- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Deer76
aktív tag
válasz
vicces1 #139618 üzenetére
Én sokféle kávét szeretek, talán a túl savasat nem. Ez kifejezetten finom, olyan ízű, mint mondod.
Amit gyümölcsösben szeretek, talán a Wardának volt igazi gyümölcsös, nem savas kávéja vagy van, talán a cseresznyére emlékeztet, sajnos nem tudom melyik.
Meg itt Szegeden ittam ír pörkölőtől hasonlót és régebben volt ilyen Yrgaceffe is, csak szerintem száraz feldolgozású. -
Bazsee71
őstag
válasz
vicces1 #139355 üzenetére
Én pont ezen gondolkodtam a tavalyi/idei zöldkávéár cunami láttán, hogy igazából nem lett nagyobb luxus még így sem, mint mondjuk 6-7 éve, amikor elkezdtem kávézni. Anno csak átlag 2 kis csomagot rendeltem egyszerre, több már eléggé terhelte a költségvetést.
Tavaly még azt mondtam, hogy vannak zöldek ugyanannyiért, mint 2 éve, csak éppen a minőséget már nem ott kell keresni. Idén már sajnos ez sem igaz, a rossz is drága. És akkor pörkölőként jön(ne) a dilemma, hogy veszed a takarmányt, hogy tudd tartani az árat, vagy inkább emelsz, és tartod magad ahhoz, amiért ezt az egészet elkezdted. Ráadásul visszanézve az elmúlt 2-3 évet, kb 2-3x annyi tételt kell kóstolni, hogy megtaláld a jobbakat. Ez arányosan több idő és több energia.
A hazai támogató környezet, a csökkenő adminisztrációs terhek, csökkenő és ritkuló adóterhek, valamint a repülőrajtot vett JMF is hozzájárul a sikerhez, természetesen. -
Toobee
veterán
válasz
Nem pont magamra gondoltam, de látom van néhány topiktag, akik tök hasznos dolgokat osztanak meg. Látszólag nulla közeli érdeklődés van rá, ellenben egy tesztpöriből olyan kommentcunami lesz, hogy a friss hsz jelző alapján azt hiszem valami érdekes téma alakult ki, közben csak újra meg újra ugyanazok az unásig ismételt kérdések és panaszkodások merülnek fel a TP-vel kapcsolatban. CasMo előfizu meg még mindig befér 14k alá, tehát azt is nehezen tudom elfogadni, hogy az általad megjelölt sávban nincs mit inni. De La Cabrat is bedobták itt a napokban, az is top minőség, onnan még nem ittam rossz kávét.
Szerintem összegszerűen nem biztos, hogy többet költök kávéra, mint itt bárki, csak én megelégszem 40-60 grammal is egy 200-250grammos zacsi helyett. Tehát a kilóár jóval magasabb, azt nem vitatom, viszont a kevesebb néha több. Ha nincs olyan kávé, amit szívesen innék, akkor nem kávézom. Nálam ez az ízekről szól, nem a napi kávébevitelről. Például most készült egy szuper Boo Colombia - Nestor Lasso Natural Ombligon
150g/7400 Ft. 8 gramm kávéból a Deep27-tel egy 135 grammos filter készült. 400 Ft volt ebből a kávé, 32 Ft a filter, vizet még nem számoltam, hogy literenként mennyibe kerül, de szerintem ha energiával, vízzel, filterrel együtt 450 Ft körül lehet és egy kiemelkedően jó élmény volt. Vettem most vélhetően ugyanezt a kávét Kawa pöriben is: Colombia NESTOR LASSO - ombligon, ez olcsóbb volt 200g/9290 Ft, ebből 370 Ft lenne a kávé ugyanilyen elkészítéssel.250g-os zacsis kiszerelésben úgy látom már a brazilok is 12-14 ezer között mozognak, amiket, ahogy írjátok is. 18 grammos dupla vízzel, energiával minimum 300 Ft, ha pedig mozdulnál valami izgalmasabb irányba, akkor valóban ott vagy, amit írsz is: 400 Ft körül jön ki otthon egy kávé.
Bátorítok mindenkit, hogy álljatok össze és dobjatok szét izgalmas kávékat, mert 50g bőven elég (#139354 kchris78 kofio 100 eurótól ingyen küldi, azt 3-4 ember össze tudja gyorsan rakni):
8,25g cupping
16g klasszikus filter
18g eszpresszó
7,5-8g maradékból meg kijön egy AP nobypass recept vagy egy Deep27-es brew vagy még egy cupping, stb. Ettől több nem kell, hogy rendesen körbejárj egy kávét.Annak ez nem lesz opció, aki el akar készíteni minden nap 3 duplát magának, meg esetleg a párjának is. Csak szerettem volna más megvilágításba helyezni ezt a Tiborcz VIP tagság dolgot,
mert igen távol vagyom ettől a világtól és mélységésen el is ítélem a munkásságukat és ahol csak lehet és lehetőség van ikszelni, ott ezt meg is tesszük a feleségemmel, hogy a gyeremekeimnek már ne ebben a posztszovjet fosban kelljen felnőniük. -
válasz
+1
Nekem nagyon kezd felértékelődni az otthoni pörkölés ideája. Persze a zöld is drága és drágul, de úgy látom vannak tételek relatíve olcsón, melyből megoldható sok minden házilag, ami valamiért nagyüzemben talán a macera miatt nem éri meg (..?). Itt azért 10k alatt lehet maradni és adott tételből filtertől presszóig kísérletezhetsz. Nem, nyilván nem lesz olyan, mint... (kinek mi). De ahogy egy hario switch is lehozza 80%-ban a végletekig szöszölt V60-at, úgy igaznak látom ezt az otthoni sütögetésre.
Arra a kis időre, ami még a világból hátravan
-
vendingo
veterán
válasz
vicces1 #139277 üzenetére
Túl van értékelve ez a cmtp. Többnyire jó, de már kaptam olyat is, ami a kukában landolt.
Most vettem megint, mert csak 10k környéki kávék jöhetnek szóba nálam.
Ha ekkora az igény olcsó kávéra, cm is csinálhatna egy classic vonalat mint az impresso. Tuti lenne rá érdeklődő. -
-
vicces1
aktív tag
válasz
vicces1 #138518 üzenetére
Kóstolás megvolt, + 2 shot.
Nos summázva: Ne vegyétek!
Valahogy majd elkopik, 1 komoly ízhiba azonnal pofáncsapott, sajnos egy enyhe dohos illat és íz kiüt.
Ezt leszámítva iható (lenne) jó a textúra, lefolyás, nem döglött, ott bújnak kellemes ízjegyek is.
Csakhát ez egy gyenge zöld, vagy a feldolgozás, tárolás vagy bármi amitől beb@szott az a dohos felhang , ja és sötétebb a kelleténél, talán pont így próbálja elnyomni a pörkölő.
Hát, a csodák továbbra is elmaradnak, "olcsó húsnak híg a leve"
Dicsértessék. -
-
válasz
vicces1 #138560 üzenetére
Oh elcsesztem, félreérthető volt. Semmi hentai
A bódé előtt a sorban szerepel a belvárosi botox\szilikongarnitúra+hozzátetkózott követőik. Teljesen félreértett az egész dolog. Bent meg kérdés nélkül tolják eléd a brazilt, mire nyitnám a szám, hogy mi van az őrlőben.
Amúgy rendben lenne az egész, ha a műbalhé nem vóna.
Ja, az utóbbi évek számomra legmenőbb latteartjai, melyeket nyilvános helyen láttam. Ebben legalább japán -
pikkubee
tag
válasz
vicces1 #138530 üzenetére
Én nem vagyok belsős.
3 hete rendeltem, amikor láttam itt, hogy van a shopban. Illetve múlt héten is volt, arról is itt ertesultem. Arra is lecsaptam, mert azt hittem, hogy az filter. Aztán, amikor láttam, hogy nem az, töröltem a rendelést. Szóval az is lehet, hogy csak az az egy került vissza ma a shopba.
-
-
-
Toobee
veterán
válasz
vicces1 #135907 üzenetére
Használtan vettem kompletten a szettet, de Ekokapszulán van raktáron.
-
-
bluesfan
tag
válasz
vicces1 #135869 üzenetére
Szerintem én is a costa ricaiból kaptam(persze, mert Parci elvitte az etiópot
).
Érdekes jelenség, hogy amíg otthon a Victoriához nekem is durvábbra kell a vége felé állítanom az őrlőt, a műhelyben a GC-vel meg nem, pedig mindkét helyez NZ dolgozik alájuk. A különbség, hogy otthon Reneka, a másik helyen VST ad jobb eredményt. A kész ital valóban kissé klasszik ízvilágú, viszont most, a zacsi vége felé közeledve egyre kellemesebb a produktum. A leírásból a feketeribizli ugyan nincs meg, de a kakaóbab és a rumos szilva felfedezhetőek. Hacsak nem mégis az etiópból kaptam és kiderül, hogy tök fordítva vagyok bekötve. -
Gerg33221
újonc
válasz
vicces1 #130732 üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget.
pythonubung: neked is köszönöm.
Tehát az általatok ajánlott kávéfőzőt néztem ki, illetve jókat olvastam róla itt a fórumon:
[link]Esetleg konkrétan ezzel van tapasztalat itt? A 3 csésze valóban 3 csészényi adag, vagy kevesebbre jön ki, mint a Bialetti-nél?
Nagyon szép és minőségi darabnak tűnik egyébként a kép és a leírás alapján, és az ára is baráti. -
válasz
vicces1 #130731 üzenetére
Jaa ezt nem erre a topikra értettem (mely amúgy is kifejezetten segítőkész), hanem általánosságban. Nézz fel tetszőleges fácse csoportba, milyen savazás megy.
Illetve azért általában akkor ragad valaki billentyűzetet, ha kérdése/gondja van, nemigaz? Kivétel a Prius club, ahol naponta egyvalaki legalább beírja, milyen remek autója van
verti1@ ez amúgy teljesen valid. Bennem is többször felmerült - miután a Mazzer zéró rögösítést produkál - hogy mit vacakolok itt a varázslással; tamper azt' jónapot. De mire észreveszem magam már kezemben a
varázspálcawdt. -
Szabász
csendes tag
válasz
vicces1 #130370 üzenetére
Tegnap vettem meg, az Impresso Braziljával jól boldogul. Elég sok minden kalibrálható a gépen specialtyval még nem próbáltam. De a beállításokban szerepel mint választható opció és a gép vagy automatikusan, vagy én állítom be a paramétereket. Nyilván csodát nem várok tőle.
-
gboszi
senior tag
válasz
vicces1 #130270 üzenetére
Ok, akkor én "kimondom". Szerintem nem volt jó ötlet, ide (is) bejönni. Mivel a fórum nagyr észe ki van tiltva facebookról, ezért Szeged jött ide.
Lehet segíteni, meg infót gyűjteni, de lassan kezdődik itt is az én véleményem a tuti és elmegyek a végsőkig, hogy meggyőzzelek
Gondolom, hogy ha emiatt nem járok a fórumra senki nem fog rosszabbul aludni, de biztos sok "csendes" társnak is hasonló a véleménye...és ez az egész szomorú -
-
törölt tag
válasz
vicces1 #130259 üzenetére
"Egy nem leírtott használt Graef CM 702 is teljesen értékelhető őrleményt, ízt, állagot, tud akár világosból is, ezt kb.20-25ezerért, újonnan is 40k körül vehető.
Igaz, ezt verni kell, hogy kiadja a teljes betöltött mennyiséget.
Nem olyan fancy mint az említett dizájnos kínai-ferdetornyok (de legalább német) cserébe nem kerül 200ezerbe."
Szakértelem csillagos ötös.
Ő az a német cég:
https://wpm.hk/collections/coffee-grinderTényleg nagyon gáz, hogy még mindig ez megy. Akar valaki egy komolyabb őrlőt venni és jön a szinte alig eszpresszóképes alátétekkel telipakolt CM702, ami kínaibb a kínainál. Rossz hírem van. Van hasonló őrlönk is, csak Catler a neve, de a gyártó ugyanaz.
-
törölt tag
válasz
vicces1 #130255 üzenetére
Volt a beírónak egy konkrét kérdése. Én nem tehetek róla, hogy azokat is mi forgalmazzuk, de ha ön tudja a választ, akkor miért nem segített a kérdezőnek? Ja hogy senkinek sem szeretne segíteni.
Az más.
Gondolom látta, hogy egyetlen linket sem raktam be semmiről. Bárhol megveheti a vásárló.Egyébként örülnék, ha ön válaszolna a kérdezőnek. Mit válaszolna neki, vagy rá is haragszik?
-
válasz
vicces1 #130167 üzenetére
Már írtam korábban, nekem a pacikkal az volt a tapasztalatom, hogy a kilós kávéik jobbak. Amit 250 g-ost vettem tőlük, az egyik sem volt igazán jó, viszont kilósból a malabar is meg a perui is bitang jó tudott lenni, és gyenge csak néha volt. Malabart a céghez az elmúlt években is vettünk párszor, azok is rendben voltak.
-
-
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
vicces1 #128817 üzenetére
Sajna a french press nem jött be. Tudom, hogy sokan elégedettek vele, jól használják, de vagy nekem van "erre nem tökéletes" french pressem, vagy nem jól csinálom, de nekem nem jött be.
De valamivel szeretnék picit jobb tejhabot, ami jobb, mint az IKEA-s kis kézi pörgő tejhabosító, és egyszerű használni. -
válasz
vicces1 #128784 üzenetére
Nem is akartam elkezdeni promotálni a kis kézi dugattyúsokat, de akkor már
Flair, robot. Mindkettő akármilyen drága motoros géppel versenyben marad.
Negatívum:
-rituális kv készítés, egy húzás egy adag (leginkább).
-baszakodás a melegítendő alkatrészekkel (ld. első pont)
-tejhabra kell egy alternatív megoldás (nanofoamer v2 lithium)Pozitívum:
-amit megiszol a végén
-csak annyi áram kell, amennyivel vizet melegítesz
-rituális kv készítés -
törölt tag
válasz
vicces1 #128750 üzenetére
Csak a gyomrod féltsd, a csersav nálam legalábbis pár szem elrágcsálása után érezteti hatását. Viszont Cathfaern cupping tanácsa mindig jól jön egy kávé karakterének megállapításához, kecmec nélkül.
-
törölt tag
válasz
vicces1 #128629 üzenetére
Igazából tényleg lutri, hogy mi jön épp, volt, aki azt mondta, hogy 2 csomaggal rendelt egyik nap és két különböző tétel jött neki, szóval lehet hogy a CM srácok jól szórakoznak, ahogy találgatjuk
Egy 06. 13. is pihen a szekrényben, annak nagyon funky illata van, valami anaerob cuccra hasonlít, pedig olyan épp nincs is nekik, szóval kíváncsi vagyok rá. -
norkov84
tag
válasz
vicces1 #128454 üzenetére
Nekem is most lesz 3 éves, napi használatban 3-4 kávéhoz (olyan 40-50kg között járhatok vele).
3 gondom adódott vele, ebből 2 az én balgaságom:
- túlzott RDT miatt korródált a tengely/csapágy és "rárágódott" a tengely a csapágyra, így nem lehetett állítani sem
- fenti O-gyűrű probléma: az eltörléssel szétkentem valószínűleg a babokból kiváló olajat a gyűrűn (ergo folyamatosan kentem)
- némi minimális popcorning --> szilikonlap a tetejéreDe összességében én nagyon szeretem azóta is, elégedett vagyok vele. Szintén Kalmár beszerzés
És egy Major-t váltott, gyári A-s késsel. Nem vagyok egy sensoric skill-es típus, de én ízben nem vettem észre markáns különbséget a váltással. Leginkább Kalmár közepes pörkölést ittam vele az elmúlt 3 évben, időnként CM, PY, Roastopus. -
Bazsee71
őstag
válasz
vicces1 #127287 üzenetére
Meg a folyamatos hergelés is kicsiny országunk motorja, ugye? Látszólag működik is.
rastacz: Nekem is éppen a túlhájpolással van problémám, pláne úgy, hogy ahol már többször nekifutottam (nem nevesíteném, mert egyéb tekintetben kedvelem a helyet), pocsék a prezentációja. Encsen nagyon régen ittam, ott legalább egy korrekt olasz szintet hozott, de még arra sem mondanám, hogy annyival jobb, mint bármelyik Autogrilles Kimbo.
-
rastacsz
tag
válasz
vicces1 #127287 üzenetére
Én nem utálom és szívesen megkóstolnám, de a kávéért, nem a bullshit miatt.
Engem ezek, a termék köré épített legendák és "fizetett" szagú cikkek zavarnak, de nagyon.
Lefogadom, hogy kismillió kisebb pörkölő van Olaszországban (is) , akik többedik generációban viszik az üzemet, de nem kapcsolnak árut a kávéhoz, anekdoták persze vannak, de nem legendák cikkekben. És a kávéjuk sem tré. -
pbalint
csendes tag
válasz
vicces1 #127243 üzenetére
Visszakerestem, ez a komment rémlett, illetve a dining guide cikk, hogy ők nem adják "bárkinek", erre gondoltam, ezek után nekem különösen vicces igen. De látom nagyon szívügyed ez a kávé, én pedig még sosem kóstoltam, tehát ezen összekülönbözni teljesen felesleges. -
Bazsee71
őstag
válasz
vicces1 #127243 üzenetére
Azért itt nagyot ment a bullshit-úthenger.
Két helyen is megkósoltam anno, amiknek ezek alapján minden rostán át kellett mennie. Hát, bár ne tettem volna.
AutoGrill kapcsán jobb emlékeim vannak.
-
-
törölt tag
válasz
vicces1 #124171 üzenetére
Nekem továbbra is gond, hogy a screen miatt durván alul kell töltenem a kosarat, 18-as VST-be múltkor alig ment 15gramm, hogy ráférjen még a screen is.
A tisztítása halál, kávé készítés után a gőzkarral átgőzölöm, de rendszeresen be kell áztatni, mert koszos és büdös marad, szóval a tisztán tartása miatt is jár a mínusz pont.
A másik, hogy ha vendégek jönnek és kell jópár csapolás, akkor gondban vagyok, mert az első kávé után elmosom a screen-t, akkor lehűl és hőstabilitás szempontjából rontja a második kávét, úgyhogy ez eléggé megakasztja a workflow-t, ha mindenkit időben ki szeretnék szolgálni kávéval. Ez megint csak negatív tapasztalat.
De hogy legyen pozitív élmény is: a fej tiszta marad és nem kell öblögetni, vizet pazarolni.
Szóval van, használom is, de nálam eddig semmi kiugró pozitív élményt nem adott. -
verti1
tag
válasz
vicces1 #123390 üzenetére
Én mindenkinek elhiszem, hogy jó kávékat készít. A hardcore kávézásnak az alapja a kiváló alapanyag és a készítéshez való hozzáállás, nem pedig a GC. A géppark másodlagos dolog, ahol az őrlő is előrébb van a sorban. Brikkával is lehet valaki hardcore. A pattintós tejszín nem a gasztronómi csúcsa, de nem zárok ki miatta senkit. Ennyi erővel aki tejes italokat fogyaszt azokat is partvonalra kellene tenni. Szerintem több ezer GC-t elismerő hozzászólás van itt, megkerülhetetlen mindenki számára, sokaknak volt vagy van is ilyen gépe, de ne kelljen már előre elnézést kérni ha másban találta meg a számítását
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- bambano: Bambanő háza tája
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tőzsde és gazdaság
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- Milyen házat vegyek?
- További aktív témák...
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett +128GB SanDisk SD
- DJI RC2 drón távirányító
- DJI AVATA Explorer Combo drón - 3 akku, Goggles Integra szemüveg, hátizsák
- Új, felbontott Philips Series 7000 BHS752/00 kerámia hajvasaló - 2 év magyar bolti garival! -
- DJI Mini 4 pro drón - új állapotban, 2027-ig garanciával
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest