- Karácsonyfaként világíthat a Thermaltake új CPU-hűtője
- Az USA vizsgálja a RISC-V kínai terjedésének kockázatát
- Kicsit extrémre sikerült a Hyte belépője a készre szerelt vízhűtések világába
- Egészen nagy teljesítményspektrumon fedné le a mobil piacot az AMD
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- Modern monitorokra köthető 3dfx Voodoo kártya a fészerből
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi haladó szinten
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
Hirdetés
-
Kicsit extrémre sikerült a Hyte belépője a készre szerelt vízhűtések világába
ph A cég megoldása centralizált vezérelhetőséggel, masszív radiátorral és robusztus ventilátorokkal igyekszik vásárlásra csábítani.
-
Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
it Egyre nagyobb probléma az AI hallucinálása – most az osztrák adatvédelmi hatóság veheti elő a ChatGPT miatt az OpenAI-t, alapvetően a GDPR megsértése miatt.
-
Már tudjuk, hogy mikor jön az idei Xbox Games Showcase
gp A showt egy külön Direct előadás követi, ami szinte biztosan az idei Call of Duty lelepelzése lesz.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peti...(16v)
tag
válasz NagyGL #92390 üzenetére
Szerintem a sok szabály közt a legjobb szabály az, hogy úgy kell készíteni és inni a kávét, ahogy neked a legjobban ízlik!
Az írásod alapján elég profin állsz a dolgokhoz, jobb lenne, ha nem csak csendes tagként figyelnél a háttérbőlEgyébként kávétól függően, de főleg a világos pöriknél én is szoktam hagyni kicsit kihűlni, illetve meg szoktam kóstolni így is-úgy is, és sokszor jól áll neki, ha kicsit vagy teljesen hűl. Most is így ittam egy one11 kávét (ami 1-2 hónapja a fagyóban pihen) a flairrel elkészítve, és nagyon finom volt.
A sós íz szerintem hiba, ha elnyom minden más ízt, akkor biztosan az. Azt nem tudom, hogy mitől van, ha csak a felső rétegben érzed, de próbáld ki az un. szalámi szeletelés módszert, amikor 3-4 részre szétszeded a csapolást külön csészékbe, és meg fogod találni, hogy a csapolás melyik szakaszában kerül be a sósság, illetve a többi íz. Ezzel rá lehet jönni, ha pl. hamarabb le kellett volna állítani a csapolást.
Kanál: én pont James Hoffmann ajánlása óta mindig elkeverem a kávét.[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
válasz NagyGL #92390 üzenetére
Kanállal keverni szerintem két okból érdemes. Egyrészt eloszlatod a tetejéről a cremát, ami világos pörkölésű kávénál eléggé el tudja vini az ízt. Lehet, hogy a tömény cremát érzed az első kortyolásnál sósnak. (Ami attól, hogy annak érzed, nem feltétlenül az tényleg.) Másrészt a különböző sűrűségű rétegeket elkevered. A savasabb részek sűrűbbek, a pohár aljára ülnek, emiatt az utolsó korty sokkal savasabb mint az első - keverés nélkül. Keveréssel is, de jóval kevésbé.
-
mgy
senior tag
válasz NagyGL #96223 üzenetére
Ajánlanám figyelmedbe a következő klasszikust.
-
Krajcsi
csendes tag
válasz NagyGL #97695 üzenetére
Én azt vettem észre a világosabb pöriknél, hogy nekem úgy lesz nagyon finom, gyümis a kávé, ha utánozom ezt a rugós-karos nyomásprofilt, de max 6 bárig tolom fel a nyomást, de túlnyomórészt 5 és 4 báron hagyom lefolyni. Időben pedig úgy jön ki, hogy kb. 10-15 mp az előáztatás, utána meg tartom a 8 mp felfutási időt a max 6 bárig és 20 mp a lecsengés.
-
Krajcsi
csendes tag
válasz NagyGL #97764 üzenetére
Örülök, hogy tudtam segíteni. Én is sokat szívtam vele, hogy világosabb pöriből tudjak jó kávét főzni, fél évig nem is sikerült... Annyit értem el, hogy közepesen jó kávét tudtm főzni a Leva X nyomásprofiljával.
Aztán valamelyik youtubeos vidiben láttam, hogy csak 6 barig tolja fel a csóka, kipróbáltam, jobb volt, de csak a Leva X profil szintet hozta ez is. Még mindig közepesen savanyú volt, de alapvetően jó izű.
Aztán az hozta meg az áttörést, hogy a leva x nyomásprofilját utánoztam de csak 6 barig. Így már egész jó kávékat húzok világos pöriből is -
Dolphin
tag
válasz NagyGL #114300 üzenetére
En ugyanilyet hasznalok lassan 3 eve, ami valojaban nem Vevor, de az osszes ugyanilyen. Hibatlan, mivel faek egyszeru a szerkezet; en azota "tuningoltam" is kicsit, kitomtem a teljes belsejet keramiaszalas hoszigetelovel, igy kevesebb energiaval (talan gyorsabban) desztillalja le a vizet. A viz nem erintkezik muanyaggal, nem tudom hogy lehet muanyag ize.
-
Dolphin
tag
válasz NagyGL #114362 üzenetére
A kollega valamit nagyon felreszamolt az osszefoglalojaban:
En a desztillalot 30 alatt vettem, de ez egyebkent is egyszeri bekerulesi koltseg. De 60k ar mellett is 2 even belul visszajon a teljes ara.
750W, altalaban 3 ora alatt jon le a 3,7-3,8L, de szamoljunk 4ora/4literrel, az:
0,75KWh * 30ora (a 30 liter ugye) * 40Ft (aram ara) * 12 (egesz evre) = 10.800Ft eves koltseg, karbantartani nem kell, neha belsejet vizkoteleniteni / citromsav.
PLUSZ: sok mas felhasznalasa van a desztviznek(NEM ioncserelt!), haztartas, auto, illetve ezt inni ugye.
En nem elhanyagolhato a futesteljesitmenye 20-30nm szobaban ilyenkor nyugodtan lekapcsolhato a futes napi 1-2 kanna viz mellett
A hatranya az ujratoltogetes, macerasabb, mintha csak megnyitod a csapot persze.[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
válasz NagyGL #117560 üzenetére
Én még csak fontolgatom az előfizetést. Jellemzően filter pörköléseket veszek nálunk, nekem az bevált espresszónak is. Most épp a Gikut bontottam, ez egy nagyon jó kis tétel Brundiból. Szóval engem is érdekel, hogy például jön-e a geshákból is előfizuban vagy csak a polgári tételeket tartalmazza?
https://barbieripnk.hu/
-
Mano66
senior tag
válasz NagyGL #128031 üzenetére
Vagy itt.
[Kávégép Adok & Veszek]Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.