Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kchris78
veterán
válasz
qvik27 #139284 üzenetére
Szerintem az a pszichológiai hatás működik hogy az emberek "jól akarnak járni". SPAR-ban is van most a JOKER kártya -20%.. Lehet LIDL/ALDI-ban ugyanannyi mint SPAR -20%-al mégis lelkileg jobban érzi magát az ember, mikor kihasználva a BUG-ot (?) bevásárol egy NAGYOT és mindenből lejön a 20% mert az önki pénztár nem veszi el a vonalkódot
. Ugyanez van a CMTP-ben.. Hasonló minőséget várunk mint a nem TP, nagyon olcsón
. (ami vagy teljesül vagy nem
)
-
-
Toobee
veterán
válasz
qvik27 #138117 üzenetére
Ritka kivételtől eltekintve csak filter pörkölés fordul meg nálam. Világos kávéval és a Brew késsel én durvább irányból indulok, mivel az SSP Brew V1 nagyon könnyen oldható őrleményt állít elő. Célom, hogy egy pillanatra 6-6,5 bart érjen el, majd onnan szépen essen. Maga az előáztatás a legtöbb időt igénylő szakasz, de ezek jól látszanak a visualizerben is. Ha vizesnek érzem, nem biztos, hogy finomabbra darálok, először hosszabb áztatással próbálkozom, csak utána megyek finomabb irányba. Túloldani emiatt szinte sosem szoktam, max ha valami száraz etióp tételnél elfelejtem alapból durvábbra állítani a darálót.
Klasszikusabb vonalról érkező kávék esetén van, hogy csak a fordulatszámot állítom maxra, ezzel érek el nagyobb ellenállást, magasabb csúcsnyomást.Hőfokkal nem játszom, 99 fokon van a kancsó.
Valószínűleg a Brew kés oldhatósága+a Robot kontrollja miatt nem igazán fordul elő, hogy rossz kávét iszom itthon, maximum ha valami gagyi magba futok bele. Szóval a kérdésre a válasz, hogy nincs nagy matekolás, mindent ugyanazzal indítok, ami elég világos.
-
kchris78
veterán
válasz
qvik27 #138116 üzenetére
Igazad lehet
. Én egyelőre a Kapuczíner - AVX közepescsokisról próbálok valami minimálisan gyümölcsösre továbblépni.. Nem tudom elég e ehhez egy Barista express.. Ezért is gondolom olyannak hogy én kutyásat rendeljek mint amikor SO kávét rendeltem az automata gépbe
. AVX ahhoz képest hogy mennyibe kerül, (valamelyik brazil) nagyon kellemesen lágy csokis volt..
Viszont úgy néz ki a mai kávé ízérzékelésem is megy a lecsóba, bevettem kora reggel egy köhögéses tabit amivel elaludtam nyelvemen olvadt szét - hát az kiütött ott mindent
. Pedig akartam továbblépni a Finca beállításában..
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
qvik27 #138117 üzenetére
Szerintem (épp most gyártottam eléggé elcseszett italt viszonylag sötétebb Kalmár Guatemalából; minden túl hosszú volt) ha elég világos az alapanyag, akkor simán mehet a Toobee N⁰1 verzió. Az előáztatás idejét kell kitapasztalni. Sötétebbnél mindezt sokkal óvatosabban (ld első mondat), azoknak kevésbé áll jól.
De csak beleugatok.
-
Bazsee71
őstag
válasz
qvik27 #138070 üzenetére
DF64V-t végigjátszottam elég masszívan SSP Brew v1 késsel filterre, ott nem jött ki hozadéka a fordulatszám szabályozásnak. Gyári késsel nem próbáltam
Anno Mazzer Major gyári késsel presszóra amúgy sokat hozott a csökkentés. De az alapból elég gyenge volt, volt mit javítani. DF64V DLC kés viszont nem rossz, presszóra próbáltam, kicsit vékony testben, de jól hozza az ízeket.
-
icm
tag
válasz
qvik27 #138066 üzenetére
Annyira rá voltam izgulva a sculptor esetén, hogy fordulatszám szabályzás, menő, azt is tudja. Beállítottam 900rpm-re, onnan el sem mozdítottam. Jó erre izgulni, de kb olyan mint az opv állítási lehetőség a gép tetején… aztán biztos van aki napi szinten, kávénként állítja a fordulatszámot. Na az nem én vagyok.
-
válasz
qvik27 #138059 üzenetére
oké, semmiképp sem akarnám azt mondani, hogy a mazzer mindent is tud így. de, sok új (még) kérdőjellel ellentétben biztosan makulátlanul felszabályozható örök élet +10 évre, és ugyanaz a kés beletehető. a maradék hiányosságait meg mindenki döntse el magának.
amúgy a df-eket nem ismerem, fogalmam sincs, hogy pontosságra és tartósságra versenyképesek-e.
-
válasz
qvik27 #138045 üzenetére
igen, az még egy játszási faktor, de írtam is, hogy az marad különbség.
a síkok orientációjának fontosságába nem vagyok biztos (olyan fordulat mellett szerintem a kifelé ható erő jóval nagyobb a gravitációénál, nem?), de egyébként mindig vannak különbségek, az én állításom inkább az, hogy ezek ritkán abszolút és pláne univerzális különbségek. magyarán, a különbségeket - verti1 után szabadon - ki lehet mozogni mással, lehet idomulni az eszközhöz és annak tudatában használni.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
qvik27 #137918 üzenetére
egyáltalán semmi gond nincs, ne viccelj, nem vetted el az örömöm, más sem. lehet, hogy csak nekem volt sok minden más, aztán itt is csak a negativitás jött át. mindenesetre értékelem a reakciód.
Parci, téged már kevésbé értelek, kívülállóként szemléled, de azért mégsem
(félre ne érts, én csak örülök, hogy ha nem readonlyban maradnak a régi rutinos tagok)
mindegy is, most már kávézni kéne, vége a hajtásnak, már csak a 1.5kg friss pörkölés vár.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
qvik27 #137927 üzenetére
Roboton elég valószínűen forrásban levő vízzel öntötte fel
korpas15@ egyrészt hinnék Bazseenak, avagy még két (három) alternatív út van:
1-Legyen jóval hosszabb időben, tehát 40+ mp teljes lefolyás az 1:2 arányhoz.
2-a 15mp igen óvatos (max 1Bar) előnedv után olyan őrlőállítás, hogy 10mp alatt átugorjon rajta a cucc, alacsony nyomáson (Toobee recept). Arány változó, de inkább hosszabb, pörkfüggő. Antipresszó, gyümölcssav rulz.
3- mint az első, vagy még lassabb de legyen 1:3 arány a végére.
A hat Bar kezdő stimmelhet, kivéve a klasszik vonalra.
Aztán amelyik bejön. -
válasz
qvik27 #137888 üzenetére
ez a válasz mondjuk ijesztő... még elméletileg is baromságnak tűnik, milyen ellenállása van két össze nem érő forgó késnek?
nincs túl agresszív profil, csak alultervezett motor (ősi székely mondás)
(még két levélváltás, és kiderül, hogy a múltkori pazar 65cl shotok nem is voltak olyan finomak
)
-
válasz
qvik27 #137873 üzenetére
nem értek a gyártáshoz, nem tudom, hogy egy ilyen hiba kizárólag "gányolás" eredménye lehet-e. nem tűnik egy lehetetlen feladatnak, de kevés dolog olyan egyszerű, mint amilyennek a laikus látja.
viszont, ha biztosítják, hogy anyagi kár ne érje a usereket, azaz:
- vagy kapnak egy, az ígéretnek megfelelő őrlőt
- vagy visszakapják a pénzüket
akkor csak a reputáción esett csorba marad szerintem. -
válasz
qvik27 #137865 üzenetére
lehet egy jó gyártónak is rossz szériája, picit kettéválik itt a dolog. de az biztos, hogy csak itt a keleti végeken szocalizálódottként nem szedjük le ilyenkor a keresztvizet a gyártóról. ugyanakkor... hibázni mindenki fog. ha kicserélik a darálót mindenkinél egy jóra, akkor megcselekedték amit megkövetelt a haza.
