Hirdetés
-
PROHARDVER!
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
Midterm évek <> S&P 500 drawdown %
2026 eddig 8%
2022 27%
2018 12%
2014 6%
2010 9% (2011: 14%)
2006 2%
2002 33%
1998 6%
1994 6%
1990 17%
ForrásÁtlag: 12.6%. Az átlagba kb beleférünk, ami cseppet zavar, hogy ez a mostani egy tervezetten generált visszaesés, a háborúskodás váltotta ki. Mindeközben lapulhatnak még a háttérben "természetes" problémák is, amik meglepiből érkezve komolyabb riadalmat okozhatnak. Pl nagy kérdés, hogy miután "kitör a béke", hová térnek vissza az olajárak és ennek is függvényében lehet-e usákiában kamatot csökkenteni?
Mindenesetre óvatosságra int, hogy pl Buffett-ék (még mindig a cégnél van, de már nem ő vezeti az egészet) még mindig nem "vettek bele" a jelek szerint.
-
t72killer
titán
Tökéletes megfogalmazás
. Szeretünk veszélyesen élni.Egyébként 2-3x-ossal ANNYIRA nem eszik forrón a kását, de persze, ezzel az ember emeli a risk-szinteket. Egy szolid 2-3x-os index ETF kb annyira rizikós, mint egy egyedi bluechip részvény, bluechip ETF pedig mint egy egyedi midcap-smallcap részvény.
-
t72killer
titán
Most 1x S&P se lesz, simán átcsorgok pár hétig fix kamatra, szóval relax
. Persze tuti most táltosodik majd meg a piac
.
A tőkeáttétet nem szoktam túlzásba vinni, 3x a jellemző (pl). Itt is van rollover veszteség már, és hálistennek az "ellenkező sávban" (long AMD-m volt, ugrottunk 30%-ot: én dupláztam a short oldal megszűnt létezni), de láttam már katasztrófát is ezen a szinten. -
avl
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
"alapkamatot fizet, ami most 3.75%/év." ez teljesen jo (szerintem
) !"az egyedi rv, tőkeáttétes dolgokból veszek tőkeáttét nélküli S&P ETF" jaaaaa, hogy ennyire más a látásmód / megfoglamazás
mármint, hogy a tökeattet nelküli, az már a leépülés az unalomba
egy S&P ETF az
"holnap sztem repül minden részvényes pozi"..akkor vegülis "ugyanazt" csinaljuk ill. ugyanaz lesz az állpot (o.k.: nekem nem S&P, hanem szelesebb ETF-jeim vannak)
-
Ringman
félisten
new yorkban megadóztatják a nem lakott 5m-nál drágább lakóingatlanokat, remélem bejön és el fog terjedni [link]
-
t72killer
titán
nekem egyértelmű "menekülési útvonal": az ISA számla a kp állományra kb BoE alapkamatot fizet, ami most 3.75%/év. Így abban a pillanatban, ahogy eladok egy részvényt vagy ETF-et, átkerül ebbe a kategóriába az összeg. Vagy ezt szoktam csinálni, vagy azt, hogy az egyedi rv, tőkeáttétes dolgokból veszek tőkeáttét nélküli S&P ETF-et.
-
avl
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
"nekiálltam leépíteni a longokat, holnap sztem repül minden részvényes pozi"
wow; tölem távol áll óriási mértékü portfólióátrendezés, mindig csak apró lépések
az is igaz: a kötvenyek sem neznek ki rossznak; és mibe teszed ? pl. tök rövid kötveny, XEON, ultrashort bond, ....arany
, milyen ISIN-ekbe ? ...legutobb en is ilyesmiket vettem, de böven a portfolio 1% alatti érték, új pénzböl -
t72killer
titán
Lehet csak én vagyok túl pesszimista, de ma nekiálltam leépíteni a longokat, holnap sztem repül minden részvényes pozi. Nem szokásom ATH érintéskor fület-farkat behúzva elpucolni a piacról, +racionálisan megmagyarázni se tudom, de nekem vmi bűzlik itt Dániában. Főleg, amikor egy maréknyi Trump + Iráni tweet-től szárnyalunk az egekbe, 100+os rést hagyva az S&P-n (6'618-6'740), a VIX is 3hete esik folyamatosan, ilyet egy éve láttunk utoljára.
Valahogy ezekben az időkben mindent IS el tudok képzelni, csak azt nem, hogy zavarmentesen száguldunk el 1-2hónapon belül SP 7600-ig, réstöltés esetén elgondolkodom majd a pozik újranyitásán... Ha kitör a világbéke, akkor szvsz az 1-2nap örömujjongás, +3-4% a NASDAQ+SP párosnak, aztán beomlás, mert már esik is ki a következő csontváz a szekrényből.Egyelőre annyira tökös persze nem vagyok, hogy shortot is nyissak, ahhoz keresni kell egy gyenge láncszemet (META, TSLA, MSFT lehetséges)
-
-
j0k3r!
őstag
-
fuser123
csendes tag
Akit érint: változik majd a PDT rule (Pattern Day Trader) valamikor május végén, június elején. (Pl.: $25k helyett elég lesz $2k, ha jól értelmezem.)
[34-105226]
Brókerfüggő, hogy ki mikor vezeti be, 18 hónapjuk lesz rá, majd értesítenek. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Egyelőre telibe lőtted volna az alját.
Elég pontosan ott fordult, ahol a támasza volt. Kérdés, hogy mennyire lesz ez elég, csak technikai a mozgás, vagy hosszabb távú forduló.Bennem már kezd kialakulni egy olyan megfigyelés, hogy ha valamiről nem csak azt gondolom hogy rendkívüli, de elkezdtem mondani vagy fórumba beírni is, akkor valójában megjátszanom kellene, nem csak dumálni róla.
Legutóbb ilyen tegnap volt 362.5-ös EURHUF-nál, de ezt nem nagyon van miből megjátszanom mert rég átválotttam mindent. Időben, 400-nál...
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ez az amikor beírod, 5 perc múlva fordul és azóta 15%-ot ment. Persze nem kötöd meg

-
axioma
veterán
válasz
ciricica
üzenetére
egyetertek, csak azzal nem hogy tisztan a tartelek elfogyasa rakenyszeriti barmelyiket azonnali emelesre
en is jobb szeretnem ha felelossegteljes donteseket hozna mindenki, torzitatlan kornyezetben (+segitseg a raszoruloknak, de az is beruhazasi, nem folyo koltseg(kulonbozet) elfedesevel lenne jo)
-
forumpista
aktív tag
válasz
atee_13
üzenetére
Szvsz, de ha azok a számok valósak, akkor itt nincs 1 hónap hátra. Sőt konkrétan talán már napok sem...
Pl. benzinből márciusban elfogyott szerintük 215 ktonna (ami vszínüleg téves) és maradt 54 ktonna tartalék március 31-én.
Most meg április 14én van, mindenki számoljon utánna.De megnéztem a Magyar Ásványolaj Szövetség oldalát az alapján 2024 és 2025-ben átlagosan kb. 96 ktonna benzin fogyott havonta (ezért gondolom hogy az 215ktonna téves, vagy legalábbis nem egy havi)
(1544083732 liter * 0.75 (kg)) / 1000 (tonna) / 1000 (ktonna) / 12Szóval ha legalább a tartalék becslés helyes, akkor kb. pont el fog fogyni a benzin a napokban
-
axioma
veterán
válasz
Ringman
üzenetére
ebben a fejtegetesben egy nagy baromsag van: ok is vagy a Tisza is hozza tud nyulni az afa-hoz vagy mas adotetelhez ha valami korrekcio me'g kell, szoval hibas az az erv hogy majd ekkor vagy akkor aremelesbe torkollik - bar nyilvan idovel kellhet, igaz az eros forint meg segit
-
ciricica
tag
válasz
Ringman
üzenetére
A másodikra: Ezt még nyugodtan köszönhetjük a jelenlegi kormánynak. Még ők kormányoznak vagy jó 1-1.5 hónapig. (Gondolom semmit nem fognak ez ügyben tenni, de az nekik is rossz lenne a későbbiekben, ha ellenzék akarnak maradni)
Üres az államkassza. A gazdaság a béka segge alatt. Fejlődés nuku.
Álom kormányátvétel.
Jó meló lesz.
-
Ringman
félisten
Komoly gazdasági kihívásokkal néz szembe az új magyar kormány a Fitch szerint
A nemzetközi hitelminősítő szerint a magyar gazdaság 2023 óta gyakorlatilag stagnál, de arra számít, hogy a növekedési ütem végre gyorsulni fog.
meg is van az első kihívás:
Beszakadt a hazai biztonsági üzemanyag-tartalék: a benzin 80, a gázolaj 75 százaléka elfogyott -
avl
senior tag
-
-
-
Llew
senior tag
Nézi valaki Magyar nyitó sajtótájékoztatóját?
Kimondta, hogy nem véletlenül nem szólította fel Varga Mihályt a lemondásra.
Vele továbbra is együtt kíván dolgozni. -
Ixion77
Topikgazda
Elképesztő, a mai gyertya az EURHUF charton Mint azokon a karikatúrákon amikor kilóg a monitor alján és az asztal alatt kell keresni a végét

TA alapon totál benne volt, de az alapján amit az országról gondoltam, elképzelhetetlennek tartottam egy ilyet.
-
Ixion77
Topikgazda
Szerintem a Fidesz cégek árfolyamának szárnyalásához kellettek az alábbi tényezők:
1, Már olyan nagyra nőttek, és olyan fixen lapátolták ki a pénzt nekik, hogy befektetői szempontból kellően kockázatmentessé váltak.
2, Már olyan üzleteket is kötöttek, amik alapján úgy tűnhetett, hogy talán kormányzati hátszél nélkül is talpon maradnak.
3, Egyre több területen megkerülhetetlenné váltak pl. a konkurencia kipusztítása miatt vagy kormányzatilag biztosított versenyelőny által.Ilyen cégei a Tiszának tudtommal nincsenek. Kis cégek lehetnek amikből idővel lehet valami, de nekem fogalmam sincs melyek azok és feltételezem hogy nincsenek is a tőzsdén jegyezve.
-
fraba
aktív tag
Ha a FIDESZ miatt van/volt olyan cég, ami szárnyalt a tőzsdén (4iG, Opus, stb), akkor a TISZA miatt tudunk olyan specifikus részvényről, ami szárnyalhat a jövőben? Vagy még olyan friss itt minden, hogy nem látni semmit se?
-
Ixion77
Topikgazda
Szerintem van. Érdekes, elgondolkodtató válaszok születtek.
Nyilván minden ilyen kérdés lecsapható lenne azzal hogy "a rövid távú mozgások teljesen kiszámíthatlanok", de szerintem érdekes kérdés hogy ki mit lát bele az aktuális piaci jelenségekbe, milyen háttérfolyamatokat képzel el amikre például én nem gondoltam.
-
avl
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
"Totál nem értem az mai +7%-ot. "
van értelme, jogosultsága, haszna, jelentösége ilyen kérdésnek ? sokfajta tipp-szerü reakcio/válasz lehet erre (lasd olajár, politika, hangulat, eufória), mi mennyire azt meg nem tudjuk; szerintem a "mai világban" pláne: rövidtávú mozgások akármikis lehetnek, erre is, arra is, valósághoz való viszonyuk is teljesen ismeretlen 0 es 100 között bármi
-
Pá
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
Én pl évek óta azért nem veszek magyar papirokat, még ha láttam is bennük fantáziát, mert sosem tudhattam mikor droppol egy random különadó egyik napról a másikra. Ár meg kamatstoppokról nem is beszélve.
Ennek a fajta kockázatnak a megszűnése önmagában indokolhat bőven +10%-ot.
-
Ixion77
Topikgazda
Ismét sajnálom hogy eladtam a MOL-jaimat tavaly 3000 alatt miután évekig vergődött akörül.
Totál nem értem az mai +7%-ot. Mi változott az új kormánnyal amitől értékesebb lett? A különadókat nem lehet megszűntetni, az "olcsó" orosz olaj esélye mint versenyelőny alacsonyabb mint valaha. Mire ez az eufória?
Shortolhatnékom van rá, de persze nem teszem mert fogalmam sincs mi történik és miért. Pedig ez a short is bejött volna.
-
Ringman
félisten
válasz
Vision
üzenetére
portfolio: Itt vannak az első reakciók
A nyitást követően a BUX 3,5 százalékos pluszban van. A nagypapírok közül az OTP 4,1, a Mol 4, Telekom 3,3, a Richter pedig 1,9 százalékot emelkedett.
A NER-papíro koözül a 4iG 17, az OPUS 27 százalékot zuhant.
kezdetnek jó.4ig is nagyon sok állami pénzből lett kitömve, gondolom ha bukna, a ténylegesen piaci részeit majd tudja értékesíteni. (one)
-
attiati
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Lengyelországban nem egy bebetonozott rezsimet váltottak és nem 2/3-al. Mégis tartós maradt a pln erő.

eurhuf-ban nincs még beárazva egy teljes 16 év hátraarc:

Tisza 2/3 esetén nem hiszem, hogy átmeneti.
Sima többség esetén lehet, hogy átmeneti. -
pictigjis
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
367,91
-
pictigjis
őstag
eur huf chartot lattatok?
-
Ringman
félisten
válasz
concret_hp
üzenetére
remélem a pártcégek mennek a levesbe
-
-
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A fundák amúgy elég gyászosan néznek ki, szóval bika beindul, de valahogy kétlem, hogy töretlenül zúgjunk el SP 8'000ig még idén.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
j0k3r!
üzenetére
Follow through day
William J. O'Neil még anno kiszámolta, hogy minden amerikai index rally úgy indul, hogy a legutolsó aljtól számolva 4-10 nap között jön egy nagy emelkedő rally nap, ami 1,7%-nál nagyobb és emelkedő forgalma van az előző napokhoz képest.
Persze ez nem kétirányú azaz van olyan FT nap ami behal, de minden emelkedés úgy indult, hogy volt előtte FT nap. -
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Igen, nagyon rímelünk a tavalyi évkezdetre, nem csak a szinte napra pontosan azonos mélypont, de az év eleji esegetés is. Kérdés, meddig követjük a "mintát"?
Egy ideje nem viszem túlzásba a technikai elemzést, de annyi azért megvolt, hogy szinte egyszerre húztunk a 200 és az 50 napos mozgók fölé (SP, Nasdaq), és igen, volt forgalom +ami nekem longosnak nagyon kellemes meglepi volt: hétvégére se adták be (ok, szerencsétlen msft gatya, de minden más pozim zöldben maradt pénteken).
-
j0k3r!
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Mi az az FT?
-
Yapp, valahogy így. Vicc az egész cég. Még anno középiskolás voltam, amikor először olvastam róluk, akkor indultak, akkoriban még azt ígérték, hogy 5 év múlva űrturizmus (ok, súlytalanság pár percig, de akkor is). Na, ha jól számolom, az az 5 év már párszor letelt.

Egy vicc az egész cég, értelmes ember kerüli, mint a pestisest. Kb SpaceX-el egyidőben alapították a két céget. Mai napig egyetlen érdemleges repülést tud felmutatni egy olyan típussal, amit azóta nyugdíjaztak. És az is csak demo repülés volt. Jelenleg a SpaceX több űrturistán van túl, mint a virgin galactic.

Szóval az egész egy teljesen elcseszett valami, egy pénztemető. Értelmes ember ehhez bottal se nyúl hozzá ilyen dicső történelem mellett.
De... hülyék voltak, vannak és lesznek, SPCX helyett nagyon könnyű SPCE-t venni, plusz ott van a "fellendül az űripar úgyhogy veszek egy kicsit mindenből" vásárlók, plusz ha nem megy csődbe (eddig se értem hogy maradt életben
) akkor igazából ennél sokkal lejjebb már nem nagyon tud menni. Híres utolsó mondatok, tudom.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Tisztán TA oldalról. Azon gondolkodom, hogy vajon az a 8-ai nagy emelkedő nap nem illik-e be egy FT napnak. Ha igen akkor egy nagyon erős FT napnak. Az aljtól számítva 6-ik nap jött, volt emelkedő forgalma is, elég rendesen. Még azóta is él, nem dobta el. Egyedüli, hogy napközben esett de végül is ez benne van ha +3%-ban nyit az index.
Viszont ha ez egy Ft nap volt akkor most indulhat egy nagyobb trend, a nagyobb pár hónapos. Tavaly ilyenkor is ezzel indult, akkor is ilyen fura körülmények között de mostanra már rengeteg papír össze lett nyomva. Pont ma írta Kobeissi is, hogy nagyon lent vannak a PE értékek is a legtöbb papírnál mert akkorát estek. -
Hmmz
senior tag
Na, örülök hogy másnak is elgurult a gyógyszere
A management keményen meglovagolja a friss Q4 EC utáni hype-ot, ami amúgy egész korrekt lett, de a héten az ATM programot tolták, heavy volume volt flat chart-al, esélyesen megy a higítás ezerrel, és még messze a vége..
Dark pool-ban (meg amúgy se) nincs nyoma új intézményi akkumulációnak... még, talán majd 5 USD felett felkerülünk a radarra, nemcsak a retail fog itt huzakodni, feltéve hogy el nem b@ssza az EX-Disney-s CEO, mer benne lehet mégegy RS :/
Bár egész magas a short interest, hátha belenézünk egy jó short-squeeze-be ;)
Fundamentálisan továbbra is az épités a kulcs, persze jó lenne már látni az Iron Bird földi teszteket, egy kis triggernek, sajna az még odébb van.
Olyat is olvastam már, aki szerint a SpaceX inkább elviszi majd a vevőket innen.
Kis szerencsével viszont MOSTanában fordul a több éves down trend..
Talán már halványan látszik az alagút vége, de a csődesélyt még mindig ~30+%-ra tenném, ami lássuk be: szánalmas kategória
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
-
Beraktam egy kis játékpénzt a Virgin Galactic-ba (SPCE - space). Nem hiszem, hogy nagy jövője lenne a cégnek, de arra tippelek, hogy a SpaceX IPO (SPCX) nagyon meg fogja rántani (igen, szerintemennyire hülyék az emberek).
Aztán ha bejön, nagyon jót fogok röhögni a markomba. De azért játszóspénznél többet nem mertem belerakni.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Igen, ez jó short lett volna, csakhát memestock-ot shortolni elég nagy rizikó.
-
Ringman
félisten
Két nappal a választások előtt még megdobja a Mol 25 milliárddal az MCC-t, Hernádiék majdnem az egész profitjukat kifizetik osztalékba
241 milliárd osztalékról döntött a Mol, három politikaközeli alapítvány a fő kedvezményezett. Ennyiből már leválhattak volna az orosz olajról.
-
kardkovacsi
senior tag
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
válasz
lemusz
üzenetére
MSFT hasonló sztori, 390 környékén vettem, mondván húdejó, megcsíptem 400 alatt - volt is nyerőben legalább 2 hétig azóta minden esést lelkesen követ, amikor meg minden zöld, "elfelejt" emelkedni
. Guglival közel egy időben vettem, az már rég kinőtte a buktát. Az ilyen lúzer részvényekkel vigyázni kell 
INTC-t csak lesem mekkorákat megy néha, de belevenni nem merek, még a TSLA longot is biztonságosabbnak érzem valahogy.
-
lemusz
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
... és még mindig nem ment vissza 640-re se ahol bevásároltam és voltam hülye nem realizálni 700 felett, holott korábban ezt a célt jelöltem ki.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Ugye a legfontosabb, legyen story mögötte ugyanúgy mint a long esetén, hogy miért ütik.
Persze közben az is változhat, mint a META-nál, az volt, hogy már nem akarnak facebookozni a népek, aztán bevillantotta az AI kártyát és egyből ugrott az árfolyam 20%-ot pár nap alatt. -
t72killer
titán
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Civilként nincs olyan, hogy "jó időzítés" - ahhoz füles kell és politikai kapcsolatok, hogy megúszd. Én TA, megérzés, kontraindik megfigyelése alapján ha egy párnapos-párhetes hullám felét tiszta profitként ki tudom venni egy swingben, akkor adom a pacsit magamnak. Nem állok rosszul, nem panaszkodom - de ez egy ilyen játék. A short, mivel a "főtrenddel" szembe megy, pláne. Kivéve ugye, ha jó hiénaösztöneid vannak és kiszagolod a gyengét a hordából, ilyen pl a META és néha(!) a TSLA. De ezeket se tartod soká, ahogy kolléga is írja, minden egyes after/premarket egy körömrágás, ami nem feltétlen éri meg idegileg...
Indexshortot utoljára kb egy éve csináltam változó eredménnyel.
Az elmúlt évet összegezve jól zártam, de ahogy nézem ugyanezt a hasznot jóval alacsonyabb rizikóval és jóval kevesebb trade-del is hozhattam volna pl mindent arany-ezüstbe rámolva még 2025 elején.
Hogy kicsit releváns legyek a mai napra: az AMZN-t egész szépen helyrekapták (sajnos nincs készleten), GOOG (hálistennek ebből van pár darab) detto, indik is alakulnak. Ha nem fullad meg a piac a hétvégén, akkor a tőzsdén ennyi volt a háború...
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Soulfly842
üzenetére
Mindeközben - természetesen egy alternatív univerzumban
- mindkét oldal bevásárlóemberei csak összenéznek:- Ma vegyél !
- Oké, holnapután este jöttök bombázni ?
- Aha, úgy néz ki.., addig tárazz be tech-ből és délután szép lassan adjátok el, 19:00-ig nem lesz baj.
- Értem.. Egyből mehetek vissza olajba a pénzzel, igaz ?
- Persze, 19:00 után jön egy kis tüzijáték, elpukkantunk pár petárdát nálatok a sivatagban, az megrántja az olaj árfolyamot, komoly baj nem lesz.. hagyd másnap az olajat még menni kicsit, aztán újra előveszi a főni a béke narratívát szerintem és meglesz a megállapodás. (Az a megállapodás, amit majd ismét megszeg valaki rá 1-2 napra, hehe). Mindenesetre ennek kommunikációja előtt előtt jelzek megint, akkor olajat eldobjátok és tech-ből betáraztok ismét, az akkor épp lent lesz.
- Értem. Eljátszhatjuk ezt többször is, igaz ? A te főnidnek is kell a lóvé meg a mieinknek is.
- Hogyne, persze, ameddig csak lehet - vélhetően az amcsi mid-term-ig ez így szépen működhet, hogy az új főnivel mit fogsz tudni alkotni, csak rajtatok múlik.. csak tartsátok a fokozatosság elvét, miszerint nem hirtelen adtok-vesztek, hanem szép lassan több órára széthúzva, így nem lesz senkinek sem feltűnő. Ideális esetben használjatok több kisebb proxy entitást, több céget, akik ezt csinálják, így pláne oké.
Profi traderek:
Mindenki más a világon:
-
Soulfly842
addikt
Több, mint valószínűnek tűnik, hogy vissza fog pattani az olajár és minden...
A WTI már ~ 3,3,%, a brent ~2,5% pluszban vaneste/ Éjszaka ismét semmibe nézte Izrael a megállapodásokat (az eddigi egyik legdurvább bombázási hullám, civil áldozatok sorával). Valószínűleg benne volt Libanon a megállapodásban, de ahogy US látta, hogy Netanjahuék tesznek rá magasról elkezdte iszonyatos tempóban puhítani a kommunikációt.
Eddig is azt mondta, hogy Irán, hogy az amerikaiak/izraeliek megbízhatatlan felek voltak (aktív és előrehaladott tárgyalások alatt hadüzenet nélkül kezdték el a támadást), ezután még úgysem fognak semmire igent mondani

-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Jaja, short-olni nem merek. Az nagyon meleg pite az én kis lelkemnek
Storage-os motyókat szoktam követni, STX, WDC, SNDK, meg hozzá másik szememmel egy kis XAGUSD, XAUUSD, OXY..
Szépen látszik a dinamika mindig, mikor megy a tőke olajból részvénybe és/vagy nyersanyagba, majd vissza. Néha 1:1 libikóka, néha körbejár valami nagyonkretén minta szerint
(főleg ezüstnél, ami tök hektikus az aranyhoz képest, mondom ezt úgy, hogy az arany sem valami nyugodt mostanában). No, de említett 3 storage-ost érdemes megnézetek heti nézetben.. (meg haviban, stb).. ezt is az AI fűti - de szerintem nem kizárólagosan, ugyanis adatra analitikához AI nélkül is szükség van, meg amúgyis, az adat az új olaj, szokás mondani, ezt pedig tárolni kell valahol, ez a nonstop bővülés nonstop új SSD/HDD bővítés igényt teremt.
Szóval lehet, hogy most már bevásárolt mindenki jól NVDA-ból a kis AI-s adatközpontjához, szerződések megköttetve, van aki már kapja is a GPU-kat, más még építkezik, de már papírozva minden -> itt NVDA és társai (ebből a szemszögből nézve) nagyot ugrottak felfele, aztán torpanás (oldalazás), most a bankok is kicsit szigorítottak elvileg, kezdenek szkeptikusak lenni a nagy rózsaszín instant ROI-kat illetően (azok részéről, akik hitelt vettek fel).
Ezzel szemben az adatközpontokat kiszolgáló storage-osok kb. aranybányán ülnek, mert felépült, meglévő DC-kbe is nonstop tolni kell be mikor melyikbe a tucat SSD-t, HDD-t, szóval éhenhalni nem holnap fognak
Régi ki, új be. A kérdés csak a tempó, hát az AI nagyot rántott rajtuk, de ha az AI elkezdene szakadni, akkor is biztosabbak - szerintem - mert a már felépített cuccok nonstop gyűjtik és tárolják az adatokat, tökmindegy, mit mond a mindenkori narratíva róal. Amit már megvettek, kifizettek, beüzemeltek, azok működnek és azokat dolgoztatják is (jó esetben). Az első vonalbeli AI-soknak a kérdés az ár, hogy mennyiért adják el ezeket a kapacitásokat, szar narratíva esetén (az AI csak lufi, lám, kipukkan) max olcsóbban adják a havidíjakat.. a második sorban ülő storage beszállítók viszont vállat vonnak, hisz ugyanannyi adatot generál le (átlagolva) egy meglévő AI stack akkor is, ha feléért adják, meg akkor is, ha 2x annyiért az elsővonalbeliek. (Arra ügyelni fognak, hogy ki legyen használva minden megvett eszköz, olyat nem tudok elképzelni, hogy parlagon állva tartanak ezrével GPU-kat, mert akkor nagyon furák árképzésben, a nulla bevételnél a kevesebb is sokkal több ugye és a GPU már tegnap sem ingyen volt).
Szóval egy nonstop, soha nem szűnő keresleten szörföznek a storage-os cégek. Szvsz értékesebbek (az emberiség számára), mint egy NVDA, AMD, akárki, mert nélkülük kb. nincs civilizáció sem nagyon. Brutál nyomás alatt vannak, hogy mindig képesek legyenek többet és többet adni, de ez egy jó nyomás, amit a kereslet (az egyre több tárhelyre) fűt és ez szerintem míg áram van a bolygón kb, soha nem fog már szűnni.
A világ legkirályabb biznice, olajat, mindent előz. A terabájtokra, petabájtokra való igény SOHA nem fog apadni. SOHA.
<- fundamentum. -
t72killer
titán
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Jó volt a tipp, már adják is befelé, főleg a gyengébb versenyzőket (MSFT, TSLA). Megjátszani ezt persze tiszta életveszély, mert ha az ember belenyit egy shortot, hóttziher, hogy pont akkor találja ki, hogy akkor ő most trendfordul és beindít egy 3éves nonstop rallyt...
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Akkor viszont ez neki egyirányú zsákutca... Olyan nem létezik, hogy a Kuvaiti, Katari, stb bázisokat csak úgy kiürítsék.
-
atee_13
őstag

-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Én egyenesen távol tartom magam tőle, félek.
-
t72killer
titán
válasz
atee_13
üzenetére
Ja, adok 24 órát a boldogságnak, és akkor optimista voltam... Ha nem Trump söpri le az asztalról, miután az épp lejáró call-opciókat bekaszírozta a haveri-családi kör, akkor vagy impeachment vagy az izraeliek fúrják meg.
#24222: noigen, de ezt így aláírni egy usa kapituláció és az öbölbeli szövetséges országok busz alá lökése.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Én ebben rettentő rossz vagyok, sokszor visszaengedem a nyerő jelentős részét. Szóval tőlem ne várj tanácsot

A másik a short rettentő nehéz kenyér, pont az ilyenek miatt. Esik, esik...aztán egyszer csak aftermarket ledarálja szinte az egészet úgy, hogy még reagálni se tudsz, mert alapvetően mindenki venni akar. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Lehet hülye kérdés, de átlagban mennyi ideig "lehet-érdemes"' short pozit tartani ? A járulékos költségekre gondolok, nem magára az eszközár ingadozásra vagy hogy merre megy. Tegyük fel, oldalazás van és beléptél, jól állsz, de még kivárnál, hátha esik még jobban a kinézett préda. Van valamiféle pszichológiai fee, aminél azt mondod, zárod és realizálsz, még ha nem is úgy, ahogy szeretted volna, de azért elfogadható szinten.. vagy akár időtávon definiálva is érdekel, átlagosan kb. mennyit lehet-érdemes-szoktál állni short-ban..
-
-
Ringman
félisten
válasz
üzenetére
bár törölte magát (?) a topiktag:
Jo lenne egy Milei MO-ra is
New Revelations Reignite Crypto Scandal Involving Argentina’s President Milei
Court documents raise questions about the Argentine president’s statements that he had no connection to the launch of the $Libra cryptocurrency.végül is beleillene a képbe
-
atee_13
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
Másik topikban össze lett szedve a 10 pont
Háború Közel-Keleten - Mobilarena Hozzászólások
Bár azért így elsőre elég hihetetlen, hogy ebbe belemenjen az USA, mert kb semmit nem nyert, de mindent elvesztett amiért csinálta (elvileg) az egészet. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Ugyanezen filózok épp, jó reggelt
Durva.. nagyon nagy az optimizmus, eskü lassan short belépőket lehetne állítani, ha lenne vér a pucámban. Még a tisztességes fundával rendelkezőkre is felhúzom a szemöldököm, nem merek már ide beállni, pedig csak overnight-ban megint nőttek rendesen, hihetetlen..
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Meg lehet tenni a téteket, hogy a mostani örömködés hány ÓRÁIG bírja.... Kaszinó a köbön, HA kibírják amcsi nyitásig, akkor még ATH érintés is belefér sp500ban (no nem ám az agyonvertebb tech papírokban). Ha beüt a valóság, megyünk új aljra.
-
kardkovacsi
senior tag
Milyen jó kis hullámvasutazás megy kint. A legjobbak Trump nyilatkozatai saját magával versenyez a nagyot mondásban

-
atee_13
őstag
Telex: Kijöttek az uniós adatok: ismét Magyarországon drágultak legnagyobb mértékben a lakások
Meg gondolom, hogy a legkevésbé a fizetések.
-
Fixmap
újonc
válasz
lemusz
üzenetére
Csak az első 20 percet néztem meg. Ott az az üzenet, h mivel usa el van látva olajjal, ezért belefér, h közel-kelet nem exportál, ami miatt legjobban az eu meg dél-kelet ázsia és kína szívnak.
Én így is azt gondolom, h ez akkor is rossz az usa-nak. Ne állítsuk már be mesteri győzelemnek, h a riválisaidnak mindkét lábát levágják, de neked csak egyet. Arról nem is beszélve, h a hazai benzinár-emelkedés miatt dühös lesz a nép, és a repik így szinte biztosan elbukja a félidős választásokat. Ez tényleg akkora győzelem egy republikánus elnöknek?
Trump lépései nagy vonalakban illeszkednek egy globális trendre, ahol a globalizáció visszaszorul, a nemzetközi intézmények leépülnek, és a nemzetközi jogot már nyíltan szarják telibe, a látszatra sem adnak már. Ettől még Trump nem lesz racionális szereplő, nincsen mesterterve, és csinál olyan baromságokat, ami árt az usa-nak, és amiket egy racionálisabb vezető nem csinálna. Európa és többi nato szövetséges szívatása nem biztos, h megéri usa-nak. Van értelme zsarolni őket, h többet költsenek többet a hadsergre, de direkt alájuj rúgni, h háromszor annyiért vehessék csak a kőolajat/földgázt, amivel egyben az oroszokat is erősítik... nem látom be, h ez mitől olyan jó. Az oroszok még mindig amerika ellenségei, bármennyire is vonzódik Putyinhoz Trump.
Szóval nem, nem géniusz, és Iránból nem fog tudni csak úgy kijönni, ahogy az egyoldalú vámokat vissza tudta vonni.
-
kardkovacsi
senior tag
-
lemusz
addikt
[link]
Mi a véleményetek erről? Trump1Geciből levezeti, hogy lesz Trump1Géniusz és ez nem sok jóval kecsegtet a világpiacnak, főleg nem Európának. Jó kis fricska ebben a történetben Kanada szerepe is, szalagcímet olvastam minap hogy esetleg az EU részévé válhat. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Nem véletlen akart ebből Európa kimaradni. Amúgy érdekes, de akár egy ilyen is lángba tudja robbantani a világot.
Anno ugye a vén f.sz Ferenc Jóska is úgy gondolta csak behúzza Szerbiát pluszba. Csak nem gondolt a másodlagos hatásokra. Két évre rá fel is dobta a pacskert, Trumpnak sincs már olyan sok hátra. -
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
jó kérdés, a CLN25 tickernek semmi értelme, az egy 2025ös lejáratú WTI futi volt
?
A WTI valszleg stimmel.Innen "jó irányba" nemigazán van kiút. Trump el tudja vágni a KÍNÁBA irányuló iráni exportot, ami garantáltan térdre kényszerítené Kínát pár hónapon belül - viszont ennek instant 2008 v2.0 crash + Kína-USA háború lenne a következménye.
-
t72killer
titán
Húsvétkor sem nyugvóknak/vagy akik megunták már a háborús hírek bogarászását-elemezgetését, egy hétvégén is futó olaj-grafikon.
-
.mf
veterán
válasz
Ixion77
üzenetére
Elnézve, hogy a Távol-Keleten és sok fejlődő országban mekkora baj van már most (korlátozások, jegyrendszer, szolgáltatások korlátozása vagy leállítása), és hogy az milyen tovagyűrűző hatással lesz (még akkor is, ha valami csoda folytán azonnal véget érne a blokád, a termelést újraindítani, hajókat megtölteni és útnak indítani mind beletelik majd nem kevés időbe) csodálkozom, hogy még ekkorra nyugi van. Értem, hogy első blikkre "not our problem", gondolhatják Amerikában, de sok cégük ott gyártat, felvevőpiacok, amik az infláció miatt kevesebbet fognak fogyasztani, stb.
Én most partvonalról nézem a dolgokat, félszáraz puskaporral (állampapírban, pénzpiaci alapban van a nagyja - hirtelen nagy esést nem tudok így elcsípni, de ez szerintem nem hirtelen nagy látványos összeomlás lesz, hanem egy stagnálás vagy enyhe lejtmenet). -
Drizzt
nagyúr
Arra van valami jó magyarázat, hogy miért nem mentek fel megint a hosszú hozamok az olajárakkal együtt? Recesszió is elkezdett beárazódni, vagy mi lehet a fő ok? A magyarnál még markánsabb a jelenség, de USA-ban is a hét végére megint visszaesett a kamatnövelések valószínűsége. Bár még mindig oszcillál.
-
Ringman
félisten
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Soulfly842
üzenetére
Nagyon okos, én is a fizetőssel nyomom.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Soulfly842
üzenetére
TA alapon én a WIX-et nézném. Megvolt a 25+ tartomány, azaz ijedtség van és aggódás, úgy mint 25.11, 25.10, 25.03, 24.12 hónapokban. Viszont nem volt meg az 50+ totál pánik, mint 25.04 (Trump vámok) és 24.08 hónapokban. A karácsonyi mélypont óta aránylag egyenletesen egyre nő a volatilitás, és a jelenlegi állapot alapján nem lehet megmondani hogy még előttünk van-e az 50+, vagy vége már megnyugszunk. A grafikont elnézve én az elsőre látok nagyobb esélyt, tehát hogy lesz még rosszabb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 16GB DDR4 PC MEMORIA MODUL(4X4GB, 2X8GB) RAM / SZÁMLÁVAL, GARANCIÁVAL
- Szép Kis játékos HP,Core i7 10510u(8X4,9Ghz)MX 2/4GB DDR5 VGA,FullHD IPS,16-32GB RAM/256-512SSD
- Megkímélt ThinkPad Ryzen 5 Pro(12x4,0Ghz)16-32RAM/256-512SSD,100% akku,vil.bilI.
- Lenovo Thinkpad P50 15,6" FHD IPS kijelző, I7-6820HQ CPU, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, 4GB Quadro VGA,
- HP 15,6",Core i7 1165G7(8x4,8Ghz)IRIS XE VGA,FullHD IPS,16-48GB RAM/256-512SSD,szép állapot
- Dell Precision 3581 i7-13700H / 32GB DDR5 / RTX A1000 6GB Workstation
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Yoga Book 9 13IMU9 notebook - Ultra7 155U 32GB DDR5 1TB SSD Intel Graphics W11
- AKCIÓ! ASUS H110M i5 6500 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Zalman T3 Plus NBASE 600W
- Huawei Pura 70 Ultra 512GB Black Karcmentes állapot 16GB RAM 6 hónap garancia
- AKCIÓ! Dell Latitude 3430 üzleti notebook - i5 1235U 8GB DDR4 512GB SSD Intel Iris Xe WIN11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
. Szeretünk veszélyesen élni.
) !
egy S&P ETF az

. Guglival közel egy időben vettem, az már rég kinőtte a buktát. Az ilyen lúzer részvényekkel vigyázni kell
?