Hirdetés
- Az SK Hynix elárulta, hogy meddig nem lesz elég memória
- Mini PC
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Androidos tablet topic
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Projektor topic
- LG LCD és LED TV-k
- Philips LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
De, de kávébabot ki kell mérni valamivel
Meg lefőzött kávét is egyszerűbb felezni ha épp nincs két egyforma bögre. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Cathfaern
üzenetére
Ha már olcsó mérleg: múltkor rendeltem Temurol egy ilyet, utazósnak (egyetlen szempont volt, hogy USB-C-ről tölthető legyen): [link], akkor 3000 Ft volt. Ali-n is megtalálni hasonló áron.
Most volt időm tesztelni, teljesen jó a mérleg, gyors, pontos, semmibe se tud kevesebbet, mint a 22.000 Ft-os Timemore mérlegem (nyilván leszámítva hogy utóbbi tud flow rate-t mutatni). Útmutató nem írja, de pittyegést is ki lehet kapcsolni rajta
Szóval nyugodtan tudom ajánlani, nyilván semmi extrát nem tud a súly meg időmérésen túl, de abban biztos vagyok, hogy filter főzésre nem ezen fog múlni, hogy jó lesz-e a brew. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Tibicsucsu
üzenetére
Tetején is elég szűk lyuk van, valószínűleg csak el van tömődve. Szóval valahogy meg kéne próbálnod leműteni a súlyt és akkor ki tudod pucolni.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
Egyetértek, teljesen felesleges kezdésnek több tízezres mérleg. Random kínai kávésmérleg teljesen jó a célra, ha nem gond megvárni míg ideér, vagy ott a Beurer KS 36 ha gyorsan kell valami.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
Scott szerint a régi 25-30 között ideális
Figyelembe véve, hogy a régi is rendben van 15g-ig, minivel 8-10g-ig le lehet majd menni jó eséllyel. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Szerintem azt senki se vitatja, hogy lesz-e különbség. A kérdés inkább az, hogy:
- a különbség az pozitív vagy negatív változást jelent, vagy csak "más"
- melyik irányú különbség a pozitív
- függ-e a kávétól (nem eltérő pörköléstől, hanem hasonló pörkölés mellett különböző zöldektől), hogy melyik irány a pozitív
- függ-e a pontos recepttől (azonos kávét feltételezve), hogy melyik irány pozitívÉs itt bejön a szubjektív tényező is. Továbbra is csak filteres világban mozgok, de ott világos / UL vonalon is teljesen egyértelműen megvannak az alacsony (90-92 fok), közepes (94-96) és magas (100) hőmérsékletes tendencia képviselői is. Utóbbira lásd Hoffmann, legelsőre lásd April vagy Substance.
Szóval abban egyet kell, hogy értsek Toobee-val, hogy attól, hogy egy ember egy kávéról két főzésből a magasabb hőmérsékletre azt mondja, hogy neki jobb, még nem jelenti azt, hogy nekem is jobban fog ízleni a magasabb hőmérséklet, vagy hogy minden kávénál jobb lesz a magasabb hőmérséklet.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
Ca több.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
Ha kevés a sav, akkor én inkább a durvább őrlemény irányába mennék, ami mellé mehet ugyanannyi vagy akár több agitáció.
Azt érdemes belekalkulálni, hogy a Pietro nem low fine őrlő, mint mondjuk az SSP Brew kések vagy a ZP6, szóval inkább durvább őrleménnyel működik jól.Én 35 GH / 16 KH vizet használok mindenhez (3.3 Ca:Mg aránnyal).
Ugyanazokat a recepteket használom Pietroval is, mint ZP6-al vagy Ode 2-vel, mindegyik említett recept átszámolva 20g-ra:
- v60-on vagy Lance receptje (2m bloom + 1 öntés 10 g/s) vagy a "sztenderd" bloom 45-60s + 2 egyenlő öntés recept, mindkettő 7.6-os álláson (ami ugye 7-es után 3 "klikk"). Vagy Christopher Feran receptje, az 8.6-on.
- Pulsaron meg Pocketsciencecoffee receptje, az is 8.6-on. Vagy ez a recept 7.2-n: [link].Ha 10-12g környékén főzök, akkor meg 5.6 - 6.8 között mozgok.
Arány az 1:16-1:17 között, kávétól függően.
Saját tapasztalat, késösszeérésre kalibrált ZP6-al 5.0 kb. Pietro 6.8, 6.5 meg kb. Pietro 8.6 (kettő között meg kb. lineárisan). Nem őrlemény méretre, hanem hasonló főzési időre és ízvilágra.
Ha ZP6 gyári kalibráción van, akkor -4-5 click, szóval kb. ZP6 4.5 = Pietro 6.8, ZP 6.0 = Pietro 8.6.De én relatív finom őrleménnyel használom, sokan mozognak a 7.6 - 9.6 tartományban 12-15g-okkal

-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Daneeka
üzenetére
Lenti review alapján, meg egyéb beszámolók alapján is az M01-et mondanám, ha van rá keret. Ha nincs, akkor szerintem nyugodtan be lehet vállalni a K7-et, eddigi beszámolók alapján nagyon hasonló a ZP6-hoz. Picit visszafogottabbak a savai, de figyelembe véve hogy ZP6 mennyire felerősíti őket, ez nem biztos akkora hátrány.
Pietro is írtó hangos, szóval azt nem mondom
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
Köszi a beszámolót

Pietro egyébként tényleg egy relatív erős testtel rendelkező őrlő, hasonló ilyen téren a Kinu POB-hoz, hogy erős test mellett mégse lesz mosott.
Annyi megjegyzés, hogy:
"Lance szerintem nem is fog, bár van nála M01, tesztelte, de ö jutalékot kap a Pietro eladások után, úgyhogy nemigen fogja a konkurenciát dicsérni."
Pár hónapja mondta, hogy nem kap már jutalékot, azóta beszél róla többet meg mutogatja videókban (addig csak az első bemutató videóban használta direktbe). -
Cathfaern
nagyúr
válasz
kchris78
üzenetére
Egy timemore mérlegem van, nem tudom mennyire pontos, de ha kimérek 20.3 grammot, majd kikapcsolom a mérleget, elteszem a polcra, újra előveszem a mérleget, újra rárakom ugyanazt a kávét, akkor újra 20.3 grammot mutat. Ha másnap lemérem újra, még mindig 20.3. És kávéfőzés terén szerintem ennyi a lényeg (konzisztens legyen), nem az hogy az most tényleg 20.3, vagy 20.1 vagy 20.5.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Nyilván bemenő víz sokat számít, Magyarországon lágytól nagyon keményig van minden, szóval attól függ pontosan honnan kapod a vizet.
Viszont: CO2, magyarul szénsav. Vízkőtelenítésre (híg) savakat szoktak használni...
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
xy.zsolt
üzenetére
- Sokkal lasabbak, ami számít akár filter öntésnél, akár presszónál ha pontosan akar belőni a kijövő mennyiséget.
- Simán számít a 0.1g-os pontosság a kávé kimérésénél
- Méret, filternél kevésbé számít, de ha presszó gép tálcájára akarod berakni, akkor a konyhaival nem jutsz sokra
- Beépített időzítő kényelmesebb, mint egy külön telefonon nyomkodni
- Vízállóság ugyancsak különbség lehet, kifejezetten kávés mérlegeknél erre figyelnek
- Van amelyik tud flow rate-et mérni, ugyancsak hasznos lehet presszónál és filternél is ha az ember minél konzisztensebb eredményt akar
- BT kapcsolat, amivel tudod rögzíteni és/vagy monitorozni a főzés paramétereit. Ha olyan kávéfőző, akkor akár tudja a főzés kontrollálására is használni.Mondjuk első háromra ott a (régi?) topik kedvenc Beurer KS 36, az csak 10k. Cserébe nem túl vízálló.
Ettől függetlenül ~10-20k-ért manapság már tényleg nagyon jó kínai mérlegeket kapni. Onnan már csak a flow rate (ha kell), BT kapcsolat (ha kell), anyaghasználat (ha érdekel) az érdemi előrelépés.
-
Cathfaern
nagyúr
Sajnos nem ilyen egyszerű
Amit fixen ki lehet jelenteni, hogy ugyanazon kés mellett ugyanazon őrleményálláson változó fordulatszám mellett az őrlemény átlag csúcsa eltolódik. De fine-al kapcsolatban három dolog is történhet:
- alacsonyabb rpm esetén kevesebb lesz a fine, magasabb esetén több
- alacsonyabb rpm esetén több lesz a fine, magasabb esetén kevesebb (ha jól rémlik Timemore 078 hybrid kése ilyen, de lehet keverem)
- fine mennyisége változatlan marad a változó rpm mellett is, és csak a csúcs tolódikMindez az adott késtől függ, hogy hogyan viselkedik. Tipikusan számít az is, hogy az adott kést milyen fordulatszámra fejlesztették. Pl. EK-ba fejlesztett kések nem működnek jól alacsony fordulatszámon. Vagy pl. az Ode 2 alap kése a magas fordulatszám ellenére is nagyon jó őrleményt ad. De nyilván van olyan kés is, ami jobban működik más fordulatszámon, mint amire eredetileg szánták.
Kés témakörben az a legjobb, ha az ember neki se áll, én kizárólag azért követem a témát, hogy elvegye a kedvem a 83-98-102mm-es őrlő vásárlásától
Eddig teljesen sikeresen 
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
aleister
üzenetére
Mert az elektromosba kell motor, és a nagyobb kés drágább is (és nem lineárisan nő az ára). Illetve gyanítom kúpos késeket olcsóbb előállítani, mint a sík késeket.
Plusz végeredményben a kés profil nagyon sokat számít. Hiába csúcsszuper az őrlő, ha a késprofil mondjuk olaszos presszóra van belőve, de te filtert akarsz főzni, akkor egy műanyag házas 20k-ba kerülő Kingrinder P2 is jobb lesz (és ugyanaz fordítva is értelemszerűen, hiába veszel egy csúcs filter őrlőt, ha az nem tud elég finomra őrölni presszóhoz). És a konkrét profil többet számít annál is, mint hogy kúpos vagy sík a kés.
Szóval hiába kerül többe egy elektromos, mivel ott csomó plusz költség van, ezért összeségében lehet "kevesebb költség" ment bele abba, hogy tényleg jó legyen az őrlemény. Kézi őrlők meg (tipikusan) faék egyszerű szerkezetek, szóval ott majdnem minden fejlesztés és költség abba megy, hogy jó legyen az őrlemény.
A kés méret meg főleg nem számít, legalábbis otthoni felhasználásra semmiképp (ha nagy tételben kell őrölni, vagy számít, hogy minél gyorsabban tudj őrölni, akkor nagyobb kések előnyben vannak).
Jelenleg (továbbra is filterre, ahol én képben vagyok) az egyik legjobbra értékelt őrlő (az egyébként kézi hajtásos) Pietro, amiben 58mm-es (sík)kések vannak. És rendre jönnek a (felhasználói) értékelések, hogy ugyanott van (ha nem jobb), mint a 98 mm-es kések.Viszont azt hozzátenném, hogy presszóra mindig munkásabb kézzel őrölni, főleg ha egymás után többet is kell húzni. Szóval én 100% filter felhasználással teljesen jól elvagyok kézi őrlőkkel, de ha presszóznék rendszeresen, biztos nem kézit vennék.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Flashback
üzenetére
Nekem az 50ml műanyag cső + szilikon gyűrű, majd simán szobahőmérsékleten tárolni jött be legjobban. De nálunk 5-6 nap tipikusan mire elfogy egy zacskó.
Nekem ez volt az egyetlen tárolási módszer (fagyasztáson túl), amiben kevésbé romlik a kávé, mint ha simán csak benne hagyom a zacskójában és onnan fogyasztom. Igaz én hűteni nem próbáltam. De befőttes üveggel az a baj, hogy az arra van tervezve, hogy forró dolgot töltesz bele, ami ahogy hűl magára húzza a kupakot. Enélkül nem fog légmentesen zárni a teteje.Zacskóbontáskor nyilván több macera, viszont reggelente nem kell kimérni a 2x20g-ot. És inkább este méregetek heti 1x, mint minden reggel félkómásan kétszer
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Parci
üzenetére
Szerintem nem, lásd: [link]
Az akkori írásból annyit változtatnék, hogy alacsonyabb az íz intenzitása, mint a ZP6-nak, viszont azt tartom, hogy azóta is a kedvencem a sav reprezentációja. Alacsonyabb íz intenzitás zavart kicsit (bár alacsonyabb aránnyal azon sokat lehet javítani), de amiatt még megtartottam volna. Én alapvetően azért nem használtam (és így adtam el), mert zavart magának az őrlőnek használata (súly + fixen rögzített kar + popcorning + relatív számozás). Szóval ha azzal amúgy nincs gond, akkor szerintem érdemes szerezni bele egyet (főleg, hogy nem olyan hatalmas összeg). -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
Nálunk drágább, mint a Pietro, viszont USA / Ázsia meg olcsóbb. Anyaghasználatra és építésre elég prémium beszámolók alapján. Ízben hasonlót hoz, mint a Pietro cserébe felhasználóbarátabb (bár szerintem a Pietro sem olyan vészes, mint sokan állítják). De még mindig majdnem fele annyi csak, mint a Comandante C60

De nyilván eléggé a felső szegmensre van belőve. Idővel kiderül, mit szól hozzá a piac.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
Igazából az összes Kingrinder 1ZPresso copy.
"lásd Timemore ananász késének kudarca..."
? Eddigi vélemények alapján elég jót megy, C40/K-Ultra - ZP6 - Pietro trióval van egy lapon emlegetve -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Parci
üzenetére
EAF-on van már pár embernek, az alapján igen. Hasonló, de nem teljesen ugyanaz a profil. Egy konkrét idézet, de nagyjából reprezentatív az általános véleményre:
"It’s got very slightly less clarity but is def more balanced, more linger, and still the punchy hept profile (just a little toned down compared to zp6)
Zp6 prolly more “acidity intense” compared to K7"Magyarul hasonló, de kicsit több body, kicsit hosszabban elnyúló ízek, kicsit kevésbé "tömény" a savasság.
-
Cathfaern
nagyúr
Aki szereti a nem tradicionális italokat is, és Győrben jár az ősz folyamán, tudom ajánlani a Kávébajusz Pumpkin Spice lattéjét:

Szirup James Hoffmann receptje alapján készült, és a latte egyáltalán nem tömény édes, de van benne kis édesség a sima tejhez képest, és kellemesen fűszeres, szerintem jól sikerült belőniük az egyensúlyt a "tömény Starbucks" és a "ha nem tudnám, hogy mit iszok, azt hinném sima latte" között. Nyilván terroir nem fog átjönni, de ugye ez nem is arról szól
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Parci
üzenetére
Ahogy én látom a Forte az egyik legjobbra értékelt kés, beleértve a sokkal nagyobb kategóriákat is. Pont napokban jött szembe:
"for my taste preferences, it's probably been something like..
58pietro > Forte w/ steelies > 98 LU > 98 Brew > 64pb > 64mp > 64brew > A4Z > ZP6"
(Pietro vs. 64mm Probrew összehasonlítás volt a fő téma, itt a teljes ha valakit érdekel: [kép] )Nyilván ez egy ember egyéni szubjektív véleménye, szóval nem egy objektív lista, de nem egyszer találkoztam már vele, hogy nagyon előre sorolják (mint a Pietrot is, ami ugyancsak elég kicsi kés).
-
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
emiki6
üzenetére
Legtöbben filteren 1:15 - 1:17 között mozognak. Ahogy nézem legtöbb embernek 1:15-1:16 jön be a legjobban (főleg ha más kávéfőzési vonalról próbálkozik filteren). Aeropressel sokan lemennek 1:12-1:14-re is.
Amúgy Aeropressre nekem eléggé bejött a Tim Wendelboe-féle "basic" recept: [link]. Elvileg 15-20 click között érdemes próbálkozni vele C40-en (legalábbis aeroprecipe oldal szerint)Illetve ami még bejött az az EAF discordon népszerű "fampress" recept:
1:14 arány, 15-18g kávéval ajánlott. Kb. 500 micron késtávolság síkkéses őrlővel (nagyjából ez is olyan 18-20 click C40-en). 92-96 °C-os víz. Felöntöd a teljes mennyiséggel, relatív lassan, kb. 30 sec alatt. Semmi agitáció további agitáció és nem is rakod bele a plungert, hagyod hogy csöpögjön. Vársz 1:30-ig, majd utána lassan, kb. 1 perc alatt átnyomod a maradékot.
Én 12g kávé - 180g vízzel csinálom (ez eltér az ajánlástól, de nem szoktam 12g-nál több kávét főzni egyszerre, meg tudom hogy szeretem a kevésbé töményet), eddig bejött (bár relatív keveset főzök AP-val). -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Toobee
üzenetére
Nem értem a pörkölőket amúgy, nem próbálják ki a dobozokat? Vagy kipróbálják, csak mondjuk 2 hét után jobb a doboz, mint a zacskó, mert utóbbi nem volt eleget pihentetve, dobozban meg pont jól lepihent?
19grams fémdobozaihoz JH decaf tesztjekor volt szerencsém, elég nehezen értékelhető volt az összes kávé sajnos. Pont napokban láttam influencer promotálta az adventi kalendrájukat, azzal kezdte hogy ahogy kibontja a dobozt (nem az egyes kávékat, magát a kalendárt amiben a fém dobozkák vannak), már hogy dől belőle az illat és ez milyen jó
Most, hogy nekiálltam single dose tartókat tesztelni (IKEA Guldfisk, mini befőttes üveg, mini krémes üveg), rögtön kijött, hogy plusz tömítés nélkül jobban leromlanak a kávék bennük 1 hét alatt, mint az eredeti zacskóban, ami nyitogatva volt minden nap. Krémes üveg + hab betét volt az egyetlen ami hozta a szintet, de ott meg nem bízok abban, hogy a betét túl sokáig bírja (igaz filléres tétel, szóval akár lehetne cserélgetni is).
De kémcsövekre is panaszkodnak egyébként, szóval ott már alapból a topikban TDX által ajánlott szilikongyűrűs verzióval próbálkoztam, egyelőre úgy tűnik bevállt. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
Azért 1.5 zacskónyi 40ezer Ft-ért szerintem elég sokaknak túllépi az ingerküszöbét
Függetlenül, hogy gyanítom nem a kalendár van felülárazva, hanem a benne lévő kávék kerülnek ennyibe.Én ezért szerettem a The Naughty Dog félét (annak kb. annyi volt a eur / kg ára, mint a 250-es zacskóknak, csak kaptál 24 féle kávét), de idén nem csinálnak (illetve csak egy 4 kávés válogatást).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Toobee
üzenetére
SSP Brew Ode-ban csak amiatt volt kompromisszumos, mert espresso finomságra nem tudtál lemenni vele, vagy filterre ízben is? Hozzájutottam egy Ode 2-höz, gondolkozom hogy beszerezzek hozzá egy Brew kést, de beszámolók alapján nem egyértelmű, hogy megéri-e. Csak filterre használnám.
Összehasonlítottad direktben az Ode + Brew és P64 + Brew párosokat filteren? -
Cathfaern
nagyúr
válasz
lszlfrng
üzenetére
Világos kávéknál egyetértek én is az akár 4+ héttel, de saját pörkölésű kávénál nem tudjuk pontosan mennyire sötét a pörkölés. Ami jelentősen befolyásolhatja, hogy mennyi pihentetés tesz még jót neki.
De abban mindenképp egyetértek, hogy érdemes rápróbálni akár 2 hónaposan is, meglepetés is lehet a vége
De hosszú távon szerintem mindenképp csak az az alternatíva, hogy vagy többet fogyasztasz (elég sok kávé alapú sütemény is van, de nyilván az se fog elnyelni több kiló kávét) vagy többet osztogatsz vagy kevesebbet pörkölsz vagy kidobod. Nagyon mást nem látom mit lehetne kezdeni kávéval
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Mármint a Duo egyik késének eloszlása megegyezik a Niche Zero kúpos késének eloszlásával. A két duo kés eloszlása egyértelműen más.
De amúgy teljesen jogos, ott a ZP6 mint kúpos kés, és a profilja sokkal inkább hasonlít a sík késekre, mint kúposokra. Ellenben a 64 HU kifejezetten olyan profilt hoz, mint egy kúpos kés.
SSP elnevezéseket amúgy hagyjuk, 64 HU kés teljesen más, mint a 80 HU. Előbbi egyértelműen magas test és presszó, utóbbi 64 MP-hez áll közelebb.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
Nekem furán hangzik, hogy őszinte legyek. Nem igazán van reális hasonlítási alapom, mert ZP6 meg Pietro is világosabb és kevésbé testes, mint a K6, de a P2 egyértelműen mosottabb és testesebb, mint azok. De tény, hogy a P2 is inkább világos - filter vonal, mint egy tömény testes csoki. De a K6 is. Szóval passz

Mondjuk mindentől függetlenül nem akarnám a P2-t hosszú távon napi szinten tekergetni (pedig én elvagyok gond nélkül a Pietroval is), főleg nem kotyogós finomságra.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
Kingrinder K2 (~Kinu-szerű kés) vagy Timemore C2 ami édesebb - csokisabb - testesebb vonal. Mindkettő full fém test, de sajnos mindkettő belső állítós, de ebben a kategóriába nem nagyon jött még le a külső.
Mondanám amúgy ha P2 vizes próbálja meg finomabb őrleménnyel, de ha anyagminőség úgyse jön be, akkor kár kísérletezni. Amúgy P2 gyak. ugyanaz a kés, mint Q Air, szóval akkor olyat se vegyen. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
hoffman_
üzenetére
+1
Meglepően jó tejhabot lehet ezekkel is csinálni, ez a videó elég jól elmagyarázza hogyan: [link] (a link ott indul ahol demonstrálja, kb. 1 perc. De ha valaki így akarja csinálni, érdemes végighallgatni az egészet).De röviden a lényeg: megfelelő mennyiségű tej kell, nem szabad függőlegesen tartani, hanem minél nagyobb szögben amit még enged a kiöntő, és ugyanazt el kell vele játszani mint rendes gép esetén (eleinte fentebb tartani a habosítót, hogy kerüljön a tejbe elég levegő, majd lentebb dugni, hogy a nagy bubikból kicsit csináljon).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
Esetleg meg lehet próbálni valami vízterítős recepttel (kvázi ugyanez amit csinálsz, csak a bloom után kanál vagy melodrip vagy valami hasonló).
De igazából ZP6-al a legnagyobb kritikám, hogy kicsit karcos a savassága. Szóval lehet kénytelen vagy valahol kompromisszumot kötni. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Daneeka
üzenetére
Egyszerű receptet nem fogok tudni írni, mivel a jelenleg használt mindkét kedvenc vizem (még nem döntöttem közöttük melyik ízlik jobban) a saját csapvizemre van optimalizálva, illetve én átálltam arra hogy keverek saját "lotus drops"-ot, és abból csepegtetek az 5l-es flakonba (kényelmesebb, mint mindig a sókat méregetni).
Szóval mg/l-ben tudom leírni a víz paramétereit, de azt át kell még számolgatni konkrét ásványi só mennyiségekre. Illetve ha nem csap/ásványvíz alapból indulsz, akkor ugyanezt nem is lehet kihozni, mert a klorid és/vagy szulfát értékek sokkal magasabbak lesznek.
De lényeg a lényeg, gyakorlatilag Empirical Glacial, illetve annak Acidity++ verziójáról van szó. 1:1-ben nem tudom lemásolni (mivel nem tudok tisztán csak CaCO3-at belerakni), de így néznek ki az én verzióim:
1) Glacial Acidity++: kb. 35 GH és 16 KH
Minden további mg/l-ben: Ca 8.91, Mg 3.00, Cl2 8.19, SO4 7.74
2) Glacial: kb. 48 GH és 29 KH
Ca 12.73, Mg 4.04, Cl2 8.38, SO4 8.32Csak ásványi sókkal dolgozva ha a 3:1 Ca/Mg arányt tartod, és GH és KH értékeket belövöd, akkor elég hasonló lesz a végeredmény szerintem.
Empirical Glacial amúgy alapból ugyanúgy csak 35 GH lenne, de én inkább feltornásztam azt, hogy ne legyen túl alacsony a klorid és szulfát mennyiség. Nem, még nem teszteltem, hogy jobb-e így, mint ha kevesebb lenne a két ion, de a GH is
Ha csapvíz nélkül keveri valaki, akkor nyilván be lehet lőni az alacsonyabb GH értéket is pontosan. Amúgy ez áthidalható lenne esetemben is, ha a teljes KH nem csapvízből jönne, hanem tennék hozzá szódabikarbónát is, de nekem az nem szimpatikus a korábban részletezett rám specifikus okokból. Hasonlóan az eredeti Ca/Mg arány 3.32 lenne, csak nekem így jött ki a matek jobban.
Mondjuk akkor már álljanak itt az eredeti paraméterek is: Ca 9.3, Mg 2.8, Cl2 6.9, SO4 8.8, és ehhez igazítva a fenti KH-k, attól függ melyik verzió.Amúgy víz témához még érdekes adalék, hogy egyre több pörkölő jön ki saját ásványi só csepegtetővel (La Cabra és April ami meg van fejből). Még nem kísérleteztem velük (elég borsos áruk van), de értelemszerűen ha az ember kíváncsi, hogy adott pörkölő mit preferál, akkor azzal kerül hozzá a legközelebb.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
Állásban növekszik a kivonatolás dolgot meg tudom erősíteni. Én minden munkanapon termoszba főzöm a kávét, felét megiszom ~2 óra múlva, maradékot ~6 óra múlva. Elég egyértelmű tapasztalat, hogy ha az első körben kicsit alulkivonatolt lett a kávé, akkor a második körben pont jó lesz. Ha első körben pont jó, vagy kicsit túlkivonatolt, akkor második körben már kellemetlen lesz (TDS mérőm nincs, szóval mérni sose mértem, csak ízlelés alapján).
Nekem az a tippem, hogy valamennyi kávérészecske mindig átjut a filteren (T90-en mondjuk pont kevésbé, de pl. Pulsar filterén vagy Sibarist filtereken elég sok át tud menni), és az tovább kivonatolódik.
Próbáltad már, hogy recept vagy őrlemény változtatással TDS-t feltornászni alapból a későbbi szintre? Szóval pl. lenti példáddal, ugyanezen kávé és ugyanezen recept mellett áttenni 5.0-ra a ZP6-ot.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
koxkids
üzenetére
Ha adnának hozzá egy melodrip-es pálcát, meg lenne hozzá olcsóbb papír akkor elég jó ár/érték arány lenne. Így "csak" rendben van a cucc. Persze nyilván ár/érték arányban a műanyag v60 verhetetlen, de innen nézve semmi másnak nincs értelme ugye

Ha szeretnél egy minden egyben nobypass brewert ami 20g alatti dózisokra is jó, akkor szerintem nem nagyon van jelenleg alternatíva. Azzal számolj még, hogy elég kevés kiöntővel kompatibilis, meg csésze / bögre szájméret is problémás lehet, szóval annak nézz utána előre (vagy kalkuláld bele, hogy azt is kell venni hozzá). -
Cathfaern
nagyúr
válasz
koxkids
üzenetére
Nobypass brewer vízterítővel. Szóval más lesz, mint az Aromaboy.
Nekem nincs, de tapasztalatokat olvasva:
Picit kényelmesebb használni, mint egy tricolate-et, meg kisebb dózist elbír. Pulsarnál dózisban jobb, cserébe nem tudsz áztatni vele.
Ha van egy AP-d meg egy vízterítőd kb. ugyanott vagy, mint ezzel.
Ha van egy lapos aljú brewered aminek nincs a szélén borda (szóval pl. korábbi Orea-k) és hajtogatsz bele papírt, meg szerzel egy melodrip / dripassist / mhw rain-t, akkor nem lesz nagy különbség.Ha semmi ilyened nincs, és akarsz valami ilyesmit (és nem akarsz a vékonyított Pulsarra várni), akkor megérheti. Papír szívás bele kicsit, mert csak a Sibarist ami pont méret, az meg jó drága. Szóval vagy lenyeled a drága papírt, vagy vagdosni kell bele.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
mézespálinka
üzenetére
Gyomorégés tüneteit tudja okozni mind a túl sok, mind a túl kevés gyomorsav. De el tudom azt is képzelni, hogy semmi köze esetemben a gyomorsavhoz, csak valamiért irritálja a gyomromat.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
Teljesen rendben van amit mondtál
Pár dolgon pontosítanék csak, illetve pár dolgot kiegészítenék saját tapasztalatokkal.Kezdem a pontosításokkal. Kicsit hosszabbra sikerült, mint terveztem eredetileg, de ez ne ijesszen meg, ez tényleg nagyon a részletekbe belemenés csak
Lényeget nem sokban befolyásolják."KH (Carbonate Hardness) vagy buffer vagy alkalitás (lúgosság?)"
Magyarban használatos a változó keménység vagy karbonátkeménység (a két fogalom nem teljesen ugyanaz, de természetes vizeknél, illetve kávézásra kevert vizeknél megegyezik). Angol neve ("alkalinity") eléggé félrevezető, ugyanis nincs köze lúgokhoz vagy lúgossághoz. Valójában ez mind a savakat, mind a lúgokat "semlegesíti", szabatosabban megfogalmazva azt adja meg, hogy az adott oldat mennyire áll ellen a PH-jánák a megváltoztatására. Magyarul, ha van egy magas KH-jú vized, öntesz bele kevés savat vagy lúgot, nem fog változni a PH. Ha alacsony KH-jú vized van, akkor kis sav vagy lúg hatására is ki fog mozdulni a PH (kávézáson kívül medence karbantartásnál jön elő, mert ott jó ha semleges PH-jú a víz, viszont főleg szabadtéri medencék esetén értelemszerűen nagyon sok külső hatás éri. Jól beállított KH mellett stabilabb marad a PH és nem kell mindig utána igazítani). De kávézás szempontjából nem igazán a PH érdekes (tesztek azt mutatják, hogy PH-tól független a kávé "savasságának" az érzete), inkább az a tény, hogy semlegesít dolgokat.Annyit tennék még hozzá a GH - KH témához, hogy sajnos az angol és a német (és így a magyar) terminológia kicsit üti egymást, kávézásban az angol használt, ez alapján GH nem az összkeménység, hanem az állandó keménység, és a GH + KH együtt adja az összkeménységet. TDS mérővel pedig lényegében az összkeménységet méred. Szóval ha keversz egy 60 GH, 20 KH vizet, akkor a TDS mérő 80-at fog mutatni, nem 60-at.
"A GH-ba tartoznak a pozitív ionok, tipikusan magnézium (például MgSO4-7H2O formában, ami az epsom só) és kálcium."
GH kizárólag a kétvegyértékű pozitív ionokat méri. Azért pont ezeket, mert ezek tudnak bikarbonátot képezni a vízben, ami a vízkövesedést is okozza. Azt teljesen jól mondtad, hogy természetes vizekben, illetve praktikusan vízkeverés esetén kálcium és magnézium ami szóba jöhet (de pl. pozitív ion a nátrium is, de az nem számolódik bele a GH-ba)."Ezeknek a pozitív ionoknak az ízek fokozásában van szerepük"
Ez így van, viszont ebben nincs konszenzus:
"az ízanyagok kioldódásában is részt vesznek"
Van egy régebbi tanulmány, az kimutatott bizonyos savakból nagyobb kioldást magasabb GH esetén, viszont ott jóval nagyobb GH-val dolgoztak, mint amilyen vizeket kávéknál használunk. Illetve nem is kávéfőzés keretében történt a mérés. Szóval erősen kérdéses mennyire érvényes az az eredmény kávéra. Smrke egy gyakornokával végzett egy kísérletsorozatot, aminél viszont az lett a végeredmény, hogy nincs különbség aközött, hogy kávéfőzés előtt kerülnek bele a vízbe, vagy utána adjuk hozzá. De nem írták formális tanulmányt belőle, szóval ugyancsak nem lehet egyértelmű konklúziót vonni.
Egyes emberek azt állítják, hogy egyértelműen éreznek különbséget, mások szerint nincs.
Tegyük hozzá, hogy keményebb víz megváltoztatja a víz viszkozitását is, ami pl. azt jelenti, hogy lassabban fog átfolyni a kávéágyon (filter esetén), ami befolyásolni tudja a végeredményt anélkül is, hogy az ionok ténylegesen részt vennének a kivonatolásba. Szóval jó eséllyel, ha magasabb GH : KH értékekre lősz és nem csak sima áztatással főzöd a kávét, akkor nem ugyanaz lesz a végeredmény ha előre vagy utólag teszed bele a sókat, de nem feltétlen azért mert a sók csinálnak valamit a kioldással, hanem mert máshogy viselkedik a víz
Szerintem alapvetően mindegy, hogy előre vagy utólag rakod bele, ha hozzáigazítod a főzést (ugyanez igaz amúgy a legtöbb egymáshoz hasonló dripperre is, de az más téma)."illetve az emberi ízérzékelésben is"
Igen, ebben ez a konszenzus."A magnézium a "magasabb frekvenciás" ízeket erősíti, mint a floralitás és a gyümölcsöknek a friss, illatos formája, a kálcium pedig a textúrát, testességet növeli, illetve az "alacsonyabb frekvenciás" ízeket, mint például a csoki, mogyoró vagy a gyümölcsöknek a sült- vagy lekvár formáját, illetve az édességérzetet növeli."
Sajnos ez az a téma, hogy ahány embert kérdezel annyit fog mondani
Tény, hogy ez a legelterjedtebb amit írsz, de vannak akik nem értenek egyet. Pl. Apex Lab-osok teljesen mást mondanak ( [link] ), illetve saját tapasztalatom se igazán fedi (lásd lentebb). Van aki nagyon nem szereti a kálciumot a vízben (túl "barna" lesz a kávé szerintük tőle), van aki viszont kifejezetten azt preferálja. Tegyük hozzá, hogy legtöbb természetes vízben alapvetően a kálcium adja a GH nagy részét, magyarul legtöbb kávézóban is kálcium hangsúlyos víz van."A KH-ba tartoznak a karbonát- és bikarbonát ionok (CO2, CO3, HCO3), tipikusan vagy káliumbikarbonát vagy szódabikarbóna formájában"
Természetes vizekben KH-t nagyrészt kálcium és magnézium karbonátjai adják. Kevert vizekben azért használjuk inkább a nátrium vagy kálium bikarbonátját, mert a kálcium és magnézium karbonát gyakorlatilag nem oldódik légköri nyomáson. De nyomás alatt oldhatóak, van aki szódásszifonnal vagy SodaStream-el kever kálciumkarbonátos vízet (pl. Empirical is így készül, ezért nem tudja töményebb formátumban árulni). Illetve ugyancsak lehet kálciumkarbonát alapú vizet keverni úgy, ha elérhető otthon stabil és finom csapvíz, amit fel lehet hígítani deszt vízzel és esetleg hozzáigazítani egyéb ionokkal (ezt csinálom jelenleg én is).Utolsó bekezdéssel teljesen egyetértek, ha a jelenlegi konszenzust nézem
Kivéve az utolsó mondat, de azt lásd fentebb.Szóval saját tapasztalatok és kiegészítések. Itt megjegyezném, hogy kizárólag világos kávékat iszok, kizárólag filternek főzve, ezek befolyásolhatják a tapasztalataimat:
- Ca vs. Mg:
Én is inkább a Ca hangsúlyos vizet preferálom. Értem honnan jön a magnézium - gyümölcsös vonal, viszont nekem többszöri kísérletezésnél is az jött ki, hogy bár a magnézium egy bogyós gyümölcsös ízjegyet rak rá a kávéra, de minden kávéra egyformán. Amitől számomra mesterségesnek tűnik és nem szeretem túl nagy mennyiségben.
Én nem igazán érzem, hogy kálcium annyira növelné az édességet, vagy hogy csokis ízjegyeket kiemelne, viszont szerintem növeli a komplexitást.
Jelenleg 3.33:1 a Ca:Mg nálam, de volt hogy szinte tiszta Ca-s vizet kevertem.- Negatív ionok (klorid és szulfát):
Saját tapasztalatom szerint "sajnos" ezek is befolyásolják a végeredményt. Ezzel van aki egyetért (pl. Apex Lab), van aki nem (pl. Lance). De ha valaki beleássa magát, érdemes ezzel is kísérletezni
Én jelenleg csak lemásoltam az Empirical Cl2:SO4 arányát, nem érzek erőt (jelenleg) még ebbe az irányba is elmélyedni.
Amit tudok, hogy MgCl2 nekem konzisztensen fura ízt ad, akkor is ha CaCl2-höz hasonlítom, meg akkor is ha MgSO4-hez. Mindkettőhöz képest kellemetlenül éles savasságot érzek (hiába egyezik GH és KH is amúgy). De nem tudom kizárni, hogy magával az alapanyaggal van valami, majd legközelebb rendelek máshonnan (bár önmagában kínlódás szerintem a MgCl2-vel dolgozni, mivel nagyon szívja a vizet, amitől tapad is mindenhez meg tárolni is macerás).- KH hatása:
Abban mindenképp egyetértek, hogy a KH-nak nagyobb hatása van a végeredményre, mint a GH-nak. Túl sok GH "legrosszabb" esetben kellemetlen lesz, túl sok KH viszont elnyom mindent és egyenbarna egyenkávé lesz a végeredmény. Persze tegyük hozzá, hogy a túl sok KH mást jelent filter és mást eszpresszó esetén. Filternél tipikusan 0-40 között szokták preferálni, presszónál viszont inkább 40-90 között. Ugye mivel filternél sokkal több víz kerül a végeredménybe ugyanannyi kávé mellett, ezért több "semlegesítő" kerül bele ugyanakkora KH mellett ugyanannyi savhoz.
Viszont, tényleges ízérzékelés esetén sajnos nem olyan egyszerű a dolog, hogy "több KH = kevésbé (jó értelemben) savas". Nem olyan rég csináltam egy cupping sort, 3 csésze 10 KH, mellé 20, 60 és 90 GH, 3 csésze 40 KH, mellé ugyancsak 20, 60 és 90 GH. Ott nekem az lett a végeredmény, hogy a GH : KH arány legalább annyira fontos, mint az abszolút érték. A 90:10 pl. valahogy kellemetlenül világos volt, viszont a 90:40 nagyon hasonló lett, mint a 20:10. Utóbbiban több volt a nüansz, de előbbi jobban integrált volt (~közelebb állt egy gyümölcs tényleges ízéhez, mint különálló ízjegyekhez). 60:40-ben viszont tényleg visszafogottak voltak a savak, és előtérbe került az édesség.
De ugyancsak nemrégi kísérlet, ahol a következő három vizet néztem össze: 34 GH / 16 KH, 42 GH / 24 KH, 48 GH / 29 KH. Ion arányok a lehetőségekhez képest megegyeztek. Az első és az utolsó nagyon hasonló volt, középső meg teljesen kiugrott a sorból és kellemetlen lett a savassága (pedig egyikben sem volt MgCl2, szóval nem ugyanaz a hatás, mint az előzőnél). Ez a különbség kijött amúgy v60-al lefőzve is.
Jelenleg az a konklúzióm (előbbi kettő plusz egy harmadik teszt eredményeként, ahol csak KH-t variáltam), hogy jobban preferálom mind a 10 KH-t, mind a 30-40 KH-t, mint a 20 környékét. De nincs magyarázatom az okokra.- Szódabikarbóna:
Csak széljegyzet, de bár eredetileg más okokból kezdtem el csapvíz felhígításával kísérletezni, de arra jöttem rá, hogy a szódabikarbónás víz nekem gyomorégésszerű tüneteket okoz. Vagy legalábbis hajlamosít rá, mert nem mindig van vele problémám. Igaz én szinte mindig éhgyomorra iszom a kávét, szóval lehet ez is befolyásolja (amúgy nem szokott égni a gyomrom, illetve nem vagyok refluxos). Ha csapvizet hígítok ugyanolyan KH-ra, akkor nincs ilyen problémám. Káliumbikarbonátot sose próbáltam, szóval nem tudom azzal mi lenne a helyzet. -
Cathfaern
nagyúr
Eladó Eggonaut dripper, illetve pár kávés bögre / csésze: Acme Tajimi, Origami Pinot Aroma Mug, Origami Sensory Flavor Cup.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
Azért azt is érdemes beleszámolni, hogy a 80mm kések kétszer annyiba kerülnek, mint a 64mm-esek. Ez nyilván nem szempont ha elsőre sikerül neked megfelelő kést választani, és nem is akarsz bele mást, de ha már csak egy kés párt veszel pluszba, akkor jelentős különbség.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Szerk: Lotus MgCl2, nem keserűsó, javítottam. Lényegen sokat nem változtat
Persze nyilván szulfid befolyásolhatja az ízeket (igaz van aki szerint nem számít, hogy klorid vagy szulfid, van aki szerint meg nem jó ha nincs szulfid, csak klorid, szóval... ), de attól még ugyanúgy vegyületek vannak a Lotus-ban is, mint amiket "pancsolásnál" használunk.Mit értünk elemi összetevők alatt? Lotus-ban is szóda meg
keserűsómagnézium-klorid van (1-1 üvegben, maradékban meg kálcium-klorid meg kálium-bikarbonát). -
Cathfaern
nagyúr
Hozzájutottam egy US verziós Fellow ODE 2-höz. Fixen 120V-os tápja van, motor elvileg 150W. Elektromossághoz nem nagyon értek, de annyi azért meg van, hogy ehhez kell egy feszültségátalakító. Elég ha veszek hozzá egy mondjuk ilyet? [link] Mennyire szokták ezeket reálisan méretezni?
-
Cathfaern
nagyúr
Nem rendeltem tőlük, de most jött szembe, hogy DAK is árul teszt, illetve régebbi pörköléseket nyomott áron (8.000 - 10.000 Ft / kg, plusz gondolom posta), külön weboldaluk van ezekre: [link]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Cathfaern
üzenetére
Itt a videó: [link]. Javaslom 2-4x sebességre állítani, mert 4 perc
Rezgésért sorry, nem tudtam úgy rögzíteni a telefont, hogy látszódjon is valami, szóval kézből ment végig.A kávé kicsit sötétebb, mint amiket tipikusan inni szoktam, Sweet Beans cseh pörkölő pörkölte. Szóval általában nem szokott ilyen magasra feljönni, és hamarabb elterül. De ennek ellenére ízre teljesen elégedett vagyok vele, kicsit sötét pörkölés átjött, de hozta a ráírt ízjegyeket (narancs, fekete tea, méz). Főleg narancs volt domináns, de mellé erős édesség, szóval nem narancslé ízvilág inkább mint méz narancshéjjal.
Őrlő ZP6 volt, 7.0 álláson (nem a gyárilag javasolt kalibráláson van, azon kb. 6.5 lenne, nálam 0.0-nál már zárnak a kések). Kép az őrleményről, a középen lévő kártya szabvány bankkártya méret (86.5 mm széles):

És tudom, rossz nézni ahogy lefő és az ember folyamatosan bele akarna nyúlni, hogy ez így biztos nem lesz jó
De egyáltalán nem vizes vagy alulkivonatolt a végeredmény, és ahogy írtam elég sok kísérletezés után nekem így ízlik legjobban. Ha hozzányúlok, vagy finomabb őrleménnyel dolgozok, rosszabb lesz. Vagy jelentősen romlik az ízszeparáció minimális komplexitás növekedés árán, vagy megjelennek kellemetlen ízek.De még egyszer, nyilván preferencia is számít. Én amúgy is 1:17 arány körül főzök, és az ízszeparáció egyik legfontosabb aspektus nálam, kéz a kézben a komplexitással (persze nyilván a kettő sokszor egymás ellen dolgozik). Viszont testesség nem igazán fontos nekem. Ellenben erősen zavar bármi keserű vagy szárító vonal.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Daneeka
üzenetére
20g őrlemény mellett én max jelig töltöm, az az 1:16-1:17 arány. Ha meg száraz kinézetű crust van a tetején amikor fele víz átment, akkor nem elég durva az őrlemény szerintem.
De szerintem hétvégén levideózok egy főzést, hogy nálam hogy néz ki."de a kettő között kevés test/édesség plusz fura papír íz (gyári barna melitta papírral megy)"
Az egyértelműen a papír lesz. Hario Pegasus papír is jó bele, olcsóbb mint a Cafec 101 (én utóbbival használom). -
Cathfaern
nagyúr
válasz
qvik27
üzenetére
Most jutott eszembe, hogy elfelejtettem válaszolni, sorry.
Értem amit mondasz, viszont a tapasztalatom az, hogy Aromaboy így működik jól és így jól működik. Nem tudom igazán levezetni, hogy miért (bár effektíve "osmotic method" amit tol), de nekem az a tapasztalatom, hogy bármit próbálok belenyúlni (más brewer, agitáció, stb.) akkor rosszabb lesz a végeredmény, mint ha nem nyúlnék bele.
Tény, hogy kifejezetten alacsony agitációval nem próbálkoztam az Aromaboy esetén, de Gabi A-val igen, és ha nincs direkt agitáció, akkor jelentősen finomabbra kell menni ahhoz, hogy működjön, célszerű wdt (még szárazon), illetve kell egy no/lowbypass brewer hozzá.
Viszont ha az a lényeg az Aromaboy-nál, hogy minél egyszerűbb legyen (illetve ugye nálam az, hogy dobozában elférjen minden), akkor borul a mutatvány szerintem.De nyilván ha valaki úgy tekint rá, mint egy budget konzisztens brewerre, akkor lehet kísérletezni ilyesmivel. De én eddig akármit próbáltam nem tudtam javítani a "durva őrlemény + nem nyúlok" hozzá kombón. De persze ez lehet ízlésbeli kérdés. Lehet érdekes lenne egy topiktalálkozó ahol mindenki lefőzné úgy a kávét ahogy neki legjobban ízlik és össze lehetne kóstolni
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
gubabela
üzenetére
Nekem kb. 3 éve van előfizetésem a Barn-nál, én kifejezettem meg voltam velük elégedve az utóbbi kb. 3-5 hónapig. Azóta elég vegyes ami jön tőlük, szerintem sötétebb pörkölés, mint korábban, ráadásul konzisztencia se igazi (volt hogy pluszba rendeltem olyat amit küldtek korábban, és messze nem ugyanolyanra volt pörkölve).
Szóval én rendszeresen ajánlgattam őket korábban, de nem tudom milyen változás történt náluk az utóbbi időben, de jelenleg nem merem ajánlani, gondolkozok hogy előfizetést is lemondjam.Amúgy eredetileg azért fizettem elő, mert náluk van folyamatosan alacsony koffein tartalmú aramosa / laurina, és postaköltség jobb volt, ha előfizetéssel együtt rendeltem. Aztán annyira bejött a kávéjuk, hogy végülis hagytam az előfizetést. Szóval sajnálom, hogy most ennyire megváltoztak. Mondjuk előfizetés ára azóta változatlan, szóval tippre úgy döntöttek, hogy inkább nem emelnek, hanem olcsóbb kávékat raknak bele. Csak én jobban örültem volna az ellenkező iránynak.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Daneeka
üzenetére
Szerintem nincs, illetve szerintem rosszabb lesz úgy a végeredmény. Tipikusan amikor melodrip-szerű kütyüre épít a recept, bloomot akkor is direktben kancsóval szokták, mert amúgy túl kevés az agitáció. Ha itt az egész vízterítővel megy, akkor vagy le kell menni közel espresso finomságra (bár akkor meg a brewer fog csatornásodni szerintem), vagy bele kell avotkozni kézzel (de akkor meg minek használ az ember ilyen kütyüt), vagy alulkivonatolt lesz.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
mézespálinka
üzenetére
Teljesen jogos a kérdés, elírás volt, kálium-bikarbonát akart lenni.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
vendingo
üzenetére
Kezdésnek filternek én erősen tudom javasolni a Holy Watert. ~62 GH, 23 KH, eredetileg keserűsó + káliumkarbonáttal van, de utóbbi helyett szódabikarbónával is teljesen jól működik.
5L-hez 0.76 keserűsó és 0.2 szódabikarbóna kell.Elég sokáig ezt használtam, ~23-24 KH környékére aztán több kísérletezés sorrán is visszajutottam, jól működik. GH-ból én jobban preferálom ha Ca alapú, kis (vagy semmi) Mg kiegészítéssel, de kezdésnek keserűsót könnyebb beszerezni meg egyszerűbb is kezelni. Meg azért tegyük hozzá, hogy eddigi tapasztalatom szerint GH / KH arány adja az eredmény nagy részét, utána a pontosan miből áll össze a GH / KH már csak finomhangolás.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
bbuffy
üzenetére
Esetleg még Timemore S3, van néhány pozitív vélemény róla (pl. [link]), de azért kevés a tapasztalat vele. És nem is sokkal olcsóbb, mint a K6.
Egyébként ha nem sürgős a dolog, érdemes ezekre Aliexpressen is rákeresni, sokszor elég szép akciók vannak, akár fele áron is ki lehet fogni dolgokat.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Geresics
üzenetére
Szerintem ha nincs gondod a kapszulás kávé ízével, és ennyire zavar a körülményeskedés kávéfőzés előtt / közben, akkor a kapszula verhetetlen. Környezetszennyezésen lehet vitatkozni, de ugye onnan indulunk hogy ha pl. mosott kávé, akkor alapból elég masszív mennyiségű vizet ellocsálnak. Aztán az egészet áthajózzák a világ másik feléről. Pörkölés se épp energiaigény-mentes folyamat. Ha nem alumínium kapszulába töltik, akkor meg valami műanyag zacskóba fog bekerülni. Szóval ha valaki nagyon környezettudatosan akar kávézni, akkor ne igyon

Röviden: a te igényeidet a kapszulás kávé elégíti ki legjobban, ha meg vagy amúgy elégedve az ízével.
-
Cathfaern
nagyúr
Alabástrom, dis236, Uyuarasy, TDX:
Köfi az infókat! Befőttes üveg vonal tetszene leginkább, csak mindenhol centrifuga cső ajánlással találkozik az ember
Ikea GULDFISK-el próbálkoztam első körben, de a tetejével nem igazán vagyok megelégedve (relatív jól zár, de fura a menete és nem kényelmes használni, illetve rázásra engedi a vizet). Mondjuk én azt hittem ezek a centrifuga csövek alapból légmentesen zárnak.
Toltam egy gyors keresést, hirtelen találtam több 50-60 ml-es befőttes üveget is, egész használható áron lehet kapni őket, azt hittem ezek drágábbak. Szóval lehet teszek kezdésnek azokkal egy próbát, én fagyasztóba úgyse tervezem rakni, főleg lustaság miatt akarok egyesével kiporciózni őket, hogy ne reggel álmosan kelljen méregetni
-
Cathfaern
nagyúr
Van aki 50 ml centrifugacsövet használ kávétárolásra? Azokba filter pörkölésből belefér 20g?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
10g, Aramse-féle multi-pour recept, 5.0. 8g-al valószínűleg lemennék 4.5-re, de 8g - Deep27 párost nem toltam még ZP6-al. Igen, tipikusan durva őrlemény + magas agitációs receptekkel operálok
Bár pont tegnap érkezett meg az MHW3-féle "melodrip", szóval majd most állok neki kísérletezni alacsony agitációval is 
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
Tipikusan 5.0 - 5.5 10-12g, 6.0 20g, Lance féle hosszú bloom + magas agitációs öntés recepttel. Átlagosabb bloom + 2 öntéses recepttel 4.0-4.5 10-12g-hoz.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
Én csak 20g-al használom ahhoz 7.0 vált be legjobban (nagyjából kávétól függetlenül). Annyi, hogy az én ZP6-om úgy van kalibrálva, hogy 0.0-nál már megszorul a kés.
15-al olvastam, hogy használják megelégedéssel, kevesebbel passz.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Vadasz03.24
üzenetére
Ha van gyakorlatod a v60-al és konzisztens eredményt tudsz hozni vele, akkor a végeredmény jobb lesz v60-al.
Szóval Aromaboynak akkor van jelentősége ha:
- körülményesnek érzed a v60-al főzést
- nincs még hattyúnyakúd és/vagy "melodrip"-szerű cuccod
- v60-al nem tudsz konzisztensen főzni (és nincs kedved többet gyakorolni / utánajárni)
- nem tipikus felhasználás, de én utazós főzőnek használom, mert pici és így elég ha egy konnektor van valahol és tuti tudok kávét főzni (nem minden szállodában / AirBnB-ben van vízforraló)Azért hozzáteszem, hogy utolsó pontot leszámítva egy Clever vagy Switch is teljesíti ezeket áztatásos módszerrel.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
pythonubung
üzenetére
Felteszem az se fehérített volt, ugye? Barnák között lehet simán az egyik legjobb a Melitta, én csak fehérekkel hasonlítottam össze. De igen, többszöri öblítés lehet segít, én csak úgy próbáltam ahogy a többit is használom (egyszer csap alá betöl, meleg vízzel feltölt, majd hagyom átfolyni), úgy nekem egy egyértelmű fás ízt adott a kávéhoz.
Persze az is befolyásolhatja milyen kávét főz az ember, egy sötét(ebb) pörkölés mellett nem biztos ez az íz kijön vagy zavaró. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
vendingo
üzenetére
"Akkor 38-ból kijön egy full filter szett, csak papír kell hozzá."
Azért ehhez tegyük hozzá, hogy hattyúnyakút Aliexpress és hasonlókról lehet 4-5000 Ft-ért is venni, csak ugye az nem elektromos lesz, hanem tűzhelyen melegítős. Hozzá egy tejhabosítós hőmérő 1-2000 Ft (bár ha világos kávét főzöl, nyugodtan lehet 100 °C vízzel is indulni), Műanyag v60 meg ugyancsak 2-3000 Ft. Szóval ha így nézem, akkor 10.000 Ft alatt ki lehet jönni egy filter indulószettből, amit érdemben nincs hova továbbfejleszteni
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Toobee
üzenetére
P2 gyakorlatilag C40 kés, szóval tud akár rendes presszó finomságot is szerintem. Turbóra próbáltam ahogy korábban írtam: [link], az nálam 20 klikk környéke volt és csak 5-6 klikk környékén kezdenek összeérni a kések.
Viszont ahogy írom is, ebben a tartományban azért nem egy élmény használni. Utazáshoz, ideiglenes használathoz ok, de napi szinten nem akarnám presszóra tekergetni a rövid karja miatt.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
vendingo
üzenetére
Én ZP6-al és Kingrinder P2-vel próbáltam, illetve használom. ZP6 jobban ízlik, de igazából P2 is kifejezetten finom végeredményt produkál (ha jól láttam Aliexpressen épp 13k summer sale keretében). Ha nem gond a tekergetés K6 valószínűleg teljesen jól kiszolgálja. Wilfa svart és df64-el nincs tapasztalatom, szóval az passz.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
bbuffy
üzenetére
Rövid ideig próbáltam mielőtt nekiálltam volna desztvízezni. Kicsit máshogy viselkedett, mint a BWT / Brita, azoknál ha elkezd elfogyni a szűrő akkor egyre kellemetlenebb lesz a kávé, Laica-nál meg elkezdi kiölni a savakat. De amíg jó a szűrő, addig jobban ízlett, mint a másik kettő. 320 TDS csapvíz mellett kb. 2 hetente kellett volna cserélni.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
CsiguszMaxim
üzenetére
Kotyogóssal szerintem nagyon jó kávét lehet főzni, de közelebb lesz allonge / "soup" vonalhoz, mint a presszóhoz, mivel ~1:5 - 1:6 arány ami lejön belőle. Amúgy szerintem flair-el elég jól le tudod szimulálni milyen lesz a kotyogós (bár nincs flair-em, szóval nem tudom letesztelni hogy tényleg így van-e, de a paraméterek passzolnak): teszel bele durvább őrleményt (K4-re nem tudom sajna mire érdemes állítani, de presszó közeli tartomány, de ne legyen már "porszerű", hanem különálljanak a szemcsék), majd 1 bar körüli nyomáson lehúzod 1:6 arányra.
Amúgy Jura X8-ba nem lehet direktben őrölt kávét tenni? Elég sok automatába lehet. Mert akkor azzal is lehet kísérletezni, hogy K4-et viszed csak be, kb. kotyogós őrleménnyel érdemes etetni az automatákat is.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Szerintem csak küld át neki ezt a linket [link]
Ha van CaCl2 meg 0.01g-os mérleg otthon kávévíz keveréshez, akkor azt már nem is kell venni pluszba 
-
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
"20g-ot főzök egyszerrem de ez két adag nekünk."
Szóval a kávé is felezve van, a 20g kávé - 340 ml víz 520 Ft kávé és 74.8 Ft vízre jön ki.Amúgy ha valaki elvinné a megmaradt 3 bögrét egyben 12.000 Ft-ért odaadom postával együtt

-
Cathfaern
nagyúr
válasz
mézespálinka
üzenetére
Gyártó szerint nincs időalapú csere, csak akkor kell cserélni ha eléri a 6 TDS-t (ezért is adnak kancsókhoz TDS mérőt).
Viszont van aki arról számol be, hogy bár 0 TDS a víz, de "halszagú" lesz. De nem találtam egyértelmű megoldást, hogy ez mitől függ, volt akinél egyik filterrel idő elött kidobós emiatt, de előtt meg azóta is teljesen ok. -
Cathfaern
nagyúr
Nem tudom másnak hogy jön ki a matek, de nekem az alap kávém egy Barn-os filter előfizetés, 2x250g kávé jön 32.5 eur-ért, átszámolva jelenleg kb. 6500 Ft / zacskó. 20g-ot főzök egyszerrem de ez két adag nekünk. 340 ml víz megy bele a főzésbe (filtert csapvízzel nedvesítem elő). Szóval 37.4 Ft a víz, 260 Ft a kávé. Összesen ~300 Ft / adag.
Ha 6-os filter pakkot nézem (van ezeknek szavatossági ideje felbontás nélkül?), akkor 1 ZeroWater filter 7000 Ft-ba kerül. Ha eltekintek a 320 TDS-es csapvizemtől, mert felteszem lágyítom előtte BWT-vel (bár ugye akkor az plusz költség), vagy felteszem hogy valami átlagosabb ~150-200 TDS-es környéken élek, akkor 7000 Ft-ből kijön 100 liter víz. Szóval literenként 70 Ft, szóval 23.8 Ft egy főzés, ~12 Ft egy adag. Kávé nyilván ugyanannyi, összesen 272 Ft / adag.
Szóval végeredmény, hogy odaállok kocsival a helyi Müller elé (amúgy is vásárolunk ott), bepakolom a 6x5l flakont és hazaviszem és csak beleöntöm az 5l-re számolt ásványi sót vs. rendelem a ZeroWater filtert + öntögetem egyik tartályba, onnan öntögetem másik tartályba és akkor oda öntöm bele az ásványi sót. Előbbi 300 Ft, utóbbi 272 Ft, 28 Ft spórolás. Tudom sok kicsit sokra megy, de nekem az első munkamenet sokkal kényelmesebb, szóval ennyi belefér :) Ha nagyon spórolni akarnék, akkor 20g helyett 18g-al főzném a kávét, és ugyanott vagyok, mint a ZeroWater-el.
Ha meg a 320 TDS-es csapvízemmel számolok, akkor valószínűleg még olcsóbb is a DM / Mülleres víz.
Ha meg azzal, hogy ennél drágább kávét is veszek, akkor főleg kevésbé lesz releváns a különbség.És tudom sokan ennél olcsóbb kávét isznak, viszont presszóznak, szóval még kevesebbet számít az, hogy olcsóbb a víz.
De nyilván mást gondolnék, ha nem tudnám desztvízet hazavinni autóval, vagy ha alapból max. 100 TDS jönne a csapból.
De összeségében lehet durván hangzik az az 1100 Ft-os ár, de azért szerintem érdemes végigszámolni mielőtt az ember belevág a Zerozásba :) (függetlenül attól, hogy tényleg jó alternatíva) Megjegyzem az árban jó eséllyel benne van a Ft árfolyam is, amit a Zero filter árát ugyanúgy befolyásolja (hosszú távon, rövid távon bespájzolással nyilván lehet nyerni).
-
Cathfaern
nagyúr
Eladó pár kávés bögre, 5000 Ft darabja
[link] -
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
Nem megy bele, K4-ben fixen van rögzítve a kés (amit persze le tudsz szedni, de hasonlóan, mint az 1ZPresso őrlőknél, ha leszeded újra kell központozni a kést). Illetve bár K2-be belemegy, de nem érdemes belerakni, teljesen más őrleményt produkál, mint ha Kinu-ban van (nagyon eltérő a külső kés).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Illatgyertya teteje

-
Cathfaern
nagyúr
válasz
MPowerPH
üzenetére
Mi lenne szerinted a helyes magatartás? Ha van egy új termékük, akkor ne küldjenek belőle ingyen mintát, ne is promózzák, sőt, lehetőleg meg se lehessen találni a weboldalon? Nyilván sarkítok, de tényleg, hol a határ ahol még nem "lehúzás"?
Környezetvédelmi rész meg erősen parasztvakítás ebben a formában amíg emberek tonnaszámra isszák naponta a 2in1 kávés tasakokat. Ami megjegyzem ugyancsak drágább, mint ha megvennéd ugyanazt az instant kávét 250g-os kiszerelésben és mellékevernéd a cukrot. Kényelemnek mindig ára van, beleértve azt is hogy nem kell utánajárnod az egésznek. Lotus is ezért drágább, mint ha kikevernéd magad ugyanazt.
Összességében azt gondolom, hogy amíg azoknak az embereknek akiket érdekel is a kávé íze, legalább az 50%-a nem kever saját vizet (vagy rak be RO rendszert ami kávéra optimalizált vizelt produkál), addig igenis van létjogosultsága az ilyen tasakoknak. És tippre még a topikban sem érjük el az 50%-os arányt.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
MPowerPH
üzenetére
Lehúzásnak nem mondanám, főleg ingyen
Amúgy 400 Ft darabja. Gyártó oldalán van "5L-es" kiszerelés is, annak 600 Ft darabja. Szerintem nagy segítség olyanoknak akik nem ásták még bele magukat a vízkeverésbe. De nyilván nem lesz különbség ha te már amúgy is keversz magadnak (max. annyiban hogy más arányokat használhatnak, mint te). -
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Zsoltika25
üzenetére
Oh, ez jó kezdeményezés
Kár, hogy legalább valami hozzávetőleges összetételt nem írnak. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Persze nyilván, Lotusnál a kényelmet fizeted meg
Csak sok helyen látom, hogy azt gondolják a csepegtetők beszerzése / kikeverése nem megoldható házilag, szóval csak azt akartam jelezni, hogy de. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ha nem akarsz lotusra pénzt kiadni, akkor pipettás üvegcse párszáz Ft, az ásványi anyagok meg beszerezhetőek bor- és/vagy sör- és/vagy sajtkészítő szaküzletekben pár száz grammos kiszerelésekben. Koncentrátum kikeveréséhez számolás meg: [link].
És így akár tudsz neked megfelelő koncentrátumot is keverni és akkor lehet utólagos adagolással is játszani, amivel sokkal könnyebb kísérletezni. Magyarul alapból desztvízzel főzöl, vagy valami nagyon alacsony ásványi anyagtartalmúval, és az elkészült italba cseppentesz. Csak ez lotussal nem működik, mert túl tömény, és 1 csepp is túl sok ásványi anyagot ad presszó méretű folyadékhoz. És akkor pl lefőzöl egy duplát, megkevered, szétöntöd két csészébe, egyikbe raksz 10 ppm-t az X anyagból, másikba 40-et és rögtön látod mit csinál és melyik ízlik neked jobban.
Ha van 0.01g-os mérleg az egyszerűsít, de igazából koncentrátumok miatt 0.1g-os mérleg is elég.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
mézespálinka
üzenetére
Részben recept függő is. Vannak receptek (Lance Hedrick féle v60, vagy pocketsciencecoffee-féle Pulsar) ahol hozzá se kell nyúlni az őrleménymérethez, szóval egyszer belövöd aztán mehetsz mindig azzal, max nagy ritkán kell állítani ha adott kávéval nem működik, de az meg érződik ízen úgyis.
De amúgy meg nagyrészt tapasztalat. Ha elég sokat főzöl, akkor adott őrlővel tudod milyen "típusú ízélményt" lehet elérni, nagyjából tudod mik a jó beállítások adott recepthez - dózishoz, azzal elindulsz, aztán ha nem azt kapod amit vársz, akkor utánaállítasz. Legalábbis én így csinálom. A tapasztalatot meg igen, úgy lehet megszerezni, hogy próbálkozol
Amit javaslok nem csak kis állításokkal, hanem elmenni olyan finom - durva tartományokba is, amiről elsőre azt gondolod hogy nem lesz jó. Van, hogy tényleg nem lesz az, van hogy simán jó, csak nem azt preferálod, van hogy rájössz, hogy ez jobb, mint amit eddig csináltál
De azért filterrel nekem az a tapasztalatom, hogy ha jó a bab, jó a víz, jó az őrlő (itt az lehet gyenge pont, hogy ha befullad a brew, az ritkán lesz jó), akkor nehéz ihatatlant főzni. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
mézespálinka
üzenetére
Nekem Deep27-el csak Aramse pulsed-pour receptje jött be, de azzal nagyon jól működik: [link]. Minden mással nekem alul és túlkivonatolt volt egyszerre.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
mézespálinka
üzenetére
Lefolyási időt tartani csak akkor van értelme ha ugyanazt a receptet használod mint a pörkölő (ami lehet jelentősen más, mint amiket végigpróbáltál), ugyanaz az őrlőd van, és tényleg egyesével belövik minden egyes kávéhoz a lefolyási időt (ami őszintén meglepne) és nem csak egy egyenidőt írnak minden zacskóra. Legutolsó nélkül kb. semmit se ér, mert ugyanattól a pörkölőtől egy mosott kávé adott recepten adott őrlővel lefolyik mondjuk 3 perc alatt, egy 72 órás anaerob infused macerated meg átfolyik 1:40 alatt (és még lehet úgyis túlkivonatolt lesz).
Plusz igazából a hőfok és a vízösszetétel is befolyásolja az átfolyási időt... szóval jah, röviden lásd amit Bazsee71 írt
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
verti1
üzenetére
Szerintem kéziőrlőnél az a gond, hogy minél lasabban tekered, annál nagyobb esélye hogy megakad a tekerés, legalábbis világos kávéknál mindenképp. És a leállás - újraindítás jó eséllyel ront az őrlemény egyenletességén. Szóval szerintem amennyit lehet nyerni a lasabb tekeréssel, ugyanannyit lehet veszíteni is. Gagné app-al kicsit tesztelgettem, én ott nem tudtam érdemi különbséget kimutatni tekerési sebességgel kapcsolatban. De valószínűleg ezt legjobban presszóval lehetne letesztelni, ott ha amúgy valaki konzisztens lefolyást tud produkálni, akkor valószínűleg jobban kijön ha változik az őrlemény.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Az SK Hynix elárulta, hogy meddig nem lesz elég memória
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Lexus, Toyota topik
- Mini PC
- Hálózati / IP kamera
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen autót vegyek?
- Androidos tablet topic
- Warhammer 40.000
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- További aktív témák...
- iPhone 12 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3581
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3756, 100% Akkumulátor
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3074
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Meg lefőzött kávét is egyszerűbb felezni ha épp nincs két egyforma bögre.

Ha csapvíz nélkül keveri valaki, akkor nyilván be lehet lőni az alacsonyabb GH értéket is pontosan. Amúgy ez áthidalható lenne esetemben is, ha a teljes KH nem csapvízből jönne, hanem tennék hozzá szódabikarbónát is, de nekem az nem szimpatikus a korábban részletezett rám specifikus okokból. Hasonlóan az eredeti Ca/Mg arány 3.32 lenne, csak nekem így jött ki a matek jobban.

Ha van