Hirdetés
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Apple asztali gépek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- 3D nyomtatás
- TCL LCD és LED TV-k
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz
Donki Hóte #99987 üzenetére
Megbizhato, ha sikerul eredetit venni. De baromi sok hamisitvany van, nekem meg sosem sikerult ket egyforma szeriat venni.
-
PROTRON
addikt
válasz
Donki Hóte #99987 üzenetére
Köszi a cikket.
A vibrálásra már fentebb én is megadtam egy válasz lehetőséget, nem ez az ami igazán érdekel.
Engem legfőképpen az érdekelt, hogy az effekt miért lasssul be akkor ha bekötöm a tartaékot? talán túl terhelődik a számítási kapacitása az IC-nek ha van ilyen? vagy mi az oka ennek az "akadozásnak", tehát hogy lépked az effekt a "smooth" állapothoz képest 30 pixelnél? Erre keresem a választ, meg hogy mivel lehet kompenzálni. Egyelőre még mindig nem kapcsoltuk fel mind a 64 x 1,5 m szalagot egyszerre...a végső 1920 pixelnél nem kérdeznék. -
válasz
PROTRON #99986 üzenetére
Itt viszonylag lényegretörően bemutatják a különböző digitális LED szalagok közötti különbségeket.
Azt írják, hogy ws2815 szalag a legmegbízhatóbb.
Ez persze neked nem ad választ arra kérdésre, hogy miért van FI-FO jelölés a szalagodon a BI-BO helyett, meg persze arra se, hogy miért vibrál a szalagod és miért viselkedik furán
-
PROTRON
addikt
válasz
Donki Hóte #99985 üzenetére
Az anrodiszléctől vásárolt led szalagon "Fi-FO" szerepel, nem "Bi". Ez megkavar...minek hívjuk a kínaiak által már meghamisított technológia hamisítványát?
Mivel a forrasztások idején biztosra akartunk menni, ne utólag kelljen beforrasztani, ezért a szalagra rákötöttük ezt a 4. eret is, ahogyan gyárilag a bontatlan szalag végén is 4 eres csatlakozóval van szerelve.
Így vibrál a szalag, gondolom antennaként zavarokat szedett össze a 4 m kábel anyag az erősáramú kábeltálcánál.
Gondoltuk próba szerencse, hátha használ, így a vezérlő oldalán is bekötöttük az adatra ezt a 4. szálat. Ekkor nem vibrál, de így meg belassul az effekt.
Szal erre kéne válasz, mi a fene baja van ennek a csipnek amiatt mert bekötjük a tartalékot?
Egyébként amikor a vezérlőnél nem kötjük be a "FI"-t, de a két szalag közötti 6 m kábelnek mind a két szalagra rákötjük, akkor tök jól stabilizálódik a második szalag.
-
-
PROTRON
addikt
válasz
Donki Hóte #99983 üzenetére
12V-os a ledszalag...más is feldobta a lehetőséget hogy ws2815-ös...
A vezérlőről jön 4 m kábel, majd 1,5m szalag, majd 5-6 m kábel, majd megint 1,5 m szalag.
A 6 eres kábelből 4 vezeték be van kötve a szalagra, de a betáp oldalon, a vezérlőre alapjáraton csak a 3 legfontosabbat, a 12V, GND, data kötöttünk be, a 4. szálat a vezérlőnél továbbra sem akarjuk bekötni mert belassul az effekt... eredetileg csak simán nem akartuk, de most már okunk is van rá.Elsősorban az érdekel, hogy a tartalék adatszál bekötése miért okoz effekt lassulást?
-
-
Flashback
addikt
Sziasztok,
Egy nem hozzáèrtő ismerősöm feltöltött egy 2 cellás LiPo akksit egy buta NiMh töltővel. Az eredmèny egy 9 voltos enyhèn puffadt litium akku lett.
Gondoltam valahogy discharging kellene. De a Turnigy töltőm azt mondja hogy overcharge mikor 2 cellásra àllítom.
Hogyan tudnàm leadás előtt kicsit meríteni? Igy tàrolni is kicsit para. De talán nem lesz baj mert mar 2hete túl van töltve... -
PROTRON
addikt
Más téma:
miért lehetséges az hogy a 4 eres, ws2811, digitális LED szalagnál, ha bekötésre kerül a második-tartalék adatszál, akkor belassul az FPS?
Tehát ha egy vonal halad végig a LED szalagon az nem "szalad", hanem inkább csak lépked szegmensről szegmensre...
hiába állítom akár az effekt sebességét, akár az FPS-t, minden esetben érezni hogy lassabb az effekt, pedig csak 1 db 1,5 [m] szalagról van szó.Másik, hogy ha a szalagra be van kötve az a tartalék adat szál, de a betáp oldalon nincs bekötve, akkor létezik hogy 6 [m] kábel anyag simán antennaként összeszedi a zavarokat és beviszi az adat folyamba és vibrál a szalag?
Tényleg elég lenne a szalagnál csak kivágni ennek a tartalék szálnak a forrasztását hogy ne legyen "antenna"?
-
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #99978 üzenetére
Igen, mindenki abból indul ki hogy bármikor elmegy az ósanba azt megveszem, de amikor ott van akkor meg azért húzza a száját hogy 500 huf és úgy is kipukkad mire kivisszük a strandra.
Az én villanyász kollégáim sem értik meg hogy valójában mennyi a rárakodó teher az ő munkájukra mire a főnök kifizeti a számlákat...
-
válasz
PROTRON #99974 üzenetére
Ha már off.
Bp. 17. kerületben van szerintem az utolsó ilyem mohikán, Katika személyében a Legitron elektronikai kisboltba.
Minden tiszteletem az övé.
Tőlem10 perc kocsival, sokat járok oda mert inkább hagyok magyar kereskedőnél 1000 forintot mint ugyanezt megrandelni külföldről negyed-féláron és hajóval, vasúttal, konténerrel, 2-3 logisztikai központtal postásautóval stb. fűszerezve a kütyü ökolábnyomát.
Nem, nem vagyok ultrazöld.A másik felvetésedre saját példa.
Anno 9 évig piacoztam, és kinnt árultam egy strandon azokat a gumimatracokat amiket az Osanba vettem.
Vettem 500-ért adtam 1000-ért.
Jön az "okos" apuka, már majdnem vett egy matracot amikor aszongya, maga ezeket nem az Osanba vette?
Mondom de igen. Válasz, felháborító.Orra alá dugtam a 1 napi strandos helypénz csekkjét, gyorsba elmagyaráztam neki a vállalkozások adó, tb és egyéb terheit, ip.adó, autót tartok fennt, apeh nyugtaköteles vagyok, ő ugye szórakozni jár vasárnap a strandra én meg dolgozni stb. stb.
Kezdett megenyhülni amikor bedobtam az adumat.
Mondom Uram ha Maga és a kis családja most beül a kocsijukba, elmegy az Osanba 2 gyerekkel meg az asszonnyal egy 500 forintos gumimatracért, akkor a nyakam rá hogy 10000 forint felett fognak költeni.
Rámnéz és aszongya: Adjon KÉT matracot.
Ő legalább felfogta. Más sajnos nem.Nekem volt vállalkozásom amibe a társammal kényszerből (üzleti zsarolás, tehetetlenek voltunk) 13millát buktunk, ráment a családunk összes megtakarított pénze és 2 évig ingyen dolgoztunk a társammal.
A köztudat az hogy aki vállakozó az törvényszerűen ultragazdag, másokon hízik és divat fikázni. Van még mit fejlődni. -
Felajánlottam ingyen, még a boríték árát se kértem volna, de észérvekkel elutasította és teljesen igaza van.
Az más kérdés hogy az alis 3tucatot 5 forintért megoldásokkal majd a nem is olyan távoli jövőben a kuka tartalma fog csak növekedni.
Te mit választottál volna az ő helyében, elküldöm neked postán az 1 potit, amit csak kedden tudok feladni lévén 4 napos ünnep van, nálunk a faluba csütörtökön 13 órakor bezárt a posta kedd reggelig.
Vagy megrendelsz 600 forintért tizet?
Mégegy.
Fennt vagyok több elektronikai és más adok-veszek fórumon.
Pl. valaki 3 hónapja árul valami szemetet 500 forintért, a kutyának se kell.
Majd jön valaki akinek pont ez kéne, da mivel jajjj pén-pééénz-pééénz...!! a láthatáron, indul a cigánykodás, máris 2000Ft lett a portéka.
Érdekes a magyar. -
baly81
aktív tag
válasz
PROTRON #99974 üzenetére
Nálunk itt Debrecenben az egyik hozzám közeli boltban, -ami a belváros szívében van, (direkt név nélkül írom)- szükséges volt elmennem pár darab fehér 5mm-es LEDért. 8-ra volt szükségem, gondoltam veszek vagy 20-30 darabot, had legyen itthon. Két és fél éve(!) 180Ft-ért adtad egy darabot (a nyolcért adtam 1500-at). Ebből gondolhatod, hogy csak a szükséges mennyiséget vettem meg. Hazamentem, és az aliexpressről szállítással együtt 100 db-ot vásároltam 850Ft-ért, tehát 8,5Ft/darab áron házhoz jött. Ami egyébként mind fényerőben, mind technikai paraméterekben teljesen megegyezik azzal, amit itthon vásároltam. Másik alkalommal, amikor egy 12kW-os fűtőalagutat építettem, ez kb. 1-1,5 éve volt, 4mm2 érvéghüvely 100 db egységcsomagban 4500 Ft (Debrecen, Hódos csarnoktól nem messzi boltban). Kínából jó minőségben, rézből 1300 Ft, de volt olcsóbb is...
Természetesen megértem az üzleti oldalát/miértjét/fizetendőket, de ez szerintem sok(k)!
No, emiatt van nekem itthon egy kisebb HeStore... -
[CS]Blade2
addikt
válasz
PROTRON #99974 üzenetére
Nehéz műfaj ilyen apró és kevésbe kerülő dolgokat árulni. A községben volt egy csavarbolt, most zárta be a nyugdíjas pár 1-2 hónapja. Nem is a haszonért csinálhatta, hanem valszeg hobbyból nyugdíj mellett, meg árultak permetszereket, és valszeg abból volt hasznuk. A kimért csavar legalább tud nagy tétel lenni, mert időnként sok is kellhet. 200db a 14Ft-osból, stb., az legalább már valami. De kiszámolták a 3Ft-osból is az 50db-ot kis papír zacskóba, NAV-hoz bekötött pénztárgéppel.
A másik oldal is probléma, hogy sokan ezt szétszedés nélkül kidobnák, és vennének egy másikat 15000-ért. Tehát boltosként jobban jársz, ha ilyet árulsz, mint alkatrészt.
-
PROTRON
addikt
Nem a 2000-es éveket éljük hogy az internet és az emberek az aktív segítőkészségről lenne híres...
De engem is meglepett hogy a neki 20 km-re lévő tatabányán a gugli szerint nincs egyetlen elektronikai alkatrész bolt sem, gondolom aliexpress korában felesleges ugyanazokat boltban árulni, ma már kevesen akarják megadni a tiszteletet a boltosoknak és kifizetni a kényelmet hogy csak átugrik megvenni és kap számlát is.
Amikor mindennap a boltosoktól megkérdezik a magukat zseninek tartó emberek hogy az aliexpressen 67ft/db kerülő potméter miért 250 huf a boltban, megértem hogy elszakad a cérna...
-
Barret001
addikt
válasz
[CS]Blade2 #99972 üzenetére
Régebben sokáig volt egy jó barkácsbolt.
-
[CS]Blade2
addikt
Már megrendeltem a 10-et pingpongéktól. 1-et beépítek, a maradék 9-et meg ja, őrizgetem, amíg két ilyen vezérli a kazánt, hátha megint behány vagy a másikban hány be.
Ha lenne ilyen bolt Tatabányán, akkor is bekerül ennyibe 1db, mert oda-vissza 20km-t utaztam volna.
Nem tudom, hogy volt-e itt próbálkozás egy bolt részéről, és nem volt elég forgalma, vagy valahogy nem is próbálkoztak..., de ja, itt kicsit szívás.Van már pár ilyen tasakos kínai rendelésem, 10-20-50 meg 100db olyanból amiből 1-1db kellett volna. Ellenállás, LED-ek, patent kocsihoz, stb.
-
laed
aktív tag
válasz
Donki Hóte #99969 üzenetére
Egyet beépít, a maradék 9-et meg majd őrizgeti élete végéig??
-
Pötyi
őstag
válasz
Donki Hóte #99969 üzenetére
Urak!
Nem hiszem el, hogy itt vagyunk több ezren a fórumon és nincs egy önkéntes, aki elballagna [CS]Blade2 kollégának venni egy pàr száz Ft-os szutyok 3 KOhmos trimmer potmétert a Lomexbe, vagy a HQElektronikába...
Eljuttatni neki meg ugyanígy, leszervezve, hátha megy arra valaki...
-
válasz
[CS]Blade2 #99968 üzenetére
Akkor tényleg a 10 db-os aliexpress rendeléssel jársz a legjobban
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
Donki Hóte #99967 üzenetére
Tatabánya nekem jó lenne, de tudtommal ezen a téren halott a régió. Van Mentavill meg ilyenek.
Ha nem tudom megjavítani a termosztátot, és vennem kell, még azt sem célszerű itt megejtenem, mert olyan horror áron lenne boltban ahova el kell menni érte, hogy kiszállítással együtt is olcsóbb megrendelni házhoz vagy csomagpontra.
Itt bemondanak a boltba egy jó 25.000Ft-ot rá. Neten meg 10+szállítás a TX fele, a komplett meg 15+szállítás. -
válasz
[CS]Blade2 #99966 üzenetére
Nem tudom, hogy merrefelé élsz, de ha el tudsz jutni egy elektronikus alkatrészeket árusító üzletbe, akkor egy 3 kiloohmos trimmer potit 150-250 ft körül tudsz venni.
A poti kivitele majdhogynem mindegy, van hely a panelen, könnyen be tudod forrasztani.
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
tordaitibi #99965 üzenetére
Szétnéztem közben, a kazáncsere előtt vezetékes ugyanilyen volt, és még megvan, de abba százvalamennyi számú van, a lényeg, hogy 1kOhm-os. Az gondolom kevés, de C tervnek lehet, hogy jó lenne, gondolom maxra tekerve mérne valamit, csak nem tudnám arról nézni a szobahőt, mert valótlant mutatna, de használható lenne, csak meg kellene jegyezni, hogy mondjuk 3°C-ot csal, a kijelző 28°C az a valós 25°C mondjuk.
Mértem ezt a régi 2007-es vezetékest, meg egy másik példány Q3RF-et, ott fix értéket tudok mérni, nem mászkál.
Úgy van akkor ezeknél, hogy teljesen lecsavarva közel nullának kell lennie, és maximumra csavarva kellett volna 3kOhm-nak lennie?
A másik példány 22,9°C-ot mutat gyári középállásnál. A rosszat kb. 1,75kOhm-ra tekerve szintén 22,9°C-ot mutat.
Közben amíg írom ezt, már mászik el. Lement 0,5°C-ot lépésenként, rámértem, attól azonnal változik, most 23,6°C miután nekiért a mérő.Gyakorlatilag amíg nem mászik el a termisztor értéke mellette, addig nekem jó lenne ide egy fix, állíthatatlan 1,75kOhm körüli ellenállás?
Valamint akkor, ha jól gondolom, akkor nagyobb érték is jó, mert azoknak is van 1,75 körüli állása, csak, ha túl nagy, akkor extrém kicsiket kellene fordítani a csavarhúzóval, talán nem is lehetne pontosan kalibrálni?
[link] Itt van 10db kiszállítással 675Ft-ért. Megrendelem innen, aztán majd megjön, lesz tartalék hozzá.
Ha te küldenél 1-et, az lenne vagy 200Ft a magyar postán.
Most már kihúzzuk ezt a kicsit a fűtésszezonból manuálisan kapcsolgatva. -
válasz
[CS]Blade2 #99964 üzenetére
Ne a panelon hanem kivéve mérd.
Ha van az áramkörbe a potival összafüggésbe kondenzátor akkor méred ezeket a mászkáló értékeket mivel a multiméter mérófeszöltsége elkezdi tölteni a kondit.
Ha kiépítve is mászkál egyértelműen poti.
Rá van írva a névleges értéke.Ha kiépítve jó akkor lehet a tovább keresgélni de ebben távolról nem tudok segíteni mert fényképről nem tudok azonosulni a kapcsolással.
A poti jellemzően egy mezei analóg referenciaosztó része aminek a többi alkatrésze maga a szenzor, ellenállások és és ez az egész megtápolva egy stabil referencia feszültségről és lehet hidegítve kondenzátorokkal.
Itt kéne keresgélni.
És lehet egészen más megoldás is amikor magát a mikrokontrollert buzerálja a poti de ez ennél tuti nem így van mert azokba digitálisan lehet állítgatni a paramétert.
Lehet forrasztási hiba, elvált forrszem is ezt nagyítóval lehet megnézni.
Szerk. most olvasom 302 az értéke azaz 30 után 2 nulla az 3000ohm, 3kiloohm. Akkor ez lesz a baja mert ezen nem mérhetsz 16kiloohmot semmiképp.
Tudsz rendelni vagy vanni 1 darabot is de sajnos drágább lesz a lavas mint a hús.
Megnézem ha hazaértem van-e ilyesmi értékem 2,7-3,3K között jó lesz, meg mechanikailag hasonló legyen.
Ha van küldök neked egyet borítékba. -
[CS]Blade2
addikt
válasz
Donki Hóte #99963 üzenetére
Hol tudnék rendelni 2-3db-ot? 10db-ost már találtam.
Teljesen letekerve a két szélső lába között az egyik irányban pár Ohm, a másikban 16kOhm, és nem nyúlok hozzá, és egyfolytában változik, elég hamar lemegy 14kOhm-ig.
Ha visszatekerem középállásba, és újra maxra, most csak 10kOhm körül, pedig ugyanúgy maxon van.
Középállásban 3kOhm-nak kellene lennie, ott nagyjából a filcezésnél annyi is lehet, szemre középen 3,3kOhm, de megy lefele. 3,300, 3,124, 20 másodperc után mondjuk 2,924. -
válasz
[CS]Blade2 #99953 üzenetére
Ha kiméred, hogy a benne lévő trimmer mekkora ellenállású, és tényleg annyi, mint ami rá van írva, akkor ez a fajta jó bele, de minek neked 20 db egyforma trimmer poti
-
turho
addikt
Sziasztok! Légyszíves segítsetek nekem egy olyan egyszerű stereo (vagy ha elég mono akkor mono) OPA alapú, kettőstápos áramköri rajzzal, kapcsolással, ami az alábbiakat teljesíti. Stereo Line outra kötném, egy Wiim pro plus streamerre akarok egy mono outot utólag, sub-hoz gyártani.
- Line out, mono kimenet
- 1x erősítés, tehát megfelel a Line out jelszintnek
- fázishelyes
- működik modern stereo opa-kkal.
Remélem, érthetően fogalmaztam megköszi
-
mezis
félisten
válasz
[CS]Blade2 #99943 üzenetére
Ellenőrizd a potméter forrasztását. Forraszd újra, lehet "gyantás" forrasztás is.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
daninet #99944 üzenetére
240 V pillanatra elindul valószínűleg, de mivel a LED-sor szakadása miatt nem érzékel áramot a source-ellenállásokon, rögtön le is áll.
Amúgy természetesen áramgenerátoros módban szabályoz, vagyis a 240 V-ot úgy korrigálja, hogy a kívánt áram álljon elő. Ellenállások soha nincsenek ebben a műfajban a szalagon, mivel azok a fix feszültségű szalagok, ahol ellenállás állítja be az áramot, veszteséges, szükségmegoldás, egyfajta alacsonyabb színvonalú technika.
Ellenállás nélküli LED-sorra soha nem kötünk fix feszültséget, hacsak nincs beállítva áramkorlát, bár az is felemás dolog, mivel a tápegység kimeneti puffere is tárolhat bizonyos energiamenyiséget, amivel agyonvágható egy LED.
A mai multiméterek a névlegesen 3 V-os LED-ek tesztelésére vannak felkészítve, 6 V-ot nem tud kiadni. Erre többféle megoldás van, de ha valaki fog egy 9 V-os elemet, sorosan egy ellenállással, az is egy lehetőség.
Igazából elárulok egy szakmai titkot, ha olyan az együttállás, rutinos ember pár perc alatt megtalálja a szakadt LED vagy LED-eket, rövidre zárja (mivel áramgenerátoros táplálásról van szó, ez szabályos) és működik a TV.
Most más kérdés, hogy lehetnek még további elhasználódott LED-ek is, aminek később jár le az élete, de az átkötés azoknak nem árt, mivel az áramgenerátor nem fog több áramot tolni rá.
-
daninet
veterán
-
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
Donki Hóte #99951 üzenetére
[link] Ez jó lehet bele? 302 van ráírva, és kb. 6x6mm, amit itt mondjuk nem írnak?
-
válasz
[CS]Blade2 #99939 üzenetére
Szinte biztos, hogy nincs köze a problémának az áramszünethez, tekintve, hogy ez a vezérlő elemről működik, ez csak adó, nem vesz a kazántól semmilyen jelet.
Lehet, hogy az a kis trimmer poti lett KH-s. Próbáld meg első körben valamilyen kontakttisztítóval megfújkálni, ha nem lesz jó, akkor ki kell cserélni.
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Egy kis iránymutatás kellene.
LCD TV háttérvilágítása nem megy, az LED csatlakozóján 200V DC-t kellene mérnem, ehelyett van 0-1 között valami.Átnézegettem minden komponenst a meghajtó áramkörben és természetesen a driver IC-nél vannak furcsaságok.
A 14-es GATE kellene, hogy nyissa a mögötte található K7A60W mosfetet, de a GATE pin LOW.
Megméregettem mindent, kap 12V-ot a VCC PIN-en.
REG50 pin 5V
STBY pin 3V (ON)
OVP pin 3V alatt van, tehát nincs az over voltage protection bekapcsolva
UVLO 3VJól gondolom, hogy az IC sz@r?
-
-
demars
addikt
Sziasztok!
Ilyen kapcsoló kellene. Itthon nem találtam. Mivel tudnám ezt helyettesíteni?
Biztonsági reteszként van beépítve, a felfogatása adott, bár kis barkácsolással szerintem más típus is beépíthető. -
mezis
félisten
válasz
[CS]Blade2 #99939 üzenetére
Elemcsere volt? (Akáli elem!) 18. old.
-
[CS]Blade2
addikt
Van egy computerm q3rf termosztát. Egy áramszünet után kicsit megörült, de lehet, hogy véletlen. A hiba, hogy mér mondjuk 20°C-ot, és a kijelzett elmászott kb. 2°C-al, így 18°C-ot mutat. +-4 állítható a potméterrel. Átállítottam, hogy mért 20-ra 20-at mutasson, és újra elmászott az érték.
Próbáltam még állítani rá, de teljesen furcsán működik, nem 4-et lehet állítani, hanem sokkal többet, és szuperérzékenyen:
Gondolom még nem kuka a cucc, csak ezt az 1 vagy 2 alkatrészt kellene cserélni, ami persze nincs
Át lehet hidalni itt a potmétert, hogy meg tudjam nézni, hogy anélkül mit mér?
Arra gyanakszom hozzá nem értőként, hogy egyszerűen a potméter rossz, és nélküle bár valszeg rossz mért értékkel, de funkcióban jól működne.
-
válasz
szente #99936 üzenetére
Ezen a fórumon nem sok jót írnak a Stilo gyári autórádiójának más típusra történő lecseréléséről
A kormánytáv csak speciális adapter segítségével (80 EUR
) illeszthető más típusú autórádióhoz, de akkor is kézzel kell pl. ki be kapcsolni a rádiót.
Nem egyszerű felokosítani a rádiódat
Viszont ott van a fórumon az ISO csati bekötése, mintha lenne jobb/bal hangbemenet, ki kellene próbálni...
-
-
szente
addikt
válasz
tordaitibi #99930 üzenetére
Ott van ez az IC annak a szalagkábelnek a tövében, ami lejön a magnó részéről. Elég zsúfolt az a rész SMD ellenállásokkal, meg alkatrész számozásokkal. De ennek az IC-nek sikerült megtalálnom az adatlapját: [link]
Donki Hóte: Kudarc esetén ez is szerepel a tervek között.
ViZion: Stilo gyári fejegysége. Sajna ezen nincs CD váltó bemenet, csak egy telefon bemenetre lehetne ráhekkelni, de az mono és állítólag nagyon gyengén szól.
Kb tudom, hogy mennyi lenne bele bármi más, azért is szeretném megpróbálni ezt. Egy 200.000 Ft-os autóra nem szeretném rákölteni még a negyedét hifire.
Aztán az is lehet, hogy apróról lövök valami olcsó de márkás fejegységet + beépítőkeret + van itthon ilyenem: [link]
Csak hát így is elköltöttem egy 20ast és nem vagyok vele előrébb és még a kormányon se működnek a gombok. -
válasz
tordaitibi #99934 üzenetére
Nekem valami Xiaomi (klón, talán Roidmi néven
) volt, hallgatható volt
-
válasz
Donki Hóte #99933 üzenetére
Legyen igazad
Én anno 6 darabbal kísérleteztem. Volt köztük nem olcsó is.
Nem mondom hogy nem lehet hallgatni. -
válasz
tordaitibi #99932 üzenetére
Szerintem nyugodtan fogadhatunk bármibe, hogy egy ilyen FM transmitteren keresztül jobb minőségben fogja a kérdező hallani a zenét, mint azon a BT vevőn keresztül, amit ő kendácsol be a rádió magnó erősítő csatornájába
-
válasz
ViZion #99931 üzenetére
Pont ezt akartam írni a szélmalomharcos
kollégának, én még fm transzmitterbe normálisat nem láttam, illetve nem hallottam.
Mindnek volt valami gyíkja.Persze az így utólag bebarkácsolt BT vevőkre sincs semmi garancia hogy nem fog zizegni.
Egy nemrég megrendelésre átalakított kis aktív PA hangfalba tettem bt-t. 1 nap görcsölés után be kellett tennem egy icipici analóg tápot mert nem tudtam kiszedni a digitális zizegést pedig a földeket mindenhogy próbáltam, eredmény nulla.
Ja és poén, az amúgy egészen jó minőségű BT modul stabialan kínaiul jelentkezik be, meg párosít, namost ez egy néptáncsoport hangfala.
El tudod képzelni, ott állnak rakott szoknyába réklibe babos kendőbe 10-en a színpadon, hangfal bekapcsol és asszongya tök hangerőn:
Cháá chi báng chingchung ciiii .... -
ViZion
félisten
válasz
szente #99928 üzenetére
Milyen autó és milyen fej egység?
Egy belépő 25-35k fejegységgel nem lesz baj és akár a kormányról vezérlés is megmarad, de az átalakító extra pÍz. Kell egy beépítőkeret, ami nem olcsó, 2 dinről 1 dinre a fókámba valami 6k volt, még régebben. Mondjuk ez így olyan 50-60k, ami nem kevés.
Ha van CD váltó kimeneted, akkor arra is lehet vevőt rakni.
Car audio BT upgrade keresésre tengernyi megoldás jön.Donki: Mikor meguntam ezekkel a szopkodást, akkor cseréltem a kocsiban mindent... Volt már, h a boltnál sorba bontottuk a transmittereket, mert a gázadással együtt "muzsikált", vagy pattogott, stb. ha az itthoni 7-10 k cuccok hulladékok voltak, akkor nem biztos, de 99% a 2000 Ft-os Alis is az.
-
válasz
szente #99928 üzenetére
tippre, semmi se biztos csak a 45 év tapasztalatom.. hátha bejön.
ina1,2 inb1,2 ezekre kellene mennie a magnófejról a bal-jobb 2-2 vezetéknek. Le tudod követni a nyákon? ha jól tippeltem már fél győzelem
vcc-gnd ezek a +- táplábak.
vref, hsw, gőzöm sincs... illetve a vref-en valamennyi stabil feszültségek kéne elvileg lennie.
eq a-b ezek a korrekciós görbe és az erősítésért felelős kivezetések, ezeken ellenállásokat és kondenzátorokat kéne látnod idekötve
outa. outb ezek kellenk neked, ezen adja ki az IC a fejről érkező, kb. 500-600szorosen erősített, korrekcós görbével ellátott kimeneti jelet.
Nem tudom hogyan tudsz erről megbizonyosodni.
Legegyszerűbben úgy hogy ideiglenesen betolsz egy üres kazit és valahogy betámadod a outa outb lábakat pl a kezedbe fogott varrótűvel.
Ha sercegés, brumm lesz akkor ez az amit keresel.
Lehet azért kell kivenni az ic-t mert ha nincs magnó állásba akkor mutéz azaz kimeneteit a testhez zárja, ezt nem tudom.
De ha úgy van ahogy elgondoltam, elég a két nyák csíkot snicerrel elvágni és akkor az ic nem szól már bele semmibe. És ide kötni, az elmenő 2 nyák csíkra a BT bal-jobb kimeneteit +természetesen a gnd, test, árnyékolás.
Ha nem jól okoskodtam sorry, semmi garancia, én se találtam semmit az ic-ről sehol. -
válasz
szente #99928 üzenetére
Szerintem jobban jársz egy ilyesmi bluetooth -> FM transmitterrel.
Ez azt csinálja, hogy bluetooth kapcsolaton keresztül veszi a hangot a telefonról és azt egy FM sávon átküldi a rádiódra.
Nem kell semmit bontani, szerelni csak bedugod, összelövöd a rendszert és hallgatod a zenét. Kell keresni egy üres FM sávot, oda állítod a kütyüt, meg a rádiót is és máris szól.
Használtam kényszerűségből én is ilyesmi kütyüt, a hangja egész elviselhető volt. Mivel a szivargyújtóba be kell dugni, ezért kihangosítóként gyengén működik (messze van a mikrofon a szádtól), de működött.
-
szente
addikt
válasz
tordaitibi #99927 üzenetére
Így, hogy tisztán leírtad a hátrányait, nem gáz, hogy elvetted a kedvem.
Próbálok rákeresni az IC-kre, amiket találok a nyákon, de kb semmi dokumentációt nem találok már róluk. Találtam más rádióhoz leírást, ahol 70670FS-t (ilyen alkatrészem van nekem is) forrasztották le és toldották be a kábelt.
Így szerinted működhet rendesen?
-
válasz
szente #99922 üzenetére
Ez a leírt módon működik de nagyon rossz megoldás.
Tudom könnyen beszélek itthon a fotelból, de talán még meg tudnék egy ilyet normálisan csinálni, átalakítani.A magnó pre-amp az 99% hogy egy külön IC, külön fokozat.
Mivel a dsp-be nem nagyon szoktak mikrovoltokat bevezetni.
Meg kéne keresni a magnó korrekciós előerősítő kimenetét.
Ott elvágni a nyákot, bal-jobb, és ide kötni a BT modul kmeneteit.
Vagy betolsz egy kazettát és akkor átvált BT-re, vagy még ezt is lehet máshogyan kivitelezni, akár a kazetta mechanika motort kikötni, minek menjen, és megkeresni a mechanikán az átváltó mikrokapcsolót.
Necces ha a rendszer figyeli a kazettát, és ha nincs akkor valami hibát jelez, erre nincs komkrét tippem.Több ilyet alakítottam át anno aux-ra.
Minden funkció megmarad, a fader, a dsp is.A leírt módszerrel nem tudsz majd se kormányról se a rádióról se hangerőt se semmit állítani mivel közvetlenül a front bal-jobb végfokot hajtod meg. Csak a BT modulon tudsz majd hangerőt állítani de ezt le is írja csak félreérthetően fordította a gugli.
Arról nem is merek beszélni hogy az esetek döntő többségébe, ha a BT modul kicsit gagyi, és közös a táp, márpedig egy autóba közös lesz, olyan digitális zajtengert fogsz "hallgatni" hogy élvezhetetlen lesz.
Nem akartam elvenni a kedved bizisten
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Reggie0 #99913 üzenetére
gondolom lattad mar ezeknek kaszaknak az elektronikus vezerleset, azert ne hidd azt, hogy csak egy kis feszej kell oda es jo lesz hisz "csak egy fukasza".
ebben egy eleg sok mindent mero cucc van. hasonlo pelda egy mosogep vezerles is addig egyszeru, amig meg nem nezed, hogy meg a leggagyibb mai is egyedul a fotengely hajtasabol es forgasanak egyenetlensegebol (gyorsulas,lassulas,raadott vezerlesre valo reagalas) mennyi dolgot olvas ki es azt milyen baromi gyorsan feldolgozza es az alapjan vezerel. akkor mar nem is olyan tavoli az az urtechnika pedig hat csak egy villanymotor az egesz.de mindegy en elengedtem a dolgot, multkor megneztem a service manualjat ez nem ennyi hogy xy mA, a kollega azt hiszi, hogy odarak par miliampert es az megoldja. nem igy van es nem is igy mukodik. de ezt honapokkal ezelott egyszer mar kitargyaltuk, markaszervizbe meg nem akarja vinni, igy marad itt a fantazialas az amperekkel. rajta kivul hasznalnak meg nehanyan stihl fukaszat (meg fureszt, funyirot, tokomtudja mit) nekik valamiert nem kell magnes elektronikat buzeralni.
-
DigitXT
félisten
válasz
szente #99924 üzenetére
Sanszos, hogy az öreg rádiónak alapból is ótvar a hangja, vagy még a BT adapter is lehet borzalmas átvitelű (találkoztam olyannal, lehet, hogy telefonálni, talán, de zenére még az ellenségemnek se), szóval én inkább fejegység cserében látnám a megoldást. De nyilván nem erre a válaszra számítottál, úgyhogy csak egy OFF vélemény. Néha a "Great Scott" is arra a következtetésre jut, hogy adott cuccot nem éri meg megépíteni, jobb megvenni...
-
DigitXT
félisten
válasz
szente #99922 üzenetére
Ha kazetta helyére akarsz tenni, arra speciel már évekkel ezelőtt is létezett megoldás.
Ha meg van AUX bemenet, akkor okafogyott az egész kösd arra a BT vevőt és kész.
-
szente
addikt
Sziasztok!
Azon gondolkoztam, hogy az autóm gyári rádiósmagnóját modernizálom egy kicsit és bluetooth képessé teszem. Fillérekből meglenne és a multikormány is megmarad. Az eredeti elképzelés az volt, hogy a bluetooth egység kimenetét a kazetta olvasófej helyére kötöm, de utána olvasva így a hang torz és túlvezérelt lesz.
Szóval túrtam tovább a netet és találtam egy műkdő verziót, sajnos lengyelül: [link]
A lényeg magyarra fordítva:
Nagyban a kép:
Én úgy értelmezem, hogy a két vastagabb fekete/fehér pár az első hangszórók +/-, a zöld a GND. Viszont a vékonyabb piros/fehér pár mi lehet? Az amit említ a hátsó hangszórók kimenete? De akkor ott miért nincs jobb és bal külön? Vagy a hátsók a C800 és C802 jelű lenne? Csak akkor mi lehet a piros és fehér vezeték?Lenne erre valami ötletetek?
-
válasz
tordaitibi #99917 üzenetére
Na ez az, amit nem tudom, ugye nem rakják ki a kirakatba, black box az egész.
Viszont ahhoz drága játék, hogy blöffre vegyek rá egy gyújtásmodult.
-
-
-
válasz
Honda567 #99915 üzenetére
Jól írták előttem, ez pont usb csatlakozó
Elvágsz egy usb2 madzagot, és szín szerint átforrasztod.
Buktatók, na azok lehetnek.
Pl. nem normális színeket használt a gyártó.
Multiméter, a táp +- t kicsipogtatod, a 2 data vezetéket meg hd-hoc felforrasztod.
Ha nem működik, felcseréled a 2 data vezetéket. -
válasz
csabyka666 #99908 üzenetére
Nem pwm-el szabályoz, akkor nem nagyon van öszefüggés a kitöltési tényező és a mért érték között egyszerű multiméterrel.
Pl. 20-80% közötti pwm feszültség egyszerű multiméterrel mérve a féltáp környékén fog mutatni holott nem így van. -
Honda567
tag
Van egy ilyen kártya olvasó usb csatlakozót lehet erre forrasztani?
-
DigitXT
félisten
válasz
csabyka666 #99912 üzenetére
Resetelni próbáltad? Ha hozzányúltál az üzemanyagrendszerhez, azt írják ajánlott.
Vagy ez teljesen más cucc? -
Reggie0
félisten
válasz
rednifegnar #99911 üzenetére
Szinte biztos, hogy a stihl motorjat butitottak le es abbol keszult a spacex starship raketaja, mert a fukasza azert bonyolult dolog
-
válasz
rednifegnar #99911 üzenetére
Tehát hogy működik...? Egyébként kérdeztem szaküzletekben is, de nem győztek meg arról, hogy értenek hozzá.
Ha a szolenoid részét átlátnám, közelebb lennék a megoldáshoz, de ezzel, hogy ideböfögsz valamit, nem segítesz. -
rednifegnar
senior tag
válasz
ezt honapokkal ezelott is megkerdezted es sztem le lett irva de ugy latszik nem akarod elfogadni hogy ez nem ilyen egyszeruen mukodik, bizonyara sthilek sem ertenek hozza csak gyartjak a gepeket ezerszam es uzemeltetik a szervizeket stb. de mindegy.
-
-
mezis
félisten
válasz
Üdv.!
Az üzemanyag tankba tud levegő szivárogni az elfogyasztott üzemanyag helyére?
-
Üdv mindenki!
Kérdésem félig elektronikai jellegű, bármilyen ötlet, meglátás jól jöhet, aki érdemben hozzá tud szólni, legyen kedves, tegye meg. Sajnos hosszú lesz, tartsatok ki.
Adott egy Stihl FS461C típusú ipari fűkasza. Ez már modern, elektronikusan szabályzott karburátorral rendelkezik, ami annyit jelent, hogy nem a H és L csavarral mechanikusan állítjuk be a levegőhöz adandó üzemanyag mennyiségét FIXEN, hanem az elektronika használat közben folyamatosan korrigálja, a fordulatszám (terhelés?) függvényében. Teszi ezt egy szolenoid szelepen keresztül, mely a karburátoron van, ezen folyik át a benzin, és a szolenoid mindig éppen annyit mozdul, hogy minden üzemállapotban ideális mennyiséget kapjon a motor. Ez az elmélet, a gyakorlat viszont nálam sajnos az, hogy rész- és teljes terhelésen is elszegényedik a keverék, hallom a motor hangján, nem jár szépen, csak vinnyog, illetve a gázkart visszaengedve másodpercekig nem talál alapjáratot a gép, gondolom amíg a henger újra fel nem töltődik megfelelő arányú benzin-levegő keverékkel.
Itt jön képbe az elektronika. Csatolok egy fotót.
Sárga karika a gyújtásmodulon lévő csatlakozó (a vezérlőelektronika a gyújtásmodulban van, nem bontható), innen kapja a jelet a szolenoid a piros vezetéken. A fekete vezeték a TEST, ez a géptesten van közösítve. Piros karika a szolenoid szelep (a képen szét van húzva a csatlakozó). Zöld karika a piros vezetékek csatlakozása (szerelhetőség miatt bontható), ezt széthúzva, multimétert váltóáram mérésbe sorosan kapcsolva megmértem, mennyi áramot kap a szolenoid. Alapjáraton 45 mA áramot mértem, teljes gázon felment 48 mA-re, a gázkart elengedve 40 mA körülre esett vissza, majd beállt 45 mA-re ismét. Ha a piros vezetéket megszakítom, a motor rövid időn belül belefullad a benzinbe, ebből arra következtetek, hogy a szolenoid szelep alapállásban (amikor nem folyik rajta áram) a legnagyobb nyitásban van (ez védelem is, ha megszakad a vezeték, inkább fulladjon le a gép, mintsem megragadjon). Alapjáraton ez a 45 mA körüli áram ezt az alapértelmezett nyitást csökkenti, és innentől nem értem a továbbiakat - ahogy a fordulat növekszik, úgy kellene az áramnak nőnie, ehhez képest alig (3 mA-t) emelkedik, szerintem többet kellene, hogy több benzint kapjon a motor. VAGY csökkennie kellene az áramnak (pedig a műszer határozott növekedést mutat), hogy az alap (teljesen nyitott) álláshoz közelítsen a szelep, így több benzin áramoljon át rajta? Mert a logika szerint a magasabb fordulathoz több levegő, ezáltal több benzin is kell, hogy a rendszer tartani tudja az arányt...viszont ha 45 mA árammal a szelep éppen csak annyira van nyitva, hogy alapjáraton pötyög a gép, akkor teljes gázon nem kevesebb áram kellene neki, hogy még jobban nyisson a szolenoid? Szóval az biztos, hogy fordulat növekedésre az áram is növekszik, viszont a logika szerint csökkennie kellene az áramnak ahhoz, hogy egyre nagyobbat nyisson a szelep...
Slussz poén, hogy mindeközben a gyertya színe szép barna (fehér lenne, ha szegény lenne a keverék), a gépnek az ereje megvan, térdig érő fűben is elpusztít mindent, de mégis néha úgy elszegényedik, hogy fájdalmas hallgatni.
Sajnos a karburátort nem tudom kiváltani mechanikussal, mert itt már variáltak a felömlővel, több csatornán keresztül jut be a hengerbe a levegő (2 csatornán tiszta levegő, 1 csatornán benzin-levegő keverék, és ezek keverednek a hengerben tovább), nem csak egyetlen csövön át...és nincs ilyen kialakítású mechanikus karburátor sajnos...
Lehet kusza egy kicsit, de a szolenoidos részről érdekelne a véleményetek!
Köszönöm előre is! -
válasz
leweegee #99906 üzenetére
Köszönöm szépen, na ez a bajnok kereső, sokkal jobb mint a Hestore keresője
Ez az adott paraméterek megadása után hozta a BD250-et és a TIP36-ot is
Ez tudja azt, amit más keresőkben kifogásoltam, vagyis ha beírom, hogy a feszültség 100 volt, akkor ez úgy értelmezi, hogy olyan tranzisztort keresek, ami minimum 100 voltot bír
Be is lehetne rakni az Összefoglalóba, ez mindenkinek hasznos
-
leweegee
aktív tag
válasz
Donki Hóte #99898 üzenetére
Pl [link]
-
válasz
tordaitibi #99903 üzenetére
Köszönöm a tippeket, kipróbáltam, jónak tűnik.
De valamit biztosan én hibázok el, mert itt van ez a keresés (PNP tranzisztor, 25 A áram, 100 V feszültség, 125 W teljesítmény). A keresés egyedül a TIP36C tranzisztort dobja ki.
Ezzel szemben itt van a BD250C tranzisztor, szemre hasonló paraméterekkel (PNP tranzisztor, 25 A áram, 100 V feszültség, 125 W teljesítmény), de az előző keresés mégsem dobta ki
Mit kell a keresésbe másként megadni, hogy a TIP36C mellett a BD250C-t is kiadja
-
IstvánLászló
őstag
válasz
tordaitibi #99903 üzenetére
Most néztem én is a linket dettó bajnok.
-
válasz
ViZion #99900 üzenetére
[pont ez jutott nekem is eszembe]
Szerintem világbajnok a keresőjük, és a találatok kb. 80%-ánál azonnal letölthető az adott alkatrész pdf doksija. -
IstvánLászló
őstag
válasz
Donki Hóte #99898 üzenetére
Most találtam neked probáldki , tranzisztornak a neve is kell és kiirja milyen tipus stb itt a link: https://www.tme.eu/hu/katalog/tranzisztorok_112825/
Ezt kiprobáltam 2n3055-el irja az adatait. -
rednifegnar
senior tag
válasz
ekkold #99897 üzenetére
nyilvan egy 1997-es cuccrol van szo, az nem tudja azt hozni mint a maiak.
ha most vennek szkopot akkor nem ezt vennem, de ez megvan, itt van. +20 eve hasznalom, maga koraban eleg jo volt (28 eves konstrukcio). emlexem ahogy idegenkedtek tole az oreg szakik az uzemben, aztan ok is raereztek, foleg az akkori digit (ttl vonalon) es az az 1 db amit meg tudott venni a ceg az mindig valakinel kint volt.
akkortajt, ujdonsag volt hogy nem csoves, konnyu mobil, tud sok mindent tek neve is eleg jo, hogy kiadott ilyet, ugy emlexem ez volt az elso lcd kijelzos gepuk (pontosabban sorozat).
hantek meg hasonlok azt se tudom leteztek e akkor.ez a szkopozas is olyan, hogy van hogy evekig nem hasznalom, de amikor kell akkor meg nagyon kell.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Opel topik
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Kedvenc zene a mai napra
- Apple asztali gépek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Napelem
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Adobe Lightroom topic
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - White Titanium - Használt, karcmentes
- UHH! Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1280P 16/1TB Iris Xe 4K UHD OLED
- Asus Tuf Gamer PC. AMD Ryzen 5 3600/GTX 1080 Ti 11 Gb/16 Gb DDR4/500 Gb M2
- Canon EOS 200D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel. (3870 vagy 42200 expoval)
- Xbox 360 E 500 GB Konzol Fekete
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ShieldUp Fóliavágógép tartozékaival
- AKCIÓ! Asus ZenBook Pro UX7602ZM OLED notebook - i9 12900H 32GB RAM 1TB SSD RTX 3060 6GB WIN
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest