZ-V9S2T0BW)Köszi
-
DacMalac
tag
Ma már nem csak a hardvert kell nézni, a szoftver körités is ugyanolyan fontos! Emiatt nem számolnék vásárláskor ezzel a márkával, személy szerint! Pedig én is szemeztem vele, mármint a márkával. Ha több info lenne róla, az jó lenne! Még a Biostarral is hadi lábon állok, pedig nekik is vannak olcsó cuccaik!
-
jeni
félisten
Üdv
Maxsun márkáról tud valaki valamit?
A Bestbyte raktárában (XIII.ker) láttam kirakva. Arra is 3 év gari van. Gondolom bármi van vele csak. A oltom keresztül javítják meg valamint a support sem ismerős számomra -
DonMedve
addikt
válasz
DonMedve #108653 üzenetére
Sziasztok! Kicsit átgondoltam dolgokat.
DacMalac: Ha nem ragaszkodom a mATX-hez, milyen lapot ajánlanál 9800x3d alá, játék, streaming a fő csapásirány. Árba olyan 100k környéke max 120k mondjuk annyiért lenne egy használt MSI MAG X870E Tomahawk. Vagy ez nagyon megérős? -
Selynelar
aktív tag
Sziasztok,
Segítségeteket kérném,
Alaplapot keresek az alábbi konfig alá,
7800x3d
5070 Ti msi gaming trio oc
kingston fury 32gb beast expo ddr5 6000mhz
Seasonic gx 850w pcie5
samsung 2tb 990pro
dark rock pro 5
Be quiet 500dx házA következők amiket néztem
Asus Rog Strix B650E-F
MSI B650 TOMAHAWK WIFIA keret max 90.
Melyik lapot ajánlanátok vagy van más ami szóba jöhet?Előre is köszönöm a segítséget.
-
poolbig
aktív tag
Egyébként meg elgondolkodtam a Windows szoftveres raid megoldásán. A szoftveres raid-ek szerintem funkciógazdagabbak, mint ezek a UEFI-s "ál" raidek, mert ugye ezek nem igazán hardveres raidek, amik az alaplapokon vannak, ha jól gondolom.
-
poolbig
aktív tag
válasz
DacMalac #108735 üzenetére
Köszi!
Mi a helyzet a B760-as lapokkal? Azoknál is olvastam olyat, hogy tudják a 1,2,5,10 raid-et. Például: link
Lehet, hogy a "support for NVMe SSD storage devices" nem megy velük?
Gyanús, hogy a Raid manual-jában SATA-s eszközöket kapcsol össze, nem pedig M.2-es SSD-ket. -
DacMalac
tag
válasz
JulianSinulf #108740 üzenetére
Nem akartam tippet adni,hogy melyiket ajánlanám, mert nekem is az Asrock szimpibb!
-
JulianSinulf
őstag
válasz
DacMalac #108739 üzenetére
Köszi!
Akkor a lehetőségek lecsökkentek 3 darabra:
ASUS ROG STRIX B550-A GAMING
ASRock B550 PG Velocita
ASUS TUF Gaming B550-PRO
Próbálok rájönni, melyik lenne a legjobb nekem. Úgy nézem, hogy a Rog Strix-nek nincs front USB Type-C csatlakozója. Ez nem lenne rossz, mert a gigabyte-nak sincs, de a ház tudja és időnként jól is jönne. Ettől függetlenül nem biztos, hogy elvetendő.A TUF-ra azt kapom az AI-któl, hogy költséghatékony. Mind közül a legdrágább. Mondjuk nem vészes a különbség, nem ezen fog múlni. Meg azt is írják, hogy inkább stabilabb és nem annyira "erős" - teljesítményorientált. A promó is az, hogy military komponensek.
Ehhez képest a Rog Strix prémiumnak van jelölve. Teljesítményben elvileg jobb, mint a TUF. A bios-ra meg azt találta írni az egyik AI, hogy jobb, mint az Asrock-é.
Az Asrock-ot meg egyértelműen a csúcsnak állítják be. Főleg, ha a tuning, meg a csúcsteljesítmény a lényeg.
Lehet valamivel még szűkíteni vagy vegyem, amelyik tetszik?
Mondjuk inkább az Asrock felé hajlok, mert abban több potenciált látok (a promó alapján is, nem csak az AI-k miatt), de a TUF is tetszik (leszámítva, hogy az IO Shield nem előre szerelt), bár ott a kiegyensúlyozott teljesítmény említésénél nem vagyok biztos abban, hogy maradéktalanul jó az 5950X-nek. A Rog Strix-et meg inkább csak akkor, ha annyival jobb a másik kettőnél, hogy megéri lemondani miatta a front C csatlakozóról. -
-
JulianSinulf
őstag
válasz
DacMalac #108736 üzenetére
Meghajlott benne egy MSI 6800XT. Azóta szeret ciceregni. Főleg, ha sokáig nem csinál semmit, csak úgy lazán a rendszer megy egy-két könnyed programmal. Játék alatt nem szokott előjönni. Ha kikapcsolva is áramot kap a táp, akkor bekapcsolás után jön a cicergés. A tápot már kiszűrtem (két vadiújjal is kipróbáltam), az nem lehet. A VGA sem, mert azóta több másik is járt benne. A hajlottra visszakaptam a pénzt.
Éppen ezért mindig teljesen áramtalanítva van a gép, ha ki van kapcsolva. Nagyon zavaró a cicergés.
Persze ez nem köthető konkrétan a hajlott VGA-hoz, lehet, hogy csak pont úgy öregedett el egy alkatrész, hogy nekiálljon ciceregni. Ha már elkezdett ciceregni, akkor terhelés alatt sem hagyja abba.
Nagyon idegesítő, ha elkezd ciceregni, akkor nagyon gyorsan kapcsolom ki a gépet és egy darabig úgy is marad. Egy rövid áramtalanítás nem szokott elég lenni neki.
Aztán, hogy ne legyen olyan egyhangú a dolog, jött más is.
Indulásnál szereti elfelejteni a bios beállításait. Elem már volt cserélve. HWiNFO szerint 3,024V a VBAT.
És amúgy sem mindig felejti el, teljesen random. És mindig csak indulás után, tehát nem az áramtalanított állapotában. Ezt azért gondolom, mert AC-ra indul a gép. És, ha rezetelődött volna a bios kikapcsolt állapotban, akkor nem indulna el, ha villanyt kap a táp.
Ilyenkor általában indul először, aztán valami történik, indul még egyszer, ilyenkor már ezerrel felpörögnek a ventik és tudom, hogy a bios beállításoknak annyi. Aztán újraindul megint úgy, hogy még csak az öntesztet csinálgatta. Ilyenkor általában belépek a bios-ba, ki is írja, hogy rezetelődött. Visszatöltöm a mentést, aztán megint megy egy darabig gond nélkül.Az m.2 SSD-re két okból nem kerül át a rendszer. Az egyik, hogy feleakkora, mint amin a rendszer van. A másik, hogy most épp 19%-os a kondíciója. Szóval nem igazán bízom meg benne. Átmeneti adatok tárolására használom, meg olyan dolgokra, amikért nem kár, ha elveszik. Bár azon már gondolkodtam, hogy veszek egy másik nvme SSD-t és arra pakolom át a rendszert és az egyebeket.
A memóriák meggondolandók, de csak miután van egy jól működő lapom.
-
DacMalac
tag
válasz
Gardaai #108733 üzenetére
Minimum14 fázisos, minimum!- alaplap dukállna a Te CPU-dhoz! Minnél magasabb Amper számmal karöltve! Ha OC lenne akkor még több fázis is jó lenne. Márka független vagyok. A hűtésről már nem is beszélve! Az, hogy B650/850 vagy X870/E az neked mindegy.Pénztárcád szab határt.
-
DacMalac
tag
válasz
JulianSinulf #108727 üzenetére
Mitől érzed "kehésnek" a lapot? Ez a gép. még vagy 4-5 évig jó lesz, ha csak játék a cél.Az alkatrészeket lehetne még finom hangolni, mert a laphoz képest alul vannak méretezve. Pl: 3200 Mhz RAM, simán lehetne cserélni valami 4000 Mhz környéki kti-re. Rendszer SATA-s SSD-ről kerüljön át az M.2-es SSD-re. BIOS frissités is hozhat gyorsulást, stabilitást, ha ez a gondod.Én nem cserélném ezt a lapot. Ha vátani akarsz akkor platform váltás lenne a leg célszerübb!
-
DacMalac
tag
-
JulianSinulf
őstag
válasz
pandras83 #108729 üzenetére
Nem a mikrolag miatt kell új lap. De, ha már cserélek, akkor olyat akarok, aminél nem lesz ezzel gond.
A lapokhoz időnként jönnek új bios-ok, melyek átírnak egy-két dolgot, melyet nem említenek.
Így volt ez a gigabyte-tal is. Először gyorsabb volt a proci, melegebb is. de a hwinfo-ban volt pár értelmezhetetlen érték. Lefrissítettem, mire lassabb lett a proci, de hűvösebb is. Majd a tpm-es, w11-es bugyutaság miatt megint kapott egy frissítést, azóta a két kis hétszegmenses kijelzőjén virít egy kód, mellyel igazán nem lehet mit kezdeni. Más lapoknál is jelentkezett ez a hiba másoknál. Ők sem tudtak vele mit kezdeni. Ettől függetlenül megy a lap, de azért zavaró, hogy az ott világít.
Nem tudom, hogy az AM4-hez jönnek e még ki frissítések és, hogy esetleg mit és mennyit lehet átvinni az AM5-ből. Vagy egyszerűen csak eltolnak valamit és annyi.A kérdés még mindig adott.
"Milyen lap ajánlott ma egy 5950X-hez a fentiek alapján?" -
pandras83
őstag
válasz
JulianSinulf #108727 üzenetére
Gondolod, hogy alaplapot cserélsz és megszűnik a mikrolag? Melyik játék(ok)ban van mikrolag nálad? + még egy hülye kérdés: miért releváns az, hogy mi van az AM5-ös Asrock lapokkal, ha AM4-es lapot keresel?
-
JulianSinulf
őstag
Sziasztok!
Van egy Gigabyte B550 Vision D lapom, amiben van egy 5950X.
A lapot szeretném lecserélni, mert kicsit kehés és nem szeretnék már vele sokáig így szórakozni.Az összefoglalót átfutottam, de 5000-es sorozathoz nem láttam ajánlott lapot.
A gépben van 4080, 2x16GB DDR4 - G.Skill Vengance 3200 MHz. Van m.2 nvme SSD és SataIII SSD is. Utóbbiról megy a rendszer jelenleg. Így az m.2 foglalat PCIe csatolása nem annyira lényeges.
A gép főként játékra van használva. Ez a proci más miatt került bele évekkel ezelőtt, de az már tárgytalan. Húzva nem volt, nem lesz.
MSI és Gigabyte alaplapot nem szeretnék.
Korábban az Asrock-ok jók voltak, de az új AM5 sorozatnál ez kérdéses lett. Remélhetőleg az AM4-nél nincs gond. Az Asus-t drágának találom, de lehet, hogy csak nem találtam meg a megfelelően olcsót. Más lap most nem jut az eszembe.
Túl sokat már nem szeretnék rákölteni, így minél olcsóbban lenne jó egy megfelelő lap. A lényeg, hogy minden flottul flusson. Sajnos nem mindig (sosem) egyértelmű, hogy a mikrolag a játék hibája vagy a gépé úgy, hogy a hardver nincs is 100%-ra kihasználva. Legalábbis a hwinfo szerint.Milyen lap ajánlott ma egy 5950X-hez a fentiek alapján?
-
Gardaai
senior tag
ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI
vs
GIGABYTE X870E AORUS ELITE WIFI7Melyiket vennétek és miért?
Az ár nem annyira érdekel, hogy azért azt olcsóbbat választanám, viszont az ár/érték arány annál inkább. Nem vagyok benne biztos, hogy az X870E jobb választás lenne. A fázisokat jobban szét darabolták, elvileg az segít a stabilitásban, de a STRIX-nél pedig nagyobb VRM 80A az 55A-val szemben: forrás
9950X, 64GB 6000MHz, 5070 Ti mellé venném, illetve 2-3 db PCIe 4.0 NVMe SSD mellé.
Nem nagyon használok pendrivet, hogy szükség lenne USB 4-re, néha Windows telepítőt készítek aztán ennyi. -
poolbig
aktív tag
Üdv!
Tudnátok nekem ajánlani olyan alaplapot (LGA1700), amellyel két Nvme SSD-t raidbe tudok rendezni? Vagy ha jobb megoldás, akkor milyen raid kártyát ajánlanátok?
Köszi -
rodman73
aktív tag
Lehet elengedem egyelőre ezt a kábel nélküliséget.
Z790 vagy Z890-es lapot érdemes venni? Főcél a játék, 4k 144 hz. Jelenleg egy 3080-cal, később tervben egy 4070 (ti). Ahogy nézem árban már nem annyira vészes a különbség.
-
jeni
félisten
válasz
rodman73 #108718 üzenetére
A PC nem a divatról szól,hanem a hatékony , gyors valamint stabil működésről.
B760 alsó közép kat. A Z790 meg közép felső kategória.
A PC gépet nem bambulni kell. Ha pedig dizájn a lényeg, akkor LED-kel is fel lehet dobni a kinézetet.
Amúgy az a PC ház nekem nem tetszik. Az csak asztalon jó,ha pedig lent van a földön akkor a csatlakozók nagyon lent vannak. -
rodman73
aktív tag
Nagy dilemmában vagyok, segítsetek légy szíves. Vettem egy MSI Pano 100R Project Zero házat. PZ lap B760 és Z790 van MSI-ből. (MSI buzi vagyok
) Ha már ilyen házat vettem akkor ragaszkodjak szerintetek a PZ laphoz vagy jó lesz egy nem PZ lap is? B760M PZ 90k körül van, de ennyiért lehet kapni Z790-es lapot, igaz az nem PZ. A PZ Z790 lap 150k kb. Ti mit tennétek? Nekem tetszik a Carbon is msi-ből, Z790 és Z890-ben is. Később lehet cserélnék arra, de az megint nem PZ.
-
allein
addikt
Sziasztok. Van egy Gigabyte Aorus B550 lapom, pc ház be quiet 500, segítsetek legyetek szívesek ezt a madzagot hova csatlakoztatom? A másik vége fent van a pc tetején.
-
rodman73
aktív tag
Msi z790 Project Zero alaplapot szeretnék, találtam is itthon nem olyan régen, de most egy sincs ami eladó lenne. Tudtok magyar helyet ahol kaphatok? Vagy olyan eu webshopot aki szállít Magyarországra? Ebayen találtam, de inkább webshopbol venném.
-
DacMalac
tag
válasz
Feketelaszlo #108707 üzenetére
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz
DacMalac #108704 üzenetére
Köszi.
TV 2x2.1/1x2.0 HDMi-t ír, szóval azon az oldalon nem lehet gond.ASRock B850M-X esetleg megérheti azt a pár ezer forintos felárat vagy nem tud sokkal többet? 4000 HUF-os Allegro kuponnal 43k-ra kijönne.
-
DacMalac
tag
válasz
garfield-r #108703 üzenetére
Mind két lap ideális.
-
DacMalac
tag
válasz
Feketelaszlo #108700 üzenetére
-
garfield-r
tag
válasz
DacMalac #108701 üzenetére
A tervezésnek vagyok az elején, hogy milyen konfigot építek, nem tervezésre lesz használva
A jelenleg kiszemelt CPU: AMD Ryzen 5 9600X
Általános felhasználással indítok most, és 1-2 hónap múlva kapna egy VGA kártyát (5070 vagy 9070)
Nem szeretnék nagy tornyot építeni, ezért az mATX. 2-3 nvme illetve 2 hdd van tervben.
Ezek alá keresek most megbízható jó alaplapot. -
DacMalac
tag
válasz
garfield-r #108698 üzenetére
Tervezéses melóra, meg úgy álltalában melóra nem favorizállnám a mATX méretet! Egyszerűen több m.2-es SSD-t lehet pakolni ATX méretü lapba. Az idő elöre haladtával látni fogod hasznosságát.Milyen CPU-t szánsz a lapba?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Mobil flották
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: MOD Júni 28- Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- EAFC 25
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Fűnyíró topik
- Gitáros topic
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest