Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- LG LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
adriankoooo
üzenetére
Szerintem ennél a módszernél az őrlés nem sokat befolyásol. Ha világosabb ízjegyeket akarsz, akkor az első öntés legyen hosszabb (szóval az első kettő 70-50, de legalább 60-60). Ha az nem segít, akkor megpróbálnám forróbra venni a vizet.
Viszont a kávé íze mindenképp változni fog ahogy hűl, ezért is szokták cupping során többször is megkóstolni ugyanazt a kávét.
-
adriankoooo
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Egyenlőre én is ezzel próbálkozom. Háromból egyszer jött a virágos íz (örültem is, mint majom a banánnak), aztán amint hűlt a kv, úgy halványodott. Vajon forróbb vízzel próbálkozzak (95C most), vagy inkább az őrleménnyel játszak, hogy jobban ki tudjam hozni a kívánt ízjegyeket?
Én 20g/50-70-60-60-60g aránnyal készítem.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Cathfaern
üzenetére
Kísérleteztem a hétvégén a 4:6-os módszerrel, és kifejezetten tetszik.
A hátránya, hogy eléggé figyelni kell végig, nem csak egy bloom és utána mehet érzésre amíg nincs meg a kívánt víz mennyiség, hanem végig kell nézni a mérleget meg a stoppert is. Viszont ha valakit ez nem zavar és/vagy miután az ember belejött kicsit akkor egy meglepően könnyen stabil eredményt adó módszer.
Előnye szerintem, hogy elég durvára őrölt kávéval dolgozik, french press szintet ajánl, így kevésbé befolyásolja a végeredményt az őrlő minősége. Illetve emiatt, és a módszer miatt (45 secet vár minden öntés kezdés között) mind az őrlemény konzisztenciája, mind az öntési technika kevésbé befolyásolja a lefolyási időt.Nem csináltam vaktesztet, de a hétvége tapasztalatai alapján az állítgatás tényleg működik. Én úgy fogalmaznám meg, hogy az első két öntésből minél hosszabb az első öntés, annál savasabb (nem savanyúbb!) lesz a kávé. És minél hosszabb az második, annál kevésbé érződik a savasság. Az öntés második szakasza meg 2 részben érezhetően kevésbé intenzív kávét eredményezett, mint 3 részben. Amikor 20g-al főztem két adagot, akkor jobb volt a 2 rész (valószínűleg ezért nem jött be első körben), 10g-al egy adagnál viszont kellett a 3. Nyilván ezt mind ízlés, mind kávé válogatja. Szóval ez a módszer mindenképp jól jöhet, ha az ember belevásárolt egy olyan kávéba, ami nem teljesen ízlésének megfelelő, mert valamennyire lehet variálni az ízjegyeket. Csodákra nyilván nem képes, kicsit lesz savasabb a kávé, vagy kicsit lesz kevésbé savas, vagy kicsit lesz jobban kivonatolt, vagy kicsit kevésbé intenzívek az ízjegyek. Szóval egy sötétre pörkölt olasz kávéból nem fog citrusos ízjegyeket kihozni
De tónusváltásre alkalmas.Röviden:
Hátrány:
- 45 secenként kell önteni, így az ember folyamatosan vagy a stoppert vagy a mérleget nézi
- Nem vagyok olyan szinten (sem őrlő, sem technika terén), de van egy olyan sejtésem, hogy a szakaszos módszer és a durvára őrlés miatt nem lehet a maximumot kihozni vele egy kávéból, főleg nagyon világos pörkölésekbőlElőny:
- Meglepően stabil végeredmény
- Könnyen lehet hangolni a kávén
- Kevésbé érzékeny őrlő minőségére, illetve az öntési technikáraÖsszeségében ideális kezdő módszernek tűnik, ha valakit nem rettent el a folyamatos stopperolás / méregetés.
-
Valaki anno kérdezett a BORO-val kapcsolatban.
Rendeltem tőlük "próba-cseresznye" alapon néhány félét.
