Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
sz.zs.
őstag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Szerintem a felsőszűrőt és a vízterítőt csak akkor vedd le és áztasd be amikor fejtisztítóval dolgozol.
Nestle Vera mellett nem tudom milyen sűrűn kell citromsavazni, akik ilyet használnak, majd megírják.
De Nestle "vadászat" helyett szerintem egyszerűbb, ha Te keversz magadnak vizet, pl. az alábbi recept szerint:
Tuningolt deszt. víz:
12,9 g szódabikarbóna és 25 g keserűsó 500 g deszt. vízhez, ez lesz a pufferoldat, ami marha sokáig ( hónapokig ) elég, így ezt hűtőbe kell tartani. Ebből az oldatból 3,5 g 1 l deszt. vízhez.
Javasolt a DM-ben kapható deszt. víz használata.3,5 dl-es kancsóval 2 kapucsínóhoz való tej felgőzölhető.
Szerintem felesleges a Graef-ot bejáratni...
-
baowah
újonc
válasz
soldier2
üzenetére
http://alvascentrum.hu/intezmeny/honved-korhaz/
maximalisan rendes orvosokkal es szemelyzettel talalkoztam, nagyon halas vagyok nekik. A kave meg eszembe sem jut napkozben, pedig 6-8-at megittam regebben, ost egy tejeskave reggel a vilannyos presszobol, amit a felesegem lefoz, aztan megyek elore -
baowah
újonc
Sziasztok eladó az alábbi gép+őrlő szett, mióta nincs alvási apnoém, lejöttem a kávéról.
Csodálatos kis Arrarex Caravel, korai, v 1.1 darab, mindene gyári, jól működik, előttem egy szicíliai nénijé volt. 85000,-

Zassenhaus Guatemala, szerintem a világ legszebb kézi őrlője Svájcból, fa és fém, csodás letisztultság, fém kés, semmi kerámia. 33000,-

infó: orwobaowah_kukac_gmail -
Összeszedtem GC-vel kapcsolatban felmerült gondolataimat:
Nestle Verával lesz használva a gép. Egy héten 5-10 kávé lesz főzve, heti 1x, sima vakszűrős tisztítás. Jó lesz, ha minden második vakszűrős tisztításánál kiveszem a felső szűrőt? Havi 1x elég, ha a vakszűrőzéshez megy a fejtisztító szer(puly caff)? Félévente meg kap a gép egy light citromsavas átöblítést. Ez így jó lesz? Van egyéb teendő karbantartás címszó alatt? Kötelező tömítéscsere x időnként vagy valami?Kávén kívül kell még, ha jól néztem vissza:
Vakszűrő, tisztítószer(Puly Caff + citromsav), tisztítókefe, pohármérce. Tamper, simpla és dupla szűrő. Tejhabosító kancsó, ebből mekkorát ajánlott venni? Kihagytam valamit? Mérlegem van, de volt szó róla(katt)
Kávédaráló Graef cm702
Bejáratás, ehhez bolti kávét, mennyi kell? 1 kiló bolti kávébab elég lesz? Elosztogathatom a családban a kotyogósokhoz? Hogy kell ezt elképzelni bejáratást? 250gram-os a kávébab tartót így 4x meg tudom tölteni és a nagy darálási fokozatról indulva ledarálom a babokat? Szétszedem és kitakarítom a darálószerkezetet. -
Zolli77
csendes tag
Hát elsősorban egy Eureka Mignon Specialitá 17NX-re gondoltam, az egy jó befektetésnek tűnik most, Ebben az árkategóriában még a Sette 270 jöhet szóba szerintem, de ahogy érzem annak lassan érkezik az utódja így nagyot fog csökkenni az ára, szóval kevésbé tűnik jó befektetésnek.
Most nagyon úgy állok hogy a Lelit-et (Elizabeth) fogom megvenni és mellé ezt az örlőt, ez belefér abba a keretbe amit most rá akarnék szánni. és a hely is elég fontos számomra, így ez a setup annak az igénynek is megfelelne, mivel egyik sem kimondottan hatalmas.
-
-
Zolli77
csendes tag
A mágnesszelep már egyszer megadta magát, az cserélve lett (amikor a gyártó még hajlandó volt alkatrészt értékesíteni a szervizeknek, ma már nem...). Most valószínűleg megint az, meg melette is elkezdte ereszteni a vizet, sajnos belülről full műanyag az egész a javításhoz elig-alig lehet hozzáférni. Még talána 440 is beleférhet, de neccesebb, pláne hogy örlőt is venni kéne mellé. De köszönöm szépen a tippet.
-
mdav88
aktív tag
Expolygonba érkezett pár újdonság, mint csészék és vst cuccok:
[link] -
-
Zolli77
csendes tag
Sziasztok,
mive a régi gépem (Cateler ES8012) megadta magát ezért új gépet készülök vásárolni, tudnátok ajánlani olyan gépet amit itthon is be lehet szerezni (van hivatalos szervíz és alkatrész ellátás) és beleférhet egy 400.000Ft-os keretbe? Én elsősorban a Lelit PL92T-re gondoltam, de szívesen meghallgatnék más véleményeket is.
Előre is köszönöm a tippeket.

-
waxos
csendes tag
Debrecenben vagy a környékén nincs valakinek esztergályos ismerőse, aki le tudna szedni egy La Spaziale karból, hogy jó legyen egy Saeco-alapú géphez? Csak a karból kellene levenni, a kartartó maradna az eredeti állapotában. Valami ilyesmi kellene [link] Ismerős ajánlott egy szakit, akinek odaadtam a kart és a gépet, de azt mondta nem tudja befogatni az esztergába, így elmaradt a farigcsálás. Másoknak mindenesetre ügyesebb volt az esztergályosa, mert jó néhányan meg tudták csináltatni.

-
válasz
Dr.Anonymus
üzenetére
Akkor tárgytalan.

(#82855) bluesfan:
Igen, a kijelző csak menő, még így csomagban használtan jó lenne, de újonnan horror. -
vicces1
aktív tag
A Salvadort nyitottam (csodás illat) és próbáltam elsőre a VST15gr-al, nyitott karral. (kockázatosan élek
)Meglepően világos pöri, fel is toltam 93-ra a PID-et, (nem igényli, elég lett volna 90-en) komplex volt az íz, több savasságot vártam és nem szép a csapolás, de ez elsőre az én hibám, illetve nyilván állítani kell jelentősen az őrlőn.
Túl volt töltve 18gr-al, ebbe a kosárba a világosból sem kell 16,5-17gr-nál több.
Szóval elsőre is iható finom presszó lett, normál portafilterrel csak annyi látszódott volna, hogy kissé gyorsabb a lefolyás.
Itt érzek jobban jelentőségét a gép vízhozamának, a nyomásszabályozhatóság és előáztatást tekintve, mivel alacsonyabb, vékonyabb a tömörített pogácsa a kosárban, miközben több lyukon és nagyobb területen enged át a VST15gr-os változat, vagyis kisebb ellenállást ad a nyomással szemben mint pl az IMS18gr-os kosárban lévő pogi.
De a lényeg, hogy találtam ízben különbséget másodikra egy PASCO Prime-ban az IMS-hez képest.Aztán majd játszom tovább vele.
-
vicces1
aktív tag
Azzal kezdem, hogy meglepett a VST15gr-os kosár.
Annyira nem néztem meg előre, hogy mennyiben más az IMS-hez vagy a többihez képest.Másként kell vele előkészíteni, de teljesen. (gondolom akik már használták tudják)
Nem akarok okosakat mondani, de határozott benyomásaim vannak, viszont még csinálok pontos összehasonlításokat, teszteket, ami azért annyira mégsem lehet pontos, mivel valóban nem használható ugyanaz a mennyiség egyazon kávéból, ugyanazon őrlő beállítással. -
mdav88
aktív tag
Ki tud valaki segíteni rézcsöves GC + Rex C100 jól működő pid paraméterekkel?
Valamiért az autotune nem akarja az elvárásaimat teljesíteni.Előre is köszi!
-
hoffman_
nagyúr
válasz
soldier2
üzenetére
+ koxx
köszi a válaszokat! ettől féltem én is, nem adja ki a fizika. lefolyóba (jó) kávét nem szívesen öntenék, ha már összejön egy jobb minőség. eddig ha nem ketten voltunk rá, akkor maradtak a duplák nekem. ez megint csak nem járható irány :d
emiatt nem akarok új gépet venni még...

ui.:
azt nem említette senki a hasonló utólagos "gányolás" során, ezért leírom, hátha valaki hasonlót követne el valaha. miszerint is a kicsikínai által gyártott dupla szűrőbe (az ÖSSZESBE, ami a neten elérhető), beleütötte a vonalat a kettessel, hogy véletlenül se cseszd el, ez bizony két főre van! egyeneságú következmény, hogy az 51-es tamperrel nem lehet rendesen dolgozni a filterben, szorul és karcolja a tampert.
-
soldier2
őstag
-
Nyufiful
csendes tag
Bezzera Unica PiD, 3 éves, szerintetek érdemes megvenni? Megér 210.000 Ft-ot? Vagy ebben az árkategóriában lenne jobb vètel is?
-
radi8tor
MODERÁTOR
Nem találtam most hirtelen átfogó cikket erről, de itt elég érthetően leírják a dolgokat.
-
TA68
őstag
Elég sok szó esett már a víznek a kávé ízére gyakorolt hatásáról. Egy érdekes tapasztalat, amit egy Nespresso fórumon olvastam.
(Google fordítóval)
"Emlékeztetni kell arra, hogy a víz keménysége drámai módon változik
Nem titok, hogy a víz keménysége nagy szerepet játszik a kávé ízében, de soha nem értettem, hogy mennyire befolyásolja az ízt, amíg nem kapok egy második otthont egy másik városban, ahol a víz keménysége a másik helyemmel ellentétes polár.A városban a csapvíz nagyon puha (nincs vízkő probléma), míg a másik helyen egy kis vidéki városban, a víz hihetetlenül kemény és ásványi anyag, és meg kell küzdenünk a mészkő felhalmozódását, amikor a csapvíz valamit érint. egyszer. Annyira rossz, hogy csövünk, mosógépünk, WC-tartályunk, fürdőszobai szerelvényünk és így tovább minden idők elmaradnak és gyakran cserélni kell őket. Azonban a kávé ezen a világon kifinomult.
Annyira testes és gazdag, minden apró hangjegy a kompozícióban kiemelve van, és egy nagyon fokozatos, harmonikus, összetett ízt teremt. Különösen Etiópia, az én kedvencem, az illataim és a frissen sült kenyér. Éppen ellenkezőleg, városi lakásomban Etiópia szinte unalmas, nagyon lapos és egydimenziós. Mint két teljesen különböző sült. Ugyanez igaz minden más ízre, amit eddig a városban próbáltam (Roma, Cosi, Volluto). Különösen Cosi óriási leereszkedés volt, ugyanúgy kóstolt, mint a forró vizet, annyira keserűséggel, annyira rossz, hogy a legtöbbet öntöttem a lefolyóba. A romák nem voltak sokkal jobbak, mint egy cseppfolyós változata annak a kávéfújásnak, amelyet valaki, aki egy csésze kávét iszik a dohányzás alatt. Hirtelen visszahúzódtam a középiskolai matematikai tanáromhoz, aki pontosan ilyen típusú kávéval és cigarettázással volt.
Természetesen a felfelé néző, hogy a város Nespresso gépe valószínűleg túl fogja élni a mészkő vidéken. Nem biztos benne, hogy ez jó kompromisszum az ellenséges kávé árán, bár lol. Bárhogyan is visszamegyek oda, azt hiszem, egy üveg ásványvíz vizet fogok venni a városba egyszerre, így néha finom kávét is kapok. ;-)
Tehát azt hiszem, ez a hozzászólás csak emlékeztetőnek számít, ha kapszulákat kapsz, ahelyett, hogy megtiltanád őket a szekrény hátoldalán, vagy dobnád ki őket, próbáld meg őket másfajta vízzel készíteni, és nagyon különböző ízeket kóstolni!"
-
soldier2
őstag
válasz
hoffman_
üzenetére
Adupla kosárba kevés kávét tenni nem járható út. A keresztmetszet nagy, a pogácsa ellenállása sokkal kisebb lesz (mivel vékonyabb) a víz átzubog és nagyon rossz lesz a végeredmény. Darálóval sem tudsz utánamenni, már-már púderfinomságra lenne szükség a megfelelő idejű lefolyáshoz, de ha képes lenne rá a darálód akkor is rossz lenne a végeredmény a túl sok lisztszerű őrlemény miatt. Rá kell szokni a duplára mese nincs (vagy a lefolyó...)
-
-
bluesfan
tag
Én is kipróbáltam már sok cukorféleséget. Az eritrit és pont a kókuszvirág cukor volt az, ami elég jól félrevitte a kávé ízét. Ezért is maradtam a xilitnél, még eddig az tűnik a a legsemlegesebbnek. Tegnap megkóstoltam csak magában. Van egy enyhén alkoholos érzete, ahogy olvad a szájban, de annyira keveset teszünk a kávéba belőle, hogy ezt ott nem véltem felfedezni.
-
*Mukeey*
addikt
válasz
yazoo1
üzenetére
A Fred van beleépítve. Alsó kategóriás őrlő, de teszi a dolgát. Egyszerű szerkezet.
Úgy emlékszem, a pid nélküliek 92fokra vannak gyárilag állítva. De azért ezek a Lelitek nem tudom, mennyire precízek a víz hőfokában, biztos nem annyira, mint mondjuk egy utólag tuningolt Gaggia. -
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
megjött a kosár, amit a Dedicaba szántam, sikerült beleapplikálni a portafilterbe. nem tökéletes, pénzt nem kérnék érte, de eddig úgy fest, rendben működik. épp volt itthon jónak tűnő (elég finomra darált) friss őrlemény (a nyomásfokozóson már többnyire nem folyt át, ha tampereltem, ha nem). komoly az érezhető különbség a gyári kosárhoz képest, bár messze van ez még a jótól. sok opcióm nem volt próbálgatni kávé hiányában.
elég ciki kérdésem lesz viszont. égen földön nem találok single cup kialakítást ehhez a szűrő mérethez. mennyire nagy szentségtörés dupla kosárban szimpla adagot tamperelni? jól gondolom, hogy nagyon nagy? elég sokszor lenne szükség egy csészére is, de jó lenne örökre szabadulni a nyomásfokozós szűrőtől.
köszönöm előre is

-
yazoo1
tag
Néztem ezeket a Lelit plo42 temp- eket, jónak tűnnek!
Amelyikben van őrlő,az megfelelően őröl?Amelyikben nincs pid,az hány fokon főz?
Ui.egy barátom mondá: " a vizet javítjuk fel a borral, és nem a bort a vízzel.."

-
bluesfan
tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
"Ugyan miért nem a szíved csücske?"
Mert a szép kijelzője miatt(aminek adagonkénti őrlésnél túl sok gyakorlati haszna nincs), két, két és félszer annyi az ára, mint más gyártó hasonló felépítésű és képességű portékájának.
-
Dr.Anonymus
addikt
válasz
grizlisandor
üzenetére
A hirdetés jegeléséig 6-an jelentkeztek rá.
Ezek szerint akkor jó áron hirdettem meg
-
adp
őstag
[link]
Nekem is elado a Gaggia baby - m ha mar sorakoznak az elado dolgok. Utolso ara 65e -
válasz
bluesfan
üzenetére
Ugyan miért nem a szíved csücske? Nekem nagyon szimpatikus.

Visszatérve a szettre, beszéltem az eladóval, ragaszkodik az árhoz, mivel fél éve 240k vette, és hogy, ez már így is elég jó ár érte, meg csak ~20 kávét főzőtt vele és azóta is pihen. Ha engedne az árból meg tudnék barátkozni vele, de így inkább maradok a GC tervnél.
(#82847) Dr.Anonymus:
Holnap utánaolvasok jobban a gépnek, lehet dobok én is, ha a többiek nem kapkodják el.
-
*Mukeey*
addikt
válasz
Dr.Anonymus
üzenetére
Privi ment tőlem is!
-
-
bluesfan
tag
válasz
Dr.Anonymus
üzenetére
Írtam privit.
-
Dr.Anonymus
addikt
Sziasztok,
Eladóvá vált Lelit Anna:
https://hardverapro.hu/apro/lelit_anna_pl41tem_elado/friss.html
Nem vagyok túl nagy szaki, szóval túl műszaki kérdésekre nem tudok válaszolni, viszont aki komoly érdeklődő mindent megnézhet, kipróbálhat rajta (szét is kaphatja, csak szerelje is össze
). -
-
Koczó93
őstag
Eladóvá vált ez a kis Carimali Uno E. Szerettem volna teljes körűen felújítani de sajnos időhiányban szenvedek. 3.5 literes hx, roto szivattyúval, végtelen gőzzel

Kapott egy új Fluid o tech pumpát, néhány apróságot, ki lett savazva illetve a külseje szinterezést kapott(Ral3003), lakkozva van és polírozva. Jelenleg csak kannából itatható mert a bojlertöltő szelep átereszt de vízhálózatra is köthető. Csak személyes átvétel lehetséges, Veresegyházán.
80e ft -
bluesfan
tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Az az őrlő nekem személy szerint nem a szívem csücske, de több itteni fórumos kolléga elégedett vele és az Annát is képes lehet kiszolgálni.
bl4ze : mi xilitet használunk. Apró szemű és jól oldódik.
-
bl4ze
veterán
Urak, kávéhoz apró szemű fehér cukrot hol, mit vesztek, mi vált be Nektek?
Valami olyasmi apró szeműre gondolok mint a "gyári" illy-s tasakokban van

Thx

-
-
bluesfan
tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Ha az Anna TEM verzió(gyári PID), akkor jó vétel lehet őrlővel együtt. Persze állapotfüggő is a kérdés, de fél év alatt talán nem gyötörték őket halálra.
-
Urak, kellene egy kis segítség. Találtam egy fél éves Lellit Anna + Sage Bcg820(katt) szettet 135k-ért. Jól gondolom, hogy ez így jó áron lenne?
-
törölt tag
Tudod ez olyan mint a vérbeli fröccskedvelők szokása. Állítólag a szódához kell önteni a bort, mert különben a szóda "összetöri" a pohárban lévő bort.
A kávénál az a lényeg, hogy esztétikusabban eloszlik a crema a csészében, ha a forróvízre csapolod a kávét.Ízben szerintem nincs különbség.
Bár az americano esetében van aki leszedi a cremát is. -
freaghill
őstag
Köszi

-
freaghill
őstag
Ha a vendég Lungo-t kér azt hogyan készítitek el?
Húztok egy frankó espressot és ráöntitek 30ml vízre? -
Rush77
aktív tag
Jut eszembe. Dark arts kávékat ismeri vagy kóstolt valaki?
-
SlayerSub
tag
Ha hirtelen kell kávé és a nincs időm rendelni helyi pörkölőtöl, van olyan multis vagy kisboltos megoldás ami elfogadható? :)
-
bl4ze
veterán
válasz
freaghill
üzenetére
Sokkal több folyik le, és nem igen ízlik.
Meglepő számomra, hogy ennyire számít. Állítom kell az örlőn, szerintem.Biztosan állítani kell akkor, ha "sokkal több folyik le".
Lődd be a megfelelő lefolyásra/mennyiségre.Én is most kávét váltottam (Barbera Mago) és el kellett komolyan tolni az őrlést finomabb irányba.
-
adp
őstag
válasz
vtechun
üzenetére
Szerintem ezzel kapcsolatban nem sok lesz a tapasztalat, összehasonlítás szinten. Ami biztos nespresso, vagy azzal kompatibilis kapszulából ittam már jó, de D.G-ból még nem nagyon, igaz abból csak a gyáriakat kóstoltam, és botrány mind.
Ami mondjuk érdekes, hogy a D.G gépből, ha jól tudom, egyetlen egy lyukból jön a víz, ami minden tekintetben szörnyű megoldás, a nespressónál meg több lyuk is van, így jobban is tud oldódni.
Én mondjuk a helyedben nem vesződnék ilyesmivel, hanem vennék egy kisgépet, viszonylag kis pénzből 45e ft. Ha használt akkor gaggia, ha új akkor a delonghi dedica+ 5év gari és nincs vele gond -
vtechun
veterán
Sziasztok!
Jó ideje frissen pörkölt kávét őrlök frissen! a Graef CM702-es őrlőmmel, aztán ezt főzöm meg utántölthető kapszulába rakva, egy Lidl-s balzsamecetes tubus aljával tamperolva megfelelő tömörségűre. Kérdésem sz lenne, hogy ha a tök alap DC Piccolo-t lecserélném egy akármilyen Nespresso gépre, akkor azzal előrébb lennék-e?
Ahhoz van fém utántölthető kapszula, valamint általánosságban mintha magasabbra lenne pozícionálva a Nespresso, mint a Dolce Gusto.Köszi előre is a választ.
-
freaghill
őstag
Megjött az új PY Choco Madness. Nagyon más ugyanazzal a beállítással a friss pörkölésű, mint az előző.
Sokkal több folyik le, és nem igen ízlik.
Meglepő számomra, hogy ennyire számít. Állítom kell az örlőn, szerintem. -
PpenoO
őstag
Cseh kiruccanásunk során találtam véleményem szerint két jó kávézót.
Az egyik Cesky Krumlovban van, Kafemlejneknek néven fut. A trieszti Hausbrandt márkát tartják, a klasszikus olasz mellett még vagy 5 single origint is (Costa Rica, Etiópia, Guatemala, Brazil és egy amire nem emlékszem). Itt az etióp és a costa ricai fajtát kostoltam meg és mindkettő mosolyt tudott csalni az arcomra, meglepően finomak voltak, nem lógott ki semmi, többnyire minden a helyén volt ami egy eszpresszónál fontos. Sajnos az apparátusról nem tudtam képet csinálni, így marad ez.
A másik helyre Ceske Budejovice főterén találtam rá - néven fut. Saját pörkölés, komolyabb felszerelés és egy jó barista igazán varázslatos élményt tudott okozni. A napi ajánlatra (kenya + salvador) mentem rá és hát kellett fél perc mire újra a földön tudtam járni. Vettem is egy 200gr friss pörkölésnek mondható hondurasi alapanyagot.
-
boygabi_
aktív tag
válasz
*Mukeey*
üzenetére
Én is pont ezzel szenvedek. Nekem is vannak a kosárnál helyek ahol úgy látszik, hogy nem folyik a kávé.
Ha finomabbra darálok szép lassan jön le viszont akkor jön az 1:1 arány ami nekem nem ízlik.
Én többet már nem tudok vele tenni. Az egész örleményt átszitálom, tehát ettől homogénebb illetve rögmentesebb nem nagyon lehet. -
-
-
*Mukeey*
addikt
[link] Megjött a Lelit nyitott szűrőtartó kar. Másodikra egy ilyet tudtam húzni vele. Még az őrlőt azért állítgatom, de fröcskölés legalább nincs😎
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- EAFC 26
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Pánik a memóriapiacon
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Házimozi belépő szinten
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- 3D nyomtatás
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- Gamer egerek és billentyűzetek kitűnő árakon!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3205
- 2db Samsung Galaxy A6 32GB (Kijelző törött)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)