Hirdetés
- Mostantól több képkockát generálhat az új Arc meghajtó
- Önmagában is értékesíthetőnek tartja a Vera CPU-t az NVIDIA
- A sufni mélyén született a Galax Titan RTX Hall of Fame VGA
- Rég elfeledett képaránnyal nyúzhatjuk a múlt nagyjait az AYANEO kézikonzoljával
- Ráncfelvarrás után marad nagyjából ugyanaz a Minsforum OCuLinkes mini PC-je
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
laed
senior tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Nagyjából ide akartam kilyukadni, hogy nem kell neki ennyi teljesítmény a tápból....
-
-
laed
senior tag
Jó az a 30A. Az saccra megvan 2x150W kimenő. Ha felhangosítja, bele fog süketülni....
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi
üzenetére
Igen de én 45 év aktív villanyszerelésem során annyi csodát láam már hogy bármi megtörténhet.
Rossz hirem van: nincsenek csodak, csak a fizika.
-
Ha már hasogatjuk ennek a témának kapcsán a szőrszálat

Sose a fogyasztót biztosítjuk. Abban úgyis valami majd megadja magát ha elromlik, elolvad a nyák, kimegy a belső biztije stb. Ha meg nem akkor ott a kismegszakító ami leold.
Viszont a kismegszakítót a vezetékre kell méretezni.
Pl. egy 1,5mm2 rézvezeték tartós terhelhetősége hosszú ideig átlagos környezetben egymagában szabad helyen vezetve 23A.
Ugyanez védőcsőben több vezetékkel egyben elvezetve meleg környezetben 15A.
Erre az átlagember C16, rosszabb esetben C25 kisautomatát szerel.
És ez nagyon nagy hiba.Egy álagos C16 kismegszakító névleges tartós leoldási értéke 145%/1óra. Magyarul 16nak a 145%-a=23A. (255%-nál meg 1 perc és az azonnali 0,1sec leoldási áram meg 5xInévleges de ez most nem releváns)
Ezalatt az 1 óra alatt a másfeles madzag 23 ampertől leégeti magáról a kabátját ha fal alatti vakolt csőben van elhelyezve többedmagával és nem tud hűlni.
A C25 itt szóba sem jöhet, az nem védi meg a vezetéket semmitől. Pedig fehér ember látva a 23A terhelhetőséget kapásból ezt építené be.Ezért veszélyes egy C16 védelemmel több konnektort biztosítani. Semmi garancia nincs hogy a pl. 5 darab konnektorba teljesen jóhiszeműen a nem dugdosnak bele egy 2,5kW olajradiátort, pár 150-200W fogyasztót és a háziasszony megadja a vezetéknek a kegyelemdöfést az 1800W vasalóval vagy hajszárítóval.
És láss csodát a vezeték tudni fogja a fizikát és szépen beláég a csőbe, vakolat alá stb.
A kismegszakító mindeközben csendben üldögél a villanyóradobozban és mit sem tud arról hogy ő túl van méretezve és nem fog működni.Olvadóbiztosítékok nem ennyire egyszerű mert ott bejön a képbe több más tényező is de még a gyorsnak nevezett is bőven 1,5x tartós áramnál kezd el működni. A gyors jelző ezesetben a zárlati áramnál azaz 2*iN feletti áramnál bekövetkező határozott kiolvadást jelent.
Ezek alapján méretezzenek kedves kollégák hálózati vezetéket kismegszakítót, és a berendezések beépített olvadóbiztosítékait.
Mondhatjátok hogy de 2,5-öst húzunk be. Igen de én 45 év aktív villanyszerelésem során annyi csodát láam már hogy bármi megtörténhet. -
válasz
csabyka666
üzenetére
Igen.
A fogyasztó felvesz valamennyi. Ha a táp többet tud leadni, akkor nincs gond, a táp elvan mondjuk 30% terhelésen. Ha a fogyasztód nem kér többet soha, akkor soha nem fog több áram folyni. Felesleges többre méretezni ilyen esetben. A vezeték keresztmetszete is, ha elég, akkor elég, ha nem, akkor melegedni fog a vezeték. De jelen esetben a 15A-es felvételnél se nagyon az lenne a korlát, hogy a dróton mi tud átfolyni.
Az áramfelvétel akkor fog megnőni, ha zárlatos lesz a fogyasztód, akkor meg ott a tápban a túláramvédelem, vagy károsodik a táp, ha nincs benne (PC tápban van).@Reggie0 : Ja, ilyenkor valaki hazudik. Vagy a kontaktspray gyártója, vagy azé, amit feloldott
Jó dolog az a fajta spray is, csak máshova. Én is inkább a kenőanyagosat szoktam, pucolásra külön van CPC (már amennyi van még, kell majd beszerezni valamit ahelyett is).@baly80 : Ja, autóban nem lehet éghető a vezeték szigetelése sem, meg nem száradhat ki, mint ahogyan sok kábel szigetelése teszi mostanában :S
-
-
baly81
aktív tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Ráadásul szerintem az autóban az esetlegesen magasabb (néha extrémebb) környezeti hőmérséklettel is számolniuk kell a vezeték keresztmetszet meghatározásánál. De lehet rosszul gondolom.
A -nál, -nél, helyhatározó és -val, -vel eszközhatározó "toldalék".
Az ezekben található magánhangzó a ragozni kívánt szó utolsó magánhangzójával azonos. Ha magas (e/é, i/í, ö/ő, ü/ű), akkor -nél/-vel, vagy ha mély (a/á, o/ó, u/ú), akkor -nál/-val.
Így, helyesen: Ampernél.
Köszönjük Emese!
-
válasz
csabyka666
üzenetére
Attól, hogy egy látványos autóhifi installáció ujjnyi vastag kábeleket és több farádos kondenzátorokat alkalmaz, attól még egy otthoni rendszerben tök felesleges 10-15 ampernál (ampernél?) többel számolni

Nézz meg egy autórádióhoz való márkaspecifikus ISO csatlakozót, 1-1,5 nmm keresztmetszetű kábeleket tartalmaz

-
baly81
aktív tag
válasz
csabyka666
üzenetére
Egy esetleges rövidzárlat esetén sokkal nagyobb kár keletkezhet az áramkörödben, mint egy kisebb tápnál. Szóval nem árt megmérni majd a fogyasztást és rakni közéjük egy megfelelő méretű biztosítékot.
A legtöbb kapcsolóüzemű tápegység 50-80% közötti terhelésen a leghatékonyabb. A hatásfoka nagyon alacsony terhelésnél romlik, mivel a tápegység saját belső áramköreinek fenntartása arányaiban több energiát emészt fel.
Ezért írták már többen is, hogy mérd meg max terhelésen mennyi az áramfelvétel. Ha 3-4 Amperrel megelégszik az eszköz, akkor a 30A-es táp rohadt nagy lenne neki. De ettől függetlenül használható hozzá. -
válasz
csabyka666
üzenetére
Ne rágódj már ezen ennyit, nézz már meg egy gyári 4*25W autórádiót, másfeles tyúkbéllel van kötve a kocsikba.
És működik 20 évig
Átlagos hangerőn pár A sincs, tökhangerőn az átlagolt az valahol 8-10A.
A csúcsok olyan rövidek hogy mezei multiméter ki se rudja mutatni.
Otthoni fusi labortápom 6 ampernél korlátoz és autórádió teszteknél 2 hangszóróval nem tudtam elérni hogy letiltson.
Szimuszos 1kHz-el valószínű tiltana de zenei hangenyaggal még sose.
Tehetsz 200A biztosítékot is mivel a pc táp elektronikusan védett a túláram és a túlterhelés ellem, kb. 50x gyorsabban fog megszólalni a védelme mint kiolvadna egy 30A olvadóbizti.
15A bizti bőségesen elegendő. -
-
válasz
csabyka666
üzenetére
Lehet kapni, az tuti
De másról is mehet a rádió."A kérdés számomra az, hogy ha rendelkezésre áll 30A, az jobb, mint a 15A. "
Elektronikában ez nincs teljesen így. -
válasz
csabyka666
üzenetére
Jogos, 30 amper sokkal nagyobb szikrát csinál, mint 15 amper

-
-
Kulturáltabb, ha kapok valahonnan egy 6pin inverz csatit...
Nem tudom, mennyit fog felvenni, valószínűleg sokkal alatta. A kérdés számomra az, hogy ha rendelkezésre áll 30A, az jobb, mint a 15A. Az autómban rendelkezésemre áll 360 Nm, ami néha jó, de ettől még a gyakorlatban ennek töredékével járok. -
laed
senior tag
válasz
csabyka666
üzenetére
És lehet nem hogy 30, de még csak 3A-t se fog felvenni....
-
válasz
csabyka666
üzenetére
Jó, de egyáltalán mennyit fog 12V-on felvenni a rádió? Ha 2x50W az 10A kb...
Csati meg, sokkal kulturáltabb. -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Magyarán ezek ugyanonnan erednek, csak külön védik őket ~15A feletti áramfelvételre?
Mert ha így nézem, akkor nincs sok értelme összekötni...bár csak a VGA ágon 15A még nagy ráhagyással is bőven 100W feletti teljesítményt adna tartósan, az pedig elég kell, hogy legyen. -
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
csabyka666
üzenetére
Ugyanaz a 12V ágazik kétfelé, védelmi okból. Ezt a követelményt akkor hozták be az ATX-szabványba, amikor már túl nagy áramú tápegységek jelentek meg, aminek zárlata felizzíthat dolgokat, tűzveszélyt okozva.
Előírták, hogy a 12 V kimenetet kisebb terhelhetőségű ágakra kell bontani és az ágakat külön figyelni. Az ellenálláson áram hatására esik a feszültség, amit a védelem külön figyel, ennyi csak. Példa:

Vannak persze korszerűbb, nagy teljesítményű tápegységek, ahol külön DC-konverter van, az is más.
-
laed
senior tag
válasz
csabyka666
üzenetére
Nem lenne egyszerűbb a rádió fogyasztását lemérni?
-
válasz
csabyka666
üzenetére
Mit akarnál amúgy 30A-el?

BTW levágás helyett csatlakozót is lehet rá tenni
-
Üdv mindenki!
Kérdeztem nemrég a PC táppal kapcsolatban, amiről autórádiót szeretnénk meghajtani. Belenéztem, a sárga vezetékek egy része +12V-1, a másik része +12V-2 jelhez megy a panelon. Csatolok egy fotót a plakettről. Mindkét 12V ág terhelhetőségét 15A-re írja. Ilyenkor ha jól értem, nem szabad összekötni, igaz?
Bár lehet levágom a VGA 2 x 3 vezetékét, azokat összefogom, az a 3 db +12V szál ugyanonnan jön...

-
-
-
baly81
aktív tag
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Inkább az utóbbi

Amúgy ja, ilyen kis napelemekkel csináltam lítiumakku töltőt, 4x3db-ból kijön van 50mA töltőáram...
-
Dr. Szilikát
őstag
Nem agyatlanul, mert kell egy dióda, hogy sötétben ne merítse vissza az akkut.
Viszont a napelemnek természetes módon van bizonyos belső ellenállása, ami az áramkorlátot biztosítja, illetve nem is képes túl nagy áramot leadni. Más kérdés, amikor a meleg nyári napokon a hő nyírja ki az akkut.
-
-
-
baly81
aktív tag
Én a Berner-est használom évek óta. Nálam és a céges környezetben is bevált. Ezt a típust ajánlom (premium is rá van írva); több típus van belőle, de ezt a flakonost keresd. A sima kupakos észrevételeink szerint gyengébb.
Ráadásul ez a szórófejes típus fejjel lefelé is kifújható, nem csak a gáz jön ki olyankor. Szűk helyeken , gépben derékig jól jön ez a funkció is. -
Hello,
Kontaktsprayre van valakinek ajánlata? Kontakt 60 volt eddig, de ha van jobban bevált, akkor kipróbálnék mást is
Árukeresőn csupa olyat látok, amit nem ismerek.Köszi

@Napelemes lámpa téma, kis kerti fényekben egy 3-5 lábú izé volt, ami töltésvezérlőnek is tűnik, és a napelem feszültségét méri, az alapján kapcsol. A kis napelem is lead 2V pár mA-el, ha kell.
-
Honda567
tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Debrecen mellett vagyok, akkor magyar webshopba keresek.
-
-
Honda567
tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Éjszaka jó a fény ereje amúgy, tèlen nem töltődik fel le is szedtem az ősszel a falról.
Van aki tölthető nikkel kadmium elemet rak bele,
mert ha úgyis túl tölti lehet azzal is ki bír annyit mint egy lithium akkuval azon gondolkoztam. -
Honda567
tag
LED szalag ki ridegült és ahogy le szedtem eltört
hogy lehet ezt össze forrasztni?
Meg valami csatlakozó kellene rá mert asztali pc-be akarom be rakni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Honda567
üzenetére
Ebben a kategóriában (aránylag sok LED, áram- és feszültségigény a LED-ek, illetve a PIR-szenzor részére), Li-ion a megszokott, ami életszerű is.
Viszont az olcsó darabokban nincs rendes töltésszabályzó, a napelem csak egy diódán keresztül megy az akkura, így tartós napsütésben túltölti, kinyírja a az akkut. Plusz, a meleg is.
Azt lehet mondani, annyi a cél, hogy látszólag működjön, amíg eladják, többi nem érdekes.

-
Honda567
tag
válasz
rednifegnar
üzenetére
Szerintem lithium 2,23-at mutat a multiméter
-
Dr. Szilikát
őstag
Van olyan fejegység, ami feszültségnövelő DC-konvertert tartalmaz? Ennek hiányában a teljesítmény a 14,4 V töltési feszültség által behatárolt. Esetleg 3 ohmig lehet lemenni a terheléssel, ami kicsit növeli a kivehető teljesítményt.
Hogy mit hazudnak egy fejegységre (autórádióra), nem olyan lényeges.
Külön erősítők vannak (én is azt használok), ami DC-konverteres, de nyilván azért van külön, mert nem fér bele a "fejbe" a táp és a végfokok.
-
laed
senior tag
válasz
csabyka666
üzenetére
Azt meg nem írtad, ez milyen rádió. Mi, ez autóhifi fejegység, amitől döng az egész kocsi?
Lehet 3 laposelemtől is beindul, de ha nagy az erősítés, több kell neki... -
ViZion
félisten
válasz
baly81
üzenetére
táp adatlapról, vagy online vagy az oldalán. Multi rail, ahol a cpu-nak és a vga-nak külön 12 V ága van, pl. a cpu mittomén 150 W a vga meg 250 W. single railnál egyben van. Mindkettőnél van előny és hátrány, de ez itt mindegy. Csak a védelem más, ha összekötöd, akkor a multi rail lehet, h letilt.
-
Honda567
tag
Sziasztok
napelemes fali szolár lámpába jó ez a lítium akku?
A régi ami tönkre ment nincs rá írva semmi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÚJ HP HyperX Cloud II Bolti ár:40k INGYEN FOXPOST
- MSI P4MAM2-V Retro félkonfig, 1 GB DDR RAM, Pentium 4 2,8 GHz CPU, Windows XP
- Creative Sound Blaster 16 (CT2230) Retro ISA hangkártya
- ÚJ HP HyperX Cloud Alpha Bolti ár:30k INGYEN FOXPOST
- Garanciális FiiO SR11 Roon és Airplay bridge / hálózati lejátszó / streamer
- iPhone 13 mini 128GB 100%(1év Garancia)
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Apple iPhone 13 Pro 128GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4050
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Jó dolog az a fajta spray is, csak máshova. Én is inkább a kenőanyagosat szoktam, pucolásra külön van CPC (már amennyi van még, kell majd beszerezni valamit ahelyett is).

De másról is mehet a rádió.

ekkold