Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Apple MacBook
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Milyen processzort vegyek?
- SONY LCD és LED TV-k
- Hobby elektronika
- Hisense LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Szaszabond #35295 üzenetére
Olvastad az összefoglalót...azon belül is a DS bejegyzést ?
Pont így használom én is.
Ott lesz az "1kattintásos" kérdésedre is a válasz. -
claire78
senior tag
válasz
gyugyo79 #35293 üzenetére
Köszönöm a lehetőséget.
Tovább nézhetne a típusokat azt hiszem a 218play jöhet szóba még. Leginkább a 4 magos proci, 64bit és hogy alapvetően újabb model (támogatás) szempontok miatt cserélnék. Anyagiak mellékesek.
Nem tudom mennyire fájna a -2 rekesz.
Aztán lehet marad az egész. -
Pubszon
veterán
válasz
Simán, sőt, még a seed is megy tovább áthelyezés után is!
-
molnartom
aktív tag
válasz
Igen.
-
Bozso68
őstag
válasz
Igen.
-
Szaszabond
aktív tag
Sziasztok, mint írtam nemsokára vennék egy DS218Playt. Annyi kérdésem lenne még így az elején, hogy azt meg tudom e vele tenni, hogy Download Stationnel torrentezek rá egy könyvtárba mondjuk 200 filmet, sorozatokat, zenéket, majd egy file kezelővel Szétdobálhatóak e ezek külön könyvtárakba anélkül, hogy közben a számítógépre másolódnának? ...azaz egy sima move paranccsal azonnal megtörténik a mozgatásuk NASon belül.
Iletve még egy kezdő kérdés, a számítógépen böngészve és rákattintva egy torrent filera be tudom e állítani valahogy hogy a kattintás után valahogyan átkerüljön ez a parancs a download stationre (gondolom, ha a torrentfilet letöltöm bemásolom a nasra és onna betallózom a DS be akkor megy a dolog, de simán kattintással ez megoldható valahogy? Azaz van e számítógépes hivatkozás a NAS BS kliensére...?
-
Madwe
nagyúr
-
gyugyo79
addikt
válasz
claire78 #35291 üzenetére
NAS kezelő felület szinten az a baj, hogy szerintem olyan tök8 és nem is igazán a NAS funkciókhoz kell már a proci meg a ram, mert ahogy írod is kb ezekben semmi előrelépést nem fogsz érezni, ugye kb link aggregáció használata vagy majd a 10 GbE lesz ahol ez számítani fog megint. Hanem a kapcsolt funkciók.
De kb. a virtuális részt úgy képzeld el, hogy azért egy win 10 alá alap helyzetbe is ha raksz egy Intel Celeron J3355 / J3455 és 4+ GB ramot és mindezt futtatod HDD-n azért tudod mire számíts.
Míg ha egy Docker/VMM vagy akár egyszerre mind kettőn is egy Virtuális Synology fut és csak NAS funkciókkal az meg se kottyan és szinte észrevehetetlen a virtualizáció.
A Docker "része" az meg amúgy is olyan dolog amibe nagyon sok fantázia/lehetőség van pláne ha érdekelnek az ilyen dolgok.Ha nagyon vacillálsz és gondolod akkor adok privátba egy alap virtuális Win10 hozzáférést annyi, hogy 4 proci mag van most neki adva, meg 4 GB ram de ezeket ha írod, hogy mire akkor módosítom. Értelem szerűen a procit max lefelé
-
Bozso68
őstag
Most tesztelgetem a DS718+-ot. Új értelmet nyert a NAS fogalma.
Egyszerre torrenten pillanatok alatt jönnek SD filmek, másolok USB3-as portról a HDD-re több száz filmet, szinkronizál, közben nézem az Agymenőket róla. A CPU néha ugrik 50% körülre, a RAM meg 30%-on - se. -
claire78
senior tag
válasz
gyugyo79 #35290 üzenetére
Valószínűleg nem kellene, de jelenleg is használok macOS alatt virtuálisan Windows-t, 1-2 apró program miatt.
Szóval nem létszükséglet a virtuális akció, ah írod, inkább a “játszás” végett.De egyébként is erősebb gép nem, mint a 414 procija? Plusz a 2GB ROM. Am az 1-et is elégnek találom.
-
gyugyo79
addikt
válasz
claire78 #35289 üzenetére
Szerintem nincs értelme mert gyanús, hogy a virtuális gép futtatása sem a kell kategória.
De nem mindig lehet csak ez alapján dönteniHa "játszanál"/ bohóckodnál Virtuális gépekkel akkor lehet egy 718+ a +2 mag miatt hasznosabb ha belefér az árkülönbözetbe, de ez megint az a nehéz döntés, hogy kicsivel többért mindig van kicsivel jobb
-
claire78
senior tag
Üdv!
Jelenlegi 414-et megérné lecserélni egy 218+ -ra? 4 rekesz nem fontos, jelenleg 12TB-om van, de 6TB-nál nincs több adatom. 2x6TB pedig ugyanott lehetek. A 218+ Intel procis, gondolom azzal lehet virtuális gépet futtatni? Más előny? Transzkódolás nem szempont, nem használom.
Más javaslat esetleg? -
gyugyo79
addikt
válasz
Dragon27 #35287 üzenetére
Akkor csinálsz egyet (akár kamu mail címel) és megnézed az e az oka.
(Szerintem nem, de akár lehet is)
Ha tud írni a PLEX könyvtárba akkor tudnia kéne mindent, és a logok is ott lesznek amiből hozzá értő megmondja mi a gond. Ha ezt nem tudná írni akkor viszont nem csak borítók nem lennének megint csak szerintem, mert a többi könyvtárra elég az olvasás csak erre az egyre kell írás ami meg ha nem lenne akkor a talált tartalmat se tudná lementeni (De ezek ugye csak találgatások). -
VisiTech
újonc
Sziasztok!
Kezdő vagyok még a NAS területén és sajnos egy számomra megoldhatatlan hibába ütköztem a beállítás során és neten sem találtam rá megoldást.
Típ: ds214se
DSM: 6.1.4-15217 Update 1Mivel egyszerű webszerverként is szeretném üzemeltetni ezért felraktam a westation, apache, php, mariadb és a phpmyadmin programokat. A „közös” weboldallal nincs is problémám (html és php is fut) viszont a személyes weboldalnál (erre lenne szükségem) az hiba, hogy csak html oldat tud futtatni, mert ha php-t rakok fel, akkor 500 hibát ír ki az oldal megnyitásakor. Azt tudom, hogy meg kellene néznem a log fájt, de sehol sem találom.
Valószínűleg valami egyszerű php beállítás lesz a gond, remélem találkozott már valaki ilyennel és tud segíteni.Előre is köszönöm a válaszokat!
-
Bozso68
őstag
Megjött a DS718+ a lejatszo.hu-ról. Vasárnap rendeltem, ma délben hozta a GLS. 3 év garanciát adnak hozzá, ingyenes szállítással. Regisztációs kártya mellékelve.
Érdekes, hogy több magyarországi hivatalos viszonteladó van a synology oldalon feltüntetve, néhányuknál csak 2 év a garancia. -
Szaszabond
aktív tag
Köszi a tanácsokat , akkor wd red 6TB @5400 less a befutó.
-
maestro_z
tag
válasz
Pubszon #35278 üzenetére
Köszönöm. A délelőtt folyamán megnézem. De mintha úgy emlékeznék, hogy beállítottam a NAS belső IP-jére a DMZ-t, mert sem otthon sem idegenben wifin csatlakozott mobilról a DS Get-tel nem tudtam belépni a NAS-ra, csak ha mobilinterneten csatlakoztam. Azután viszont működött wifin keresztül is. Ha a DMZ-t kilövöm és wifin keresztül nem tudok csatlakozni a DS Get-tel akkor milyen beállítás lehet rossz?
-
Sziasztok.
Nem olyan rég felvetettem, hogy vásároltam egy DS118-t, és data prémiummal nem működik a Download Station. Sajnos Download Station semmilyen módon nem sikerült rábírni a prémium letöltésre.
Jelentem meg sikerült oldani a prémiumos letöltéseket más megoldással, remekül működik.Ha valakit érdekel szóljon és segítek.
-
Laposelemer
tag
válasz
FordFair #35270 üzenetére
Szuper, hogy sikerült.
Most, hogy említetted a külön írt könyvtár neveket, beugrott, hogy annak idején én is szívtam vele. Igaz kb. 4 éve 1x beállítottam aztán el is felejtettem.
Vannak itt páran syno+meder használók, hátha sikerül nekik is beállítani az értekezésünk alapján...
-
FordFair
tag
válasz
Laposelemer #35263 üzenetére
Köszi a segítséget!!
Sikerült!
Az újabban megosztott mappáim több szóból álltak, pl. "megosztott mappák" vagy "próba DS118" névvel.
A lejátszó gyakorlatilag létrehozza az NFS szerver alatt a kapcsolatot, azonban csak az első szóval, a fenti példákban az elérési út: "/volume1/megosztott" és "/volume1/próba" a "/volume1/megosztott mappák" és a "/volume1/próba DS118" helyett.
Ez a lejátszón az NFS szerveren belül az adott szerveren menügombot és "NFS-szerver módosítását" nyomva látszik.A megosztott mappát egyszavasra írtam át a nas-on, és működik
Köszi a segítséget!
Egyébként végül 2 db DS118-at vettem, az egyikben remekül megy az öt éves 2TB-os HDD, a másikba meg a most vásárolt 8TB wd red-et hiba miatt egyből vissza kellett vinnem...
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Szaszabond #35265 üzenetére
A merevlemez mint olyan eléggé bizonytalan állatfajta....
Minden gyártóval, márkával előfordult már , hogy beleszaladtak egy rossz szériába.
Van aki erre, van aki arra esküszik.Én annó a pénztárcámra halgattam és a legolcsóbb Seagate 4 TB-s lemezből vettem 6 db-t.
Aztán később vettem újból 6 db-t egy másik "ismeretlen" ( Kiderült, hogy átcimkézett Toshiba ) gyártó merevlemezét , ami pár euróval került többe mint az előző.A Seagate lemezekből 1 db tönkrement fél éven belül. ( Pótoltam egy Toshiba-val. )
Ezek 5400-s fordulaton mennek. Hűvösebbek is.A Toshiba lemezek 7200-s fordulaton dolgoznak és melegebbek is.
De hogy a kérdésedre is válaszoljak.
Szerintem NE egyforma lemezeket használj.
A fentebb írt széria-hiba lehetősége miatt.
Különböző lemezek esetén kisebb az esélye annak, hogy egyszerre megy tönkre.
Azonos lemezeknél nagyobb az esély.Az , hogy 5400 vagy 7200 adatsebesség szempontjából lényegtelen.
A gigabites hálózaton elviekben 125 MB/s megy át.
Gyakorlatban 100-110 MB /s.
Ezt pedig a mai HDD-k tudják...akár 5400-s , akár 7200-s.A hőtermelése és a hangja nagyobb egy 7200-s lemeznek.
Ha jól szellőző / nem teljesen zárt helyen van ....tőled messze, akkor hajrá.Mint látható a Seagate-ek ( ami még megy ) 40 fokosak vagy éppen alatta.
A Toshiba lemezek melegebbek...46 a teteje.
Mindez egy 23 fokos helyiségben ...azon belül is szekrényben.
A NAS és a bővítő doboz egymás mellett. -
maestro_z
tag
Sziasztok!
Router cserét követően egyfolytában bombázzák kívülről a NAS-t. A portokon nem változtattam semmit. A routerben a virtual server menüben kézzel vittem be a nyitandó portokat. Eddig egy tplink 3600-ast használtam azzal semmi probléma sem volt. Most egy Archer C7-est vettem be, de bármilyen szűrést állítok a menüben, a NAS-on folyamatosan kapom az értesítést, hogy az SSH szolgáltatás blokkolta a ...... ip címet. Az SSH szolgáltatás nincs bekapcsolva, a 22-es port nincs nyitva, a NAS-on 4.3 DSM fut.
Mit nem állítottam be a routerben, vagy mit állítottam rosszul? -
gyugyo79
addikt
válasz
MasterDeeJay #35264 üzenetére
Innen ki tudod nézni, hogy ha kell valamihez akkor mit használ alapértelmezetten.
(#35265) Szaszabond Ha külön lesznek akkor teljesen mindegy mekkorát raksz be 2. nak. A nagyobb ha megteheted azért jobb talán mert tovább lesz elég
(#35266) Dragon27
Lehet egy PLEX-el foglalkozó topikba több sikerrel jársz. Mert ez nem a NAS -on múlik. Amúgy miért fáj egy regisztráció ha a 3400 -as portot (vagy amire megváltoztatod) nem irányítod be rá kb. mindegy hogy van vagy nincs. Vagyis ha nincs akkor max buksz ezt azt. -
Dragon27
senior tag
Sziasztok
Plex alkalmazást telepítettem, de nem tölti le a borítót és nincs index kép. Régebben használtam a Nas-on és Plex regisztráció nélkül is letöltötte a borítót.... Most regisztráció nélkül nem működik rendesen?
-
Szaszabond
aktív tag
Ha DS218Play-hez veszek egy WD RED 6TB-t és mellé a meglévő WD Red 4TB-t használnám az úgy jó lesz? Igazából összesen így 10 TB helyre számítok, tehát nem raidben lesznek, vagy inkább vegyek egy ugyanolyan 4TB-s-t, hogy egyformák legyenek, a különbség azt hiszem, hogy a mostani 4TB az NASWARE 2.0 míg az új 6TB pedig Nasware 3.0 lenne...
Illetve elég e az 5400 as fordulat vagy inkább legyen a 7200? a meglévő 4TB az csak 5400... -
Ránéztem a routeremre és láttam hogy száz körüli sornyi portot engedett ki a routeren a nas magának, hála a véletlenül bent hagyott Upnp beállításnak. Háát azért merész kicsit. Most beállítottam hogy csak az 5000 és 5001-es port menjen ki.
Ezen kívül kell még port a minimális internetes működéshez?
Csak a webes felületet és a dsfile-t használom telón, az meg most ennyi portal is tud képet feltölteni mobilneten is. -
Laposelemer
tag
válasz
FordFair #35253 üzenetére
OK.
Nekem az eredeti skin van a meder-en (mozi terem).
A kezdőképernyőn van Favourites, Media Library, YouTube, stb.Itt belépsz a Media Library-be és itt lesz az a 3 megosztás fajta (ha van USB rádugva, akkor az is itt jelenik meg). Itt belépsz az "NFS szerver"-be.
Elvileg itt nincs semmi mappa, ha még nem használtál NFS megosztást.
Itt kell nyomni "opciók" gombot (az eredeti távon a házikó alatti sarokban lévő (nem tudom a mednél ezt a gombot hogy hívják)) (én a házimozi távját használom)
A felugró ablakban lesz ...,NFS szerver teszt, NFS szerver hozzáadása, NFS szerver módosítása, NFS szerver törlése.
Szerver hozzáadása -> itt beírod a NAS-od IP címét, majd az elérési útvonalat (asszem ide kell csak a megosztás neve. pl.: Filmek)
Aztán OK.Innen megjelenik egy "Filmek" mappa az "NFS szerver" megosztáson belül és ami abban van lehet nézni, kedvencekhez adni, és az eredeti távval még mappát is lehet törölni.
Továbbá filminfót is letölteni. (feltéve ha van írási joga a mednek)Ja és a meder sima beállításainál megadható a kezdőképernyő. Kedvencek, Media Lib, Youtube, stb.
Nekem a Media Lib van beállítva, ezért nem volt egyértelmű amit vakeráltam.Innen szerintem megtalálható ami neked kell
-
Gadfly
tag
Sziasztok
DLNA-val kapcsolatos problémám lenne. Próbáltam keresni itt a topikban, de nem nagyon találtam hasonló esetre megoldást (vagy csak elkerülte a figyelmem
).
Eszközök
NAS: DS115j
Router: D-Link DIR-636L
TV: Samsung UE48H6400Minden vezetékesen van összekötve. Mediaszerver telepítve van a NAS-on. Az UPnP/DLNA eszközlistánál felismeri a TV-t (profilnak a Samsung TV-t választottam ki). Az SSDP hirdetési intervallumot 60 mp-re állítottam (ez 900 valamennyit volt, amit nem is értettem, hogy miért...).
A problémám az lenne, hogy a TV bekapcsolást követően (60 mp múlva) felismeri a NAS-t és csatlakozni is tudok rá, viszont 5 perc után bontja a kapcsolatot (filmnézés közben is). Visszakapcsolódni, csak a TV újraindítása után tudok (ekkor is 60 mp múlva), viszont minden esetben 5 percig él csak a kapcsolat a NAS és a TV között. A routerem is "Médiaszerver" képes és ha bekapcsolom rajta ezt a funkciót, akkor a TV vele is kommunikál, viszont vele nem szakad meg a kapcsolat (ezért is gondoltam, hogy vhol a NAS-nál lehet a probléma).
A DS-ben már szét kutattam magam, hogy van-e esetleg vmi beállítási lehetőség ahol ezt az 5 percet növelni lehet v. kikapcsolni, de nem találtam ilyet.
Tudtok segíteni a probléma feltárásában/megoldásában? Vagy esetleg a DLNA helyett más alternatív megoldást, amivel a NAS-ról közvetlen játszhatok le filmeket a TV-n?Előre is köszönöm a válaszokat!
-
Borisz76
nagyúr
Synology DSM 6 - Kötet létrehozás / bővítés / költöztetés
Megoldható adatvesztés nélkül de ettől függetlenü javasolt az adatmentés !
-
Ispy
nagyúr
Sziasztok!
Van egy 212j 6.1.4-es DSM-mel, és arra gondoltam, hogy lecserélem egy 216j-re. Van benne 2 db 3TB-s WD Red, ezeket simán elég, ha átrakom az új nasba és menni fog, vagy kell valamit mókolni még vele?
-
FordFair
tag
válasz
Laposelemer #35250 üzenetére
Köszi!
Ezt sajnos nem értem:
Az elején mikor választasz, hogy UPnP, SMB, NFS megosztás.
Itt belépsz az NFS-be és opciók.Mit jelent, hogy az elején? Hol/mikor? Amikor bekapcsolom? Nem jön elő ilyesmi...
Az NFS-t nekem talán azért ajánlották, mert mindkét gépnek (NAS/mplayer) ez a natív rendszere, ezáltal a legkevésbé erőforrás-igényes.
Az SMB-t is be lehet állítani, megjegyzi: egyrészt a shortcut-nál, másrészt a kedvencekbe is tehetsz mappát onnan.
Ha nem muszáj, nem rugózom rajta, ha az SMB is megfelelő...
-
gyugyo79
addikt
válasz
caris1 #35251 üzenetére
Mint pár napja (1 hete kb) a 6.1.4 vissza vonásánál kiderült lehet, hogy nem mert nem csak a hdd- n tárolja ezt. De attól a béta és az utolsó fő verzió közt akár lehet átjárás. Ha kipróbálod és megírod majd biztosra tudjuk. Ha nem megy akkor kicsit vissza olvasva / rákeresve találsz downgrade leírást.
-
caris1
tag
Sziasztok,
Szerintetek, ha teljesen új HDD-ket rakok a NAS-ba, akkor telepítéskor lehet régebbi DSM verziót felrakni, mint ami a korábbi HDD-ken volt?
(Most 6.2 béta van rajta, ha új HDD-ket rakok bele, akkor rá tudom vajon rakni a 6.1.4-et? Csak a HDD-ken tárolja a verziót, vagy valahol magán a NAS-on is?) -
Laposelemer
tag
válasz
FordFair #35249 üzenetére
Azok a beállítások nem a beállítások menüben vannak.
Az elején mikor választasz, hogy UPnP, SMB, NFS megosztás.
Itt belépsz az NFS-be és opciók.Az okosok azt mondják az NFS kevésbe erőforrás igényesebb, mint a többi.
Nekem az UPnP merev mappaszerkezete nem tetszett.
Az SMB-nél otthon men akartam folyton a felhasználónevet beírkálni.
Így matadt az NFS. Ez ezektől mentes.Azt nem tudom a 212j-n miért nincs a 118-on meg miért van.
-
FordFair
tag
válasz
Laposelemer #35244 üzenetére
Köszi a választ!
Med600-on ha megszakadok sem találom ezt az opciót, hol van ez nálad? (Mostanában frissítettem v4.0.2-re.)
Olyan van: hogy "NFS opciók": "protokoll", meg "rsize blokkméret".Egyébként az UPnP, meg az SMB szerver is működik. Van előnye az NFS-nek? Vagy melyik a "jobb"?
+ nem értem, hogy a a DS118-an miért van ez a + sor (biztonság: "AUTH_SYS" / "kerberos" stb.), míg a DS 212j-n nincs, pedig ugyanaz a firmware...
-
gyugyo79
addikt
válasz
Pubszon #35246 üzenetére
Photo Station Uploader
"A Photo Station Uploader alkalmazás segítségével egyszerre több fényképet és videót is feltölthet számítógépéről a Photo Station szolgáltatásba. Az alkalmazás miniatűröket készít a képekből, a videókat pedig a számítógép hardverének feldolgozási funkcióival magas minőséget garantáló formátumba konvertálja, így nem veszi igénybe a NAS eszköz rendszererőforrásait. Egyszerűen jelölje ki a feltölteni kívánt fájlokat a Windows Intézőben vagy a Mac Finder alkalmazásban, és kattintson rájuk jobb gombbal." -
Pubszon
veterán
Ugye a sok képnek, baromi lassú amíg megcsinálja a kis syno az előképeket. Nem lehet valahogy a PC-t befogni, hogy segítsen neki vagy helyette megcsinálja?
-
Laposelemer
tag
válasz
FordFair #35243 üzenetére
Med600 NFS részében hozzáadtad a ds118-ban létrehozott megosztásokat?
Van ott olyan opció, hogy NFS szerver hozzáadása.
Beírod az IP címét a 118-nak és a megosztott mappa elérési útvonalát (asszem ez csak a konyvtár neve).És a jogosultság nálam írás/olvasás. Így a med tud bejegyzéseket létrehozni a nézett filmhez. Pl. Lejátszás folytatása, megnézted e már a filmet, borítók létrehozása...
-
FordFair
tag
Sziasztok!
Szeretnék újra segítséget kérni.
A DS118 beállítással elakadtam.
A med600X3D lejátszóval próbálnék a nas-ról videót nézni. Az UPnP kapcsolat megy, az NFS valamiért nem.
Közben a szintén hálózatra kötött DS212j-ről simán megy a dolog.Ugyanazok a beállítások szerintem:
1. Vezérlőpult/ fájlszolgáltatások/ NFS engedélyezése: beikszelve,
2. Vezérlőpult/ megosztott mappa: a megosztott mappa szerkesztésénél NFS engedélyek fül: létrehozva:
NFS szabály:
- IP: 192.168.0.*
- jogosultság: csak olvasható
- Squash: nincs hozzárendelés
- aszinkron engedélyezése: pipa
a DS118-ban van egy újabb sor: biztonság: "sys"-re állítvaVan valami ötletetek?
Kell még valamit/valahol állítani?Köszi!
-
Bozso68
őstag
válasz
Laposelemer #35240 üzenetére
Nekünk 8 akció: 88.888Ft felett ingyenes náluk a futár!
Mod: meg is rendeltem!
-
Madwe
nagyúr
válasz
Véreshurka #35231 üzenetére
Az is mehet a synos linkgenerálással. Megadott mappára linket generálsz, jelszóval levédeted, s aki ismeri a linket s a jelszót le tudja tölteni, ha frissül az adat a mappában akkor azt is. S viszont, tudsz fileigénylést kérni egy mappába, oda meg fel tudnak neked tölteni. Ftpre nincs szükség, még céges környezetben sem
-
Bozso68
őstag
válasz
Laposelemer #35233 üzenetére
Köszi szépen!
Ingyenes a szállítás ráadásul.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
Patice #35234 üzenetére
Nálam úgy volt, hogy letöltöttem a photo, video, music stationt és már ez alapból létrehozta az említett mappákat. Ezért is kezdtem el bemásolni a fájlokat a mappába, majd az appok letöltése telefonra. Ezután a DS Music egyből felismerte a belemásolt zenéket, de a többi nem. A media servert jóval később telepítettem csak, miután olvastam, hogy ezekhez ez kellene. De ha ez kell akkor miért ismerte fel már fel rögtön a zenéket a DS Music android app?
-
Csokifalo
senior tag
képek konvertálása szükséges egyáltalán ha nem weben keresztül böngészem a NAS-t?
Köszi -
Patice
Topikgazda
válasz
Véreshurka #35226 üzenetére
2. A Médiaszerver felrakása hozza létre a music, photo, video rendszermappákat. Ha ebbe pakolod a megfelelő fájlokat, akkor ezeket fogja látni a DLNA-s kliens. Ez az alapértelmezett beállítás.
Ha nem ezekbe a rendszermappákba akarod pakolni a fájljaidat, az sem gond, csak az indexelésnél kell a megfelelő mappákat beállítani (betallózni és megadni, hogy adott mappában milyen típusú fájlok vannak).
A DS alkalmazásokhoz nem kell a Médiaszerver, inkább annak a usernek kell megfelelő alkalmazásengedély, amelyikkel belépsz mobilról, hogy használhassa.3. Ehhez a user engedélyeket kell módosítani. Vagyis adott megosztásokra nem kell engedélyezni a guest hozzáférést, azaz a guest elől ki kell szedni minden jogosultságot (pipát). Ezután szerintem majd le kell választani a felcsatolt mappákat, és újra felcsatolni egy másik userrel.
-
Bozso68
őstag
Magyar ÁFÁ-s Synology NAS-t honnan érdemes venni, ahol ténylegesen gyári garanciát adnak? Eddig az IPON volt kinézve, pont most akartam rendelni, de mára már 153K-ról felvitték 158K fölé.
DS718+-ról lenne szó egy 4TB WD RED-del.
MOD: most a PCLAND-dal és a FOCUSCAMERÁ-val szemezek.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
LouiS22 #35230 üzenetére
Igen, eseti megosztásra én is erre gondoltam, de ha hosszabb távon egy teljes mappát szeretnék majd megosztani, szerintem arra még mindig az FTP lenne egy jó megoldás. Persze meghallgatok bármilyen más ötletet is! Illetve androidos appoknál ahol ftp-vel lehet kapcsolódni még mindig meg vagyok lőve FTP nélkül.
-
LouiS22
veterán
válasz
Véreshurka #35229 üzenetére
Én az FTP helyett a fájlküldésre a direkt linkelést használnám, a Fájlkezelőből lehet kiadni, és generál egy direkt a kontentre mutató linket, amit szépen tudsz szabályozni. Így az FTP felesleges is lehet.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
LouiS22 #35227 üzenetére
Köszi!
2FA már üzemel az elejétől. Mivel most teszt üzemben van a NAS is meg én is, szeretnék minden funkciót kipróbálni, illetve beüzemelni amit csak lehet. Egyelőre nincs rajta kb. semmi, szóval az se gond ha bármi baki lenne.
Ha én nem is használnám az FTP-t, esetleg majd a későbbiekben ismerősöknek ha úgy adódna FTP eléréssel oldanám meg a fájlküldést, illetve androidon is valószínű így lenne hozzákapcsolva a tárhely, illetve van pár androidos app, ami támogat FTP-n való elérést (pl. Neutron Player) de még semmi sem biztos. SFTP-t azért erőltetnem, mert itt sokan ezt a protokollt ajánlották az FTP/FTPS helyett.
Auto block is beállítva, 3 próba lehet 5 percen belül, utána ban.
(#35228) Borisz76: köszi!
-
Borisz76
nagyúr
válasz
1.
Megoldható, hogy a 3 db SHR-ben lévő HDD mellé beteszed a 4. lemezt és nem a kötetet bővíted hanem egy új kötetet hozol létre.
Csak ezután lesz elérhető a választás lehetősége, hogy az újonnan hozzáadott alkalmazást melyik kötetre akarod telepíteni.Amíg 1 kötet van...értelemszerűen oda mennek az alkalmazások.
Amikor képbe kerül a 2. kötet....na onnantól lehet választani telepítési célt / kötetet. -
LouiS22
veterán
válasz
4. van bármilyen speciális oka az sftp erőltetésének, vagy csak magadat nyugatnád vele, hogy ez most "biztonságosabb"? Egyáltalán: szükséged van ftp-re bármilyen formában?
Ha már biztonság: gondolom láttad, hogy a beépített tűzfal képes arra, hogy adott helyről/x időn belül és ezek szabad kombinációjában x darabszám után bannolja az adott IP-t? Ha ez aktív, akkor nagyjából a script kiddieket ki is lőtted a jó francba
Egyébként az első dolog meg az legyen, hogy 2FA bekapcsol, ezzel egy újabb lépést tettél a biztonságosabb NASozás felé.
6. nem, nem tudsz, de bármikor kitörölheted a létrehozott usert
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Hosszú leszek, de próbálom szétszedni a kérdéseimet:
Tegnap végre sikerült kicsit jobban megismerkednem a NAS-al, és így lett is pár kérdésem. Bár próbálom folyamatosan olvasni a topikot, illetve keresni is, de sajnos sok mindent nem találok meg, illetve ha jól látom, van pár olyan leírás is, ami már a 6.1-es DSM-en nem teljesen úgy van, mint amikor a leírások íródtak. Sok dolgot már sikerült magamnak megtalálni, de azért bőven vannak vakfoltok
Egyelőre úgy vagyok a dologgal, hogy még nem létkérdés, hogy az adataim fent legyenek a NAS-on, így arra gondoltam, hogy először is kiismerném a működését, és majd csak utána kezdeném el feltölteni az adatokat, persze egy factory reset után. Erre januárig adnék magamnak időt, és utána már "élesben" tolnám a NAS-al.
1. Az alap koncepcióm a NAS-on (DS918+) a következő: most egyelőre 3 HDD van bennt, amit végül úgy döntöttem, hogy SHR-ben rakok be. Ezeken lennének a fontos adatok, illetve az olyan média tartalmak, amiket a későbbiekben is szívesen hallgatnék, néznék, stb... Jövő hónapban készülök venni majd egy 4. lemezt is. Terveim szerint ezt külön kötetként venném fel, és erről üzemeltetném majd a torrentet. Amennyiben így már lesz egy második kötetem akkor azt jól olvastam, hogy csomagtelepítésnél eldönthetem, hogy melyik köteten fusson a torrent? Jó lenne, ha tudnám tehermentesíteni a most benne lévő lemezeket, és csak arról a lemezről menne a letöltés és a seed is amit a későbbiekben raknék bele. Van ebben egyáltalán valamilyen ráció?
2. Az első beüzemelésnél felkínálta, hogy telepítsem a photo, video, és audio station-t, amit nem fogadtam el, mondván majd letöltöm a későbbiekben. Ez meg is történt. Létrehoztam egy megosztott mappát, abba felmásoltam a NAS-ra pár próba mappát (képekkel, videókkal, zenékkel). Mivel ezeket alapból a telefonos synology programok nem ismerik, így a station-ök által létrehozott mappákba is értelemszerűen áttettem őket. A DS Audio rögtön felismert mindent játszotta is le rögtön, azonban sem a DS Photo, sem a DS Video nem ismert fel semmit (egy user felhasználót hoztam létre, ezzel léptem be az alkalmazásokba). Ekkor kicsit túrtam a fórumot, ahol az volt írva, hogy fel kell telepíteni a Media Servert és akkor jelennek meg azok a mappák, amelyekbe bemásolva már elérem a file-okat az alkalmazásokkal (olyan 2015-ös lehetett a bejegyzés). Nos bementem a csomagtelepítőbe, letöltöttem a media szervet, de ahogy látom ez csak annyit csinál, hogy engedélyezi a DLNA/UPnP képes eszközöknek a station mappák elérését. A képeket végül meg tudtam jeleníttetni a DS Photoval, ha a létrehozott Photo mappából töröltem, majd újra hozzáadtam őket. Ekkor már láttam, hogy dolgozik a proci, hozza létre a miniatűröket. Megvártam, hogy befejeződjön, majd újra belépve a DS Photoba már láttam a feltett képeket. Most akkor kell a media szerver ahhoz, hogy megjelenjenek a képek, videók az alkalmazásokban, vagy nem? Videokat még mindig nem látja a DS Video. Gondolom ha azokat is kitörölném és újra bemásolnám a video mappába akkor megjelennének azok is a DS Video-n belül, de jó lenne rájönnöm arra, hogy most miért nem jelennek meg. Illetve miért volt az, hogy a zenéket rögtön le tudtam játszani ahogy betettem a mappába, azonban a képeket és a videókat már nem?
3. SMB protokollal csatlakozom win-en a géphez. Itt meg lehet azt oldani, hogy első hálózati meghajtó felcsatolásakor kérjen felhasználó nevet és jelszót? Most úgy működik nálam a dolog, hogy hálózati meghajtó csatlakozásakor megadom a meghajtó betűjelét, majd kitallózom a felcsatolni kívánt mappát a NAS-ról és már meg is jelenik, tudom böngészni a tartalmat. Gondolom valamit be kellene állítani a NAS-nál, de sem a file service alatt, sem a security alatt nem látok erre vonatkozó információt, miközben azt olvastam a fórumban, hogy mindenkinél kellett a használni kívánt felhasznáó név/jelszó páros.
4. Nagy nehezen sikerült beállítanom az FTP, illetve az SFTP elérést, azonban az FTPS-el nem boldogulok. Tudom, hogy nem ajánlott sem az FTP, sem az FTPS protokoll használata, de szeretnék mindent működőképessé tenni, és csak azután letiltani és használni biztonságosabb protokollokat. Androidon próbáltam az FTPS elérést, Solid Explorer alatt a "There was a problem with SSL communication", Mixplorer alatt a "handshaked failed" hibaüzenetet kaptam és nem tudtam kapcsolódni FTPS-en keresztül. Merre keressem a hiba okát?
5. Munkahelyemen csak a quickconnect-el tudok kapcsolódni NAS-hoz. Még nem tudom mennyire szeretném matatni majd onnan a NAS-t, de esetleg van arra lehetőség, hogy csak bizonyos IP címekről legyen elérhető a quickconnect szolgáltatás? Vagy ha be van kapcsolva akkor nem tudok vele semmit tenni és bárhonnan elérhető? VPN sem játszik...
6. Létre tudok-e hozni olyan felhasználót, amivel csak egyszer lehet kapcsolódni, majd ha ez megtörtént akkor a felhasználó inaktiválódik/törlődik és többet nem lehet vele belépni sehova, csak ha azt újra engedélyezem/létrehozom?
7. Ha jól emlékszem, valahol olvastam, hogy btrfs fájlrendszer esetén érdemes kikapcsolni a copy on write funkciót. Erről valaki tudna egy kis felvilágosítást adni, hogy mi merre hány méter? Hol tudom kikapcsolni, ki kell-e egyáltalán?
Egyelőre így hirtelen ennyi ami eszembe jutott, de biztos lesznek még kérdéseim ahogy haladok az ismerkedéssel.
Köszi, hogy elolvastad, és köszi ha válaszolsz is!
UI: A NAS egyébként nagyon jól hasít egyelőre, bár nincs is miért panaszkodnia, hiszen kb 10 GB-ot használok ki a 11 TB-ból és mégnem is terhelem semmi extrával. Azonban nagyon gáz, hogy kivették a magyar nyelvű súgót. Gondoltam amíg ismerkedem a NAS-al addig legyen magyar nyelvű, de ha a súgóban keresnék akkor csak próbálkozhatom, hogy mi is lehet az angol megfelelője, így visszamentem angol nyelvre, de azért jó pár fogalmat nem ismerek angolul. Legalább hagytak volna régebbi súgó elérést magyarul. Nem a beállításokra vonatkozóan, hanem csak hogy ismerkedjen az ember vele...
Szerk: SFTP kapcsolódás Total Commander alatt: valaki tudna egy jó leírást linkelni? Sosem használtam csak az alap TC-t win-en, de az SFTP-t nem sikerül belőnöm, még úgysem, ahogy a plugin leírásában van (valami két fáljt kellne még bemásolnom/telepítenem valahova, de nem műkszik
).
-
Szaszabond
aktív tag
válasz
Borisz76 #35224 üzenetére
köszi a válaszokat. Igazából nem feltétlenül kell egyben látnom őket, amennyiben megoldható és felhasználóbarát a navigáció a winyók között.
Filmek képek, zenék, dokumentumok mennének rá természetesen amit el szeretnék érni több eszközzel is. De a legalapvetőbb a filmlejátszás lenne egy MED3D600 media playerrel, vagy esetleg emennyiben PLEX telepíthető rá akkor azzal. Gondolom NFS vagy SMB-n keresztül tallózhatóak a könyvtárak és kész. Vagy összevonhatóak a kötetek, hogy egyben lássam őket? Kell e ez nekem? Ha nem egyben látom őket akkor hogy? Két külön könyvtárként? Mondjuk 192.168.1.10/A_Winyo/Filmek az egyik winyo, és 192.168.1.10/B_Winyo/Zenék a másik és így tovább könyvtáranként?
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Multibit #35223 üzenetére
Ezt írta :
2. Ha nem szeretnék raidet, működik e mondjuk két különböző méretű winyóval összeadva a tárhelyet? Azaz 4GB+6GB=10GB?
Nem szeretnék raid-et....nálam az több hdd esetében külön-külön kötetet jelent.
Viszont a 4GB+6GB= 10GB félreérthető.
Mert annyi lesz a tárhely....csak nem egyben. -
Multibit
nagyúr
válasz
Szaszabond #35220 üzenetére
1. igen
2. igen (, de hiba esetén borul minden)
3. nem (formázni fogja a Syno)Miért akarsz ősrégi GB-os vinyókat használni?
-
Szaszabond
aktív tag
Sziasztok,
Sajni tönkrement a WD My Cloudom (folyamatos sárga led, akinek ez mond valamit) és az gondoltam vennék egy Synologyt.
Első körben a 218Playt néztem ki magamnak, de lenne pár kérdésem , mert elvileg a 118 is megfelelne, de1. a 218Play működik e 1 winyóval is?
2. Ha nem szeretnék raidet, működik e mondjuk két különböző méretű winyóval összeadva a tárhelyet? Azaz 4GB+6GB=10GB?
3. Remélhetőleg a WD MyCloudban lévő winyóm még működőképes és talán nem vesztek el az adataim, elvileg az ext4 formátumban van. Vajon ha kiszerelem belőle és beletenném a Synologyba akkor működne e egyből vagy trükköznöm kellene?
4. A fentiek miatt terveztem volna a két lemezest + egy db 6 GB WD Redet a másik meg terveim szerint vagy ez a meglévő 4GB lesz, vagy nem lesz, de remélhetőleg az 1. kérdésre igen a válasz és akkor mehet csak a 6GB al, és amennyiben a 2. kérdésre is igen a válasz akkor amikor betelik a 6 akkor veszek még majd bele winyót és a tárhelybővítés is kész lesz.köszönöm a segítséget.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
TFerenc07 #35218 üzenetére
Miért ne tudnád böngészőből elérni.....?
1 hozzászólással visszább írtam : QuickConnect címet kell megadni a böngészőben.Az okostelón a DS Get alkalmazást tudod használni a lentebb részletezett QC-el - ha nem otthoni wifi hálózaton lennél.
A bal felső sarokban található 3 db vízszintes csík.....az a menü.
Ott van egy "Böngésző" lehetőség.Megadod a virágbolt címét : ( Bárminemű hasonlóság csak is a véletlen műve lehet
)
Https://viragbolt.cc/login.phpBejelentkezel az oldalra a neveddel és jelszavaddal.
Főoldalról kattintással a " Letöltés " oldalra mész.
A kívánt torrent nevére kattintasz mely ezáltal "lenyílik".
Letöltés lehetőségre böksz és a DS get átugrik erre :URL-címek megadása / Fájlok feltöltése
Alatta pegig: ( Ez csak egy HAMIS példa )
https://viragbolt.cc.torrents.php?
action=download&id=5473489348&key=r574654875658765873üöghdz7erujdjkfzAlatta a nagy HOZZÁADÁS felirat....ráböksz és már meg is vagy.
Telóról adtad hozzá a NAS-on futó Download Station-hoz a kívánt torrentet.Telefonon Menü / Feladat -ra böksz...láthatod is , hogy hozzá adta és elkezdte.
Az összehasonlítás oldalon észrevehetőek a különbségek. Proci, ram , stb....
Mivel gyakorlati tapasztalatom ezzel kapcsolatban nincs ...nem igazán tudnék a videós képességeken kívül mást említeni.
A PLAY széria úgymond a filmes dolgokra van kihegyezve de ugyanúgy lehet vele letölteni is.
Az , hogy a torrentezés terheli a CPU-t az eddig is tudtuk.
De hogy a 2 modell közzül melyikkel lehet gyorsabban tölteni ? Passz....2 maggal , magasabb frekin vagy 4 maggal de alacsonyabb frekin.
Erről majd olyanok nyilatkoznak , akiknek ilyen modelljük van. -
TFerenc07
tag
Értem, és köszönöm a segítséget.
Egy kérdés. Ugye a ds downloadot el tudom érni mobilról a ds get alkalmazással az megy is, de pl böngészőből is el tudom érni? Lenne még egy kérdésem a ds218 play mennyire jó filmek streamelésére és letöltésre? Azért kérdezem mert majdnem 218 + ot vettem, és félek attól félek hogy jobban jártam volna a 218+ al. -
Borisz76
nagyúr
válasz
TFerenc07 #35215 üzenetére
DSM : Http://QuickConnect.to/QuickConnectID
QuickConnectID eltérhet a felhasználó névtől.
PhotoStation : Http://QuickConnect.to/QuickConnectID/Photo
Mod : Most kipróbáltam és átváltott Https-re.
Okostelefonról az alkalmazásokban pedig szintén a QC ID-t kell ( otthoni wifi-n érdemesebb IP-t ) megadni.
Természetesen a Név és a hozzá tartozó jelszó mellett. -
TFerenc07
tag
Sziasztok!
A távoli elérésnél a quickconnect-el miért van az hogy nem mindig lehetséges elérni vele a nast?
pl munkahelyen is beírom hogy www.quickconnect.to\username és azt írja ki hogy nem lehet kapcsolódnia a következőhöz: username. Érdekes ,mert pár hete még működött rendesen, és most valamiért nem akar menni, mitől van ez?
Engedélyezve van a quickconnect a vezérlőpultban. -
törölt tag
válasz
Borisz76 #35213 üzenetére
Köszönöm a sok tippet, jelenleg nincs 1 terra adat, amivel megtöltenék a nast..., szóval a 2 rekesz elég lesz egy darabig.
A 118-ast néztem én is, a fix 1 giga memória aggaszt, na nem most, hanem a jövőre nézve.
A 218play ugye ugyanez 2 rekesszel.A 218+ lenne az ideális, csak az a mostani igényeket jóval felülmúlja, az ára ezt tükrözi, viszonylag nehéz megmagyaráznom a választást (ugyanis engem is felkértek, segítsek választani).
A qnap volt még porondon, de a gyérebb mobilos appok miatt kiesett.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
#44416768 #35212 üzenetére
Azokra a feladatokra amit felsoroltál a [linken] látható nas-ok megfelelnek.
Személy szerint a több fiókos NAS-t preferálnám mert az idővel előtörő vágy, hogy bővítsünk tárhelyet egy 1 fiókos nas esetében nehezebb mint egy 2/4 fiókos modellnél.
Tehát én inkább azt kérdezném tőled, hogy elég lesz tuti a 2 fiók ?
Lehet akár 4-s is....ha az árba belefér.Természetesen indíthatod 1 db lemezzel is. Nem kell azonnal teletömni HDD-vel.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
#44416768 #35210 üzenetére
Szia.
" Téma tudnivalók " ...jobb felső sarokban.
Sok hasznos olvasnivalóval és személyes tapasztalattal.Amúgy ha veszel én új modellt javaslok.
A Synology honlapján van egy összehasonlításra szolgáló rész.Ha az új áraktól a frász kerülget , akkor max 1-2 éves modellt nézz.
-
törölt tag
Sziasztok!
Átlagos, otthoni felhasználásra - torrentezés (egyszerre max 5 le/feltöltés), file-ok tárolása, médiaboxal történő elérése/lejátszása (4k tv-n, jelenleg leginkább 1080p filmek), a tárolt adatok távoli elérése, és mobilos film/képnézés (a nassal azonos lakásban) - melyik eszközt javasoljátok?
Lehet 1 vagy 2 rekeszes, egyelőre nem releváns, adott egy laptop is az adatok tárolására.
Köszönöm!
-
e90lci
senior tag
válasz
Declare #35207 üzenetére
Szia
Veszel egy pl:s905-ös androidos media boxot és azzal lehet.Ezen a fórumon érdeklődhetsz,hogy milyet. -
Declare
őstag
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy ha veszek egy Synolgy NAS t, akkor lehet nézni vele a tv n online streameket? Pl a filmezz.eu oldalról?
-
e90lci
senior tag
válasz
gyugyo79 #35205 üzenetére
Szia
Egyébként aki most kezd ezzel foglalkozni annak baromi hasznos az UPNP.Attól függetlenül,hogy vannak biztonsági kockázatai.(Mert nem tárol olyan adatot amit bárki ne láthatna).De később célszerű olvasgatni egy kicsit és meghatározni mire is van szüksége,és csak azokat a portokat forwardolni amit használ,az UPNP-t meg kikapcsolni.Egyébként meg igazad van!5-10 db port forwardolása is kb 5 perc 1cigi+kávé szünettel is.(RouterOs -nél).Plug ang play routereknél meg még kevesebb. -
gyugyo79
addikt
A routeren az UPNP bekapcsolása után csak az nem nyit portot magának ami nem akar, ezzel van leginkább baj. Szóval baromi kényelmes, hogy a torrentnek meg az egyéb dolgoknak nem kell beállítani a portot, de amikor a kártékony szoftver teszi ugyan ezt (mert az nem fog téged megkérdezni, hogy bekapcsolod e) akkor mi van ?
Aztán persze ezt is lehet bagatellizálni de a tény az tény marad, hogy kevésbé okos megoldás mint beállítani azt az 1-2 portot amire tényleg szükség van ...(#35203) HIJ
A drivereket felraktad? -
HIJ
őstag
Sziasztok!
Telepítettem egy virtuális win10 -et a beépített Virtual mashine managerrel, de valamit nem jól csinálhatok. Csak hideg indítással indul el. Ha pl a windows -ból indítom újra, akkor megakad a "booting from hard disk" feliratnál és csak loop -ol. Mi lehet a gond?
Ezen kívül minden jól működik eddig...
Köszi
-
e90lci
senior tag
válasz
Borisz76 #35199 üzenetére
Szia
Igen ez az egyszerűbb módja,de ha biztonságosabban szeretné valaki használni a hálózatát akkor az UPNP első amit kikapcsol a routeren és nyit portot a feltöltéshez is.És a többi alkalmazáshoz amit használ.Plusz tűzfalazik mindent amit csak lehet.Bár még így is előfordulhatnak "nem kívánatos látogatók".
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 27MR400 - 27" IPS LED - 1920x1080 FHD - 100hz 5ms - AMD FreeSync - Villódzásmentes
- Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6600
- LG UltraWide 35WN75C-B VA Monitor! 3440x1440 / 100Hz / 5ms / FreeSync
- LG OLED65B49LA AI 4K HDR 120HZ Smart Gaming OLED TV!
- Samsung A53 5G Dual-sim,kitűnő állapot,karcmentes kijelző,fóliás keret,doboz,kábel,fekete
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Gamer egerek és billentyűzetek kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- MacBook Pro 13, 14, 15, 16, MacBook Air M1, M2 M3 M4 bill magyarosítás lézerrel / sapkacserével
- Bomba ár! Dell Precision 5530 - i7-8850H I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I P1000 I Cam I W11 I Gari!
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!