- Projektor topic
- Azonnali fotós kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Nem fut az Intel grafikus vezérlőin az év egyik legjobban várt címe
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Apple asztali gépek
- TCL LCD és LED TV-k
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Forradalomi előrelépésként jellemzi az NVIDIA a DLSS 5-öt
-
PROHARDVER!
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hadeska22
aktív tag
válasz
consono
üzenetére
Tényleg sok minden jóval akciósabb. Mondjuk amennyire látom itt inkább készlet kisöprés van, de ettől fügetlenül ha van olyan eszköz amivel eddig is szemeztél, akkor ez egy remek idő.
Pár a mostani felhozatalból:
egy kék hollow body PRS, evertune-s Solar fa toppal, LTD Phoenix, 7 húros LTD Black Metal kifutó szériás és még sok másik
. más: Thomannál is nagy a szórás a csomagolást tekintetében. A keménytokom 3 dobozban érkezett (doboz a dobozban), mig az amarok pedig csak egy darab dobozban a(z üres) tok hozzá pedig megint csak 2 dobozban.
Azt még mindig nem értem, hogy a bundle az miért nem jelenti azt, hogy a tokban érkezik a hangszer, de az más kérdés
.
Redchucky: A Kytary-nál jóval segitőkészebbek voltak fényképekkel mint a Thomannál valaha. Thomannál egy B-stock árúnál csak rásütik, hogy "minor visual issue" és lehet, hogy a Tied is ugyanúgy visszakerül B-stockba.. Ezt már anno kiveséztük, hogy amekkora készletük van úgy lényegében kivitelezhetetlen minden mellé rendes leirást is adni. Bár nem teljesen értem, hogy amikor bevizsgálják, akkor miért nem tudnának ott képet késziteni és röviden leirni, hogy mi a helyzet?Na mindegy, Többen vásároltunk kytary-tól és rendben van. Voltam anno a cseh boltjukban és jófejek voltak is
. -
Ba cy lus
addikt
A sok műszaki hozzászólás után kis unalmas gyakorlat unalmas vasárnapokra (triola végig):

Ujjrend: 1, 4, 1, 1, 4, 1, 2, 4, 2, 2, 4, 2, 3, 4, 3, 3, 4, 3, 2, 4, 2, 2, 4, 2. Felesleges ujjemelések nélkül. Eredetileg legalábbis így találtam ki, hogy hatásos legyen.
-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Kicserélni a csöveket, beállítani egy multimétert a mV-os mérésbe, bedugni a mérőpontba a 2 mérővezetéket és eltekerni addig a potmétert amíg 30-at mutat a kijelző nehéz? Ennyi a művelet. Mivel már kiszámolták neked előre mire kell állítani a feszültség alapján. Biztosíték az legyen tartalékba ha cserélni kell végfokcsövet, ha meghibásodott és kiment a bizti is, akkor ki kell cserélni újakra, végfokcső nélkül megnézni hogy bekapcsol-e(load-al), ha igen akkor utána mehet bele az új cső és beállítani a bias-t.
Igen a katód biasosnál is lehetnek érdekes dolgok mert nem minden cső ugyanaz, lehetnek eltérések is típuson belül ha más gyártótól veszel csövet, vagy ha már régebbi a cső és driftel. Ezért ha elviszed egy technikushoz ő gyakorlatilag bármilyen csőre betudja neked állítani, meg ellenőrzi a munkapontot hogy biztos jó tartományban van, és katódellenállást cserél ha kell. Egyébként lehet hogy nem teljesen az ideális munkaponton lesz a cső, ami csökkentheti az élettartamot, de ez katódbiasnál ilyen. Katódkövetőnél nem tudod sose teljesen pontosra beállítani mert fix ellenállás értékek vannak, csak cserélni lehet másra.
-
Ba cy lus
addikt
Amit leírtál mint megtanulandó, az már hozzáértés, még ha ez számodra triviális is.

Igazából még én is majdnem azon voltam, hogy a Studio Vintage-em elvigyem egy szakihoz a végfok cső cseréje miatt, mert egyesek a fórumokon úgy be tudják ijeszteni az embert, hogy még katód biaszosnál is történhet valami anomália. Szóval onnan nézve még ez is kockázatos volt, hogy csak kicseréltem mindennemű szakértelem nélkül, mintha csak egy villanykörtét cseréltem volna.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A Captor itt nem a hangerő csökkentés miatt kell, hanem, hogy ne süljön meg a láda a fejtől.
Na és hogy a fej se sérüljön, lehet az lenne a drágább mulatság. Még egy DSL1-nél is, ahol van műterhelés: az nem dolgozik, ha a hangfal kimenetbe be van dugva kábel, tehát úgy épp olyan kényes a megfelelő terhelésre, mint akármelyik másik csöves erősítő.

-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Nem csak. Le van írva a kézikönyvbe hogy mire kell biasolni: Power tube bias should be adjusted to 30 mV, +/- 5 mV. If power tubes are
mismatched by less than 5 mV, average the two around 30. Mis-matched tubes
beyond 5 mV will induce noise and may cause a degradation of tone.Van rajta hátul 2db mérőpont, egy jobb multiméterrel, philips csavarhúzóval meg lehet csinálni.
Érdemes megtanulni mi a menete, nem kell ezzel szaladgálni sehova technikushoz.Mivel van rajta effekt hurok így nem kell a fent említett DI box se, ki lehet kötni a loop FX Send-et a Laney ládára, ha van 8ohm load(akár ellenállás) a hangfal kimeneten, ilyenkor érdemes half power-be kapcsolni, amúgy se használod a végfokot. Soros a loop, így nem fog jelet kapni a végfok.
consono-Nagyot mentek ezek az erősítők amikor kijöttek, Tremonti erősítő mániás így sikerült nekik egy nagyon jó soundot összehozni ebben az erősítő sorozatban. Úgy tudom a V1-el az volt a baj hogy nem mindig volt a kábelezés jól megcsinálva és zajos volt, gondolom ezt megoldották.
-
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Valakinek mintha lett volna itt a fórumban már ilyenje (de lehet, hogy az másik sorozat volt) pár éve, már akkor is meglepődtem, hogy milyen jó hangja van ennek az erősítőnek. De ehhez azért illene egy tisztességes láda is, nem az FRFR-en kellene megszólalnia ...
Mondjuk úgy meg lehet hangos lenne otthonra, szóval lehet, hogy mégis a Captor a jó megoldás. Jó muzsikálást!
Amúgy a Thomannon tavaszi kiárusítás van, jó sok minden akciós!
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Így van, pontosan az. Most baromi jó áron van Thomannon, 34% kedvezménnyel.
Egyelőre nem tervezek semmilyen pedált hozzá, mivel nem ez lesz az egyetlen eszköz, amivel gitározni tudok, nem kell, hogy minden hang is kijöjjön belőle.
Annak idején (értsd kb. 3 éve) még Megyónál láttam-hallottam, és baromi jó hangja volt, már akkor nagyon megtetszett. Nagyon tetszik a clean csatorna hangja.
Csőcserét én garantáltan nem csinálnék semmilyen eszközben, így ez nem szempont.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Rákerestem: ez egy PRS MT15 V2.
Bár 15W, de fix biaszos, szóval végfok cső cseréjét csak hozzáértő ember csinálja. Illetve ahogy olvastam, Tubescreamer/SD1 ehhez sem árt, ha metált akarsz vele. Na nem azért kell persze, mert nincs elég gain, hanem hogy előkészítsd megfelelőre a gitárból kijövő jelet az erősítőnek. A gain-t ilyen high gain erősítőknél alulról kell kezdeni beállítani, egy magasabb jelű hangszedővel és TS/SD1-t előtte használva meglepően alacsony érték kellhet. Én a DSL1 fejnél már eljutottam odáig, hogy SD1-gyel a 2-es gain elég metálhoz, nem kell több. Illetve a Valeton GP200-on is ugyanez van a modern high gain erősítőknél, boostot beállítva elé még a JCM800-at sem érdemes kimaxolni (bár ez még akár GP200 sajátosság is lehet), a modern erősítők meg ilyen 20-30 körüli gain-en vannak a 100-ból. -
-
Redchucky
aktív tag
Köszi mindenkinek, amit néztem, csak náluk van készleten. A thomann ügy sínen van, szerintem hétfőn visszakapom a pénzem. Meglepően gyorsan ment.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Redchucky
üzenetére
Miután a Thomantól repedt nyakú gitárt kaptam, a kytary-tól rendeltem. Az már nem volt repedt. De hogy általában mennyire megbízható, azt nem tudom. A gitár doboza volt csak jól bebugyolálva, náluk nem volt külső doboz, mint a Thomannál, mégis épségben ideért, de ebből azért nem mernék általánosítani, a thomannos is ki tudja, mikor repedt meg.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Igen, bár szerintem mehet akármelyikbe a kettő közül, fő, hogy csak egy legyen használatban.
Illetve további opció, ha bírod hellyel: hagyományos láda. Csak mert azzal biztosan azt a minőségű hangot kapod, amit a fej tud.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Mivel line-in szintre csillapítja, az a fontos, hogy a csöves erősítő kimenetének megfelelő legyen, hogy mit kötsz utána, az lényegtelen.
Egyszer én is megcsináltam véletlen, hogy sztereón hagytam a ládát (ilyenkor egy bemenetet használva csak az egyik szól a kettő hangszóró közül), így az 16 ohm, de mivel nagy mértékben csillapítva volt, a fejnek ez lényegében irreleváns volt, a lényeg az volt, hogy a 8 ohmos kimenetből ment a (csak 8 ohmos) csillapítóba.
-
X2N
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Lehet mindent ha tudja az ember hogy kell. Ha van terhelés az erősítő kimenetén(teljesítményellenállás, vagy loadbox), és azt a jelet ami ezen van visszaalakítod vonalszintű jellé, akkor működhet LFR-112-al is egy csöves fej.
Egy erősítő kimenetén körülbelül ±28 V csúcsfeszültség (összesen ~56 Vpp) is megjelenhet.
A vonalszintű jel ezzel szemben:
Két szabvány van:
–10 dBV (fogyasztói szint)→ kb. 0,316 V RMS (~0,9 V csúcs–csúcs) -ez az elterjedtebb
–+4 dBu (stúdió szint)→ kb. 1,23 V RMS (~3,5 V csúcs–csúcs) -ezt a stúdiókban használjákGitárerősítők esetén Line out / FX send tipikusan: 0,3 – 1,5 V RMS Erősen kihajtva: akár 2–3 V RMS is lehet
Teljesítményellenállásos módszer 10-15W-os csöves fejhez:
-2db 15R 10W ellenállás párhuzamosan kötve, pasztázva, hűtőbordára felszerelve (8 ohm-hoz)
-1db Behringer Ultra-DI DI100 Di-BoxMegvalósítás:
Erősítő kimenete 8ohm-ra állítva, hangfal kábel vastagságú dróttal bedugod a Behringer DI boxba, a DI box hangfal kimenetére ráakasztod a teljesítményellenállást, szintén hangfal kábellel, a Behringer vonalkimenetéről pedig a vonalszintű jel már mehet is a Laney-be. Lane-n bekapcsolod a hangfal szimulációt.
Ez így kb 20eFt pénz. Hasonlóan csinálták a 80-as években is amikor az erősítők kimenő jelét leszedték di boxal, majd bekötötték effekt processzorba, hogy utána további erősítőbe kössék. A DI-box a galvanikus leválasztás miatt is jó, megszünteti a földhurkot a két eszköz között, nem lesz zaj. Akkoriban még nem volt általános a vonalszintű kimenet gitárerősítőkön.A drágább megoldás a loadbox/attenuator, ezeknek el kell olvasni a leírását hogy használható-e hangszóró nélkül. Nem biztos hogy lesz mindegyiken vonalszintű kimenet, ezeket eredetileg hangerő csökkentésre tervezték, nem csak szimplán speaker loadnak.
Az olcsó kis pedálosok nem jók, azok nem erre valóak. -
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Jó, hát azt tudjuk, hogy az AI sokszor hülye. Kell egy ilyesmi, ha ezzel a ládával szeretnéd használni. Vagy jó amúgy a Harley Benton legolcsóbb csillapítója is, csak többet kivesz a hangból.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Én is nézem, én sem látom. AI kitartó.
Line Level Input ≠ Csak line jel!
↓
Line Level Input = "EZZEL a bemenettel line szintű JELEKET is kezel"
Példa: • Gitár pedálok = instrument level → Line Level Input • Modellek (FM3) = line level → Line Level Input
• Amp heads = speaker level → Line Level Input ✓
Miért írja így a Laney? Mert a modern FRFR inputok univerzálisak – egy bemenet kezeli az összes jelszintet (instrument, line, speaker). Ez a technológiai előrelépés!
A manual NEM mondja:❌ “Ne köss amp head Speaker Out-ját”❌ “Load box kell amp head-hez”❌ “Csak modellekhez használható”
A manual IGEN mondja:✅ “Amp heads” (INPUT leírás felsorolásában)✅ XLR/Jack Combi (Speaker kábel is jó)
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Én ezt nem látom a használati utasításában.
-
Redchucky
aktív tag
Kytary.hu-ról mennyire megbízható a rendelés, szállítás?
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A manual szerint line-level, szóval nem. Szerintem ne kísérletezz, mert mindkettő rámehet.
Esetleg, ha DI kimenet van és nem kell neki load (mint pl. a Marshall DSL-sorozat).
-
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A line inre semmiképpen ne kösd rá, mert az átmenne még egyszer az FRFR aktív láda előfokán és végfokán. Potenciálisan tönkretéve minimum az előfokot.
Ha lenne a Laney-n speaker bemenet, akkor arra rá lehetne kötni, csak szarul szólna. Ne feszegesd ezt a témát szerintem.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Egy lunchbox csöves erősítőt speaker outputon keresztül rá lehet kötni egy FRFR cab line in (xlr, jack)-jére?
Perplexity AI szerint igen, minden további gond nélkül, google AI szerint nem, mert kell hozzá power soak.Ez tipikus téves információ a Google AI-tól – rosszul érti a Laney LFR-112 működését, és veszélyesen félrevezet!
Mi a hiba a szövegben?
1. “Speaker output túl erős a Laney inputjának” → Hamis. A Laney LFR-112 inputja kifejezetten speaker/line-szintű jelet kezel a manuál szerint (XLR/Jack combo, +15dBu max input level), nem csak gyenge line jelet.
2. “Megsemmisíti a Laney elektronikáját” → Tévhit. Nincs visszacsatolás: a lunchbox Speaker Out-ja passzív 8 Ohm terhelést lát (mint egy guitar cab), a Laney saját végfoka hajtja a hangszórót.
Most akkor lehet vagy nem?
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Tibizzz
üzenetére
[Focus - Hocus Pocus]
[Camel - Lady Fantasy (Medley)] (bár nekem ők nem annyira prog rock, inkább komplex klasszikus rock)
Vanilla Fudge - Some velvet morning (őket hivatalosan nem szokás prog rockba sorolni, de ez a szám szerintem simán beillik oda is) -
Tibizzz
tag
Ökörködés a gitárral és az MK-20 effektjeivel. Sztereóban érdemes meghallgatni, de vigyázni, mert a forgató effekt miatt. könnyen leeshettek a székről.
[link] -
Ba cy lus
addikt
Különös, de mióta a cv stratocasteren magasabbra állítottam a húrmagasságot, hogy ne legyen zörgős, sokkal kevésbé érzem vele bizonytalannak a játékot. Mostanában kb. egyenlő arányban van a kezemben a 3 gitárom (a 4.-et nem számolom, azt újra kéne bundozni, de nem éri meg), pillanatnyilag nem érzem úgy, hogy valamelyiken ügyesebb/ügyetlenebb lennék.

-
Tibizzz
tag
Ügyesek a fiuk. Ez ezer éve nem hallottam, pedig megvolt a lemez. Azért adták nekem, mert megvolt hajolva bakelit. Én lesúlyoztam és így lejátszható lett.[link]
-
X2N
őstag
válasz
Goose-T
üzenetére
Szerintem jól kitalálta a srác ezzel az AD konverzióval, beépített audio interface/FPGA-használattal, így sokkal praktikusabb mintha 64 hangszedőt analóg jelként kellett volna valahogy egy audio interace-be beküldeni, tápellátást is korrektül megoldotta. Vizsgamunkának egy ilyen projekt tökéletes, igazából nem is kell hogy mint hangszer teljesen használható legyen. A hullámforrasztást viszont megmosolyogtam

-
-
X2N
őstag
válasz
consono
üzenetére
2000+ usd az ára csak a hangszedőknek
Leon Todd csinált már erről hangszedőről videót.
Ilyen a frekvencia menete azért szól furcsán:
Magnetic Core:Neodymium with Iron
Coil D.C. Resistance:320-350Ω
Number of turns:1300Ki lehet emelni a rezonancia frekvenciát és akkor úgy szól ahogy a hagyományos hangszedők, kompresszálás nélkül.
-
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Később sem az, amit megszoktunk, de van benne potenciál...
-
consono
nagyúr
Teljesen új pickup koncepció, elég durva... [link]
-
Ocsmány a fa erezete, ráadásul a Fender-emen valamiért enyhén madárszemes juhar a nyak, ráadásul csak egy special amin ugye nem kellene ilyen szép erezetű anyagból készült nyaknak lennie, nem full birdseye, de vannak benne ilyen minták, arra gondolnék, hogy nem volt eléggé jó a mintája, hogy natúr gitár testet csináljanak belőle, vagy leeső anyag volt amiből még tudtak egy nyakat csinálni, fene se tudja.
A bundok elég laposak a Squier-en mert 3 hangszerész is dolgozott rajta és mindnek az volt az első, hogy felcsiszolja a bundokat (vicc tényleg, sajnos akkoriban szart sem tudtam a hangszerről, fiatalság bolondság), illetve a Fender bundjai nem koptak szinte semmit mióta nálam van (2019). Nem úgy mint a PRS SE amin a bundok kb vajból vannak vagy a Squier (2009) amin szintúgy koptak az évek során de mégis jobbak mint a PRS-é (2018-as 20-óta van nálam).
Amúgy szerintem nem lehetne cserélni, mert a nyereg kisebb a Squier-en. A híd biztos kisebb. Lehet a nyak is, nem néztem de el tudom képzelni. -
A két pontosat valahogy ki kell ékelni ha jól emlékszem, a rugók oldalról, tehát nem azon az oldalon ahol a fixre ékelést csinálnád, hanem a másik oldalon, amire felfekszik a tőke. De nem emlékszem már pontosan hol láttam. Megmondom őszintén, mivel nem volt kérés eddig, hogy ilyet kellene beállítani, engem meg nem érdekelt, ezért nem jegyeztem meg, de youtube-on biztosan van rá videó.
PRS 6 csavaros teljesen másképp működik mint a Fender megoldása. Az annyira faszán működik nekem az SE-n lebegőben, hogy nem is gondoltam rá, hogy hozzányúlok. A Fender Stratóm az pedig 6 csavaros, azt csak simán leültettem és kész is. A Squier bullet sztratómat meg kiékeltem, mert a hangolás állandó probléma volt, azóta olyan jó mint a Fender-em, persze a kulcsok mind tűzre valóak, de az lényegtelen is, úgyis alig használom.
Cserébe nemrég jöttem rá, hogy a szar Squier-nek ezerszer kényelmesebb a nyaka mint a Fendernek
cserébe a Fendernek csodás hangja van és minden más szerelék rajta sokkal jobb, a Squier-ben már mindent cserélni kellene, recseg ropog az egész (kapcsoló, potik) és már a spray sem segít rajta. -
Tibizzz
tag

-
Redchucky
aktív tag
UPS már el is vitte. Eddig gyorsan megy.
-
X2N
őstag
P-bass jött ki előbb, rosszul emlékeztem arra amit mondott a videóban.
Fender Precision Bass (P Bass) was released in 1951,
Initial Launch (Broadcaster): October 1950.
Name Change (Nocaster)(Cease & Desist): February 20, 1951.
Renamed (Telecaster): Early 1951 (roughly April 1951). -
cucka
addikt
Nem igazán értem a gondolatmenetet.
A Telecaster korai darabjain volt blend poti, 1952 előtt. A Precision Bass 51-ben jött ki, szóval a Tele sose volt basszusgitár-pótlék.A Jazz Bass meg 1960-ban jelent meg, az tényleg nem értem, hogy jön ide. Amúgy azt hagyományosan két volume potival szerelik, nincs blend poti.
-
Ez az a vid
Majdnem linkeltem tegnap, mert lazán kapcsolódik. Tanulságos amúgy, de tkp. hiába lenne technikai megoldása a Gibsonnak a gyenge nyakra (meg sok minden másra), ha üzletileg ez bukó. Márpedig az, mert akik a vastag zsozsót hagyják náluk, azok nem jobb gitárt akarnak (pláne olcsóbban), hanem a legendát bármi áron, gyenge headstockkal együtt, mer' csak úgy az igazi, ahogy régenvót!
-
X2N
őstag
Múltkor a hangszedőkészítős faszi az egyik videójában megemlítette hogy régen a Broadcaster/Telecaster-gitárok nyaki hangszedője teljesen máshogy szólt, basszusgitár szerű hangja volt, aztán később megváltoztatták, szükségtelenné vált mert kiadták a Jazz bass-t. A tone poti helyett blend poti volt a gitáron, a kapcsolója meg eredetileg egy telefonközpont kapcsolótáblában használt darab.
-
cucka
addikt
válasz
Hadeska22
üzenetére
Ezek ilyen konzervatív gyártók, és a piac ezeket a klasszikus hangszereket keresi.
A Fendernek sem kerülne kb. semmibe, hogy minden gitárján lekerekített legyen a test a nyak csatlakozásnál, mégsem csinálják meg.
De ha igazi mérnöki retardáltságot keresel, akkor a Rickenbacker-ekre vess egy pillantást. -
X2N
őstag
válasz
Hadeska22
üzenetére
Gibsonnál mindig is volt egy ilyen szobizmus. Akkoriban is(50s) lenézték pl. a Fender Tele-t, mert azok sokkal könnyebben gyártható, egyszerű gitárok voltak, vékony hanggal, lapgitárnak csúfolták. A Gibson nem ilyen, az meleg, telt, vastag hangzású.
A féltömör Gibson elektromos gitárokat sokkal nehezebb, időigényesebb volt gyártani. Jóval több fa is kellett hozzá, kellett a gyártáshoz a tényleges hangszerész tudás már csak a komplexitás, díszítések miatt is.
Amikor látták hogy mekkora siker volt a Tele, gyorsan előkerítették Les Paul-t, mert ő szeretett volna magának egy hasonló tömör testű elektromos gitárt, akkoriban nem volt még sorozat gyártott tömör testű elektromos gitárjuk. Az ő elképzelése alapján csinálták meg a LP-t de már akkor is szempont volt hogy nehezen gyártható, másolható legyen, így azokat a dolgokat amiket eddig is használtak a féltömör gitároknál azt a tömör testű LP-nél is használták. Ezért is van szerintem úgy ahogy megcsinálva. -
Hadeska22
aktív tag
és X2N
Köszönöm a magyarázatot, de nem teljesen értem részleteiben, hogy milyen modernizációs próbálkozás az ami azt gátolná, hogy ennyire alap probléma végre legyen orvosolva
? 1-1.5 mm-rel vastagabb kialakitás (ott ahol amúgy sem játszik senki)? 2 fokkal másabb a dőlésszöge? 
Itt nem olyan radikális dolgokról beszélünk, hogy
- double action wheel truss rod a nyak pickup mellett
- pickup ringek helyett a házba szerelt pickupok
- teljesen más anyagból lévő hangszerhanem, hogy a hangszer (főleg a Gibsonok sok zsetonért) ne romoljanak el ennyire amatőr dolgok miatt. Értelemszerűen ha hozzávágják a falhoz, stb az más kérdés. De a hangszerész is mesélte, hogy olyan emberek akik amúgy tokban tartják a hangszert (még csak nem is lóg a falon , - hülyét is kapnának) visznek neki javitásra. Mondjuk anno a volt főnökömnek is volt ilyen beidegződése, hogy csak a Gibson a jó márka. (
...)Mindegy, köszönöm mindkettőtöknek az infót

-
cucka
addikt
válasz
Hadeska22
üzenetére
Mérnöki fejjel igazad van, teljesen.
De a valóság, hogy a gitárvásárlók nem így gondolkoznak. Főleg a Gibson vásárlók, akiknél minden apró változtatás radikális módosítás.Szóval ha a Gibson gyár azt látja, hogy a vintage, szarul megtervezett gitárjait 5-6-10 ezer dollárért elkapkodják, a modernizációs próbálkozások pedig rendre népszerűtlenek, akkor egyértelmű a helyzet. Azt gyártják, amit megvesznek a vásárlók, nem azt, ami műszakilag, mérnöki szemmel nézve magasabb színvonalat képvisel.
-
X2N
őstag
válasz
Hadeska22
üzenetére
Az 1959-es Les Paul-on nem kell semmit megjavítani, az úgy tökéletes ahogy van.
Vigyázni kell rá, meg nem od*baszni a fejét és akkor nincs vele semmi gond.
A gond akkor van amikor nekiállnak módosítgatni azt ami amúgy is jó volt, de te a régi spec szerint szeretnél egy gitárt. Ezért megy a panaszkodás.
Azok akik ilyet akarnak nem véletlenül akarják ezt, ők évtizedekig azt nézték hogy az összes rockszár ilyen gitáron játszik, persze hogy nekik is ugyanaz kell.Gondolom Redchucky is eredeti Explorer formát szeretne, mert az tetszik benne neki amilyen eredetileg, nem módosítottat.
-
Hadeska22
aktív tag
Hát, de látod pont erről beszélek. Ha valaki megjavit valamit akkor nem közel ugyanolyan pocsék a végeredmény (kivéve, ha tényleg nem érdekli a usereit vagy profiltál belőle (alusisak kötelező
) ). Természetesen nem vagyok gitár épitő, de logikus emberként igen is szeretném azt gondolni, hogy ilyen triviális problémát ennyi év alatt igazán lehetne javitani anélkül, hogy "új" radikális dolgot kellene a userek torkán lenyomni. Szóval megerősiteni a kevésbé erős pontot a legminimálisabb változtatással. Ez nem (kellene, hogy) Rocket Science (legyen).Pont ma beszéltem a hangszerésszel, és mutatta, hogy nála is ott van 2+1 ugyanilyen hibával. A fix után pedig nem törnek, repednek max ha valaki rajta ugrál. Mindegy, szerintem ez minden árkategóriában gáz, csak más szinten.
@Redchucky: Nagyon remélem, hogy visszakapod a pénzt. Ha szabad javasolnom, esetleg nézz fel a Muzikerhez. Árulnak "mintha új" Chapman Ghost Fret explorer shape-t. Koreai és szerintem marha jól néz ki főleg azzal a headstockkal és királykék szinben. Igaz "csak 22" bundos. Extra, hogy fix húros, pörkölt nyakú és SD pickupok vannak benne. Árban ugyanott vagy mint a Jackson Demelition-nel. Ha jónak tartod érdemes velük beszélni
.szerk. ezek a "pro" szériás (koreai) chapmenek jóval epiphone és jackson x széria felett vannak minőségben

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Oneplus 9 128GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Z Fold 7 512GB,Átlagos,Dobozaval,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Watch Ultra titán ezüst, számlával, garanciával
- Független iPhone 13 128 GB midnight nagyon szép
- ACEMAGIC F3A Mini PC 64GB RAM 1TB SSD AMD Ryzen AI 9 HX 370 + 2x LG 24" monitor, garanciával
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB / WD19TBS / WD22TB4
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Lenovo ThinkStation P330 Gen 2 Tower i7-8700 workstation /számla- garancia
- Lenovo IdeaPad Slim 3 Ryzen 7 8840HS 15" FHD+ 24GB 1000GB Teljeskörű garancia
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

.
.

cserébe a Fendernek csodás hangja van és minden más szerelék rajta sokkal jobb, a Squier-ben már mindent cserélni kellene, recseg ropog az egész (kapcsoló, potik) és már a spray sem segít rajta.

Köszi a tippet. Most kicsit elment a kedvem a vásárlástól, meg ugye van az eladó cortom, először az menjen el. Az epi vonalat ezek után ejtem, viszont láttam egy fekete fender HH telecastert...