-
PROHARDVER!
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
favagoJoska
aktív tag
-
ngaba
aktív tag
válasz
favagoJoska #18121 üzenetére
A szabad verseny szép dolog, csak arra nincs jó válasza a társadalmaknak, hogy a versenybe beszállás igen sok tőkét igényel. Mancika boltja például főleg azért versenyképtelen a lidl-lel szemben, mert túl kicsi (ez a beszerzési áralkuban és a mérethatékonyságnál is előjön). Mancika meg nem tud egy áruházláncot megvenni.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
Vision #18105 üzenetére
Olvasd már el figyelmesebben hogy mit írtam. Senki nem állította, hogy az általad említett gazdasági jelenség nem létezik, annyit állítottam hogy a kettő (fuvarozócégek protekcionizmusa, meg mancika néni nem versenyképes boltja amit legyűr konkurencia ami minden szempontból többet ad, olcsóbb termék, jobban fizető munkahelyek) kicsit más téma. És ha már itt van tényként hogy egy ilyen üzlet átveszi mancika sarki boltjának a piacát, akkor mikor ha nem olyankor történjen ez meg amikor alacsony a munkanélküliség... Ez ellen nem érv, hogy de hát bármikor felmehet... Ilyen alapon ne csináljunk semmit, mert bármikor meghalhatunk...
Azt se állítottam, hogy a libertarizmust támogatom, hanem azt állítottam hogy ha már az EU-n belül a szabad piacról tőké és munka áramlásról megy a papolás akkor fogadják ezt el akkor is amikor egy versenytárs olcsóbb... -
Én, mivel 1db összeadásgomb kell hozzá. Jelenleg kötvényben (vagy minálunk pl cash ISA BANKBETÉTBEN) megkapsz fix 4% körüli kamatot akár napi kamatozással. Ezt kéne egy pl ma nyitott longnak felülmúlnia egy év alatt. Persze, a 3héttel ezelőtt nyitott felül fogja múlni, csak az ugye 6-8%-al a mai ár alatt van...
-
avl
senior tag
válasz
t72killer #18114 üzenetére
a linket es a tablazatot köszi
amit a kötvenyhez viszonyitasarol irsz, azt nem latom sehol (Te raktad össze ?)
en a szokasos: figyelgetek, de semmi "alapos, jelentös" (< 1-2%-os eltolódás kv. vs. rv. között, aktualis kis vételekkel "játszom", amik jellemzöen 0.5% alattiak, hogy hol XEON, hol total bond ETF =VAGF vagy EUNA hol valami rv. ETF) portfolio(át)rendezes valamilyen elkepzelt jövö, "jel" barmi alapjan
-
válasz
julius666 #18117 üzenetére
Pontosan innen már ingoványosnak néz ki. Mindíg a jelen vagy a közeljövő számít, hogy ápr első hetében érdemes lett volna kocsit-házat-asszonyt elzálogosítva maxos opciókat, certiket, stb venni az nem kérdés. Nem tettem (2-3 kissebb-szerényebb, azóta zárt pozi kivételével) és időgépet nem adnak. A lényeg, hogy MOST a jelen árak mellett érdemes-e bármit venni. SzVSz van amit igen, de már SP longot itt nem vennék csak kisebb-nagyobb beesésekbe nyúlva.
-
julius666
addikt
válasz
t72killer #18114 üzenetére
Volt egy ZBT jelzés is, az megbízhatóbban bullish, ha már ilyen jelzésekből akarsz jósolgatni.
Mondjuk innen emelkedés az már lassan ATH lenne (dollárban!) az azért érdekes lenne romló gazdasági kilátások mellett. Bárhonnan is nézzük, azért jelentős vámteher növekedés van meg bizonytalanság.
-
j0k3r!
őstag
válasz
aAron_ #18112 üzenetére
Én sem gondolom, hogy Michael Burry-t követni kellene mostanában, csak általában amikor kijönnek a 13F reportok, akkor van pár befektető, akit meg szoktam nézni, hátha látok valami trendet a tranzakciójikban és akkor ütötte meg a szemem a sok eladás. Gyanítom, hogy Burry az elmúlt 5-10-15 éves távon alulteljesített egy S&P500-at. Ettől függetlenül nem mondanám azt, hogy szerencséje volt a 2008-as válság előtt. Talált egy anomáliát, amit aztán egy saját módszerei alapján felgöngyölített, majd következetesen megjátszott és a végén bejött neki.
-
A folytatás kérdőjeles: korábban előkerült a halálkeresztek anatómiája, és hogy az mennyire bullish jelenség. Az SP500-ban ez ápr 10én következett be kb 5200-5300as értéknél. Azóta 11%-ot hurrámindenszuper-rallyztunk. Itt az elmúlt 70év statja, meg lehet számolni, hogy hány alkalommal múlta felül az egy éves(!) eredmény a ~10% PLUSZ stabil megbízható kötvényhozamot (~4%) - hogy ne kelljen bogarászni az apróbetűt, 15% felett már csak 14 alkalommal produkált a piac 41 alkalomból. Ráadásul a 14 szerencsés eset fele a táblázat legaljára (utsó 20év a 71ből) koncentrálódik, leginkább a nullkamatos-pénznyomdás moslékos vályú** köré. Borzasztó rég volt nekem a valszám, ráadásul nem is matekra specializálódtam, de nekem itt valahogy nem azt súgják a múzsák, hogy óriási TOVÁBBI hajrá lenne várható
. Amikor a "V-aljról" beszélnek, abba igen sokan a covid leszúrást képzelik bele, amihez azért kellett a istentelen volumenű poszt-covid élénkítés, újra 0kamat-környezet: ennek vége.
**: "bulls make money, bears make money, pigs get slaughtered..."
-
lemusz
addikt
válasz
DopeBob #18107 üzenetére
Most a UnitedHealth van leakciózva, ha gondolod...
-
avl
senior tag
-
-
DopeBob
addikt
válasz
lemusz #18098 üzenetére
Én folyamatosan vásárolok, most valahogy nem adta ki...
még Erste, ha van 2k€ akkor megy ETF-be, ez az elmúlt fél évben így sikerült:
2024.12.11 iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) 105,62 €
2024.12.30 iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) 104,35 €
2025.02.26 iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) 105,97 €
Jövő héten fogok újra venni, úgyhogy jól kimaradtam az akciókból... lehet érdemes lenne tartani KP-t, nem bántam volna ha 85 körül is tudok venni.
-
válasz
favagoJoska #18073 üzenetére
Már megint ott tartunk, hogy egy általános gazdasági jelenségre (és évtizedes folyamatokra) pillanatnyi operatív érvekkel reagáltok. A munkanélküliség bármikor felszaladhat, arról nem beszélve, hogy a regionális eloszlása nem egyenletes.
Amire utaltam, azok a klasszikus értelemben vett externáliák, ezeket nem lehet annyival elintézni, hogy hát sorry, ilyen ez a piac. Mármint lehet, ezt hívják libertarizmusnak. Csak aztán nehogy valaki rátok mondja egyszer, hogy nem voltatok piacképesek, ezért mentek a levesbe.Kérdés, hogy milyen társadalomban akarunk élni. Olyanban, ahol a nagytőke letarol mindent, vagy szolidárisban. Amúgy a szent Nyugaton utóbbira szavaznak (kivéve USA), védik is a piacukat foggal-körömmel (hoztam példát), és regulázzák is a nagyvállalatokat.
-
-
j0k3r!
őstag
Michael Burry ráfeküdt a sell gombra
-
Ezt úgy itt hagyom: "Attorney General Pam Bondi sold over $1 million in shares on April 2. That same day, after the market closed, Trump’s “Liberation Day” press conference sent stocks tumbling."[link]
#18085: nalátod, nekem sajnos a fentihez hasonló "jósgömböm" nincsen, és dunsztom sincs, mikor jönnek a fekete libák, izé, hat tyúk
. A nagy pénzhígítósdit sajnos NAGYON sokáig lehet tolni. A folyamatosan értéktelenedő pénznek ugyanis nemigazán van alternatívája - ha meg pénzed van és relatíve likviden szeretnéd tartani, akkor annak a parkolóhelye egy kötvény lesz vagy úgy, hogy te teszed bele, vagy a bank, ahol betétet tartasz.
-
User_2
tag
-
Wn2tl
aktív tag
válasz
lemusz #18098 üzenetére
Én januárban még Trump hivatalba lépése előtt rendezgettem át faktoros jellegűre a portfólióm, snp és qqq etf is volt benne. Arra az esetre, ha a fomo elkapna, meggyőztem magam, hogy a momentum faktort növelem. Nem feltétlen olyan hatékony, mint egy direkt nasdaq vétel, de egyelőre úgy vélem kielégíti nálam a nem maradok ki belőle érzést.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
User_2 #18096 üzenetére
Komplex a kérdés, nyilván nem tudom megítélni valójában hogy mennyire jó dolog hogy ez történt, vagy hogy ez az összeg sok vagy kevés.
Maga a tendencia az ami nem tetszik. Miközben pl. Kína keményen védekezik hogy ne juthassanak külföldi tulajdonba a vagyonelemei, addig Európa eladó. Nem kellene létezzen olyan törvény, hogy pl. max. 49% lehet EU-n kívüli tulajdonban? Legyen az német cég, görög kikötő, portugál erőmű, vagy bármi hasonló. -
lemusz
addikt
Azt tapasztalom mindegy mit diverzifikál földrajzilag az ember, az irányt hogy észak vagy dél így is úgy is az S&P500 Futures diktálja, aztán a különböző eszközöknél már csak az elmozdulás mértéke kérdéses. Olyannal kellene diverzifikálni, aminek semmi köze a dollárhoz és ellenkező mozgást tud végezni, mint a piac.
Én VUAA-ból ültem át VWCE-be védekezés gyanánt, ez jó döntés volt, tompábbat esett, de a visszakör meg olyan gyors volt, hogy reagálni nem tudtam, az 5%-os egymást követő napi esések fájdalmas emléke még mindig bennem van és kb minden szinten azt figyeltem nem-e csak egy dead cat bounce-nál járunk. Jó sok tapasztalatot szereztem a fél évvel ezelőtti lump summom óta, kvázi azonnal átéltem egy 20-30%-os lebegő tőkevesztést. Volt néhány napon belüli swing trade-em is, aminél megtanultam, hogy lefelé körben felesleges növelni az állományt mert annál nagyobb mértékben bukok, aztán azt hogy ha így is úgy is gyengül a dollár, akkor talán jobb olyanba fektetni ahol a mögöttes eszköz eurós. Nem mondom, biztonságosabb érzés az all-world, meg a gyengült dollár miatt is szerencsésebbnek érződött lévén ez talán nem 100% dollár kitettség, hanem valahol 65-100% között van félúton, de az elmúlt napokban egyre jobban FOMO érzésem van vissza ülni full amcsiba (VUAA/QDVE), mert ha megyünk új csúcsokra (néhol már 6500-7000-ről is mernek beszélni), akkor ez jobban hozna még dollár gyengélkedéssel is, EURUSD sajnos nem ad kellő jelet ehhez, úgy tűnik 1.10 feletti szint az új norma és kitudja még mit hoz a jövő. Új pénzeket meg továbbra is európába tervezek rakni (EXS1-IMAE), én így "tiltakozok" Trump ellen.
-
Forint már április eleji szinten. Nem sok pénzt tettem volna arra, hogy ilyen jól tartja magát, de újra célkeresztben a 400as EURHUF
-
User_2
tag
válasz
Ixion77 #18095 üzenetére
a téma engem is érdekel, úgyhogy utána is néztem, ki adta el.
egyszerű pénzügyi befektető az eladó.
de hogy lehetett volna európában tartani?
ki vehette volna meg európából?
nem valószínű, hogy lett volna más, aki a samsung nál többet adott volna érte.
talán SAP vagy állami segítséggel valamihttps://www.flaktgroup.com/en/our-company/history/
https://www.triton-partners.com/media/news/triton-to-sell-flaktgroup-to-samsung/
https://www.triton-partners.com/portfolio/
https://www.triton-partners.com/about/ -
Ixion77
Topikgazda
A német ipar még minden ellenszél dacára is működő része megy ázsiai tulajdonba. Vele az összes know-how, szakemberek, kapcsolatok. Biztosan jó irányba halad Európa?
-
julius666
addikt
Azért a Google se egy elhanyagolható név...
De biztosan akkora nagy érték ez AI-nál? Konzumer vonal, ahol ez leginkább számít igazán sose fog pénzt hozni, profi/céges vonalon meg úgyis a legjobbra fognak előfizetni (vagy a legjobb ár/érték arányúra).
Pl. fejlesztő ismerősök nagy része rövid úton váltott Copilotról Cursor + Claudera. Pedig a MS jóval nagyobb és megbízhatóbb név, főleg a githubbal a zsebében.
-
Wn2tl
aktív tag
válasz
Oppenheimer #18090 üzenetére
Egész elképesztő ez egyébként. Nekem van olyan matematikus ismerősöm, akinek egy formula egyszerűsítésére az egész élete kellett. Ezek a szarok meg megcsinálják fejlesztési idővel együtt számítva pár év alatt?
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
julius666 #18088 üzenetére
Érdekes módon árfolyamon ez nem érződik.
Mert közben a bíróságokon és a politikusok asztalainál intenzív támadás alatt vannak folyamatosan. Plusz a keresők létjogosultsága is kérdéses hosszabb távon. Nehéz megmondani hogy merre mutat a tényezők eredője.
#18060 Oppenheimer
Googlenél LLM alapú új tudományos felfedezésekre képes AI rendszert csináltak.
Pedig már az eddigi is meglehetősen potens volt. A télen hallottam egy podcast-et amiben azt ismertették, hogy a Google tavalyi AI-je egy célirányos kutatásban kitalált négy potencionális elméletet a minden antibiotikumra rezisztens baktériumok kialakulására. Ebből három egyezett annak a kutatócsapatnak az elméleteivel, akik már évek óta ezzel foglalkoznak, pedig a Google AI-ja nem tudhatott az eredményeikről mert azok extra titkosak voltak. A negyedik még számukra is új volt, eddig senkinek sem jutott az eszébe. Az első elemzések alapján kifejezetten potens lehetőségnek tűnik, ezért bevették a kutatási irányaik közé. A big pharma meg töri a fejét hogy mit kezdjen azzal a helyzettel, hogy egy AI simán "kikutatta" pár nap alatt ugyanazt, amire ők dollármilliókat költöttek éveken keresztül. Az kutatást hamarosan bárki megismételheti publikus AI-kkal, így a versenyelőny elúszott, ergo nehéz lesz visszanyerni a befektetést. -
julius666
addikt
válasz
Oppenheimer #18060 üzenetére
Ez elég durva. Eddig is használtak AI-t ilyesmire, pont mátrixszorzás javítása volt 1-2 éves hír. De azok célzottan feladatra trainelt modellek voltak tudtommal, ez meg általános.
A Google nem utolérte az OAI-t, elhúzott mint a gyorsvonat. Ha nincs még jobb cucca a konkurenciának, jó eséllyel megnyerte a versenyt a G.
Érdekes módon árfolyamon ez nem érződik.
-
Joe123
senior tag
válasz
Vision #18072 üzenetére
Elég sok helyen Orbán a megváltó
Ja, hát úgy könnyű, hogy nem abban az országban élsz, amit szétlop és lerohaszt. Csak aztán amikor véletlenül úgy alakul, hogy a hatalmi érdekeinek az oltárán te vagy az áldozati bárány, akkor pofáncsap a valóság, ld. legutóbb erdélyi magyarok. Amikor kiderül, hogy a rubel üti a nemzeti összetartozást...
-
Wn2tl
aktív tag
Aki kimarad lemarad.
Egyébként én úgy próbálok védekezni az amcsi piacok gravitációs hatásával szemben, hogy 15%-ra emeltem az EM kitettségem. Az egy developed 70% usa túlsúlyos etf-et levisz 55%-os kitettségűre. Ennél többet tenni szerintem nem lehet, szvsz a folyamatos armageddon várásnak nincs értelme. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer #18083 üzenetére
Nem látom egyelőre, mi okozna ekkora katarzist
Pedig ha látnád, nagyon meggazdagodhatnál belőle
Egy lehetőség: USA 2025 ezen a listán Én már rég várom azt a pillanatot amikor a kötvénypiac egyszer csak nem lesz hajlandó tovább finanszírozni a politikusok felelőtlen pénzköltését, mert a józan paraszti ész azt mondja hogy nem lehet végtelen sok nem létező pénzt költeni el.
Ugyanilyen "kiváló" lehetőség lenne egy kínai támadás Taiwan ellen, vagy más fekete hattyú. -
Inflakorrigálva az egy 2008as világégés 2.0. Nem látom egyelőre, mi okozna ekkora katarzist, főleg, hogy a pénznyomdák csőre vannak töltve, Trumpó meg a beijesztett számok ötöde-hatoda környékén köt mindenféle dealt IS.
Racionálisan a 10% világvám-tarifa, egy India-Pakisztáni háború (=Indiai gyártótelepek...) falloutjával lehet számolni, azaz túl nagy rallyra nem számítok, de ezek egyike sem egy Lehmann csőd + nem érkező jegybanki segítség kombó.
-
lemusz
addikt
Bears may sound smart but bulls get rich.
-
SzGee
aktív tag
Szerintem minél jobban pumpálják a piacot, annál nagyobb lesz az esés...
Nálam S&P 3000 alatt kezd majd érdekes lenni -
Ma is egy Trump beszólásra emelkedünk: "közel a MEGEGYEZÉS Iránnal"
komolyan, vicc ez az ember, és a piac is, ami még komolyan veszi, de ez van.
-
concret_hp
addikt
válasz
Vision #18072 üzenetére
ne sajnaljuk mar azokat a vallalatokat, akik siman nem fektettek abba, hogy fejlodjenek
30+ evvel a rendszervaltas utan meg ne hivatkozzunk arra hogy tokehiany
a sok ember munkanelkuli lesz tema meg tenyleg szempont 3-4%os munkanelkulisegnel, amikor semmire nem talalni embert?persze te mehetsz nyugidtan a cba-ba lejart hust venni meg szaraz kiflit
-
válasz
Vision #18072 üzenetére
Wut? Elég sok helyen Orbán a megváltó, aki szembe mer szállni a mocskos elittel. Persze, a Redditen mindenki köpi az AFD-t is, aztán lassan már a legjelentősebb erő a felvilágosult Németországban. A liberális franciáknál alig tudták kigolyózni Le Pent. Miről beszéltek, fiúk?
Olvasgatva a topikot, a szépemlékű „Van-e 200 001 szabad, demokrata szavazó?” kampányt idézi a hangulat. Mindenki fordítva ül a lovon, csak ők tudják merre kell menni. A többi meg már történelem
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Vision #18072 üzenetére
"Igen, csak közben a sok embert foglalkoztató kiskerek meg tönkremennek, ami munkanélküliség okoz, leszakadást, stb. Szóval nem lehet ennyire egyszerűen megközelíteni ezt a kérdést. " - itthon és egész Kelet-Európában rég nem a munkanélküliség a probléma, sőt. Tehát ilyen szempontból még jó is mert felszabadít munkaerőt.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
Vision #18072 üzenetére
A munkanélküliségi ráta alacsony. Mikor ha nem ilyenkor menjenek tönkre a nem versenyképes vállalkozasok és vegyék át a helyüket azok amelyek hatékonyabbak, olcsóbban szolgáltatnak és nem mellesleg sokkal jobban is fizetnek a munkaerőnek?
Ezzel szemben a fuvarozócégek nyugati piacvédése kicsit más téma. Mert ott pont nagyobb részt az alacsonyabb keresetek miatt olcsóbb versenytárstól védik magukat. Félreértés ne essék én nem támogatom ez utóbbit sem, ha a már nyitott piacról megy a papolás akkor fogadják el a versenyt... még akkor is ha az a versenytars csak az alacsonyabb bérek miatt versenyképesebb... max majd előbb egyenlítődnek ki a bérek... -
válasz
concret_hp #18064 üzenetére
...nagysagrendi hatekonysagbeli kulonbsegek vannak a mukodesben
Ennek az oka a tőke, és az ebből következő termelékenység. A Kelet mindig is tőkeszegény volt, és ez nem nagyon változik most sem.
igy tud jobb arakat adni -> tobb penze marad minden masra a nepnek -> tobb mindenre tud kolteni ami bevetel mas vallalkozasoknak.
Igen, csak közben a sok embert foglalkoztató kiskerek meg tönkremennek, ami munkanélküliség okoz, leszakadást, stb. Szóval nem lehet ennyire egyszerűen megközelíteni ezt a kérdést.
És ez csak 1 konkrét példa volt. Nem véletlen, hogy Nyugaton is védik a piacukat foggal-körömmel (a fuvarozócégek tudnának erről mesélni).
#18070FireKeeper
hetkoznapi emberkent mar ciki magyarnak lenni europababan.
Wut? Elég sok helyen Orbán a megváltó, aki szembe mer szállni a mocskos elittel. Persze, a Redditen mindenki köpi az AFD-t is, aztán lassan már a legjelentősebb erő a felvilágosult Németországban. A liberális franciáknál alig tudták kigolyózni Le Pent. Miről beszéltek, fiúk? -
válasz
FireKeeper #18070 üzenetére
> az általános szentimentet tükrözi valamennyire.
semennyire sem -- ha tukrozne, akkor 99%-al nyernenek a liberalisok mindenhol
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
bandus #18069 üzenetére
európai szubredditen tipikus komment bármilyen magyarországot érintő posztnál hogy ki kéne baszni minket. nyilván a redditbuborék nem a politikai döntéshozói elit, de az általános szentimentet tükrözi valamennyire.
hetkoznapi emberkent mar ciki magyarnak lenni europababan.
ezt én is fullba átérzem -
gondolom barmi ilyen kezdemenyezest szinten vetozna peti. sajnos, pedig nagyban javitana az eu cselekvokepesseget. ez a mentalitas amit kepvisel az orszag lassan mar tobb karral jar, mint gazdasagi elonnyel. biztosan megvan a modja, hogy kirakjanak minket ebbol, ha lenne errol szavazas en europaikent biztosan tamogatnam. ahogy a felvetelrol szavazgatunk, ugy masik iranyba is lehetne. foleg, hogy nagy osszeborulasok ugyis csak a politika szintjen vannak, egy nepszavazason a szlovakok, romanok barmelyike hatbaszurna minket, szerintem teljesen jogosan. hetkoznapi emberkent mar ciki magyarnak lenni europababan.
-
ArGab
őstag
Lehetne úgy is átalakítani a vétót, hogy tagok számához vagy lakosságarányhoz kötni. Pl legalább 3 ország, vagy 2 az EU lakosság legalább 10%-át reprezentáló ország együttesen vétózhat. Így a kicsik is kapnának lehetőséget arra, hogy együtt akadályozzanak őket hátrányosan sújtó döntéseket, de azért 1 renegát ország nem tudná blokkolni a teljes EUs döntéshozatalt.
-
Nem tudom volt-e már, nálunk okosabbak kiszámolták: "According to the IMF, a universal 10% rise in U.S. tariffs, accompanied by retaliation from the euro area and China, could reduce U.S. GDP by 1% and global GDP by roughly 0.5% through 2026. Roughly half of the GDP decline from higher tariffs is attributed to a negative sentiment shock related to rising trade policy uncertainty. "[link]
A végét azért emeltem ki, mert a nagy megegyezősdi ami beindult a publikáció óta jelentősen javította a szentimentet. Az első feléből pedig nekem nem egészen világos, hogy az 1% (ami "hepi" módban fél%) a tipik 2.5-3%ból jön-e le, alacsonyabb növekedés formájában, vagy nettó recessziót vizualizálnak az JPM-nél
? Tippre azért az utóbbi, egész 2026 éves recesszió még jóslatként is elég meredek lenne a 10% vám forgatókönyvvel.
Goldman: Goldman Sachs Raises China, US GDP Projections, Cuts US Recession Odds
-
avl
senior tag
válasz
Oppenheimer #18060 üzenetére
-
concret_hp
addikt
válasz
Vision #18061 üzenetére
kisker piac? nagysagrendi hatekonysagbeli kulonbsegek vannak a mukodesben, igy tud jobb arakat adni -> tobb penze marad minden masra a nepnek -> tobb mindenre tud kolteni ami bevetel mas vallalkozasoknak.
az hogy Mari neni uzleti modelljet meghaladta a kor , mert meg mindig kockas fuzetben intezi a dolgokat es minden masfelszer annyiba kerul nala, az nem masok hibaja. -
válasz
kardkovacsi #18057 üzenetére
Mindenkinek megeri, nem igazan az orszagok meretetol fugg, hanem a termelekenyseguktol. A magas termelekenysegu orszagok letaroljak a fejlett termekeikkel az alacsonyabb termelekenysegu orszagok piacait, a szegenyebb orszagokban meg elindul felfele a jovedelemszint.
-
Daxli kutyus lemaradozóban:
-
válasz
Pont a kis országoknak éri meg a nagy piac.
Ez nem ennyire egyszerű. Kohéziós és egyéb források nélkül simán lehet, hogy mínuszos lenne a dolog. Gondolj bele, a tőkeerős multik elég sok mindent letaroltak itthon (pl. kisker piac a legjobb példa erre).
Az EU-s piac a centrum országoknak éri meg legjobban (a relatív gyenge euró még rádob erre egy lapáttal), az exportjukat nagyon löki, a periféria pedig szenved. Ez már számtalanszor szóba került btw.
-
Oppenheimer
nagyúr
Googlenél LLM alapú új tudományos felfedezésekre képes AI rendszert csináltak.
Olyan területeken működik ahol tudnak neki adni formális verifikációt. Feltalált egy új (továbbjavított) mátrix szorzási módszert.
https://venturebeat.com/ai/meet-alphaevolve-the-google-ai-that-writes-its-own-code-and-just-saved-millions-in-computing-costs/
We also applied AlphaEvolve to over 50 open problems in analysis ✍️, geometry 📐, combinatorics ➕ and number theory 🔂, including the kissing number problem.
🔵 In 75% of cases, it rediscovered the best solution known so far.
🔵 In 20% of cases, it improved upon the previously best known solutions, thus yielding new discoveries.https://x.com/GoogleDeepMind/status/1922669334142271645
Ez az önfejlesztő AI első fecskéje, engem meglep hogy már azelőtt látunk ilyet, hogy az agentic korszakba lépünk.
-
Pá
addikt
Félreérted. Nem arra gondoltam, hogy az EU védjen meg minket Orbántól, hanem védje meg magát tőle.
Igen, az Afd meg a román választás és társai a támadás, ami zajlik ellene. Ki kéne mondani nyíltan, hogy "hibrid" háborúban állunk az Oroszokkal és ennek megfelelő határozottsággal kezelni a támadásokat.
A vétót nem automatikusan kéne elvenni, hanem az eljárás alatt álló országoktól.
Bár egyébként lassan 30 taggal már működésképtelen mindenkinek vétójogot adni. Többségi szavazás elég kéne legyen. Kis országoknak úgy is megéri. Én is azt választanám, hogy legyünk bent, vétójog nélkül is. 1000 más előny jár vele.
Lehetne olyasmi, hogy legalább 20 ország támogasson valamit, amik képviselik az úniós állampolgárok 75%+-t vagy ilyesmi és kész. -
Simia
junior tag
válasz
Vétó nélkül a kis országokat mindig leszavaznánk a nagyok. Kb. ez olyan hatásában, mint a "nukleáris opciónak" aposztrofált 7. cikkely, vagy mégolyanabb. Nincs az a közös piac, ami ezzel együtt is megéri.
-
kardkovacsi
senior tag
"A vetot meg nem lehet ugy elvenni, hogy ne essen szet az egesz a jelenlegi formajaban, mert ha nincs veto, akkor a kis orszagoknak nem eri meg bent lenni az EU-ban" - miért is? Pont a kis országoknak éri meg a nagy piac. Egy lengyel kb. pont letojja, otthon is elvan. Egy Magyarországot kiraknál a közös piacból és kb. azonnal összecsuklana.
-
Europa mi vagyunk, meg Ausztria, Nemetorszag, Franciaorszag, esatobbi. Baromi sok problema van mindenhol, a roman valasztas eddigi eselyese durvabb, mint Orban. Az AFD szerintem siman durvabb, mint a Fidesz.
Magyarorszag problemait elsosorban a magyaroknak kell megoldani, az EU-nak nincs erre felhatalmazasa. Persze, meg lehet vonni a penzeket, de igazabol egy ponton tul erre sincs felhatalmazasa az Unionak.
A vetot meg nem lehet ugy elvenni, hogy ne essen szet az egesz a jelenlegi formajaban, mert ha nincs veto, akkor a kis orszagoknak nem eri meg bent lenni az EU-ban (ismetlem: a jelenlegi formajaban). Ha egy szorosan csatolt Europai Egyesult Allamok lenne, akkor mas lenne a helyzet, persze.
-
Pá
addikt
Ha igazán kemények, akkor mellé Ficót is befenyítenék, hogy tőle is megvonják a támogatást, ha vétózik. Úgy láttam ő azért nem tolja annyira fullban, mint Orbán.
Meg lehetne minden oldani, ha Europa végre felismerné, vagy ki merné mondani nyiltan, hogy támadás alatt áll.
-
válasz
julius666 #18046 üzenetére
szerintem van benne eleg sok racio. bizom benne, hogy nem igy lesz, de szerintem egyre nagyobb az eselye egy kiterjedtebb fegyveres konfliktusnak is. ebben az esetben remek track recordunk van a szar oldal kivalasztasaban (nato ide vagy oda, siman kinezem, hogy a kormany szembekopi a szervezetet) es ebben az se segit, hogy europa legnyomorultabb hadereje a mienk. jobb ezen a helyen nem penzt tartani
-
ArGab
őstag
válasz
kardkovacsi #18051 üzenetére
Teljes egyhangúság kell hozzá. Bárki vétózik már bukik, és Fico már többször ígérte, hogy vétózna.
-
Ringman
félisten
válasz
kardkovacsi #18051 üzenetére
nem fog előfordulni, eddig a pis blokkolta, most meg ficóék fogják. aztán lehet a cseh választások után babisék is
-
válasz
julius666 #18046 üzenetére
" ez nem nagyon nem racionális döntés, hanem masszívan érzelmi."
Annyi ráció van benne, hogy a Mo.-ot is magába foglaló EU egy politikai szervezet is, ami képes szankcionálni durvább szintű kihágásokat. Egyelőre forrásmegvonás, de ha így haladunk, lehetnek további, súlyosabb gazdasági szankciók, amiket megérez a forint. A magyar piac sztem is, racionális alapon, rizikós.
-
julius666
addikt
válasz
BlackV #18045 üzenetére
Nagyon túlbecslitek ti ezeket a dolgokat. Csak egy a sok, gazdaságilag relevánsabb szempont mellett, amit ki tudja mennyire vesznek figyelembe majd. Nem ez fog egy megbízható kötvényből bóvlit csinálni, max a bóvli szélén táncolónak adhat még egy lökést. Lásd A+os szaúdi kötvényeket, pedig ha valahol, ott aztán tényleg nincs nagy sajtószabadság, se sok független civil szervezet.
Aki a bóvli kategóriától fél, annak ettől függetlenül nem biztos, hogy magyar kötvényben kéne gondolkoznia. Az évek óta folyamatosan orraeső költségvetési tervezetek, (többszöri!) évközbeni kiigazítások sokkal kellemetlenebb előjelek kötvényesi szemmel, mint hogy a hülye magyar békák alatt megint tekertek egyet a hőfokon. Befektetőként who cares?
Ha lelkiismereti okokból nem akarod a pénzedet a magyar kormánynak kölcsönadni az valid, teljesen szabad döntésed. De azért legyünk őszinték, ez nem nagyon nem racionális döntés, hanem masszívan érzelmi.Egyébként könnyen lehet, hogy érzelmi döntésként is fasság. Pl. ha az adott durációhoz tartozó piaci forintos hozamszint feletti kamaton fialtatod a pénzed az ÁK-nál, azzal különösebben nem teszel szívességet az aktuális magyar kormánynak, sőt. (Igaz erősen megfogyatkozott az ilyen jellegű lehetőségek száma)
-
BlackV
őstag
válasz
julius666 #18035 üzenetére
Na de nem itt élésről volt szó (kolléga már sógorokhoz költözött úgy rémlik), hanem magyar államkötvény tartásáról. Arra az említett törvénytervezet nem sok hatással lesz.
Miért nem? A hitelminősítők ezeket mind figyelembe veszik adósbesorolás során az ún. Worldwide Governance Indicators (WGI)-n belül a politikai intézményi stabilitás és jogállamiság értékelés során. Szerintem nem mindegy hogy bóvli a kötvényed vagy sem. -
Dare2Live
félisten
válasz
Vision #18034 üzenetére
Jövő, gyerek... szempontjából a legjobb döntés a külföldre költözés.
Mert nem nagyon van mit tenni.
És sok szempontból kb mindegy is. Ha Tisza nem nyer 2/3al nincs jelentősége. De még ha igen akkor is minden az övék. Már kis 300-400misis kkvk is megkapják a meg szeretnénk venni telefont. Az elszúrt oktatás /eü... újjáépítése 10-15év. És minden az övék.
Szombat-csüt közt Malaga-Tarifa vonalat nézzük meg. -
akela91
addikt
válasz
bandus #18040 üzenetére
Nem vagy egyedül, én is most ezért vettem ki és váltottam át EUR-ba az államkincstárban heverő lóvé egy jó részét. Tényleg csak a pár havi megélhetés marad ott. Megy SXR8-ba a többi(ott érzek még teret), még így is nyugodtabban alszok majd ha beszakad az S&P500 akkor is.
-
válasz
julius666 #18035 üzenetére
tavol alljon tolem, szamomra ez csak egy utolso csepp volt a poharban, ami noveli az orszagkockazatot azzal, hogy ennek ki tudja milyen hatasa lesz a jovo evi valasztasokra. ezert mar nem kompenzal a mostani pmap kamat.
nem mondom, hogy feltetlenul ez a helyes modja az orszagkockazat felmeresenek (valoszinuleg nem
), azt se mondom, hogy erzelemmentes a dontes, nyilvan oka van annak, hogy nem magyarorszagon elunk, es ez nem anyagi. nemtudom oda eljutunk-e, hogy akar az ingatlanokat is felszamoljuk.
-
Ringman
félisten
szerintem csak elkezdek fogyni a jó fekvésű ingatlanok pl. a balaton környékén meg a borvidékeken, majd mostantól pártigazolvány kell hozzá v hogy a polgármesterrel járj el vadászni.
de a bankok szerint sem jó ez: [link]
„Lakáshitelt kérne egy falusi ingatlanra? Köszönjük, hogy befáradt, de arra van az ajtó.” Banki forrásunk szerint hamarosan így nézhet ki egy kistelepülésen a bank-ügyfél kommunikáció. A kormány ugyanis bejelentett egy törvényjavaslatot, amire láthatóan nagyon büszke. Ez az úgynevezett helyi önazonosság védelméről szóló törvény, amelynek lényege, hogy a túlnépesedéstől védje azt a pár száz önkormányzatot, ahova olyan sokan költöztek, hogy az a kormány megítélése szerint már veszélyes a településre, elsősorban Budapest, a Balaton és a Velencei-tó környékén.vagy: [link]
---
abban biztos lehetsz, h a helyi döbrögik majd visszaélnek vele -
válasz
lemusz #18036 üzenetére
Az első mínuszos negyedév már lement, már a másodikat írjuk. HA csak 2 negyedéves mini-recesszió az egész (a pénznyomdákat ismerve mitől is lenne több?) akkor már most árazgatjuk a kilábalást és az esetleg recessziós QoQ GDP adat ellenére is simán lehet ATH már a következő negyedévzárás előtt is. A részvénypiacot szvsz mostanában sokkalinkább a politika/távolabbi, rendszerszintű jövőkép izgatja, mint az aktuális eredmények.
Még1 apróság viszont: ha ATH/"magasabbGDP" miatt tavaly Q4-ben masszív túlvételre bejelzett a Buffet-indikátor, akkor ez most ATH/"0.3%al alacsonyabbGDP" hányadosnál ugyanolyan problémás elvileg.
-
lemusz
addikt
válasz
t72killer #18033 üzenetére
Na várjál, recesszió definíciója az a két egymást követő negatív GDP-s negyedév, tehát ha "VAN", akkor a vér az utcákról még hátra van, de közben chartok oldaláról meg ez már messze nem egy dead cat bounce, hanem inkább egy V-shape recovery és valszeg megyünk vissza ATH-ra. Q1 negatív volt, Q2-t még nem tudjuk, de a Q1 is csak a politika hajtotta eszetlen import miatt következett be, egyébként pozitív lett volna, tehát ha Q2 is negatív lesz se biztos hogy 100%-al kijelenthető, hogy ez az volt/van, hanem továbbra is marad talonba a lesz. Szerintem.
-
julius666
addikt
válasz
Drizzt #18030 üzenetére
Na de nem itt élésről volt szó (kolléga már sógorokhoz költözött úgy rémlik), hanem magyar államkötvény tartásáról. Arra az említett törvénytervezet nem sok hatással lesz.
Persze ha a napi politikai szardobálás becsempészése volt a cél a topikba, arra ügyes próbálkozás volt a kötvény kérdés belekeverése.
-
-
aAron_
őstag
válasz
bandus #18021 üzenetére
Pár éve alacsony kockázatú EUR kötvényeknek ezeket gyűjtöttem még ki:
Duration Név
0.53 iShares Euro Government Bond 0-1yr UCITS ETF
2 JPMorgan ETFs (Ireland) ICAV - BetaBuilders EUR Govt Bond 1-3 yr UCITS ETF
1.87 Lyxor Euro Government Bond 1-3Y (DR) UCITS ETF - Acc
2.05 AMUNDI ETF GOVT BOND EURO BROAD INVESTMENT GRADE 1-3 UCITS ETF DR
3.84 AMUNDI ETF GOVT BOND EURO BROAD INVESTMENT GRADE 3-5 UCITS ETF DR ©
7.2 EUR Eurozone Government Bond UCITS ETF - (EUR) Accumulating (VETA)TLT szerintem teljesen más kategória, persze lehet azt is tartani, de nem hiszem, hogy egy HUF bond ladder devizás alternatívája lenne.
Plusz opció: 44-es lejáratú román EUR kötvény, 7.5%-os hozammal.
Mod: nem lehet szépen táblázatot megosztani, dupla space-eket törli, stb.
-
Ringman
félisten
ja és mellé korlátoznák a szabad ingatlanvásárlást is:
Benyújtották a törvényjavaslatot, amivel a Fidesz korlátozná, kik költözhetnek be egy településre
-
ngaba
aktív tag
válasz
bandus #18021 üzenetére
DTLA-t akkor vegyél, ha USA hosszú hozam csökkenésre számítasz a közeljövőben. Nekem van FLOA meg VUCF is, ezek nem igazán volatilisek, cserébe kisebb hozam várható, szinte csak a dollár árfolyamkockázatot futod (ami épp elég, mert Trumpék gyengíteni akarják a dollárt). Középútnak jó lehet valami 7-10 éves duration is, vagy iBond, aminek van futamideje, mint egy rendes kötvénynek.
-
Microsoft laying off about 6,000 people, or 3% of its workforce, CNBC.
Mindez a januári "teljesítményalapú" kirúgások után.
-
-
a mai fejlemények kicsit betették a kaput, szörnyen borúsan látom az ország jövőjét (mondjuk már 5-6 éve
), már annyira, hogy megszabadulok a maradék állampapírjaimtól is. mi most a kötvénypiaic szentiment? TLT sem tűnik olyna nagyon jó ötletnek, így van-e a DTLA-n kívül valamilyen ajánlott európai, vagy akármilyne más kötvény etf? vagy menjen a szokásos vwce chill-be ez az egyébkéntmár nem túl sok pénz?
-
válasz
kozeposztaly #18017 üzenetére
A "magyar alsó 70%" valami iszonyat tág kategória a 35éves Győri gimnáziumi tanártól a Bosnyák téri csövesig...
-
kozeposztaly
csendes tag
Pogatsa in da hauz
[link]
"100 magyar kozul az also 70 el olyan szinvonalon mint a nyugati also 20"...Szamomra mas miatt is egy jo beszelgetes, eletfelfogasrol, jovokeprol..
-
kardkovacsi
senior tag
De ott tripla hatás volt. Egyrészt volt egy válság és nem olyan mint most, hogy fél %-al esik a gazdaság hanem 7%-al, volt egy hatalmas ingatlan lufi és akkor a harmadika hitelezési lufi ami még deviza is volt mellé így ha lassan fizették is a népek vissza a tőke csak nőtt vagy stagnált egyfolytában.
Most van egy enyhe válság, van valamekkora lufi de nincs hitelválság egyáltalán és a hitelezési szabályok miatt nem is valószínű. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
FireKeeper #18013 üzenetére
Nem kell áresés, 5-6%-os infla mellett állnak az árak 3 évig és mindjárt ott van közel 20%-os reál értékvesztés.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666 #18011 üzenetére
Reál értéken is volt áresés, plusz minimálist megevett az infla. A telket amit vettünk a szomszédok mondták a csóka hirdette 27-ért majd 25-ért, 23-ért, akkor jöttük mi és lealkudtuk 21-re (mindezt 2014-ben).
A poén a 2022-es áresés nagyobb volt valamivel mint a 2009-től 2013-ig tartó, csak reál értéken, mert az ingatlan árak nem változtak közben meg volt 25% infláció. -
FireKeeper
nagyúr
én a csökkenést látom nehezen, mert ahhoz olyan szintű paradigmaváltás kéne állami részről ami túl nagy érdekekkel megy szembe. valljuk, be, az átlag józsi úgy szeretne csak "megfizethető lakhatást" hogy az övé azért ne érjen kevesebbet. szerintem a legrosszabb forgatókönyv hogy ha el is kezdeni esni a piac, lesz valami beavatkozás amivel visszapumpálják az árakat.
-
Vesa
veterán
válasz
julius666 #18011 üzenetére
Itt a Dunakanyarban ez ment.
Mentél végig a 11-esen, Szentendre, Leányfalu, egészen Visegrádig, -nyilván kis túlzással-, de minden harmadik házon ott lógott az eladó tábla. Rengeteg eladó ingatlan volt. 2000 környékén volt az első nagy kiköltözési hullám, és vele rengeteg építkezés. Megszámolni sem tudtam, mennyi félbehagyott ház éktelenkedett, már benőtte őket a gaz. Fillérekért mentek el, ezeket ma 200-400M körül adják, ház/telekmérettől függően. -
julius666
addikt
Várakozásom szerint, 2 éven belül minden harmadik házra ki lesz írva, hogy eladó (ahogy az 2009-2011 környékén is volt)!
Én azért nem emlékszem ilyen szintű apokalipszisre. Pedig a devizahiteles válsággal megverve az generációs medve volt, sok évtizedente jön össze annyira sok minden egyszerre.
Emlékeim szerint az áresés is inkább csak reálértékben volt jelentős, nominálisan talán 10-15%-ot estek csak az árak.
-
Simia
junior tag
válasz
lemusz #17999 üzenetére
Pedig az ETF-kritikusok azt szokták mondani, hogy az ETF mesterségesen tartja fenn az árfolyamot. Érdekes...
Mondjuk lehet, hogy a kivezetésre van valami spéci processz ami lehetővé teszi a lassú kivezetést, vagy esetleg előre találnak vevőt (mondjuk eladási opciók értékesítésével), mert az ETF-nek se túl jó, ha hirtelen a piacra kell dobnia egy csomó részvényét... -
Vesa
veterán
válasz
Tesztelo.hu #18008 üzenetére
Már leginkább sehova nem költenek semmit, mert kong a kincstár az ürességtől... "de laglább tudnak kormányozni".,
-
Tesztelo.hu
senior tag
válasz
FireKeeper #17996 üzenetére
"nyilván ezen a trenden nem segít hogy a vidéki infrastruktúra rohad " - pedig vidékre sokkal jobban költenek infrastr. szinten, mint Budapestre, ahonnan cserébe minden forrást elvonnak... (Hiszen a legtöbb Fidesz választó vidéki.)
-
Vesa
veterán
válasz
Dare2Live #17985 üzenetére
"Én elég masszív áremelkedést látok lokában Q4+Q1ben panel vonalon. ~10-15%"
Persze, mivel ez a piac is úgy működik, mint pl. az autóknál. Amikor borulni kezd a piac, akkor először a nagyobb értékű dolgok kezdenek rajtamaradni az embereken, azokat lesz nehezebb eladni. Az alsó polc viszont még pörög egy darabig, mert az árak már annyira elmásztak a felső szegmensben, hogy a kevésbé tehetős rétegeknek tkp. már csak ez marad, a kínálat viszont itt véges! Tehát fragmentálódik a piac önmagán belül is. A 250+ milliós ingatlanokat már egyre nehezebb lesz eladni, de az alját még meg akarja csípni a FOMO-ban szenvedő réteg, akár hitellel is, így ott még akár áremelkedés is előállhat.
Magam részéről nem vennék most lakást, mert egyszerűen nem látom, mi fűthetné még tovább az áremelkedést? Várakozásom szerint, 2 éven belül minden harmadik házra ki lesz írva, hogy eladó (ahogy az 2009-2011 környékén is volt)! Majd akkor kell venni, kp. gombokért, erős alkupozícióval, és bízni abban, hogy 10éves távon ismét lesz egy rally. Más kérdés, hogy ebben én nem bízom, tehát hazai ingatlanba nem is fektetek pénzt. De az elvem ez lenne, ha fektetnék.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer #18002 üzenetére
Ha a szabályozási környezet nem akadályozza meg, akkor a gazdasági racionalitás majd kiegyenlíti. Beköltöznek majd az ukránok, vietnamiak, afrikaiak, stb., és elvégzik az alacsony bérezésű kétkezi munkát a nyugat számára a kieső kínaiak helyett. (Főleg ha Trump belekényszeríti az EU-t hogy vezessünk be mi is jelentős vámokat)
Ettől persze az ingatlanárak nem emelkednek, sőt: épp az hajtja a folyamatot, hogy a bérszínvonal és megélhetési költségek kellően alacsonyra esnek idővel ahhoz hogy ez rentábissá váljon. Magyarul kellően elszegényedik a terület. -
-
kardkovacsi
senior tag
[link] AI móka berobbantva újra. Azért ezek a tech milliárdosok rendesen benőtték magukat Trumphoz, Air Force One-al furikáznak, mennek businesselni
-
Dare2Live
félisten
válasz
t72killer #17998 üzenetére
Amiket írsz az nagyon EU/magyar/nyugatias gondolkodást tükröz. De népességnövekedés a világ szegényebbik / legszegényebbik felén Afrika, Pakisztán, Afganisztán... vonalon lesz. Nagyon más minden a "VALÓS munkaköltségek"től kezdve a kivitelezés igényén át... minden.
Felénk az évi -50-60.000fős népességfogyás évtizeden belűl fel fog futni évi -100.000 fő körülre. (A Ratkó uokák utolsó genje is elmúlt ~45 + ratkó gyerekcsúcs ~70éves.) Nem lesz szép.
Japán és nemsokára rakás EUs ország lakosságszáma beszakad. Akik meg 1 alatt vannak pl ROK az kb megsemmisül. -
válasz
buherton #18000 üzenetére
1980: 445k, bár kb a háború óta fogyogatnak, a nagy csapás tényleg az új évezredben jött rájuk
Családom egy (már) kisebb része ott él, bár nagyon "lapos", látogatóként élhető helynek tűnik.
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Latitude 5500 FULL-HD IPS Intel core i5-8365 16gb ddr4 256gb ssd windows 11
- NAGYKIJELZŐS HP 17col FHD / Intel i3-11generáció / 8gb RAM / 256gb SSD / Windows11
- PIROS Lenovo Ideapad Ryzen3-3250 IPS FHD 8gb ram 512gb ssd windows11
- HP Elitebook 850 G7 15,6" IPS FullHD i7-10610U 32GB RAM 512 NVMe SSD
- Ipad Pro 10.5" Wi-Fi+Cellular 25GB Space Gray, nagyon szép, Garanciáva
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 7480 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- BANKMENTES , KAMATMENTES részletfizetés Laptopok
- Samsung Galaxy A71 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest