Hirdetés
- Soha nem szabta ilyen pénztárcabarátra új CPU-it az Intel
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Asztrofotózás
- VR topik
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Google Chromecast topic
- Nem akármilyen módon ugrik rá a memóriapánikra a Valve
-
PROHARDVER!
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Ahol ez igazán számít, az a "pinch harmonics" technika, mivel ott eleve gyengített a húr gerjesztése a szokásos pengetéshez képest. Emiatt jobban / hosszabban szólnak a visító felharmonikusok, ha a pengetési pont éppen az adott felharmonikus valamelyik "duzzadóhelyére" (max amplitúdójú pozíció, tehát épp a korábban említett csomópont "ellentéte") esik. Persze egyrészt óriási különbségek itt sincsenek, másrészt nem túl életszerű a pengetési pozíciót játék közben a lefogott hang által adott húrhossz ilyen kitüntetett pontjaihoz igazítani.
Illetve a "harmonic tapping" (a la EVH) is kapcsolódó eset, amikor épp valamelyik csomóponti bundra (magára a fémre) koppintva gerjesztünk valamilyen felharmonikust. Ez nyilván a legnehezebb / legspeciálisabb eset, hiszen pont csomópontban gerjesztünk egy adott módust, ami tankönyvi ideális esetben ugye elvileg lehetetlen.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
kutyek
üzenetére
Meg a 12. bundnál mint felezőpont, a 7.-nél közel van a harmadolóhoz, 5.-nél közel negyedelőhöz, nyilván nem ok nélkül emlegetik ezt.
A 24 bundot egyébként a "gitárirodalom" hány százaléka használja, hogy már lassan olyan létszükségletként van felvezetve, hogy kezdőknek szánt gitár sem lehet meg nélküle? Sokkal inkább marketing ez, mint valós szükséglet. Elhiszem, hogy valakinek kell is, de abban egészen bizonyos vagyok, hogy ez távolról sem a többség. -
arnyekxxx
veterán
válasz
kutyek
üzenetére
erről ez jutott az eszembe
- Miután innen indultunk - mondta Durien, ujjával a térképre bökve -, lefelé kell menni.
- Merre? - kérdezte Polchon.
- Erre - mutatta a százados.
Polchon egyszerűen megfordította a térképet a középpont körül úgy, hogy a Fokföld került Tunisz helyére.
- És most?
Durien meghökkent. A "lefelé" ellenkező irányba került, és "felfelé" lett.
- Uraim - mondta Mr. Wilkie -, vége a komédiának. Terítsük ki a lapjainkat.
Csendben ültek sokáig.
-
-
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Ugyanakkor egy 24-es nyakon viszont könnyebben érhető el a 21-22 is, mint egy eleve 21-22 bundos gitáron.
Amúgy akinek számít a 2. otávnál lévő hangszedő elhelyezkedése, mert oda is figyel rá, akkor az nem választja a 24 bundos verziót. Csak ezeknél az embereknél számít, hogy 24 vagy 21/22 van rajta.
Aki eleve nem foglalkozik ezzel, pl csak hídi hangszedős gitárja van, annál ez nem is merül fel, nem szempont, nochdazu nincs hátrány. -
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Vagy mert jól hangzik, hogy több, 24 bund van, de egyáltalán nem biztos, hogy minden oldalról, alaposan meg is vizsgálja, utánanéz, tényleg hasznos-e az számára.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
De, van értelme, mert nem csak SG-k vannak, így érdemes ennek tudatában lenni, hogy a 23. és 24. bund meglétének hátrányai is vannak, az előnyei pedig megkérdőjelezhetők, ha az ember soha nem találkozik olyan zenei darabokkal. Ami azt illeti, a te repertoárodban sem láttam még olyat, ahol használták volna.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Én konkrétan még nem találkoztam olyan zenei darabbal az engem érdeklők közül, ahol a gitár 23. és 24. bundját használták volna, ellenben vannak gitárok, ahol a 23. és 24. bund helyén a nyaki hangszedő van, ez a húr másodlagos harmonikus csomópontja, amely pozíció tónusa a blues-hoz annyira passzol. Persze egy SG-nél a nyak csatlakozása miatt egyébként sem lehetne ott a hangszedő, így ott e tekintetben nem jelenthet kompromisszumot, de egy Les Paulnál annál inkább az lenne.
-
Redchucky
aktív tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ez a Modern Figure verzió, a telecasterem nehezebb.
-
Redchucky
aktív tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem, Thomanntól jött.
-
Redchucky
aktív tag
Az Explorer nem jött össze, meg közben rájöttem hogy nincs is rá szükségem
-
Ba cy lus
addikt
Szokás szerint megint elromlott nálam valami, ezúttal a szívem csücske, a Studio Vintage.
Bekapcsolom, előbb valami furcsa zúgás, ami addig nem volt, erre kikapcsoltam inkább, aztán megint ugyanez, utána másik konnektorba dugva már nincs zúgás, de előbb jön a szokásos sistergés, majd elnémul. Persze előtte az tűnt fel, hogy gitárpengetésre is néma. Végül, hogy mindkét végfok cső teljes hosszában világít. Van még rá bőven garancia, de nem vagyok boldog, hogy alig másfél év után előjött. -
Moleman
addikt
-
sza.sa
tag
NGD van nálam most, bár a létszám nem változott otthon, elcseréltem a McCarty 594 Singlecut-ot egy CE24-re:
Nem ezt színt képzeltem el, de végül megtetszett
Tetszik a nem lakkozott nyak. -
Ba cy lus
addikt
válasz
kukulec
üzenetére
Legalább első kézből tapasztalhattad az MG-k silányságát.
Nekem is volt még majd 20 éve az első MG-szériából, az MG30DFX, viszont akkoriban jóval kevesebb lehetőség volt, és hiába szarozták itt-ott, úgy voltam vele, csak a sznobság beszél belőlük. Aztán mikor úgy volt, hogy feladom a gitározást, eladtam, évekkel később már egy használt Roland Cube 15x-szel kezdtem újra, eszembe nem jutott az MG.
-
FockeWulf
tag
válasz
kukulec
üzenetére
A valeton gp5-öt érdemesebb valami végfokon, aktív ládán használni, sokkal jobban szól mint kombón. Minden effektet be tudsz úgy állótani hogy ki-be kapcsolod a lábkspcsolóval. Pl csinálj egy cleán preszetet, meg egy effektezettet, a lábkapcsolót állítsd A-Z módra és akkor csak ezt a két preszetet rendeld a lábkapcsolóhoz és ezt váltogatod oda-vissza.
-
X2N
őstag
válasz
kukulec
üzenetére
Használati útmutató 9. oldal.
Bár ennyi pénzért már lehet venni komolyabb gitárládát is vagy aktív stúdió monitor hangfalat(Kali Audio LP6V2), vagy használhatod azt a hifi erősítőt is amit belinkeltél stereo-ban 2db gitárládával is(bár ez már egy komolyabb gitár setup), hosszútávon biztos kinövöd GP5-öst és érdemes már olyan multieffektet nézni ami 4 cable method-ot is tud. Sok lehetőség van. Audio interace-el is lehet, DAW-al csak pluginokat használva. Az utóbbi a legolcsóbb talán hosszútávon de ott kell a legtöbbet kísérletezni.
Neked kell tudni hogy mire akarod használni, milyen hangerő kell, otthonra 2 jó stúdió monitor hangfal sokaknak elég lehet.Csöves gitárerősítő mellet még mindig az szól hogy azt csak bedugod és gitározol, jól fog szólni, inspiráló, de hangos is lesz hiába 15W, már ezzel simán fel lehet lépni bárhol. Kezdőknek ez nagyobb segítség mint az hogy belinkelek 20+ oldalt melyik plugin-t kell leszedni a DAW-ba meg hogy kell 3 fele routolni hogy lemez hangot kapj szerintem.
-
consono
nagyúr
válasz
kukulec
üzenetére
Tudod, csak akkor az erősítő, meg ládaszimulációkat ki kell kapcsolnod. A másik megoldás, hogy az effekt loop returnjébe dugod a Valeton kimenetét, akkor csak a ládaszimulációkat kell kikapcsolnod és a GP5 lesz az előfokod. De akkor meg minek a csöves erősítő?

Vagy gitár->tube15->effect send->GP5->effect return, így "jó" helyen lesznek az idő alapú effektetk, de a torzítást az erősítőn kell megoldanod. -
kukulec
őstag
Megjött egy 15 wattos marshall láda. Elég gyengén szól, valszeg küldöm vissza. A kérdés: ha Harley Benton TUBE15 Celestion lenne a kiszemelt, azt tudom úgy üzemeltetni, hogy szépen jön róla a clean, elé meg beteszem a Valeton GP-5-öt és arról megy a minden más?
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Goose-T
üzenetére
Igazából még az sem olyan könnyen hajtható DT770-ből, nekem hosszú évekig volt a 32 ohmos DT770 premium edition, telefon utcára már nem tudta kellő hangerővel meghajtani, egyszerűen nem elég érzékeny az a fejhallgató, kell neki némi kraft.
Meg az is közrejátszik ott, hogy a közép háttérben van, emiatt a szubjektív érzékelt hangerő kisebb. -
Ba cy lus
addikt
Ha esetleg a Superlux HD660-at választottad, azzal nem nagyon leszel előrébb, az a DT770 kínai kópiája akar lenni, szintén nem hajtható könnyen.
-
Ba cy lus
addikt
A youtube "tesztelők" hatása. A Valeton GP200-ról is bizonygatják, hogy megtévesztésig igazi: olyan beállításokkal és zenei témával demonstrálva, ahol nem tűnik fel nagy különbség, ez a legkevesebb trükközés, amit csinálnak. Ellenben a Valeton plexijéből tiszta hangot kihozva semmivel sincs több köze a plexi által produkált tisztához, mint egy random tranzisztoros erősítő tiszta gitárhangjának, ezt a lehető legkomolyabban, mindennemű túlzás nélkül állíthatom, nincs benne hifista túlbuzgóság. Sőt, van olyan Fender modell a Valetonban, ami sokkal inkább hasonlít rá. Persze lehet erre mondani, hogy hát a plexi az hard rock, kinek lényeges ez, de ez már csak az utókor beskatulyázása, anno több fantáziát láttak benne a gitárosok, és akinek van ilyen erősítője, kiismerte, az érti is, miért.
-
Hadeska22
aktív tag
válasz
Goose-T
üzenetére
Ez igaz, ellenben jó kérdés, hogy mekkora lesz a "tűréshatár" más márkáknál. Mert azért vannak neves márkáktól is tradicionális "strat" formák, igaz változtatásokkal. Pl. egy PRS stratról egyáltalán nem a Fender féle strat jut nekem eszembe. De egy Jackson San Dimas 85-ről sem. A Schecter strat formái viszont nagyon minimálisan másabbak.
Ugyancsak kérdés, hogy a superstrat az ebbe a kategóriába tartozik-e?
Mondjuk vicces lenne ha saját magukat (Jackson San Dimas) beperelnék
.. -
X2N
őstag
Kis olvasnivaló a Lexicon PCM80 algoritmusokról. Eddig nem volt róla szó.

Plusz infó a delay-ekről.
Axe FX Delay blokkok. -
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
A Fractal az még mindig külön kategória mint az összes többi. Múltkor ismerősöm nagy büszkén eladta az FM3-ast hogy QC-t vegyen hogy mennyire jó lesz majd neki, aztán most szembesült a dologgal hogy mennyivel jobb volt a Fractal, kb. mindenben, erősítők, láda szim, pitch shifter, delay stb... Akart Petrucci presetet csinálni QC-n, kérdezte hogy kell, mondom ott a Fractalos faszi videója, nézd meg, tökéletesen be van állítva. Gyárilag benne van minden preset hozzá.
Persze mondta utána hogy de hát a QC-t nem kell annyit tekergetni...
Pont ez a lényege a Fractal-nak, hogy lehet, még olyat is ami nem lenne ott az erősítőnél, beteges szinten, mondtam neki.
Szóval sanszos hogy FM9 lesz neki ha eladja a QC-t.
-
-
X2N
őstag
DÜSSELDORF, Germany (March 9, 2026) — Fender Musical Instruments Corporation (FMIC) has secured a significant legal victory following a ruling by the Regional Court of Düsseldorf that establishes broad legal protection for Fender’s iconic Stratocaster® guitar body design under German and European copyright law.
Remeghetnek a gitárgyártók mindenki célpont lehet...

-
Tibizzz
tag
-
arnyekxxx
veterán
válasz
cappa72
üzenetére
nekem van lekato ws-80 (ugyanaz mint a joyo jw-03) ennél nekem már nem tűnt fel minöségromlás meg késés, simán jó szinpadra is
A thomannos mellett szól a gari
-
Ba cy lus
addikt
Tényleg, mindig elfelejtem a 6 méteres Roland kábelem.
Itt szenvedtem a 1,5-2 méteres noname kábellel, mikor menetrendszerűen tönkrement a 3 méteres Roland, közben meg ott van a 6 méteres. 
Egyébként furcsa, hogy a 6 méteres állta nálam a sarat, pedig csak hosszban különbözik a 3 méterestől.
Új hozzászólás Aktív témák
- Automata kávégépek
- Telekom mobilszolgáltatások
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Soha nem szabta ilyen pénztárcabarátra új CPU-it az Intel
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Jolla és SailfishOS tapasztalatcsere
- Autós topik
- További aktív témák...
- Einhell akkumulátoros fűnyíró eladó!
- Bomba ár! Panasonic CF-20-2 Tab+Laptop: i5-7G I 8GB I 256SSD I 10,1" WUXGA Touch I Cam I W11 I Gar
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G2 - i5-11G I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E15 G2 - i7-11G I 8-16GB I 512SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkBook 15 G2 - i5-11G I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Bekapcsolom, előbb valami furcsa zúgás, ami addig nem volt, erre kikapcsoltam inkább, aztán megint ugyanez, utána másik konnektorba dugva már nincs zúgás, de előbb jön a szokásos sistergés, majd elnémul. Persze előtte az tűnt fel, hogy gitárpengetésre is néma. Végül, hogy mindkét végfok cső teljes hosszában világít. Van még rá bőven garancia, de nem vagyok boldog, hogy alig másfél év után előjött.
Meg az is közrejátszik ott, hogy a közép háttérben van, emiatt a szubjektív érzékelt hangerő kisebb.
Itt szenvedtem a 1,5-2 méteres noname kábellel, mikor menetrendszerűen tönkrement a 3 méteres Roland, közben meg ott van a 6 méteres.