Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
szente
addikt
Sziasztok!
12V-os E27 foglalatú fényforrást keresek, de olyat, ami dimmelhető. Szerintetek a 12V-osak közül az összes az lehet, vagy itt is csak azok, amiknél jelölve van?
-
válasz
dugo_
üzenetére
Ha a kismegszakítót is veri, akkor ott valami zárlat is van. Nekünk ilyet csinált a belepotyogott kenyérmorzsa... szal. mindenképpen full áramtalanítás, kiszedni ha beépített és átfújni.
Az is megér egy próbát, hogy a vezetékeket kikötöd, akkor kideről, hogy ott van-e a hiba. Nekünk volt egérrágott kábel is anno, idegbeteg voltam, azt hittem a főzőlap rossz, random lebaCCta... Persze a kis rohadék nem lett meg, csak lecsupaszított pár kanócot, amik random (pára, por? passz) zárlatot okoztak.
-
dugo_
veterán
Sziasztok!
Bocsánat ha rossz topik, csak a legjobb szakértőket keresem.
Sütőtakarítás után leveri a gép a kismegszakítót és az ÉV-t. Bekapcsolás nélkül hiába nyomom vissza, ugyanaz történik.
A sütő egy IKEA Kulinarisk, Electrolux gyártmány.
https://shop.electrolux.hu/search?q=:relevance:pnc:94406658801https://device.report/m/432d2ba9fb499094bd50bc085ec85ed97f598bf8ac172de67ea3d371bf42e7ca (pdf)
A sütő saját olvadó biztosítékja sértetlen, a fűtőszálak, főleg ami esetleg kaphatott vizet szerintem rendben van, 30-50Ohm ellenállást mérek rajtuk.
Panelon szemre nem látok elpukkant dolgot, de beázva sem tűnik amúgy.Tudok még valamit ellenőrizni laikusként, vagy szárítsuk és később próba/szerviz, ha továbbra is leveri?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
johniee
üzenetére
Ni-Cd:
8 x 1,2 = 9,6 névleges
8 x 1,3 = 10,4 feltöltve
8 x 1,1 = 8,8 merültenLi-ion feltöltve: 3 x 4,2 = 12,6 V
Merülés közben 2,5 V-nál tilt a BMS általában, de 3 V alatt már nem sok ereje van, onnan törik le:
3 x 3 = 9 V az alja nagyjából.
Tehát több fog jutni a motorra, még a BMS-modulon eső 0,2 V dacára is. Pörgősebb, erősebb lesz, jobban is melegszik, hogy a motor mennyivel hamarabb nyíródik ki, azt nehéz megjósolni. Elképzelhető, hogy így is sokáig elmegy, de erre nincs garancia.
A nagy áramterhelés miatt 3x2 cella lenne ajánlott, vegyes kötésben.
Kell egy 12,6 V-os Li-ion töltő, vagy CC/CV-modul, valami laptoptáp vagy hasonlóval táplálva.
A korrodált érintkezőket mechanikai tisztítással és olajozással lehet takarítani, illetve foszforsavas kezelés is segíthet rajta.
-
johniee
senior tag
Sziasztok HobbyElektro társak

Nekem jutott a feladat, hogy megmentsük a rokonom SKIL akkus fúró-csavarozóját. A fateromé is ez a márka volt néhány éve, szintén felújítva
Csak ez a 9.6V feszültséget hirdeti.
A töltőn 12V 500mA szerepel.
Jól sejtem, hogy ez is mehet 3S 40A megfelelő BMS-sel és 3db bivalyerős 18650 Liitokala cellával? Hely van benne bőven

A kifolyt savat mivel lehet eltávolítani? -
hcs57
addikt
Egy érdekes kütyüt találtam a neten: [link]
Használ valaki ilyet? Azzal kezdődött a keresgélésem, hogy hasonló projekteket láttam, ahol internetes rádiót és más (időjárás, idő, stb) információt megjelenítő ESP32 volt. -
válasz
DonThomasino
üzenetére

köss sorba a gate vezetékkel egy pár 100 ohmos ellenállást, nem árt. -
válasz
DonThomasino
üzenetére
Bocsánat, ha triviális dolgot mondok, de az anód (itt A) a katód (itt K1) és a közös anód-katód (itt Ak2) jelöléseket úgy tudod a legegyszerűbben megjegyezni, ha betűket képzelsz a rajzra:

Tehát ahol K betűt látsz, az a katód, ahol A betűt látsz, az az anód, (a cuccodon a harmadik kis egérfarkinca meg a gate
) -
válasz
DonThomasino
üzenetére
Az 1-es érintkező a gate:

-
DonThomasino
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
"Miután rákapcsoltad a 12 V feszültség minusz ágát a K1 kapocsra, a plusz ágat az izzón keresztül az AK2 kapocsra"
A minusz ment az K1re
a plusz pedig az A ra.
Majd rövidzár AK2 és A között.
AK2 a gate.
Nem így kell? -
válasz
DonThomasino
üzenetére
A tirisztorok belül össze vannak kötve, tehát érdemes külön-külön tesztelni őket.
Kezd az 1-es gate-el.
Miután rákapcsoltad a 12 V feszültség minusz ágát a K1 kapocsra, a plusz ágat az izzón keresztül az AK2 kapocsra, egy pillanatra kösd össze az 1-es érintkezőt az AK2-höz. Ekkor elvileg begyújt a tirisztor, az izzó bekapcsol és úgy is marad.
DE!
Ez egy ipari cucc, mozdonyokban, nagy villanymotorokban használják, szóval lehet, hogy 12 V kevés neki, próbáld ki 24-36 V-al is (persze megfelelő izzóval, fogyasztóval),
-
DonThomasino
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Rendben köszi.
Próbáltam a skori módszerével tesztelni 5V on 7V on egy kis izzóval.
[link]
A mérések rendben vannak de sajnos nem kapcsol be.
Egyéb ötlete bárkinek?
-
válasz
DonThomasino
üzenetére
Dehát rá van rajzolva

-
DonThomasino
veterán
Van egy tirisztorom a következő kivezetésekkel,
AK2 gate?
K1 katód?
A 2 anód?
Jól értelmezem? -
laed
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Tévedett már nagyobbat is.... Amit láttam, az rakétának tűnt az élő közvetítésben. Csak 1 pillanatig látszódtak a betűk.
Más formát (pl.szívet) láttam már régebben a magyar tüzijátékban is.
Pl. az "Y" betű elég egyszerű volt, a 3 irányba kellett szétrobbannia. -
Dr. Szilikát
őstag
Haladva a technikával, inkább kérdezzük meg a mesterséges intelligenciát:
Amikor egy szilveszteri tűzijátéknál kirajzolódik az égre "2026 vagy SYDNEY", azt drónokkal csinálták vagy pirotechnikával is lehetséges? Válasz:
https://iask.ai/q/szilveszter-2026-t-zij-t-k-2026-vagy-SYDNEY-dr-n-pirotechnika-81rjvg0
-
-
laed
aktív tag
A technika iránt érdeklődnek írnám, hogy meglepődve tapasztaltam, hogy tüzijáték-rakétákkal már feliratot is tudnak csinálni.
Egyik országban a "2026" volt, a másikban a "Sydney".
Talán majd a magyar TV is mutatja, ha valakit érdekel..... és boldog új évet mindenkinek!!
-
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Lehet érdeklődni a LIDL ügyfélszolgálatnál is, állítólag valaki sikerrel járt, kapott hozzá új hegyet.
Nem kell ahhoz ügyfélszolgálat! Lehet hozzá vásárolni hegyet. A Fahrenheit 28005A és 28005B hozzá való, azaz kompatibilis típus... Én is ilyenekkel használom, ezt a készüléket.
-
HoTaZo
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Rendben, köszönöm!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
st6969
üzenetére
Ha már így tönkre van a pákahegy, sokat ártani nem tudsz, megpróbálhatod fémtisztára csiszolni vagy késsel kapirgálni, utána gyantázni, ónozni. Nem szabad túlhevíteni, mert oxidálódik.
Lehet érdeklődni a LIDL ügyfélszolgálatnál is, állítólag valaki sikerrel járt, kapott hozzá új hegyet.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
A LED-szalagok tipikusan feszültséggenerátoros meghajtást igényelnek, a szalagon vannak ellenállások, ami áramkorlátozó. Netes fotón mutatták, valaki lekaparta a sárga foszforral kevert szilikongumit, ott is szerepeltek ellenállások.
Ezt úgy kell elképzelni, hogy mondjuk 12 V vagy 24 V a szalag tápfeszültsége, ami a max. fényerő, de ha dimmelni szeretné valaki, ezt lehet szaggatni PWM-dimmerrel, 10 kHz nagyságrenden mennek ilyen dimmerek.
Másik lehetőség, hogy valaki nem szaggatással, hanem DC-csökkentéssel szabályoz, de az nagyobb hatással van a színhőmérsékletre. Kisebb áramon melegebb árnyalatot vesz fel. Továbbá a nyitófeszültség környékén egyenlőtlenségek is jelentkeznek a szalagon, a fényerőben.
PWM-dimmelés megtartja a színhőmérsékletet és egyenletességet, TV háttérvilágítást is így szabályozzák.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
HoTaZo
üzenetére
Relatív régi szabvány, mára elavultnak is számít, LED Bead vagyis "LED gyöngy" néven fut:
https://www.make-it.ca/led-bead-specifications/

Bár mintha láttam volna 9 V-os változatát is, de jellemzően 3 V névleges (amellett, hogy áramgenerátorosan kell hajtani).
-
turho
addikt
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Korlátozd le 10.6-ra.
-
Amúgy van 5V-osom is az pult alá került, ment viszonylag sokat USB tápról.
2020-ban szereltem én is alusínre épített COB LED szalagokat a konyhapult fölé, ezek 12 V-osak, én is egyszerű egyenfeszültségről táplálom őket. Annyit tettem az egészségük érdekében, hogy a tápfeszt 11,2 V-ra korlátoztam be.
Hiába vannak tejüveg plexicsík mögött, az idénre több szalagon már annyira elkezdtek a LED-ek vibrálni, hogy az eredetileg felszerelt 7 szalagból 3-at le kellett cserélni
Mivel eredetileg 10 db-ot vettem, így még pont ki tudtam cserélni ugyanolyanra.
A további pótlásra én is meleg+hideg LED-es szalagot vettem
Ez hasonló, mint a tiéd, csak 12 V-os verzióban. Még nem szereltem föl őket, szóval nem tudom, hogy milyen lesz. Változtatható színhőmérsékletet nem tervezek, megkapják ezek is a 11,2-11,5 V-ot, konyhapult fölé jók lesznek
-
őszinte leszek, nem sokat használtam még. egy kézi kis akkus valami noname cuccról váltottam felfelé, 0.3-as pure nickel lemezt viszi elsőre
ami nem tetszik, hogy a munkakábel rövid, az ha még +10cm lenne, akkor használat közben kéynelmesebb lenne. viszont kaptam hozzá pedált, ami jó. de auto-n, érintésre is tökéletesen működik. nem árt, ha be van dugva munka közben, mert hamar "lemerül".
sajnos nincs összehasonlítási alapom más, komolyabb gépekhez. -
mzso
veterán
válasz
Jarod1
üzenetére
Hm. Ilyen golyósodással, meg hogy még véletlenül sem tapad oda ahová kéne hiába ontom rá a gyantát, vagy gyantás viaszt és is mindig szívok. Akkor lehet annyi a probléma, hogy nem elég forróval csinálom. Legutóbb az új pákával visszavettem mert nem akartam szétégetni dolgokat.
Mennyi amúgy az ajánlott hőmérséklet? Hagyományos ólmos cin-em van most. -
mzso
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Persze ameddig nem próbálod ki, addig nem állíthat senki sem biztosat, de azért légy óvatos

Oké.
De ezek a led szalagok nem áramgenerátorosak, olyat még nem is láttam. Pedig valamikor régen kerestem is. Meg van adva, hogy milyen feszültségre lettek készítve. Ez 24V-os. Nyilván olyan lehet, hogy ganéj a minőség és túlmelegszik.
Amúgy van 5V-osom is az pult alá került, ment viszonylag sokat USB tápról. -
Nem biztos, hogy ez így jó lesz. A LED kontrollerek 99 %-a PWM szabályozást biztosít, pluszban áramgenerátoros táplálást ad a LED-eknek.
Ha csak úgy símán rákötöd a 24 V egyenfeszültséget (áramkorlát nélkül) akkor jobbik esetben csak nagyon melegedni fog a szalag, rosszabb esetben akár ki is éghetnek a LED-ek.
Persze ameddig nem próbálod ki, addig nem állíthat senki sem biztosat, de azért légy óvatos
-
mzso
veterán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Csak itt nem szokványos szabályzó van, hanem szabályozható feszültségű tápok.
-
-
Ha jól értem, de nem kizárt hogy nem jól
A ledszalagok többsége, a + a közös, és ehhez szabályoznak a dimmerek meg az RGB vezérlők a negatív ágban. Vagyis a pozitívok közösíthetők. A negatívok is csak értelmetlen mert akkor állandó RGB és teljes fényerő lesz, a dimmer meg a cct meg az rgb kontroller értelmét veszti mert minden led teljes tápot kap. -
-
Ribi
nagyúr
Ha 24Vot igényel és minden egyes led rendelkezik megfelelő ellenállással, akkor rákötheted, mert a 24V a lényeg. Kontróler csak ki be kapcsolja a szalagot, esetleg dimmel ha jól értem.
Ha elég áramot tud leadni a táp az összes szalagnak akkor ne lesz gond.
Amúgy a + és - is közösítve van valahol, mert amúgy nem működne a dolog. -
mzso
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Aha.
Lesz valami negatív következménye, hogy közösítva vannak a + pólusok? -
-
mzso
veterán
Helló!

Ha ilyen, de 24V-os LED szalaghoz a lentebb látható tápokat kötök, akkor mi történik?
A kérdéses dolog nyilván az, hogy csak egy +-os ág van.
Úgyhogy a + ágak össze lennének kötve. Lesz ebből probléma?
Az AI nem ajánlja meg ilyesmit magyaráz:
De ugye az kitalál nagy marhaságokat is... -
HoTaZo
addikt
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Huhú, még sok is!
Most tényleg jó lenne tudni,hogy hány Volt és hány Watt, ami kell...
-
-
HoTaZo
addikt
válasz
ViZion
üzenetére
& Reggie0
Köszönöm! Így már kicsit könnyebb.
Sajnos Pestre ritkán járok autóval. Milyen boltokban tarthatnak még ilyen ledet?Sokra becsülöd az én tudásomat, hogy csak úgy írod, hogy "megnézed milyen feszt kap".
Van multiméterem, de azt nem tudom, hogy ezzel gondoltad-e, hogy megnézzem, mert akkor azt is el kell mondanod, hogy hogyan. Sorry, laikus vagyok a témában. -
HoTaZo
addikt
Sziasztok!
Van a családban egy négy kerekű elektromos robogó, amolyan mama-mobil.
Úgy néz ki, hogy a menetfény ledje elszállt.
A gondom csak az, hogy nem cserélhető, ilyen panelt nem találok, egy komplett lámpa pedig 14k Ft.
Van ötletetek, hogy panelt vagy ledet honnan lehet beszerezni? Vagy valamilyen egyéb megoldás.
A panel vezérli a többi világítást is, azok működnek, csak a panelon lévő led nem. -
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
st6969
üzenetére
Általában 2,5 V alatt tiltanak a BMS-modulok, de 3 V alatt már egyre kevesebb ereje van az akkunak (megnő a belső ellenállás), ami azzal jár, hogy rákapcsol a terhelés, beesik 2,5 V alá és emiatt tilt, hogy megvédje a károsodástól. Ez még lehet egy jó, csak éppen lemerült cella, de lehet már károsodott is.
Ha egy cella tönkre van, a töltő sem bír vele, mert ahogy rányomja a töltőáramot, a feszültség túlzottan felugrik rajta és akkor amiatt szakít meg, vagyis nem engedi tölteni a BMS a pakkot. Igaz, hogy 3 V alatt gyengébb, kímélő töltéssel illene indítani, illetve így szabályos, de hibás cellán már az sem fog segíteni.
Mivel az aránytalan eltérés általában nem jót sejtet, egy lehetőség lenne, a gyenge cellára közvetlenül párhuzamosítani egy jó cellát, majd így tesztelni a terhelhetőséget és tölthetőséget.
-
st6969
őstag
Sziasztok!
Szokott valaki Parkside X20V akkukat bütykölni?
Az egyik 4Ah-s akkum megadta magát, a töltőn a 2 led villog.
Szétszedtem, és az egyik akkucsoportnál ~2,6V-ot mérek, a többi rendben van.
Kérdésem, anélkül, hogy jobban szétszedném, Liitokalaa Li500 töltővel megpróbáljak ezeken a pontokon rátölteni? Vagy más egyéb javaslat, amit érdemes lenne megpróbálnom?
Azért nem akarom jobban szétszedni, mert nincs nikkel szalag hegesztőm, sem labortápom...
Új cellákat biztos, hogy nem fogok venni, mert postával, beleölt munkával közelíteni fog egy új árához, és akkor inkább azt veszek, de ha van egyszerű módja, megpróbálnám feltámasztani.
Köszönöm előre is, ha tud valaki segíteni
-
-
-
Barret001
addikt
Mire jó a varrógéptű
-
Postas99
őstag
válasz
Postas99
üzenetére
Lusta voltam megírni, promptoltam egyet.
#include <Arduino.h>
#include <driver/i2s.h>
#include <math.h>
// ====== I2S PINOUT ======
static const int I2S_BCK = 26; // Bit Clock
static const int I2S_WS = 25; // Word Select / LRCK
static const int I2S_DOUT = 22; // Data out to PCM5102 DIN
// ====== GOMBOK ======
static const int START_PIN = 32;
static const int RESET_PIN = 33;
// ====== AUDIO ======
static const int SAMPLE_RATE = 44100; // Hz
static const int BITS = 16;
static const int CHANNELS = 2; // stereo (L=R)
static const float AMP = 0.20f; // összhangerő (0..1)
// ütem: 0.17s -> 44100 * 0.17 = 7497 pontosan
static const int SAMPLES_PER_BEAT = 7497;
static const int TOTAL_BEATS = 11;
static const int TOTAL_SAMPLES = TOTAL_BEATS * SAMPLES_PER_BEAT;
// ====== DALLAM SZEGMENSEK (az ábra alapján) ======
struct Seg { float f; int b0; int b1; }; // [b0,b1)
static const Seg segs[] = {
{1175, 0, 2}, // d'' ütem 1-2
{1175, 6, 8}, // d'' ütem 7-8
{ 880, 2, 3}, // a' ütem 3
{ 987, 3, 4}, // h' ütem 4
{ 880, 4, 6}, // a' ütem 5-6
{ 880, 8,11}, // a' ütem 9-11
{ 740, 6, 7}, // fisz' ütem 7
{ 784, 7, 8}, // g' ütem 8
{ 740, 8,11} // fisz' ütem 9-11
};
static const int SEG_N = sizeof(segs)/sizeof(segs[0]);
// ====== ÁLLAPOT ======
static bool playing = false;
static bool lastStart = HIGH;
static int samplePos = 0; // 0..TOTAL_SAMPLES-1
static float ph1 = 0.0f, ph2 = 0.0f;
static inline void getFreqs(int beat, float &f1, float &f2) {
f1 = 0; f2 = 0;
for (int i = 0; i < SEG_N; i++) {
if (beat >= segs[i].b0 && beat < segs[i].b1) {
if (f1 == 0) f1 = segs[i].f;
else if (f2 == 0 && segs[i].f != f1) f2 = segs[i].f;
}
}
}
static void i2sInit() {
i2s_config_t cfg = {};
cfg.mode = (i2s_mode_t)(I2S_MODE_MASTER | I2S_MODE_TX);
cfg.sample_rate = SAMPLE_RATE;
cfg.bits_per_sample = (i2s_bits_per_sample_t)BITS;
cfg.channel_format = I2S_CHANNEL_FMT_RIGHT_LEFT;
cfg.communication_format = I2S_COMM_FORMAT_I2S; // standard I2S
cfg.intr_alloc_flags = ESP_INTR_FLAG_LEVEL1;
cfg.dma_buf_count = 8;
cfg.dma_buf_len = 256;
cfg.use_apll = false;
cfg.tx_desc_auto_clear = true;
cfg.fixed_mclk = 0;
i2s_pin_config_t pins = {};
pins.bck_io_num = I2S_BCK;
pins.ws_io_num = I2S_WS;
pins.data_out_num = I2S_DOUT;
pins.data_in_num = I2S_PIN_NO_CHANGE;
i2s_driver_install(I2S_NUM_0, &cfg, 0, nullptr);
i2s_set_pin(I2S_NUM_0, &pins);
i2s_zero_dma_buffer(I2S_NUM_0);
}
void setup() {
pinMode(START_PIN, INPUT_PULLUP);
pinMode(RESET_PIN, INPUT_PULLUP);
i2sInit();
}
void loop() {
// RESET: azonnal stop
if (digitalRead(RESET_PIN) == LOW) {
playing = false;
samplePos = 0;
ph1 = ph2 = 0;
delay(30);
}
// START: csak lefutó élre, és csak ha nem játszik
bool s = digitalRead(START_PIN);
if (!playing && lastStart == HIGH && s == LOW) {
playing = true;
samplePos = 0;
ph1 = ph2 = 0;
delay(30);
}
lastStart = s;
// Audio buffer generálás + kiküldés
static int16_t buf[256 * 2]; // 256 minta * stereo (L,R)
const int frames = 256;
for (int i = 0; i < frames; i++) {
int16_t out = 0;
if (playing) {
if (samplePos >= TOTAL_SAMPLES) {
playing = false;
out = 0;
} else {
int beat = samplePos / SAMPLES_PER_BEAT; // 0..10
float f1, f2;
getFreqs(beat, f1, f2);
float x = 0.0f;
if (f1 > 0) {
ph1 += 2.0f * (float)M_PI * f1 / (float)SAMPLE_RATE;
if (ph1 > 2.0f * (float)M_PI) ph1 -= 2.0f * (float)M_PI;
x += sinf(ph1);
}
if (f2 > 0) {
ph2 += 2.0f * (float)M_PI * f2 / (float)SAMPLE_RATE;
if (ph2 > 2.0f * (float)M_PI) ph2 -= 2.0f * (float)M_PI;
x += sinf(ph2);
}
x *= AMP;
if (x > 1.0f) x = 1.0f;
if (x < -1.0f) x = -1.0f;
out = (int16_t)(x * 32767.0f);
samplePos++;
}
}
// L=R
buf[i * 2 + 0] = out;
buf[i * 2 + 1] = out;
}
size_t bytesWritten = 0;
i2s_write(I2S_NUM_0, (const void*)buf, sizeof(buf), &bytesWritten, portMAX_DELAY);
}ESP32-D0VD3 - vagy akár ESP32-DEV board és hozzá egy PCM5102 máv szignál generátor. Csak a classic, a többi nincs benne.
Modulshop: ESP32-V3
PCM5102Vezetékek összedugdosása és programozásmax 5 perc.
Az I2S modul tartalmaz egy 3W-os erősítőt is magában de van vonal kimenete is.
Hangszóró alap PC-s hangszóró ha nem akarsz többet. -
-=Jam=-
addikt
Nincs esetleg budapesten valaki, akinek van programozója és tudna egy kiforrasztott bga153-as emmc-re bootloadert írni?
-
válasz
cappa72
üzenetére
Remélem azAI nem téved, és akkor még az impedancia kérdés is megoldódik.
A 6v6 dupla impedancia al bír mint a 6L6, szóval akár nem kell csinálni vele a bias-on kívül mást. Eredeti impedancia terhelések maradhatnak.
Legalábbis faék gondolatmenet alapján.
Bias táblázat [link] különböző csövekhez. -
Postas99
őstag
válasz
rednifegnar
üzenetére
A kimeneten (hangszóró vezérlés, néhány frekit - dualtone is néha - kell kiadni, ott a frekvancia táblázat) ez nem űrtudomány még egy 16F84-től sem.
Egy deepseek vagy chatgpt is összerakja a kódot számára, mégpedig úgy hogy i2s kimeneten akár erősítve meglehessen hajtani egy hangszórót vele. Nem kell ósdi cuccokkal bénázni. Ha megírja jól a promptot kb 30 mp alatt kész a jó kód.
-
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Hozzáférés javítva - elvileg. Thx!
-
-
Sziasztok!
Elég régen foglalkoztam elektronikával.
Viszont most van nálam egy csöves erősítő, aminél érdekes dolgokra leltem.
Palásról került hozzám... így kezdődik.Eredetileg 4db 6v6 csővel megy a végfokozat, ekkor 8/16 ohm között változtatható/illeszthető a kimeneti impedancia.
Amikor hozzám került, akkor feltűnt , hogy 4db cső helyett 2 van benne.
És most szét is szedtem, nem 6v6, hanem 6L6 az, ami benne van.A kapcsolási rajzon (hozzáférés javítva)az áll, hogy a bias feszültség -45V (ez ugye 4db 6v6 csővel).
Viszont a beállítópoti két szélsőértéke jelenleg -34,3 és 43,3 között állítható.
Tehát nem is lehet beállítani "gyári" értékre.
Na itt jön az első kérdés: a két szélsőérték közötti középérték használható beállítási pontnak? (38,8V)
Ahogy most került hozzám, ott a kiindulási állapot 35V volt (mielőtt eltekertem volna bármit is).Az erősítő maga megszólal, és szépen használható is.
Másik kérdés, hogy a kimeneti impedancia 8 helyett 16 (illetve 16Ohm-os állásnál 16 helyett 32) legyen, ha ténylegesen terhelni akarom?
Merthogy 1 cső vs. 2 cső "push-pull"-oldalanként.Előre is köszönöm.
-
Reggie0
félisten
-
And
veterán
válasz
Reggie0
üzenetére
Így! Egy 30 éves (!), 1 kiloword programtárral ellátott mikrokontrollerről beszélünk, aminél még az is csoda, hogy egyáltalán gyártásban tartják. Mai utódai - ugyanebben a sorozatban - ennél az ősi típusnál sokkal különbek, töredékáron.
Nyilván vannak korlátaik, de kár lenne rájuk úgy tekinteni, mintha erősen kifutott típusokról lenne szó, amelyeket már csak megszállott hobbi felhasználók vesznek, mert ez nem igaz. -
Reggie0
félisten
válasz
Janos250
üzenetére
Mondjuk annyi a kulonbseg, hogy a pic16f84-ben kevesebb bugot kell kerulgetni
Ez az uj 32 bites mikrovezerlok igazi rakfeneje, hogy annyira komplex mar a dizajn, hogy teli vannak errataval. Ha stabil es megbizhatobb cucc kell, akkor nem az olcsobb cucc lesz az olcsobb.Masfelol pic-bol is erdemesebb valami ujhullamos verziot venni, amit kisebb csikszelen gyartanak es igy olcsobb is. a 16f84 egy oskovulet.
-
válasz
Janos250
üzenetére
Egy mp3 lejátszó modul kevesebb, mint 1,5 dollár
Kell hozzá egy microSD kártya (1 - 2 GB-os kártya mindenkinek van a fiók elfekvő sarkában), meg egy Sokol hangszóró és mehet a dizsi.
Ha tápfeszt kap, akkor lejátssza a benne lévő kártyán lévő zenét
-
-
Janos250
őstag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Még egy kis adalék, az "ágyúval verébre" dologhoz.
Ma egy PIC16F84 a hestore-ban 3 000 Ft körül van.
https://www.hestore.hu/prod_10024639.html
Egy ESP32-C3 MINI Development Board ESP32 SuperMini
pedig 700 Ft, de ha mást nem veszel, akkor fizetni kell a szállításért, de azzal együtt is 1 000 Ft alatt van.
Mellesleg azon a panelon minden egyéb is rajta van, nem kell feszültségszabályozóval, ellenállásokkal, kondikkal bajlódni, az adott feladathoz elég valami erősítés, mondjuk egy FET.
https://www.aliexpress.com/item/1005008009279874.html
Vagy egy RP2040-Zero is 1000 alatt van, bár ezt én még nem használtam.
Olyan ez, mintha azt mondjuk, hogy nincs nekünk szükségünk a mai modern autók tudására, elég nekünk egy olyan autó, amit a két háború között gyártottak. Aztán kifizeted érte egy mostani új autó árának az ötszörösét.
Mellesleg programozni is sokkal könnyebb egy mostani korszerűt, mint egy régi PIC-et.
Ismerem mindkettőt. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
esp32 super mini, kisebb mint a pic meg a kvarc egyutt.
a pic azert is ilyen mert osszesen 64 byte a rom, abba nem fer bele csak igy, nemhogy minta.persze mondhatunk itt barmilyen megoldast ehhez tudni kell programozni oket. nem egy lehetetlen dolog de azert nullarol nem fog menni egybol.
a pic-nel az a baj hogy sokan annyit latnak belole hogy ott egy 8 labu ic, hosszu a szama, meg kell venni es kesz. az nem trivialis hogy az valojaban egy ures szamitogep abba fel kell tolteni valamilyen programozoval a kódot.
a dcc-rol nem is szolva. aztan meg jon a hangszoro problem (ezekhez regen telefon kagylobol kiszedett hangszorokat hasznaltak, azoknak nagy az ellenallasuk). -
-
laed
aktív tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Igazán jó minőségű hangfelvételt nagyon nehéz készíteni.
-
-
laed
aktív tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Talán MIDI kezelő szoftverekkel is elő lehetne állítani a hangállományt.
-
-
Janos250
őstag
válasz
Kopizoli
üzenetére
Ha tanulni akarsz, akkor nem feltétlenül a régi technikát kellene tanulni.
Ez egy régi típus. Nekem is volt anno egy marékkal, de már szerintem mindet kidobtam.
Pótalkatrész céljára persze még vásárolható.
Manapság én az Arduinot szoktam javasolni viszonylag kezdőknek.
Nem kell hozzá sok cucc, az alap panelokat, amin minden rajta van, már fillérekért meg lehet venni a régebbieket, és pontosan ugyanúgy kell használni, mint a széria korszerűbbjeit.
Ma már PIC programozót nem érdemes venni. Az Arduinot viszont USB-n programozod, hatalmas segítő anyag van hozzá, itt is van topicja. -
laed
aktív tag
válasz
rednifegnar
üzenetére
ize ez ahogy irtak egy PIC amit programozni kell.
Jogos észrevétel.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
rednifegnar
üzenetére
na latom fent va meg a neten nemi maradvany (2009-bol).
ott van egy zip fajl abban benne van a forraskod, lehet rajta modositani.
nyilvan ehhez programozo kell meg masm de nem lehetetlen.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Kopizoli
üzenetére
ize ez ahogy irtak egy PIC amit programozni kell. te olyat veszel amiben mar fel van programozva minden? mert ha maskepp akarod hasznalni akkor az ugy fog csak mukodni ha a dcc kikodolas nincs benne, ergo kellene a forraskod, programozo eszkoz, szoftver es tudas.
ahogy nezem ennek a picnek csak nehany byteos a memoriaja, eprom is csak par byte, hol van ebben a hang? mert az biztos nem fer bele mintakent, lehet csak valami burkologorbevel vagy hasonloval probaja utanozni?
Új hozzászólás Aktív témák
- Kingston FURY Impact 32GB DDR5 4800MHz KF548S38IB-32
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Google Pixel 10 Pro XL Moonstone Super Actua 120 Hz, Pro kamera 5 zoom 256 GB Használt,Gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A17 5G / 8/256GB / 12Hó Garancia / Kártyafüggetlen / Akku 100%
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)

)
Kérdésem, anélkül, hogy jobban szétszedném, Liitokalaa Li500 töltővel megpróbáljak ezeken a pontokon rátölteni? Vagy más egyéb javaslat, amit érdemes lenne megpróbálnom?