Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Milyen egeret válasszak?
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- LG LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SoundON
tag
Azt nem tudom hogy mi a konszenzus...

Nálam szuperül működik és valódi eszpresszót ad!
A fejegység előmelegítését a használati útmutatóban is írják, de persze erre is van többféle megoldás, szokás.Van aki forró, 100C fokos vizet tölt bele és vár 1-2percet, majd megismétli ugyanezt, majd a harmadik menetben tölt és csapol. Ez szerintem akkor lehet jó ha vízforraló kannát tudunk használni, mert csak akkor van elegendő forróvízünk.
Nálam a következő a menet:
Ibrikbe betöltöm a kb 60ml vizet és felrakom a Renkow mini gáz alá míg forrni kezd. Ez 2perc.
Addig lemérem és leőrlöm a kávét.
A forrás pillanatában felrakom a fejegységet a pontosan illeszkedő ibrik tetejére és lazán ledugaszolom, hogy a gőz nagy része bent maradjon és pontosan 3percig "gőzölöm" a rozsdamentes fejet.
Közben megtöltöm a szűrőkosarat a leőrölt kávéval, tömörítek, majd a mérleget átteszem a Flair alá.
22C szobahőmérsékleten pontosan 3:00 perc gőzölés után lesz 87C fokos a fej, amit gyorsan leveszek és ráhúzok a kávéval már megtöltött szűrőkosárra, majd az ibrikből feltöltöm a fejegységet a jelzésig a forró vízzel (ami így találkozva a már 87C fokra melegített fejjel kb 92-93C fokos csapolási vizet eredményez)majd gyorsan ráteszem a nyomásmérős dugattyút a tetejére a további hővesztés elkerülése érdekében.
Mindezeket kb 5másodperc alatt
Ekkor a ledugózott fejegységet ráteszem a Flair vázra és már csapolok is
Ez a gőzöléses előmelegítés
[kép] -
SoundON
tag
válasz
PeterAgos
üzenetére
Ez is szuper szett! Aki szereti a kotyogós kávét annak szuper!
Sajnos nekem a kotyi az kotyi, az nem eszpresszó
Én is néztem túraboltos "kemping gáz" megoldásokat, de nem találtam olyat aminek a gáz rózsája és a gáz fölé lógó lábak elég kicsik lettek volna egy 6-7cmes hasú ibrikhez.
Ráadásul ez a Renkow kis égő még durvább mint az otthoni gáztűzhely és a legfontosabb hogy újratölthető a minden dohányboltban kapható gázpalackkal mint egy öngyújtó
-
sz.zs. fórumtársnak köszönhetően egy feneketlen (aka ass-less) karral csapolok itthon, így rögtön be is igazolódott, amit nagyjából sejtettem: a lefolyásoknak kutya bajuk

-
bluesfan
tag
válasz
soldier2
üzenetére
Hát ez is egy vélemény.
Nálam most épp egy tuning 58,6 mm-es, rozsdamentes talpú Casadio rugós üzemel. Mivel peremes, abszolút könnyű vele a kosár falára merőlegesre tolni a pogácsát, állandó a nyomóerő és még állítgatni sem kell. Csak próbából vettem, de a palmtamp most miatta pihen egy ideje. -
-
Gery0505
aktív tag
Sziasztok Kávérajongók!
Csodálattal olvasom, hogy miket "műveltek" a kávékészítés oltárán, gondoltam Hozzátok fordulnék a kérdésemmel.
Párommal elhatároztuk, hogy megvennénk a közös életünk első darabját, egy remek kávéfőzőt. Mivel mindketten szeretjük a kávét, ezért nem mindegy számunkra a minősége a kávénak.
Nos az első választásunk a Szarvasi Mini Espresso volt, de mivel tönkrement a gyár, így nem lehet kapni már sehol sem. Nálunk itthon az van most is, de azért szeretnénk egy minőségi presszógépet, ami finom ízű és Crema-s kávét csinál, nem csak egy olyan fekete levet, amit a Szarvasi tud.
Sokat nézegettük a neten, és a különböző műszaki áruházakban, hogy milyen gépeket lehet kapni. Igazából egyik sem tetszett nekünk, mert mind gagyinak tűnt az olcsó árfekvésben. Elmentünk a Kávétársasághoz megnézni a komolyabb gépeket, túl nagy keretünk mondjuk egyelőre nincs rá, így a [Delonghi Dedica] gépet próbáltuk ki.
A Srác nagyon készségesen és kedvesen segített nekünk, kétféle őrlési finomságú kávét mutatott nekünk, az őrlőt először durvábbra állította, aztán kicsit finomított rajta, és határozottan érezhető volt a különbség.
Egy ilyen [Őrlőt] használt.
A finomabbra őrölt kávé sokkal ízgazdagabb volt. Ha jól emlékszem fele Robusta és fele Arabica keverék volt, a fajtát sajnos nem jegyeztem meg, de ez mindegy is. Úgyhogy ez eléggé megfogott minket, így a Szarvasi kávé után.
Szóval bevettük a piros kapszulát, és megnéznénk milyen mély a nyúl ürege... 
Mivel kezdők vagyunk, így még mindig tanácstalanok vagyunk, és a segítségeteket szeretnénk kérni, hogy eldöntsük, megéri-e megvennünk ezt a Delonghi Dedica-t vagy nem. Ismeritek ezt a gépet? Tudtok esetleg valami hibájáról, vagy valami miatt ellenjavallt?
Kb 60eFt-unk lenne most erre a célra, egy őrlőt is tervezek majd venni, de azt nem most, hanem egy kicsit később. Vagy esetleg nézzünk egy használt Gaggia Classic-ot? Ma néztem egy 2014-es modellt a Jófogáson, viszonylag olcsón, és mostanra el is tűnt a hírdetés. Gondolom egy szerencsés kávérajongóé lett.
-
mdav88
aktív tag
Rozsdás GC belsőt mivel lehet újra rozsdamentesse tenni?
-
tcarina
csendes tag
válasz
stereofan
üzenetére
A daráló egy rancilio md40-es.A kartartó is meg van ,de az már így nem hasznáható mert a függőleges tengely nem esik síkba.Azon gondolkodom,hogy ferdén (rézsútosan) kellene elvágnom,habár a mazzer gyári átalakítón egyenesen van vágva, szerintem kb 20mm a lyuk .A kar alá pedig kitalálok valamit amivel felemelem olyan magasságba ,hogy pont jó legyen a kávé bele szóródása a szűrőbe.
-
hoffman_
nagyúr
köszi mindenkinek a tippeket!

-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
korábbi kérdésemre - milyen vizet? - Norda és/vagy Vera volt a válasz. azóta keresem őket, de nem nagyon találok. ki hol szokta beszerezni?
-
tcarina
csendes tag
Sziasztok
Karba örlőssé akarom átalakítni a darálómat egy kínai cukrász tölcsérrel.
Tudtok abban segíteni,hogy hány mm-es lyuk legyen alul ahol kipereg a kávé ,hogy ne kelljen sokat kísérleteznem ,mert az eredeti 8mm-es biztos kicsi.
Köszi -
SteelCowboy
csendes tag
Most láttam, érkeztek Szegedre Szilviák. Néhány napja téma volt ez a V5. Itt is 169 990Ft, mint az akkor említett kávégépklinikás ár. És már csak 99 darab van

(Félreértés ne essék, nem vagyok fizetett reklámember vagy ilyesmi, csak porondon volt korábban, gondoltam megosztom Veletek). -
SoundON
tag
válasz
Flashback
üzenetére
Ez az utazós szettem:
-Flair Espresso karos "manuál eszpresszógép"
https://www.flairespresso.com-Naked nyomásmérő dugattyú
https://www.naked-portafilter.com/product/flair-piston-pressure-kit/-Lido ET kéziőrlő
http://www.oehandgrinders.com/LIDO-E-T-_c_32.html-Renkow mikró gázégő
https://www.rekrow.com.tw/en/product-225310/Elegance-Micro-Burner-RK4203.html-Brewista Smart Scale II™ mérleg
https://www.mybrewista.com/products/brewista-smart-scale-2valamint egy tárcsalehúzó mint főző állvány és egy modern kis rozsdamentes ibrik amibe pontosan passzol a Flair "munkahenger", amit elő kell melegíteni vagy gőzölni.
Ha a továbbiak is érdekelnek keresd Kávékalmárt
https://kavekalmar.unas.hu -
Nibiru
tag
válasz
BlacKSouL
üzenetére
Graef 702-esem van, az őrleménnyel semmi baj. Nem az őrlemény finomságának változtatására jön vissza a teljesítmény hanem csak úgy gondol egyet. Mivel egyre kevesebbet "gondol egyet" ezért a tömörítési erőn változtattam egy keveset igazodásképpen, de ez nem megoldás.Meglátom mi lesz a citromsavazás után.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
Nibiru
üzenetére
Nekem EC155 van. Nálam is csinálja néha, de én a következőkre tudtam nagyjából visszavezetni: túl finom őrlemény, túl egyenetlen őrlemény, "túl friss" kávé, vízkövesedés. Az őrlemény érzékenysége nyilván az alapvetően kis teljesítményű pumpa miatt befolyásol. A belassuló, hullámzóan működő, elhalkuló pumpa jelenséget (saját kézi darálóval őrölt kávéval) a bolti, egyeneletes finomságú őrleménnyel ki tudtam küszöbölni, magyarul ha gyengülésre, vízkövesedésre lehetne visszavezetni, akkor őrlemény változtatással nem "jönne vissza" a teljesítmény. Nem emlékszem milyen darálót használsz, de esetleg ezt az irányt is érdemes megvizsgálni. (Én pl. tudom, hogy a kézi őrlőm a szűk keresztmetszet, de nálam jelenleg túl kevés a kávéfogyasztás az őrlő beruházáshoz)
-
Nibiru
tag
Köszönöm srácok a hozzászólásokat a feltételezetten "döglődő szivattyú" kérdésében.
Ez nem egy tuning gép, csak egy mezei Delonghi EC156. Se szűkítés se háromjáratú se egyéb, a víztartálya pedig alsó szelepes, így a levegősödés kizárható, szivárgás pedig egy szál se. "Lefűrészelt csövű" karom (is) van, a csatornásodás abszolút nem volt jellemző és most sem mondanám vészesnek, de kétségtelenül többször fordul elő mióta a megváltozott körülményekhez próbálok igazodni, mivel ugye nem mindig produkálja az említett jelenséget.
Tanácsaitok alapján elsőre nekiállok citromsavazni és meglátom. Ha van benne vízkő akkor azok valami elugrálós darabkák lesznek a kazán aljában. Régen nem volt vízkőtlenítve, úgyhogy amúgy is esedékes volt már. Ha nem lesz változás, akkor jön Zotmund001 által javasolt áramfelvétel nézegetés.
-
gyerekek, keserű ez a második reccses kolumbia, de perverz módon egész jó!

szemét tavaszi napsütés
oldalról úgy világított, hogy szemre sokkal világosabbnak tűnt a kofi, a fülemben meg nem bíztam, hagyni akartam jól kirecsegni magát. a második reccs igazából már a hűtőtálcán jött, hát elég látványos volt, mint valami mexikói gengszerfilmben az esküvői rész, ropogtak a fegyverek.forza italia!
-
Clemi
veterán
válasz
Szabász
üzenetére
Van normál karom, tamperem is. Azért gondoltam, hogy túl forró lehet, mert nemrég jött a háztartásba az a spéci duplafalú kávés pohár és ha abba főzöm le, égeti a nyelvem olyan forró, nem is tudom rögtön inni, hagyni kell hülni.
A savanykás íz... megnéztem amit most kezdtem el csomag, az 100% arabica és gyanítom az előző is az volt, bár annak már kidobtam a csomagolását nem néztem meg.
-
Szabász
csendes tag
Nálam a 100% arabika, világos pörkölés volt savanykás, főleg ha alacsony volt a hőmérséklet. A bemelegedési időnek a 20 perc vált be, és ami sokat segített a jobb végeredmény elérésében egy normál főzőkar.
A normál főzőkar itt beszerezhető 7.000FtCím: 1046 Budapest, Kiss Ernő utca 3/a. (P+P irodaház - OBI udvar)
Raktár és szerviz: II/218.
Nyitva tartás: Hétfő-Péntek 08.00-15.30Ezzel a szettel nagyon jó kávé készíthető. Ha belefér anyagilag, vegyél egy normál kart és egy jó tampert (53mm) kell.
Ajánlom ezt az oldalt, nagyon hasznos írásokat találsz.
http://olaszpresszo.hu/espresso/
-
Clemi
veterán
válasz
Szabász
üzenetére
Igen azzal. Két havonta teljes tisztítást végzek a gépen, szétszedem a nyomásfokozó kart, zsírtalanítom hideg zsíroldóval, a felső szűrővel együtt, majd vízkőtelenítem.
Levettem a felső szűrőt és igaz elég retkes volt, de minden furaton átláttam. A nyomásfokozó kart szintén szétszedtem és kipucoltam, de nem volt kimondottan elzsírosodva, hisz minden este átöblítem, úgy hogy nagy nyomással bele locsolok a réseken és öbítem amíg tiszta víz folyik belőle.
-
Clemi
veterán
Sziasztok,
Egy Gaggia Viva Prestige géppel főzöm a kávét és mostanában azt vettem észre, hogy olyan savanykás a kávé. Először azt hittem a kávénak van ilyen aromája, de ma új másmilyen kávé került a daráló tartályba és ezzel is ugyanaz az íz.
Ez az íz lehet a túl forró víz miatt? Lehet ezt a főzőt kulturáltan átalakítani szabályozható hőfokúra? Mondjuk még garanciális de gondoltam utána. -
régóta gondolkodtam rajta, hogy vajon nem csúszok-e bele a második reccsbe némelyik pörimnél. a gene elég hangosan működik, nehezebb kávéknál és az én leszázalékolt fülemmel nem triviális, hogy akkor pontosan hol is tart az ember...
...na, már nincs bennem több kérdés, minden kristálytiszta.
ma, életemben először, önhibámból, de belecsúsztam a második reccsbe. ennél a kávénál nehéz volna bármivel összetéveszteni.
az eredmény: olaszország beköltözött a nappalinkba.
(már illatában is) -
stereofan
tag
baby víztartály, ha esetleg valaki ilyet keresne
-
Zotmund001
csendes tag
válasz
Nibiru
üzenetére
Csak nagyobb szivattyúrendszerekből kiindulva az egyenletlen üzem okai a következőek lehetnek:
- Szívó oldali levegősödés
- Nyomó oldali szűkület
- Szivattyú meghibásodásPersze lehet még sok minden, de itt a szelepekkel, kaloriferekkel nem kell foglalkozni.

Az, hogy jön-megy a hiba, inkább légbuborékra, vagy szivattyúgondra utal. A citromsavazás után megnézném,hogy a szívócső rendesen van-e csatlakoztatva, vagy nem lyukas-e. Ha falsot szív akkor is tud ugrálni a nyomás, és jellegzetesen fura hangja lesz a szivattyúnak.
Ha ott minden rendben, akkor nézd meg a szivattyú áramfelvételét üzem közben. Persze csak ha értesz hozzá!!! Itt már nagyfeszültséggel dolgozol, veszélyes lehet! Ha a hang változás közben csökken az áramfelvétel akkor levegős rendszerről van szó, ha nő akkor a szivattyú hibás (vagy a nyomó oldal tömődött el). -
zolnagy
őstag
válasz
Nibiru
üzenetére
Félretéve az időket, hogy sok, vagy kevés az 5 vs 8-9, a jelenség az, hogy hullámzó, ami nem jó. Feltételezem, hogy ez nem csatornásodás miatt lehet, azaz ezt kizártad. Nyitott karod van? Az egy jó kontrolleszköz erre. A legegyszerűbb nyilván egy citromsavazás lenne, ezt meglépném minden előtt. Milyen gép amúgy, hogy nincs benne opv? Ha a citromsavazás nem hoz eredményt, nem úszod meg a szétszedést. 3 járatú van a gépben? Mennyi idős a pumpa? Lehet a pumpa is persze. Én sajnos nem tudok a cserén kívül más próbát, amivel a pumpát ki lehetne zárni. Én így csinálnám: 1. citromsavazás 2. Szétszedés, ellenőrizni, hogy nem repedt-e el szilikoncső, tefloncső...stb 3. nyomás alatt is megnézni, nem látszik-e szivárgás 4. opv szétszed, tisztít 5. 3 járatú ue 6. bojler és minden ue 7. pumpa csere
Sajnos néha x-akta egy-egy hibajelenség. Én most futottam ilyenbe a Silvanoval. Rézcsővel bazi lassan épül fel a nyomás, nélküle minden ok. Adná magát, hogy a rézcső van valahol eldugulva, forrasztás belefolyt...stb, de simán át tudod fúlyni, átjárható, vízhozam sem csökken, érthetetlen.
-
Nibiru
tag
válasz
zolnagy
üzenetére
A jelenség az, hogy a nyomás nehezebben épül föl, a szokásos kb. 5 másodperc helyett most akár 8-10 másodperc is eltelhet amíg a kávé elkezd csöpögni és a szivattyú hangja olyankor nem egyenletes mint régen, hanem inkább hullámzó. EltelHET. Azaz nem minden csapolásnál csinálja, de egyre többször.
A szívás azzal van, hogy ha igazodom az alcsonyabb nyomáshoz az előkészítésnél, akkor Murphy törvénye maradéktalanul érvényesül, azaz akkor biztosan teljes erővel kezdi nyomni.
-
válasz
sz.zs.
üzenetére
nem fagyóra gondoltam természetesen. most bontottunk egy zacsit egy hete, ami persze előtte 4 hétig öregecskedett magában. elég hamar savanyú lett, bármit csináltam. a kérdésem az, hogy van-e valakinek rutinja a témában? (nem szoktam és nem is fogok fagyózni, ritkán torlódnak fel kávék)
-
Nibiru
tag
Szokatlan jelenségeket kezdtem tapasztalni a gépem működésében. Az a gyanúm, hogy gyengül a szivattyú. Van erre valami egyszerű tesztelési mód, vagy csak ha volna egy nyomásmérős karom? Csak mert annyi nem ér, akkor inkább kicserélem a szivattyút és szevasz.
Ha már szétszedem, nagyon gondolkozom pár alapvetű dolog beépítésén, pl. egy OPV-t akarok bele, hogy kevesebb bajom legyen a csatornásodással. Létezik valami egyszerű, gyárilag 8-9 Bar-ra beállított OPV, vagy a beállításhoz megint egy nyomásmérős kar kell?
-
sz.zs.
őstag
válasz
soldier2
üzenetére
Nálam most fogy el a Novemberi - talán még a legelső - pörkölésű Starfish a fagyóból, semmi baja!

Bl4ze : Darjeeling teaház, Kávégépklinika, Kávégépszalon.
Az első két helyen általában viszonylag friss (1-2 hónapos), utóbbin vettem már fél évest is, de nem volt baja. Ez csak a Gran Barra igaz, a többi nem pörög ennyire, így azok nem feltétlenül frissek. 6000.- / kg körül van az ára.
Amúgy a teaház közvetlenül a forgalmazóe, akinek a számát Tőled kaptam
-
soldier2
őstag
Másfél adagonként fagyasztva nem vettem észre számottevő minőségromlást 2 hét alatt. Mire az utolsó is elfogy lesz egy hónapos a fagyóban, de attól sem várok romlást. Az utolsó csepp a "zacskós" pohárban a Spicy volt, mikor annak is érezhetően romlott a vége azóta meg sem próbálom a zacskót.
-
sz.zs.
őstag
válasz
Szabász
üzenetére
Nálunk reggel mindig olaszos blend készül, olyan, ami enyhe, max. 20 % robusta tartalommal bír. Ez sokáig a La Piazza volt, szerettem is, egészen addig amíg ezt a Mocambo Gran Bart meg nem kóstoltam. Azóta nálunk ez a kedvenc ezen a téren.
-
nálam úgy alakultak a roastopus kávék, hogy a végük felé (több héttel bontás után) elég savanyúak lettek, bármit csináltam. más is tapasztalt ilyet?
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Filmvilág
- Gitáros topic
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- Okos Otthon / Smart Home
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire B650M R7 8700F 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 Ti 8GB Zalman S2 TG EVGA 850W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i5-8GEN I 8-16GB I 256-500SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Dobozos! Xbox Series X 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- RAKTÁRKISÖPRÉS! Eladó szerverek!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Szóval bevettük a piros kapszulát, és megnéznénk milyen mély a nyúl ürege...