3 féle kóstolása után vsz. túlpörkölik a kávét. Nem rosszak, de megítélésem szerint agyonütnek így ízeket, így kevésbé gazdag az ízviláguk, mint lehetne. Az én ízlésemnek tehát kissé ízszegény, kissé kesernyés mindegyik.
PY, Bagira, CM ... vsz. lényegesen jobbak. -
-
törölt tag
Régebben volt szó a síktárcsás őrlök házilagos késszabályozásáról némi alufólia segítségével. Ha valaki emlékszik rá kérem adjon már támpontot, hol keressem, mert nem igen akadok rá. A cimbora végleg hazajött a sógoroktól a nyári munkájából és hozott magával egy Variot. Kést akar benne cserélni és azzal akar pepecselni.
Köszi előre is -
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
pbalint
üzenetére
A "sweet" kicsit furcsa kifejezés a kávé világában. De tipikusan az "acidic" ellentéteként szokták használni. Figyelembe véve, hogy az első felöntéssel lényegében bloom-ol, és a bloom ugye azért jó, mert jobban kivonatolt lesz a kávé, ami főleg azért lényeg, mert világos kávékat nehéz rendesen kivonatolni ha nem áztatod őket, ami meg azt jelenti hogy a világos kávék "acidic" ízvilága kevésbé érződik. Ezért végeredményben ha kevesebb vízzel bloomolsz, akkor kevésbé lesz "acidic" a kávé, tehát jobban "sweet" lesz. A fenti logika szerint. De mégegyszer, szerintem mind a "sweet", mind az "acidic" eléggé specifikus jelentéssel bír, és nem nagyon szabad a szótári értelemből kiindulni.
Szóval így nézve igaza lesz, annyiban, hogy így kicsit lehet befolyásolni az ízvilágát. De nyilván csodát nem lehet elérni vele.
Az alapmódszert egyébként kipróbáltam, az annyira nem jött be, majd megpróbálom variálni is. De a te módszered is szimpatikusnak hangzik, valószínűleg reggel teszek vele egy kísérletet

-
general
addikt
Azért ez nem újkeletű dolog.
Ilyen a marketing. Van, akit ezzel lehet megfogni. És van, hogy csak azért vesz meg az ember egy drágább dolgot, mert neki jó érzés ezt használni.
Ezt most csak teljesen általánosságban mondom.
De az az egy biztos, hogy a legfontosabb a jó alapanyag. Az nem kikerülhető. -
Biztos, hogy az a legjobbabb porkolo, ebben nem kételkedem. De egyrészt ugyanez a duma ment a Giesennel, pedig ezexerint az már nem a legjobbabb, akkor mégsem volt vele bajnok a kávé? Másrészt, az alapanyag a lényeg, a IV. Szimfónia lényege sem az, hogy tízmilliós hifin játsszák le. Lehet, hogy szuper a porijuk, de a gépet igenis azért reklámozzák, mert másnak nincs és lehet így marketingelni.
-
válasz
Bazsee71
üzenetére
Hát, ha valamit nem sütnék rá az AVX-re, az a professzionalizmusra irányuló igény vagy törekvés. A kiegyensúlyozott, megbízható minőség sem állt hozzájuk túl közel, amíg foglalkoztam a cuccaikkal - főleg ezek miatt nem foglalkozom már velük évek óta.
( A professzionalizmus irányti belső igény teljesen más, mit a profitmaximalizálás és a rongyrázás megspékelve szánalmas marketing lózungokkal. ) -
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Ezt is idéztem/linkeltem már pár helyen asszem. Talor Browne Tim Wendelboe egykori head roaster-e. Pár éve saját biznicét viszi (és tavaly vett Loringot).
A kávépörkölésről mondta:
"The thing I was really disappointed to learn was that even at the top, there is no known knowledge, only trial and error. Everyone, even Tim, is kind of bumbling along in the dark, looking for the light switch. It bothers me to see people be looked up to so much when it’s all so unknown. The things I do know are: if your raw coffee is delicious, it’s actually pretty hard to fuck it up."
"Kijózanító volt látni, hogy még a csúcson is menniyre kevés a bizonyosság, csak próba és szerencse" (m.j.egzakt tudomány :-)). Mindenki, még Tim is, csak bóklászgatva keresi a villanykapcsolót a sötétben. Zavarbaejtő, hogy mennyire felnéznek emberekre, pedig minden totál képlékeny. Egy dologról viszont meg vagyok győződve: hogy ha a nyers kávéd finom" (mj: jó minőségű), "akkor azt meglehetősen nehéz elkúrni."
-
vicces1
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Az ám a szentírás amit Bélapapa hint.
-
Bazsee71
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem akarok senkivel összeveszni, csak tisztázni pár butaságot. Éppen elég ezt Facebookon olvasni, és szó nélkül megállni.
-
válasz
Bazsee71
üzenetére
Bizonyára így van, egyáltalán nem értek hozzá. Azt viszont feltételezem, ha valaki kiad ~40000 eurót pörkölőgépre, akkor pár év alatt igyekszik belőle a legjobbat kihozni.
Nem is a saját véleményem írtam (hiszen nincs), csak tolmácsoltam a vállalkozóét. Ezen nem veszünk össze
-
Bazsee71
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Azért ezen a fórumon azt tegyük helyre, hogy dobos pörkölővel is lehet konzisztensen, referencia profil szerint pörkölni. Csak a körülményeknek is állandónak kell lenniük.
A jó kávé meg inkább múlik az alapanyagon, mint azon, hogy Probat, vagy Loring. -
norkov84
tag
válasz
Krajcsi
üzenetére
Ezt az utsó profilt még én sem próbáltam, megnézem, köszi a tippet.
@Kálmán:
Nem tudom, mi történt a mostani Etiópoddal, de kegyetlen jó lett, még így 2 naposan is
Az csak hab a tortán, hogy ugyanazon az álláson olyan volt tekerni a Kinuval, mintha egy pedelecre pattansz sima bringa után, azt’ csak nézel, mi történt
-
Krajcsi
csendes tag
válasz
NagyGL
üzenetére
Örülök, hogy tudtam segíteni. Én is sokat szívtam vele, hogy világosabb pöriből tudjak jó kávét főzni, fél évig nem is sikerült... Annyit értem el, hogy közepesen jó kávét tudtm főzni a Leva X nyomásprofiljával.
Aztán valamelyik youtubeos vidiben láttam, hogy csak 6 barig tolja fel a csóka, kipróbáltam, jobb volt, de csak a Leva X profil szintet hozta ez is. Még mindig közepesen savanyú volt, de alapvetően jó izű.
Aztán az hozta meg az áttörést, hogy a leva x nyomásprofilját utánoztam de csak 6 barig. Így már egész jó kávékat húzok világos pöriből is
-
NagyGL
csendes újonc
-
general
addikt
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ahogyan a többiek mondták, ittam már nagyon korrekt világos etiópot asszem. Nagyon jó volt, ahol elkészítették, még vettem is fél kilót tőlük, frissen pörkölve, de gyakran képtelen lennék, ennyire nem jön be. Otthon valóban baromi nehéz jól elkészíteni, nem is igazán sikerült akkor, de nem ezért nem próbálkozom vele gyakran, hanem mert nem a világom (most, aztán később majd kitudja
). -
verti1
aktív tag
Annyi igazság van benne, hogy sokan (köztük én is) próbálkoztam az elején tudás és technika hiányában világos kávékkal és nem jött az eredmény. Savanyú és üres volt többnyire. Ezért érdemes elmenni kontrollnak inni néha egyet-kettőt egy jó helyen és ha akkor se ízlik akkor oké. Otthoni pár próbálkozásból nem szabad lemondani róla. A nagyon világosak nekem se a kedvenceim egyébként.
-
bl4ze
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ez sem biztos. Én több helyen igen sok tökéletesen elkészített újhullámos/világos kávét kóstoltam, mégsem igen jön be.
Napi szinten képtelen lennék fogyasztani.Napi fogyasztásra a klasszik, Olasz cuccok jönnek be.
-
-
general
addikt
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
nem az én világom ez a vonal, de néha belekóstolok. a fent említett Colombia most bejövős.
-
válasz
general
üzenetére
Akartam is jelezni, csak elfelejtettem feljebb. Az új pörkölőjükkel rettenetesen elégedettek (a régit árulják 30k +áfa euróért
) és ezzel már képesek konstans világosabb cuccokra. Ami végeredményben gazdagabb ízű terméket jelenthet, ha a júzer le is tudja főzni
Én pl. általában nem tudom és igen, jön a savanyúcukor. -
verti1
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Ha nem kell, hogy szép legyen és lenne egy bátran faragható darab akkor könnyebben megoldható a dolog.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
verti1
üzenetére
A nyomás maximumát nem tudod befolyásolni (csak ha rugót cserélsz), de kíváncsi lennék a profiljára. Igazából sokkal jobban érdekelnek a hőmérsékletek. Amúgy kézbevéve, a középső rész adja magát farigcsálásra. Most néhány cimbi rendelt, amit együtt hozunk el és kértem Will-t, hogy egy optikai selejtes középrészt dobjon még a csomagba. Egyelőre azt se tudja fiúevagylánye, annyi dolga van.... Will see... Nem akarok szép megoldást, csak működőt, ami roppant egyszerűen kivitelezhető kell legyen, mert kevés az időnk rá. De Will nagyon támogatná, ha a Back to the Moka Pot után leforgatnánk a 9B-vel a Moka Pot Strikes Back-et...
-
törölt tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Ja nem
csak a két csőr között alig van különbség, ha azon múlik. -
waxos
csendes tag
válasz
soldier2
üzenetére
Ó nyitva volt az már tavaly is, csak cégér hiányában valószínűleg mindenki azt hiszi, hogy az a Subway hátsó bejárata... Én tavaly jártam ott, de akkor nem jött be, amit kaptam. Valamilyen blend volt csapon, de ízjegyek helyett csak savanyúság volt. A Black Sheep sokkal jobb volt, de idén tavasz óta ott sem jártam.
-
general
addikt
A Chocolate and Orange Blend az egyik - ezt most világosabbra pörkölik, mint eddig, ezért csapott be, sötétebben nekem jobban ízlett, de ízlések és pofonok. A lefolyása gyönyörű, hatalmas cseppekben indul.
A másik, ami viszont most így bejön világossága ellenére a Colombia Estefania Gonzales - ezt eddig nem láttam. -
LazacX
tag
válasz
soldier2
üzenetére
Na akkor ez is fel van véve a kipróbálandó kávézók listájára, nem tudtam róla.
Sajnálom hogy nem jött be a Bleki, viszonylagosan sokat/többet járunk oda (mondjuk 2-3 havonta, bár igaz, a májusi újranyitás óta nem voltam ott). Eddig egy olyan presszókávét kaptam ami nem ízlett, jellegtelen, ízjegyek nélküli, de az "vendégkávé" volt (Bányai), a saját pörkölésű blendje és az Aricha etióp kávéja nekem mindig jó volt. (A legtöbbször ezek vannak a darálókban.) A filterkávéi is finomak (V60, batch brew). A végeredmény azért nem konstans, olyankor van a jó helyett patent presszó, ha nincs nagy forgalom és beszélgetek egy kicsit előtte.

-
Crondore
tag
válasz
general
üzenetére
Én ugyan igy jártam a friss pörkölésű Béla papa kedvencével és a 100% Arabica Blenddel. Az új pörkölések nekem eddig nem jöttek be, a kedvenc kv-im lettek teljesen ismeretlen savanyú izvilágúak. Valamilyen formában én is vissza fogok jelezni. Gaggia Evo Deluxom van cm702-vel.
-
-
general
addikt
válasz
sz.zs.
üzenetére
Világosabb pörkölés lett az, amit most vettem, kipróbáltam több gr-mal, 18g, teli a kosár, 94 C°, jobb is lett sokkal.
Persze a világos pörkölés miatt eleve savankásabb, de kicsi tejszínnel egészen jó. Én inkább a klasszikus, olaszos ízeket kedvelem egyébként, nem nagyon szoktam világosat inni. -
soldier2
őstag
válasz
LazacX
üzenetére
Tudtommal idén nyitott, de Debrecenben ritkán járok. A Cut&coffee-s mérsékelt sikerélmény után kerestem más kávézót (egy hétvégét töltöttem ott). Eredetileg a fagyi miatt álltunk meg, és akkor láttam, hogy specialty kávé is van. Gondoltam mit veszíthetek?
Nem veszítettem semmit, de kaptam egy jó kávét, a család sütit, fagyit, a szomszéd Subway-ből meg szendvicset. -
adriankoooo
senior tag
Igen. Nyomjam össze a Tchibot?

-
törölt tag
válasz
adriankoooo
üzenetére

Tchibo
HarioA megoldás:

Fogó -
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Silent77
üzenetére
A hőmérséklet beállítás jó lehet, de aki tervezte a nyakát az nem nagyon értette meg, hogy mi is lenne a cél vele. Így, hogy felfele áll, csak rontja a kifolyást egy hagyományos vízforralóhoz képest. Persze ha nem filter a cél, hanem mondjuk flair vagy ilyesmihez kell, akkor ez nem szempont

-
general
addikt
Sziasztok!
Savanyú íz gondom van..
A két legutóbbi kávém kifejezetten savanykás ízt ad, pedig előtte sosem volt ilyen gondom, mármint ennyire egyértelműen.
A két kávét úgy értem, hogy két 250g-os csomagnál is. Az első fajtát többször vettem már, AVX Chocolate-Orange Blend, nagyon szeretem, kellemes ízű. De a legutóbbi vásárlásból végig érezhetően savanyú volt, hiába próbálkoztam több hőfokon 89-96C között.
Nem vagyok hardcore kávés, mondom biztosan félrement valami a kávénál, pörkölésnél. Oké, elfogyott, vettem más fajtát, de ezzel is ugyanúgy kellemetlenül savanyú most, ezt is próbáltam több hőfokon.
Tudtok esetleg segíteni, mi okozhatja ezt? Kb. 10 napja volt tisztítás, vízkőtlenítés. Csináljam meg újra? Vagy mi lehet a gond?Lelit Anna, egyszerű, kicsi gép, de kedvelem, számomra jó kávét készít, elegendő ez a szint. Vigyázok rá, működik rendesen, Oscar párna van a vízben mindig. Felső szűrő is cserélve nano cuccra, plusz IMS 12-18g kosár. 14g-ot szoktam beletenni, beállt szépen, az őrlés finomsága is kb. ugyanaz (persze kávéfajtától függően változik kicsit), de most egy ideje savanyú a kávé. A gép okozza, vagy mi lehet?
-
verti1
aktív tag
Én a 9baristáról írtam, szerintem te a Cremina SL-re gondolsz...ahhoz biztos lesz átalakító készlet nyomásmérőhöz. Ott van is értelme, mert tudod befolyásolni a profilt ha nagyon akarod.
A mini moka-nál mi lenne a cél? Megnézni a max nyomást, hogy most mit tud a két rugóval? -
verti1
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Mivel nem tudod a nyomást nagyon befolyásolni ezért nem sok értelme van ráakasztani a SEP-et szerintem se, de ha mégis akkor én biztos az alsó rész nyelét hoznám össze vele. Kell egy két furatot gyártani ami össze köti a nyelet azzal a térrel ahol a műanyag “vízterítő” betét van és meg is van a nyomás. A nyél részt pedig úgy kellene kialakítani, hogy vagy a SEP-et tekered be vagy az eredeti fa nyelet.
-
kisati748
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Ebből a szettből talán már egy jó pálinka is lejönne.
-
Tchibo Elektromos hattyúnyakú vízforraló
15 871 Ft szállítással együtt! -
Krajcsi
csendes tag
Kieg.:
lecsengés alatt azt értem, hogy 20 mp alatt 5 majd 4 báron tartom a kívánt mennyiség eléréséig.
Mondjuk én flairrel tolom, nem GCel. -
Krajcsi
csendes tag
válasz
NagyGL
üzenetére
Én azt vettem észre a világosabb pöriknél, hogy nekem úgy lesz nagyon finom, gyümis a kávé, ha utánozom ezt a rugós-karos nyomásprofilt, de max 6 bárig tolom fel a nyomást, de túlnyomórészt 5 és 4 báron hagyom lefolyni. Időben pedig úgy jön ki, hogy kb. 10-15 mp az előáztatás, utána meg tartom a 8 mp felfutási időt a max 6 bárig és 20 mp a lecsengés.
-
Rush77
aktív tag
Köszi mindenkinek.
Meglesem őket hétvégén. -
törölt tag
válasz
Rush77
üzenetére
Manooka is tök jó volt mikor arra jártam, és a Kis sziget is.
Amitől pedig hanyattestem, az Szarvaskő faluban, Eger és Szilvásvárad között az út szélén áll egy kis autó, Makákó a neve ahol a semmi közepén egy kifejezetten finom flat white-ot ittam. Azt hiszem saját maguk pörkölik a kávéjukat valahol.
-
norby_42
aktív tag
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Egerben esetleg tudnátok javasolni valami kávézót ahová érdemes betérni?
Köszi.
-
Toobee
veterán
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Akkor állja a helyét, amire tippeltem. Nekem nem gond, ha nem variálható tág tartományban, ha kijátszottam vele magam, akkor úgyis bekerül az utazós szettbe. Elegem van már a hétvégi, automatás vonalból.
Egyébként, ha érdekel bárkit a 9Barista, akkor letét ellenében küldenek mintapéldányt. Instán nekem így szólt a deal, de végül nem akartam az oda vissza postával kínlódni, hogy aztán - szinte biztosan - vegyek végül egyet magamnak, ezért rendeltem egyet igaz, novembernél hamarabb nem hinném, hogy itt lesz. Már most ezt írják: Available to pre-order. Estimated shipping date: November 2020.
Méreteket tudsz esetleg írni nekem? Szerintem úgy lesz majd praktikus szállítani, ahogy a dobozban is látom: tehát külön a portafilter állítva, az alja pedig fektetve. Felmerült még bennem, hogy beméretezem a gyári dobozt és vágatok párat magamnak, de az elég költséges móka.
-
soldier2
őstag
válasz
LazacX
üzenetére
"újhullámost is csak a Black Sheepben" -én egy hónapja a Black sheep-ben gyenge közepes kávét kaptam. Aztán másnap alternatíva után nézve kötöttem ki a Mentában, finom fagyit, és finom újhullámos presszót kaptunk.
Az ár meg annyi amennyi, egy olcsó AVX blendért kicsit túlzásnak érzem én is, de végül is ha ízlik valakinek lecsúszhat pizza után.Pallyotz Malabar: közel egy hónapos pöri, masszív csokibomba, amilyennek egy Malabar-t elképzel az ember. Sok újhullámos kávé után egy kis "retro" érzés otthon. Nyammmmmmm
-
törölt tag
válasz
LazacX
üzenetére
Két dolg fogott meg az írásodból.
1, Az első az, hogy a "Saját maga pörköl, egy Hottoppal" Az őskorban azaz amikor a spercíalty vonal kezdett itthon is életre kelni volt más akkor is próbálkozás, hogy egy analóg Hottoppal indult a saját kávé előállítása. 2017 tavaszán én is egy olyan gépet vettem egy általatok is ismert pesti kávézó tulajától, aki ezzel a masinával indította a vállalkozását. Aztán valamit jól csinált, mert a forgalma nőtt és már nem tudta előállítani saját maga a szükséges mennyiséget. Így váltott egy profi beszállítóra.
2, " Az árcímke mondjuk fájt, 780.- ft -os árképzés azért erős ezért a kávéért". Én a héten voltam egy üzemben ami mellett egy konténerben üzemelt egy kávézó/büfé. Két kis Eureka őrlőben kétfajta rodusztás keverék volt. A kávé és az ekésítés minőségéről most nem szólok, de egy szimpla itt 300 forint volt. Mivel ez egy Pest melletti ipari parkban volt és nem mondanám túlzónak a debreceni árat, ha a pénzedért ráadásul jó minőséget is kaptál. -
LazacX
tag
Egy kávézó ajánló Debrecenben: Altin pizzázó a Hal közben, olasz tulajjal. Azaz nem is kávézó, hanem vendéglő, a kávéjuk viszont teljesen rendben volt. Debrecen elég mostohán van ellátva jó kávét produkáló kávézókkal, én legalábbis még nem ittam itt jó olaszos kávét (újhullámost is csak a Black Sheepben) eddig, kávézókban sem, végre egy kivétel. Saját maga pörköl, egy Hottoppal, valamilyen Avx blendet, szerintem valami 20-30 %-os robusztás blend lehet, megégetve, túlpörkölve sincsenek a babok. Szóval nem egy extra minőség, de teljesen rendben volt. Hatalmas arc a tulaj, kiváló humorral, szépen beszél magyarul, csak néha kellett visszakérdezni hogy mit mondott. Bátorkodtam mondani, hogy duplát kérek, vérig sértődött hogy nála nincs szimpla.
Utána még gyanakodva hozzátette, hogy reméli, feketén kérjük, ez azért már biztató jel volt, hogy nem kapunk sz@rt.
Az árcímke mondjuk fájt, 780.- ft -os árképzés azért erős ezért a kávéért, de ha valaki itt nyaral, és az olaszos kávét részesíti előnyben, azoknak ajánlható. Ami még nem tetszett az árán kívül, , hogy nem frissen darálta, hanem dózerből eresztette a filterbe, de ezek szerint pörög nála a kávé, mert nem volt döglött. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
Toobee
üzenetére
Azt csak pár mérés kedvéért SEPpenteném meg. Egy ekkora kinövés elég bosszantó lenne rajta állandóan szerintem. A legnagyobb kihívás persze a bekatéterezés a flow-hoz, ami persze végképp használhatatlanná tenné a mindennapokra, és valami széplélek ettől triggererlve tutira erőszakot követne el ellenem elébb-utóbb. Will verbálisan már terméket farigcsál belőle (9barista és SEP), ami szerintem több okból is életképtelen. 1. annyi megrendelése van, hogy az elkövetkező években nem lesz egyetlen percre sem ilyesmire. 2. eddigi tapasztalataim szerint a manipulálása a cuccnak viszonylag szűk határok közt működőképes, amúgy meg fasza espresso-t rottyant stabilan. Egy prototípus ezzel együtt is izgalmas lenne.
-
norby_42
aktív tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Ki is próbáltam ma (mekkora V60 coming-out hullám van ma

Maradjuk annyiban, hogy én éreztem különbséget az ízben.
-
Toobee
veterán
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Fú, ez nagyon beteg.
9Barista illesztés mikorra várható? Nagyon várom már, hogy megjöjjön az enyém. -
pbalint
csendes tag
Ha valaki mélyebben bele akarja ásni magát, akkor ezt a honlapot ajánlom: [link]
Egyébként nekem ami konzisztenciában leginkább bevált, az 30s-45s bloom 2,5x-es mennyiségű vízzel (12g kávé -> 30g víz), utána pedig a maradékot egyben középre öntöm, mindenféle spirálozás, több felöntés, stb. nélkül. A végén pedig Rao spin [link].
Persze biztosan van jobb módszer, de nekem ez a legegyserűbben reprodukálható. Ez a Katsuya csoda sweetness beállítás meg... hát legyen.
-
adriankoooo
senior tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Erre nem is mondok semmit, teljesen meg vagyok bambulva.

Réz V60 még dísznek sem utolsó. Kerámia/fém-nek csak annyit olvastam "hátrányát", némi előmelegítést kíván. Nekem kezdésnek elég lesz a műanyag is.
Bandi: szuper tipp, ide is ellátogatunk.

Kálmán #97707:
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
tobee-nak
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
kzoltann kolléga pont neked linkelte tegnap

Hamarosan én is belevágok a filterezésbe (csak lennénk már túl a költözésen, hogy mindennek legyen helye...), már beszereztem egy réz V60-at (jól illik a Strietman-hoz
). Még egyelőre a nappali ékeként várja jobb sorsát a fragola-féle ZM-késes Mazzer Royal is. Az analógia kicsit hajaz BMW esetére, tottál kezdőként vágok majd bele a filter-világba, elsőre lehet, hogy overkill a hardver hozzá, de egyszeri lehetőség volt, akkor megtehettem, megvettem a cuccokat. Így ha valami nem úgy alakul, tudom, hogy én vagyok a leggyengébb láncszem és k***a sokat kell gyakorolni. Addig meg olvasom a hsz-eket, keresek kulcsszavakra, jegyzetelgetek, recepteket túrok, aztán úgyis az egyéni ízlés dönt, mit találok jónak... -
törölt tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Nana. Nem úgy van az!

Puritán kávézó Tata. Szuper specialty kávét csinálnak. Coop roastery a beszállító.
Illetve az Ébresztő is nyitva van újra, szombaton és vasárnap. Illetve kávét is tudsz venni mindenkettő helyen.
-
adriankoooo
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Ha már próbáltad a Rao-t, még egy népszerű módszert találtam és bevallom így első látásra nagyon szimpatikus az egyszerűsége (szerintem kezdőként pont erre van szükségem):
https://www.youtube.com/watch?v=wmCW8xSWGZY
A 4:6 módszer Tetsu Kasuya-tól. Ezt ismeritek, használjátok?
-
adriankoooo
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Ajj de király, 1-2 évig be voltak zárva. Ha jól nézem most a Facebook oldalukat, tavaszkor nyithattak ki újra? Sőt leveleztem is velük erről 2019 őszén: "Szia, abban a formában ahogy volt már nem fog újranyitni." - akkor jó, hogy megváltozott. Mindig megálltam, amikor arra mentem. Régen CM kávé volt, aztán sajátra váltottak. Ezt kicsit sajnáltam akkor.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen egeret válasszak?
- OnePlus 15 - van plusz energia
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Filmvilág
- Gitáros topic
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G 512GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Starlight-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4182, 94% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Pink-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4173, 94% Akkumulátor
- Apple iPhone 14 128GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 15 Pro Max - Blue Titanium - 256GB - Akku: 84% - Megkímélt állapot!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Ilyen a marketing. Van, akit ezzel lehet megfogni. És van, hogy csak azért vesz meg az ember egy drágább dolgot, mert neki jó érzés ezt használni.

) és ezzel már képesek konstans világosabb cuccokra. Ami végeredményben gazdagabb ízű terméket jelenthet, ha a júzer le is tudja főzni
Persze a világos pörkölés miatt eleve savankásabb, de kicsi tejszínnel egészen jó. Én inkább a klasszikus, olaszos ízeket kedvelem egyébként, nem nagyon szoktam világosat inni.
9Barista illesztés mikorra várható? Nagyon várom már, hogy megjöjjön az enyém.

). Még egyelőre a nappali ékeként várja jobb sorsát a fragola-féle ZM-késes Mazzer Royal is. Az analógia kicsit hajaz BMW esetére, tottál kezdőként vágok majd bele a filter-világba, elsőre lehet, hogy overkill a hardver hozzá, de egyszeri lehetőség volt, akkor megtehettem, megvettem a cuccokat. Így ha valami nem úgy alakul, tudom, hogy én vagyok a leggyengébb láncszem és k***a sokat kell gyakorolni. Addig meg olvasom a hsz-eket, keresek kulcsszavakra, jegyzetelgetek, recepteket túrok, aztán úgyis az egyéni ízlés dönt, mit találok jónak...