Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Bluetooth hangszórók
- Most állítólag törölték a korábban pletykált GeForce RTX 50 Super sorozatot
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen TV-t vegyek?
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Gaming notebook topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Asztali PC-s teljesítményt ígér az AYANEO közelgő kézikonzolja
-
PROHARDVER!

TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el! 

HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ: 
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tomassy00
senior tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
76
-
Tomassy00
senior tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
68
-
MM
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Ezen Hynix A-Die helyett Micron chip van, antituning...
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ilyen áron nem jobb választás ez?
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
mrzed
üzenetére
Patriot Viper Venom 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 66k
tippre a következő 1-1,5 évben nem lesz ennél olcsóbb.
-
mrzed
senior tag
válasz
parandroid
üzenetére
Köszönöm.
Viszont a projekt elhalasztva.... képtelenség normális ramot venni jelenleg. -
parandroid
félisten
válasz
mrzed
üzenetére
Akkor jó, mert a 7500F az ugyanez a proci, csak IGP nélkül, meg amikor éppen kapható, akkor általában egy jó tizessel olcsóbban. 60-65e között jó vétel. Ha 70e körül van a 7600, esetleg szerencsével a 7600X, akkor az is mehet, sokkal többet az bem er, akkor inkább vadásznék a 60e körüli 7500F-re.
p
-
-
mrzed
senior tag
válasz
parandroid
üzenetére
Jogos... 7600/X akart lenni, csak elírtam. Szóval a cu 225 / 7600 környékén nézelődök.
-
freeapro
senior tag
válasz
bluemirage
üzenetére
Ezt nem igazán értem. AI-hoz DDR5 sebessége is véleményes, de DDR4 mégis mihez elég?
-
parandroid
félisten
válasz
mrzed
üzenetére
A CU 225, meg a 7700 nagyon nem egy szint teljesítményben (és nem az intelnek áll a zászló). Én erre a célra B650 lap + 7500F procit vennék (lányom is ezt a kombót kapta), lehetőleg 32GB RAM-mal. Na, ez utóbbival lesz most a szívás, pláne 2x.
A lap + proci az megállhat egy százasból (Asrock B650M HDV/M2 45e körül, ha kicsit komolyabban gondolod, akkor most akciós alzán a B650 Tomahawk WiFi, ami az egyik legjobb középkategóriás lap, 63e-ért meg ajándék).p
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Egyelőre nem éri meg a9500f drágább mint a 9600x
-
KAMELOT
titán
válasz
bluemirage
üzenetére
-
válasz
zozek
üzenetére
Japánban már mennyiségi korlátozás van a RAM-okra a boltokban

DDR4 kifogyóban, mert ott is van egy felvásárlásái láz, tartalék képzés. A DDR5-re való átállás gyártói oldalon lassabb, mint a kereslet gyors növekedése. Aki elég öreg az már látott hasonlót, amikor a RAM típus váltás van/volt korábban.
Ami most új a fenti szokásos' forgatókönyvben, az elvileg egy AI miatti plusz kereslet. Emiatt most RAM váltás nagyobb hullámokat vet a piacon, mint korábban. Legalábbis ezt mondják.
-
zozek
tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
egyébként miért van most ez a drágulás?
Kéthete néztem egy adata 32gb kit-et alzán, 57 volt most 77
-
mrzed
senior tag
Bár néhány hete nem értettünk egyet intel 13-14 generációs procik vehetősége kapcsán, de új platform alapjaként már én sem alkalmaznám. Inkább kérdezek:
Adva van a gyerekeim gépe (2, hogy duplán fizethessek
) B460 lappal 10600/K procival, rtx 2060-as vga-val. A proci még nem is igazán lenne kevés, ellenben a vga-kra ráférne a frissítés. Viszont a pcie 3.0 már nagyon kompromisszumos mára. Úgy döntöttem, hogy első körben alaplap/cpu/ram váltás lesz. Rengeteg utánaolvasás/nézés után úgy jött ki a matek, hogy core ultra 225 lenne az ár/teljesítményben a legoptimálisabb. De megint itt a de... egy generációs sockettel nem szívesen építkeznék. Egy picit drágábban, hasonló teljesítményben 7700/X került képbe. Hogy mire használják, mivel játszanak??? Fiam fortnite/csgo/roblox/minecraft/bf6 qhd-ben, lányom is hasonló fhd-ben és még videót vág/szerkeszt néha, +sulis dolgok. Szerintük jók a gépeik így ahogy vannak, viszont szerintem nem árt haladni a korral.
Van esetleg piros vonalon alternatíva amit nem vettem figyelembe? -
freeapro
senior tag
-
erzol
őstag
Sziasztok!
A beárazós topik nem igazán mozog.
Februárban vettem a Kazynál egy ryzen 5 7600x procit.
Garancia ugye bukó.
Lehet valahogy érvényesíteni a gyártónál?
Nincs baja a procinak, csak eladnám.
Köszönöm, ha valaki tud segíteni!
-
válasz
KAMELOT
üzenetére
A számítógépekkel nem csak játszani szoktak.

A cégnél az I5-14500-es Dell géppel pl. pénzügyesként dolgozom.Utoljára a 90-es évek végén játszottam számítógéppel.
Az 5700X sok office és alkalmi videóvágásra van használva, ahogy az I7-4790-es is arra volt, meg előtte egy Phenom II X4-955Ahogy írtam... sokféle felhasználó van.
-
KAMELOT
titán
válasz
bluemirage
üzenetére
Az édes kevés!
-
Gyöször
senior tag
válasz
freeapro
üzenetére
Teljesen korrekt a 12 év. Én akkor adtam oda az abit ib9 deszkában lévő e6320 c2d proci+ gainward 8600gt silent-et anyósoméknak mert kellett nekik egy gép netezni. Még mindig működik, após püföli.
Én nem fogok meghirdetni semmit, ingyen se, hogy gémer szellemű tagok a nyakamra járjanak utána, "nem megy a krájzisz, akad az fps, droppol a deszka " skandálással.
Ne tudd meg mi van itt felhalmozva.
-
Mengele
tag
Hi
Alap.Asrock B660M Phantom Gaming 4
Proc.I3-12100f
Mem.32Gb
Táp. Asrock Challenger CL850G
Vga, RTX 5070 12Gb
Monitor. Gigabyte CV27F Full Hd 165Mhz
Jatekok. Story,Multi, Co-Op stb...
Cpu Coller.BE QUIET! Pure Rock Pro 3 LXa kérdesem hogy melyik procit birna el az alaplap? i7-12700K vagy I9-12900K vagy
I7-14700K?A Helpet elore is koszonom
-
-
python1
veterán
válasz
freeapro
üzenetére
Én a tákolgatásnak sem látom az értelmét, jó alaplappal inditani aztán a GPU és utána a proci, ramok ha ez megvan, kb kitolni vele néhány évet, és jöhet az új platform.
Én most egyedül a kocsinál jártam el igy (bocs, nincs hosszú i-m jelenleg), hogy hosszú ideig nem cseréltem, kb 10 millát takaritottam meg, korábbi cserélgetésekhez képest.
Nyilván ez is egyénfüggő. -
freeapro
senior tag
válasz
parandroid
üzenetére
Én az apróhirdetéseimet néztem meg, 12 éves pont nincs, de 11-14 éve ezket adtam el:

-
parandroid
félisten
válasz
freeapro
üzenetére
12 éve, ha hiszed, ha nem, már 3-4gen core i-s procik mentek, és akkoriban az AMD jelentős hátránnyal loholt az intel mögött. Az a Core2Duo, meg a 2GB RAM, amire te emlékszel, az lassan 20 éves sztori, 2006-ban jelentek meg ezek a procik, 2010-re már kb ki is futottak, a Q-s verziók egy kicsit később. 2009 óta már a Core i-s procik mentek. Telik az a rohadt idő...
Anyámnál idén cseréltem le egy Dell Optiplexet, amiben i5 6500 volt, na, az volt majdnem 10 éves...
Az utolsó laptopom, amit anno újan vettem, szintén 6gen i7. Ha bővíthető lenne benne a 8GB RAM, a mai napig fasza kis gép lenne. Persze nem játékra, bár a HoMM3 így is tökéletesen futna rajta. Annak idején még WoW-oztam is vele, azt azért ma már nem merném elindítani rajta.
p
-
parandroid
félisten
válasz
Gyöször
üzenetére
Gyere át légy szíves a Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek? topikba, és kezdjük elölről az egészet az összefoglaló kitöltésével (bár ebben most jgy nagyjából benne volt midnen, amit tudnunk kell). Épp ma is ajnlgattunk ki nagyon hasonló gépeket a kérdezőknek.
p
-
freeapro
senior tag
válasz
Gyöször
üzenetére
A 12 év, az gondolom vicc, ugye? Már akkor is vissza kell fognom magam, amikor azt látom, hogy emberek 5 évre vesznek PC-t. Fel nem foghatom miért jó drágán vásárolni valamit, majd hagyni nullára avulni, folyamatos kis fejlesztések helyett. De 12 éve még Core2Duo-t használtam 2GB RAM-al és HD7700 VGA-val (amire már nem is emlékszem mit tudott). Ilyen gépen talán már a böngésző sem indul el

-
4264adam
veterán
válasz
Gyöször
üzenetére
Attól függ mire kell, amennyiért mennek most az új 7700-ak, játékra főleg magas FPS igényű Multi esetén én a 7800X3D procit ajánlom 140k alatt. Ha a 7700 100k.
Alaplapnak ez az egyik legjobb megoldás most ár értékben:
[ASUS TUF Gaming B850M-PLUS WIFI] 73k -
Gyöször
senior tag
válasz
parandroid
üzenetére
Ez most úgy van, hogy hagytam magam meggyőzni AM5 mellett, és alapvetően nem akartam csillió pénzt elkölteni gépre, de jó úton járok.
Általában 12 évente cserélek gépet, most ez történik. Úgy szoktam, hogy ésszerű keretek közt megpróbálok a takaró végéig elmenni procival, mert aztán azt úgysincs értelme cserélni. Pénzt ölni egy letűnt kor gépébe.
Jelenleg a legfontosabb, hogy stabil gépet építsek minőségi alapokra. Régebbi címekkel játszunk, elviszi a phenom II x4 965 +rx580. Ahhoz képest egy 5060 hyperűrugrás lesz. Viszont videószerkesztés is van, nagyon hobbi, de amiatt szeretném inkább a jobb procit.
És ha később a vga cserés lesz azt könnyebben megteszem.
Pénzmag korlát szerencsére nincs kitűzve, de lélektanilag nyomaszt a végösszeg sor.
Onnan indult a sztori, hogy veszek 60ért egy AM4 procit, alá 30ért egy deszkát. Ezek megduplázódtak, de nem is tudom, hogy van-e erre szükség.
Mindegy az a lényeg, hogy a deszka legyen jó. Mindig akartam a mostani AM3ba egy X6 1100T-t de olyan árakon volt aprón, hogy sosem léptem meg. Biztos, hogy ez a proci is az marad amit most veszek.
Viszont vga-t azt kettőt is cseréltem blekkfrájdéjon.
Úgyhogy a 65Wattos 7700 tippet köszönöm. Így a tonnányi rizsám fényében esetleg van-e valami jobb tippetek hosszú távra, vagy mehet a 7700?
-
parandroid
félisten
válasz
Gyöször
üzenetére
Sima 7700 van talán kicsit olcsobban is. Ha ugyanannyiba kerülnek, mehet az X is, de a 7700-ből is lehet X-et csinálni biosban.
De megint nem tudjuk, hogy pontosan mit szeretnél, milyen gépbe, milyen komponensekkel, ds milyen céllal, így meg akár fékre is vihet a tanács.
Az biztos, hogy ha játékra kell a gép, akkor inkább a vga-ba érdemes tolni a lét, egy 7500f+5060Ti 16GB majdnem annyi, mint egy 7700+5060 8GB, de az előbbivel sokkal többre mész játékokban. De mivel megint megy a titkolózás, ez megint csak spekuláció.
p
-
Gyöször
senior tag
válasz
parandroid
üzenetére
Köszi! Nézegetem itt a dolgokat, ha elgurul a gyógyszer és időtállóbb dolgot szeretnék, akkor 100 körül mit érdemes? 7700X?
-
Gyöször
senior tag
Sziasztok!
Úgy szabad itt kérdezni, hogy egy olcsó rtx5060 nem ti vga hoz milyen AM5 proci a minimum?
B650 lapban menne. -
-
válasz
Grave_444
üzenetére
Offba teszem, mert az! : ') : ') ha törlik, így jártam
Persze, hogy nem musthave a Z-s deszka egy k-s procihoz, én is ezen az állásponton voltam.
Amúgy igen, a B660-as nem igazán sikerült jól, de a 760-asnál - bár alig elérhető teszt róla - dicsérték a lapot, még 13900k alatt is FunkyKitnél, vagy Cowcotlandnél is. Nyilván a felhasználói tapasztalatok árnyaltabbak, de alapvetően beugró szintű termék, ami "goodenough".
Így, ha Aurig@ már rendelkezik a deszkával és a CPU-val, szerintem használja nyugodtan, az a foglalat amúgy sem olyan, amire érdemes sok zsetont locsolni, használja, míg megy-megvan, aztán valószínűleg generációt ugrik majd. Gondolom, nem órákon át tartó szintetikus tesztekhez, bencsekhez kell neki a proci. RAM-ból mondjuk valami pattogósabbat néznék, de ott sem lenne "jáccósban" túl nagy impaktja, ha 9060XT/9070 szintű kártyával használná. Valamennyi deficit lenne, de nem katasztrófa.
-
dom2000
csendes tag
válasz
parandroid
üzenetére
Nincs benne szar VRM, teljesen jó simán kihajtja, ram egy gebasz 5600 és kingstone, g skill-t neki!!!!!!!
-
Grave_444
nagyúr
válasz
Paxker315
üzenetére
Maga ez a típus már B660-nál is leszerpelt, a B760 talán jobb VMR-el szerelt, ennek kell csak utánanézni, egyébként semmi baj a B chipsettel K-s prociknál.
A képen is látszik sok lapon gond nélkül elfut egy I7. Oké, ott pont nem K-s, de tapasztalatból írom semmi baja, nem melegszik egyáltalán. Forrás.
Nyugodtan mehet K-s proci nem Z lapba is, ha nem szeretne tuningolni.
Gyári feszültség magasabb, kicsit erősebb lesz, mint a sima 12700. -
válasz
parandroid
üzenetére
Azé' az említett Asrock lap nem a legalja office-tier, s stock-on nem kellene, hogy problémát okozzon neki a 12700k. 10+1+1 fázisú VRM, még a kissé olcsósított mikro-ATX változat sem jött zavarba a zászlóshajótól - a már-leggendás 14900k-tól

Nem azt mondom, hogy hűdejó, csak azt, hogy nem katasztrófa, és ha stock-on fut a rendszer, nem kellene, hogy problémát okozzon a deszkának.
-
parandroid
félisten
válasz
Paxker315
üzenetére
A legnagyobb gond még csak nem is a chipset, hanem a szar vrm, ha csak beleteszi a procit, és hajtja, akkor jó lenne az a b760 is, ha amúgy minőségi lapon van. Bár akkor meg megint minek a k-s proci?
A legnagyobb gond az, hogy megint a klasszikus inteles probléma jött elő, miszerint vegyünk egy bika procit, a lapon, meg a ramon meg spóroljunk. Na, ez itt pont bem megy, és ezt kevesen tudják elfogadni. Ezért van tele a piac mindenféle szarfos irodai lapokra épülő 'gamer' gépekkel...
p
-
válasz
parandroid
üzenetére
Nem az alaplap gyártója a gond, hanem a B-s chipset. Amúgy 1-2% különbség lenne Z-s deszkával? : )
-
parandroid
félisten
válasz
SZKEBE75
üzenetére
Amire gondol. kolléga, az gyanúm szerint pont a kérdés ellentettje. A válasz az, hogy igen, a procit kicsit vissza fogja fogni az 5600-as ram. De már eleve egy k-s i7 alá az az asrock ram sem egy ideális választás.
Szóval kissé gyöngyöt a disznók elé effektus ehhez a ramhoz, meg alaplaphoz egy k-s 12700. Gondolom, most valmingyengébb proci van benne, és upgrade-elne. De ez mind csak találgatás, mert ugye összefoglalót minek kitölteni?
p
-
Aurig@
őstag
Üdv. Mindenkinek!
Egy kérdésem lenne:
RAM-ot szeretnék venni a géphez.
Egy ASRock B760 Pro RS DDR5 lapba menne, amiben egy i7-12700K proci van. Ez a proci ki tudja hajtani ezt a memóriát?Kingston Fury Beast Black 32GB DDR5 5600MHz Kit(2x16GB) (KF556C36BBEK2-32)
Köszönöm a válaszokat!
-
válasz
DJZoliboy
üzenetére
Már 2018 óta pedzegetik hogy kevés lesz a hat mag, azóta sem lett kevés, mai napig kiváló választás a hat mag játékra. Nos, a 8 magról még nem láttam olyan véleményt hogy a következő években tulhaladotta válna, és nem is gondolom hogy érdemben hátrány lenne 5 éves távon a 8 mag.
Intel következő generáció új foglalatba érkezik majd, így a mostani platformon azok az opciók, amiket jelenleg is elersz.
Nagyon nem szeretem a hegemoniakat és kiegyensúlyozatlan piacot, de jelenleg AM5 - ben érdemes gondolkodnod 7800x3d - vel, onnan lesz még fejlesztési lehetőséged. Szívből remélem hogy az Intel magára talál a közelgő években
-
parandroid
félisten
válasz
DJZoliboy
üzenetére
Nemt tudjuk, milyen lesz az Intel, amit jövőre hoznak be. Ahogy az AMD-s Zen6-ról is csak pletykák vannak. Amit eddig tudunk, az alapján marad a jelenlegi felállás, hogy munkára Intel, játékra AMD, de meg kell várnia teszteket. No meg az eddigi tapasztalatok alapján egyvalamiben biztosan brutálisak lesznek, és az az áruk.
p
-
DJZoliboy
aktív tag
válasz
parandroid
üzenetére
Köszi! Akkor az intel felejtös amit jövöre hoznak be? valamint ez a 8 mag téma meddig lesz helytálló a gamekben?
-
parandroid
félisten
válasz
DJZoliboy
üzenetére
9900X3D malóra optimalizált proci, a 2nodos felépítés miatt játékban gyengébb, mint a 9800X3D. A 9950X3D-vel megoldották, hogy játékban minimálisan gyorsabb, mint a 8 magos 9800X3D, és speciális alkalmazásokban is kihasználható a sok mag teljes tempón, szóval ez most a top proci. De ha nem munkára kell, pénzkidobás, mert fps-ben nem fogod észrevenni a különbséget.
Jövőre jön a zen6, jelentős teljesítménynövekedés várható, és több mag az azonos kategóriákban is, szóval vegyél most egy 7800X3D/9800X3D-t (a kettő között van teljesítményben kb 10-15%, árban meg 50%), és jövő ilyenkor célozd be az utódmodellt, ha kevés, amit tud (kétlem, hogy ezen fog múlni).
p
-
DJZoliboy
aktív tag
Sziasztok!
Szerintetek melyik platformot érdemes építeni nagyrészt game meg YT. AM5 vagy a Z890? másik kérdés meg elég sokáig egy 9800X3D 8 maggal vagy inkább lépjek feljebb eggyel a 9900X3D-ra 12 maggal ha 5-6 évre tervezek a procival. Köszi!
-
kolopele
nagyúr
válasz
Pöttön
üzenetére
Nyugodtan megveheted, az ilyen közel 200 ezres procik csak az fps hajkurászóknak fontosak. Itt egy példa a Battlefield 6 esetében, kb. mennyi eltérés van egy 5700X3D és egy 7800X3D között. Nyilván az 5700X3D már "semmire nem elég", sőt a nagyobbik tesó 5800X3D sem, mindkettő hulladék, kuka.........
[link] -
freeapro
senior tag
válasz
parandroid
üzenetére
Igaz, bár a kérdező nem platformról érdeklődött, hanem arról, hogy ajánljuk-e a 7800x3d procit.
-
parandroid
félisten
Én nem értem, miről beszélgettek, mindkét proci am5.
p
-
Rekro
aktív tag
Sziasztok!
1. Milyen célra használnád elsődlegesen? (Játék / munka? Ha játékra, akkor leginkább mely játékok?)
1440p játék és munka
2. Pontos konfigurációd leírása /alaplap, videókártya, monitor (felbontás és képfrissítés), táp stb./ vagy hivatkozz az adatlapodra, ha ki van töltve!
Egy 5070ti esetleg 5080 mellé szeretnék egy jó procit
3. Mennyi pénzt szánsz rá?
Nyitot vagyok ebben a kérdésben
4. Új vagy használt processzorban gondolkodsz?
Rászánom amennyi kell, de feleslegesen nem szeretnék költeni.
5. Szeretnél-e tuningolni, avagy távol áll tőled?
Nem fogok tuningolni.A komplett gép ajánlásnál már érdeklődtem, ott 7800x3d-es volt az ajánlott proci. Gondoltam megkérdezem itt is hátha van ellenvélemény. Hosszabb távra venném 4-5 évig nem nagyon szeretnék a géphez nyúlni. Felfele esetleg érdemes lehet még nézelődni vagy teljesen felesleges?
Köszi!
-
Pöttön
őstag
válasz
VirsLee
üzenetére
Ha csak ezek a hátrányai akkor én viszont behúzom ennyiért 3 év garival.
Jelenleg ez a legolcsóbb 8magos proci am5-ön ami így is hoz a tesztek szerint kb 15% előre lépést az am4-es 5800x-hez képest.
Átmeneti procinak nekem tökéletes lesz!
Emulátorozós gépbe kell, ahhol a 8mag és az avx512 fontosabb mint a pci e 5.0 vagy a nagyobb l3 cache. Igp meg az 5800x-ben se volt.Köszi az infót!

-
parandroid
félisten
válasz
VirsLee
üzenetére
No meg oem, rendszerépítők kapják nqgy tételben, mittudomén, 50 darab egy műanyag tojástartóban a minimum tétel, vagy ilyesmi. Aztán amikor a kutyának nem kellenek az ezzel szerelt gepek, akkor elkezdik külön a procit is eladogatni.
A 80e-s oem 7700 mondjuk igen jó vétel volt. Ez ennyiért nem igazán az.p
-
Pöttön
őstag
Sziasztok!
A ryzen 8700f oem minek köszönhető hogy ennyire jóárasítva van a dobozoshoz képest?
Néhány boltban 60-64k a dobozos meg 90+k... -
123sylaar
aktív tag
válasz
parandroid
üzenetére
Intel vonalról ajánlott eswtleg valami?
-
parandroid
félisten
válasz
123sylaar
üzenetére
Én most perpill amúgy 7500f-et vennék, ha nincs semmi extra igény, ha nagy felbontású, komolyabb részletességű játékra kell, akkor meg 7800x3d-t. Pillanatnyilag ez a két jó vétel van, a többinek nagyon csúnyán elmászott az ára, és jövő tavaszig valszeg nem is fog javulni a helyzet.
p
-
123sylaar
aktív tag
válasz
parandroid
üzenetére
Köszönöm!
-
parandroid
félisten
válasz
123sylaar
üzenetére
Persze, jó hozzá. Legfeljebb biost frissítesz, de az meg úgyis alapvető kell legyen. 9600x pont nem egy ar/érték bajnok, épp amiatt, hogy alig erősebb, mint a 7000-es tesói, ellenben jóvl drágább.
Mindazonáltal ha hosszabb távra tervezel, későbbi proci upgrade-del, akkor megfontolandó egy B850 lap. De elmegy akár a 9800X3D is a B650-ben is, csak nyilván nem az alsó polcról kell lekasztani egyet.
p
-
123sylaar
aktív tag
Sziasztok!
Ryzen 5 7500F vagy 9600x procikon gondolkodom.
AMD Ryzen 9000-es sorozathoz is jók a B650-es lapok, vagy már B850 kell? -
parandroid
félisten
válasz
zozek
üzenetére
Attól függően, hogy mennyiért veszed a 7700X-et, inkább a 9700X, alig drágább, de annál erősebb. Onnét amúgy egy lépés csak a 7800X3D.
Lassabb amúgy a sima 7700 sem lesz, főleg nem az 5700X3D-nél, ami azért a nagyobbik tesójához képest is észrevehetően gyengébb volt. Lehet, hogy bizonyos játékokban gyorsabb sem, overall viszont mindenképpen előrelépés.
p
-
zozek
tag
Sziasztok,
Gondolkodok platform váltáson. Visszalépés lenne e egy 7700x proci a 5700x3d-hez képest sim-ekben. Úgy tudom azok a játékok szetetik a 3d cache-t.Vagy esetleg egy 7600x3d,de az csak 6 magos.
1. Milyen célra használnád elsődlegesen?
játék, autósim-re(ACC,ASM2,LMU) és BF6
2. AM4 platform van 5700x3d-vel, vga: RX 9070, táp: chieftec 750w powerplay
3. Mennyi pénzt szánsz rá?
4. Új vagy használt processzorban gondolkodsz?
új
5. Szeretnél-e tuningolni, avagy távol áll tőled?
nem szeretnék -
Kezdőként
csendes tag
Üdv.
Intel NUC gépem van,és nagyon hamar felpörög a ventillátor,és 100 fokra is felmegy a hőfok. Pedig alig terhelem a gépet. Már újra pasztáztam.
Lehet ezzel kezdeni valamit,vagy ez ilyen marad már?
Köszi -
Gabesz87
veterán
A ház mérete és a zaj is mellékes számomra, mivel lent van a szerver a garázsban
Házat nem is terveztem cserélni, az egy Thermaltake Core V21. Bejön ez a kocka ház design
Olyan, mint a HP Proliant. Na meg szellős is. -
-
MM
őstag
válasz
Gabesz87
üzenetére
"De akkor ki a célközönség? Na mindegy. "
Nálam pl. i3-8100T a HTPC, egy 6x15x15cm-es külső tápos Chieftec házban, passzív módban megy egy lefűrészelt tetejű hűtőbordával, ITX Wifi lapban.
Már nem emlékszem hány éve dobtam össze, de az oka az volt, hogy az ekkora gyári barebone PC-kben vagy gagyi volt a CPU, vagy aktív a hűtés, egyik sem tetszett. Ez meg 50-60 fok között elketyeg egy SSD-vel hangtalanul, Win11-et is rá lehetett tenni, a sebessége még mindig elég. -
-
Gabesz87
veterán
válasz
barnam_
üzenetére
De akkor ki a célközönség? Na mindegy.
Mivel ősrégi a lap és a proci, nyilván mindkettő cserélve lenne. Jelenleg is (Asus B85M-E) a BIOS-ban Power Saving módot használok, és nincs a gépnek őrült fogyasztása. Régebben néztem, ha jól emlékszem 40W körül fogyaszt. Amúgynem is igazán érdekel a fogyasztás, az az igazság, mivel van egy méretes napelem rendszerünk jelentős tultermelessel. Csak ha már otthoni szerver, NAS, gondoltam ne a fogyasztás legyen a hátulütője.
De a kérdés még adott, milyen procit javasoltok akkor, ami biztosan ellátja a lenti feladatot? Szóval inkább a megfelelő teljesítmény, és ár a fontos, mintsem a fogyasztás. -
válasz
Gabesz87
üzenetére
A 'T'-s 35W procik szerintem eléggé szűk rétegnek kellenek, valószínűleg nem a PC DIY felhasználók a célközönség, ezért drágább.
Nem tudom milyen alaplap lenne a gép alatt, de ideális esetben a turbó limitet (PL1, PL2) lehetne szabályozni és kész a 35W proci.Konkrét tapasztalatom nincs ezekkel a procikkal ilyen felhasználásra.
-
Gabesz87
veterán
i3-12100T / 13100T procik miért nincsenek szinte sehol? Még használtan sem? Ill. ÁK-n 13100T-t látok, de 70k
Nem követem mondjuk túlzottan a HW piaci árakat, de ennyire felmentek volna?
Egyébként home szerver HW upgrade-en gondolkodom, a jelenlegi gépem lelke egy i5-4570, amit már nyugdíjazni kéne. OMV fut rajta. Ez a média (Plex) szerver, VM-ben fut a Home Assistant, ill. docker konténerek (Qbit, Radarr, Sonarr, Bazarr, PiHole). AZt tervezem, hogy Proxmox alá költöztetem a rendszert, de akkor egyúttal már lehet, hogy frissíteném a vasat. Milyen procit ajánlanátok-e célra? Vagy ha nincs T-s, jó a sima 12100/13100 is? -
Pehi
senior tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Tegnap meg is jött innen.
Köszi! -
parandroid
félisten
válasz
Levyke1995
üzenetére
Inkább a milyen gépet topikba tedd be te is a kérdést. Lehetőleg az összefoglalós kérdéssort kitöltve (bár az infók nagy észe megvan).
p
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
Levyke1995
üzenetére
9600X helyett 7500F, aztán később tudsz upgradelni, akár zen6-ra. (5060-at meg elengedném, 9060XT, vagy használt 4070/s)
-
válasz
parandroid
üzenetére
Tudom nem tudom miért ez került be hdv/m.2 akartam
mobilról csináltam hazafele a buszon
-
válasz
Levyke1995
üzenetére
Egy ismerős kért meg hogy ajánljak neki egy gépet 400-ért
Mivel felmentek az árak így egy kicsit túlcsúsztam
és egy helyről van összeszerelve, én ezt tettem össze
-
KAMELOT
titán
válasz
Levyke1995
üzenetére
-
válasz
Levyke1995
üzenetére
Ha már meglévő gép lenne, szerintem nem lenne rossz választás a 14600K(F) ha újan veszed és ki tudsz fogni egy akciót.
Új gép esetén nem raknék már össze LGA 1700-as gépet, inkább AM5. -
Levyke1995
újonc
Sziasztok! Szeretnék építeni egy közép-felső kategóriás gépet ami jó játékokra.(minden elfut rajta 3-5 évig legalább full HD-ban) és képszerkesztési munkára is megfelel. Tudom, hogy sokan azt mondják hogy jó videokártyával érdemes indítani, illetve hogy legalább 2x annyi pénzed legyen videókártyára mint processzorra, de én a processzor választást tartom fontosabbnak. Ryzen 5 9600x és Intel i5 14600k az eddigi kiszemelt. 100 ezret szánnék cpu-ra, és 150 et gpu-ra és kb még 150 et minden másra. Hogy 400 ezer környékén megálljon. Videókártyák közül az rtx 5060 at néztem ki. Viszont arra is hajlandó lennék ha volna egy sokkal jobb opció, hogy várok 1.2 hónapot. És rászánok egy 50-100 assal többet és feltolom a budget 450re, ha tényleg tudnék kisebb felárral egy olyan gépet összehozni ami rátesz akár még 1.2 év élettartamot. Nektek mi a véleményetek az említett 2 prociról esetleg mást választanátok vagy kicsit magasabb árkategóriában? (főleg új setupban gondolkodom ne legyen régebbi mint 2023.) köszönöm a válaszokat, segítséget !
-
parandroid
félisten
válasz
Dragon3000
üzenetére
És ezek csak azok a modellek, amiket az intel elismer, a gyakorlat meg néha mást mutat. 14400 tulajok is panaszkodnak a problémára neten, és az f-es procikkal is előfordul a tulajok szerint.
p
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
ollie
üzenetére
Ha jól emlékszem az intel táblázatban 13600k és 14600k-tól felfelé az összes megoldás benne volt, nem csak a k-s verziók.
Szerk.: jól emlékeztem, itt a lista, nem hiszem, hogy csak úgy brahiból emelte volna a garancia idejét azoknak a megoldásoknak, amiket ne érintene a gond.
-
válasz
parandroid
üzenetére
Csak a K-s procikat érinti.
Új hozzászólás Aktív témák
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel
- EAFC 26
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- Borderlands 4
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- PlayStation 5
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen routert?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF F15 FX506HE notebook - i5 11400H 16GB DDR4 512GB SSD nVidia RTX 3050Ti 4GB W11
- Panasonic HC-V770 FUL HD kamera
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el! 

A lap + proci az megállhat egy százasból (Asrock B650M HDV/M2 45e körül, ha kicsit komolyabban gondolod, akkor most akciós alzán a B650 Tomahawk WiFi, ami az egyik legjobb középkategóriás lap, 63e-ért meg ajándék).

Az utolsó laptopom, amit anno újan vettem, szintén 6gen i7. Ha bővíthető lenne benne a 8GB RAM, a mai napig fasza kis gép lenne. Persze nem játékra, bár a HoMM3 így is tökéletesen futna rajta. Annak idején még WoW-oztam is vele, azt azért ma már nem merném elindítani rajta.
Üdv.