Hirdetés
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- SSD kibeszélő
- 500 Hz-es QD-OLED panelen dolgozik a Samsung
- TCL LCD és LED TV-k
- 3D nyomtatás
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Dedikált GPU-s rendelésnek számolja az AMD a Ryzen AI Max sorozatot
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jana86
csendes tag
válasz 72lakiluk #78642 üzenetére
Engedd el ezt a ml alapú szemléletet! Azért mérik grammban, mert pontosabban definiálható a "recept". A térfogatot tekintve pl. már csak a crema változó mennyisége miatt is nagyon változó lehet az eredmény. A 25mp sincs kőbe vésve, az is csak iránymutatás. Kávétól és ízléstől függően eltérhetsz tőle mindkét irányban (lefelé azért ne túl sokat!). Ez egy játék, jó szórakozást hozzá!
-
vicces1
aktív tag
válasz 72lakiluk #78642 üzenetére
Nálam pl. ha megfelelő az őrlemény, jól tömörítve, gramm belőve (kevesebb nem lehet) akkor minimum 10-14mp-ig meg sem jelenik a kofi a kifolyón aztán lassan csöpögősen indul, (naked karon is, csak ott látható hamarabb, hogy nem besült csak lassan indul)majd rendben megy a lefolyás. Ekkor az OPV már régen engedi vissza a vizet a tartályba (bár lehet kicsit korábban nyit, majd le ellenőrzöm a 9bar-t). A szűkítő is visszavesz a vízmennyiségből. A nyomásnak fel kell épülnie lehetőleg lassan, a pogácsának át kell áznia, aztán hajrá.
Ezt a 25mp-et elég hamar elengedtem, simán lehet a duplája is néha.
(ezzel együtt még én is tanuló fázisban)Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
senior tag
válasz 72lakiluk #79428 üzenetére
Az eredetinek valamivel jobb a kidolgozása, minősége, de ennél a szűrőnél ez nem jelent sokat, nyugodtan megveheted a párszáz ft.-ost, a különbségből meg vegyél egy 12/18g IMS-t ( ha még nincs ) , mert ott viszont fényéveket számít a gyári duplához képest. A szimplához viszont szűkséged lesz 41 mm-es tamperre és segédre, ha nem akarsz szívni vele.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
fragola.6035
aktív tag
válasz 72lakiluk #79452 üzenetére
A rézcsövezés teljesen másról szól, hőszigeteléssel nem lehet kiváltani.
Egyébként ez a méregdrága bojlerszigetelés pont ugyanolyan, mint az olcsó szigetelő filc, vagy a gyári polifoam. Akinek van otthon a fiókban az oké, de értelmetlen több tízszeres áron megvenni, mert egy kicsit sem jobb.https://caffe35.webnode.hu/
-
vicces1
aktív tag
válasz 72lakiluk #79452 üzenetére
Ja, ahogy írja Fragola és Ronin is, ez nem alternatívája és nem is arról szól, de ha nem lesz rézcső, lesz PID a szigetelés mindenképpen hasznos, csak Ő nem fogja a szilikonnal. Ne zavarjon össze, nekem pont van itthon ezért kicserélem, de jó lesz a géped ha rábízod Fragolára. Ha megengedheted magadnak és tudja akkor rezezd!
Én leginkább a bojlert cserélném rézre. (mert félre érthető módon nem Silviam van)Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
horinori2
csendes újonc
-
horinori2
csendes újonc
válasz 72lakiluk #79473 üzenetére
Hát a világos pörinél én ismeglepődtem, hogy milyen finomra kell őrölni! 5-6 fokozat nálam. Próbáltam először jobban tömöríteni, több kávét bele, de nem lett jó. Még finomabra kellet őrölni. (Gondoltam addig, biztos nem jól tamperelom vagy nem tudom...).
Kiktől szoktál, milyen féléket venni? -
thomasrc
tag
válasz 72lakiluk #79473 üzenetére
Bocsánat, hogy közbeszólok, de ez az őrlési finomság bennem is felvetett gondolatokat, mert én is küzdök még egy kicsit a tökéletes espressoval:
Szóval, én a lefolyást még anno sötét pörkölésű kávéval állítottam be (ha jól emlékszem egy full sötét Lucaffé volt), ami CM 702-őn nálam 14-es fokozatot jelent két vékonyabb alátéttel és erős tömörítést. Így pont kijön az 1:2 - 1:3 közötti arány 25-30 mp alatt mindenféle kávéval (az íz más kérdés).
De, ha finomabbra próbálom venni az őrlést, akkor sem tudok 12-es fokozat alá menni, mert befullad az egész és egy deka kávé sem jön le csapoláskor, pedig úgy érzem, hogy nekem is még egy kicsit finomabbra kéne mennem a világosabb kávékkal, mert mintha a kelleténél ""citrusosabbak"" lennének, ami inkább savanyú íz (azt hiszem ezt mondják úgy, hogy "too bright"). Ezt a hibát próbáltam eleinte a hőfokkal kijavítani, de ha nagyon levittem, akkor iszonyat hamar szőkülni kezdett (12 mp. környékén) és még savanyúbb lett, ha nagyon felvittem, akkor pedig jött mellé a keserűség is, de ez a fura savanyúság még akkor is ott volt benne. Most találtam egy olyan hőfokot, aminél a legkevésbé van jelen ez a savanyúság, de még így is zavarónak találom, szóval valami nem jó.
Ti mit javasoltok erre a problémára? Most 10 mp-es előáztatással próbálkozom, egy kicsivel jobb, de most, hogy említettétek ezt az őrlési finomságot, gondolkodóba ejtett és lehet, hogy ezzel is kéne játszadoznom. Csak ugye, mint említettem nem bírok 12-es fokozat alá menni, ti meg itt laza 6-8 fokozat különbséget is emlegettek.
Szerk.: Egyébként az segítene valamit nektek, ha feltennék egy videót a csapolásról (nem nyitott kar) és egy képet a cremáról?
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
válasz 72lakiluk #79501 üzenetére
A tapasztalatotok után ezt furcsállom én is. Habár én nem ragaszkodok ahhoz, hogy grammra pontosan 1:2 arány legyen, csak annyi, hogy maradjon 1:2 - 1:3 között és ez eddig így is volt, lehet, hogy azért, mert túltömörítek (lehet egyáltalán túltömöríteni?)? Ha leveszek 2 fokozatot, akkor lungo folyik le, ha emellé még nagyon finomra veszem a tömörítést (tényleg csak megnyomom picit), akkor még talán lefolyik egy normale, de akkor tényleg figyelnem kell arra, hogy úriember legyek a tamperrel. 12-es alá viszont határozottan nem tudok menni, mert ott még tömörítés nélkül sem hajlandó lefolyni értelmes adag (értsd.: ha le is folyik valami, az nem éri el az 1:1 arányt sem). És mondom, mindez úgy, hogy anno sötét pörkölésű Lucafféval állítottam be és most világos kávéval használom. Nem is értem.
-
horinori2
csendes újonc
válasz 72lakiluk #79520 üzenetére
Érdemes hűtőbe tartani. 5 fokon érvényes a 6 hónap. Szobahőmérsékleten kb. 2-3 hónap. Ezután kezd zavarossá válni és ha fény is éri algásodni kezd. (Ez a papírforma szerinti adatok) . Amit még a fórum társak írtak pl. ha a gép tartályában van akkor 2 havonta cserélik.
[ Szerkesztve ]
-
iatti
aktív tag
válasz 72lakiluk #79588 üzenetére
most próbára van nálam ims 12-18,de lassan illene visszaadnom.16-18g azért elég sok koffein,nem lök nagyot?nálam is 40-50ml a cél,ehhez vennék kosarat.van egy ims b702th 26.5m 16-20g kosaram.amikor kölcsön adták a 12-18g-ost,akkor vettem észre hogy nem jót küldtek,nem gc-hez való.magasabb a pereme.
-
Csápájev
őstag
válasz 72lakiluk #79709 üzenetére
Spriccelés alatt azt értjük,mikor nyitott karnál nem egyenletesen indul meg a lefolyás a pogácsa egész területén,hanem valahol jobban,van ahol kevésbé,amiatt mindenfelé spriccel a kávé. Nem áll össze szép egyenletes sugárrá középen.
A mordor (avx) féle egyengetőről volt már szó korábban és a keresztapper féléhez képest mindenképpen hátrányának írták le,hogy picit össze is tömöríti a kávét,amit nem kéne. -
senior tag
válasz 72lakiluk #79988 üzenetére
Mivel írta, hogy “ semmi szofisztikált “, így a GC szerintem kizárva, mert gondolom nem szeretne darálással, tömörítéssel, méricskéléssel és egyebekkel foglalkozni… Aki kapszulásról vált, az valószínűleg hozzászokott a kényelemhez. az mondjuk egy dolog hogy én valószínűleg ebben az esetben is GCt vennék, maximum nyomásfokozós szűrőkkel használnám.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
AXisBOLD
addikt
válasz 72lakiluk #79988 üzenetére
& (#79989) sz.zs.
Sziasztok,
GC 90-100k-tól indul, ennyi most nincs rá, használtan nem akarok gépet venni. Biztos nagyon jó, de ahogy sz.zs. is említette, nem ahhoz a szinthez keresek gépet, amit itt a legtöbben képviseltek.
40-50k között kellene egy értelmezhető gép, persze ha a kapszuláshoz képest még minőségi javulás is elérhető az még jobb, de most nem ez a cél.
Aurea mediocritas
-
Deer76
aktív tag
válasz 72lakiluk #80231 üzenetére
Értem, akkor egyszerűbb, ha adagonként darálok, bár a tartály 250g kávét tud befogadni.
Mondjuk csak kotyogósba/Brikkába megy.
[ Szerkesztve ]
A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
-
senior tag
válasz 72lakiluk #80668 üzenetére
Mire a Majort lefényezteted, karbaőrlősre alakítod és felszabályoztatod, benne lesz a 120-130-ba. A Minit pedig elvileg fényezni nem kell, így az kb. 80-90-be áll meg. Nem olyan olcsó azért ez...
Szerk.: mindkettőnél számoltam késcserével is![ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- BestBuy topik
- SSD kibeszélő
- Politika
- Tippmix
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- 500 Hz-es QD-OLED panelen dolgozik a Samsung
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest