Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
LazacX
tag
válasz
Tibicsucsu
üzenetére
A súlyszelepest 7 éve használom, 1000 fölötti kávé biztosan lement már rajta, nincs vele bajom. Pár hónapja vettem utazáshoz az újból. Nekem ez jobban bejött. Jobban lehet variálni az adaggal, ebből simán lehet egy vagy kétadagost is főzni minőségromlás nélkül. A súlyszelepes nekem inkább másfél adagosnak számít. A kész produktum is finomabb az újjal, azonos időben, azonos kávéval párhuzamosan próbálkozva. Hogy milyen élettartamú lesz az új, na az más kérdés, meglátjuk.
-
LazacX
tag
Utazáshoz szeretnék egy kotyogót venni. Eddig 2 személyes Brikkát (régi súlyszelepes) használtam, amit a nyaralóból hoztam el, az egyik baj, hogy néha elfelejtettem hazahozni, néha visszavinni.
A másik, kisebbik gond, hogy ez inkább 1.5 adagot csinál mint kettőt, a kávé/víz kombóval nem nagyon tudok variálni, hogy az valódi 2 személyes legyen. Fele-fele arányban csinálom magamnak meg kettőnknek. Amit néztem a Moka Express 2-3 személyes, és a Pascucci 2-3 személyes főzők. A 3 személyesekkel mennyire lehet variálni az adaggal? Az új Brikka tényleg annyira vacak a súlyszelepeshez képest? Mert egyébként a végeredményével elégedett vagyok. -
LazacX
tag
válasz
CsiguszMaxim
üzenetére
Néhány jó kosár?
-
LazacX
tag
Nem annyira kávés téma, de a pingpongos csoportban ki se rakják a kérdésemet, hátha tudtok segíteni. Van egy Decathlonos kültéri asztalom, aminek elvált a kerettől az asztallap. Lesikáltam a kétoldalas habszivacs alapú ragasztót, ezt kellene pótolni. Milyen ragasztót javasoltok, ami jó minőségű, időjárásálló, és főképpen kiváló tapadóképességű? A keret ragasztandó szélessége 15 mm.
-
LazacX
tag
válasz
Csöves
üzenetére
Régebben sűrűbben váltogatták a darálójukban a kávékat, mostanság a saját 2 blendjüket erőltetik (szerintem is biztonsági játék), ez a 2 sötét és világos kávé nem nagy szám, de baj nincs velük. Savanyú sosem volt, egy kivételével (de az meg egy Bányai vendégkávé volt). A filterek viszont finomak. A lefőzése nem konstans, a személyzet azért sűrűn változik. A pörkölt SO kávéik jók, főleg az etiópok ízlettek nekem. Aránytalanul drága a 20 dkg-os kiszerelés a kilóshoz képest.
-
LazacX
tag
Vendégségek alatt kezdem unni a C40 tekergetését, és lassan nyakamon a húsvét
. Használ valaki csavarbehajtót ilyenhez? A nem szabvány mérethez hol lehet, vagy lehet-e egyáltalán kapni bitfejet?A legkézenfekvőbb az volt, hogy veszek egy olcsó kapszulásat, de mindenki tiltakozik ellene. A következő gondolat meg az, hogy minden vendég letekeri a sajátját, de ez se jött be
. A harmadik, hogy hazahozom a nyaralóból a Graefet, ez se százas megoldás, mert bosszantó volt utána meg elfelejteni visszavinni. Túl sok pénzt azért nem szánnék a projekthez. Esetleg használtan egy Graef szintű daráló. De inkább az első megoldás lenne jó, mert nincs itthon amúgy sem motoros csavarhúzó, párszor már jó lett volna. -
LazacX
tag
válasz
cptskorzeny
üzenetére
Én ezek közül a Robotot választanám, másodiknak a Classicot, mindkettőt nyomásmérővel. Harmadiknak meg (bár nincs a listán az ára miatt) a Flair 58E. De igazából ez utóbbit leginkább, marha kényelmes a használata, gyors, és szabvány 58-as kosarakat lehet használni.
-
LazacX
tag
válasz
Zen42
üzenetére
Filter pörkölést nem tudom, de átlag világos kávéknál F58-nál még soha nem volt kevés nekem a hő. Amúgy meg túlságosan nagy jelentősége szerintem sincs a hőfoknak. Gázon forralom a vizet, és utána azonnal öntve, vagy pár másodpercet várva nincs elképesztő különbség ízben. Leszámítva azt a user errort, amikor elfelejtettem bekapcsolni a fejfűtést, na az nem volt jó
. -
LazacX
tag
válasz
Parci
üzenetére
15-ös és 20-as VST van, ha néhanapján világos pörkölés jön a házhoz (Black Sheep leginkább), akkor a névértéknek megfelelő 15 és 20 gramm. A napi életvitelszerű sötétebb kávémhoz (Java SO) 13 és 18 gramm. A 20-as kosárral lényegesen jobb a kávém egyébként, világosabbaknál is, sötétnél főleg.
-
LazacX
tag
válasz
Parci
üzenetére
Én is ugyanezeket mondom, roppant kényelmes az egész munkafolyamat. Sokalltam nagyon az árát (és most is sokallom egy ilyen vastömbért) de nem bántam meg. Egy plusz teendő még van vele: hajlamos elfordulni a hengerben a dugattyú, de erre adnak egy U alakú célszerszámot, kb. hetente egyszer vissza kell vele fordítani merőlegesbe hogy ne jöjjön ki a kar belőle, pár másodperc az egész.
-
LazacX
tag
Gaggia Evo téliesítésében kérnék tanácsot. Egy szigetelt, fűthető, de nem állandóan fűtött nyaralóban van. A pumpa kiberregtetése elegendő lehet a fagymentesítéshez? Esetleg körbetekerni valami szigetelő anyaggal pluszban? Szerelgetni nincs nagy kedvem és nem is értek hozzá. Viszont télen is használva lenne, hazahozni sem annyira akarnám márciusig. A mostani telekben nem volt ugyan nagy fagy, de egyszer-kétszer itthonról rámérve volt már bent 0 fok alatti hőfok.
-
LazacX
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Tegnap voltunk ott, a presszójuk ( a saját blend mellett) még mindig kolumbiai, és tényleg pazar.
Az asszony aeropresszt ivott etiópból, az is remek volt. -
LazacX
tag
válasz
mikej95
üzenetére
Kotyogó helyett meg mondjuk egy Flair Classic, amit azért nem nehéz pakolgatni helyhiány miatt. Viszont az említett Kingrinder K4-vel már jó presszó készíthető. Árban ez alá nemigen lehet menni presszóhoz. Ja, a legfontosabb (és legdrágább) a jó kávébab lesz, enélkül az egész hardver semmit sem fog érni.
-
LazacX
tag
válasz
Petyuska111
üzenetére
Amúgy milyen daráló van most?
-
LazacX
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem lesz jó a Graef. Egy sötét, de minőségi kávéhoz sem. Mint belépő kategóriás presszóképes daráló teljes mértékben ajánlható kezdésnek, de egy Robothoz már méltatlan.
-
LazacX
tag
-
LazacX
tag
válasz
escape
üzenetére
A gyors kávéknak nem a manuál főző a gyenge pontja, hanem a kézi daráló. Ha vendégek vannak, persze kibírható a 6 adag is (eddig ez a csúcsom
), de azért nem egy felemelő a tekergetés. A Flair amúgy meg tényleg gyors (legalábbis az 58E). Az említett Fred meg nem lesz minőségi előrelépés a Timemore után. A vendégeknek nem felel meg egy kapszulás? 
-
LazacX
tag
Egy régebbi brikkát kell vízkőtleníteni? Nem főzi le a kávét, csak sistereg. Kapott új tömítést, felsőszűrőt is. Jobb nem lett. Alsó kosaram nincs itthon, még erre gondoltam, eléggé deformálódott már. Esetleg a súlyszelep teteje? Más nincs is benne.
-
LazacX
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Az árát le kellett otthon tagadni?

-
LazacX
tag
válasz
bloodman97
üzenetére
Hasonló a tapasztalatom nekem is, bár nem ennyire durva módon. Nem mindegy hogy én tekerek le egy adagot, vagy a fiam. Neki durvábbra kell allítani a darálót hogy jó legyen a lefolyás.
-
LazacX
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
A sípolás kikapcsolása: A bal és a jobb gombot egyszerre kell hosszan nyomni. Kikapcsolni is a kezelőfelületen szoktam, hátul én nem piszkálom, úgy lehet hogy elfelejti, nem tudom.
-
LazacX
tag
válasz
LazacX
üzenetére
Két hónap kínlódás után ez lett a meccs végeredménye. Egy hete nyüstölöm, napi 2-4 kávéval. Objektív véleményhez ez még kevés idő, a szubjektív az, hogy nagy cimborák leszünk.

Hozott magával viszont pár megoldandó kérdést. Az egyik, hogy vendégség esetén pótolni kell a kiesett gőzt. Azon gondolkozom, hogy a legolcsóbb berregő helyett jó lenne mintaöntésre is alkalmasat venni (ha az asszony benyeli az árát). A Nanofoamer V2-nél esetleg van olcsóbb ilyen? Az első, hajnali saját dupla presszóm után is duplát főzök, de kétfelé megy, az asszony americanot iszik. Elég méltatlan összekutyulni a kávét és úgy önteni szét, én amúgy is szeretem a cremát leinni először, meg azt, hogy nem azonos így az első és utolsó korty. Azaz szükséges lenne a feneketlen kar alá pattintható kétcsőrös fenék. A Classik Flairnél láttam ilyet a gyártó weblapján, az 58-ra csak karral együtt. Létezik esetleg valahol az előző megoldás, akár nyomtatott kivitelben? Az 58-as egy Evot vált itthon, ami megy a nyaralóba. Ez egész évben használva van, télen is, de ritkábban. Nem fűtöm állandóan, ha megyünk, itthonról két nappal korábban kapcsolom be a klímát. Mondjuk pont nem idén, de időnként lemegy a belső hőfok mínusz 1-2 fokra. Van-e egy ilyen pumpás gépnek valamilyen speciális víztelenítési procedúrája? Vagy elegendő az, ha egyszerűen csak kiberregtetem a vizet belőle?
-
LazacX
tag
Az alábbiak szerint tudnátok nekem mérni Flair 58-at? Úgy néz ki, kevés a pult magasság itthon. A felemelt karral az adatlapja alapján 61 cm magas, az alsó-felső szekrény közötti távolságom viszont csak 54 cm. A vízbetöltés ilyen magasra emelve működhet? A gépet előre húzva javul a helyzet, de nem biztos hogy eléggé: A felső szekrényem frontlapja és a munkalap széle között 23 cm a mélységbeli differencia, a gép viszont 35.5 cm mély. Ahogy nézem a képeket, akár így jó is lehet, persze nem biztos. Az erőkar forgáspontja nem a gép leghátulján van. A borzalmas árra ellenére is egyre inkább ez tetszik, de nem az igazi ha beleélem magam, megjön, és egy óra múlva csomagolom is vissza.
-
LazacX
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Az 58LE árát megkérdezhetném?
-
LazacX
tag
válasz
patakir1107
üzenetére
Ilyen áron nincs, de szűk 10 körül már van választék. Az összefoglalóban van pár ajánlat is.
-
LazacX
tag
válasz
patakir1107
üzenetére
Pedig de, először kávét kéne váltani.
-
LazacX
tag
Tudnátok ajánlani Nyíregyházán kávézót? Az mindegy hogy olasz vagy újhullámos.
-
LazacX
tag
válasz
norkov84
üzenetére
Megmértem a pohár legnagyobb fesztávját, 104 mm. Gyakorlatilag gömb alakú, felfelé némileg szűkül a szája. Kb. 1/3 része aláfér, annyi meg elég. Azért mérd már meg pontosan. Jó lenne ha a csőrrel tudnám használni, nem kapnám az ívet otthon, hogy "na, be se fér a poharam". A néhány videóban látható, Robothoz készült SEP egyébként hozzáférhető, publikus termék?
-
-
LazacX
tag
A 9B és a Robot között vacillálva:
Azt olvasom, hogy a 9B kisebb kapacitású. Ugyanolyan kávét feltételezve mekkora a számszaki különbség a két jószág kosár kapacitása között, és a kész kávé között? A hajnali első duplám után a nappali kávékat ketté kéne önteni, én presszózok, az asszony meg americano-ként issza . Alternatív kosarak vannak esetleg? A Robotnak mekkora a lábai közötti fesztávolság, valamint a csőrök közötti fesztávolság? Be kéne férnie az americano-s pohárnak (4Home-os thermo üveg bögre). Shot ismétlésnél (vendégség) mennyi idő alatt hűl le a 9B? A 9B továbbra is csak a gyártól rendelhető? Jelenlegi árfolyamon szállítással, vámmal, mindennel mennyiből áll meg a rendelés? Igazság szerint a Flair meg a Robot között tűnődtem, az utóbbi javára billenő mérleggel, de a 9B bezavart.

-
LazacX
tag
válasz
Serpenthelm
üzenetére
A kettő között vacillálok én is. Jól rémlik, hogy a Robotnak nagyobb mennyiségű az outputja? Az 58mm-es?
-
LazacX
tag
válasz
Neked Az
üzenetére
Figyelmesen átolvasva még egyszer a kritériumokat, továbbra is ugyanazt mondom, hogy nem érdemes váltani. A magam részéről hasonló esetben az árból engednék, és vennék egy NZ-t jövő ilyenkor, még gyűjtögetve rá. A konkrét kérdésre is válaszolok, hogy miben lenne más a kávé: ízben nagyfokú javulás, ha szubjektív is ez, akkor is. Ezt le is tudod ellenőrízni mondjuk egy minőségi kávézóban (bár ott a főző is más nyilván). Igyál az ottani kínálatból, és vigyél haza ugyanabból a szemesből is, ordító lesz a különbség.
Egyébként milyen főződ van?
-
LazacX
tag
Egy kis balatoni kávézó körkép a hosszú hétvégéről. Füred, Pazar: meglehetősen drága, de jó a kávé (talán kolumbiai világos pörkölésű volt legutóbb). Ízben érzésem szerint azért lett volna még a kávéban tartalék. Délelőtti időpont ellenére is sokan voltak, a kiszolgálással nem volt bajunk. A sütemények is jók voltak. Ugyanitt, Bergmann: kib@sz*tt drága, de tele volt vendégekkel. Ennek ellenére a kiszolgálás hibátlan. A sütemény is az. A kávé már nem, valami olcsó sötét pörkölésű blend, hígra is főzve, ízetlen. Cserébe közel 1500.- ft egy dupla presszó. Almádi: A Beaverre ki volt írva hogy kiadó a helyiség, úgy tűnik végleg bezárt. A Bab pedig költözött, 11.03-án nyit újra, szóval itt nem volt szerencsénk. Mellékszálként a pizza viszont nagyon finom a Három Majomban (a 3 tulajdonosról kapta a nevét
), nápolyi jellegű. Ettem már jobbat máshol, de belekötni nem tudok, a kiszolgálás is remek, és még csak nem is mondható drágának (ellentétben a Füredi lehúzós horror árú helyekről, ahol sokkal többért ipari moslékot szolgálnak fel). Sajnos Szép kártyát nem fogadnak el egyelőre (bár ígéret van rá hogy hamarosan). Itt kávét nem ittam. Veszprém, Tizenegy. Patent a kávé, a hely is, a tulaj is jó fej, ezt nem is ragozom tovább. Boglár, Morik Coffe. A belvárosban van, a sétálóutcán. Az egész városban az egyetlen hely, ahol a kávé éppen eléri az iható szintet. Sötét pörkölésű, olasz pörkölőből (Ravasio). Nem rossz a ristretto, ha éppen friss a kávé a dózerben, sajnos sokszor nem friss. -
LazacX
tag
válasz
üzenetére
A Comandante Red Clix nélkül filterhez való. Főállásban presszóhoz csak akkor, ha nincs (vagy nincs sűrűn) váltogatva a kávé. A Red Clix kizárólagosan presszóhoz gyakorlatilag kötelező. A menetemelkedés 15 mikron lesz a 30 helyett. Így már tökéletesen alkalmas presszózni, minőségi őrleményt ad. A hátrányait meg vedd figyelembe a korábbi bejegyzésekből. A magam részéről teljesen elégedett vagyok vele, kizárólagosan presszóhoz használom most már közel 3 éve, napi 2-5 alkalommal. A kisebb kések miatt tovább kell tekerni, de cserébe könnyebb is, a gyerekeim is bevállalják (7 éves kortól). Nekem Graefet váltott, fényévnyi elôrelépés volt az ital minőségében.
-
LazacX
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Na meg a vasaló, ha úgy felejtik.

-
LazacX
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ja, nem írtam: csak presszó.
-
LazacX
tag
Áttérek az Oscarról a vízpancsolásra én is. Jó lesz kezdésnek az 5 literes desztillált vízhez a 0.2 g szódabikarbóna és 0.8 g keserűsó? Ha nincs kedvem folyton kutyulgatni, egy pufferoldat hűtőben meddig áll el?
-
LazacX
tag
válasz
norkov84
üzenetére
Én meg red clixes Comandantét nyúzok otthon több mint 2 éve, kizárólag presszóra, általában napi 3 alkalommal, de nem vág különösebben földhöz a tekerése.
A nyaralóban meg egy Graef van, csak akkor hiányzik a motoros, amikor vendégség van. Eddig 4 dupla volt a csúcs, amit folyamatosan le kellett tekerni, az már tényleg nem komfortos.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- iKing.Hu - HONOR 400 Lite 5G Velvet Grey Vékony, könnyű, AI-kameragomb 8/256 GB- 2027. 07. 01
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo T14S Thinkpad FHD IPS i5-1135G7 16GB RAM 256GB SSD Intel Iris XE Graphics Win11 Pro Garancia
- Microsoft: Windows / Office / Server / Stb.
- Keresünk Galaxy S24/24+/S24 Ultra/S24 FE
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
A másik, kisebbik gond, hogy ez inkább 1.5 adagot csinál mint kettőt, a kávé/víz kombóval nem nagyon tudok variálni, hogy az valódi 2 személyes legyen. Fele-fele arányban csinálom magamnak meg kettőnknek. Amit néztem a Moka Express 2-3 személyes, és a Pascucci 2-3 személyes főzők. A 3 személyesekkel mennyire lehet variálni az adaggal? Az új Brikka tényleg annyira vacak a súlyszelepeshez képest? Mert egyébként a végeredményével elégedett vagyok.
), de azért nem egy felemelő a tekergetés. A Flair amúgy meg tényleg gyors (legalábbis az 58E). Az említett Fred meg nem lesz minőségi előrelépés a Timemore után. A vendégeknek nem felel meg egy kapszulás?
) használat után még nem takarítottam, és nem is látszik/érződik rajta semmi.