- Milyen monitort vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Mini PC
- Házimozi belépő szinten
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Szomorú jövőt vetít előre a dedikált GPU-knak a Jon Peddie Research
- Házimozi haladó szinten
-
PROHARDVER!
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
peugeotmate
őstag
válasz
HarryPotter #127964 üzenetére
Anyumnak 2011-es MBAir van (szintén 4gb ram), nem tudom nekiálljak-e majd OpenCore-ozni rajta, ha már nem fut majd semmi a High Sierrán
-
HarryPotter
őstag
válasz
HarryPotter #127961 üzenetére
tárgytalan - simán beszereltem, és működik. BTW: egy 2012-es MBAir-en (4g RAM!) Sonoma úgy fut, mintha erre tervezték volna. akit érdekel hogy rakjunk régi gépre új osx-et, írjon szívesen segítek, megéri
-
general
addikt
Na most az történt, hogy este kikapcsoltam a macbookot, most nemrég bekapcs, magyarul volt egy restart. LrC-t indítottam, meló indul, exportáltam egy adag fotót, megint figyeltem a teljesítményt, órajelet, hőmérsékletet, és láss csodát, ezúttal max órajelen exportált..
Fene se érti. Hogy az új nap vagy a restart változtatott, nem tudom.
Olvastam egyébként az imént, hogy single core max 3.2 Ghz, multi core kihasználtság mellett pedig 3,05Ghz a max órajel az M1 szériában.
Most rendben lévőnek tűnik, de majd figyelgetem folyamatosan.AZért érdekes ez a generációnkénti órajel emelgetés... Magyarul ugyanaz az architektúra már 4 éve, csak emelik az órjelet, így nő a teljesítmény. Mekkora kamu fejlesztés..
Oké, volt egy 5-ről 3nm-es csíkra csökkentés azt hiszem most legutóbb.
Ezzel viszont most elértek ennek az architektúrának a végére szerintem kisajtoltak mindent, mert most már 4,5 Ghz (vagy 4,7 nemtudom) az M4 Max, ami igen erős. Pici gépház, a hűtés ugyanaz, fogyaszt, zajos, melegszik... Mint az inteles korszakban..
Kíváncsi leszek, mi lesz az M5-tel, mit változtatnak. Én addig nem cserélek M1-ről, amíg a teljesítmény-hűtés dolog nem lesz optimális és ennél jobb. Mert ez igen fasza most még és elég is az M1 Max - számomra. Talán az M2 Max a 3,5 Ghz-cel lenne az aranyközépút, bár ott a plusz két mag nem teljesítmény mag, hanem a hatékonyság féle, ilyet viszont nem találtam, sehol nem hirdetnek, szerintem alig vettek belőle, emiatt eleve kevés van kint a usereknél. Néha látni, de ai ideális 64gb/2tb verzót nem láttam még. (16" kell nekem) -
válasz
general #127958 üzenetére
Arra tudok csak gondolni, hogy a 64GB ram miután SOC elviszi a tdp keretet, tehát nem marad annyi energia a CPU-nak, mint a 32GB ramos verzió esetében, ha azt feltételezzük, hogy mindkettőnek a maximuma egyforma.
A disszipáció szempontjából azt gondolom, hogy jobbnak kellene lennie az újnak, ha egyforma fogyasztást feltételezünk, mert ugyan az a hőmennyiség nagyobb felületen terül el az extra ram miatt. Ami még itt érdekes lehet, hogy melyik gépnek mennyire tiszta, vagy koszos a szellőztető rendszere.
Megint befolyásoló tényező lehet még a gyártási szórás is, tehát a korábbi géped egy jobban sikerült gyártás a chip szempontjából, még az újabb nem annyira, de még a minőségbiztosítási küszöbérték feletti.
-
general
addikt
Helló! Van itt olyan, aki figyelgeti, követi a macbook cpu kihasználtságát, órajeleket, teljesítményt, hogy hogyan teljesít munka alatt?
Azért kérdezem, mert egy 1tb/32gb M1 Maxot cseréltem most 2tb/64gb M1 Maxra, tehát ua a generáció, de kellett a tárhely, emiatt cseréltem. Ennek a cpu órajelele hivatalosan azt hiszem 3.2 Ghz. (nem, nem akartam M4 Maxot, brutál teljesítmény, de sajnos ára van, melegszik kegyetlenül a 4.5-4.7 Ghz miatt, és emiatt a venti irtó hangos, na köszönöm, abból nem kérek
)
Fotó editálást csinálok temérdek mennyiségben, kíváncsi voltam, hogy teljesít a gép Lightroom export alatt, így letöltöttem az iStat Menus trialt. Azonban azt vettem észre, hogy az újonnan vett gép cpu-ja elég kényelmesen megyeget, 2-2,5Ghz maximum, amire felmegy export alatt, míg ugyazon export alatt a "régi" macbookom természetesen 3,05Ghz-en pörög végig, amíg exportál. (Akksi beállításoknál természetesen mindkét gép Nagy Teljesítményre van állítva, meg úgy egyébként tök ugyanaz minden a két gépen. Teljesen tiszta installt csináltam, formázás, újratelepítés, minden program nulláról újratelepítve.)
Egyszerre elindítva a két gépen tökugyanazt az exportot, mérve az időt is jóval hamarabb végez természetesen a nagyobb órajelen pörgő macbook.
Hogy lehet vajon, miért nem megy maxon a proci az egyik gépben? Tud erre valaki megoldást, van ötlet? Elég idegesítő, hogy elvileg a 64gb ram miatt még gyorsabbnak is kellene lennie picit, de a lassabb sebesség miatt gyengébben teljesít... -
peugeotmate
őstag
Alza+ tagkent eleg komoly akcio van M4 MacBook Prokra az Alzan!
-
válasz
Alex91 #127954 üzenetére
Köszi (többieknek is) google gemini válaszom volt, a lényege az volt hogy "de hiszen működnie kell" (erősen leegyszerűsítve).
Egyébként igaza volt. Megcsináltam a Bejövő alatt a mappákat a Mac OS desktop outlookban, és megjelent mailben is, miután újraindítottam a mailt. Valószínű induláskor olvassa be a mappákat, vagy ilyesmi.
Cserébe viszont nem jelzi a telefon az olvasatlan üzenetet (ios mail, szintén), ha a Bejövő alatt mappában van az olvasatlan üzenet. Most ez a feladat 2.0 hogy megoldjam. -
Alex91
félisten
válasz
lugosi #127950 üzenetére
Gemini szerint:
Igen, van rá lehetőség, hogy a céges levelezésben (Exchange, Office 365) létrehozott mappák megjelenjenek a Mac OS Mail alkalmazásban. Ehhez a Mail alkalmazásban Exchange fiókként kell beállítani a levelezésedet, nem pedig IMAP vagy POP3 fiókként.
Miért fontos az Exchange beállítás?
Teljes szinkronizáció: Az Exchange protokoll egy kétirányú szinkronizációt biztosít. Ez azt jelenti, hogy nem csak a beérkező leveleket és a mappaszerkezetet szinkronizálja a szerverről a Mac-re, hanem minden, amit a Mac OS Mailben csinálsz (levelek áthelyezése mappákba, törlése, új mappák létrehozása), az visszafelé is szinkronizálódik az Exchange szerverre. Ez magában foglalja a mappákat is. Outlookon kívüli kompatibilitás: Bár az Outlook a Microsoft saját levelezőprogramja, az Exchange protokoll nyitottabb, és számos más levelezőprogram is támogatja, beleértve a Mac OS Mailt is. További funkciók: Az Exchange beállítás általában jobb támogatást nyújt a naptárhoz, névjegyekhez és egyéb Exchange-specifikus funkciókhoz is a Mac OS-ben.
Hogyan állítsd be az Exchange fiókot a Mac OS Mailben:
Nyisd meg a Mail alkalmazást. Ha még nincs beállítva fiókod, akkor automatikusan felajánlja a fiók hozzáadását. Ha már van fiókod, menj a Mail menübe (felül a képernyőn) > Fiókok hozzáadása... Válaszd az Exchange lehetőséget, majd kattints a Folytatás gombra. Add meg a teljes nevedet, az e-mail címedet és a jelszavadat, majd kattints a Bejelentkezés gombra. Lehet, hogy a Mail megkér, hogy erősítsd meg a Microsofttal való kapcsolatot. Fogadd el. Válaszd ki azokat az alkalmazásokat, amelyeket használni szeretnél ezzel a fiókkal (Mail, Névjegyek, Naptár, Emlékeztetők, Jegyzetek), majd kattints a Kész gombra.
Ha ezt megtetted, a mappáknak automatikusan meg kell jelenniük a Mac OS Mailben, és a jövőben létrehozott mappák is szinkronizálódni fognak.
Problémák esetén, vagy ha mégsem működik:
Kapcsolódási problémák: Győződj meg róla, hogy stabil internetkapcsolatod van. Gyorsítótár ürítése: Néha a gyorsítótárban lévő adatok hibásodhatnak meg. Az Outlook for Mac esetében van erre lehetőség (pl. Fiók törlése és újrahúzdása), de a Mac OS Mail esetében is próbálkozhatsz azzal, hogy eltávolítod a fiókot, majd újra hozzáadod. Exchange admin beállítások: Ritkán, de előfordulhat, hogy a céges Exchange szerveren valamilyen beállítás tiltja a szinkronizációt harmadik féltől származó kliensek számára. Ezt általában az IT osztály tudja ellenőrizni. Szoftverfrissítések: Győződj meg róla, hogy a macOS és a Mail alkalmazás is naprakész.
Összességében tehát az Exchange protokoll használatával a Mac OS Mailben is látszódni fognak a mappáid, és teljes szinkronizációt élvezhetsz. -
Arra van valamilyen lehetőség, beállítás, hogy ha létrehozok a beérkező üzenetek között mappákat a céges levelezésben (exchange, office 365), akkor azok a mappák látszódjanak a Mac OS Mail-ben? Vagy ez csak outlookban fog működni? (Ott látszódik.)
-
glaci
őstag
válasz
bollokcs80 #127937 üzenetére
Szia!
Írtam egy PÜ -t.
-
NF-
tag
Innen indultam: https://affinity.serif.com/en-gb/affinity-canva-free-for-schools/
Küldtem nekik egy beszkennelt igazolást arról, hogy középiskolában tanítok. Pár perc múlva megkaptam a canva edu hozzáférést amibe beletartozik az affinity csomag is. -
BenyPotter
csendes újonc
válasz
peugeotmate #127942 üzenetére
Ezt az infót is köszi, őszintén nem tudtam, ma is tanultam valamit!
-
NF-
tag
válasz
Angelland13 #127938 üzenetére
Ha van iskolába járó/iskolában dolgozó a családban akkor az Affinity Photo/Designer ingyenes. Egyébként az Inkscape egy nagyon jó ingyenes vektorgrafikus szerkesztő. Bár inkább CorelDraw-szerű mint Illustrator.
-
Zozzer888
addikt
válasz
BenyPotter #127936 üzenetére
Nekem más termékkel (Samsung TV) volt euronics-os gari tapasztalatom, azt kell mondjam mesés csodás volt, gyorsan, kukacoskodás nélkül megoldották.
(Ott is rögtön a Samsunghoz passzoltak át)
-
peugeotmate
őstag
válasz
BenyPotter #127941 üzenetére
Nem, Euronics és MM is hivatalos Apple forgalmazók, ezért viheted Apple szervizbe, is ha gond van a cuccal.
-
BenyPotter
csendes újonc
válasz
peugeotmate #127940 üzenetére
Nem csak az első évben van Apple garancia, a többit pedig az eladó intézi?
-
peugeotmate
őstag
válasz
BenyPotter #127936 üzenetére
Mondjuk a 3 év jótállást nem az Euronicsnál vagy MM-nél kell intézni, viheted az Apple szakszervizbe, szóval ugyanazt a szolgáltatást kapod, bárhol is veszed.
-
Alex91
félisten
válasz
Angelland13 #127938 üzenetére
Gimp, InScape... Ha meg jot akarsz, akkor Affinity csomag, amit akkor erdemes megvenni, amikor akciozzak...
-
Angelland13
tag
Akik szívből gyűlölik az Adobe-t de szeretnének használni Photoshop/Illustrator képességeivel rendelkező programokat, amik lehetőleg ingyenesek, azoknak mit ajánlotok?
-
bollokcs80
Korrektor
Lomizás közben előkerült egy ilyen műremek:
Akinek régebbi Mac-je van és tudná használni, írjon rám és egy jelképes csokiért viheti. (Pestiek előnyben.) -
BenyPotter
csendes újonc
válasz
szebe #127934 üzenetére
Valóban, kihagytam, hogy M2-es modell. Köszönöm szépen mindkettőtöknek, akkor sanszosan megveszem
Én is néztem az Euronics ajánlatát, meg is rendeltem, több mint egy hét alatt nem indították el, így töröltettem a rendelést. Nem is baj, nem szeretek velük ügyintézni, illetve a midnight-ra is sokan írták, hogy nagyon ujjlenyomatos.
-
peugeotmate
őstag
válasz
BenyPotter #127933 üzenetére
Szerintem jó ajánlat. Tesóm is múlt hétten vett ilyet Euronicsban 340-ért, imádja. 2015-ös Airt váltott neki.
Hasonló szempontok miatt választotta ezt, használtan is nagyon ritka volt a 16gb-os modell.
-
szebe
addikt
válasz
BenyPotter #127933 üzenetére
Amerikai árak nettóban szerepelnek általában. Államonként más az áfa, utána kerül rá. Emelett természetesen rájön az árfolyamkockázat, artisjus, világbajnok hazai áfa.
Ha jól látom akkor M2-es van annyiért, szerintem nem olyan rossz ár.
-
BenyPotter
csendes újonc
Sziasztok!
Előre is elnézést, ha nem ez a hely az ilyen kérdéseknek, jobb helyet nem találtam illetve az összefoglalóban sem láttam arra utalást, hogy a vásárlási tanácsok tiltólistán lennének.
Gondolkodtam egy Macbook Air vásárlásán. A Media Marktban a 16/256-os modell most 350-ért elhozható. Jó ár lenne ez érte?
Nézegettem redditen, ott dollárba átszámolva nagyon drágának tűnik, viszont a magyar árakat dollárba áttéve minden Apple terméken van egy 30-40%-os "magyar adó", ahogy a 600$-os 16e alapmodell is 815$-ra jön ki átszámolva.
Használtat nem szeretnék venni, Az M1-es legolcsóbban 313, 37 ezret nekem a plusz 8 giga ram és az M2-es chip megér, viszont az M4-es 150 extráért lehet nem.
Tudom, hogy lassabb az SSD, tudom, hogy van akinek kicsi a 256, nekem ezek nem jelentenének problémát.
-
W1
senior tag
Sziasztok!
Véleményekre, tapasztalatokra lenne szükségem, főként Pro 16" M1 tulajoktól, de nem csak tőlük!
Jelenleg egy Air 15" M2-t használok, 16GB memóriával. Mivel páromnak szüksége van egy normál gépre, így az Airt megkapná ő, én pedig vennék magamnak egy másik gépet. Mivel az Air előtt 12 évig Pro gépet használtam, ismét visszatérnék arra a vonalra. Mindenképpen 16"-os gépet szeretnék, és a legalább 16GB memória is egyértelmű.
Mennyire van értelme M1-es procival szerelt gép vásárlásának, ha hosszútávra, legalább 5 évre tervezek? Alkalmanként használok Photoshopot, Abletont, NI Traktort. 600.000Ft a keretem a vásárlásra, 1-1 M2 darabot is találtam ennyiért, de az M1-ből azért jóval nagyobb a választék, ezért bizonytalankodom.Köszi előre is!
-
RangerFox
veterán
Megoldódott a 15%-nál random kikapcsoló Macbookom hibája. Ez a reddit poszt segített, eddig mindig úgy csináltam, hogy 15% körül rádugtam töltőre, és amint zölden kezdett világítani a töltőfej, egyből le is húztam róla, és valószínűleg ez "összezavarta"... Lemerítettem, majd egy éjszakára töltőn hagytam és most úgy működik, ahogy kell, a coconut battery is 1%-on belüli különbséget mutat, mint amit az Apple beépített százalékmutatója, és nem kapcsol ki hamarabb, mint ahogy lemerülne. Kicsit már megijedtem, hogy gariztatni kell majd...
Egyébként a garancia hogy működik itt Magyarországon? A magyar apple oldalról vettem, a profilom alatt 1 év garanciát ír rá, de a magyar jogszabályok miatt 3 vonatkozik rá, nem?
-
general
addikt
válasz
Stauffenberg #127928 üzenetére
Az ára mindegy is, inkább a megbízhatóság és a tapasztalat az, ami érdekel.
-
-
general
addikt
Itthoni szervizekben cserélnek macbookban eredeti gyári akksit? Ha igen, melyik szervizet ajánlanátok, ahol nem barmolják szét a gépet?
Van esetleg tapasztalat?
A másik, hogy újrapasztázást, takarítást érdemes csináltatni? (3 éves 16"-os M1 Max) -
markknight
veterán
Ahogy nézem a Facebook Messenger app bal oldaláról eltűnt a nagy bug ikon
Gondolom 100%-kal megnőtt a hibabejelentés általa, aztán javítás helyett inkább lekapták
-
glaci
őstag
válasz
FőDudu #127920 üzenetére
Szia FőDudu!
Nagyon szépen köszönöm a felajánlást!
Remélem jó lesz ez, de ha mégsem, akkor szívesen elfogadom a Tiédet.
(Én Nagykanizsán élek, de a munkám miatt eléggé sokat járok Budapesten a Déli pályaudvarnál is. No de ezt majd leegyeztetjük akkor, ha tényleg szükséges lesz.)
Annak idején (15 éve) én is bevásároltam ilyenekből. Van idehaza VGA és DVI is belőle, de akkoriban HDMI -t használó eszközöm még nem nagyon volt, így az akkor kimaradt ... -
Kukcaman
senior tag
Sziasztok!
Videószerkesztésnél egy idő után elfogy a rendszermemória, egy ideig még megy aránylag normálisan, de utána már hamar leáll minden.
Van valami megoldás erre a problémára?
Konkrét példa:
2perces videó -interjú(hang javítással) +B-roll(split screenben megjelenítve), warp stabi (szerintem ez nagyban hozzájárul a betegséghez), és egy kis színkorrekció (igazából basic).
Persze nem minden projektnél jön ki ez a probléma.M1air - 16GB Ram - 512GB SSD, szabad hely 180GB.
-
FőDudu
veterán
válasz
glaci #127919 üzenetére
Nekem van ilyen eredeti Almasban (valami feher szinu cucc) - persze nem hasznaljuk, mert ez a TB2-es vagy mifele interfesz csak a nejem oreg 2015 Early MBP gepen letezik mar, aon meg van gyarilag HDMI, szoval 'total useless'.
Ha nem megy neked, valahogy eljuttatom. (kulfoldon elek, posta meg ugye nalatok nem egy megbizhato valami).
-
madgie
titán
válasz
Angelland13 #127911 üzenetére
Batman Arkham City. Kb ez fut el a Steam fiókomból, meg talán a Tomb Raider, minden más Windows-only
-
Zozzer888
addikt
válasz
Xbox Game Cloud... de mac-en még nem indítottam el, csak ipadon meg TVn persze
-
stvnppp
senior tag
Sziasztok!
Ha a bal alsó sarokba viszem a kurzort, akkor bedobja lehetőségként a Jegyzetek appot. Erre a funkcióra nincsen szükségem, sőt kifejezetten zavar, mikor kicsibe akarom tenni a futó videókat. Hol lehet kikapcsolni?
Üdvözlettel:
István -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
A negyedéves adóbevallás. De néha elindítom rajta távoli eléréssel a PS5-öt is.
-
válasz
Football Manager 2024
-
Angelland13
tag
Nektek mi a kedvenc játékotok Mac-en? Macbook Pro M1-em van 16GB ram verzió és néhanapján szeretnék valamivel kikapcsolódni
-
akku ügye: bő egy éve van meg az m3max mbp-m, ami az élete legnagyobb részét dokkolón tölti. aldentével 60-70% között tartom az akksit, így 97%-os az állapota.
ezzel így elégedett vagyok. -
papeti01
senior tag
Sziasztok,
Érdemes MacBook Airhez apple care+ vagy egyéb biztosítást venni ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új Dobozos Asus TUF GAMING F15 Gamer Vágó Laptop 15,6" -30% i7-13620H 32/1TB RTX 4070 8GB 144Hz
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -40% i5-1145G7 16/512 Iris Xe FHD EU-HUN
- HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT HUN
- Dell Latitude 5400, 14," FULL HD IPS Touch, I7-8665U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, 27% áfás szá
- Macbook Pro 16" M4 Pro 14/20 mag - 24 GB, 1TB vagy 512GB, 100% - Apple garancia, magyar (45)
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged