Hirdetés
- Léghűtés topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Hobby elektronika
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Házimozi belépő szinten
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- OLED monitor topic
- Milyen széket vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hahakocka
őstag
Na már rég mondtam hogy RTX 2000-3000-4000 en se lesz totál 100% ugyanaz a DLSS teljesítmény s minőség mint az RTX 5000 esen pl a DLSS 4-4.5. Most az hogy a framegen se ugyanaz az technikai alapdifi is. Az FSR4 et is ha egyáltalán megengednék a 7000 es kártyákon totál nem hozná ugyanazt a teljesítményt.
-
KROK640
nagyúr
Akkor gondold el, hogy nekem mekkora ugrás lehetett a GTX950 2GB-ról az RTX 3060 12GB
Kb mint anno a GeF3Ti500-ról a 7300GT, meg onnan a HD3870X2.
Nekem is így van, már a telón is van mindig. Bezzeg régen az 1Mbites ADSLnek is örültünk, most meg azért van csak 500Mbites netem, mert nem látom értelmét gyorsabbnak, lehetne 2 Gigabitem is. -
KROK640
nagyúr
Annak idején a 3060Ti és a 3060 között vacilláltam, aztán pont a VRAM miatt döntöttem a sima 3060 között (na meg akkoriban azért egész jelentős árkülönbség volt a két kártya között).
Annak idején a HD4850-et a kevés 512MB VRAM miatt cseréltem le HD4890 1GB-ra, aminek az ereje tök elég volt nekem, csak az 1GB VRAM miatt váltottam GTX950 2GB-ra. Aminek aztán megint a kevés a VRAM lett a végzete. És pont akkor mikor venni akartam GTX1660S-t 6GB-val, akkor jött a cripto láz. Akkor várnom kellett 2 évet, közben sorra jöttek az engem érdeklő címek, amik el sem indultak. És akkor döntöttem el a cripto láz ereszkedésének kezdetén, hogy akkor jó sok VRAM legyen, mert hosszútávra tervezek. 2GB VRAMról ugrottam 12GB VRAMra végül.
Azért biztos ami biztos vettem utána egy RTX 3080 10GB -t is
Jah, egyes topicokokban már szinte meme, hogy tényleg mennyi mindenre emlékszem. Remélem, mostmár nem megy el a neted, ha a bátyád kikapcsolja a gépét

-
mcs
veterán
Volt nekem is 3060 Ti, és szerettem. Akkoriban a sima 3060at kissé gyengének éreztem még a vram ellenére is, mert nem csak aktuális, vramot zabáló címekkel játszok. Most azért a 4070 Superrel jobban ki tudom élvezni a DLSS és frame gen előnyeit.
Eléggé sok mindenre emlékszel te is, nem igen szorulsz kavintonra.
-
A nem annyira neves modulok lassabban drágulnak (én CSX-et vettem, az olyan 6ezerről ment fel 7,5ezerre (a 8GB-os modulok)), a híresebbek (pl.: G.Skill Ares, Aegis, Sniper, ...) már sokkal gyorsabban (4-es szet még 50ezer alatt volt pár hete, most már a 90ezret közelíti).
-
KROK640
nagyúr
Most miért?
Az oroszoknál (sőt, akár Debrecenben is) is tudsz venni vadonat új Lada Niva (4×4) (1977) -et, meg dobozos "Buhanka" UAZ 452-t (1964). A gyártás eleje már mindkettőnek simán OT-s korú (30+ éves), mégis megveheted vadi újként is.
Hát most ez hardverekkel is így lesz, úgy látszik
#101 gbors : Még arra is lehet(ne) idejük
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
tibaimp
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Akkor tulajdonképpen itt is történt egy +80-100%-os áremelkedés, csak mivel alacsonyan volt az eredeti ár, ez nem olyan vészes. Ok, köszi
(haverom miatt kérdeztem, ő még egy jó öreg i7-4790K-t nyüstöl, és RAM-ot szeretett volna bővíteni). -
KROK640
nagyúr
Ez azért nem is olyan rossz poén, (ha jó áron adják) mint ha mondjuk az 5050-est erőltetnék.
Legalább próbálnak valamit tenni, az RTX 3060 amúgyis a legnépszerűbb kártya volt.
Na meg két 3000-es kártya tulajaként értékelem, hogy ezzel a lépéssel kaptam vagy 3-5 év extra supportot a kártyáimhoz
Akkor jól emlékeztem, rögtön beugrott a civil neved is, meg, hogy van egy bátyád is, és MSNen is dumáltunk. Bizony annak is már 20-21 éve. És igen, én meg a Lord vagyok

-
martonx
veterán
Jó látni az IT világ fejlődését: 2026-ban újra lehet majd jó pénzért vadonatúj AM4-es konfigot venni vadonatúj RTX 3060-nal. Éljen a fejlődés!
-
Az is felment de eleve alacsony volt, 2-3eft volt korábban 8GB-os kínai modulok én abból töltöttem fel a gépeimet korábban 32GB-ig.
Most aprón 5-6eft vannak a 8GB-osok, a 4GB-osok meg fele.
Face marketen találtam 16GB-os sodimmet 7eft-ért postával de az nem mindenben megy. -
KROK640
nagyúr
Végülis annyi év után, mikor a pénz rontásának az egyik leggyorsabb módja volt, épp itt az ideje

Egyébként van ennek egy előnye is : Kénytelenek lesznek jobban optimalizálni (árny oldala : később megjelenő, drágább játékok
) és gépet is ritkábban kell cserélni.#91 mcs : Ez csak egy poén kép. Te nem voltál régen (2005-2006 környéke) a Gamestar fórumon is?
-
A kiegészítés kiegészítése: nem azért is, hanem pontosan azért.

2/3-ára lett vágva a memória sebessége, így nem csoda, ha lassabb is lesz miatta a VGA. Csak a memória mérete a 3060 esetében semmilyen sebességkülönbséget nem okozna (ahogy ez jól látszik pl. a 4060Ti 8GB-os és 16GB-os változatánál is). -
KROK640
nagyúr
"Eleve úgy számol már nem egy NV-s VGA-gyártó, hogy nyáron kétszere szorzót kapnak a mostani árak"
Szerintem a DIY PC-s piac úgy földbe fog állni akkor 2026-ban ahogy még sose. Lehet majd lehozni a síránkozást, hogy 25-30 éve nem volt ekkora visszaesés mint most.
Egyébként az NV-n a cripto láz óta látszik, hogy nem akarnak már olcsó VGA-kat gyártani, hanem úgy vannak vele, legyen csak luxus a VGA ... Remélem az Intel betesz nekik rendesen. -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Elképzelhetőnek tartom, hogy esetleg van olyan 5060Ti ami úgy 8GB-os hogy 16-os lett volna, csak bad RAM flag. De a marketing miatt ez sajnos nem úgy fog működni, hogy 14 meg 15GB-os VGA, hanem vagy 8-as vagy 16-os. És megy 8GB-osnak az is, amin 15GB jó lenne ...

-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
Jó hír, hogy újraindítják az RTX3060 gyártását. Persze csak a 8GB-osat
, így lesz alsó szegmensbe kártya, persze kérdés, hogy milyen áron?
Nekem személy szerint azért is jó hír ez, mert így az RTX3060 12GB-os kártyám, és az RTX3080 10GB még lassabban avul el.Ráadásul azért az RTX3060 is jobb mint a semmi. De aki megvan ezen lepődve, annak jusson eszébe, hogy a nagy cripto láz alatt csendben a GTX1660-at is újra gyártotta egy ideig az NVidia.
-
hahakocka
őstag
-
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Tökmindegy az egész, amíg a várató keresletet nagyobbra taksálják 2026-ban, mint amennyi VGA-t egyáltalán gyártani fognak. Eleve úgy számol már nem egy NV-s VGA-gyártó, hogy nyáron kétszere szorzót kapnak a mostani árak. Ez már önmagában torzítja azt, hogy ki mit vesz majd. Leginkább azt, ami éppen van raktáron.
Még az AMD-s gyártók is azt mondják, hogy a mostani árakhoz viszonyítva 30%-ot biztosan emelnek majd. És akkor ez még csak a minimum, amit terv szerint látnak.
-
Az NVIDIA-ról van szó, nem a gyártókról.
És az a helyzet, hogy darabszámra minél kevesebb memória van a NYÁK-on, annál nagyobb a haszon a VGA-n, és annál több VGA-t tudnak eladni.
Ebben a mondatban két implicit feltételezés is van, és egyik sem feltétlen igaz. Ha azt gondolod, hogy a 8GB-os kártyából azonos áron ugyanannyit lehet eladni, mint a 12-esből (ami mellesleg 10-30%-kal gyorsabb is), az szerintem elég nagy tévedés. Közben meg a különbség az előállítási költségben korántsem óriási.
A kérdés inkább az, hogy mi lesz a fő limitáló faktor - az elérhető GDDR6 mennyisége, vagy a várható kereslet. Előbbi esetben valóban jobban megéri a 8GB-os változatot kihozni - személy szerint kételkedem ebben, de meglátjuk.
-
powerage76
csendes tag
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Amilyen rendes srácok vannak az nvidiánál, az új 3060-asok majd szimplán jönnek 6 gigával, minden másra meg ott lesz a geforce now...
-
Nem lehet felhasználni a hibás ramokat esetleg úgy ahogy windows alatt a badram flag?
Videókártyánál és asztali ramoknál is mehetne ilyen módon. Egy kész 14-15Gb-os kártya is jobb mint egy le nem gyártott 16GB-os. Akár AI-ra szánt HBM-el ami félig selejt.
Asztali ramoknál már most alapból nem gond ha így működne, meg most is van olyan hogy letiltják a felét és úgy adják el.
Régen videókártyáknál bios moddal ki lehetett hagyni a hibás részeket, nekem is volt olyan hogy a ramos kepler kártya ment herélt sávszéllel hibátlanul ha csak egy chip volt rossz, persze könnyű volt olyan kártyának ami eleve 512bites volt. De itt persze arra gondolok hogy magukat a ram címeket megjelölni.
Videókártyáknál GDDR6-ot meg amúgy is támogat szerintem az összes 4xxx szériás, azt is lehetne használni. Elvileg áttervezve 5xxx széria is tudhatja, megtámogatva extra cache-el talán nem is lenne akkora gáz. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem tudom, hogy mennyire van ebben szabad keze a VGA-gyártóknak. Abból kiindulva, hogy eddig a 16 GB-os 5060 TI-t gyártották nagyobb mennyiségben, most pedig több nagyságrenddel több 8 GB-os verzió készül a 16 GB-os kárára, valószínűleg semennyire. Az NV dönti el, hogy mi lesz, és a gyártók követik az utasítást, ha akarnak lapkákat. Ha nem csinálják azt, amit az NV mond nekik, akkor legyártatják mással a VGA-kat. Szóval végeredményben mindegy, hogy mi mit gondolunk, vagy mit gondolnak a VGA-gyártók. Az számít, hogy mit gondol az NV, és ők a mennyiségre mennek. És az a helyzet, hogy darabszámra minél kevesebb memória van a NYÁK-on, annál nagyobb a haszon a VGA-n, és annál több VGA-t tudnak eladni. Ez pedig üzletileg hasznos, mert ugyanannyi költség befektetésével több nyereséget termelnek. Az NV-nek nem nekünk kell megfelelnie, hanem a befektetőiknek, akik lehetőség szerint azt a verziót szeretnék, amiből nekik több pénzük lesz.
-
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Dehogy feltételezem azt
Szimplán sztem eléggel többért lehetne eladni a 12-est. -
wjbhbdux
veterán
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Igen, itt a fórumon is hibás az Amd vs. Intel vs. Nvidia téma elnevezés. A valóság: Amd & Intel & Nvidia vs. vásárlók.
-
-
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Ezzel feltételezed, hogy 3x 8-ast ugyanúgy el tudnak adni, mint 2x 12-est. Sztem nem - ezt kell kimatekozni.
-
-
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Rendben, de akkor tegyünk különbséget kritikus és "kritikus" között

Majd az NVIDIA marketing ezt kimatekozza, de szerintem jobban megérné nekik is a 12GB--os kártyát feléleszteni.
-
-
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Ezt értem, de azért ne tegyünk úgy, mintha ezek a chipek hirtelen kritikus erőforrássá váltak volna. A 3060-12 még borderline használható sebességű fullHD-ben pár kivétellel, és legalább a memóriával nem kell bűvészkedni. Egyes játékokban a 3060-8 sokkal lassabb.
-
-
bence1024
tag
Hát ez hihetetlenül szánalmas, ha igaz.
Vegyék csak, nálam marad a 750ti, amíg képet ad!
Minden másra meg ott a konzol. -
mcs
veterán
Jöhet a 64 bites, 2 gigányi rammal rendelkező RTX 3060 SE vagy LE. Legalább Quake 3ban kinyőgné a pár száz fps-t 4k-ban.
-
MrT
csendes tag
5060-asra nem lehetne GDDR6-ot rakni? Ha alapból nem akkor is biztos nem kellene túl sokat módosítani a gpu-n...
-
FeRRaR1
őstag
Ez most úgy hangzik mint ha egy jó hír lenne és örülni kéne...
-
Szerintem...
Olcsó megoldás kell, mert az oda (olcsóbb verziók) szánt 5060-asok ára emelkedni fog. A legolcsóbb, még használható megoldásnak a 3060 számít - a 3050 már túl gyenge manapság (és kevesebb rajta a haszon is, mert a 3060-hoz képest is olcsóbban kellene adni, miközben meg ugyanúgy a GP106-ot használja), a 3060Ti hoz több memória kell (drágább megoldás), a 3070 GPU-ja (meg a VGA NYÁK-ja is) szintén a drágább verziók egyike, a 4060-asok meg már a TSMC 5nm-es gyártósorát használnák (ha nem lenne már ott is más gyártva). Illetve az is előny a 3070-hez viszonyítva, hogy nem kell 'mélyről előbányászni' a gyártósorokat sem, hisz csak nemrég lettek leállítva. -
-
janos666
nagyúr
válasz
zebra_hun
üzenetére
Most kipróbáltam. A Preset F és K közt Quality vagy Balanced módban még mindig "csak" ~10% a difi DLSS 4.5-el is, mint 4.0-al volt (de ez Ada és Blackwell alatt inkább ~1%), csak a Preset L és M lassúak, de azok valamennyire új kártyákon is (és Preft vagy UltraPerf skálázáshoz valók, nem Quality vagy Balanced-hoz). Szóval lényegében semmivel sem rosszabb a DLSS 4.5, mint a DLSS 4.0, ha Quality vagy Preformance módban skálázol (kivéve azt a ~9% difit, ami mindkettőnél megvan a Turing vagy Ampere és Ada és Blackwell közt).
-
Én nem várnék akkora teljesítménynövekedést a Celestialnál, hogy értelme legyen a GDDR7-nek, hacsak nem azért csinálnák, hogy csökkenthessék a memória sávszélességet. Mondjuk ez sajnos egy reális lehetőség.
Battlemage már most bőven késésben van. A teljes szériának meg kellett volna jelennie 1 éve. A B770 csak pletyka, de B380-ról pletyka sincs, ami gáz. -
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
-
anulu
félisten
mondjuk szvsz lehetne ennyi erővel a 3070 is, az is GDDR6-os.
-
JohnyX
tag
@Abu85 ne hagyd magad összezavarni a tényektől:
NVIDIA GeForce RTX 3060 8 GB:
Graphics Processor GA106; Cores 3584; TMUs 112 ; ROPs 48 ; Memory Size 8 GB ; Memory Type GDDR6; Bus Width 128 bit
-
anulu
félisten
alaplapoknál jön a DDR3?
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Igen, ezt kb. én is így látom. Most tudnának nagyobb piacot szerezni.
szerk:
FireKeeper: Ezen konkrétan hangosan röhögtem...

-
FireKeeper
nagyúr
NVIDIA behajtók 2036-ban mikor megtudják hogy még van 640kB memória a régi számológépemben
-
wjbhbdux
veterán
Jó hír, csak a játék fejlesztők is álljanak vissza UE4-re az új hardverek kiaknázására
. -
-
BaLee
addikt
Új korában sem volt túl izmos kártya. Az egyike volt azoknak amitől vásárlás után viszonylag hamar megszabadultam. 3060 Ti az már jobb volt, csak ott meg a memória volt kevés.
-
xtremist
őstag
2038. Március 4.
5 napja elindultam a kolóniáról AI chipet szerezni hogy a Közösséget irányító kommunális Nagy Gépanya működése helyreálljon, és a nevelő kapszulák tartalmát ne forgassa vissza válogatás nélkül az újrahasznosítóba. Ha nem sikerül, egy két év és utánpótlás híján a Közösség eltűnik.
A társaimat akikkel elindultam, az elvadult köztisztasági robotok válogatás nélkül széttépték, én a Bőrdzsekis egykori főtéri szobrára felkapaszkodva éltem túl, és most már csak rám számíthat Anya és a többiek.
Semmi nem állíthat meg. Megigazítom arcomon az elhasználódott szűrőmaszkot, és tovább indulok a szétbombázott raktárak felé. Ha sötétedés előtt odaérek, simán túlélhetem.
-
janos666
nagyúr
Nem csak az RT magok kevesek/gyengék az Ampere-ben, hanem a Tensor magok is "elavultak", mert a viszonylag új Transformer modellt (a.k.a. DLLS 4.0) már ~10% teljesítmény kárára tudja csak futtatni az újabb GPU-khoz képest, a ma frissen új Transofrmer V2-t (a.k.a DLSS 4.5) pedig siralmasan viszi (többet lassul a felskálázótól az egész, mint ami teljesítményt nyer a kisebb render felbontásból). Tehát mondhatjuk, hogy mára már pont elavult az Ampere (mert nincs jó FP8 teljesítménye a DLSS 4.5-höz).
-
Egon
nagyúr
Na ja, egyébként minden árazás kérdése. 12GB-os verzióban nyilván kompromisszumokkal, de az alsó-középkategóriában akár még használható lehet.
Nekem a kölyök egy GTX 1070-nel tolja évek óta, és mivel leginkább Fortnite és társai vannak terítéken, még egy 12. generációs i3 és 16 GB RAM társaságában is elvan - bár éppen most fogja megkapni a levetett gépemet (i7-10700K, 32 GB RAM és egy RTX 3080). -
Obi-1
őstag
Egyébként ha tényleg megfizethető lenne, és tényleg mindenki simán megvehetné, akkor nem is lenne rossz kezdeményezés. FullHD-ben azért elvisz mindent, gondolom ray tracingre kevés.
Nálunk a gamer nagyfiam még GTX 1080-on játszik, és nem látok mgfizethető upgrade lehetőséget. A 3060-as meg túl gyenge ahhoz, hogy arra cseréljünk. -
martonx
veterán
AZ AI-nak köszönhetően akkor most előre megyünk vagy hátra?
-
GodGamer5
addikt
-
Piftuka
veterán
Nekem mondjuk egy ilyen VGA tökéletesen megtenné fejlesztésnek, mert bőven erősebb, mint a jelenlegi videokártyám.
Persze, ha már "régi", akkor legyen bőven olcsóbb is, mert az egy rossz vicc, hogy napjaikban egy alsó-középkategóriás videokártyát nem lehet (szignifikánsan) 100.000 forint alatti áron megvásárolni.
Mondjuk ezzel kapcsolatban:
"Azért jó választás ez a modell, mert a hozzá való memóriák nem is a legújabb GDDR6-os megoldások, vagyis olyan node-on készülnek, amelyek gyakorlatilag nem érintettek az AI-piac memóriafelvásárlási hullámától,"
Azok a gyártók, akik előidézték a "memória pánikot", majd olcsóbban adják a korábbi generációs chip-eket? Ugyan már! A vonatkozó memóriamodulok bolti árai nem ezt mutatják.
Még itt a Hardveraprón is, a sok éves, használt modulokat a néhány hónappal ezelőttihez képest 3-5-szörös áron kezdték el árulni.
Ezek után nehezen tudom elképzelni, hogy ilyen viszonyok között majd bármelyik gyártó piacra dob egy "low budget" terméket... -
ddaydome
senior tag
Ez egy jel. Ez a hiányzó làncszem a terminátorok előtti korszakból. Még nem késő az mi-t kikapcsolni és akkor újra jàtszhatunk rendesen.
-
zzola
titán
Úgy tudom nem április 1-je van! WTF?
-
Gainka
őstag
Netán odáig fajulna a dolog egy Gainward 8600GT-re vevö lennék csak szoljatok mikor ott tartunk, érzelmi kötödésem van hozzá 4000 ora cod 2-NFS MW, hey régi szép idök.
-
csakdzsó
tag
Szarrázsúfolt pcb, hiányos(elcsalt) gpu, alapbanszar csatlakozó(háztűznézős)
agyonajnározott dlss4 amitől lsd látványt kap a grafika.
De nemgond,ez NVIDIA! Ő a lyézus aki a krisztus.

Ez az a márka,aki uralja a vga piacot édesistenem.
Csatlakozhat a rozsdásodó Intelszarhoz.
-
Olvasom az újabb és újabb VGA-val kapcsolatos híreket és egyre inkább körvonalazódik bennem a gondolat, hogy ha az Intel most gyorsan nem adja ki a teljes Celestialra épülő palettát, akkor végük lesz, de most nagyot robbanthatnának.
-
Balumacikaa
tag
Na, ez jó hír.
Egy 20-ast adok érte. -
$p@rr0w
őstag
Remekül hangzik, teljesítmény is gyenge drágán is tudják majd adni, csak reméljük lesz azért 4GB verzió is...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Léghűtés topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Revolut
- Milyen légkondit a lakásba?
- Robotporszívók
- Ipari mértékű kalózkodással vádolták meg az NVIDIA-t
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Elektromos autók - motorok
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4239, 100% Akksi
- 127db TV/Monitor Bazár (Samsung, LG, Philips, Sony)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R7 7800X3D 32GB DDR5 2TB SSD RTX 5070Ti 16GB Asus ROG Strix Helios GX601 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Kb mint anno a GeF3Ti500-ról a 7300GT, meg onnan a HD3870X2.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
) és gépet is ritkábban kell cserélni.

Vagy ekkora xarban van már az éáj vonat,hogy ennyire megkell emelni az árakat,hogy a látszatot fenntudják tartani?
Szimplán sztem eléggel többért lehetne eladni a 12-est.