-
jugeen
addikt
válasz
qvik27 #137858 üzenetére
A helyzettel tisztában vagyok, és azzal is amit Toobee tesz. Én úgy látom, hogy még bőven folyik a vizsgálat, keresik mi is okozza problémát. Bízom benne, hogy megfelelő módon fogják kezelni, és minden hibás egyes eset orvoslásra kerül. Ha jól olvastam ki Toobee soraiból, akkor talán még őrlőt is felajánlottak neki. (Ebben most nem vagyok biztos.) Nekem ez semmiképpen sem jelenti azt, hogy ne lenne fókuszban a megoldásra való törekvés.
-
icm
tag
válasz
qvik27 #137792 üzenetére
Alis mhw… az újabb aminek a tengelyén már volt egy bevágás - na oda spriccni ide, spriccni oda frankón betapadt az örlemény. Azt gondoltam a közepén az a lokálisan megnövelt átmérős rész valamire hasznos lehet (amin van a bevágás, hát nem) vagyis nagyon ZEN amikor így összerakod: (aztán simán lehet, hogy ha polírpasztával mindent átkentem volna kellemesebb eredményt érek el… ja és még a fedő aljába ült be nagyon az örlemény, ott is van egy éles sarkos rész. Persze egy 45°-os élletöréssel lehetett volna segtíteni rajta, nem segítettem, körülményesebb volt számomra.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
qvik27 #137628 üzenetére
Nekem amúgy kicsit olyan érzésem van, hogy megtervezték a kisebb késre az őrlőt, de nem tesztelték a nagyobb késsel, csak kicsit felülméretezték a motort, hogy az már úgy jó kell hogy legyen majd arra is... aztán vagy a motor QA ment félre, vagy a felülméretezés nem lett elég a szokásos gyártási szórást figyelembe véve. Ugye az se segít, hogy a kés utólag van beszerelve, szóval ha gyártósoron végtesztnél szokásos "elindítom -> besül -> cserél/javít" folyamatot részben mindenképp a userek végzik el.
Szóval valamit biztos benéztek, bár tartom hogy a jelenség tényleges mérete drasztikusan kisebb annál, mint ahogy látszik. -
Bazsee71
őstag
válasz
qvik27 #137147 üzenetére
Ez a videója megragadt, elég sok otthoni kezdő ismerősömnek ajánlottam.
-
home.barista
csendes tag
-
Jolida
tag
válasz
qvik27 #136147 üzenetére
Az ipari motor "indító" és "motor run" kondenzátorokat pl. az olaszoknál a Ducati nagyjából millió számra gyártotta/gyártja.
Mivel minden egyfázisú motorhoz kell egy (vagy kettő), ezért gyakorlatilag kabátgombokért lehet kapni (persze ha rajta van a Mazzer gyári kód, az rögtön 10x-es árat jelent, ha alkatrészként akarod megvenni).
Ráadásul (ha jól van megtervezve a segédfázis kör: üzemi kondenzátor-segédfázis tekercs induktivitás) az örökkévalóságig képesek üzemelni ... ha nem olvasztja meg őket a túlterheléstől felmelegedő motor.
Nehezen tudom elképzelni, hogy a technologizálás során ilyenen tudtak volna fogni ésszerű összeget (főleg úgy, hogy a Mazzerek igazából ipari gépek, folyamatos -ciklikus- üzemre tervezve) -mondom úgy, hogy anno fejlesztőként állandó harcban álltam én is a "gyártási kufárokkal".
A kondenzátor -minimum- értéke adott, a motor indító nyomatékától és a segédfázis tekercs induktivitásától függ.
Ha az előbbit növeled (harapósabb profilú kés), az indító kondenzátor értékét is ahhoz kell igazítani, különben nyomatékhiányos lesz a gép. -
verti1
tag
válasz
qvik27 #135973 üzenetére
Szerintem a pára nagy része akkor csapódik ki a babokon amikor kiveszed a mélyhűtőből és kiöntöd a mérlegre. A képletből nem szabad kifelejteni az őrlés közben, a súrlódás hatására keletkező hőt. Amikor hullanak kifelé a kések közül akkor nagyjából fel is engedtek már. Persze ezt ki kellene mérni. Nagyon sok a változó. Külső hőmérséklet, páratartalom, idő, mennyit ment az őrlő előtte pl., sebessége a késeknek, szemcse méret. A tapasztalatom az, hogy nem elég az a víz ami kicsapódik csak simán, spriccelés nélkül.
-
verti1
tag
válasz
qvik27 #135721 üzenetére
A csésze gyedi darab. Károlyi Ildikó keramikustól vásároltam. Japán Raku kerámiákat keszít. Nagyon kedves hölgy, ajánlom mindenkinek. Megrendelésre is dolgozik, de vannak egy-két darabok is neki. Írtam neki és küldött pár egyedi darabot amiből ezt választottam.
itt megtalálod az elérhetőséget:
[link] -
válasz
qvik27 #135485 üzenetére
a fejlesztés előfinanszírozása, de azért gondolom akkor nyereséges egy termék gyártása, ha visszahozza a fejlesztési költséget a saját bevételeiből. na de mindegy, vegyen 1700 dollárért darálót, aki szeretne és tud, biztos jó cucc. és persze egy új mazzer sem nagyon olcsó, az csak egy szerencsés véletlen, hogy ennyire megbízhatóak és ezért simán ajánlottak használtan is.
-
válasz
qvik27 #135474 üzenetére
az uzsorakamat nagyon más: ott egy teljes anyagi kiszolgáltatottságból húz hasznot valaki. az acaia nem kenyeret árul, teljesen belefér a világba, hogy egyetlen vevőjük se legyen. szerintem arcpirítóan drága a mérlegük, úgyhogy én nem veszem meg. de az messzire vezet, ha azt gondoljuk, hogy legyen valami állami vagy szupranacionális entitás, aki törvényileg üldözi az "extraprofitot". oh, wait.....
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
qvik27 #135473 üzenetére
Hogy van a vicc?
A különféle hájend őrlők esetében - mondjuk legyen a leguniverzálisabb 64mm vonal - az az érdekes (nekem), hogy mivel tud többet az egyik kétezer dolláros a másiknál, mármint érdemben? Az akácos ezzel a kékfog integrált dózeres őrléssel és átfogó app optimalizálással nagyot dobott, de otthoni használatra nekem irreleváns, üzletire meg vajon elég-e a vas (nem annyira; 60mp\30mp pihenés nem elég acélos)? Zéróbb-e egyik a másiknál? Jelentősen csendesebb (tesztekben mind ilyen relatív 70dB körül őröl, plusz 1-2dB nem számít)? Igazán mértékadó aftermarket késekből (gyártókból) sincs nagy difi. Ahol saját késprofilt terveznek, az akkor érdekes, ha jól sikerül annyira, hogy ne rohanjak vásárlás után a boltba ssp-re cserélni.
Szeretném a sokat tapasztaltak véleményekt tovább olvasni. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
qvik27 #134867 üzenetére
Ugyanez feketében. Nagyon megszerettem. Koppenhágára rendeltem egyet az Acaia-tól. Ja, Acaia! Rex Tseng, az Acaia tulajdonosa is a Roastino bétateszterek közé tartozott. A motorizált prototipus már működik, és Rex-nek annyira tetszik, hogy szeretnék az upgrade-kit-et megcsinálni rá. Alap, hogy az eredeti manuál verzióra illeszthető legyen a motor.
-
icm
tag
válasz
qvik27 #134755 üzenetére
A Hive és serpenyős pörkölőkhöz képest ez a kis mini betonkeverő, terelőlapátos és a dob forog, ahogy a nagyobb pörkölőgépeknél. Ez nagyon jó dolog az egészben. Látatlanban is biztosan megállapítható, hogy egyenletes pörik lesznek. Egyébként a fordulatot aránylag jól lehet szabályozni, főleg akik kéziőrlőt használnak nekik kevésbé lesz problémás a tempó. Szívesen bedobnám most a táskámba és elvinném nyaralásra kipróbálni… Kalmár remélem olvassa
És egyből látja a marketing lehetőséget bennem…
-
Jolida
tag
válasz
qvik27 #134548 üzenetére
Pörkölt kávéban tényleg jól állunk OTA (ochratoxin A) szintjén.
A minták 58%-ában kimutatható volt ez a mikotoxin, de nagyon alacsony szinten és viszonylag kis szórással (0.2-0.9 ug/kg). Ha megnézed az összeurópai tól-ig skálát, tényleg jól állunk. Az EU-ban 5 [link] a határ.
Gyanítom, hogy a hazai források (zöld bab nagykereskedők) viszonylag szűkek és nem a legalja beszerzési forrásból dolgoztak a mintavétel idején.Ami már gondot okozhat, az az instant kv OTA szórás. Sajnos ezt még sokan isszák.
-
Jolida
tag
válasz
qvik27 #134538 üzenetére
Biztos, hogy akarod tudni?
In 2022, the European Union set new limits for Ochratoxin A (Regulation (EU) 2022/1370) . Although there is no specific limit for green coffee beans, the maximum OTA level for roasted and ground coffee has been lowered to 3 μg/kg, and for instant coffee it is 5 μg/kg .
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
qvik27 #134538 üzenetére
Nem tudom a pontos szabályozást, de feltételezem, hogy pl. ha van is zöld kávéra, akkor a határértékek az alapján vannak belőve, hogy úgyis szénné égetik pörköléskor. Szóval lehet van szabályozás, be is tartják, de mivel más a pörkölés, ezért a végén más lesz a kimenet. Illetve attól, hogy valami határérték alatt van, egyénileg még lehet érzékeny(ebb) valaki rá, és gondot okoz neki (míg a többségnek nem).
De persze nem biztos, hogy ez okozza a gondot náluk, csak eszembe jutott, hogy ez létező dolog és nem nagyon van szó róla kávés berkekben.
Egyébként ez nem csak kávét, hanem minden gabona(-szerű) terményt érint. Mindegyikben található tárolás miatt mikotoxin, csak a mennyiség a kérdés.
-
rxmiss
tag
válasz
qvik27 #134494 üzenetére
leginkabb kozepes v annal picivel sotetebb kavekat porkolunk (marmint en inkabb csak nezem, jobaratome a porkolo).
etiop, honduras, jemen, brazil, stb eleg szeles skalan, szoval kifejezetten vilagos porikrol nem tudok nyilatkozni.
keves olyan kave van, amit a robot jobban old meg (no pun intended), mint a decent mondjuk klasszik eszpresszo profillal. amikor viszont masfajta profillal volt jobb a kave vagy a decent-tel egyszeruen nem sikerult ugy lefozni, hogy elegedettek legyunk, volt h a robotbol sokkal jobb fozet jott ki. (lehet vicces lenne, ha a robotos emberek mindegyike tenne be kepet h milyen pozicioban tud tartani mondjuk egy 9bar-os nyomast 20 masodpercig. vagy mar reg tul van a topik ezen a koron?flair-t abszolut nem ismerem, lehet ott teljesen termeszetes testtartassal megoldhato)
eleinte tobbszor hasonlitottuk oket ossze ugyanazokkal az orlokkel, de most mar ket kulonbozo helyen laknak, ket kulonbozo orlovel hasznaljuk oket.
biztos mindenkinek megvan a tuti modszere, a nekunk jol bevalt az ~17g orlemenybol 27g fozet, de neha lemegyunk egesz 24g-ig. klasszik 32-34g-ot csak uj kavenal probaljuk ki elsore, de a 27 szinte mindig jobban izlik.
wdt nelkul sokkal nagyobb melo h ne csatornasodjon, spricceljen egyik-masik kave, szoval mar meg sem probaljuk anelkul. es eros tampereles.alapvetoen a decent jobb. robottal neha sikerul nagyon hasonlot fozni, de az a gyakoribb, hogy a kave hordozza ugyanazokat a jegyeket, csak kevesbe markansan. neha pedig meglepoen mas, de ugyanakkor finom kave jon ki belole.
szerk: viszont elkepesztoen jo jatek a robottal kavezni, semmi penzert nem adnam fel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Több bérgyártóhoz viheti a készülő fejlesztéseket az NVIDIA
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Apple iPhone 13 - hízott, de jól áll neki!
- Kínában már az USA nélkül is tudnak 5 nm-es chipeket gyártani
- Vezetékes FÜLhallgatók
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Honor 200 Pro - mobilportré
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 7 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi 12T Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ Dell Latitude 15 5550 - 15.6"FullHD IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - 3 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest