Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Annyira örül az SNES öregedésének Super Mario, hogy idővel nagyobbat ugrik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Nikon DSLR topik
- Milyen TV-t vegyek?
- 3D nyomtatás
- OLED monitor topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- Házimozi haladó szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
DarkByte
addikt
Apropó CRT filter. Ez menő
[ShaderGlass v1.0]
-
DarkByte
addikt
válasz
DarkByte #1706 üzenetére
Nos oké, megnéztem az oldal forrását. Tényleg kézzel írt JS. Hát, egészségére. Szent őrült.
Ennek ellenére vannak kétségeim eléri-e ugyanazt a kompatibilitási szintet mint egy régmúltra visszatekintő emulátor. Igazából úgy hogy zárt szoftver palettával megy, végül is ezeket elég ha biztosítja hogy mennek vele. -
DarkByte
addikt
Köszi! Majd alkalmadtán meghallgatom. [link]
De amit leírtál egyik dolog sem zárja ki hogy VICE legyen alatta, Emscripten-el lefordítani JS-re C/C++ kódot manapság már ujjgyakorlat. Ez a CRT filter és kattogó hang mind megoldható a VICE kódjára építve, sőt ez a legkevésbé bravúr az egészben szerintem, a CRT effekt kb. egy WebGL shader, tutira találnék egy tucatot belőle a neten.
Ettől még persze lehet nulláról írt új emulátor, bár nem tudom manapság miért tenne ilyet bárki. Óriási feladat ha ugyanazon kompatibilitási szint elérése a cél mint amit a VICE esetében hosszú évek alatt elértek. Én tuti nem így fognék neki, ha csak az volt a cél hogy böngészőben gyorsan el lehessen indítani egy játékot
Pl. azt hiszem az Abandonia-s DOS-os játék gyűjtemény is láthatóan a DOSBox-ot röffenti be browser-re lefordítva.
(Viszont amúgy ha VICE van alatta, akkor meg gáz hogy sehol nincs kitéve forráskód egyébként.)
-
bojan
tag
válasz
DarkByte #1703 üzenetére
Nem nem. Ezt az emulátort az alapoktól krissz írta maga. Minden egyes részét. Olyan dolgokra is ügyelt, hogy pl van benne joystick kattogás hang, hogy teljesen autentikus legyen az élmény
A crt filtert is úgy csinálta pl, hogy folyamatosan nézte közben élőben crt monitoron parallel, hogy minél jobban hasonlítson az igazira a látvány. Valamelyik Checkpoint adásban van vele interjú az emulátorról, ott mindent elmesél róla. -
DarkByte
addikt
válasz
sasa134 #1702 üzenetére
Amikor elindul a webes emulátor alul középen van egy gamepad ikon, ott tudod állítani a vezérlést. Lehet joystick portot kell váltani, bár nekem úgy tűnt automatikusan beállítja a játéknak tetszőt.
Jobb shift és a nyíl gombok a joy2 úgy nézem.
De nekem amúgy tök szépen felismeri a Steam Controller-t is és a stick-el lehet irányítani(Amúgy kíváncsi lennék milyen emulátor van e-mögött. Úgy láttam nem open source. Bár ha tippelnem kellene a VICE valami webes fordítása.)
-
sasa134
addikt
sziasztok, Krissz C64 online játszható játékgyűjteményét gondolom ismeri mindenki. Hogyan lehet ezekkel játszani/irányítani a játékokat? kell joystick - és ha igen, milyen/honnan? köszi szépen
-
Truman
senior tag
Sziasztok!
A lengyel c64psu.com -os táp főkapcsolójának világítani kell vagy nem? Mert kívülről úgy néz ki, mint egy világítós kapcsoló, de nem világít. Amúgy működik a táp.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarkByte #1695 üzenetére
Igen, a C64 az a platform, ahol folyamatosan van fejlődés, és ahogy halad előre az idő egyre komolyabb cuccok jöttek. Elég csak pl megnézni az 1994-es Midnightot, vagy a Flimbo's Questet, Defender of the Crown-t, vagy az említett Creatures II-t. Ezektől mind letettük a hajunkat akkoriban.
Bár amennyire tudom a Defender of the Crown-t Amigán és Amigára fejlesztették, meg volt PC-s verzió is, és C64-re úgy butították vissza.
-
DarkByte
addikt
Az a Pig Quest nagyon komoly. Ezeket olyan vicces lenne becsomagolni és visszaküldeni a múltba. Hajukat letennék
Persze ehhez azért kellenek a frissen felfedezett trükkök és algoritmusok, illetve az hogy nem közvetlen a gépen fejlesztünk hanem már egy sokkal erősebb másik masinán, gyorsabb iterációkban. (Igaz, ezt ahogy olvastam akkoriban is csinálták, pl. Amiga-t összekötve C64-el.)
-
bojan
tag
válasz
DarkByte #1686 üzenetére
Sajnos ezt a verziót nem lehet simán kiírni lemezre. Már nem emlékszem pontosan miért, de sajnos biztosan nem. Van valahol olyan verzió amit ki lehet írni lemezre és aztán c64en elinditva valami specko progit a kiirt lemezeket ki tudja tomoriteni a végleges formátumban, de nekem azzal sem sikerült sajnos. Így marad az emulator, vagy ultimate 2 vagy mi c64en.
-
copass
veterán
válasz
DarkByte #1691 üzenetére
nah igen. rohadtul nem egyszerű egy sima intro elkészítése se, nemhogy egy komplex játékot megírni.
a kedvencem Antonia Savona előadása, a Pig Quest fejlesztéséről...
speculative rendering, delta code,stb.
https://www.youtube.com/watch?v=I8CTKeh8N0Q
jön amúgy a következő rész!pedig azt mondta, hogy nem lesz több!
https://youtu.be/PyEa77ngcEU?t=72 -
DarkByte
addikt
Na ja, csak egy modern játéknál ez sokkal durvább. Nem nagyon játszottam eddig Retro Debugger-el, de most ennek nyomán összeraktam. Maradva a Creatures II-nél, annak az intro képernyője már aranyos, hányszor vált rasztersorok közben karakter készletet, a sprite multiplexer is zsonglőrködik. Ezt mind támogatni kellene, plusz felismerni mikor mit rajzol épp. Pl. ez csinál olyat a high score lista alatt hogy a játékos karakter animációinak pixeljeit karakter háttérszínnel megrajzolja a szöveg mögé nagyban. Sok sikert azt detektálni és kicserélni felskálázott grafikára
De egyébként már kidrótozni a gépből a VIC-t érintő busz módosításokat és a RAM írás/olvasásokat se triviális, habár a Retro Debugger kódjában tippre találnék erre megoldást.
Gondolat kísérletnek jó volt maradjunk ennyibe, de szerintem ez ennyiben marad
-
DarkByte
addikt
Igen, sajnos sejtem nem egyértelmű. Random megnéztem Frodo + ICU-val a gép memóriáját egy Creatures2-t futtatva, és bár sok sprite-ot és képernyő elemet felismerek, a többi szanaszét van, plusz folyamatosan változik a pozíciójuk is.
Egyáltalán nem úgy működik a rajzolás ezeken a gépeken mint manapság modern megközelítésben, hogy csak betöltök egy textúrát a VGA memóriájába és majd az kipakolja oda ahova kell. Ez is a szépsége.
Kvázi vissza kellene fejteni a játék kód azon részét ami a rajzolásokat csinálja hogy érdemében meg lehessen csinálni.Egy agymenésnek azért jó volt.
-
copass
veterán
válasz
DarkByte #1687 üzenetére
ez azért elég komplex móka.
van ilyen hogy raster badline, sprite multiplexer,bankok,stb.
szinte minden tömörítve van egy játék/demoban, mert annyira kevés a hely.
a memória menedzselés komplett rémálmom. mert nem mindegy, hogy melyik grafika milyen címen van, melyik bank, akárhol nem lehet,stbstb.
pedig ez csak egy béna intro... [link]
pl: sprite data nem lehet $1000-$2000 között, mert nem tudja megjeleníteni. -
DarkByte
addikt
Volt egy agymenésem amúgy a napokban, hogy vajon VICE-hoz lehetne-e csinálni olyasmit mint az Nvidia Remix, hogy felismerné melyik játékot töltötted be, és egy újabb ablakban mondjuk SDL-el kicserélt asset-ekkel nagyobb felbontásban ezekkel render-elné a játékot, de mögötte az eredeti gépi kód futna természetesen, meg akár válthatnál is a normál VIC és a remix-elt kinézet között on the fly.
Pl. a sprite-okat és background asset-eket egy-egy címnek "remaster-elni" lehetne AI-val, mint ahogy a fickó itt csinálja.
Az a baj nem tudok eleget a játékok anatómiájáról a C64 memóriájában hogy tudjam valójában mennyire lenne reális ez, C64 programok elég sok önmódosító kódot használnak
Habár valszeg mivel annyira picik ezek a grafikák, egy brute force hash-eléssel is be lehetne azonosítani épp ezeket ha megvan a grafika a memóriában.Plusz a rasterline scan-elt működését is teljesen emulálni kellene a VIC minden quirk-jével természetesen a nagyobb felbontában. Szóval az se volna piskóta.
Hmm-hmm.. projekt egy borús téli estére.. ja várj.
-
DarkByte
addikt
Nyilván akkor kell valami interfész a PC és az 1541 közé hogy átírd a d64 fájlokat fizikai lemezoldalra.
Én amíg volt vasam XUM1541-el oldottam meg, egy Arduino Pro Micro-ból meg lehet építeni kis pénzért, pl. Aliexpress-ről.
OpenCBM-el lehet vezérelgetni, vagy valami GUI-val a felé mint a CBM Transfer amit a Logout cikk ír. -
BaLee
addikt
Feltettem ide: [link]
Nem egy lemezes, valamiért az rémlett de az lehet az Enhanced volt. x64sc-vel használtam.
-
Harg1
friss újonc
c64hq-rol szedtem a jatekot is meg a WinVICE-t is. Az eredeti magyar nem megy, intro utan leall sajna, igy maradt az enhanced angol verzio de nagyot üt ez is. Hihetetlen, hogy milyen dolgok ugranak be huszonx év elteltével is
-
bojan
tag
válasz
Freddy TNT #1675 üzenetére
Ez engem is érdekelne.
-
Harg1
friss újonc
Üdv, bepróbálom hátha valaki emlékszik, enhanced Newcomeres kérdésem lenne: kiraknám Mnogot, lehet átmenetileg is? Sehogy se megy, nyomom a D-t, kiválasztom, és közli h "Gimme protection". Rocker negyedben gondjaim vannak miatta, nem feltételül szeretném emiatt újrakezdeni. Köszi
-
Truman
senior tag
Megoldottam!
Szóval 8 pin DIN csatlakozóból van 270°-os ami nekem volt, és van 262°-os ami a Commodore 64 -nek kellet volna. Nem volt kedvem felkutatni a jó csatlakozót, az megint sok idő ha van egyáltalán a közelben.
Ezért azt csináltam hogy a 7-es és 8-as pint eltávolítottam, mivel az úgysem kell az S-video -hoz, így már gyönyörű szépen bement a helyére.Amúgy megéri vele kínlódni. Mérföldkövekkel jobb képet az mint a kompozit.
-
Truman
senior tag
Sziasztok!
Jelenleg csak kompozit kábelem van a C64-hez, a jobb képminőség reményében szeretnék csinálni egy S-Video -t is.Vettem egy szerelhető 8-pin DIN fejet, de nem passzol a felső két pin nem megy bele hajtaná kifelé. Milyen 8-pin DIN fej kell a gépbe ami biztosan passzol? Honnan lehet ilyet venni?
-
DarkByte
addikt
Ez egy FPGA szintetizált második VIC-II ami szinkronban fut az eredetivel. A VIC-II Kawari mod ezt tudja már egy ideje.
-
copass
veterán
válasz
Freddy TNT #1667 üzenetére
-
KROK640
nagyúr
válasz
Freddy TNT #1667 üzenetére
Pont tegnap jött velem szembe a hír
-
bitmad
aktív tag
-
Trailblazer
veterán
Zajlik ma egy ilyen esemény. Gondoltam, szólok.
https://www.facebook.com/events/1521982555100570/
-
KROK640
nagyúr
válasz
Trailblazer #1658 üzenetére
De még mennyire ... és tényleg
-
winhate
őstag
Unreal nemreg dobta a kozosbe : (faxblock)
-
KROK640
nagyúr
válasz
RandomName #1648 üzenetére
Nekem ilyen reset gombom volt de az is a gép oldalán kivezetve, hátulra a catradge helyre pedig semmi nem volt bedugva
-
bitmad
aktív tag
-
válasz
1-es es 3-as lab - mi szempillacsipesszel csinaltuk
-
szalai56
senior tag
válasz
-
KROK640
nagyúr
válasz
creatorium #1646 üzenetére
nem, nem igazán
-
copass
veterán
válasz
creatorium #1639 üzenetére
ez valami reset féleség lenne.
játék biztos nincs rajta, mert nem látok rajta epromot.
így néz ki egy játék cartridge. -
KROK640
nagyúr
válasz
Valami cartridge-nek tűnik. Valószínűleg program vagy programok vannak rajta
-
RandomName
senior tag
válasz
Ha bele van dugva, és elindítod mit csinál?
Tippre valami játék van rajta... -
creatorium
tag
Sziasztok! Kaptam egy c64 gépet és az alábbi képen látható házi gyártású panel volt beledugva. Mi célt szolgálhat?
-
KROK640
nagyúr
Tyűű, ugyan 35 éve kezdtem a C64-ezést, de az első évek a játékról szóltak. De olyan 30 éve már én is programozgattam, rajzolgattam stb. Akkoriban tényleg nem volt más dolgom mint tanulni meg játszani igencsak korai teenagerként. Még a lányok is csak később kezdtek el érdekelni, de aztán az is kivette a mag szeletét az életből (ettől még sokáig volt idő C64-ezni
)
-
copass
veterán
válasz
Trailblazer #1635 üzenetére
1000%
elég szépen szól ez így azért. -
Trailblazer
veterán
Szerintem lesz olyan, aki annyira fog neki örülni, hogy még compon is indul valami rajta készült alkotással...
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarkByte #1633 üzenetére
"de mégse visz rá a lélek hogy ilyenekkel szórakozzak a napi mókuskerék után.
" - Na, itt kezdődik a probléma nekem is. A C64 évek óta el van csomagolva, C128-ra már nem is vadászok, mert tudom, hogy úgyse lenne rá időm. Amikor van szabadidőm akkor annyi minden versenyez érte, hogy hihetetelen, kezdve páromtól egészen egy rakás PC-s játékon át, mindenféle egyéb elfoglaltság.
Ezért is írtam, hogy 25 éve (sőt, inkább 26-27 éve mikor még nem volt PC-m) tudtam volna ennek nagyon örülni. -
DarkByte
addikt
válasz
KROK640 #1632 üzenetére
Mondjuk ahogy olvasom 16kHz-es mintavételezés mellett 3mp a sample memória ami használható
Plusz ha anno lett is volna ilyen se tudom hogyan vadásztam volna be digi mintákat a gépre.
De alapvetően igen
Vicces hogy manapság minden ilyen egy karnyújtásnyira, millió tracker program van PC-re, de mégse visz rá a lélek hogy ilyenekkel szórakozzak a napi mókuskerék után. -
bitmad
aktív tag
Új zeneszerkesztő: Quantum Soundtracker
-
RandomName
senior tag
Hétvégén elvben kellene csinálnom egy C64 video kábelt. Aminek az egyik vége RCA, a másik meg RF(?) Emlékszik még valaki, hogy hány ohmos kábel kell hozzá?
Illetve valaki tudja, hogy Debrecenben polcról hol van ilyen vezeték, vagy kész kábel?
-
KROK640
nagyúr
válasz
Trailblazer #1625 üzenetére
Húúú, egy MPS803
-
KROK640
nagyúr
Eredeti Commodore nyomtatója nincs valakinek? Megvenném.
-
Yutani
nagyúr
válasz
KROK640 #1620 üzenetére
Pixcen is PC alkalmazás, abban rajzolok. El lehet menteni sok formátumban a képet. A fázisokat a Pixcen saját formátumában mentem el, és amikor a versenyre leadom a pályamunkát, a fázisokból PNG-t mentek és összerakom egy GIF-be, amiben látható a teljes rajzolási folyamat fázisonként. (Tavaly és idén is így csináltam.)
Magát a kész művet futtatható C64 állományban (PRG) mentem el, amit emulátorban szoktam ellenőrizni, a party compón igazi C64-en futtatják.
Szerk: Nem rajzolok igazi vason, mert túl problémásnak érzem a dolgot. Szóval az, hogy nem használok extra toolokat, az meg az én bénaságom.
-
Yutani
nagyúr
Én nem használok semmilyen PS-t meg egyebeket, leülök a Pixcen elé és rajzolok. AI-t legfeljebb ihletszerzéshez használok. Amit a képemen látsz, minden egyes pixelt én rajzoltam saját magam, egérrel (na jó, a színkitöltést a Pixcen csinálja
).
Carrion, The Sarge, Facet (a sztár grafikusok) gondolom eleve komolyan foglalkoznak grafikával. Azokkal a technikákkal lehet scan vagy konvertálás minőségű képeket készíteni, amit látunk is. Én olyat biztos nem fogok tudni rajzolni egy egyszerű Pixcennel, az tuti.
-
copass
veterán
válasz
KROK640 #1614 üzenetére
crossplatform van már mindenhol szinte. de ezzel nincs gond.
a gond az hogy pl: ez a dither nagyon homogén.
hd index technika -
copass
veterán
gratu. ne foglalkozz azzal hogy mások mit rajzolnak, mert a top ligában is vannak akiknek megkérdőjelezhető az alkotási módszerei.
pl: carrion PS adjust layereket használ, tehát a gép ditherel azért ilyen tökéletes az átmenet, facet AI-t használ, azért ilyen "furák" a képei... -
KROK640
nagyúr
na jó, ettől frankón lehidaltam, Plus 4-re nem is nagyon láttam ilyesmit.
-
-
Yutani
nagyúr
válasz
Trailblazer #1600 üzenetére
Sajnos nem tudok menni, mert pont akkor lesz a BRSZK, és ott fogok kiállítani. De szándékozom valamivel indulni a GFX compón!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- E-roller topik
- SörcsaPH!
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Annyira örül az SNES öregedésének Super Mario, hogy idővel nagyobbat ugrik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- MWC 2025: A kicsi és a kamerás - megjött a Xiaomi 15 és az Ultra
- Nikon DSLR topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-12400F/14400F + RX 7800 XT 16GB GDDR6 + Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA!!!
- ThinkPad T490 14" FHD IPS i5-8365U 16GB 256GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- Iphone 13 128 GB Csillagfény fehér 100% Akku
- Seagate BarraCuda 3.5 8TB 5400rpm 256MB SATA3 merevlemez - 1 év garancia (használt)
- TUF A15 FA506IU 15.6" FHD IPS Ryzen 7 4800H GTX 1660Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- AKCIÓ! Apple Watch Series 7 45mm Cellular rozsdamentes acél óra garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Intel i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500XT 4GB Zalman S2 TG Zalman 500W
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 PRO - Garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest