Hirdetés
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Gaming notebook topik
- OLED TV topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
icm
tag
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
Most raktam fel telefonomra a Coffee Trip alkalmazást - megyek majd ausztriába - és kíváncsi voltam ha úgy alakul akkor úgy tervezem az útvonalat, hogy útba ejtsek 1-2 helyet. Egyelőre Budapesten néztem, az itt szereplő térképen levőket hozta. Egyelőre pozitív a tapasztalatom. Németországban még Dritan Alsela üzletét javasolnám, vagyis én majd kipróbálom.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
Nekünk Bialetti Tuttocrema van. Picit borsos az ára (főleg ha már van french press otthon), de hatalmas előnye hogy feltehető tűzhelyre, így nem kell mikrózni, se külön edény melegíteni. Mondjuk ha valaki latte artot akar, akkor kell egy külön kiöntő és akkor már nem vagy előrébb mosogatás terén

-
Ketchup2020
lelkes újonc
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
Szia, szép napot. Én kb egy éve járok hozzájuk (közel lakok hozzá). Általába a columbiait és az el salvadort szoktam venni. Nekem bevált. És tényleg mindíg friss pörkölések.
A gaggia felsőszűrőtartóból a gyári alut tartják a legjobbnak (kúpos furatok) és a felsőszűrőből is a gyárit tartják a legjobbnak. Itt a fórumon volt már szó róla többször is (keress rá régebben volt) . A hatlukú állítólag nagyon kráteresíti a pogácsát. Volt aki egész speckó kétrészes tartót készítetett magának rézböl. Annyira nem volt elégedett a hatlukú rézzel.
-
-
zolnagy
őstag
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
Sajnos én sem tudok segíteni. Eddig nem éreztem késztetést a leszedésére. Nekem tökéletesen megfelel az eredeti nyél.
De én is satuban próbálnám meg, úgy, hogy rongyba betekerem a krómozott fejet és azt fognám be, de nem szorítanám meg túlságosan. A nyélhez meg kell egy markos ember
-
-
MPowerPH
félisten
-
1amarr
tag
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
A kapcsolóknál lévő kábeleknél láttam pár helyen, hogy megtört a szigetlés. Mivel a Baby-n ez a rész elég közel nyomódik a kazánhoz, el tudom képzelni, hogy egy helyen egy vezeték hozzáért valami szigeteletlen részhez, és ez okozta zárlatot, ami leolvasztotta a hőbiztosítékot. Szerintem nem kell félj, hogy eltöröd, nagyon stabilan volt az is betéve és a 100 kOhm-os ellenállás is. Szilikoncsövek: https://bondex.hu/
-
hoffaboy
csendes tag
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
Hétfőn meg is érkezett hozzám a mérleg. 2 nap használat után csak jót tudok mondani róla. Nem tapasztaltam az értékelések közt említett nem reagálnak a gombok hibát. A kijelzője viszont rosszul volt rögzítve, nem volt rendesen ragasztva. Ezt leszámítva ennyi pénzért ajándék volt.
-
gippazoid
őstag
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
8-10 fokozat között csapoltam én is anno mikor megvettem 2018 novemberében. 4-esen befulladt a régi Delonghi EC156-os gép. Használva alig volt, mert csak hétvégente kávéztam itthon. Aztán több hónapig állt tavaly, majd a vírus első hullámánál kezdtem használni megint. A karos kávéfőzőgép elromlása miatt aldis kapszulák töltéséhez daráltam vele és akkor tapasztaltam, hogy 0-ra kell állítani és még akkor sem tudja azt a szemcse finomságot mint az aldis kapszula őrleménye.
Összerakni meg elvileg jól rakom össze:
először felrakom a gyűrűt/tárcsát, nyíl a nyílhoz a gép hátulján, majd beleteszem a kosarat és ezután forgatom el az egészet hogy a helyére kerüljön a gyűrű. Videókon is így látom.Úgy is próbáltam hogy a gyűrűbe beletekerem a kosarat majd ezután teszem a gyűrűt a helyére a géptesten akkor 8-11 körül teljesen megszorul a gyűrű és nem lehet tovább tekerni.
A mostani Delonghi EC260 egyébként az aldis őrleményt simán lefőzi valahol 25-30 mp között.
Nekem valahogy olyan mintha nem lenne annyira finom az őrlemény most sem, hogy két fokozatot állítottam rajta és 0-ra van tekerve. Nem tudom, a fotón mennyire látod, így van? -
gippazoid
őstag
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
Szia!
No itt van a kosár beállítása, a karika jelzi a gyári állapotot és a lekopott FINE felirat irányába léptettem kettőt (piros nyíl mutatja). A kosár kis drót fülének a vége a COARSE felirat O betűje felett volt gyárilag.
Az őrleményről is teszek fel képet. Íme:
Az a furcsa, hogy a gép simán lefőzte pedig a CM900-on 0-ra van tekerve a fokozat. Sőt, nemhogy lefőzte de 20-22 mp. alatt jött le. Ez most Segafredo Intermezzo, ez volt úton már, most bontottam ki. Tudom, ez egy gagyi valami lehet, de már meg volt rendelve. Óriási csalódás volt hogy miközben adagolt kifelé, 3 cm-es ágat találtam benne. És ilyet már mások is írtak róla ahogy néztem. Kézi pörkölésűt majd ez után próbálok csak még ki kell találnom honnan rendeljek.
Viszont ennek semmi savanyú íze nincs, így végre megoldódott, a Tchibo kávé ilyen savanykás.
Hol csomagolnak olyan tasakba szemes kávét amit fertőtlenítős kendővel át lehet törölni (azaz nem ázik át/el tőle)?
Milyen mérleget javasoltok amivel meg lehet mérni az őrleményt, a főzetet (tehát nem túl nagy) és nem túl drága?
Kellene simítózáras tasak is, vagy nem tudom, mibe szokás kiadagolni a hűtőbe. Jelenleg sima uzsonnás zacskóban van.
Esetleg mit javasoltok még amit érdemes beszerezni?
Tamperem van egy tamper tartó alátéttel, meg 2 db nyomásfokozó nélüli szűrőm.
Jó lenne valami alátét is amin lehetne tömöríteni úgy hogy közben a filter benne van a karban és nem nehézkedek a két kifolyóra amiben műanyag betét van - félek, eltörik.
-
verti1
tag
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
Persze. Ez nem egy olyan kényelmes folyamat mint egy GC-n nyomni a gombot. Viszont egy kis gyakorlás után nagyon egyszerű és gyors a folyamat. Pár perc a gondolattól, hogy innál egy kávét és kész is vagy. Az elkészült italt pedig bátran oda lehet tenni sok komolyabb gép mellé. Szerintem időt kell adni minden új kávés eszköznek amit kipróbál az ember, legyen az akár egy új kosár vagy valami voodoo eszköz. Lehet egy hónap múlva a reggeli kávét te is ezzel fogod pikk-pakk lehúzni. Az is lehet, hogy te is, mert nem jön be.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
Nálam 10-ből 10x ilyen a pogi (egyben maradós), de lehet, hogy ez annak is köszönhető, hogy általában nem szedem szét rögtön a gépezetet, hanem hagyom kicsöpögni, nyugiban megiszom a kávémat, és majd valamikor később amikor eszembe jut, akkor jöhet a tisztítás. Amúgy is könnyebb és egyszerűbb a folyamat ha már kihűlt a henger. De ha még melegen nekiesek, akkor is le szoktam hűteni hideg vízzel.
Másik dolog, hogy szerintem kevés a 15g, nálam 16,5g volt eddig a minimum, de inkább 17-17,5g szokott belemenni. -
-
vicces1
aktív tag
-
Ludovicus
aktív tag
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
Köszi a választ. Már megoldódott, bár csak részben. A gépből vett táppal van valami baj, így megbízhatatlanul működik a pid, fűtés közben nem jelzi a hőmérséklet változást és rendszeresen túlfűti a gépet a gőztermosztát kapcsolásáig. Külső tápkábellel viszont tökéletesen működik, igaz, ez esztétikailag nem a legelegánsabb megoldás...
-
WarLock07222
tag
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
Ez mondjuk nálam is hasonló módon zajlik a Silvia-val. Bár azért heti 1, vagy kétheti 1 gőzölés azért megesik a légtelenítésen kívül.
Viszont a korábbi válaszoktól azért jó pont, hogy tényleg kellemetlen ha emiatt a feature miatt áll a szervizben a gép.
Picit más:
Az ULKA pumpás gépeknél az előáztatást hogyan szokták megoldani, ha egyáltalán szokás? Kevesebb áramot nem nagyon adnék azért, hogy a vízhozamát csökkentsem a pumpának, mert nem hiszem hogy hosszú távon jót tenne neki. A szilárd test relé elég fura megoldásnak tűnik erre a célra, bár gondolom elég gyors kapcsolással lehetne azért vezérelni a nyomást. Valami egyéb megoldás, ami nem kerül a gép árának kétszeresébe és elegáns is? Vagy csak eresszem el ezt a témát, aztán majd jöhet az upgrade előbb utóbb? -
-
-
Ludovicus
aktív tag
-
kzoltann
aktív tag
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
13ért jó deal szerintem, onnan még nagy ugrás a 60k+.
Bár most érkeztek ilyen 1Z örlők is szegedi emberhez és elég jol marketingeli öket, az összehasonlitasban le is huzza a Kinukat, de nem tudni mi a valosag. (én személy szerint maradnék a Kinu vonalon)De egy kicsit lejtő ez a kávé téma. Elindulsz valahonnan és ugyis költeni fogsz többet a végén.
Nekem ez az örlő+dedica volt, most ecm classika pid + kinu kombo van (most relativ nem nezelodok, max a nyomas profilozot kellene mar beszerelni mert itt ul a szekrenyben 2 honapja) -
Toobee
veterán
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
Most mondjam azt, ha lesz kézid, akkor bajlódhatsz a Mazzer eladásával? Jobban jársz, ha meg sem veszed.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Kinuval 18g kb 20-25 mp. Nulla pangóval, nem kell megpofozni, beöntést adni neki, imádkozni, fújkálni.
A Flair nagyon jó ötlet! Remélem, hogy meglepem vele magamat a 30. születésnapomra.
-
kzoltann
aktív tag
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
Jó örlő a kilazulas nem horror, meghuzod és jo. De ez egy tipikus köztes lépés, hogy a gagyinál már jobb, de még nem olyan hogy ne akard lecserélni egyszer. És egy idő után vágyni fogsz a jobbra.
Én is atgondolnam a helyedben a Kinu/Comandante vonalat még ha elsőre drágának is tünik tényleg minőségi ugrás. -
-
kzoltann
aktív tag
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
Én hasznalok filterkávéhoz, teljesen jo.
Espresso méretre is tud örölni, csak számomra tul nagyok voltak a lépések igy ha nem volt szerencsém tul gyorsan/lassan folyt le és pont a két beallitas között lett volna idealis. Espressohoz nalam egy kinu m47 phoenix valtotta, de pour overhez /utazashoz továbbra is ezt hasznaljuk.
Az egyetlen hibaja, hogy a tetején lévő csavar (6os kép a linkeden) kilazul néha és figyelni kell rá hogy mindig jol meghuzd, különben inkonzisztens lesz. (ez inkabb presszonal szamitott, filternel annyira nem fajdalmas) -
Becenick
tag
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
Jó tudni. Akkor ezek szerint már nincs difi, hogy "lyukas a teteje" vagy üveg :) állítólag ez utóbbi volt az ismérve az olasznak.
Nyomkodni nem szoktam amúgy. Simán kocogtatom, aztán kb szintbe húzom a kávét a pereméig. Szobahőmérsékletű vízzel nem próbáltam, de így is azt éreztem, hogy lassan indult a folyamat.
Kb 7-8 főzés után jön 1 amikor elindul a kávé minden szép és jó, aztán kapkodva csuknom kell a fedelét mielőtt szanaszét köpi a tűzhelyet. Pedig még bőven van benne víz.
Azért próbálkozgatok. Hátha idővel 10/10 lesz nekem is a ráta. ;) -
Peti...(16v)
tag
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
Srácok: nem írta, hogy Brikkája van, csak annyit, hogy Bialetti kotyogós. Mivel ez két eltérő út, először tisztázni kéne, hogy Brikka vagy sem?!
Más: víz téma. Pár éve itteni ajánlásra a BH Hendon receptje szerint keverek magnéziumot a Nordához. Az akkori leírás szerint 24 grammot kell a Mg oldatból 1 liter vízhez keverni, most viszont ránéztem az oldalra és 99,9 grammot ír. Kiderült, hogy újraszámolták a recepteket és júliusban frissítették a számokat. Csak azért szólok, hátha nem csak én maradtam le erről...
-
bl4ze
veterán
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
Ez annyira nem hangzik rosszul azért, 17K-ért főleg.
Ja egy 3D-s nyomtatott babtartály és megvagy 2050-ig

SnakeHUN : Nekem nem tűnt egy kényes kávénak. Elsőre nagyon jót húztunk belőle PID és daráló joker beállításon.
Mi volt a bajod vele? Milyen gép, őrlő amivel próbáltad? -
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
Igen, diszkrét tartományban egyszerű, és az értékpárok alkalmazása egy egyszerű implementáció - köszönöm a korrekciót. Ez az esetek egy részében elég jó is tud lenni.
(Tegyük fel, hogy egy definiált tartományon belül rendben is van!)
Ha tippelnem kellene a jelenség(ek) okára, azt gondolnám, hogy a kompenzáló rész ér el egy olyan hőmérsékletet, ami már kívül eshet a teljes rendszer "rendes működési tartományán", ahol már nem definiált a viselkedés. -
adp
őstag
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
elég filteres az íze, talán testesebb és nem olyan tiszta, lehet vele erősebb italt is készíteni, de igazából bármelyik filteres eszközzel lehet. Brikkához semmiképp nem hasonlítható. Fp-t hogyan és mivel készíted. Milyen kávéból?
Ha nem jön be a Fp, az aeropress sem hiszem, hogy befog. Vegyél egy brikkát, vagy egy olcsóbb presszó gépet, és daráld le reggel a kávét, otthon. -
Zotmund001
csendes tag
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
Nem ismerem a Fragola féle folyadékütés csökkentőt, de ha a rendszert feszteleníted, vagy kaphat levegőt (1 irányú szelep), vagy rendelkezik gumiballonnal (mogzó gumitömítéssel) akkor ez a probléma nem jelent veszélyt.
Amit itt leírnak, az a víz levegőelnyelő képességéről szól (nyomás alatt a levegő elegyedik a vízzel), ami problémát a fűtési rendszerek tágulási tartályaiban gumiballonokkal akadályozzák meg.
A másik megoldás, hogy a rendszer fesztelenítése esetén (légköri nyomás, a folyadékütés csökkentőben vízoszlop), a vízoszlop alacsony nyomást állít elő, amit egy 1 irányú szelep kiegyenlít.
Nem megyek bele abba, hogy az ilyen jellegű védő- vakcsöveket hol használják, mert az már megint röpdolgozat téma lenne...

-
mdav88
aktív tag
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
Az lehet hogy van átmeneti hiány, de a rendes árat tényleg 15 körül mozgott, és a többi cég nagyjából ott is tartotta. (kivéve a bariboo, náluk volt 2790 is! ) Szóval talán nem annyira szeged most a szemét, örülni kell hogy volt. Persze mindenkinek szíve joga akármit gondolni.
-
weinmaker
őstag
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
Emlékszem amikor mondhatni az elsők között szétistenítettem a tuning gaggiát, és sokan hülyének néztek, hogy mi van. Ráadásul mellette használtam kvázi dual bojleresként a kis quickmillt gőzólni, aztán ez is elterjedt.

Szőval, simán lehet, hogy ezután mindenkinek wifis gaggiája lesz.

-
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Autós topik
- VGA kibeszélő offtopik
- Gaming notebook topik
- OLED TV topic
- Tőzsde és gazdaság
- Gyúrósok ide!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Midnight-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4219,100% Akksi
- Xiaomi 14T /12/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600 / RX 5700XT / 16GB DDR4 / 256 SSD + 2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

(feltéve ha személyre szabottan neki készült)
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)