Hirdetés
- Eldőlt, hogy lesz-e céges internetadó az EU-ban
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- A konkurens hardvereken is működőképessé tette az XeSS 2-t az Intel
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SoundON
tag
Most látom hogy miről beszéltek...
Tényleg vicces hogy pont kikandikál egy vízcsepp feje
Ráadásul úgy, hogy már jó ideje nem is csöpög, legalább is észrevehető mennyiségben nem.
Kb 1,5 éve ki lett cserélve a gőzcsap, de az nem sokat számított. Amióta viszont ki lett iktatva a túlmelegedés és sárkányosodás megszűnt a szörcsögéses csöpögés. Azóta a pohárban sohasem látok vizet csak pici vízkövet a pohár fenekén. Gondolom 1-1 csepp azért kijön naponta, de ez szoba hőmérsékleten rögtön el is párolog. Hozzáteszem lassan egy éve nem is gőzölök vele, csak kb havonta légtelenítem a bojlert ahogy Parci ajánlotta. Már a pohár is csak megszokásból van alatta -
SlayerSub
tag
La piazza-t lehet valahol még mevenni szerintetek kicsi kiszerelésben a pacificaffe.com kívűl?
Kiakarnám próbálni, de nem lehet szállítási ktg. nélkül vásárolni, attól meg óckódom hogy 1500 ft-os kávéra 1400 szállítási ktg.-et kifizessek. -
Noroo
tag
válasz
jana86 #80992 üzenetére
Most épp elfogyott, de mindenképp!
Jó is hogy említed, hiszen én amíg nem olvastam a kávés bibliát, ill ezt a fórumat addig leginkább ristretto-t ittam, de mintha el is felejtetem volna, ehh öregszem.Köszi az emlékeztetést!
(most épp Jack Sparrow hajójával bajlódom, de nem bírom eltalálni, azt amitől az epren kívül mást is is éreznék.. meg kell néznem a kilépő víz hőmérsékletét, valami rendes műszerrel, mert nem hiszek a Lelit kijelzőnek)
-
bl4ze
veterán
Megérett a világ a puszulásra.... avagy van az a pénz.....
AVX kávé teszt a korzón [link]
-
morozun
újonc
Sziasztok!
Gaggia Baby Twin-t PID-elt már valaki? Elvileg simán beköthetem mint egy GC-be, de attól félek ha megkerülöm a gyári vezérlőt gőzölés közben bekapcsolhat a bojler és a thermoblokkal (össz teljesítmény 2000w felett) egyszerre működne és leégne valami. Valakinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata? -
stereofan
tag
válasz
soldier2 #80970 üzenetére
pall&yotz spicy italy-t ma bontottam először életemben, de ez is nagyon ízlik, tényleg egy kis különleges íz is érezhető az alap mellett. nekem pont ennyi amit még szívesen veszek ebből az ízvilágból (locavore, choco madness, get up járatos már)
fentieket én is bátran ajánlom a klasszik vonal kedvelőinek.
-
Noroo
tag
válasz
paljoc #80961 üzenetére
ilyen szépséges piros volt nálunk... vitathatatlanul szép...
aztán fél éven belül lepattogott a tálcáról a festék, elég csúfosan.
Megkérdeztem a gart, hogy ez a pusztulat teljesen rendben van-e egy fél éves gépnél, és rendelt szó nélkül új tálcát.
Egyszóval a gar teljesen rendben van! és a gép is. -
Nibiru
tag
"a szarvasi főztjét csak hígan lehetett bevállalni."
A melóban egyszer nagyon siettem és nem mentem el az automatáig, hanem az egyik irodának fenntartott Szarvasi-ból ittam kávét. Mivel nálam általában alap a dupla, hát csunáltam magamnak. A céges, olcsó őrölt Segafredo Intermezzo bele az elvileg hatszemélyes szűrőbe és vár. Mivel hamarosan kezdődött egy tárgyalásom, azt csináltam, hogy a két és fél decis bögrémet közel félig engedtem kávéval egy félreértés miatt, amit mindjárt részletezek és utána gyorsan alátettem a gép kávékiöntöjét, hogy a maradék abban folyjon ki. Felöntöttem tejjel a kávémat és mentem a dolgomra.A tárgyalás első 5 percében le is nyomtam az egészet. Amikor hadarni kezdtem, meg elkezdett gúvadni a szemem és remegni a kezem, rájöttem, hogy baromi nagy hülyeséget csináltam: Gyakorlatilag
6 db ristrettot nyomtam magamba néhány perc alatt abból a robusztás, tehát eleve magas koffein tartalmú sz.ból. Még 6 óra múlva is remegett a kezem.A félreértés abból adódott, hogy a Szarvasi elvileg 6 személyesnek mondja magát, ám 30 ml-es adagokat számolva, pontosan dupla annyi, azaz 12 személyes adagokat főz! A 6 személyes kiöntőbe 600 ml kávé fér és ha a kazánját megtöltöd, ennyi is jön le belőle.
Utána megnéztem, hogy én kb 100 ml-nyit, csapoltam le maganak az elejéből, de az olyan erős volt mint az Isten nyila. Kicsit megdőlve éreztem azt a tételt, hogy a ristretto-ban kevesebb a koffein mint a hosszabb kávékban.Szóval aláírom, hogy csak óvatosan azzal a Szarvasival.
-
Nibiru
tag
válasz
SoundON #80969 üzenetére
A tiéd a Descenténél sokkal jobb, mert ott az csak egy függőleges burkolati elem, mint bármelyik másik gépnél (Pl. Lelit) ami a látószögön nem változtat, tehát nem jár semmilyen előnnyel.
A tiéd ezzel szemben periszkópként működik a beállított szög miatt. Nagyon király.Ha lesz meztelen karom, ezt én is megcsinálom, de arra gondoltam, hogy a lemezre egy vékony üveg tükröt is fogok ragasztani, mert azzal tisztább a látvány és a takarítás sem árt neki.
-
SoundON
tag
A Decentről irigyeltem le a naked figyelő tükröződő lemezmegoldást.
Szerintem szuperül kitalálták.
A GCn persze sokkal kevesebb a hely erre, de a víztartályra fel lehetett akasztani ezt a megfelelő szögben meghajlított króm bankkártya méretű pénzcsipeszt.
Végre nem kell hajolgatni hogy lássam a lefolyást -
-
hcs57
addikt
válasz
Nibiru #80958 üzenetére
Már azóta írták, Magnifica S az új kávéfőzőm... bár ezt előzőleg írtam.
Azt is írtam, hogy nem az olasz stílusú kávét iszom, a szarvasin is a kétszemélyes kávéőrleményt bő hatszemélyes vízzel főztem.
Ebből is hosszú kávét főzök, s nem akarom a szarvasi "aromát" inni, de a robusta kávé, illetve a sötétre pörkölt kávé nekem olyan égett ízű, nem kedvelem. Az általam említett őrölt kávék 100 arabica és világos, közepes pörkölésűek voltak.
Most kicsit maradnék ennél az ízvilágnál, azzal, hogy nem égetem a kávét a főzéssel.
Ehhez keresnék kávét, bízva a tapasztalatotokban, vagyis hosszú kávéhoz, vagy kappuccinóhoz. -
Nibiru
tag
Bár nem árultad el, hogy mire is váltottáll, az alapján amit leírtál úgy vélem, hogy egy automatát vettél. Az automatás kávé sosem lesz olyan mint egy igazi espresso, de ha jól van beállítva, egészen elfogadható italt kapsz ami ég és Föld a régi Szarvasihoz képest. A Szarvasiból ismert ízeket (már ha lehet ilyesmiről beszélni annál, már elnézést) ne is próbáld hasonlítani ahhoz amit egy automatából kapsz. A Szarvasi elégeti a kávét, az automata nem.
Az automaták olyan állatok melyekhez meg kell találni a hozzájuk való kávét. Sajnos ilyen szempontból másodlagos, hogy te mit szeretsz. Lehet, hogy némi kompromisszumra leszel kényszerítve, bár ha előtte Szarvasid volt, ezt nehezen hiszem.
Általánosságban elmondható, hogy a sötétebb pörkölésű kávék jól muzsikálnak az automatákban.
-
hcs57
addikt
válasz
soldier2 #80948 üzenetére
Azokat a szemeseket már láttam, hogy léteznek, kivéve e Lidl kávéját.. ez az ízvonal - ha jól sejtem - az osztrák, vagy a francia pörkölés lenne?
A kávéfőző már adott, azon őrlési finomságot lehet állítani, illetve mennyiséget, s a víz hőfokát...
A régi szarvasihoz már ez is nagy lépés.
Az általam preferált ízvilághoz mely kávék tartozhatnak még? Gondolom az olaszok nem. -
fragola.6035
aktív tag
-
Nibiru
tag
Kaptam ajándékba egy csomag Melitta Auslese elnevezésű őrölt kávét. Annyit már sikerült kiderítenem, hogy Melitta Bentz, a 20. század elején élt és ő találta fel a filteres kávét.
