- RAM topik
- OLED TV topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- Amazon Kindle
- Amazon Fire TV stick/box
- VR topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Taibi11
friss újonc
Sziasztok,
Tudom, hogy sokszor volt már téma a redőny okosítás, mert próbáltam visszakeresni, de számomra még nem teljesen állt össze a kép, úgyhogy segítséget szeretnék kérni.
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy építkezek..., és most tart ott a projekt, hogy a villanyszerelő kezdi építeni az elektromos hálózatot a falakban, de most még könnyen alakítható.
Redőnyökből motorosat szeretnék, amit lehetne automatizálni és/vagy okosotthon rendszerbe kötni a jövőben.
Többféle verzió felmerült a villanyszerelő vagy a redőnyös részéről:
- kapcsoló nélküli kialakítás, ami rádiófrekvenciás távirányítón keresztül irányítható
- kapcsoló nélküli kialakítás, amibe már eleve integrálva van valamilyen okos megoldás, WIFIs kommunikációval
- kapcsolós megoldás, okos integráció nélkül, kapcsoló mögé telepített okosrelével
- kapcsoló nélküli kialakítás, kötődobozba telepített okosrelével
Illetve ezek különböző kombinációi.Hosszútávon nézve, több mindent is szeretnék majd egy okosotthon megoldásban összehozni (valószínűleg HA rendszerben, de még képlékeny).
(redőny, világítás, kamera, különböző érzékelők, stb...)Melyik a legjobb irány?
"Buta" redőny és a kapcsoló mögé betenni okosrelét?
Ebben az estben mire kell figyelnem a redőnymotor kiválasztása kapcsán?
Ebben az esetben milyen relét ajánlotok? Shelly 2.5? Sonoff Mini RBS? Egyéb?"Buta" redőny és "okos" redőnykapcsoló? Ha igen, akkor melyik kapcsoló?
Vagy inkább eleve okosredőny? Ha igen, akkor milyen rendszert preferáljak?Plusz bónusz kérdés :)
Ha most építkeznétek, akkor mi az amit mindenképpen kiépítenétek (okosotthon szempotból) az építkezés során, mert utólag bonyolultabb/drágább lenne?Köszönöm előre is!
-
biker
nagyúr
hali, ami kuponkódokat küld a shelly, hogy következő vásárláskor használható, azt melyik storeban lehet érvényesíteni? arról nem ír semmit
-
vampire17
addikt
hat nem gondoltam volna, hogy valaha lesz ilyen, de :
https://github.com/poersmart/poer-home-assistant
Poer HA integracio!
Sajna felhos.... de legalabb valami.
-
-
(ex)Cat
senior tag
A Garbage Collection-nek nem lehet valahogy külső adatforrást megadni? Már a felsoroltakon kívül, mert nálunk, csak egy letölthető pdf van, azzal ugye nem nagyon lehet mit kezdeni, de évente 1x hajlandó lennék felvinni valahová...
Nekem célszerűnek tűnne mondjuk a google naptár, de ha valami más hasonló megoldás lenne, az se baj.
-
Yocee
aktív tag
válasz
vampire17 #60048 üzenetére
Tudom, hogy nem ezt keresed, de nekem annyira tetszett, hogy kettőt is vettem.:
JBL Link PortableBluetooth és wifi, chromecast kompatibilis, multiroom, és multi in one room* kompatibilis.
Zigbee gombra kiraktam a Csukás meserádió indítást, meg megy hanggal is.
-
kbela365
tag
válasz
Pulsar #60058 üzenetére
Igen, léteznek ilyen gyári megoldások de nagyon drágák. Azt hiszem 600e körül láttam a legolcsóbbat. És ezeknek kell erősáram is sajnos. A 90 fok azért nem elég mert ha az egyik oldalt leengedem akkor a másik még a levegőben lesz. Ezért gondoltam arra hogy a láncot egy sodronyra (vagy kötélre) kötöm és azt tekerni fel, vagy engedi le az elektronika..
-
válasz
kbela365 #60056 üzenetére
Vecsésen itt láttam hasonlót, mintha már nem üzemelne, de pár évig jól látható volt. Nem kell felcsévélni szerintem, csak egy kerék kell az egyik oldalra, így 90 fokkal lefordítva a mozgást, vüggőlegesen húzod vagy engeded. Simán el tudom képzelni, hogy egy kapunyitó orsós motor (vagy mi annak a neve) tud annyit feszíteni, meg lazítani rajta, ami elég.
-
kbela365
tag
Sziasztok!
Ötletet kérnék, hátha valakinek van: a feladat egy autóbehajtó lezárása egy lánccal. Ez viszonylag egyszerű, de lusta vagyok minden alkalommal kiszállni az autóból és leakasztani a láncot, majd visszatenni.
Ezért a következő feladat, hogy valahogy automatizáljam a láncot. Kell egy napelem és egy akkumulátor, mert tápellátás nincs a helyszínen. Feltételezem, hogy kell nézni kötél, vagy sodrony amin le lehet engedni a láncot, kell valami amire ezt fel lehet tekerni, kell egy motor ami forgatja a dobot és kell egy vezérlés.
Ezek közül bárkinek bármelyikre van-e jó ötlete konkrét típusra, megoldásra? -
LouiS22
veterán
Ha van otthon elfekvő 120 mm-es ventitek, akkor egy jópofa projekt: [link]
Egyelőre a smart funkciók nélkül, de összeraktam, nyomtattam a keretet is. Működik -
vampire17
addikt
válasz
gya/352 #60049 üzenetére
hmm ugy nem hangzik rosszul...
akarmilyen URL-t raprogramozhatok egy adott gombra? pl https://s2.audiostream.hu/juventus_FLAC
-
vampire17
addikt
válasz
gya/352 #60047 üzenetére
HA integracio nem cel most. Ezzel is az a gond igazabol, hogy mobil kell hozza... Olyat szeretnek, amit rakotok egy aktiv hangfalra (a blitzWolf BW-WA3 Pro-t neztem ki) siman egy jack csatlakozoval es barki tudja azt a 4-5 adot hallgatni vele, mobil minden nelkul amit beallitok
-
gya/352
tag
válasz
vampire17 #60022 üzenetére
Ha már pénzt szánsz rá, akkor vegyél egy Wiim Mini-t, vagy Pro-t vagy Arylic S10-et. Legalább integrálhatóak a HA alá. Hátrány, külső aktív hangszóró kell hozzá, de jó hangszóróval nagyon jó a hangminőségük. Én nemrég vettem Arylic-ot.
Wiim-et elég sokszor lehet látni itt a Hardveraprón, most is van Pro.
Vannak más hasonló márkák is, ha cél hogy HA alá integrálható legyen, olyat kell venni ami a LinkPlay-t tudja.https://community.home-assistant.io/t/arylic-s10-multiroom-audio-device/831652
-
Sziasztok,
Van egy JSN-SR04T Ultrahangos szenzorom. Egy NodMCU-ra rákötve, azon ESP home-al szépen méri a távolságot. Vagyis nemEgy ásott kútba szántam, amivel a vízszintet szeretném nézni. Atom pontos, kivéve a kútva. 3 métert simán mér 50-80cm-nek.
Úgy olvastam ez a szenzor erre jó, de ezek szerint mégsem? Ha nem, van valami javaslatotok, mi vált be ilyen mérésre? -
LouiS22
veterán
Én is végignéztem a piacot és láttam, hogy ebből probléma lehet. Techem, Zenner mocorog erősen ezen a fronton.
A Diehl-t is ismerem, az előző MOM órám olyan volt
Egyêbként látom a wmbusmeters github issue-k között, hogy van, aki Németországban is küzd at ottani szolgáltatóval a kulcs miatt.
-
spst
csendes tag
válasz
LouiS22 #60041 üzenetére
Nagyon jól látod. A mi társasházunk kért már ajánlatokat, hogy a költségeket előre lehessen kalkulálni, beszedve részletekben a költséget, hogy ne egy összegben telepítéskor kelljen mindenkinek kifizetnie.
Minden ajánlat a saját szerverét ajánlotta adatgyűjtésre és valószínűleg a tulajdonos nem fog hozzáférni az adatokhoz integráció céljából.
A vízművek családi házba IZAR MBUS COMPACT I típusú (Diel) jeladót szerel fel. Ez, mint a neve is utal rá M-BUS jeladó. Ez egyrészt rádiós eszköz távleolvasás céljára, de gondolom a kulcsot nem fogják kiadni. Van egy 2 m-es kéteres vezetéke, ami polaritás független M-BUS csatlakozás, de ennek a HA-ba integrálása elég macerás. Nem is azért mert az M-BUS-t konvertálni kell a HA-nak, hanem a vízóraakna miatt. Nagy a pára, öntött vas aknafedél, vasbeton akna, ebben kellene elhelyezni az eszközöket és csak rádión lehet kihozni a jelet az aknából, ahol nincs táp az eszközöknek.
Ezért húzódik a projekt, nem találok jó megoldást rá.
-
LouiS22
veterán
A fő probléma a következő lesz: a társasház keresni fog egy céget, aki lyen szolgáltatást nyújt (van jópár). Azok felrakják majd a saját megoldásukat - 99 százalék hogy wmbus alapú vízóra/hőmennyiségmérő lesz, a ház meg kap egy "szervert", ami öaszegyújti és továbbítja az adatokat (egy szabad szemmel is jól látható havidíjért cserébe). Amit nem fognak odaadni, az a kulcs, amivel a saját óráid adatait dekódolni tudnád.
Nálam most is wmbus-os a vízórán a jeladó és köszönöm, esp32/esphome eszköz gond nélkül megoldja, amit kell.
-
spst
csendes tag
A jeladós órákat jeladósra fogják cserélni, ha lejár a hitelesítése. Azonban közbeszerzési eljáráson kell kiválasztaniuk a szállítót, a mérők típusát és az nem biztos, hogy az ajánlatok miatt ugyanaz lesz, mint az előző időszakban.
Én úgy gondolom, hogy az ágazati minisztérium feladata lenne az egységes eljárások, műszaki követelmények meghatározása és akkor nem lenne káosz, mert így a szolgáltatók maguk értelmeznek jogszabályt...
Talán a legrosszabb amire számítani lehet a társasházi kötelező távleolvasás után, a szolgáltatók távleolvasási kötelezettsége lesz valószínűleg. Ez biztos nem holnap lesz, mert a szolgáltatók nagy lobbi erővel rendelkeznek... Azonban akkor, ha nem lesz valamilyen P1 porthoz hasonló megoldású mérő, akkor keresztet vethetünk a gáz- és vízmérők integrációjára, mert akkor a szolgáltatónak kell majd a jeladó csatlakozási helye.
Tőlünk nyugatra talán sokkal jobban állnak a dologhoz. Láttam már fórumban P1 portos gázóráról fényképet
-
spst
csendes tag
válasz
LouiS22 #60031 üzenetére
A 673/2023. (XII. 29.) Korm. rendeletet? Ez a 33. § (2) bek. a köbvetkezőket írja:
"(2) Az e rendelet hatálybalépésének napját megelőzően felszerelt, távolról nem leolvasható fogyasztásmérőket és költségmegosztókat legkésőbb 2027. január 1-jéig távolról leolvashatóvá kell tenni, vagy távolról leolvasható készülékekre kell cserélni. Ezeket a készülékeket úgy kell kiválasztani és telepíteni, hogy az egy épületen belüli eszközöket egy azonos távleolvasási költségmegosztási rendszeren keresztül lehessen leolvasni."E szerint a hitelesítéstől függetlenül kell biztosítani a távleolvasást a megadott határnapig. Ha olyan mérő van felszerelve, mely utólag jeladózható és megoldható az adatgyűjtés, akkor a mérő hitelességéig szerintem elegendő jeladózni a mérőt. Utána, ha még kapható jeladócsere nélkül is megoldható ugyanolyan mérő vásárlásával a csere.
A problémát az fogja jelenteni, hogy két jeladó nem szerelhető egy mérőre fizikailag, így nem lesz lehetőség saját rendszerbe illeszteni a mért adatokat. Bár elég találékony az emberfia, csak sikerül kitalálni valamit...
-
LouiS22
veterán
-
JMP
kezdő
Elég érdekes, hogy össze vissza csinálják, ha már most jeladós akkor miért nem arra cserélik. Néha nem előre megyünk hanem tényleg hátra ebben az országban. Én kétlaki vagyok, van egy másik országba is házam nyugatabra ott pár éve teljesen elkezdtek átállni a minden távolról mérhető rendszerre. Pár éve lecseréltek minden órát víz, gáz és villnyórákat Smart órákra vagy mérőket pakoltak fel. Azóta csak digitális leolvasás van és ha eltérés van csak akkor jönnek ki. MInden órához adtak egy leírást hogyan kaphatod meg Te is az adatokat avgy hogyan tudsz Te is magadnak plusz mérőt hozzá tenni pl. villanyóra P1 port.
-
vampire17
addikt
válasz
jézusom #60033 üzenetére
Ez most saját részre lesz. Nagy kedvenc a “4 teso ” rádiók , azokat lenne jó udvaron hallgatni . Van hozza egy egész jó aktív hangfalam, ami BT s, de macera hogy folyton ha távolabb megyek , vagy be kell mennem a házba esetleg elugrani valahova , akkor megszakad .. (mert a telomrol stream elem át) ez helyett keresek alternatívát .
-
jézusom
addikt
Van egy sonoff rfbridge r2 v1.0 tasmotával. Rá akartam tenni a portischt, de nem nagyon ment. efm8load lett volna a progi de
serial read timed out
hibát jelez állandóan flasheléskor. Igazábol csak azért kellene, hátha más rádiós gombot is felismer, amit idáig nem.Erre van valami okosság?
Vagy esetleg újabb rfbridge verziók többet ismernek? -
jézusom
addikt
-
LouiS22
veterán
válasz
osztraksajt #60029 üzenetére
egy darabka a velünk élő cocializmusból. MÁV és a posta mellett.
-
LouiS22
veterán
én úgy emlékszem, hogy a hitelesítés lejárta után kell csak cserélni majd távolvasósra. Így is minden évben őrület van (mert a legtöbben év végére hagyják), ha nagy hirtelenségnél mindenkinél azonnal cserélni kell(ene), az garantált káoszt eredményez(ne).
Igaz, amilyen tempóban és dilettantizmussal kodifikálnak, simán látom ezt a verziót is
-
spst
csendes tag
válasz
LouiS22 #60028 üzenetére
A társasházi mérők távleolvasása miatt a mellékmérőket is érinteni fogja.
Egyértelmű, hogy jogászok fogalmazták. Hol van már az a jogalkotási szabály, mely szerint úgy kell jogszabályt alkotni, hogy mindenki számára érthető legyen? Mintha csak azon ügyködnének mindenhol, hogy ne legyen érthető és betartható...
Én egyetértek az EU-s szabállyal, mert amíg nem lehetett fényképet beküldeni a leolvasásról, kötelező volt minden mérő esetében otthon maradni a leolvasás miatt. Ehhez jött a kéményseprő és egyebek (pl. kazánkarbantartás, stb.) Ne kelljen már ottmaradni a leolvasás miatt.
A távleolvasásra vonatkozó jogszabály alapján jövőre meg kell oldani a mérők távleolvasását. Ezt nálunk jövő tavaszra tervezi. Cserélve lesz a hőmennyiségmérő, a hideg és meleg víz mérő.
A mérőknek két fajtája van, a mechanikus (valamiféle kerekes megoldás) és az elektronikus (pl. ultrahangos megoldás). Az utóbbi cseréjét is elvárják a hitelesítés lejártával (nem hitelesítik újra), ezért lehet kukázni a nem cserélhető elem miatt az elektronikusat is. Ez igaz a hőmennyiség mérőkre is. A jobb megoldás ha cserélhető a jeladó, szerencsére a vízórák többsége ebbe a körbe tartozik.
-
LouiS22
veterán
Hatlamas mázlim, hogy mellékvízmérőm van és ott ez a nettó fszság, amit írnak nem játszik. Láthatóan jogászok jogászkodtak egyet, de az is látszik, hogy nem értik, hogy miről írtak szöveget.
A kedvenc részem: a jeladó a tiéd lesz, de ők jogosultak "zárral" ellátni (ezt amúgy megnézném a gyakorlatban, áthúzzák rajta a drótot?), de a te felelősséged a sértetlenség. Ha valami a tulajdonod, akkor szerintem ahhoz senkinek semmi köze, hogy mi történik vele. Ha kedved tartja, szét is törheted és le is veheted.
Egyébként mocskosEU-s elvárás lesz a távolvasás, a hőmennyiségmérőknél tavaly év végén volt egy rendelet, de nagy a kuss azóta is, közös képviselők sem tudják, hogy mi van vagy nincs. Nálunk a kk már kért árajánlatot.
Ha tényleg kötelezettség lesz, akkor a következő izgalmas csata majd az lesz, hogy szolgáltató kegyeskedjen a felhasználónak odaadni a titkosítási kulcsot.
Egyébként ha valami wireless gyári olvasót teszel az órára, abban az elem élettartama nagyjából 8 év lesz és amennyire átnyálaztam a gyári megoldásokat, a legtöbb a nem cserélhető elem opcióval működik.
-
spst
csendes tag
A vizesek leírták, hogy évek óta csak olyan órát telepítenek, mely jeladózható. A jelenlegi óra is jeladózható, de jövőre cserélni fogják, lejár a hitelesítése és nem biztos, hogy ugyanaz a típus lesz. Ebben az esetben másik jeladót kell velük felszereltetni újabb költségért, legalábbis ez a szerintük legális megoldás,. Ilyenkor a leolvasó nem szólhat semmit, bár nem tudom, hogyan fogja leolvasni...
-
spst
csendes tag
válasz
LouiS22 #60004 üzenetére
A villanyórát illetően teljesen igazad van, a szabvány lehetővé teszi.
Kérhető idén is a csere, indoklással (nem mér pontosan), de elviszik hitelesíteni és ha pontos akkor fizetni kell a csere mellett az óra árát és hitelesítés díját.
Emlékeim szerint évente jönnek leolvasni, köztes időben átalányt fizetek. Sajnos soha nem lehet tudni előre mikor jönnek, így ha leolvasáskor rajta valami, pl. Watermeter, akkor nem tudja leolvasni, el kell távolítani a leolvasáshoz. Utána mi történik, nem tudom...
Viszont az engedély csak addig érvényes, míg nem akarja a szolgáltató használni a jeladót...
-
vampire17
addikt
Szisztok, tudom nem annyira okosotthon tema, de van valakinek tapasztalata az allabi radioval?
https://pepita.hu/radiok-c2032/sal-inr-3000-internet-radio-fekete-p4458038Ami nekem fontos a sztereo kimenet, a sahat stream hozzaadasa, illetve a webes managelhetoseg. Ja jol ertem ezeket ez tudja.
(Tudom, ESP bol lehetne ilyet fele ennyibol is csinalni, de nekem most kesz megoldas kellene)
Ha esetleg van ra alternativatok olcsobban, Alli rol vagy ilyesmi, az is johet!
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Gabail #60015 üzenetére
Mást nem tehettem, mint vízmérő cserét kérni, tekintve hogy
- a saját mérőhöz odébb szerelést már korábban elutasították
- a jelenlegi nem ad impulzust, kamerás kiolvasással meg nem kínlódnékLouis22: ezért mentem a személyes ügyfélszolgálatra is. "Itt nem szerelnek olyan órákat"
A DÉGÁZ meg hivatalos, kamarai tag által készített gáztervet kérne a gázóra impulzusadójának használatára, akkor megfontolnák az engedélyezését, újraplombázást (tekintve hogy gondosan a szenzor fészkén keresztül plombázták)...
Hazai szolgáltatók, valóban
-
Gabail
csendes tag
válasz
Degeczi #60012 üzenetére
Hasonló formátumú, de teljesen más tartalmú levelet kaptam szintén a mérőkezelési osztálytól. Bár én nem a vízmérő cseréjét kértem, hanem lehetőséget jeladó felszerelésére. Nálam Corona MWI típusú vizóra van, amihez konkrétan megírták melyik jeladók kompatibilisek és szerelhetők fel. Persze tájékoztattak arról is, hogy a következő óracserénél nem biztos hogy ugyanilyen típust kapok.
-
JMP
kezdő
Szia!
Én megkérdeztem a szereloket a vízműtől amikor szerelték fel az új órát, direkt mérhető órát kertem, és azt mondtak nyugodtan fel lehet tenni rá, maximum eltávolítom ha jönnek majd leolvasni. Itt nálunk már nem járnak mérni, a lakó kérheti egy évben kétszer ingyen ha szeretné leolvastatni. Akkor jönnek ki ha diktálsz és irreálisan sok vagy kevés a fogyasztasod. Nekem sok volt és ezért 2 szer is jöttek mielőtt át állították az új összegre a számlákat.
-
ojb
tag
válasz
Degeczi #60003 üzenetére
“Impulzusadósat pedig nem szerelnek.
(Alföldvíz)”
Valóban.
Viszont nekem kettő helyre is — kérésre —induktív előkészített mérőt küldtek és szereltek fel.
Azt mondták ők ennyiben tudnak hozzájárulni. A többi az én dolgom, csak ne csesszem el a mérőt…
Szintén Alföldvíz… Érdekes ez a kettős hozzáállásuk. -
LouiS22
veterán
Értem.
A villanyóra sem a tiéd, mégis gond nélkül bele tudod dugni a p1 portba a kiolvasót.
Ezzel csak arra akartam utalni, hogy a szolgáltatói ügyintéző feltétlen reflex (nem lehet, mert csak) mennyire szemellenzős.
Egyébként - legjobb tudomásom szerint - azt biztosan nem tiltja semmi, hogy általad vásárolt órát szereljenek a cserénél, ha az megfelel az előírásoknak (tárgyévi hitelesített). Sőt, majdnem biztosan most is kérheted az óra cseréjét (csak ára lesz) ugyanezzel a kondícióval.
Én biztosan futnék egy kört ezzel, sőt, van annyira abszurd a sztori, bedobnám egy portálnál témaként.
Egyébként a leolvasás hogy zajlik nálad? Megérkezik Leolvasó Tibor minden második hónapban?
-
Degeczi
nagyúr
válasz
gorbep #60002 üzenetére
Még ezzel is lehet buktató: nálunk pl. műanyag vízóraakna van, amiben csak akkor férne el második óra, ha a szolgáltató picit (5-10 cm elég lenne) odébb tenné a sajátját, nem a közepére - de nem hajlandóak, mert ilyenben csak az ő órájuk lehet, punktum.
Impulzusadósat pedig nem szerelnek.
(Alföldvíz)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- RAM topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- OLED TV topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- ricshard444: Fényképező ? Telefon helyett
- Gyűjtögeti a Xiaomi 16 az engedélyeket
- eBay-es kütyük kis pénzért
- BestBuy topik
- Xbox Series X|S
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Huawei P30 Liter 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A520 AORUS R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest