- Igencsak szerény méretekkel rendelkezik az Aetina Xe HPG architektúrás VGA-ja
- Miniképernyős, VIA-s Epomaker billentyűzet jött a kábelmentes szegmensbe
- Különösen rendezett beltér hozható össze a Cooler Master új házában
- A középkorra és a pokolra is gondolt az új AMD Software
- Új gyártástechnológiai útitervvel állt elő a TSMC
- 3D nyomtatás
- Steam Deck
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Übergyors Samsungnak próbál látszani egy hamisított NVMe SSD
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- ASUS ROG Ally
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
Hirdetés
-
Konzolokra is megjelenik a Deathbound
gp A PC-s verzió mellett megkapjuk a teljes kiadást PlayStation és Xbox platformokra is.
-
Robotkart irányított a majom a kínai Neuralink agyi chipjével
it A mindezt lehetővé tévő Neucybert a Neuralink kínai riválisa, a Beijing Xinzhida Neurotechnology fejlesztette ki.
-
Különösen rendezett beltér hozható össze a Cooler Master új házában
ph A 49,73 literes térfogatú, látszólag jól szellőző modell tárt karokkal várja a konnektoraikat rejtő ASUS és MSI alaplapokat.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BlacKSouL
addikt
válasz yazoo1 #69257 üzenetére
Kis egyszerű műanyag cucc, de lehet szeretni. Jó/friss kávéval, jó darálóval lehet vele tűrhető kávét csinálni, persze viszonyítás kérdése. Alapból nyomásfokozós a szűrője, de kiszerelhető belőle, vagy simán ki is hagyható, én már csak simán kivettem belőle a műanyag betétet, és csak a fémszűrőt meg a gumikeretét tettem vissza. Youtube-on vannak pimpelt verziós videók, van aki nyitott karral is tett fel, és első ránézésre nem sokkal rosszabb a lefolyás, mint a népszerűbb "nagyobb kisgépeknek" persze ott már nem gyári a kar, és a szűrő sem, a gőzölő sem.
A gőzölője gyárilag ilyen műanyag rátétes, háromlukú, friss hideg tejből egész elfogadható tejet lehet vele csinálni, persze kis idő kell, míg rájön az ember. Kezdőgépnek elmegy, aztán ha valaki nagyon belelendül, úgyis továbblép, de alapozásnak szerintem egész jó. Itt egyébként nem fogják ajánlani, fölösleges lépcsőfok lesz.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
#91073280
törölt tag
válasz yazoo1 #69281 üzenetére
Kibicnek semmi se drága alapon valamelyik Delonghi. Tegnap egy itteni link nyomán néztem Delonghi videókat, ha azzal lehet naked karral olyan cremával eszpresszót facsarni, akkor tejfölöspohárból is. Tökmindegy szinte, csak valamennyire egyben maradjon és kibírja a műanyag váz a nyíróhatást ahogy meghúzod a kart.
Még csak nem is OPV-zte a jóember aki a legjobban kinéző kávét főzte, hihetetlen mire nem képes a kitartás. -
-
2007ath
aktív tag
válasz yazoo1 #69343 üzenetére
"graef702 darálómba ha pl. 4 es fokozatra állítom,akkor alig darál...szinte semmi"
Lehet, hogy túl sok alátét van a a kúpos őrlőfej alatt. Egy kalibrálást megérne. [link]
"Milyen fokozatot kell állítani egy eszpresszóhoz?"
Ezt így lehetetlen megmondani. Függ a daráló kalibrálásától, kávé fajtától, pörköléstől, stb. Nálam pl. ha az IMS egy csészés ("The single") szűrőt használom, 4 fokozattal durvábbra kell állítanom ugyanannál a kávéfajtánál.
A lényeg: pontos beállítást csak próbálgatással lehet megadni.
-
Rush77
aktív tag
válasz yazoo1 #69439 üzenetére
Szia!
A DeLonghit nem ismerem de simán lehet, hogy minőségibb termék mint a másik kettő..
Az a Gaggia ha jól tudom egy poemia átcsomagolva (egy cég a két márka).
Annak ellenére, hogy ez az új verzió sokkal silányabb mint a régi, bírja a strapát. Nálunk két ilyen van a cégnél és kapja az ívet rendesen de még bírja.
Friss kávé meg daráló mellett igazából akár lehet is vele valamennyire értékelhetőt húzni. Bent hárman vagyunk akik nem a gyári karral használjuk hanem nem nyomásfokozóssal és tamperrel. Úgy lehet jót is csinálni vele. A gyári nyomásfokozós karnak megvannak a korlátai. -
Rush77
aktív tag
válasz yazoo1 #69443 üzenetére
Ez relatív.
Valamennyit minden gépnél kell várni míg felfűt. Én szoktam neki hagyni időt míg rendesen átmelegszik (kb 20-25 perc a munkahelyen míg bekapcsolom a gépem, beszélek a csapattal stb stb...) Itthon a Classicnak kb 30-35 percet adok míg zuhany, öltözés, reggeli, stbstb..
Ha nagyon sürgős (és nincs mit tenni-venni közben) akkor kb 5-7 percet mondanék. Tudsz gyorsítani valamennyit a folyamaton ha előbb egy kis gőzt kieresztesz a gépből de sehogy sem lesz instant a dolog. -
paramparya
őstag
válasz yazoo1 #69439 üzenetére
Nekem itthon a DeLonghi van, anyáméknak azt a gaggiát vettem tavaly karácsonyra, és a DeLonghi sokkal jobb. Különösen nem nyomásfokozós szűrőt simára cserélve, de még nyomásfokozóssal azzal is egy sokkal jobb gép, mint az a Gaggia.
Sőt, a három napja beszerzett Gaggia Classic-kal még a közelébe se értem
-
noss
csendes tag
válasz yazoo1 #69443 üzenetére
nekem poemiám volt, nem iktattam ki a nyomásfokozót, mert el is akartam adni, a visszaszerelése meg körülményes.
ami nekem nagyon sokat segített és csak ajánlani tudom a 30 ezres kategóriában, az a hőmérséklet figyelés.
fogsz egy ikeás hőmérőt és a kiszabadított szenzorát a kávégép kis kazánjára erősíted.
egyszerű megoldás. procihűtőkhöz való hővezető krémet is használtam, de ettől el lehet tekinteni.
lényeg: folyamatos visszajelzésed van a víz hőmérsékletéről, ami 70 és 110 fok között bátran elidőz, mikor-milyen hangultat van.hőmérséklet manuális szabályzása:
- emelés: gőz funkcióval
- csökkentés: "hűtőcsapolással", kávévíz kiengedéssel (a tartályból utánpótlással érkező víz hűti a kazánban lévőt)noss
-
Agostino
addikt
-
SoundON
tag
válasz yazoo1 #70230 üzenetére
Bár nem tudom mekkora a kosarad, meg hogy milyen pörkölésű a kávéd, de így látatlanban szerintem 18grammig simán felmehetsz a töltősúllyal és finomabban is tamperolhatsz. Nem feltétlen kell az a 15-25kgos nyomás amiket régen írtak, sőt...A még száraz pogi teteje (az itt tanultak alapján) kb 12miliméterre legyen a szűrő tetejétől. Ha a lefolyás így is 20-30 másodperc közé fog esni és a pogácsa is szépen, egyben kijön majd a csapolás után, akkor már nem leszel messze az igazitól.
Persze mindezek csak paraméterek, az íz a lényeg
Sok sikert! -
Bazsee71
őstag
válasz yazoo1 #70374 üzenetére
Egyedül Renekát használtam sokáig, előáztatással kivétel nélkül gyönyörűek a lefolyások. Próbának vettem egy IMS-t, és egyszerűen bármit csinálok, ferde, rángatózós, egyenetlen a lefolyás. Most egy hete visszaálltam Renekára, és megint békesség van. Hozzáteszem, világos(abb) kávékkal dolgozom.
-
gubabela
senior tag
válasz yazoo1 #70545 üzenetére
Nem tartom magam szakértőnek, de tapasztalataim szerint erősen kávéfajta függő a dolog. So-hoz jobbnak tartom a renekát, de nem minden fajtánál igaz ez. Vst-t a keverékekhez szeretem használni, de persze mindkettővel lehet jókat húzni. Ez ízlés függő is. De találkoztam olyan robustával (tudom beteg vagyok), ami a gyárival volt a legjobb. Szóval nem egyszerű.
(#70546) CB
Nem, ez nem teljesen így van. Duplába mindig több megy, de nem 2szer több. A szimplát ráadásul nehezebb előkészíteni (más tamper is kell hozzá). Szabvány szerint 7g a szimpla, 14 a dupla. A kosarak az említetteken kívül még alakjukban is eltérnek. Az előbb kimaradt a szükséges dolgok közül még a pontos mérleg (minimum 0,1g pontos)[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
-
senior tag
válasz yazoo1 #70609 üzenetére
Már írtam neked privátban is (vagy a telefonba mondtam, nem emlékszem), hogy miért spriccelt oldalra... azért, mert a szűrő nyomásfokozós volt és a pici középső lukon nagy erővel spriccelt a kifolyó közepére, ami szétvetette. Gondolom az IMS-sel nem csinálja ezt?! Nem kell új kart venni, az egy síma gyári GC kar, csak a műa. dugó teszi nyomásfokozóssá!
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
qvik27
tag
válasz yazoo1 #70609 üzenetére
Szia,
Én anno egy Pavoni kisgéphez kapott nyomásfokozóst buheráltam meg. Kiszedtem belőle pöcköt, rugót és minden ahhoz kellő kis alkatrészt, és azt a kis lyukat, amit a "pöcök" (zárókúpocska) elzárt, felfúrtam kb. 3mm átmérőjűre, hogy a szűrőből kifolyt kávé békésen tudjon folydogálni. Így megszűnt a spriccelés, a kávé pedig eléggé más lett :-)
Persze ettől még nem lett high tech a megbütykölt kar, és a szűrő is maradt, ami volt.
Szerintem első lépésnek érdemes meglépni, ha épp nincs kedve az embernek költeni rá. Ezután persze valószínűleg finomhangolni kell az őrlésfinomságot és jól be kell gyakorolni a tamperelést.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
gpbenedek
csendes tag
válasz yazoo1 #70770 üzenetére
Szarvason voltam egyszer egy ksi kávézó/söröző helyen, ahol LuckyCap volt az őrlőben. Bár lövésük nem volt, mi az, elkészíteni sem igazán sikerült, nem tudom kapni lehet-e. Ha nagyon meg vagy szorulva, lehet, hogy Tudjukki portékája elért arrafelé is, ha van médiamarkt.
-
-
Rush77
aktív tag
válasz yazoo1 #71847 üzenetére
A bolti alatt inkabb az ilyen tescoauchansparstb polcain fellehető kávékra gondoltam (lavazza, pellini stb). Bár Mokasolt nem ittam még de szerintem ez inkább 2017 decemberi lehet mert azért sok pörkölő 1 évet ad meg
(Szerintem a Mokasol és a hasonló cégek is bár mondom nem próbáltam még).Válaszolva a kérdésre én meg merném venni simán.
[ Szerkesztve ]