Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házimozi belépő szinten
- Milyen TV-t vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Gaming notebook topik
- Projektor topic
- Az SK Hynix elárulta, hogy meddig nem lesz elég memória
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen széket vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PeterAgos
csendes tag
Elnézést, az előbb lemaradt: a LMLM kávégépem is eladó lett. [link]
-
PeterAgos
csendes tag
Üdv, érdekmúlás miatt eladó lett Nanofoamer Pro (első verzió) tejhabkészítőm, ha valakit érdekel. [link]
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
vicces1
üzenetére
Volt már néhány őrlőm, van összehasonlítási alapom, de elhiheted, a CF Wisdom mindenféle mókolás nélkül tud presszót, méghozzá jót. Egy nyűgje volt az elején, a kúpos kés lefogató csavarja magától lelazult - ezt Loxeal-lal orvosoltam. Masszív, igényes kivitel, kedvencem (2 db van).
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
Parci
üzenetére
Köszönöm a tippet, de a tudományosabb részét kihagynám. Örülök annak, hogy sokkal jobbnak találjuk a kávéinkat - egy igencsak szkeptikus barátom is megpróbálta, neki is bejött. Kaptam itt most ötleteket, de egyik sem tudja sem az őrlemény-összetétel változtatását, sem a szélső értékek egymáshoz viszonyított közelítését, távolítását. Lehet, hogy egy másik kávé más arányokkal, beállításokkal ízlik majd jobban. Ezzel a szisztémával tudok variálni.
Summázva: közre adtam egy - nálunk bevált ötletemet, ahogyan azt sokan teszik a fórumon. Ennyivel beérem... -
PeterAgos
csendes tag
válasz
konzumpro
üzenetére
Messze nincs, bajos is lenne. Az általam alkalmazott finommal befulladna, a durvával lezubogna a kávé, tehát nyitottabb az olló. Egy őrlővel, egy beállítással hogyan szabályoznám az arányokat? Van-e olyan őrlő, amely 1/3 finomat, 2/3 durvát őröl, köztes átmenet nélkül?
De Isten mentsen, hogy erőltessem a módszert. Ma is egy szuper kávét ittunk reggel, El Salvador Santa Luci-ából.
A munkamenet annyival bonyolultabb a szokásosnál, hogy kétszer mérek, az őrlőn két állítást használok. Szerintem érdemel egy próbát. 😊 -
PeterAgos
csendes tag
válasz
Parci
üzenetére
Eszemben sincs a reflexeid gyorsaságát kétségbe vonni 😊, mindazonáltal van egy olyan érzésem, hogy nem pontosan azonos sem a módszerünk, sem a tapasztalatunk. Továbbra is érdekelne kísérletező kedvű tagok véleménye. Itt annyiféle (árú) kütyüt próbáltunk már, hátha még valakit érdekel ez a módi, legalább egy kísérlet erejéig? - ahogyan az oviban mondtuk, játszásiból...
-
PeterAgos
csendes tag
Tisztelt Fórumtársak,
Előre is elnézést kérek a bő lére eresztett hozzászólásért.
Egy új, számomra igen pozitív tapasztalatot hozó ötlet/kísérletezés eredményéről szeretnék beszámolni.
Előzmények: - elfogadható felszereléssel készítem az itthoni kávékat (Linea Mini, Robot, DV64v, K6), valahogy az őrlőkkel sohasem jutottam dűlőre. Próbáltam HG-1 kézit, Niche Zerót, Bezzerát, stb. Az alapanyag többnyire a győri Kapucínerből származik - El Salvador, Jamaica, Columbia, közepes pörik. (A túl világos kávékat sem Feleség, sem én annyira…)
Zavart a folyamatos küzdelem az őrlőkkel, az elméleteken sem igazodtam ki igazán. Ki az egyenletes őrleményt favorizálja, van, aki szerint azért némi fine csak kell bele, és így tovább. Amit nagy nehezen megtanultam, hogy mindegyik őrlőnek, mindegyik késnek más a karaktere (ez talán az őrlemény-eloszlással is összefügghet). Két őrlő még elmegy a háztartásban, de ez kevésnek tűnt.
Nemrégiben találtam az Aliexpess-en egy CF Wisdom névre hallgató, akkumulátoros, kúpos, igen lassú fordulatú (60-70 ford./perc) picurka őrlőt. Zolnagy fórumtárssal próbálgattuk, az árához képest (30-32E Ft) meglepően korekt holmi. Ha Zoltánnak lesz kedve, majd beszámol a tapasztalatairól, azóta már ő is beszerzett egyet.
A dolog mostantól kezd érdekessé válni. A Robottal 17,5 g-ból készítem a kávét. Volt itthon 2 db CF Wisdom, 10-esre állítva közepes pörivel éppen jó volt a lefolyás. Ami – nem csak ezt az őrlőt használva – hiányzott, a nagyon profi gépekkel készített eszpresszók krémes állaga. Jött az ötlet: mi lenne, ha az eredeti 10-es állás helyett a 17,5 grammos adagból 7,5 grammot 8-as álláson (fine), a fennmaradó 10 grammot pedig durvábbra állítva 12-es álláson őrölném, majd a kétféle finomságot összekeverném? Ezzel egyrészt „széthúznám” az íz-spektrumot, másfelől a többlet fine révén krémesebbé válna a
lefolyás. Már az első kísérlet igazolt – krémes lefolyás, másként élt együtt a csoki és a gyümis ízvilág.
Még az elején vagyok a próbáknak, lehet játszani a megosztás arányával, illetve az optimális beállítástól való eltérés mértékével. Akik kóstolták, kipróbálták, azok szerint a markánsan teljesebb ízvilág, a sűrűbb, krémesebb állag minden alkalommal tetten érhető. Gyakorlatilag kézben tudod tartani a fine arányt, ami nem hátrány.
Utóirat: nem jó újra feltalálni a spanyolviaszt – igyekeztem alaposan körbenézni a neten, még AI-segítséget is kértem, nem találtam hasonló módszert. Persze tévedhetek, ez esetben elnézést kérek. Gyenge angolos vagyok, de elsőre Double Grind-nek neveztem el a módszeremet, ha van kedvetek, próbálkozzatok…
Nem kell hozzá két egyforma őrlő, egy barátom az egyadagos Eureka Single 16CR-jét a szokott álláshoz képest az őrlemény egyharmadánál finomabbra, kétharmadánál durvábbra állította. Hozta az eredményt. -
PeterAgos
csendes tag
válasz
phranxinatra
üzenetére
Privátim írtam.
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
phranxinatra
üzenetére
Jé, az én vizem csak házilag desztillált víz, ezzel. TDS-mérő 2-3 mg-ot mutat, ha jól emlékezem, de ez mérés-hiba is lehet, lévén, hogy nem labor-műszer. No, egyszer majd megpróbálom gyógyszertári desztvízzel.
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
koxkids
üzenetére
Ahol a szűrőtartó karja hozzáér a vázhoz, érdemes a vázra egy átlátszó fóliát ragasztani, mert egy idő után le tudja koccolni a festéket. Én a talpat is lefóliáztam átlátszó autó-fóliával. Csak kicsit vagyok mániákus, szeretem megvédeni a cuccaimat. (Erre még fotós korszakom kezdetén szoktam rá. )
-
PeterAgos
csendes tag
Egy kedves fórumtárs privátban érdeklődött a Robot-szállító dobozom paraméterei felől. Talán mások is hasznát vehetik az infónak, ezért feltettem néhány fotót. Az utolsó képen látható palack, kisgáz, stb. persze már nem fér bele a dobozba, azokat - a kávéval együtt külön viszem. Maga a doboz itt vásárolható meg. A felszerelés kapucsínó készítésére is alkalmas (Drágám okán).
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
Zen42
üzenetére
Ismét előre bocsájtom, hogy mindez nagyon szubjektív!
A K6-ot LM-val nem próbáltam, de meg fogom tenni. A Kávébajusz parádés hely, de a Mythos One már egy más liga, nem tervezem :-)
Zolnagy fórumtárs Robot-jával próbáltam a K6-ot (gyorsan tekerve, mert élveztem, hogy hamar őröl...). Ez alátámasztotta a véleményemet.
Összességében (kölcsön véve a hifis terminológiát) úgy jelzőzném a NZ - C40+Rc - K6 őrlőket, hogy kiegyenlített, de kicsit lapos ízek (NZ), élénk, csillogó (C40), harsány (K6). Van, aki ezt kedveli. És ezzel semmi baj nincs.
A kávé saját, közepes pörkölésű (Behmorral) El Salvador Santa Clara.
De legutóbb a NZ hozott ki egy Columbiából LM-vel olyan meggy/csoki ízeket a maga "laposságával", hogy hűha!
Tehát az általam leírt katyvasz lényege, hogy én a C40-et jobban kedvelem a K6-nál, de az is nagyon jó. A Niche meg nélkülözhetetlen. Persze nem a Mythos kategóriában. -
PeterAgos
csendes tag
válasz
Zen42
üzenetére
Az utazós 9B + K6 kombónál éreztem ezt, az itthoni LMLM + NZ/C40-hez hasonlítva. A kávé és a víz azonosak voltak. De ahogy jeleztem, erősen szubjektív... Korábban többen írtak a kúpos/síktárcsás őrlők őrleménye közti íz-különbségekről. Én azt hiszem, inkább kúpos-párti vagyok😃
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
rgb0007
üzenetére
A K6 kényelmesebb, a C40 + Rc jobb, ízre. Nehéz ezeket a szubjektív észleléseket megfogalmazni, de a C40 kifinomultabb ízeket adott nekünk. Bocs, de olyasmi, mint amikor 200-as után 1000-es csiszolópapírt használsz. Simább, kerekebb, de mégis jobban kiemeli az ízeket a C40. Mindezt úgy, hogy nem szálazza, különíti el azokat zavaróan. A K6 is nagyon jó, de feleségem szerint a Commandante nálunk odavert a NZ-nak is. Ő egyébként három napos pihentetési ízkülönbséget is észrevesz. Mi ezt tapasztaltuk. (Saját, közepes pörikkel.)
-
PeterAgos
csendes tag
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
adamkaa777
üzenetére
Bocsánat, ezt nagyon elnéztem :-(
Persze, hogy tovább kell tekerni... -
PeterAgos
csendes tag
válasz
adamkaa777
üzenetére
Presszóhoz 50-60 között érdemes állítani karoshoz, a Brikka durvábbat kér (és nem szabad tömöríteni). Én 45-el kezdenék.
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
WiZARD
üzenetére
Három éve használom. Ha már meg van, nem csak kávéhoz lesz jó. Nálunk pálinka-főzéshez, teázáshoz, stb. használjuk. A készülékek (vízforraló, kávégép, stb.) patika-tiszták, hetente elfogy kb. 10 liter. Így már mások a számok. Nálunk a kazánházban dolgozik, de egy tömblakásban élő barátom az erkélyen járatja.
Utálnám, ha nem lenne... -
PeterAgos
csendes tag
válasz
Ludovicus
üzenetére
Közepesre pörkölöm az El Salvadort. Tény, hogy 18 g a K6-al 65-70, a C40-el 115-120 tekerés, a K6-ot, tán a késprofil miatt - nem igazán nehezebb tekerni (a K4-et észrevehetően nehezebb). Úgyhogy jelenleg nálam használati értékben a a C40 vetekszik a K6-al.
C40: magasabb ár, finomabb íz, macerásabb átállítás, sok tekerés, üveg tartály (törtem már el véletlenül)
K6: fele ár, kicsit szétszálazottabb ízek, nem törékeny, gyors.
Mostani eszemmel sem tudom, melyiket választanám.
A K4 is megéri az árát, bár nekem zavaró volt a tekerési erő-igény. De hát ugye közel a hetvenhez😃 -
PeterAgos
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ez az ár/érték arány egy elég csalóka dolog (nálam éppen az "elfogadható áron vegyünk elég jót" megfelelője), nincs sok köze a minőséghez. Ha őrlemény-minőség (lásd: örömfaktor) oldalról kell szubjektív sorrendemet felállítani, akkor az így néz ki: C40+RedClix: 10/8, K6: 10/6, K4: 10/5. Presszóra, mindhárom van itthon, hasonlítgatom óket. Itt ár/érték versenyben a K6 nyer. Csak hát alatta van a C40-nek.
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
Parci
üzenetére
Én ennél jobban jártam. Nemrégen vettem egy K4-et, a tartalék tartalékjának! (NZ és C40 RC mellé)
Azután rendeltem egy K6-ot, meg is jött néhány nap alatt. Mondok: ne bosszantsuk a Drágámat, jobb, ha nem látja, mert akkor vehetek egy új retikült, kompenzálás-képpen. Így aztán eldugtam a K6-ot. Tegnap eszembe jutott, hogy ki kellene próbálni - két napja keresem, már feltúrtam az egész házat, szerszámost, stb. Úgy tűnik, elvitte a kiscica. A tiéd legalább egyszer megérkezik... -
PeterAgos
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Bizony, a sokadik! Kár, hogy már külön temetőt kellett nyitni az NZ-killereknek😃
(Bocs, de nem bírtam megállni...) -
PeterAgos
csendes tag
Feltettem a K4-et. [link]
-
PeterAgos
csendes tag
Kíváncsiságból rendeltem egy Kingrinder K4-et. Zolnagy fórumtárs próbálgatta egy ideig, a véleményét idézem: Sorrend: Mazzer Mini, Commandante C40 + Red Clix, K4. Az ízbéli eltérés szűk sávban mozog, kicsit ízlés kérdése. Ami a K4 előnye, a gyorsaság, az számomra inkább hátrány - jól bele kell dőlni tekeréskor (csavarbehajtóval nem próbáltuk). Az őrlő egyébként nagyon korrekt holmi - anyagminőség, használhatóság terén egyaránt. Abszolute megéri az árát!Én maradok a C40-nél, megfáradt izmaimhoz jobban passzol, időm van. Január elején beszerzési áron meg fogom hirdetni.
B.U.É.K. mindenkinek! -
PeterAgos
csendes tag
Sziasztok, Győr környékén keresnék egyszerű 3d nyomtatási lehetőséget (diafilm tároló henger kupakkal, más méretben). Előre is köszönöm! Válaszokat privátban, elérhetőséggel várnék.
-
PeterAgos
csendes tag
9Barista tulajokat kérdeznék: belföldön melyik méretű IMS kosarat kell választani a főzőhöz? (Egy kosár rendelése miatt nem találom értelmét lejárni a vám+ÁFA kört.)
Előre is köszönöm a segítséget! -
PeterAgos
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Köszönöm, megpróbálom így😃
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Bassus, nekem ennél kevesebb kávé jön fel - de úgy tudom, a Te 9B-d "bottomless"-é lett alakítva? Ennek köszönhető? Előre is köszönöm a választ.
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Írtam már egyszer, de elsikkadt, vegyél egy akusztikus gitárra való g-húrt és gazdaboltban egy demizson-parafadugót. 5 perc munka és készen van. Kell egy csípő- és egy laposfogó még.
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
justgiveup
üzenetére
Van forralás-gomb is, de egyébként a beállított hőfokra melegíti. Itt egy kezelési útmutató. [link]
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
justgiveup
üzenetére
+- 1 fok, 40-95 C között lehet beállítani melegen tartásra. A fedélen van 3 kis lyuk, digitális beszúró hőmérő belefér, azzal ellenőrizhető a hőmérséklet.
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
justgiveup
üzenetére
Fokonként állítható, azt nem próbáltam, hogy hogyan tartja a hőt, mert amikor eléri a kívánt hőfokot, forrázunk. Estére lesz deszt vizem, megnézem majd. De kifogástalan a cucc.
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
beleriand72
üzenetére
Klarstein Garcon-t nézted 18.200-ért? Mi teához használjuk, de nagyon korrekt holmi.
-
PeterAgos
csendes tag
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
roBEEsz
üzenetére
Nekem volt egy tapasztalatom - bocs, ha elsőre butaságnak tűnik. Rájöttem, hogy az ember alkalmazkodó képessége rendkívüli, a jót is hamar megszokja. Ezért, amikor kétségeim vannak a babokat illetően, akkor elmegyek a sarki fagyizóba kávézni (finoman szólva közepes alatti, igazi fekete leves), utána másként kóstolom az otthonit. Ez olyasmi, mintha a Forbes lista szereplői elmennének egy hétre operátornak valamelyik multihoz.
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
qvik27
üzenetére
Persze, komoly hőt tárol és forró. Ha óvatlanul kezeled, könnyen okoz égési sérülést. Azonnal le kell hűteni. Előfordult, hogy terepen használtam, de előtte bekészítettem egy 5 l-es kanna hűtő/mosogatóvizet. A Brikkát sem volt érdemes főzés után fogdosni. De van annak varázsa, hogy a világ végén is jó kávét tudsz inni. /Egyszer a helyi zöldséges cimbi sóhajtozott, hogy de inna egy finomat... 5 perc múlva ott rotyogott a furgonja hátuljában a 9B és valóra vált a kívánság./ Én ezért ugrottam bele a vásárlásba. Viszonylag ritkán használjuk, de akkor nagyon (...jót tesz a boldogság-faktoromnak).
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
koxkids
üzenetére
3-4 adag szerintem bármelyik utazóval macera, de - legalábbis nekem - még az otthoni karossal is. Ezért ha társasággal megyünk valahová, akkor a 9B helyett a LaPiccola podos gépet viszem. Csak hát az nem olyan... Két adag a 9Bével egymás után azért belefér. Ha mégis többet kell, választok egy bértekerőt a családból.
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Olaszpresszó Károllyal? 2018-as az utolsó cikke, de 21-ben válaszolt hozzászólásra. Kár volna, ha teljesen abbahagyná. Minden írását élvezettel olvastam, a fotói is mívesek. Többet nem tudok róla.
-
PeterAgos
csendes tag
VST 15g tulajdonosoktól kérdezném: nem kevés a betölthető őrlemény közepes pörkölést feltételezve? Jelenleg LM 17g-os kosarat használok, 18,5g-al töltve (dupla ristretto-hoz).
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
geotigris9
üzenetére
"Ha egy átlagos csésze otthon főzött kávé 240 gramm.." - ezen mosolyogtam egy jót.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Arc Raiders
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Le Mans Ultimate
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- EAFC 26
- Telekom mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Sanyo akkutöltő + 2 használható akku
- Lenovo ThinkPad T14s Gen 3 i5-1245U 14" FHD+ 16GB 1TB 1 év teljeskörű garancia
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro 48GB RAM 4TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 Fe
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3951, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
. A kisgáz összerakva 15 cm magas, az is alig foglal helyet.