-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Xabi78
aktív tag
Kicsit olcsóbb, de még mindig jó minőségű: IMS 12-18g
-
72lakiluk
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Összedobtam most egy hevenyészett szimplát, LM klón, 9g Mocambo Gran Bar, eredmény 18.5g 25mp ( csepptől mérve ) alatt szép egyenletes lefolyással. Meg a pogi kosárban és kiütve
az AP papírt levettem előtte, pici víz persze van rajta. Na szóval ennél több nemigen kellene bele én úgy látom. Lehet világosból igen.
-
bbuffy
senior tag
Urak!
ezzel tolom a kávét pár napja, bomba jó kis pohár, pont cortado méret. Massziv duralex.
[link] -
mgy
senior tag
Köszi srácok a pici duplaszűrős tanácsokat!
-
bl4ze
veterán
válasz
72lakiluk
üzenetére
Lehet. Meg kell beszélni velük a hell@ email címen. James-t keresd.
Nekem is Ő rendezte le, hogy UK fekete őrlőt vehessek, aztán szólt, hogy EU lesz küldve végül.
RetepNyaraB : nem, AP papír nélkül is ilyen. Majd ha nem felejtem el fotózok olyat is, csak egy ideje folyamatosan papírral használom a gépet. Nem is dzsuvás azóta

-
vicces1
aktív tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Na de a réz szűkítő (ami tőled van) a bojler előtt van.
És ott akad meg, az opv-szűkítő között.
Vagy ez a kémia akkor is igaz?
Csak, mert nem mindegy, hogy a szűkítőt dobom ki, vagy a rézcsöves bojlert.
De lehet felfúrom a szűkítőt, aztán leszarom, hogy nem 60ml jön 10mp alatt. -
sz.zs.
őstag
válasz
72lakiluk
üzenetére
Nálam sötétebből 9,5 gram, világosabb ból 10,5-11 gram megy az LM szimplába úgy, hogy csak a mély részében van kávé.
több fajta ilyen klón szimpla szűrő is létezik, más-más a befogadásuk.kraven54, vicces1: mivel nálam réz bojler van, és a víztérben is mindenhonnan el van távolítva a krómozás, csak azt tudom elképzelni, hogy Nálatok a galván korrózió játszik közre ( alu, krómozott réz, réz).
-
CB
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nekem még a klón LM szimplába 9 grammnál többet semmilyen kávéból nem sikerült beletennem. Annál több az alsó rész fölé lóg, vagy befullad.
Ha 9-nél több a kávé, mindig roszabb az eredmény, mint ha 9 grammnál kevesebb...... -
-
weinmaker
őstag
válasz
Sic.Transit
üzenetére
Ok
-
Petyuska111
tag
Oscar vízlágyító párnánál írta valaki, hogy a TDS mérő nem működik (ha jól értem azért, mert az ioncserélő módszer nem változtatja meg a víz vezetőképességét, de ugyanakkor mégis lágyítja a vizet, a mérő pedig az előbbit méri). Milyen módszerrel lehetne mégis mérni ebben az esetben a vízlágyítás hatékonyságát, van valakinek tippje?
-
72lakiluk
tag
Én még nem bontottam ezt. Viszont a Chiaroscurot már 2x is rendeltem és finom volt nagyon. A Mokaflornak a Bernini Black Blendjét kellene majd vhonnan levadászni egyszer

Várom ezt a fekete EU Niche-t, de csak nem akarják kiírni
Érdekes, hogy a fehér egy nap alatt elment EU-ba, UK meg a többiek nem fogynak
nincs lóvé szegényeknél, tanulhatnának tőlünk
-
vicces1
aktív tag
válasz
kraven54
üzenetére
Na, nekem is ilyesmi volt, amúgy máshol tényleg tiszta volt a rendszer.
Minimális lepedékes dzsuva, meg kékes zöldes víz az első 2-3 dl.RetepNyaraB hát szerintem az elég tömény cucc amit stereofan írt. 2 evőkanállal én nem tettem 1Literhez, inkább 2 teáskanál. A többi stimmel, hogy szakaszosan átjáratni, (gőzt is) és utána mehet bele a sima desztvíz, azzal átjáratni amíg érzed.
-
bl4ze
veterán
Mokaflor 100% Arabica Moretto "régi recept alapján"A második 100% A kávé mely nálam járt. És azt kell mondjam ezt sem bántam meg, hogy
megkóstoltam.
Stabil, jó kávé : szerethető. 91 fokos kifolyó víznél tetszik a legjobban, ott hozza az étcsokis-bogyós gyümölcsös ízeket, a korty végén egy kellemes nagyon picit füstös ízzel.
Crema is jó, tartja a cukrot.
Van egy másik 100% A keverékük a "Chiaroscuro", ezek után lehet arra is rá fogok kóstolni.
ezt csak a szimpla "tocsog a pogácsán a víz" témához. Ez rögtön csapolás utáni kép. Szerintem korrekt, LM szimpla 11 gramm kávéval. -
stereofan
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
nem bántja.
azt még elfelejtettem írni, hogy szakaszosan engedd át, kicsit hagyd állni, utána újra, mehet a gőzcső felé is. -
törölt tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ez van a gyári vízkőoldókban (Saeco) meg tejsav, esetleg borkősav.
-
-
stereofan
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
egy-két evőkanál sima háztartási citromsavat feloldasz először egy langyos vízzel teli bögrében elkeverve, majd azt mehet a tartályba úgy, hogy kb. egy liter víz legyen összesen.
ne álljon sokat alumínium bojler esetén. utána kiöblíted tiszta vízzel, kóstolhatod is, hogy érzed e még. -
HSM
félisten
válasz
72lakiluk
üzenetére
Köszönöm a lehetőséget a szuper őrlőre.
Nagyon tetszik, az eddig használt kis kerámiakéses olcsó kéziőrlőhöz képest óriási az előrelépés őrlési minőségben, tempóban és felhasználói élményben is. A 3D nyomtatott kiegészítők is nagyon praktikusak. Nálam jó kezekben lesz.
-
-
törölt tag
-
vicces1
aktív tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Úgy emlékszem Te írtad ki, hogy az 5L-es desztvizet készre kevered 0,3g szóda és 2gr keserűsóval.
Így kevertem be én is utoljára és a szűkítőnél eldugult, szét kellett szednem egy láthatóan vízkő szerű darabka állt bele, meg a tartály beöntő nyíláson is le volt rakódva fehér foltokban valami.
Átmostam az egészet citromsavval, jött belőle azért kis dzsuva, most minden ok.
De szerintem ez a 0,6-os szűkítő eleve necces.
Jó ez a vízrecept így tutira? -
WarLock07222
tag
válasz
vicces1
üzenetére
Érdekes, én se kaptam a Kinu-hoz vászonszütyőt. Amúgy én hasnló dologban szoktam transzportálni mint amiről épp beszúrtad a képet. Bár leginkább a műanyag részét féltem,, a fémet kevésbé.
#99135 szuszinho => Ezt valóban megtaláltam, és valóban open source. Bár így végigpörgetve sajnos számomra annyira összegányolt kódja van, hogy nem merném erre bízni a napi kávémat
De lehet csak én vagyok háklis a clean-codera. -
vicces1
aktív tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Olyat én nem kaptam, a gyári az egy kartonpapír doboz.
Nekem ilyen vászonszütyő nem volt, de ez helyett lenne egy csomó bringás vállzsákom.
Csak nincs rá írva, hogy KINU,
Én egy kemény héjú valamire gondoltam.
pl:[kép]verti1: szép cucc, de ez nem egy hátizsákos verzió.
viszont a kis szilikon kipattanó-mentesítőt köszönöm, ezt el is felejtettem, hogy tőled ered. -
mgy
senior tag
Segítsetek kérlek, értelmes minőségű dupla szűrőt keresek, minél kisebb kapacitással. Parci írt pár napja 15g-st, az akár oké is lehet.
Igen, tudom, akkoriban én is mást írtam, dehát telik az idő.
-
vicces1
aktív tag
Akinek van kézi őrlője azt kérdezem illetve akinek van ötlete, hogy mibe szállítgassam A-ból B- be a Kinut utazáshoz stb.
Valami kis szivacs bélelt szütyő féleség, mini táska, stb. Olyanra gondolok, mint pl. egy JBL protective case.
Ki mibe hurcolássza? (1Z presso J-plus-osoknak nem ér válaszolni!) -
djboris
csendes tag
válasz
calavera79
üzenetére
az 50, 20, 40 ppm itt CaCO3 ekv vagy mg/l?
Amúgy az itt fórumózok nagyrésze nem tudja pontosan, hogy korrozív vagy túl ásványos vizet használ, legfeljebb néha megnézik a kazánt hogy ok-e, de nem nagyon számol senki utána és nézi meg a határétékeket ;-) (én se) szóval ne aggódj. -
vicces1
aktív tag
-
freaghill
őstag
Pécsiek!
Hol lehet egy jó etiópot inni ma?
Pécs Kávéban voltam tegnap, ott Bean On volt, illetve Blue Bird.
-
-
stereofan
tag
válasz
gyuri860213
üzenetére
ezt nézd meg, hátha találsz benne segítséget: #78541
-
gyuri860213
tag
válasz
gyuri860213
üzenetére
Erre senki? Fél topiknak PID-es gépe van
-
weinmaker
őstag
Skacok! Ha már ennyi Niche Zero van a topikban, valaki nem írna egy bemutatót róla? Kiraknám a Korzóra.
-
szuszinho
őstag
válasz
WarLock07222
üzenetére
[link] igaz, ez nem webes, de megoldható minden

-
tcarina
csendes tag
Sziasztok!
Lecserélném a Rancilio MD40 -es darálómat ,valami jobbra.A kávéfőző Gaggia classic,a kávék olaszos sötétek ,pl Helló Sicilia.Használtban gondolkozok ,pl Mazzer SJ vagy hasonlók.Ha esetleg van valakinek eladó darálója írjon. Max 100-130e ft lenne rá.
Köszi. -
CB
senior tag
válasz
soldier2
üzenetére
Köszi az összefoglalást. Jó volt olvasni. Szeretem az ilyen összeszedett írásokat, mert lehet belőlük tapasztalatot gyűjteni.
Valamelyik kicsomagolós videóban bemutatták, hogyan kell beállítani az őrlő pozícióját. De ha jól emlékszem az is le volt írva, hogy később gyártott modelleknél már nem kell beállítani, gyárilag beállítják.
Összességében elmondható, hogy összeszoktatok. Az őrlő javult, te pedig megszoktad a vele járó rigolyákat. Talán ezért is nehéz később tőle megválni. Kötődik az ember.
Én pont ezt az érzést keresem. Nem egyszerűen őrlőt keresek, hanem egy olyan eszközt, ami kiszolgál hosszú éveken át. Mint mikor nagypapám megmutatta a bicskáját, ami már harmincegynéhány éve megvolt neki. Kicsit használt volt, a penge elvékonyodott, de tette a dolgát. Jelenleg a GC-ről is azt gondolom, hogy megmarad. Egyszerűen jó. Könnyű volt kiismerni. Teszi a dolgát. Én ezt becsülöm. Már nehéz lenne tőle megválni. Még emlékszem, mikor sz.zs.-nél megláttam. Szerelem volt első látásra, és azóta sem csalódtam.
Biztosan van jobb is, nekem ez a szint megfelel.
De az is lehet, hogy még nem kapott el a gépszíj.
A linkelt Malwani Livi őrlő is tetszik.Ha eljön az ideje, beszámolok mire esett a választás. Addig meg érik a gondolat. -
NagyGL
csendes újonc
Ezek a beszámolók tök jók, csomó egzotikus kávé!
Honnan rendeled őket? espresso-international.com? Ha igen, akkor a tárolást hogy csinálod, fagyasztós, vagy ezek a fajták bírják néhány hónapig a kamrában (bontatlanul)? (Ha jól látom, 50 € a min. rendelés, az hosszú időre elég...) -
soldier2
őstag
Elfér, bár elég magas. A lendkeréknek kell hely természetesen, de ha elég erős vagy le is szerelheted, de kerékkel is elfér a 37 cm mély részén a konyhapultnak (másra úgy sem jó ez a rész).
Mennyire stabil? A gyári talpával nem valami stabil, hajlamos elmászni ha világos pörkölést őrölsz presszónak, én beszereztem alá az amazonról egy kb 20*20 cm-es tapadós szilikon lapot (sajnos már nem tudom milyen néven találtam), azzal stabil, és ha akarom simán mozdíthatom is (nem ragasztós, nem hagy nyomot, újrahasználható stb csak le kell mosni).
A munka egyáltalán nem macerás, volt némi popcorning de 1-2 szem ugrott ki max, majd a gyerek csinált ikeás műanyag vasalható gyöngyből kupakot, azóta ilyen probléma sincs.
Az őrlemény állítása bár fokozatos, de elég aprók a fokozatok (kb 5 s a lefolyásban).
Pangó nem marad semmi, olajosabbra pörkölt kávéból hajlamos némi kávé szatikusan feltöltődni és feltapadni a késre, de 2 csepp víz darálás előtt a kávéra ezt a problémát is kiküszöböli (vagy egy istenes pofon darálás után).
Tisztítani nem szoktam, minek. A kések vágó részén nem tapad meg semmi, és onnan a kávé kihullik a gyűjtőedénybe, nincs ahol elakadjon.
Újonnan vettem, és az első kávék után megfordult a fejemben, hogy kivágom a sunyiba annyira rossz volt vele a kávé (erre a gyártó is felhívta a figyelmet, de nem hittem, hogy ennyire szar lesz). Aztán a késeket bejárattam kb 10 kg olcsó kávéval (ez ment melóba a szarvasiba) de még legalább ennyi rendes kávé is kellett mire elérte a maximumot. Remélem azóta bejáratott késekkel árulják, mert ha nem csak fanatikusoknak ajánlanám. Évek óta megvan, és egyre jobban szeretem. Legnagyobb hibája talán, hogy a tengely viszonylag vékony és a késtől távol van rögzítve, így üresen lehet koncentrikus, de darálás közben vsz ennyire nem j a helyzet, de mivel az egész gép mozog, ilyenkor század mm pontosan mérni nem tudsz. Alternatívája esetleg a Malwani Livi németországból. Vastagabb tengely, a késhez közelebb rögzítve, áttételezett fogaskerekekkel, így tekerni is könnyebb. Lehet azt vettem volna, de még tervei sem voltak, mikor a HG-1-et vettem, és most, hogy végre tökéletesen működik eszem ágában sincs cserélni. 10 másodperc alatt tol le 14g kávét presszóhoz, az izmaim már megszokták, minek
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Kapuczinernél kaphato AP papírt próbálta már valaki?
Mekkora a mérete? Jó a GC-hez?Köszi.
-
WarLock07222
tag
válasz
Flashback
üzenetére
Igen. Egy viszonylag egyszerű webes interfacet raktam mögé, ami plottolja az aktuális hőmérsékletet fél másodperces intervallumonként (csatoltam képet, bár mobilon pofásabb... természetesen nem 900 fokon járatom a gépet, csak épp offline a dolog
). Ugyanaezen a felületen a menüben lehet állítani a hőmérsékletet is. Meg majd mindenféle jóságot is, ha kitalálom hogyan működik hozzá a hardver. Eddig még nem láttam normális minőségben megírt open-source szoftvert ilyen témában, szóval lehet valamikor feltöltöm valahová. Elég modulárisra sikerült, szóval könnyen csereberélhetőek benne a dolgok, illetve könnyen bővíthető a felhasználás. -
Toobee
veterán
válasz
Toobee
üzenetére
Etno Cafe - Abyssinian Highland - első próba. Comandante C40 10-es állásban, de picit lassan indult meg, következő próba 11 lesz. Viszonylag sötét, meg is lepődtem. Ennek megfelelően átmenetet a két világ között. Nekem már az első kávé is bejött belőle, nem az a spriccelős fajta.
Ja, befutott a filter szettem is. Ajándék lesz, még 2 hónap pihi. Szerencsére a cégnél PID nélküli verzióban megvan ugyanez.
-
válasz
WarLock07222
üzenetére
Sajät Pid NodeMCU-n?
-
calavera79
csendes tag
válasz
kzoltann
üzenetére
De jó, hogy előjött a vizes téma, mert három napja egy excel táblával szerencsétlenkedek, amit itt találtam: [link]
Biztosan tök profi ez a kalkulátor, de nekem valahogy sehogy sem akar összeállni a képlet amiatt, hogy a legtöbb helyen (és ahogy írtátok is) epsom só és szódabikarbóna kerül a vízbe, ez pedig kalciummal is operál. Ez is 1000 ppm-es alap vizekkel indít, és pl egy 50 ppm Magnézium + 20 ppm Kalcium + 40 ppm szódabikarbóna alap vizekből összeállított főző vízre azt mondja, hogy tök jó, ideális a kávégépnek.
Ha kinullázom a kalciumot, akkor nem tudom teljesen értelmezni amit kiír eredményként (lefordítani le tudom, csak az "oké a kávégépnek cimkét" nem teszi ki), ha pedig egész kis kalcium értéket állítok be, mondjuk 5 ppm-et, akkor meg kiírja, hogy nagyon korrozív, ne használd presszó gépben.
Próbáltam úgy is, hogy a kalcium 20 ppm-ét magnéziumból pótoltam, tehát lett egy 70 ppm Magnézium + 40 ppm szódabikarbóna, erre sem írta ki, hogy oké a gépnek.
Erre gondoltam, hogy egye fene, hát teszek bele kalciumot a RO vizembe (akváriumhoz tartok egy szűrőt, 4 ppm-es vizet csinál), de ezeket a Calcium Chloride Dihydrate és az excelben szereplő társait nem annyi beszerezni, hogy bemész a DM-be.
Réz bojleres gépem van és most nem tudom, hogy mit csináljak, mert tönkre tenni nem akarom, vizet kevernem pedig muszáj

-
WarLock07222
tag
Ma reggel nem bírtam a fenekemen ülni, szóval ez lett belőle. Sajna hardver-ügyileg nem vagyok a toppon, de természetesen nem ezek a vezetékek maradnak, csak látni szerettem volna, hogy a szoftverem mit művel a kávégéppel. Egész hatásos a dolog, legalábbis a hőmérő adataiból kiindulva. Valami projekt dobozt kellene keríteni amit be tudok szerelni a gépbe, illetve szilikonos vezetéket az SSR-nek, aztán mehet is össze.
-
kzoltann
aktív tag
válasz
vicces1
üzenetére
2-3 adag presszohoz, kb 3 hetente kellet egy uj DMs palack, ha elkezdesz filtert inni akkor jol johet, mert azert az több vizet kér (napi 1-1.5dl melegiteni a drippert/áztatni a filterpapirt + 4-5dl viz 2 fővel számolva).
30-40ft/kwh, 5 liter viznel nagyjabol 150-180ft áramköltség vs 400 a dm.
Szoval amig nem iszol filtert jo vagy a DM desztvizzel.Nekem sajnos londoni kikoltozes miatt kellett venni, mert itt 5l deszt viz 5-7font. És igy már megéri középtávon.
-
gyuri860213
tag
Sziasztok.
Van esetleg Rex c-100 pid-hez konfigurálási tutorial?
Konkrétan ez a típus:
C100FK02-V*an
K-hőelem, belső fűtőszálas gép. Jól jönne az útmutatás mert teljesen vakon megyek ezzel kapcsolatban
Köszi.
-
Toobee
veterán
Etzinger 40 mm kúpos van benne. Erről beszéltünk (írtunk) is a múltkor. Ja, meg te több pontot kaptál a Brewed kávékra, szóval

Nekem ilyet kellene vennem, ha szeretnék jobb filtert inni. Arra maradt a C40 a cégnél.

Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- PlayStation 5
- AliExpress tapasztalatok
- Sorozatok
- Az 5 legnagyobb bénázás a mobilpiacon idén
- MW2 - MW3 játékosok baráti köre
- Számotokra mi volt az év játéka 2025-ben?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Bestbuy játékok
- További aktív témák...
- Kindle Voyage REKLÁMMENTES könyvolvasó eladó (fizikai lapozógombok, egy síkban levő kijelző!)
- Samsung Galaxy A54 128GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Használt számítógépek/merevlemezek számlával, garanciával! Ingyen Foxpost/PostaPont!
- Dell Precision 7560 Workstation i7-11850H 32GB RAM 512GB SSD Nvidia RTX A3000 6GB 1 év garancia
- Dell Latitude 5300 13,3" FHD IPS touch, i7 8665U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Érdekes, hogy a fehér egy nap alatt elment EU-ba, UK meg a többiek nem fogynak
nincs lóvé szegényeknél, tanulhatnának tőlünk
)