-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
desigo
senior tag
Egy ideje a Gaggia Classic nem indul el egyből hanem csak 1-2 mp után.Eldugulhatott valahol vagy a szivattyú kezd gyengülni?
Mi lehet az oka? -
Mano66
senior tag
válasz
WarLock07222
#98365
üzenetére
Ez olcsó és jó.Bőven elfér a tálcán.Az 500g/0,01-est vedd.
-
brumi1024
veterán
válasz
Kávé Kálmán
#98386
üzenetére
Nekem egy hónapig volt Flair, majd Robot váltotta. Utóbbinak jobban bejön a használata (egyszerűbb a kávé betöltése, tisztítani is jobb), illetve szerintem igényesebb is, mint a Classic. Ezektől eltekintve ha egyesével kellene kávét készíteni szerintem maradtam volna a Flairnél.
-
sz.zs.
őstag
válasz
gyuri860213
#98351
üzenetére
Jó lehet igen!
-
general
addikt
válasz
Gravity1234
#98385
üzenetére
tudtommal onnan kell számolni, hogy elindul a csepegés.
vagy nem? mert igen, van, ami akár 6-10mp múlva csepeg először. -
verti1
tag
válasz
Kávé Kálmán
#98386
üzenetére
Jól láttam a FB-n, hogy a Marcinál is landolt egy?
Na majd kifaggatom egy hónap múlva, hogy mire jutott mint független/hardcore szakértő. -
bbuffy
senior tag
Pár hónapja vettem. Polirozott volt. Tamperbòl amugy nálam is a sima megy. De van egy marok is. Bar azt kell mondanom, annak akkor van létjogosultsága ha teljesen fix a kv mennyisége és a szűrő. Disztributort kipróbáltam, most nem hiányzik. Ha beesik vhonnan, lehet nekifutok, de annyira nem mozgat. Sztem ez olyan mint a kábel a hifiben. 2-3%.
Bár egy jó tápkábel ugye...
Ettől függetlenül a tadamm cuccok tök jók, nagy kartartós állványt is vettem, az peldául tízpontos.
-
hkarcsii
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán
#98386
üzenetére
Pedig bíztam benne, hogy sikerül Téged is kicsalogatni a kérdéssel... 😉
-
gyd456
csendes tag
válasz
WarLock07222
#98378
üzenetére
Azért ha Edigital útba esik ott is nézd meg.
-
-
Kávé Kálmán
tag
Flair vs. ROBOT: mindkettővel meglehetősen sokat foglalkoztam. Nemcsak kávékészítés de tuning/kiegészítők kapcsán is, úgyhogy megtartom a véleményem egyelőre magamnak, mert nagyon kíváncsi vagyok az user-ekére. Nem szeretnék senkit befolyásolni. Azt hiszem, van 1-2 ember, akinek már mindkettő ott figyel a pultján, ez pedig különösen kíváncsivá tesz. Nagyon jól pariba állítható amúgy a két cucc annak ellenére is, hogy más-más területeken csillognak, ami innentől az egyéni preferenciáktól teszi függővé, hogy kinek melyik az igazán bejövős.
-
Gravity1234
tag
válasz
general
#98376
üzenetére
En is Lelit Annazok 4 eve kb.
A kerdesem egyebkent azert volt, mert elkezdtem tobb helyrol tobb fele infot hallani, olvasni es kivancsi voltam itt a szuk szakerto tarsasag hogyan velekedik.
Alapbol en is az aranykozeputat valasztom, es 26-32 masodperc koze lovok be minden kavet, ugy hogy ez ido alatt adja az 1:2 aranyt, aztan kezdek el maximum valtoztatni rajta.
Kivetelek vannak, pl Palljocz Yirgaja ahol (a mesterrel is egyeztetve) akar 8-10 masodperc csak mig a csepeges elindul, igy nyilvana teljes csapolas hossza is joval hosszabb. -
iatti
aktív tag
ezért jó a v alakú.nincs "nyoma",gondolom a közepén lévő körre gondolsz, és nem is tapad.
3
-
Peti...(16v)
tag
válasz
verti1
#98379
üzenetére
Flair téma: nálam nyár vége óta el volt szegény csomagolva, de tegnap a Robot hírek láttán kedvet kaptam hozzá. Hát, még mindig nagyon jó kis játék ez, és marha könnyű vele jó kávét csinálni.
A Robi is nagyon tetszik, de nekem drága és a Flairnél előny a kisebb méret/könnyebb szállíthatóság. -
Peti...(16v)
tag
válasz
bbuffy
#98381
üzenetére
Én eleinte a Keresztapper féle oszlatóval szenvedtem a feltapadás miatt, de aztán megtaláltam a módszert: tekerés után szűrőkosárral együtt (külön a szűrőbe őrlök, tömörítek) odacsapom a pulthoz, tekerés a másik irányba majd ismét odacsapom, és így nagyon ritkán és nagyon minimális őrlemény tapad fel.
-
verti1
tag
Ezért írtam, hogy mi az igény. Ha valaki többnyire egyedül kávézik akkor jobb választás a Classic Flair. Kicsit szűkös kettéönteni, de nem vészes azért az sem. Mi így használjuk a melóhelyen. Vacilláltunk egyébként, hogy Robot vagy Flair legyen, de végül Flair lett és nem a pénz döntött. Ha rendszeresen többen kávéztok és szükség van a nagyobb mennyiségre akkor jó választás lehet a Robot. Minél több a víz annál nehezebb menedzselni a dolgot. Több hőenergiát kell bevinni és hamarabb esik a hőmérséklet. Ez a tegyük bele a vízforralóba, nekem nem tetszik. Sokkal tisztább, gyorsabb kétszer felönteni a talpán álló kis hengert miközben előkészülsz. A nagy aluminium dugattyú pedig úgy vonja el a hőt mint a szél, mert nem tudod melegíteni, illetve nem olyan egyszerű. Ezen kívűl vannak az apróbb bosszantó dolgok amik a dizájnból fakadnak.
-
general
addikt
válasz
Gravity1234
#98363
üzenetére
na ez engem is érdekel!
én is úgy gondolom, hogy egyszerűen csak hamarabb állítod le, ahogyan SoundON is írja. ha túl finomra őrlöd, elcsesződhet az egész. De persze szentírás sosincs, ízlésekről nem vitatkozunk.
Én egy személyre magamnak kávétól függően 13-14-15 grammot teszek a kosárba (IMS 12/18gr, 57mm Lelit Anna), és az őrlemény finomságát variálom kávéfajtánként, igyekszem 25-35mp-es lefolyásra állítani az 1:2-es arányt. aztán változó, mennyit engedek belőle, reggel többet, mert igénylem, ilyenkor olyan 40-44gr ebből az adagból, kicsit hosszabban, napközben általában tartom az 1:2-t. Néha gőzölt tejjel cortado arányban kb, néha presszó kicsi tejszínnel. Nekem magában feketén még mindig nem adja, hosszú latte meg nagyon nem.
ritkán iszom világos pörkölésűt, de legutóbb is kiderült számomra, hogy abból bizony grammra többet kell, hogy jó íze legyen, a maxot, ami belefér, ez nálam 17gr ebben a kosárban, már így is megmarad a felső szűr nyoma kissé. -
válasz
verti1
#98372
üzenetére
én annyira nem vagyok otthon ezekben, csak summáztam az általam ismert "szintézist" a témában. amúgy miért jobb a flair küblijét melegíteni (kétszer), mint a robotét? a flair karja biztos, hogy kényelmesebb. viszont a robot víztere nagyobb, ami nekem elég nagy súllyal esne a latba.
-
SoundON
tag
hát igen, a digóknál én is ittam olyan klasszik sötét risztrettót ami 40mp alatt alig jött le tű vékonyan és jó volt (persze a helyén kezelve

bár a legtöbb iskola szerint egyszerre mindig csak egy paramétert változtassunk de szerintem is az a jó ha több paraméterrel megyünk a dolgok után a kívánt felé
-
Szabász
csendes tag
válasz
WarLock07222
#98365
üzenetére
-
hkarcsii
csendes tag
Aki esetleg többet is próbált ezek közül? Melyiknek mi az előnye/hátránya?
ROK
Flair
RobotKöszi szépen a tapasztalatokat!
-
SoundON
tag
válasz
Gravity1234
#98363
üzenetére
Ha jól tudom a risztretto egy korán leállított, rövidre hagyott eszpreszó, amibe a szőkülő gyorsan folyó, kesernyés lötyit már nem eresztjük bele.
RetepNyaraB: legalább is azt hisszük hogy "azonos feltételek" vannak
-
WarLock07222
tag
Egy kis mérleg-témát dobnék be. Lehet már lerágott csont, de baromira nem találtam értékelhető információt a neten kávégép + mérleg pároztatásokról. Most üzemeltem be a Rancilio Silvia-t, és azt kellett tapasztalnom, hogy sajna ide a V60-hez használt mérleg az nem lesz kompatibilis, mégpedig a mérete miatt.
Van valakinek bevált tippje arra, hogy milyen mérleget szokás betolni ennek a gépnek a tálcájára, ami mondjuk nem Acaia Lunar? Vagy én próbálok valamit rosszul csinálni, hogy a brew-oláshoz használt mérleget nem bírom odailleszteni, mert már a lába is lelóg a tálcáról?
-
bbuffy
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#98353
üzenetére
Nem fogja

Viszont a maroktamper nagy okosság. En hamar eladtam a tadamm disztributort.
-
Gravity1234
tag
válasz
SoundON
#98352
üzenetére
Gondolom önmagában nem az 1:2, 1:3 arányért, hanem az attól várt textúra és ízváltozásért nem?
Igen ahogy irtam is azert lennek kivancsi hogyan valtozik a 3 variacio soran az izprofil.Alapvetoen ertheto amiket irtal es nagyon koszonom.
Akkor kerdezek viszont maskepp is
Ha ristrettot akar az ember kesziteni ami ugy nagy altalanossagban az 1:1 vagy max 1:1.5 aranyt koveti, akkor azt hogyan eri el a legjobb izhatas erdekeben?- ha ugyanugy az adott optimalis mondjuk 16 vagy 17g orlemenybol "megallitom" az "optimalis" 26-30 masodperces lefolyast akkor amikor megvan a 16-20g kave a cseszeben? Tehat kvazi leroviditettem a csapolasi idot.
- vagy ha "olyan finomra orlom" a kavet, hogy az otpimalis 26-30 masodperces lefolyas alatt "csak" 16-20g jon le?
Ha jol ertelmezem az elozo valaszaid akkor mindketto jo megoldas lehet "ha izlik"?
Koszi
G. -
vicces1
aktív tag
Timemore black mirror-t használ valaki?
Ez megütötte a szemem a leírásban: "There will be an error of 0.5-3grams.IF you mind ,please do not buy this electronic scale."
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#98358
üzenetére
pedig szerintem itt van a kutya elásva
nem csak a vízszint lényeges,hanem az állandó nyomóerő./bár ez is vita tárgyát képezi itt
/ -
soldier2
őstag
válasz
RetepNyaraB
#98358
üzenetére
A disztributor nagyobb hájpvonat mint a maroktamper :)
Milyen gép, milyen daráló, milyen kávé? -
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#98356
üzenetére
és maroktampered van?
-
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#98353
üzenetére
honnét,milyet?
-
-
SoundON
tag
válasz
Gravity1234
#98348
üzenetére
Szerintem a legfontosabb kérdés hogy miért akarsz változtatni az arányokon?
Gondolom önmagában nem az 1:2, 1:3 arányért, hanem az attól várt textúra és ízváltozásért nem? Ez viszont kávénként változik és valóban a kóstolással esetleg szeleteléssel érdemes megnézni mikor mi történik, mikor milyen ízjegy, aroma kerül bele az adott kávéból.A kérdéseidre tapasztalatom szerint nagyon nagy általánosságban:
1. rövidebb lesz a presszó, sűrűbb, sziruposabb marad, a vége kesernye lötyi kikerül belőle, dominánsabbak maradnak a savak és a gyümölcsösebb ízjegyek
2. ebben az esetben is rövidebb lesz a presszó, de intenzívebben jöhetnek elő az aromák, édesebb lesz és talán kiegyensúlyozottabb marad a sav, viszont hajlamos túlkeseredni főleg a száraz tételeknél de akkor meg hőfokkal kell lefele táncolni
3. kb hasonló mint az előző, talán nem annyira édes, de bekeseredni is kevésbé tud, így nem kell lejjebb menni hőfokkalÉn is a fix térfogatban hiszek ami kávénként más és más tömeget adhat. De itt is van több stílus: a kevésbé tömörített (kvázi előáztatást produkáló)iszaposabb pogit eredményező kevesebb mennyiség, meg a brutálisan megtömött, tömörített szárazabb, gyorsabb indulást hozó, szebb pogácsát eredményező térfogat. Ezek is komoly változást hozhatnak ízben és kortyérzetben.
Ja és ha lassan folyik a víz akkor elkezd kihűlni a kosárban a víz, míg ha gyorsan érkezik a kávéra és nagy az átfolyás akkor emelkedik az extrakciós hőmérséklet. De ez is gépenként változhat.
AZ ALAP HOGY SEMMI SEM SZENTÍRÁS AZ EGÉSZ CSAK OKOSKODÁS!
-
válasz
Gravity1234
#98348
üzenetére
a kosárnak van egy optimális dózisa, nem igazán jó attól eltérni. magyarán, nagyon többet nem tudsz belerakni. lehet a shotot rövidíteni és/vagy finomabbra őrölni, az ízét pedig meg kell kóstolni és annak alapján dönteni.
-
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Ki mihez nyul ha az aranyokon akar valtoztatni egy adott kavenal?
Vegyuk alap esetkent a leginkabb elfogadott, 1:1, 1:2, 1:3 aranyokat.
Teszem azt 16g orlemenybol 45g jon le 30 sec alatt es picit rovidebbre akarom venni. mondjuk 32-35g-ra.- leroviditem a csapolasi idot ugyanannal az orlemenynel? (mire lesz hatassal leginkabb? Izprofil hova vlatozik)
- finomabbra orlom es maradok ugyanannal a csapolasi idonel (mire lesz hatassal leginkabb? Izprofil hova valtozik)
- tobb orolt kavet rakok a kosarba ugyanabbol az orlemenybol (figyelve hogy azert ne legyen tul sok es ne erjen fel a felsoszuroig) es hagyom a csapolasi idot (mire lesz hatassal leginkabb? Izprofil hova valatozik)
Koszi
G. -
sz.zs.
őstag
válasz
gyuri860213
#98345
üzenetére
Ilyet ne! Ilyen tokozatlant vegyél: [link]
-
gyuri860213
tag
Sziasztok
PID-hez megteszi egy ilyen k-hőelem vagy PT100-as javasolt inkább?
Köszi. -
vicces1
aktív tag
Scale, majd holnap mert nem enged linkelni
-
WarLock07222
tag
válasz
indianka
#98339
üzenetére
Igazából az örlők egy része nem azért nem alkalmas espressora, mert ne lehetne annyira finomra állítani, hogy megfojtsa a gépet, hanem inkább azért, mert nem lehet annyira kis léptékben állítani a finomságot, hogy be tudd lőni az örleményt. Egy Kinu-nál pl. ezért is jó az, hogy fokozatok nélkül tudod állítani a finomságot.
A másik dolog, ami általában nem mindegy, az az örlemények méretének megoszlása egy adott beállításon. Amikor mondjuk azt mondják egy örlőre, hogy inkább filterre jó, az valószínűleg azt jelenti, hogy akörül a beállítás körül teljesíti a leguniformabb szemcseméretet az örlő.
Szóval mindegyikkel lehet espressot csinálni, csak más lesz a végeredmény, illetve az élmény. Amúgy itt volt fent egy 1ZPresso pár oldallal korábban nagyon jó áron, arra pl. lecsapnék, ha ilyesmit keresnék. Mellesleg filterhez sem olyan rossz, ha néha becsusszan 1-1 a változatosság kedvéért.
-
indianka
tag
sziasztok, Hario Skerton Pro örlőm megadta magát, ezért is kicsit upgradelnék. Mindenképp valami jobb kézit szeretnék, de nem túl extrát. ROK espressoval készitem a napi kávém, vagy néha Kalita/Aeropress, ugyhogy olyan 30k körül szánnék rá.
Az lenne a kérdésem hogy 1ZPresso Q2-vel van-e valakinek tapasztalata espressoval? Azt irják hogy csak filterhez jó, de ez azért van mert nem lehet eléggé behúzni, vagy csak nem lesz tökéletes az örlemény? Nyilván a ROK-hoz nem kell olyan finomságú mint egy pumpás géphez, ezért én azt gondolnám hogy jó lehet nekem (és a Hariohoz képest igy is előrelépés), csak attól tartok hogy még ahhoz sem őröl elég finomra.
A másik jelölt az AVX saját S01B örlője. Erről van valakinek tapasztalata? Úgy látom ugyanúgy egy 38mm-es acál örlővel dolgozik, a méret is nagyon hasonló, de ezt ajánlják espressora is. Nekem nagyon kinainak tűnik, bár kedvező az ár.
Timemore C2 áfa fizetés után ugyanúgy 30k körül lenne Aliról, akkor már a 1ZPresso 35k-ért.
előre is köszi ha van valakinek tapasztalata/véleménye/javaslata! -
-
más, talán érdekes lehet többeknek. ulka versus vízhozamszabályzó-poti.
egy ilyen köröm anno volt már a dalla corte mininél is, ami szintén kapott potis szabályzást, most meg a gc-nél is ugyanaz történt: egy darabig jól működik ez a funkció, aztán elkezd "ugrálni" csapolás közben a beállított nyomás, azaz, el-eldobja a nyomást csapolás közben, aztán, amikor eléggé leesik, újra rákapcsol. a két szélsőértéken nem csinálja, de mondjuk 4-5-6 baroknál igen.
vízkőtlenítés nem oldja meg, az ulka meg amúgy működik, tudja az opv által lehatárolt 9 bart.
az ulka cseréje viszont megoldja, utána megint hibátlanul tartja a nyomást, bármit állítasz be és lehet rendesen profilozni, illetve jelentősen csökken a vágy a komolyabb megoldások iránt.
hogy mi az oka, azt nem tudom, de olyan, mintha a potis megoldás valahogy idővel kinyírná az ulkát részben. vagy mégis vízkő.
-
WarLock07222
tag
válasz
tomszli11
#98324
üzenetére
Jó minőségű biztosan nem. Egy mokkapot szintjét talán megüti, de lehet abból jobb dolgokat lehet kihozni. Ha már ilyen áron / vonalon kellene választani mindenképpen akkor DeLonghi EC260.BK. Ez se jó, de legalább nem nyomásfokozós a kar, szóval espressobb dolgot lehet kifacsarni belőle. Az egy másik kérdés, hogy kétszer ugyanolyat nem fogsz tudni főzni vele.
-
válasz
norkov84
#98325
üzenetére
ezzel tök egyetértek.
nagyon nehéz egyértelműen kimondani szerintem, hogy x jobb mint y. vannak látható dolgok, például egy sj őrleménye és egy kony őrleménye. egyszerűen ami a kony-ból kijön, az sokkal légiesebb, rögmentesebb, egyenletesebb (nem szemcseméretre, azt szitával lehet megnézni). ezt könnyű megállapítani. ízeket viszont nehéz, a saját tapasztalatom az, hogy ahhoz tényleg több hónapos együttélés kell és akkor is maximum gyanít valamit az ember, de nem tud.
de azt sem akartam kihozni az egészből, hogy a major vagy evo tuti jobbabb, csak azt, hogy ezek mind elég jó holmik ahhoz, hogy egy csere ne adjon triviális különbséget, amit az ember pár nap után biztosra kijelent. ez az, amiben nem hiszek és amin mindig pattogok.
(a major késeit egyébként valamiért nem szokták szeretni a szenzóriások, nem népszerű)
-
#85578752
törölt tag
-
stereofan
tag
válasz
tomszli11
#98324
üzenetére
szia,
tapasztalat nem igazán lesz erről gépről,
arról viszont van, hogy évről évre megjelennek a lidl, aldi, stb. kínálatában az ilyen és ehhez hasonló gépek amiket mások is szoktak kérdezni: itt a fórumon ez nem ajánlott kategória.
olcsó egyszerű felépítés, nyomásfokozós kar/kosár - használni persze lehet - de nem ütik meg a mércét.
én személy szerint jó alapanyaggal, frissen őrölve egy kotyogóst többre tartok. -
norkov84
tag
Így visszaolvasva erősnek tűnik a tudom

Korrigálok: #98306 tudom helyett - úgy érzem, hogy...Emlékszem, hogy Neked is van Kinud. Én úgy vettem észre sokszor fogalmaztál szkeptikus módon, de akkor ezek szerint azok a "hirtelen fellángolásokra" irányultak, ahogy ki is fejtetted.
A Forte példát arra hoztam fel, hogy van olyan, amikor paraméterek alapján valaminek elméleti síkon rosszabbnak, de legalábbis nem jobbnak/azonosnak kéne lennie (pl több műanyag, vagy alulméretezettebb alkatrész, kisebb kés stb.) mégis tök jó a végeredmény. De ez már csak az én meglátásom, lehet én becsültem alul a Fortet az itteni technikai leírások/képek alapján.
Tény, hogy "sensoric skills" témában nem vagyok jártas*, így én is csak a szubjektív ízérzéseimre tudok hagyatkozni. Emiatt nem tudok Neked sokkal konkrétabb állításokat mondani. TDS mérőm sincs.
Ízérzetre számomra valamivel jobb, de ez simán lehet pl. a síktárcsa-kúpos különbségből. Úgy tudom ott sincs egyértelmű győztes, mindenkinek egyéni preferenciája, melyik jön be jobban.*anno az óbudai őrlő kóstolásos összejövetelen sem éreztem emlékeim szerint "Wow... húúúú" különbséget az ott felvonultatott versenyzők között. Bár az már lassan 3 éve, az emlékek megkoptak

-
tomszli11
tag
Sziasztok!
Valakinek van esetleg tapasztalata erről a kávéfőzőről?
Jó minőségű lehet, vagy csak a kotyogós szintet hozza?
kép
A fenti gépre gondolok.
Köszi szépen a segítséget! -
válasz
vicces1
#98318
üzenetére
nem lovaltam bele magam, mindig is utáltam az ilyen "i made the switch és most wooow!" jellegű kommenteket, mindig szóvá is tettem
mazzerban evo kés kb= evo, hiszen a tengely elég jó a mazzerben, a motor is, szóval ha evo késes, az a késprofil szeletel jól.
én meg közben átléptem egy határt: kibontottam az űrgaggiát és kicseréltem az ulkát. jó sűrű ez a vas belül. az új szivattyúnak sokkal szebb a hangja. remélem minden tömítés tart és nem szivárog sehol, mert megüt a guta, ha de.
-
vicces1
aktív tag
Érzéseket, benyomást mondtam, gondoltam.
Nem egyetemes tényt állítottam.
Belelovagoltad magad, hogy én egy számomra új dologról azt állítom hogy jobb, csak azért mert megvettem, és megtértem.Azért nem az óvodában vagyunk.
Bár néha úgy tűnik. - ez vonatkozik rám is.
A kések voltak evok a Mazzerban, nem az őrlő, és azt is szerettem.
-
-
Csápájev
őstag
Köszi köszi
-
vicces1
aktív tag
Ha nem írom meg a lelkesedésből származó kommentemet, akkor is jobbnak érzem, mert ez részben szubjektív. Ráadásul független attól, hogy ezt ki utálja.
Ettől még eladnak minden NZ-ot a gyárban, és a kiélt nagy vasak is gazdára találnak, megújulva, örömöt adva a használójának.Nem beszélve arról, hogy talán belefér ebbe a topicba, hogy valaki a témát érintő érzést, tapasztalatot osszon meg vessen fel, vagy lelkesedjen.
Egyértelmű, hogy valaki éveken keresztül tapasztalati úton változik, fejlődik, ha szereti és érdekli amit csinál. Van aki nem is jelenik meg közösségi fórumon, van aki mezítlábasként már megnyilvánul, nem egyforma az ember.
Akkor nem is lenne ilyen fórum és mindenki élne a saját nihiljében.A nagy tapasztalatú 30őrlőt megért, mindent kipróbált tagok nyilván előrébb járnak objektivitásba, attól még én érezhetek JOBBABNAK egy presszót, mert Te megkérdőjelezed és azt feltételezed, sőt meg vagy róla győződve, hogy ez nekem az új játék a hülyegyereknek érzésből fakad.
A hiányolt konkrétabb állítások: a klasszik töményen kakaósabbos, a világos afrikai balanszosan gyümisebbes. Esszét most nem írok.
Látom beba@ott a kettősfront, nekem is szokott...
Tekerek is egyet a Kinun és ha szarabb lesz, akkor is azt hazudom hogy jobbabb vagy jó bab

-
-
Csápájev
őstag
Budapesten klasszik vonal kedvelőinek melyik kávézót ajánlanátok?
-
de továbbmegyek, aztán leszek megint én a topik rossz hangulatot csináló kötekedőgépe: azt is tudom, hogy "sokan tapasztaltatok hasonlót". elég sok ilyen "hullámot" megéltem már a kávés topik(ok)ban, ezekkel kapcsolatban is szkeptikus vagyok.
és mégegyszer, nem azzal kapcsolatban, hogy a kinu ne lenne jó, mert tök jó, én is finomakat iszom vele. de ennél általában sokkal konkrétabb állítások szoktak elhangozni.
-
válasz
norkov84
#98306
üzenetére
tudod? nem vagyok szkeptikus a kézi őrlőkkel kapcsolatban, soha nem írtam ilyet.
sőt, mindig leírom, amikor valaki megtért arccal elkezd lelkendezni, hogy "ő nem hitte volna, hogy ez ilyen jó", hogy miért ne lenne jó? kés, tengely, pontosság, ez is csak egy daráló, ha ezek jók, jó lesz. milyen logika alapján "nem hitte volna"?
amit viszont tényleg utálok, az ez a fajta lelkesedésből születő komment, amivel a korábbi dolog hirtelen zárójelbe kerül és az új játék, az aztán sokkal jobbabb, egyértelműen és azonnal. miközben azért ennyi év után tudjuk, hogy az ilyesmit objektíven szinte lehetetlen megállapítani, nincs két ugyanolyan shot sem stb.
a fortét kipróbáltam, nem éreztem, hogy rosszabbak lennének a kávék vele, ezért, illetve datee filteres tapasztalatait elfogadva váltottam, hiszen kisebb és kényelmesebb egy kony-nál. nem mellesleg van egy kinum, használom is, ismerem.
-
-
Ludovicus
aktív tag
válasz
norby_42
#98276
üzenetére
Nekem nemrég fogyott ki a zacsi, tényleg ez volt az egyik leghőigényesebb kávé mostanában, amit próbáltam, eleinte nehezen szorult háttérbe a savasság. Ami ennél is jobban ízlett tőlük: Colombia Tolima San Juan de la China, visszafogott gyümölcsösség, csokis dominancia.
Úgy érzem, az utóbbi hónapokban elkapott a bl4ze féle gépszíj és napi első kávéként felváltva iszom a robusztás blendjeiket, ha elfogy a Rome, jöhet a Lagos premium. Utóbbiról sem volt még szó szerintem, hiányzik belőle az enyhe marcipánosság, még egyszerűbb ízvilágú, mint a Rome, de érdekes módon az utóíze sokkal összetettebb, emiatt kedvelem.
-
vicces1
aktív tag
Nem a kicsomagolástól jött.
Hanem 5 nap után, ennyi kellett, hogy meglegyenek a beállítások, meg a kés is kapjon egy kis ropogtatást, koptatást.
De annyira nem is izgat, mert nekem finomabb aztán ennyi.
A jó kávéval kezdődik, a többit én teszem hozzá azokkal az eszközökkel amim van.
-
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kuponkunyeráló
- Apple MacBook
- Spórolós topik
- Sorozatok
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékes FÜLhallgatók
- További aktív témák...
- LG 27GR83Q-B - 27" IPS / QHD 2K / 240Hz & 1ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DisplayHDR 400
- BESZÁMÍTÁS! Huawei Watch 4 Pro eSIM okosóra garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook Pro 13, 14, 15, 16, MacBook Air M1, M2 M3 M4 bill magyarosítás lézerrel / sapkacserével
- Bomba ár! HP Elitebook 840 G1 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
vagy nem? mert igen, van, ami akár 6-10mp múlva csepeg először.
Na majd kifaggatom egy hónap múlva, hogy mire jutott mint független/hardcore szakértő.

/




