- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- DVB-T, DVB-S (2), DVB-C eszközök
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Házimozi belépő szinten
- Intel találgatós topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD FX
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- Forradalomi előrelépésként jellemzi az NVIDIA a DLSS 5-öt
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
baly81
aktív tag
Urak!
Van itthon legalább 2-3 PC tápegységem használaton kívül. Azt gondoltam hobbi célra készítek egy labortápot. Van elképzelésem, -alább- de tanácsot, véleményt és minden okosságot meghallgatok ezzel kapcsolatban!
Mivel raktárazós idióta vagyok, jó pár perifériám van itthon hozzá. Igazából ez ami ilyenkor jól jön, hogy csak a polcról kell leakasztani. Amiket beleírok az elképzelésbe, azok megvannak...
Cél a fix feszültségágak akár egymás melletti (egyidejű), vagy akár külön külön használhatósága. Továbbá egy buck-boost konverteres ág kialakítása.
A táp fix kivezetéseit meg szeretném tartani, ennek értelmében a 3,3; 5; 12V.1 (10A) banándugós aljazot kapna. Mindegyik kivezetés kapna egy kapcsolót amivel a kimenetek lekapcsolhatók (vezeték megszakítás) és egy M4430 DC Volt és Amp metert (100V 10A, beépített sönt). Mivel ennek 10A a max terhelése, így mindegyik ág kapna egy 10A-es F1-es 5x20-as üvegbiztit a kimeneti banándugók előtt. A kapcsolókat sem szívesen terhelném a 10A-el, így megrelézném a feszültségágakat. A reléket pedig meg flyback-elném 1N4007 diódával.
A 12V.2 -re (14A) lenne kötve egy DC-DC converter (20A, 300W modul), amely fix 9V-ra lenne kalibrálva. Ez is egy M4430 -ra lenne kötve relézve, banándugó + biztosíték kivezetéssel. Így lenne egy fix 9V-os csatlakozásom is. Annyi különbség lenne, hogy itt nem egy ON/OFF kapcsoló lenne, hanem egy háromállású. Az első körön lenne a DC modul 9V-al. A második körön pedig egy kijelzővel rendelkező DC-DC buck-boost konverter (XY-SK120 120W, 0-36V, 0-6A) lenne. Ezzel a megvalósítással a 12V.2 ágat megóvva a túlterheléstől nem lehetne egyszerre a DC 9V-os, illetve a konverteres ágat használni. Csak ez vagy az lehetne.
Ez a megoldás még lehet felcserélődik.
Vagy ez, tehát:
fix 3,3V, 5V, 12V.1, 12V.2-ből fix 9V vagy Buck-boost (kapcslóval választható)
Vagy
fix 3,3V, 5V, 12v.1-ből fix 12V, vagy fix 9V (kapcslóval választható) a 12V.2 buck-boostMindegyik DC feszültségág az M4430-as kijelzők táplálásához kapni fog egy B1205S-2W tápegységet a földhurok elkerülésére.
Beépítéste fog kerülni 2-3 USB aljzat (USB-A, type-C).Egy 2P főkapcsoló, amely a 230V-os betápot L&N szakítja meg.
Az 5V-os ágra rakok egy műterhelést a feszültségek stabilizálása végett.
A tápból kilépő vezetékeket (DC feszültségágakat) ellátom a táp specifikációiban megtalálható, annak megfelelő méretű biztosítékkal. Amellett is, hogy a DC csatlakozási végpontokon ott lesz a 10A-es F1-es üvegbizti. (Bár ezek lehet kerámiák lesznek, azok jobban bírják a folyamatos terhelést/hőt).
További ötletem még, hogy egy 3 LED-es 230V-ot ellenőrző visszajelzőt is beépítek. N-PE csere, PE megléte, és a harmadik a F-N felcseréléséről adna infót. (hogy a táp biztosítéka tutira a fázison legyen).
Az 5VSB ág kapni fog a nagyobb hőtermelő pontokra pár darab NO bimetálos hőérzékelőt, ezeket párhuzamosan kötöm, amivel egy kisebb (5V 10cm) ventit fogok szabályozni. Így készenlétben -szükség esetén- egy venti tovább tud hűteni. Illetve, egy USB-A töltőmodulos aljzatot is kapni fog ez az ág, hogy egy kisebb eszközt fel lehessen tölteni ha szükséges. Egy kisebb 1-1,5A-es is elég erre a célra.
Kiegészítéseket, ötleteket szívesen veszek!

-
kisi
aktív tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Köszönöm szépen mindenkinek , a meglévő tápok miatt egy step down lesz a megoldás, megrendeltem, elvileg holnap meg is jön.
-
laed
senior tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Ha már forrasztás, párszáz forintért kapható olyan csati, ami tönkrement.
Parasztosan ki is lehet hagyni, direktre forrasztani a kábelt.
És 5V táp is létezik.... [Voltcraft-ESPS] -
Ha jól látom, akkor van egy BAT jelű csatlakozó, gondolom, hogy az a battery.
Oda kell forrasztani egy kéteres kábelt, aminek a másik végére forrasztasz egy ilyen anya tápcsatlakozót (be is ragaszthatod a készülék házának egy szabad pontjába fúrt lyukba).
Veszel egy ilyen 5 V kimenetű step-down konvertert, a bemenetére rákötöd a meglévő 12,4 voltos tápodat. A konverter kimenetére forrasztasz egy kábelt, aminek a másik végére forrasztasz egy ilyen tápdugót.
Nagyjából ennyi

-
kisi
aktív tag
Sziasztok!
A kislányom kinyírta a netrádiója tápcsatlakozóját.
Elvileg elemről is képes menni, de amennyit hallgatja, nem győzném elemmel.
A csatlakozó USB -micro volt... Elvileg itt 5 voltot kapott.
4 darab 1,5 voltos AA elemmel megy még.
A kérdés az, hogy valahova, a panelra lehet e forrasztani új tápellátást neki?
Illetve szerintetek van ebben a készülékben valami feszültség stabilizátor?
5 voltos dugasztápnak per pillanat hiányában vagyok, viszont munkából kifolyólag ipari mennyiségű 12,4V 4,44A -es jó minőségű dugasztápom van itthon...
Ti mit vesztek ki ezekből a képekből?
Próbáljak meg 5 voltosat szerezni?
[kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] -
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Köszi

A tolókapcsoló mint név nem volt meg
#103382rednifegnar:
2 állású, 2 áramkörös. Felül kapcsolós. -
Sziasztok,
Egy ilyen kapcsolót keresek. Két áramkörös. Mi ennek a neve, hogy keressem?
-
Reggie0
félisten
válasz
ekkold
üzenetére
Ugy igazan nem. Impulzus generator resze, 40A ki es bekapcsolasa 20 nanoszekundum alatt.
De ezt sokfele tranyoval lehet csinalni, amiknek az alap DC parameterei alapjan fel sem merul, hogy kepes ra. Regen erre hagyomanyos mosfetet hasznaltak, manapsag mar GaN es/vagy lavina mosfetet. -
Reggie0
félisten
válasz
leweegee
üzenetére
Koszi, akar meg lehetseges is, bar a gyarto szerint mas jeloles van rajta.
#103373ekkold: Csak NPN vagy NMOS lehet az elhelyezkedesebol es aramiranybol adodoan.
#103372baly81: Van, de nem fog segiteni. A 2-es lab telibe a foldon van, 1-esen kapja a vezerlojelet, 3-as pedig a drain/collector, az huzza le a rakotott aramkort. Nem akarok kirakni kepet rola, mert elegge specko cucc.
-
Reggie0
félisten
Esetleg tudtok segiteni azonositani az alabbi tranzisztort? A rajta levo jeloles AR5L es elforgatva a jobb szelen 11 all. Eddig egy adatbazisban sem talaltam rola infot. A tok SOT-23-nak tunik. Valoszinuleg mosfet GSD labkiosztassal.

-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
De pont odaírtam feltételként, amennyiben nekem nincs zajproblémám (mert még a garázsban sem hallok semmi zajt, forgalomról nem is beszélve), akkor már nem lehet negyedrésze zajproblémám sem.
Ebben a kontextusban irreleváns a műszeres mérés, csak a fülem számít, ami egyébként megfelelő érzékenységű, de még igénytelennek sem mondhatnám magam.
Hifisnek sem, mert ez a fogalom az évek során lejáratódott sajnos, a mentális képzelgések és kognitív torzítások szintjére.
-
prmcsk
addikt
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Nem részletezem a kínlódást, amit a zaj eltüntetésére fordítottam, de végül egy olyan lépés hozta el a megoldást a gyakorlatban, ami elméletileg teljes képtelenség, a generátor házáról kellett a tápfesz negatív pólusát hátravinni az erősítőhöz, mert ha az erősítőt a kocsiszekrénytől nem szigeteltem el elektromosan a csomagtartóban, akkor visított a zenében a generátorzaj, mint egy sziréna

A kábelezés szinte mindennek az alapja. Nem akartam a kábelezést tovább fokozni, de az is alap, egy jó rendszernél, hogy: Az akku testjét egy 25-ös madzaggal megerősítem, jó és forrasztott sarus, csavaros megoldással, a kasztni felé. Ezek után már "csak" a generátor "töltőkábele" van hátra, szintén az akku pozitívra.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
"Visszatérve, ha nekem 1 V szinten is zajtalan az átvitel (a szünetekben is érzékelhető), gyakorlatilag semmire nem megyek, ha a kimenőt megemelem 4 V-ra, majd az erősítő bemenetén ismét leosztom 1 V-ra."
De nagyon is sokra. A zavar is osztódik néggyel amit esetleg felszed a vezetékelés.
-
válasz
prmcsk
üzenetére
Az autó-hifiben az elmélet néha iránymutatásnak sem jó, a gyakorlat nagyon sok esetben ellentmond az elméletnek
Ezt akkor tanultam meg, amikor építettem a saját rendszeremet, szuper minőségű kábelek, alacsony zajú aktív és passzív összetevők, odafigyeléssel épített rendszer. Beleöltem az építésbe vagy 100 munkaórát, meg is érte a fáradtságot, mert egy szuper hangú rendszert sikerült összehozni
Öröm volt hallgatni, egészen addig, amíg be nem índítottam az autó motorját, mert járó motor mellett olyan generátorzaj jelent meg, hogy égnek állt a hajam
Nem részletezem a kínlódást, amit a zaj eltüntetésére fordítottam, de végül egy olyan lépés hozta el a megoldást a gyakorlatban, ami elméletileg teljes képtelenség, a generátor házáról kellett a tápfesz negatív pólusát hátravinni az erősítőhöz, mert ha az erősítőt a kocsiszekrénytől nem szigeteltem el elektromosan a csomagtartóban, akkor visított a zenében a generátorzaj, mint egy sziréna
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
prmcsk
üzenetére
"elpöncög a cucc"
Ez nem egy értelmezhető szakkifejezés, de ha lefordítva azt jelenti, nincs meg a kellő hangerő / teljesítmény, akkor nem elég érzékeny a végfok. Ha ez nem hibából adódik, lehet közben erősíteni, de akkor *az eredeti kérdés nem volt kellő precizitással feltéve.
A PDF-et már előzőleg linkeltem, hiszen annak alapján írtam a 0,2-6 V szintet is.
De ez elvileg arra utal (vagy kellene), hogy az RCA bemenetekre klasszikusan megadott 200 mV-ról is teljesen kivezérelhetőnek kellene lennie. 6 V csak egy lehetőség, miután itt az érzékenység csökkenthető is.
Ha nem így van, akkor a is * jelhez kanyarodnék vissza.
-
prmcsk
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Én mindig is Sound Qualityben versenyeztem, ami hangzást, színpadot jelent. A torz jeles hajlobogtatást meghagytam másoknak... Ott mindegy mi és hogyan szól, csak hangos legyen.
Elmélkedhetünk, de elmélet és gyakorlat közöt az a különbség, hogy mindig a gyakorlat dönti el, hogy egy elmélet helyes e ? Én már anno, megtapasztaltam, hogy egy két voltos fej és egy négy voltos fej, ebben a kombóban hangerőben mit jelent, ha minden alkalmas rá.
Ha veretni kellett, verettem, de nem a hangminőség rovására. Erre való az LPL-44 poti, az erősítőhöz.
Az 1200GTi - tolhatod hídban "abádszalókig", nem fog sem ez az erősítő, sem a hangszóró torzulni, vagy koppanni. A doboz a lényeg, ha megfelelő a hangszóró és ahhoz van tervezve, (Thiele-Small). Eztán jöhet a saját ízlésedre történő finomítás.
13 ládát terveztem és faragtam, saját magam, mire a zsűri anno azt mondta, hogy "meglett"... Basa Károly, az egyik zsűror el is kérte a tervet.Összegezve: A jelenlegi két voltos fejjel, az erősítő ugyanolyan beállításai mellett, a fej max. hangereje mellett "elpöncög a cucc". Beteszem az öreg 4 voltos Sony-t és rezeg a fű és nem "kockásodik el", a hang. Üres jel mellett feltolhatom maxra a hangerőt, síri csend, a rendszernek nincs saját zaja.
Ajánlom figyelmedve a paramétereit: [link]
Hát ennyit az elméletekről...
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
prmcsk
üzenetére
"4 volttal kvázi duplán szól"
Mit értesz ezen, hogy "duplán szól"?
Alapesetben egy erősítő 1 V körüli jelfeszültséggel kivezérelhető a maximális teljesítményre, a klasszikus RCA vonali szinten, ami a házi használatú erősítőknél is megszokott. (Most ne menjünk bele a 0,775 V titkaiba, 1-2 volt felső szintbe.)
Az autós világban nem szabványos érték, ahogy látom, csak iparági konszenzus során alakult ki a 2 / 4 V, a jel/zaj viszony javítása érdekében főleg. Nekem ez később ki is maradt, noha már szinte gyerekként erősítőket is építettem, sőt saját tervezésű áramköröket is, de ilyen autós téma engem nem érintett meg, akkoriban TV-video-audio szervizt üzemeltettem, nem volt időm ilyenekre.
Azt tudom, hogy a hifiseket "nem nagyon szeretjük", noha a Darvas-féle Hifi Magazin nekem sem maradt ki természetesen. Hifiseket más okból éri kritika sajnos, mondhatni mentális problémák mentén.
Visszatérve, ha nekem 1 V szinten is zajtalan az átvitel (a szünetekben is érzékelhető), gyakorlatilag semmire nem megyek, ha a kimenőt megemelem 4 V-ra, majd az erősítő bemenetén ismét leosztom 1 V-ra.
Valamit esetleg számíthatna, ha nem leosztom, hanem a negatív visszacsatoláson keresztül az erősítést magát csökkentem, aminek vannak jótékony hatásai a torzítás és az erősítő saját zaja tekintetében.
De ez kérdéses, melyik megoldás szerepel az autós végfokoknál, továbbá a jelentőségét sem akarnám nagyon eltúlozni, főleg az autós körülmények, zajok közepette. Gyakran több ebben a pszichológia, az emberek tudatában, mint a műszaki valóságtartalom.
Meg egyáltalán, az még rendben van, autóban se legyen az ember igénytelen, egy végfokkal ajánlatos megfejelni fejegységet, ami túllépi az akkufeszültség korlátait, de túlzásokba esni, nem sok értelmét látom.
Mostanában is találkoztam több esettel, akik koncertet szolgáltatnak a piros lámpánál, de még nem is ott voltam, hanem sokkal távolabb is zengett a környék. Lehúzott ablak persze alap, vagy más esetben torz bömbölés, fülsértő óbégatások.
Nem tudom, mi baja lehet az ilyennek fejben, persze utána lehetne nézni ma már könnyen:
-
prmcsk
addikt
válasz
baly81
üzenetére
Maradjon meg az inkognitóm... A kategória talált.
Nem voltam és nem vagyok legenda.
A kombóm anno: Sony Custom File -4 voltos DECK és hozzá egy tizes CD tár.Rainbow CS-265/ ZX-450/ JBL 1200GTi - bandpass ládában és 12x 86000uF kondi, párhuzamban...
A kábelezés: Phoenix Gold kábelek. 25-ös tápok. Utastés szétszed. Bal küszöb pozitív és bal első hangkábel. Középen a két dupla RCA és vezérlés. Jobb küszöb negatív és jobb hangkábel, ez az alap. Ha így kábelezel, sosem lesz jelzaj, "visításka"...
Lehet, pongyolán, " gyorsba" fogalmaztam, de a lényeg érthető. Igen, a ZX roppantul tolerálja a magas bemeneti jelszintet. 4 volttal kvázi duplán szól (ha más is bírja) és nem torzít, ott sem.
Saját lelet, így majd 30 év után. Le volt rohadva és hibás is volt, de megjavítottam.
-
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Valóban némileg pontatlan a megfogalmazás, talán így egyértelműbb lenne:
Bőven tudná a 4 volt kezelni, de a fejegység csak 2 voltos."
Ettől függetlenül biztos vagyok benne hogy egy egykori SQ (Sound Quality) kategóriában -eredményes- versenyző tudja miről beszél!
Ez utóbbi kijelentésemben nem vagyok 100%-ig biztos! A 25-30 év megkoptatta hobbista/rajongói emlékeimet de úgy emlékszem ebben volt nagyon elismert, a hangnyomást nem tudom a nevéhez kötni. Még egy fekete autó is rémlik, talán Audi vagy VW de ez már tényleg homály, rohadt régen volt. Valamiért a totalcar-os Vályi Pista is rémlik, mintha ott lett volna ő is. Mondjuk a Pista mindenhol ott van/volt, ahol autók voltak.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
prmcsk
üzenetére
Jelfeszültség emelésének akkor lehetne értelme, ha alapzajt tapasztalsz, egyébként szerintem ember nem vesz észre minőségjavulást. Nekem csak az alapszintű RCA kötés van, semmi alapzaj nincs, már azért sem, mivel a kimeneti forrásimpedancia, a kábelen esetleg felszedett zajt söntöli.
Olyan zajt, amit viszont földhurok okoz, azt a földhurok megszüntetésével kellene hárítani, tehát a kiváltó okot megszüntetni, nem pedig tüneti kezeléssel elnyomni.
"Bőven tudná a 4 voltos bemenetet kezelni, de a fejegység csak 2 voltos."
Mármint a 4 voltos kimenetet tudná tolerálni a 6 V-os input, ha arra gondoltál. Fórumokon tapasztalható időnként, emberek keverik a kimenet-bemenet fogalmát.
-
-
-
prmcsk
addikt
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Neked külön köszönöm, hogy a problémámra reagáltál. Ennyi pénzért kipróbálom...
-
prmcsk
addikt
Viccelődhettek fiúk, de a kétezres években HASCA alapító voltam és országos harmadik, második, majd első, a kategóriámban. Van némi fogalmam a kábelezésről, a jelvitelről és a bemenetek kompatibilitásáról. Jah, és nem úgy értem el az eredményeimet anno, hogy bementem egy zsák pénzzel valamelyik céghez, hanem mindent magam törpöltem és építettem meg.
És igen, vannak páran, akiknek nem kell magyarázni, hogy mit, miért akarom úgy, ahogy és tisztában van a 2 vs 4 volt különbségeivel Páran nézzenek utána, hogy sok fejnél le is írják, hogy 2, vagy 4 voltos a jelkimenete ?
-
laed
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
de számold ki ha van kedved
Ki is lehet mérni....
De talán a Speakon már jobb. -
baly81
aktív tag
Nem tudom most ezt itt hogy tudtad összekötni így, hogy 2-3 témát összefogtál egybe

Egyébként te láttál már olyan autót, legyen az bármire tervezve (feltűnés vs verseny) hogy nem hallatszik ki semmi? Mert én nem... Ellenben láttam olyat, hogy a szélvédő, és minden egyéb kasztni elem 2-3cm-es hullámokban mozog.
Különben én sem értem és nem is engedném már ezt, mert nem hallja a köznyezetet, pl. egy mentőt, bármit. Mondjuk ahogy elnézem a közlekedőket, nem ezzel van baj, mármint hiába hall, azt se tudják mit csináljanak. Forgalomirányításnál a rendőri karjelzéseket sem tudják. A múltkor a szemem előtt ütöttek el majdnem egy rendőrt a Faraktár elején...
-
Tamy
őstag
válasz
baly81
üzenetére
Nekem is van/volt ilyen ismerősöm, ők versenyekre jártak, konkrétan ketté nyitották a kocsit a hangerővel. Viszont ami kint van, az nincs bent, magyarul veszteség, ha az utca végén hallod. Ez inkább feltűnési viszketegség. Mellesleg a nagy hangerő nem feltétlenül jelent audiofil minőséget, és fordítva. Őszintén szólva én kocsiba egyiket sem értettem. Hová ül a megfelelő sztereó hangképhez? A kézifékre? Másrészt ha leszigeteli a kocsit, hogy fogja meghallani a környező zajokat, akár ha a saját járgánya produkál rendellenes hangokat, akár egy mentő közelít felé. Régen a rendőr büntetett érte, most nem tudom mi a helyzet, elméletileg gondolom most is büntethetne. A szép hangzásra (ami nem egyenlő a nagy hangerővel) lehet törekedni, de az audiofiltől az mindenhogyan messze lesz.
-
Az atomot nem kell szűrni, de a kamrában a 3 frázis egy dobozban, 1m-re a fejemtől. Hallom, amikor a szomszéd cnc darál. Körbekérdeztem, itt kb 4en vagyunk az utcában, a hűtőháznak saját betáp van, nem maradt más. periodikus zizegés, néha folyamatosabb. Kötések átnézve többször, nem itt van a hiba. De csak itt hallani, valahogy egymásra gerjednek, vagy a fene tudja. Akkor is, ha nálunk alig van fogyasztás. Szomszéd vagy a napelem, de a napelem este nem termel, ez meg néha éjjel is zizeg.
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi
üzenetére
Sot, az energia is kvantalt. En peldaul hallom, ha vezeteken 6*10^23 vagy 6*10^23+1 elektron megy at, hiszen letezik a jelenseg, papiron levezetheto!

-
Ribi
nagyúr
válasz
tordaitibi
üzenetére
Próbáltam keresni netes kalkulátorokat, de nem találtam.
Csak azért akadtam ki, mert nem tudom elképzelni, hogy MT kábelnek annyira vékony lenne a szigetelése, hogy ilyet csináljon. Ott tényleg valaminek nagyon de nagyon félre kell mennie. Nem akartam biker-t megsérteni, csak első olvasatra nem tudom elképzelni és csak remélem hogy ilyen kábel nincs közforgalomban.
Valamint pl egy fonott 8TC kábelnél a rézdrótok tényleg nagyon közel mennek egymáshoz, eléggé vékony borítással és ott sincs semmi vágás. -
rednifegnar
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
ezek a haromszogek meg karikak egy idoben nagyon elharapodztak asszem a hifi magazniban is allandoan errol cikkeztek meg a szenszalas kabelkrol es hasonlokrol.
hifi magazin, negyedik dimenzio, stb"kipróbáltam fekete tudományomat a hálózati csatlakozózsinórokon is - és a varázslat sajnos megint sikerült! Még ezen a szakaszon is meg lehetett különböztetni a réz hangját az ezüstétől! Nem tudom, mindenki felfogta-e állításom jelentőségét, ezért duplán kiemelve írom le, hogy
MÉG A LEMEZJÁTSZÓ HÁLÓZATI KÁBELÉN IS MEG LEHET HALLANI, HOGY EZÜSTBŐL VAN-E, VAGY RÉZBŐL!"http://hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM3303.HTM
-
De van, valóban van.
Például a régi szimmetrikus 240 ohmosnak nevezett szalagkábelnél a 2 ér távolsága pont kiadta ezt az impedanciát 100Mhz környékén és felette.Igaz audióba max. 15-20kHz van de számold ki ha van kedved mekkora kapacitást képvisel pl. 10 méter kéteres vezeték ahol az erek 1mm-re futnak egymástól.
És igen igaza van annak aki erre azt válaszolja hogy egy legalja végfoknak is közömbös ez a kapacitás és ezzel az impedanciváltozás de a jelenség létezik.
Ahol egy hálózati madzagért kiad valaki 50-100ezer forintot, az biztos nem 2*0,75 mtk-n viszi a jelet.Én anno 82-84' környékén vadhifista voltam és sok akkor több 100ezres (akkor!!) cuccot volt alkalmam meghallgatni.
Egy bizonyos szint felett nem is a komponensek számítanak már hanem azok egymásra hatása, egymással együtt élni tudása.Nagyon szépen szólt a házi Quadom meg az Orion SE260 egy akkor 400ezres hangfalpáron, életemben nem hallottam olyan jól szólni őket.
De össze sem lehetett hasonlítani amikor a hangfalak elé egy 350ezres erősítő került.
Ezen tuti meghallottam volna a 2*0,75 hangfalkábelt.
Jó durva példa ez a tyúkbél de a jelenség biztosan létezik.Az abszolút földtől elrugaszkodott jelenségre sose voltam érzékeny.
Akkoriban egy angol manusz, Peter W. Belt tízezer forintnak megfelelő valutáért árult öntapadós tapétához hasonló A4-es segédeszközöket. (ez anno 3 havi fizum volt, csak a viszonyítás végett)
A tapétán pöttyök, karikák, háromszögek egyebek voltak 40-50 darab kb. és ezeket kellett egy általa meghatározott mintázat szerint felragasztgatni a lemezjátszó tényérjára, a hangdobozokra, az erősítőre, a hangfal lábakra és a különféle vezetékekre. Hálózat, hangfal, kisjelű kábelek.Én nem hallottam ezek hatását viszont voltak akik eskü alatt vallották hogy brutálisan jobb lett a hangkép.
De ebből sose volt vérre menő vita csak ők így zenéltek más meg máshogy. -
Naaaa, emberek, kisebb szintű szarkazmussal kéretik hozzáállni a problémához

Először is sz.rt sem ér az a hobbi, amire nem lehet elb.szni a világ összes pénzét, most mindenki tekintsen önmagába és fogadja el ezt a kijelentést

Másodszor tényleg van valami alapja a 4 (6) voltos bemeneti feszültség igénynek, amit vonali erősítővel kell produkálni.
Ezért - bármilyen egyszerű is lenne - az ilyen rendszereknél szóba sem jöhet az, hogy a fejegység teljesítmény (vagyis hangszóró) kimenetéről hajtsák meg a végfokot, hiába lenne ott akár 8-10 voltos kimeneti szint is, egy ilyen megoldásért örökre kidobják az embert az autóhifi walhallából

-
biker
nagyúr
válasz
Reggie0
üzenetére
nemrég volt YT-on egy videó, vagy csak cikk róla, hogy vakteszten nem tudták megmondani, hogy réz vezetéken, alumíniumon, banánon vagy sárkupacon vezetik át a jelet.
De azt elfogadom, hogy az analóg vonalon van némi jelentősége a kábelnek, ezt könnyen lehet szimulálni, a 2x0,5-ös MT kábel vágja a 10kHz feletti magasakat mert a szigetelés vastagsága kiadja a kábel kapacitás alauláteresztő szűrőképességét, de ehhez nagyon ótvar kábellel kell dolgozni.
AC oldalon viszont amikor megveszik a százezer forintos arany dugvillás aranyozott ezüst kábelt, és azzal szebben szól az erősító, akkor csak sírva röhögni tudok. Ja meg a digitélis kábelre is megveszik a jobb kábelt, miközben ott aztán az 1 és 0 nem sok minden mássá tud változni, csak kvantumállapotban.
Jön az erőműből 2-300km-ról acélmagvas alusodronyon a delej, átmegy pár nagyfesz trafón, az utcába kihúzva ott az alukábel, be a házig, ahol átvált rézre, és ha az utolsó 2m-en aranyból van, akkor kiszélesedik a tér, megtelik élettel, jobb a basszus
ja, meg a kisf@..om
-
baly81
aktív tag
válasz
ViZion
üzenetére
Tudom! 😆 Egyetértek!

Azért tudom valamennyire ezeket, mert egy gyerekkori barátom -akivel mai napig tartom a kapcsolatot- dolgozott a hazai -akkor legnagyobb- autóhifi üzletben/szervizben. Ő járt a promó (de lehet versenyeztek is vele) autóval is, amiben a '90-es évek végén 9.000W volt beépítve. Konkrétan mindehol hangszóró volt az autóban (kombi Passat). Persze külön akkuk és nem is tudom mi volt még beépítve.
Még anyáméknál laktam, 500m-ről hallottam, hogy jön hozzánk, pedig minden be volt csukva és azt mondta alap hangerőn ment... A házunk előtt állva, úgy kb fél hangerőn a cserepek zizegtek, mozogtak a tetőn. (Ugye Ambrus? A fene a nyakad! 😆)
De jó is volna még ott lenni!
-
-
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Igen, valóban igazad van, de ez egy audiophile erősítő, és ezek kitaposott útján és az ilyet igénylő emberek fülével kell gondolkozni.
Oké, hogy az erősítő 200mV-6V közötti tartományban működik, de minél kisebb a bemeneti szint, növekszik a jel/zaj arány is és annál feljebb kell tekerned a Gain -t, ami nyilván a zajt is erősíteni fogja. Pont ezért találták ki a high-voltage rendszereket. Bár az igazat megvallva, ebben az esetben szerintem sokkal jobb nem lesz a végeredmény, ha még egy erősítő fog beépítésre kerülni. Főleg, ha az nem audiophile minőség, akkor meg még rosszabb is lesz a helyzet. Mivel egy ilyen kategóriás vonali erősítő 60-70EFt-tól indul, így jobb lenne egy új 4V pre out-al rendelkező fejegység, de a kérdező ezt nem akarja.
Sok esetben a vezetékeken és a csatlakozókon is elbukik a dolog. És kevés embernek tudod megmagyarázni, hogy miért nem jó a 2x0,75-ös MTL vezeték a hangrendszerbe.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
baly81
üzenetére
Mindenesetre a szóban forgó erősítő adatlapján ilyen igényre nincs utalás, legfeljebb azt furcsállottam, hogy 6 V-ot is említ, ami távol áll a standard vonalszinttől.
Az érzékenység korlátozható, de 200 mV-ról is ki lehetne vezérelni, ezek szerint:https://download.phoenixphorum.com/Manuals/Amplifiers/ZX/zx450.pdf
-
baly81
aktív tag
válasz
baly81
üzenetére
Megvan!
Kenwood DMX-7018BTS
-
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Talán a 90-es évek közepe tájékától jöttek ki olyan autórádiók, amik a high-end vonalat képviselték (nyilván nem magyar pénztárcához igazodva). Ezek RCA kimenetén volt 4-5V, hogy javítsák a jel/zaj arányt. A nagyobb gyártók prémium termékeinél volt ez, mint a Pioneer, Kenwood, Alpine, Denon és társaik. A legalapabb erősítőket ki is tudták nyírni.
Szerintem a mai napig gyártanak ilyen termékeket. Legalábbis 2020 környékén futottam bele ilyenbe. (Kenwood, 2DIN, kijelzős, típusát nem tudom.) -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
prmcsk
üzenetére
Mi az a 2/4 V, valami újfajta szabvány? Nincs ilyen, szerintem valamit összekeverhettél a 2 / 4 Ω (ohm) impedanciák világával, de az kicsit más terület.
Autós erősítőket kétféleképpen lehet csatlakoztatni, egyik a vonalszintű (RCA általában), jelen készülék esetében ez 0,2 - 6 V tartományban képes jeleket fogadni. Ezt a rádió hasonló kimenetére kötöd.
Másik a rádió hangszórókimeneteinek használata, amire vagy kiképeznek külön bemenetet a végfokon, vagy kapható hozzá DC-leválasztó / illesztőegység. Tipikusan kis HF-trafók találhatók benne. Tápot sem igényel, passzív.
-
válasz
prmcsk
üzenetére
Mennyi az erősítő bemeneti ellenállása?
Ha nem kevesebb, mint 1 kiloohm, akkor tennék két ilyen vonali erősítő áramköri modult egy nagyon jól árnyékolt fémdobozba és olcsón meg van oldva a probléma

Ha a bemeneti ellenállás kevesebb, mint párszáz ohm, akkor fejhallgató erősítőkből kell a 4 csatornás erősítőt megcsinálni, de ha alacsony torzítást akarsz elérni, akkor az már drágább lesz...
-
prmcsk
addikt
Legyetek szívesek, segítsetek.
Van a fiam kocsijában egy audiophile Phoenix-Gold ZX-450 erősítő (0,01%) torzítás.
Bőven tudná a 4 voltos bemenetet kezelni, de a fejegység csak 2 voltos.
Fejegységet nem vennék, de vennék vagy építenék egy az erősítő paramétereit nem rontó 2/4 voltos erősítőt. RCA be és RCA kimenettel. Magyarul, a jelútba tenném be.
Rajzzal, vagy linkkel, kérnék segítséget.
12V DC táppal, természetesen...
Köszönet, ha megteszitek.Ui: Kérdeztem már egy erősítős topikban, majd rádöbbentem, hogy utoljára 2025 júliúsában szóltak hozzá...
-
válasz
Barret001
üzenetére
Nem akarok beleszólni (mert lehet, hogy már meoldódott a probléma), de a képen látható fúrógéphez biztosan nem a kép alján látható akku való.
A képen lévő akkus fúrógép egy PABS 16 B3 gép, mint a neve is mutatja, 16 V-os akkuról működik.
Az alul lévő gyári Parkside akku pedig egy X20V Team akku, ami (mint a neve mutatja) 20 V-os.
A fúrógép az akkufeszültséget a gépben lévő 3 LED-el mutatja, az alul évő akkun pedig magán az akkun van a 3 LED, amelyek a mellettük lévő gombbal aktiválhatók, ebből is látható, hogy nem egy rendszerbe valók.
Szóval aki azt mondta, hogy ehhez a fúrógéphez való az alul lévő akku, az tévedett.
Ne erőltesd így őket együtt, mert a teljesen feltöltött akku könnyen túlterhelheti a fúrógép motorját/elektronikáját

-
baly81
aktív tag
válasz
rostiron
üzenetére
Egy smd miatt én nem biztos, vagyis biztos hogy nem ruháznék be levegős forrasztóra. Gyakorlat, árnyékolás/maszkolás nélkül tuti, hogy a körülötte lévő dolgokat centikkel elfújod a lapon. Egy jó forrasztópáka tűheggyel, jó ónnal és egy kerámiabetétes csipesszel meg lehet oldani.
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Egy vga-n megpróbálnék kicserélni egy smd alkatrészt, pustán a saját magam szórakoztatására. Tudnátok ajánlani forrólevegős forrasztót, és valami használható forrasztó pasztát mondjuk max 20000 ft - ig ??
-
laed
senior tag
válasz
Barret001
üzenetére
Nagyjából mindent leírtak már itt, ami lehetséges. Mindenesetre "csodákra" képesek a tönkrement akkuk. Pl. az érintkezési gond itt is valós veszély.
Nemrég cseréltem 1 régi hosszabbítót. Minden működött, csak folyton kipotyogtak belőle a dugók. (oldalra nézett az aljzat) Csere után belenéztem a lyukba: az érintkezők az évtizedek alatt széttágultak. Hasonló hiba nálad is lehet.
-
baly81
aktív tag
Gondolom a BMS 5S1P, ha kiköti hibának veszi és letiltja az akkut nem? Tölteni hogy fogja? Az x20 töltő is halottnak fogja venni...
Szerintem.Azért van gond max fordulatnál, mert akkor megkapja a nem neki szánt +pár voltot, ami a 16,8V felett van. Jobb lenne, ha a kapcsoló és a motor közzé tenne valami nagyobb ellenállást.
-
baly81
aktív tag
válasz
Barret001
üzenetére
Mint korábban kiderült, rosszul emlékeztem és a régi (16,8V-os) széria is "kommunikál" az akkuval. Csatlakoztasd a harmadik pontot is, hogy a gép tudja, akku megfelelő hőmérsékletű e.
Ha nem megy, ezt a T (termal) vagy S (sensor) jelű kört kell "feltárnod" a gépben és az akkuban is. -
Barret001
addikt
Így nem működik! Még a beépített ledet sem viszi! Ez a jó akku,ami helyesen csatlakoztatva használható,csak 1 cellával több van benne. Max fordulaton tilt a fúrógép elektronika,ennyi a gond vele...Sokallja a feszültséget. Így nehéz használni. Az akku vadonat új egyébként [kép]
-
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Kösz a pontosítást, -valójában én is a teljes körre gondoltam-!

-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
baly81
üzenetére
Nem kimondottan erre gondoltam, a termisztor lehet, hogy ritkábban hibásodik meg (ha nem is zárható ki), de szakadás attól még lehet a körben, az érintkezőknél például.
NTC (ami gyakoribb ilyen esetben, mint a PTC) ellenállása csökken, ha nő a hőmérséklet, de ez nem zárja ki, hogy a szakadást szintén hibaként detektálja a gép elektronikája.
-
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
És tényleg

Most néztem vissza egy rohadt régi fotómat! A régi szérián is 3 csatlakozási pont volt a gép-akku között! Erre nem mertem volna fogadni! Így igazad van, lehet a termisztor kinlódik, mert ha úgy érzi meleg az akku tilt a gép.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001
üzenetére
Két szélső a tápfeszültség, az akkuban nincs kapcsoló MOSFET.
- Belsők közül egyik a termisztor kivezetése (T), amit a szerszámgép használ a túlmelegedés érzékelésére. Szakadás esetén elképzelhető, hogy a szerszámgép tiltja önmagát.
- Másik egy ID vezeték, ami az akkuban lévő mikrokontroller és a töltő között biztosít kapcsolatot.Ahogy itt is mutatja, bár nem újdonság, korábban is volt róla szó:
-
baly81
aktív tag
válasz
baly81
üzenetére
Nézd már meg légyszi, hogy a csatlakozókiosztás (érintkezők) ugyanott vannak e! Mert nekem az rémlik, hogy nem volt kompatibilis a kettő. Mármint a 16,8 és a 20V-os széria az tuti nem. De ha kiköszörülted a burkolatot, akkor ráment az x20-is, csak mókolni kellett az elektromos csatlakozókkal is.
Sajnos már nem emlékszem rá pontosan, mert nem most volt. Régi akkum / gépem már nincs is, csak az újból. Pedig van pár PS gépem is...
És ez csak kb fele. 😅
-
baly81
aktív tag
válasz
Barret001
üzenetére
Az első szériás PS gépek 16,8V-osak voltak, 4 cellával. Azt hiszem PABS 16 A1 típusszámú akkuja volt. De ez fizikailag sem volt kompatibilis a mostani X20-al. Beazonosítás a gép és a készülék között ezeknél nincs. Még mindig a kontakthibára gyanakszokm azaz a régi akku saruira. Ha jó a fesz az akkun, annak működni kellene. Mivel terhelted az akkut? valami nagyobb fogyasztót kellene rákötni. Lehet beesik a fesz a terhelésre és a BMS leold.
-
-
baly81
aktív tag
válasz
Barret001
üzenetére
Nem teljesen értem a kérdést.
A parkside-nál az X20 nál az "egysoros" akku 2Ah, a kétsoros 4Ah. De ez mindegy mert a teljes pakk kapocsfesze, ugyanaz. A régi akku érintkezőin mE ekkora feszt mérsz? Nincsenek kikopva/kitágulva az érintkezők? Direktben (két vezetékkel) kösd össze, így a kontakthibát kiküszöbölnéd. Így mit mutat?
Amúgy ez egy PABS 16-A1(?) erre következtetek a piros gyűrűből. Nekem a C3 van belőle.
-
Barret001
addikt
Sziasztok! Ismeri valaki ezt a gépet? A saját akkuját nem fogadja el,de egy idegent igen! Régebben jó volt.Az idegen akku ráadásul 1 cellasorral többet tartalmaz! 16,8-21V. Hogy működik az azonosítása? A saját akkuja is jó! Már régóta vacakolgatott vele,meg kellett mozgatni. Cellák egyforma feszültségen vannak,és terhelhető is a pakk.
-
-
biker
nagyúr
válasz
Bibby
üzenetére
ilyen rövid kábelen nem lesz gond, a töltő nem tud 16A-nél többer, zártlatra meg úgyis leold.
De épp nemrég írtam egy kollégának aki azt írta egy tagnak, hogy 50m 3x2,5mm2 kábelen is jó tölteni 16A-el, hogy ha a töltőt is hozzávesszük akkor az 115m hurokhossz, 0,6-0,7ohm ellenállás, max zárlati áram 300-320a ami már az alsó határa a megfelelt értéknek
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- PlayStation 5
- A tajvani chipgyártóknak is beteszi a kaput a Hormuzi-szoros lezárása
- One mobilszolgáltatások
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- OpenMediaVault
- Befutott a Death Stranding 2 PC-s változatának az utolsó előzetese
- DVB-T, DVB-S (2), DVB-C eszközök
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 1 i5-10210 / 16GB RAM/ 256GB NVMe SSD világítós EU bill, kiváló állapotban
- vizes GAMER PC - RYZEN 5 7600X / 32GB DDR5 / RTX 5070 12GB
- HP EliteBook 840 G7 i5-10210U / 16GB RAM / 256GB SSD Szép állapot, EU bill, gyári töltő
- A KINCS ! Új HP EliteBook 860 G10 Profi Fémházas Laptop -50% 16" i7-1355U 32/1TB FHD+ IPS MATT
- Dobozos DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -30% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- HP EliteOne 800 G6 All-in-One i5-10500 16GB 512GB 24" Érintőkijelző!! 1 év garancia
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- MSI Thin GF63 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-12450H - 8GB - 512GB - RTX 3050 4GB - Win11 - Gari - MAGYAR
- 171 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080 (ELKELT)
- Dell UltraSharp 24 USB-C Hub Monitor - U2422HE - 27% ÁFÁs
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Tessék itt van.