A csomagon is egyértelműen filterre, french press-re és pour over-re ajánlják, espresso-hoz nem, de még kotyihoz sem. Ismeri valaki ennek az ízvilágát? Érdemes megpróbálkozni vele, vagy inkább ajándékozzam tovább? -
Noroo
tag
válasz
Szabász #80932 üzenetére
csak duplával. Igaz még gyári Lelit kosárral, de mára van tervezve, hogy megyek és veszek rendes duplát. Szimplát nem tervezek venni.
háát a csapolást kávéja válogatja (szerintem szimplával nagyon sok a 40, de én nem ml-ben mondanám, hanem gr-ban, és az én véleményem még pár évig tuti nem kéne, hogy mérvadó legyen, mert én is most tanulom, itt azt tartják, hogy 1:2 1:3 arányban illik készíteni, tehát kellene tudni mennyi a szimpla nálad),
én mutattam itt egy 1:3-as malabar eredményt, és javasolták a fórumtársak, hogy abból nyugodtan húzzam az 1:2-t (18gr alapanyag) és úgyis finom volt, bár a malabart művészet elrontani.Most a gyöngyből az 1:3-at próbálom, eddig még nem sok sikerrel, (őrlő beállítás próbálkozás van még) de ebből legalább tudom mi az elérendő cél. Ittam én ebből már finomat is.
Ugyanakkor flat white-nak máris több mint tökéletes, jól is indult a reggelem! -
sz.zs.
senior tag
válasz
ici169 #80950 üzenetére
Szia, A bojler pipacsövébe szoktunk egy kb. 0,6 mm-es fúvókát bele forrasztani. Gépfüggő, hogy mi a jó méret, 0,5, 0,6, 0,7 ezt gépe válogatja, kisérletezgetni kell vele. A cél a kb. 60 ml / 10 mp vízhozam elérése. A hatása pedig az, hogy lassabban épül fel a nyomás, kvázi kap egy minimális előáztatást a pogácsa.
-
ici169
csendes tag
Sziasztok,
Tudnátok egy kis felvilágosítást adni a szűkítő fogalmával kapcsolatban. Olvasom, hogy sokan sok gép beépítettétek. A nevéből adódóban gondolom a víz útja van leszűkítve mielőtt a kazánba ér. Pontosan hova érdemes berakva és hogyan érdemes kialakítani? Mekkora szűkítőt kell beépíteni? Milyen pozitív hatásokat lehet elérni? Egy rézbojleres Faema Family-t szeretnék megcsinálni.
Köszönöm előre a segítséget!
-
freaghill
őstag
Megjött a PID meg a hőelem, már csak az SSR kell és be is lehet szeretlni. Kíváncsi vagyok lesz-e érdemi előrelépés.
-
adp
őstag
válasz
fragola.6035 #80939 üzenetére
ezzel sajnos valoban gondba vagyok, de nem is ez a lenyeg
-
bl4ze
veterán
válasz
fragola.6035 #80939 üzenetére
Az a szerkesztőt is minősíti, ha úgy kirakja, megjelenhet egy cikk
-
vicces1
aktív tag
Itt alapvetően senki nem használ automatát, mindenki magának készíti karos gépekkel, darálóval.
Ettől függetlenül vannak esetleg ajánlott friss pörkölések, amik automatával is vállalhatóak.
Pl. múltkor azt hiszem bl4ze ajánlotta P&Y Locavore kávéját, hogy náluk a melóhelyen az van az automatában folyamatosan.Visszaolvasva, az általad említett jacobszomnialidlis "ízvilágot" mondjuk nem lesz nehéz túlszárnyalni.
Kezdésnek tényleg bátran kipróbálhatod a Locavore-t. -
-
dugomc
tag
Sziasztok. Rengeteget bújtam a fórumot nyilván a szokásos vizes témában. Ebben kérnék tanácsot. Átnyálaztam ezt a kancsós dolgot nyilván nekem is van viszont a lényegi hátrány a PH csökkenés volt ami az aluminium kazánt nem szereti viszont ha mineral bi flux szűrő van benne ahogy nézem az nem érinti a PH-t cserébe viszont keménységet se nagyon csökkent ahogy mértem kb10%, de legalább megszűri a vizet a kellemetlen ízétől. Így akkor igazából használható? Vettem Oscar vízlágyító párnát azt még beraknám mellé nem tudom az mennyit csökkent a keménységen. Esetleg van itthon még fordított ozmó készülékem ami 0ás vizet csinál esetleg lehetne a vizet keverni de akkor megint csak ott lennék hogy a semleges PH menne a savas felé. Körbe jártam a környéken Pécsen és nem találtam Norda vagy Vera vizet.
-
Noroo
tag
válasz
soldier2 #80923 üzenetére
köszi az infót, Black Pearl-t már kóstoltam, megvolt az eper, deee nem tudom hogy lekvár, vagy jam amit éreztem, hiába no, kezdő vagyok.
Ma fogom kezdeni a kísérletezést a gyönggyel, így valszeg koffein túladagolás miatt nem kell azon agyalnom, hogy mennyit alszom éjjel. -
mdav88
aktív tag
Mai upgrade: pid bekoltozott a hazba, pumpa utan pedig kapott egy 0.7es szukitot (a kazanban mar van egy .60-as talan). insta
-
Noroo
tag
Beállok a sorba, unboxing van (köszönöm!)
[kép]Egy marketinges ismerősöm mondta anno: "Nem elég jónak lenni, jónak is kell látszani" A látszat asszem hibátlan!
Remélem legalább annyira jó lesz, mint amilyennek látszik!
-
vicces1
aktív tag
Esetleg valakinek felszabadul váltás vagy egyéb miatt presszós szettje,de akár külön is, vagy tud elérhetőt az kérem keressen privátban.
Lehet akár "nem kezdő" géppark is, "pénz nem számít- jeligére a kiadóba!"
Már a második haver nem hagy békén, hogy szerezzek neki gépet, amivel Ő is tud majd olyat, amit nálam ivott! Viszont nem szeretném arra ösztönözni, hogy vásároljon be félmilláért, hogy 2hónap múlva meg félretegye. Ezért úgy gondoltam kb. 300k legyen a max.Hiába mondom neki, hogy ez nem így működik, mert "a kávét Ő készíti nem a gép"
Mindegy, állítja, hogy hajlandó tanulni. -
hcs57
addikt
Új lehetőségként már szemes kávéból is tudok kávét főzni. Nem vagyok ismerős a szemes kávék között, csak az Omnia ismerős. Amit szerettem az őrölt kávék közül, az a Jakobs Krönung, Tsibo excusive, régebben az Omniát is, no meg a Lidl Bellarome Gold kávéját.
- mit javasoltok ezekben az ízvilágban?
-
W78
csendes tag
válasz
Szabász #80875 üzenetére
Teljesen mindegy hogy 1,5 vagy 2,8, esetleg 3,5-ös mert a fehérje számít, hiszen hőkezelés során az fog kicsapódni csakúgy mint a tükörtojásnál. Tapasztalatom szerint 3,0g/100ml már jó. 60 fok fölé kell vinni a hőt, mert itt kezd a fehérje szétesni (a kancsót már nem állja a kéz).
-
soldier2
őstag
válasz
Sic.Transit #80911 üzenetére
Persze, hogy van, a hőkezelés hat az ízére is. De vészhelyzetben (pl ha elfogy a tej, de a gyerek műzlit kér vacsorára
vagy vendég tejeskávét kér mikor te nem tartasz otthon tejet stb) megteszi. Friss tehéntejről indulva a dobozosnak is fura íze van.
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
Keresztapper #80890 üzenetére
Szerintem mindenki érzi, csak van, akit nem zavar.
-
Szabász
csendes tag
válasz
sz.zs. #80906 üzenetére
Biztos szívatja az olasz!
Amikor rákérdeztem mitől változott az ár egy héten belül 120e-138e-166.800 -ra nekem ezt mondta. Szerintem mikor már vannak jelentkezők, jön az akciós 120e duma és a végén hozz a Expolygon-tól, vagy valamelyik nagykerből két gépet, és 10-15 jelentkezőből egy vagy kettő megveszi az aktuális áron. A 120e ár miatt én is másfél hónapot vártam, december közepén a 21-ik
megrendelő voltam, mert ő nagy tételben 30db tud csak rendelni.
-
Szabász
csendes tag
Köszi a hozzászólásokat, infókat!
-
Noroo
tag
válasz
Szabász #80899 üzenetére
A sage.hoz hőmérős habositót adtak... Gőzöléskor Sosem nézem a hőmérsékletet rajta. Az én technikám: jobb kézzel a habositó fülét fogom (végig) ballal gőzcsap kinyit bal tenyerem odateszem a habositó aljára, és a korábban ismertetett technikával gőzölöm amíg a bal tenyerem nem érzi magát kellemetlenül a forróság miatt. Ekkor elveszem és elzárom a gőzcsapot. Amikor leteszem, hogy gőzcsövet letisztítsam, akkor szoktam látni, hogy zölden világít a 65fokos jelzés... (Ha az alapján gőzölném mire látnám az infót már késő lenne)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintőkijelző
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Huawei P30 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3056, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest