Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Gamepad
- Milyen videókártyát?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Gaming notebook topik
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Mától kapható az IP69K védelmével világelső Blackview MEGA 12 tablet
- AMD FX
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
-
PROHARDVER!
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
FockeWulf
tag
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Van benne egy olyan blokk hogy "SnapTone", ez gyári NAM-okat tartalmaz, néhányat próbáltam, igen, nekem tetszett, igaz nem mentem végig mindegyiken. De persze lehet rátölteni is. Én, mint kiderült, jobb szeretem ha magam állítgatom be a fejet, meg választok hozzá ládát. Tök jól jött hogy van otthon ez a végfok, így a ládaszimulációkat is tudom használni, mivel fülesen, szgépen én nem gitározom soha.
-
FockeWulf
tag
Kíváncsiságból vettem egy Valeton gp5-öst, annyira dícsérték, mondom próba cseresznye,tényleg jó cucc, gombokért. Nem vagyok az a nagy effektezős, de teljesen korrektek az effektjei, a fej és ládaszimulációk meg nagyon ott vannak, egy Tech21 végfokon nyüstölöm. Most rákaptam a JCM800-as klasszikus ízére. Ha valaki ilyenen gondolkodik teljesen ajánlom, otthonra jáccogatni príma.
-
-
Moleman
addikt
A reggeli kávé mellé bedobott a Winamp egy régi Pendulumot, kedvet kaptam hozzá.

Ibanez RG421 + SLO100.#68903 X2N
Ez nagyon jó cucc lehet, de valószínűleg 450-500 ezer forint, mire itthon van és beszerelte egy hangszerész.
-
X2N
őstag
Shark Convertible Bridge
Nagyon hasonlít a Kahlerhez. -
Moleman
addikt
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Most hogy mondod, lehet nálam is extra nehezítés a kicsi rádiusz a magas fekvésekben való nyújtásoknál. A Samick JTR-emről nem találtam infót, hogy mekkora a rádiusza, de azzal jobban boldogulok.
-
Moleman
addikt
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Előfordul. A villanygitáros pályafutásom első 9.5 évében csak stratom volt, addig nem tűnt fel, hogy küzdelmes lenne. Most már évek óta alig volt igazi strat a kezemben, múlt héten pont elővettem, és a 17. bundos nyújtásokkal nagyon küzdöttem. Ami pl egy 24 bundos superstraton még bőven kényelmes.
A strat testének csodálatos az ergonómiája (szerintem), de a klasszikus szögletes csavarozott nyakillesztés nagyon nem felhasználóbarát. A csavarozott superstratokkal már nincs semmi bajom, azokat szépen lekerekítik/elvékonyítják.
-
Ba cy lus
addikt
Kezdem úgy érezni, hogy a Squier CV stratocaster nem jön be nekem. Az Epiphone LP Special és az Ibanez S270 akár egymás után is teljesen jól "kézre áll", a CV stratra valahogy mintha immunis lennék, nem érzem, hogy igazán tudok rajta fejlődni, hiába ölöm bele a sok időt, noha az elmúlt két évben, az LP Special előtt gyakorlatilag csak azon játszottam. Az LP Special ellenkezőleg: mióta megvan néhány hónapja, azóta érzek nagy előrelépéseket, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt (már-már elkönyveltem, hogy én vagyok az ügyetlen, elértem a határaim), és ezt az S270-emre is át tudom vinni, azon is sokkal jobb. A Squier esetén valahogy nem, az mindig olyan idegen marad.

-
consono
nagyúr
Gitár e ez????
[link] -
cucka
addikt
Erről a csavarozott nyakról a Ritter jut eszembe ( [link] több kép ha valaki rákívánna, sajnos már eladták
)
-
M@trixfan
addikt
Tom Anderson gitárok is egy speciális bolt-on nyakkal jönnek. Nagyon nem vetném el.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ez olyan dolog, hogy Steve Vainek, Paul Gilbertnek, Joe Satrianinak megfelel a csavarozott ibanez, az összes stratos/telésnek megfelel a csavarozott nyak (Tátrai is direkt csavarozott nyakkal csináltatta a pirosat), egyiknél sem pénzkérdés, lehet nem ezen múlik a világ dicsősége.
-
X2N
őstag
válasz
Hadeska22
üzenetére
500-600ezer felett felesleges már árakról beszélgetni, meg hogy mi éri meg, ugyanúgy igaz ez erősítőkre meg minden másra is. Úgy gyártják ahogy jónak látják, van aki a csavarozott a nyakat preferálja, más a set in/neck-thru-t. Nekem meg nem tetszik hogy poli lakkot használnak, vagy floyd tremolót na bumm. Keresni kell egy jó gitárkészítőt vagy megcsinálni magadnak ha te jobban tudod mit hogyan, én is így tettem.

-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ezzel egyet is tudok érteni az ibanezek alsó és középkategóriás modelljeiknél. Én arra értettem amik 500.000-1.5 millió között mozognak.
Pl. ez nagyon leegyszerüsitve egy sima 5121 csak van benne evertune és ez az "aura" kék festés (meg jobb anyagok).
Ehhez képest a "burgundi " és navi kék az közel 400.00-rel "olcsóbb". Félreértés ne essék szerintem mindkettő bőven túl van árazva és ennyiért szerintem átmenő nyak bőven elvárható lenne.
És igen az Ibanez is képes megcsinálni :
RGRT 420/421
RGRTB621
RGT1220/1221Az RGRT 421 éri meg a legjobban az árához képest, kár azért a fogólapért (vagyis, hogy kicsit pirosas) mondjuk. De itt simán elnézhető a felhasznált anyagok minősége.
Az RGRT621 az jól néz ki, de az árához képest szvsz. nem éri meg. Annyiért jóval jobb gitárokat lehet kapni - ugyanúgy átmenő nyakkal.
Az RGT1221 jó anyagokat használ, de hát karácsony előtt volt pl. az LTD MH1000 "black binding" leárazva 550.000 ft-ra. És azért 10-ből szerintem 10 ember inkább azt a koreai LTD-t venné (fishman pickupokkal) ugyanazon az áron mintsem az indonéz ibanezt.
Ezért is gondolom, hogy ami 500.000 fölött van és japán ibanez, az simán lehetne igazából Neck thru. Az, hogy ennyi pénzért +amit fentebb linkeltem több mint 1 millióért még mindig bolt-onnal bohóckodunk az szerintem gáz. Lehet valakit nem zavar, engem igen
.#68884
2nd this. Próbáltam 5121-t (navi kék)és még az indonéz soloistemnél is rosszabb a felsőbb bundokon az elérése. Nem lehetetlen, de nem lehet összehasonlitani egy jól megcsinált átmenő nyakas gitárral. Hiába hallom sok helyen"az ibanez bolt-on nyakak" vékonyak. -
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Szerintem az pont nem lényegtelen, már csak játszhatóság szempontból sem. Sok bolton nyak bumszli, nem lehet felnyúlni neki rendesen, míg egy átmenő nyakasnál ez szinte soha nem probléma.
Saját tapasztalat, van itt pár gitár, a legjobb elérése a 3 átmenő nyakasnak van.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
negyedrészt meg igazából lényegtelen a nyak rögzítése
-
Moleman
addikt
válasz
Moleman
üzenetére
Megcsináltam a Lemmy soundot a Marshall Plexivel, szerintem elég közel van.
A játék része kicsit szar, sose próbáltam még eddig, pengetővel nem szoktam basszusgitározni.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Hadeska22
üzenetére
Szerintem randák. Nem azért veszik a boltont, mert olyan jó, vagy mert 98%-ban az, hanem mert nincs pénz átmenő nyakra. És épp azért gyártják ezek is nyaklóra a boltont, mert tudják, hiába jönnek ki az átmenővel, nincs rá gempa.
Bár erre pont saját maguk cáfolnak rá az RGRT421-gyel, 200 ezer forintért átmenő nyakas. Sőt, 197 ezer forint jelenleg.
-
Tudnék adni az ibaneznek egy rém egyszerű millió dolláros ötletet. Mondjuk ahelyett, hogy egy fél marék indonéz Ibanezt csinálnak átmenő nyakkal (és adnak túlárazva a specifikációhoz képest), csinálhatnának újra megfizethetőbb, akár japán átmenős gitárokat HT és FR-el és H-H kialakitással. Jelenleg a "Vision" az egyetlen ilyen szériájuk. Annyiba is kerülnek mondjuk..

Bár gondolom megmagyaráznák, hogy azért árulnak bolt-on nyakkal mert azt veszik az emberek. Nem mellékesen úgy nem nehéz statisztikát sem lebegtetni "nimá senki nem vesz neck thru-t" , ha 98% a portfóliójuknak az bolt-on.
Az számomra jó kérdés, hogy mi van az ibanezzel. 2025-ben is a legnagyobb dobásuk az a tökre elfuserált kinézetű izé volt. Ezek az új modellek is nem tudom. Jaguár 2.0-t látok

-
-
X2N
őstag
Anno volt egy ilyen olcsó Ibanez SR szériás basszusgitárom:

Teljesen jó, egyetlen problémám csak az volt hogy le van nagyon kerekítve a test és csúszkál a lábadon.
Ez a Mode széria is jónak tűnik. Natúr színek, tetszetős.
A nebula kék szín is tetszetős az új ALPHA szériánál:
A Q headless szériánál pedig pont az a baj hogy nem tudod 45 fokba tartani a gitárt, a hangolókulcs bevágás miatt:
Pedig maga a gitár tetszene.
Ha az S szériát megreformálnák egy ilyen modern bevágással mint ami az ALPHA szériánál van az lenne a tuti:
-
cucka
addikt
Akkor nem csak nekem volt ibanez szőnyegbombázás a youtube feed-emen
.
Nekem bejön, legalább valami újjal próbálkoznak, meg volt merszük jó színekben kiadni.Van egy teljesen új basszusgitár szériájuk is [link] , na az ennek az ellentéte, nem tudom, ki fog ezekre rákívánni.
#68870X2N
Játék közben úgysem hangolsz. Hangoláshoz átrakod 45 fokból hagyományosba. Ez egy nem létező probléma. -
X2N
őstag
válasz
consono
üzenetére
Biztos? A legtöbb ilyen gitárnál amit 45 fokba szoktak ülve tartani inkább hátránynak tűnik nekem, nem a hiányzó fej miatt, hanem a hangolókulcsok nem feltétlenül olyan jók egy fej nélküli gitáron mint a hagyományos kulcsok(nagyobb erő is kell az állításhoz), meg sokszor ott van a lábad mellett, nem is férsz hozzá kényelmesen amikor az öledben van a hangszer, Strandberg-nél még a jack csatlakozó is érdekes helyen van:
Ennél jobb lenne még az is ha csak a potméterek mellett a testen lenne a jack, mint az SG/Jazz bass-nél. Egy ilyen Strandberget is kipróbálnák, már régóta.Jazzbass-en is tök könnyű a húrokat állítani, jó nagy a hangolókulcs feje, pontosan lehet vele hangolni.
-
X2N
őstag
válasz
cappa72
üzenetére
Ezek is ilyen otthon gép előtt ülős gitárok, könnyű, ergonomikus. A nyak illesztés érdekes, meg a 3 csavaros rögzítés, valami új fajta húrláb van rajta, ki fogom próbálni ha látok boltba ilyet. Acél bundokat nem sajnálták le róla az pozitívum. 400mmR rádiusz vajon 7 húron milyen 6 húros gitárnak felel meg? Egy fehér binning nem lett volna rossz mondjuk a test szélére.
-
X2N
őstag
Új Libamez gitárok:
-
X2N
őstag
válasz
Goose-T
üzenetére
Tegnap eszembe jutott hogy ezt én anno meg is csináltam a Vetta 2-ben a 8 húros Jackson gitárral, szeparáltam a frekvencia tartományt 400Hz-alatti frekvenciára ment a fuzz, fölötte meg a hi gain erősítő, jól is szólt stereo ládán mert külön külön hangszórón is szóltak meg a frekvencia tartományok.
-
De azért, mert volt covid, és sajnos bezártak helyek, mára újra van igény azok részéről akiknek akkor is volt. (Ez miatt most kevesebb helyre jut elég sok ember)
Sajnálatos, ami történt akkoriban, de amikor már újra lehetett menni, akkor azok, akiknek volt igényük, újult erővel indultak neki a bulizásnak.
Sőt, méginkább mentek.Pont azért megyek (ha tudok) a tatabányai roxxy-ba, hogy ne zárjon be. Akár tribute koncertekre is.
-
X2N
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem kell hozzá semmilyen szociológiai felmérés mivel a probléma sem elsősorban szociológiai. De változnak a szokások is. Covid alatt ezek a helyek sorra bezártak, ahogy a vendéglátós helyek is a túlélésért küzdöttek. De elég csak végigsétálni a nagykörúton és megnézni hány bezárt üzlet van. Legutóbb csavarboltban voltam ott is az öreg úr rögtön elmesélte hogy bezár a növekvő rezsiárak miatt, és minden fél áron van, és még azt is letagadja hogy valaha vállalkozó volt.

-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
cappa72
üzenetére
Nem tudom ki milyen szociológiai felmérés birtokában van, de az egy oltári nagy baromság, hogy a fiatalok már nem járnak szórakozni, és mindenki otthon a 4 fal között ül. Nem.
Járnak szórakozni, nagyon is, és nem ül mindenki a négy fal között. Van élete sok embernek. Sportolnak, dolgozni járnak, utaznak külföldön és belföldön - elég csak a hazai szállodák telítettségét megnézni a hosszú hétvégéken-. A fiatalok ugyanúgy buliznak, az unokaöcsém csütörtök, péntek, szombat állandóan a belvárosban lóg a haverjaival koncerten, bárokban, szórakozóhelyeken, amúgy meg most épp világot lát a világ másik felén, egyedül. A színházak, mozik jellemzően tele vannak, szintúgy az éttermek, burgerezők, pizzériák, minden árfekvésben.
Szóval nem, azoknak, akiknek van igénye ezekre, nem ül a négy fal között, covid előtt sem, meg utána sem.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
-
Hát de, hát de.. az orbitron és a megaharcosok
... -
Ez nem igaz teljesen.
Mindhárom gyerekem megy bulikba. Még koncertekre.
Pedig falun lakunk. És onnan nehezebb megoldani.
Az is igaz, hogy a szüleik is. Akár tribute koncertre. 50+ létünkre is ugrálunk, üvöltve énekelünk a koncerten, de megyünk. (Ha épp nem fej minden tagunk... 😁😄) -
Ba cy lus
addikt
Örvendetes, mikor hozzáértő ember hirdet egy terméket:
[link].
Gyűjteményemből eladó.
Eladó vintage Marshall Valvestate VS15 - legendás brit hangzás.
15 W hibrid erősítő (csöves előfok + végfok) kis gyakorló-kombóCső (gyárilag) egy darab nincs benne az előfokban sem, de annyi baj legyen.

-
Én leülök zenét hallgatni.
Főleg ha home office-ban vagyok, és 8 előtt végzek az itthoni teendőkel.
Ekkor megengedem azt a luxust, hogy hallgassak zenét.
Idegnyugtatás céljából is.
20-30 perc, de akkor se mobil, se cica, se kutya.
Csak a zene, még én.
Perfect Circle, James Blake is akár (na jó csak 1 szám, nem gitárcentrikus...), Oscar Peterson, tool, vagy bármi, ami jól szól, és kiráz tőle a hideg.
Az egy löket a napra.Nem lőttem túl a hi-fi-t, de azért nem rossz.
-
X2N
őstag
válasz
Moleman
üzenetére
A kismacska nálunk is napi rendszerességgel van fotózva, szerintem rólam nem készült annyi kép 34 év alatt amennyi a macskáról lett 2 hét alatt(lassan 3 hónapos lesz, a másik már a szekrény tetejére is felmászott, ő 2 hónappal előbb érkezett, helyzeti előnyben volt)

Hozok még egy képet aminek a megfejtését már rátok bízom:

-
Moleman
addikt
Persze, szörnyű, én többek között ezek miatt sem hiszek a mai streaminges-előfizetéses modellekben felhasználói oldalról sem. Az az enyém, ami fizikailag nálam van, legyen az egy bakelitlemez, egy letöltött mp3, vagy akár egy PlayStation játék, ami elindul a konzolba bedugva internet nélkül.
Minden más nem elég tartós az én ízlésemnek.
(Sajnos emiatt jó sok merevlemezt is szoktam vásárolni, mert ha fészbukon látok egy cuki kismacskát, azt is lementem, mert holnap már lehet nem lesz ott.
) -
X2N
őstag
válasz
Moleman
üzenetére
Azért sz*r lehet ha a youtube/spoti úgy dönt hogy a te teljes munkásságodat kitörli/blokkolja egy szempillantás alatt egy esetleges jogi huzavona miatt...
Egy Toto/Maiden lemez meg ott lesz a polcon.cucka-Ezekből semmilyen emlékek nem maradnának meg, ezek csak fogyasztásra gyártott tartalmak már, meg reklám szponzorációk.
Te mennyi reklámot tudsz felidézni az utóbbi évekből? Én nem sokat, régiből meg csak a karácsonyi kamionos Coca-Colás reklám van meg amit valamiért soha nem felejtettem el
-
Moleman
addikt
Nekem könnyű, a Goo Goo Dolls-tól az Iris kamaszkorom egyik legnagyobb kedvence, azt lényegében Tim Pierce-nek köszönhetjük.

De az jogos, hogy Steve Lukather több legendás zenén dolgozott.
Rhett még fiatal, most még gyerekek, akik majd az ő zenéjén nőnek fel - ha úgy alakul a sorsa. Legalábbis így szeretek gondolni rá, mert fiatalabb, mint én.

-
cucka
addikt
válasz
Moleman
üzenetére
Tim Pierce jobb arcnak tűnik, meg az ő gitározása, a sound, a stenk az annyira next level, hogy hozzá képest a többbi youtube gitáros nem hogy a fasorban sincs, hanem a bolygón sem.
Viszont.
Én fel tudok idézni egy csomó Lukather számot. Az ő zenéjén nőttem fel. Te hány Tim Pierce vagy Rhett Shull számot ismersz?Gyerekkori emlék, hogy az első cd-m a Tambu volt. Hogy rojtosra néztem a vhs-t amin a tévéből volt egy élő toto szám volt, és imádtam a szólóját, áll-leejtős volt akkor (amúgy a Gipsy Train, ha valakit érdekel
) . Hogy betéve tudtam a teljes Absolutely Live-ot.Ha most lennék 12 éves, akkor milyen emlékek maradnának meg ezektől a youtube gitárosoktól? Hogy Rhett Shull pickupokról meg nyakprofilokról pofázik egy mikrofonba? Meg bemutatja a legújabb, 658. gitár plugint a számítógépen?
Remélem átjött, mire gondoltam azzal, hogy cool-uncool.
-
X2N
őstag
válasz
Moleman
üzenetére
Lennék Tim Pierce helyébe:
Faszi megfordulni nem tud 180 fokba azzal a gitárral annyira körbe van véve vasakkal.
A workflow hatékonysága már diminishing returns tartományban van.
Neki jobb kéz kartávolságra van az Eventide Harmonizer, a Distressor meg az összes Neve preamp egyszerre. -
X2N
őstag
Van ez a mondás amit előszeretettel mondogatnak manapság:
You'll own nothing and be happy.
Ha holnap véletlenül nem lenne internet, vagy csak a Spotify/Youtube az érti a lényeget.
Mert kb én is csak az utóbbiért fizetem elsődlegesen netet, prohardverre elég lenne egy 1M-ás net is.
-
Moleman
addikt
Én Rhettet kifejezetten szeretem, uncool, de a valóságban ilyen egy hiteles session gitáros. Tim Pierce egy generációval öregebb, mégis ugyanennyire uncool, engem ugyanannyira leköt.
A másik oldalon Steve Lukather látszólag cool, cserébe folyton arról panaszkodik, hogy nem jön ki a nyugdíjából, nem szívesen nézem. Akkor már inkább legyen valaki uncool. -
consono
nagyúr
A Tank-G-re már kint vannak a capture-ök a pluginból, majd talán a hétvégén lesz érkezésem megnézni, de tényleg minek... A Sparkban "tökéletes" Slow dancing in a burning room patch van (mondjuk én az erősítőt kicseréltem abban is, mert nekem abban a Vox sound jobban tetszik, mint a "torok'), ha meg rendes hardverből kell, akkor tényleg csak valami Klon klón pedál kell nagyjából. Na meg Mayer keze sem ártana

-
X2N
őstag
*Metallica pedig saját "örökségét" ápolja ami annyit jelent hogy RTL, MOP, AJFA, Black Album-os számokkal turnéznak majd életük végéig.
A mai mai fiatalok optimistán tekintenek a jövőbe, már amelyiknek van pénze drogokra.
A piálás/bulikázás meg már nem divat a COVID óta ahogy bezártak a kocsmák/szórakozóhelyek, elnyomorog mindenki egyedül otthon a 4 fal között. -
X2N
őstag
Lemmy is gitározott először aztán rájött hogy ez nem megy neki. Amikor nekem lett először basszusgitárom akkor én is ujjal pengettem, láttam másokat hogy így csinálják, gondoltam akkor én is így fogom, mert biztos így jó, nem is akartam sose basszusgitár hangot torzítani se, ez is csak akkor jött be amikor hallottam hogy ilyet is "lehet". Ő idejébe szerintem ilyen lehet nem is volt, szimplán nyakába akasztotta a basszusgitárt, mondván ezen csak 4 húr van, jó lesz ez, egyszerűbb. Számára lehet nem is volt opció/szempont komolyabb hangszeres tudás elsajátítása, ő zenekart akart, lemezt, befutni.
Slash? Ő szerencséjére jókor volt jó időben, jó embereket ismert, ráadásul bele született ebbe az egész zeneiparba, már kis kora óta látta h mennek belülről a dolgok, megcsinálta saját magának az "image"-t és be is futottak.
Más amikor az ember saját erőből, felépít valamit ma, 0 kapcsolattal, egy mindenki által elérhető platformon, pláne ilyen "kicsi" gitáros rétegnek.
Régen születni kellett valahova, helyileg is, meg nem ártott ha olyan körökbe mozogtál, és mondjuk a családod finanszírozni is tudta ezt fiatal korodtól kezdve hogy te napi 10+-órákat gyakorolhassál, elnézzék azt hogy te rosszabb esetbe végigbukdácsolsz az iskolába.
Amikor mainstream médiából jobbnál jobb rock/metál lemezek szólnak persze h mindenki gitározni akar, tinédzser korba amikor mindenki lázadni akar, meg önmaga helyét megtalálni a világban.
Ma meg már nem kell rockzene se a lázadáshoz, bármilyen zenei stílus jó, amit a szülők utálnak abból meg sok van, a rockzene már rég nem egyenlő a lázadással, szerintem a többség nincs is képbe semmivel ami rockzenével kapcsolatos. A Metallica-t is csak azért ismerik sokan mert legutóbb Stranger Things-be szerepelt az epizód végén a csúcspontnál a gitár riffje. Ma már tényleg egy ligában vannak Taylor Swift-el, ha popzenéről lenne szó, illetve nem mert Taylor Swift-az aktuális trendekre reagál, újra feltalálja magát, saját "örökségét" ápolja ami annyit jelent hogy RTL, MOP, AJFA, Black Album-os számokkal turnéznak majd életük végéig.
Egy zenekarral sokkal nehezebb, nem csak a tagok miatt, a rajongók miatt is.Ez a youtuberkedés/influencerkedés is csak szórakoztatás, amire úgy látszik igény van.
Az a nagyobb baj hogy ma már inkább "tartalom fogyasztás" van, nem minőségi zenehallgatás.
Senki nem ül már le "csak zenét hallgatni", mert kell közbe mobilozgatni meg gépezni, autó vezetni, retyón ülni stb. az emberek agya már teljesen ki lett sütve a rengeteg ingerrel ami minden nap éri őket.
Az se sokat segít hogy a zeneiparba is elkezdtek anno mindent agyon processzálni, meg hangerő háborúzni. Ma már ez lett az "alap". -
cucka
addikt
Rhett Shull videója egy gitár pluginről
Én itt azon tűnődtem el, hogy mikor lett a gitározás ennyire uncool?
Hogyan jutottunk el onnan, hogy ott volt Slash a poszteren a szobában és szex+drogok+rockandroll oda, hogy valaki önszántából, ingyen azt nézze, hogy egy ilyen karizma nélküli arc a youtube-on gitár szoftvert kattintgat?Kinél lehet reklamálni ezért? Ki a hibás?
Nem tudom, gitáros vagyok nem basszusgitáros.
Nem baj, igazából Lemmy is pont úgy játszott a hangszeren, mint egy gitáros. -
X2N
őstag
Nem tudom, gitáros vagyok nem basszusgitáros.
Itt van az új agyon promózott neural John Mayer plugin 200euróért, ha megnézed a Rhett által készített videót róla akkor láthatod hogy igazából semmi extra, 2 OD pedál keverésével megcsinálja Mayer a 90% gitárhangot, a Two-Rock meg a Dumble erősítő nem sokat tesz hozzá, meg van egy EQ+kompresszor, valami stúdiós.
Biztos vannak gitárosok akik meg ezen remegtek hogy úr isten, majd most én is úgy fogok szólni mint ő.Szerintem túlárazott. Nekem a hi-gain erősítők a gyengém.

-
Moleman
addikt
-
X2N
őstag
-
Moleman
addikt
válasz
Goose-T
üzenetére
Köszi, ez nagyon jó!
Lusta vagyok a mindennapokban DAW-t nyitni a gitározáshoz, de ha egyszer nagyon ráérek, megcsinálom ezt a presetet.
Amplitube-ban egy SansAmp pedált használok, hogy maradjon a basszusban némi tiszta (58% blend), egy Gallien Krueger MB150S 1×12 basszuskombóval. -
Goose-T
veterán
Nekem ez a módszer vált be basszusgitárra, bolondbiztos, egyenletes, érthető, jól kiszól, de megadja az alját is:
1. Kezdésnek mély- és magasvágás a basszusgitárra, mély mondjuk 30-40 Hz körül, magas tetszőleges, 3-7 kHz.
2. Az így EQ-zott sávot rároute-olod két másik sávra, és az eredeti sáv hangerejét lehúzod minimumra (mute nem jó, mert akkor nem küld hangot).
3. Az egyik sáv lesz a mély sáv, erre raksz egy magasvágást 400 Hz-nél. Azután raksz rá egy durva, gyors kompresszort, jól ki kell vasalni a dinamikáját.
4. A másik sáv lesz a magas sáv, erre mélyvágás kell 400 Hz-nél. Ugyanannyi dB-es legyen az esése, mint az előző sávon a mélyvágásnak. Aztán erre a sávra mehet az őrület: rommá torzíthatod tetszőleges szaturációs pluginekkel, ampsimmel, OD pedálsimmel stb. Ettől lesz érthető a basszusgitár hangja, hogy lesz generálva rá egy rahedli felharmonikus. Ez lesz a "szőr".
5. A mély- és a magassáv hangerejét külön tudod állítani, így ki tudod kísérletezni a tökéletes arányt.
5+1. A mély- és magassávot én még be szoktam rakni egy egyesítő sáv alá, és az egyesítő sávra teszek még egy vintage kompresszort, hogy a maradék kilengéseket megfogja, és adjon egy kis plusz karaktert neki. Általában dbx-160 plugint használok.
5+2. A mélysávra még lehet kötni egy sidechain kompresszort is, amit a lábdob vezérel, és minden ütésnél visszavesz 3-4 dB-t egy pillanatra a hangerőből.
-
arnyekxxx
veterán
értelemszerűen nem kis szekund-os.
igen, ezt mondtuk eddig is, kisszekunddal ilyet senki nem csinál, a felsorolt példáidban sem.
Persze hallom hogy ott van valami távoli brummogás de az nem basszusgitárhang. 40Hz-nél már vágod a basszust, hogy ne barmolja szét a lábdob alját.
-
X2N
őstag
*Pitch shifter még mielőtt valaki rosszra gondolna.

Így szól gitárra. -
X2N
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nincs ezekkel a zenekarokkal baj csak ne a mainstream média által unalomig játszott "slágereket" kelljen hallgatnom. Néha még jó lemezeket is csinálnak.
-
X2N
őstag
Értem amit mondasz és igazad is van.
Viszont én direkt ezért vettem fel így 2 gitárral hogy az egyik gitár le volt hangolva fél hanggal.
Amire én gondoltam "harmonizálás" címén az amit az énekesek szoktak csinálni amikor egyszerre többen is énekelnek ugyanabban a hangmagasságban, és ennek van egy hangzása, ezt meg lehet pitch shiterekkel csinálni, és használják is előszeretettel stúdiókban, bevált módszer stúdióban hogy az eredeti hang mellé van keverve a pitch-el hang is, -9 és +9 cent-el,Drop D hagolásnál D2-73.4Hz, C# hangolásnál, C#2-69.3Hz erre voltam kíváncsi hogy ez double trackelve működik-e.
Nem igazán működik.Basszusgitár hangzást majd próbálgatom, még nem olyan amit szeretnék. Nem tudom még hogy lehet a középtartományát megcsinálni. Van rajta egy ilyen EQ, amit hallás alapján állítottam be, nem szemre:

Ezzel is majd kísérletezni kell.Gitár már alakul. Itt is az lesz a kritikus hogy double trackelve mindent precízen feljátszani, szerkesztgetni nem akarok, nem is lesz benne szerkesztgetés sehol, eddig se volt.
Legközelebbi szám ez lesz:
In Another Time.arnyekxxx - Maiden Phantom of the Opera-ban is van egy jó rész 141-edik ütemtől. értelemszerűen nem kis szekund-os.
Nálam hallatszik a basszus, lemegy 40Hz-ig amin hallgatod? -
cucka
addikt
Hű, hát most nem írnék kisregényt hangközökről.
Szóval senki se "harmonizál" úgy, hogy ugyanazt fél hanngal eltolva játssza. A kisszekund a leginkább disszonáns hangköz.
A maiden meg általában mindenki úgy harmonizál, hogy
1. Ugyanazt a dallamot játssza két gitár egy terccel eltolva
2. Nagyon hasonló dallamot játszik a két gitár, egyes hangoknál befigyelhet a kisszekund. Ez feszültséget ad a zenéhez, amit fel kell oldani.Nem bántásból, de nagyon átjön az, amiket itt írsz - hogy téged inkább a zenészek által használt eszközök érdekelnek, a zene úgy általában sokkal kevésbé.
így már jól szól
Jobb, tény. Most már csak a tempót kell kigyakorolni.
Ugye az ilyen double track felvételek előfeltétele, hogy el kell tudni játszani tempóra ugyanúgy a dalt többször. De úgy általában véve, ha belegondolsz, bármilyen zenei felvételnél a nulladik lépés, hogy legyen mit felvenni![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
De ha már basszusgitár sound - ilyen zenéhez kontrolláltabb, fókuszáltabb hangzás illene. Kevesebb mély, vagy szűkebbre vett eq a mélytartományban. És rá hiányzik a középtartományban a torzított szőrös rész, amit igazából a hallgató hall és ami hajtja előre a zenét, és megtámogatja a gitárok hangját.
Hallgasd meg figyelmesen az eredetit, ott kurva jól szól a basszusgitár.
De az fontos, hogy a basszusgitár akkor szól jól és akkor tölti be a funkcióját, ha tempóban feszes, a dobbal együtt él. -
X2N
őstag
The Trooper kezdőriffje, később a The Wicker Man, Flight of Icarus.
Redchucky - "Hát, egy jó SG sem megvetendő
"
Felvettem újra, így már jól szól.
-
Ba cy lus
addikt
Jól szívatom most magam ezzel a vegyes pengetéssel, aminek a lényege, hogy amit csak lehet, azt le, a többit fel. Tehát mondjuk egy 190-es bpm-nél egy nyolcad után két tizenhatod az le-le-fel pengetéssel történik, míg ugyanezt régen le-fel-le, aztán felfelé pengetéssel kezdtem a következő nyolcadot. Hát ez most megint egy új dolog, amit ki kell tanulni, mert a nyolcad helyett egy idő után két tizenhatodot pengetek tévedésből.
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone 17 512 GB Párakék - Bontatlan - 1 év gyári Apple garancia, Hivatalos Apple Resellertől!
- Kingston 240GB Sata SSD
- AMD Ryzen R7 5800X / Beszámítás OK!
- Lenovo Yoga 7 2-in-1 OLED Ryzen 5 8640HS 16GB /512SSD/1év gari
- Dobozos Asus VivoBook S 15 Laptop 15,6" -30% Snapdragon X Elite 32/1TB 3K OLED 120Hz
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új, Aktiválatlan iPhone 17 (256 GB) (rendelhető)
- ÚJ Quansheng UV-K6 adóvevő eladó
- KÉSZLETKISÖPRÉSI KARÁCSONYI ULTRAAKCIÓ! - MacBook Air M4 16GB 256GB Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG XBOX Ally X 24GB/1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
...

Mert lássuk be, értelme nem sok van a valóságban...