- OLED TV topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen videókártyát?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Milyen notebookot vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Gaming notebook topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
PROTRON #100288 üzenetére
Valahol félúton az igazság.
Amit Ekkold leírt még nem találkoztam ezzel a jelenséggel, ami természetesen nem zárja ki hogy nem létezik és a magyarázatot rögtön megértettem.
Eddig legalább 50x kötözgettem párhuzamosan telefontöltőket (pont nem volt 5V/5A a környéken) step up és step down konvertereket, ipari tápokat, egyebeket.
Step cc-cv modulokkal akkutöltőket gyártottam tucatszámra amiken ha elmegy a hálózat ottmarad az akkufesz.Eddig ezekszerint szerencsém volt.
Amúgy nézegettem már az ilyen kötéseket itthon.
Nem 0,000001 volt eltérésnél következik be az hogy az egyik táp 100, a másik meg épp 0%-ot ad bele a közösbe.
Még akkor sincs így ha a kimeneti fesz. 1-2 tized voltot eltér. Legalább 20-80 de jellemzően 40-60% körüli a "részvétel" a közös munkába.
Én még olyat nem mértem gyakorlatba pl. 2 telefontöltővel hogy az egyik kizzadta a 2 ampert a másik meg 0A. -
PROTRON
addikt
válasz
ekkold #100287 üzenetére
Köszönöm a megerősítést, igen, minőségi tápegységek esetén amiknek az adatlapja kitér erre a lehetőségre ott elhiszem hogy nincs gond, de ahogy írod nem csak azokból áll a világ.
Az olcsóbb 12V LED szalag tápegységeknél előjött a problematika, sőt egyes tápegység gyártók külön fel is írják a dokumentációba hogy párhuzamos bekötés esetén nem garantálják egyáltalán a működést, a garancia meg azonnal ugrik.De pl Hyrite gyártó az anrodiszlécen árult LED tápegységeknél külön marketingolja, hogy bezzeg Ők belerakják azt a pár 10 forintos diódát és vezetéket hogy +5k-t elkérhessenek darabonként az adatlap szerint garantált párhuzamosítható üzemért.
Én meg aki erősáram miatt kevésbé vagyok otthon benne, inkább biztosra megyek mint hogy összeforrasszak valamit a végére... -
ekkold
Topikgazda
válasz
Dr. Szilikát #100282 üzenetére
Sok táppal valóban nincs gond párhuzamosításkor, de sajnos van sok kivétel is:
Némelyik tápban, ha a kimenetére nagyobb feszültség kerül (tehát a "párhuzamos táp" feszültsége nagyobb) akkor a TL431 szabályzóköre teljesen vezetővé válik, de ugye ekkor sem csökken le a feszültség, ezért a TL431 és az optocsatoló ledjének az árama is megszalad. Normálisabb tápban persze korlátozva van ez az áram, de mivel üzemszerűen itt nem fordulhatna elő túláram, ezért nem mindben figyeltek erre tervezéskor. Az ilyen tápok meghibásodhatnak párhuzamos üzemben.
A legegyszerűbb megoldás erre hogy diódákon keresztül párhuzamosítunk - persze itt meg lesz veszteség a diódákon, tehát nem mindenhol alkalmazható.Fejlesztőként kellett olyan áramkört terveznem, ahol 3db, 48V / 500W-os táp párhuzamos üzemét kellett megoldani, olyan típusokét, amelyek az adatlapjuk szerint nem támogatják a párhuzamos üzemet. Itt aktív diódákat használtam (diódaként vezérelt mosfet-et) amelyeken így nyitóirányban csak 20mV körüli feszültség esett. Persze ez még ki volt egészítve egy olyan vezérlő áramkörrel is, ami a terhelőáram egyenlő eloszlását is megoldja. A terhelés maximuma ennél 1kW körül volt (2 üzemi+tartalék), és a tápfiókokat hot-swap módon, azaz üzem közben lehetett kihúzni és visszatenni, leállás nélkül.
A lényeg: ismeretlen tápok párhuzamos kapcsolása kockázatos....
-
.-..-.
tag
Van egy régi Radeon 9250 PCI VGA, ami egy retro gépemben egyszer csak megadta magát használat közben.
Nem is indult vele a gép. Aztán igen, aztán ismét nem.
Kezdésként kapott új elkókat. Nem segített.
Kis "hajszárítózás" után ismét elindult, de fura képet adott. Majd ismét nem idult többé.
Kapott egy "hőlégfúvózást" a gpu és folyasztószerrel a DDR ram lábait átkentem és melegítettem.
Most fixen indul (legalább ez jó lett), de "skótkockás" kép, ami sejthetőleg RAM hibára utal.
Hogyan lehetne megtudni, hogy tényleg valamelyik RAM a hibás (vajon melyik?) vagy a felmelegített GPU alatt engedett el forrasztás a RAM-ok felé?Tudom, nem túl értékes kártya.
(bár ebből PCI és 256MB/128bit elég ritka darab és egy olyan, nem PC gépben használom, amiben csak pci port van, az is csak trükkel)
De félig amolyan szórakozás lenne helyrepofozni. [kép] -
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #100282 üzenetére
en nem ertek hozza de ratenni mindketto kimenetere egy diodat aztan egymast nem terhelik nincs visszaram aztan csokolom? nyilvan esni fog a feszej ~0.7V-ot meg megfelelo teljesitmenyu kell de talan meg belefer.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PROTRON #100278 üzenetére
Nem egymást nyírják ki, csak nem egyformán oszlik el a terhelés, így egyik túlterhelődhet, miközben a másik nem, vagy alig dolgozik, mert egy kis eltérés van a kimeneti célfeszültségben.
Csak a példa kedvéért, egyik 12 V-ra szabályoz, másik 12,1 V. Amíg utóbbi tartja a feszültséget, a másikban a negatív visszacsatolás teljesen visszaveszi a PWM szabályzást, hiszen le akarná hozni a feszültséget 12 V-ra. Ebből baja egyébként nem lesz, a diódán visszafelé nem folyik áram, csak leáll szinte a működés, kihűl a tápegység.
Ha a tápegységek külön-külön, önmagában is elbírnák a terhelést, akkor nem lenne gond, de általában nem azért akarta valaki duplázni.
#100279 Tyrel
Itt ilyesmi a helyzet gondolom, 1 db USB tápforrás elektronikája önmagában is elbírná a terhelést, amikor süt a nap. Így nem tudod túlterhelni.
"Ha az együttes áramerősség túl nagy, azt gondolom tudja kezelni a kamera elektronikája."
Ez egy gyakori tévhit, de az áramot ilyen kontextusban (feszültséggenerátoros táplálás) nem tolják, hanem húzzák.
Ha úgy fogod fel, hogy egy ilyen tápegységnek terhelhetősége van, rögtön érthetőbb.
Ha pl. 2 A a terhelhetőség, nyilván kibír 1 A-t, de nem 3-at. Magától nem tolja az áramot, csak amennyire terheli valami.A feszültség van 5 V-ra stabilizálva, noha az USB-C dugasztáp feljebb is léptethető, ha olyan, de ha jól sejtem, az a kamera 5 V-ot használ csak.
-
PROTRON
addikt
válasz
Tyrel #100279 üzenetére
Tehát a napelem parkot akarod növelni, akkor én inkább áttérnék egy rugalmasabb napelem rendszerre, ahol a napelem oldali ágon engedi a rendszer a párhuzamosítást és a rendszer minden eleme úgy van tervezve, beleértve a napelemeket és a visszatáplálandó hálózati oldal is.
De ez az én véleményem. -
Tyrel
őstag
válasz
tordaitibi #100277 üzenetére
Köszi mindenkinek! Nem gondoltam, hogy ez ilyen bonyolult
A szóban forgó kamera egy Reolink B440, amiben gyárilag van akkumulátor és a hátulján van egy USB-C port. Ezen keresztül lehet tölteni vagy bármilyen telefon töltővel (nem is jár hozzá adapter gyárilag), vagy ugyanide bedugható a hozzá tartozó napelem.
Sajnos a kamera egy erdő szélén van, a magas fák miatt pedig nagyon rövid ideig éri közvetlen napfény a környezetét, ezért a napelem kevesebbet tölt rajta mint amennyit fogyaszt, így idővel lemerül.
Mivel vezetékes áramot sehogy nem tudok eljuttatni a kamerához, arra gondoltam hogy megpróbálhatnám a napelemek számát növelni, a fent említett módon (akár 3-ra is).
Nyilván így elfordulhatna, hogy egyszerre akár 2-3 napelemet is közvetlen napfény ér (egyébként szórt fényben is adnak le áramot, csak nagyon keveset), és a miatt aggódtam, hogy ilyenkor nem térhet-e el nagyon az együttes feszültség az 5V-tól, mert gondolom annak a kamera nem igazán örülne.
Ha az együttes áramerősség túl nagy, azt gondolom tudja kezelni a kamera elektronikája.. nem? Ha bedugom egy 140W-os GAN töltőbe arról is csak annyi áramot vesz fel amennyit akar... Naívan azt feltételeztem a napelemekkel is ugyanez lenne a helyzet.
-
PROTRON
addikt
válasz
Tyrel #100275 üzenetére
Én erősáramból indulok ki, valamint abból hogy 12V esetén azért nem szerencsés a "generátorok", "tápegységek" ilyen jellegű, felügyeleti berendezés nélküli párhuzamosítása, mert még az azonos gyártótól érkező termékek a beépült alkatrészek miatt, továbbá az eltérő kábel hosszak, távolságok és egyéb apróságok miatt a ráírt 5V-hoz képest nem 100%-ra ugyanazt adják ki.
12V esetén LED tápegységek miatt külön fel lett többszörösen hívva a figyelmünk amikor erősáramhoz világítást szerelünk, miszerint a tapasztalat hogy:
idővel kinyírjhatják egymást a tápegységek az alacsony feszültségű oldalon, a pár
tized-század voltos ténylegesen eltérő fesz érték miatt. Ezért szoktak ilyen párhuzamosításkor javasolni olyan egységet a bekötési pontnál ami biztosítja hogy mind a két "generátorból" azonos paraméterű villamos delej jöjjön ki a hálózatodra.
Az áramerősség más lapra tartozik, ez nem amiatt kell. -
válasz
Tyrel #100275 üzenetére
Amiken mezei usb kimenet van azon 5V jön ki, ha C-s akkor PD a kimenet, bennük van a töltőáramkör.
Ilyenekből akármennyit lehet párhuzamosítani, a sima 5V kimenetesből.
PD c-ből már nem tudom, azt inkább ne.Persze, ha párhuzamosítasz több 5V kimenetest akkor a terhelhetőség növekszik, a feszültség nem.
Ez olyan mintha egy 5V/25A tápot dugnál bele, ebből is csak annyit vesz fel amennyi neki kell nem többet pl. 1 ampert.
Akkud nincs, akkor a kamera csak akkor működik ha süt a nap, este éjjel borult időben nem? Vagy akkus maga a kamera? -
Tyrel
őstag
Elnézést ha nagyon noob kérdés, de tegyük fel van egy kültéri kamerám ami USB-n kap tápot, és van hozzá szintén USB-s napelem.. (pl. Reolink, Eufy csinálnak ilyeneket)
Ha kevés a napelem teljesítménye, megtehetem azt hogy fogok egy sima Y USB elosztót, és azon keresztül 2 egyforma napelemet dugok be a kamerába?
Gyakorlatilag az a kérdés, hogy USB-s napelemeket Y elosztóval összekötve csak a teljesítmény (? mAh?) növekszik, vagy a feszültség is? Utóbbi nyilván nem lenne jó, gondolom a kamera 5V-ot vár...
-
szente
addikt
válasz
Dr. Szilikát #100272 üzenetére
Ugyanakkor még gyári weboldalon is lehet találkozni olyan figyelmeztetéssel, hogy voltaképpen egyik dimmerrel sem garantált az együttműködés, tehát ez próba kérdése, végeredményben.
Hát ez szomorú annak fényében, hogy van 10K+-ért is dimmer.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
szente #100269 üzenetére
Ilyen esetben az eladók is sumákolnak a főcímben, pedig utána megadja az adatok között:
Output Power: 630W
Control Method: SCR controlSCR angolban a tirisztor (silicon-controlled rectifier), kínai angolban már triac is (nekik aztán mindegy). Ezek általában nagyobb teljesítményre is képesek, mint a LED-lámpákhoz való, MOSFET-tel működő társaik, ami csak pár száz watt inkább. De izzóhoz is jó természetesen.
Ugyanakkor még gyári weboldalon is lehet találkozni olyan figyelmeztetéssel, hogy voltaképpen egyik dimmerrel sem garantált az együttműködés, tehát ez próba kérdése, végeredményben.
-
PROTRON
addikt
válasz
szente #100269 üzenetére
Huhh dejó, hogy eszembe juttattátok ezt a témát:
van ez a fajta, 0-10V, fényerőszabályozható tápegységekhez való dimmer: [link]
Tudtok esetleg ilyen működésű(0-10V), kifejezetten forgatógombos, olcsó dimmerhez akár alternatívához hazai beszerezési forrást? Pont lemaradtam az utolsó készletről év elején.De hogy az eredeti témához is hozzászóljak, én számítógépekben találkoztam olyan 12VDC ventilátorokkal, amiknél a 2 fajta módszer közül egyikkel se tudtam 50% alá tekerni a sebességet. Elfogadtam hogy alapból ilyen típus, hogy min. 50%, mert proci venti és hogy a 10-100% csak a maradék felső tartományt osztotta el...
-
szente
addikt
válasz
Dr. Szilikát #100268 üzenetére
Ami jobban működik dimmer, az is az Aliról van, kifejezetten LED lámpákhoz. [link]
Ezzel csak az a baj, hogy kicsi a max fényerő. a lefutóélű szabályzó ezt javítaná, vagy a normális szabályozhatóságot? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
szente #100265 üzenetére
Triac-dimmerhez van olyan trükk is csillár esetén, hogy 1 db izzólámpa* (lehet minimális teljesítményű) és a többi LED-lámpa, párhuzamosan. De ez nem mentesít az alól, hogy a LED-driver is dimmelhető típusú legyen, egyébként anomáliák lehetnek, sőt egy kapacitív előtétes konstrukció károsodhat is, mivel a soros kondenzátor (ami szinuszra van méretezve) a meredek élekkel szemben minimális impedanciát képvisel.
LED-lámpákhoz való lefutóélű szabályzót Aliexpressen is láttam, de nem használok ilyeneket.
*Izzó izzóról beszélek, a LED nem izzó.
-
-
-
szente
addikt
válasz
Dr. Szilikát #100262 üzenetére
Az egyik dimmer alig szabályoz valamit a min és max állás között, azon olyan jel van, mint a belinkelt képednêl a felső rajz.
A második dimmeren nincs semmi, viszont ez jól szabályoz, de a max fényerő ennél is kb a fele, mint a sima kapcsolóval.Tudsz ajánlani valamit? Vagy legyen az amit Donki Hóte írt, hogy vegyek erőssebb izzót.
laed: Nincs egyiken sem semmi állítási lehetőség.
-
mezis
félisten
válasz
Tyrel #100263 üzenetére
Üdv.!
- WiFi-n vagy 4G-n fog hálózathoz csatlakozni? (Kamerának nem kell nagy sávszélesség.)
- Ha mégis gyenge a saját antennája, akkor szektor antennát kellene használnod.
- Kapcsolathoz van közvetlen rálátás?
- Csodálatos antennát találtál, a csoda az lenne, ha a 18dBi közelében lenne a valóságnak.Lehet hogy az egyik antennája a WiFi 2,4GHz-éhez van, a másik pedig a mobil sávokhoz
-
Tyrel
őstag
Sziasztok! Elnézést, nem tudom melyik topic-ba illene ez...
Van egy gagyi kínai 4G-s kamerám, valami ilyesmi:
https://www.aliexpress.com/item/1005004942791168.html
Ennek a 2 antennája közül az egyik teljesen kamu, csak dekoráció... A másikba egy (bármiféle csatlakozót nélkülöző) vékony kis kék kábel megy bele, csak úgy a hátlapja alatt, a kamera házából az antenna belső lyukjába. Gyanítom hogy magán az antennán belül sincs semmi, csak a kábel folytatódik a végéig.Sajnos ezt a hóbelevancot egy olyan helyen kéne használnom, ahol még mobiltelefonnal sem valami acélos a térerő, pláne nem az adatkapcsolat sebessége... Ennek a kamerának a gyakorlatilag nem létező antennájával meg egyenesen botrányos.
Van viszont nékem egy ilyen 4G antennám is:
https://www.aliexpress.com/item/1005005386951452.htmlKérdés, hogy ha nemes egyszerűséggel levágnám ennek a kábeléről a csatlakozót, a kamera kis kék antenna kábelét meg elvágnám, és a kettőt összeforrasztanám... Azzal javíthatnék-e a helyzeten?...
Vagy esetleg rontanék vele? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
szente #100258 üzenetére
Az sem mindegy, milyen dimmer. A klasszikus triac dimmer a szinuszhullám elejét tudja csak vágni és nullátmenetnél képes csak kikapcsolni. Ráadásul problémái lehetnek a LED-lámpa alacsony áramfelvételével, illetve sajátos, nem lineáris karakterisztikájával. Még akkor is, ha a dimmelhető LED-drivert ezekhez is próbálták optimalizálni, csak nem sikerült mindig.
MOSFET-kapcsolós dimmer, amit már a LED-lámpákhoz gyártanak főleg, lefutó élen is megszakít.
-
válasz
Donki Hóte #100248 üzenetére
Sajnos nincs - még... - olyan műszerem, amivel a pillanatnyi beeséseket figyelni tudnám, multiméterrel jónak festettek a dolgok. De lehet, hogy leforrasztok pár kondit, megmérem őket (ESR mérőm az van)
-
válasz
szente #100258 üzenetére
Ahogy észrevettem, a hagyományos izzószálas fényforrások esetében sincs meg ugyanaz a fényerő egy fokozatmentes fényerőszabályozóval, mint egy hagyományos kapcsolóval.
Az 5 x 60 wattos izzót tartalmazó csillárban ki kellett cserélni az izzókat 75 wattosokra, hogy a fényerőszabályozó max állásában ugyanaz a fényerő meglegyen, mint a kapcsolóval kapcsolt 60 wattosok esetében
De nekem a dimmelhető LED-ek esetében nem a max fényerővel szokott gondom lenni (teszek több/nagyob LED-et), hanem a minimumfényerővel, hagyományos izzót használva sokkal kisebb kezdeti fényerőt tudok beállítani, amelyen világítani kezd a rendszer.
-
szente
addikt
Sziasztok!
Talán inkább villanyszerelős kérdés:
Vettem (elvileg) dimmelhető LED izzókat, és van lét külömböző fajta fali fényerőszabályzóm, de egyik se képes akkora fényerőt kicsikarni az izzókból, mint a sima kapcsoló. Ez mitől lehet? A kapcsolónál kéne valami paramétert figyelni? 4db 4W-os izzóról van szó. Túl kicsi a teljesítmény a kapcsolóhoz? Bár az egyik kapcsoló 3-24W-ig írja LED esetén. -
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #100249 üzenetére
-
baly81
aktív tag
válasz
tordaitibi #100254 üzenetére
& hcl
így van!Ezért is írtam...
Emlékeim szerint 6,5 × 4,4 mm...
És a center pin is mélyen van ezeknél! 👍 -
válasz
Donki Hóte #100250 üzenetére
Lenovo nagyobb.
LG nagyon ritka.
-
De ez nem mezei, meg annyira mélyen van a centerpin, azt meg se tudom mérni.
Egy kiemelkedés is van rajta a végén.
Maga a csati kívül a tövénél 6mm, a gumó a végén 6,4mm.
Ebből kéne szerelhető. Vagy vezetékkel akár.
Nagyon idióta kivitel, ilyet eddig csak LG monitorokon láttam. -
PROTRON
addikt
válasz
Donki Hóte #100250 üzenetére
Nem lehet hogy belül az a tüske vékonyabb? mondjuk 2.1-es? Láttam már karón varjú, de a legbiztosabb a méricskélés...
-
-
baly81
aktív tag
válasz
Emlékeim szerint 6,5 × 4,4 mm-es DC csatlakozóval vannak ellátva. Tolómérővel mérve, a kapott értékekkel keresnék.
Közben látom megelőztek... Úgy emlékszem, hogy a Lenovo-é ettől nagyobb, sőt azt hiszem az a legnagyobb. Ez ettől kisebb, de nincs már meg az LG monitorom, így nem tudom megmérni.
-
válasz
Régebbi Lenovo laptopoknak van ilyesmi tápcsatlakozója, ott 7.9x5.5 M csatlakozónak hívják (a 7.9x5.5 a méret, az M meg a male rövidítése).
Ha nem ez a mérete, akkor méret alapján tudsz keresni.
-
Valaki tudja ennek a tápdugónak a nevét? Be lehet ilyet szerzni szerelhetőbe?
LG monitorokon van, vékony tüske középen.
Alsó képen az aljzat. -
válasz
razorbenke92 #100245 üzenetére
Feszültségeket mértél a TV áramkörein?
Nekem egy Samsung TV azért esett bootloopba, mert kevés volt delej, rángatta a feszültséget, folyton újraindította magát
-
-
ViZion
félisten
válasz
razorbenke92 #100245 üzenetére
milyen praktikus, h autó a föld körül, szondák a marson, de a tv nem tud vhova egy hibakódot kiírni? valami beep, led, esetleg egy szegmenses kijelző az alaplapra?
-
válasz
Reggie0 #100232 üzenetére
Pont egy w25q40bvsip eszi épp az életem.
Családban vett valaki egy Samsung 3D TV-t használtan. Érte ment, a falon volt a TV, kipróbálták, megvette.
Hazavitte, bedugta, bootloop...
Találtam threadet, ahol az EEPROM-okat javasolták újraírni. Gondoltam adok neki egy próbát, de pont hétvége volt, nekem meg nem volt EEPROM íróm, úgyhogy csináltam:
Megírtam az EEPROM-ot, nem ment. Utána láttam, hogy van egy másik is. Ahhoz is találtam dumpot, azt is megírtam.
Utána találtam egy threadet, ahol azt írták, hogy nem elég újraírni, cserélni is kell őket. Hétfőn Lomexben megrendeltem reggel, 2 óra múlva mentem értük. Kicseréltem. Még mindig semmi.
Aztán találtam egy nyomot, ahol 1:1 ugyanúgy volt problémás a gép, és ott meg azt mondták a 4Mbit flash a cserés.
Most megrendeltem a cserét, és építem a programozót hozzá - immáron ESP-vel a 3V miatt.
Fun part: Az épülő programozót kipróbálandó kerestem egy hibás alaplapot, amit alkatrészekért kannibalizálok. Egy ASUS laptop alaplap, és a rajta lévő 24Q64-t többször olvasva az a gyanúm, hogy az is szar, lehet, hogy éppen ez volt az alaplap halála, ugyanis a feszültségek megvoltak, mégis csak egyet villant a bekapcs gombra, és semmit sem pörgetett fel. -
rednifegnar
senior tag
válasz
PROTRON #100242 üzenetére
azt tapasztaltam hogy altalaban az aljzat xar ezeknel. foleg a lengo verziokban. halal primko modon van megoldva a kontakt, raadasul eleg nagy a lotyogese bedugott dugo mellett is.
az aljzatban a tuske be van vagva es az idovel osszenyomodik, meg van amikor egy drotdarab szeru kis rugo tartja helyen. eleg gyengusok foleg nagy aramnal nem megbizhato. ennel meg a nyakba forrasztos is jobb ahol van egy rendes V alaku kontakt a kulso resznek.
csunya dolog de neha rca csatikat szoktam tapnak hasznalni, az mindig van otthon, csak nem jo beledugni a hifibe -
PROTRON
addikt
válasz
t72killer #100241 üzenetére
Legközelebb helyedben a gyártótól rendelnék hozzá DC csatikat is, mert akkor biztos hogy egységesen rájuk tudsz fogni minden a csatik minőségi kontakthibájából eredő, évek múlva fellépő hibákat.
Így meg akkor is ráfogják az "utángyártótt" csatifejre a hibát, ha az őnáluk volt.Nekem a mini PC-m megy ilyen DC csatiról, amivel kapcsolatban egyébként felmerült hogy egyszerűen annyira pontatlan ez a csati fajta, hogy alacsony 2A-es terhelésnél is előferdülhet hogy azért lassul be a PC...a PC 18.5V-on max 120W, de általában 40-60W-on pörög.voltak röccenéses időszakai, olyankor megmozgattam a csatit és valóban "magic".
Egyébként mivel "pontatlan" így a felületi szennyeződések is az ellensége ennek a csati típusnak állandó 20W felett, mármint tapasztalati szempontból.
-
válasz
leweegee #100240 üzenetére
Újonnan biztos nem szerelem át ezeket a paneleket (Bluetti PV60F, akciósan fájt 80 fontba), majd ha leharcolódnak eléggé, megbontom a csatidobozkájukat.
-
válasz
rednifegnar #100238 üzenetére
háát,meglássuk meddig bírja. Tény, HA választható lenne, maradnék az MC4-nél. A túrás napelem (egyelőre 1db, ha beválik veszek még1 ugyanilyet) DC5521 kimenetű, így gondoltam maradok ezen a csatin, remélhetőleg fogja bírni egy darabig. Mondjuk az is lehet, hogy a duplázást, ha esedékes lesz, sorbakötéssel oldom meg (a kis victron töltésvezérlő megeszi az 50V-ot) és akkor kordában maradnak az Amperek.
-
-
válasz
t72killer #100235 üzenetére
+itt írja is a kolléga, hogy 24V/5A okés neki
. Először szét akartam vágni egy szép új 3méteres vastageres DC hosszabbítót erre a célra, aztán megesett rajta a szivem, embert hamarabb húzok karóba, minthogy egy jó kábelt szétvágjak - inkább veszek céleszköz csatlakozókat oda, ahova kell
-
válasz
Donki Hóte #100234 üzenetére
, van benne valami.
-
-
Ilyen DC5521 -> csavaros blokk átalakítóra rá merjek (elméleti max, de előfordulhat, ráadásul pont max napsütésben/kánikulában) 5 Ampert ereszteni? 120W/24V napelem áramát továbbítaná egy hely/maceratakarékos turista szerelésben.
-
-
-
Té Csibi
csendes újonc
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem.
Mi a különbség az OPA548T 44Z15WV és az OPA548T 4AZ035V műveleti erősítő között?
Egyáltalán mit takar, mit mutat meg egy alkatrészen, procin, IC-n, stb...a "2. sor"?
Köszi! -
Reggie0
félisten
válasz
ekkold #100220 üzenetére
Az atutes amugy mar 327V dc-tol lehetseges szabad levegon, 500V-on mar iv is kialakul. Lasd Paschen torveny.
Az 1000V-os (igazabol ez ac, dc-n 1500V) szabaly inkabb a gyakorlati megkozelites miatt alakult ki. Ezeknel mar fontos figyelni a problemara, kisebb feszultsegnel alacsony a veszely.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Reggie0 #100218 üzenetére
Anno kaptam egy marék ismeretlen SMD kerámia kondit. Megmértem kapacitás mérővel: 1µF Ok., de vajon mekkora a feszültségtűrése? Gondoltam adok neki, szép lassan feltöltöm, és megnézem hol üt át... a kétszerező kimenetén (640V körül) még nem ütött át. Ezután másképp álltam neki: megmértem a kapacitását a feszültség függvényében: 50V körül már kb. a felére csökkent a kapacitása.. Ez alapján valószínűleg jóval 50V alattira lehetett specifikálva.
Anno a suliban azt tanították, hogy 1kV a nagyfeszültség határa. Nem csak azért mert szép kerek érték, hanem azért is mert szabad levegőn 1kV felett előfordulhat átütés, alatta nem... (felületi kúszóáram persze lehet alatta is, majd abból meg égés és tüzijáték, de az megint más)
A 640V-os izzós játékban (de ez akár 230V DC-re is igaz) ott látom leginkább a problémát, hogy ha kontakthibás lesz a foglalat, akkor folyamatos ívet fog húzni, és kigyullad...
-
ekkold
Topikgazda
válasz
rednifegnar #100212 üzenetére
12V + ledszalag miért nem jó?
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #100216 üzenetére
Engem jobban zavar a DC 500-600V-on, hogy az mar szeret a levegon is atugrani, meg mielott ived lett volna
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #100216 üzenetére
-
-
válasz
rednifegnar #100212 üzenetére
Kicsikbe nincs, helyzetjelző, belső világítés stb.
Nagyobbakba van, pl. nappali menetfény.
Volt hogy az utólag beépített neves, márkás menetfényt cserélnem kellett más neves termékre mert mert kiszűrhetetlenül bezavarta a rádiót. -
Reggie0
félisten
válasz
rednifegnar #100191 üzenetére
12V-ra nem tudsz atallni? A 230V-os halogen a legrosszabb valasztas, mert a nagy feszultseg miatt nagy ellenallasra van szukseg, ami miatt sokkal vekonyabb az izzoszal, amitol sokkal gyorsabban kihul, azaz kisebb a tehetetlensege, igy jobban vibral.
Alternativa:
Meanwell-nek van potom 400 dollarert 230Vac->230Vdc 1500W-os tapja (UHP-1500-230). -
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Dr. Szilikát #100205 üzenetére
Vagy lehetne kétszerező egyenirányító -> 640V DC -> 3db izzó sorbakötve (kb. 210V / izzó) Persze ez veszélyes játék....
-
ekkold
Topikgazda
válasz
rednifegnar #100198 üzenetére
Ha ennyire ragaszkodsz az egyenirányításhoz, akkor kell egy DC fojtótekrcs, a graetz és a pufferkondi közé, akkor a feszültség is simább lesz, és kb. jó is lesz az izzónak. Fénycső-fojtó tekercs, vagy higanygőz lámpához való is jó lehet erre a célra.
-
7Sony7
addikt
válasz
Dr. Szilikát #100208 üzenetére
Aha. Na, ez már pöpec, köszi.
-
7Sony7
addikt
válasz
Dr. Szilikát #100205 üzenetére
Ja, de elméletben, a pufferelt vagy a három fázis lenne a simább villogás szempontjából?
-
7Sony7
addikt
válasz
Donki Hóte #100204 üzenetére
Csak elméletben érdekel, meg lehet-e csinálni.
Amúgy 12V os égő (k), autós töltő, egy akku, kb ez a legegyszerűbb szerintem. -
-
7Sony7
addikt
válasz
Dr. Szilikát #100200 üzenetére
Nem lehet valamivel eltolni a szinuszhullámot, mintha 3 fázisa lenne, és 2 vagy 3 égőt eltolva használni?
-
A lényeget leírták többen, nem érdekli hogy ac vagy dc.
Pufferelni lehetne, jó nagy kondival és előtte egyenirányítva+egy tirisztoros fázishasító amivel kikísérletezed hogy az adott pufferrel mennyire kell meghasogatni a fázist hogy megkapd a 230V DC-t.
És nem csekély hullámosság ekkor is megmarad.
Kérdés ér-e ennyit az egész. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
rednifegnar #100198 üzenetére
Ami a tápegységekben szokott lenni, erre van méretezve, feszültség szempontjából.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- PlayStation 5
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- OLED TV topic
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- DOOM - The Dark Ages
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi 10 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- HP ProoBook 745 G7 laptop /Ryzen 3 4300U/4GB DDR4/256GB NVMe (Erősen "B" kategóriás esztétikailag)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest