Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dethroner
veterán
válasz Szabász #78694 üzenetére
Köszi a tippet, de egyenlőre az is nagy előrelépés lesz, hogy nem a kopott kotyogós által főzött fekete levet issza majd. Szóval kis lépésekben, egyenlőre csak gép lesz, aztán pár hét múlva lehet daráló, meg ésatöbbi is, ha van rá igény. De lehet annyira elégedett lesz majd egy ilyen alap géppel is bolti darálmánnyal, hogy megúszom a többi kiadást, mert azért amit összeírtál durván 3x több, mint amit kezdésnek rászánok erre a kalandra.
A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
-
Nibiru
tag
válasz Szabász #78763 üzenetére
Ez elég fura ami leírtál. Az általam ismert nyomásfokozó az egy rugós szelep a kar, vagy a kosár aljában, vagy egy apró lyuk,a duplafalú kosár alján. És nincs rugó ami középre visszahúzza a kart. Milyen gépről is van szó?
Mert amelyikben netán van rugó, az a kar túlhúzása ellen lehet ott és nem befolyásolja a nyomásfokozó működését.Ha a nyomásfokozó tényleg 9 Bar-nál nyit ki, ahogy kell és a lefolyás 8-10 másodperc, akkor az lehet adagolási, tömörítési és szemcseméret hiba is. Nálad úgy tűnik az adagolási hiba játszik főleg, Szerintem esetedben az történik, hogy túl kevés kávét teszel a szűrőbe és a kart a normálisnál jobban meghúzva, a pogácsa közelebb kerül a felső szűrőhöz, ezzel mintegy "pótolod" némileg a hiányzó mennyiséget.
[ Szerkesztve ]
-
dethroner
veterán
válasz Szabász #78763 üzenetére
Szia!
Köszi a sok tippet Azt írják a Gaggia Viva Style hozzászólásoknál, hogy nem tartalmaz a csomagolás valamiféle fém csepegtető tálcát. Ez pontosan mi is? Esetleg ha ez benne van a Gran Style csomagban, nem érdemesebb azt választani?A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
-
Nibiru
tag
válasz Szabász #79236 üzenetére
"...ötből kétszer sikerül eltalálnom az elvárt minőséget"
Ezzel sokáig én is hasonlóképpen voltam, aztán elkezdtem vezetni egy jegyzetet, hogy egyes kávéknál pontosan mit műveltem. A hűtőcsapolás idejét, az utána eltelt időt, vagy ha épp az ellenkezőjét csináltam, pl. átkapcsoltam gőzre és hogy hány másodpercig. Ha eltaláltam, utána másodpercre azt követtem végig.
Új kávénál néha túl sok kávé megy veszendőbe, de ha belövöd, utána már 7-8 jól sikerül a 10-ből. Az meg egy ilyen gép esetében már egészen jó arány. A maradék kettő sem a rossz hőmérséklet miatt lesz rosszabb, hanem más miatt. A következő lépés az volna, hogy kimérni valamivel, hogy egy adott műveleti sorrend pontosan milyen kezdő hőmérsékletet eredményez. A szalaghőmérő jobb mint a semmi de sajnos túl nagy közökkel mér, a legjobb is 2 fokonként van beosztva.Mondjuk egy PID-es gép ezerszer kényelmesebb, az biztos.
[ Szerkesztve ]
-
Nibiru
tag
válasz Szabász #79248 üzenetére
Akkor szoktam átkapcsolni gőzre 5-10 másodpercig, ha a gép teljesen belemegedve sem ad elég forró vizet egy adott kávéhoz. Szimpla szörfölésről van szó tehát, hogy eljussak abba a tartományba ahová a termosztát már nem enged föl. Mivel ezek a kazánok nem hőstabilak, ezzel az induló hőmérsékletet lehet csak beállítani.
A youtube-on egyébként találtam PID-elt kis Delonghit ami PID-del meglepően jól tartotta a beállított hőmérsékletet, de nem értek hozzá, és egy ilyen olcsó kis gépnél nem akartam idót szánni arra, hogy kiguglizzam, hogy mit és hogyan kéne csinálni. Az biztos, hogy néhány alkatrész beszerelésével (már ha befér egyáltalán) és egy PID-del, ebből az alap gépből is sokkal jobb kávékat lehetne húzni, legfőképp pedig egyszerűbben.A hűtőcsapolással ugyanazt csinálom, csak lefelé. Volt már olyan kávém ami akkor volt igazán finom amikor kb. a fél kazánt leengedtem. Olyankor felraktam a kart és azonnal csapoltam. Közben persze már megy a fűtés, így a végére már megint kigyullad a zöld LED, de legalább az induló hőmérséklet sokkal alapcsonyabb.
Csak egy egyszerű IKEÁ-s húshőmérőm van. Saját referenciának jó, de arra nem, hogy pontos hőmérsékleti adatokkal szolgáljon ha valaki megkérdi, hogy hány fokon érdemes főzni ezt vagy azt a kávét.
-
soldier2
őstag
válasz Szabász #79349 üzenetére
Nagyon. Sőt még annál is jobban. Persze csak akkor ha minőségi alapanyagot használsz. Ha rossz a kávé akkor egyformán ihatatlan mindkettő végtermke.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
72lakiluk
tag
válasz Szabász #79349 üzenetére
Nem tenném. Mióta itthon GC van, a melóhelyi drága automatást nem is iszom. Bár abba átlagos kilós szemest töltünk, nem pedig frissen pörköltet, annak 3-4 szeres áron. De nem hiszem, hogy akkora javulást hozna, meg nem lenne szívem beletölteni sem egy automatába. Elveszik a feeling, ahogy látod kijönni a darálóból, meg érzed az illatát.. stb.
Sőt már azon is gondolkodtam, hogy egy duplát viszek be és megiszom hidegen napközben. Az asszonynak szoktam előre főzni és amikor kihűlt még akkor is nagyon jó illata van.Más: Eddig is tudtam - köszönhetően a fórumtársak tanácsainak - hogy a világos pörkölést finomabbra kell darálni és próbáljak meg az 1:2 arány felé közelíteni. Egy korábi világosnál már le kellett tekernem a darálómat ( espresso 0-20-ig ) 6-7 környékére, akkor adta szépen a 25-30mp alatt az 1:2-2,5 arányt. Tegnap bontottam egy Nicaraguait és nagy meglepetésemre a 6-os fokozaton szinte átszaladt a víz. 4-esen 55g, majd 3-ason adott a 18g őrlemény 25mp alatt 44g italt.
Üdv mindenkinek, kívánom, hogy jó kávéval induljon 2019 ! (meg persze a többi szokásos jókívánság )
-
Bazsee71
őstag
válasz Szabász #79349 üzenetére
A karosból jóval többet lehet kihozni, persze jóval több munkával és odafigyeléssel. Ezt pedig nemrég írtam le egy másik fórumon, idézem:
"Jura Impressával van tapasztalatom (S70), helyén kezelve meglepően jó kávét lehet belőle kicsikarni. Jól be kell lőni az őrlemény és a víz mennyiségét, vízhőfokot maxra tolni, őrleményt pedig a legfinomabbra.
Az fontos, hogy minden kávé után egy öblítést kell nyomni rajta (én a biztonság kedvéért kettőt is), mert a dugattyún lévő szűrőt könnyen eltömíti. Egyébként az is könnyen orvosolható, csepptálca kihúz, és a lapát mögött felnyúlva egy papírral könnyen le lehet törölni. Ezt a macerát sajnos vállalni kell a finom őrlemény miatt."Mondjuk száraz etióppal toltam, azt még nem nagyon sikerült elrontani.
72lakiluk: Én inkább a jól belőtt, friss automatásra szavazok, mint az állott presszóra.
-
jana86
csendes tag
válasz Szabász #79735 üzenetére
Én Scott Rao ajánlását próbálom követni amennyire ez házi laboratórium nélkül lehetséges.
Ez 120-130 mg/l TDS, amiből 70-80 mg/l a keménység (kalcium illetve magnézium-ionok) és 50 mg/l alkalinity (nem tudom, erre magyarul mi a helyes terminológia - nátrium-ionok). Én a 130 mg/l TDS-t célzom. Az RO víztisztító nem teljesen 0 mg/l-es vizet állít elő, elvileg 30-70 mg/l közöttit. (Már rendeltem egy TDS mérőt ebayről, de még nem érkezett meg.) A víztisztítóm lágyított vízre van kötve, ezért azzal a becsléssel élek, hogy az előállított víz tartalmaz 20 mg/l kalcium és/vagy magnézium-iont és 25 mg/l nátrium-iont. Tehát 60mg/l magnézium-szulfát és 25 mg/l szódabikarbóna a hozzáadandó mennyiség, hogy 80 mg/l illetve 50 mg/l legyen a végeredmény. Ennek érdekében 1 l vízben feloldottam 6 g magnézium-szulfátot és 2,5 g szóda-bikarbónát, ez a puffer. Ebből adok a 2,5 l-es víztartályhoz 2,5 ml-t minden egyes alkalommal, amikor azt feltöltöm RO vízzel.
A leírásom nem tudományos, ezért bocs! Meg a feltételezéseim sem biztos, hogy helyesek, de a kávé végül is finom! Ha valahol elszámoltam, szóljatok, l.sz.!
Ezelőtt sima RO vízzel használtam. Van olyan kávé, ami nekem úgy is teljesen jó volt, de vannak olyanok, amelyekben most a savak lágyabbak, kellemesebbek lettek. Szóval saját tapasztalatom szerint megéri vele egy kicsit pepecselni.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Szabász #79939 üzenetére
Annyit azért tudni kell a Lelit gépekről, hogy ugyanaz a bojler és fej van bannük, mint a régi Faema Familiben, Brasilia Ladyben, Ascaso Steel-ben, vagy a QM Silvanoban. Nem hasonló, hanem 100%-ban megegyezik, milliméterre ugyanaz. A Lelit lényegében egy gyengébb, vékonyabb burkolatba épített Ascaso.
Kimondottan jót tesz az ilyen kávégépeknek a vízhozam csökkentés, ezért lett szétszedve. Ezenkívül az OPV gyárilag 12 bar-ra van beállítva, ami szintén nagyon nem jó. Mindenképpen vissza kell venni a nyomást.
Ha a legjobbat akarjuk kihozni a kávénkból, akkor ennél a gépnél sem ússzuk meg a vásárlás utáni szerelgetést, beállítást.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
AXisBOLD
addikt
válasz Szabász #79991 üzenetére
köszi, bár nem értek hozzá, de tetszik a gép, esélyes.
(#79992) baker_: nem ez a vonal nem jönne be, túl erős lenne a végeredmény, de a kapszulásnak is mennie kell a rengeteg szemét miatt. azért köszi a tippet, talonban marad.
(#79993) Csápájev: Chemex-et próbáltam már, az pl nagyon nem jött be. elismerésem, aki ennyi gondot fordít egy kávé elkészítésére, de bennem nincs ennyi indíttatás.
(#79994) soldier2: ha azt mondjátok a Gaggia jobb, akkor meg fogon nézni a lehetőségeket és azt veszem, de hol lehet kapni Gaggia Baby-t? Gyártják még egyáltalán? Illetve a Baby és a szintén ajánlott Viva Style közül melyik jobb vagy miben mások?
[ Szerkesztve ]
Aurea mediocritas
-
-
mdav88
aktív tag
válasz Szabász #80783 üzenetére
Nem okvetlen a gép alapfelállását és képességeit bántom, csak az összeszerelést és annak minőségét... Bojler csavarjai nem nagyon voltak megtépve állított imbuszkulccsal sem kellett erőt kifejteni hogy elinduljanak kifelé.
Szilvikének ismerni kell a gyengéit, és ahogy norkov is mondja, törölgetni kell... Csak ez igazán kényelmetlenné teszi az egészet.
S, ha nem ott, hanem egy laza belső csatlakozás van valahol, éppen csak csöpögő vízzel, némán falja fel a gépet belül...
[ Szerkesztve ]
-
Nibiru
tag
válasz Szabász #80800 üzenetére
Köszi, Marley kávét egyet sem kóstoltam még, bár az csak bio. Engem ez a fairtrade minőségi kérdés bosszantott igazán, mert amúgy szívesen vettem volna fairtrade kávét is, hogy a haszon oda menjen ahová kell és ne nagy, kapzsi zsebekbe. Tegnap elkezdtem guglizni a témában és ezt találtam.
Szóval rengeteg sebből vérzik ez. A minőségre meg a 2-es pont a magyarázat. -
mdav88
aktív tag
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz Szabász #80875 üzenetére
A "21 napos" ESL tejek kifejezetten jól habosodnak, és még elég sokáig el is állnak.
A sima, nem ESL, nem UHT tehéntej is jól habosítható. Ha vastag, kérmes capuccino habot akarsz, arra azért legalább 2,8%-os tejet használj.
Fun fact: A Lidl ESL tejét még nem sikerült úgy megvennem, hogy cca. 10-12 napnál több hátra lett volna a lejáratig, az ALDI ESL teje pedig olyan korán kikerül a polcokra, hogy rendre több, mint 25 nap szokott hátra lenni a 21-ből.
-
bluesfan
tag
válasz Szabász #80897 üzenetére
A hardverrel és az alapanyaggal valóban nem lehet gond. A klasszikus recept:
Először csak pár mm mélyre merítsd a gőzcsövet és keresd a jellegzetes "papírtépés" hangot. Levegőt kb. kézmeleg állapotig vigyél be, ezután mélyebbre a csövet és egyenletesen oszlasd el vele a bevitt levegőt, amíg el nem éri a 66-68 fokos hőmérsékletet(a kezednek már épp kezd forró lenni). Ha egyszer ráérzel, már menni fog. Persze erre is igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert. Egyébként a témának óriási netes bázisa van. Nézelődj a Youtube-on is.
Ja, és mennyiségre a gőzölő kancsót kb. egyharmadig töltsd. Én 3,5 decisben kb. 1 dl-t szoktam gőzölni.
És persze hideg legyen a tej.[ Szerkesztve ]
-
Noroo
tag
válasz Szabász #80899 üzenetére
A sage.hoz hőmérős habositót adtak... Gőzöléskor Sosem nézem a hőmérsékletet rajta. Az én technikám: jobb kézzel a habositó fülét fogom (végig) ballal gőzcsap kinyit bal tenyerem odateszem a habositó aljára, és a korábban ismertetett technikával gőzölöm amíg a bal tenyerem nem érzi magát kellemetlenül a forróság miatt. Ekkor elveszem és elzárom a gőzcsapot. Amikor leteszem, hogy gőzcsövet letisztítsam, akkor szoktam látni, hogy zölden világít a 65fokos jelzés... (Ha az alapján gőzölném mire látnám az infót már késő lenne)
[ Szerkesztve ]
-
W78
csendes tag
válasz Szabász #80875 üzenetére
Teljesen mindegy hogy 1,5 vagy 2,8, esetleg 3,5-ös mert a fehérje számít, hiszen hőkezelés során az fog kicsapódni csakúgy mint a tükörtojásnál. Tapasztalatom szerint 3,0g/100ml már jó. 60 fok fölé kell vinni a hőt, mert itt kezd a fehérje szétesni (a kancsót már nem állja a kéz).
-
72lakiluk
tag
válasz Szabász #80932 üzenetére
Ha csak az ajánlott őrlemény - csapolt kávé arányt vesszük, ami szerintem 1:2 max 1:2,5 arányban a legjobb, akkor egy szimpla 8-9 grammból nem szabad 20-25g-nál többet leengedni, ami kicsivel lehet több 20ml-nél de majd csütörtökön teszteljük szilvivel
[ Szerkesztve ]
-
Noroo
tag
válasz Szabász #80932 üzenetére
csak duplával. Igaz még gyári Lelit kosárral, de mára van tervezve, hogy megyek és veszek rendes duplát. Szimplát nem tervezek venni.
háát a csapolást kávéja válogatja (szerintem szimplával nagyon sok a 40, de én nem ml-ben mondanám, hanem gr-ban, és az én véleményem még pár évig tuti nem kéne, hogy mérvadó legyen, mert én is most tanulom, itt azt tartják, hogy 1:2 1:3 arányban illik készíteni, tehát kellene tudni mennyi a szimpla nálad),
én mutattam itt egy 1:3-as malabar eredményt, és javasolták a fórumtársak, hogy abból nyugodtan húzzam az 1:2-t (18gr alapanyag) és úgyis finom volt, bár a malabart művészet elrontani.Most a gyöngyből az 1:3-at próbálom, eddig még nem sok sikerrel, (őrlő beállítás próbálkozás van még) de ebből legalább tudom mi az elérendő cél. Ittam én ebből már finomat is.
Ugyanakkor flat white-nak máris több mint tökéletes, jól is indult a reggelem! -
senior tag
válasz Szabász #81009 üzenetére
Nálunk reggel mindig olaszos blend készül, olyan, ami enyhe, max. 20 % robusta tartalommal bír. Ez sokáig a La Piazza volt, szerettem is, egészen addig amíg ezt a Mocambo Gran Bart meg nem kóstoltam. Azóta nálunk ez a kedvenc ezen a téren.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Clemi
veterán
válasz Szabász #81042 üzenetére
Igen azzal. Két havonta teljes tisztítást végzek a gépen, szétszedem a nyomásfokozó kart, zsírtalanítom hideg zsíroldóval, a felső szűrővel együtt, majd vízkőtelenítem.
Levettem a felső szűrőt és igaz elég retkes volt, de minden furaton átláttam. A nyomásfokozó kart szintén szétszedtem és kipucoltam, de nem volt kimondottan elzsírosodva, hisz minden este átöblítem, úgy hogy nagy nyomással bele locsolok a réseken és öbítem amíg tiszta víz folyik belőle.
-
Clemi
veterán
válasz Szabász #81045 üzenetére
Van normál karom, tamperem is. Azért gondoltam, hogy túl forró lehet, mert nemrég jött a háztartásba az a spéci duplafalú kávés pohár és ha abba főzöm le, égeti a nyelvem olyan forró, nem is tudom rögtön inni, hagyni kell hülni.
A savanykás íz... megnéztem amit most kezdtem el csomag, az 100% arabica és gyanítom az előző is az volt, bár annak már kidobtam a csomagolását nem néztem meg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Sikernek tűnik a Xiaomi első EV-je
- Vezetékes FEJhallgatók
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Asszociációs játék. :)
- Synology NAS
- Facebook és Messenger
- Windows 7
- Autós topik
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- DJI Mavic 3 Classic Fly More Combo FMC RC drón - 4/3" Hasselblad kamera - újszerű állapotban
- Addiesdive AD2101 automata karóra
- Freewell Mega Filter 16 Pack szűrőkészlet DJI Mini 4 Pro drónhoz
- ELADÓ Quansheng UV-K5(8) kézi amatőr rádió
- DJI Mavic 2 Pro drón két távirányítóval- 2 akku +Smart Controller +szűrőkészlet +táska +landing pad
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest