- Nosztalgikus húrokat megpendítő házzal rukkolt elő a SilverStone
- Úgy gondolja az NVIDIA, hogy az új GeForce-okon nem olvadhat meg a tápcsaltakozó
- Aktív hűtéssel érkezik a SilverStone legfrissebb M.2 bővítőkártyája
- Gyorsan Snapdragonnal: Acer Swift 14 AI tapasztalatok
- Párban járnak az Intel Arc B580 VGA-k az ONIX háza táján
- Philips LCD és LED TV-k
- Az Office-t is elengedi a terméktámogatás nélküli Windows 10-en a Microsoft
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Videós, mozgóképes topik
- Fujifilm X
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Úgy gondolja az NVIDIA, hogy az új GeForce-okon nem olvadhat meg a tápcsaltakozó
- Androidos fejegységek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
noorbertt
őstag
Hyper backup vault megoldást tervezek, olyat lehet csinálni hogy amikor menteni akarok a távoli DSM-re akkor bekapcsoljon magától és utána ki? Azt tudom hogy be lehet állítani az autó be és ki kapcsolast, de mi van ha épp többször akarok menteni vagy épp máskor?...
-
curmpli
tag
Sziasztok!
NFS szerver beállításhoz létezik valahol valamilyen leírás? A médialejátszóm csak a fő mappát látja és nem látja a főmappa alatti filmeket.
[ Szerkesztve ]
-
WaterWave
veterán
Cloud Syncet használ valaki? (dropbox)
Azt vettem észre, hogy már jó ideje "pillanatnyilag 1 file szinkronizálás folyik" de nem tudom miért, és azt sem, hogy melyik ez a file, hisz az előzményekben nem látom.
Miért csinálhatja?• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •
-
gyugyo79
addikt
Az egész működhet akár ssh nélkül is amit meg tudsz szívni az az, ha a eldobálja az USB -s eszközt a Syno.
Talán Dolphine járt úgy, hogy vett pont olyan külső házat ami nekem teljesen jól működött torrentetzéshez és nála meg ledodobálta (ASM1153E vezérlős). Ugye ez a része nálad is kellemetlen lenne. Viszont ha olyan stabil mint nálam akkor meg teljesen jó ötlet ...
Majd írja ha olvassa ezt, hogy jól emlékszem e vagy ha nem kérdezz rá nála ha gondolod. Utána legalább mást nem azt tudod milyet ne vegyél[ Szerkesztve ]
-
Isikamika
tag
Üdv! Van itt valaki aki a nast apple airport routerrel használja? Lenne pár kérdésem!-Felvenném vele a kapcsolatot!
-
Borisz76
veterán
válasz #80977664 #55884 üzenetére
Nincs különösebben védve.
Sima lakótelepi bérház, ajtóvalNa jó a NAS-ok a szekrényben vannak az előszobában.
Biztos ami biztos.....meghallja ( HDD-k seek-elése ) a betörő és azt vigye...mint ami utána találna a nappaliban ( TV , PC , Házimozi erősítő hangfalastól 5.1-s kiépítésben. )Bár ha jobban belegondolok a "nagy" NAS ára kb annyi mint a teljes berendezés a nappaliban.
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
gyugyo79
addikt
válasz #80977664 #55876 üzenetére
Az elméleted szerint akkor :
Van 1 lemezen adatod meg mentésed másik NAS -ra. Az jobb mint ha van valakinél egy RAID1 azért mert amíg a helyre állítás tart nagyobb terhelést kap ?
Ok tönkre mehet a lemez de ugye mint írtam a mentést tartalmazó is. Tehát ez akkor baromság.
Helyre állításnál miben kap nagyobb terhelést ha a mentésből másolod vissza az új lemezre az adatokat annál mintha a rendszer másolj a másik lemezről.
Kérlek taníts akkor miben és miért kap RAID1 -nél nagyobb terhelést ?
Azt írtad te ezt olvastad. Linket még mindig nem írtál. De tapasztalatod sincs ezek szerint csak egy hülye elméleted
Én ezt állítom
Minden amit írtál RAID5 -től igaz. Raid 1 -re nem! Te is RAID5-tel olvastad csak mivel nem megy az értő olvasás átköltötted. Tudásod és tapasztalatod meg megint csak nincs ezért nem érted mi a különbség ... -
Elemental
addikt
válasz noorbertt #55882 üzenetére
Régimódi vagyok, manuálisan mentek mindent.
A képeket áthúzom a nasra a telókról, onnan a pc két vinyójára. Egy automatizálás van, hyper backup csinál időzített mentést a nas két lemezére heti kétszer. A melóhelyen van még mentésem. Egy a gépben, egy meg külső vinyón. -
Madwe
nagyúr
válasz #80977664 #55886 üzenetére
Igazából ha minden napra beütemezed teszem azt hajnali 4re, akkor amugy se fog nagyon feltűnni nekik. + napi adatdifi amúgy se lehet olyan nagyon sok. Arra figyelj, h ha hyper backupot akarsz használni erre pl, célszerű még belső hálón áttolni az adatokat, majd átmozgatás után átállítani az új helyre.
-
törölt tag
válasz Elemental #55880 üzenetére
Nyilván így értettem mert ezt is írtam.
Nem, nem beteges. Én még azon is "aggódok" néha ha pl betörésnél viszik a NAS-t a RAID1-5-10 tömbjével együtt akkor mi van.... azon túl hogy közel fél milla csak a hardver.
Hajlok rá (korábban is írtam) hogy emiatt inkább bérlek1TB felhőt a NAS HDD bővítés helyett, vagy elviszem a Backup NASomat a szüleimhez... sicher ist sicher.
PS: tényleg Borisz, te hogy véded a szerver farmod ilyen potenciális esetek ellen? az már egy jobb használt autó ára nálad...
-
Madwe
nagyúr
válasz noorbertt #55882 üzenetére
Most jön a dsm 7tel a syno photos, ami a moemntset s photot váltja ki egyszerre, sztem azt már várd meg, ha eddig nem sürgetett a váltás
más: nem akarok ss-t használni az internal raidemen, nem akarom feleslegesen terhelni a hddket folyamatos írással a kamerától. Ugyanakkor mounttal kis sshval megoldható, h külső lemezre menjen a kamera képe. A kérdésem, h ilyenkor az internal hdd-t egyáltalán nem terheli az ss, jól sejtem, ugye? (+ akkor már az external ssd lenne, h ne berregjen nekem folyamat )
https://youtu.be/zsC-WCrtYoQ[ Szerkesztve ]
-
gyugyo79
addikt
válasz Borisz76 #55877 üzenetére
Kérlek keresd meg ... Aztán nehogy Raid5 legyen az a Raid1. Ráadásul a Raid6-ra is van ugyan ilyen példa. De még egyszer ez már az a szintű megmagyarázása a hülyeségnek amit a #55879 írtam is.
1 lemez és mentés az pont az mint mentés nélkül raid1 ... Nem ? De , csak a RAID -nél esetlegesen nem csak a fontos adatok vannak mentve hanem pld a telepített alkalmazások azok adatbázisai stb is ezért kisebb szívás..
[ Szerkesztve ]
-
Elemental
addikt
válasz #80977664 #55858 üzenetére
"Jó a RAID1, f*sz* az SHR tömb is de az nem backup! Aki mást mond hazudik!"
Úgy sejtem, itt arra gondoltál, hogy csak a raid vagy shr nem backup, mert így egyet is értek vele. Mellé mindenképpen kell mentés.
Nekem a családi fotók hét külön vinyón vannak meg, és még mindig jár az agyam, hogy hova kellene még menteni. De ezeket az érzéseket inkább elfojtom, mert úgy érzem, kezd beteges lenni. -
Borisz76
veterán
-
törölt tag
válasz gyugyo79 #55875 üzenetére
Van felénk egy mondás... "okosabb maradtál volna ha csendben maradtál volna"
Ezt írtam:
"Ha nem csak home célokra lenne a NAS akkor is inkább SHR2 tömböt építenék mert nem egyszer olvastam hogy sima SHR/RAID1-nél HDD hiba utáni újraépítéskor (az építési túlterheltség miatt) elszállt a tömb többi része és ment a lecsóba minden."Színezni sajnos nem tudom.... csak aláhúzni és kiemelni.
Erre te:
"Raid 1 nél tükrözve vannak az adatok. A helyreállításánál nem tud szétesni a raid tömb...."
Na, ha a RAID1-ben lehal egy HDD és beraksz a hibás helyett egy újat akkor ha helyreállítás KÖZBEN (ahogy írtam) elszáll a tömb épen maradt lemeze akkor mi történik??? Na mi?????? Az hogy kiver a víz, leméssz hídba és le***pod magad mert az adataidnak LŐTTEK!Boom chicka wow wow
PS: megszerkesztheted amit írtál, de attól a TÉNY TÉNY MARAD: Amíg nem építi fel magát a RAID1 tömb újra addig barátom SEMMI VÉDELMED NINCS! És igen, Murphy ilyenkor is dolgozik.... ami megtörténHET az előbb-utóbb meg is fog történni!
Amikor pl Borisz 12*4TB-os SHR tömbjéből lehal egy HDD akkor imádkozhat hogy a maradék 11-ből ne akkor haljon le mégegy amikor a helyreállítás éppen zajlik! Mert akkor kalap-kabát...
[ Szerkesztve ]
-
gyugyo79
addikt
válasz #80977664 #55860 üzenetére
Tehát, átolvastad azt amit írtál és úgy gondolod az úgy helyes.
Jó, akkor kérlek idézd azt ahol ezt olvastad a RAID1 ről. Utána azt ahol a SHR ről amíg Raid 1 alapokon működik.
De az egy dolog, hogy ezt olvastad esetleg, az ha nem tudod, hogy ez mekkora hülyeség az mindent elárul a hozzáértésedről.
Raid 1 nél tükrözve vannak az adatok. A helyreállításánál nem tud szétesni a raid tömb....
Ja és ha már ez a stílus akkor :
Apukádnak meg üzenem, hogy az év vicce címér indul a fia ami így év elején elég kemény
" SHR/RAID1-nél HDD hiba utáni újraépítéskor (az építési túlterheltség miatt) elszállt a tömb többi része és ment a lecsóba minden"
Értitek a túlterheltség miatt[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz L-Elek #55863 üzenetére
"A csatolt linken lévő infók hasznosak, írva vagyon, hogy a raid1 esetében is ki lehet terjeszteni a kötetet, de azt nem, hogy hogyan"
Pedig ott van! Angollal nem tudom hogy állsz...
Eccer: "The procedure described in this article applies to the following RAID types only: SHR, RAID 1, RAID 5, RAID 6, RAID 10, RAID F1."
"Launch Storage Manager.
Go to Storage Pool to see which existing drive is the smallest.
Power off your Synology NAS. (Skip this step if your Synology NAS supports hot-swapping.)Remove the smallest of the member drives and install a new, larger drive.
Note: To avoid harming yourself or damaging your Synology NAS, please follow the drive installation instructions found in the Hardware Installation Guide for your Synology product.Power on your Synology NAS.Launch Storage Manager again.Go to HDD/SSD to make sure the new drive is recognized.
The status of your storage pool should be Degraded. Select the storage pool, click Repair from the Action drop-down menu.
Select the replacement drive to add to the storage pool. Then follow the steps of the wizard to finish.Repeat the above process until all desired drives have been replaced with larger ones."Rakd be a képet amit kértem és okosabbak leszünk! Ha lefutott rendesen a második lemez utáni helyreállítás is akkor ELVILEG látnia kell a 4TB-ot! Más is írta utánam hogy így csinálta és rendben volt a VÉGÉN!
-
L-Elek
csendes tag
válasz L-Elek #55805 üzenetére
Sziasztok!
Visszatértem (a tett színhelyére is ).
Köszönöm a hasznos válaszokat. Mindre írom egyenként:
(#55806) Borisz76 L-Elek (#55805)
Köszönöm, ez hasznos infókat tartalmaz, de sajnos nem tudtam meg belőle, hogy mit csináljak(#55808) 2014htctest Borisz76 (#55806)
Igen, valóban arra gondoltam, hogy bármely kötettípus megfelel nekem. Köszönöm!(#55810) kgymac L-Elek (#55804)
Valóban, én is feltételeztem, remélem, hogy a "Javítás" művelet után meg lehet növelni a kötet méretét. Sajnos nem találtam meg, hogy pontosan hol, ezért írtam a fórumra. Persze lehet, hogy ez a lehetőség csak az SHR kötet esetén lehetséges? Ez esetben az is hó lehet, ha előbb konvertálom SHR-re az ext4-et és utána terjesztem ki a kötet kapacitását a fizikai méretre?
Az utolsó bekezdésedet nem értem: nekem nincs backum NAS-om (de van még 2db 4TB-os HDD-m, amit más célra vettem, de ideiglenesen fel tudom használni és persze a NAS-ban van még két üres fiókom is)(#55811) 2014htctest L-Elek (#55804)
Örülök, hogy nem szúrtam el nagyon (azaz hogy "jól csináltam"). Felcsillant a remény..
A csatolt linken lévő infók hasznosak, írva vagyon, hogy a raid1 esetében is ki lehet terjeszteni a kötetet, de azt nem, hogy hogyan
Beteszek egy képet, ahogy kérted.(#55834) gyugyo79 L-Elek (#55805)
Szuper, köszönöm az infókat. Ha legközelebb telepítek ilyet, akkor már az SHR-t választom majd, de jelenleg raid1 van és ext4.
Ugyanakkor jelenleg továbbra sem tudom, hogy mit lépjek, (ahelyett, hogy szégyen szemre csinálok egy friss backupot és újratelepítem az egészet 0-ról, mint a Windowsnál szokás:( )Tehát (csak emlékeztetőül, hogy ne kelljen elgörgetni az eredeti kérdésemig ((#55804) és (#55805)), ahol részletesebben leírom, hogy mit követtem el):
- egyenként kicseréltem 2db 2terrást HDD-t, 2db 4terrásra, közben a raid1 szétesése miatt a "Javítás" funkcióval szinkronizáltam az újjonan betett HDD-re az adatokat (egyenként, tehát két javítás ment végig, így már mindkét fiókban a 4TB-os HDD van).
- az elérhető tárolókapacitás 2TB maradt, azaz nem látják a userek a nagyobb plusz tárterületet.Kérdésem tehát, hogy mit tehetek, hogy jelen helyzetben elérhetővé tegyem a +2TB kapacitást a felhasználók számára?
Mellék kérdés továbbá, hogy ha mégis rosszul kezdtem hozzá, akkor hogy lett volna jó (persze nem a NAS eredeti telepítésére gondolok, hanem csak a HDD cserére)hálásan köszönöm:
E. -
WaterWave
veterán
-
törölt tag
válasz gyugyo79 #55859 üzenetére
Igenis naccságos főtudorikusz fórumadminisztrátorikusz őfelsége! kérek engedélyt hozzászólni őnagysága méltóságos fórumába!
Nem kéne olyat beleolvasni amit nem írtam, ahogy eddig sem kellett volna! De hát aki fontoskodni akar az fog is... Figyu: az ég kék, a fű zöld, a föld meg a nap körül kering! Fogadjunk TE ebben is talász hibát!
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz WaterWave #55854 üzenetére
Nekem DS918+ van 12GB rammal, van benne 8TB + 4TB (ez a korábbi NAS-ból maradt) mindkettő külön SHR kötet és mellette 4TB USB HDD ami más okból lett véve de ide került végül. Szóval összesen 16TB és még van két szabad slotom. Azért nem építek ki SHR tömböt védelemmel mert van egy 7 éves nasom ami 1TB-al NAPI backupolásra van. Nekem bőven elférnek a fontos dolgaim ezen az 1Terrán, sőt. Jó a RAID1, f*sz* az SHR tömb is de az nem backup! Aki mást mond hazudik! (most jöhetnek az okosok hogy nem is úgy van az...)
Megtölteni BÁRMIT meg lehet, a 100TB-ot is, de 2020-ban egy rendes internettel szinte bármit le lehet tölteni seperc alatt! Arról ne is beszéljünk hogy százból egy film érdemes megőrzésre.... Szóval bár lenne rá pénzem bőven de egyelőre felejtős a +1 meghajtó. Ettől függetlenül 4 lemezes NASt vettem mert gondolok a jövőre! Ma lehet úgy látom nem kell, de később meg kellhet a plusz hely. Ha mégis fejlesztek akkor a 4TB lemez megy ki a NAS-ból a backup NASba az 1TB mellé és veszek 1-2-3db min. 8TB lemezt a meglévő 8TB mellé és akkor nagyon fasz*ntosan fog jönni hogy SHR-el csináltam a volume1-et.
Ha nem csak home célokra lenne a NAS akkor is inkább SHR2 tömböt építenék mert nem egyszer olvastam hogy sima SHR/RAID1-nél HDD hiba utáni újraépítéskor (az építési túlterheltség miatt) elszállt a tömb többi része és ment a lecsóba minden. Vagy tartanék backup NASt ahogy most is akár azonnali szinkronizációval. Munkánál máshogy esik latba a költség mert a NAS szükséges a pénztermeléshez de a médiaközpont nem termel egy vasat sem...
[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
veterán
Kár ezen vitázni.
Mindenki aki NAS vásárlásra szánja el magát.... előbb önmagával kell tisztáznia, hogy mit és hogyan szeretne!
Ezt követően jön az alapos utána olvasás, informálódás.... majd végül a vásárlás. És ekkor is érdemesebb felé lőni.... mert idővel változnak a körülmények.... s általában elmondható, hogy előre fejlődünk és nem vissza!Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
gyugyo79
addikt
válasz -Maujuri- #55851 üzenetére
Ez egy szakmai fórum valamilyen szinten. Bár a felhasználók jelentős rész otthoni az még nem jelenti azt, hogy csak.
Ráadásul a kinek mi a sok és főleg mire is teljesen más szinte mindenkinek ismerek olyat aki inkább elutazik évente több milliót és egy rendes laptopra sajnálja a pénzt míg az ellenkezőjét is. De tisztába vagyok azzal is, hogy van sok ember akik ezeket meg sem engedhetik maguknak.De azért vannak olyanok akik igen.Tudok olyat is aki pld. nem újonnan vesz ilyen komolyabb eszközöket amikor már neki is megfizethető.
-
WaterWave
veterán
válasz -Maujuri- #55851 üzenetére
Otthoni felhasználásra készült a 918+ synology nas, az kapásból 180 ezer, ha feltöltöd 4 terás vinyókkal ami 35.000 darabja, és nagyon nem ráztam meg magam, akkor is kapásból 320 ezernél járunk.
Ezzel együtt lehet élni...
Ha ezt megspékeli az ember egy dx517 5 rekszes bővítővel, mert kevés neki a 16 tera hely (ami a mai 4k világban nem kell vért izzadni hogy megteljen, akkor +180 ezer, és azt is feltöltjük 5x 4tera vinyóval, ami 175 ezer, akkor a szumma 675 ezernél jár, és nem egy embert ismerek akinek otthon ilyen van. És akkor csak 4 terás vinyókról beszéltünk, és nem rugaszkodtunk el a földtől[ Szerkesztve ]
• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •
-
gyugyo79
addikt
Van olyan Synology NAS ami nem támogatja az SHR -t ? -> VAN
Át tudsz állni ilyen NAS -ra ha SHR tömböd van úgy, hogy a szupport megmaradjon? -> NEM
Univerzálisan jó megoldás ezek után ? .......Ja és, hogy mennyire régi modellek nem támogatják
pld FS1018 , RS1619xs+Olvasson mindenki utána. Azt úgyis tudja mindenki reálisan mi kellhet neki és döntsön okosan azok alapján ....
-
törölt tag
válasz Essejó #55848 üzenetére
"egyszerűbb ebben az esetben két Alap kötetet létre hozni. "
Nézd, ugyanannyi SHR kötetet létrehozni mint alapot, nem bonyolultabb!Pénzbe nem kerül, enni nem kér, rosszabb nem lesz tőle a NAS, DE ha később X év múlva esetleg meggondolod magad (vagy cégnél mást kérnek) akkor vannak további lehetőségeid adott esetekben míg alap kötetnél limitáltabbak a lehetőségek.
"Viszont tán pár hete írta valaki, hogy ő a két db hdd-t tükrözés nélkül akarja használni, ezért két külön egymástól független SHR-t hozna létre."
Ma így gondolja, 1-2-X év múlva meg úgy... Mint írtam: "Olyat még nem olvastam senkitől hogy megbánta hogy SHR-t hozott létre alap helyett..." fordítva inkább! Szóval az érveket fentebb olvashatod!Nem, nem fizetett le az "SHR maffia" csak a véleményemet írtam le! Nyugodtan lehet ignorálni annak aki nem ért egyet vele... Miattam FAT32-re is formázhatja mindenki ha szerinte az a tuti!
Nem egy ember van aki kifejezetten az SHR támogatás miatt vett Synology NAS-t!
[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz #80977664 #55809 üzenetére
Viszont tán pár hete írta valaki, hogy ő a két db hdd-t tükrözés nélkül akarja használni, ezért két külön egymástól független SHR-t hozna létre. Erre írtam neki, hogy ennek csak akkor van értelme ha a későbbiekben védett SHR-re bővíti őket, egyébként egyszerűbb ebben az esetben két Alap kötetet létre hozni. Ha nem jól gondolom és meg tudod érvekkel cáfolni, akkor elfogadom.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Nethooligan
tag
válasz #80977664 #55790 üzenetére
(#55790) 2014htctest
(#55791) FishaNos igen, éppen ezért is írtam, hogy tudom hülye kérdés. Ha kibírja az 5+ évet, akkor semmi gond, ha nem, akkor jó lett volna, ha nincs.
Egyébként ez nem biztosítás, ez a Synology által biztosított plusz garancia.
Nekem is van egy DS410-em, ami a mai napig működik, ha abból indulok ki, akkor nem kell, csak hát abból kiindulni...
A válaszotokat köszönöm, meggondolom még a megrendelésig! -
kgymac
őstag
válasz gyugyo79 #55843 üzenetére
A ds3615xs-től meg el lett véve (bár nem néztem utána, mikor is jelent meg az shr).
Igyekszem azonos diszkekkel építkezni, amíg lehet, de biztos lesz olyan, amikor jól jön a majd az shr/shr2. Az külön meglepett, hogy áttéve a régi shr kötetet (2x3tb) a backup-ba (csak 2 hdd volt benne, 1 kötettel) simán elindult, javítani sem kellett. Bár arra ügyeltem, hogy azonos dsm verzió legyen rajta. -
gyugyo79
addikt
válasz kgymac #55842 üzenetére
A listánál nehogy megtévesszen, hogy SHR Availability mert nézd meg a komolyabb felsorolás melletti kiírást. Ahol a példában felhozott DS3617xs is van
"On all versions of DSM, these models do not support SHR but they support RAID Group."Szerintem te is pont nem használod valójában Hybridként főleg az SHR2 -det. Amíg egyforma lemezek vannak tök8 ...
-
kgymac
őstag
válasz gyugyo79 #55840 üzenetére
3617 talán komolyabb, a proci jóval erősebb (i3 vs xeon), mégis támogatott (a listádon ott van).
Elfogadom a véleményedet az shr-rel kapcsolatban, bár én használom. Van is még 3 mentésem (komplett konfig, azonos vagy kisebb hdd-kkel, ami szvzs kevés syno tulajnak van így) a biztonság kedvéért, plusz egy tesztgép a frissítésekhez (shr, de csak 1 hdd-vel).szerk: a legnagyobb hátránya, hogy működnie kell a nas-nak a support hozzáféréséhez, ha valami nagyon nagy gáz lenne. Nekem ilyen nem lesz, ráadásul idén lesz 5 éves a nas és meg is fog szűnni rá a support.
Plusz a lényeges cuccok 4 pc-n is mentve vannak, de nem hinném, hogy a win jobb tartalék lenne[ Szerkesztve ]
-
WaterWave
veterán
VMM jó ötlet, kiváncsi leszek... sztem ebből nyárig nem lesz semmi... De idén mindenképp kijön.
• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •
-
gyugyo79
addikt
válasz WaterWave #55833 üzenetére
Én a te helyedben nem vállalnám be ! Nem javaslom!
Majd még lesz BÉTA amit fel lehet tolni a VMM alá és ott tudjuk nyomkodni. Azt is előbb oda rakd majd te is és utána ha ott megfelelőnek érzed és jók a visszajelzések vállald be esetleg még béta állapotba a NAS -odra bár én még úgy sem raknám fel hacsak nincs valami olyan + funkció ami miatt kockáztatnék egyéb dolgokban döcögős működést.
[ Szerkesztve ]
-
kgymac
őstag
Max, ha kiveszik a támogatást a nas-ból, mint pl. a ds3615xs-nél (bár okosítható ssh-n a következő frissítésig, valamint a már létrehozott shr/shr2 köteteket kezeli, de újat nem tud létrehozni.)
szerk: pont a tanácsodra csak 2 diszkkel használom az shr köteteket, így ez továbbra is előny számomra, főleg ha gyorsan kell venni valamit, mert gáz van...
4 lemezzel shr2-m van, teljesen újra létre kellett hozni, mert az shr kötethez (3 hdd-vel) nem sikerült hozzáadni a 4. hdd-t. Szerencsére még üres volt, a hdd sorrend teszten is simán átment, mert nem élesben akartam kipróbálni. De ez az shr2 így pont raid6, nem 5. (4 azonos hdd+1 tartalékként porosodik a polcon)[ Szerkesztve ]
-
gyugyo79
addikt
válasz kgymac #55810 üzenetére
Ez félre érthető.
" Én shr-t használok, számomra az előnye az lenne, hogy 1 diszkkel is működik "Ha bárki végig gondolja pont addig működik 1 lemezzel amíg nem lett valójában egy Hybrid RAID 5 és mindegy, hogy azon belül egyforma vagy különböző méretű lemezekkel.
Tehát amíg RAID 1 (2 lemez) addig igen simán szét lehet szedni a raidet úgy hogy utána 2 teljesen egyforma jól működő rendszert kapjunk a 2 lemezen (mint ahogy a RAID 1-et). Vagy ha az egyik lemez meghibásodott akkor is ha "kivesszük "a raidből nem fog tovább sipákolni, hogy leromlott ...De aki átlátja a raid5 működését annak egyértelmű, hogy ott ez nem lehetséges. Márpedig az SHR is alapjaiban egy RAID5 3+ lemeztől. Tehát magában 1 lemez nem működik ha kivan véve a raidből.
Tehát az 1 diszkkel is működik az nem előny hisz ha nincs shr a diszken az is pont ugyan úgy működik ;)
[ Szerkesztve ]
-
tobias40
veterán
DS218Play mennyire hajtaná ki a gigabites netemet?
Vagy csak a DS218+ a jó megoldás erre?
-
Madwe
nagyúr
válasz WaterWave #55833 üzenetére
Ez preview, ezzel tuti lesznek gondok, utána jön a beta, ott is bőven lehet, aztán jön a release candidate, ami kb a kiadott 7es lesz, ott már jobb esetben nem lesz gond. 4ről 5re majd 6ra váltásnál nálam nem volt gond, pedig akkor még aktuális munkahelyemen is menedzseltem összesen 10+ nast (igaz ott rendre vártam mindig pár hetet s otthon teszteltem a cégnél használt dolgokat is )
55834: szerintem azért az általános tanács, h ha valaki éppen kialakítja a köteteit, akkor csináljon shrt, mert hátránya nem lehet belőle, míg esetleg basicből előfordulhat, h megbánja h nem shr-t választott, az helytálló. Nyilván ha vki basic-et választott, s soha nem lesz szüksége shrre, akkor felesleges emiatt újrahúzni (de ha jól emlékszem, akinek mostanában ezt javasoltuk, ő eleve egy 1 lemezes védelmet állított be pedig nem akart s ígyis úgyis újra kellett húznia az egészet, basicben akarta akkor már, mire mondtuk h jövőbiztosabb az shr, csak állítsa be úgy ahogy ő szeretné ?)
[ Szerkesztve ]
-
gyugyo79
addikt
Az SHR = Synology Hybrid RAID.
2 lemez esetén pont ugyan úgy működik mint mint a RAID 1 .
Tehát 2 lemez NAS -nál teljesen mindegy mi van mert az 1db BASIC az utána RAID 1-re alakítható mint ahogy igazából az SHR is azzá alakul ha bővítve van.Az, hogy SHR vagy BASIC az első lemez csak azt szabja meg, hogy a jövőben ha át lesz rakva egy nagyobb NAS-ba (vagy ha valakinek olyan van indulásnak) akkor ott ha valaki ki szeretné használni a Synology Hybrid megoldását az tudja de az elsőnek 4 db lemez használatával használható ki. DE ott is ugyan úgy megvan a lehetőség a szabvány RAID5 használatára amire a BASIC bővíthető igény esetén.
Tehát 2 lemezes NAS esetén a különbség egy jövőbeli ha maximum. -
WaterWave
veterán
válasz gyugyo79 #55803 üzenetére
Igen félek is tőle... Szerinted ha kijön a hivatalos, egy az egyben menni fog a dsm 7.0 rendszeren minden, vagy barkácsolni kell? Remélem tudod mire gondolok...
Mit jósolsz?[ Szerkesztve ]
-
Shade45
senior tag
Akció mennyire jellemző a Synology termékekre?
218+-ra pályáznék a közeljövőben.
-
Ranger^41
aktív tag
Sziasztok!
2 lemezes NAS, Basic tárolókészlettel (2 különálló független kötet). Az első meghajtót szeretném cserélni nagyobbra. A gondom annyi, hogy az összes csomag erre van telepítve, így a kiveszem a régi lemezt, berakom az újat, régit usb házba, megosztott mappák tartalmát usbn visszamásolom a NASra nem működik. Hogyan tudnám csomag újratelepítések nélkül megoldani a bővítést?
-
Bornie127
senior tag
Sziasztok!
[Ebben] tudnátok segíteni Synology vonalon?
Köszönöm szépen. -
Boss81
senior tag
-
ssgt1981
senior tag
DS Photo alkalmazásban a két irányú szinkronizálást, hogy tudom beállítani ? Hiába törlök képet a telefonról a nas-ról nem törlődik automatikusan.
[ Szerkesztve ]
-
blakey
titán
válasz Boss81 #55818 üzenetére
AC65P=AC85P minden tekintetben, hozzáértők szétszedték, összehasonlították, stb. Nincs különbség a két eszköz között.
*** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
blakey
titán
A szakik hosszas tesztjei szerint AC68U belsővel megegyező - AC85P-vel megegyező
*** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
zex
aktív tag
B.Ú.É.K!
Photo Station /photo mappájába töltögetek fel mobillal készült képeket és videókat. Sajnos a videóknak előnézeti képet (thumbnails) nem generál a PhotoStation.
Amennyiben Photo Station Uploderrel töltöm fel a videókat és ott kiválasztom a minőséget, abban a esetben már szépen van előnézeti képe a videóknak is. De hát az így nem az igazi, lévén, hogy a teló automatikusan oda ment.Keresgéltem megoldást rá, de sehol nem találtam használhatót. Tud ebben valaki segíteni? Ennyire csak nem bonyolult ez a dolog!
-
RudY
addikt
válasz Boss81 #55812 üzenetére
Szintén Sagem és Synology NASok mellé lenne egy harmadik jelölt: ASUS AC65P. Akciós időszakban 25 ezer körül kifogható volt, annyiért pazar vétel, mostanában az egyik leginkább ajánlott darab. A felsorolt elvárásaidnak maradéktalanul megfelel, bírja a gigabites netet is és van HWNAT. A szakik hosszas tesztjei szerint AC68U belsővel megegyező, de gyárilag vissza van fogva, openwrt mellett jócskán tuningolható a Wi-Fi-je. Gyári firmware-rel nálam 500/22 nettel 2,4 GHz-en: ~66/20 Mbit, 5 GHz-en: ~290/23 Mbit). Két telefon használja csak a Wi-Fi-t, a többi 8-10 eszköz kábeles, úgyhogy nálam bőven tökéletes. Továbbiak az Asus totyikban: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Boss81
senior tag
Sziasztok!
Telekom-os internet van itthon, és mivel ez a csoda, a SagemFOS elég korlátolt lehetőségekkel bír, kénytelen vagyok venni egy routert (már rég meg kellett volna tennem).
Szóval néztem párat, és kíváncsi lennék a véleményetekre. Sajnos mos nincs akkora keretem, hogy a Synology routerét vásároljam meg, ezért van egy kicsit szerényebb kategória.[Első Versenyző]
[Második Versenyző]De szívesen fogadok más vélemény, Ti mit, melyiket ajánlanátok?
Amit nem lenne rossz ha tudna. VPN. Nyomtatószerver. Normális kezelőfelület(ha magyar az sem baj) Esetleg ha van hozzá app. 2 sávos wifi, nem baj ha nem fos gyenge. Hirtelen ennyi jutott eszembe. Ja meg az sem árt a stabilan működik.Illetve az egyik legfontosabb dolog, passzoljon a Synology nashoz, olvastam már olyan márkát amivel küszködtek elég rendesen.
Köszi előre is
[ Szerkesztve ]
-
kgymac
őstag
válasz L-Elek #55804 üzenetére
A javítás után a kötetet meg lehet növelni a tároláskezelőben. Karácsonyra leptem meg magam két 6tb-s diszkkel, két 3tb-ost váltott, a csere ugyanúgy történt, ahogy írtad. A növelés végén fértem csak hozzá a teljes kapacitáshoz.
Én shr-t használok, számomra az előnye az lenne, hogy 1 diszkkel is működik (úgy tudom, hogy a hagyományos nem, de nem próbáltam), eltérő méretű diszkekkel is megy (ha hirtelen venni kéne valamit, jól jöhet), könnyű átmásolni (synon belül).
Negatívum: talán nehezebb lementeni linux-on, de syno-n biztosan menni fog. Ups+villám védelem javasolt!
A régi kötetet (2x3tb) áthelyezve a backup nas-ba simán elindult, javítás nélkül (azonos típus, dsm verzió) -
Borisz76
veterán
" ..nem fontos, hogy RAID legyen. A lényeg, hogy működjön és lássa a 4TB-ot és legyen benne olyan védelem, hogy ha elrolik az egyik HDD, akkor se vesszen el adat "
Ez ellentmond egymásnak.....
2 db külön HDD 2 db kötet esetén ha az egyik elromlik, akkor az azon található adatok is ugrottak.
RAID1 alkalmazásával lehet a lemezeket védeni.
Ekkor azonban 2*4Tb lemez van DE csak 4Tb hasznos tárhely.
Pont azért mert tükrözve vannak az adatok a lemezeken.[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
L-Elek
csendes tag
válasz gyugyo79 #55803 üzenetére
..nem fontos, hogy RAID legyen. A lényeg, hogy működjön és lássa a 4TB-ot és legyen benne olyan védelem, hogy ha elrolik az egyik HDD, akkor se vesszen el adat
Tehát pontosítom a kérdéseimet:
- mit tegyek, hogy legyen 2db 4TB-ot használó HDD-m,
- hogyan kellett volna csinálni (mármint nem másfél évveél ezelőtt annak a kollégának, aki eredetileg telepítette a NAS-t, hanem nekem a HDD cserét)köszi:E
-
L-Elek
csendes tag
Sziasztok!
Kérlek segítsetek:
Van egy RS816 -s (4 fiókos) eszközünk az alábbi alap infók:
- az első két fiókban 1-1 2TB-os HDD (a másik két fiók üres)
- a 2 HDD tükrözve, ext4 file rendszer van,Mit csináltam:
- cél volt, hogy a 2 régi HDD-t 2 újra cseréljem
- vettem 2db 4TB -os HDD-t,
- lekapcsoltam a NAS-t és az egyik 2TB-ost kicseréltem az új 4TB-osra,
- bekapcsolás után szólt, hogy a raid szétesett és a "Javítás" művelettel szinkronizálta a 2 HDD-t,
- ismét lekapcsoltam a NAS-t és kicseréltem a másik 2TB-ost is az új 4TB-osra
- bekapcsolás után ismét jelezte, hogy szétesett a raid, majd ismét a "javítás" szinkronizálta,Nyilván nem ez lett volna a jó út, mert így csak 2TB-ot lát a 4TB helyett.
Kérdéseim:
- mit tegyek, hogy legyen 2db 4TB-ot használó, tükrözött HDD-m
- hogyan kellett volna cserélnem,hálás köszönet:
E. -
gyugyo79
addikt
Én meg az SHR "fanokat" nem értem amikor 2 lemez NAS -hoz erőltetik. A hajam égnek áll amikor legutóbb is olvastam itt, hogy valakinek be lett írva, hogy csinálja újra a kötete mert nem SHR -t csinált.
Persze nem indokolja meg senki, hogy ugyan miért. Mert az korrekt lenne ha szépen le lenne írva a pro kontra. Miért nincs feltételezve, hogy vannak olyanok akiket pld nem érdekel a Hybrid megoldása a Synologynak a jó bevált RAID -ekkel szemben és inkább nem használják különböző méretű lemezekkel ...
Synology :
"Is SHR required?
No, it is not necessary to use SHR. SHR is based on a Linux RAID management system, and is completely optional to use. SHR not only benefits expert users of traditional RAID systems but also novice users with little technical background when they seek storage data protection. However, SHR is not supported across all Synology NAS models. For models that do not support SHR, please refer to this article.
For expert users, Classic RAID-levels are recommended if they prefer to manually manage the RAID system. The following manual RAID levels may be available on your Synology NAS:
Basic JBOD RAID 0 RAID 1 RAID 5 RAID 6 RAID 10"Más.
Ha valakit nagyon érdekel. De nagyon fontolja meg !
DSM 7 preview[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- EA Sports WRC '23
- Napelem
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayStation 5
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Philips LCD és LED TV-k
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Nintendo Switch Lite 128GB Dual Boot (Eredeti SW vagy CFW) 18.0.0 + Atmosphere, 3 hónap garanciával!
- iPhone 13 Pro fehér, kártyafüggetlen 256GB, 93% akku, szuper állapotban
- Bomba áron új, bontatlan, iPhone 15 kártya-független, apple világgaranciával
- Ú, bontatlan, iPhone 16 Pro Max gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- új, bontatlan, iPhone 14 gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest