Hirdetés
- Fórumok
- Egyéb hardverek
- Hobby elektronika
- (kiemelt téma)
- Végre feketében pózol a Noctua legkomolyabb 120 mm-es ventilátora
- Milyen monitort vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Vezetékes FEJhallgatók
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- Apple asztali gépek
- Házimozi belépő szinten
- Projektor topic
- Bluetooth hangszórók
- OLED TV topic
-
103777 - 103701
103777 - 103701 103700 - 103601 103600 - 103501 103500 - 103401 103400 - 103301 103300 - 103201 103200 - 103101 103100 - 103001 103000 - 102901 102900 - 102801 102800 - 102701 102700 - 102601 102600 - 102501 102500 - 102401 102400 - 102301 102300 - 102201 102200 - 102101 102100 - 102001 102000 - 100001 100000 - 98001 98000 - 96001 96000 - 94001 94000 - 92001 92000 - 90001 90000 - 88001 88000 - 86001 86000 - 84001 84000 - 82001 82000 - 80001 80000 - 78001 78000 - 76001 76000 - 74001 74000 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2025-12-11 20:26 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Decus Trivet
junior tag
Sziasztok! Olvasom, hogy nyártól változni fog az EU-n kívülről érkező csomagok kezelése, szóval felmerült bennem, hogy léteznek "best buy" dealek, különös tekintettel elektro starter kit témában?
Kicsit bővebben: kezdenek a gyerekeim olyan korba érni, hogy szívesen megismertetném őket néhány érdekes kapcsolással, barkácsoljanak, kreatívkodjanak, mint ahogy annak idején apám is bevezetett ebbe a világba engem.
Közben mondjuk eltelt 30+ év, és nálam is teljesen más irányba mentek el a hobbijaim, szóval mondhatni elég laikussá váltam a témában.
Érdemes egyáltalán most erre rágörcsölnöm és kínai webshopokat bújni, vagy hagyjam a francba, és ha konkrét projektötlet merül fel, akkor amúgy is be lehet szerezni mindent EU-n belül?
Köszönöm előre is.
Az aliexpress tele van ilyenekkel, csak rajtad múlik mit szeretnél: van tesla coil, van távirányítós autó, tetris stb. [link]
A legolcsóbb páka, ami jó és használható az a JCD 908s. Az alá nem kéne menni.
A legtöbb kezdő kit tartalmaz arduino/esp32 alapú valamit, nem tudom, a programozással hogy állnak.. -
laed
senior tag
Sziasztok! Olvasom, hogy nyártól változni fog az EU-n kívülről érkező csomagok kezelése, szóval felmerült bennem, hogy léteznek "best buy" dealek, különös tekintettel elektro starter kit témában?
Kicsit bővebben: kezdenek a gyerekeim olyan korba érni, hogy szívesen megismertetném őket néhány érdekes kapcsolással, barkácsoljanak, kreatívkodjanak, mint ahogy annak idején apám is bevezetett ebbe a világba engem.
Közben mondjuk eltelt 30+ év, és nálam is teljesen más irányba mentek el a hobbijaim, szóval mondhatni elég laikussá váltam a témában.
Érdemes egyáltalán most erre rágörcsölnöm és kínai webshopokat bújni, vagy hagyjam a francba, és ha konkrét projektötlet merül fel, akkor amúgy is be lehet szerezni mindent EU-n belül?
Köszönöm előre is.
Pár ilyen cuccot láttam Conradba is.
-
ViZion
félisten
Köszönöm előre is.
hestore, van pár egyszerű kit gyerekeknek, fillérekért.
Jelzőlámpa, alkonykapcsoló, megrázós játék, stb... -
vzozo
senior tag
Köszönöm előre is.
-
csubuka
addikt
Vágjál bele legfeljebb veszel 2 új ventit
Az a baj, hogy 70 ezer egy ilyen csőventi darabja...

-
tordaitibi
veterán
-
tordaitibi
veterán
Előtétkondis kis táp?
Igen de ha mindkét 230 bemenethez mér, előtétkondinál is az egyik ág a grécre megy akkor mérhető. Ezért írtam hogy mindkát betápon és ha kohm körül mér stabilan akkor nem leválasztott.
Mindkét ágba csak nem tettek kondit. -
csubuka
addikt
Ha a vezérlés erre fel van készítve a gyártó szerint, az egy más helyzet.
Lehet benne optocsatoló is a bemeneten. Noha az optocsatoló nyitófeszültsége is kicsit feljebb kezdődik, de az nem gátolja, hogy a 10 V tartományban szabályozható legyen.
No igen, de azért árnyaltan fogalmaznak, meg "leginkább csak a user manualos" dolgokat tudják mondani stb.
Szóval nem esküdnék meg az utalgatásaikra.
tordaitibi:
Köszönöm! Hmm, akkor sokmindenre kell figyelni azért. -
Reggie0
titán
Nem pont annak mert ez itt egyáltalán nem szempont hanem hogy a gnd pontok mindkettőben valóban azonos potenciálon vannak-e.
Hülye hasonlattal, ha van 2 darab tápegységed, az egyik 12 a másik 24 voltos, de van mindkettőben egy olyan pont ami pl. 5 volton van azt a két 5 voltos pontot összekötheted mivel nincs közöttük potenciálkülönbség.
Mérhetsz a betáp 230 két ága és a gnd között is ellenállást. Ha itt végtelen akkor leválasztott, ha bármelyikhez sípol a multi vagy pár kohm akkor nem leválasztott.Kisebb elektronikaknal azert ez sem tuti modser, mert szokas soros kondenzatort is alkalmazni, az meg szakadast fog mutatni.
-
tordaitibi
veterán
Nem pont annak mert ez itt egyáltalán nem szempont hanem hogy a gnd pontok mindkettőben valóban azonos potenciálon vannak-e.
Hülye hasonlattal, ha van 2 darab tápegységed, az egyik 12 a másik 24 voltos, de van mindkettőben egy olyan pont ami pl. 5 volton van azt a két 5 voltos pontot összekötheted mivel nincs közöttük potenciálkülönbség.
Mérhetsz a betáp 230 két ága és a gnd között is ellenállást. Ha itt végtelen akkor leválasztott, ha bármelyikhez sípol a multi vagy pár kohm akkor nem leválasztott. -
Dr. Szilikát
őstag
Köszönöm, értem. Akkor azért jobb úgymond a legrosszabbat feltételezni...
A gyártó olyan körmönfont email válasszal nagyjából utalt arra hogy okés lehet amúgy a kapcsolásom. Ha a 10k-t nem is erősitették meg a 2 venti felfűzését a gyári vezérlőre leigenelték...
De eszerint az sem jelenti biztosan a galvanikus leválasztás meglétét...
Ha a vezérlés erre fel van készítve a gyártó szerint, az egy más helyzet.
Lehet benne optocsatoló is a bemeneten. Noha az optocsatoló nyitófeszültsége is kicsit feljebb kezdődik, de az nem gátolja, hogy a 10 V tartományban szabályozható legyen.
-
csubuka
addikt
Ventiket bekötöd 230V és mérsz a 2 gnd között. AC és DC is.
Ha valami értelmezhetetlen zagyvaságot mutat a multi, valószínűleg a kapcsitápok miatt akkor a 2 gnd-t zárd össze egy 47kohm körüli ellenállással.
Ha így már nulla V akkor mehet 1 potival és az általad leírt módon hogy az egyik venti 10 voltját használod mindkettőhöz.Köszönöm a tippet! Ez úgymond a tesztje volna annak, hogy adott-e a galvanikus leválasztás?
-
tordaitibi
veterán
A gyártó olyan körmönfont email válasszal nagyjából utalt arra hogy okés lehet amúgy a kapcsolásom. Ha a 10k-t nem is erősitették meg a 2 venti felfűzését a gyári vezérlőre leigenelték...
Ventiket bekötöd 230V és mérsz a 2 gnd között. AC és DC is.
Ha valami értelmezhetetlen zagyvaságot mutat a multi, valószínűleg a kapcsitápok miatt akkor a 2 gnd-t zárd össze egy 47kohm körüli ellenállással.
Ha így már nulla V akkor mehet 1 potival és az általad leírt módon hogy az egyik venti 10 voltját használod mindkettőhöz. -
laed
senior tag
Sztereó potméter kéne Neked.....
-
csubuka
addikt
Nem ebből indult ki a dolog, csak arra utaltam, simán lehet egyszerűsített, galvanikus leválasztást nem biztosító tápellátása, mivel nem igényli.
Ma már gyakori a step down áramkör, ami a pufferelt 325 V-ot leviszi az elektronika szintjére közvetlenül, minimális méret és helyfoglalással, egy kis tekerccsel, meg ami még kell.
-
Dr. Szilikát
őstag
Nem ebből indult ki a dolog, csak arra utaltam, simán lehet egyszerűsített, galvanikus leválasztást nem biztosító tápellátása, mivel nem igényli.
Ma már gyakori a step down áramkör, ami a pufferelt 325 V-ot leviszi az elektronika szintjére közvetlenül, minimális méret és helyfoglalással, egy kis tekerccsel, meg ami még kell.
-
4264adam
nagyúr
Sziasztok!
Aliexpress-ről vásároltam 4G Sim kártyás Kapunyitót. Hívásnál nem foglaltat jelez vissza hanem bontja a hálózati kapcsolatát ezért bekapcsol a "Hívott szám nem elérhet hívását próbálja meg később".
Milyen GSM vezérlőt vásároljak ahol tudom biztosan foglaltat jelez vissza nem pedig a Hálózatot dobja? -
csubuka
addikt
A képen a potméter szigetelt, az megvédi a felhasználót, nem feltétel a belső trafó.
Oké, de a kínai potméter is 250V-ra certifikált és ha bekerül egy mezei szabvány falon kívüli kötődobozba, akkor végeredményben eléri ugyanazt a szigeteltségi szintet mint a gyári megoldás nem?
-
Dr. Szilikát
őstag
Köszönöm a választ!
A ventilátorban van rendes, galvanikusan leválasztott tápegység?
Jó kérdés... felteszem, hogy igen, de persze jobb a biztonság. Lehet galvanikusan nem leválasztott DC 10V kimenete egy alapból 230V-os tápot váró EC/BLDC motoros ventinek?Ha a gyártó szerint 10 kohm alkalmas, akkor annyi.
Inkább azt mondanám, hogy ilyen célra a 10k átlagos és felteszem működni fog, galibát semmiképp nem okoz, 100k ami speci helyzetetkben alkalmazandó, nem azzal kéne kezdeni. A VENTS-nek nem érdeke a gyári vezérlőjük adatait kiadni. Szűkszavú a gyári cucc leírása amúgy és a gyártó sem kooperatív a külsős megoldásokban, pedig az ő eszközük nem egy űrtechnika minden bizonnyal. De csak azért nem rendelnék egyet, hogy kimérjem.De mondhatni hasonló megoldások esetében egyes gyártók korrektebbek és leírják a 10k-t.
Csak a ventilátor elektronikáját vezérli, nem az adja az áramot.
No igen, ezért is csodálkoztam a teljesítménnyel kapcsolatos hozzászólás kapcsán. Itt "komolyabb" (<50W) teljesítményt csak a 230V-os betápon lehet majd észlelni.A képen a potméter szigetelt, az megvédi a felhasználót, nem feltétel a belső trafó.
-
csubuka
addikt
A ventilátorban van rendes, galvanikusan leválasztott tápegység? Anélkül nem szabad összekötni a GND-t. Először is megvizsgálnám a kapcsolástechnikát, szétszerelve, miután vaktában nem is merném.
Egyéb esetben két külön potméter a biztos. Teljesítménynek itt nincs jelentősége, mert a potméter csak gyenge vezérlőjelet kell, hogy biztosítson, ami nem terhelt különösebben. Ezért is lehet ilyen nagy értékű. Ha a gyártó szerint 10 kohm alkalmas, akkor annyi.
Köszönöm a választ!
A ventilátorban van rendes, galvanikusan leválasztott tápegység?
Jó kérdés... felteszem, hogy igen, de persze jobb a biztonság. Lehet galvanikusan nem leválasztott DC 10V kimenete egy alapból 230V-os tápot váró EC/BLDC motoros ventinek?Ha a gyártó szerint 10 kohm alkalmas, akkor annyi.
Inkább azt mondanám, hogy ilyen célra a 10k átlagos és felteszem működni fog, galibát semmiképp nem okoz, 100k ami speci helyzetetkben alkalmazandó, nem azzal kéne kezdeni. A VENTS-nek nem érdeke a gyári vezérlőjük adatait kiadni. Szűkszavú a gyári cucc leírása amúgy és a gyártó sem kooperatív a külsős megoldásokban, pedig az ő eszközük nem egy űrtechnika minden bizonnyal. De csak azért nem rendelnék egyet, hogy kimérjem.De mondhatni hasonló megoldások esetében egyes gyártók korrektebbek és leírják a 10k-t.
No igen, ezért is csodálkoztam a teljesítménnyel kapcsolatos hozzászólás kapcsán. Itt "komolyabb" (<50W) teljesítményt csak a 230V-os betápon lehet majd észlelni. -
Dr. Szilikát
őstag
Sziasztok!
Remélhetőleg egy tematikailag ide vágó kérdésben (ideálisabb topikot nem láttam elsőre) szeretném a tanácsotokat kérni.
Alapvetően ha van 2 ugyanolyan EC motoros csőventilátor, akkor azokat egyetlen egy 10k-s, lineáris karakterisztikájú potival tudnám vezérelni nem?
A ventik kiadnak fix 10V-ot, és szabályzó jelnek bekérnek 0-10V-ot (a gyár nem hajlandó megmondani, hogy PWM-et elfogad-e, de így potival jó kis analógot kapna).
A 10V-ot kapná az egyikből a poti, míg a GDN meg 0-10V mindkettőbe be lenne kötve. Ez így reális/működőképes lehet?
Hosszabb távon elkészül hozzá az "okosság" is majd ESP32 alapon, de félkész a hobbiszoftver oda

A ventilátorban van rendes, galvanikusan leválasztott tápegység? Anélkül nem szabad összekötni a GND-t. Először is megvizsgálnám a kapcsolástechnikát, szétszerelve, miután vaktában nem is merném.
Egyéb esetben két külön potméter a biztos. Teljesítménynek itt nincs jelentősége, mert a potméter csak gyenge vezérlőjelet kell, hogy biztosítson, ami nem terhelt különösebben. Ezért is lehet ilyen nagy értékű. Ha a gyártó szerint 10 kohm alkalmas, akkor annyi.
-
csubuka
addikt
Köszi!
Jogos a feltevés. De igen, 1 fázison fognak csücsülni, persze lehet nem árt jövőbeli átalakítás biztossá tenni a megoldást... megnézem, hogy van-e iker kivitel ebből a lineáris, nem forrasztósból, amit alin kinéztem. Hátha...
-
fecus
őstag
Sziasztok!
Remélhetőleg egy tematikailag ide vágó kérdésben (ideálisabb topikot nem láttam elsőre) szeretném a tanácsotokat kérni.
Alapvetően ha van 2 ugyanolyan EC motoros csőventilátor, akkor azokat egyetlen egy 10k-s, lineáris karakterisztikájú potival tudnám vezérelni nem?
A ventik kiadnak fix 10V-ot, és szabályzó jelnek bekérnek 0-10V-ot (a gyár nem hajlandó megmondani, hogy PWM-et elfogad-e, de így potival jó kis analógot kapna).
A 10V-ot kapná az egyikből a poti, míg a GDN meg 0-10V mindkettőbe be lenne kötve. Ez így reális/működőképes lehet?
Hosszabb távon elkészül hozzá az "okosság" is majd ESP32 alapon, de félkész a hobbiszoftver oda

Ugyanazon a fázison lesz a két venti? Ha nem, én nem kötném össze. Tegyél rá iker potit, ha muszáj együtt futniuk!
-
csubuka
addikt
"ezeket szerintem nem is lehet így vezérelni"
Ezt mire érted? 0-10V teljesen elterjedt vezérlőjel. Az tuti, hogy külső cucc 0-10V jelét elfogadja, ha az analóg, akkor mindenképpen, ha 10V PWM, akkor arról nem mondott semmit a gyártó. A poti feszültségosztós módban kimeríti az analóg 0-10V megoldást szerintem... még csak külső táp sem kell neki, mert a venti kivezetésén 10VDC elérhető, pont a gyári vezérlésnek minden bizonnyal.
VENTS VK 150 EC...
"Szerintem leégne a poti"
2W-ot bír a poti.. Aliról pl.
Persze a kínaiak kicsit túlozhatnak simán, de nem kicsi biztonság van benne...
10kOhm esetében 10V-nál 0.01W hő fog fejlődni benne nem? -
laed
senior tag
Sziasztok!

Szerintem leégne a poti, 1 tranzisztor de inkább FET kéne oda.
+ ezeket szerintem nem is lehet így vezérelni. -
csubuka
addikt
Sziasztok!

-
troll81
addikt
-
chubii
senior tag
Bizony! Bocs, nem írtam korábban, mert azt hittem tudod mi maga az alkatrész...

Én is egy Claas (Dominator) gépen találkoztam vele. De ez a fordulatszám jeladó nem a motorhoz tartozik, hanem a vágóaszal motolla fordulatszámának meghatározására /visszajelzésére szolgál.
Sajnos nem tudom megmérni neked a csapok átmérőjét, mert már nincs meg a gép. De! Nem ajánlanám szívből a maszek megoldást sem, mert aratás közben kaphat rendesen ez is...
Mondjuk azt nem értem, hogy egy ilyen gépen, ami "termeli a zsét" miért nem vesznek hozzá csatlakozót. Nem egy ökör ára... Axiál Kft, vagy Agrogalaxy Kft.-t keressétek.Ne viccelj. Én indultam neki naivan, hogy ez valami standard csatlakozó, csak nem tudom beazonosítani.
Azt hittem nem számít mihez tartozik.
A vége már én is úgy érzem valami agrár kereskedés lesz, munkatársam is ajánlott egyet. Amúgy van pénz banánra is, csak ha a gépeken valami elektromos problémát normálisan meg tudok oldani én is, akkor be szoktam segíteni.
Köszönöm a választ és a tanácsot
-
baly81
aktív tag
Eljutott hozzám a teljes infó csomag mára. Szóval ez egy kombájn fordulatszám jeladó. Az eredeti alkatrész hiányzott, persze csatlakozóstul tűnt el, csak a két madzag maradt. Jelenleg csokival lett megoldva, a csavar pont megakad a mélyedésben. A képkereső se sokat segített sajnos. Ha eljutok a géphez a hengeres csúszósarut azért megpróbálom. [link]
Bizony! Bocs, nem írtam korábban, mert azt hittem tudod mi maga az alkatrész...

Én is egy Claas (Dominator) gépen találkoztam vele. De ez a fordulatszám jeladó nem a motorhoz tartozik, hanem a vágóaszal motolla fordulatszámának meghatározására /visszajelzésére szolgál.
Sajnos nem tudom megmérni neked a csapok átmérőjét, mert már nincs meg a gép. De! Nem ajánlanám szívből a maszek megoldást sem, mert aratás közben kaphat rendesen ez is...
Mondjuk azt nem értem, hogy egy ilyen gépen, ami "termeli a zsét" miért nem vesznek hozzá csatlakozót. Nem egy ökör ára... Axiál Kft, vagy Agrogalaxy Kft.-t keressétek. -
laed
senior tag
-
chubii
senior tag
https://www.google.com/images?q=vehicle+tachometer+sensor+connector
Talán autótípusra kellene szűkíteni, mert így nem releváns, csak a példa kedvéért mutatom.
Eljutott hozzám a teljes infó csomag mára. Szóval ez egy kombájn fordulatszám jeladó. Az eredeti alkatrész hiányzott, persze csatlakozóstul tűnt el, csak a két madzag maradt. Jelenleg csokival lett megoldva, a csavar pont megakad a mélyedésben. A képkereső se sokat segített sajnos. Ha eljutok a géphez a hengeres csúszósarut azért megpróbálom. [link]
-
Dr. Szilikát
őstag
Elvileg csak csatlakozni kellene hozzá. Tőlem is úgy kérdezték, de nem tudtam beazonosítani. Sokkal több infót nem kaptam a képhez.
Szigetelt hengeres csúszósaru volt az "ideiglenes" ötletem (ha stimmel a méret), de jó lenne nem monyákolva megoldani. Megpróbálom ráereszteni a google-t vagy valamelyik AI-t.https://www.google.com/images?q=vehicle+tachometer+sensor+connector
Talán autótípusra kellene szűkíteni, mert így nem releváns, csak a példa kedvéért mutatom.
-
chubii
senior tag
Elvileg csak csatlakozni kellene hozzá. Tőlem is úgy kérdezték, de nem tudtam beazonosítani. Sokkal több infót nem kaptam a képhez.
Szigetelt hengeres csúszósaru volt az "ideiglenes" ötletem (ha stimmel a méret), de jó lenne nem monyákolva megoldani. Megpróbálom ráereszteni a google-t vagy valamelyik AI-t. -
baly81
aktív tag
-
chubii
senior tag
-
leweegee
aktív tag
-
laed
senior tag
Nem tudja valaki, az Astra1-en megy még a CNN?
Astra2-set kódolták.(Ebben az a "hobby elektronika", hogy én telepítettem a vevőrendszert - még sok-sok éve.)
-
csabyka666
veterán
itten van bekotes, meg pdf is:
https://www.boatgearaustralia.com.au/quick-4-pole-reversing-12v-solenoid-t6415-12
(Dual Direction Solenoid wiring-re keress)Köszi, na így már biztos! Ezek szerint jól gondoltam, de ennyien nem tévedhetünk.

-
csabyka666
veterán
A meghúzótekercs ellenállását ki tudod mérni, adhatsz rá 12 V-ot is.
A csúszósarukra gondolsz? Középső és a két szélső közötti ellenállás?
-
rednifegnar
senior tag
Üdv mindenki!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy DC 12V-os irányváltó relém, amivel csörlőt szeretnék üzemeltetni. Sajnos se pontos típus nincs rajta, és jelzés nincs a bekötéshez. Így néz ki:
Multiméterrel annyit tudtam mérni, hogy a lenti képen pirossal karikázott csatlakozók között rövidzár van:
Találtam egy formára hasonlót neten (ugyanazt?), ezeken látszik a bekötése az akksinak és a motornak, illetve a kék vezetékkel a vezérlés kap egy állandó negatívot a középső csúszósarura.
Van hozzá egy távirányítós vezérlőm, ami kér +12V-ot illetve GND-t, kimenete pedig 2 vezeték, amire a plusz ágat kapcsolja annak függvényében, hogy melyik irányba akarom hajtatni a csörlőt. Ez a két vezeték csatlakozik úgy gondolom a szélső sarukra.
Szerintetek a mérés alapján ez lehet a bekötése az enyémnek is?
Köszönök minden segítséget!itten van bekotes, meg pdf is:
https://www.boatgearaustralia.com.au/quick-4-pole-reversing-12v-solenoid-t6415-12
(Dual Direction Solenoid wiring-re keress) -
Dr. Szilikát
őstag
Üdv mindenki!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy DC 12V-os irányváltó relém, amivel csörlőt szeretnék üzemeltetni. Sajnos se pontos típus nincs rajta, és jelzés nincs a bekötéshez. Így néz ki:
Multiméterrel annyit tudtam mérni, hogy a lenti képen pirossal karikázott csatlakozók között rövidzár van:
Találtam egy formára hasonlót neten (ugyanazt?), ezeken látszik a bekötése az akksinak és a motornak, illetve a kék vezetékkel a vezérlés kap egy állandó negatívot a középső csúszósarura.
Van hozzá egy távirányítós vezérlőm, ami kér +12V-ot illetve GND-t, kimenete pedig 2 vezeték, amire a plusz ágat kapcsolja annak függvényében, hogy melyik irányba akarom hajtatni a csörlőt. Ez a két vezeték csatlakozik úgy gondolom a szélső sarukra.
Köszönök minden segítséget!A meghúzótekercs ellenállását ki tudod mérni, adhatsz rá 12 V-ot is.
-
csabyka666
veterán
Üdv mindenki!
Köszönök minden segítséget! -
ekkold
Topikgazda
Lehet, csak kinai cuccoknal kerdes, hogy valoban tudja-e
Akkor mar inkabb parhuzamosan kotnek nehany darab IRF4905-ot. Vagy inkabb N csatornasat hasznalnek, aminek a gate-jet egy kis levalasztott dcdc segedtaprol hajtanek meg.En kritikusabb/tuzveszelyesebb helyre nem raknek ketes kinai holmit.
A kínai cucc nem drága, ki kell próbálni, meg kell mérni... valószínűleg bármilyen más megoldás többe kerül.
Sokféle ilyen dióda vezérlő cél-IC is létezik. Annak idején oktatási célra készítettem 3 fázisú gépjármű generátorhoz, nagyáramú, FET-es, aktív egyenirányítót. A FET-ekhez dugaszolható kis vezérlőpanelek voltak, kétféle verzióban (tehát 2x 6db). Az egyiken gyári cél-IC, a másik diszkrét megoldás SMD tranzisztorokkal ill. alkatrészekkel megvalósítva.
Ha jól emlékszem 100V-os 1mΩ-os FET-ek kerültek bele.

Ha a diódának nem kell nagyon gyorsnak lennie, akkor akár sima opamp-al is vezérelhető úgy, hogy diódaként működjön (ilyet is elkövettem már, egy mezei NE555 -el "töltéskapcsolgatással" oldottam meg a felső tápot az N csatornás FET meghajtásához).
-
Reggie0
titán
Elvetettem a fetet.
Először is tényleg bonyolult lenne vezérelni de ez még oké.
Másodszor, egy elég jó P-fet, IRF4905, 0,02ohm azaz 20mohm kinyitva.
Ezen esik 16 ampernél 5,12W.
A schottkyn, amit nem kell vezérelni csak beteszem és kész, azon meg esik 7,36W.
2,24 watt miatt nem esek neki 12 darab vezérlésnek, 12 csatornás vezérlő lesz ha majd elkészül.És tényleg nem lenne egyszerű a +1 darab P vagy akár egy N fetet vezérelni, sőt ahogy okoskodtam lehetetlen.
A diódás megoldás meg automata, ha a PV panel feszültsége meghaladja az akkuét tölt, alatta meg semmi visszáram.
Ennek a vezérlése mindössze 2 darab ellenállás fetenként.Meg lehet egy darab tranyoval is oldani. Ilyenkor a bulk dioda a szamodra kivanatos iranyba kell, hogy nezzen, amikor erzekeled opamp-al, hogy nyitva van, akkor csak rakapcsolsz a fettel. Hatranya, hogy egy iranyban igy vagy ugy vezetni fog, nem tudsz vele teljesen levalasztani. Masik es fobb hatranya, hogy a source-hoz kepesti gate vezerlest nehezebb megoldani, mert a source jellemzoen a kimeneti oldalra kerul, nem a bemenetire, ezert segedtap vagy valamilyen toltespumpas modszer kell.
-
Reggie0
titán
Azért lehet jobb FET-et találni ennél (pl. LOMEX YJP100GP06H (YET) P-POWERFET -60V -100A 192W Rds<0.0075R TO-220AB (TO-220) [ 21-12-22 ]), de a korábban berakott aktív dióda modullal is érdemes lehet próbálkozni. 10...15 éve egy tápegységbe terveztem/építettem aktív diódás megoldást, ahol a berendezésekben 3db 54V 10A-es tápot kellett párhuzamosítani, annyival kiegészítve, hogy az egyenlő áramelosztást is meg kellett oldanom, meg a hot-swap-et is.
Lehet, csak kinai cuccoknal kerdes, hogy valoban tudja-e
Akkor mar inkabb parhuzamosan kotnek nehany darab IRF4905-ot. Vagy inkabb N csatornasat hasznalnek, aminek a gate-jet egy kis levalasztott dcdc segedtaprol hajtanek meg.En kritikusabb/tuzveszelyesebb helyre nem raknek ketes kinai holmit.
-
fecus
őstag
0,32 VOLT esik, miközben átmegy rajta 16A azaz 0,32*16=5,12W esik rajta.És tényleg.
-
Reggie0
titán
Szia elmorfondíroztam amit írtál de nekem nem szinkronegyenirámyító kell.
Hogyan kellene az alábbi kapcsolásban a diódát fettel kiváltani?
Követelmény a visszáram kizárása, akkuból a PV panel felé.
Az alsó fet az a pwm-et csinálja a töltöttség függvényében.
Én törtem a fejem órákig de a fet beépített parazita diódája miatt szerintem lehetetlen a diódát kiváltani.
Az alsó pwm fetet meg nem tudom megfordítani mert akkor annak a diódája folyamatosan vezetne a PV panelből az akku felé.
Ilyen esetekben, ha kell a ketiranyu blokkolas, akkor ket egymassal szembemeno fetet kell berakni es vezerelni. A mukodes elve az, hogy egy nagyon pici soros sontellenallason vagy a fetek belso ellenallasan merik a feszt, igy az aramot, amibol tudni lehet, hogy mikor megy nullaba vagy fordul az aram iranya. Ennek megfeleloen lehet vezerelni a feteket. Erre vannak ugynevezett idealis dioda vezerlo IC-k. A ket egymassal szemben levo egyforma fet kikapcsolt allapotban megakadalyozza az aram folyasat, mert igy a bulk diodajuk is egymassal szembe van fordiva. Pl.:

A jobbak tartalmaznak toltespumpat is, igy a pozitiv tapoldalon is lehet N csatornas feteket hasznalni.
A lenyegi aramkor ezekben egy muveleti erosito, ami az input es az output labak kozott van. Ha az input nagyobb, mint az output, akkor telibenyitja a feteket, ha az output nagyobb, mint az input, akkor meg lezarja.
-
ekkold
Topikgazda
Elvetettem a fetet.
A schottkyn, amit nem kell vezérelni csak beteszem és kész, azon meg esik 7,36W.
2,24 watt miatt nem esek neki 12 darab vezérlésnek, 12 csatornás vezérlő lesz ha majd elkészül.És tényleg nem lenne egyszerű a +1 darab P vagy akár egy N fetet vezérelni, sőt ahogy okoskodtam lehetetlen.
A diódás megoldás meg automata, ha a PV panel feszültsége meghaladja az akkuét tölt, alatta meg semmi visszáram.
Ennek a vezérlése mindössze 2 darab ellenállás fetenként.Azért lehet jobb FET-et találni ennél (pl. LOMEX YJP100GP06H (YET) P-POWERFET -60V -100A 192W Rds<0.0075R TO-220AB (TO-220) [ 21-12-22 ]), de a korábban berakott aktív dióda modullal is érdemes lehet próbálkozni. 10...15 éve egy tápegységbe terveztem/építettem aktív diódás megoldást, ahol a berendezésekben 3db 54V 10A-es tápot kellett párhuzamosítani, annyival kiegészítve, hogy az egyenlő áramelosztást is meg kellett oldanom, meg a hot-swap-et is.
-
tordaitibi
veterán
A 20mohm-on 16 A esetén 0,32W esik.
Az Alin kapsz ideal diódát kis panelen, készen. 1,1mOhm. Itt is egy.
Van itthon is.
Még az is lehet, hogy van ilyen modul ami vezérelhető és egyben a PWM (PTM)-et is megcsinálná. És meg is van.
0,32 VOLT esik, miközben átmegy rajta 16A azaz 0,32*16=5,12W esik rajta. -
ViZion
félisten
Lehet, hogy a 3 x 434 szívja le, amit azért építenek be, hogy ne maradjon benne birkózógép. Vagy inkább ideges bokszoló, miután a DC üt, AC lebirkózza az embert.
Ha azért vannak ott, de valahol más célt szolgál.
Nos, itt a tesója, Q910, 20 VDC-vel hidalják át a tápot benne...
[link]
Ránézésre ugyan az mindkettő. Vagy érdemesebb alacsonyabb fesszel próbálni? 12 V és talán 16 V tápom van otthon. -
fecus
őstag
Elvetettem a fetet.
Ennek a vezérlése mindössze 2 darab ellenállás fetenként.A 20mohm-on 16 A esetén 0,32W esik.
Az Alin kapsz ideal diódát kis panelen, készen. 1,1mOhm. Itt is egy.
Van itthon is.
Még az is lehet, hogy van ilyen modul ami vezérelhető és egyben a PWM (PTM)-et is megcsinálná. És meg is van. -
Dr. Szilikát
őstag
Elvetettem a fetet.
Ennek a vezérlése mindössze 2 darab ellenállás fetenként.Noha magam is a félvezetős megoldások híve vagyok, relé kicsit "gyerekes" (mint gyerekkori emlék is), de jelen esetben nem jöhetne szóba a dióda átkötése relével?
Meghajtás valamilyen differenciál-erősítő, tranzisztorral vagy műveleti erősítővel.
-
tordaitibi
veterán
Úgy lehet FET-tel kiváltani, hogy a belső "parazita dióda" ugyanúgy álljon, mint most a sima dióda. A belső diódára kell "rányitni" a FET-et párhuzamosan, amikor megfelelő az áramirány. Ránézésre P csatornással könnyebb megoldani a vezérlés miatt, de N FET-tel is megoldható, csak kicsit bonyolultabb.
Elvetettem a fetet.
Ennek a vezérlése mindössze 2 darab ellenállás fetenként. -
ekkold
Topikgazda
Én törtem a fejem órákig de a fet beépített parazita diódája miatt szerintem lehetetlen a diódát kiváltani.
Az alsó pwm fetet meg nem tudom megfordítani mert akkor annak a diódája folyamatosan vezetne a PV panelből az akku felé.
Úgy lehet FET-tel kiváltani, hogy a belső "parazita dióda" ugyanúgy álljon, mint most a sima dióda. A belső diódára kell "rányitni" a FET-et párhuzamosan, amikor megfelelő az áramirány. Ránézésre P csatornással könnyebb megoldani a vezérlés miatt, de N FET-tel is megoldható, csak kicsit bonyolultabb.
-
hcl
titán
Hogyan képzeled a H hidat?
Nekem csak 1 irányba kellene hogy vezessem, másik irányba meg kell akadályozni hogy az akku visszafelé áramot kergessen át a pv panelen.
Mert ha ez van pl. éjszaka, mivel a pv az reverzibilis, el fogja fűteni az akkufeszültséget és reggelre lemerül. Erre kell a dióda.
Az alsó fet csak így lehet, a source megy a pv negatívra mert fordítva a beépített dióda folyamatosan vezetne.
Gondolkodtam már P fetbe is de van itthon egy marék 80 amperes N fet így felhasználnám. Meg szerintem P fettel se nagyon jönne össze csak minden megfordulna.
1 schottkyn 8W esik 16 ampernél ami még nem is sok de 12 darab lesz és 96 wattot elfűteni már nem egyszerű passzívba a 38 fokos nyári melegbe.Ja azt hittem kétirányút akarsz
-
tordaitibi
veterán
Hogyan képzeled a H hidat?
Nekem csak 1 irányba kellene hogy vezessem, másik irányba meg kell akadályozni hogy az akku visszafelé áramot kergessen át a pv panelen.
Mert ha ez van pl. éjszaka, mivel a pv az reverzibilis, el fogja fűteni az akkufeszültséget és reggelre lemerül. Erre kell a dióda.
Az alsó fet csak így lehet, a source megy a pv negatívra mert fordítva a beépített dióda folyamatosan vezetne.
Gondolkodtam már P fetbe is de van itthon egy marék 80 amperes N fet így felhasználnám. Meg szerintem P fettel se nagyon jönne össze csak minden megfordulna.
1 schottkyn 8W esik 16 ampernél ami még nem is sok de 12 darab lesz és 96 wattot elfűteni már nem egyszerű passzívba a 38 fokos nyári melegbe. -
hcl
titán
H híd nem jó ide? Az tud két irányba vezetni.
-
tordaitibi
veterán
-
hcl
titán
Köszi!
Közben megoldódott, nem csak az volt a baja
A zoomgyűrű (amúgy kb. normális) lötyögése szétcsiszolta a szalagkábelt is, ami az érintkezőpályákról viszi a jelet. 20 éves cucc, nem olyan meglepő.
Megpróbálom majd áthidalni, de előbb vettem egy másikat, mert nem sok esélye van, hogy sikerül.
@rednifegnar : Magam gyártott legalább rugózna, és érintkezne
(Visszahajtod a végét, akkor nem csiszol annyira
Ez ki van gyengülve. Amúgy leszedtem még egyszer, meghajtogattam, így érintkezik (valameddig), de az érintkezőpályákról már nem jut ki. -
ViZion
félisten
-
rednifegnar
senior tag
Hello,
Ilyesmit kéne reprodukálnom, lehetőleg olyan anyagból, ami rugózik. Beszerezni be tudnám, csak 11 ezer Ft, és ugyanúgy nem fog rugózni
(Objektívben kontaktfésű, kb. 0,8x10mm, és folyamat kontaktos, mert már nem követi le a zoomgyűrű holtjátékát.)Valakinek van ötlete, hogy miből lehetne legyártani...?
nem tudom meghajlitgatni? esetleg altetet tenni ala, hogy kozelebb legyen?
ha magad gyartasz az mindig kontaktos lesz, vagy felkaparja az arany csuszokat es akkor aztan plane kuka. -
hcl
titán
-
ViZion
félisten
-
hcl
titán
Ja, nem pont ez van a képen, de hasonló méretű. 8x10mm-t akartam írni.
Honnan lehet olyan rugóanyag réz fésűket szerezni, ami pl. CRT monitorban szokott lenni földelés? Abból pl. ki tudnám vágni. -
Pötyi
őstag
Hello,
Ilyesmit kéne reprodukálnom, lehetőleg olyan anyagból, ami rugózik. Beszerezni be tudnám, csak 11 ezer Ft, és ugyanúgy nem fog rugózni
(Objektívben kontaktfésű, kb. 0,8x10mm, és folyamat kontaktos, mert már nem követi le a zoomgyűrű holtjátékát.)Valakinek van ötlete, hogy miből lehetne legyártani...?
Annak a téglalapnak a mérete, amiből ez kivágható, az garantáltan nem 0,8x10 mm.

-
hcl
titán
Hello,
-
Dr. Szilikát
őstag
-
tordaitibi
veterán
-
troll81
addikt
Kapirgáld meg a burkolatot.
Ha műanyag akkor nem kell semmi, ha fém akkor az a negatív pólus, KÖTELEZŐ közé szigetelő.
Mivel ha bármilyen okból kifolyólag a külső festék sérül durva zárlat lesz belőle.Küldtem linket.
-
tordaitibi
veterán
Kapirgáld meg a burkolatot.
Ha műanyag akkor nem kell semmi, ha fém akkor az a negatív pólus, KÖTELEZŐ közé szigetelő.
Mivel ha bármilyen okból kifolyólag a külső festék sérül durva zárlat lesz belőle. -
laed
senior tag
Kár hogy csak a színét mondtad, és nem az anyagát.
Valami szivacs-szerűt én azért raknék, mert ha mozgatva lesz, egymáshoz ütődhetnek a cellák. Aztán a belátásodra bízom, hogy teszel-e....
Mondjuk a hőleadás meg nélküle jobb. -
troll81
addikt
-
laed
senior tag
Semmi de ha pár év múlva elfelejted hol is van a kötés és bármi okból valami gyíkja lesz akkor indul a fejvakargatás meg a fél ház szétbombázása, csatornák lefeszegetése keresgélés.
A kötődoboz az meg mindig egyhelyben marad látható helyen csak le kell pattintani a tetejét.Ennél már csak 1 a jobb amilor a gipszkarton oldalfal mögött vagy álmennyezet fölött teljesen random wagóznak. Na az tényeg jól hibakereshető...
Én úgy tudom, előírás a kötődoboz. Persze ha megcsinálja a csatlakozást falon kívüli konnektorral (tehát azzal, ami nem süllyesztett) akkor nem kell.
-
baly81
aktív tag
Amit innen látok rajta, elképzelhető, hogy működik fix 24 V-ról, vagy a LED-szalagokhoz is használatos 24 V-os PWM RGB szabályzóval.
Ott is +24 V a közös pont és GND-re (negatív) kapcsolgatnak a MOSFET-ek.

Amit a haszmálatiban láttam, hogy állandó üzemre nem használható. Tehát a hosszútávú fix üzem -gondolom a melegedés miatt- tilos. Szerintem hétvégén lesz időm és szétszedem, aztán jövök a fotókkal.
Köszi! -
Dr. Szilikát
őstag
Köszi a választ!
Azt tudod esetleg, hogy ez a vezérlő miként működteti a lámpát? Videókból nézve elvileg tudja villogtatni külön külön is a színeket (nyilván ennek vannak külön dedekált vezetékei) és a a fényerőt is szabályozni, ami gondolom áramerősség változtatással valósul meg. Esetleg nem lehetne építeni erre egy valamilyen random vezérlőt? Nem profi megoldást keresek, csak kaptam pár ilyen világítótestet és lehet beüzemelném, de a vezérlőért nem adnék ki ennyi pénzt amennyiért vesztegetik. Nem kell, hogy szabályozottan (programozottan) vezérelhető legyen, random villogás is jó lehetne. Van ötleted (vagy valakinek)?
THX!Amit innen látok rajta, elképzelhető, hogy működik fix 24 V-ról, vagy a LED-szalagokhoz is használatos 24 V-os PWM RGB szabályzóval.
Ott is +24 V a közös pont és GND-re (negatív) kapcsolgatnak a MOSFET-ek.

Új hozzászólás Aktív témák
-
103777 - 103701
103777 - 103701 103700 - 103601 103600 - 103501 103500 - 103401 103400 - 103301 103300 - 103201 103200 - 103101 103100 - 103001 103000 - 102901 102900 - 102801 102800 - 102701 102700 - 102601 102600 - 102501 102500 - 102401 102400 - 102301 102300 - 102201 102200 - 102101 102100 - 102001 102000 - 100001 100000 - 98001 98000 - 96001 96000 - 94001 94000 - 92001 92000 - 90001 90000 - 88001 88000 - 86001 86000 - 84001 84000 - 82001 82000 - 80001 80000 - 78001 78000 - 76001 76000 - 74001 74000 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Egyéb hardverek
- Hobby elektronika
- (kiemelt téma)
- Végre feketében pózol a Noctua legkomolyabb 120 mm-es ventilátora
- Yettel topik
- Microsoft Rewards
- Nyuszit otthonra, kedvencnek!
- Milyen monitort vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Gitáros topic
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Windows 11
- További aktív témák...
- GoPro HERO11 Black Creator Edition KOMPLETT, eredeti doboz, alig használt
- Bomba ár! Lenovo TP Yoga 370 - i5-7G I 8GB I 512SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- playseat evolution black actifit
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G7 I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Asus Z390 i7 9700 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 Super 8GB Phanteks Eclipse P360A 650W
- Eladó egy clevo 775TM1
- Újszerű Apple MacBook Air 13.6" - M2, 16GB/256GB - 23 ciklus - 100% akku - Éjfekete -HUN - 3 év gari
- Apple iPad A16 128GB, Wi-Fi, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Keresünk iPhone 12/ 12 Mini/ 12 Pro/12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

koszonom