Hirdetés
- Posztapokalipszis és nosztalgia szegezett a képernyő elé
- Elbaltázott tankolás miatt csúszik a NASA Holdutazása
- Francia ügyészek razziáztak az X párizsi irodájában, Muskot is beidézték
- Elégedetlen lenne az NVIDIA AI gyorsítóinak tempójával az OpenAI?
- Leleplezte az új Xbox generáció érkezését az AMD vezére
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bluetooth hangszórók
- OLED TV topic
- 3D nyomtatás
- Új kezdeményezéssel pofoznák ki a Linuxot a játékosoknak
- Milyen TV-t vegyek?
- Mindent a látványért: DeepCool CG380 3F gépház tesztje
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
-
PROHARDVER!
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
cucka
addikt
Most akkor gitárt akarsz venni vagy barkács-projektet?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Én ma pickupot cseréltem, szóval megértem mindkettőt. Az még mindig nem világos, hogy ha valaki sg-t akar, ami egy könnyű, kompakt, vékony gitár, akkor hogy merül fel bármilyen univerzumban az explorer, ami kb. akkora mint egy asztallap? Bár biztos van valami hülye a youtube-on aki körfűrésszel átfazonozta az explorert. -
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Nincs lehetetlen, csak tehetetlen ember.
P90 in Humbucker Les Paul Junior
Ugyanezzel a metódussal bármilyen P90-es be lehet tenni egy SG-be is ami nem P90-es...
Továbbgondolva ezt a metódust, csak vésni kell kicsit, a humbucker keret csavarokat én nem tünetném el mert ahhoz lássuk be keveseknek lenne türelme, 600-3000-essel csiszolni majd polírozni, helyette lehet 3D nyomtatni egy nagyobb hangszedő keretet a P90-hez ami használja az eredeti humbucker hangszedő furatokat... -
X2N
őstag

Most láttam FB-n 220e pénzért...
Új Gotoh hangoló kulcsokkal, SD PU,...na ezért necces az SG 190e-ért...Ez 380k újonnan alsó hangon, és akkor upgrade nincs is benne.
Epiphone Flying V 70s Maui Blue - Ez nagyon kék
-
X2N
őstag
Érdekes hangja van ezeknek a "Lipstick" hangszedőknek is.
Egyetlen tekercs, de csévetest nélkül. A tekercs maga a mágnes köré van tekerve, és az egész szerkezet egy fémtokba kerül, viasz/epoxi gyantával töltve. Egyszerű a gyártása.
-
X2N
őstag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Hogy játszol egy technikásabb szólót 22 bundos singlecut gitáron 50-es baseball ütő nyakon? Van rá példa, de általában nagyobb kezű gitárosoknál látok ilyet, nekik nem gond a vastagabb nyak, vagy nekiállsz döntögetni a nyakat mint Slash.

Ba cy lus - Mért nem gyártanak olyan P90-est aminél lenne 2 kivezetés, egy mondjuk 6K DCR-nél, egy másik meg 8-10K DCR-nél, így lenne egy túltekercselt nagyobb jelű overwind hangod is, több középpel, meg egy balanced, alacsonyabb jelű underwinding-elt. Mért nem csinál ilyet senki?
-
FockeWulf
tag
-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Ilyen gitárokat fogok én is venni a jövőben, már szerintem sem jók ezek az agyon festett/lakkozott gitárok. Sokkal jobban rezonál a test ezek nélkül, és van egy természetes érzete ha megfogod. Persze így minden sz*r megkarcolja majd idővel a testet mert puha a fa, de nem érdekel, relicelt lesz a gitár.

Ibanezél nekem nagyob bejövős a régebbi gitárokon a rózsafa fogólap, sokkal jobban le van csiszolva mint a Chibsonon. A Chibson fogólapja újabb az nem is tudom milyen fa, de mattabb a felülete. -
-
-
Ba cy lus
addikt
Dehogy borzasztó, csak megfelelő fizikai felépítés kell hozzá. Tehát szubjektív. Nekem az a legkényelmesebb nyakú gitárom, pedig van Wizard II nyakas S270-em is, az a második legkényelmesebb.
A hangszedője meg az Epiphone-nak kiváló, elképesztő tónusokat ki lehet belőle hozni az SV20 fejjel. -
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Persze h megvan, próbáltam Epiphone LP Special TV Yellow-t, az 50-es nyak borzasztó lehet hosszú távon. Nekem a modernebb vékonyabb nyakak jönek be, Ibaneznél is a GRG-Wizard III vonal a bejövős a Super Wizard már nem tetszik.
Nem ugyanaz a hardver van egy Epin, a lakk se ugyanaz. Ha szűk látókörű lennék akkor nem lenne Chibsonom, hanem made in USA gitárom lenne nem?
-
Ba cy lus
addikt
Az ugye megvan, hogy pl. az Epiphone LP Special II nem ugyanaz a minőségi kategória, mint az Epiphone LP Special TV Yellow? Árban sem, de a tapasztalatok is teljesen mások a kettővel.
Basszus, kiindulsz az 50-es, 60-as évekből, mikor két kézen meg lehetett számolni, hányféle gitárja volt egy gyártónak, ma nagyságrendekkel több van különböző minőségi kategóriákkal. A tapasztalatok a konkrét - nem egy ugyanúgy elnevezett - termékkel kapcsolatban kiválóak, csak ez számít. Az az érv meg manapság, hogy valami "Made in China", teljesen elavult és szűklátókörű.
-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
200 ezerért azért jó is lenne ha egy intonációt be lehetne már állítani a húrlábon és nem ezen spórolnának.

Persze hogy kézbe kell venni, szerinted nekem nem volt SG Special gitárom? Tapasztalatból beszélek, nem csak képen láttam ilyen gitárt mint mások, volt Special-SG-m, a kínai Chibson is ami most van jobb nála, köröket ver rá. Az epi is made in china, még a 400ezres is, nem tudom hol van itt "érték". Akkor már inkább használt Gibson, inkább abban álljon a pénz.Nyugodtan meg lehet venni a modern hangszedős akár 2 oktávos régebbi SG-ket is, és cserélni benne a hangszedőt, anyagilag is jobban jössz ki. Nagyon jó humbucker méretű P90-eseket lehet venni ha ez az igény, a hangszedő egyéni preferencia. Gitár hangján könnyű változtatni, de ha kézbe se akarod fogni mert olyan a nyak/fogólap akkor azon semmilyen hangszedő nem fog segíteni.
-
Ba cy lus
addikt
Butaságot írsz, mert nem lehet egy kalap alá venni aszerint, hogy "SG Special", ahogy stratocasterből is kapsz 60 ezerért is, meg milliókért is. Kézbe kell venni, nem "felcímkézni" mindennemű tapasztalat nélkül. Azt meg nem is lehet hova tenni, hogy modern hangszedős alternatívákat emlegetsz, miközben ezeknek épp ez a lényege, hogy vintage stílusú hangszedővel szereltek.
-
X2N
őstag
Epiphone SG Special Faded Pelham-olcsóbb
Epiphone SG Special P-90 Cherry Red
Aki megmondja mi kerül a Cherry Red festésbe +39400Ft-ba az nyeri a hangszórót.Epiphone SG Custom Ebony
Ez sokkal jobban megéri és alig drágább.
Hangszedők: 2 Alnico Classic Pro humbucker (nyak és híd)
CTS elektronika -
X2N
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ennyiért már EMG hangszedős LTD Viper-t lehet venni, meg Epi Prophecy-t Fluence Modern hangszedőkkel, acél bundos Hils, HB gitárokat. Ennyit egy Special se ér, az a legalja Epiphone, mindig is az volt. Most átnevezték classicra, nagy kaland.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Epiphone SG Tribute van jó árban Epihez képest de ez meg csavarozott nyak.
-
Moleman
addikt
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Így van, de pl egy JCM800 még nem annyira high gain, még akkor sem, ha elé raksz egy visszafogott tube screamert állandóra. Igazit sose próbáltam, de Amplitube-ban szinte mindig azon játszom, és szólókiemelésre boost/drive pedál helyett csak a hangerőpotit használom.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Moleman
üzenetére
Szerintem az erősítőtől legalább annyira függ, hogy volume poti visszatekerésre hogyan reagál. Ezért nem is értem, mikor blues, blues rock zenészek előfokban torzító/high gain erősítővel nyomulnak koncerten (ahol a hangerő lényegtelen). Ezeknek egy nem szubjektív előnyét látom: tovább tudják feszegetni a saját határaikat, mint mondjuk egy plexivel. Viszont a volume poti visszatekerésre nem reagálnak olyan szépen, illetve nincs annyi dinamikatartomány, amivel játszhatnak, ami blues-ban szerintem óriási hátrány.
-
X2N
őstag
válasz
Moleman
üzenetére
Ennyi, videón meg alig hallatszik a különbség.
Pedig SM57+MD421+Neve 1073 klónnal lett bemikrofonozva a Greenback láda.Próbáltad már 50-es bekötéssel?

Pont azt orvosolja hogy letekert hangerő potméterrel kevésbé veszik el a magas. Ezekből a gitárokból így lehet kihozni a legtöbbet.
De kikötni se hülyeség a tone potmétert. Neten azt írják nyaki hangszedőnél jobb az 50-es bekötés, a hídnál meg hátrány, és ott jobb a modern. -
Moleman
addikt
Élőben nekem nagyon más, máshogy reagál. Pedig a humbuckeres LP-m Gibson, a P90-es meg csak egy alsókategóriás HB, mégis van olyan felhasználás, ahol jobban ízlik a P90.
#69163 Ba cy lus
A visszatekert tónusoknál kérdés, hogy eltűnik-e a magas. A HB bekötésénél pl eltűnik, néha pont van haszna, de én általában azt szeretem, ha alacsonyabb hangerőnél is megmarad a fénye. Lehet nem lenne hülyeség +1 kapcsoló, amivel ki-be lehetne kapcsolni a treble bleedet. -
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Hangszedős faszi azt mondta hogy ~10e menet van a P90-esen, hozzá képest a PAF humbucker csak 2x5e menet, élőben kellene meghallgatni, videón nagyon hasonló, ugyanaz is tervezve, nem hiszem hogy cél volt akkor amikor megtervezték a humbuckert hogy jelentősebben eltérjen a 2 hangszedő hangban.
-
Ba cy lus
addikt
A P90 igazából single coil Gibson-módra, amit meg "a" single coilnak neveznek, az single coil Fender-módra. Tehát az igazi P90-tónushoz a mérethűség (is) elengedhetetlen.
Amúgy nagy a különbség, ha a P90 magasságát nem a "minél közelebb, csak a húr ne ütközzön bele"-elv alapján lövik be. És mikor az ember elkezdi felfedezni visszatekert volume potival a kihozható tónusokat, bár ehhez olyan fajta gitárerősítő is kell.
-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Gibson Les Paul Comparison | Humbucker vs P90 vs Mini Humbucker
Humbucker/P90-nél nincs is nagy különbség hangban.
-
Ba cy lus
addikt
Nem tudom, még semmi nem lett eldöntve, év végéig ráérek.
Bár hiába ugyanaz a hangszedő, mert másképp vannak pozícionálva: a hídi kicsit, a nyaki meg teljesen, és persze cserélni is lehet. Az biztos, hogy egy Jazzmaster nagyobb eltérés lenne hangzásban.Előbb viszont DSL20 lesz a DSL1 helyett, az fontosabb.
-
Ba cy lus
addikt
már csak azért is mert lehet venni humbucker méretű P90-est és fordítva
Ami persze nem úgy szól, és ha eleve P90-ben gondolkodik az ember, akkor felesleges is. Egyébként ezek a gitárok nem számítanak túlárazottnak: aki használta is őket, jellemzően inkább alulárazottnak, kiváló ár-érték arányúnak mondja.
Amúgy SG-m nincs, viszont a hangszedő ebben ugyanaz, mint az LP Special TY Yellow-ban, az meg már van.
A Jazzmaster jó sokmindenre, blues-ra, surf rockra, klasszikus rockra is. Bár jobban örülnék, ha fix húrlábas lenne. -
X2N
őstag
Szerintem igen, arra ott vannak a modern SG-k. Lehet át is kellene tervezni miatta a gitárt mert nem lenne elég erős a neck joint. Egyébként se érnéd már ez könyen a 23-24-es bundot nem így lett megtervezve a gitár.
Nézd meg pl ezt az SG-t, teljesen máshol vannak a hangszedők. Sokkal nagyobb a távolság közöttük, itt már nem fér el 24 bund. Ahogy elnézem az újabb SG-knél a nyaki hangszedő már lejjebb van, biztos hogy a stabilabb neck joint miatt.Csinálhatnának hosszabb skálahosszú, nagyobb bevágásos 24 bundos sg-t. Nem is értem mért nem lépték meg eddig.

-
X2N
őstag
Ctrl+Alt~Del-Semmi baj nincs azokkal az inlay-ekkel, kisebb, emiatt kényelmesebbek ezek a pontberakások mint a nagy trapéz berakások, csináhatnának több ilyen gitárt Gibsonnál akár Standardeket is, arról nem beszélve hogy nincs binning se a nyak oldalán, így le lehet kerekíteni szépen a fogólap szélét is ha valaki ilyet szeretne csinálni úgy kellemesebb lesz a fogólap tapintása is mert fát fogsz nem műanyagot.
P90-es hangszedő ízlés kérdése, de a "régi" Gibsonosok inkább P90-es preferálják, persze ezt nem fogják hangosan kimondani csak a zárt ajtók mögött. Ők régi cuccokon játszanak, igazi gitár hangszóróval. Na nem mintha egy interface-be dugna nem számítana mert nekem is a 3 gitárnak teljesen más hangja van, de a pluginek meg a láda szimuláció nem fog úgy viselkedni mint egy teljesen analóg rendszer, nem is szól úgy a stúdió monitorokon.
P90-es preferálom én is a mini humbuckerekhez képest. A mini humbucker nem tetszik kinézetre.Találtam egy gitár hangszedő készítőt akinek rengeteg érdekes videója van a hangszedőkkel kapcsolatban. A látottak/hallottak alapján nem lesz egyszerű dolgom ezzel a hangszedő választással az Ibanez RGA32-be.
Még azt se döntöttem el hogy aktív vagy passzív legyen, baromi jó opciók vannak EMG-ből is, ami tudna egyszerre single coil hangot és humbucker hangot is, nyaknál ez mindenképpen kellene, overwound humbuckert nem opció az túl sok közepet emel, ami nem lenne előnyös ebbe a mahagóni testes RGA-ba, valami balanced hangú vagy mély/magas emelt pickupot kell keressek, -
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Ennyiért ez bőven túlárazott. Neked nincs még SG-d? Ha van én biztos nem vennék még egyet P90-es hangszedőkkel, már csak azért is mert lehet venni humbucker méretű P90-est és fordítva.
Jazzmastert próbáltam múltkor, az is egy érdekes gitár, de inkább indie/alter körökben népszerű, annyira nem látom szükségét a jelenlegiek mellett.
Én azon gondolkodom hogy eladom/elcserélem idén az Ibanez RGR321EX-t egy Strato/Telere, úgy már tényleg lenne minden alap gitár típusból egy darabom. -
Ba cy lus
addikt
Epiphone SG Special P-90 Cherry Red
Idén jött ki ezzel a festéssel, ami kapóra jött a következő gitárom kiválasztásához, mert a már kifutott Epiphone SG Classic Worn P-90s Worn Cherry is ilyesmi/ilyen festéssel volt, csak már nem sikerült szereznem. Nem mintha bánnám az LP Specialt. De azért nem csak SG jöhet szóba, a Jazzmaster is egy lehetséges jelölt. Szerencsére én nem tettem fogadalmat idénre.

-
Goose-T
veterán
A harmadára csökkenti a Thomann a szállítási költséget! További jó hír, hogy az ingyenes szállítás 79 ezer fölött továbbra is megmarad.
-
dl650
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Mosolyogtam is magamban amikor azt írtad, hogy idén már nem veszel másikat.
-
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ezek szerint már vettél??? Mit, mit???
-
Ú... Tegnap lőttem egy Roland Cube30-as erősítőt.
Ez már digitális, ellentétben a Cube15x-szel.
Nagyon klassz. Jók a benne lévő torzítók, már van reverb/delay, illetve van lábkapcsoló lehetőség (momentary) egy előre beállított effekthez.Szerintem a 30-as marad, szegény 15-ös még megy a háztól - sajna gyűjtögető vagyok, nehezen válok meg elektronikai dolgoktól.
-
X2N
őstag
Seymour Duncan is hozott egy új több hangú aktív hangszedőt. Talán ezek szebben szólnak mint a Fishman hangszedők:
MortalCoil delivers three precision-engineered voices: a tight, aggressive modern metal MC1 voice with fast, controlled attack, authentic JB and Jazz-inspired passive tones, and a clear, articulate single-coil. Built with optimized-resistance coils and advanced audio op-amps for exceptional response and efficiency, MortalCoil is a powerful, versatile active upgrade.
Our MC1 voice is a crushing modern metal sound with surgical precision, delivering tight lows and focused mids without high-end fizz Faster and stronger attack driven by a low-resistance, high-density copper coil design Authentic JB and Jazz voices drawn directly from Seymour Duncan’s legacy Single-coil voice with clear articulation and output suited for modern rigs Advanced, audio-optimized preamp for superior clarity and definition Efficient circuitry designed for best-in-class battery life Drop-in upgrade compatible with many multiple-voiced active pickup systems.Nézegetem a hangszedőket és kipróbálnák egy Fishman Fluence Classic-ot, a Modern továbbra is felejtős, de a classic-al kb. mindent le is lehet fedni ami érdekel:
3-VOICES Neck:
VOICE 1 Vintage PAF
The ideal, elusive vintage PAF neck humbucker tone with the dynamics and output level you want.
VOICE 2 Clear, airy chime
A Fluence-exclusive neck tone, with unreal highs, vocal midrange, and tight lows. VOICE 3 Clear, Vintage Single Coil
Vintage tone, clear and present, seamlessly fused with a sweet warmth.3-VOICES Bridge
VOICE 1 Vintage PAF
The ideal, calibrated vintage PAF bridge humbucker tone at the perfect output level.
VOICE 2 Classic Hot Rod
The quintessential hot rodded bridge humbucker tone without all the baggage.
VOICE 3 Slightly Overwound Single Coil
Muscular, beefy, “overwound” tone without losing the highs or the “strattiness” we all love.Ezeket a hangzásokat többek közt azzal érik el hogy máshol vannak a rezonancia csúcsok:
Neck Pickup:
Voice 1: 2.6 kHz,
Voice 2: 4.5 kHz, 350 Hz,
Voice 3: 5 kHzBridge Pickup:
Voice 1: 2.25 kHz,
Voice 2: 1.6 kHz,
Voice 3: 4 kHzA gyári bekötéssel viszont nincs kihasználva a teljes hangszedő tudása ugyanis a hátoldalán vannak még érintkezők amikkel ezeket lehet állítani:
1. HFT (High Frequency Tilt) - This feature is for players who prefer a
darker top end, similar to the effect of using passive pickups loaded by a
long instrument cable.
Hosszabb gitárkábel hang szimulálása, single coil hangnál jó lehet.4. Single Coil Mode Select - A row of three solder pads is used to select the active coil in Single Coil/Voice-3 mode.
Ez gondolom az aktív single coil-t választja. Nyaki hangszedőnél nem mindegy pl.Voice 1 Gain
Some Fluence pickups, such as Modern Humbucker models, include a selectable output level (labeled
V1 Gain) on the back of the pickup. This feature will reduce the overall output level of voice 1 by 6dB.
Ettől úgy láttam a headroom is nagyobb lesz, kevésbé kompresszáltabb hangzás.
-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Csökken a hangereje kiszedett csavarokkal, úgyhogy ki is szedtem az E/G húr csavarját így egyenletesebban szól, nyaki hangszedőnél amúgy is rengeteg a mély, Page-nél a bekötés miatt is más a téma, gondolom ellentétes fázissal jobban lehet a nyaki+híd hangszedőt kombinálni. Át kellene kössem ezt az SG-t 50-es bekötésre, unom már h nincs fénye a hangszedőknek a modern bekötés miatt.
-
Ba cy lus
addikt
Az a normális, ha állítható egy hangszedő magassága. Az S270-en is elég hülyeségnek tartom, hogy a középső single coil nem állítható, mert egyébként gyárilag iszonyú messze van a húroktól. Persze lehet mondani, hogy úgyis csak a köztes állás, tónus színező hatás miatt kell, én mondjuk pont abban az állásban nem találtam semmi különöset. Ellenben a stratocasternél van értelme a 2-es, 4-es pozíciónak, de a legdurvább az LP Specialomban, ott a középső állás tónusa valami elképesztően csúcs, abszolút egyenrangú a csak hídi, illetve csak nyaki hangszedő állás hangjával.
Egyébként mikor keresgéltem, hogy mi a P90 "ideális" magassága, eléggé össze-vissza válaszokat láttam, végül relatíve távol pozícionáltam, mert így maradt meg a single coil-okra jellemző nyitottság, dinamika, nem látom értelmét annak a tanácsnak, hogy minél közelebb, mert szerintem ez esetben az illető valójában humbuckert szeretne, nem P90-et.
Ráadásul szerintem nincs is erre univerzális tanács, hogy adott tónushoz x távolság kell, mert nem mindegy, unplugged milyen hangos a gitár. -
X2N
őstag
Agyam eldobom de komolyan
, most olvastam neten, kíváncsi vagyok ki tudta ezt eddig innen, írjátok meg:
Eredetileg amikor Seth Lover megtervezte az első P.A.F. (Patent Applied For) humbuckert a Gibsonnál sima, nem állítható csavaros hangszedőt tervezett, majd a amikor elkészült, a marketing osztályról rászóltak hogy legyen állítható csavaros a hangszedő, mert hülyén jönne ki a gitárosok szerint, hogy az előző hangszedőjük a P90-es állítható volt és az új hangszedő nem az.
Olvastam olyat is hogy az is lehet hogy az eredeti dizájnnál nem is voltak csavarok se.
Utána kell nézzek tényleg jobban hogyan is volt ez a hangszedő megtervezve eredetileg, Page bácsi is használta így a Les Pault(0:44). -
Én fektetve szoktam állítani, majd függőlegesen, ahogy játszanék rajta, úgy hangolom és nézem, hogy sikerült-e az intonáció. Ha nem akkor megint lefektetem és úgy állítom aztán felveszem ölbe és úgy állítom, de nyilván munkafelület kérdése is az egész.
cappa72 - Minden rendelkezésre álló idő kérdése. Ha van időd molyolni vele, akkor hajrá és próbáld be állítani magad, ha sok az elét egyéb teendője akkor érdemes odaadni valakinek beállításra. Meg alapvető szerszám kezelési készség nem ajánlott. Ha be tudsz csavarni egy csavart és meg tudsz különböztetni egy csillag csavarhúzót egy inbusz kulcstól akkor már jó vagy

A nyereg beállítás lehet egyedül probléma, de ha jól be van csiszolva akkor a többit magad beállíthatod. -
X2N
őstag
Sokan már azt is elrontják hogy az intonációt hátlapjára lerakott gitárral állítják, sok videóban látom mint rossz példa, pedig úgy kellene azt is állítani ahogy játszol a gitárral, tehát ülve/állva.
Herman Li-Mutatta is az egyik videójában többféle gitárral hogy mennyire mászik el a hangolás ahogy fordítgatja a gitárt. -
cucka
addikt
Gitár beállítás lépéseiről lehet ezer videót találni, nem nehéz. Azért adnak imbuszkulcsot a gitárhoz, hogy te magad is meg tudd csinálni otthon.
Ami fontos, az a sorrend, hogy mit mi után érdemes.
1. nyak görbület beállítása
2. húrmagasság
3. intonáció
4. pickup magasság
Értelemszerűen ha megmérsz bármit a gitáron (görbület, húrmagasság), azt felhúrozott, behangolt gitáron csinálod. Nyakpálcát lehet húrnyomás alatt is tekergetni, nyilván érzéssel. A hídon a húrmagasság és intonáció állításhoz inkább érdemes lelazítani a húrt, hogy ne tedd tönkre az apró csavarokat amivel állítod. -
X2N
őstag
válasz
cappa72
üzenetére
Szerencsére készítenek kézikönyvet amiben minden beállítás le van minden írva. Ettől függetlenül el lehet vinni hangszerészhez ha a nut-ot gyárilag nem reszelték be tökéletesen.
-
válasz
cappa72
üzenetére
Nekem is zörög. Mikor a hangszerész játszik rajta akkor meg nem. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy technika kérdése is a zörgés. Meg nem kell félni tőle, attól függ mennyire zörög. Van aki úgy van vele, hogy zörögjön inkább csak legyen rajta a bundokon a húr, van aki inkább magasan tartja a húrokat de ne inkább zörögjön.
De érdemes a hangszerésznél még zenélni vele, hogy milyen lett a beállítás. -
Horel77
tag
válasz
cappa72
üzenetére
A nyakat úgy állítsd be, hogy egyszerre lefogod a húrt az első bundon, és a nyak és a test találkozásához eső, kb 17. bundon, ekkor középen, a 8. bundhoz éppen ne érjen hozzá a húr. De csak épphogy, kb egy papírlap férjen közé. A nyakmerevítő pálca tekerésével tudod állítani, de csak kicsiket, nyolcad fordulatokat állíts egyszerre, és mielőtt állítanál rajta, lazítsd le a húrokat, ellenőrzéshez pedig hangold vissza. Ha ez megvan, a húrmagasságot meg a hídon állíthatod be, ahogy neked kényelmes, egyéni preferencia kérdése, hogy mennyi zörgést tolerálsz, egy pici zörgés nem feltétlen baj. Utána jöhet az oktávtisztaság.
-
válasz
FockeWulf
üzenetére
De mit kell rajta beállítani?
Hát azt még nem tudom. Az biztos, hogy zörög a húr. (Próbálom én használni az AI-t, és ha igaz, akkor a nyakpálcával javítható valamelyest ez a jelenség; de lehet, hogy a húr megvezetésénél lévő műanyag cucc /felső nyereg?/ már mélyebb, mint kellene.)Húrmagasság/akció, oktáv, pikapp magasság, nyakgeometria, ilyesmi?
Amit nem tudok, hogy micsoda: /akció , nyakgeometriaA húrmagasság gondolom hátul a hídnál állítandó a babákon lévő csavarral.
Hangszedő magasság szintén csavaros, arról olvastam, hogy se nagyon távol, se nagyon közel - beállít/fülel párossal saját izlésre formálható.Lehet, hogy akkor halasztom ezt a részét a bp-i útnak, amúgyis meghívtak egy kávéra ismerősök.
Egy linket amúgy szívesen fogadok ilyen témában.
Síkolást biztos nem csinálnék még (szerszám és tudás hiányzik), elektronikától nem tartok. -
FockeWulf
tag
válasz
cappa72
üzenetére
De mit kell rajta beállítani? Húrmagasság/akció, oktáv, pikapp magasság, nyakgeometria, ilyesmi? Mert ezeket kb 1 órácska alatt megtudod tanulni pl youtube-ról, részletesen elmagyarázva videókkal, konkrét méretekkel. Semmilyen szaktudást vagy spéci szerszámot nem igényel, bárki megtanulhatja szó szerint percek alatt. Elektronika, meg bundsíkolás ami kicsit "bonyolultabb", meg kell hozzá ilyen olyan síkoló, profilozó, forrasztó stb..meg persze melósabb. De egy általános gitár-beállításhoz kár hangszerészhez hurcolni.
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
&@#69098 Goose-T
Oh, jesszus. Lesokkolódtam.
Asszem' holnap dobok néhány telefont, de lehet, hogy @Goose-T élek a felajánlással.Legalább 1x az életben az egyik gitárom lásson hangszerészt, vagy olyat, aki ért hozzá.
@#69096 Moleman
Ma már 3d nyomtatót használnak ilyen hekkeléshez.
Pedig ez zseniális utángyártott eszköz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Le Mans Ultimate
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- Windows Insider Program
- Redmi Note 15 Pro+ - több plusz, mint mínusz
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AliExpress tapasztalatok
- Összeadná Elon az Eget és a Földet
- Google Pixel topik
- Bluetooth hangszórók
- További aktív témák...
- 360 áthajthatós! Dell Latitude 5330 2 in 1 i7-1265U 10magos! 16GB 512GB 13.3" FHD 1 év garancia
- iPhone 14 Plus 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4308, 100% Akkumulátor
- Eladó Google Pixel 9 Pro 16/256GB / Ajándék fólia és tok! / Akku 100% / 24 hó jótállás
- iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4052, 94% Akkumulátor
- Keresünk iPhone 14/14 Plus/14 Pro/14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Nekem mondjuk megér ennyit, hogy látszik a fa erezete, ezért preferáltam azt a kifutott szériás gitárt is, de sehol nem lehetett már kapni.

Bár hiába ugyanaz a hangszedő, mert másképp vannak pozícionálva: a hídi kicsit, a nyaki meg teljesen, és persze cserélni is lehet. Az biztos, hogy egy Jazzmaster nagyobb eltérés lenne hangzásban.
, most olvastam neten, kíváncsi vagyok ki tudta ezt eddig innen, írjátok meg: