Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Soha nem szabta ilyen pénztárcabarátra új CPU-it az Intel
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD FX
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Apple MacBook
- Androidos tablet topic
-
PROHARDVER!
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
válasz
j0k3r!
üzenetére
Meglássuk, rezeg a léc az bizonyos, annyi vigasztal, hogy igazából az egész piac alatt is rezeg - szóval nem feltétlen a konkrét papír hibás.
Közben Shortfólió elmélkedés: A frontvonal mögött már látszik az iráni háború lezárása, amire az egész világgazdaság vár
-
j0k3r!
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
MSFT többször pattant már a havi SMA50 környékéről, lehet hogy most is ez lesz. Nem egy no brainer vétel ettől független most.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Szerencsére nincs már jó ideje longom benne

#23828: igen, nem lett vna rossz tartani
. De így se volt olyan rossz kör. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Miért? Egyre jobb vétel... Azon kevés AI cégek egyike, akiknél konkrét bevételnövekedést hoz az AI akkor is, ha megerked a mostani szinten.
Masszívan növekszik, forward P/E 21.5, azaz egyáltalán nem kirívó. Hosszú távra simán vehető. Persze lehet, hogy lesz még jóval olcsóbb is. Bármi lehet. -
Ixion77
Topikgazda
Trump coint bevezetik a dollár helyett? Vagy mire fel a mai TRUMPUSDT akció?
-
aAron_
őstag
válasz
les_polish
üzenetére
Én nem találtam HUF kötvényt / fix income alapot. Keresővel azért próbálkozhatsz te is még. Egyébként topicja: Interactive Brokers társalgó
#23819Simia: Persze, én arra írtam, hogy erre spekulálni értelmetlen. Kivéve ha te valamiért jobban tudod mennyi a p.
-
les_polish
csendes tag
sziasztok, kiszálltam a DTLA-ból és DTLE-ből, és át szeretnék csoportosítani devizát HUF-ba. HUF-ot miben parkoltatnátok IBKR-en? Nem nagyon találok Isin alapján állampapírt, de rövid bond etf-et sem.
-
stickrs
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Meglátjuk meddig tart a dolog, de én most halasztom az ehavi vásárlást, és tartom a kp-t egy esetleges bezuhanásra.. ha sikerül beaknásítani a szorost akkor az áremelkedés nem oldódik meg pár nap alatt, főleg ha le kell az olaj/gázkitermelést állítani több országnak.. ott már csak az ujraindítástól mire megint maxra futtatják az is időbe tellik.. meg ha aknamentesíteni kell stb..
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Igen, én is erre gondoltam. Annyi, hogy Trump most új aknamezőkre tévedt, amit nem az ő térképe alapján raktak le: a tavalyi cirkuszt egy az egyben ő vezényelte: népet besz.rat, majd jól visszavonja a besz.ratást. Itt egy idő után a besz.ratást az önállósodó iráni gerillaszervezetek fogják csinálni, amire egészen biztos nem lesz egy "csuda kedd esti tweet megoldás". Azaz az új válság már önjáró, kicsit olyasmi, mint 2022.
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
-
Dare2Live
félisten
válasz
atee_13
üzenetére
Bár érdemi "tisztogatás" volt ami rendszerszintű problémákat is okoz de ettől még a rendszer nagyja jól működik biztos a vezetők elé rakták a lehetőségeket, következményeket. Más kérdés Trump mennyit fog fel belölle és az, hogy közvetlen tanácsadói mennyire olvasták el, mennyire inkompetensek.
A fő topik Hormuz lezárása pl egy 40+éves scenarió. Ami 2015ig egzisztenciális volt. US hadvezetés... nem hülyék gyülekezete rengeteg terv, szimuláció, megoldás terv... készült arra az esetre ha Irán lezárná. Más kérdés, hogy 2015 után ez mennyire vált USnek annyira nem fontossá, kit mennyire zavar egy 90$os olaj.
-
t72killer
titán
válasz
atee_13
üzenetére
Ez viszont okozhat némi fejfájást hosszabb távon: Analysis: Elevating injured Mojtaba Khamenei to supreme leader shows Iranian war machine can run on autopilot - ebből így nem lesz gyors amcsi "belovagolunk és győzünk" trófea.
-
atee_13
őstag
-
atee_13
őstag
-
avl
senior tag
-
aAron_
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
Normál gazdasági szereplők szívják meg ezt a brutális volatilitást a leginkább. Az más kérdés, hogy ilyenkor muszáj spekulálni, rá vagy kényszerítve, ezért mindenki csinálja, mást nem tehetsz.
Szóval nem, nem megy minden pofon jó helyre. Amit ez az adminisztráció csinál, az egy teljes barbárság.
-
atee_13
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Hát úgy néz ki az amcsikkal és mindenkivel kibasznak Kínán kívül
Telex: Lassan két hete tombol a háború, Irán mégis több olajat exportál, mint előtte
-
t72killer
titán
Álhírek kontra spekulánsok, minden pofon jó helyre megy kategória. Akut olajhiányról nem tudunk még sehol a világon, a 120 dodós csúcs a tőkeáttétes papírolaj-kereskedésnek volt köszönhető. Ha nem sz.ratják be a "papírosokat", akkor az r=1 állampolgárnak kerül 20-30-100%-al többe a tankolás. Nem lesz így se olcsó, de extra árfelverést nem kérünk.
Az aknázást pont akartam is írni, nem lesz ennek jó vége. Azaz eljutunk majd az extrém benzinárakhoz, mint 2022 nyarán (..sszták volna azt is ott meg, pont azon a nyáron futottunk egy röpke Skócia-Csongrád+Békés megye távot kocsival) - de nem máris holnap.
-
Llew
senior tag
Álhírt posztolt az amerikai energiaügyi miniszter, kilengett az olajár
"Perceken belül 17 százalékot esett a brent típusú nyersolaj ára, miután Chris Wright amerikai energiaügyi miniszter arról posztolt az X közösségi oldalon, hogy az amerikai haditengerészet sikeresen átkísért egy tankerhajót a Hormuzi-szoroson. Az energiaügyi miniszter nem sokkal később törölte a posztot, majd a Fehér Ház szóvivője sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a miniszter közlésével ellentétben nem történt ilyen akció. A brent olaj hordónkénti ára erre válaszul a 81,56 dolláros mélypontról egészen 91,80 dollárig szökött fel, és végül 89 dollár környékén stabilizálódott."
Megnyugtató, hogy ilyen szakemberek kezében van a világgazdaság.
És a jó hírek folytatódnak:
CNN: Irán elkezdte aláaknázni a Hormuzi-szorost
Trump rendesen felkavarta a szószt -
kardkovacsi
senior tag
Azért Trumpnak mekkora húzása volt ez tegnap. Bemondta, vége a háborúnak, persze kvázi később mindkét fél kimondta, hogy hát mi nem így gondoljuk (Izrael, Hegseth, Irán) de a piac szépen beárazta, hogy vége az egésznek. Olaj leesett 120-ról 8x-re. Bár nem látunk bele, de szerintem ugyanúgy lövik Iránt mint eddig

-
.mf
veterán
válasz
Dare2Live
üzenetére
Saját példa: azért, mert hamarosan úgyis eladom, és az 5.65% vs 6.5 majd 7% különbség nem fedezte volna az 1% visszaváltási díjat. Amit nem tervezek mostanában eladni, az már Fix és Máp+, de lakásfelújítás miatt a PMÁPban maradó sem kis összeg.
S szerintem sokaknak van még hasonlóan lakásvásárlás, felújítás miatt az összeg állampapírban a stabilitás miatt, s a "bármikor, amikor jön egy jó ajánlat, akár holnap" miatt nem akarnak átugrani másba +1% költségért, ha az csak lassan hozza vissza a különbözetet. -
Drizzt
nagyúr
Reggel meg a tegnapi arfolyamon lehetett venni a webkincstarban MAKokat, az elso napi frissitesre hatalmasat ugrott az arfolyama. Bar tegnap meg az ellenkezoje tortent es semmi garancia, hogy holnap megint nem az fog. ~40, ~50 bazispontos csokkenesek voltak ma, tegnap meg ~30 bazispontos novekedesek. Arfolyam meg nyilvan ezzel ellentetesen.
-
Februári HU infla: 1,4%
maginfla: 2,1% -
Dare2Live
félisten
válasz
Joe123
üzenetére
Optikainál Ukrajnában a 15-20kmes határ akkor van ha 0szél van. Ez nem adott Hormuznál.
USnek ez az egész még nem fontos. De egy minimális 30napos készlettel rendelkező Pakisztán pl közölte, hogy minden Pakisztánba tartó tankert hadihajóval kisérni fognak, nekik ez egzictenciális fenyegetés, létfontosságú. A paki gazdaság megáll enélkül. A dolog pikantériája, hogy Pakisztán határos Iránnal.
-
Dare2Live
félisten
Nekem marad ami volt évtizedekig a NAVYnál CBG.
De itt annyira sok a hozzáértő, hogy ilyet nem dobhatok fel mert tényleg elkezdik magyarázni.
@t72killer
Tök8 Trump mekkora hülye ettől még az US hadvezetésnek évtizedek óta részletesen kidolgozott, frissített, szimulált... tervei vannak arra az esetre ha Irán lezárná Hormuzt. Teljesen abszurd az a feltételezés, hogy ne lennének rá felkészülve. -
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nincs érdemi bozót. Sivatag van.
Rádiós drón hatótávja adott területen még Orosz/Ukrán EW mellett is rendszeresen töredékére ~10km alá esik. Optikai szálasak hatótávolsága max 20km. Az ide kevés.
Ahogy írtam sanszosan a stratégiailag kulcs Qeshm szigetét fogják megszállni meg lesz fent 7/24ben mindenhol uav. Ha nem elég majd lesz amennyi km kell széles no go zona.
Lehet fura
de világgazdaság leseggelésénél sokkal-sokkal kevesebbért sokan sokkal-sokkal-sokkal többre képesek. Hát meg a világgazdaságról van szó főleg.Az 1kgra amúgy nem tudok mit mondani. A 30évnél fiatalabb daraboknál a dupla hullt egy 50kgs sahed nem ütötte át. A Valdez elötti kőkori 30+éves tankert sanszosan egy (vagy több) 220-500kgs ukrán drón kapta el.
amcsi haderőnek meg vannak a célja és a szerint halad. Kulcszemélyek, kommunikáció, légvédelem, vezetési pontok, ismert indítási helyek, új indítási helyek, raktárak, gyárak... és majd csak ezután jön Hormuz. Ha optimista vagyok egy megnyitásal még akár 2 hét. Ha nem 5-8.
-
Llew
senior tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
A carrier strike group (CSG) is a type of carrier battle group of the United States Navy.
#23775 t72killer #23776 kardkovacsi Szerintem félreértettétek, mert a rövidítés alapján tudja mi az, csak azt nem értette miért más az elnevezése
A jelek szerint egy harmadik CSG-t is a közel keltre vezényelnek. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Ahogy t72 is írja egy "csapat" hajó. Valójában egy repülőgép hordozó elég könnyű célpont, emiatt csapatban közlekednek ezt hívják strike groupnak. Jellemzően egy ilyenben van 1-2 tengeralattjáró, néhány romboló, azokból is több féle, plusz kiszolgáló hajók mert azt a sok embert etetni meg felszerelni is kell
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Sztem tuti lesz még lehetőség, ez a meccs egyáltalán nincs még lejátszva. NVDA-t pl nem is mertem venni, állandóan beadják.
#23771: Carrier strike group, ilyen körítéssel közlekednek az anyahajók.
#23774: Ha a szoros partján lévő Iráni tartományt (Hormozgan) nem is, de a szoros biztosításához a szigeteket mindenképp meg kellene szállni és dugig telepakolni légvédelemmel, radarokkal. És persze gondoskodni róla, hogy drónokban meglegyen a masszív létszámfölény, amire az amcsik egyáltalán nincsenek felkészülve.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Itt egy 30 kilométeres szorosról beszélünk. Simán drónokkal berepülnek. Nem kell sok, 1 kg robbanóanyag, kiengedi a bozótból, aztán meg is van a balhé. Szerintem ha akarták és tudták volna az amcsik akkor már rég biztosítják a hajókat, de nem tudják.
Ezeket a kis sz.rokat semmi se veszi észre, sokszor még egygyalogos se csak amikor már késő. Nem véletlenül lett hirtelen rettentő kelendő az ukrán tudás, hogy kell ezek ellen védekezni. -
Dare2Live
félisten
válasz
Ixion77
üzenetére
Mért gondolod ezt?
Jemen partjai elött se állt meg a világ pedig voltak ott Iráni rakéták, bm, dronok, kalózok... minden.
A totális légtérkontrol már most megvan manpad távolság felett mehetnek UAVok, Qeshm... szigetek totál légtérkontrol mellett a navynak tinglitangli megszállni, amit eddig az Iráni rakétákból... láttunk azt ha volt a közelben érdemi AA romboló leszedték.
Nem arról van szó könnyű de ennél a világgazdaságnál jóval kevesebbért ennél sokkal nehezebb dolgokat is abszolváltak.
A kérdés a mikortól és ha majd nem mért nem.btw a CSG mi? Nem CBG?
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Annyira feltűnő volt a mozgás, hogy én is felmentem az X-re körülnézni hogy mi történt. Úgy látom, hogy annyi, hogy Trumph kinyilatkozta hogy ő nyert:
CNBC: Trump told “the war is very complete, pretty much.”
“They have no navy, no communications, they’ve got no Air Force,” the president said, adding that the U.S. is “very far” ahead of his initially stated timeframe for the war of four to five weeks.
Trump also said that ships are now passing through the Strait of Hormuz and that he is “thinking about taking it over."Kérdés, hogy az Iráni vezetőknek is szóltak-e hogy ez van

Kobeissi: President Trump's CONFLICT Playbook
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
tépik felfelé rendesen. Reggel belevettem a gugliba, egyelőre kifejezetten hasznos húzásnak tűnik. Pedig nincs is szökőév, hogy ne pirosban kezdjen egy pozim.
-
kardkovacsi
senior tag
Kitört a világbéke?
-
kardkovacsi
senior tag
Azért az olajban durva nap volt, az összes shortost kipucolták egy szálig, most meg esik le. Reggel még 120 volt most meg 94. Mondjuk nem gondoltam volna reggel 6-kor amikor -2% fölött volt az ndx, hogy pluszban lesznek 12 óra múlva bármiféle megegyezés nélkül.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Ixion77
üzenetére
+1 amúgy. K* érzékeny dolog és emiatt erős stabilitás kell hozzá, nem olyan, hogy Irán egyik nap bocsánatot kér a környező arab országoktól, hogy rakétázta őket, aztán másik nap hajnalban önállósítja magát a régi rezsimben valami főtábornok és lő rájuk ismét.
Egyelőre én inkább gyűrűzni látom, vagy minimum stagnálni, de megoldódni ?
Hacsak végig nem szőnyegbombázza az USA Iránt, becsukott szemmel, az meg azért még a mostaninál is durvább geopol vihart kavarna.Nem tudom, tud-e bárki bármit kezdeni a mostani helyzettel, ilyen iráni vezetés mellett. Esetleg ezt elhúzzák, hogy ellője a puskaport Irán - a rakétatároló bunkereit ki tudja milyen mértékben, elérhetetlenné tették (elvileg) a B2-esekkel, az a kérdés, mennyi van még nekik, amit bevethetnek és azok mikor fogynak el.
Mindettől függetlenül ha az utolsó 10 rakétájukból egyetlen egyet a legelső, szoroson áthaladó hajónak ajánlják, az újabb katasztrófa és "mindenki azonnal befosik újra" scenario.
Szóval viszonylag kis erőfeszítéssel tudnak óriásit rombolni.
A régió fölé kéne egy komoly légvédelmi rendszer, bent pedig hadihajók a kisebbek leszedésére. Hát ez így nemigen fog összejönni.
*előzőmhöz: muszáj. ÓBAZZZ mit írtam.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Ja, de ha jól tudom túl sok a nehéz és ezt hígítani kellene annyira, hogy pumpálni lehessen A-ból B-be, itt jön képbe a közel-kelet talán... Instán jött szembe egy marha jó magyarázó erről, hogy hiába vannak tele a k* sűrű nehézolajjal, ha nem tudják mozgatni. Kár, hogy szita az agyam, mert egy hete néztem és melózok is közben, de marha érdekes volt. Mocskosul összefügg minden mindennel ezen a bolygón.. szó szerint globalizáltuk magunkat. Ez a hit is tartja bennem a lelket, hogy továbbra is lokál háborúkkal engedjük ki a gőzt és nullázunk le csúnya dolgokat (ha már muszály), nem pedig egy sokak által oly "közkedvelt" 3. Vh-val.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer
üzenetére
kellett volna még 1 CSG külön az útvonal fedezésére.
Az az útvonal fedezhetetlen. Az olajszállító hajók óriási, lassan, kiszámíthatóan mozgó behemótok, csurig tele gyúlékony anyaggal. Sokszázmillió dollárt ér darabja, és környezeti katasztrófát okoz a sérülésük. Egyetlen biztosító sem állja a kockázatot. Az USA kormány megígérheti hogy ők fogják állni a számlát, de szerintem az sem győzi meg a kapitányokat és legénységet hogy kockáztassák az életüket.
Amíg nem lesz az iráni ügy megbízhatóan lezárva, én nem látok lehetőséget az olajszállítás újbóli megindulására. -
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Annyi még, hogy nehéz-ultranehéz olajból kevesebb benzin és gázolaj lesz (kémiailag már majdnem szénről beszélünk, igazából rá lehetne állítani egy D-Afrikai típusú szén->műbenzin ipart)
-
t72killer
titán
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Több dimenziója is van az olajsztorinak, Közel-kelettől függetlenül holnapután bedobhatnak egy hírt, hogy kitaláltak egy szupi módszert a venezuelai nehézolaj hasznosítására és indul a buli: másnap bucskázik az olajár 30%-ot csak a hírre... Persze igaz, ha valami technikaigényesebb feldolgozás-kinyerés kerül az asztalra, akkor a cégek árfolyama meglódul, mert elkezdenek pl kormányzati büdzsékből is belenyúlni.
#23759:
. Kéne nekik utat csinálni... Tippre erre is kitalálnak valamit. Trump nagyon spórolt az anyahajókkal, kellett volna még 1 CSG külön az útvonal fedezésére. -
atee_13
őstag
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Én úgy tudom, az olaj az úgy műx, hogy míg a nyersanyag ára nő, vagy elkezd csúcs szintek közelében oldalazni a mindenféle hírekre és fogalma sincs senkinek, lesz-e holnap újabb rakéta, eszkaláció, bármi, ami kihat rá, ... szóval addig a mögötte lévő olajipari cégek részvényei még állnak egy helyben (viszonylag).
Ugyanis ők hosszútávú, hedge szerződést kötnek egy lefixált árral a szállításaikra, előre eladva a termelésüket, így a magas pillanatnyi olaj ár ellenére a profitjuk nem lesz nagyobb azonnal. Ma, most.
Holnap már nem feltétlen, ergo itt a piac azt árazza, hogy minél inkább húzódik el a válság és tartja az egekben az olaj árat, annál inkább (értelemszerűen) közelednek a korábbi áras szerződések lejáratai és az újakat már emelkedett áron kötik -> több profit -> piac árazza már előre ezt -> indul az árfolyam, mert a részvény értéke a jövőbeli profit.
Tehát először mondjuk egy Brent ugrik (Brent - globál, WTI - amcsi tartalékok), most vagyunk ebben. De ugyanilyen gyorsan konszolidálódhat is, így valami trailing nélkül elég necc meglépni - most már pláne, max hogy egy korábbi kollégát idézzek, acélgolyókkal.
Szóval ide már nem biztos, hogy belépnék. Második lépés: olaj pár hétig magas áron marad, fent oldalaz, ilyesmi.. olajcégek elkezdenek emelkedni, a piac árazza azt, hogy nekik azonnal láthatóan még nem, de szép lassan őrült profitjuk kezd épülni.
Harmadik fázis - ha eljutunk ide: Brent 90 felett tartósan, olajcégek részvényei mennek mint állat.
Szóval a piac mechanikája olyan, mint egy rugó: az olaj megindul felfele, nyúlik a rugó, megy az ETC meg egyéb derivatívák, olajipari részvények meg először semmi, aztán lassú indulás, aztán paff, kilőnek.
A lehűlés ugyanez, az olaj lehet jön vissza, a magasabb áron kötött szerződések viszont lendületből még viszik az olajcéget. Tekinthető az olaj a mögöttük lévő olajipari cégek részvényei számára afféle indikátorként is, pár hetes fáziskéséssel.
Szóval a piac most azt nézi, az olajár robbanás tartós-e. Ha hamar visszagyengül, nem lesz olajcég gigaprofit. Ha kitart egy darabig, szinte garantált és akkor a legjobb belépő, nos, igen. Ma, most. Vagy tegnap.. nehéz itt okosnak lenni.
Szorosan az olaj mint nyersanyag után általában a finomítók ugranak először, Valero Energy, Marathon Petroleum..
Amire most figyelnek befektetők kb:
- Brent $90 fölé tartósan
- OPEC termelési döntések
- Hormuzi szoros biztonságaHa a BRENT $90-$95 fölé stabilizál, akkor az energia részvények meglódulhatnak.
Pl. a mostani szitura a high-beta részvények Occidental Petroleum, Devon Energy, Diamondback Energy, EOG Resources, ConocoPhillips..
Ezekhez kellenek azért idegek, na, megülni, ha BRENT átmegy 90-en.
Azaz acélgolyók. Ezt úgy imádom
Olaj vs részvény vs arany mindig nagy kérdés. Olyan ez, mint egy nagy tálca, amiben egy deci vizet lötyögtet az ember egyik sarokból a másikba
A tőke mindig megtalálja a neki megfelelő eszközt, a kérdés csak az a saját nyereségességed szempontjából, hogy jó irányba jósolod-e meg a tálca elmozdulását.Szóval hogy NASDAQ-on mi lesz holnap, hááát ööö nem tudom. Én STX-et nézem, lassan valamiféle támaszt ér el felülről, békeidőben. AI hajtja, adat hajtja fundában. Viszont amíg az olajbalhé itt van, nem látok arra nagy esélyt, hogy durván elkezdjék venni megint, mert most mást vesznek és a hosszútávú fundát pontleszarják, ment minden olajba, aranyba.
Szvsz a tech leült egy kicsit és lehet mindenki a korábbi támaszai körül oldalazni fog, kb. tükrözve azt a befektetői szentimentet, ami arra keresi a választ, hogy "elhúzódik-e az olajbalhé Iránnal, avagy sem". Aztán az idő majd eldönti, ahogy telik. Nem tudnék egyik oldalra sem fogadni most, sem nyersanyagra, sem tech papírokra, legalábbis rövid és középtávon.
Most nincsenek acélgolyóim, parton ülök USD-ben. Ez sem rossz egynek ilyenkor, rohadt jól vettem EUR ellenében, azt meg HUF ellenében, úgyhogy most a Forintot költöm (Forint alapúra) amíg ilyen szar az EUR/HUF kereszt.
Megveszem a robotporszívót, függönyt, szőnyeget, hifit, ugyanannyi, mint tegnap, árukeresőn, a szarabb forintomért.
Még
-
t72killer
titán
válasz
HussarF
üzenetére
A piac szvsz komplett Hormuz-zárlatot áraz és megjelentek a 200 dodós olajáras cikkek. Innentől én őszintén semmilyen szénhidrogénbe nem tennék longot. BP shorton töröm az agyam (nekem GBP alapon kézenfekvő, otthon lehet más olajcégeké praktikusabb), nem feltétlen mai, de valamikor a hét folyamán nyitva.
-
Vesa
veterán
A forint megint jól összef*sta magát, a régióban kb. az egyik legnagyobb lejtmenettel.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Oil first, equities later.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
kemény, megvan a 2% nasdaq-ban, nem hiszem, hogy tudni akarom hogy áll a msft longom
. -
attiati
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
108 közben
százalékosan: +20% -
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Kb folytatja szépen vasárnap éjjel, előjelváltás inkább amcsi rendes piacnyitáskor jellemző csak, 24h-val később.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
HussarF
üzenetére
Sikerült a vacak helyzetet jószándékkal eszkalálni. 62 millió dollár max 30%-a, tehát kevesebb mint 20 millió talált új gazdára. Nemzetgazdasági szinten nem tétel. 20000 ember közt oszlott szét, tehát átlag 1000 USD/szerencsés megtaláló. Jobban jártak volna ha simán hagyták volna futni őket minthogy bizonytalanságot okozzanak az egész országban.
-
aAron_
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
"kipucolják"
Kik?
Ebben vannak számomra sokkal racionálisabb magyarázatok cryptora:
Bitcoin Is Crashing and Exchanges Freezing Up - Patrick Boyle
Részvények máshogy működnek. Ott van értelme diszkontrátáról, CF-ról és növekedésről beszélni.
-
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
A tőkeáttételes "holnap akarok egy nekifutásból FIRE-zni" pozikat kipucolják egy kis pump-and-dump-and-pump-and dump játékkal, részvény, kripto és nyersanyag vonalon is. Business as usual.
A hétvégi részvényfutik is piroslanak kicsit, a közel-keleten még nem látszik a cirkusz vége - persze ha felcsillan a végpont, akkor overnight ugrás, aztán visszacsorgás pump-and-dump újra, "gazdasági indokok" mentén.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Én egyelőre nem látom egyértelműnek hogy behalt a kitörés. Bár nem kellett volna visszajönnie 70K alá, de hétvége van. A hétfői mozgás lesz majd inkább lényeges. Ha visszamegy 65K alá, akkor legvalószínűbb a sávozás, ha leesik 63K alá, akkor viszont valóban további esés.
Sajnos van abban is logika, hogy a piac megtisztítja önmagát, azaz lemegy addig amíg el nem pusztulnak a "Bitcoin Treasury Company" formájú élősködők.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Igen, breakout helyett fakeoutja volt. Láthatólag semmivel se tartják többre, mint a többi eszközosztályt/pl részvényeket, és azpk se brillíroznak mostanság, kivéve ugye olaj.
-
kardkovacsi
senior tag
Így ránézve a BTC-re, tudom itt nem divat a technikai elemzés, de volt benne egy hónapos sáv, maiből kiment fel és szépen behalt. Ebből könnyen lehet további esés, akár 60e alá is. Mellesleg ugyanezt játszotta el 90 és 84e közötti sávban is.
Ha 60e alá menne akkor újabb likvidációs hullámot indíthatna el. -
Llew
senior tag
"az eddigi „Ba1”-ről egy fokozattal „Ba2”-re rontotta. A Moody's módszertanában a „Ba2” besorolás két szinttel elmarad a befektetési ajánlású sáv alsó szélétől, vagyis a „Baa3” minősítéstől"
-
t72killer
titán
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Én valahogy nemigazán hiszek a közeli nagy összeomlásban, úgyhogy 2-3hete már elkezdtem gyűjtögetni.
Kapcsolódik: Trump says defense contractors agree to quadruple production of ‘exquisite class’ weapons - ez igazából egy igencsak bullos hír az egész tech szektornak.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Nincs értelme tippelni. Aki meg tudja tippelni az iráni események lefolyását rövid és közép távon, az tudja a kérdéseidre a választ. De természetesen arra ugyanúgy nem tudja a választ senki. Egyelőre inkább napról napra rosszabbak a forint kilátásai és az alapkamat növekedésének az esélye is jelentősen nő. Energia ár változások miatt. Ez az eseménysor sokkal nagyobb súlyú és fundamentálisab, mint a választási várakozások. Jelenleg annak a hatása eltörpül. De az Ukrajnával való viszony romlás is valószínűleg fontos tényező a forint rövid mozgásában a napokban. Ha visszafordul az energiaár, akkor a forint is újra erőre fog kapni. Ha nem, akkor nem. Jelentősen mozog az inflációs várakozás és ez hat elsősorban a forint árfolyamra. A márciusi kamatdöntés is kritikus lehet. Kamatcsökkentés valószínűleg jelentős gyengülést eredményezne. Tartás lehet elég a stabilizáláshoz, de lehet nem.
-
Dißnäëß
nagyúr
EUR/HUF-ra mik a tippjeitek amúgy ? Rövid és közép távra.
Tényleg csak tippek.. visszaerősödhetünk még, vagy kb. ennyi volt ?Korábban elhangzott az ugye, hogy a piac áraz egy lehetséges Tisza győzelmet, ehhez képest nem kicsit gyengültünk..
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Napok óta kint ülök a partvonalon, jó beszállóra várva, már amiben látok minimál fundamentumot is. Persze csak egy szűk kört nézek..
De semmi. Nem merem betolni.
Kivárás.Amúgy ez sokkal szarabb, mint amikor benne vagy valamiben és drukkolsz neki magadban belül
(vagy annyira long, hogy elfelejted, bent van és kész). Ez a "valamit kezdeni kéne a pénzzel" *meh*.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer
üzenetére
Valami olyan pletyka jött, hogy a Trump kiterjesztené az AI chip tilalmat minden országra akik nem számára tetszően viselkednek vele.
Mindazonáltal ha visszajön 1080-ig, én bővíteni szándékozom az ASML készletemet.Olajáremelkedés -> infláció -> kamatcsökkenés elmarad -> recesszió.
Én ezen a gondolatsoron számítottam volna nagyobb esésre ma. Plusz 15% azért nem piskóta. -
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
Szvsz a GDP olajfüggősége jóval kisebb, mint akár 5-6, pláne 18 évvel ezelőtt. Bedobsz egy ritkafémes katasztrófahírt, arra tuti beüt a krach.
Azért zárásra nyomtunk egy satuféket, pláne NVDA.
#23724: Klasszik "a tőzsdét nem érdekli a háború" tétel. Hosszabb távon egyenesen arra számíthatnak, hogy a világgazdaság számára felszabadul az Iráni olaj is, esetleg egyéb nyersanyagok, amik a nem kicsi országban találhatók még.
-
Ixion77
Topikgazda
+15% olajáremelkedéshez képest eddig egész visszafogott a tőzsdei esés
-
t72killer
titán
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Ja
igen kb. ennyi elég volt. Szerintem egy 4 évesnek sokkal konzisztensebb döntései vannak mint annak a jó-képességűnek. -
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Teny, de ugye Trump kb egy ovodas erzelmi(ertelmi) szintjen mozog. Az emberei meg detto hasonlok.
Gondolom az ajatollah nem koszont neki eleg szepen a telefonban -
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Persze de ehhez nem kell szétverni az országot. Pont elég volt a múltkori eset amikor beküldték nekik a bunkerromboló bombákat.
-
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ez nem jelent semmit, eszak koreanal is el lehett volna mondani 30 even keresztul hogy komolytalan aki azzal riogat hogy mindjart atomja lesz, de vegul csak lett atomja a kis daginak.
Es mind izrael mind az usa rendszeresen megcsapkodta az irani atomletesitmenyeket hogy kesleltessek az irani atomprogramot.
Szoval, jah lehet hogy Netanjahu csak kammantott vegig, de ha meg Iran elorukkolt volna egy atomraketaval ahogy Kim is, akkor mindjar mindenki azon ventillalt volna hogy hogyan hagyhattak
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
-
forumpista
aktív tag
válasz
attiati
üzenetére
Az a baj hogy szinte az osszes fontos nyersanyag a shithole countryk alatt van.
Ez az irani balhe is olyan hogyha meg nem csinalnak semmit es fel ev mulva Iran elorukkol egy atombombaval majd kozli hogy a szoroson at csak az o engedelyevel mehet barki is, ugyanitt vagyunk.
Ha esetleg beveti Izrael ellen akkor detto vagy meg sz@rabb helyzetben.
Nincsenek jo megoldasok -
attiati
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Évekig dolgoztak az olajár leszorításán adminisztratív és egyéb stratégiai eszközökkel.
Két hét alatt laza +50% -
Simia
junior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Hát, ha jól értem embargó még van, de amcsi olajvállalatok már kereskedhetnek venezuelai olajjal. Tehát amit eddig Kína meg Kuba kapott, azt most majd az amcsik mondják meg ki veheti meg, mindenki másnak meg toll a fülébe.
A kitermelés szintje elég alacsony volt már 2025-ben, mert az embargók meg a rossz gazdasági helyzet miatt egy csomó beruházás elmaradt. Ezt kellene most pótolni, ha a venezuelai kitermelés felfuttatása a cél. Viszont kérdés, hogy ki fog ott beruházni? Trump bejelentette januárban, hogy USA olajvállalatok visznek majd oda tőkét 100B USD értékben, csak ezt elfelejtette leegyeztetni magukkal az olajvállalatokkal.
Az Exxon CEO mondta is hogy lótúrót ruháznak be megint, már kétszer államosították minden cuccukat, majd ha demokrácia lesz Venezuelában, addig "uninvestable" az ország.
Gondolom azóta enyhültek a félelmek (vagy Trumpli elintézte hogy mástól jobban féljenek), mert pár napos hír, hogy pont az Exxon küldött valami csapatot az országba egyeztetni...
All-in-all: az USA rátette a kezét a kitermelés kontrolljára, de annak szintje relatíve alacsony, és eltart még egy ideig mire felfuttatják (szerintem 1-2 év biztos kell). Az öbölmenti kitermelés kiesését biztos nem tudja ez pótolni most.
-
kardkovacsi
senior tag
Olaj elkezdett rakétázni fel. Az öböl országoknak le kell állítani a termelésüket, mert kifogyott a hely, ahová tudnák rakni az olajat. Viszont ha egyszer leállítják akkor hetek újraindítani azaz egy jó pár hétig biztos hiány lesz olajból.
-
Dare2Live
félisten
Kína eddig is annyi orosz olajat/gázt vett amennyit tudott. Nincs hude érdemi felesleges lehetőség. Szibéria ereje eddig mint a csiga halad.
Kínának 4-5hónapra elegendő készletei vannak ha addig nincs vége a Kínai hadsereg is biztosítani fogja, hogy Hormuz nyitva legyen, különben Kína is megáll.Én se tudom Irán mért történt de nagyon sok info nincs a birtokunkban.
Irán azért tud kitartani mert bármi ami érdemi/szárazföld és Irán az következményekkel jár és a Trump/MAGA bázis (is) élesen elutasítja.Kína alapvetően erősen kihasználja Oroszo szorult helyzetét. Energiahordozót, olcsón vesz, ami Oroszonak kell a háborúhoz drágán ad geopol vonalon az Orosz szatelit/ütköző államok kína felé fordulnak. Nem Kína támadta meg Ukrajnát...
BRICS nem egy szövetség. Kína, India... úgy nyerészkedik az Orosz-Ukrán háborún ahogy tud.Én nem látom azt, hogy az USnek ne lennének egy elhúzodó Iráni konfliktusra elegendő készletei.
US közel keleti szövetségesei nyakig benne vannak a konfliktus elindulásában. Engem az se lepne meg ha SA... fizetné a cehhet azért, hogy Iránt visszajuttatják a start vonalra. Ha megdöntenék a rendszert még lehet pár 10b$ extra siker bonuszt is utalna...
"a nem teljesen szövetséges államoknak megmutatja hogy az USA-val tárgyalni felesleges"
Vagy, hogy komolyan kell venni. Ki lehet röhögni az amúgy ha nem akar atomfegyvert elfogadható US ajánlatot csak hát a TACO ezen a szinten nem volt TACO." Ha ettől nem zár össze a világ azon része aki nem USA csatlós"
Ez 2001óta terítéken van és a legdurvább ahova eljutott az a BRICS. Ahol mindenki csak a hasznot nézi, hogy lehet Oroszot a legjobban lehúzni."egy esetleges Tajvani invázió kapcsán"
Kína nem siet. Én nagyonn nehezen tudok elképzelni olyan scenáriót, hogy katonailag 5-10 max 15 éves távban lokálisan ne legyen Tajvan, Dél Kínai tenger vonalon olyan fölénye amivel senki nem fog tudni mit kezdeni. Nézz rá a gyártási üteme és hogy azt egy helyre kell csak koncentrálnia.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Ringman
üzenetére
Az USA-nak ez egyáltalán nem fáj. Az én részvényportfolómnak annál inkább. Nem is értem hogy az alternatívák (tiszta energiaforrások, atomenergia) ilyenkor miért nem emelkednek.
Fáj még Európának, és némileg Kínának, Indiának. Fő nyertes Oroszország. Eddig őt zsarolták a minél alacsonyabb olajárért a BRICS "barátok", most végre neki is van adu a kezében.
Napos RSI-n máris olyan túlvett az olaj, mint az orosz invázió kezdetén volt csúcsoknál.
-
atee_13
őstag
"(Oroszországot bevételhez juttatja),"
Feltéve, hogy nem élesíti és vagy felüllicitálja az olajszakciókat a ruszik ellen. Valami 500% os vámot lebegtettet anno. És akkor akár le is csap az orosz olajtankerekre vagy rányom kínára valami pofátlan vámot. Nyilván a ritkaföldfémekkel tud visszavágni kína, de könnyen elképzelhető, hogy valami kiskapujuk van rá a múltkori után. (Erre nincs konkrét infóm csak sejtem)
"A BRICS államoknak nem hiszem hogy kellett további demonstráció."
Szerintem az azért is szempont, mert itt az is bebizonyosodik, hogy kína mellett egy arasszal sem tud mit csinálni kína, ha baj lenne a szövetségesi rendszerével. Venezuelánál lehetett azt mondani, hogy messze van."A távolkeletieknek sem lesz jó üzenet, ha az USA nem végez gyorsan iránnal, és ha vonakodik bevetni szárazföldi erőt, mert ez előrevetíti, hogy Kínával szemben sem fognak feltétlenül fellépni egy esetleges Tajvani invázió kapcsán."
Ebben én inkább azt látom, hogy azt prezentálják, hogy a ruszki és kínai eszközök esélytelen az amcsi cuccok ellen.De a többit én is hasonlóképpen látom mint te.
-
atee_13
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Az, hogy sikerül e az más kérdés azt majd meglátjuk, de a szándék véleményem szerint az.
-
Ringman
félisten
Qatar’s energy minister has warned that war in the Middle East could 'bring down the economies of the world', predicting that all Gulf energy exporters would shut down production within weeks and drive oil to $150 a barrel.
[link] -
Simia
junior tag
válasz
atee_13
üzenetére
Ugyanakkor felmegy az olaj ára (Oroszországot bevételhez juttatja), Kínát pedig rászorítja hogy Oroszországgal kooperáljon (gondolom Kína akkor majd onnan szerez olajat). Valójában Európába rúg bele még jobban, mert Oroszországot erősíti, mindenki mást akinek nincs saját olaj és gázkitermelése meg szivat. (pl. Európát). Nem tudom, hogy ez-e a tényleges cél, vagy csak elszámolta magát. Én az utóbbira tippelek.
Szerintem ez az iráni háború pont egy ugyan olyan "hiba" Trump részéről, mint Putin speciális hadi művelete volt Ukrajnában. Trump elbízta magát a venezuelai sikeren, és egyre kevesebben mernek neki ellentmondani a jelen vezetésben. Rövid távú politikai célok érdekében (midterm elections) beleállt egy olyan konfliktusba, amit nem tud majd megnyerni, és rengeteg káros hatása lesz az USA számára. Megnyerni nem tudja, de ha kivonul, akkor meg a TACO trade mellett mindenki tudni fogja, hogy TACO war is van, csak ki kell tartani 2 hétig, aztán majdcsak hazamennek az amcsik... Mindkét opció bukta.
A BRICS államoknak nem hiszem hogy kellett további demonstráció. Elég volt látni, hogy Oroszország nem boldogul Ukrajnával, Szíriából, Venezuelából kidobták őket, Afrikából kiszorultak (Wagner felszámolása miatt), Kína/India nem csinál semmit csak vár, és közben erősödik, de aktívan nem lép fel a szövetségesei mellett. Nem igen kell ehhez semmit hozzátenni további demonstrációval
Sokkal fontosabb negatív jelzés ez a világ többi (nem BRICS) részének, mert az USA gyengülését mutatja.
Az USA erejét forgácsolja egy újabb konfliktus. Egy elhúzódó háborúhoz nincsenek is elegendő készletei (régebben írtam, hogy bár az USA hadserege a legerősebb a világon, a hadsereg újra-fegyverzéséhez szükséges ipari kapacitással már nem rendelkezik egy elhúzódó háború esetén). Most már Trumpnak kell bizonygatnia a TV-ben, hogy az idők végezetéig kitartanak, és vannak készleteik. Miért kell ezt mondania? Mert egyáltalán nem evidens hogy így van, sőt...
Az USA megmaradt szövetségi rendszere is sérül. A közel keleti szövetségeseiket nehéz helyzetbe hozták, mert most pont őket bombázza Irán, a nem teljesen szövetséges államoknak megmutatja hogy az USA-val tárgyalni felesleges (az elmúlt évben 2x tárgyaltak Iránnal, 2x támadták meg őket a tárgyalások alatt). Ha ettől nem zár össze a világ azon része aki nem USA csatlós, akkor semmitől.
A távolkeletieknek sem lesz jó üzenet, ha az USA nem végez gyorsan iránnal, és ha vonakodik bevetni szárazföldi erőt, mert ez előrevetíti, hogy Kínával szemben sem fognak feltétlenül fellépni egy esetleges Tajvani invázió kapcsán.
A világrend tényleg változik, az USA gyengül, és ennek vannak immár nyilvánvaló előjelei is... -
Dare2Live
félisten
válasz
atee_13
üzenetére
45+éve megy durva USA ellenesség a templomban, a mindennapi imádságokban, az iskolában, a tvben, rádióban, újságban... és vezetői vonal szelektálásban is. Az ellenségkép ami összefog.
@kardkovacsi
Lehet hühögni de szerintem a domborzat... mindegy. Pont úgy átmennének rajta mint Irakon vagy Afganisztánon. Ha gyorsan akarnak akkor Irakos "30nap" alatt, ha minimalizálni a veszteségeket akkor fél év. A gond utána kezdődik pont ahogy Irakban vagy Afganisztánban. Az USA nem imperalista Oroszország. (Aki katonailag 4éve képtelen elfoglalni Ukrajnát de az elfoglalt területeket ~Sztálini módszerekkel stabilizálja)
Új hozzászólás Aktív témák
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Xbox Series X|S
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kész rémálom lesz Linuxot használni jövőre az USA egyes államaiban
- Jövedelem
- Formula-1
- Samsung kuponkunyeráló
- Európába tart a Xiaomi Watch 5, eSIM-es verzió is jöhet
- Milyen monitort vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- szinteÚJ Dell 15 i7 1355U 16GB 512GB FHD 120Hz!!!!
- Apple Watch Space Black rozsdamentes acél szíj
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3293
- iPhone 15 Plus 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4271
- Samsung Galaxy S22 8/128GB - Kártyafüggetlen, Fekete - 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

. De így se volt olyan rossz kör.

Hacsak végig nem szőnyegbombázza az USA Iránt, becsukott szemmel, az meg azért még a mostaninál is durvább geopol vihart kavarna.
Szóval ide már nem biztos, hogy belépnék.